24 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Είμαστε τυχεροί που έχουμε εσάς για αναγνώστες! Ένας χρήσιμος αντίλογος στην αρθρογραφία...

Είμαστε τυχεροί που έχουμε εσάς για αναγνώστες! Ένας χρήσιμος αντίλογος στην αρθρογραφία μας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συγγραφή ενός άρθρου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός από στοιχεία, συνοχή και συνέπεια χρειάζεται και το θάρρος του αρθρογράφου να εκφράσει την γνώμη του και να εκδοθεί, δημόσια, γενόμενος έτσι υποκείμενο κριτικής και σχολίων άλλοτε κολακευτικών και άλλοτε περισσότερο δηκτικών.

Η απόφαση να εκθέτουμε τις απόψεις μας δημόσια πηγάζει, όπως κάθε αρθρογράφου, από την πίστη ότι τα λόγια, η φωναχτή σκέψη, είναι απαραίτητο στοιχείο του διαλόγου, της πολυφωνίας και τελικά της προόδου σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτός είναι ο λόγος που γράφουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε τα σχόλιά σας, καλοπροαίρετα και κριτικά.
Προχτές, με αφορμή το άρθρο με τίτλο τα “Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως Παράγοντας Αναγένησης του Πεζικού”, ένα άρθρο γνώμης που πηγάζει από τις εμπειρίες και τις γνώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στον κόσμο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, που μας προώθησε η διεύθυνση του περιοδικού.

Αγαπητή Πτήση,
Πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το mail διότι έχω παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί ορισμένα “κακά ” άρθρα στο σάιτ σας.
Ως “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι [2]” αποτέλεσε το σημερινό άρθρο σας περί ΤΟΜΑ και της αναγκαίας αναγέννησης του ΠΖ. Κι ο λόγος που συνέβη αυτό δεν ήταν τόσο η πρόταση του άρθρου καθ’αυτού, – η οποία αφορά την ανάγκη εισαγωγής ΤΟΜΑ και κρίνεται σωστή – , αλλά οι λέξεις, οι ορολογίες καθώς και οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται.
Συνεπώς παρά την καλή θέληση που υπάρχει, κάποιος που έχει ορισμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αντί να πείθεται, εκνευρίζεται (ας μου επιτραπεί ο όρος) [3].
α)”Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την ανάγκη ύπαρξης ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (στο εξής, ΤΟΜΑ) στον Ελληνικό Στρατό ως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του πεζικού του και την είσοδό του στην έννοια του πολέμου συνδυασμένων όπλων αντί αυτής της γενικής ιδέας της “υποστήριξης μηχανοκίνητων επιχειρήσεων” που επικρατεί δεκαετίες τώρα και έχει αποτύχει να δώσει έναν σαφή ρόλο στο πεζικό. Μια δύναμη με ασαφή αποστολή δεν έχει τύχη ούτε να καθορίσει τη θέση της στο πλαίσιο ενεργειών μιας μάχης ούτε να συντάξει σαφώς την αποστολή της.”
Υπάρχει ο ΣΚ 31-3, ο οποίος περιγράφει με εξαιρετική ακρίβεια το “Τακτικό Δόγμα του ΣΞ”, όλων των όπλων και σωμάτων του. συμπεριλαμβανομένου του Πεζικού. Και πιστέψτε με, το Πεζικό ξέρει πολύ καλά και τον ρόλο του, και την αποστολή του. Επιπλέον, η “υποστήριξη μηχανοκίνητων δυνάμεων” είναι δουλειά του ΠΒ μάχης, κι όχι του Μ/Κ ΠΖ, το οποίο και αποτελεί το ίδιο Μ/Κ δύναμη.
β) “Αυτός είναι ο λόγος που το ελληνικό πεζικό δεν είναι ικανό να καθορίσει με ακρίβεια τί όπλα χρειάζεται, τί εξοπλισμό θα φέρει στο πεδίο της μάχης και πώς θα πολεμήσει. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια διαφορετικά είναι αδύνατον να δούμε αν ο πεζός στρατιώτης πρέπει να έχει σακίδιο 25 ή 125 λίτρων, τυφέκιο 5.56 ή 7.62 mm, κράνος high-cut ή όχι και εξαρτύσεις ελαφρού τύπου ή γιλέκο.”
Με συγχωρείτε, αλλά το ΠΖ ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται, απλώς δεν έχει τα διαθέσιμα κονδύλια. Έχει πει από τις αρχές του 21ου αιώνα τι θέλει. Από άρθρα του περιοδικού σας τα μάθαμε. Επιγραμματικά να σας θυμίσω:
~112.000 όπλα 5,56χιλ με σκοπευττικά και βομβιδοβόλα (–>G-36),
~30.000 πιστόλια (–> USP), 500 ΤΟΜΑ (–>ΒΜΡ-3),
Μετατροπή των Μ2 0.50 σε ΤΑΚ,
νέα βομβιδοβόλα (GMG), νέο οπλοπολυβόλο 5,56 (ΜΙΝΙΜΙ),
νέο εξοπλισμό (επιγονατίδες, γυαλιά, γάντια κοκ),
υγειονομικές συλλογές,
180 Α-Τ μικρού βεληνεκούς,
σημαντικό μέρος απ’τα ~73.000 κράνη κέβλαρ,
72 Α-Τ μεγάλου βεληνεκούς,
220+ όλμους 120 χιλιοστών
κοκ…
Απ’όλα τα παραπάνω όμως πήρε απειροελάχιστα. Συνεπώς το ΠΖ ΞΈΡΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΑΠ’ΌΛΟΥΣ τι θέλει, άρα ο παραπάνω ισχυρισμός θεωρώ πως αποτελεί προσβολή για το προσωπικό του.
γ) ” …H απόρριψη του αμερικανικού δόγματος του “ταξί μάχης” που σκοπό είχε την μεταφορά και απόβαση στην γραμμή μάχης κοντά στα άρματα μάχης αριθμού διμοιριών κρούσης του πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς που στη συνέχεια θα αποσύρονταν χωρίς να εμπλέκονται (κατά κάποιον τρόπο όπως το έφιππο πεζικό του 1860-1910)…..”
Η διαφορά ενός ΤΟΜΠ με ένα ΤΟΜΑ είναι η ύπαρξη στο δεύτερο πυροβόλου >20 χιλιοστών. Επίσης, η διαφορά στην τακτική χρησιμοποίηση ενός ΤΟΜΠ κι ενός ΤΟΜΑ είναι ότι τα πρώτα υποστηρίζουν το τμήμα ελιγμού από απόσταση ασφαλείας (500-1000 μέτρα- αλλά το υποστηρίζουν), ενώ το ΤΟΜΑ μπορεί να ελιχθεί χωρίς να αποβιβάσει την ομάδα μάχης καθόλου. Δηλαδή, ενώ το ΤΟΜΠ μπορεί να εκτελέσει 3/5 αποστολές που του ανατίθενται με την ομάδα μάχης επιβιβασμένη, το ΤΟΜΑ μπορεί να εκτελέσει αντίστοιχα 5/5 αποστολές. (ΕΕ 7-54/1996, FM 3-21.8/2000). Κι αυτό που λέω υπάρχει στους παραπάνω κανονισμούς τουλάχιστον από τις αρχές του ’80. (Δες επίσης συνημμένες Εικόνες 1-2-3)
δ) “Η άφιξη των ΑΜΧ-10Ρ και ΒΜΡ-1 έδωσε την ευκαιρία στο πεζικό να εφαρμόσει -έστω και περιορισμένα- το δόγμα χρήσης ενεργητικής άμυνας και συνδυασμένης επίθεσης που επικράτησε στη δεκαετία του 1970 και εξής αλλά χωρίς άλλη εξέλιξη, σε δόγματα και τακτικές, τα οχήματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν από το πεζικό σαν ΤΟΜΠ. “
Τα συγκεκριμένα “ΤΟΜΑ” χρησιμοποιήθηκαν ως ΤΟΜΠ (δλδ υποστήριζαν την ομάδα μάχης από απόσταση), εξαιτίας της ελαφρά θωράκισής τους. Θα ήταν σωστό να ρωτούσατε πρώτα κάποιον Αξκό/Υπαξκο του ΠΖ περί αυτού.
ε) “Κανείς σύγχρονος στρατός που έχει σοβαρά σκοπό να υποστηρίξει μηχανοκίνητο πόλεμο ελιγμών δεν χρησιμοποιεί ΤΟΜΠ (βαρέα ή ελαφρά) για να υποστηρίξει τις δυνάμεις αρμάτων του.”
Υπάρχει ένας, ο οποίος μοιάζει πιο πολύ με εμάς σε σχέση με τους δυτικούς στρατούς – σκιές των εαυτών τους. Και είναι ο Ισραηλινός. Ο οποίος είναι και μαιτρ στις Μ/Κ δυνάμεις.
στ) Οι λόγοι που ο ΕΣ έχει ανάγκη από ΤΟΜΑ είναι:
Περισσότερος ελιγμός. Η ανάγκη το ΠΖ να μπορεί να διεξάγει Μ/Κ ελιγμό “πιο” ανεξάρτητα.Δηλαδή να μπορεί μα πλησιάζει τις εχθρικές θέσεις με μεγαλύτερη ισχύ πυρός και περισσότερη ασφάλεια.
Περισσότερη Ισχύς Πυρός. Η ανάγκη του ΠΖ να καταστρέφει εχθρικούς στόχους πιο αποτελεσματικά. Σήμερα, για να καταστρέψει ένα ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ χρειάζεται πυρά από Α-Τ. Ενώ με τα ΤΟΜΑ δεν θα χρειάζεται απαραίτητα.
Συμπέρασμα
Με αυτό το mail, δεν θέλω ούτε να το παίξω έξυπνος, αλλά ούτε και να στεναχωρήσω κάποιον. Απεναντίας, θέλω να βοηθήσω να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Πτήσης. Αν μου επιτρέπετε μια συμβουλή, καλό θα ήταν τα άρθρα που ανεβαίνουν, ειδικά αυτά περί απόψεων και προτάσεων, να τα βλέπουν κι άλλοι συντελεστές του σαιτ, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη. Διότι στην τελική όλοι άνθρωπο είμαστε.
Επίλογος
Θα χαρώ πολύ όπως εισακουστώ, και συγγνώμη και πάλι για το θάρρος. Οι προθέσεις μου δεν περιέχουν επ’ουδενί δείγματα δόλου ή υπεροψίας.

Σχόλιο: Ασφαλώς και δεν μας στεναχωρεί η άποψη των αναγνωστών μας, όσο “κοφτερή” κι αν είναι, εφόσον εκφράζεται καλοπροαίρετα, όπως σε αυτήν την περίπτωση και υποστηρίζεται με απτά επιχειρήματα. Πιστοί στην αρχή πως ο σωστός επαγγελματίας της ενημέρωσης τρέφεται και αναπτύσσεται από τις παρατηρήσεις των αναγνωστών του, δημοσιεύουμε αυτήν την επιστολή με την εξαίρεση των κομματιών που αναφέρονται στην ταυτότητα του γράφοντος για λόγους εχεμύθειας.

Στα σημεία που αναφέρονται και σε άλλα που επισημάνθηκαν από σχόλια άλλων αναγνωστών μας, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε αύριο με ξεχωριστό άρθρο.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως παράγοντας αναγέννησης του Ελληνικού Πεζικού


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
gdmast

Μια επισήμανση μόνο. Οι Ισραηλινοί, μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότερο τα ΤΟΜΠ, αλλά δεν έχουν την ίδια απειλή από απέναντι. Και βέβαια έχουν ΤΟΜΑ πάρα πολλά, όσα και τα τανκ. Άλλωστε η σχεδίαση του MERKAVA αυτό το νόημα είχε.

BGK

Νομίζω ότι εννοεί πως η Ελλάδα (όπως και το Ισραήλ), επειδή πρέπει να έχουν πολλά ΤΘ οχήματα στο ΠΖ τους (κι όχι όπως οι μικρού μεγέθους Ευρωπαϊκοί Στρατοί), αναγκαστικά έχουν και ΤΟΜΠ.

Stavrogin1

ποια ειναι αυτα τα τομα του Ισραήλ; Στο wiki στο λήμα israel army equipment δεν υπαρχει τίποτα. Ως προς τον κινδυνο που αντιμετωπίζουμε, ο Εβρος δεν ειναι το καταλληλοτερο εδαφος για μαζικες κινησεις μηχανοκινητων, δεν εχουμε να υπερασπιστουμε τις πεδιαδες της θεσσαλίας. Ο Εβρος ειναι απολυτως υπερασπίσημος. Ως προς την επιθεση εντος τουρκικου εδαφους το πραγμα αλλάζει. ταπεινοτατη γνωμη μου με καθε επιφυλαξη ο ενδεχομενος πολεμος θα πρεπει να νικηθει στα νησια, οχι με επιθετικη κινηση στην Ανατολικη θρακη. το εδαφος που μπορει να καταληφθει ειναι περιορισμενο και η κατοχη του επισφαλής απο καθε άποψη τακτικη, στρατηγική. προσωπικα αν ημουν… Read more »

gdmast

Σου διαφεύγει ότι το Merkava, έχει σχεδιαστεί έτσι που μεταφέρει και προσωπικό. Τα βεληνεκή του σύγχρονου πυροβολικού και των π/μ και η εξέλιξη της φονικότητάς τους, καθιστούν επιτακτική τη χρήση ΤΟΜΑ, πέραν των γενικών ιδιοτήτων-ικανοτήτων του ΤΟΜΑ που είναι γνωστοί. Δεν υπάρχει στρατός στον πλανήτη χωρίς ΤΟΜΑ. Τα επιτελικά σχέδια, δεν προβλέπουν μόνο άμυνα στον Έβρο. Το Ισραήλ, ήδη εδώ και χρόνια παράγει το ΤΟΜΑ (60 τόνων) NAMER που εκτός από τα τανκ, είναι το πιο θωρακισμένο όχημα στον κόσμο, ενώ και το CARMEL των 30 τόνων που ετοιμάζουν, δεν το λες και ΤΟΜΠ. Τι σχέση έχουν αυτά με το… Read more »

Stavrogin1

επισης ως προς τα σχεδια επιθεσης τυγχανει να το γνωριζω. Εχω σχεδιασει τετοιους χαρτες για την 12η πισω το 90 στην θητεία μου, ουσιαστικα ασκήσεις επι χάρτου, αλλα έλαβα την γενική εικόνα.

Gunner

Το Namer είναι ΤΟΜΠ. Για να χαρακτηριστεί ΤΟΜΑ, πρέπει να έχει πύργο με οπλισμό πυροβόλο πάνω από 20mm. Αυτά που έχουν θέσει σε υπηρεσία μέχρι στιγμής, είναι οπλισμένα με 1 Μ2ΗΒ και ένα ελαφρύ πολυβόλο. Στον σχεδιασμό τους είναι να εφοδιάσουν τα Namer με τον ανάλογο πύργο και να γίνουν επιτελούς ΤΟΜΑ. Το έτερο ΤΟΜΑ που θα θέσουν σε υπηρεσία είναι το ΕΙΤΑΝ με τον ίδιο πύργο που θα χρησιμοποιήσουν στο Namer. Το ΕΙΤΑΝ θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα τα Μ113. Ενδεχομένως να δούμε τα Merkava να συνοδεύονται από ΤΟΜΑ ΕΙΤΑΝ στο μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας.

gdmast

Έχει έρθει πίσω το πρόγγραμά τους από περικοπές κονδυλίων. Όχημα 60 τόνων δεν το λες ΤΟΜΠ. Αν θέλεις ΤΟΜΠ, δεν σπαταλάς πόρους σε τέτοια θωράκιση (και αναρτήσεις, κιβώτια, σύστημα δ/νσης, πέδησης κ.λπ.). Τα πιο βαριά ΤΟΜΠ στον πλανήτη είναι στους 35-40τ. Το πρώτο που χαρακτηρίζει ένα ΤΟΜΑ (έναντι του ΤΟΜΠ) είναι η θωράκιση. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα και να προστεθούν και να αφαιρεθούν. Νομίζω ότι το NAMER θα χρησιμοποιήσουν για ΤΟΜΑ και το ελαφρύτερο EITAN των 25-30 τόνων για ΤΟΜΠ.

Stavrogin1

Ο πόλεμος του 2006 παρείχε στο Ισραήλ μια δυσάρεστη εμπειρία, η χεσμπολαχ σε καλά οχυρωμένες ενέδρες εριχνε βροχή τα rpg και α/τ. και merkava πέσαν θύματα. 1 στα 5 α/τ βλήματα διαπερνούσαν τον στόχο. Λογικό ειναι το νούμερο των 40 τόνων να μην λέει και πολλά αν θελεις τομπ για να φτασουν τα φανταρια στην προωθημένη θέση τους ουτε καν οι 60 τονοι δεν μπορουν να εξασφαλίσουν με βεβαιότητα ότι θα φτάσουν.

Gunner

TOMA χαρακτηρίζονται τα οχήματα τα οποία μπορούν να παράσχουν υποστήριξη με πυροβόλα με διαμέτρημα από 20mm και πάνω στο μεταφερόμενο πεζικό. Δεν νομίζω ότι είναι η θωράκιση που χαρακτηρίζει ένα όχημα ΤΟΜΑ. Δεν το έχω δει πουθενά. Αν έχεις κάποιο παράδειγμα, να παραθέσεις θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Το EITAN από ότι έχουν πει οι Ισραηλίτες, θα χει 3 εκδόσεις. ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και διοίκησης.

https://defense-update.com/20200209_eitan-3.html

Koursaros312

Τα merkava έχουν δυνατότητα μεταφοράς στρατιωτών, έχουν διπλό ρόλο ΜΑΜ και ΤΟΜΑ βαρύ, πολύ βαρύ θα έλεγα.

Stavrogin1

Εχεις δίκιο. Ειχα μεινει με την εντυπωση ότι αυτο ισχυε μόνο για τα mk1 και mk2. υπαρχει βεβαια το θεμα της διαπλοκής των αποστολων, καπου ειχα διαβασει κατι σχετικό. Το namer το εχουν σε 120 τμχ και απο οσο γνωριζω δεν εχουν αγορασει ακομα ουτε ενα στην εκδοση τομα λογο ελειψης πόρων.

Gunner

TOMA το Ισραήλ δεν έχει, θα αποκτήσει στο μέλλον. Το MERKAVA δεν είναι ΤΟΜΑ και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΤΟΜΑ γιατί πολύ απλά ο χώρος που έχει στο πίσω μέρος φτάνει για ένα άτομο με τα πυρομαχικά και για 4 το πολύ χωρίς πυρομαχικά.

ECG

Μπραβο που το ανεβασατε!! Πρωτον θελει θαρρος να δημοσιευει κανεις την κριτικη, και επειτα ο αναγνωστης με αυτην την επιστολη δινει χρησιμες πληροφοριες.

Miscojones

Είμαστε τυχεροί που έχουμε εσάς. Χίλια ευχαριστώ που μας λέτε την πολύτιμη άποψη σας και
μας αφήνετε να λέμε την δική μας.

npo

Ultima Ratio Regum. Ο ύστατος λόγος του Βασιλέως (του Ρήγα)

Γαλλική Βασιλική εκδοχή της λαϊκής μας ρήσης “όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος”
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ράβδος αντικατεστάθη με κανόνια.. Κάνει το τελικό επιχείρημα (τον λόγο) κάπως πιο πιστικό..
comment image

Greg575tpn

Το σαιτ ειναι οτι καλυτερο υπαρχει σε ηλεκτρονικη μορφη στις μερες μας για να διαβασει κάποιος! Πολλα συγχαρητήρια στην ηλεκτρονικη εκδοση της ΠΤΉΣΗΣ!

chriss8

Καλά κάνατε και αποφασίσατε να ανεβάσετε την επιστολή. Θα είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση.

Πέρα από 2-3 σημεία στα οποία συμφωνώ μαζί της, στα υπόλοιπα θα έπαιρνα το μέρος του αρθρογράφου σας. Δεν μας φταίει η πιστότητα στους ορισμούς των στρατιωτικών κανονισμών. Η ουσία του άρθρου σας, εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Stavrogin1

Τα τομα ειναι πανακριβα θα χρειαστουν και αντιμετρα οσηωθωρακιση κι αν εχουν και κουβαλουν μικρη ομαδα μαχης. 300 τεμαχια 3δις και λιγα ειναι. το κοστος ειναι ασηκωτο. Αντιθετα βαρεα τομπ μετασκευες με πληρης ομαδες μαχης καθ συστημα αυτοπροστασίας σε συνδιασμό με λιγοτερα τομα ειναι πολυ πιο εφικτος στόχος.

nigozs

Μέσα σε ένα κόσμο όπως αυτόν της ειδικής δημοσιογραφίας μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά. Στον χώρο της Εθνικής Άμυνας και οπλικών συστημάτων υπάρχουν αναρίθμητα sites, groups, ιστοσελίδες δημοσιογράφων επίσης, ακόμα και blogs. Είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε όχι μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι αντικειμενικός. Γενικότερα μιλώντας, η στρατευμένη δημοσιογραφία έχει κερδίσει δεκαετίες τώρα έδαφος στην ενημέρωση με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαβάζει ότι του ταιριάζει, τελικά, δίχως να τον πολυνοιαζει αν αυτό που διαβάζει είναι σωστά αξιολογημενο και καλά γραμμένο με σωστή χρήση της γλώσσας ή σωστά μεταφρασμένο κείμενο από ξένα sites. Το αποτέλεσμα… Read more »

Manolis

Εποικοδομητικη κριτικη που πληροφορει και προαγει τον διαλογο! Μπραβο στον φιλο σχολιαστη για τα επιχειρηματα του, μπραβο και στον αρθρογραφο για το θαρρος της γνωμης του και την αποδοχη της κριτικης.

Mikros-hroas

Δηλαδή εγώ ο άσχετος έμαθα πως τα δυο τομα που είχαμε δεν τα χρησιμοποιούσαμε για τόμα αλλά για τομπ επειδή είχαν χαμηλή θωράκιση! Δηλαδή εγώ ο άσχετος δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να γράφει ο άλλος πως κανένας στρατός δεν χρησιμοποιεί τα τομπ για να συνοδεύουν άρματα ενώ ο ΕΣ αυτό κάνει! Δεν μας εξηγεί γιατί χρησιμοποιήθηκαν δυο τόμα σαν τομπ; Ενώ ο ΕΣ ξέρει τι θέλει επιτρέψτε μου να αμφιβάλω την στιγμή που δεν έχεις τα βασικά τόσα χρόνια. Στην πράξη ο ΕΣ πέρασε -αντέγραψε λανθασμένα τον US ARMY που μετά την Κορέα πέρασε στα Μ14 στην εξάρτηση και… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

21
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $

Related News

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και όχι!

Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική συμφωνία της Intracom Defence με την ΙΑΙ

Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Sea Sparrow, ποιος είναι ο αντιαεροπορικός πύραυλος που έπληξε τον θαλάσσιο στόχο;

SEA SPARROWΑΣΠΙΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ TH ΘΑΛΑΣΣΑΠρόκειται αναμφισβήτητα για το πιο διαδεδομένο αντιαεροπορικό βλήμα του δυτικού οπλοστασίου και η επιχειρησιακή του ζωή υπερβαίνει τα 30...

Η Ελλάδα παρέδωσε 101 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Αίγυπτο το 2019

Η Ελλάδα παρέδωσε 101 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Αίγυπτο το 2019, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανανέωση του Μητρώου Συμβατικών Όπλων του...

Πρόοδος για τις νέες Ολλανδο-Βελγικές φρεγάτες – καθυστερεί η αντικατάσταση των “Μ” (που ίσως ήταν λύση για το ΠΝ)

Σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης 'Karel Doorman' (κλάση 'Μ') του ολλανδικού βασιλικού πολεμικού...
- Advertisement -