ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πριν αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:«Είχαμε σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό μου Λουίτζι Ντι Μάιο. Καλύψαμε όλα τα θέματα και των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή από την Ιταλική πλευρά την επικύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και τα οικονομικά θέματα, και από την άλλη τα ευρύτερα θέματα της περιοχής μας, δηλαδή την τουρκική προκλητικότητα. Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον East Med. Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία. Του κατέστησα, επίσης, σαφές ότι παρά το ότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη Ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων»
“Του κατέστησα, επίσης, σαφές ότι παρά το ότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη Ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων»
Παράκληση… Να σταματήσει η ελληνική πλευρά να επιθυμεί και να περιμένει από τρίτους είτε είναι στήριξη για της κυρώσεις είτε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην μεσόγειο.. να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προς αυτή την κατεύθυνση. Αν τα γράφει καλά η ιστορία και ο ένας γείτονας και ο άλλος (Ιταλία-Τουρκία) απέναντι μας ήταν.
Όπως και οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία κάποτε ήταν απέναντι. Να εφαρμόσει λοιπόν σκληρή στάση η Αμερική στην ασιατική χώρα επειδή ΚΑΠΟΤΕ δεν τα πήγαιναν καλά. Επιτέλους, καταλάβετε ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι η εξωτερική πολιτική θέλει διπλωματία και όχι κολλημένα μυαλά…
Τι διπλωματία χρειάζεται δηλ μια χώρα να κάνει το αυτονόητο? Να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο και μια χώρα που είναι στην ίδια ένωση!!
Λάθος παράδειγμα δίνεις γιατί η Ιαπωνία με την Αμερική έχουν τον ίδιο εχθρό τώρα και τα βρίσκουν εσύ με την με την Ιταλία ποιόν εχθρό ίδιο έχεις? Μάλλον όπως έγραψα η Τουρκία με την Ιταλία ήταν και είναι απέναντι..
Εγώ φίλε μου το αίμα το προγόνων μου το τιμάω και λεγε το μυαλό μου και την σκέψη μου όπως θες..
Τα πράγματα αλλάζουν οκ και η ιστορία επαναλαμβανετε θα πω εγώ…
Εκτός και αν ήθελες να πεις με το παράδειγμα σου να τα βρούμε με την Τουρκία εκεί δεν έχω να πω κάτι μιας και δεν έχω δίπλωμα ψυχίατρου..
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το να καταλάβουμε ποια είναι τα συμφέροντα των Ιταλών πόσο κοντά είναι με τα συμφέροντα των Ελλήνων; Τι ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ των 2 κρατών θα βοηθούσαν;
Οι Ιταλοί ξέρουν να ζητούν μόνο χρήμα. Τίποτα άλλο. Η οικονομία τους είναι χειρότερη από την δική μας αλλά επειδή είναι βιομηχανία δεν υπάρχουν κυρώσεις.
Η λυκοφιλία με την Τουρκία είναι ισχυρή και δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πρόσφατα τους βοήθησαν να επιλύσουν το θέμα μηχανών για τανκς που αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι παραχωρούνται άδεια να κατασκευάζουν ένα δικό τους με Τουρκικό όνομα για προφανείς λόγους.
Δεν συζητάμε για πολλά άλλα κοινά προγράμματα.
Επίσης απορώ για ποιο λόγο επιλέγουμε Ιταλικές εταιρείες για αντίμετρα υποβρυχίων και συντήρηση των spartan. Θα έπρεπε να είναι εκτός επιλογής οι Ιταλοί. Πιθανόν δεν γινόταν διαφορετικά.
Δεν έχω καμμιά εμπιστοσύνη στους Ιταλούς ή για να το θέσω διαφορετικά τους την ίδια εμπιστοσύνη με Γερμανούς και Ισπανούς.
Αν δεν κάνω λάθος διαγωνισμός συνέβη και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρατε, με μόνους ενδιαφερόμενους του Ιταλούς. Να τους βγάζαμε εκτός και να μην λειτουργούσαν σωστά αυτά τα δύο πολεμικά συστήματα, απαραίτητα για την άμυνα της χώρας μας; Είπαμε, δεν χρειάζονται άλλα κολλημένα μυαλά. Η Γερμανία μπορεί πολιτικά να είναι κοντά με την Τουρκία τώρα, αλλά τα υποβρύχιά της παραμένουν κορυφαία. Αν μας δινόταν η ευκαιρία για τα +2 υποβρύχια θα λέγαμε “Α όχι μωρέ είναι Γερμανικά, δεν θα πάρω”;
Ναι πάλιωσε το 214, υπάρχουν πιο σύγχρονα
Η Ιταλική οικονομία χειρότερη από τη δική μας?!?
Απλά ρίξε μια ματια στο τι παράγουν…..
Η ιταλική οικονομία χειρότερη από τη δική μας; Το ακούσαμε κι αυτό! Μια χώρα στους G7 με δραστηριότητα σε κάθε τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού και με ενεργητικό εμπορικό ισοζύγιο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με σοβαρό δημόσιο χρέος, σε χειρότερη κατάσταση από μια άλλη με κακές οικονομικές επιδόσεις χωρίς παραγωγή, με χειρότερο δημόσιο χρέος και με μία τρόικα για καιρό πάνω από το κεφάλι της. Η σχέση της Τουρκίας με την Ιταλία είναι παλιά, θυμίζω την αγορά των F-104S τη δεκαετία του 70, αλλά και τις σημαντικές ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία (αυτοκινητοβιομηχανία Tofas κλπ). Τον τελευταίο καιρό λόγω της επέμβασης των Τούρκων στην Τριπολίτιδα δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση όπου οι Ιταλοί προσπαθούν να διατηρούν καλές σχέσεις με την Αγκυρα, διότι έχουν συμφέροντα στην περιοχή που ελέγχουν οι Τούρκοι, τόσο λόγω της ΕΝΙ όσο και λόγω του μεταναστευτικού. Η ακτοφυλακή της Τρίπολης συντηρείται και μισθοδοτείται από την Ιταλία. Φυσικά για την είσοδο των Τούρκων στην πρώην αποικία τους έχουν ευθύνες τόσο οι ίδιοι που αδιαφόρησαν (είναι σύνηθες φαινόμενο η επαμφοτερίζουσα εξωτερική τους πολιτική), όσο και οι Γάλλοι που αφού πρώτα έριξαν τον Καντάφι στη συνέχεια ξεκίνησαν έναν υπόγειο πόλεμο μυστικών υπηρεσιών με τους Ιταλούς στην περιοχή παρά τη συμμετοχή των δύο στην ΕΕ
Χαχα! Οταν οι διπλωμάτες αρχίζουν τα “χρήσιμος και ειλικρινής διάλογος” είμαστε λίγο πριν….τις εχθροπραξίες!!