Η BAE Systems και η Vertex Aerospace έχουν υπογράψει μια εννεαετή συμφωνία για τη συντήρηση των αεροσκαφών AV-8B Harrier του Σώματος Πεζοναυτών.
Ο βρετανικός κολοσσός επιλέχθηκε από την Vertex Aerospace σαν υποκατασκευαστής, στο πλαίσιο της ανάθεσης έργου αξίας $123 εκατ., τον περασμένο Ιούλιο, από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην Vertex Aerospace.
Η σύμβαση, που διαρκεί μέχρι το 2029, ίσως φανερώνει την αδυναμία έγκαιρης αντικατάστασης των AV-8B Harrier II με F-35B Lightning II. Το Σώμα Πεζοναυτών αξιοποιεί τα Harrier II από πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού και βάσεις στη ξηρά, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει γύρω στα 100 αεροσκάφη του τύπου.
Πέρα από τις ΗΠΑ, το AV-8B Harrier II βρίσκεται σε υπηρεσία με την Ισπανία και την Ιταλία.
Κριμα και ηθελα να χτυπησω ενα. Αεροπλαναρες …..
Εκτός του ότι φαίνεται πώς το f35 ακόμη δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης. Εμείς πρέπει να έχουμε το νου μας διότι οι απέναντι μετά το άκυρο που έφαγαν θα ψάξουν σίγουρα για κάτι τέτοιο ως αντικαταστάτη στο Ανατολού οι πιο επικίνδυνοι να ενδώσουν είναι οι Ισπανοί και μετά οι Ιταλοί. Τα αμερικανικά βέβαια απ’ότι δείχνει θά περάσουν κάποιο λίφτινγκ για να πάνε ως το 30
Πολλοί πιθανό να πάρουν harrier οι Τούρκοι βλέποντας το F-35B να απομακρύνεται. Το anadolu και το 2ο που ετοιμάζουν δε το έφτιαξαν για ελικόπτερα. Έχουν στο νού τους υποστήριξη επεμβάσεων μακρυά απ τις Τουρκικές ακτές. Στη Λιβύη φάνηκε το πρόβλημα τους σε υποστήριξη αεροπορική μακρυά απ την ενδοχώρα. Ο σκοπός του anadolu είναι να πλέει νότια της Κρήτης και Δυτικά της Ελλάδος
…εκεί ακριβώς που θα πετάνε και τα Rafale
Καλά! Να δώ τι θα πρωτοκάνουν τα 40 λέω εγώ Rafale. Μην προτρέχουμε. Τα Rafale θα είναι για στρατηγικό πλήγμα, για προσβολή ναυτικών στόχων ή θα κυνηγάνε Harrier πάνω απο αποβατικές ενέργειες; Επίσης τα Harrier πάντα ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι των περισσότερων μαχητικών αναχαίτησης/υπεροχής αλλά ην δουλειά τους την έκαναν μια χαρά. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πεζοναύτες μια χαρά τα χρησιμοποίησαν έναντι ανώτερων πτητικά αντιπάλων. Τέλος η αγορά τους σε μικρό αριθμό για μια 10ετία θα είναι πού σοβαρό βήμα για να προχωρήσουν αργότερα στο F-35B. Γιατί μη καθησυχάζουμε, οι Τούρκοι θα μπούν στο F-35 κάποιο στιγμή. Τέλος μη τα βλέπουμε μόνο σαν αντίπαλο της Ελλάδος. Στην Λιβύη αν είχαν Harrier τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η αεροπορία στους Τούρκους έλλειψε πολύ και φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν με τον εναέριο ανεφοδιασμό.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει ή να πάρουμε κάτι αντίστοιχο δε πρώτη ευκαιρία ή να ενεργοποιηθεί ξανά η βάση της Κύπρου και βέβαια το ιδανικό θα ήταν παραχώρηση βάσης και ναύσταθμος στην Λιβύη ή την Αίγυπτο πού κακός δεν ζητήθηκε εφόσον της παραχωρήσαμε μειωμένη επιρροή των νησιών για την οριοθέτηση της αοζ.