Ύστερα από μια σειρά απογοητεύσεων, που προκάλεσε το πρόγραμμα LCS, το Αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε ότι η φρεγάτα FREMM μπορεί να είναι το κλειδί για την κάλυψη αρκετών από τις μελλοντικές απαιτήσεις.
Η αμερικανική FREMM έχει πλήρες εκτόπισμα 7.400t και είναι μεγαλύτερη κατά 7m συγκριτικά με την έκδοση που το Ιταλικό Ναυτικό επιχειρεί, ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις επιβιωσιμότητας και μελλοντικών αναβαθμίσεων, που οι ΗΠΑ θέτουν.
Το πλοίο πρόκειται επίσης να έχει το σύστημα μάχης Aegis Baseline 10, το Enterprise Air Surveillance Radar, 32 θύλακες VLS Mk41 και 8 με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους. Επιπλέον, θα διαθέτει υπόστεγο για ελικόπτερο και drone, καθώς επίσης συρόμενο σόναρ. Σύμφωνα με το «IISS», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μίνι Arleigh Burke». Πράγματι, με βάση τα σημερινά κριτήρια του βρετανικού Think-Tank είναι ένα αντιτορπιλικό, άσχετα αν το Αμερικανικό Ναυτικό χαρακτηρίζει την FFG(X) σα φρεγάτα.
Η ανάθεση του συμβολαίου έγινε στις 30 Απριλίου, με την ομάδα της Fincantieri / Marinette Marine να υπόσχεται την παράδοση του πρώτου πλοίου το 2026. Αλλά είναι ακόμα άγνωστο κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του κόστους και των ικανοτήτων, όπως άλλωστε και ποιος θα είναι ο ρόλος του τύπου στον στόλο.
Οι ΗΠΑ ήθελαν αρχικά 52 LCS, μείωσαν αργότερα την ποσότητα σε 35 και ψάχνουν τώρα 20 καινούργιες φρεγάτες. Στις 30 Απριλίου έδωσαν συμβόλαιο για 10 πλοία, ενώ υπάρχει φημολογία για την παραγγελία άλλων 10 πλοίων σε άλλο ναυπηγείο. Ίσως για να επιταχυνθεί η παραγωγή, ίσως για να τεθούν οι βάσεις για ακόμα περισσότερες παραγγελίες στο μέλλον. Η FREMM θα μπορούσε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες για την αριθμητική αύξηση του Αμερικανικού Ναυτικού, δεν αποκλείεται όμως να συναντήσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αν προταθεί η κατασκευή περισσότερων FREMM εις βάρος αντιτορπιλικών.
Φιλόδοξος στόχος είναι κάθε φρεγάτα να κοστίζει όσο μισό αντιτορπιλικό. Το εγχείρημα παρακολουθούν ήδη φίλοι και εχθροί, ειδικά όσοι αναζητούν σε μια φρεγάτα την επίλυση και των δικών τους επιχειρησιακών προκλήσεων.
Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;
Τί θα πει “φιλόδοξος στόχος” όταν ενισχύεις ένα project με 300 τόνους σίδερο και 7 μέτρα μήκος ενώ ταυτόχρονα έχεις και τις απαιτήσεις να είναι κοντά σε ένα ΑΒ ?
Για να πάμε λίγο πιο πίσω και να δούμε το σκεπτικό των Αμερικανών:
Εκπόνησαν ένα σχέδιο μιας φρεγάτας με μονή έλικα (και έναν βοηθητικό κινητήρα που έδινε μέγιστη ταχ. 5 κόμβους σε περίπτωση βλάβης/ζημιάς/προσβολής)
Ήταν οπλισμένα με στόχο την προστασία νηοπομπών και ίσως συνδρομή σε αεροπλανοφόρα. Αυτές ήταν οι φρεγάτες τύπου Knox.
Στην συνέχεια κατασκεύασαν κάτι πιο συγχρονο. Τις Oliver Hazard Perry, με το ίδιο σκεπτικό αλλά με ενσωμάτωση των μέχρι τότε σύγχρονων τεχνολογιών.
Εδώ, κατά την γνώμη μου, είναι η πρώτη φορά που το USN έχει μπερδέψει κάποια πράγματα ως προς τον προσδιορισμό.
Πράγματι δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλει το USN από την FFGX, πέρα από το να καλύψει την αναπόφευκτη ανάγκη πλήρωσης αριθμών που προκύπτει όταν οι κύριες μονάδες επιφανείας σου κοστολογούνται κοντά στα $2δισ. Και με τις διαδοχικές τους αποτυχίες σε πολλά προγράμματα, η εμπιστοσύνη μου στην κρίση τους έχει κλονιστεί.
chikichiki ξέχασα να πω ότι ειδικά στις Knox η κατασκευή ήταν καθετοποιημένη σε βαθμό που να επιτυγχάνεται γρήγορη κατασκευή και χαμηλό κόστος. Στο ίδιο πνεύμα και οι ΟΗΡ που όμως ήταν λίγο πιο “δύσκολες” στις παραδώσεις αλλά με καλούς ρυθμούς.
Υπό την διεθνή πίεση που ασκείται στο USN αυτή την στιγμή ίσως χρειαζόταν να σκεφτούν με καθαρότερο μυαλό.
νομιζω έχουν κοψει κι άλλα προγράμματα μεταξυ αυτών και αντιτορπιλικά. Απο τι μια ειναι δεσμευμένοι σε κάποια οροφη (όχι 345 πλοία) κι απο την άλλη θέλουν το μαχητικό τους 6ης γεννιας, το λειζερ τους κλπ. πιθανόν το πρόγραμμα να είναι συμβιβασμός. μικροτερων φθηνοτερων πλοιων και νεων συστημάτων αιχμής.
Βαριά φρεγατα ειναι !!! Αντιτορπιλικο ή καταδρομικο θελει παραπανω κάθετα κελιά με οπλα τομαχοκ sm3-sm6 σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε φόρτο
Διγενη, εσυ δεν αποκαλουσες τις fdi καταδρομικα ή θυμαμαι λαθος ;
Με την Κινα να σπαμμαρει αντιτορπιλικα και φρεγατες, το USN χρειαζεται αριθμους και οχι μονο ποιοτητα. Εν πολλοις μοιαζει με το Royal Navy στο μεσοπολεμο: ειχε να περιπολει και να κανει force projection σε ολο τον κοσμο, ενω οι ΗΠΑ ηταν η νεα ανερχομενη ναυτικη δυναμη και Ιαπωνια και Ιταλια maritime regional powers. Επομενως οι Βρετανοι προτιμησαν να ναυπηγουν μεγαλο αριθμο ελαφρων καταδρομικων με πυροβολα των 6″ αντι για λιγοτερα και ισχυροτερα βαρεα καταδρομικα των 8″.
Σημερα τα αντιτορπιλικα/μεγαλες φρεγατες παιζουν το ρολο των καταδρομικων, με τα αεροπλανοφορα στο ρολο των θωρηκτων. Η λυση για ενα μικροτερο και φτηνοτερο πλοιο απο ΑΒ ειναι η καλυτερη στρατηγικα.
Η επιλογη ηταν απο την αρχη μεταξυ ισπανικων και ιταλικων σχεδιων. Η βυθιση της νορβηγικης φρεγατας εκαψε τους ισπανους, επομενως οι fremm ηταν μονοδρομος. Το θεμα εινσι οτι ναυπηγεια τυπου austal εχουν σκυλιασει με τη fremm και οι λομπιστες τους θα πιεσουν για αποζημιωση μεσω αλλων παραγγελιων.
Η τελευταία παράγραφος είναι λάθος για τους εξής λόγους:
1ον Οι Ισπανοί έχασαν το παιχνίδι όχι γιατί βούλιαξε το Νορβηγικό πλοίο Ισπανικής προέλευσης αλλά γιατί:
1α το σκεύος δεν επιδέχονταν πολλές αλλαγές.
1β Ήταν σαφώς ακριβότερα από τα Ιταλικά
1γ δεν κάλυψαν τις απαιτήσεις ενέργειας (μελλοντική αλλά απαραίτητη ανάγκη)
1δ οι Αμερικανοί έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με Ιταλικά ναυπηγεία επιτυχως (Cyclone).
2ον η Austal πήρε την ευκαιρία και δεν την εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα.
Ευχαριστω για τη διορθωση!
Ως προς το εκτόπισμα
Μια ffg-x έχει τα 3/4 του εκτοπίσματος ενος Arleigh Burk ενω
είναι μεγαλύτερη απο την bellhara κατα 3150 τονους, όσο μια μεγάλη κορβέτα
είναι προφανές ότι ειναι διαφορετικές κλάσεις πλοιων. Η ffg-x ειναι πράγματι ένα μικρότερο αντιτορπιλικό. Ο σχετικά μικρός αριθμός vls προφανώς κρίνονται αρκετά για το USN, Το μισό κόστος της ffgx σε σύγκριση με το κόστος του ΑΒ κρίνεται από την αγορά, το κόστος χρήσης και το απαιτούμενο πλήρωμα 140 vs 323 .
Η διαφορά κόστους bellara vs ffg-x κρίνεται βάσει και του κόστους χρήσης για το οποίο δεν θυμάμαι να χει αναφερθεί, ενω το π΄λήρωμα ειναι μάλλον συγκρίσιμο 140 vs 110+15. Το ffg-x ειναι πλοιο που θα πρεπε να εξεταστεί απο το ΠΝ, αν και ειναι πιθανότατο το προσφερόμενο πλοίο να ηταν υποδεέστερη έκδοση.
Το θέμα των όπλων. Η ομοιογένεια του οπλισμού αφορά απόλυτη προτεραιότητα για ένα φτωχό κράτος και οφείλουμε να προσαρμοστούμε.
Ο οπλισμος κυριος ξεχωριζει ενα πλοιο αν ειναι φρεγατα η αντιτορπιλικο ,οχι το εκτοπισμα .Πχ η Γαλλικη fremm εχει εκτοπισμα μεγαλο αλλά ειναι μεσαια φρεγατα ,η γερμανικη Baden-Württemberg εχει εκτοπισμα 7200τ αλλα ειναι ελαφρια φρεγάτα .
Με τα 32 κελια η ffg ειναι μια βαρια φρεγατα .Μικρο αντιτορπιλικό θα ειναι η bel ΗΝ αν και εφοσων ξεπεράσει τα 32κελια κτλπ που ακουγονται !!!
Ειναι και η επιβιωσιμοτητα που αυξανει το εκτοπισμα. Μετραει και αυτη.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ είναι κατά βάση εάν μπορούν οι FFG(X) επιχειρησιακά να ανταποκριθούν στις αποστολές που θα ανάλαβουν να εκτελέσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές συζητήσεις αναφέρεται ότι θα κοστίζουν 1 δις το 1/2 ενός Arleigh Burke όπως και ότι θα φέρουν το 1/3 του οπλισμού ενός Arleigh Burke.
Το ότι το Βρετανικό Think Tank κατατάσει την FFG(X) ως destroyer ενώ οι Αμερικανοί ως φρεγάτα, έχει σημασία και τί ρόλο θα αναλάβουν πέραν του οπλισμού που θα φέρουν.
https://en.wikipedia.org/wiki/Frigate
Μπορεί τελικά να βγουν οι πρώτες, να τις δοκιμάσουν για τους ρόλους που θέλουν και εάν δεν τους ικανοποιούν να σταματήσουν το πρόγραμμα. Δε θα είναι η πρώτη φορά.
Η μείωση του λόγου κόστους-απόδοσης φαίνεται πως δεν ισχύει μόνο στα αεροπλανοφόρα…δεν είμαι σίγουρος τι έχει η FFGX αλλά το βρίσκω κι εγώ ανεξήγητο πως έφτασε σε αυτό το εκτόπισμα και κόστος τη στιγμή που φέρει τόσο υποβαθμισμένο οπλισμό & αισθητήρες σε σύγκριση με τα DDG-51. Πάντως δεδομένης της σύγκλισης των ρόλων των πλοίων στις σημερινές συνθήκες, η διαφορά αντιτορπιλικού-φρεγάτας τείνει να περιοριστεί στον αριθμό των όπλων και την ικανότητα χρήσης τους. Και με αυτό το κριτήριο, η FFGX είναι πράγματι φ/γ. Βαριά φρεγάτα, αλλά πάντως φρεγάτα.
Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να πειραματίζονται – όχι ότι οι πόροι είναι ανεξάντλητοι- το έχουν αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν (Zumwalt, LCS),. Το ότι μεγαλώσαν την FFG(X) κατά 7 μέτρα, προφανώς κάτι θα θέλουν να δοκιμάσουν. Τα 32 κελιά εγώ πιστεύω ότι είναι λίγα με την προοπτική να αντικαταστήσουν με αυτές τα Arleigh Burke. Στις συζητήσεις που γίνονται στις ΗΠΑ μιλούν για 48 κελιά και όχι για 32 όπως είναι στο σχέδιο.
Το θέμα είναι εμείς τί κάνουμε.
Τη δυνατότητα την έχουν, αλλά αυτά τα προγράμματα ήταν να βγάλουν επιχειρησιακά πλοία, όχι R&D. Και αυτή η αποτυχία είναι απολύτως εξευτελιστική για το USN, το οποίο ζήτησε δισεκατομμύρια για αυτά τα προγράμματα με την υπόσχεση να αποδώσουν επιχειρησιακά πλοία και τώρα επανέρχεται ζητώντας κι άλλα δισ. για περισσότερα πλοία τη στιγμή που κινδυνεύει να απολέσει την εμπιστοσύνη την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας με τις γκάφες του.
Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν με αυτές τα Arleigh Burke, εκ θεμελίων δεν διαθέτουν ούτε ραντάρ ούτε σύστημα μάχης ούτε επάρκεια πυραύλων για κάτι τέτοιο. Γι’αυτό και απορώ πως έφτασαν σε αυτό το εκτόπισμα όταν -υποτίθεται- ήθελαν μια απλή φ/γ. Ίσως να φταίει βέβαια και το βασικό σχέδιο FREMM, το οποίο μικρό δεν το λες…
Το αν η FFGX θα καλύψει τις απαιτήσεις του USN εξαρτάται από το ποιες είναι οι απαιτήσεις του USN. Πέρα από την πλήρωση αριθμών και ναυπήγηση ΚΑΠΟΙΟΥ νέου σχεδίου για αντικατάσταση μονάδων επιφανείας που αρχίζουν να φτάνουν στα ηλικιακά τους όρια (σε καμία περίπτωση βέβαια των Tico), δεν είμαι σίγουρος ποια επιχειρησιακά κενά θα καλύψουν οι νέες φρεγάτες. Το USN δεν έχει δηλωμένες απαιτήσεις για “κλασικές” φρεγατοαποστολές του παρελθόντος, (συνοδεία νηοπομπών, προστασία amphibious ready groups, παρουσία σε περιβάλλοντα μέσης απειλής, κλπ), παρά το ότι φαίνεται πως αυτές υπάρχουν, κι ας αυτοί παριστάνουν το αντίθετο…επομένως, ο ακριβής ρόλος της στη δομή ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ παραμένει ολίγον θολός.
Στις ΗΠΑ έχουν τρομοκρατηθεί με την ταχύτητα των Κινέζων στο κτίσιμο πολεμικών πλοίων και όποιος τους τάζει ταχύτητα τρέχουν.
Οι Ιταλοί πονηροί θα τους “φάνε” όσα μπορούν.
Δεν πειράζει όμως. Κάποια στιγμή θα ξανακαταλάβουν ότι χρειάζονται τα ίδια 4 ειδών πλοία επιφανείας για ναυμαχία που χρειάζονταν μέχρι σήμερα.
Κορβέτες, Φρεγάτες, Αντιτορπιλικά, Καταδρομικά.
Θα συνειδητοποιήσουν επίσης ξανά, ότι ο χαρακτηρισμός των πλοίων είναι επί της διαμόρφωσης και όχι επί του μεγέθους. Δεν τα γράφω για να πουλήσω εξυπνάδα αλλά όταν κάτι δεν σου βγαίνει, σημαίνει ότι έχεις αποπροσανατολιστεί και πρέπει να το πιάσεις από την αρχή. Ότι πρόσθεσαν στο πλοίο λαμαρίνα σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε ισορροπίες και προσπαθούν να εκλογικεύσουν την κατάσταση, σημαίνει ότι υστερεί σε θωράκιση, σημαίνει ότι είμαστε τυχεροί που δεν αγοράζουμε Ιταλικά. Μεγάλη παπάτζα.
Αγαπητέ SAAB οι Αμερικανοί πάνε by the book.
Είναι γνωστό τοις πάση ότι βάζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές είτε από την εμπειρία τούς ή από πρόβλεψη και μόνον.
Συνεπώς ότι είναι παπατζα για κάποιους, για κάποιους άλλους δεν είναι.
Δεν το λέω για να σε θίξω, απλά το που ακριβώς εστιάζει ο καθένας είναι δικαίωμα/υποχρέωση του.
Θυμίζω ότι ήδη οι Ιταλοί κατείχαν δύο προαπαιτούμενα για τον διαγωνισμό.
1ον μεγαλύτερο σκεύος
2ον κάλυψη σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας.
Συνεπώς το να προσθέσεις 300 τόνους επιπλέον δεν είναι πρόβλημα.
Και κάτι που μας διαφεύγει:
Πρόωση, ενέργεια, οπλισμός, ηλεκτρονικά, θα είναι Αμερικανικής κατασκευής. Ούτε το σύστημα ενδοεπικοινωνιας δεν θα είναι Ιταλικό !
ASW φρεγατα αγορασανε …και δεν θα μου ειναι εκπληξη αν στα 32 κελια βαλουν κυριως πυραυλους κατα υποβρυχιων και οχι α/α η τομαχωκ …..ο αντικαταστατης των ΑΒ θα ειναι η γερμανολλανδικη φρεγατα που ξεκιναει σιγα σιγα …θα το δειτε ….τα ΑΒ θα ”σπασουν” σε 2 πλοια τις φρεμ και το γερμανικο …..