4 χρόνια μετά την ένταξή του, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα παραλάβει (επιτέλους) το αντιτορπιλικό stealth

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εντός των επομένων ημερών φέρεται πως θα παραλάβει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το USS Zumwalt, το πρώτο αντιτορπιλικό τεχνολογίας stealth που ναυπηγήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2013, θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση των συστημάτων μάχης του και θα αναλάβει δράση πλέον.

USS Zumwalt: To πιο προηγμένο αμερικανικό πολεμικό έχει ένα (μεγάλο) πρόβλημα;

Πρόκειται για το τέλος μιας “Οδύσσειας” για ένα πρωτοποριακό πλοίο που εντάχθηκε στο Ναυτικό το 2016 ημιτελές, χωρίς την ολοκλήρωση των συστημάτων μάχης του και αποτέλεσε για χρόνια πλατφόρμα δοκιμών. Το Ναυτικό των ΗΠΑ απαίτησε την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος Μαρτίου και τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση στην ώρα τους. Το 2016, η ΒΑΕ Systems ανέλαβε συμβόλαιο ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων για να ολοκληρώσει το σύστημα μάχης του USS Zumwalt και του αδελφού του πλοίου USS Michael Monsoor.

Τα αντιτορπιλικά (στην ουσία καταδρομικά μάχης με εκτόπισμα σχεδόν 16,000 τόνους) κλάσης Zumwalt αποτελούν ένα “γεφύρι της Άρτας” για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Σχεδιασμένα αρχικά για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα από τα “Arleigh Burke”, ενσωματώνοντας πρωτοπορική τεχνολογία στον σχεδιασμό και στα συστήματα μάχης τους, γνώρισαν πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις και μεγάλες υπερβάσεις κόστους. Ο αρχικός τους αριθμός περιορίστηκε από 32 αρχικά σε 28, κατόπιν σε 24, μετά σε 7 πλοία και τελικά σε 3 με μόλις 2 να έχουν παραδοθεί κι αυτά ημιτελή χωρίς ικανότητα ανάληψης μάχης.

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός “Προηγμένου Συστήματος Πυροβολικού” τη στιγμή που εξαπολύει ένα πυραυλωθούμενο “βλήμα χερσαίου πλήγματος μακράς εμβέλειας” (LRLAP). Το κόστος ανάπτυξης και τα προβλήματα ολοκλήρωσης του συστήματος έκαναν καθεμία από τα 920 βλήματα κάθε πυροβόλου (σύο πυροβόλα συνολικά ανά πλοίο) να κοστίζουν 800,000 με 1 εκατομμύριο δολάρια κάνοντας πολλούς να προκρίνουν πυραύλους στη θέση τους (εικόνα: BAE Systems)

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο Προηγμένο Σύστημα Πυροβολικού (Advanced Gun System) που παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα. Το Ναυτικό είχε αρχικά σκοπό να θέσει τα “Zumwalt” σε υπηρεσία χωρίς πυροβόλα, απλά ως πλατφόρμες πυραύλων. Αργότερα, προωθήθηκε η ιδέα ενός προηγμένου ναυτικού πυροβόλου που θα υποστήριζε ναυτικές αποβάσεις ομάδων πεζοναυτών με προηγμένα πυροβόλα των 155 mm, 62 διαμετρημάτων σε αποστάσεις 154 χλμ. με χρήση πυραυλωθούμενων βλημάτων. Το τελευταίο σύστημα άλλαξε προδιαγραφές και πάλι με το Ναυτικό να ζητά την εκπομπή πυρών εναντίον εχθρικών πλοίων. Το USS Lyndon B. Johnson, τρίτο και τελευταίο της κλάσης θα εξοπλιστεί με νέας τεχνολογίας ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα, χάρη στις νέας τεχνολογίας γενήτριες Rolls Royce που θα παράγουν την απαραίτητη ισχύ των 78 megawatt.

Τα αντιτορπιλικά Zumwalt αναγκάζονται να αλλάξουν ρόλους

Άλλες αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήταν η εγκατάσταση πυραύλων SM-6 με ικανότητες αναχαίτισης επερχομένων βαλλιστικών βλημάτων που θα μετέτρεπε τα “Zumwalt” σε πλωτές πυροβολαρχίες ανάσχεσης πυραυλικών επιθέσεων με διηπειρωτικούς πυραύλους κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η ενίσχυση των ικανοτήτων ναυμαχιών ενισχύθηκε με την απαίτηση ολοκλήρωσης ναυτικών πυραύλων cruise τύπου Maritime Strike Tomahawk. Όλα αυτά και πολλά άλλα ανάγκασαν τους σχεδιαστές να αλλάξουν τις προδιαγραφές των πλοίων αρκετές φορές, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το USS Zumwalt (DDG-1000) αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το δεύτερο πλοίο, USS Michael Monsoor (DDG-1001) θα ακολουθήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ενώ το τρίτο, το Lyndon B. Johnson (DDG-1002) που βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκατάστασης των συστημάτων του, θα παραδοθεί προς το τέλος του έτους.

Το υπερσύγχρονο Zumwalt παραμένει (εν μέρει) “άσφαιρο”

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

7
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LYKJetFuelx-mKimonchikichiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

προβλήματα ή μη, από άλλο πλανήτη είναι……είμαστε πολύ πίσω ως χώρα……..

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλημέρα Δυστυχώς το πάλαι ποτέ USN άρχισε να εμφανίζει σημάδια “σχεδιασμού από επιτροπή”. Zumwalt (μεγάλη ειρωνία εδώ, ο κύριος οπλισμός πλοίων με όνομα Zumwalt να είναι το πυροβόλο), LCS και τώρα και τα Ford, που υποφέρουν στο πιο κύριο σύστημα από όλα: τις τουαλέτες! http://cdrsalamander.blogspot.com/2020/03/transformed-our-way-out-of-functional.html Απόσπασμα: New toilets on the Navy’s two newest aircraft carriers clog so frequently that the ships’ sewage systems must be cleaned periodically with specialized acids costing about $400,000 a flush, according to a new congressional audit outlining $130 billion in underestimated long-term maintenance costs. The Navy isn’t sure the toilet systems on the USS Gerald… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πάντως ούτε η πηγή ούτε ο γούγλης λέει κάτι για η/μ πυροβόλα. Όχι ότι έχει σημασία, αφού και τα υφιστάμενα και τα railguns στην πράξη δεν δουλεύουν. Είναι κρίμα η κληρονομιά ανδρών όπως ο Elmo Zumwalt και ο Michael Monsoor να ζει μέσω μιας τόσο αποτυχημένης σχεδίασης.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Τραγικό δείγμα κατασπατάλησης χρήματος, ένα πλοίο που για το μέγεθος του έχει πολύ λίγα μεταφερόμενα όπλα, οι συνεχείς αλλαγές φυσικά ανέβασαν το ήδη ανεβασμένο κόστος κατασκευής των.
Το Us navy ήταν πρωτοπόρο στην εισαγωγή σε υπηρεσία πλοίων που έκαναν την διαφορά και τα Alreigh Burke είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά εδώ τα κάναν μαντάρα..

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Εγώ το βρίσκω καλό.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Το κάζο με το πυροβόλο είναι πολύ βαρύ.

JetFuel
Member
Active Member
JetFuel

comment image?_nc_cat=102&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=5LYl4ZH05QkAX-ik0mQ&_nc_ht=scontent-bos3-1.xx&oh=30eecd7f4b510e2ab5eccf1ef9108fac&oe=5EA7E898