USS America: Η πρώτη και μοναδική βύθιση αμερικανικού “Supercarrier”

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 14 Μαΐου 2005 βυθίστηκε σε άσκηση το αμερικανικό supercarrier USS America (CV-66). Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα που οποιοδήποτε αεροπλανοφόρο της κατηγορίας βυθίστηκε, αφού διατέθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί (αναλωθεί) ως στόχος.

Η συγκεκριμένη άσκηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για μεγάλο διάστημα προκειμένου να αποκομιστούν τα μέγιστα δυνατά δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την σχεδίαση και ναυπήγηση μελλοντικών κλάσεων αεροπλανοφόρων όσον αφορά την απορρόφηση πληγμάτων αλλά και την διαχείριση αυτών από τα πληρώματα.

Είχαν υπάρξει τότε μεγάλες αντιδράσεις λόγω του ονόματος του αεροπλανοφόρου. Πολλοί και κυρίως βετεράνοι ναυτικοί που είχαν υπηρετήσει σ’ αυτό το αεροπλανοφόρο θεωρούσαν απαράδεκτη την σκέψη σε συμβολικό επίπεδο να βυθιστεί ένα πλοίο με το όνομα America.

Για την περίσταση πάντως δεν υπήρχε άλλο supercarrier διαθέσιμο. Η συνήθης μοίρα τους ήταν η πώληση για μέταλλο (σκραπ) ή η μετατροπή τους σε πλωτά μουσεία αν και λόγω κόστους κανένας δεν έχει τολμήσει να μετατρέψει κάποιο supercarrier σε μουσείο μέχρι σήμερα.

Έτσι η απόφαση να διατεθεί ως στόχος το USS America παρά τις αντιδράσεις δεν ακυρώθηκε. Ως ένα είδος «αποζημίωσης» για την απώλεια αυτή, το όνομα δεσμεύθηκε για το USS America (LHA-6), που ήταν το πρώτο αεροπλανοφόρο μίας νέας κλάσης αμφίβιων σκαφών ειδικά σχεδιασμένων για να επιχειρούν με το νέο μαχητικό αεροσκάφος F-35B.

Η άσκηση τελικά πραγματοποιήθηκε, διήρκησε σχεδόν ένα μήνα κατά την διάρκεια του οποίου το πλοίο δέχθηκε σημαντικά πλήγματα από κάθε είδους όπλο, από τορπίλες μέχρι αντιπλοϊκούς πύραυλους αλλά και επιθέσεις με πλοιάρια φορτωμένα εκρηκτικά – ασύμμετρη απειλή ως σύγχρονα «πυρπολικά» που όμως ακόμα και σήμερα δεν είναι απίθανο σενάριο.

Στο τέλος, η κατασκευή του USS America αποδείχθηκε «πολύ σκληρή για να πεθάνει» με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί εκρηκτικός μηχανισμός προκειμένου να βυθιστεί, σε ένα σημείο με βάθος 17.000 πόδια, ενδεικτικό της μυστικότητας της συγκεκριμένης άσκησης και της βούλησης να μην μείνουν αποδεικτικά στοιχεία για αδιάκριτα μάτια που θα ήθελαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα των χτυπημάτων.

Σημείωση: Ως supercarrier αναφέρονται οι κλάσεις αμερικανικών αεροπλανοφόρων μεγάλου εκτοπίσματος που ναυπηγήθηκαν μετά τον Β’ ΠΠ, πυρηνοκίνητων και μη. Το USS America άνηκε στην κλάση Kitty Hawk κι είχε εκτόπισμα σχεδόν 85.000 τόνους.

Μία σπάνια φωτογραφία τεσσάρων διαφορετικών αμερικανικών supercarrier, λίγο μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, όπου είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 6 αεροπλανοφόρα και αρκετά αμφίβια ελικοπτεροφόρα, μόνο από αμερικανικής πλευράς. Κάτω δεξιά το USS America (CV-66) κλάσης Kitty Hawk, άνω αριστερά το «μικρό» USS Midway (CV-41) της ομώνυμης κλάσης, άνω δεξιά το πυρηνοκίνητο USS Theodore Roosevelt (CVN-71) κλάσης Nimitz και τέλος κάτω αριστερά το USS Ranger (CV-64) κλάσης Forrestal.

Φωτογραφία βυθιζόμενου USS America μέσω TheDrive.

Πρώτη δημοσίευση 20/4/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Flight and SpaceThebanNikolaoschikichiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετοί (σοβαροί άνθρωποι, όχι ιντερνετικές λινάτσες) που υποπτεύονται πως η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη, και ότι το USN παραήταν παρανοϊκό στο θέμα για να αποδεσμεύσει αληθινές φωτογραφίες από τη βύθιση. Επίσης λίγο άσχετο αλλά η κάτω φωτογραφία είναι μια εξαιρετική σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα, τότε το USN δε ντρεπόταν να έχει “μικρά” συμβατικής πρόωσης αεροπλανοφόρα (ακόμα και τα Forrestal/Kitty Hawk σε πλήρες εκτόπισμα ήταν κάπου, πόσο, 80.000 τόνους, τα Midway/Coral Sea ακόμα λιγότερο) και δεν έκανε εκπτώσεις στην αεροπορική πτέρυγα, ενώ σήμερα (που έχει πεθάνει και ο μανιακός Rickover, που ακύρωνε βαθυκρατικά οτιδήποτε δεν… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πάντως είχαν κάποιους περιορισμούς τα μικρά, τα κλάσεως Midway δεν πήραν ποτέ τα Tomcat, και ακόμη και τα Φάντομ πετούσαν με μειωμένο φορτίο (ιδίως από το FDR με κάτι συφοριασμένους καταπέλτες) …. Τώρα μίκρυναν τις πτέρυγες μάλλον γιατί δεν περιμένουν πολλές απώλειες (που φυσικά θα υπάρξουν σε πλήρους έντασης πόλεμο με Κίνα), αλλά και για να απλουστεύσουν το handling σε κατάστρωμα και υπόστεγα (αντικειμενικά δεν βγαίνουν περισσότερες έξοδοι με τις τεράστιες πτέρυγες του Βιετνάμ, απλώς μπορούσες να μείνεις περισσότερο καιρό στο Yankee Station με τις τρομερές απώλειες των Alpha Strikes (αν και υπήρχε μια συνεχής ροή αναπλήρωσης απωλειών από Cubi… Read more »

Theban
Guest
Theban

Ζητώ συγγνώμη για το άσχετο με το θέμα σχόλιο αλλά δεν μπορώ να το γράψω εκεί που πρέπει.
Μήπως μπορείτε να σπάσετε τα σχόλια στο άρθρο για τις μπελάρα σε περισσότερες σελίδες; Είχε γίνει ήδη πολύ βαρύ από μέρες, τώρα δεν μπορώ να το ανοίξω καν.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αντιμετωπίζουμε το θέμα με προσοχή, δεν έχει ξαναγίνει!