26.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

USS Pueblo: Ο κατάσκοπος που έμεινε στο κρύο… 50 χρόνια μετά

- Advertisement -


Πενήντα χρόνια μετά την κατάληψή του από τους Βορειοκορεάτες, το αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο USS Pueblo βρίσκεται ακόμη στην Πιόνγκγιάνγκ για να θυμίζει την μεγαλύτερη ναυτική νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας κατά των ΗΠΑ. Η «Κρίση του Pueblo» όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία, για το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ είναι ένας «θρίαμβος» που πρέπει να μείνει για πάντα ζωντανός. Για τις ΗΠΑ είναι ένα συμβάν που προσπαθούν να ξεχάσουν.
Το πλοίο συλλογής πληροφοριών USS Pueblo (AGER-2) παραμένει μισόν αιώνα τώρα εγγεγραμμένο στα μητρώα του αμερικανικού Ναυτικού ως ενεργή μονάδα, παρόλο που εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτο μιας ξένης χώρας. Αγκυροβολημένο στον ποταμό Potong, δίπλα στο Μουσείο του Απελευθερωτικού Πολέμου της Νικηφόρου Πατρίδας, στο κέντρο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, θυμίζει σε ντόπιους και ξένους τουρίστες την ημέρα που οι ΗΠΑ υπέστησαν μια ταπεινωτική ήττα.
Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του «Υπέρτατου Ηγέτη» δεν χάνει ευκαιρία να διατρανώνει το μεγαλείο της Βορείου Κορέας και η συμπλήρωση 50 χρόνων από την επίθεση και κατάληψη του USS Pueblo ήταν μια τέτοια ευκαιρία. Η επέτειος «γεφυρώνει» την περιφανή νίκη του παρελθόντος με τα επιτεύγματα της χώρας στο παρόν τα οποία εγγυώνται ένα ισχυρό μέλλον, δηλαδή το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιάνγκ.
The Pueblo Incident
 
Η κρίση που έκανε ορισμένους στην Ουάσιγκτον να εισηγηθούν στον Πρόεδρο Λύντον Τζόνσον δυναμική απάντηση ακόμη και με πυρηνικά, μπορεί να επισκιάσθηκε από την Επίθεση του Τετ στο Βιετνάμ –μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις του πολέμου– ωστόσο δεν ήταν ήσσονος σοβαρότητος. Το USS Pueblo, ένα πρώην ελαφρύ φορτηγό μεταφοράς εφοδίων που είχε ναυπηγηθεί το καλοκαίρι του 1944 για τον αμερικανικό Στρατό και το 1966 πέρασε στο Ναυτικό αναλαμβάνοντας καθήκοντα συλλογής πληροφοριών (SIGINT, ELINT) έπλεε τον Ιανουάριο του ’68 σε διεθνή ύδατα παρακολουθώντας την δραστηριότητα των σοβιετικών υποβρυχίων στην περιοχή και υποκλέπτοντας τις βορειοκορεατικές επικοινωνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Ναυτικό και το πλήρωμα επέμεναν κατηγορηματικά ότι βρίσκονταν μίλια εκτός βορειοκορεατικών υδάτων. Η Πιόνγκγιάνγκ τότε όμως θεωρούσε ως όριο των χωρικών της υδάτων τα 50 ναυτικά μίλια και όχι τα 12, όπως ορίζεται διεθνώς.
Στις 23 Ιανουαρίου, ένα βορειοκορεατικό ανθυποβρυχιακό σκάφος προσέγγισε το αμερικανικό κατασκοπευτικό και ζήτησε να μάθει την εθνικότητά του. Όταν το Pueblo ύψωσε την αστερόεσσα, διατάχθηκε να σταματήσει ειδάλλως θα δεχόταν πυρά. Ο Αμερικανός πλοίαρχος προσπάθησε να διαφύγει με ελιγμούς, όμως το σκάφος του ήταν πιο αργό από το βορειοκορεατικό το οποίο απήντησε με προειδοποιητικές βολές ενώ στον ορίζοντα φάνηκαν τρεις τορπιλλάκατοι που έλαβαν μέρος στο κυνήγι.
Στην επίθεση που ακολούθησε συμμετείχαν και δύο MiG-21. Μια τέταρτη τορπιλλάκατος και ένα ακόμη ανθυποβρυχιακό έκαναν την εμφάνισή τους. Τα μοναδικά όπλα του αμερικανικού πλοίου, δύο πολυβόλα των 0,50 ήταν τυλιγμένα με καλύμματα για το ψύχος, τα δε πυρομαχικά τους ήταν αποθηκευμένα κάτω. Όχι πως θα έκαναν καμμία διαφορά απέναντι στην υπεροπλία του εχθρού: στην πράξη τα «50άρια» απαιτούσαν τουλάχιστον 10΄ για να ενεργοποιηθούν και μόλις ένα μέλος του πληρώματος είχε πρότερη πείρα με αυτά.
Οι Βορειοκορεάτες επεχείρησαν να ανέβουν στο αμερικανικό, ωστόσο ο κυβερνήτης του με ελιγμούς κατάφερε να το αποτρέψει για περισσότερες από δύο ώρες. Ένα ανθυποβρυχιακό άνοιξε πυρ με πυροβόλο των 57 χιλ. ενώ οι τορπιλλάκτοι «γάζωναν» με τα πολυβόλα τους το κατασκοπευτικό. Οι αξιωματικοί Πληροφοριών του Pueblo άρχισαν να καταστρέφουν απόρρητα έγραφα όμως ο όγκος του διαβαθμισμένου υλικού ήταν τόσο μεγάλος που απλώς ήταν αδύνατον να καταστραφούν όλα. Ένα πολύ μικρό μέρος του ήταν το μόνο που πρόλαβαν να καταστρέψουν πριν το πλοίο καταληφθεί.
Καθ’ όλη την διάρκεια του επεισοδίου, η ραδιοεπικοινωνία του Pueblo με το κλιμάκιο του Naval Security Group στην Κάμισέϊα της Ιαπωνίας δεν είχε διακοπεί, ως εκ τούτου η Διοίκηση του 7ου Στόλου ήταν πλήρως ενήμερη για την κατάσταση. Η αεροπορική κάλυψη που υποσχέθηκε ποτέ δεν έφθασε. Η 5th Air Force δεν διέθετε αεροσκάφη επιφυλακής, όσο για τα δύο ζεύγη F-4B Phantom που είχε σε ετοιμότητα το αεροπλανοφόρο USS Enterprise, 510 ναυτ. μίλια (940 χλμ) νοτίως της θέσης του Pueblo, ήταν οπλισμένα για αποστολή αναχαίτισης (MiGCAP) και όχι με όπλα αέρος-επιφανείας. Για να επανεξοπλιστούν χρειαζόταν τουλάχιστον 90 λεπτά…
Το αμερικανικό κατασκοπευτικό ακολούθησε τα βορειοκορεατικά σκάφη όπως είχε διαταχθεί αλλά πριν τα όρια των χωρικών υδάτων της Β. Κορέας σταμάτησε. Οι Βορειοκορεάτες άνοιξαν και πάλι πυρ, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό ναύτη, τον πυροσβέστη Duane Hodges. Τελικά το πλοίο κατελήφθη από άγημα ανδρών προερχομένων από μια τορπιλλάκατο και ένα ανθυποβρυχιακό. Εισερχόμενο στα χωρικά ύδατα της Βορείου Κορέας, στο πλοίο επιβιβάσθηκαν και άλλοι, αυτή τη φορά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Οι 82 Αμερικανοί κρατήθηκαν αιχμάλωτοι, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τί σημαίνει αιχμαλωσία σε ένα σταλινικό κράτος: βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και λίγα νερόβραστα γογγύλια για τροφή, τρείς φορές την ημέρα. Μετά από ψυχολογικά βασανιστήρια και τον εικονικό τυφεκισμό του, μπροστά στην απειλή πως οι άνδρες του θα εκτελούντο ένας προς έναν αν δεν παραδεχόταν πως το πλοίο διενεργούσε κατασκοπία εις βάρος της Β. Κορέας, ο κυβερνήτης, Αντιπλοίαρχος Lloyd M. Bucher, «ομολόγησε» εγγράφως.

 
Η σκληρή μεταχείριση που επεφύλαξαν στους Αμερικανούς οι δεσμώτες τους δεν κατάφερε να κάμψει το πνεύμα τους. Σε φωτογραφίες που έβγαλαν οι Βορειοκορεάτες για λόγους προπαγάνδας, οι αιχμάλωτοι ποζάρουν όλοι με το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού προτεταμένο, εξηγώντας στους δεσμώτες τους πως πρόκειται για… «χαβανέζικο χαιρετισμό καλοτυχίας». Όταν αυτοί κατάλαβαν τί είδους «χαιρετισμός» ήταν στ’ αλήθεια, οι συνθήκες κράτησης έγιναν ακόμη σκληρότερες.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1968, ένδεκα μήνες μετά την κατάληψη του πλοίου και την αιχμαλωσία τους, οι άνδρες του USS Pueblo μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην μεθόριο και διατάχθηκαν να βαδίσουν ένας-ένας από την «Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή» προς την άλλη πλευρά της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης, στον Νότο. Στην κορυφή της φάλαγγας ήταν ο πλοίαρχος και στο τέλος της ο Ύπαρχος, Υποπλοίαρχος Ed Murphy. Στα επίσημα έγραφα της παράδοσης των Αμερικανών κρατουμένων, οι λέξεις «… 82 μέλη του πληρώματος και μια σορός» είχαν σβηστεί από τους Βορειοκορεάτες.

Περηφάνεια και προπαγάνδα


 
Ποτέ ένα τόσο μικρό πλοίο δεν έκανε τόσο μεγάλη προπαγάνδα. Το USS Pueblo είναι σύμβολο της «συντριπτικής ήττας» που περιμένει τις ΗΠΑ αν παίξει ξανά με την κυριαρχία της Β. Κορέας, υπενθυμίζει το –κρατικό– πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ένας φοιτητής, από τους πολλούς που επισκέπτονται «για εκπαιδευτικούς λόγους» το πλοίο-μουσείο, δηλώνει πως κοιτώντας τις φωτογραφίες του αμερικανικού πληρώματος νιώθει «την ευχάριστη αίσθηση του νικητή». Λογικό, άλλωστε το καθεστώς έχει δουλέψει γι’ αυτό.
Στις ξεναγήσεις ντόπιων και τουριστών, η ένστολη ξεναγός Jang Un Hye δείχνει τις τρύπες από σφαίρες και θραύσματα που σημάδεψαν το πλοίο κατά την επίθεση, προσεκτικά περικυκλωμένες με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Και παρόλο που κάνει αυτή την δουλειά κάθε μέρα, δύο χρόνια τώρα, όταν δείχνει στους επισκέπτες στην γέφυρα την τσαλακωμένη αμερικανική σημαία στην γυάλινη προθήκη της και τις αναρτημένες χειρόγραφες «ομολογίες» του κυβερνήτη και του πληρώματος του USS Pueblo δεν κρύβει την υπερηφάνειά της.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κείμενο της ξενάγησης, το αμερικανικό πλοίο έπλεε σε βορειοκορεατικά ύδατα όταν υπέστη επίθεση στις 23 Ιανουαρίου 1968. Χάρτες δείχνουν έναν αριθμό παραβιάσεων των χωρικών υδάτων της Β. Κορέας από το κατασκοπευτικό σκάφος του αμερικανικού Ναυτικού πριν την κατάληψή του ενώ φωτογραφίες κακής ποιότητας που απεικονίζουν τον κυβερνήτη να υπογράφει την «ομολογία» του και Αμερικανούς ναυτικούς να διασχίζουν την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ) έναν χρόνο μετά την αιχμαλωσία τους, υπογραμμίζουν την ταπείνωση που υπέστη ο «ιμπεριαλιστικός εχθρός».
Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου ένα τέτοιο επεισόδιο μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση με πολύ σοβαρές συνέπειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν αεροπλανοφόρα στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και απαίτησαν την απελευθέρωση των κρατουμένων. Η Πιόνγκγιάνγκ τους απελευθέρωσε, αφού πρώτα εξασφάλισε τις… «αυθόρμητες» δημόσιες ομολογίες τους.
Το επεισόδιο έλαβε τέλος στις 21 Δεκεμβρίου 1968, όταν ο επικεφαλής των Αμερικανών διαπραγματευτών, Υποστράτηγος Gilbert H. Woodward, υπέγραψε μια δήλωση στην οποία παραδεχόταν πως το USS Pueblo είχε «εισβάλλει παρανόμως στα χωρικά ύδατα της Β. Κορέας». Ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίθεσή του τότε, όπως και αργότερα, αποκηρύσσοντας την δήλωση αμέσως μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Φυσικά, στις επίσημες ξεναγήσεις στο πλοίο-σύμβολο του «αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα» της Βορείου Κορέας, η μικρή αυτή λεπτομέρεια απουσιάζει…

Αλέξανδρος Θεολόγου
 
Πρώτη δημοσίευση 28/1/2018

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Το timing του (εκάστοτε) υπέρτατου είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο … Με το Βιετνάμ σε έξαρση, το Τετ να έχει μόλις εκραγεί, τα κολλέγια σε όλη την Αμερική στα κάγκελα (στράτευση!) και την κοινωνία βαθύτατα διχασμένη ανάμεσα σε πατριώτες και φιλελευθέρους (η έσχατη υβριστική προσφώνηση ενός αμερικανού συντηρητικού για έναν συμπολίτη του), πήρε πόντους με χαρακτηριστική άνεση, διασύροντας τις ΗΠΑ. ΤΟ ίδιο και το 1976 με το διαβόητο επεισόδιο της Κοπής της Λεύκας (απίστευτη κόπωση από πολεμικές περιπέτειες στο Κογκρέσο, γλείψιμο πληγών από Βιετνάμ, προεκλογικό έτος).
Επειδή, αν κρίνει κανείς από μια σειρά επεισοδίων (τύχη Καντάφι, Σαντάμ, διαφόρων Αμπού που οργάνωναν σφαγές σε αεροδρόμια και κρουαζιερόπλοια τη δεκαετία του ’80 και βρέθηκαν για κακή τους τύχη ζωντανοί στο κατεχόμενο Ιράκ, Γιουγκοσλαβία – εκπαίδευσε όλη τη Λιβυκή Αεροπορία και κατασκεύασε όλες τις αεροπορικές βάσεις Ιράκ & Λιβύης – , Συρία – σφαγή των 258 αμερικανών πεζοναυτών της ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο το 1983 με παγιδευμένο φορτηγό στο στρατόπεδό τους – ), οι ΗΠΑ κρατούν σε κάποιο τεφτέρι τέτοιου είδους περιστατικά και ταπεινώσεις, και τα αντιμετωπίζουν – σε ανύποπτο χρόνο – με πολύ βαρύ χέρι, θα ένιωθα μεγάλη ανασφάλεια αν ήμουν ο Υπέρτατος …

ChristosCii

Πολυ ωραιο αρθρο δεν το ηξερα. Μου εκανε εντυπωση για το ειναι ακομα στα μητρωα του USNAVY (πολυ σωστη και ωραια κινηση) μπηκα και στην σελιδα του USANAVY και διαβασα και εκει την ιστορια,
Ωραιο link ειναι και αυτο https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB453/
κσι καποιες ωραιες φωτο ειναι αυτες..
ο υπερτατος φυσικαcomment image
καιcomment image ,comment image ,comment image ,comment image τους ειχα παραξηγησει….

ChristosCii

ξεχασα να βαλω και αυτην αν και ειμαι μεσα στο προηγουμενο linkcomment image

Agamemnon

Ξερουμε γιατι ακομα στεκεται εκει και δεν κοσμει τον βυθο ?

Ganesha_Mahesvari

Ότι και να λέμε ήταν απίστευτη προχειρότητα και τσαπατσουλιά το περιστατικό για το USNavy δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο να λαμβάνει χώρα πουθενά στον κόσμο σήμερα. Τόσες ώρες και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν… τουλάχιστον μάθανε από τέτοια λάθη.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας να μην διακινούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΕΔ (παράδειγμα)

Το λεγόμενο "Open Source Intelligence" (OSINT), είναι ένας τρόπος αποκόμισης στοιχείων για διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και αυτές ενός αντιπάλου), με τη χρήση ανοιχτών, δηλαδή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, O KyrNG γράφει για τις φρεγάτες: Πρόγραμμα Φρεγατών Πολεμικού...

27
To ptisidiastima.com & navaldefence.gr, συνεχίζει να δίνει "βήμα" στους αναγνώστες/σχολιαστές μας. Όταν τα σχόλια, είναι τεκμηριωμένα, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με άλλα άρθρα...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1923: Λωζάννη, η βάση των σύγχρονων Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων

Υπογράφεται στη Λωζάννη της Ελβετίας (Lausanne) η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε οριστικά τις εχθροπραξίες μεταξύ του κράτους της νέας Τουρκίας με τους αντιμαχομένους αυτήν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/24 Ιουλίου 1921: Μάχη του Δορυλαίου (Εσκί Σεχήρ), η Στρατιά Μικράς Ασίας νικά τους Τούρκους

Το Γ΄Σώμα Στρατού της Στρατιάς Μικράς Ασίας καταλαμβάνει το Δορύλαιο (σημ. Εσκί Σεχήρ). Στη μεγάλη μάχη που έλαβε χώρα ο Ελληνικός στρατός συγκέντρωσε 15...

Γιατί το υπερσύγχρονο Bismarck δεν μπόρεσε να καταρρίψει κανένα Swordfish;

Το θωρηκτό Bismarck ήταν το καμάρι της ναζιστικής πολεμικής βιομηχανίας. Ενσωμάτωνε τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά όχι μόνο βυθίστηκε με τη βοήθεια των...