Το USS Wasp σε διαμόρφωση αεροπλανοφόρου

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •  

Τα αμφίβια αποβατικά πλοία της κλάσης Wasp (καθώς και εκείνα της επόμενης κλάσης America) είναι προορισμένα κυρίως για να επιχειρούν με ελικόπτερα προκειμένουν να υποστηρίζουν αποβατικές επιχειρήσεις. Ωστόσο έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν και με οργανικά μαχητικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, τα AV-8B Harrier II μέχρι πρότινος και πλέον και τα F-35B.

Απουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου από τον Περσικό Κόλπο

Ακόμα κι έτσι όμως, μέχρι τώρα τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν ο κύριος επιχειρησιακός προσανατολισμών των σκαφών αυτών, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται κατ’ ευφημισμόν «ελικοπτεροφόρα». Για του λόγου το αληθές, μέχρι τα τελευταία χρόνια τα μαχητικά αεροσκάφη μεταφέρονταν όχι τόσο προκειμένου να επιχειρούν ως μαχητικά από τα σκάφη αυτά, αλλά απλώς για να μετασταθμεύουν σε βάσεις ξηράς και να υποστηρίζουν από εκεί τις αποβατικές επιχειρήσεις.

Πέρα από τους επιχειρησιακούς λόγους, κυρίως την πολύ μικρή ακτίνα δράσης του Harrier αν απονηώνονταν με πλήρη φόρτο μάχης από το κατάστρωμα των Wasp, υπήρχαν και εσωτερικοί διακλαδικοί λόγοι μέσα στις αμερικανικές Ένοπλες αφού το Ναυτικό δεν ήθελε «ανταγωνισμό» στα μεγάλα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του.

Τα τελευταία χρόνια όμως αφενός μεν η όλο και μικρότερη διαθεσιμότητα των CVN, αφετέρου δε η ένταξη σε υπηρεσία των F-35B, που είναι σε άλλο εντελώς επίπεδο από πλευράς επιδόσεων σε σχέση με το Harrier, έχει οδηγήσει σε μερική αναθεώρηση της πολιτικής αυτής.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό… μετά από καιρό

Για του λόγου το αληθές έχουν υπάρξει τουλάχιστον δυο περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, μία στην Συρία και μία στο Ιράκ όπου πλοία της συγκεκριμένης κλάσης φορτώθηκαν ολοκληρωτικά με μαχητικά αεροσκάφη Harrier και εκτέλεσαν αποστολές τακτικής υποστήριξης των φίλιων δυνάμεων στο έδαφος όντας τα ίδια σε μικρές αποστάσεις από τις ακτές.

Στην εν θέματι φωτογραφία, βλέπουμε οκτώ F-35B Lightning II της 121 Μοίρας μαχητικών κρούσης Πεζοναυτών (VMFA) “Πράσινοι Ιππότες” και τέσσερα υβριδικά αεροσκάφη MV-22B Osprey της 268 Μοίρας Πεζοναυτών (VMM) 268 “Κόκκινοι Δράκοι” στο κατάστρωμα του USS Wasp (LHD-1) κατά τη διέλευση του από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων στις 27 Μαρτίου 2019.

Τα συγκεκριμένα αερομέσα βρίσκονται στο Wasp στα πλαίσια της αμερικανικής συμμετοχής στην διεθνή άσκηση Balikatan 2019 στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για μια τριμερής άσκηση μεταξύ των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων και της Αυστραλίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Jomasprot
Member
Jomasprot

Από που προκύπτει ότι τα F-35B “είναι σε άλλο εντελώς επίπεδο από πλευράς επιδόσεων σε σχέση με το Harrier”; (με το ίδιο οπλικό φορτίο που θα πρέπει να φέρουν εξωτερικά)
Μήπως θέλετε να θυμηθούμε πόσους εναέριους ανεφοδιασμούς χρειάστηκαν – υπό ιδανικές προφανώς συνθήκες πτήσης – για να φθάσουν στην Ιαπωνία ;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ενώ το Harrier θα έφτανε χωρίς ανεφοδιασμό;

BC59
Guest
BC59

Θα μπορούσαν να ταξιδέψουν συνδεδεμένα στο μπουμ ανεφοδιασμού για όλη τη διαδρομή! Να μια καλή ιδέα.

panos
Member
Active Member
panos

Τέτοιες επιδόσεις σαν τις παρακάτω, δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν οι αγοραστές το Harrier. 1) Είναι υπερηχητικό… :)) 2) Κατάφερε να ονομαστεί F-… αντί για αυτό που είναι που είναι, δηλαδή Α*-… 3) Κατάφερε να να σακατέψει τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του F-35 της USAF, δηλαδή οι πεζοναύτες για μια χουφτα κομμάτια επιβλήθηκαν & επέβαλαν του ορούς τους σε όλους τους υπολοίπους (των 3500+ τεμαχίων) εν ονόματι του J.S. μπροστά από το F. 4) Άφησε…παγωτό όλους τος νατοϊκούς συμμάχους, χρήστες το F-16 που περίμεναν τον φτηνό αντικαταστάτη του, που δεν έχουν το απίστευτο και παγκόσμιας κάλυψης ISR σύστημα των ΗΠΑ (μέσα… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Το F-35B είναι ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου και stealth κι ως τέτοιο αναλαμβάνει περισσότερες αποστολές από τα Harrier. To θέμα κατ’ εμέ είναι αλλού. Είναι η τεράστια διαφορά στην ισχύ πυρός του USN συγκριτικά με την Ευρώπη. Είναι εντυπωσιακό πως σκάφη όπως του USS America το οποίο είναι βελτίωση του WASP χωρίς δεξαμενή αποβατικών, δύναται να μεταφέρει 20 F-35B και θα μπορούσε ενδεχομένως κι άλλα αν δεν υπήρχαν οι χώροι για τους 1000+ πεζοναύτες με τα εφόδια 3 LHA America κάνουν την δουλειά 2 C. de Gaulle ή 2 Queen Elisabeth… Ό,τι και να κάνουμε αυτό επηρεάζει την εξωτερική πολιτική.… Read more »

BC59
Guest
BC59

Μα η Ευρώπη δεν βασίζει τη δύναμη της στα όπλα. Ούτε και χρειάζεται να έχει 12 αεροπλανοφόρα για να ελέγχει όλες τις θαλάσσιες διαβάσεις στη Γη. Η Γερμανία πχ κέρδισε τον τελευταίο πανευρωπαϊκό πόλεμο και κατέκτησε την Ευρώπη, μόνο με το χρήμα και την διπλωματία. Ο μοναδικός της αξιοπρεπής αντίπαλος, η Αγγλία, αυτή τη στιγμή παρακαλάει στα γόνατα να την αφήσουν οι Γερμανοί λίγες ημέρες ακόμα στην ΕΕ, μπας και βρει τι θα κάνει, γιατί ακόμα δεν έχει διαλέξει κάτω από ποια γέφυρα θα κοιμάται από εδώ και πέρα.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Δεν χρειαζόταν μέχρι στιγμής. Τα πράγματα αλλάζουν όμως. Και το σκεπτικό των Γερμανών, “έχουμε πλεόνασμα οπότε έχουμε περιθώριο να σκεφτούμε τί θα κάνουμε στην επόμενη κρίση” έχει ταβάνι.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ολο πατεντες οι αμερικανοι κ ηθελα το wasp διπλα με ενα tico στην κρητη παει κ αυτο το ονειρο razz

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Αυτο που θες δεν ειναι όνειρο ειναι Ονείρωξη……..