23.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Β.Νέδος από την Κ: [email protected] και MMSC προηγούνται, η Ελλάδα εξετάζει το Iron Dome και το David’s Sling για αντιβαλλιστικά/anti-UAV αποστολές!

- Advertisement -

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή, αρχικό άρθρο εδώ

Με ταχύ ρυθμό προχωράει ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας, δίχως διακοπή και παρά τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Αλλωστε, η πρόσφατη ρητορική έξαρση και κινήσεις όπως η αποστολή του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο αποδίδονται από την Αθήνα στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αποσείσει τις κατηγορίες για αποτυχημένη εξωτερική πολιτική, κάτι που προκύπτει από την αδυναμία προσέγγισης με τις ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες απώλειες Τούρκων πολιτών στο εξωτερικό.

Υπάρχουν μεταχειρισμένες Φρεγάτες Αεράμυνας Περιοχής διαθέσιμες; Ποιες είναι οι λύσεις εκτός των Arleigh Burke και Ticonderoga;

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) προχώρησε στην αξιολόγηση και στην καταγραφή των έξι προτάσεων για την προμήθεια νέων φρεγατών που είχαν κατατεθεί έως και τις 17 Φεβρουαρίου. Εχουν αξιολογηθεί οι φρεγάτες που προσφέρονται από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ισπανία. Η Ιταλία απουσιάζει, καθώς η σχετική επιστολή έφθασε στην Αθήνα μετά την πρώτη αυτή αξιολόγηση των αρμόδιων τεχνοκρατών του Π.Ν. Με βάση την επιχειρησιακή αξιολόγηση του Π.Ν., η οποία πλέον βρίσκεται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και παρουσιάζεται σήμερα από την «Κ», στην πρώτη θέση κατατάσσονται οι δύο εκδοχές της γαλλικής FDI (γαλλικής και «ελληνικής» διαμόρφωσης [email protected]), ακολουθούν οι αμερικανικές MMSC, οι ολλανδικές SIGMA 115, οι δύο γερμανικές A200 και A300, η αγγλική Type 31 (Arrowhead 140) και, τέλος, η ισπανική F110. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η αποστολή των σχετικών επιστολών (LOR) από την Αθήνα προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

ΑΠΟΨΗ: Θα γίνει τελικά ανατροπή με τις Bergamini των Ιταλών; Μια πρόταση που σίγουρα δεν μπορούμε να προσπεράσουμε!

Η κατάταξη έχει γίνει με βάση έξι επιμέρους χαρακτηριστικά. Το πρώτο και καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος υλοποίησης, αν δηλαδή η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί με βάση διακρατική ή απευθείας εμπορική συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρείες. Το γεγονός ότι Γαλλία και ΗΠΑ δίνουν τη δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας έχει συμβάλει σημαντικά στην κατάταξη των φρεγατών που προσφέρουν στην πρώτη θέση. Υπό προϋποθέσεις διακρατική συμφωνία προσφέρει και η αγγλική πρόταση. Ως προς το κόστος, και στις έξι περιπτώσεις το συνολικό ενδεικτικό τίμημα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Είναι, ωστόσο, γνωστό το κόστος των μονάδων που προσφέρονται. Στην περίπτωση των Γάλλων, το κόστος για δύο [email protected] διαμόρφωσης ίδιας με αυτή που θα παραλάβει και το γαλλικό Ναυτικό αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, δίχως κατ’ ανάγκη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Οι τέσσερις «ελληνικές» [email protected], με αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, κοστολογούνται στα 3 δισ. ευρώ, δίχως ωστόσο να υπολογίζονται στην τιμή η εν συνεχεία υποστήριξη και τα όπλα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η νέα φρεγάτα FFG(X), Constellation Class, το όνειρο για πολλούς στην Ελλάδα και το ΠΝ

Οι τέσσερις αμερικανικές MMSC κοστολογούνται στα 4 δισ. ευρώ με όπλα και εν συνεχεία υποστήριξη. Οι τέσσερις ολλανδικές SIGMA 115 κοστολογούνται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, δίχως στην τιμή να περιλαμβάνονται η εν συνεχεία υποστήριξη και τα όπλα. Στην περίπτωση των Γερμανών, οι τέσσερις Α200 και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ του Π.Ν. κοστολογούνται στα 2,8 δισ. ευρώ, χωρίς εν συνεχεία υποστήριξη και όπλα. Αν το Π.Ν. επιλέξει τις γερμανικές Α300 (πάντα μαζί με την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ), τότε το κόστος προσεγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, χωρίς εν συνεχεία υποστήριξη και όπλα. Στην περίπτωση των βρετανικών Type 31 δεν υπάρχει τιμολόγηση. Ως προς την ισπανική πρόταση, οι τέσσερις F-110 μαζί με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ κοστολογείται περί τα 4,6 δισ. ευρώ.

ΑΠΟΨΗ: Οι βρετανικές φρεγάτες Type 23 είναι η μόνη επιλογή, αν “φύγουμε” για “Ενδιάμεση Λύση” εκτός ΗΠΑ

Από το Π.Ν. έχει αξιολογηθεί και η ενδιάμεση λύση. Στην περίπτωση των Γάλλων και των Αμερικανών διερευνάται ακόμα ο τύπος πλοίου που προτίθενται να παραχωρήσουν ως ενδιάμεση λύση. Πρέπει να σημειωθεί ότι, για την περίπτωση των ΗΠΑ, η υπόθεση των αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» είναι ακόμα ανοιχτή, σε συνδυασμό μάλιστα με το ναυπηγικό σκέλος του προγράμματος που αφορά το Π.Ν. Οι Γερμανοί δεν έχουν διατυπώσει πρόταση για ενδιάμεση λύση. Οι Ολλανδοί προτείνουν είτε δύο νέες φρεγάτες τύπου SIGMA 105 είτε μεταχειρισμένες τύπου «Μ». Οι Βρετανοί προτείνουν φρεγάτες Type 23, ενώ οι Ισπανοί προτίθενται να παραχωρήσουν δύο νέες Α3000. Και οι έξι προτάσεις που αξιολογήθηκαν περιλαμβάνουν συμμετοχή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία βεβαίως απομένει ακόμα να προσδιοριστεί.

ΑΠΟΨΗ: Ποια μπορεί να είναι η άγνωστη μέχρι χθες MEKO A300;

Η ιταλική πρόταση

Το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί και η ιταλική πρόταση, η επιστολή για την οποία έφθασε στους αρμόδιους μετά τις 17 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί προτείνουν τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου FREMM και μπορεί να παρέχουν ως ενδιάμεση λύση είτε δύο παλαιότερες τύπου Maestrale είτε, αν προχωρήσουν οι συζητήσεις, δύο τύπου FREMM που υπηρετούν στο ιταλικό Ναυτικό. To ακριβές οικονομικό σκέλος της πρότασης δεν είναι ακόμη γνωστό.

ΑΠΟΨΗ: Θα γίνει τελικά ανατροπή με τις Bergamini των Ιταλών; Μια πρόταση που σίγουρα δεν μπορούμε να προσπεράσουμε!

Αυτά περίπου είναι τα δεδομένα έως τώρα και, με βάση τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, το Π.Ν. θα πρέπει να καταθέσει τις οριστικές προτάσεις του στα μέσα Απριλίου. Είναι απολύτως σαφές ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από μια σειρά παραμέτρων, με τη διακρατική συμφωνία (G to G) να είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εξοικονόμηση χρόνου. Για το Π.Ν. βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, καθώς η περαιτέρω επιμήκυνση της προτεραιότητας θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο έναν ήδη πολύ παλιό στόλο. Αν υπολογιστεί ότι, με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, οποιαδήποτε χώρα και αν επιτύχει στον διαγωνισμό, δεν μπορεί να παραδοθεί νέο πλοίο πριν από το 2025, τότε είναι σαφές πως η ενδιάμεση λύση θα αποτελέσει παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την επιλογή προγράμματος. Επίσης, με βάση την ηλικία του στόλου, είναι απολύτως σαφές πως όποιος πάρει το πρόγραμμα, πιθανότατα θέτει υποψηφιότητα και για περισσότερα των τεσσάρων πλοίων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Β.Νέδος από την “Κ”: Οι Ιταλοί προτείνουν στο ΠΝ φρεγάτες FREMM-IT (Bergamini Class), μπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση!

Συνεργασία με Ισραήλ

Ηδη από την περασμένη Κυριακή η «Κ» ανέδειξε την επιλογή Ελλάδας και Ισραήλ να προχωρήσουν σε στενή αμυντική συνεργασία, με την Ιερουσαλήμ να έχει αποφασίσει να αποδεσμεύσει όπλα που παρέχουν ποιοτικό πλεονέκτημα. Τις τελευταίες ημέρες, Ελληνες επιτελείς έχουν ενημερωθεί για μια σειρά από προγράμματα, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα συστήματα αντιμετώπισης drones και UAV με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας. Πέρα από αυτά τα αντίμετρα, στο τραπέζι υπάρχουν το C-Dome, που αποτελεί την επί πλοίου εκδοχή του αντιαεροπορικού Iron Dome, αλλά και η γνωστή και ως «Σφεντόνα του Δαβίδ» (Kela David), που έχει δυνατότητες αναχαίτισης της πορείας βλημάτων ευρείας εμβέλειας, από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι UAV. Σε αυτό το πεδίο, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ευρύτατες. Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν πιθανό κοινό σημείο και στο ζήτημα του εθνικού τυφεκίου. Παράλληλα, τον Απρίλιο αναμένονται τα πρώτα UAV τύπου HERON, ενώ θα προχωρήσουν, όπως φαίνεται, οι προμήθειες συστημάτων όπως τα SPIKE/NLOS, Rampage και SPICE.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

288 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
288 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ultorius

Ελλαδαρα, ενοειται πως θα προηγουνται οι χειροτερες προσφορες με διαφορα…Αμα αντι να φτιαξουμε σοβαρο στολο απλα πληρωνουμε για προστασια να τα δωσουμε απευθειας στους απεναντι. Φτυνοτερα θα μας βγει και να σταματησουμε να υποκρινομαστε πως φτιαχνουμε δυναμη αποτροπης.
Μετα απο προσφορες arrowhead, sigma, fremm εστω και μεκο ειναι δυνατον να συζηταμε ακομα για mmcs και [email protected] με 16 αστερ στο 1 δυς η μια??

Thlk_29

Για τον SPICE τι ξέρουμε;; Υπάρχει κάποιο άρθρο σας για αυτόν;;

GeoMoust

Η επιλογή του ΠΝ να “αγοράσει τον χρόνο του” όσον αφορά την επιλογή φρεγατών, αν και έχει ξινίσει σε κάποιους, φαίνεται εν τέλει πως αποδίδει. Οι προσφορές είναι πολλές και άκρως ανταγωνιστικές.

Θετικό, αν και εκνευριστικό για μας που βλέπουμε τα πράγματα από οπτική του θεατή, είναι επίσης το γεγονός ότι οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικές είναι οι διαφορές εικασίες σχετικά με την διαμόρφωση και την ενδιάμεση λύση.

Τέλος, ίσως το πιο θετικό για μένα προσωπικά, είναι ότι σιγά σιγά αρχίζουν και αποκρυσταλλώνονται στην συνείδηση πολλών ότι τα οικονομικά είναι σημαντικά και δεν μπορούμε να “δώσουμε κάτι παραπάνω” ή “να προσθέσουμε και άλλους δύο εκτοξευτές βρε παιδί μου” γιατί οι ανάγκες είναι πολλές και πιεστικές, καθώς και ότι επιχειρήματα του στυλ “όχι φρεγάτες από αυτούς που τα χουν καλά με την Τουρκία” έχουν μειωθεί κατά πολύ, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι μπαλίτσα παίζουν τα πλοία και όχι το αν αυτός που τα φτιάχνει έχει ή όχι καλές σχέσεις με τους Τούρκους.

Bill1926

Δηλαδή έχουμε τις παραπάνω προτάσεις και μια απ’ τις δυο που στην κορυφή της λίστας είναι οι mmsc?Όσο άσχετος και να είσαι βλέπεις ότι δεν παίζουν το σημαντικοτερο ρολο τα επιχειρησιακά κριτήρια δυστυχώς….

Thras

Πολύ ενδιαφέρουσα η τελευταία παράγραφος!!!

Οι τιμές που παρατίθενται είναι θεωρώ πολύθ δύσκολο να συγκριθούν, πάντως η λογική λεέι,ότι με όπλα και υποστήριξη, οι περισσότερες προτάσεις θα κυμαίνονται μετάξυ 3,5 δις και 4,5 δις… Ας νικήσει ο καλύτερος! (για το ΠΝ)

NikosP

Μάλιστα , δηλαδή οι τεχνοκράτες του ΠΝ βαθμολόγησαν βάση του άκρως επιχειρησιακού κριτηρίου της ύπαρξης ή μη δυνατότητας G to G…..

Να υποθέσω οτι οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών θα βαθμολογήσουν το αξιόπλοο της κάθε πρότασης ;;;;;;

Παρατήρηση 1: “Το πρώτο και καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος υλοποίησης, αν δηλαδή η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί με βάση διακρατική ή απευθείας εμπορική συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρείες”. Από πότε ο τρόπος προμήθειας έγινε επιχειρησιακό χαρακτηριστικό προς αξιολόγηση από το ΠΝ; Άλλη μια ελληνική “πρωτοτυπία”.
Παρατήρηση 2: Γιατί αυτή η βιασύνη για την αποστολή των (της) LoR, ενώ ακόμη δεν έχουν φθάσει όλες οι προτάσεις;
Παρατήρηση 3: Ήταν απολύτως αναμενόμενο, από γεωπολιτικής άποψης, πως οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ήταν οι κύριες διεκδικήτριες. Η όλη διαδικασία όμως μπάζει από παντού και δίνει στην εντύπωση που αποτελούσε απλώς μια πρόφαση για να “δικαιολογηθεί” τυπικά η αποστολή της LoR.
Παρατήρηση 4: Η Γαλλία μπορεί να έρθει άραγε σε διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα. Εδώ ούτε με τα Rafale έγινε αυτό.
Συμπέρασμα: πάμε ολοταχώς προς την επιλογή της MMSC, όχι βάσει επιχειρησιακών κριτηρίων του ΠΝ, αλλά πολιτικών και οικονομικών (FMS, ναυπηγεία/υπ. Ανάπτυξης).
Σας ευχαριστώ

Apostolis

Για το σηριαλ των φρεγατων δεν θα γραψω αλλωστε θα εχει πολλα επεισοδια ακομα.Για την συνεργασια ομως με το Ισραηλ για αλλη μια φορα θα πω οτι ειναι επιτακτικη η αναγκη αγορας οπλων οπως oι συλλογες spice οι οποιες θα μπορουν να χρησιμοποιηθουν ακομα και απο τα block-30 και τα mirage οπως εκαναν και οι Ινδοι αναβαθμιζοντας τα.Εκτος απο τα πολυ χρησιμα spike και rampage ισως πρεπει να δουμε και τα lora ως αντισταθμισμα στους τουρκικους βαλιστικους πυραυλους.Αυτα ειναι που εχουν προτεραιοτητα και οχι το “εθνικο” τυφεκιο.Ας ελπισουμε να δουμε και καμια υπογραφη γιατι βαρεθει να ακουμε για προτασεις,ενημερωσεις κλπ.

Lefteris_K

Εαν και το άρθρο δεν αναφέρει ποια λύση – επιχειρησιακά- προτιμά το ΠΝ, μου φένεται λ’ιγο καυτή και αρκέτα πολύπλοκη η τελική επιλογή.. για να δούμε..έχει η παρούσα κυβέρνηση την διπλωματική δυνότητα να πάρει για το ΠΝ μία λύση που θέλει, αλλά και να μην δυσαρεστήσει αυτούς που δεν πρέπει (και δεν εννοώ μόνο τους Αμερικανούς) χωρίς να τινάξουμε το ταμείο στον αέρα;
όπως λένε και μερικοί έχω πάρει φυστικάκι, κρασάκι και παρακολουθώ με αγωνια που θα κάτσει η μπίλια. 🙂

George

Οι 2 Bel γαλλικής διαμόρφωσης 3,3 δις ενώ οι 4 Bel Ελληνικής στα 3 δις?
Εστω και αν είναι με FOS και όπλα η πρώτη πάλι δεν βγάζει νόημα
Οι Ολλανδικές με δυνατότητα/ολοκλήρωση SM-2 είναι οι πλέον ανταγωνιστικές
και πατάνε τις Γερμανικές και Ισπανικές προτάσεις
Η Γαλλική και η Αμερικανική μοιάζουν με πολιτική επιλογή
Απίστευτο που προηγούνται χωρίς ενδιάμεση λύση!
Το G2G μοιάζει με φερετζε ή μου φαίνεται?

niknik

Πτηση, δε βριζω,οποτε ελπιζω να μη κοπει. Πραγματικα το εχω απορια. 2η επιλογη η MMSC; Δηλαδη θα προμηθευτουμε πλοιο με δυνατοτητες ΤΠΚ για πολεμο με τους Τουρκους; Γιατι δε τους δινουμε ολη τη Θρακη απευθειας και τη Κρητη και να τελειωνουμε. 4 δις για 4 MMSC. Καλυτερα να αγορασουμε 15 saar 6 και να κλειδωσουμε ολο το Αιγαιο. Να μη περναει ουτε κουνουπι. Αλλα μαλον τα πραγματα εχουν προεξοφληθει. Αυτο δειχνει οτι ανεχεται η Ελληνικη κυβερνηση ενα Πολεμικο πλοιο του τουρκικου ΠΝ να κανει βολτες μεταξυ της Λημνου και της Αλονησου. Αλλιως δε θα κοιτουσαν να αγορασουν το χειροτερο πλοιο,παρουσιαζοντας το καλυτερη επιλογη απο την Sigma, απο την Type 31 και απο την F110. Και μη μου πει κανεις οτι η F110 ειναι πιο ακριβη, γιατι μια 110 φερει περισσοτερα οπλα απο τις 4 MMSC μαζι. Ελληνικη τρελα ακομη και στην Εθνικη Αμυνα.

MareNostrum

Όλα καλά μόνο μια ερώτηση…
Το ότι είναι ακόμα οι MMSC στο παιχνίδι (και μάλιστα στη 2η θέση…) προκαλεί μόνο σε εμένα ένα αίσθημα…να θες να φωνάξεις και να μην έχεις λόγια ταυτόχρονα;

ΥΓ
Πόσο δίκιο είχε ο κ.Κτενάς…..
https://navaldefence.gr/hellenic-navy-criteria-selection-for-new-frigates/
ΥΓ2
Πόση πλάκα έχουμε όλοι εμείς εδώ με τις συζητήσεις περί καταλληλότερου πλοίου, τεχνικών χαρακτηριστικών κλπ για το ΠΝ, ενώ στο τέλος το παραμύθι το έχουμε ξαναδεί….
ΥΓ3
Αρα οι 3 πρώτες θέσεις έχουν ως εξής
Γαλλική πρόταση: (κατά σειρά) κριτήρια πολιτικά & επιχειρησιακά
Αμερικανική πρόταση: κριτήρια πολιτικά (και μόνο)
Ολλανδική πρόταση: κριτήρια επιχειρησιακά (και μόνο)
…κανω λάθος;

Thankgod4thebomb

Η κατάταξη έχει γίνει με βάση έξι επιμέρους χαρακτηριστικά. Το πρώτο και καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος υλοποίησης, αν δηλαδή η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί με βάση διακρατική ή απευθείας εμπορική συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρείες. 

Τζάμπα μαλώνουμε τόσους μήνες…

Zefiros

Μάλιστα. Δηλαδή έχουμε την κατάταξη με βάση την “επιχειρησιακή αξιολόγηση” που έχεις ως “κριτήριο κεφαλαιώδους σημασίας” το αν είναι G-G πώληση. Πού να μην ήταν επιχειρησιακή η αξιολόγηση δηλαδή.

lefteris58

Αν είναι να πάρουμε mmsc ας μην πάρουμε τίποτα και ας μείνει ο στόλος όπως είναι. Δεν θα έχουμε πετάξει 5 δις. Αν αποφασίσουν οι Αμερικανοί να δώσουν σοβαρά ανταλλάγματα καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση να το ξεχάσουν. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν καταντήσει μουσείο των Αμερικανών.

Peiratis

Ερώτηση κρίσεως:
Για ποιό λόγο τόση πρεμούρα για το G2G;
Με τα Rafale αποδείξαμε πως μπορούμε να δράσουμε τάχιστα και χωρίς αυτό.

Δηλαδή μια απόφαση κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια θα βασιστεί σε αυτή την παράμετρο.

Μήπως με το συγκεκριμένο κριτήριο παραμένει στο παιχνίδι μια πρόταση που είναι μακράν υποδεέστερη από όλες τις υπόλοιπες (τουλάχιστον με επιχειρησιακά κριτήρια)….;

Με άλλα λόγια η Ολλανδική πρόταση έρχεται στην πρώτη θέση αν δεν συνυπολογίσουμε τη δυνατότητα για διακρατική συμφωνία (G2G).
Εν αναμονή και της οικονομικής προσφοράς των Ιταλών.

Η διαφαινόμενη και υποχρεωτική επιλογή των MMSC έχει και τα καλά της: για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσουν μερικά αυγά.

Bob_o_Mastoras

Iron Dome και Spike NLOS ευχαρίστως. Tavor όμως μακριά από εμάς. Μια αποτυχία είναι, ειδικά η έκδοση 7,62. 

flashg

Επιχειρησιακά την καλύτερη πρόταση αν ισχύει 2+4 fremm την έχουν οι Ιταλοί. Ακολουθούν οι Ολλανδοί με 2 105 + 4 115. Οι Ισπανοί το Α3000 πιο πλοίο είναι ? Δεν το βρίσκω στο internet. Πάντως φαίνεται καλή πρόταση 2+4. Θα την βάλω με ερωτηματικό στην τρίτη θέση. Τέταρτη θέση παίρνουν οι Γάλλοι με 2 lafa + 4 bel. Πέμπτη οι Άγγλοι με Τ23 + Arrow140. Έκτη οι Γερμανοί . Και έβδομη οι Αμερικανοί λόγω του ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να μας δώσουν ΑΒ ή TICO. Ακόμα Και να μας τις δίναν εμείς δεν ζητάμε μόνο τα πλοία αλλά τα ζητάμε μαζί με τους πυραύλους τους που είναι αδύνατο να γίνει.
Από εκεί και πέρα η απόφαση όπως φαίνεται θα είναι καθαρά πολιτική με όλα τα μειονεκτήματα που κάτι τέτοιο θα έχει.

swan1908

Νομίζω ότι το δούλεμα πέφτει σύννεφο καθέ εβδομάδα ενδιαφερομάστε για κάτι καινούργο. Μακάρι να ισχύουν και μας διαψεύσουν αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα. Πάντως τα χρειαζόμαστε τα αντιαεροπορικά αυτά σαν να εξαρτάται η ζωή μας.

Antonis_Loukas

Διαδικασία ‘κουκλοθέατρο’… Από όσα είμαι σε θέση να πληροφορηθώ, τα πράγματα δεν πάνε καλά… Φυσικά, είναι θέμα οπτικής το ‘καλά’…

Να λοιπόν τι γνωρίζω…

Οι ΗΠΑ, μεθοδεύουν ως ενδιάμεση λύση, 2 MMSC των καμηλιέρηδων, που δεν ‘καίγονται’ για άμεση παραλαβή των Rio Mare τους, ενώ παράλληλα, θα λάβουν και ‘δωρεάν’ εκπαίδευση υπό την επίβλεψη και θαλπωρή του ΠΝ… Κύρια λύση, προωθούν σε συνεργασία; με Fincantieri, μια εκδοχή των FFG(X) σε HN edition, που όταν αρχίσουν να παραλαμβάνονται, θα αρχίσει και η επιστροφή των Rio Mare στους καμηλιέρηδες… Σε όλο αυτό το… όργιο, επιχειρείται να ενταχθούν και η Ελευσίνα και η ONEX και ευρύτερη ΕλληνοΙταλοΑμερικανική συνεργασία στη περιοχή, με επιπλέον συνέργειες σε αναβαθμίσεις/συντηρήσεις/ναυπηγήσεις σκαφών(σε Ελλάδα/Ιταλία). Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα σε όλο αυτό το εγχείρημα, αλλά φυσικά υπάρχουν και ‘υποχρεώσεις’, ειδικά στα πλαίσια της ‘σταθερότητας’ της ΝΑ πτέρυγας τους ΝΑΤΟ… Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε και οι γαργάρες με betadine είναι εξαιρετικά συνιστώμενες…

Η Ιταλία, έχει καταθέσεις αυτόνομη πρόταση, που σε πρώτη φάση, ΔΕΝ προβλέπει ενδιάμεση με Fremm. Προτείνονται δυστυχώς Maestrale!!! με πολύ μικρότερες πιθανότητες για PPA light(0% λιπαρά ή όπως στο διάκονο λέγονται). Αυτά…

Υ.Γ Το βαρίδι της ‘διακρατικής συμφωνίας’, αντιλαμβάνονται και οι πιο ηλίθιοι, ποιον βολεύει(όχι, δεν είναι η Γαλλία, που προσπαθεί με αλχημίες να το πετύχει, αλλά ελέω Ε.Ε. είναι κομματάκι δύσκολο)… Όπως γράφει και το άρθρο, το παλεύει και η Αγγλία, αλλά η πρόταση της είναι μη κοστολογημένη, εξού και η θέση πάτος στην αξιολόγηση…

komninos79

Άρα πρακτικά είμαστε στα τυφλά ακόμα. Γιατί απ’όσο διαβάζουμε η αξιολόγηση του ΠΝ έγινε για τις 4 νέες φρεγάτες, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ενδιάμεση λύση για Γάλλους, Αμερικανούς, Γερμανούς και Ιταλούς. Άρα πρακτικά δεν έχουμε πραγματική εικόνα της κάθε πρότασης, καθώς η ενδιάμεση λύση μπορεί να διαφοροποιήσει τελείως την τελική αξιολόγηση. Διότι άλλο 4 Bellhara + 2 La Fayette και άλλο 4 + 2 FREMM ή 4 A-300 + 2 T-214 (και ας με συγχωρήσουν οι αντι-γερμανοί και αντι-ιταλοί φίλοι…).

Jimmy2

Δηλαδη το κριτηριο που βαραινει οσον αφορα την καταταξη των φρεγατων, δεν ειναι ουτε η τιμη τους, ουτε η επιχειρησιακη τους αξια, ουτε το value for money , ουτε η αποδεσμευση τεχνολογιας, ΑΛΛΑ μονον αν κανουν G2G agreement. Κι ολο αυτο δεν το ζητα η πολιτικη ηγεσια , αλλα το ΠΝ . Για να μην υπαρχουν λεει καθυστερησεις. Οπως πχ στο σκανδαλο με τα Π-3 που τα πληρωσαμε ολα μπροστα και 5 χρονια μετα δεν εχουμε ουτε 1 (και μιλαμε για εκσυγχρονισμο ετσι οχι να φτιαχτει κατι απο την αρχη) ……
Αρα μιλαμε μονο για Γαλλια vs ΗΠΑ. Και το αρθρο μας πληροφορει πως οι 2 Γαλλικες κοστιζουν 3.3 δις ενω οι 4 κοστιζουν 3 δις… Αν δεν εχετε κανει καποιο τυπογραφικο λαθος, τι να πω?
Α και για επιδορπιο οι Argeigh Burk λεει παραμενουν στο τραπεζι ενω 100 φορες με επισημο τροπο μας το εχουν αρνηθει. Ολα για ολα για να μας ΠΑΡΟΥΝ τα 5 δις οι Αμερικανοι “συμμαχοι” και να μας αφησουν χωρις φρεγατες
Ενας εισαγγελεας διαφθορας που να φορα παντελονια να κινηθει αυταπαγγελτα και να αρχισει να “ρωταει” τα προφανη που ρωταμε κι εμεις εδω ΔΕΝ υπαρχει?

montif74

Δηλαδή αν οι Αμερικανοί αποδεσμέυσουν 2 Τίκο και μας βάλουν πάνω πάνω στην λίστα με τις χώρες που θα λαβουν ΑΒ (όποτε τελωσπάντων αυτά θα είναι διαθέσιμα) την έχουνε πάρει την δουλειά.

Προσωπικά προτιμώ την γερμανική πρόταση, ήοποία έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Δυστηχώς αυτά δεν έχουνε αναλυθεί καθώς έχουμε αναλωθεί σε έναν εντελώς αντιπαραγωγικό αντιγερμανιό λαικισμό….

smarkakis70

Μοναδική ευκαιρία και συγκυρία για σοβαρή ενίσχυση του ΠΝ.Ταμειο ενίσχυσης στόλου και όλους στο παιχνίδι.1 φρεμμ ιταλικού ναυτικού ενδιάμεση λύση 1 νέα ναυπήγηση 1φρεμμ γαλλική ενδιάμεση 3 bel ναυπήγηση.Μοιραζουμε Μεκο 2 Ιταλία 2 Γαλλία.Κοινα ευρωπαϊκά συστήματά και όπλα.MDCN μόνο στις φρεμμ αναβάθμιση Μεκο εδώ μέχρι να στρώσουν τα ναυπηγεία μας και να οργανωθούν για Pescο και νέες ΤΠΚ.Ολοι να δουλεύουν ταυτόχρονα και γρήγορα…..

Stelios

Πτηση τι εννοείς λέγοντας :  Στην περίπτωση των Γάλλων, το κόστος για δύο [email protected] διαμόρφωσης ίδιας με αυτή που θα παραλάβει και το γαλλικό Ναυτικό αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, δίχως κατ’ ανάγκη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.
Η τιμή των F110 μαζί με ΜΕΚΟ είναι 4,6 δις με υποστηρηξη και όπλα ;;

MT4

Δεν θα σχολιασω την κατάταξη που αναφέρετε στο άρθρο αλλά θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει;

-Ποια τα ‘έξι επιμέρους χαρακτηριστικά’ της κατάταξης; Πέραν του τρόπου και κόστους υλοποίησης, ενδιάμεσης λύσης δεν αναφέρετε κάποιο άλλο..

-Όταν συγκρίνονται οι τιμές, αφορά τον ίδιο εξοπλισμό; Πχ. είναι μάταιο να λες το Α πλοιο μόνο με captas-2 κοστίζει 100€, ενω το Β με captas-4, ραντάρ τρόπιδας κάνει 120€ Ή το πλοιο Γ με οπλα (δεν καλύπτουν τις ανάγκες) κάνει 150€ ενω το Δ προσφέρετε στην την ίδια τιμή, άοπλο…
Ξερω ότι δεν είναι τελικές διαμορφώσεις/προτάσεις αλλά δημιουργούν εντυπώσεις!

Προσωπική μου απορία: Εφόσον το κόστος των όπλων σε κάθε πλοιο είναι παραπλήσιο, ομοίως η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, δεν κάνει την πρόταση των ολλανδών άκρως οικονομικά δελεαστική; Εφόσον το σκαρί μας κάνει.. θα περισσέψουν χρήματα.

Xristoforos

Πολύ λεπτές ισορροπίες……
comment image

Ioannis2

Γιατί προβάδισμα η MMSC απο την στιγμή που έχουν πέσει στο τραπέζι λύσεις και πολύ καλύτερες και φαίνεται να είναι και πολύ φτηνότερες. Άρα η επιλογή είναι 100% πολιτική και 0% επιχειρησιακή καθώς αν ήταν το δεύτερο η MMSC ούτε καν θα είχε κοιταχτεί. Ελπίζω τουλάχιστον αν το πάνε 100% πολιτικά να πάνε σε μπελ γιατί το άλλο σημαίνει οτι και παρατάμε το ΠΝ αλλά και ξοδεύουμε κονδύλια άσκοπα. Καλύτερα να πηγαίναμε σε ραφαλ , ιπτάμενα τάνκερ και υποβρύχια παρά σε MMSC.

Panos71

Κάτι δεν πάει καλά με την τιμολογιση των Γαλλικών πλοίων ή έτσι μου φαίνεται;
Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση.
Η δεύτερη είναι μμσκ ακόμα στο κάδρο και στην τελική ευθεία;
Κάποιος πρέπει να είναι πολύ σίγουρος για παραχώρηση ΑΒ ή Τικο, διαφορετικά δεν εξηγείται!
Ίσως μάλλον πάλι,το άρθρο να γέρνει λίγο προς τα δυτικά,ίσως να είναι και η ιδέα μου!

VasilisMeg

Δεν μπορώ να καταλάβω πως 2 “Γαλλικές” belhara κάνουν 3,3 δις ενώ 4 “Ελληνικές” κοστολογούνται στα 3 δις.

Dionisos

Σε φρεγατες και μονο βλεπομτας φρεγατες, χωρις το πολιτικο παρασκηνιο προτιμω τις [email protected] heleniques και τις fremm IT.

Ως ενδιαμεση λυση αν δεν μας καλυπτουν οι συγκεκριμενοι τυποι που θα μας παρεχουν,ας προχωρησει μονη της ως επιλογη…

Manolis1

Δηλαδή η Lockheed μας δείνει την μμσψ στην διαμόρφωση σαουδικής Αραβίας με μόνη προσθήκη το Strales και ίσως τορπίλες για 1 δις ευρώ; Σοβαρά τώρα; Δεν μπορώ να δικαιολογήσω το κόστος αυτό.

Τώρα οι Belharra δεν είναι και τόσο ακριβές όσο πιστεύαμε (3.5 δις οι δυο με όπλα σύμφωνα με την Πτήση). Χονδρικά οι 4 Belharra HN μαζί με όπλα και υποστήριξη θα κοστίσουν γύρω στα 4.2-4.3 δις ευρώ. Νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε αυτά τα 300 εκατομμύρια παραπάνω και αντί για μμσψ να πάρουμε Belharra HN. Το μόνο που πρέπει να κάνουν τώρα οι Γάλλοι για να διαλύσουν τον ανταγωνισμό είναι να δώσουν Fremm ως ενδιάμεση λύση.

Όμως δεν καταλαβαίνω πως η μμσψ είναι πιο ψηλά στην λίστα από τις Sigma 115, Arrowhead 140 και Meko Α200. Είναι ακριβότερη και πιο ελαφρά οπλισμένη από όλες τις φρεγάτες που προανέφερα.

Fiorentino

Προς ΠΤΗΣΗ Dev ΠΤΗΣΗ Dev . Θα ήταν πολύ χρήσιμο, βάσει των παραπάνω πληροφοριών αλλά και των δικών σας, να έχουμε μια συνολική τιμή φρεγατών, όπλων και fos. Έτσι για να μπορούμε και εμείς να καταλάβουμε τι ακριβώς μας δίνουν. Η ενδιάμεση λύση είναι ξεκάθαρα κατόπιν συνεννόησης του νικητή και ημών. Το βασικότερο κριτήριο είναι η συμφωνία G-G…..

random_online

Bel νομίζω όλοι ξέραμε ότι θα προκρινόταν παρά το αξιόλογο των άλλων προτάσεων. Όσο για τις mmsc…… περιμένω αιτιολόγηση της πρόκρισης από τα άτομα που έβαλαν υπογραφή. και όχι η όποια διακρατική δεν αποτελεί επιχειρησιακό πλεονέκτημα και ούτε τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να προστατεύσουν το αιγαίο……

Seagull

“Οι τέσσερις ολλανδικές SIGMA 115 κοστολογούνται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ”.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η τιμή;
Δλδ 8 μονάδες για 4 κατι δις (προφανως πεφτει η τιμη οσο ανεβαινουν οι μοναδες) !!! Και απο μισο ακομα για Meko 200 & FOS? Κοινως 12 νεα και “νεα” πλοια?

Bridger

Εγώ δυστυχώς διαπιστώνω μια ιδιαιτέρως επιμελλημένη “δημιουργική ασάφεια”, αφού οι πληροφορίες διαρρέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να γίνει “από τους έξω” οποιαδήποτε αξιοπίστη σύγκριση μεταξύ οποίων πραγμάτων. Κι ένα παιδί του γυμνασίου μπορεί να βάλει τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος σε ένα ενιαίο πίνακα από τον οποίο να βγαίνει ξεκάθαρα η συνολική εικόνα. Προφανώς το έχουν κάνει, αλλά μάλλον δεν θέλουν να ξέρουμε το αποτέλεσμα. Ίσως γιατί τότε απλά θα εξανεμιστούν τα περιθώρια της “πολιτικής επιλογής”. Σήμερα μάλιστα μάθαμε ότι για την – κατά τα μέχρι τώρα λεγόμενα – άκρως συμφέρουσα προσφορά των Arrowhead δεν υπάρχει τιμολόγηση! Μάλιστα… Πάντως δεν είναι καλό σημάδι όλο αυτό.

ShadowMan

Έχετε καταλάβει ότι τα περισσότερα προβλήματα μας (αφού σύμφωνα με τον δημοσιογράφο πάμε για ντέρμπι Γαλλία Αμερική) λύνονται με πιστοποίηση του Αστέρ στον Α70 ε? Σίγουρα θα κοστίσει λιγότερο από 3ο εκτοξευτή Α50!
Αν και για να είναι η Αμερική ακόμη στους 2 πρώτους μάλλον αυτή θα διαλέξουμε δυστυχώς……

ikaros

Τσάμπα γράφουμε εδώ μέσα και κοιτάμε για το ποιό είναι καλύτερο με βάση τα 5δις για το ΠΝ. Με αυτή την λίστα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το ΠΝ πάει με τα μπούνια που λένε για MMSC με ελπίδα μελλοντικά όταν αποδεσμευθούν Arleigh Burke να τύχει ευνοικής μεταχείρισης και να πάρει από τους πρώτους. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά τελικά ούτε ενδιάμεση λύση θα δούμε στο πακέτο. Απλά υπόσχεση για ΑΒ μελλοντικά.

Μήνυμα από uncle Joe:
M_in_M_ou_S_tenoxwrie_C_te,
ola tha ginoun…
Με 2 Α.Β όλα γίνονται θείε 🚢

killpete

Αφού λοιπόν το κύριο μέλημα είναι η G2G (για να μη χαθεί χρόνος κ καλά όχι για να αγοράσουμε προστασία) τότε δεν βλέπω το λόγο να ασολείται η Πτήση και όλοι εμείς με το θέμα.
Η επιλογή δεν έχει επιχειρησιακά κριτήρια οπότε είτε πάμε όλοι στην Κ να σχολιάζουμε την πολιτική του θέματος ή ας ασχοληθούμε εδώ στην Πτήση με κάτι άλλο.

Μην ξαναδώ όμως “out of the box” ιδέες και άλλα αχρείαστα άρθρα με συγκρίσεις συνατοτήτων πλοίων. Τσάμπα κόπος.

CKfurious

Δυο γαλλικής διαμόρφωσης [email protected] στα 3.3 BILLION!!!

Με όπλα και FOS υποθέτV!!!!

Επιβεβαιώνεται η τιμή που είχε γράψει η ΠΤΉΣΗ περί 3.5 BILLION @ 2 SHIPS!!

Εδώ έχουμε ξεφύγει τελείως!!!

Εάν γράψω τι σκέφτομαι για όσους εξετάζουν τέτοιες λύσεις με τα δεδομένα οικονομικά και επιχειρησιακά χαλια θα κοπεί το σχόλιο

ΔΕΝ μπορούμε να δαπανήσουμε τέτοια ποσα για K***O φρεγάτες

Υποβρύχια δεν θέλουμε?
Πυραυλακάτους ??

Ποτε θα υπογραφει ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ η σύμβαση για τις τορπίλες

Εδώ βγαίνει ο Υπουργός και λέει πως δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους και κοιτάμε φρεγάτες του  1+ BILL!!!

ΠΑΡΑΦΡΟΣΎΝΗ

simos

Δηλαδη για τις belhara-HN η τελικη τιμη βγαινει στα 4-4.5 δις,σιγουρα πολυ καλυτερη προταση απο τα 4δις των πολυ κατωτερων MMSC..παντως και οι f-110,A300 και FREMM-IT με τις απαραιτητες προσθηκες αποτελουν επισης αξιολογες προτασεις..για τις belhara θα πρεπει να γινει προσπαθεια να τοποθετηθουν και οι camm σε τετραδες η οι mica vl..το ΠΝ πολυ σωστα δινει εμφαση στην ενδιαμεση λυση αφου τα νεα πλοια θα αργησουν να ρθουν..για την τελικη επιλογη σιγουρα θα μετρησει και η γεωπολιτικη παραμετρος..οσον αφορα τις προμηθειες απο το Ισραηλ αυτες θα πρεπει να προχωρησουν ταχιστα αφου ολα τα εξοπλιστικα προγραμματα που αναφερονται στο αρθρο μας ειναι ακρως απαραιτητα..

GK59

Μόλις το διάβασα στην καθημερινή. Αμέσως μπήκα στην ΠΤΗΣΗ και βρίσκω 45 comments!!
Θα με τρελαίνετε.

Σοβαρά όμως :
Αυτο όμως που βλέπω είναι ότι οι προτάσεις στο τραπέζι είναι χωρίς for, χωρίς όπλα χωρίς τιμές και χωρίς ναι είναι όλες….
Αλλα καταφέραμε και διαλέξαμε τις δυο καλύτερες!
Μπράβο μας!

CKfurious

Να προσθέσω πως εάν θεωρούν τη Διακρατική Συμφωνία ως θεμελιώδους σημασία τότε είναι η άσχετοι η αποφασισμένοι να δώσουν τη δουλειά στους Αμερικανους!

Ο Ζηκίδης είχε δώσει τεκμηριωμένο σχόλιο με νομικές αναφορές πως Διακρατικές συμφωνιες εντός χωρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Απαγορεύονται!
εξού και τα RAFALE αγοράστηκαν με Εμπορική συμφωνία
Θα προσπαθήσω να το βρω να το ξανά ανεβάσω

Κατά το ΒΉΜΑ:
το αμερικανιKο ταμείο DFC ξανασκέφτεται τη επενδυτική του πολιτική στα Βαλκάνια και στη ελλάδα εξού και το ΦΙAΣΚΟ με τη προσφορα της ONEX για σκαραμαγκά DEBRIS

Επιπλέον φάγαμε πόρτα για ταFMF στα πλαίσια της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας

Με το παραπάνω πλαίσιο σκέφτονται σοβαρά να πάρουν τις επιχειρησιακά ΑΠΑΡ’ΔΕΚΤΕΣ MMSCrap από τους Αμερικανους????

Tesseract

Καλό είναι να μην θεωρούμε ό,τι δημοσιεύεται ως απεικόνιση της πραγματικότητας. Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και μια τεχνική είναι αυτή του “αναπόφευκτου”.

Καλησπέρα,δυστυχώς θα ηθελα έναν πραγματικό διαγωνισμό με συγκεκριμένα προαναγγελθέντα τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι αυτή η τσαπατσουλιά που γίνεται αλλά οκ μάλλον καλύτερα από την απευθείας ανάθεση(εάν φέρνανε και το νέο νόμο προμηθειών δε θα ήμουν ενθουσιασμένος)… όσο αφορά την αξιολόγηση των προτάσεων προσωπικά θεωρώ ότι η sigma είναι γάντι για πλοίο πολλαπλών ρόλων στα συν ότι έχει cms tacticos που το ξέρουμε και η σπονδυλωτή κατασκευή μπορεί να συμβάλει στην κατασκευή τμημάτων σε περισσότερα ναυπηγεία που ίσως μπορούν να βοηθήσουν πχ Περάματος,Χαλκίδας Σύρου κλπ εάν το κόστος δε είναι και χαμηλό ίσως θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την οποία προμήθεια σε παραπάνω μονάδες.
Στο θέμα τώρα της γεωπολιτικής βαρύτητας να σημειώσω ότι η Ολλανδία είναι χώρα της ΕΕ ανήκει στις πλούσιες χώρες του βορρά και έχει το πλεονέκτημα ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου είναι η πλέον φιλοαντλαντίκη χώρα.Τα χρήματα μένουν Ευρώπη…τα όπλα έρχονται από Αμερική η Thales Nederland είναι εταιρεία του γαλλικού γίγαντα και τα στελέχη του ΠΝ θα έχουν ένα άξιο επακουμβητή για να συνεχίσουμε την παράδοση.

Τέλος θα ηθελα να ζητήσω από εσάς Πτήση ένα άρθρο για πλοία,αφού είναι και επίκαιρα,των ασιατικών ναυτικών ίσως θα μπορούσε να είναι σε δυο τμήματα στην έντυπη έκδοση.

TCP

Assuming that the information presented by Mr Nedos is accurate, my quick thoughts are as follows:

 1. MMSC: Cost 1bn euros all-in. Excluding weapons (1mk41 at $20m, 32 ESSM at $2.5m each around $80m, 1 RAM at $40m, 1 76mm Strales gun at $40m, 2*30mm guns at $10m, 8 anti-ship missiles at $2.2m each around $18m. i,e, around $220m for weapon systems or 180m euros) & FOS (70m euros), the cost per ship is 750m euros (1bn-180m for weapons-70m for FOS).
 2. Sigma: 550m euros (2.2bn for 4 ships)
 3. [email protected] HN: 750m euros (3bn for 4 ships)
 4. A300: 825m euros (3.7bn for 4 ships minus 400m euros for MEKO upgrade)
 5. A200: 600m euros (2.8bn for 4 ships minus 400m euros for MEKO upgrade)
 6. F110: 1050m euros (4.6bn for 4 ships minus 400m euros for MEKO upgrade). It is not clear from the article if the price includes FOS & weapons.
 7. Arrowhead: No information presented in the article but we know that the cost per unit is £250m or 275m euros excluding FOS, weapons and some sensors.

Conclusions

 1. The MMSC looks expensive and poor value for money.
 2. The [email protected] is pricey but could offer quality solutions.
 3. The A300 appears expensive against the competition and the A200 (i.e. is a 225m euros higher price than the A200 justified by a larger tonnage?).
 4. The F110 seems expensive although we do not know if the price includes weapons & FOS.
 5. The Sigma and the A200 look cheap and offer flexibility regarding weapons and sensors.
 6. We are not provided with any information about the Arrowhead but the prices offered by the competition confirm my view that the Arrowhead at 275m euros per ship offers the best value for money.
cep0

—> μάλλον οι Φραντσόζεν θα κερδίσουν και για επιχειρησιακούς και για τους άλλους λόγους
—->η Αμερικάνικη πρόταση αφορά σε ένα πλοίο, το LCS/ΜΜ, -όλα τα προβλήματά του είναι προσωρινά και θα λυθούν και σαν πλοία έχουν προοπτικές- το οποίο έχει σχεδιασθεί να επιχειρεί υπό το πλέγμα και σε συνέργεια μιας μεγαλύτερης ομάδας και αυτό είναι το πρόβλημα… παρόλο που μπορεί να έχει εξαίρετο εξοπλισμό (αν δούμε τον EW/Dεc εξοπλισμό, είναι κορυφαίος), ο τρόπος δράσης του- για παράδειγμα στις ASW αποστολές, με τον Αμερικάνικο τρόπο- δεν μπορεί να ταιριάξει στο δόγμα/τον τρόπο/στις ανάγκες δράσης του ΠΝ…εάν συνδυαστεί με την προοπτική, (κάποια στιγμή όταν οι πρώτες θα είναι διαθέσιμες) AB -και μακάρι όχι Tico- και τις Constellations τότε θα υπερισχύσει
====η ιδανική επιλογή θα ήταν αυτή της Ιταλικής πρότασης, η οποία επιχειρησιακά, είναι -αντικειμενικά- η καλύτερη και πληρέστερη Α/Α και Α/Υ ….
\\\\\\>>>>απορώ γιατί η Λόκϊιντ δεν συνεργάζεται (ο περισσότερος εξοπλισμός -περίπου-, είναι δικός της) να καταθέσει μιά κοινή πρόταση με τους Ιταλούς (ή μάλλον την Ιταλοαμερικάνικη) …μάλλον είναι αργά για κάτι τέτοιο
>>>το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα και για τα Ισραηλινά σχετικά συστήματα, είναι ενθαρρυντικό και θετικό … τώρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το ναυτικό v-dome -εκτός των χερσαίων εκδόσεών του- είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση με απροσδόκητες απαντήσεις
/\>>σημασία έχει, ότι και αν επιλέξουμε, να μπορεί να συνυπάρχει και να συνεπιχειρεί και με τα -αναβαθμισμένα- Πάτριοτ και τα υπόλοιπα συστήματα .. όταν το πετύχουμε αυτό, ακόμα και στον ελάχιστο βαθμό, τότε, νομίζω, θα έχουμε κάνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση ….

Kafetzo

Ρε παλικάρια αφού δεν έχουμε μία, και ευχαριστώ να λέμε που αγοράζουμε και αυτά που αγοράζουμε. Προφανώς και όσες προτάσεις εμπεριέχουν διακρατικές συμφωνίες και ευέλικτο χρηματοπιστωτικό θα είναι πιο ψηλά απο τις υπόλοιπες μας αρέσει δεν μας αρέσει.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Τέλος εποχής: Ο Ναφτάλι Μπένετ νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, τερματίζοντας την ιστορική 12ετή εξουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην σύμμαχος του...

Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Μπάιντεν την επιστροφή στο F-35 – Θα τα καταφέρει όμως;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο...