27.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις Ένοπλες Δυνάμεις; (αναδημοσίευση)

- Advertisement -

(10/8/2021) Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο μας, με αφορμή την είδηση πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα απαιτήσει από τους στρατιωτικούς των ΗΠΑ να κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο κατά της COVID-19 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Ώστιν.

Αρχικό κείμενο (22/7/2021)

Για πολλούς, πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μιλάμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 γενικότερα και ειδικότερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα Επιτελεία, αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα της κατάστασης, φρόντισαν να ορίσουν επιτροπές ανά την επικράτεια, προκειμένου να συντονιστεί και να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού των ΕΔ, τουλάχιστον στην αρχική φάση. Πράγματι, αυτή η προσπάθεια ήταν επιτυχής σε μεγάλο βαθμό. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, το ποσοστό εμβολιασθέντων στις ΕΔ, είναι μεγάλο. Ωστόσο, ουδέποτε επιβλήθηκε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Μήπως θα έπρεπε όμως; Άποψη του υπογράφοντος είναι πως ναι, το προσωπικό των ΕΔ, λόγω του ρόλου που έχουν αναλάβει, θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα

Ένα αντιτορπιλικό της Νότιας Κορέας, βγήκε κυριολεκτικά εκτός μάχης, όταν δεκάδες μέλη του πληρώματος βγήκαν θετικά σε τεστ ανίχνευσης COVID-19. Το πλοίο βρισκόταν μια αποστολή κατά της πειρατείας στα ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής. Το πλήρωμα των 301 στελεχών, αντικαταστάθηκε εσπευσμένα και στη θέση τους μεταφερθήκαν 150 άτομα, ίσα-ίσα για να το μεταφέρουν στη Νότια Κορέα. Η σχετική είδηση εδώ.

Ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ένα πλήρωμα υποβρυχίου ή πλοίου, το προσωπικό μιας η περισσοτέρων πολεμικών Μοιρών, μια μονάδα της ΑΣΔΕΝ ή οποιουδήποτε άλλου σχηματισμού κτλ, βγαίναν εκτός μάχης λόγω κρουσμάτων COVID-19. Η έστω προσωρινή απώλεια μαχητικής ικανότητας, θα ήταν δυσαναπλήρωτη.

“Μα τα εμβόλια είναι πειραματικά/έχουν σοβαρές παρενέργειες/αλλοιώνουν το DNA (sic) κτλ”

Στην ιστοσελίδα της, η Κομισιόν εξηγεί ότι η άδεια χρήσης υπό όρους που προς το παρόν έχει δοθεί στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε επίπεδο ΕΕ, είναι μεν ταχύτερη από την παραδοσιακή πλήρη έγκριση, όμως διατηρεί υψηλότατα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και ποιότητας. Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στην ιστοσελίδα του εξηγεί αναλυτικότερα το πώς η αλληλοεπικάλυψη των φάσεων αξιολόγησης των εμβολίων, επέτρεψε δραματική εξοικονόμηση χρόνου, χωρίς ουσιαστική έκπτωση στα στάνταρ ποιότητας.

Υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι που τα εμβόλια μπόρεσαν να αδειοδοτηθούν τόσο γρήγορα διατηρώντας υψηλά στάνταρ, όπως οι σύγχρονες τεχνολογίες, η άμεση δημοσίευση του γονιδιώματος του ιού, η γρήγορη εμφάνιση κρουσμάτων για συγκρίσεις, η μαζική χρηματοδότηση της έρευνας και παραγωγής των εμβολίων και η υψηλή αποτελεσματικότητά τους.

Η αντίληψη πως οι γενετικές οδηγίες τις οποίες μεταφέρουν τα εμβόλια mRNA ή τα εμβόλια ιικού φορέα θα ενσωματωθούν στο DNA το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του ανθρώπινου κυττάρου, είναι εντελώς λανθασμένη. Αρχικά δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός με τον οποίο το mRNA από τα εμβόλια για την COVID-19 θα μπορούσε να εισέλθει εξ αρχής στον κυτταρικό πυρήνα, ενώ ακόμα και αν κατάφερνε να εισέλθει, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ενσωματωθεί στο πυρηνικό DNA. Όσον αφορά τα εμβόλια ιικού φορέα, οι γενετικές οδηγίες που μεταφέρουν εισέρχονται μεν στον κυτταρικό πυρήνα αλλά δεν ενσωματώνονται στο πυρηνικό DNA. Πρόκειται για ένα μόριο DNA το οποιό λειτουργεί αυτόνομα από το πυρηνικό DNA ώστε να παράγει το mRNA με τις οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεϊνης ακίδας και δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου.

Οι οδηγίες εμβολιασμού των θεσμών υγείας βασίζονται στο θετικό ισοζύγιο οφέλους του εκάστοτε εμβολιασθέντα. Ενώ μόνο εξαιρετικά σπάνια και για συγκεκριμένα εμβόλια μπορεί να παρατηρηθεί παρενέργεια θρόμβωσης και μείωση του προσδόκιμου ζωής, η COVID-19 εξαιρετικά συχνότερα προκαλεί χρόνια προβλήματα υγείας ακόμα και σε νέους. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου ενός μη αμελητέου ποσοστού των πρώην νοσούντων, όπως έχει επαληθευτεί με παρατηρήσεις αυξημένων θανάτων τους μήνες μετά την αρχική «ανάρρωσή τους».

Στις 9-7-2021, οι θεσμοί υγείας των ΗΠΑ CDC και FDA επισήμαναν ότι σχεδόν όλες οι νοσηλείες και οι θάνατοι αφορούσαν ανεμβολίαστους, και απηύθυναν εκ νέου έκτακτο κάλεσμα σε όσους δεν το είχαν κάνει ακόμη, να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό ώστε να προστατευτούν.

Συνοψίζοντας όλα τα ανωτέρω επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως τα εμβόλια για την COVID-19, αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.

Την ίδια στιγμή, τα Επιτελεία και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα, αφενός για να προστατεύσουν την υγεία τους και αφετέρου, να μην επηρεαστεί η μαχητική ικανότητα των ΕΔ. Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τα στελέχη των ΕΔ.

Εν κατακλείδι, για τον υπογράφοντα, ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη συλλογικής υπευθυνότητας και όχι ευθύνης. Τα δυο αυτά ουσιαστικά δεν ταυτίζονται σημειολογικώς. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη λογοδοσία για τις πράξεις μας και το πρώτο για τη συναίσθηση της ευθύνης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

286 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
286 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

35
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 2.29

Related News

Η τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από την Ανατολική Κρήτη

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, χθες, η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού «Γκεμλίκ» εντοπίστηκε να πλέει σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων...

Γερμανία-Γαλλία συμμαχία για το θέμα των υποβρυχίων της Αυστραλίας

Η Γερμανία εξέφρασε την ισχυρή της υποστήριξη για τη Γαλλία την Τρίτη, αφού η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία αγοράς νέων υποβρυχίων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων...

Εγκρίθηκαν τα μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη...