- Advertisement -

Βασίλης Νέδος: Σχέδιο ενίσχυσης της ΠΑ με «Rafale» και F-35

- Advertisement -

Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή

Στη διαμόρφωση των όρων για τη μεταμόρφωση της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) σε έναν φορέα ισχύος που, πέρα από την αποδεδειγμένη αξία του ανθρώπινου δυναμικού της, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα σημαντικό εύρος επιχειρήσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός ευοδωθεί, τότε το ισοζύγιο ανάμεσα στην Π.Α. και την τουρκική αεροπορία θα ανατραπεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πρακτικό επίπεδο, η Π.Α. θα αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμούς και τεχνολογίες τριών διαφορετικών κρατών, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Μπλιούμη και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Θέμη Μπουρολιά.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου υπάρχει έτοιμη η πρόταση προς τις ΗΠΑ για απόκτηση έξι μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, με λίγες ώρες πτήσης, τα οποία θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ελλάδα ακόμα και εντός του 2021. Εν ευθέτω χρόνω, η Αθήνα θα προωθήσει το σχέδιο και για 18 ακόμα νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου, ώστε η Π.Α. να καταλήξει με έναν αριθμό συνολικά 24 F-35. Η προώθηση του ελληνικού αιτήματος θα γίνει, εκτός απροόπτου, μέσω διακρατικής συμφωνίας τύπου FMS (αμερικανικό Πεντάγωνο), με την αποστολή επιστολής αιτήματος (Letter of Request) για επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance).

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!

Για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση των έξι ελαφρώς μεταχειρισμένων F-35 υπάρχουν αρκετές ιδέες στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όπως η χρησιμοποίηση κάποιων από τις προβλέψεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. Η άφιξη έξι F-35 θα μπορούσε να συντονιστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης 85 F-16 της Π.Α. σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν. Ταυτόχρονα η Π.Α. και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper». Αυτές οι εργασίες δεν θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αλλά σε κάποια από τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α., προκειμένου η Αεροπορία να μπορεί να ελέγχει τις διαθεσιμότητές της, με βάση και το καθημερινά απαιτητικό πτητικό έργο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επιμένουν πως η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης του F-35

Συνεργασία με τη Γαλλία

Στο σκέλος της συνεργασίας με τη Γαλλία, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να έλθει στη Βουλή η προμήθεια των «Ραφάλ», ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένονται τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα. Την ίδια στιγμή, η 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αποκαλούμενη και ως «φωλιά» των Μιράζ-2000, αναβαθμίζεται διαρκώς καθώς προχωρά ταχέως η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με τους Ιταλούς κατασκευαστές των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J «Spartan», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαθεσιμότητές τους.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35

Με αυτό τον στόχο ο κ. Παναγιωτόπουλος προώθησε τρία C-130 στο Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσουν εργασίες συντήρησής τους, ώστε να ενταχθούν ξανά στον στόλο των διαθέσιμων αυτού του τύπου. Ωστόσο, στο αεροπορικό σκέλος, η συνεργασία με το Ισραήλ έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος. Πέρα από τα δύο UAV τύπου HERON, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Π.Α., βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο των επαφών με την ισραηλινή ELBIT, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα.

Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί και Καναδοί συζητούν εάν σε αυτό το σχήμα μπορεί να συνεισφέρει και η CAE, ωστόσο πρόκειται για μια συζήτηση η οποία δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση που έχει ήδη καταλήξει στο τελικό τίμημα (περί το 1,3 δισ. ευρώ για 20 χρόνια) και την παροχή των υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν τη στάθμευση εκπαιδευτικών τζετ, ιταλικής κατασκευής, τύπου Μ-346.

Η δημιουργία του Αεροπορικού Κέντρου θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί το δυσάρεστο ενδεχόμενο αποστολής Ικάρων στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους σε τζετ, δεδομένου του παρωχημένου χαρακτήρα των άλλοτε αξιόπιστων, αλλά πλέον πολύ προβληματικών T-2 Buckeye που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Π.Α. από το 1976. Ο κύκλος των παρεμβάσεων στην Π.Α. συμπληρώνεται μέσω της αύξησης των εισακτέων και στη Σχολή Ικάρων, ώστε στα επόμενα χρόνια να υπάρχει ικανός αριθμός χειριστών, που θα μπορεί να υποστηρίξει την πολυτυπία μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα διαμορφώσουν την αεροπορική ισχύ της επόμενης 15ετίας.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”

Η νέα ΕΑΒ

«Αγκάθι» παραμένει προς το παρόν η ΕΑΒ, η οποία, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει ικανοποιητικά ούτε το έργο των βασικών πελατών της, ούτε όμως και τις ανάγκες της Π.Α. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα μείγμα στο οποίο σταδιακά θα γίνουν κάποιες προσλήψεις, προκειμένου και το πρόγραμμα των F-16 να μπορεί προχωρήσει ικανοποιητικά και, εν συνεχεία, να μπει στην ΕΑΒ ένας στρατηγικός επενδυτής, που δεν θα διακινδυνεύσει κανένα από τα υφιστάμενα προγράμματα της Π.Α. Η νέα ΕΑΒ θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει ικανοποιητικά και εν καιρώ την πολυτυπία των αεροσκαφών που μόλις αναφέρθηκε.

ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

Παρά την προφανή αισιοδοξία που υπάρχει στην Π.Α., έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως βασική προϋπόθεση τη χρηματοδότηση. Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, των εκτάκτων, δηλαδή, εξόδων του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ίσως επηρεαστεί ξανά ο προϋπολογισμός των εξοπλιστικών. Οι ίδιοι, πάντως, ανέφεραν ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προώθησης των προγραμμάτων αεροπορικής ισχύος και υπεροχής, όπου η Ελλάδα διατηρεί αδιαμφισβήτητο ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ, μέσω της κατασκευής αντιμέτρων για UAV και drones, μπορεί να επιτευχθεί η εισαγωγή της χώρας σε έναν τεχνολογικό αγώνα αιχμής, έστω και με ελαφρά καθυστέρηση, λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raptor001

εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σουλτάνο…που μας ξύπνησε…

ΑΝΤΕ ΡΕ να ΡΟΥΦΑΝ και να καπνίζουν οι SNECMA και οι F-135…. ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΗΡΟΖΙΝΗ !!!!

tnt-am

Να τον έχει καλά ο Αλλάχ, χωρίς αυτόν ούτε συμμάχους θα βρίσκαμε ούτε βίδα δεν θα περνάμε

kostask22

Βάλαμε και εμεις το χεράκι μας διεκδικώντας την ΑΟΖ που μας ανοικει. Η Τουρκία εχει βγάλει σε δημοπρασία, ως δικής της, την μιση Αν.Μεσόγειο απο το 2006. Τοτε δεν μας καιγοτανε καρφι και ειμασταν κουμπάροι. Σήμερα λόγω της ΑΟΖ εχουμε συμμάχους, οχι επειδη ο Ερντογαν ειναι ανισορροπος.

Alex2324

Ολα καλα… ΑΛΛΑ θα περιμένω την υπογραφή του συμβολαίου για να χαρω.

ikaros

Χθες τα ΝΕΑ ανάφεραν ότι για τα Rafale οι συζητήσεις αφορούν 8 μτχ και 12 καινούργια. Πολλά ακούγονται αλλά μέχρι να πέσουν υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο.

simos

Μακαρι να παρουμε 20,ειναι πιο σωστος αριθμος απο καθε αποψη..

Rorynes

Δόξα τον Αλλαχ να εχει καλα τον κουμπαρο τον Ερντυ.
Ελπίζω στο μελλον η Ελλαδα αφου στρωσει την ΕΑΒ να συμμετάσχει και στο FCAS.

Andreas

Λίγο ακόμα να μείνει και θα συμμετάσχουμε από τις νέες μας εγκαταστάσεις στην Μ Ασία.

LEV

Αν δεν πέσουν υπογραφές, τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Thras

Αν γίνουν όσα αναφέρονται στο άρθρο, πρόκειται για κοσμογονία την ΠΑ!

Μέχρι το 2025 θα έχουμε περίπου:
60 F16V και λογικά κάποια Μ, 24 F16 B50+, 32 F16B30, 38F16B50, 24 M2000-5, 18 Rafale, 24 F35, (Σύνολο: 220 αλλά με αυξημένη πολυτυπία)

Η λογική συνέχεια υποδεικνύει προμήθεια επλέον 24 Rafale και 16 F35 έως το 2030, ώστε να φτάσουμε σε διαμόρφωση:
84 F16V, 38 F16M, 42 Rafale, 40F35 (Σύνολο: 204 μαχητικά με λογικούς τύπους)

ΥΓ: Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια για αντιμετώπιση των UAV, που μάλλον έγινε κατανοητό ότι επείγει…

Last edited 4 days ago by Thras
GeorgeE

Σωστόν! Εγώ βέβαια θα προτιμούσα τα Rafale να γίνουν 60 και τα F35 να μείνουν 24.

Iomar

Έτσι ακριβώς!

Raptor001

” σύνολο 220 αλλά με αυξημένη πολυτυπία” εδώ κολλάει η λαϊκή φράση… Ρε δε γ@@@ται θα τα πάρουμε!!!! Τώρα που γυρίζει ο τροχος και ξεκόλλησαμε από την ανομβρία!!!

Στα σοβαρά τώρα, σε μια 10ετια θα στρώσει το πράγμα ο συνδυασμός που ανέφερες με 204 Μαχητικά και με 3,5 τύπους είναι μια χαρά.

Ας είναι το μόνο πρόβλημα μας ή πολυτυπια από το να έχουμε αεροπορια τύπου Αυστρίας..

aris32

αν το χειριστουμε σωστα ισως τα φ16 να εχουν τα ιδια υποσυστηματα ( κυριος να εχουν τον ιδιο υπολογιστη) και να διαφερουν μονο ως προς το ρανταρ και τον κινητηρα. αρα επι της ουσιας να εχεις 3 τυπους + το μ2000-5 που απο την στιγμη που θα ερθει το rafale αρχιζει να μετραει ημερες ωστε να αντικατασταθει και αυτο απο rafale.

chikichiki

Αναστεναγμός. Όχι ανακούφισης.

My_name_is_Nobody

Η 117 έχει ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες…comment image

Andreas

Με ένα αμυντικό preemptive strike θα αποδώσουν τα μέγιστα στην άμυνα μας.

Raptor001

330 μοίρα παρακαλώ 111ΠΜ

x-m

Δεν θα πήγαιναν ποτέ τόσο μπροστά. Η καθημερινότητα τους νομίζω ότι θα είναι κυρίως το Ιόνιο.

RZA

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε…

Η διάθεση για ενίσχυση τον ΕΔ φαίνεται πως υπάρχει. Διαφαίνεται βέβαια για ευνόητους λόγους η προσπάθεια να μοιραστούν οι παραγγελίες σε φίλους και συμμάχους.
Οι Bel έγιναν Rafale, μήπως και οι MMSC γίνονται F35;
Μήπως οι φρεγάτες πάνε προς Γερμανία πλευρά;
Θα είναι περίεργο να μην αντιδράσουν οι Γερμανοί που ξαφνικά “ξανοιγόμαστε” εαν δεν πάρουν και αυτοί κάτι.

Yanis83

Μακάρι να παμε σε Meko A200 με ίδια συστήματα με εκσυγχρονισμένες Μeko HN, ότι πιο λογικό για τον στόλο

GeorgeE

Δεν θα με χάλαγε καθόλου!!! Από τις mmsc καλύτερες είναι οι meko a200!!! Ιδίως αν καταφέρουμε να συνδυαστούν με το σταμάτημα του χτισίματος των τούρκικων 214…

Vk77

υπαρχει αραγε χειροτερη φρεγατα απο την mmsc?

Polaris

Οχι, και δεν ειναι φρεγατα.

GeorgeE

χαχαχαχα

aris32

δεν ειναι φρεγατα. θεωρητικα ειναι κορβετα.

George

Bel——–>Rafale
MMSC—->F-35
A200——>Typhoon (?)

SAAB

Χαχαχα! Ωραίος!

Vk77

lol! λες? δινει και καποια μεταχειρισμενα η γερμανια…

tnt-am

Μακάρι τα F35 να χορτάσουν την LM και να πάει η προμήθεια Φ/Γ σε Γερμανία-Ισραήλ.Ιδανικη λύση κορβετες τύπου Saar άμεσα, ενδιάμεση με K130 B1 και συμμετοχή στο FFG project.

GiannisKr

Υπάρχει και μια εκκρεμότητα με Τ-214, τώρα που πήραν το “ορεκτικό” με τις τορπίλες… Πάντως όντως η γερμανική “σιωπή” είναι ύποπτη, οπότε κάτι παίζει και γι αυτούς σίγουρα.

aris32

αυτο περναει και εμενα απο το μυαλο μου. η μονη χωρα που μπορει να δωσει πλοια ενδιαμεσης λυσης μετα την Αμερικη ειναι η Γερμανια και η μεκοΑ200 μπορει να συνδυασει πολλα πραγματα που το αμερικανικο πλοιο δεν εχει. το πλοιο μπορει να συνδυασει πολλα υποσυστηματα στο tacticos που το ξερεις το ΠΝ και ταυτοχρονα να εχει τις ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες των fdi καλυτερο ρανταρ απο τις mmsc καλυτερο οπλισμο ( 127χιλ πυροβολο ram 16κελια για 32essm και 8 vlasrock) ανθυποβρυχιακες τορπιλες, 16exocetblock3 υψηλη ταχυτητα κτλ κτλ. και ολα αυτα σχεδον να μπουν και στις μεκο.

Bridger

Με ραντάρ Saab sea giraffe 4a, fixed panel τουλάχιστον στις νέες ΜΕΚΟ, πιστεύω ότι θα μιλάγαμε για την τέλεια ισορροπία μεταξύ κόστους και ισχύος στα αποδιδόμενα πλοία.

GioFlo

Πολυ σωστος ο φιλος.Ετσι πρεπει να γινει,Φτανει το τσιμπολογιμα,δεξια και αριστερα,με αποτελεσμα στο τελος να μην λειτουργει τιποτα και να μην σε παιρνουν στα σοβαρα(σαν συμμαχο…).Λιγοι και καλοι προμηθευτες,με τα αναλογα οφελη ενθεν κειθεν.
Πολυ σωστη η σκεψη σου και για την επιλογη της φρεγατας.Προσπαθουσα να εξηγησω σε εναν αλλο φιλο,οτι οι ΓερμανοΟλλανδικες κατασκευες ειναι η ραχοκοκκαλια μας αυτη τη στιγμη.Εκτος αυτου μιλαμε για τεραστιες εταιριες.Δεν αποκλειω ενωση των 2,για να παρουν το προγραμμα,με ρελανς.Οι Γερμανοι με τα ναυπηγεια,το σχεδιο και το χρηματοδοτικο ισως και οι Ολλανδοι με την ενδιαμεση λυση και τον οπλισμο μεσω Thales Netherland.Δεν ειναι ολα ασπρα(Bel) η μαυρα(MMSC).Πιστευω ακραδαντα,οτι το προγραμμα που θα επιλεξει το Π.Ν,θα βγαλει πολυ καλο αποτελεσμα.

kK19641970

Πάντως αν κλείσουμε 4 Α200, 4 ενδιάμεσης λύσης , συν τα δυο 214 που εκκρεμούν και αν συμφωνήσουμε + δυο 214 με οπσιόν για άλλα δυο ,ίσως το ξανασκεφτούν για τα 214 που ετοιμάζουν τα μεμέτια. Και καλή μπίζνα θα κάνουν με χώρα της ΕΕ, και θα μας κρατήσουν πελάτες , και θα φανούν “σώφρονες” που δεν δίνουν εξελιγμένα όπλα σε χώρα που εχθρεύεται την ΕΕ. Και το βασικό, τα λεφτά ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ στο μαγαζί ( ΕΕ).

ΥΓ Α ξέχασα και το εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ . Παραείναι καλή μπίζνα για να την αφήσουν τα γερμανά.

Last edited 23 hours ago by kK19641970
George_K

Θα μπλέξουμε…
Είδαμε και πάθαμε να συμμαζέψουμε λίγο τα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα F-16V, βάζουμε επιπλέον τα Rafale, θα βάλουμε και F-35?
Μήπως είναι πολύ νωρίς? Εφόσον αποφασίσαμε να πάρουμε τα Rafale, καλό είναι να επικεντρωθούμε αρχικά σε αυτά, ίσως και με μια επιπλέον παραγγελία μαχητικών στο μέλλον.
Το F-35 την τωρινή στιγμή το βλέπω too much. Άντε και μας τα δίνουν σε χαμηλή τιμή, που με τίποτα δεν θα πλησιάσει αυτή των Rafale. Το κόστος των υποδομών? Του εξοπλισμού συντήρησης? Της εκπαίδευσης πιλότων και μηχανικών?

GeorgeE

Με την έλευση τους θα φύγουν Mirage 2000 EGM και Phantom… Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχει έρθει η σχετική ομοιοτυπία με μόνο 3 τύπους..

**(έχουν πει ότι τα block50 θα γίνουν αρχικά block50 adv+ και σε 2η φάση με το που τελειώσουν τα 84 Viper θα συνεχίσει η γραμμή με τα 50άρια να γίνονται και αυτά Viper)

Vk77

Να πω την αμαρτια μου αυτο που με ενθουσιασε περισσοτερο στο αρθρο ηταν οτι η αναβαθμιση των block 50 θα γινει παραλληλα με αυτην των 52,εκτος ΕΑΒ στις πτερυγες μαχης,ανοιγοντας την προοπτικη που αναφερες παραπανω για viper.

christos_choris_a

Αυτή η εμμονή να αναβαθμιστούν τα 38 F-16 block-50 σε F-16V τη βρίσκω ακατανόητη. Μια τέτοια αναβάθμιση θα έμπαινε σαν τρέιλερ στην αναβάθμιση των 84 και δεν θα μπορούσε να αρχίσει πριν τα μέσα του 2027 ! Μα γύρω στα 2030 θα υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα μεταχειρισμένα F-16V της ANG διαθέσιμα με κόστος μονάχα τη μεταφορά τους.

aris32

δεν θα υπαρχουν μεταχειρισμενα f16block70 της ANG γιατι η ANG δεν θα εχει την εκδοση block70. αν δεν το γνωριζεις η USAF αναβαθμιζει συνεχως τα αεροπλανα της. ετσι οταν τελειωσε το προγραμμα ccip για τα αμερικανικα φ16block40/42/50/52 αποφασισαν να αλλαξουν τον υπολογιστη mmmc7000 με τον νεωτερο mmmc7000AH και τωρα θα αλλαξουν το ρανταρ με το νεο aesa ρανταρ. Τα φ16 της αμερικης δεν θα εχουν καμια σχεση με τα ελληνικα θα ειναι μια εκδοση που ταιριαζει στα οικονομικα και τις δυνατοτητες που θελει να εχει η usaf για τα αεροπλανα της. ακομα και τα block30/32 τα εχουν αναβαθμισει με διαφορετικο υπολογιστη και δυνατοτητες απο 40/42/50/52.

GeorgeE

….είπε ο άνθρωπος που δεν ήθελε καθόλου την αναβάθμιση των F16 γιατι θα αφήσουν τον στρατό ξηράς χωρίς εγγύς υποστηρηξη αφού φεύγουν και τα Phantom….., και γιατί το ΠΝ χρειάζεται πιο δεύτερα αεροσκάφη σαν φορεις αντιπλοικών όπλων, όπως επίσης δεν ήθελε και την αγορά των Rafale, αλλά θέλει την αναβάθμιση όλων των παλιών Mirage EGM σε -5 (με κόστος μεγαλύτερο των μεταχειρισμένων Rafale αλλά δεν το λέμε) και είναι οκ με την αγορά 6 συνολικά F35.
Πολλά σχόλια σου είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Ότι πιο άκυρο γράφεις κάθε φορά!! Καλύτερα απάντα σε κανέναν άσχετο, όχι σε μένα, γιατί θα σε εκθέτω κάθε φορά με αυτά που γράφεις.
Λογικό λοιπόν να βρίσκεις πολλά ακατανόητα. Ευτυχώς δεν ακούει κανένας τις απόψεις σου.

ΥΓ: Με τον σύντροφο ck τι σχέση έχεις;;

christos_choris_a

Δεν αντιτάχθηκα καθόλου στην αναβάθμιση των 84 F-16 block-52 σε F-16V. Πολύ απλά υποστηρίζω την αναβάθμιση των υπόλοιπων περίπου 70 F-16 μοναχά με απάρτια απ’ τα 84. Στην αγορά των Rafale αντιτάχθηκα πιστεύοντας οτι θα απέκλειε την προμήθεια των F-35. Τώρα που παίρνουμε και απ’ τα 2 α/φη είμαι συμφωνος. Όσον αφορά τα -EGM πρότεινα να κρατήσουμε 8 συμπεριλαμβανομένων των διθεσίων ( και αυτό που έπεσε στη θάλασσα ) και τα τα αναβαθμίσουμε για να απαλλάξουμε τα Rafale απ’ τον αντιπλοιικό ρόλο και το ρόλο του στρατηγικού βομβαρδισμού. Δεν πρότεινα ποτέ τον περιορισμό της προμήθειας 6 μονάχα F-35. Απλά πρότεινα να παίρναμε τα “Τούρκικα” με συνοπτικές διαδικασίες γιατί τα χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ. Τέτοια διαστρέβλωση των προηγούμενων σχολίων μου είναι πέρα από κάθε φαντασία !

Last edited 2 days ago by christos_choris_a
GeorgeE

Έχεις δίκιο έπρεπε να βάλω και εισαγωγικά στα λόγια σου παραπάνω… αντιγραφή από τα διάφορα σχόλια σου έκανα…
Προσπαθείς να το σώσεις. Μάταια θα έλεγα…
Είστε κάποιοι εδώ μέσα που σχολιάζετε και γράφετε τελείως άκυρα πράγματα πολύ καιρό τώρα. Αντικρουόμενα μεταξύ τους, εκτός κάθε λογικής και κόντρα σε ό,τι μαθαίνουμε από τα άρθρα.
Καμία διαστρεύλωση λοιπόν σύντροφε!!! Εσύ τα έχεις γράψει αυτά που ανέφερα.

christos_choris_a

ΟΛΑ τα σχόλιά μου είναι συνημμένα στα άρθρα της “ΠΤΗΣΗΣ”. “Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”.

Psixraimia

Με εκφράζουν απόλυτα οι σκέψεις σου φίλε. Αλλά μάλλον η ΠΑ θέλει φ35, τα ραφαλ της τα φόρτωσαν (όσο καλά κι αν είναι, δεν είναι φ35)

AESA

Θυμάστε γιατί αγοράσαμε τους Patriot? Στο ίδιο πλαίσιο είναι και τα F35. Θες επενδύσεις στην χώρα; Θες γεωπολιτική αναβάθμιση; Τότε θα πρέπει να έχεις και εσύ υποδομές. Το ελάχιστο να μπορείς να μας δώσεις τακτική εικόνα και να συντηρήσεις ένα τύπο αιχμής στα αεροδρόμια σου. Να εικάσω πως τα όποια F35 δωθούν θα είναι σαν τα Ισραηλινά, θα δίνουν εικόνα αμφίδρομα και δυτικά και ανατολικά. Θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλιστεί ένας διάδρομος ανάμεσα στην Κρήτη και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έμαθαν από τους Ισραηλινούς πως οι Αραβικές αλλαγές εποχών δεν είναι για το καλό του. Μοναδική του διέξοδος η επικοινωνία και ο διάδρομος με την Δύση. Μην ξεγελάει κανένα η Αίγυπτος, έχει οπλιστεί μέχρι τα δόντια. Έχει την πορεία της τουρκίας 20 χρόνια πριν με την διαφορά πως αυτοί θέλουν επιβεβαιωμένα συστήματα και όχι πειραματικά. Αν οι Αμερικανοί δεν το βλέπουν, το έχουν καταλάβει οι Ισραηλινοί.

George

Η Αίγυπτος είναι απρόβλεπτη. Ακόμη και για την ίδια!
Θέλει πολύ προσοχή

GiannisKr

Προσοχή δε λες τίποτα… Αρκεί να δει κανείς πόσο “δίκαια” έγινε η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ στα “κρητικοαιγυπτιακά όρια”. Μειωμένη επήρεια σε νησί με πληθυσμό >600.000 ατόμων, φουλ οικονομική δραστηριότητα, τουρισμό, υποδομές κλπ για μερική τζίφρα!

dimitrisx

Το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας διοίκησης αλλά και της κοινωνίας είναι φιλικά προσκείμενη στους αδελφούς μουσουλμάνους. Ο πρόεδρος Σίσι ανήκει στην μειοψηφία που με πραξικόπημα πείρε την εξουσία, που υποστηρίχτηκε από τους Δυτικούς αλλά και από το Ισραήλ. Νομίζω και από τα κράτη του κόλπου υποστηρίχτηκε, γιατί τα καθεστώτα του κόλπου φοβούνται εξέγερση τύπου Λιβύης.

GK21

Δηλαδη ακομα και αν αποσυρουμε τα F-4 και δωσουμε στους Γαλλους τα απλα MIRAGE-2000,θα εχουμε μια αεροπορια με F-35,RAFALE,MIRAGE-2000-5.F-16VIPER,F-16BLOCK50…????Ειμαι πολυ περιεργος να δω τι διαθεσιμοτητες και τι οπλα θα εχουν ολα αυτα τα αεροσκαφη.Για το μονο που δεν ανησυχω ειναι για τα λεφτα.Απ’οτι φαινεται ουτε ο αρθρογραφος,ουτε η Π.Α.,ουτε η κυβερνηση δειχνουν να ανησυχουν.Εγω θα το κανω…??????

Υ.Γ 1 Ενα περιεργο πραγμα ρε παιδι μου μ’αυτην την LM να πεταγεται απο το πουθενα σαν την….!!!!!!!.Οποια πετρα κι αν σηκωσεις σε επιτελεια και υπουργικα γραφεια,απο κατω θα την βρεις.Μεσα σ’ολα.P-3.VIPER,MMSC,F-35.Κακο σπυρι στον κ*@#$*ο οι κεραταδες……

Υ.Γ. 2 Προσυπογραφω ολα τα σχολια που λενε πως αν δεν δουμε να πεφτουν οι υπογραφες για τα RAFALE,τιποτα δεν ειναι σιγουρο.Βρε λες να κανει το θαυμα του ο κ.πρεσβης,και μετα τις BELHARRA να εχουμε την κωλοτουμπα του αιωνα και στους αιθερες……???????Μπααααααααααααα,δεν γινονται τετοια πραγματα στην Ελλαδα…….

Andreas

Διαθεσιμότητα αφων θα έχουμε. Διαθεσιμότητα υπουργών οικονομικών θα έχουμε ένα ζόρι. Δεν πειράζει, ας μην χρηματοδοτηθούν πολιτιστικοί σύλλογοι, ας μαζέψουμε λίγο και κάτι άλλες δαπάνες και μια χαρά θα πετάνε.

x-m

Μάλλον τρέχουμε να προλάβουμε το 2021 που δεν υπάρχει υποχρέωση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Επειδή ότι παραληφθεί στο έτος αυτό θα καταγραφεί στις δαπάνες, τα θέλουμε όλα μέχρι το 2021, γιατί μετά (ξανα)σφίγγουν τα γάλατα. Ελπίζω να υπάρχει πρόβλεψη να αγοραστεί και κανένα όπλο, όχι άλλα “Leopard” !!!!!

dimitrisx

Μήπως υπολογίζουν στα 32 δισ που υποσχέθηκε η ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid; Θα δώσουν χρήματα στα κοινωνικά στρώματα και σε επιχειρήσεις. Για τους εξοπλισμούς θα βασιστούν σε εγχώρια κεφάλαια αλλά και σε FMS.

AESA

Υπολογίζουν στα χαμηλότατα επιτόκια δανεισμού. Αν συνεχίσουν έτσι και η οικονομία πάει όπως σωστά υπολογίζουν το χρέος θα μειωθεί δραματικά σε 5 χρόνια, όπως δραματικά αυξήθηκε σε ένα εξάμηνο το 2015. Το πρόβλημα το οικονομικό είναι σε όλη την Ευρώπη. Οι μάσκες με την τουρκία έχουν πέσει. Θα μας βάλει βέτο πλέον η Αυστρία σε αμυντικές δαπάνες; Ο φράχτης και ο έντι μας έδωσαν το εισητήριο για άφεση αμαρτιών. Με τα μεταξύ μας θα προτιμούσα αυτά τα δις να πάνε για άλλους σκοπούς όπως κάνει η Αυστρία η Ολλανδία και τόσοι άλλοι, αλλά τι να κάνουμε το οικόπεδο αυτό έχει πολλά κοινόχρηστα !!!

x-m

Με την τελευταία φράση θα συμφωνήσω απόλυτα.

x-m

Σταϊκούρας οίδε………….

aris32

οι διαθεσιμοτητες των φ16 μεσα στην οικονομικη κριση κρατηθηκαν υψηλα, τα φ4 αρκετα εως πολλη χαμηλα και των μ2000 μεχρι να τελειωσει η fos ηταν ανω του90% οταν τελειωσε η fos η διαθεσιμοτητα επεσε χαμηλα. Aρα δεν ειναι ο αριθμος αλλα αν εχεις την δυνατοτητα να εχεις fos για ολα. ηδη τα μ2000-5 υπογραψαμε 7 χρονια fos τα rafale θα ερθουν με fos 10ετων. τα φ16 αναβαθμιζονται και θα εχουμε ενα στολο απο 123 αεροσκαφοι σχεδον ομοια αρα το κοστος συντηρησης αλλα και εκπαιδευσης θα ειναι πιο μικρο. αν δε φυγουν και τα φαντομ που κοστιζουν οχι μονο στην συντηρηση αλλα και στην πτηση με τα φ35 τοτε θα εχουμε πιο δυνατη αεροπορια με χαμηλοτερο κοστος.

chriss8

Κερδίσαμε κανένα τζόκερ?

Πολύ αισιόδοξα και ευχάριστα νέα!

GeorgeE

Απλώς δεν μας κάνουν κανέναν έλεγχο για το τι θα ξοδέψουμε το ’20-’21 λόγω covid. Αυτό γράφει και η επιστολή… γι’ αυτό τα θέλουμε άμεσα! Σε συνδυασμό με το ότι αυτό το διάστημα δανιζόμαστε και με μείον ή πολύ χαμηλά επιτόκια είναι ευκαιρία για τις ΕΔ.

Last edited 4 days ago by GeorgeE
AESA

Μην έχεις αυταπάτες. Γνωρίζουν πολύ καλά. Τα βλέπουν και τα εγκρίνουν όλα. Η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα και η ΕΕ κατάλαβε πως αν δεν έχεις όπλα με την τουρκία δεν κάνεις διάλογο. Τους έχει κάτσει βαρύ αλλά προσπαθούν να το χωνέψουν. Ας είναι καλά Μανώλης και Κούρτς. Μα πάνω απ όλα ο Ταγίπ.

My_name_is_Nobody

Νομίζω πως προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων προς όφελος της άμυνας.

Raptor001

Πάρε τώρα που γυρίζει…. Τέλος μετά

Theodor

Μακάρι να βγω ψεύτης,αλλά τα λεφτά δε φτάνουν.Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει γονατίσει την ούτως ή άλλως αναιμική οικονομία της χώρας και οι προβλέψεις για το 21 είναι μάλλον αισιόδοξες,καθώς κανείς δεν ξέρει να μας πει με σιγουριά τι θα γίνει με το εμβόλιο και αν θα υπάρξει συνέχεια στα περιοριστικά μέτρα.
Επομένως,μέχρι να δούμε συμβάσεις ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Εκτός και αν παρατήσουμε στην τύχη τους ΠΝ και ΣΞ και το ρισκάρουμε επενδύοντας μόνο στην αεροπορία μας,κάτι που επιχειρησιακά θα είναι εγκληματικό.

AESA

Η διαφορά είναι πως η πανδημία δεν γονατίζει μόνο εμάς. Γονατίζει όλους. Επίσης είναι πλέον σε όλους γνωστό ποια είναι η γείτονας και τι θέλει.

AESA

Αγοράσαμε Rafale . Με ποιον θα εκπαιδευτούν; Ποιος θα τα κρατά σε εγρήγορση; Ποιος θα ρίχνει καμιά σφαλιάρα; Ποιος θα αποκωδικοποιήσει το Rafale; Ποιος θα επιβεβαιώσει την αξία ή την θέση του F35 απέναντι σε ένα ικανό αντίπαλο; Οι Ισραηλινοί με τα Mirage έκαναν τρομακτική ζημιά στην Αίγυπτο. Σήμερα ποιος είναι ο χρήστης στην περιοχή μας με τα περισσότερα Rafale σε χρήση; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει την θέση της Αιγύπτου για τα επόμενα 20 χρόνια; Ο έντι δίδαξε πολλούς. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μουσουλμανικό κράτος. Εφόσον διαψεύστηκες στην τουρκία δεν μπορείς να το κάνεις πουθενά στον κόσμο.

Nile_Returns

Είναι δυνατόν την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο και το ΥπΑμ δρομολογούν όλα αυτά τα κοσμογονικά προγράμματα για την ΠΑ να σχεδιάζουν παράλληλα την αποστολή ΛOΡα για τις σκούνες απο sanitas foil, τις MMSC, που κάθε χρόνο η LM τους αλλάζει και το όνομα για να κρυφτούν οι σχεδιαστικές αστοχίες αλλα και ο απροσδιόριστος ρόλος τους, που απο σκάφος παράκτιας περιπολίας το βαφτίσανε φρεγάδα πολλαπλών ρόλων…;;; Σοβαρευτείτε εκει στην κυβέρνηση και αφήστε ανεπηρέαστο ΚΑΙ το ΠΝ να χαράξει τον δρόμο του μέλλοντός του όπως αξίζει στον ιστορικό προορισμό του ώστε να διασφαλίζει στον Ελληνισμό θαλάσσια κυριαρχική παρουσία σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κύπρο, Αν. Μεσόγειο, χωρίς πολιτικές πιέσεις και «φιλικές» παρεμβάσεις πρεσβευτών και εμπορικών αντιπροσώπων… Άιντε, λίγη προσπάθεια ακόμα θέλει.

Last edited 4 days ago by Nile_Returns
AESA

Είσαι λίγο σκληρός με τα πλοία. Είναι χαλύβδινες μέχρι το Ντεκ. Από εκεί και πάνω κράμα αλουμινίου. Αν πιστεύεις πως μετά από τόσες σχεδιάσεις οι ΗΠΑ κάνουν οικονομία στο σίδηρο τότε κάτι έχεις καταλάβει λάθος. Σαφώς και να αφήσουν το ΠΝ να σχεδιάσει τις ανάγκες τους αλλά μην τα ξεφτυλίζουμε όλα. Sanitas !!!

IDK

Μήπως αυτά τα αρχικά 6 παραμείνουν Αμερική για εκπαίδευση πιλότων στο τύπο, μέχρι να έρθει η στιγμή υλοποίησης των υποδομών στην Ελλάδα και παράδοση των καινούργιων αεροκαφών…;;;

skylos

Νομίζω οτι η αγορά των f35, ειδικά μεταχειρισμένων, στη παρούσα περίοδο , με τον εκσυχρονισμό των 16, την αγορά ραφαλ, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…λάθος να επενδύσουμε σε αλλο ένα νέο τύπο.καλύτερα να δοθούν αλλού τα λεφτά και να περιμένουμε αργότερα για τα f35..υπάρχουν πιεστικότερες ανάγκες…δεν είναι ορθόν να αγοράζουμε σκόρπια οπλικά συστήματα γιατί έτσι..ας πάρουμε επιπλέον ραφαλ και μετεορ… ή ας δοθούν τα λεφτα για τα 35 για φρεγάτες..

CKfurious

Προχωράει η ΣΑΛAΤΑ των μαχητικών και των κινητήρων!
Σε λίγα χρονια θα έχουμε μια εντυπωσιακή στατική έκθεση αεροσκαφών σε πολλά αεροδρόμια

Aντε να κτυπήσουμε και αυτά τα αυστριακά EUROFIGHTER που είναι άμεσα παραδόσιμα 

Λαικιστικες σπασμωδικές κινήσεις η μάλλον αναγγελίες στους εξοπλισμούς χωρίς προγραμματισμό και ορθολογισμό για να δείξουμε πως πήραμε σοβαρά την Εθνική άμυνα

Και το υπάρχων υλικό είναι σε αθλια κατάσταση από τον εξοπλισμό εξάρτηση ρουχισμό των στρατιωτών μέχρι όλα τα αλλα

Ελπίζω το άδειο πορτοφόλι και η κομισιόν να μας προσγειώσει πριν προχωρήσουμε σε υπογραφές συμβάσεων που θα χαντακώσουν Αεροπορία και Ναυτικό για τα επόμενα 10-10-20+ χρονια!!

Nikolaos127

εδω και καιρο οτι δεν θελεις να αγορασουμε τιποτα.
Δεν σου αρεσαν τα Rafale, δεν σου αρεσουν τα F35 , δεν ηθελες τις belhara αλλα οταν προεκειψαν lcs βαφτιστικες πολέμιος.
Τωρα ευχεσαι να μας ερθει μνημονιο απο τη κομισιον ώστε να συνεχιστει ο αφοπλισμος μας.
Αστο καταλαβαμε τι ρολο παιζεις περιφερομενος απο σάιτ σε σάιτ.

GeorgeE

Το έχω παρατηρήσει και εγώ αυτό που υπονοείς… υπάρχουν κάποια αμυντικά site και κάποια άτομα που σχολιάζουν σε αυτά, που με βιτρίνα τα εξοπλιστικά περνάνε έμεσα την “ιδεολογία” τους που είναι παντελώς αντίθετη, η λογική του θα το ρισκάρουμ…

Γενικά, διαβάζω τα σχόλια στα άρθρα και σχολιάζω και εγώ για να δω αν στέκουν αυτά που πιστεύω γιατί τα αμυντικά θέματα είναι πολύ εξειδικευμένα.

Βλέπω καιρό τώρα αυτά που γράφει ο Ck, αλλά μου έγινε ξεκάθαρο αυτό το πράγμα τις προάλες, που για να δικαιολογίσει μια “θέση του” έβαλε λινκ για τον πρώην ΓΕΕΘΑ που έλεγε ψέματα, και το ξέρει ότι ήταν ψέματα γιατί κάθε μέρα εδώ μέσα είναι και ξέρει, και δεν μου απάντησε και κάτι, αν και είναι λαλήστατος πάντα. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αλλιώς δηλαδή το γιατί το έβαλε ενώ γνωρίζει ότι δεν ισχύει αυτό που έλεγε στο βίντεο. Και το λέω γιατί το βίντεο αυτό ουσιαστικά παίρνει πολιτική θέση…. φαίνεται, κάνει μπαμ αυτό.

Last edited 4 days ago by GeorgeE
CKfurious

Δεν έχω δει ΟΥΔΕΜΊΑ επιλογή σε ορθολογική επιχειρησιακή τεχνικό οικονομική βάση!!

Και προς το παρόν βεβαια είμαστε ακόμα στις αvaγγελίες 

Κάτσε να δούμε εάν και τι και ποτε θα υπογραφει και τα συζητάμε!

Και για να σε διορθώσω δεν μιλάμε για αγορά LCS αλλα για MMSC!!

Nikolaos127

Δεν χρειαζεται να με διορθωσεις.
Μιλαμε για την αγορα LCS upgrade phase 3 και οχι ΜΜSC.

CKfurious

Που το είδες αυτό γραμμένο???
και τι περιλαμβάνει το UPGRADE 3??
διότι δεν βρίσκω τέτοια αναφορά!
Για δώσε κάνα REFERENCE/LINK!!

Nikolaos127
Koulis

Πώς αλλιώς θα κάνει κριτική;

Makis

γιατί όταν έχεις Α-4, F-4, F-5,F-16, MirageF1, Mirage2000 (*σιγά μη μοιράζει και πεντοχίλιαρα) είναι επιδόρπιο και όχι σαλάτα

CKfurious

A-4???
Ακριβώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη!!
Η πολυτυπία και υψηλές επιχειρησιακές διαθεσιμότητες ΔΕΝ συμβιβάζονται

GeorgeE

Έχεις δίκιο. Όντως “Η πολυτυπία και υψηλές επιχειρησιακές διαθεσιμότητες ΔΕΝ συμβιβάζονται”! Τώρα έχουμε 7 διαφορετικούς τύπους μαχητικών και στο τέλος της 10ετίας θα έχουμε 3 όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις που γίνονται. Άρα βελτιώνεται και αυτό το κομμάτι επιτέλους!!!

CKfurious

Τα B50 λόγω ηλικίας και κόστους αποκλείεται να εKSξ=υχρονιστουν σε B70! 

Τα f16B30/m2000-5 υποθέτεις ότι έχουν φύγει/??
Δεδομένων των οικονομικών αλλα και των άλλων αναγκών και στους 3 κλάδους θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο τη συμπλήρωση των αριθμών τόσο των rafale όσο και των f135 πριν το 2030

2030:

F35———————-18
RAFALE—————-18
B70———————-84
B50+———————38
c 160??

mirage2000-5?
f16b30?

Με τα f35 και τα rafale έχουμε επιπλέον 2τύπους νέων κινητήρων!

2030:
F135
M88
F100
F110

M53P2?
F110

Δεν αντέχει το σύστημα τη εισαγωγή δυο καινούργιων τύπων μαχητικών και κινητήρων!

GeorgeE

Αντί σε διαφωνείς με τα πάντα, θες να μας πεις τι πρέπει να γίνει και με μια σειρά, μιας και τα ξέρεις όλα απ’ότι φαίνεται…;;;;

CKfurious

George George E:

Τα έχω γράψει επανειλημμένως αλλα δεν με έχεις μελετήσει η είσαι καινούργιος στο

Εφόσον οι γείτονες κόπηκαν από το F35 έπρεπε να είχαμε μείνει με εκσυχρονισμένα τα F16(84V, B30,B50–>adv+) και να ψάχναμε για μικρό αριθμό μεταχειρισμένων -5 προς αντικατάσταση των egm
Δυο τύπους μονο ως το δυνατό πιο ομογενοποιημένους
Και βεβαια RECONAISANCE/TARGETING PODS και ΌΠΛΑ

Το δίκτυο rADAR /c4i/sae/ πρέπει επίσης να εκσυχρονιστεί 

Τα ίδια χαλια και στην εκπαίδευσης

patriot και λοιπά συστήματα αεράμυνας(skygard!) πρέπει επίσης να εksυχρονιστουν

Να μην μιλήσω για τη κατάσταση και διαθεσιμότητες των μeταγωγικων και των ελικοπτερων!

Αλλα θα σωθούμε εάν έχουμε 6 ολάκερα f35 το 21!!! 

Gaidouron-man

Με λιγα λογια μας λετε αν πχ ειστε αθλητης σπριντ και οι υπολοιποι συναθλουντες σπασουν τα ποδια τους να πατε να βγαλετε και εσεις τον αστραγαλο σας!!μην εκμεταλλευτητε δηλ την ευκαιρια και να κανετε ενα αλμα ετων μπροστα τωρα που ο αντιπαλος δεν μπορει…!!!
Δευτερον,δεν βλεπω τα επιτελεια να μην οργανωνονται στο να επιτευχθει αυτα που λετε για ατρακτιδια ,οπλα,αναβαθμισεις f16 και fos παντου( με εξαιρεση τα δικτια ρανταρ). Το οτι δεν εχουν πεσει υπογραφες χθες,δεν σημαινει οτι δεν θα γινει η οτι θα γινει. Αυρο που γινετε,ειναι συντεταγμενη δουλεια και προγραμματισμος των αναγκων που ειχε χρονια να συμβει.
Και ναι!!! Τα rafal, f35,lcs, ειναι πιο σημαντικες απο την εξαρτηση του φανταρου!!
Τι να κανουμε τωρα,πολεμας και με αυτη την εξαρτηση και με αυτο το κρανος και με αυτα ρα αρβιλα στην αναγκη,υπερασπιζεσαι αοζ και με αυτα ,οχι ομως χωρις τα παραπανω!

Last edited 3 days ago by Gaidouron-man
CKfurious

Το σύστημα radar δεν θέλει εκσυχρονισμό?
Οι άλλες ανάγκες της αεροπορίας?

Το Ναυτικό πρέπει να αλλάξει το 70% του στόλου του μέχρι το 030

Τα ίδια και χειρότερα με τον Ελληνικό Στρατό !

Πως θα καλυφθούν όλα αυτά?
Με 6 f35??

GeorgeE

Δεν έχω κανέναν λόγο να “μελετήσω” κάποιον που λέει όχι σε όλα, όπως όλοι οι σύντροφοι.

Αυτά που γράφεις δεν είναι 2 τύποι αλλά 3 (viper/adv+/-5). Και με τον σχεδιασμό που γίνεται στην ΠΑ πάλι 3 τύποι θα είναι αλλά καλύτεροι από αυτούς που γράφεις (Viper / Rafale F3R / F35) και φυσικά πιο νέα τα αεροσκάφη. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναγράψεις κάτι πάνω σε αυτό.

Όπλα κτλ, από αυτά που γράφονται φαίνεται ότι θα προμηθευτούμε αυτά που πρέπει. Ό,τι και να πιστεύεις εσύ ότι χρειάζεται η ΠΑ, δεν είσαι/ήσουν πιλότος για να ξέρεις καλύτερα. Οι ιπτάμενοι που σχεδιάζουν τις αποστολές και τον φόρτο τους ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναγράψεις κάτι για τα όπλα. Η ΠΑ ξέρει καλύτερα τι να πάρει και τι να φορτώσει.

Το δίκτυο ραντάρ, συμφωνώ πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και θα γίνει και αυτό. Το ξέρει και το έχει δηλώσει ο Υπ.Αμ. ότι θα γίνει. Δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί ούτε με την σειρά την οποία εσύ θέλεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναγκρινιάξεις για αυτό.

Στο θέμα της εκπαίδευσης της ΠΑ, ξέρω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Βλέπεις ότι προωθείται και εκεί λύση σε συνεργασία με το Ισραήλ ή τον Καναδά ή και τους δύο γιατί πολύ απλά η αγορά των M346 όσο και αν θα μου άρεσει προφανώς βγαίνει πολύ ακριβότερη από ότι η άλλη λύση του outsourcing. Άρα δεν χρειάζεται να το αναφέρεις. Τελείωσε και αυτό το θέμα.

Συστήματα αεράμυνας ο Υπ.Αμ. τα είχε βάλει μαζί με το θέμα εκσυγχρονισμού των ραντάρ. Γνωρίζεις ότι είναι πανάκριβα. Ξέρουν πολύ καλά στο υπουργείο τι χρειάζεται γιατί ξαναλέω το έχει αναφέρει και αυτό το θέμα ο Υπουργός.

Σχετικά με τα μεταγωγικά, διάβασες στο άρθρο ότι ήδη έχει ξεκινήσει το θέμα.. Όσον αφορά τα ελικόπτερα έχεις δίκιο, δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά προφανώς δεν είναι τόσο επείγουσα ανάγκη όσο τα μαχητικά (νέα και αναβαθμίσεις), ή τα όπλα τους.

Βλέπεις λοιπόν ότι τα πράγματα ΔΕΝ είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπεις ότι κοιτάζουν ό,τι αγοράζεται να είναι με την πολυετή fos του και τα όπλα του, και βλέπεις ότι τουλάχιστον κάτι κινείται στην Άμυνα μας μετά από τόσα χρόνια.
Δεν δικαιολογείται λοιπόν όλη αυτή η κακοπροέραιτη κριτική σου, όταν προσπαθείς τόσο πολύ να δείξεις πόσο ειδικός είσαι για να επιρρεάσεις όσους μπορείς εδώ μέσα. Είναι αντικρουόμενο να προσπαθείς να περάσεις τις “άπειρες” γνώσεις σου και ταυτόχρονα να μην παραδέχεσαι ότι κάτι τελείως διαφορετικό και πολύ καλύτερο γίνεται στις ΕΔ μετά από δεκαετίες…
Και φυσικά δεν γίνεται να δικαιολογείς πολιτικές απόψεις σου (το πως παίρνονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση), με ψευδείς δηλώσεις πρώην στελεχών, που έχουν έντονη πολιτική χροιά και το γνωρίζεις ότι είναι ψέματα. Εκτίθεσαι…….

Ξαναλέω ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν και παίρνει χρόνο η διαδικασία. (μην μου πεις για τον νομο βενιζέλου πάλι και τις καθυστερήσεις… έχουν ήδη δηλώσει ότι έχει κατατεθεί στο αρμόδιο γραφείο ο νέος νόμος). Και η επιλογή είναι, όπως ξέρεις πολύ καλά, να ξεκινήσουμε από συστήματα με όσο πιο άμεση επιχειρησιακή απόδοση. Και σωστά!

Τώρα αν πιστεύεις ότι μια αγορά μεταχειρισμένων -5 (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ), θα ήταν καλύτερη από την αγορά των μεταχειρισμένων Rafale και μάλιστα στην τιμή που τα παίρνουμε, που ξέρεις τι δυνατότες έχει το ένα τι το άλλο, τότε δεν ξέρεις τίποτα για την αεροπορία και πουλάς φούμαρα και δήθεν γνώση τόσο καιρό. Ή αν πιστεύεις πως μπορούμε να μείνουμε με τα ίδια αεροσκάφη για πάντα χωρίς να πάρουμε ποτέ κάποιο καινούριο.

Ανέφερα και τις προάλλες ότι τώρα, το 2020 και το 2021, είναι το παράθυρο ευκαιρίας των ΕΔ για να κάνουν ότι μπορούν, λόγω του μη ελέγχου από την ΕΕ σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια δανεισμού.

Άρα παρακάλα να προλάβουμε όσο περισσότερα μπορούμε!!!

GioFlo

Συνονοματε Γιωργαρε,ποση φαια ουσια πρεπει να χαλασουμε,για να καταλαβει ο CK και ο καθε CK(υπαρχουν αρκετα συντρόφια…)οτι 1 και 1 κανουν 2 και οχι 11?!Θελει ιματισμο πρωτα?Πες του ναι..Εχει σκαλωσει με τους κινητηρες?Πες του παλι ναι..Εχει μεινει στην εποχη του Ακη,του Σημιτη και του Γιωργακη?Αστον εκει..Θελει F-16 και M-2000-5 αντι για Rafale και F-35?Οτι θελει ο συντροφος..Ασχολουμαστε με τα συντρόφια και προσπαθουμε(ματαια απο οτι βλεπω)να τους εξηγησουμε το προγραμμα,τους λογους,αυτα που ερχονται,τις FOS,τις αναβαθμισεις,τις κινησεις σε ολα τα επιπεδα,οτι κατι αλλαζει ρε παιδακι μου στην τελικη και εκεινοι φεεταααα!Τους το λεει ενας,δυο,τρεις,δεκατρεις,τα παιδια εκει..Κολλημενα..Με τη συμβαση των 214,με τους κινητηρες,με τον ιματισμο,λες και δεν γνωριζουμε εμεις τις σπαταλες και τα σκανδαλα που εγιναν η το επικροτουμε!!Απο φρεσκα κουλουρια,ο κουλουρας ομως τιποτα…Μονο τα αρνητικα ενος αμαρτωλου παρελθοντος.Δεν γινεται διαλογος ετσι.

Last edited 3 days ago by GioFlo
CKfurious

Δεν μπορώ να διαβάζω σεντόνια αμπελοασχετοσυνo-φιλοσοφίας!!

Ποια θα έχουν άμεση επιχειρησιακή απόδοση?
Τα RAFALE η τα F35???
Βάλε τουλάχιστον 2 χρονια!

Δες poσο καιρό πήραν τα τελευταία f16b52+ από παράδοση μέχρι να κηρυχθεί επιχειρησιακή η μοίρα!!

Οι κανόνες ελλείμματος και χρέους θα χαλαρώσουν φέτος άντε και το 21 λόγω πανδημίας 

Πες ότι αποκτούμε τα F35 και RAFALE ότι άλλο φαραωνικό μπορούμε @ 2021
Μετά?

Με ένα χρέος>>200%  με έλλειμμα>>3% με τι λεφτά θα συντηρηθούν όλα αυτά?

Με τι λεφτά θα πλιρVνενετε το τεράστιο κόστος πτήσης tOu f35 και του rafale? 

Για αυτό γράφω ότι σε μερικά χρονια θα έχουμε μια πολύ ωραία στατική έκθεση μαχητικών !

όπως είχαμε τα m2000 στη Τανάγρα αλλα και τα c130,c27,t6,super puma,……………………

Προσγειωθείτε στη πραγματικότητα
αλλιώς θα σας προσγειώσει ανώμαλα

NICKB

Μήπως το κάνουμε επίτηδες, ώστε όταν μας ζητήσουν το λόγο (Κομισιόν) να τους πούμε:”…ή φέρνεται τη Τουρκική οικονομία & άμυνα στο επίπεδό μας ή θα προχωρήσουμε σε παραγγελία και θα πληρώνετε εμάς για τα επόμενα 30 χρόνια…μέχρι την εξόφληση των παραγγελθέντων”.
Αν ισχύει έξυπνο! Κι εγώ μαζί τους

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις για Χρόνιες Ανάγκες του ΣΞ, συμφωνώ.

tnt-am

Φίλος, η σαλάτα είναι προτιμότερη του μένω νηστικός..

Last edited 3 days ago by tnt-am
CKfurious

Το πιθανότερο να μείνουμε με τον Σανό στο τέλος όπως με τις [email protected]!! 

GioFlo

Σημερα ξεχασες να πεις για στρατιωτικους και πολιτικους..Εμεινες στους κινητηρες μονο και στις εξατμισεις..Αντε και εις ανωτερα!Σιγα σιγα μπορει να αλλαξεις γνωμη και για τα ζαντολαστ…ουπς,sorry για τους κινητηρες και τις εξατμισεις 🙂 🙂

CKfurious

Τόσα ξέρεις τόσα γραφεις!
Θυμίζω πως ένας από τους λόγους που δεν πέταγαν τα m2000 ήταν τα τακάκια !

Αλλα εμείς είμαστε και large και άσχετοι!
με τα ζαντολάστιχα θα ασχολούμαστε τώρα??

GioFlo

Καταρχην μαθε να ξεχωριζεις το αστειο απο το σοβαρο.Απο την αλλη καταλαβε, οτι κατι αρχιζει να γινεται,οτι οι FOS των Mirage υπογραφησαν και οι διαθεσιμοτητες ηδη αυξανονται,οτι και αλλες FOS και εκσυγχρονισμοι ακολουθουν(οπως οι EXOCET π.χ).Αντι να γκρινιαζεις για κινητηρες,ιματισμο(οχι ρουχισμο…)και αρβυλα,να δινεις,που και που,ενα credit για αυτα που γινονται,εστω και αργα.Κοιταξε τα σχολια και αναρωτησου.Ολοι ασχετοι ειμαστε?Μηπως το εχεις δει,λιγο στραβα το πραγμα?Λιγο αυτοκριτικη δεν βλαπτει.

CKfurious

Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αστείος εκ χαρακτήρος
Είμαι πολύ επιφυλακτικός με όσα αναγγέλλονται
Χάσανε ενάμιση χρόνο ενώ ξέραν τι ερχόταν και που
Φθάσαμε στα πρόθυρα πολεμου για να αρχίσουν να κινούνται η μάλλον να αναγγέλλουν ότι κινούνται
Ξεχνάς ότι κάνα 7 μήνες να στείλουν της ψηφισμένη σύμβαση των 2000 στο Επικρατειας?
Δεν θα έπρεπε να πέσουν κεφαλια ??

Last edited 3 days ago by CKfurious
GioFlo

Ειδες που παλι εισαι φασκω και αντιφασκω?Ποσα χρονια ειναι αυτη η Κυβερνηση?Κοντευει 2 σωστα?Τον εναμιση χρονο,που τονιζεις οτι χαθηκε,αν σου πω οτι προγραμματιζαν και σχεδιαζαν αυτο που βλεπουμε τωρα,πως θα σου φανει?Ειχαν και εχουν να αντιμετωπισουν Νομους εκτρωματα,ενα σωρο διαταξεις,και ποση ακομα δυσπιστια,που αν εκαναν τις κινησεις απο το πρωτο 3μηνο που βγηκαν Κυβερνηση(οπως αφηνεις να εννοηθει με το 1μιση χρονο δεν κανουν τιποτα),ξερεις τι θα ελεγες?Οτι ΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ!!!Αυτο που λες τωρα.Φασκω και αντιφασκω στο μεγαλειο του εισαι παλικαρι μου!Εκτος και αν νομιζεις οτι τοσα προγραμματα(ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ!!!)εγιναν στο “ποδι”το τελευταιο 3μηνο-4μηνο λογω Oruc!!Και 1.000.000 μιζα το καθε προγραμμα να τους εδιναν,δεν θα προλαβαιναν μεσα σε 3-4 μηνες να παρουν τοσες αποφασεις και να περασουν τοσα προγραμματα!Σοβαροι να ειμαστε…Συνελθε παλικαρι μου,εκτος και αν το κανεις επιτηδες…

Last edited 3 days ago by GioFlo
GeorgeE

Απλά προσπαθεί να διχάσει……..
Η λογική του “άμα δεν μπορούν να είναι μαζί μας, τουλάχιστον να μην είναι με τους αντιπάλους μας”. Καταλαβαίνεις τι υπονοώ…..

GioFlo

Absolutely….

AESA

Λαικισμός με εξοπλισμούς !!! Που ζούμε στην Αρχαία Σπάρτη;

Vk77

2 ειδη ΠΑ υπαρχουν, αυτες που εχουν F35 και αυτες που θα ηθελαν να εχουν F 35.Ωστοσο δεν μπορω να κατανοησω πως ειναι δυνατον να μιλαμε για F 35 οταν το ΠΝ επιχειρει με πλοια και υποβρυχια >40ετιας?
υγ αν ακυρωθουν τα rafale για f35 και για το ναυτικο εχουμε αγορασει τις φολες mmsc, οταν οι ευρωπαιοι θα μας πουν να παμε να κλαφτουμε στους αμερικανους για τους τουρκους θα εχουν αδικο?

evaggelos

καθολου κ για τα δανεικα τα ιδια θα πουν

AESA

Αν έχουμε F35 και Rafale στον ουρανό και με τριήρεις κάνω την δουλεία μου άνετα. Είμαστε στο 2020. Χωρίς εναέρια υπεροχή δεν μπορείς να ανάψεις όυτε το φως. Σε ποια πολεμική επιχείρηση τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε εμπλοκή ναυτικών δυνάμεων;

Andreas

Για να μαζέψουμε λίγο την κατάσταση, μπορεί να πάρουν όλα τα F16 Pratt Whitney; το αντίστροφο δεν γίνεται λόγω διαφοράς στον αεραγωγό νομίζω.

GeorgeE

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!

NICKB

.

Last edited 4 days ago by NICKB
NICKB

ΤΕΛΕΙΩΣΕ !!! Υπογράφηκαν οι Belharra HN….!!!

Eντάξει μωρέ… Ένα αστείο έκανα!

(από την υπογραφή ΜΟΕ Γαλλίας – Ελλάδας για τις BEL, πριν αξιομνημονεύτων …εβδομάδων)

BELHARRA SIGNS.JPG
evaggelos

γενικα ο λογος μας συμβολαιο

Gilan

Έγραψες!!!  :wpds_cool: 

NICKB

Και μάλιστα προς τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ που μας υποστήριξε καθαρά, τα τελευταία 45 χρόνια…

Ή υπήρξαν κι άλλοι και τους ξεχνώ;

Last edited 3 days ago by NICKB
George

Σε εξωθούσαν σε αναμέτρηση με την Τουρκία για να την έχουν απασχολημένη και να κάνουν ήσυχοι τις δουλειές τους στην Αφρική
Δεν είναι χθεσινοί…..
Γι αυτό και τράβηξαμε χειρόφρενο πάνω στη στροφή

Bridger

Μα, δεν είχαμε ρωτήσει ακόμη πόσο κάνουν!..

KostisM

Ποιος είπε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται :
Δεκαετία του 1980 : 40 M2000, 40 F-16, παραγγελία για 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ γεν. χρήσης χωρίς AAW παρά το γεγονός ότι είχαμε 2 S και θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε L (με AAW ίδιο σκαρί με τις S, χωρίς ελικόπτερο αλλά με sonar ) που μόλις είχαν φτιάξει οι Ολλανδοί.
Δεκαετία του 2020 : 18 Rafale, 24 F-35, παραγγελία για 4 φρεγάτες γεν. χρήσης χωρίς AAW παρά τις εκφρασμένες απαιτήσεις του ΠΝ και αναζήτηση τέτοιων σκαφών για 2 δεκαετίες τουλάχιστον.
Ελπίζω μόνο να μην είναι φάρσα …

x-m

Με όριο ενδιαφέροντος την νοητή γραμμή Κρήτη- Καστελόριζο , δεν είναι αναγκαία AAW πλοία.

NICKB

Προφανώς εννοείς “νοητή γραμμή Κρήτη – μισή Ρόδος” γιατί από εκεί ξεκινάν οι Τούρκοι τη δική τους Πατρίδα…
Και φυσικά, αν είναι να πολεμήσουμε για την απόσταση “υπόλοιπη μισή Ρόδος – Καστελλόριζο”, ε ας πολεμήσουμε και για την ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Για λίγα χλμ θα κάνουμε μισές δουλειές…;

x-m

Η κόκκινη γραμμή μας έχει δηλωθεί.

Last edited 3 days ago by x-m
zap

Να γινω Νοστραδαμος; Ο ανεξελεγκτος μεσος Ελληνας που βγηκε και παρταρε και ετρωγε και εκανε διακοπες και πηγαινε στα μαγαζια με τη μασκα στο πηγουνι ή και καθολου γιατι ειναι μαγκας θα χρεωσει στην σημερινη κυβερνηση το οτι δεν πηγε καλα η κατασταση με τον κορωνοιο. Αυτη θα πεσει και θα ερθει αλλη που θα νιωσει υποχρεωμενη να αναθεωρησει ολες τις αποφασεις ενισχυσης των ΕΔ. Ισως μαλιστα στην νεα κυβερνηση ερθουν παλι αυτοι που θα το ρισκαραν με την Τουρκια. Τα υπολοιπα τα ξερετε. Να μην κουραζω. Οποτε οτι μικρο καλαθι εχετε, κρατηστε το.
*Δεν ειμαι με καμια κυβερνηση, αυτα ειναι τα δεδομενα. Αν τα δεδομενα ηταν αντιστροφα παλι τα ιδια θα ελεγα.

Koulis

Βλέπεις πολλά όνειρα.

Gunner

Να πω ότι έχει άδικο, δεν έχεις.

NICKB

Προς το παρόν κάνω πλάκα… Ελπίζω να μη μας κάνουν και οι άλλοι πλάκα όμως…

kub

F-16, mirage, rafale, f35…
Πιάσε και 5 eurofighter και 5 gripen μη παραπονεθούν οι Σουηδοι.
Με 5 f35 πόσα εξτρα rafale παίρναμε που έχουμε αναθέσει όλες τις αποστολές σε 18; Μήπως να αναβαθμίζαμε Patriot και erieye με αυτά τα λεφτά; Μήπως να αναβαθμίζαμε τα 50αρια;
Να εντασαμε τώρα ικανό αριθμό rafale και full αναβαθμισμένα F-16 και να μπαίναμε το 2030 στα πρώτα ευρωπαϊκά 6ης gen.

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω αλά Μανώλης Καψής
Λεφτά λέω και γελάω

Scalp_eg

Τωρα κατάλαβα γιατί θέλουμε 6 μεταχειρισμενα F-35 μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τα στοιχεία διαθέσιμοτητων να λένε ότι πετάει 1 στα 6. Θέλουμε να έχουμε ένα ολόκληρο μαχητικό ετοιμοπόλεμο να τρομαξουν οι Τούρκοι.
Η βιασύνη να πάρουμε ένα αεροπλάνο που δεν θα είναι επιχειρησιακα πλήρως ετοιμο πριν το 2027-28 στην καλύτερη, η 2030+ στη χειρότερη, δεν είναι απλά ανόητη, αλλά και ύποπτη.

Last edited 4 days ago by Scalp_eg
tnt-am

Σίγουρα είχε και έχει πολλααααα θέματα ωστόσο σε αυτό το μαχητικό έχουν επενδυθεί εκατοντάδες δις $ οπότε είναι μονόδρομος η επιτυχία του.
Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι δεν είναι stealth μαχητικό, ωστόσο η επιλογή του Ισραήλ να το προμηθευτεί καθώς επίσης να προχωρήσει σε πρόσθετη παραγγελία σημαίνει ότι είδαν πραγματα, δεν είναι κορόϊδα οι Ισραηλινοί.

AESA

Φίλε μου στην Ελλάδα είμαστε όλοι γάτοι, παντογνώστες. Υποβρύχια γέρνουν, μαχητικά 5ης γενιάς είναι κονσερβοκούτια, φρεγάτες είναι από αλουμινόχαρτο. Εκεί που ξεκινούν τα σύνορα μας η λογική μπλοκάρετε.

AESA

Αν θες το Woody να έχει νηολόγιο στην Σούδα θα πάρεις τα 6 εχτές, για να μπορούν να κάτσουν δίπλα τους ακόμα 12 της USAF. Να μπορείς να προσφέρεις μια βοήθεια χωρίς να τα κοιτούν σαν εξωγήινους.

Bridger

Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι 6 F-35 αλλάζουν την ισσοροπία δυνάμεων, αν και θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο στην ψυχολογία του αντιπάλου. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε στην αντίστροφη περίπτωση, αν πήγαιναν απέναντι. Από κει και πέρα, με 6 αεροπλάνα δεν πέφτει έξω η χώρα, ας τα πάρουμε για να παίξουν τα σαΐνια μας και να τα μάθουμε και όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα συμπληρώνουμε τους αριθμούς από τις πιο ώριμες παρτίδες του τύπου.

Last edited 3 days ago by Bridger
x-m

Τρία C -130 στο Ισραήλ , για άλλα σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια συντήρησης εντός ΠΑ, ……”αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper». Αυτές οι εργασίες δεν θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αλλά σε κάποια από τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α.”…….,

….αντί να ανατριχιάζουμε γι’αυτά που ΘΑ έχουμε μήπως είναι πιο φυσιολογική η ανατριχίλα γι’αυτά που ΗΔΗ έχουμε ; Η top προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 την ώρα όμως που τα υπουργεία μας φαίνεται να αδυνατούν “να μοιράσουν δυο γαιδάρων άχυρο”.

Φρεγάτες + Rafale + F-35 + όπλα για όλα; Too good to be true….Κάποιο λάκκο έχει η φάβα……..

christos_choris_a

Ο λάκκος είναι οτι θα τρώμε… φάβα μέχρι το 2070 !

Wisdom

Πλέον δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις λόγω της ταχύτητάς τους, τόσο στο γεωστρατηγικό, όσο και στο εξοπλιστικό επίπεδο.

Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι διαπίστωσαν οι κυβερνώντες πόσο κοντά είμαστε σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, που αποφάσισαν να αναβαθμίσουν θεαματικά την άμυνα της χώρας και ότι αυτό βολικά συνέπεσε χρονικά με την ευκαιρία της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών από ΕΕ (μαζί με επιπλέον επιδοτήσεις) λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όμως η παραπάνω απλοϊκή ανάγνωση δεν με πείθει. Χωρίς να έχω πληροφορίες, ούτε ειδικές γνώσεις, ούτε το κληρονομικό χάρισμα, έχω μια έντονη υποψία ότι η διαφαινόμενη κοσμογονία στα εξοπλιστικά, αλλά και οι συχνότατες διπλωματικές ζυμώσεις και συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε, δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο. Ένα τέτοιο σχέδιο προφανώς εκπορεύεται από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ (θα ήταν έκπληξη οτιδήποτε διαφορετικό) όχι με την κοντόφθαλμη λογική των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ούτε με τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων, αλλά με μια πιο μακρόπνοη στόχευση που έχει να κάνει με το μοίρασμα ζωνών επιρροής και την θωράκιση ενός μελλοντικού ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία, έναντι των δυνητικών απειλών από Ρωσία και Κίνα.

Αν το παραπάνω ενδεχόμενο είναι αληθινό, το νόμισμα για την Ελλάδα έχει δύο όψεις. Από τη μία θα υποχρεωθούμε και θα βοηθηθούμε να γίνουμε αστακός στρατιωτικά (θετική όψη), αλλά από την άλλη θα είμαστε εμείς πλέον στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής μεγάλης σύγκρουσης και δεν αναφέρομαι σε αυτήν με την Τουρκία, αλλά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίον, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα υπάρχουν νικητές παρά μόνο ηττημένοι.

Πάντως, για να επιστρέψω σε πιο χειροπιαστά πράγματα, αν (τονίζω το αν) όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαβάζουμε βγουν αληθινά με υπογραφές κλπ, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας για τους επόμενους μήνες, πριν καταστούν πλήρως επιχειρησιακές οι SV 6-7 με τους Exocet και σίγουρα πριν αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε Viper, Rafale και F35. Αν ήμασταν εμείς ο Ερντογάν και είχαμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε να τσιμπήσουμε μεζέ από την Ελλάδα ή την Κύπρο, με δεδομένη την επικείμενη θεαματική ενίσχυση των ΕΕΔ, θα επιχειρούσαμε να εκδηλώσουμε την επίθεσή μας στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αν προλάβουν δε οι Τούρκοι να παραλάβουν επιχειρησιακά το πρώτο Τ214 ή και το Anadolu πριν αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε εμείς τα νέα μας καλούδια, τότε βλέπω ακριβώς εκείνη την περίοδο να στέλνουν το Oruc Reis μέχρι και την Αίγινα για να προκαλέσουν το επεισόδιο που χρειάζονται.

NICKB

Είμαστε Στρατηγικά Ψύχραιμοι… Δε μασάμε, δε διαπραγματευόμαστε, δε θα μας σύρουν άλλοι στα πολεμικά σχέδιά τους…!
Ας κάνουν βόλτες και στη Χαλκιδική αν θέλουν, έχουμε και ωραία CLUB…

AESA

Θα συμφωνήσω μέχρι το 3ο ΠΠ. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στον ισλαμισμό. Θυμάσαι που πήγαιναν οι Σταυροφόροι; Μια από τα ίδια στον 21ο αιώνα.

Stavrogin1

Που πήγαιναν οι σταυροφόροι; Με την άδεια του πάπα, παντού, φραγκοκρατία γαρ.

evaggelos

παρακαλειται η κυρια λοκχιντ μαρτιν να μας στειλει τον καταλογο με ολες της τιμες μεσα τελιωσε το χαρτι για lor

Koulis

Θα στείλει για loa.

SAAB

Αφού θα πέσουν που θα πέσουν φράγκα και όπως φαίνεται πάμε για 200 αεροσκάφη, ως τελικό σχήμα θα ήταν καλύτερο να το διαμορφώναμε σε 100 F-16 V+100 Rafale με δυνατότητα να φέρουν και οι 2 τύποι πυραύλους cruise και ότι άλλο πυρομαχικό μπορούν να πάρουν.
Με αυτή την τελική διαμόρφωση σε είδη αεροσκαφών δεν βλέπω να μειονεκτούμε κάπου.

jos68

Ας το καταλάβουν ολοι καλά. F35, τα θέλουμε ΧΘΕΣ.
Με αρνητικά επιτοκια στα ομολογα βρίσκεις το απαραίτητο χρήμα. Φυσικά τζαμπα δεν υπάρχει, αλλά σε αυτά τα νουμερα ακομη και 1 ποσοστιαια μοναδα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη υποχρέωση.
Τωρά υπάρχει παραθυρο, τωρά πρέπει να αγοραστουν τα “πάντα”. Το χρέος θα το ξαναγραψω είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Σε μια πολιτική συγκυρια μπορεί να διαγραφει ή να αναδιαρθρωθεί. Οι εξοπλισμοί δεν γίνουνται οπότε θέλεις….
Συνήθως εκ των υστερων σε αυτή τη χώρα …και από όσο είδαμε πρόσφατα και αλλού.

Gaidouron-man

Και αυτα τα διαθεσιμα-ετοιμα προς παραδοση 6 f35 μαντεψτε ποιανης χωρας ηταν κανονικα!!!! Αυτο κι αν ειναι καζο….!!!

Klirouxas

Ετσι ακριβώς!

GeorgeE

Χαστούκι και μάλιστα ανάποδο έτσι για το disrespect!!! χαχαχα

tnt-am

Του Ταγιπ είναι καινούρια και θα έρθουν αργότερα…
Τώρα προηγούνται τα 6 μτχ κομμάτια της USAF.
Ολα αυτά θα γίνουν, αρκεί να μείνει ο Ταγιπ μην γίνει καμια ανατροπή απέναντι και γυρίσουμε πάλι στα παλιά..

Aegis-3

Τα F35 μας εξασφαλίζουν πλήγμα στην τουρκική ενδοχώρα (βλ. S400) που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία. Θα έχουμε και τη βοήθεια του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα.
Και μόνο η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα (αν μας αποδεσμεύσουν κάποια όπλα οι Αμερικάνοι και υπάρξει εναέριος ανεφοδιασμός νοτιο-ανατολικά της Κύπρου), φτάνει για να χάσουν τον ύπνο τους οι Τούρκοι.
Ρεαλιστικά τα F35 θα παίζουν τον ρόλο του παρατηρητή πίσω από τις γραμμές του εχθρού που θα δίνει στον υπόλοιπο στόλο μας πληροφορίες για το τι και προς τα πού πετά.
Στην Κύπρο μπορούν να επιτύχουν καίρια πλήγματα σε όλη την υποδομή για drones και ηλεκτρονικό πόλεμο που έχει στήσει η Τουρκία.
Ο συνδυασμός Rafale με Meteor και Scalp EG και τα F35 να προηγούνται θα είναι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που λείπει είναι ιπτάμενα τάνκερ και φρεγάτες με αυξημένες δυνατότητες AAW.
Οι δυνατότητες που αποκτούμε πιθανότατα θα μας ζητηθεί να τις χρησιμοποιήσουμε σε ένα πόλεμο με το Ιράν. Με τα σωστά ανταλλάγματα (12 μίλια + Κύπρο) δε θα έλεγα όχι.
Για όσους ανησυχούν για τα χρήματα ας σκεφτούν ότι οι Moody’s μας αναβάθμισαν εν μέσω κορωνοϊού και η Microsoft, η Pfizer και η Amazon αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Τι έγινε το 2009 που θα τα βρήκαμε με τον Πούτιν; Ε, το αντίστροφο ακριβώς…

x-m

Εδώ ντρεπόμαστε να βγάλουμε μια ανακοίνωση για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα στείλουμε F-35;

p270

όταν δω υπογραφες και επίσημες ανακοινώσεις τότε θα χαρω ,τώρα κρατάω πισινή που λένε

massey-ferguson-65

Κάνω τον σταυρό μου ΑΠΟ ΓΑΛΛΊΑ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ 18+6 το 2025 rafale fr3,συν αλλά 24 mirage 2005,και 18 f35 trach2,και τα άλλα 6 f35 αναβαθμηση σε trach2, συν 84 viper ,συν 40 f16 nlock 52adv, και έτσι κλείνουμε από Αμερικανούς και Γάλλους…..ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ 5-6ΜΕΚΟ Α200 με ενισχυμένη αεράμυνα και γιατί όχι με την πιστοποίηση Ισραηλινών πυραύλων που μπορούν να συντονιστούν τόσο πολύ επάνω στην meko όπως στους Ισραηλινούς και να χωρέσουν 48 barak8 και 24-32 tamir….και ένα stratles και εαν θέλουν βάζουν και rim ή 2 phalanx……και την κατασκευή των 2 επιπλέον Παπανικολής και με καμία 50αρια τορπίλες ακόμα,ααααΚΑΙ ΑΓΩΡΑ ΤΩΝ 2 Μ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΊΑ….ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΈΝΕΤΑΙ ,ΕΤΣΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΆ….ΓΑΜΑΤΩ ΣΑΝ ΣΧΈΔΙΟ!!!!!??????ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΣΧΟΛΕΊΑ

Pyriflegethwn

Καταλαβαίνω από τα σχόλια ότι τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά! Βλέπω πολλούς αριθμητικούς συνδυασμούς για την ΠΑ του μέλλοντος με βάσει τις νέες πληροφορίες. Σε αρχική ανάγνωση τα νέα είναι θετικά. Μόλις ηρεμήσει λίγο ο ενθουσιασμός προκύπτουν έως και διλήμματα:

  • F35 με FMS ή περισσότερα νέα Rafale με ανταλλαγή Mirage 2000-5 αν το δέχεται η Γαλλία;
  • F35 με FMS ή σκούπα όλα τα Mirage 2000-9 γιατί με την αναβάθμιση των F-16, τη μείωση Mirage και την απόκτηση ακριβών μαχητικών νέας γενιάς θα καταλήξουμε να μην έχουμε αρκετά μαχητικά για την καθημερινή λάντζα;
  • F-35 με FMS ή το κονδύλι να πάει να καλύψει τη διαφορά για τις 4 τούμπανες Belharra-HN ή να πάμε σε 5-6 μονάδες (αντί 4) από φτηνότερο πλοίο (πλην MMSC) ώστε να πάρει μια βαθιά ανάσα ο στόλος;
Last edited 4 days ago by Pyriflegethwn
Gaidouron-man

Η καθημερινη λαντζα θα γινετε οπως και τωρα,με τα mirage(πονος), και τα αναθαθμισμενα f16(τρομος) τα υπολοιπα δυο ( αν φυσικα αποκτηθουν f35) ο γειτονακος μας θα τα δει μια φορα…. η για την ακριβεια,θα δει να του ερχετε ενας πυραυλος απ το πουθενα και θα μαντεψει το αεροπλανο-φορεα και θα ειναι και η τελευταια του!!

Yanis83

Χώρα με μνημόνια σε εποπτεία και με F-35 , Rafale? Μου θυμίζει κάτι γύφτους στη λαϊκή που κυκλοφορούν με Πόρσε…πεθαίνω για πέρασμα σε εθνική εορτή επταδας F35, Rafale, F-16V ,F-16adv ,F-16 block 30 ,Mirage 2000, F-4, οργάνωση ρε παιδί μου

Arionas

Το λογικό είναι να υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα … Τζάμπα είναι τα όνειρα πουλάνε κιόλας..δεν νομίζω πως σύντομα θα έχουμε και τους δύο τύπους μαχητικών..ας πέσουν οι υπογραφές και εδώ θα ήμαστε να το τερματίσουμε στην ανάλυση προς το παρόν στην αναμονή..

tnt-am

Η απόφαση για F35 είχε παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε συμφωνία το Καλοκαίρι 2019 μεταξύ Αποστολάκη-Εσπερ με τη σύμφωνη γνώμη του Τσιπρα όσο ήταν ΑΓΕΕΘΑ ο πρώτος.

Η νυν κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα ακολουθώντας την τακτική Rafale δηλ απόκτηση μτχ και νεων F35 (πιθανών αυτα που προοριζονταν για την Τουρκία)

Η εισαγωγή του F35 νωρίτερα του αναμενομενου (πριν 2 χρόνια κανεις δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε καν) φέρνει την ΠΑ καθαρά σε τακτικες BVR και σίγουρα προσθέτει έναν ακόμα προβληματισμό και παράγοντα αποτροπής στην απέναντι πλευρά.Μένει βέβαια να δούμε το οπλικο φορτιο που θα αποδεσμευσει η LM γιατί πολλά ευτράπελα έχουμε δει στο παρελθόν πάνω στο θέμα αυτό.

Τώρα αν είναι σωστή η όχι η απόκτηση τώρα των JSF οι απόψεις διίστανται. Εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα αυτή θα είναι κουταμάρα να πούμε όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.Αυτό πάντως που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η ΕΛΛΑΣ πλέον ακολουθεί το πετυχημένο δόγμα Ισραήλ.Ισχυρη ΠΑ σημαίνει ισχυρή αποτροπή.

NICKB

Για οικονομία, μπορούμε να πάρουμε και SOM μέσω Αλβανίας αντί για JASSM.

792-7929192_dr-evil-dr-evil-details-my-life-quite.png
flashg

Με 6 αεροπλάνα πλην ανάπτυξη τακτικών και εκπαίδευση δεν κάνεις τίποτα. Το κόστος για τα αεροσκάφη και την υποδομή θα φτάσει κανένα δισ. Όμως ξεχνάμε εντελώς τον στρατό ξηράς. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. ΠΡΟΣΟΧΉ ΓΙΑΤΊ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΠΑΊΖΟΥΜΕ. Το πυροβολικό θέλει τεράστια ανανέωση. Τα mlrs θέλουν εκσυγχρωνισμό χθες. Θέλουμε κάννες 155/52. Χρειαζόμαστε ΤΟΜΑ. Κανονικά μετά τα rafale και το ΠΝ θα έπρεπε να πάρει σειρά ο ΣΞ. Αυτός θα αντιμετωπίσει τον κύριο όγκο των τουρκικών δυνάμεων. Και ο πόλεμος δεν θα είναι μιας εβδομάδας όπως σχεδιάζουν πολύ. Χρειάζεται προσοχή και να μην πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας και κοιτάζουμε μόνο μα ενισχυθούμε για μία μικρή κρίση και όχι για έναν μεγάλο πόλεμο. Ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και η Τουρκία θα ρίξει χιλιάδες στρατιώτες +τους μισθοφόρους τζιχαντιστές.

GioFlo

Εχω ζητησει απο την ΠΤΗΣΗ ενα αρθρο για το Σ.Ξ,γιατι υπαρχει πολυ γκρινια γενικα,χωρις λογο.Αν θες να τσεκαρεις το σχολιο,ειναι στο αρθρο για τα πυροβολα,σε reply στον harval.Αν δεν σου κανει κοπο,ριξε μια ματια..Μπορει να σε καλυψει για τωρα..

Spyros_Kapa

Αυτές τις ήμερες ο Πρωθυπουργός πάει ΗΑΕ οι σχέσεις μας είναι πού καλές απ ότι μαθαίνουμε γνωρίζουμε ότι έχουν παραγγείλει F35 Μήπως ΛΈΩ Μήπως να τους κάναμε μια συζήτηση για τα 2000-9 τώρα που παίζει το σενάριο αντικατάστασης λόγο F35. Αξίζουν πολλά για μας μιας και έχουν παρόμοιες δυνατότητες με τα 2000-5.

NICKB

Πολλοί λένε να επιστρέψουμε στη Γαλλία τα 2000-5 κι εσύ πιστεύεις ότι θα πάρουμε τα 2000-9. Συμφωνώ, αλλά δεν υπάρχει κλίμα…

Vk77

Μέσα σε αυτούς που προτείνουν πώληση 2000-5 για 2η μοίρα rafale είμαι και εγώ, αλλά αν οι Άραβες μας έδιναν μια μοίρα 2000-9 τώρα σε καλή τιμή και όχι σε 5 χρόνια που θα τους έρθουν τα F35 δεν θα έλεγα όχι.

Thras

υπάρχουν οι εξής σκέψεις:

1) Αν μπορούμε να πάρουμε Μ2000-5 ή -9 ώστε να συγκροτήσουμε δύο μοίρες (άρα περίπου 16 αεροσκάφη) θα μπορούσαμε να αποσύρουμε νωρίτερα τα F4. Τα Rafale θα αντικαταστούσαν τα απλά Μ2000 και θα κοιτάγαμε για 24 επιλέον Rafale σε 5 χρόνια ώστε να σχηματίσουν κι αυτά δύο μοίρες.

2) Αν δεν μπορούμε να βρούμε μεταχειρισμένα Μ2000-5/-9 στην επόμενη προμήθεια Rafale πρέπει να φύγουν τα -5. Ο αριθμός τους είναι αρκετά μικρός για να δικαιολογούν ολοκληρη γραμμή υποστήριξης.

Αν με ρωτήσεις τι προτιμώ, θα έλεγα
άμεσα παραγγελία 16 Μ2000-9, 18 Rafale και 24 F35 (θα προτιμούσα τα F35 να έρθουν λίγο αργότερα, αλλά να είναι όλα Βlock4) με απόσυρση 17 Μ2000 και 30 F4 άρα μένουν το 2025
84 F16B52, 38 F16B50, 32 F16B30, 40 M2000-5/-9, 18 Rafale, 24 F35 (σύνολο: 236)

το 2024 παραγγελία επιπλέον 32 Rafale με απόσυρση 32 F16B30 (να αναλάβουν ρόλους δευτερης γραμμής ή LIFT) οπότε φτάνουμε στο 2030
84 F16V, 38 F16M, 40 M2000-5/-9, 50 Rafale, 24 F35 (σύνολο: 236)

Last edited 3 days ago by Thras
Bridger

Συμφωνώ ότι η δυνατότητα ή μη αποκτήσης Μ2000-9 από ΗΑΕ μπορεί να είναι κριτήριο για τη διατήριση του τύπου σε βάθος χρόνου ή όχι. 24 μονάδες είναι λίγες και το κόστος απόκτησης επιπλέον -9 θα είναι σε κάθε περίπτωση κλάσμα αυτού των νέων Rafale (με το δεδομένο ότι δεν διατίθενται άλλα μεταχειρισμένα). Και μιλάμε πάντα για αεροσκάφη με ίδια όπλα, παραπλήσιες δυνατότητες και πολύ μικρότερο κόστος/ώρα πτήσης από τα Rafale. Προσωπικά θα προτιμούσα μία high-low δύναμη 40 Rafale + 40 Μ2000-5/9 αντί π.χ. μίας δύναμης μόνο 50 Rafale, για περίπου συγκρίσιμα ποσά επένδυσης.

Last edited 3 days ago by Bridger
Raptor001

Η λογική (βάση χρημάτων) μας λέει ότι το 2027-2028 θα έχουμε 122 F-16 (μακάρι όλα σε V..αν και δύσκολο) 36 Rafale (+18 νέα), & 24 F-35A, με τα M2000-5 να ψάχνουν αντικαταστάτη. (18 Rafale η 12 F-35A)

GioFlo

“Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Μπλιούμη και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Θέμη Μπουρολιά.”
Ελεος ρε παιδια!Μην τα γραφετε αυτα!Θα παθει κανενας απο τους φιλους που σχολιαζουν,κανα εγκεφαλικο!Σοβαρα τωρα?Συνεργαζετε ο ΥΠ.ΕΘ.Α με τους “στρατιωτικους”(οπως θα εγραφε και ενας γνωστος…στο σχολιασμο των αρθρων)?Μπα,δεν νομιζω κυριε Νεδο!Μαλλον ονειρο ειναι!Οι Πολιτικοι!Μονοι τους!Αυτοι τα κανουν ολα.Και δεν λογαριαζουν κανενα!Μιζες θα ειναι!Ποια Rafale,ποια F-35,ποιο Ισραηλ,ποιο προγραμμα,ποια επιχειρησιακα και πρασσινα αλογα!Προτασεις του ΓΕΑ και του επιστημονικου του Επιτελειου ηταν?Που ξερουν αυτοι μωρε?Εχουν πεταξει ποτε?Πολιτικα ειναι ολα!Απο τις αμετρητες ωρες πτησης του κυριου Παναγιωτοπουλου και λοιπων Πολιτικων σε 4ης και 5ης γενιας αεροσκαφη!Ετσι εγιναν ολα!Και με μιζα!Ναι με μιζα!Τι και αν αποκτησουμε,με το καλο εστω και αργα,μια απο τις καλυτερες Αεροπορικες Δυναμεις του κοσμου?Σοβαρολογειτε?Και πως θα συντηρουμε τοσα διαφορετικα μπουρνουζια πιλοτων?Αλλος θα θελει Γαλλικα,αλλος Αμερικανικα.Και με τις παντοφλες των Μηχανικων?Τρεις τυποι παντοφλας?Απαραδεκτα πραγματα!!Λιγο χιουμορ δεν βλαπτει..Η πολυ γκρινια και μιρλα βλαπτει..

Δεν μεταδιδω αλλο χαχαχα!

Stavrogin1

+1 για το χιούμορ.

Gilan

Δεν μπορώ να πω, η κοσμογονία στη ΠΑ είναι πρωτόγνωρη και ταχύτατη αν τελικά ισχύσουν όλα αυτά που γράφονται.

Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι θα γίνει τελικά με το ΠΝ και τον ΕΣ; Θα πάρουμε τα άλλα δύο υποβρύχια; Τέσσερις φρεγάτες μας καλύπτουν στην Αν. Μεσόγειο; Με τα επιθετικά ελικόπτερα τι θα γίνει; Δεν πρέπει να δικτυωθούν με Link 16; Με τα M-113 θα παραμείνει το Πεζικό; Τα Leo 2 θα εκσυγχρονιστούν; Θα εξοπλιστούν με συστήματα Trophy;

Neoklis

Προώθησε 3 C-130 στο Ισραήλ …ούτε αυτά μπορούμε να συντηρήσουμε ;!;!;!ειμαστε σοβαροί ;!;!;!;!;!;!;

x-m

Γιατί κύριε Συνταγματάρχη; Είμαστε σοβαροί;

SPYRANGELOS

Θα γράψω κάτι το οποίο το έχω ξαναγράψει κι άλλη φορά, αλλά απάντηση δεν πήρα!!!
Μακάρι να υλοποιηθούν ολα αυτά που διαβάζουμε, με τα καλύτερα σενάρια για την πατρίδα μας, αλλά ρε παιδιά, διαβάζω για τα χ+ψ+ όπλα που θα πάρουμε, που τρέχουν σαν τρελές οι ΛΟΡ κτλ, αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχω διαβάσει κάτι για τα υπόλοιπα ΝΗ90 που έχουμε αγοράσει και τα απαξίωσε ο προηγούμενος ΥΕΘΑ (Τρομάρα του), τι έχουν απογίνει και πότε τελικά θα τα παραλάβουμε!!!

christos_choris_a

Πάντα υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της προμήθειας από την Π.Α. των F-35, αλλά η είδηση για 6 ελαφρώς μεταχειρισμένα ΜΕΣΑ στο 2021 ξεπερνά και την πιό τρελλή φαντασία ! Μα το κυριότερο είναι οτι υπάρχει μεταξύ των συμμάχων ( Η.Π.Α. και Γαλλίας ) η πρόθεση να μας ενισχύσουν με συνοπτικές διαδικασίες ενώπιον της Τουρκικής επιθετικότητας.

photographix

Θα περίμενα από την ΠΑ ότι θα επέμενε στην αναβάθμιση και των Β50 σε Β70 και στην προμήθεια αργότερα δεύτερης παρτιδας Rafale, αντί για F35 σε αυτη τη φάση … Φαίνεται έχει πέσει πολυ ζόρι για υπερταχεία ενίσχυση …..

Stavrogin1

Παραβλέπω το ζήτημα της πολυτυπιας.
Το 2025-30 θα είναι μια εποχή που το F35 θα ναι επιτέλους ώριμο η θα χουν ωριμάσει οι αεροποριές στο να διατειρουν αξιόμαχα τέτοια αεροσκαφη. Γιατί να περιμένει ως τότε η ΠΑ και να μην κάνει μια μικρή προμήθεια 6 αεροσκαφων, Να εκπαιδεύσει πιλότους να φτιάξει τις υποδομές που εκείνη θα κρίνει, να δοκιμάσει τακτικές και όπλα και τέλος να αποφασίσει την αξία του αεροσκαφους, τους αριθμούς που χρειάζεται η γιατί όχι να το παρακάμψει για περισσότερα Rafale η Fcas η την επόμενη αμερικανική πλατφόρμα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να το κανει με μια μικρή παραγγελια χαμηλού οικονομικού ρίσκου.

Last edited 3 days ago by Stavrogin1
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!

H Lockheed Martin σήμερα έκανε μια ειδική διαδικτυακή παρουσίαση της πρότασης της MMSC-HN (της "ελληνικής" MMSC, -HN προς στιγμήν τη λέμε εμείς και οι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

85
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά $

Related News

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια η Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ γι' αυτή...

Ελληνικό «παρών» σε σημαντική άσκηση κυβερνοάμυνας του NATO

Από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 έγινε η ετήσια άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2020», η οποία αποτελεί μία...

Νέα έκδοση του ατρακτιδίου Legion για το F-16V και το F-16 Block 70

Η Lockheed Martin παρουσίασε την Τρίτη μια νέα, ελαφρύτερη έκδοση του συστήματος Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλάτησης (IRST) Legion, που έχει αναπτυχθεί για τα μαχητικά...