21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Βασίλης Νέδος: Σχέδιο ενίσχυσης της ΠΑ με «Rafale» και F-35

- Advertisement -

Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή

Στη διαμόρφωση των όρων για τη μεταμόρφωση της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) σε έναν φορέα ισχύος που, πέρα από την αποδεδειγμένη αξία του ανθρώπινου δυναμικού της, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα σημαντικό εύρος επιχειρήσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός ευοδωθεί, τότε το ισοζύγιο ανάμεσα στην Π.Α. και την τουρκική αεροπορία θα ανατραπεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πρακτικό επίπεδο, η Π.Α. θα αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμούς και τεχνολογίες τριών διαφορετικών κρατών, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Μπλιούμη και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Θέμη Μπουρολιά.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου υπάρχει έτοιμη η πρόταση προς τις ΗΠΑ για απόκτηση έξι μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, με λίγες ώρες πτήσης, τα οποία θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ελλάδα ακόμα και εντός του 2021. Εν ευθέτω χρόνω, η Αθήνα θα προωθήσει το σχέδιο και για 18 ακόμα νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου, ώστε η Π.Α. να καταλήξει με έναν αριθμό συνολικά 24 F-35. Η προώθηση του ελληνικού αιτήματος θα γίνει, εκτός απροόπτου, μέσω διακρατικής συμφωνίας τύπου FMS (αμερικανικό Πεντάγωνο), με την αποστολή επιστολής αιτήματος (Letter of Request) για επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance).

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!

Για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση των έξι ελαφρώς μεταχειρισμένων F-35 υπάρχουν αρκετές ιδέες στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όπως η χρησιμοποίηση κάποιων από τις προβλέψεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. Η άφιξη έξι F-35 θα μπορούσε να συντονιστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης 85 F-16 της Π.Α. σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν. Ταυτόχρονα η Π.Α. και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper». Αυτές οι εργασίες δεν θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αλλά σε κάποια από τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α., προκειμένου η Αεροπορία να μπορεί να ελέγχει τις διαθεσιμότητές της, με βάση και το καθημερινά απαιτητικό πτητικό έργο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επιμένουν πως η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης του F-35

Συνεργασία με τη Γαλλία

Στο σκέλος της συνεργασίας με τη Γαλλία, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να έλθει στη Βουλή η προμήθεια των «Ραφάλ», ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένονται τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα. Την ίδια στιγμή, η 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αποκαλούμενη και ως «φωλιά» των Μιράζ-2000, αναβαθμίζεται διαρκώς καθώς προχωρά ταχέως η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με τους Ιταλούς κατασκευαστές των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J «Spartan», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαθεσιμότητές τους.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35

Με αυτό τον στόχο ο κ. Παναγιωτόπουλος προώθησε τρία C-130 στο Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσουν εργασίες συντήρησής τους, ώστε να ενταχθούν ξανά στον στόλο των διαθέσιμων αυτού του τύπου. Ωστόσο, στο αεροπορικό σκέλος, η συνεργασία με το Ισραήλ έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος. Πέρα από τα δύο UAV τύπου HERON, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Π.Α., βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο των επαφών με την ισραηλινή ELBIT, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα.

Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί και Καναδοί συζητούν εάν σε αυτό το σχήμα μπορεί να συνεισφέρει και η CAE, ωστόσο πρόκειται για μια συζήτηση η οποία δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση που έχει ήδη καταλήξει στο τελικό τίμημα (περί το 1,3 δισ. ευρώ για 20 χρόνια) και την παροχή των υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν τη στάθμευση εκπαιδευτικών τζετ, ιταλικής κατασκευής, τύπου Μ-346.

Η δημιουργία του Αεροπορικού Κέντρου θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί το δυσάρεστο ενδεχόμενο αποστολής Ικάρων στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους σε τζετ, δεδομένου του παρωχημένου χαρακτήρα των άλλοτε αξιόπιστων, αλλά πλέον πολύ προβληματικών T-2 Buckeye που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Π.Α. από το 1976. Ο κύκλος των παρεμβάσεων στην Π.Α. συμπληρώνεται μέσω της αύξησης των εισακτέων και στη Σχολή Ικάρων, ώστε στα επόμενα χρόνια να υπάρχει ικανός αριθμός χειριστών, που θα μπορεί να υποστηρίξει την πολυτυπία μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα διαμορφώσουν την αεροπορική ισχύ της επόμενης 15ετίας.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”

Η νέα ΕΑΒ

«Αγκάθι» παραμένει προς το παρόν η ΕΑΒ, η οποία, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει ικανοποιητικά ούτε το έργο των βασικών πελατών της, ούτε όμως και τις ανάγκες της Π.Α. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα μείγμα στο οποίο σταδιακά θα γίνουν κάποιες προσλήψεις, προκειμένου και το πρόγραμμα των F-16 να μπορεί προχωρήσει ικανοποιητικά και, εν συνεχεία, να μπει στην ΕΑΒ ένας στρατηγικός επενδυτής, που δεν θα διακινδυνεύσει κανένα από τα υφιστάμενα προγράμματα της Π.Α. Η νέα ΕΑΒ θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει ικανοποιητικά και εν καιρώ την πολυτυπία των αεροσκαφών που μόλις αναφέρθηκε.

ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

Παρά την προφανή αισιοδοξία που υπάρχει στην Π.Α., έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως βασική προϋπόθεση τη χρηματοδότηση. Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, των εκτάκτων, δηλαδή, εξόδων του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ίσως επηρεαστεί ξανά ο προϋπολογισμός των εξοπλιστικών. Οι ίδιοι, πάντως, ανέφεραν ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προώθησης των προγραμμάτων αεροπορικής ισχύος και υπεροχής, όπου η Ελλάδα διατηρεί αδιαμφισβήτητο ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ, μέσω της κατασκευής αντιμέτρων για UAV και drones, μπορεί να επιτευχθεί η εισαγωγή της χώρας σε έναν τεχνολογικό αγώνα αιχμής, έστω και με ελαφρά καθυστέρηση, λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σουλτάνο…που μας ξύπνησε…

ΑΝΤΕ ΡΕ να ΡΟΥΦΑΝ και να καπνίζουν οι SNECMA και οι F-135…. ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΗΡΟΖΙΝΗ !!!!

Alex2324

Ολα καλα… ΑΛΛΑ θα περιμένω την υπογραφή του συμβολαίου για να χαρω.

ikaros

Χθες τα ΝΕΑ ανάφεραν ότι για τα Rafale οι συζητήσεις αφορούν 8 μτχ και 12 καινούργια. Πολλά ακούγονται αλλά μέχρι να πέσουν υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Rorynes

Δόξα τον Αλλαχ να εχει καλα τον κουμπαρο τον Ερντυ.
Ελπίζω στο μελλον η Ελλαδα αφου στρωσει την ΕΑΒ να συμμετάσχει και στο FCAS.

LEV

Αν δεν πέσουν υπογραφές, τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Thras

Αν γίνουν όσα αναφέρονται στο άρθρο, πρόκειται για κοσμογονία την ΠΑ!

Μέχρι το 2025 θα έχουμε περίπου:
60 F16V και λογικά κάποια Μ, 24 F16 B50+, 32 F16B30, 38F16B50, 24 M2000-5, 18 Rafale, 24 F35, (Σύνολο: 220 αλλά με αυξημένη πολυτυπία)

Η λογική συνέχεια υποδεικνύει προμήθεια επλέον 24 Rafale και 16 F35 έως το 2030, ώστε να φτάσουμε σε διαμόρφωση:
84 F16V, 38 F16M, 42 Rafale, 40F35 (Σύνολο: 204 μαχητικά με λογικούς τύπους)

ΥΓ: Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια για αντιμετώπιση των UAV, που μάλλον έγινε κατανοητό ότι επείγει…

Last edited 7 months ago by Thras
chikichiki

Αναστεναγμός. Όχι ανακούφισης.

My_name_is_Nobody

Η 117 έχει ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες…comment image

RZA

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε…

Η διάθεση για ενίσχυση τον ΕΔ φαίνεται πως υπάρχει. Διαφαίνεται βέβαια για ευνόητους λόγους η προσπάθεια να μοιραστούν οι παραγγελίες σε φίλους και συμμάχους.
Οι Bel έγιναν Rafale, μήπως και οι MMSC γίνονται F35;
Μήπως οι φρεγάτες πάνε προς Γερμανία πλευρά;
Θα είναι περίεργο να μην αντιδράσουν οι Γερμανοί που ξαφνικά “ξανοιγόμαστε” εαν δεν πάρουν και αυτοί κάτι.

George_K

Θα μπλέξουμε…
Είδαμε και πάθαμε να συμμαζέψουμε λίγο τα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα F-16V, βάζουμε επιπλέον τα Rafale, θα βάλουμε και F-35?
Μήπως είναι πολύ νωρίς? Εφόσον αποφασίσαμε να πάρουμε τα Rafale, καλό είναι να επικεντρωθούμε αρχικά σε αυτά, ίσως και με μια επιπλέον παραγγελία μαχητικών στο μέλλον.
Το F-35 την τωρινή στιγμή το βλέπω too much. Άντε και μας τα δίνουν σε χαμηλή τιμή, που με τίποτα δεν θα πλησιάσει αυτή των Rafale. Το κόστος των υποδομών? Του εξοπλισμού συντήρησης? Της εκπαίδευσης πιλότων και μηχανικών?

AESA

Θυμάστε γιατί αγοράσαμε τους Patriot? Στο ίδιο πλαίσιο είναι και τα F35. Θες επενδύσεις στην χώρα; Θες γεωπολιτική αναβάθμιση; Τότε θα πρέπει να έχεις και εσύ υποδομές. Το ελάχιστο να μπορείς να μας δώσεις τακτική εικόνα και να συντηρήσεις ένα τύπο αιχμής στα αεροδρόμια σου. Να εικάσω πως τα όποια F35 δωθούν θα είναι σαν τα Ισραηλινά, θα δίνουν εικόνα αμφίδρομα και δυτικά και ανατολικά. Θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλιστεί ένας διάδρομος ανάμεσα στην Κρήτη και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έμαθαν από τους Ισραηλινούς πως οι Αραβικές αλλαγές εποχών δεν είναι για το καλό του. Μοναδική του διέξοδος η επικοινωνία και ο διάδρομος με την Δύση. Μην ξεγελάει κανένα η Αίγυπτος, έχει οπλιστεί μέχρι τα δόντια. Έχει την πορεία της τουρκίας 20 χρόνια πριν με την διαφορά πως αυτοί θέλουν επιβεβαιωμένα συστήματα και όχι πειραματικά. Αν οι Αμερικανοί δεν το βλέπουν, το έχουν καταλάβει οι Ισραηλινοί.

GK21

Δηλαδη ακομα και αν αποσυρουμε τα F-4 και δωσουμε στους Γαλλους τα απλα MIRAGE-2000,θα εχουμε μια αεροπορια με F-35,RAFALE,MIRAGE-2000-5.F-16VIPER,F-16BLOCK50…????Ειμαι πολυ περιεργος να δω τι διαθεσιμοτητες και τι οπλα θα εχουν ολα αυτα τα αεροσκαφη.Για το μονο που δεν ανησυχω ειναι για τα λεφτα.Απ’οτι φαινεται ουτε ο αρθρογραφος,ουτε η Π.Α.,ουτε η κυβερνηση δειχνουν να ανησυχουν.Εγω θα το κανω…??????

Υ.Γ 1 Ενα περιεργο πραγμα ρε παιδι μου μ’αυτην την LM να πεταγεται απο το πουθενα σαν την….!!!!!!!.Οποια πετρα κι αν σηκωσεις σε επιτελεια και υπουργικα γραφεια,απο κατω θα την βρεις.Μεσα σ’ολα.P-3.VIPER,MMSC,F-35.Κακο σπυρι στον κ*@#$*ο οι κεραταδες……

Υ.Γ. 2 Προσυπογραφω ολα τα σχολια που λενε πως αν δεν δουμε να πεφτουν οι υπογραφες για τα RAFALE,τιποτα δεν ειναι σιγουρο.Βρε λες να κανει το θαυμα του ο κ.πρεσβης,και μετα τις BELHARRA να εχουμε την κωλοτουμπα του αιωνα και στους αιθερες……???????Μπααααααααααααα,δεν γινονται τετοια πραγματα στην Ελλαδα…….

chriss8

Κερδίσαμε κανένα τζόκερ?

Πολύ αισιόδοξα και ευχάριστα νέα!

Theodor

Μακάρι να βγω ψεύτης,αλλά τα λεφτά δε φτάνουν.Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει γονατίσει την ούτως ή άλλως αναιμική οικονομία της χώρας και οι προβλέψεις για το 21 είναι μάλλον αισιόδοξες,καθώς κανείς δεν ξέρει να μας πει με σιγουριά τι θα γίνει με το εμβόλιο και αν θα υπάρξει συνέχεια στα περιοριστικά μέτρα.
Επομένως,μέχρι να δούμε συμβάσεις ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Εκτός και αν παρατήσουμε στην τύχη τους ΠΝ και ΣΞ και το ρισκάρουμε επενδύοντας μόνο στην αεροπορία μας,κάτι που επιχειρησιακά θα είναι εγκληματικό.

AESA

Αγοράσαμε Rafale . Με ποιον θα εκπαιδευτούν; Ποιος θα τα κρατά σε εγρήγορση; Ποιος θα ρίχνει καμιά σφαλιάρα; Ποιος θα αποκωδικοποιήσει το Rafale; Ποιος θα επιβεβαιώσει την αξία ή την θέση του F35 απέναντι σε ένα ικανό αντίπαλο; Οι Ισραηλινοί με τα Mirage έκαναν τρομακτική ζημιά στην Αίγυπτο. Σήμερα ποιος είναι ο χρήστης στην περιοχή μας με τα περισσότερα Rafale σε χρήση; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει την θέση της Αιγύπτου για τα επόμενα 20 χρόνια; Ο έντι δίδαξε πολλούς. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μουσουλμανικό κράτος. Εφόσον διαψεύστηκες στην τουρκία δεν μπορείς να το κάνεις πουθενά στον κόσμο.

Nile_Returns

Είναι δυνατόν την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο και το ΥπΑμ δρομολογούν όλα αυτά τα κοσμογονικά προγράμματα για την ΠΑ να σχεδιάζουν παράλληλα την αποστολή ΛOΡα για τις σκούνες απο sanitas foil, τις MMSC, που κάθε χρόνο η LM τους αλλάζει και το όνομα για να κρυφτούν οι σχεδιαστικές αστοχίες αλλα και ο απροσδιόριστος ρόλος τους, που απο σκάφος παράκτιας περιπολίας το βαφτίσανε φρεγάδα πολλαπλών ρόλων…;;; Σοβαρευτείτε εκει στην κυβέρνηση και αφήστε ανεπηρέαστο ΚΑΙ το ΠΝ να χαράξει τον δρόμο του μέλλοντός του όπως αξίζει στον ιστορικό προορισμό του ώστε να διασφαλίζει στον Ελληνισμό θαλάσσια κυριαρχική παρουσία σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κύπρο, Αν. Μεσόγειο, χωρίς πολιτικές πιέσεις και «φιλικές» παρεμβάσεις πρεσβευτών και εμπορικών αντιπροσώπων… Άιντε, λίγη προσπάθεια ακόμα θέλει.

Last edited 7 months ago by Nile_Returns
IDK

Μήπως αυτά τα αρχικά 6 παραμείνουν Αμερική για εκπαίδευση πιλότων στο τύπο, μέχρι να έρθει η στιγμή υλοποίησης των υποδομών στην Ελλάδα και παράδοση των καινούργιων αεροκαφών…;;;

skylos

Νομίζω οτι η αγορά των f35, ειδικά μεταχειρισμένων, στη παρούσα περίοδο , με τον εκσυχρονισμό των 16, την αγορά ραφαλ, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…λάθος να επενδύσουμε σε αλλο ένα νέο τύπο.καλύτερα να δοθούν αλλού τα λεφτά και να περιμένουμε αργότερα για τα f35..υπάρχουν πιεστικότερες ανάγκες…δεν είναι ορθόν να αγοράζουμε σκόρπια οπλικά συστήματα γιατί έτσι..ας πάρουμε επιπλέον ραφαλ και μετεορ… ή ας δοθούν τα λεφτα για τα 35 για φρεγάτες..

CKfurious

Προχωράει η ΣΑΛAΤΑ των μαχητικών και των κινητήρων!
Σε λίγα χρονια θα έχουμε μια εντυπωσιακή στατική έκθεση αεροσκαφών σε πολλά αεροδρόμια

Aντε να κτυπήσουμε και αυτά τα αυστριακά EUROFIGHTER που είναι άμεσα παραδόσιμα 

Λαικιστικες σπασμωδικές κινήσεις η μάλλον αναγγελίες στους εξοπλισμούς χωρίς προγραμματισμό και ορθολογισμό για να δείξουμε πως πήραμε σοβαρά την Εθνική άμυνα

Και το υπάρχων υλικό είναι σε αθλια κατάσταση από τον εξοπλισμό εξάρτηση ρουχισμό των στρατιωτών μέχρι όλα τα αλλα

Ελπίζω το άδειο πορτοφόλι και η κομισιόν να μας προσγειώσει πριν προχωρήσουμε σε υπογραφές συμβάσεων που θα χαντακώσουν Αεροπορία και Ναυτικό για τα επόμενα 10-10-20+ χρονια!!

Vk77

2 ειδη ΠΑ υπαρχουν, αυτες που εχουν F35 και αυτες που θα ηθελαν να εχουν F 35.Ωστοσο δεν μπορω να κατανοησω πως ειναι δυνατον να μιλαμε για F 35 οταν το ΠΝ επιχειρει με πλοια και υποβρυχια >40ετιας?
υγ αν ακυρωθουν τα rafale για f35 και για το ναυτικο εχουμε αγορασει τις φολες mmsc, οταν οι ευρωπαιοι θα μας πουν να παμε να κλαφτουμε στους αμερικανους για τους τουρκους θα εχουν αδικο?

Andreas

Για να μαζέψουμε λίγο την κατάσταση, μπορεί να πάρουν όλα τα F16 Pratt Whitney; το αντίστροφο δεν γίνεται λόγω διαφοράς στον αεραγωγό νομίζω.

GeorgeE

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!

NICKB

.

Last edited 7 months ago by NICKB
NICKB

ΤΕΛΕΙΩΣΕ !!! Υπογράφηκαν οι Belharra HN….!!!

Eντάξει μωρέ… Ένα αστείο έκανα!

(από την υπογραφή ΜΟΕ Γαλλίας – Ελλάδας για τις BEL, πριν αξιομνημονεύτων …εβδομάδων)

BELHARRA SIGNS.JPG
KostisM

Ποιος είπε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται :
Δεκαετία του 1980 : 40 M2000, 40 F-16, παραγγελία για 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ γεν. χρήσης χωρίς AAW παρά το γεγονός ότι είχαμε 2 S και θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε L (με AAW ίδιο σκαρί με τις S, χωρίς ελικόπτερο αλλά με sonar ) που μόλις είχαν φτιάξει οι Ολλανδοί.
Δεκαετία του 2020 : 18 Rafale, 24 F-35, παραγγελία για 4 φρεγάτες γεν. χρήσης χωρίς AAW παρά τις εκφρασμένες απαιτήσεις του ΠΝ και αναζήτηση τέτοιων σκαφών για 2 δεκαετίες τουλάχιστον.
Ελπίζω μόνο να μην είναι φάρσα …

zap

Να γινω Νοστραδαμος; Ο ανεξελεγκτος μεσος Ελληνας που βγηκε και παρταρε και ετρωγε και εκανε διακοπες και πηγαινε στα μαγαζια με τη μασκα στο πηγουνι ή και καθολου γιατι ειναι μαγκας θα χρεωσει στην σημερινη κυβερνηση το οτι δεν πηγε καλα η κατασταση με τον κορωνοιο. Αυτη θα πεσει και θα ερθει αλλη που θα νιωσει υποχρεωμενη να αναθεωρησει ολες τις αποφασεις ενισχυσης των ΕΔ. Ισως μαλιστα στην νεα κυβερνηση ερθουν παλι αυτοι που θα το ρισκαραν με την Τουρκια. Τα υπολοιπα τα ξερετε. Να μην κουραζω. Οποτε οτι μικρο καλαθι εχετε, κρατηστε το.
*Δεν ειμαι με καμια κυβερνηση, αυτα ειναι τα δεδομενα. Αν τα δεδομενα ηταν αντιστροφα παλι τα ιδια θα ελεγα.

F-16, mirage, rafale, f35…
Πιάσε και 5 eurofighter και 5 gripen μη παραπονεθούν οι Σουηδοι.
Με 5 f35 πόσα εξτρα rafale παίρναμε που έχουμε αναθέσει όλες τις αποστολές σε 18; Μήπως να αναβαθμίζαμε Patriot και erieye με αυτά τα λεφτά; Μήπως να αναβαθμίζαμε τα 50αρια;
Να εντασαμε τώρα ικανό αριθμό rafale και full αναβαθμισμένα F-16 και να μπαίναμε το 2030 στα πρώτα ευρωπαϊκά 6ης gen.

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω αλά Μανώλης Καψής
Λεφτά λέω και γελάω

Scalp_eg

Τωρα κατάλαβα γιατί θέλουμε 6 μεταχειρισμενα F-35 μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τα στοιχεία διαθέσιμοτητων να λένε ότι πετάει 1 στα 6. Θέλουμε να έχουμε ένα ολόκληρο μαχητικό ετοιμοπόλεμο να τρομαξουν οι Τούρκοι.
Η βιασύνη να πάρουμε ένα αεροπλάνο που δεν θα είναι επιχειρησιακα πλήρως ετοιμο πριν το 2027-28 στην καλύτερη, η 2030+ στη χειρότερη, δεν είναι απλά ανόητη, αλλά και ύποπτη.

Last edited 7 months ago by Scalp_eg
x-m

Τρία C -130 στο Ισραήλ , για άλλα σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια συντήρησης εντός ΠΑ, ……”αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper». Αυτές οι εργασίες δεν θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αλλά σε κάποια από τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α.”…….,

….αντί να ανατριχιάζουμε γι’αυτά που ΘΑ έχουμε μήπως είναι πιο φυσιολογική η ανατριχίλα γι’αυτά που ΗΔΗ έχουμε ; Η top προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 την ώρα όμως που τα υπουργεία μας φαίνεται να αδυνατούν “να μοιράσουν δυο γαιδάρων άχυρο”.

Φρεγάτες + Rafale + F-35 + όπλα για όλα; Too good to be true….Κάποιο λάκκο έχει η φάβα……..

Wisdom

Πλέον δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις λόγω της ταχύτητάς τους, τόσο στο γεωστρατηγικό, όσο και στο εξοπλιστικό επίπεδο.

Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι διαπίστωσαν οι κυβερνώντες πόσο κοντά είμαστε σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, που αποφάσισαν να αναβαθμίσουν θεαματικά την άμυνα της χώρας και ότι αυτό βολικά συνέπεσε χρονικά με την ευκαιρία της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών από ΕΕ (μαζί με επιπλέον επιδοτήσεις) λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όμως η παραπάνω απλοϊκή ανάγνωση δεν με πείθει. Χωρίς να έχω πληροφορίες, ούτε ειδικές γνώσεις, ούτε το κληρονομικό χάρισμα, έχω μια έντονη υποψία ότι η διαφαινόμενη κοσμογονία στα εξοπλιστικά, αλλά και οι συχνότατες διπλωματικές ζυμώσεις και συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε, δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο. Ένα τέτοιο σχέδιο προφανώς εκπορεύεται από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ (θα ήταν έκπληξη οτιδήποτε διαφορετικό) όχι με την κοντόφθαλμη λογική των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ούτε με τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων, αλλά με μια πιο μακρόπνοη στόχευση που έχει να κάνει με το μοίρασμα ζωνών επιρροής και την θωράκιση ενός μελλοντικού ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία, έναντι των δυνητικών απειλών από Ρωσία και Κίνα.

Αν το παραπάνω ενδεχόμενο είναι αληθινό, το νόμισμα για την Ελλάδα έχει δύο όψεις. Από τη μία θα υποχρεωθούμε και θα βοηθηθούμε να γίνουμε αστακός στρατιωτικά (θετική όψη), αλλά από την άλλη θα είμαστε εμείς πλέον στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής μεγάλης σύγκρουσης και δεν αναφέρομαι σε αυτήν με την Τουρκία, αλλά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίον, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα υπάρχουν νικητές παρά μόνο ηττημένοι.

Πάντως, για να επιστρέψω σε πιο χειροπιαστά πράγματα, αν (τονίζω το αν) όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαβάζουμε βγουν αληθινά με υπογραφές κλπ, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας για τους επόμενους μήνες, πριν καταστούν πλήρως επιχειρησιακές οι SV 6-7 με τους Exocet και σίγουρα πριν αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε Viper, Rafale και F35. Αν ήμασταν εμείς ο Ερντογάν και είχαμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε να τσιμπήσουμε μεζέ από την Ελλάδα ή την Κύπρο, με δεδομένη την επικείμενη θεαματική ενίσχυση των ΕΕΔ, θα επιχειρούσαμε να εκδηλώσουμε την επίθεσή μας στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αν προλάβουν δε οι Τούρκοι να παραλάβουν επιχειρησιακά το πρώτο Τ214 ή και το Anadolu πριν αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε εμείς τα νέα μας καλούδια, τότε βλέπω ακριβώς εκείνη την περίοδο να στέλνουν το Oruc Reis μέχρι και την Αίγινα για να προκαλέσουν το επεισόδιο που χρειάζονται.

evaggelos

παρακαλειται η κυρια λοκχιντ μαρτιν να μας στειλει τον καταλογο με ολες της τιμες μεσα τελιωσε το χαρτι για lor

SAAB

Αφού θα πέσουν που θα πέσουν φράγκα και όπως φαίνεται πάμε για 200 αεροσκάφη, ως τελικό σχήμα θα ήταν καλύτερο να το διαμορφώναμε σε 100 F-16 V+100 Rafale με δυνατότητα να φέρουν και οι 2 τύποι πυραύλους cruise και ότι άλλο πυρομαχικό μπορούν να πάρουν.
Με αυτή την τελική διαμόρφωση σε είδη αεροσκαφών δεν βλέπω να μειονεκτούμε κάπου.

jos68

Ας το καταλάβουν ολοι καλά. F35, τα θέλουμε ΧΘΕΣ.
Με αρνητικά επιτοκια στα ομολογα βρίσκεις το απαραίτητο χρήμα. Φυσικά τζαμπα δεν υπάρχει, αλλά σε αυτά τα νουμερα ακομη και 1 ποσοστιαια μοναδα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη υποχρέωση.
Τωρά υπάρχει παραθυρο, τωρά πρέπει να αγοραστουν τα “πάντα”. Το χρέος θα το ξαναγραψω είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Σε μια πολιτική συγκυρια μπορεί να διαγραφει ή να αναδιαρθρωθεί. Οι εξοπλισμοί δεν γίνουνται οπότε θέλεις….
Συνήθως εκ των υστερων σε αυτή τη χώρα …και από όσο είδαμε πρόσφατα και αλλού.

Gaidouron-man

Και αυτα τα διαθεσιμα-ετοιμα προς παραδοση 6 f35 μαντεψτε ποιανης χωρας ηταν κανονικα!!!! Αυτο κι αν ειναι καζο….!!!

Aegis-3

Τα F35 μας εξασφαλίζουν πλήγμα στην τουρκική ενδοχώρα (βλ. S400) που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία. Θα έχουμε και τη βοήθεια του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα.
Και μόνο η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα (αν μας αποδεσμεύσουν κάποια όπλα οι Αμερικάνοι και υπάρξει εναέριος ανεφοδιασμός νοτιο-ανατολικά της Κύπρου), φτάνει για να χάσουν τον ύπνο τους οι Τούρκοι.
Ρεαλιστικά τα F35 θα παίζουν τον ρόλο του παρατηρητή πίσω από τις γραμμές του εχθρού που θα δίνει στον υπόλοιπο στόλο μας πληροφορίες για το τι και προς τα πού πετά.
Στην Κύπρο μπορούν να επιτύχουν καίρια πλήγματα σε όλη την υποδομή για drones και ηλεκτρονικό πόλεμο που έχει στήσει η Τουρκία.
Ο συνδυασμός Rafale με Meteor και Scalp EG και τα F35 να προηγούνται θα είναι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που λείπει είναι ιπτάμενα τάνκερ και φρεγάτες με αυξημένες δυνατότητες AAW.
Οι δυνατότητες που αποκτούμε πιθανότατα θα μας ζητηθεί να τις χρησιμοποιήσουμε σε ένα πόλεμο με το Ιράν. Με τα σωστά ανταλλάγματα (12 μίλια + Κύπρο) δε θα έλεγα όχι.
Για όσους ανησυχούν για τα χρήματα ας σκεφτούν ότι οι Moody’s μας αναβάθμισαν εν μέσω κορωνοϊού και η Microsoft, η Pfizer και η Amazon αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Τι έγινε το 2009 που θα τα βρήκαμε με τον Πούτιν; Ε, το αντίστροφο ακριβώς…

p270

όταν δω υπογραφες και επίσημες ανακοινώσεις τότε θα χαρω ,τώρα κρατάω πισινή που λένε

massey-ferguson-65

Κάνω τον σταυρό μου ΑΠΟ ΓΑΛΛΊΑ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ 18+6 το 2025 rafale fr3,συν αλλά 24 mirage 2005,και 18 f35 trach2,και τα άλλα 6 f35 αναβαθμηση σε trach2, συν 84 viper ,συν 40 f16 nlock 52adv, και έτσι κλείνουμε από Αμερικανούς και Γάλλους…..ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ 5-6ΜΕΚΟ Α200 με ενισχυμένη αεράμυνα και γιατί όχι με την πιστοποίηση Ισραηλινών πυραύλων που μπορούν να συντονιστούν τόσο πολύ επάνω στην meko όπως στους Ισραηλινούς και να χωρέσουν 48 barak8 και 24-32 tamir….και ένα stratles και εαν θέλουν βάζουν και rim ή 2 phalanx……και την κατασκευή των 2 επιπλέον Παπανικολής και με καμία 50αρια τορπίλες ακόμα,ααααΚΑΙ ΑΓΩΡΑ ΤΩΝ 2 Μ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΊΑ….ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΈΝΕΤΑΙ ,ΕΤΣΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΆ….ΓΑΜΑΤΩ ΣΑΝ ΣΧΈΔΙΟ!!!!!??????ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΣΧΟΛΕΊΑ

Pyriflegethwn

Καταλαβαίνω από τα σχόλια ότι τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά! Βλέπω πολλούς αριθμητικούς συνδυασμούς για την ΠΑ του μέλλοντος με βάσει τις νέες πληροφορίες. Σε αρχική ανάγνωση τα νέα είναι θετικά. Μόλις ηρεμήσει λίγο ο ενθουσιασμός προκύπτουν έως και διλήμματα:

  • F35 με FMS ή περισσότερα νέα Rafale με ανταλλαγή Mirage 2000-5 αν το δέχεται η Γαλλία;
  • F35 με FMS ή σκούπα όλα τα Mirage 2000-9 γιατί με την αναβάθμιση των F-16, τη μείωση Mirage και την απόκτηση ακριβών μαχητικών νέας γενιάς θα καταλήξουμε να μην έχουμε αρκετά μαχητικά για την καθημερινή λάντζα;
  • F-35 με FMS ή το κονδύλι να πάει να καλύψει τη διαφορά για τις 4 τούμπανες Belharra-HN ή να πάμε σε 5-6 μονάδες (αντί 4) από φτηνότερο πλοίο (πλην MMSC) ώστε να πάρει μια βαθιά ανάσα ο στόλος;
Last edited 7 months ago by Pyriflegethwn
Yanis83

Χώρα με μνημόνια σε εποπτεία και με F-35 , Rafale? Μου θυμίζει κάτι γύφτους στη λαϊκή που κυκλοφορούν με Πόρσε…πεθαίνω για πέρασμα σε εθνική εορτή επταδας F35, Rafale, F-16V ,F-16adv ,F-16 block 30 ,Mirage 2000, F-4, οργάνωση ρε παιδί μου

Arionas

Το λογικό είναι να υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα … Τζάμπα είναι τα όνειρα πουλάνε κιόλας..δεν νομίζω πως σύντομα θα έχουμε και τους δύο τύπους μαχητικών..ας πέσουν οι υπογραφές και εδώ θα ήμαστε να το τερματίσουμε στην ανάλυση προς το παρόν στην αναμονή..

tnt-am

Η απόφαση για F35 είχε παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε συμφωνία το Καλοκαίρι 2019 μεταξύ Αποστολάκη-Εσπερ με τη σύμφωνη γνώμη του Τσιπρα όσο ήταν ΑΓΕΕΘΑ ο πρώτος.

Η νυν κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα ακολουθώντας την τακτική Rafale δηλ απόκτηση μτχ και νεων F35 (πιθανών αυτα που προοριζονταν για την Τουρκία)

Η εισαγωγή του F35 νωρίτερα του αναμενομενου (πριν 2 χρόνια κανεις δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε καν) φέρνει την ΠΑ καθαρά σε τακτικες BVR και σίγουρα προσθέτει έναν ακόμα προβληματισμό και παράγοντα αποτροπής στην απέναντι πλευρά.Μένει βέβαια να δούμε το οπλικο φορτιο που θα αποδεσμευσει η LM γιατί πολλά ευτράπελα έχουμε δει στο παρελθόν πάνω στο θέμα αυτό.

Τώρα αν είναι σωστή η όχι η απόκτηση τώρα των JSF οι απόψεις διίστανται. Εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα αυτή θα είναι κουταμάρα να πούμε όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.Αυτό πάντως που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η ΕΛΛΑΣ πλέον ακολουθεί το πετυχημένο δόγμα Ισραήλ.Ισχυρη ΠΑ σημαίνει ισχυρή αποτροπή.

flashg

Με 6 αεροπλάνα πλην ανάπτυξη τακτικών και εκπαίδευση δεν κάνεις τίποτα. Το κόστος για τα αεροσκάφη και την υποδομή θα φτάσει κανένα δισ. Όμως ξεχνάμε εντελώς τον στρατό ξηράς. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. ΠΡΟΣΟΧΉ ΓΙΑΤΊ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΠΑΊΖΟΥΜΕ. Το πυροβολικό θέλει τεράστια ανανέωση. Τα mlrs θέλουν εκσυγχρωνισμό χθες. Θέλουμε κάννες 155/52. Χρειαζόμαστε ΤΟΜΑ. Κανονικά μετά τα rafale και το ΠΝ θα έπρεπε να πάρει σειρά ο ΣΞ. Αυτός θα αντιμετωπίσει τον κύριο όγκο των τουρκικών δυνάμεων. Και ο πόλεμος δεν θα είναι μιας εβδομάδας όπως σχεδιάζουν πολύ. Χρειάζεται προσοχή και να μην πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας και κοιτάζουμε μόνο μα ενισχυθούμε για μία μικρή κρίση και όχι για έναν μεγάλο πόλεμο. Ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και η Τουρκία θα ρίξει χιλιάδες στρατιώτες +τους μισθοφόρους τζιχαντιστές.

Spyros_Kapa

Αυτές τις ήμερες ο Πρωθυπουργός πάει ΗΑΕ οι σχέσεις μας είναι πού καλές απ ότι μαθαίνουμε γνωρίζουμε ότι έχουν παραγγείλει F35 Μήπως ΛΈΩ Μήπως να τους κάναμε μια συζήτηση για τα 2000-9 τώρα που παίζει το σενάριο αντικατάστασης λόγο F35. Αξίζουν πολλά για μας μιας και έχουν παρόμοιες δυνατότητες με τα 2000-5.

GioFlo

“Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Μπλιούμη και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Θέμη Μπουρολιά.”
Ελεος ρε παιδια!Μην τα γραφετε αυτα!Θα παθει κανενας απο τους φιλους που σχολιαζουν,κανα εγκεφαλικο!Σοβαρα τωρα?Συνεργαζετε ο ΥΠ.ΕΘ.Α με τους “στρατιωτικους”(οπως θα εγραφε και ενας γνωστος…στο σχολιασμο των αρθρων)?Μπα,δεν νομιζω κυριε Νεδο!Μαλλον ονειρο ειναι!Οι Πολιτικοι!Μονοι τους!Αυτοι τα κανουν ολα.Και δεν λογαριαζουν κανενα!Μιζες θα ειναι!Ποια Rafale,ποια F-35,ποιο Ισραηλ,ποιο προγραμμα,ποια επιχειρησιακα και πρασσινα αλογα!Προτασεις του ΓΕΑ και του επιστημονικου του Επιτελειου ηταν?Που ξερουν αυτοι μωρε?Εχουν πεταξει ποτε?Πολιτικα ειναι ολα!Απο τις αμετρητες ωρες πτησης του κυριου Παναγιωτοπουλου και λοιπων Πολιτικων σε 4ης και 5ης γενιας αεροσκαφη!Ετσι εγιναν ολα!Και με μιζα!Ναι με μιζα!Τι και αν αποκτησουμε,με το καλο εστω και αργα,μια απο τις καλυτερες Αεροπορικες Δυναμεις του κοσμου?Σοβαρολογειτε?Και πως θα συντηρουμε τοσα διαφορετικα μπουρνουζια πιλοτων?Αλλος θα θελει Γαλλικα,αλλος Αμερικανικα.Και με τις παντοφλες των Μηχανικων?Τρεις τυποι παντοφλας?Απαραδεκτα πραγματα!!Λιγο χιουμορ δεν βλαπτει..Η πολυ γκρινια και μιρλα βλαπτει..

Δεν μεταδιδω αλλο χαχαχα!

Gilan

Δεν μπορώ να πω, η κοσμογονία στη ΠΑ είναι πρωτόγνωρη και ταχύτατη αν τελικά ισχύσουν όλα αυτά που γράφονται.

Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι θα γίνει τελικά με το ΠΝ και τον ΕΣ; Θα πάρουμε τα άλλα δύο υποβρύχια; Τέσσερις φρεγάτες μας καλύπτουν στην Αν. Μεσόγειο; Με τα επιθετικά ελικόπτερα τι θα γίνει; Δεν πρέπει να δικτυωθούν με Link 16; Με τα M-113 θα παραμείνει το Πεζικό; Τα Leo 2 θα εκσυγχρονιστούν; Θα εξοπλιστούν με συστήματα Trophy;

Neoklis

Προώθησε 3 C-130 στο Ισραήλ …ούτε αυτά μπορούμε να συντηρήσουμε ;!;!;!ειμαστε σοβαροί ;!;!;!;!;!;!;

SPYRANGELOS

Θα γράψω κάτι το οποίο το έχω ξαναγράψει κι άλλη φορά, αλλά απάντηση δεν πήρα!!!
Μακάρι να υλοποιηθούν ολα αυτά που διαβάζουμε, με τα καλύτερα σενάρια για την πατρίδα μας, αλλά ρε παιδιά, διαβάζω για τα χ+ψ+ όπλα που θα πάρουμε, που τρέχουν σαν τρελές οι ΛΟΡ κτλ, αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχω διαβάσει κάτι για τα υπόλοιπα ΝΗ90 που έχουμε αγοράσει και τα απαξίωσε ο προηγούμενος ΥΕΘΑ (Τρομάρα του), τι έχουν απογίνει και πότε τελικά θα τα παραλάβουμε!!!

christos_choris_a

Πάντα υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της προμήθειας από την Π.Α. των F-35, αλλά η είδηση για 6 ελαφρώς μεταχειρισμένα ΜΕΣΑ στο 2021 ξεπερνά και την πιό τρελλή φαντασία ! Μα το κυριότερο είναι οτι υπάρχει μεταξύ των συμμάχων ( Η.Π.Α. και Γαλλίας ) η πρόθεση να μας ενισχύσουν με συνοπτικές διαδικασίες ενώπιον της Τουρκικής επιθετικότητας.

photographix

Θα περίμενα από την ΠΑ ότι θα επέμενε στην αναβάθμιση και των Β50 σε Β70 και στην προμήθεια αργότερα δεύτερης παρτιδας Rafale, αντί για F35 σε αυτη τη φάση … Φαίνεται έχει πέσει πολυ ζόρι για υπερταχεία ενίσχυση …..

Stavrogin1

Παραβλέπω το ζήτημα της πολυτυπιας.
Το 2025-30 θα είναι μια εποχή που το F35 θα ναι επιτέλους ώριμο η θα χουν ωριμάσει οι αεροποριές στο να διατειρουν αξιόμαχα τέτοια αεροσκαφη. Γιατί να περιμένει ως τότε η ΠΑ και να μην κάνει μια μικρή προμήθεια 6 αεροσκαφων, Να εκπαιδεύσει πιλότους να φτιάξει τις υποδομές που εκείνη θα κρίνει, να δοκιμάσει τακτικές και όπλα και τέλος να αποφασίσει την αξία του αεροσκαφους, τους αριθμούς που χρειάζεται η γιατί όχι να το παρακάμψει για περισσότερα Rafale η Fcas η την επόμενη αμερικανική πλατφόρμα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να το κανει με μια μικρή παραγγελια χαμηλού οικονομικού ρίσκου.

Last edited 7 months ago by Stavrogin1
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 2.29

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...