Η επιβολή ΦΠΑ στην αξία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ξεκινά την Πρωτοχρονιά, προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας. Η οικονομική επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 20% και αναμένεται να αυξήσει ανάλογα το κόστος των συμβάσεων, πόσο μάλλον αυτών των πλέον κύριων – του ΝΜΑ, της νέας κορβέτας και του νέου τεθωρακισμένου οχήματος.

Οι επιλογές που εξετάζει το υπουργείο άμυνας της χώρας είναι τρεις: η μείωση της πόσοτητας, η αύξηση του προϋπολογισμού ή η εξαίρεση των προγραμμάτων από τον ΦΠΑ. Εφόσον το τελευταίο δεν καταστεί εφικτό, τότε, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν επιπλέον καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων ή η εμφάνιση περικοπών στις ποσότητες των νέων αποκτημάτων.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  • Χάλασαν και οι Βούλγαροι? Θέλουν να πληρώνονται ? Μεγάλη ζημιά για την ελληνική επιχειρηματικότητα….

   • Στην Ἑλλαδάρα των εφάπαξ και των επιχορηγουμένων συντάξεων των ιερών αγελάδων,τα Leopard 2-HEL πλήρωσαν ΦΠΑ 20+%.
    Αυτό εννοούσα γράφοντας ότι κατάντησαν Ἑλλάδα.
    Και λογικά,κάποτε θα απαιτήσουν και αυτοί να πληρώνονται,κάποτε θα το απαιτήσουν και οἱ Ινδοί ακόμη.
    Αλλά «αμπρακατάμπρες» θα εκτοξεύονται πάντοτε στην Ἑλλάδα,και κάποιοι μάλιστα θα υποκρίνονται ότι τις καταλαβαίνουν κιόλας-ανάλογα με το ποιός τις εκτοξεύει.

 1. να ρωτησω κατι, τα χρήματα απο τον ΦΠΑ απο εξοπλισμους που πηγαίνει? στο κρατος απο το οποίο αγοραζεται το οπλικο σύστημα?

 2. Ντάξ έκατσα κάτω και έβαλα τα κλάματα….
  Εμείς στο ΚΨΜ δεν πληρώναμε ΦΠΑ στα Στεργίου και αραπάκια!! εμείς φταίμε που έπεσε το κράτος έξω…
  ΦΠΑ και στα Στεργίου και τα αραπάκια μπας και σωθούμε!!!
  Ρε τι άλλο θ´ακούσουμε… επιβολή ΦΠΑ στην αγορά κρατικών αγαθών!!!

 3. Τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις κρατικές προμήθειες δεν τον εγγράφουν στον προϋπολογισμό ως έσοδο; Ως προς τι θα υστερήσουν τα έσοδά τους; Εκτός αν αναζητούν ένα πρόσχημα για να περικόψουν τις αμυντικές δαπάνες. Ας τα χαρακτηρίσουν πάγια κεφαλαιουχικά εισαγόμενα αγαθά και ας τα απαλλάξουν αν δεν μπορούν να κάνουν λογαριασμούς (ή αν το πρόβλημα είναι ότι σε διαφορετικό οικονομικό έτος θα γίνει η δαπάνη και σε διαφορετικό θα αποδοθεί ο ΦΠΑ, πράγμα που δεν μπορεί να αφορά όλο το ποσό, εκτός αν τιμολογείται με τη μία).

Comments are closed.