Συμβόλαιο μαζικής προμήθειας τροχοφόρων 8×8 οχημάτων Piranha 5 για την Ισπανία

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθούσε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων 8×8. Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Τελικά το πρόγραμμα VCR (Vehiculos de Combate a Ruedas – Οχήματα μάχης με ρόδες) 8×8 της Ισπανίας εγκρίθηκε στις 12 Ιουλίου και με βάση αυτό θα αγοραστούν περίπου 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha 5 σε τρεις ξεχωριστές παρτίδες με συνολικό κόστος άνω των 3,8 δισ. Ευρώ.

Στόχος του συμβολαίου είναι η προμήθεια της πρώτης παρτίδας παραγωγής 348 οχημάτων σε 13 διαφορετικές διαμορφώσεις. Η βάση θα είναι για τα οχήματα του προγράμματος VCR 8×8 θα είναι θωρακισμένο όχημα Piranha 5 της ελβετικής Mowag προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ισπανικού στρατού.

Οι ρίζες του προγράμματος εντοπίζονται αρκετά χρόνια πίσω, όταν σημειώθηκε μία επίθεση τον Ιούνιο του 2007 στο Λίβανο στην οποία σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες της ισπανικής ειρηνευτικής αποστολής, γεγονός που κατέδειξε την ανεπάρκεια των υπαρχόντων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας José Antonio Alonso και αργότερα την διάδοχό του Carme Chacón να ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης του στόλου τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων του ισπανικού Στρατού.

Αργότερα αποφασίστηκε με βάση το πρόγραμμα αυτό να αντικατασταθεί το σύνολο των τροχοφόρων κι όχι μόνο οχημάτων μάχης σε υπηρεσία, μετξύ των οποίων τα BMR, VEC, Lince, RG-31, M-113, VCZ από μία κοινή πλατφόρμα.

Η τοπική βιομηχανία Santa Bárbara Sistemas θα είναι ο κύριος ανάδοχος και η Αρχή Τεχνικής Ενσωμάτωσης, μαζί με τις εταιρείες Indra και SAPA ως υπεργολάβοι πρώτου επιπέδου, καθώς είναι η μόνη επιλογή με επαρκή βιομηχανική δυναμικό για την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Η ανάπτυξη του προγράμματος θα ενισχύσει την ισπανική βιομηχανική βάση με την προμήθεια ενός εθνικού προϊόντος και θα προωθηθεί και για εξαγωγές. Συνολικά, εκτιμάται ότι η παραγωγή του νέου θωρακισμένου οχήματος θα δημιουργήσει περίπου 650 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 1.000 έμμεσες όπως αναφέρει ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το πρόγραμμα VCR θα αποδώσει 1.000 οχήματα, χωρισμένα σε τρεις παρτίδες: μία με 348 οχήματα που θα παραδοθούν μέχρι το 2022, μία δεύτερη με 365 πρόσθετα οχήματα που θα παραγγελθούν το 2022 και μία τρίτη παρτίδα με 287 οχήματα που θα ακολουθήσουν αργότερα.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 3,836 δισεκατομμύρια ευρώ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Ενώ θα τα παράγουν μαζικά, η τιμή είναι αρκετά τσιμπημένη ακόμα και αν κάποιο ποσό θα πάει σε υποδομές.

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Σοβαρη Πολιτεια….

THAN
Member
Trusted Member
THAN

Οτι πρέπει είναι για την ΑΣΔΕΝ αυτά τα θωρακισμένα οχήματα…