Τα στρατεύματα της Βενεζουέλας εκπαίδευσαν Κολομβιανούς αντάρτες στην χρήση αντιαεροπορικών βλημάτων

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι στρατιώτες της Βενεζουέλας που είναι πιστοί στον Πρόεδρο Nicolas Maduro έχουν εκπαιδεύσει τα μέλη της πιο επικίνδυνης αντάρτικης δύναμης της Νότιας Αμερικής στην χρήση αντιαεροπορικών βλημάτων αναζήτησης θερμότητας, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας.

Οι μαχητές του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) ενημερώθηκαν για το πώς να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρα IGLA, σύμφωνα με τον στρατηγό Luis Navarro της Κολομβίας. Η μαρξιστική δύναμη (που είναι γνωστή ως ELN) έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς το έδαφος της Βενεζουέλας ως καταφύγιο και έχει στενή ιδεολογική συνάφεια με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Maduro, την οποία οι Η.Π.Α. προσπαθούν να ανατρέψουν.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κολομβίας δεν γνωρίζουν αν ο ELN έχει πράγματι αποκτήσει τους δικούς του εκτοξευτήρες πυραύλων ούτε γνωρίζουν αν η εκπαίδευση οργανώθηκε από μια ομάδα του στρατού της Βενεζουέλας. Ο ELN έλαβε εκπαίδευση μάλλον κρυφά παρά σε βάσεις στρατού της Βενεζουέλας, είπε ο Ναβάρο. “Αυτά είναι όπλα που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουμε σαφή στοιχεία και πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι ο ELN θεωρείται μέρος της στήριξης του, από το καθεστώτος Maduro“.

Ο Maduro κινητοποιεί ό,τι μπορεί στον αγώνα του να προσκολληθεί στην εξουσία, καθώς οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους – ανοιχτά πλέον – απαιτούν στρατιωτική εξέγερση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρακωλύσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης με κυρώσεις. Μετά την αποτυχία της τελευταίας εξέγερσης την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα και τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε. Η Ουάσινγκτον στήριξε την εξέγερση και ο Πρόεδρος Donald Trump δεν αποκλείει ένοπλη παρέμβαση.

Ρωσικά στρατεύματα στη Βενεζουέλα

Μετά την διάλυση αρκετών σχεδίων από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Maduro, λήφθηκαν μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή του από τις ένοπλες δυνάμεις του (!) στρεφόμενος σε συμμορίες ένοπλων πολιτικών υποστηρικτών, καθώς και σε Κουβανούς και Ρώσους συμβούλους. Ο ELN (ο οποίος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τα κολομβιανά σύνορα, βαθιά στη Βενεζουέλα), συχνά υπερασπίζεται την κυβέρνηση Maduro στις δηλώσεις της. Ο Ισραέλ Ραμίρεζ, ανώτερος διοικητής του ELN, δήλωσε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα από την Αβάνα ότι «δεν υπάρχει καμία στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας και του ELN».

Εξετάζοντας τώρα τον οπλισμό, βλέπουμε ότι μια εκδοχή του όπλου IGLA 9K38, έχει εμβέλεια 5,2 χιλιόμετρα και ανώτερο ύψος εμπλοκής στόχων τα 11,000 ποδιών (3,400 μέτρα), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της CIA. Κοστίζει $60.000 έως $80.000 το καθένα – αν και είναι διαθέσιμο πολύ πιο φθηνά στη μαύρη αγορά –  σύμφωνα πάλι με την CIA. Είναι φορητό και κατευθύνεται προς τον στόχο ακολουθώντας τη θερμότητα του κινητήρα αεροσκάφους. “Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε αυτό το είδος αντιαεροπορικού όπλου, ωστόσο, ο ELN κατάφερε να καταστρέψει δύο κολομβιανά στρατιωτικά ελικόπτερα τα δύο τελευταία χρόνια, το ένα με πυροβόλο όπλο και το άλλο με εκρηκτικά“, είπε ο Ramirez.

Ο ELN έχει παρουσία σε 12 (μισές περίπου) από τις επαρχίες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το InSight Crime, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τη Λατινική Αμερική. Ο ELN έχει έσοδα από την παράνομη εξόρυξη και στις δύο χώρες, καθώς και από απαγωγές και εκβιασμούς. Καταβάλλει επίσης φόρο επί της παραγωγής κοκαΐνης και των νόμιμων επιχειρήσεων. Εμπνευσμένος από την κομμουνιστική επανάσταση στην Κούβα, ο ELN ιδρύθηκε την Εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1960 και επηρεάστηκε από τη λεγόμενη θεολογία της απελευθέρωσης – μερικά από τα πιο σημαντικά μέλη της ήταν καθολικοί ιερείς. Έχει γίνει αρκετά ισχυρός τα τελευταία χρόνια καθώς επεκτάθηκε σε περιοχές που εγκαταλείφθηκαν από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που κατέθεσαν τα όπλα τους μετά από ειρηνευτική συμφωνία το 2016. Ο ELN ενέτεινε πρόσφατα τις βομβιστικές επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου στην Κολομβία και  ευθύνεται για περισσότερους από 20 θανάτους σε βομβιστική επίπεση σε αστυνομική ακαδημία τον Ιανουάριο, στη πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της Μπογκοτά την τελευταία δεκαετία.

Τα όπλα που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας πωλούνται εδώ και χρόνια στη μαύρη αγορά, σε αντάρτες και καρτέλ ναρκωτικών, επειδή οι αρχές δεν κάνουν σοβαρούς ελέγχους απογραφής, ανέφερε η Avila. Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τους στρατιώτες της Βενεζουέλας έχουν βρεθεί στα πτώματα θυμάτων δολοφονίας στη Μεντεγίν, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κολομβίας Nestor Humberto Martinez.

“Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τουλάχιστον 1.600 ένοπλους άνδρες σε κάθε επαρχία της χώρας, ένοπλους και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετικότητα μπορεί να υπάρξει”, δήλωσε ο Zair Mundaray, πρώην απεσταλμένος διευθυντής του εισαγγελέα της Βενεζουέλας.

Οι δυνάμεις των ανταρτών σε άλλες συγκρούσεις έχουν αποκτήσει αντιαεροπορικά όπλα, όπως λογού χάρη στον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ (δεκαετίες του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990) με καταστροφικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, με τη ξεκάθαρη συνεργασία με ένοπλες ομάδες, σε συνδυασμό με το χάος, την οικονομική ανάγκη και την έλλειψη ελέγχου, αυξάνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο δήλωσε ο Evan Ellis, Καθηγητής στο U.S. Army War College.

Πηγή: Bloomberg


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Vasilis82
Member
Member
Vasilis82

Τι κρίμα να μην έχουν μουσουλμανους στην Βενεζουέλα για να ξεκινήσουν τις κατηγορίες για οτι ο Μαδουρο χρηματοδοτεί τον ΙΣΙΣ…

ΚΩΝ/ΝΟΣ
Guest
ΚΩΝ/ΝΟΣ

“Ο Maduro κινητοποιεί ό,τι μπορεί στον αγώνα του να προσκολληθεί στην εξουσία”
Συγχαρητήρια για την αντίληψη που έχετε περί Δημοκρατίας.. Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για έναν Πρόεδρο εκλεγμένο απ τον λαο.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Συγχαρητήρια για την δική σας αντίληψη περί δημοκρατίας. Ο Μαδούρο έχει εκλεγεί, αλλά όχι από τον λαό της χώρας του. Αυτό που ονόμασε εκλογές, δεν αναγνωρίζονται από κανέναν πλην Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας. Και εσάς μάλλον