Όταν οι παλιοί εχθροί γίνονται νέοι σύμμαχοι: ΗΠΑ και Βιετνάμ

1
1250
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο σμηναγός Τοάι Ντανγκ από την Δύναμη Αεράμυνας / Αεροπορίας του Βιετνάμ έγινε ο πρώτος Βιετναμέζος μαθητής που αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Αεροπορικής Ηγεσίας (ALP) στις ΗΠΑ πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική Αεροπορία και παρέχει στους συμμετέχοντες μαθητές από συμμαχικές κι αναπτυσσόμενες χώρες προπτυχιακές υποτροφίες εκπαίδευσης πιλότων.

Στην διάρκεια της τελετής αποφοίτησης, ο αντιστράτηγος Στιβ Κβάστ, διοικητής της διοίκησης αεροπορικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σχολίασε την αποφοίτηση του Ντανγκ ως ένα ορόσημο και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών:

«Η συμμετοχή του Βιετνάμ στο Πρόγραμμα Αεροπορικής Ηγεσίας είναι ένα τεράστιο ορόσημο για τη συνεργασία των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ και της συνεργασίας μεταξύ των δυο κλάδων. Αυτός ο τύπος εκπαίδευσης και συνεργασίας επιτρέπει στην αεροπορία του Βιετνάμ να αυξήσει τις ικανότητές της στις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις. Αυτή η συνεργασία συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο ίδιος ο Ντανγκ δήλωσε ότι «Είναι μια καλή ευκαιρία για μένα να έρθω εδώ (και) να μελετήσω κάτι νέο». Δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει στην επιστροφή στο Βιετνάμ για να βοηθήσει τους συναδέλφους πιλότους του με τα διδάγματα που έμαθ μετά από 12 μήνες στην εκπαίδευση στη αεροπορική βάση Κολούμπους του Μισσισσίππι. Με την επιστροφή του, Ντανγκ θα συνεχίσει να πετάει με CASA 295, ένα δικινητήριο αεροσκάφος τακτικών αεροσκαφών.

Η συμμετοχή του Dang στο πρόγραμμα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ και αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης των δύο χωρών να εμβαθύνουν τις αμυντικές τους σχέσεις και τη διμερή συνεργασία.

Τα παραπάνω εξάλλου αποτελούν δεδηλωμένο στόχο του Μνημονίου Συνεργασίας του 2011 για την προώθηση της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας και της κοινής διακήρυξης 2015 για την προώθηση της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας.

Πριν φθάσουν στην ανωτέρω αεροπορική βάση όπου λαμβάνει χώρα η πτητική δραστηριότητα, οι μαθητές του προγράμματος ALP παρακολουθούν το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Γλωσσών Άμυνας (DLIELC) στην Διακλαδική βάση Σαν Αντόνιο Λάκλαντ στο Τέξας, για εκπαίδευση Αγγλικής γλώσσας ειδικού σκοπού.

Ο Ντανγκ ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο DLIELC το 2016. Αφού αποφοίτησε από το DLIELC, έφτασε στην Κολούμπους και άρχισε τα μαθήματα του προγράμματος ALP τον Μάιο του 2018. Από τότε έχει πετάξει με T-6 Texan II για περισσότερο από 167 ώρες.

Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν ομαλοποιηθεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια, αφού έχουν περάσει κοντά πέντε δεκαετίες από τον αιματηρό πόλεμο του Βιετνάμ. Την περασμένη δεκαετία η κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε στην Lockheed Martin για την προμήθεια ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου.

Αργότερα η Ακτοφυλακή της χώρας παρέλαβε ως δωρεάν στρατιωτική βοήθεια ένα μεγάλο ΠΑΘ που αφενός αποσυρόταν από την αμερικανική Ακτοφυλακή, αφετέρου είχε προλάβει να πολεμήσει (με παροχή πυρών υποστήριξης) στον πόλεμου του Βιετνάμ!

Το 2015 για πρώτη φορά ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε επίσκεψη σε λιμάνι του Βιετνάμ, γεγονός που σίγουρα ήταν μία σημαντική κλιμάκωση στην αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών.

Η οποία αναθέρμανση βέβαια δεν ήταν κάτι τυχαίο αλλά σαφής και προφανής απόρροια της έντασης μεταξύ του Βιετνάμ και της Κίνας. Εδώ επικράτησε το αξίωμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θυμάμαι προ δεκαπενταετίας και πλέον τον Κβαστ σε βιβλία και συνεντεύξεις για το F-15E, ήταν τότε διοικητής της 48th TFW στο Lakenheath της Αγγλίας, Σμήναρχος ήδη σε νεαρότατη ηλικία (σαν αγόρι έμοιαζε), βετεράνος του Α’ Πολέμου του Κόλπου παρ’ ολα αυτά, από την πρώτη γενιά πληρωμάτων Strike Eagle, και ο μόνος που πήγε στο τότε ολοκαίνουργιο υπερμαχητικό κατευθείαν από τη Σχολή, ενώ όλοι σχεδόν ήταν γερόλυκοι των Φάντομ και προπάντων των F-111. Τότε όλοι έλεγαν “Προσέξτε τον, μιλάτε με σίγουρο μελλοντικό Α/ΓΕΑ!”. Και όπως φαίνεται, είναι καθ’ οδόν … Αντιστράτηγος ήδη …