Η Viking Air δρομολογεί το CL-515;

57
5541
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 118
  •  
  •  

Σε συνέχεια προηγούμενης, πρόσφατης  αναφοράς μας στην έναρξη του προγράμματος ανακατασκευής παλαιών CL-215 στο πρότυπο CL-415EAF από το φθινόπωρο, η καναδική εταιρία Viking Air που έχει αγοράσει όλα τα δικαιώματα υποστήριξης και παραγωγής της οικογένειας «Canadair CL» από την Bombardier ετοιμάζεται και για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Η εταιρία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να ξαναρχίσει την κατασκευή του αεροπυροσβεστικού, η παραγωγή του οποίου ως CL-415 σταμάτησε λόγω έλλειψης παραγγελιών το 2015. Σήμερα όμως η σχετική αγορά παρουσιάζει σύμφωνα με την Viking δυνητική ανάκαμψη αφού δεν υφίσταται ειδικευμένο αεροσκάφος της κατηγορίας νέας κατασκευής που να απολαμβάνει την υποστήριξη του αρχικού κατασκευαστή του. Παραδέχεται βέβαια ότι το καθεστώς αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον όταν αεροσκάφη όπως το Be-200 και το ιαπωνικό US-2 (πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει -το εκ των πραγμάτων ανυπόστατο- σενάριο για την αγορά τους από Ελλάδα) αποσαφηνίσουν την θέση τους στην αγορά, αν και τονίζει ότι και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για πολύ ακριβότερες λύσεις τόσο στην κτήση όσο και στη χρήση χωρίς να έχουν το αποδεδειγμένο μητρώο υπηρεσίας του CL-215.

CL-415EAF

H πρόταση της Viking αφορά το δυνητικό μοντέλο CL-515, το οποίο θα εκσυγχρονίσει την αρχική ελικοστρόβιλη σχεδίαση. Η τελική απόφαση για την εκκίνηση του σχετικού προγράμματος βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα με προοπτική να οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, ώστε η πρώτη παράδοση να γίνει το 2023.

Η Viking Air ελπίζει να επαναλάβει το «θαύμα» του Twin Otter, το οποίο είχε συντελεστεί με έναρξη παραγωγής του νέου μοντέλου Series 400 μέσα σε έναν περίπου χρόνο από την απόκτηση των δικαιωμάτων επί του τύπου. Η εμπορική θέση βέβαια του δικινητήριου επιβατικού είναι εντελώς διαφορετική από αυτή ενός αεροπυροσβεστικού, αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι η μακρά παράδοση του καναδικού αμφίβιου και η μοναδική θέση που απολαμβάνει στην αγορά θα της επιτρέψουν να προσφέρει τελικά το CL-515 με προοπτική κατασκευής 50-60 αεροσκαφών μέσα στα επόμενα 10-12 χρόνια.

Στο επόμενο τεύχος μας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 περιλαμβάνουμε ένα μίνι-αφιέρωμα στην αεροπυρόσβεση περιλαμβανομένου και ενός άρθρου για τα προγράμματα της Viking Air, τόσο το CL-415ΕΑF όσο και το προτεινόμενο CL-515.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 118
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
geo
Guest
geo

αντε στο μελλον θα υπαρχουν και stealth πυροσβεστικα razz

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πάση θυσία πρέπει να αντικατασταθούν τα CL-215 με κάτι σύγχρονο σε αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Προφανώς και πρέπει ολοκληρωθεί η αρχική πρόθεση με την αγορά των CL-415 που είχε προαίρεση για πέντε ακόμη και δεν υλοποιήθηκε. Ειδικά τώρα που και ο στόλος των CL-415 έχει απομειωθεί. Οι επιλογές σε αεροπλάνα δεν είναι πολλές ενώ για πολλούς λόγους η αεροπυρόσβεση δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο σε ελικόπτερα. Επιπλέον η λύση δεν είναι ο όγκος αεροσκαφών (έχουμε από τους μεγαλύτερους στόλους και αυτό δεν είναι δημοσιογραφικό κλισέ) αλλά (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) “οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πραγματικές διαθεσιμότητες υποφέρουν”. Φέτος ήταν πράγματι μια από τις χρονιές με την καλύτερη προετοιμασία από πλευράς μέσων αφού αποδεσμεύθηκαν… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το Π.Σ αναφέρει σε έκθεση του πως θέλει να έχει 17 CL-415, 26 AT-802 (αν θυμάμαι καλά της έκδοσης -F Fire Boss) και να συνεχίζει να νοικιάζει κάθε χρόνο ελικόπτερα. (αν θυμάμαι καλά 10 τον αριθμό)
Οπότε έχοντας 7 CL-415 (που συνήθως πετάνε από 1-3) απομένει να αγοραστούν ακόμη 10 για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 17.

Spirit
Guest
Spirit

Αεροπλάνα υπάρχουν μόνο τα Q400MR που αγοράζει η Γαλλία αυτή την εποχή. Δεν ειναι υδροπλάνα, αλλά είναι σχετικά φθηνά, 30εκ, φθηνό κόστος χρήσης, ειναι πολλαπλών ρόλων (cargo, ασθενοφόρα), ταχύτατα και μεταφέρουν 10 τόνους νερού.
Απο ελικόπτερα παίζει μετασκευή Chinook, με 10 τόνους νερού, αλλά και πρόσφατα μια αφορά από τους Ν. Κορεάτες erickson με 50εκ. ακόμα και με NVG.
Tα ελικόπτερα αυτά μάλλον μας ταιριάζουν καλύτερα. Τα erickson μόνο όσο επιχειρούν στην χώρα μας έχουν δηλώσει επιχειρησιακό κόλλημα λόγω συνθηκών.
Επιπλέον κοιτώντας στις ΗΠΑ τα ελικόπτερα πια είναι δυνατό να επιχειρούν και την νύχτα έστω και με περιορισμούς, μιλάμε όμως για ποιοτική αναβάθμιση.

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Οτιδήποτε δεν είναι υδροπλάνο έχει ένα τεράστιο επιχειρησιακό μειονέκτημα για τον ελληνικό χώρο. Και από μετασκευές υπάρχουν πολλές και όχι μόνο τα Q400. Προφανώς μια συνδυαστική λύση θα μπορούσε να γίνει η χρυσή τομή για μας.
Μετασκευή Chinook… αστειεύεστε φυσικά. S-64 είναι είδος σε ανεπάρκεια. Πόσα νομίζετε ότι υπάρχουν διαθέσιμα παγκοσμίως;

Spirit
Guest
Spirit

Σε τι ακριβώς να αστειεύομαι, υπάρχουν στην Αμερική εταιρίες που μετασκευάσουν μεταχειρισμένα chinook απο τα αμερικανικά αποθέματα. Η erickson από οτι κατανοώ αναλαμβάνει την κατασκευή νέων ελικοπτέρων. Στον κόσμο επιχειρούν καμιά 50αριά, από τα οποία περίπου 20 τα διαχειρίζεται ή ίδια. Η Ν. Κορέα σταδιακά έχει φτάσει τα 8 ελικόπτερα, η Ιταλία αν δεν κάνω λάθος είχε αγοράσει 4 νέα. Σε ότι αφορά τα υδροπλάνα κάνετέ λάθος, τα ελικόπτερα υπερκαλύπτουν τους όποιους περιορισμούς τους και με το παραπάνω. Το μειονέκτημα βέβαια του ελικοπτέρου ειναι η ακόμα χαμηλότερη επιχειρησιακή ταχύτητα σε σχέση με τα Canadair. Αλλά η χρήση των ελικοπτέρων ακόμα… Read more »

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Πρώτον στην Αμερική υπάρχουν εταιρίες που μετασκευάζουν ίσως Chinook αλλά πρέπει να τους προμηθεύσεις το ελικόπτερο. Η Αμερικανικός Στρατός δεν έχει αποδεσμεύσει ελικόπτερα του τύπου σε ιδιωτικές εταιρίες. Εσείς πόσο πιθανό βρίσκετε να μας αποδεσμεύουν (σε λογικές τιμές) Chinook, να τα τροποποιήσουμε μόνιμα σε πυροσβεστικά και να τα επιχειρούμε αποκλειστικά ως πυροσβεστικά. Εκτός και αν μπούμε στο επιχειρείν να τα νοικιάζουμε εκτός πυροσβεστικής περιόδου. Αυτό όμως το κάνει ήδη η Ericsson. Δεύτερον, η Ericsson δεν κατασκευάζει νέα S-64. Έχει αγοράσει όλο το απόθεμα του αμερικανικού στρατού και ανακατασκευάζει κατά περίπτωση τόσο για την ίδια όσο και άλλους πελάτες. Η υπόθεση… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Σε ότι αφορα τα ελικόπτερα για μην πλατειάσουμε επαναλαμβάνοτνας τα ίδια. Erickson νέα μπουρουμε να αγοράσουμε. Τουλάχιστον υπάρχει απόθεμα όπως αναφέρεται. Η εταιρία αναφέρει κατηγορηματικά ότι δέχεται παραγγελίες. Σε ότι αφορά τα Chinοok αυτό το αναλαμβάνουν οι ίδιες εταιρίες που θα κάνουν την μετασκευή, πως κινούνται δεν ξέρω, το μόνο σίγουρο ειναι όπως αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους προφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Αεροπλάνο ελικόπτερο ασφαλώς ειναι αλλο πτητικό μέσο με άλλες δυνατότητες το καθένα. Η εμπειρία χρήσης Canadair και Erickson στην χώρα μας όμως δείχνει πιο μέσω έχει την μεγαλύτερη προσφορά και τι δυνατότητες έχει το κάθε μέσο. Σε ότι αφορά την… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θέλουμε οπωσδήποτε υδροπλάνα. Το Q-400 δεν κάνει για εμάς.

Spirit
Guest
Spirit

Αυτή την εποχή και να θες μόνο το Be-200 υπάρχει διαθέσιμο, αν και αναφέρονται προβλήματα…
Το Q400MR σε 3-4 κομμάτια μια χρήση επιβραδυντικού είναι μια χαρά λύση, ενδιάμεσα μπορεί να κάνει αεροδιακομιδες, να μεταφέρει πυροσβέστες κλπ η Cargo όπου επιβάλουν οι ανάγκες της πολιτικής προστασίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν είναι καθόλου μια χαρά λύση.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν υπάρχουν στρατηγικά μέσα αεροπυρόσβεσης και τα Q400 είναι μια λύση. Ειναι πολλαπλών ρόλων, σχετικά το φθηνότερο σε κόστος αγοράς με χαμηλό εξίσου κόστος χρήσης και κάνει μεταφέρει σχεδόν 10 τόνους φορτίου καλύπτοντας όλη την επικράτεια από την Ελευσίνα με κατά τόπους ανεφοδιασμό από τα περιφερειακά αεροδρόμια.

stpanos
Guest

Mέχρι το 2020 δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή του από την Viking, και αν και όταν υπάρξει ενεργοποίηση και εάν υπογραφεί συμβόλαιο με τους Χιλιανούς τοτε θα βγάζει την διαμόρφωση CL-515.
https://www.flightglobal.com/news/articles/fidae-viking-nears-cl-415-eaf-start-cl-515-launch-447283/

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Δεν είπαμε κάτι διαφορετικό! Βέβαια αυτό που αναφέρετε είναι όχι μόνο παλαιά… είδηση αλλά και ευχολόγιο του τί ήθελαν να ακουστεί στην FIDAE, κάτι όπως οι Ιάπωνες που ήλθαν για μια παρουσίαση του US-2 και ξαφνικά έγινε είδηση ότι η Ελλάδα αγοράζει US-2 (τρομάρα τους!!!)

stpanos
Guest

Δεν ισχυρίστηκα ότι λέμε κάτι διαφορετικό απλά επιβεβαίωσα ότι ΑΝ θα δούμε κάτι να κινείται στο θέμα της ενεργοποίησης της παραγωγής των CL και τυχών αναβαθμίσεις του τύπου θα είναι μετά το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, μην ξεχνάμε ότι κινητήριος δύναμη είναι η χρηματοδότηση και οι παραγγελίες που προκύπτουν από την σύναψη συμβολαίων. Η Viking Air επιθυμεί καινούργια συμβόλαια όπως της Χιλής έστω και με άλλων τύπων αεροσκαφών (αν δεν κανω λάθος η συζήτηση γίνεται για τα αεροσκάφη Dehavilland Twin Otter Series 300 και τα Viking 400s) αυτό προφανώς θα ενισχύσει την οικονομική δυνατότητα της εταιρίας να βάλει στα άμεσα… Read more »

milman
Guest
γεώ

Στο μέλλον θα πρέπει να σχεδιασθεί το στήσιμο γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα μέσων αεροπυρόσβεσης{αεροπλάνα η ελικόπτερα} ίσως τα airtractor να είναι ιδανικά!

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Γραμμή παραγωγής; Να σας προσγειώσουμε στην πραγματικότητα ή θέλετε να εξηγήσουμε γιατί αυτό αποτελεί επιστημονική φαντασία, πέραν του ότι δεν είναι καν λύση. smile

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν συμφέρει να στηθεί γραμμή παραγωγής για τα 26 Αir Tractor που θέλει να έχει το Π.Σ, και για οποιοδήποτε αεροπλάνο ή ελικόπτερο που θα παραχθεί σε μόλις μερικές δεκάδες για να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες.

Spirit
Guest
Spirit

Με $40εκ περίπου που κοστολογείται ένα περίπου καινούργιο canadair πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο νέο 515 για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Κυριότερο αναβάθμιση είναι η αύξηση της ισχύος του κινητήρα ώστε να αυξηθεί και η ταχύτητα του αεροσκάφους, και να επιχειρεί λιγότερες βάσεις καλύπτοντας γρηγορότερα περισσότερες περιοχές με μικρότερο κόστος της πολυδιάσπασης των κλιμακίων. π.χ. για την χώρα μας μία βάση Ελευσίνα. Σημαντικό θα ήταν να αυξηθεί λίγο περισσότερο και το μεταφερόμενο φορτίο νερού, όπως και δυνατότητα αυτού να ανεφοδιάζεται από το έδαφος ακόμα και με επιβραδυντικό. Ο μεγάλος όμως ανταγωνιστής τους ειναι τα βαρέα… Read more »

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Το όσο θα κοστίζει ένα καινούργιο CL-515 είναι άγνωστο. Ούτε τα τελικά του χαρακτηριστικά είναι γνωστά. Ένας ισχυρότερος κινητήρας ίσως προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα αλλά δεν θα κάνει το αεροπλάνο σημαντικά ταχύτερο. Πυροσβεστικό μέσο που να επιχειρεί από μια μόνο βάση χωρίς διασπορά, ακόμη και για τον μικρό σχετικά ελληνικό χώρο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Ακόμη και το BE-200 που ευαγγελιζόταν κάτι τέτοιο απέτυχε να αποδείξει στην πράξη (και σε δοκιμές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες) ότι είχε τα κατάλληλα χαρακτηριστικά (ταχύτητα-έναντι κατανάλωσης και τελικά εμβέλειας). Το CL-415 μπορεί φυσικά να ανεφοδιαστεί και στο έδαφος αλλά ποιά είναι η λογική να… Read more »

nas
Guest
nas

ίσως η χρήση αφρού και χημικών σε ρίψεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και στρατηγικά σημεία να είναι ένας λόγος ανεφοδιασμού στο έδαφος ,
συνήθως το νερό είναι αφθονο, οικονομικό και οικολογικό οπότε για τον γενικό όγκο είναι μια χαρά δεν εχει νόημα κάτι άλλο στην Ελλάδα.

Spirit
Guest
Spirit

Η απάντηση λάθος τοποθετήθηκε σε λαθασμένη θέση:
https://www.ptisidiastima.com/viking-air-cl-515/comment-page-1/#comment-89850

GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

Σύμφωνα με το link https://www.flightglobal.com/news/articles/viking-applies-for-funding-to-launch-cl-515-aerial-f-448381/ το CL-515 ουσιαστικά είναι ένα CL-215T. “Meanwhile, Viking also has proposed restarting production of new CL-215Ts, which would be marketed as the CL-515” ισχύει ή λάθος το καταλαβαίνω;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πλέον Canadair. Έτσι λεγόταν κάποτε η κατασκευάστρια εταιρεία. Που μετά αυτή είχε το όνομα Bombardier ενώ τώρα κατασκευαστής είναι η Viking Air.
Το αεροπλάνο λέγεται Super Scooper.

Spirit
Guest
Spirit

Να με συγχωρείτε καθόλου άγνωστο δεν είναι το κόστος, από τις προσεγγίσεις της εταιρία και δημοσιεύματα του εξωτερικού το νεο CL-415EAF το κοστολογούν στα 40.εκ. και ένα εκσυγχρονισμένο 215 στο ίδιο επίπεδο κοστίζει $30εκ. Το BE-200 δεν απέτυχε να αποδείξει ότι δεν μπορεί να καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια από μία βάση, ακριβώς το αντίθετο έγινε, μετέβαινε από την μία πυρκαγιά στην άλλη σε χρόνο ρεκόρ. Το μειονέκτημα του ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο ανάγλυφο, πέρα του μεγέθους οι turbofan δεν προσφέρουν το πλεονέκτημα της απαγκίστρωσης των ελικοφόρων αεροσκαφών. Σε ότι αφορά τον ανεφοδιασμό στο έδαφος προφανώς αναφέρομαι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eπί ευκαιρίας μια που γίνεται λόγος για πυροσβεστικά αεροπλάνα όπως το ιαπωνικό US-2. Ένα παράδειγμα για να καταλάβει κανείς πόσο ακριβοί είναι οι ιαπωνέζοι. Επί δραχμής ήμουν μέλος σε μία τριμελή επιτροπή ενός εργοστασίου (από τα μεγαλύτερα της χώρας) που είχαμε πάει σε μία έκθεση βιομηχανικού εξοπλισμού. Μέσα σε όλα είχαμε στο πρόγραμμα την αγορά παλετοφόρων. Το πρώτο που είδαμε ήταν ένα ιταλικό που κόστιζε 105.000 δραχμές. Το 2ο ένα ιαπωνικό που κόστιζε 252.000 δραχμές. Εντυπωσιαστήκαμε από την διαφορά τιμής του ιταλικού και του ιαπωνικού. Πήγαμε παρακάτω όπου πετύχαμε το 3ο. Ήταν βουλγάρικο και κόστιζε 52.000 δραχμές. Και οι τρεις… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Mην τρελαθουμε….Εχω αγορασει και Ιταλικο και Γιαπωνεζικο μηχανημα….(παραιατρικος εξοπλισμος).
Το Ιταλικο το αντικατεστησα τρεις φορες….
Δε λεει κατι….

stpanos
Guest

Την επιχειρηματολογία που βασίζεται στην σχέση που μπορεί να έχει το US-2 με τον παλετοφόρο προσπαθώ να καταλάβω, τι σχέση μπορεί να εχουν μεταξύ τους πέρα ότι είναι ακριβά κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και τιμολογούνται σε γιέν? Υπάρχει μήπως όπως στην περίπτωση μας ιταλικό ή βουλγάρικο US-2 που υπέστη αντιγραφή από τους Ιάπωνες και κάνετε τον συσχετισμό? Συμβαίνουν κάτι τέτοια κατά κανόνα στα προϊόντα που παράγονται στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ή το παράδειγμα του παλετοφόρου ήταν μια εξαίρεση, δεν εχω καταλάβει. Άσχετα με την ιστορία σας που δεν την αμφισβητώ η επαγωγική σκέψη που βασίζεται σε τέτοιου είδους εμπειρίες για… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Είναι ένα παράδειγμα ότι τα ιαπωνικά προιόντα είναι αισθητά πιο ακριβά. Αν αφήσουμε στην άκρη το παλετοφόρο ως παράδειγμα και πιάσουμε αυτό ενός οπλικού συστήματος, όπως π.χ το άρμα μάχης Type-90, αυτό κοστίζει την διπλή τιμή από το αντίστοιχο του γερμανικό, το Leopard-2.

FOX
Guest
FOX

Σωστά αναρωτιέστε δεν έχει καμία λογική η σύγκριση με τα παλετοφορα…

Το US-2 είναι στρατηγικό μέσο αεροπυροσβεσης και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να το αντικαταστήσει παρά μόνο αντίστοιχων δυνατοτήτων εναέριο μέσο, ακόμα και το Be-200 φθηνότερο μεν αλλά υπολείπεται σε χαρακτηριστικά.

Η λογική του φθηνότερου δεν κανένα νόημα γιατί οι ΕΔ δεν θα είχαν ποτέ C-130 ή Chinook αλλά φθηνότερα μέσα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν μπορείς να αποκτήσεις το ίδιο πράγμα που κοστίζει το 1/5 της τιμής ενός ιαπωνέζικου έχει νόημα. Το US-2 δεν κάνει για την Ελλάδα και δεν είμαστε για 4κινητήρια πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τέτοια έχουν μόνο οι αμερικάνοι και οι ρώσοι.
Σε ότι αφορά το C-130 π.χ γνώμη ταξίαρχου στο ΓΕΑ είναι ότι έπρεπε τότε να αγοραστεί το δικινητήριο C-160. Πιο οικονομικό σε χρήση, ενώ δεν υπολείπεται σημαντικά του C-130. Σε ότι αφορά τα Σινούκ δεν υπήρχε κάτι άλλο άμεσα διαθέσιμο σε αυτή την κατηγορία για τις Ε.Δ.

stpanos
Guest

Το μείζων ζήτημα κύριοι είναι πιο εναέριο πυροσβεστικό μέσο είναι ιδανικότερο επιχειρησιακά και πιο κοντά στις απαιτήσεις μας, όταν το προσδιορίσουμε με κάποιον τρόπο που δυστυχώς δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από τις συζητήσεις ένθεν κακείθεν ειδικών και μη, τότε θα δούμε και τον τρόπο απόκτησης. Το ακριβό ή το φτηνό είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζων είναι τι στην ευχή ακριβώς ψάχνουμε. Αν μας κάνει δουλειά το US-2 ή το κάθε US-2 καλώς αν όχι το τι είναι ακριβό δεν έχει τόση σημασία εφόσον δεν μας εξυπηρετεί. Εν κατακλείδι εκεί “έξω” στο θέμα της εναέριας πυρόσβεσης δεν… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Τι κάνει το 1/5 της τιμής του Ιαπωνικού, άντε το 1/2 να σου για πες μας σε ότι αφορά το US-2

stpanosstpanos
Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την άποψη σου…

Σε ότι αφορά το τι κάνει την δουλειά του καλύτερα, αυτό μάλλον είναι το Erickson κατά κοινή ομολογία, αλλά και αυτό πέρα από πλεονεκτήματα του έχει μειονεκτήματα και περιορισμούς…

Συνεπώς το ορθότερο είναι να αναζητηθεί ο σωστός συνδιασμός.

dim
Guest
dim

Πόσο να κοστίζει άραγε η δημιουργία αμιγούς δασοπυροσβεστικών μονάδων επέμβασης, που να επεμβαίνουν και μέσα στο δάσος, στο πρότυπο των αμερικανών (wildland fireghters)? Εκεί οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, με την βοήθεια ενός μίγματος διαθέσιμων μέσων κατάσβεσης. Στην χώρα μας απλά λείπει η σοβαρότητα και όλα αντιμετωπίζονται με ορίζοντα τετραετίας. Τα εναέρια μέσα θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα για να βοηθούν συνολικά μια δράση κάτι που δεν συναρτάται μόνο από το κόστος. Για παράδειγμα το US – 2 είναι όντως ακριβό σε σχέση με το CL-415, μπορεί όμως να επιχειρήσει σε ποιο δύσκολες καιρικές συνθήκες και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το Μι-26 πως θα κατεβάσει το συγκρότημα στην δυσπρόσιτη περιοχή ?? Μήπως με σχοινί καταρρίχησης ?? Ο κάδος του ονομάζεται VSU-15 όπου το 15 είναι ο αριθμός των τόνων νερού που μπορεί να μεταφέρει. Που από την στιγμή που θα τον πάρει μέχρι να τον πάει στην φωτιά έχανε κάμποσο νερό στον δρόμο. Οπότε στην φωτιά δεν έφταναν 15 τόνοι… Τελευταία φορά που νοικιάστηκε το Μι-26 από το Π.Σ ήταν το 2011. Ο λόγος που σταμάτησε να το νοικιάζει ήταν πως ήταν αποδοτικό σε σύγκριση με τα λεφτά που πλήρωνε για αυτό. Το US-2 δεν κάνει για το ελληνικό ανάγλυφο… Read more »

dim
Guest
dim

Όλες οι επιλογές έχουν διπλή όψη. Όσον αφορά την καταλληλότητα του Mi 26, απλά μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να προσφέρει η ρίψη (με ικανοποιητική ακρίβεια) τόσης ποσότητας νερού σε μια μεγάλη φωτιά σε μια φωτιά σε παραθαλάσσια περιοχή ……… Όσον αφορά την δυνατότητα του να μεταφέρει ανθρώπους και εξοπλισμό σε δυσπρόσιτες, είναι πραγματική και αποδεδειγμένη και χωρίς την χρήση σχοινιού καταρρίχησης. Όσον αφορά το US – 2 πράγματι η Ελλάδα δεν θα το επιλέξει ποτέ, όχι όμως για τους λόγους που επικαλείσαι (ανάγλυφο). Το Be – 200 ήρθε δοκιμάστηκε και βγήκαν κάποια συμπεράσματα (αν πιστέψουμε ότι αυτός είναι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Που θα κατέβει στην δυσπρόσιτη περιοχή ?? Στα κατσάβραχα ?? Κακώς επιλέγει το U-214. Ότι αγοράζουμε πρέπει να είναι δοκιμασμένο. Την πατήσαμε με τα -214. Λόγω αυτών το Π.Ν δεν θέλει να ακούσει για αγορά πλοίων που θα είναι στα χαρτιά. Το Be-200 είναι ακατάλληλο για το ελληνικό ανάγλυφο. Δεν χρειάζεται αξιολόγηση επί του ελληνικού εδάφους για να καταλάβει κανείς ότι αυτός ο ιαπωνικός ελέφαντας δεν κάνει για το ελληνικό ανάγλυφο. Χρειάζομαστε ένα ευέλικτο δικινητήριο υδροπλάνο. (βλέπε CL-415) Σε ότι αφορά τα Μι-26 και Έρικσον τα έχω δει κάμποσες φορές να επιχειρούν ταυτόχρονα. Από εκεί που πετούσαν δίπλα-δίπλα μετά το… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ότι δεν κάνει γιατί σου σφηνώθηκε, χωρίς να δεις τουλάχιστον πως το εξηγείς;
Για να σου αντιστρέψω το ερώτημα, γιατί δεν παίρνουμε fire boss που είναι πολύ φθηνότερα υδροπλάνα μονοκινητήρια και πιο ευέλικτα απ’ τα Canadair; Μάντεψε.

Τα Mi-26 μπορεί να ειναι τόσο αποδοτικά από τα Erickson αλλά έκαναν δουλειά. Είναι αλήθεια τα όσα προβλήματα αναφέρεις για το ρωσικο γίγαντα, και επιπλέον ένα ειναι το πολύ ισχυρό καθοδικό ρεύμα αέρα του κύριου στροφείου και τους στροβιλισμούς που δημιουργούσε κοντά στην εστία που επιχειρούσε. Παρόλα αυτά αφού δεν νοικιάστηκαν επιπλέον Erickson θα μπορούσαν και αυτά να προσφέρουν.

Spirit
Guest
Spirit

Σωστά εντοπίζεται το θέμα με το US-2, το αεροσκάφος είναι στρατηγικού χαρακτήρα όμως και δεν έχει σχέση με τα CL τόσο από ποιότητας όσο και σε ποσότητα μεταφερόμενου φορτίου. Κάποιοι βέβαια το θεωρούν πανάκριβο γιατί έχει $100εκ αλλά τα $40εκ. ενός νέου CL τους φαίνονται λίγα από ότι φαίνεται…. Εν συντομία μπορεί να μεταφέρει υπερδιπλάσια ποσότητα νερού, είναι αρκετά ταχύτερο, και πολύ αποτελεσματικότερο στις άσχημες καιρικές συνθήκες και όλα αυτά με χαρακτηριστικά STOL που βοηθούν καθοριστικά κατά την διάρκεια της ρίψης, μιας και η δυνατότατα να πετά με χαμηλότερη ταχύτητα λόγω χαμηλότερης απώλειας στήριξης χαρακτηριστικό που δίνει ασφάλεια και ακρίβεια… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το ρωσικό IL-76 μεταφέρει 40 τόνους νερό αλλά στην Ελλάδα αποδείχτηκε ακατάλληλο για το ελληνικό ανάγλυφο. Αυτό το αεροπλάνο ως πυροσβεστικό κάνει μόνο για τις ρωσικές στέπες.
Ότι το χ αεροπλάνο μεταφέρει 1μίση φορά περισσότερο νερό από το CL-415, ή μεταφέρει περίπου 7 φορές περισσότερο (IL-76) ή 17 φορές (B-747) δεν σημαίνει ότι είναι προτιμότερο για τις ανάγκες μας.

Spirit
Guest
Spirit

To ρωσικό IL-76 ειναι άλλη κατηγορία πυροσβεστικού και ο τρόπος διαχείρισης του νερού πράγματι προβληματικός για το ελληνικό ανάγλυφο. Το θέμα ειναι ότι χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα, αυτό το αεροσκάφος δεν είναι για να λειτουργεί όπως ένα CL αλλά θα μπορούσε να δημιουργεί ζώνες με επιβραδυντικό. Σε ότι αφορά τι είναι αποτελεσματικότητα κάθε μέσου νομίζω είμαι σαφής και το ανέφερα παραπάνω: «η ακρίβεια ρίψης του εναέριου μέσου, η δυνατότητα επιχειρεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, όγκος νερού ανά μονάδα χρόνου, και πόσα εναέρια μέσα χρειάζονται για να καλυφθεί η επικράτεια» Το αποτέλεσμα της εξίσωσης και το τι τελικά είναι διαθέσιμο να αγοραστεί δεν… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Η σύγκριση US-2 με CL-415/515, εκτός του κόστους και της εν δυνάμει μεταφερόμενης ποσότητας νερού, έχει και έναν άλλο παράγοντα: Τα CL-x15 είναι πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το US-2 δεν είναι, ακόμα. Προς το παρόν είναι ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό, μεγάλο αμφίβιο υδροπλάνο. Με ικανότητες STOL. Στα χαρτιά ο Γιαπωνέζος είναι πολύ εντυπωσιακός. Και λοιπόν; Και το Beriev στις διαφημίσεις τέλειο φάνταζε. Το US-2 σήμερα το μόνο που ξέρουμε σίγουρα πως μπορεί να κάνει είναι να κάθεται στο νερό (ακόμα και με 3μετρα κύματα, είπαμε είναι εντυπωσιακό). Μέχρι να το δούμε να ελίσσεται ανάμεσα στις βουνοκορφές και στα δέντρα, δεν ξέρουμε τι θα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Εχει άλλες δυνατότητες το US-2 από το Be-200. Αυτό δεν σημαίνει είναι τόσο ευέλικτο όσο ένα CL, αλλά πέρα από οτι δεν το γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται να είναι και τόσο ευέλικτο μιας και είναι στρατηγικό μέσο, ενώ το CL τακτικό. Τι θέλω να πω πιο λιανά… και τα PZL ή Fire Boss ειναι πιο ευέλικτα και φθηνότερα απο τα Canadair, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την βγάλουμε με τα PZL ή Fire Boss, οι λόγοι προφανείς… Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην σύγκριση μεταξύ US-2 και Canadair, είναι σε διαφορετική κατηγορία και με άλλες δυνατότητες. Σαφώς ότι δεν του έχουμε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aν σήμερα καιγόταν η περιοχή που έπεσε το T-2 δες στο google maps πως είναι αυτή η δυσπρόσιτη περιοχή και πες μου πως θα κατέβαινε ένα Μι-26 να αποβιβάσει τους πυροσβέστες.

FOX
Guest
FOX

Προσωπικά είμαι υπέρ της μίσθωσης επιπλέον ελικοπτέρων erickson ή αν όπως γράφετε παραπάνω δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον ελικόπτερα, ίσως κάποιο ίδιας κατηγορίας ή και Mi 26 ασχέτως αν μειονεκτούν λόγω μη ύπαρξης ενσωματωμένης δεξαμενής.

Σωστό και το μέτρο μίσθωσης μεσαίου τύπου πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που λειτουργούν ως μέσα αρχικής αντίδρασης. Πρέπει να επεκταθεί αποσύροντας όλα τα pzl

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές σε Κινέτα και Μάτι ειπώθηκε κάπου από ειδικό του Π.Σ ότι στο εξωτερικό έχουν τα CL-215, CL-415 κτλ αεροπλάνα τους να περιπολούν στον αέρα και όταν δουν φωτιά να επεμβαίνουν άμεσα για να την σβήσουν, ώστε να μην επεκταθεί με ότι συνεπάγεται αυτό. Εδώ είπε στην Ελλάδα σηκώνουμε τα Καναντέρ αφού έχει πιάσει φωτιά. Που αν φυσάει και κάμποσα μποφόρ μέχρι να πάει το Καναντέρ να ρίξει νερό η φωτιά έχει φουντώσει και άντε μετά να σβήσει. Δεν σβήνει. Είπε ότι τις πρώτες στιγμές η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό, μετά με κουβά νερό… Read more »

stpanos
Guest

Υπάρχει κάποια πηγή που να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και εμείς τα λεγόμενα του ειδικού ποιος είναι, την ιδιότητα του και την σχέση του με το Π.Σ. ειλικρινά αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο και συνάδει με την αντίληψη της ηγεσίας του Π.Σ. πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έγραφε κάποιος ένα σχόλιο στο φέισμπουκ ότι έπρεπε να αγοράσουμε το S-2 Turbo Fire Tracker. To οποίο δεν είναι υδροπλάνο. Του είπα ότι πρέπει να αγοράσουμε υδροπλάνα. Είπε ότι αυτό ήθελε το Π.Σ. Του είπα πως αυτό δεν ευσταθεί, του είπα τι αεροπλάνα θέλει το Π.Σ, (έχω διαβάσει την έκθεση, έχει δημοσιευτεί το τι θέλει) και του ανέφερα ένα παράδειγμα όταν καιγόταν το 2007 η Νότια Εύβοια, που αν δεν κάνω λάθος είχαν καεί εκεί 80.000 στρέμματα δάσους. Έχοντας ένα υδροπλάνο αυτό θα κατέβει δίπλα στην θάλασσα να πάρει νερό και αμέσως μετά θα πάει να το ρίξει. Ενώ το… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Η πυροσβεστική μπορει να λέει οτι θέλει δεν έχει το αλάθητο του Πάπα. Με την ίδια λογική δίπλα στην θάλασσα θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο ελικόπτερα.
Επίσης να μας πει η πυροσβεστική που θέλει μόνο υδροπλάνα όπως λες, όταν έχει πέντε-έξι μποφόρ σε μια περιοχή πως θα γίνεται η υδροληψία, θα πάει 50 μίλια παρακάτω να φορτώσει;
Και άντε και φορτώσει με τις αναταράξεις που εμφανίζονται στα μικρά και μέσα αεροσκάφη πως θα τα αντιμετωπίσει με άσχημο καιρό;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η πυροσβεστική λέει ότι ο καλύτερος συνδιασμός είναι αυτός αεροπλάνων και ελικοπτέρων και πως στην περιοχή που καίγεται δεν θα πρέπει να επιχειρούν περισσότερα από 10 εναέρια μέσα, για λόγους ασφαλείας πτήσεων. Η πυροσβεστική, ο στρατός, η αεροπορία κ.ο.κ για να λέει κάτι, ξέρει τι λέει. Μάλιστα λένε κάποια πράγματα που εμείς οι απ’ έξω ούτε καν μπορούμε να τα συλλάβουμε στο μυαλό μας. Όταν έχει πολλά μποφόρ υπάρχουν περιορισμοί στα ιπτάμενα μέσα. Στην φωτιά στο Μάτι το αεροδρόμιο της Τανάγρας και της Ελευσίνας είχε κλείσει λόγω των ισχυρών ανέμων. Ακόμη και μόνο τα Έρικσον να μπορούν να πετάξουν μπορούμε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Η πυροσβεστική μπορεί να λέει δεν σημαίνει ότι ειναι ολα σωστά όσα λέει. Εδώ δημιούργησαν εθνικό όλεθρο στο Μάτι και δεν ήξεραν τις τους γίνεται… Αυτό που αναφέρεις για 10 εναέρια μέσα είναι γενική και αόριστη και όποιος στην είπε, δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Μια περιοχή μπορεί να αντέχει 3-4 μέσα ή και 20, εξαρτάτε το μέγεθος του πύρινου μετώπου, τον κύκλο ρίψης και τον είδος των μέσων που επιχειρούν… Στην Ελλάδα επιχειρούν πάνω από πέντε έξι μποφόρ είναι τα Erickson και οριακά τα άλλα μέσα ελικόπτερα, το αμερικανικό υπερέχει σαφώς λόγω ενσωματωμένης δεξαμενής. Μέχρι πέρσι ήταν νοικιασμένα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ενοικίαση 120 ημερών ήθελα να γράψω και όχι ωρών, σε ότι αφορά τα Erickson…
Η σύμβαση όταν υπογράφηκε ηταν 2.250.000 ευρώ ανά ελικόπτερο και 120μέρες και η τιμή ώρα πτήσης υπολογίστηκε στα 4.500€ ανά ώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τέτοια φωτιά στο Μάτι έσβηνε μόνο με Θεική παρέμβαση. Η φωτιά όπως είπαν αυτοί που σώθηκαν είχε μεγάλη θυμό. Είπε π.χ ένας εκεί ότι από εκεί που ήταν στα 300 μέτρα μακριά του την επόμενη στιγμή ήταν δίπλα του.
Εξαπλώθηκε ταχύτατα με μανία. Δεν μπορούσε να σβηστεί ούτε με όλα τα εναέρια μέσα.
Δεν φταίει η πυροσβεστική αλλά η άναρχη δόμηση της περιοχής. Δεν υπήρχαν διέξοδοι να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Πολλοί έπεσαν στην θάλασσα όπου μετά πνίγηκαν.

Spyros
Guest
Σπύρος

Αυτή η ‘αναρχη δόμηση’ έγινε καραμέλα. Ανοίξτε ένα google earth και δείτε, η περιοχή είναι εκτός σχεδίου μεν, μια χαρά τετραγωνισμένη στη δόμηση και στους δρόμους, δε. Οι δρόμοι χαράχτηκαν τη δεκαετία του 60, πολύ πριν δομηθεί ή πριν φυτευτούν τα πεύκα. Οι άνθρωποι σκοτώθηκαν γιατί σε μεγαλο μέρος της ακτογραμμής δεν υπήρχε δίοδος προς τη θάλασσα (ήταν γκρεμός), σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν ήταν απο τη περιοχή οι περισσότεροι, αφού βρέθηκαν εκεί επειδή κάποιοι τους καθοδήγησαν να πάνε εκεί. Και δευτερευόντως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε αυτή την περίεργη ψύχωση με τα πεύκα… λες και δεν υπάρχουν άλλα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Γιάννη, ανακρίβειες αναμασάς, φωτιά που έκαψε το μάτι μία ώρα ήταν μέσα σε χαμηλή βλάστηση. Άργησαν να πάρουν γραμμή τι γίνεται και μέχρι που πέρασε την Λεωφόρο Μαραθώνα, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Αυτά τα δεν έσβηνε και τα ρέστα τα ακούω βερεσέ. Την ίδια μέσα με ισχυρότερους αέρα στα ανατολικά της αττικής έκαιγε στην Κινέτα που είναι μέσα στο πεύκο και δεν κάηκε κανείς. Η σαχλαμάρα που υποθηκε στο ΑΠΕ ότι δεν σβήνει η φωτιά ούτε με 50 ελικόπτερα ειπώθηκε και αναμεταδόθηκε από όλα τα συριζοΜΜΕ, από εκεί να καταλάβεις και την βαρύτητα της και τον σκοπό που ελέχθη.… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η περιοχή στο Μάτι είχε ένα κεντρικό δρόμο που από αυτόν δεν μπορούσε να φύγει τόσος κόσμος ενώ προς την θάλασσα δεν υπήρχε ουσιαστικά πρόσβαση. Κανονικά ο κόσμος έπρεπε να φύγει πεζός. Έχω μέλος της οικογένειας μου που πήγαινε εκεί για μπάνιο και μου λέει πως για να πάει στην ακτή περνούσε ανάμεσα ένα δρόμο διάδρομο, πολύ μικρού πλάτους, που ήταν ανάμεσα σε δύο μάντρες σπιτιών, που αυτός ο δρόμος διάδρομος είχε και ένα δέντρο στην μέση. Σε ότι αφορά τις αρχές σε καμμία περίπτωση δεν περίμεναν ότι η φωτιά θα κατευθυνόταν στο Μάτι. Ήταν δύσκολο να σταματήσουν την πορεία… Read more »