Virtual Reality: Έτσι θα γίνεται η εκπαίδευση στο Μέλλον

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Βρετανικός Στρατός ανέθεσε στην εταιρία ανάπτυξης λογισμικού προσομοίωσης και εκπαίδευσης Bohemia Interactive Simulations (BiSim) συμβόλαιο ύψους 1 εκατ. λιρών για ένα πιλοτικό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, προκειμένου να διερευνήσει πώς η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί μελλοντικά στην εκπαίδευση βελτιώνοντάς την.

Το σύστημα VRLT (Virtual Reality in Land Training) προβλέπει μεταξύ άλλων εφαρμογές όπως ακουστικά (VR Headsets) για καλύτερη «ενσωμάτωση» των εκπαιδευομένων στο περιβάλλον, αλληλεπίδραση με φυσικά αντικείμενα (Mixed Reality) και ρεαλιστικά avatar με χαρακτηριστικά προσώπου και σχήμα σώματος που θα επιτρέπουν στους χρήστες να αναγνωρίζουν τους συναδέλφους τους. Επίσης θα παρέχει ανάλυση στοιχείων (After-Action Review Enhancement) για καλύτερη κατανόηση των επιδόσεων των στρατιωτών κατά την virtual εκπαίδευση.

Ο στόχος είναι να δύναται το προσωπικό να εκπαιδεύεται σε μια ευρεία γκάμα προσομοίωσης σύνθετων εχθρικών σεναρίων τα οποία δύσκολα αναπαρίστανται στο πεδίο ασκήσεων. Οι στρατιώτες θα μπορούν π.χ να μάχονται σε αστικό περιβάλλον, να αντιμετωπίζουν εξαγριωμένο πλήθος αμάχων ή να κινούνται μέσα σε κτίριο όπου κυριαρχεί ο αντίπαλος.

Το πλεονέκτημα της virtual reality είναι ότι επιτρέπει το γρήγορο «στήσιμο» καταστάσεων και την επανάληψή τους και, κυρίως, την ανάλυση των αποτελεσμάτων για την βέλτιστη προσέγγιση σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Με το τέλος του πιλοτικού προγράμματος, οι προτάσεις που θα προκύψουν θα προωθηθούν στα αρμόδια κλιμάκια για την αξιολόγηση της σχετικής τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό βοήθημα.

«Η εκπαίδευσή μας εξελίσσεται συνεχώς και προσβλέπουμε στην καλύτερη τεχνολογία που θα την κάνει όσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Καινοτομίες όπως η Εικονική Πραγματικότητα προσφέρει εμβυθιστική, ευέλικτη εκπαίδευση και το πιλοτικό αυτό σύστημα διευρύνει τα όρια στην εξερεύνησή μας πώς να την αξιοποιήσουμε καλύτερα» επισημαίνει ο Ταξίαρχος Γουώλτον-Νάιτ του Κλάδου Εκπαίδευσης του Στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το VRLT χρηματοδοτείται από τα 800 εκατ. λίρες που διαθέτει το Defence Innovation Fund για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών επ’ ωφελεία των Μονάδων πρώτης γραμμής. Και οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να επενδύουν σοβαρά στην προσομοίωση για να ακονίσουν τις δεξιότητες του υπηρετούντος προσωπικού.

Στα τέλη του 2018 η βάση της RAF στο Odiham απέκτησε εξομοιωτές ελικοπτέρων Chinook αξίας 53 εκατ. λιρών που αναπαριστούν σενάρια επιχειρήσεων για τα πληρώματα που πετούν με τον τύπο ενώ το Βασιλικό Ναυτικό ήδη χρησιμοποιεί Εξομοιωτές Γέφυρας (Bridge Simulators) ώστε οι αξιωματικοί να εξοικειώνονται με τον έλεγχο ενός πλοίου σε διάφορες καιρικές συνθήκες και καταστάσεις ανάγκης.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Captain_Kal
Guest
Captain Kal

Να υπενθυμίσω ότι το consumer τμήμα της Bohemia Interactive, έχει κυκλοφορήσει (ανάμεσα στα άλλα) τα παρακάτω:

Operation Flashpoint: Cold War Crisis (https://www.mobygames.com/game/operation-flashpoint-cold-war-crisis)

ArmΑ ΙΙ (https://www.mobygames.com/game/arma-ii)

Arma III (https://www.mobygames.com/game/arma-iii)

randomname
Guest
randomname

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί όποτε βλέπουμε τέτοιους στρατιωτικούς προσομοιωτές τα γραφικά είναι τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω (μην πω 15) από τα εκάστοτε βιντεοπαιχνίδια της εποχής.

Πάρις
Guest
Πάρις

Στόχος είναι η εκπαίδευση και όχι η διασκέδαση. Οι παράμετροι και οι δυνατότητες που έχει ένας τέτοιος εξομοιωτής είναι πολύ πιο σημαντικές για τον σκοπό του, κάνοντας τα γραφικά ήσσονος σημασίας.
Με λίγα λόγια, είναι διαφορετικές οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις του πελάτη.

vtheofilis
Guest
vtheofilis

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες η ποιότητα των γραφικών, όπως πχ κατά πόσο είναι “ανοικτός” ο “κόσμος” της προσομοίωσης, σε τι μηχανήματα θέλει να τρέξει ο πελάτης τον προσομοιωτή, και άλλα.

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

+1