Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου και Αμερικανού Πρέσβη στην 110 ΠΜ και στα MQ-9 Reaper, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σήμερα έγινε επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην 110 ΠΜ, όπου εδρεύει απόσπασμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper των ΗΠΑ. Τον ΥΠΕΘΑ συνόδευε ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt. Και οι δυο επισκέφτηκαν το απόσπασμα των αμερικανικών MQ-9 Reaper, σε μια κίνηση εξαιρετικού συμβολισμού για τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις των δυο χωρών ειδικά στον Αμυντικό Τομέα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου:

«Είμαστε στην 110 Πτέρυγα Μάχης μαζί με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα. Η παρουσία του εδώ αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Έναν άξονα σταθερότητας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προς τα νότια με στενές σχέσεις, μέσω της Κύπρου, με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν πλέον σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Επίσης, με τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας ως κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και της Λάρισας που μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο όχι μόνο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος άξονας σταθερότητας επεκτείνεται προς τα βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες πλέον διαμορφώνουμε στενές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθούν και στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και το πολιτικό προσωπικό για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Να ευχαριστήσω και τους πολίτες της Λάρισας, διότι αυτή τη συνεργασία τη βλέπουν με μια θετική ματιά και πλέον αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και στον τομέα της ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου – και αργότερα ίσως πετρελαίου – και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εδώ».

Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν πως η στάθμευση των αμερικανικών UAV εξελίσσεται ομαλά, και οι Αμερικανοί είναι ευχαριστημένοι με τις υποδομές της 110 ΠΜ και την γεωγραφική της θέση. Σύντομα θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν επιχειρησιακά τα MQ-9 που σταθμεύουν στην βάση. Αν και το defencenews.com είχε αναφέρει πως η μεταστάθμευση είναι προσωρινή, εντούτοις δεν προβλέπεται αποχώρηση στο εγγύς μέλλον.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Member
MUSTAFA

μπράβο Kammenos έλα σε μας…… ANKA και εσύ… θα ήταν ωραίο :)))

Αμερικανός υπάλληλος…

40N6
Guest
40N6

Η παρουσία των Αμερικάνων στην Λάρισα (ή και αλλού) το μόνο που προσφέρει είναι να εκνευρίζει τους Ρώσους και εκεί που θα έδιναν τους S400 με το βλήμα των 120 χμ στο τέλος θα δώσουν το 250αρί.

Είναι τόσο δύσκολο να κάτσουν στην Κρήτη και να μην περιφέρονται από εδώ και από εκεί;

Ττ
Guest
Ττ

Απορία.
Δηλαδή ξεκινούν ή στα ξεκινούν τα uav από την Λάρισα και θα πηγαίνουν που; Ιράκ;, Συρία;, Λιβύη; κομμάτι μακριά δεν πέφτει; Τόσο σε χιλιόμετρα όσο και σε χρόνο πτήσης.