Εθελοντικός αφοπλισμός; του Βασίλη Νέδου

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Βασίλη Νέδου

Ενα βασικό εφόδιο της διπλωματικής εργαλειοθήκης κάθε ανεπτυγμένης χώρας στον πλανήτη είναι πάντα η απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Οχι η χρήση της, αλλά η ύπαρξή της ως πιθανότητας. Μπορεί κανείς να φανταστεί τον μεταπολεμικό κόσμο με τις ΗΠΑ να έχουν μικρότερο στρατό από τις ευρωπαϊκές χώρες;

Διανοείται κανείς την άνοδο της Κίνας δίχως την παράλληλη ανάπτυξη του εθνικού οπλοστασίου της, το οποίο πλέον ανταγωνίζεται ευθέως παλαιές εξαγωγικές αμυντικές βιομηχανίες όπως η αμερικανική και η ρωσική; Και, για να έλθουμε πιο κοντά στα ελληνικά μεγέθη, μπορεί κανείς να διανοηθεί το Ισραήλ δίχως τις πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική τεχνογνωσία που εξακολουθεί να παράγει;

Τα ερωτήματα είναι βεβαίως ρητορικά. Ενα ερώτημα που δεν είναι διόλου ρητορικό είναι για ποιο λόγο η Ελλάδα, η οποία, με βάση τουλάχιστον τις διαχρονικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεών της (ανεξαρτήτως αποχρώσεως) περί ύπαρξης εξ Ανατολών απειλής, αδυνατεί να αποκτήσει ένα πραγματικά ισχυρό αμυντικό αποτύπωμα. Οι περιορισμοί της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης δεν αποτελούν απάντηση στο ερώτημα.

Η απάντηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διαχρονική αδυναμία του πολιτικού συστήματος των τελευταίων (τουλάχιστον) 20 ετών να αντιληφθεί την ανάγκη  ύπαρξης ισχυρής αποτροπής με παράλληλη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα είναι, βεβαίως, προφανή. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα υστερεί τεχνολογικά, με συνέπεια να διαπραγματεύεται εξωπραγματικά συμβόλαια αμυντικών προγραμμάτων, τα οποία ούτε αντέχει οικονομικά ούτε λύνουν το πρόβλημά της σε βάθος χρόνου.

Είναι σαφές ότι στη φάση στην οποία έχουμε βρεθεί, θα πληρώσουμε ακριβά την αβελτηρία των προηγούμενων πολλών ετών, προχωρώντας σε προμήθειες που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της αγοράς των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ χώρες όπως το Ισραήλ και, εσχάτως, η Τουρκία, που δρουν στην ευρύτερη περιφέρειά μας, έχουν μετατραπεί σε χρήστες και εξαγωγείς.

Σε οποιαδήποτε υγιή κοινωνία είναι λογικό η άμυνα και οι εξοπλισμοί να αποτελούν αντικείμενο των αρμόδιων τεχνοκρατών. Η επικράτηση του φθηνού συνδικαλισμού στις αμυντικές βιομηχανίες, η ουσιαστική ανυπαρξία ναυπηγείων, γενικά συμπεριφορές που οδηγούν σε ομηρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν δεν είναι καλά σημάδια. Η υστέρηση είναι ήδη σημαντική, ας μη μετατραπεί σε εθελοντικό αφοπλισμό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

22
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
13 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
AlexandrosSAABVoiceofreasonLefterisMikros-hroas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Είναι πολυσυζητημένα θέματα παρ’ ημίν και υμίν. Όμως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δεν έχει η βιομηχανική πολιτική, τα λογής “εθνικά φορτηγά”, “εθνικά τυφέκια” κλπ. Προτεραιότητα έχει η ενίσχυση της αποτροπής ΑΜΕΣΑ. Η επιβουλή κατά της νησιωτικής χώρας και των θαλασσίων ζωνών γιγαντώνεται. Θέλουμε όλα τα α/φ της ΠΑ και τα ε/π της ΤΑΞΑΣ στον αέρα, το ΠΝ πάνοπλο με τορπίλες και πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, τις ΜΕΚΟ εκσυγχρονισμένες ουσιωδώς, τον ESSM σε όλα τα μεγάλα πλοία επιφανείας, τα Phalanx αναβαθμισμένα στο νεότατο στάνταρντ, το RAM σε ευρεία χρήση. Ο εθελοντικός αφοπλισμός έγκειται στο ότι ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν γίνονται. Δεν είναι καν ποσό… Read more »

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Μπράβο σου. Σε λίγες γραμμές αναλύεις το πραγματικό πρόβλημα των ΕΔ με στοχευμένες παρατηρήσεις.

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Θα ήθελα να προσθέσω και ένα άλλο θέμα που προκαλεί προβλήματα. Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο. Μιλάω για τις κρίσεις.
Δε μπορεί κάποιος που έχει μία θέση ευθύνης να ¨φοβάται¨να πει τη γνώμη του ή να εκθέσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι με τις επόμενες κρίσεις θα μπορεί να πάει σπίτι του. Βέβαια μπορεί κάποιος να πει να παραιτηθεί. Σωστό και αυτό αλλά όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν έχει γίνει.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Γιατί να παραιτηθεί από τη δουλειά στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του, όταν γνωρίζει ότι περιμένουν 10 κομματικοί από πίσω να τον διαδεχτούν με χαρά και να κάνουν τα χατίρια της πολιτικής ηγεσίας; Είτε μείνει είτε φύγει, η άμυνα χαμένη είναι τελικά.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Είναι το γνωστό θέμα που υπάρχει και με το Δικαστικό Σώμα. Από τη μια ο κίνδυνος αθέμιτης πολιτικής επιρροής δια της επιλογής των ηγεσιών, από την άλλη ο κίνδυνος στερουμένων άμεσης νομιμοποίησης σωμάτων δημοσίων λειτουργών που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, ανέλεγκτα και ανεξέλεγκτα, αναπαράγοντας τις εσωτερικές των παθολογίες (ο δικαστικός που δουλικά αναπαράγει την ως τώρα αρεοπαγιτική νομολογία, ακόμη και όταν είναι προδήλως εσφαλμένη, από φόβο μην του αναιρεθούν οι αποφάσεις … ο αξιωματικός που δεν τολμά να αντιλέξει στον Κλαδάρχη – ο οποίος έχει ίσως υπόσχεση για σπουδαία θέση σε προμηθευτή μετά την αποστρατεία – για τις προδιαγραφές… Read more »

Stratilatis
Member
Noble Member
Stratilatis

Στις ΕΔ δεν είναι το ίδιο με τους δικαστές.
Και αυτό διότι, μπορούν να σε κάνουν τσιμπητό από το βαθμό του Σχη και πάνω δηλαδή αποστρατεύεσαι μίνι Ταξχος.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την τσέπη σου αφού ακόμα και αν παρέμενες για άλλα τρια χρόνια η διαφορά στο σύνολο των αποδοχών σου θα ήταν της τάξης των 5000 ευρω για τα 3 χρόνια και στην σύνταξη στα 30 ευρώ, έστηκε η Φατμε. Απλά χρειάζεται κάκαλα και ποιός να μπλέκει τώρα και δεν βαριέσαι ρε αδερφέ εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Και επειδή η ρούμπρικα είναι ο κράχτης της βραδιάς, παρακαλώ όλους τους φίλους της αεροπορίας να δουν το θαυμάσιο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για τα Μιράζ της Ελβετίας, αλλά κυρίως το ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ βίντεο που πόσταρε στα σχόλια του ιδίου άρθρου ο φίλος George_K,
https://www.ptisidiastima.com/swiss-mirage-iiis/

George_K
Member
Famed Member
George_K

Σε μια προηγούμενη ανάρτηση εδώ: https://www.ptisidiastima.com/extension-offers-swiss-fighter/ είχα μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον φίλο Ilias Skaltsiotis σχετικά με το διαγωνισμό ΝΜΑ για την ελβετική αεροπορία και την ακύρωση του Gripen E. Κατά τη διάρκεια της μικρής έρευνας που έκανα στο διαδίκτυο, και όσο μάθαινα πληροφορίες, με έπιασε μια απίστευτη θλίψη. Όσο και να μην θες.., μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις χώρες, λαούς, νοοτροπίες, καταστάσεις… Μια “μικρή” χώρα η οποία δεν απειλείται από κανέναν, πόση σημασία δίνει στους θεσμούς της, και πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην άμυνά της και στην βιομηχανία της. Και εδώ στη χώρα μας, μας έχει φάει ο… Read more »

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Πρέπει να μπει ένας φόρος για την Άμυνα. Να πάει η φορολογία σε ένα στρογγυλό 50%. Έτσι θα μαζέψουμε αρκετά χρήματα για την αγορά των απαραίτητων όπλων και θα αυξήσουμε τους μισθούς (στο δημόσιο)…!!! Τώρα που το σκέφτομαι, φόροι στο 70% του εισοδήματος θα ήταν ακόμα καλύτερα. Αγοράζουμε και αεροπλανοφόρο αμα λαχει ναουμ.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Έλπιζα σε εκτενέστερο άρθρο. Συνοπτικά οι προτεινόμενες λύσεις του άρθρου είναι, .Εγχώρια πολεμική βιομηχανία .Τεχνοκρατία .καταπολέμηση του “φθηνού” συνδικαλισμού. …. Πάμε στοίχημα ότι αν τα γιατρέψεις και τα τρία πάλι δεν θα χεις εξοπλισμούς; Η τεχνοκρατία είναι απαραίτητη στον τομέα της, η τεχνοκρατία δεν παράγει το όραμα ή την θέληση για ανεξαρτησία ή το δόγμα. Η τεχνοκρατία δεν παράγει ηθική. Η λογική δεν αρκεί. Ισως ο ψυχίατρος… Τα χουμε ξαναπεί. Το κράτος δεν έχει συνέχεια, δεν υπάρχει διαχρονικός σχεδιασμός στην Άμυνα. Δεν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς, Δεν υπάρχει κέντρο στρατηγικών μελετών όπου τεχνοκράτες, πανεπιστήμια, ΕΔ, συνεργάζονται για να προσαρμόζουν… Read more »

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Τα λάθη αυτά που τονίζεις τς έκανε και η Αμερική σε όλα τα όπλα της αλλά αυτή έχει η μάλλον είχε άφθονα χρήματα, εμείς δεν είχαμε και ποτέ δεν θα έχουμε για να κάνουμε τα ίδια λάθη

x-m
Member
Famed Member
x-m

Ο εθελοντικός αφοπλισμός είναι ήδη εδώ. Όπως και η διαχρονική και συνεπής ανεξαρτήτως κυβέρνησης υποχωρητικότητα.
Ήδη στην τουρκία συζητείται δημόσια ότι “κωλώσαμε” και ακυρώσαμε την άσκηση του ΠΝ. Ακόμα και αν δεν είναι έτσι, αυτήν την αίσθηση δίνουμε και αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον.
Την ώρα που η τουρκία ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της στα όρια του αδιανόητου, τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα που να μας κάνει ελαχίστως αισιόδοξους.

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Περιγράφεται στο άρθρο και περιγράφετε αναλυτικά στα σχόλια σας την πραγματικότητα. Πράγματι πολυσυζητημένο θέμα.
Κανείς δεν θέτει το ερώτημα “που αποσκοπεί;”.
Είδατε; Σιωπή!

Stratilatis
Member
Noble Member
Stratilatis

Ωραία και καλά όλα αυτά που λέει το άρθρο, αλλά δυστυχώς η νοοτροπία αυτή είναι κατεστημένο της Ελλάδος από την ίδρυσή του. Και δεν φταίν οι πολιτικοί, όπως ωραία θέλει να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος για να απενοχοποιηθεί και να τα έχει καλά με τον εαυτό του. ΦΤΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Εξηγούμαι. Εν έτη 1980κάτι, βρισκόμουν σε μία χώρα του ανατολικού μπλόκ. Αφού δεν μπορούσα να κάνω παρέα με τους ντόπιους, ο μόνος φίλος που είχα ήταν ένας Ισραηλίτης με τον οποίο ρίχναμε βολές στο πεδίο βολής των πεζοναυτών στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Γνωριζόμαστε με την αδερφή του που ήρθε να μας… Read more »

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλημέρα Δυστυχώς επικρατεί και στο στράτευμα νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου. Στην Κύπρο που βασιζόμαστε στο θεσμό της εφεδρείας, υπάρχει το παράδοξο που οι νοσοκόμοι για παράδειγμα πρέπει να βάζουν προσωπική άδεια από το κρατικό νοσοκομείο όπου δουλεύουν για να παρουσιαστούν στην εκπαίδευση παρόλο που έχουν πρόσκληση κανονικά. Με 5 μέρες παρουσίαση το χρόνο και δια νόμου 20 μέρες άδεια από την εργασία, στην ουσία το Κράτος λέει στους εφέδρους ότι είναι νομικά υποχρεομένοι να παρουσιάζονται και θα χάνουν το 25% της ετήσιας άδειας τους κάθε φορά. Πριν μερικά χρόνια εφαρμόστηκε πρόγραμμα να πηγαίνουν οι έφεδροι για επάνδρωση των μονάδων ένα 48ώρο… Read more »

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Συμφωνώ απόλυτα – δυστυχώς…. Το πρόβλημα, όπως και πολλά άλλα, είναι βαθύ και έχει ρίζες στην νοοτροπία της κοινωνίας μας. Ο μέσος νεο-Έλληνας διδάσκεται συστηματικά να είναι ατομιστής και να βάζει το κράτος απέναντι ως εχθρό. Επίσης μαθαίνει να μην αναλαμβάνει ευθύνη ούτε προκαταβολικά ως πρόκληση ούτε εκ των υστέρων αν έχει κάνει κάποιο λάθος. Αγνοεί βασικές αρχές λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους ή/και κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να είναι π.χ. φορολογικά ευσυνείδητος ή γιατί η ψήφος του έχει τεράστια σημασία και θα πρέπει να την σκεφθεί πολύ και υπεύθυνα. Πρότυπο είναι αυτός που λαμβάνει… Read more »

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Αυτοκριτική. Τί σοφή κουβέντα είπες φίλε μου. Ξέρουμε να κάνουμε κριτική τους πάντες και τα πάντα, αλλά να κρίνουμε τον εαυτό μας όχι.

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Ευχαριστούμε για τις εμπειρίες σου!
Κι εγώ ήθελα σε κάποια θέματα εδώ μέσα να καταθέσω τις εμπειρίες μου αλλά κάθε φορά γράφω-σβήνω…

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Να μη γράφεις και σβήνεις. Θέλουμε τις εμπειρίες σας για να ενημερωνομάστε ακόμα καλύτερα. Κάνε μια προσπάθεια φίλε Λευτέρη!

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Πολύ ωραία παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν τη ¨λογική¨ της ελληνικής κονωνίας.

Mikros-hroas
Member
Active Member
Mikros-hroas

Σχεδιάζοντας τον Ελληνικό Στρατό του μέλλοντος. Λύσεις υπάρχουν πολλές όχι μόνο από μένα, τα επιτελεία όμως τι κάνουν τόσα χρόνια τι σχεδιάζουν; Τι προτείνουν; Αντιγραφές ξένων στρατών και μεταφορά τους στα Ελληνικά δεδομένα είναι το μεγαλύτερο λάθος. Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Πόσα τάγματα χρειαζόμαστε; Αστεία ερώτηση! Ναι αφού δεν έχουμε φτιάξει της εφεδρείες, δεν ξέρουμε την κατανομή τους, δεν έχουμε ιδέα πως θα της μεταφέρουμε στα σύνορα. Το θέμα είναι πως θα μπορούσαμε να έχουμε μηχανοκίνητες εφεδρείες – ταχείς σχηματισμοί εφεδρειών. Αν γίνετε; Πόσα χρειάζονται; Τι υλικά απαιτούνται. Πόσα στρατόπεδα στην ενδοχώρα απαιτούνται για αυτόν τον λόγο; Με την… Read more »

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Όσο οι πολιτικοί βάζουν πάνω από την πατρίδα το να μην χάσουν το φαίνεσθαι από τους στρατιωτικούς… Όσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων… Όσο θεωρείται ο εργασιακός εκφοβισμός πειθαρχία… Όσο θεωρείται νόμιμη η διαταγή του ανωτέρου ακόμη και όταν είναι κατά παράβαση νόμου… (Δεν υπάρχει νόμος στην Ελλάδα που να επιτρέπει στον οποιονδήποτε να υποχρεώνει τους γύρω του να παρανομήσουν). Όσο η μη τήρηση νόμου δεν θεωρείται παράβαση αλλά εξαίρεση και ανάγκη… Όσο οι έχοντες τις θέσεις να λύσουν τα προβλήματα λειτουργικότητας θεσμικά, τα θάβουν κάτω από το χαλί για να ευχαριστούν τους από… Read more »