Το πρώτο πυρηνικό όπλο της εποχής Τραμπ τέθηκε σε παραγωγή

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 3
  •  
  •  

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να παράγουν μία νέα τακτική πυρηνική κεφαλή για τους στρατηγικούς πυραύλους Trident. Το νέο πυρηνικό όπλο ονομάζεται W76-2 και αποτελεί καρπό εντολής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Σύμφωνα με το “Defense News”, η πρώτη κεφαλή παραγωγής κατευθύνεται στη Μονάδα Pantax του Τέξας. Η ανακήρυξη της Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (IOC) θα συμβεί φέτος, ενώ μένει άγνωστος ο αριθμός των W76-2 που θα αποκτηθεί.

 

Η W76-2 αποτελεί εξέλιξη της W76-1 που αξιοποιούν σήμερα οι πύραυλοι Trident. Πυραύλους του τύπου διαθέτουν υποβρύχια κλάσης Ohio του Αμερικανικού και τα υποβρύχια κλάσης Vanguard του Βρετανικού Ναυτικού. Κάθε Trident έχει βεληνεκές μεγαλύτερο από 7.000 ναυτικά μίλια.

 

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την ισχύ της W76-2 ως “χαμηλής απόδοσης” και την ίδια ως τακτικό πυρηνικό όπλο. Όπως είναι ωστόσο φυσικό, το θέμα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο ως στρατηγικό. Επιπλέον, πιστεύουν πως είναι αδύνατο στον εχθρό να διαπιστώσει ποιος Trident μεταφέρει τη συγκεκριμένη κεφαλή “περιορισμένης” ισχύος και ποιος τις πολύ περισσότερο καταστρεπτικές. Με δεδομένη την υπεροχή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ακύρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος.

 

Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Σίρινσιον, επικεφαλής του Ploughshares Fund, ένα τακτικό πυρηνικό όπλο σαν την W76-2 θα μπορούσε να έχει ισχύ από 0,1 ως 50kt TNT, επίδοση που αντιστοιχεί σε 1.000 MOAB. Η ατομική βόμβα που οι ΗΠΑ έριξαν στην Χιροσίμα είχε ισχύ 13-18kt TNT και προκάλεσε το θάνατο 70.000 – 80.000 Ιαπώνων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 3
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Panos71
Member
Panos71

“τακτικό πυρηνικό όπλο”…μαλιστα, το διαβάσαμε και αυτο…Και εγω την μεγαλη εβδομάδα με συνοπτικές διαδικασίες βαπτιζω το κρέας, ψαρι, για να μη μουρμουρίζει η γυναικα μου.

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1

chikichiki
Member
chikichiki

Δεν είναι λίγο απρόσμενο να μπαίνει τακτική πυρηνική κεφαλή σε SLBM;