Πόλεμος των ρομποτ: βρετανική εταιρία αναπτύσσει πλατφόρμα ρίψης του ρομποτικού οχήματος THeMIS από αέρος

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η βρετανική εταιρία IrvinGQ που εξειδικεύεται στην σχεδίαση και παραγωγή συστημάτων αλεξιπτώτων και λοιπού αεροπορικού εξοπλισμού ανέπτυξε έναν ειδικό κλωβό για την ρίψη με αλεξίπτωτο από αέρος του υβριδικού ερπυστριοφόρου αρθρωτού οχήματος εδάφους (Tracked Hybrid Modular Infantry System – THeMIS). Το THeMIS που ανήκει στην κατηγορία των Μη-Επανδρωμένων Οχημάτων Ξηράς (UGV) κατασκευάζεται από την εσθονική εταιρία Milrem Robotics και έχει ποικίλες χρήσης στο πεδίο της μάχης.

MUTT: Τα ρομποτικά «μουλάρια» του Στρατού σύντομα έτοιμα για επιχειρήσεις

Το ATAX, όπως αποκαλείται η πλατφόρμα ρίψης, είναι πρωτοποριακό στο ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία αυτοενεργοποιούμενων αεροσάκων για να απορροφήσει την κινητική ενέργεια της προσγείωσης εκεί που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται υλικά διάχυσης ενέργειας (EDM). Έτσι, η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη αφού οι αερόσακοι είναι προκατασκευασμένοι και τοποθετούνται άμεσα στην παλέτα ή κλωβό. Τώρα, η IrvinGQ προσπαθεί να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα δέσης και απελευθέρωσης του συστήματος πάνω στην πλατφόρμα ATAX έτσι ώστε το φορτίο ή όχημα να είναι έτοιμο να κινητθεί αμέσως μετά την προσγείωση.

To ATAX μπορεί να μεταφέρει κι άλλα φορτία στο πεδίο της μάχης αυξάνοντας τη ροή εφοδίων και υλικού και δίνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα στην φίλια δύναμη (πηγή: IrvinGQ)

Κεντρικό θέμα, φυσικά, είναι το ρομποτικό όχημα THeMIS, ένας αυτοκινούμενος φορέας με ερπύστριες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες αποστολές. Η εσθονική Milrem Robotics προορίζει το όχημα για τον στρατό της χώρας, όπου υπηρετεί ήδη έχοντας αναπτύξει τις πρώτες μονάδες με το εσθονικό απόσπασμα στο Μάλι. Το THeMIS μπορεί να δράσει ως μεταφορικό, μετακινώνοντας φόρτους υλικού και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή, εκκενώνοντας τραυματίες, ως φορές οπλικών συστημάτων με τηλεχειζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) να εκτελέσει αναγνωρίσεις ή να μεταφέρει εκρηκτικά σε σημεία που εκθέτουν αδικαιολόγητα το προσωπικό. Το THeMIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές εκτάκτων αναγκών, όπως πυρόσβεση σε δυσπρόσιτες περιοχές, κατάσβεση βιομηχανικών πυρκαγιών, μετακίνηση επικίνδυνων φορτίων κλπ.

Είναι δύσκολο να μην κάνουμε μια αναφορά στην πρόσφατη αποστολή φύλαξης του Έβρου, αν ο Ελληνικός Στρατός διέθετε παρόμοια οχήματα. Με την ύπαρξη του φράχτη ως δεδομένη, οι αποστολές περιπολίας ή προσέγγισης στη μεθοριακή γραμμή θα μπορούσαν να αναληφθούν από οχήματα τέτοιας τεχνολογίας, σε 24-ωρη βάση με το προσωπικό να είναι προφυλαγμένο σε κάποιο κλιματιζόμενο κέντρο και το απόσπασμα ασφαλείας να επεμβαίνει μόνον όπου και όταν χρειάζεται ενώ τα οχήματα, εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας/θερμικής απεικόνισης, προβολείς, μεγάφωνα και γιατί όχι κάποιο οπλισμό (ας πούμε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνες βομβίδες) να επιχειρούν μέσα στις λάσπες, το κρύο και τα δακρυγόνα χωρίς προβλήματα. Ο πόλεμος, υβριδικός ή θερμός, χρειάζεται έξυπνες λύσεις και οικονομία μέσων και δυνάμεων, όπως αποδείχθηκε στις Καστανιές και συστήματα όπως το THeMIS αποτελούν ήδη τμήμα του σχεδιασμού μεγάλων και μικρών στρατών.

Εντός του έτους ξεκινούν οι παραδόσεις εγχώριων UGV στον Τουρκικό Στρατό

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
StratilatisIlias_SkaltsiotisDP80KaizerAmstelVonLagerS Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Σωστη η αποψη σας…αλλα μαλλον πρωτα θα πρεπει να αναπτυχθουν μεσα ηλεκτρονικου πολεμου.Υπαρχει εμπειρια και παραγωγικη ικανοτητα εδω ηδη και η αναπτυξη τους θα ειναι σχετικα ομαλη.Αν δεν γινει αυτο…τοτε με τις δυνατοτητες των Τουρκων στον συγκεκριμενο τομεα…τα ρομποτακια αυτα…θα τα κοιταμε να χορευουν τσαμικο.

DP80
Member
Trusted Member
DP80

Πολύ καλό άρθρο, το οποίο δείχνει το μέλλον που έρχεται.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Εκτός από καθήκοντα σκοπού εν ειρήνη, τέτοιου είδους συστήματα είναι ιδανικά για μοναδες ΚΔ και αλεξιπτωτιστών, για την μεταφορά υλικού και βαρέων όπλων. Να γίνουν δλδ τα σύγχρονα μουλάρια.

Stratilatis
Member
Noble Member
Stratilatis

Στην αναδιοργάνωση του PLA (Κινεζικός Στρατός) πριν καμία δεκαριά χρόνια, πρώτη είχαν παρουσιάσει την χρήση 6χ6 ATV (amphicat) σαν μεταφορέα ομάδος πεζικού και βαρέως οπλισμού .50 και 40χιλ. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρυντικά στην πειραματική μηχανοκίνητη ορεινή ταξιαρχία συνόρων που το είχαν υιοθετήσει. Οι αμερικανοί το πήγαν ένα βημα παραπάνω με την προσπάθεια να το κάνουν ρομποτικό έκτοτε και μετά από το πρωτότυπο ισραηλινό δημιουργήσαν αρκετά πρωτότυπα. Για τον Ελληνικό στρατό, η χρήση ενός ΑΤV με την δυνατότητα και τηλεκατεύθυνσης μέσω χειριστηρίου, σαν τα παιδικά παιχνίδια ή follow on ένα στρατιώτη όπως τα πρωτότυπα των αμερικανών, κάτι που είναι εύκολο… Read more »