Αμερικανοί πιλότοι A-10 Warthog λαμβάνουν τον Σταυρό Διακεκριμένων Πράξεων Ιπταμένου

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δύο Αμερικανοί πιλότοι αεροσκαφών A-10 Warthog έλαβαν το παράσημο του Σταυρού Διακεκριμένων Πράξεων Ιπταμένου στις 2 Νοεμβρίου, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις παρασημοφόρησης με το μετάλλιο δύο χειριστών την ίδια ημέρα.

Όπως μεταδίδει το «Military.com», την εκδήλωση έκανε περισσότερο ξεχωριστή ότι η απονομή του Σταυρού Διακεκριμένων Πράξεων Ιπταμένου έγινε σε χειριστές της ίδιας μοίρας μαχητικών. Σύμφωνα με τον διοικητή της 303ης Μοίρας Μαχητικών Αντισμήναρχο Rick Mitchell, στην οποία υπηρετούν οι πιλότοι, είναι ένα γεγονός «εξαιρετικά μοναδικό και σπάνιο… Πολύ σπάνια αποδίδεται ο Σταυρός Διακεκριμένων Πράξεων Ιπταμένου. Ακόμη περισσότερο αποδίδεται την ίδια ημέρα σε δύο μέλη της ίδιας μοίρας».

Ο πρώτος από τους δύο πιλότους, Αντισμήναρχος John “Crack” Roe, βοήθησε στρατιώτες του μηχανικού σε συμπλοκή με Ταλιμπάν το 2008. Οι Αμερικανοί είχαν σχεδόν καταναλώσει τα πυρομαχικά τους, όταν ο Roe εξαπόλυσε ριπές με το θηριώδες πυροβόλο GAU-8/A Avenger των 30mm σε μια επικίνδυνη διέλευση, αλλά τα πυρά αστόχησαν λόγω σφάλματος του συστήματος. Στο δεύτερο πέρασμα χρησιμοποίησε επτά ρουκέτες, μόλις 40 μέτρα από τους Αμερικανούς στρατιώτες, κερδίζοντας την ημέρα.

Ο δεύτερος πιλότος, Επισμηναγός John “Sapper” Tice, έλαβε το παράσημο για τις πράξεις του στο Αφγανιστάν το 2010, όταν εντόπισε ανιχνευτή των Ταλιμπάν κοντά σε περιοχή που βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες του μηχανικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων, οι πρώτοι για την κατασκευή γέφυρας. Ο Tice προκάλεσε τον θάνατο 32 Ταλιμπάν, χωρίς να κινδυνεύσει κανένας από τους 75 Αμερικανούς στρατιώτες. Ο Roe έχει βραβευτεί ακόμη δύο φορές, την τελευταία φορά επειδή έσωσε 16 στρατιώτες που έπεσαν στις 5 Ιουνίου 2008 σε ενέδρα των Ταλιμπάν.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of