Προχωράει η διαδικασία για την έκδοση αδειών για τα υδατοδρόμια

5
Floatplanes in harbour
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σήμερα απαιτούνται έως και 42 βήματα για την οριστική αδειοδότηση υδατοδρομίου. Στόχος είναι η μείωση της διαδικασίας αυτής στο ήμισυ.

Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδο στη Βουλή. Με δεδομένο ότι η απλοποίηση της δημιουργίας του δικτύου υδατοδρομίων αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να ενσωματωθούν παρατηρήσεις και σχόλια.

Το τέλος μίας Οδύσσειας: Συμφωνία για την δημιουργία 20 υδατοδρομίων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Ειδικότερα, τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που έχουν ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, πρόκειται άμεσα να επιστρέψουν στο υπουργείο Υποδομών το σχετικό κείμενο με τυχόν παρατηρήσεις τους. Στόχος τόσο του υφυπουργού Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη, όσο και των ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, είναι η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή το αργότερο τον Νοέμβριο, ώστε να ακολουθήσει το ταχύτερο δυνατόν η ψήφισή του. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο, αλλά για συνέχεια του νόμου 4568/2018. Προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέσω του περιορισμού των απαιτούμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ). Σήμερα απαιτούνται έως και 42 βήματα για την οριστική αδειοδότηση υδατοδρομίου και στόχος είναι η μείωση της διαδικασίας αυτής στο ήμισυ.

Ακόμη ένα ζήτημα το οποίο είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ υποψήφιων επενδυτών και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι αυτό της χορήγησης άδειας για τη δημιουργία υδατοδρομίου σε ιδιωτικά λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταλύματα πολυτελείας. Η αδειοδότηση στις εν λόγω εγκαταστάσεις αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο πτητικό έργο των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, έτσι ώστε να μη βρεθούν στον «αέρα» οι εκκρεμούσες άδειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης στη Διαύγεια για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Εργο της ομάδας εργασίας είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να καταστούν εφικτές η αδειοδότηση και η ανάπτυξη δικτύου των υδατοδρομίων στη χώρα με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο εκτενές άρθρο της Καθημερινής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nexus
Guest
nexus

Άντε να δούμε επιτέλους, ήμασταν νιοι και γεράσαμε…

Νικολας Μ.
Guest
Νικολας Μ.

Είναι πολλά 42 βήματα για την οριστική αδειοδότηση υδατοδρομίου; Δεν ανοίγει beach bar, υδατοδρόμιο “ανοίγει” στο οποίο θα επιχειρούν αεροσκάφη! Δεν πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χιλιάδων ίσως ανθρώπων που θα εξυπηρετεί; Η ασφάλεια των πτήσεων τον υρδοπλάνων αλλά και της εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιχειρήσεις τους; Δεν πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταράξει το περιβάλλον (θαλάσσιο, κλπ) ; Και ένα σωρό ακόμα πέραν των κλασικών φορολογικών, ασφαλιστικών, κανόνων πυρασφάλειας εγκαταστάσεων κλπ. Αν υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον από ανθρώπους που δεν θα παίξουν με την ασφάλεια των επιβατών, και είχαν αξιολογήσει ότι θα υπάρχει περιθώριο κέρδους θα… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δεν έχει αποκαλυφθεί η φύση των βημάτων αυτών, ως εκ τούτου μπορεί να πρόκειται για διαδικασίες οποιασδήποτε φύσης, πχ καθαρά γραφειοκρατικής/τυπικής που να μην εφάπτονται καν των ζητημάτων ασφαλείας. Άλλωστε το σίριαλ των υδατοδρομίων παίζει τόσα χρόνια τώρα, θα νόμιζε κανείς πως έχουν ήδη γίνει σχετικές μελέτες. “Αν υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον από ανθρώπους που δεν θα παίξουν με την ασφάλεια των επιβατών, και είχαν αξιολογήσει ότι θα υπάρχει περιθώριο κέρδους θα είχαμε ήδη υδατοδρόμια.” Μα σαφώς και όχι. Στην Ελλάδα γίνεται ό,τι είναι πολιτικά βολικό. Δεν έχει σημασία το κέρδος, σημασία έχουν οι ψήφοι και η ηρεμία. Τα υδατοδρόμια ποτέ… Read more »

nexus
Guest
nexus

Τα drones τί σχέση έχουν με τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα;;

Kapoios
Member
Kapoios

Η αλήθεια είναι ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια τα drone-taxi θα είναι υπόθεση ρουτίνας. Οι πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστια, ειδικά μετά το 2012, με την έλευση του “deep-learning” και των παραγώγων αυτού. Ήδη υπάρχουν αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα παραγωγής, και έρχονται γοργά και αεροσκάφη. Τα υδροπλάνα ίσως ήταν καλή ιδέα για την Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες. Τώρα νομίζω και εγώ ότι είναι ξεπερασμένη και δεν θα καρποφορήσει παραπάνω από ότι γίνεται ήδη ή έχει γίνει στο κοντινό παρελθόν. Για παράδειγμα τα υδροπλάνα στην Παμβώτιδα την περίοδο 2004-2008 μετέφεραν πάνω από 180.000 άτομα (πχ. https://www.ethnos.gr/ellada/34868_i-pambotida-kalei-piso-ta-ydroplana). Από τον Απρίλιο ήρθε ξανά ένα… Read more »