- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A

- Advertisement -

 
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι πιθανότητες να προχωρήσει η Τουρκία στην παραλαβή των αεροσκαφών F-35A που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2017, όταν πρώτη η Π&Δ έθιγε το θέμα. Χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από όσο προστάζει η λογική, η συνύπαρξη S-400 και F-35A στο οπλοστάσιο χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, απλά δεν γίνεται, απλά και ξεκάθαρα.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες


Η “απόκλιση” των συμφερόντων ΗΠΑ και Τουρκίας έχει όμως παλαιότερη από την απόφαση αγοράς των S-400. Η πέραν αμφιβολίας ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλαξε τις ισορροπίες ανάμεσα στους -όχι και τόσο στενούς- συμμάχους. Η Τουρκία, στην Ερντογάν εποχή, θέλει όχι απλά τον ρόλο της σαν περιφερειακή υπερδύναμη, αλλά σαν πραγματική υπερδύναμη. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Πόση αξία έχει για τις ΗΠΑ η διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35;


Αρχίζοντας από την Αίγυπτο, την πρώτη χώρα με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, η επικράτηση Σίσι απέναντι στους ισλαμιστές φίλους του Ερντογάν, και την Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιούργησε μια πρώτη δεξαμενή πόρων που δεν θα έλεγχε η Τουρκία, το Κατάρ και η Ρωσία (θα μιλήσουμε αργότερα γιαυτό). Το Ισραήλ επίσης βρήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του φυσικό αέριο, την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να προσεταιριστεί την Λωρίδα της Γάζας, που κι αυτή πρέπει να έχει ανάλογα αποθέματα στην ΑΟΖ της.
Η Κύπρος με την αχανή για τα δεδομένα της εδαφικής έκτασης, ΑΟΖ της, έχει επίσης τεράστια κοιτάσματα. Η Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιώσει τους ορυκτούς της πόρους. Όλα αυτά τα αποθέματα, θα κάνουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείο μια πλούσια περιοχή, που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη για τα επόμενα 100 χρόνια. Και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία θα σταματήσει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Ρωσία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία.

Heidi H. Grant: Τυχόν αποβολή της Τουρκίας από το F-35, δεν θα είναι καταστροφική για το πρόγραμμα


Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο είναι κάτι που έχουν στηλιτεύσει οι ΗΠΑ πολλάκις. Δεν είναι μόνο η Γερμανία αυτή καθαυτή, είναι όλη η Ανατολική Ευρώπη που βασίζεται στο ρωσικό αέριο. Οι βιομηχανικές επενδύσεις της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη, πως θα παράξουν χωρίς ενέργεια από τα ρωσικά κοιτάσματα; Απλά δεν μπορούν.
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως την μεταφορά αμερικανικού αερίου και τροφοδοσία μέσω της Αλεξανδρούπολης στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών. Κι αυτό φυσικά σαν εναλλακτική μέχρι να ξεκινήσει να ρέει το αέριο της Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη. Αλλά αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν γίνει αυτό, η αξία της Τουρκίας απέναντι στους μεγάλους της πλέον αντιπάλους, θα είναι πλέον μηδαμινή.

Αν S-400 evet, F-35 yok;


Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν πως οι “φιλάργυροι” Αμερικανοί, σαν “Αμερικανάκια” που είναι, θα δώσουν το F-35A στους Τούρκους προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Έτσι οι Αμερικανοί θα γίνουν συνένοχοι των Τούρκων και των συμμάχων τους Ρώσων, στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να βασίζονται για δεκαετίες στο ρωσικό αέριο. Είναι τόσο έωλα τα επιχειρήματα κάποιων, προκειμένου να στηρίξουν την ανύπαρκτη ελληνορωσική προσέγγιση, που προκαλούν γέλια. Πάμε στα F-35A.
Όταν οι Αμερικανοί αναζητούσαν απεγνωσμένα συνέταιρους για το JSF, έπαιρναν κυριολεκτικά όποιον να’ναι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, να κάνουν το F-35A το επόμενο F-4 και F-16. Οι Τούρκοι τότε ήταν εξαιρετικοί σύμμαχοι, και η Τουρκία ήταν ένα κοσμικό κράτος. Οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν εκπαιδευτεί σε σχολεία του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ ήταν οι καλύτερες. Τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα; κυριολεκτικά, τίποτα.

Ερντογάν για παραδόσεις F-35 αλλά και S-400: «Δεν τα πήραμε για να τα βάλουμε στην αποθήκη»!


Το λέμε συνεχώς, το F-35A είναι το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της Δύσης απέναντι στο ρωσικό οπλοστάσιο. Είναι αυτό που φτιάχτηκε προκειμένου να συντρίψει αεράμυνες, να καταρρίψει αεροσκάφη με μηδενικές απώλειες. Είναι ένα μονόπλανο του Β’ ΠΠ την εποχή του Α’ ΠΠ κι ακόμη περισσότερο. Η Δύση μπορεί και με την σημερινή της αεροπορία να αντιμετωπίσει τα Su-30/35 της Ρωσίας, προφανώς και τα όχι και τόσο stealth Su-57.
Άλλωστε η Ρωσία, παρά την διαφήμιση, δεν έχει καταφέρει να εντάξει σε υπηρεσία τόσα Su-35S όσα F-22 οι ΗΠΑ (τα αεροσκάφη δεν είναι καν συγκρίσιμα όπως λένε μερικοί, απλά είναι ότι κορυφαίο έχει κάθε αεροπορία), δεν συζητητάμε καν για τα F-15C/D(AESA). Το πρόβλημα της Δύσης, σε ένα θεωρητικό πεδίο αντιπαράθεσης, είναι η εξελιγμένη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα (S-300, S-400 και το μελλοντικό S-500). Το όπλο που “τελειώνει” αυτό το πρόβλημα, είναι το F-35 (A/B/C).

H Τουρκία, η Ινδία, οι S-400, το F-35, και η αλήθεια


Τώρα, τελείως ξαφνικά, η Τουρκία έρχεται να αγοράσει S-400 μετά από τα F-35A. Και όλοι οι εγχώριοι “γνώστες” περιμένουν ότι αυτό θα γίνει έτσι “χαλαρά”. Δηλαδή, το καλύτερο όπλο της Δύσης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, θα δοθεί δώρο στους Ρώσους γιατί έτσι πιστεύουν οι Τούρκοι και οι εγχώριοι μεταπωλητές σανού. Μάλλον όχι. Το αστείο είναι πως θεωρούν πως θα πωληθούν και F-35B, στην Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αεροπλανοφόρο που θα χτυπήσει τις ισραηλινές, κυπριακές, ελληνικές και αιγυπτιακές εξέδρες άντλησης αερίου, ενώ θα είναι και η ναυαρχίδα του στόλου που θα σπάσει την  ναυτική απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας και της Χαμάς. Μάλιστα. Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η ανακοίνωση του State Department πριν λίγες μέρες ήταν σαφής, ενώ το επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου. S-400 μαζί με F-35A στην Τουρκία δεν γίνεται. Δεν το ξέρουν αυτό οι Τούρκοι; το ξέρουν, και μάλιστα καλά; γιατί προχωρούν, γιατί πιστεύουν στο ανατολίτικο παζάρι; όχι, ξέρουν ότι εδώ δεν μπορούν να παίξουν. Τότε γιατί προχωρούν, και δεν αλλάζουν πορεία, πριν τρακάρουν στο παγόβουνο; δεν βλέπουν πως δεν μπορού να πάρουν τα F-35A; Το βλέπουν και πολύ καλά, απλά έχουν αποφασίσει. Οι S-400 είναι πολυτιμότεροι!

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;


Τα έχουμε ξαναγράψει, απλά το λέμε με λίγο διαφορετικό τρόπο. Το F-35A δεν είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική αεράμυνα, η Πολεμική Αεροπορία είναι ένα άλυτο πρόβλημα για τους Τούρκους, κι αυτό το ξέρουν. Η ΠΑ δεν μπορεί να ηττηθεί με 30 F-35A ακόμη κι αν έχουν από πίσω τους 200 F-16C/D Block50+. Η ΠΑ είναι πολύ ισχυρή, και μπορεί να επιφέρει ασύμμετρα χτυπήματα οπουδήποτε στην Τουρκία, χωρίς η τουρκική αεράμυνα να μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Αντίθετα η ελληνική αεράμυνα μπορεί να χαλάσει την μέρα του Τούρκων. Φυσικά οι πυροβολαρχίες Patriot και HAWK μπορούν να καμφθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να χαθεί η μισή ΤΗΚ. Μετά τα ελληνικά μαχητικά θα κάνουν πάρτυ μέχρι την όποια κατάπαυση του πυρός ή μέχρι να μας τελειώσουν τα όπλα, ότι γίνει πρώτο.

Η Τουρκία απέρριψε πρόταση να «ανταλλάξει» τους S-400 με τα F-35


Η μόνη λύση στην ελληνική αεροπορική κρούση λέγεται S-400. Οι τελευταίοι θα αναγκάσουν τα ελληνικά μαχητικά να πετούν χαμηλά, ενώ θα απαγορεύσουν μεγάλες περιοχές που συγκεντρώνεται η τουρκική βιομηχανική και οικονομική ισχύς. Η ύπαρξή τους θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ΠΑ, ενώ πιθανή μετακίνησή τους κοντά στα ελληνικά νησιά, θα είναι ίσως η μόνη λύση για επίτευξη μονιμης αεροπορικής υπεροχής πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο.
Για να γίνουμε πιο “κακοί”, οι S-400 θα είναι και μια λύση για ελληνικά όπλα όπως οι  ATACMS. Επίσης, είναι μια εξαιρετική λύση για την προστασία του “Παλατιού“, καθώς ο Ερντογάν δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι η ΤΗΚ πολέμησε εναντίον του, βομβαρδίζοντας με LGB σημαντικά σημεία κατά το πραξικόπημα. Η στελέχωση των S-400 με αρκετούς “πραιτωριανιούς” του, είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε έναν μοναχικό πιλότο F-35A, που αποφασίζει να κάνει καλοκαιρινό το χειμερινό παλάτι, με την βοήθεια δυο 1000άρων LGB; Θυμίζουμε πως η ΤΗΚ έχει χάσει τόσους πιλότους από τον Ερντογάν, όσους θα έχανε και από την ελληνική αεράμυνα αν αποφάσιζε κάποια στιγμή να αναμετρηθεί μαζί της.

Τράβηγμα στο τουρκικό αυτί για τους S-400 με αναφορά στα F-35


Πάμε στα F-35A. Οι καλοί αναγνώστες μας θα ξέρουν πως το F-35A εκτός από stealth είναι και “μαρτυριάρικο”. Αν είσαι η Νορβηγία, η Δανία ή και η Ελλάδα, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν τώρα είσαι η Τουρκία, που διάγεις έναν πειρατικό βίο, τότε οι αναφορές που στέλνει το F-35A στις ΗΠΑ είναι πρόβλημα. Επίσης, το υπερυψηλής τεχνολογίας F-35A έχει άμεση ανάγκη τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια, προκειμένου να παραμένει αξιόμαχο. Την στιγμή που ανά πάσα στιγμή, μπορείς να εμπλακείς σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, ή και Αίγυπτο, θες να βασίζεσαι στις ΗΠΑ για να διατηρήσεις τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα μαχητικά σου αξιόμαχα;

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»


Το έχουμε πει, η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A. Το καλύτερο γιαυτή είναι να πολεμά με stand off όπλα που ρίχνουν τα F-16 της, αλλα και να χτυπά με βαλλιστικούς πυραύλους. Η Ελλάδα θα προσπαθεί να αντεπιτεθεί με την ΠΑ, κι εκεί είναι η σημαντική αξία των S-400. Οι τελευταίοι είναι που θα κρατήσουν την ΠΑ μακρυά από τις τουρκικές οικονομικές και στρατιωτικές υποδομές. Τα F-35A δεν θα μπορούν να το κάνουν.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Τελευταία παράμετρο στην εξίσωση βάζουμε το κόστος. Τα F-35A θα πρέπει να πληρωθούν σε σκληρό συνάλλαγμα, ενώ τα S-400 αγοράζονται με διακρατικές συμφωνίες και δάνεια της ρωσικής κυβέρνησης, στο επίσης ασταθές και “μαλακό” ρούβλι. Με το κόστος των 100+16 F35A/B έχει ποτέ κανείς αναρωτηθεί πόσα συστήματα S-400 αγοράζονται; μήπως με τα ρέστα φτιάχνουν τελικά το TF-X ή συμμετέχουν στο Su-57;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι βιομηχανικές συνέπειες αν η Τουρκία αποχωρήσει (ή την διώξουν) από το F-35;


Τα F-35A θεωρούμε πως θα καταλήξουν στην Τουρκία, μόνο στην περίπτωση που αυτή αλλάξει, και το αποδείξει έμπρακτα. Ίσως να μιλάμε όχι απλά για αλλαγή, αλλά για εκ βάθρων εκθεμελίωση όσων έχει φυτέψει βαθιά στην Τουρκία ο ισλαμιστής Ερντογάν.
Μετά από όλα αυτά, εσείς, αν είσασταν στην θέση του Ερντογάν, τι θα επιλέγατε; S-400 ή F-35A;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η άποψη είναι θέμα προς συζήτηση. Όποιεσδήποτε απόψεις είναι αποδεκτές, αρκεί να μην είναι υβριστικές ή ειρωνικές.

Το F-35: Αόρατο στα ραντάρ αλλά «ορατό» στις κυβερνοεπιθέσεις;


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Αληθεια οι τουρκικοι S-400 πως αντιμετωπιζονται αν καταφερνουν να καθηλωνουν την ΠΑ τοσο ευκολα?…Μηπως θα πρεπε να λαβουμε εμεις τα f-35 που δεν θα παρει η Τουρκια??? Ετσι το ΝΜΑ μονο ενα

ivychris

Να πείτε καλύτερα, ότι η τουρκία πλέον προμηθεύεται τους S-400 γιατί γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να προμηθευτεί F-35 λόγω αλλαγής γεωπολιτικών συμφερόντων.

SpaceMan

Η αλήθεια μάλλον είναι αυτή…Η μη απόδοση των F-35 είναι μάλλον προειλημμένη. Θεωρώ πλέον πως οι S-400 είναι μια εξαιρετική πρόφαση για αυτό.

Νίκος

Αν είναι δυνατόν τι ακούν τα μάτια μας. 1) Η καζούρα με τα f-35 ξεκινησε αφότου άρχισαν οι φήμες για παραλαβή s-400 ~ 2) Οι ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνευσουν να βάλουν όπλο ερευνητικής αξίας 1+ τρις δολλαρίων πάνω απ’ το S-400 (κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα) αλλά και κανείς δεν είναι τόσο Ηλίθιος να ρισκάρει τόσα λεφτά R&D να πάνε χαμένα.

Νίκος

Επίσης με ποιο τρόπο είναι πρόφαση; Πιο περήφανα θα έβγαιναν οι αμερικάνοι να μπλοκάρουν την εξαγορα φ35 λόγω “αντιδημοκρατικού Ερντογάν” παρά να ψιλοξεφτυλίζονται γκρινιάζοντας για τα s-400 (που ακόμα και τα νήπια αντιλαμβάνονται το τι φοβούνται απ’ την πρώτη συνύπαρξη των 2 συστημάτων).
Δεν βγάζει με κανένα τρόπο νόημα αυτή η συλλογιστική.

Βασίλης

Ναι, έτσι όπως το θέτετε S-400 δαγκωτό!!!
Αλλά το θέμα μετά είναι πως το ένα φέρνει το άλλο. Οι S-400 θα φέρουν και κάνα Ka-52.., μετά κανά Su-30 ή Su-35 και μετά το ΝΑΤΟ θα γίνει Ρωσία.
Ε, μετά εδώ θα γίνει της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το κάγκελο..!

GMT-I

Αυτό πιστεύω και εγώ, και επειδή μάλλον κάπως έτσι το πιστεύουν και οι ΗΠΑ και για να μην το δούνε να γίνεται τελικά πιστεύω θα συνυπάρξουν και τα δύο και S-400 και F-35. Απλά θα γίνει με μια χρονικη διαφορά. Δλδ ο Ενρτογάν αγοράζει τα ρωσικά πυραυλικά, και οι ΗΠΑ θα περιμένουν την στροφή στον επόμενο Πρόεδρο(ως πότε θα κυβερνάει?) ο οποίος θα αποκηρύξει την Ρωσία και θα γίνει η προμήθεια των F-35.

Cretanmacedonian

Εξαιρετική ανάλυση , συμφωνώ σε όλα , η αχίλλειος πτέρνα των Τούρκων είναι η αεράμυνα τους και το ξέρουν.Στην Ελλάδα έχουμε κολλήσει με το F-35 λες και αν δεν το πάρουν δεν θα έχουμε πρόβλημα όλα καλά δηλαδή.
Όσον αφορά τους S-400 πιστεύω ότι η ακτίνα τους και η αποτελεσματικότητα τους σε τακτικό επίπεδο -Αιγαίο-εξαρτάται από την ακτίνα τωρινή και μελλοντική του ελληνικού πυροβολικού.
Υ.Γ έχουμε κανένα νέο με τα MLRS , προμήθεια νέων και εκσυγχρονισμός παλαιών.

Ripmaker

ειναι μεγάλο πρόβλημα για εμας το να μη παραλάβει Φ35 και να παρει Σ400. Εξηγώ το ταπεινό σκεπτικό μου.
Πρώτον το Φ35 είναι ενα πολύ ακριβό όπλο με μεγάλο κόστος συντήρησης. Επίσης ειναι ενα οπλο με χαμηλότερες διαθεσιμότητες απο οτι ενα Σ400 λογω προγραμματισμένων συντηρήσεων καθε τόσο που διαρκουν μήνες.
Ειχα την ελπίδα πως εαν παραλάμβανε τα 30 μαχητικά (οσα τελος πάντων εχει παραγγείλει) θα την εκαναν να ξοδευει πολλά λεφτά στη χρηση του (ποσες ωρες πτήσης θα έγραφαν τα τουρκικα Φ35 καθε χρόνο?) κατι που βολεύει εμας. Απο την αλλη το Σ400 δεν εχει καθόλου ιδια έξοδα χρήσης ιδιως οσο δεν πατάει κάποιος το κουμπί του!
Δεύτερον και εγώ ημουν της άποψης πως το Φ35 ηταν ενα διαχειρίσιμο θεμα για την ΠΑ μας ενώ βρισκω τους Σ400 μεγάλο αγκάθι (αναλογα και με τι πυραυλους θα τους παραδοθούν βέβαια).
Τριτον, ειναι διαφορετικό (πιστέυω) σε μια δυσκολη μέρα με πολλές παραβιασεις/αναχαιτίσεις να μας ρίξουν οι τουρκοι ενα δικό μας μαχητικο χρησιμοποιόντας ενα Φ35 τους αντι να μας ριξουν χρησιμοποιόντας Σ400. θεωρώ πως θα τους ειναι ευκολότερο να περάσουν στη κοινή γνωμη παγκοσμίως πως εμεις ήμασταν αυτοι που μπήκαμε στη χωρα τους και γιαυτό χρησιμοποιησαν τα αντιαεροπορικά τους. Ενώ με το Φ35 αντε να αποδείξουν οτι δεν ειχαν μπει πολύ μέσα σε εμας (που λογω στεαλθ θα κανανε τις βολτιτσες τους σιγουρα στα πεταχτά).

Houdini

Για εμένα το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι S-400 στην ΠΑ θα ήταν εάν τοποθετούσαν μια πυροβολαρχία στην Ίμβρο. Οπουδήποτε αλλού το σύστημα ακυρώνεται λόγω τοπογραφίας. Αλλά και πάλι η Ίμβρος είναι risky γιατί καλύπτεται(;) απ’το ελληνικό πυροβολικό. Στα παράλια πάλι δεν γίνεται να βάλουν τέτοιο σύστημα ( Θα το βλέπουν τα φανταράκια με τα κυάλια). Τώρα κατα την άποψη μου, ΑΝ αποκτήσουν τελικά το σύστημα θα τοποθετήσουν τη 1η πυροβολαρχία στην Κων/πολη και την 2η κοντά στην Αττάλεια για να επιτηρεί την ΑΟΖ. Και πάλι πιστεύω πως το F-35 θα είναι μεγαλύτερο αγγούρι για την ΠΑ παρά 2-3 πυροβολαρχίες S-400

Βασίλης

Αν παρατηρήσει κανείς την τοπογραφία της Τουρκίας και το που βρίσκονται τα “ασημικά” της, αν ήμουν Ερντογάν (φτου φτου) θα έβαζα το ένα πάνω στο βουνό νοτιοανατολικά της Προύσας των 2.000 μέτρων περίπου να μου καλύπτει Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα-εργοστάσια παρασκευής αρμάτων και λοιπών τροχοφόρων στην ΒΙ.ΠΕ Προύσας-εργοστάσια παρασκευής ελικοπτέρων στην Κωνσταντινούπολη-τους 3 ναυστάθμους στον Εύξεινο Πόντο- τις αεροπορικές βάσεις σε Πάνορμο, Εσκισεχίρ, Άγκυρα, Παλαιόκαστρο, Σμύρνη και το άλλο θα το έβαζα στο βουνό νοτιοδυτικά της Αττάλειας (ακριβώς πάνω από την θάλασσα) των 2.900 μέτρων περίπου να μου καλύπτει το κομμάτι που θα μου άφηνε ακάλυπτο η 1η συστοιχία στην Προύσα-τις αεροπορικές βάσεις σε Ιεράπολη, Ικόνιο, Άδανα-τους ναυστάθμους σε Μαρμαρίδα, Μερσίνα και να εξασφάλιζα αεροπορικά την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.
Η υπόλοιπη Τουρκία (από Άγκυρα και ανατολικά) καλύπτεται από το υπάρχον αντιαεροπορικό σύστημα καθώς οι αεροπορίες που έχει να αντιμετωπίσει (Συρία, Ιράκ, Αρμενία) είναι από τραγικές έως για γέλια.
Πιστεύω πως έτσι θα κινηθούν οι Τούρκοι με το εν λόγω σύστημα.

George

Η πρώτη πυροβολαρχία είναι στανταρακι για Αγκυρα λόγω της απειλής που παρουσιάζει η TAF για τον Ερντο

Thras

Φίλε μου δεν λαμβάνεις υπόψη τις αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση προμήθειας S400. Αυτές θα περιλαμβάνουν, εκτός της μη παράδοσης των F35, επιπλέον προβλήματα πρόσβασης σε ανταλλακτικά για τον υπάρχοντα στόλο των F16. Πρακτικά η Τουρκία θα μείνει χωρίς αεροπορία για μία δεκαετία μέχρι να παραλάβει Su30/35 ή 57 που γράφουν κάποιοι.
Μακάρι να μας κάνει τέτοιο δώρο ο Ερντογάν!
Όσο για το “άλυτο” πρόβλημα των S400, για σκεφτείτε να έχουμε εμείς F35, που εκτός του εγγενούς πλεονεκτήματος (stealth) θα πετάνε όπως ξέρουν οι πιλότοι της ΠΑ, ξυρίζοντας τις κορυφές των δέντρων ή στα 10 μέτρα από τη θάλασσα. Σε πόση απόσταση θα γίνονται αντιληπτά από τα S400 και γενικότερα την τουρκική αεράμυνα; Μάλλον θα καταλαβαίνουν ότι κάτι υπάρχει στην περιοχή από τις εκρήξεις στη διπλανή μονάδα πυρός…

Τάσος

Συμφωνώ σε πολλά με το άρθρο σας.Υπαρχουν και κάποια άλλα θέματα που συμπληρώνουν την εικόνα ,Κούρδοι ,Ιράν.Φαινονται άσχετα ,με το θέμα αλλά δεν ειναι

earendil

Εγω περισσοτερο προβληματιζομαι με τα F35 παρα με τα S400.Θεωρω οτι με ηλ πολεμο και πακετα comao μπορουμε να τους εξοντωσουμε.Ειδικα μαλιστα εαν τα βαλουν στα παραλια

Ripmaker

κάπου εδώ θα πρέπει να ζητήσουμε αρθρο Σ400 vs m2000/Scalp….

dkataims

+1

ΙΤΑΛΟΣ

Με τι μέσα θα κανουμε ηλεκτρονικό πολεμο εμείς?

Houdini

Μια χαρά ηλεκτρονικό πόλεμο κάνεις με τα Mirage και τα F-16. Ειδικά το Mirage έχει εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ( ICMS Mk3) αλλά και το F-16 με το ASPIS. Ακόμα και χωρίς κατάλληλο σύστημα αυτοπροστασίας ( δηλ. σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ) δεν θα πας να αντιμετωπίσεις σύστημα αεράμυνας head-on! Απαιτείται πτήση nap of the earth και σίγουρα κάποιος αντιπερισπασμός. Στο μυαλό μου έχω 4-αδα Mirage 2000-5 ψηλά να παρεμβάλουν και τα 4 με το ικανότατο ICMS και ταυτόχρονα ζεύγος 52M σε χαμηλή πτήση οπλισμένα με δύο 2000 pounder έκαστο να κάνουν pop-up ή lofting στο σημείο που βρισκέται η πυροβολαρχία S-400

Mich

“2000 pounder” εναντίον S400; Η εποχή των καμικάζι έχει περάσει… Χάθηκαν οι JDAM, JSOW ακόμα και οι SCALP;

evaggelos

για ηλεκτρονικο πολεμο δε θα πρεπε να χουμε ενα c130 σε εκδοση compass call?

Houdini

Εννοείται πως αν γνωρίζεις το σημείο θα το κάνεις οικόπεδο με 2-3 SCALP. Αλλά αν θές confirmed kill θα στείλεις μαχητικά για βομβαρδισμό με JDAM, MK82/84 οτιδήποτε. Οι ισραηλινοί αυτό έκαναν και κάνουν.

ΙΤΑΛΟΣ

Εαν κανανε αποτελεσματικο ηλεκτρονικο πολεμο τα mirage/f-16 απεναντι σε s-400 δεν θα εριχναν τοσα δις οι Αμερικανοισραηλινοι και Ευρωπαιοι σε εξειδικευμενα τετοια συστηματα. Εκτος εαν τους εχουμε για χαζους. Ουτε θα υπηρχαν οι s-400 σαν σύστημα γενικοτερα.
Η 2000 pounder απο την αλλη , ισως ειναι απο τα πιο ακαταλληλα οπλα για την αποστολη. Μικρη εμβελεια , πολυ βαρια , μονο 2 σαν φορτιο απο το καθε αεροσκαφος.

JohnnyB

Πιθανότατα τα αναβαθμισμένα P-3B Orion θα δώσουν δυνατότητες Η/Π στην Π.Α

MUSTAFA

με μαγνήτη χεριού :)))

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Δεν γνωρίζω τι ικανότητες επιθετικών ενεργητικών ΕW θα δώσουν στην ΠΑ μας τα P-3, αλλά σε επίγνωση ΕLINT/SIGINT, συνεπικουρούμενων ΑΣΕΠΕ/ΜΕΑ, θα προσφέρουν.

dimitrov

Εδώ έρχεται το άλλο ερώτημα. Μήπως τα F-35 αν και εφόσον, είναι κατάλληλα για την Ελλάδα; 30-40 ΤΜΧ ας πούμε;

Kanenas

Σε κάθε δράση , υπάρχει και αντίδραση. Απλώς καλό θα ήταν να αλλάξουμε εμείς πρώτοι τους όρους του παιχνιδιού και να μην περιμένουμε κάθε φορά την άλλη πλευρά για να αντιδράσουμε.

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Πόσες συστοιχίες θέλει η τουρκία για να καλύψει την έκτασής της; Ποιο είναι το κόστος κάθε βολής; Μήπως να αγοράσουμε και εμείς οπλισμένα drone για κορεσμό και καταστροφή της συστοιχίας μιας και η βολή εναντίον drone ίσως να είναι και ασύμφορη; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις ζημιά. Το F35 είναι ένα εργαλείο αλλά δεν είναι πανάκια. Θέλει και άλλα πράγματα για να λειτουργήσει σωστά. Σαφώς και δίνει αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγάιο και όχι μόνο μιας και η αγορά του θα μετατοπίσει τις όποιες συστοιχίες πολύ μέσα στην ενδδοχώρα της τουρκίας.
Η ουσία είναι πως αν υπάρξει σύγκρουση στο Αιγαίο θα είναι Νατοικό πρόβλημα και εκεί η τουρκία θα χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Σαφώς και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτό μιας και η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη και τουλάχιστον στο πρώτο χτύπημα θα πρέπει και να το αντέξουμε μόνοι και να απαντήσουμε μόνοι.

Houdini

Ωραία και που να τις βάλει τις συστοιχίες; Στα παράλια που είναι ολο βουνό και απέναντι υπάρχει πυροβολικό και mlrs; Στην θέση των Nike θα πάνε, δηλαδή στην Θράκη έξω απο την πόλη που είναι κάπως πεδιάδα. Επίσης, μια υπενθύμιση: το S-400 δεν είναι ενας μαγικός κύκλος με 400 χλμ εμβέλεια και οτιδήποτε είναι μέσα στον κύκλο ξαφνικά καταστρέφεται..Αν θυμάμαι(δεν είμαι σίγουρος) καλά τα S-400 οπως και το S-300 για μακρινες εμβέλειες στοχοποιούν με βάση την πιθανότητα ο στόχος να βρίσκεται στο σημείο στο οποίο ο πύραυλος κατευθύνεται, δηλαδή αρχικά ο πύραυλος θα κατευθυνθεί προς την γενική θέση του εναέριο στόχου και αν το radar τον εγκλωβίσει τότε ο πύραυλος αφου έχει πια πλησιάσει αρκετά θα προσπαθήσει να αναχαιτήσει τον στόχο. Βολές εναντίον εναέριων στόχων που μπορούν να κάνουν απότομους ελιγμούς notching f-pole κλπ δεν θα γίνουν πάνω απ’τα 50 χλμ
Δείτε στο Ισραήλ σε ποιά απόσταση βάλλουν με τους Πάτριοτ τα ιρανικά drone και συγκρίνετε με ενα F-16

Chris Ain.

Το ένα πρόβλημα είναι οι S-400 μα το χειρότερο κατα την γνώμη μου είναι οι BORA και Yildirim. Απάντηση για να μην πω απαντήσεις διαθέτει σίγουρα το “δυτικό” οπλοστάσιο αλλά το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι ικανή να διεκδικήσει αυτά τα οπλικά συστήματα και αν η “Δύση” (ΗΠΑ) δουν την Ελλάδα όπως βλέπουν το Ισραήλ!
Απο εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι η περαιτέρω στρατικοποίηση των νήσων ώστε να μπορούν να σφυροκοπηθούν τα παράλια και σε βάθος. Η αύξηση των μονάδων του MLRS και η αύξηση του βεληνεκούς με gmlrs, block iva και deepstrike είναι αναγκαία (αν τα δίνουν). Τα RM-70 δεν επαρκούν. Πρέπει να βρεθούν ανάλογα συστήματα. Το βεληνεκές των πυροβόλων επίσης πρέπει να αυξηθεί στα 70 χλμ.
Ο αριθμός των αντιπλοικών συστημάτων πρέπει επίσης να αυξηθεί. Οι NSM coastal πρέπει να μπουν στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Scalp naval και ένα σύστημα τύπου Lora θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ιδανικά τα MLRS.
Το βασικότερο όμως είναι οτι για να γίνουν μια σειρά απο ενέργειες θα πρέπει να βρεθούν πολιτικοί που να έχουν όραμα για την χώρα και δεν θα μοιράζουν δις για ψηφοθηρικούς σκοπούς

chikichiki

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι υστερούν σε ακρίβεια και δε μπορούν να χτυπήσουν παρά μόνο στατικές δομές, και μάλιστα συχνά χωρίς τραγικώς καταστροφικά αποτελέσματα. Με συνετό σχεδιασμό και λίγη τύχη, οι επιπτώσεις τους θα ελαχιστοποιηθούν, χωρίς βέβαια να υπονομεύω το ότι είναι επίφοβα όπλα και πιθανώς μη ανασχέσιμα.

Stmts

Αν παρουν τους S400(το πιο πιθανο) ουσιαστικα θα παψουν να ειναι μελη του Νατο.Ηδη αποτι μαθαινω κρισιμες πληροφοριες οι τουρκοι δεν τις μαθαινουν. Θα ακολουθησει αμερικανικο δωρακι ενισχυσης του πυροβολικου.Λυσεις παντα υπαρχουν.Αληθεια απο το ταξιδι του κυβερνητικου επιτελειου στη Μοσχα βγαινει κατι για την υποστηριξη των δικων μας s300?

Nestoras

Όλη η ανάλυση είναι απόλυτα σωστή και μάλιστα και πολύ βαθιά αλλά βασίζεται σε μια υπόθεση που ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ισχύει. Στο ότι τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος θα παρέχουνε ενέργεια στην Ευρώπη για 100 χρόνια.
Ένα κομμάτι όμως του άρθρου, αυτό της αξίας του S 400 για την Τουρκία σε σχέση με το F 35 στέκει από μόνο του. Βέβαια χωρίς της “περι κοιτασμάτων” υπόθεσης, στη σύγκριση της αξίας του S400 σε σχέση με το F 35 θα έμπαινε στην εξίσωση το ότι οι Τούρκοι δεν θα διατάρασσαν εύκολα τις σχέσεις τους με τους Αμερικάνους και ίσως τελικά αγόραζαν τα αεροπλάνα.
Το ζητούμενο είναι ότι εμείς, ιδίως σε περίπτωση που οι ενδείξεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων επιβεβαιωθούν, είμαστε πιο αδύναμοι από ποτέ να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό. Ελπίζω για μια φορά να κάνουμε αυτό που πρέπει και να ανασκουμπωθούμε σαν κράτος αλλά κυρίως σαν λαός.
Πρώτη ανάρτηση, αλλά διαβάζω με ενδιαφέρον τόσο τα άρθρα και τις αναλύσεις, όσο και τις συζητήσεις που τα ακολουθούν και πραγματικά τα απολαμβάνω! Ευχαριστώ και εύχομαι να συνεχίσετε την προσπάθεια!

Αντωνιος

Τρομερα καλο αρθρο !!! Επιτελους το πιο σοβαρο αρθρο απο ολα εχει γραφτεί εδω!!! Ενω κάποιοι αλλοι συνεχιζουν να μας παραμυθιαζουν ουι θα παρουν και τα δυο. Ε λοιπον δεν θα παρουν τιποτα στο τελος και θα το δείτε

Δεν είμαι ειδικός αλλά θεωρώ ότι οι S-400, S-500 κλπ αντιμετωπίζονται. Παραδοσιακά τα μαχητικά επικρατούν συστημάτων SAM. Το έχουν αποδείξει οι Ισραηλινοί, το έχουν αποδείξει και οι Αμερικανοί παλαιότερα. Ειδικά την εποχή των UAV/ UCAV, των συστημάτων Η/Π και της δορυφορικής παρατήρησης δεν είναι και τόσο δύσκολο. Τα αδύναμα σημεία των συστημάτων θα καταγραφούν και οι αποστολές SEAD απλά θα επικαιροποιηθούν.

Γεώργιος

Όταν λες το έχουν αποδείξει, έχεις κανένα π.χ. στο μυαλό σου ; Διότι εγώ έχω ένα αλλά για το αντίθετο. Απ’ την στιγμή που έστειλε η Ρωσία τα S-300s (С-300ПМ2) και τα σύνδεσε στο συνολικό σύστημα αεράμυνας μαζί με τα S-400 και άλλα πιο μικρής εμβέλειας α/α η αεροπορία του Ισραήλ σταμάτησε της επιδρομές της στα εδάφη της Συρίας. Απ’ ότι θυμάμαι το Ισραήλ είναι το μοναδικό ακόμα στην περιοχή που έχει τα F-35. Αν και πιστεύω ότι δεν θέλουν να τα ρίξουν σε τέτοια μάχη.

George

Αυτό μόλις έγινε. Η απάντηση του Ισραήλ εκκρεμεί αλλά δεν θα αργήσει

Γεώργιος

Αυτό έγινε μετά το επεισόδιο με το κατασκοπευτικό Αν-20 που συνέβη πριν έναν μήνα. Η αεροπορία του Ισραήλ έκανε επιδρομές κάθε μέρα πριν το συμβάν. Αφού έγινε η παράδοση των S-300s δεν έχει γίνει ούτε μια. Απλά τροφή για σκέψη. Δεν λέω ότι δεν θα γίνει, όπως είπε ένας φίλος παρακάτω σε 2-3 μήνες θα μάθουμε.

Gunner

Το πως τα F-35 όταν τα χρησιμοποιούν οι νατοϊκοί εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων θα φέρουν τον όλεθρο και όταν θα τα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι εναντίον της Απαρχαιωμένης αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας για τα σημερινά δεδομένα, σαφώς μη σχεδιασμένη να αντιμετωπίσει αεροσκάφη όπως το F-35 και εκτεταμένο ηλεκτρονικό πόλεμο, σε αντίθεση με την Ρωσία που επενδύει ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε.

ptisidiastima

Πράγματι μπορούμε

SpaceMan

Απαρχαιωμένη ελληνική αεράμυνα;; Δεν θα το έλεγα 🙂

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπαρχαιωμένη αεράμυνα με Πάτριοτ, S-300, Tor M-1, Crotale NG, ASRAD-H ?
Ε μην το ξεφτιλίσουμε το οτιδήποτε σε αυτόν τον τόπο….
Σε ότι αφορά άλλα συστήματα, στα Hawk και ΒΕΛΟΣ δεν έγινε σε ποσοστό 100% ο εκσυγχρονισμός τους (π.χ το ΒΕΛΟΣ του θέλει οπωσδήποτε ένα νέου τύπου πύραυλο) ενώ τα ρωσικά OSA ναι είναι απαρχαιωμένα. (σημείωση, οι ρώσοι μας είχαν προτείνει να αγοράσουμε ισάριθμα Pantsir για να αντικαταστήσουμε τα OSA.
Έχε υπόψη ότι όπου υπάρχουν Πάτριοτ δεν περνάει τίποτα. Σε ότι αφορά τους Χωκ τους κρατάμε ακόμη για να καλύπτουμε κάποιους νεκρούς τομείς που δεν καλύπτει κάποιο άλλο σύστημα μας .
Σε ότι αφορά τα ρωσικά α/α τα στελέχη σε αυτά λένε ότι είναι καλά συστήματα αλλά υπάρχει πρόβλημα με την ρωσική υποστήριξη.

ΙΤΑΛΟΣ

Ναι οπου υπαρχουν πατριοτ δεν περναει τιποτα . Πλακα κανουμε τωρα? Αυτο πες το στους συγγενεις των νεκρων στο Dhahran . Εναντιον των αρχαιων scud οι Δυτικοι εξαπελυαν 3 patriot στον πολεμο του Κολπου. Το ποσο κοστιζει ο ενας ας το αφησουμε. Υπηρξαν μελετες πανεπιστημιακων για την κακη επιδοση του συστηματος στον πολεμο του Κολπου.(Postol-Pedatzur) . Ουτε 360 μοιρες καλυψη εχει, οπως αντιστοιχα συστηματα .
Εαν ηταν τοσο ικανοι οι Patriot οι Ισραηλινοι δεν θα τους εμπλουτιζαν συνεχως με Ισραηλινα υποσυστηματα ουτε θα προχωρουσαν στα David’s Sling/Arrow Κλπ.
Φυσικα και ειναι ενα ικανοτατο συστημα φυσικα , αναλογα και με την εκδοση του , αλλα ας μην υπερβαλλουμε. Σε οτι αφορα τους Hawk τους κραταμε 1.για να καλυπτουν τους νεκρους τομεις των Patriot 2.επειδη συνεργαζονται αψογα με τους patriot 3.Επειδη ειναι ενα πολυ ικανο συστημα παρολα τα χρονακια του.

seb

Η ανεπαρκής -έως αποτυχημένη- απόδοση των Patriot εναντίον των SCUD στον πρώτο πόλεμο του κόλπου, οφειλόταν στο ότι στη φάση επανεισόδου δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν την κεφαλή από τα υπόλοιπα κομμάτια του πυραύλου. Κάνω την “ασφαλή” εκτίμηση πως τρείς δεκαετίες μετά, η αδυναμία αυτή έχει εξαλειφθεί.
Για να μην παρεξηγηθώ, να πω πως προφανώς δεν θεωρώ πως είναι άτρωτο (όπως κανένα οπλικό σύστημα) με σημαντικότερο μειονέκτημα την έλλειψη περιμετρικής κάλυψης. Και αυτό όμως είναι πρόβλημα με λύση, όπως είχε αναδείξει η Πτήση σε άρθρο για τους I-HAWK.

FTS

Είναι θέμα αριθμών και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να πει κανείς ότι τα αμερικανικά F35 δεν θα είχαν απώλειες από την ρωσική Α/Α επιχειρώντας μέσα στην Ρωσία. Αλλά όταν έχεις 1000+ F35 τότε δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για την Α/Α.
Συμφωνώ μαζί σου όμως ότι με 100 και πλέον τουρκικά F35 δεν υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση για το πως θα αντιμετωπιστούν από την ελληνική Α/Α. Απλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και η Τουρκία αν αρχίσει να παραλαμβάνειτ α 100 F35 πολύ ΄συντομα θα κάνει πάρτυ στα δυτικά της. Φυσικά πολύ σωστά η Π&Δ επισημαίνει ότι το F35 πιθανόν να είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να το χρησιμοποιήσεις χωρίς την συγκατάθεση των ΗΠΑ επομένως τι να το κάνει η Τουρκία να δε μπορεί να το στείλει εναντίων μιας αντιπάλου όπως η Ελλάδα?

MPAMPIS

Κατι δεν καταλαβαίνω….. σε διάφορες ασκήσεις το f-35 σημειώνει εναντίων οποιοδήποτε άλλου αεροπλάνου καταρρίψεις της τάξεως 10-20:1.
Σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στην Συρία ισραηλινά f-35 φαίνεται να μην έγιναν αντιληπτά απο ρωσικά S-400.
Μια πυροβολαρχια s400 ποσα αεροπλάνα
f-16 θα μπορούσε να ρίξει πριν καταστραφεί;20; Δηλαδή μια πυροβολαρχια αντιστοιχεί σε 1-2 f-35 αρα 20f-35 μπορει να ρίξουν τόσα f-16 όσα 10 πυροβολαρχιες s400?? Εννοείται οτι δεν σχολιάζω την δυνατότητα που έχει το f-35 να πλήξει μια πυροβολαρχια s400 ενδεχομενος χωρίς καθόλου απώλειες…….Δεν νομιζω οτι ο λόγος κόστους απόδοσης ειναι υπέρ του S400 σε καμια περίπτωση…..
Αν ήμουν ο RTE φυσικα θα επερνα S400 σε σχέση με ενα πειραγμένο F35 αλλα αν ήμουν η ΠΑ δεν θα συζητούσα τιποτα άλλο εκτός απο F35.
Απαγόρευση πώλησης f-35 στην Τουρκία θα σημάνει και μη αποδέσμευση του για την Ελλάδα;

ariseagle

Πολύ ορθά όλα αυτά που γράφετε. Η Π.Α χρειάζεται την απόκτηση 2 μοιρών F-35 για να επισημαίνει και να καταστρέφει τις συστοιχίες των S-400 και των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας και αφού γίνει αυτό πάλι μπορούν τα F-16V/Mirage 2000-5mk2 μας να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά, με stand off όπλα και όχι μόνο. Επίσης να προσθέσω ότι αν τα “σπάσουν” τόσο πολύ ΗΠΑ-Τουρκία τότε να περιμένουμε και τον αντίκτυπο που θα έχει η υποστήριξη των F-16 της THK, κάτι που το θεωρείτε δεδομένο στο άρθρο. Προσωπικά θα προτιμούσα την Τουρκία με S-400 παρά με F-35A, αρκεί το F-35 να υπάρχει έστω και σε μικρούς αριθμούς στο οπλοστάσιο της Π.Α.

D.Kap

Καλησπέρα. Για άλλη μια φορά αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για την εξαιρετική ανάλυση του θέματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έχουμε και μια ακόμη ανάλυση του κατά ποσό μπορεί η πολεμική μας αεροπορία με τα παρόντα μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει τα συστήματά S 400 και αν όχι τι θα χρειαστεί για να το κάνει. Βέβαια ουσιαστικά αυτό που προκύπτει από τέτοιες αναλύσεις αλλά και από τα γεγονότα που μαθαίνουμε καθημερινά είναι ότι οι «γείτονες» κάθε άλλο παρά καλές σχέσεις επιθυμούν. Πρέπει να είμαστε όλοι μας έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και με λυπεί ιδιαίτερα ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αδιαφορεί παγερά να επενδύσει στην αποτρεπτική δύναμη.

FTS

H ανάλυση ξεκινάει από την λάθος βάση ότι η Τουρκία αγοράζει όπλα με βάση τις ελληνικές ΕΔ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη που θέλει να είναι αγοράζει όπλα με βάση τις ΕΔ όλων των δυνάμεων που θεωρεί δυνητικούς αντιπάλους της όπως Αίγυπτος, ΣΑ, Ισραήλ, Ιράν, Αρμενία, Ιράκ και άλλους. Όμως σε γενικές γραμμές ισχύει όντως ότι το F35 έχει κάποια αρνητικά για την Τουρκία όπως σωστά αναφέρεται.
Υπάρχουν και θετικά όμως από την αγορά του. Τα θετικά για την Τουρκία είναι ότι με το F35 παραμένει στο ΝΑΤΟ (γιατί ναι η αποχώρηση από το πρόγραμμα θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για το… Trexit) και θα έχει αποκτήσει ένα όπλο που οι αντίπαλοι της θα πρέπει να σπαταλήσουν πολύ χρήμα για να το αντιμετωπίσουν. Επίσης η ανάλυση δεν προχωράει το ένα βήμα παρακάτω να αναρωτηθεί ότι αν δεν θέλει να αγοράσει τελικά η Τουρκία το F35 και προτιμάει τους S400 τότε τι θέλει να αγοράσει από τα F15X, F16V, EF2000, Su35, Su57 για το επόμενο ΝΜΑ της?
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ότι την τουρκική στάση την εξηγεί και η περηφάνεια τους -και επίσης η εικόνα του “ανυπότακτου στις ξένες δυνάμεις” Ερντογάν- ότι τους είναι δύσκολο να υποχωρήσουν σε έναν εκβιασμό από τις ΗΠΑ (ακόμη και αν δεν είναι εκβιασμός έτσι το βλέπει η κοινή τους γνώμη).
Τα σωστά της ανάλυσης σας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν αστειέυονται, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, και έχουν περάσει επίσης οι εποχές που η Τουρκία μπορούσε να εκβιάζει την Αμερική. Και αυτό ήταν ένα σοκ φαντάζομαι για τους Τούρκους που θέλουν λίγο χρόνο να το αντιληφθούν.

Ccg

Σχετικά με τους S-400, σκεφτόμαστε για μια λύση τύπου Harpy/Harop;

SPirit

Ειναι και αυτό μια λύση, αλλά πρέπει να δούμε που θα τοποθετηθούν…

Ted

Κάπου είχα διαβάσει ότι τα F35 των Τούρκων δεν θα ενσωμάτωναν κρίσιμα συστήματα, μετά από απαίτηση των Ισραηλινών (απαίτηση που είναι άγνωστο πότε τέθηκε)
Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, δεν είναι λογικό για τους Τούρκους να στραφούν σε ένα άλλο όπλο, παρά να αγοράσουν ένα κουτσουρεμένο πανάκριβο όπλο, που πληρώνεται σε δολάρια, το οποίο μπορεί να είναι πολύ υποδεέστερο από τα αντίστοιχα F35 των Ισραηλινών ;

Scalp_eg

Το θεμα ειναι τελειωμενο, σε 1 χρονο το πολυ θα εχει παραληφθει ο 1ος S-400, και μετα οι τουρκοι δεν προκειτε να δουν F-35 ουτε σε 30 χρονια οσες κωλοτουμπες και να κανουν.
Φυσικα τα ρωσικο-σανο-σαιτ θα παραμυθιαζουν το κοσμο μεχρι τελους, οτι οι τουρκοι θα παραλαβουν και τα
2 μαζι.
Ενα χρονο υπομονη λοιπον να επιβεβεωθουμε, και μετα ο στρατηγικος σχεδιασμος της χωρας (χωρις πλεον την απειλη του F-35) πρεπει να επανασχεδιαστει απ την αρχη.
Πρωτο δεδομενο δεν χρειαζομαστε μεχρι το 2040 ΝΜΑ, Τα 85 Viper ειναι μια χαρα θα εχουν τα διπλασια
τουρκικα CCIP στο χερι, τα 24 mirage 2000-5 (λογω mica) το ιδιο, τα 38 απλα 50αρια θα γινουν και αυτα 52+advanced, ακομα και τα 30αρια ισως να αξιζει να αναβαθμιστουν τοτε με τοσα περισσεουμενα απαρτια και σιγουρα τα απλα mirage 2000, με απαρτια απο τα γαλλικα αποσυρομενα 2000-5F.
Καθολικη υπεροχη στην αεροπορια μας λοιπον που ομως θα ακυρωνετε απο το μεσο του αιγαιου και προς τα μεγαλα μας νησια απο την πανισχυρη τουρκικη αντιαεροπορικη ομπρελα.
Εκτιμω οτι θα παρουν σιγουρα 10 πυροβολαρχιες οποτε θα εχουν 300-350 πυραυλους
Για να αποκλεισουμε τον κινδυνο το τουρκικων προσπαθειων κρουσης (σομ, γιλντιριμ) χρειαζομαστε τουλαχιστον 3-4 πυροβολαρχιες πατριοτ ακομα, πωληση των S-300 (δεν προκειτε να εχουμε υποστηριξη απο ρωσους) και αγορα των 2 bellara με αποκλειστικα AAW δυνατοτητες απο 32 αστηρ 30 η καθεμια οπως ακριβως οι freda. Ετσι να εχουμε συνολικα περιπου 250 πατριοτ και 64 αστηρ 30

sotbak

svstos

Γεώργιος

Οι S-300 δεν είναι Ελληνικοί, είναι της Κύπρου αν θυμάμαι καλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eδώ και χρόνια έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Ελλάδας.

JohnnyB

Δεν λαμβάνεις υπόψη περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις απο την Αμερική κατα την περίοδο αποδοχής των S-400 που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα έχουν χρήματα για περισσότερες συστοιχίες ούτε η Ρωσία θα αποδεχτεί μεταφορά τεχνολογίας ώστε να τα φτιάχνουν τοπικά φθηνότερα.
Παράλληλα βέβαια οι Τούρκοι υποτίθεται αναπτύσουν δικό τους πυραυλικό σύστημα αεράμυνας αλλα είναι αμφίβολο που θα φτάσει αυτό όπως και τα πολλά απο τα προγράμματα τους.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστούν καθολικά οι δυνατότητες Η/Π μας και εκεί μεγάλο ρόλο θα παίξουν το Ισραήλ και η Αμερική.
Ήδη εξυπακούεται ότι τα αναβαθμισμένα P-3B Orion μας θα έχουν σημαντικές δυνατότητες Η/Π.
Αν συνδυαστούν με κάποια UAV εξειδικευμένα σε Electronic Warfare θα δώσουν στα πακέτα της Π.Α το πάνω χέρι σε αποστολές βομβαρδισμού της Τουρκικής ενδοχώρας.

desperadonik

Στην πολυ πιθανη περιπτωση υλοποιησης της υποθεσης του αρθρου, θα πρεπει η Ελλαδα να αλλαξει τους κανονες εμπλοκης και να ενισχυσει το οπλοστασιο της με εναλλακτικα και ‘εξωτικα’ οπλα. Αν τολμησουν να καταρριψουν ελληνικο α/φος, θα πρεπει η συστοιχια που το εκανε να καταστραφει εντος λεπτων της ωρας. Αμεσα. Αυτο θα εδινε το μυνημα. Φυσικα, μετα απο μια κινηση αντιποινου σαν αυτη, θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για κλιμακωση, η ιστορια ομως εχει δειξει πως η τουρκια ποτε δεν επιλεγει κατι τετοιο αν δεν ειναι σιγουρη για το αποτελεσμα. Ετσι ομως οπως πανε τα πραγματα στην περιοχη μας, κανενα σεναριο δεν της δινει θετικο αποτελεσμα. Οποτε λογικα μια Ελληνικη κινηση καταστροφης της συστοιχιας και ενας ουρανος γεματος ελληνικα οπλισμενα μαχητικα, μαλλον θα περασουν ετσι, χωρις απαντηση, ακυρωνοντας στην πραξη την αγορα των πυραυλων και το κυρος της συμμαχιας με την Ρωσσια. Τωρα τα οπλα που θα το κανουν αυτο, δλδ την καταστροφη ενος συστηματος S-400,ειναι πολλα και οχι ολα απαραιτητα ακριβα. Εκτος απο τα προφανη και πανακριβα F-35, υπαρχουν και stand off οπλα που μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο τα υπαρχοντα μαχητικα. Μπορει να δημιουργηθει μια ομπρελα πυραλικων συστηματων στα νησια με αναλογες εμβελειες και λογικο κοστος, οπλα πολλαπλης αποτροπης και οχι μονο αντι -S-400. Παραλληλα, μπορουν να αναπτυχθουν και drones αυτοκτονιας κι ετσι μετατρεπονται οι ακτες της Μ. Ασιας σε μια πολυ επικινδυνη περιοχη για να φυτρωσουν και να ευδοκιμησουν S-400. Ολα αυτα ομως θα πρεπει να υπαρχουν σε αριθμους τετοιους που να προκαλουν τον κορεσμο της τοπικης Α/Α αμυνας και να δινουν υψηλα ποσοστα επιτυχιας. Φρεγατες με SCALP περιπολουσες στο Αιγαιο, επισης ειναι αμεσοι φονιαδες S-400. Εμενα θα μου αρεσε και ενα σεναριο με Μ-2000-5/SCALP και Growler που θα ανοιγαν δρομο στα M-2000/EXOCET, F-18E/F και Viper να ισοπεδωσουν το ναυτικο και την υποδομη της τουρκιας σε μια νυχτα! Και για να το παω πιο μακρυα, F-18F που θα κατευθυνουν επιθετικα drones μπροστα τους να ενεργοποιουν και να εξοντωνουν τουρκικες Α/Α συστοιχιες, και πλοια! Περα απο τις πολλες και ευκολα αντιληπτες λυσεις, βασικο συστατικο αποτροπης ειναι οπως σε καθε σχεδιο, σεναριο ή πραγματικοτητα, η θεληση και η βουληση επιβολης της ισχυος της Ελλαδας στις περιοχες ενδιαφεροντος της. Εκει ειναι που πασχουμε και αυτο εκμεταλλευονται καθε φορα οι Τουρκοι για να προωθησουν τα συμφεροντα τους σε βαρος μας. Αραγε θα αλλαξει αυτο ποτε? Πιστευω πως αλλαζει μονο με εντολη των Αμερικανων…

CKfurious

Το άθρο έχει μια ισχυρή δόση αυταρέσκειας για τις δυνατότητες της ελληνικής αεροπορίας και αεράμυνας.
Γράφετε:
#. Η ΠΑ δεν μπορεί να ηττηθεί με 30 F-35A ακόμη κι αν έχουν από πίσω τους 200 F-16C/D Block50+.
Η ΠΑ είναι πολύ ισχυρή, και μπορεί να επιφέρει ασύμμετρα χτυπήματα οπουδήποτε στην Τουρκία, χωρίς η τουρκική αεράμυνα να μπορεί να κάνει οτιδήποτε.#
Πολύ ισχυρή ΠΑ από που ?
Οι διαθεσιμότητες όλων των μεσων είναι χαμηλότατες
Έχουν αναφερθεί κάποια νούμερα
Οι ώρες πτήσης είναι κατώτερες των νατοϊκών προδιαγραφών
Σύχρονα εκπαιδευτικά δε υπάρχουν . Όπλα μακρινού πλήγματος επίσης ελαχιστότατα
Η Τουρκια λόγω έκτασης δεν βασίζεται στην αεράμυνα
Έχει 4 MESA , 200 F16 /APG68V9, όλα με Link16 και ένα μεγάλο δίκτυο επίγειων radar (3d& mobile)
Επιπλέον έχουν αεροσκάφη εναεριου ανεφοδιασμού και σαφώς ανώτερες δυνατότητες σε ηλεκτρονικό πόλεμο και UAV
Τα PATRIOT που έχουμε είναι 6 και είναι συστήματα αεράμυνας τομέα ΌΧΙ περιοχής.
Τι να πρώτο καλύψουν?
Τα δε HAWK δεν έχουν βλήματα με ληγμένους κινητήρες?
Και όλα τα συστήματα αεράμυνας πάσχουν από έλλειψη FOS
Περί F35:
το άρθρο το υποτιμά τόσο σε ρολο A-A όσο και σε A-G
Δεν θα αναφερθώ παραπάνω για αυτό
Βεβαια Ο σουλτάνος με το ξεκαθάρισμα / ξεκλήρισμα που έκανε στις ένοπλες δυνάμεις τους και ιδιαιτερα στην αεροπορία τους έσπρωξε αρκετά χρονια πίσω

GMT-I

Η Τουρκία δυστυχώς για εμάς είναι χώρα κλειδί για την Μέση Ανατολή και αυτό που τονίζει το άρθρο(που και για εμένα μακάρι να τεθεί θέμα επιλογής) όπως ανέφερα και σε άλλο σχόλιο δεν το βλέπω να γίνεται. Είναι που οι άλλοι αναλυτές στην άλλη πλευρά περίμεναν να διαλυθεί η Τουρκία γιατί και καλά θα γίνονταν κουρδικό συμμαχικό κράτος ΗΠΑ/ Ισραήλ και ακόμα γίνεται ή όταν η Τουρκία απαγόρευσε την διέλευση της 4ης αμερικανικής μεραρχίας από βορρά για να ρίξει τον Σαντάμ το 2003 που όλοι έγραφαν τώρα ήρθε το τέλος της Τουρκίας και η Τουρκία απλά από τότε δέχτηκε τον μεγαλύτερο όγκο ξένων επενδύσεων, ααα μεγάλη απώλεια η μη αποδέσμευση των… predator. Η Τουρκία λόγω μεγέθους και ως η χώρα που αν και συνεχίζει την κατάσταση του “μεγάλου ασθενούς” αλλά είναι αυτή που σταματά την κάθοδο της Ρωσίας δεν μπορεί να ηττηθεί επικοινωνιακά. Και δεν θα της επιτραπεί να ανεξαρτητοποιηθεί στρατιωτικά. Δλδ κατά την γνώμη μου πρέπει να αποτύχει κάθε πιθανότητα δημιουργιάς ανεξάρτητης αεροπορικής βιομηχανίας ή συνεργασίας με την ρωσία. Όμως τα γραμμάτια των Τούρκων προς την Ρωσία θα πρέπι να πληρωθούν και οι S-400 θα αποκτηθούν(η μόνη περίπτωση να μην αποκτηθούν είναι να μην τους δώσει η Ρωσία). Άλλωστε η παραλαβή των F-35 μπορεί να μετακυλιστεί στο μέλλον χωρίς κάποιο επιχειρησιακό πρόβλημα. Κάτι θα βρουν να δηλώσουν(κώλυμα χρήματος, δεν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο, έλλειψη πιλότων κτλ) άλλωστε δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν και 2-3 χρόνια καθώς δεν τους απειλεί κάποια άλλη χώρα, εν αντιθέση με τους α/α πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα όπως αναφέρει και το άρθρο. Πιστεύω ότι θα γίνει αγορά μιας έκδοσης του S-300pmu-2(που θα ονομαστούν εξαγωγική έκδοση των S-400) χωρίς την υψηλή ικανότητα ECM/ECCM και με τον πύραυλο μέχρι τα 250χλμ και μόνο σε 2 πυροβολαρχίες και έτσι Τουρκία/Ρωσία ευχαριστημένες. Και από το 2020 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις και των F-35 στα πλαίσια μια στροφής της νυν ή πιο πιθανόν επόμενης τουρκικής ηγεσίας όταν η Ρωσία θα έχει τους S500 άρα οι S300pmu-2(S-400) δεν θα αποτελούν απειλή για ΗΠΑ και νεώτερες εκδόσεις των F-35(λογικά ήδη για τον τρόπο αντιμετώπισης των ρωσικών πυραύλων θα έχει αναλάβει το Ισραήλ την συλλογή δεδομένων στη Συρία). Στην τελική τι μένει. Ότι η έστω και υποβαθμισμένη έκδοση των s400 με δύο πυροβολαρχίες και ας πούμε λιγότερα F-35 που μαζί με τα 200blck50+/SOM και τα δεκάδες UCAV ANKA/BAYRAKTAR/AKINCI που θα έχουν ξεκινήσει να παραλαμβάνονται από το 2021/22/23 και όχι από το 2019 θα στραφούν όλα εναντίον της Ελλάδας. Και τότε φοβάμαι σενάρια Κύπρου του 1974 για να μπορέσει να κερδίσει το λαό υπερ του ΝΑΤΟ η τουρκική ηγεσία( οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάτσουν να ασχοληθούν αν εμείς χάσουμε 2-3 βραχονησίδες μπροστά στο να χάσουν την Τουρκία ολόκληρη) και τότε εμείς να δούμε τι θα κάνουμε. Τι να πρωτορίξουν τα μόλις 25 Μ2005 και τα 84 F-16V που ακόμα θα παραλαμβάνονται με τα υπόλοιπα μέσα να βαίνουν μειούμενα ή παλαιά. η δε αεράμυνα μας θα βασίζεται σε α/α PAC-3(βλήματα PAC-2/PESA ραντάρ) και ότι αναχαιτίσουν τα TOR (OSA/HAWK τα ξεχνάμε εκείνη την εποχή και η τύχη των s-300pmu-1 θα αγνοείται). Ελπίζω να μην επαληθευτώ αλλά πλέον είναι πρόβλημα η μελλοντική δομή της ΠΑ σε θέμα υλικού.

George K

Άρα λοιπόν ο σουλτανος έχει αποφασίσει να μας κουνήσει μαντήλι από το ΝΑΤΟ και την Δύση. Στο καλό να πάει. Εκτός ομως από τα F-35 θα χάσουν πολλά παραπάνω. Τι θα γίνουν τα τόσα F-16 που έχουν; Τα ελικόπτερα; Ήδη ισχύει απαγόρευση για εξαγωγή κινητήρων του Τ129 στο Πακιστάν.
Οι Τούρκοι που σχολιάζουν στο blog το έχουν ξεκαθαρίσει. Πλήρη ανεξαρτησία στην παραγωγή και χρήση οπλικών συστημάτων.
Με το F-35 θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα στις ΗΠΑ για δεκαετίες, πράγμα που είναι αντίθετο στα σχέδια του σουλτάνου.

George K

Οι S400 αντιμετωπίζονται και με άλλους τρόπους. Φαντασία χρειάζεται όπως οι Ισραηλινοί. Ας πάρουμε παράδειγμα από αυτούς μιας και τελευταία έχουμε έντονες φιλίες.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

π.χ. καταδρομες από δυναμεις SOF μεσα από διακλαδικη λογικη, μπορούμε.

George K

Ή AH-64D ή ακόμα υποβρύχια εκτοξεύομενοι πύραυλοι cruise από τα U214.

Flanker

Το αρθρο παιρνει καποιες υποθεσεις σαν οριστικες και απολυτες:
1.Το Φ35 ειναι ενα υπεροπλο
2.Οι αμερικανοι δεν θα αφησουν το φ35 να μελετηθει απο τους Ρωσους.
3.Συνυπαρξη Φ35 και Σ400 δεν γινεται.
4.Οι Αμερικανοι θα κρατησουν μια συνετη σταση προς την τουρκια ,αρνητικη,και ειναι αξιοπιστοι.
Διαφωνω και στα 4.
1.Μια συζητηση για τις δυνατοτητες του Φ35 να διεισδυει στις μοντερνες ρωσικα δομημενες α.α αμυνες ,ειναι εκτενεστατη και καπως off,σχετικα με το κυριο ερωτημα του αρθρου.
Η απαντηση ομως θα δοθει απο την πραγματικοτητα σχετικα συντομα σε 2-3 χρονια μαξ.
Τι εννοω?
Εαν οι επομενες επιθεσεις του Ισραηλ σε ιρανικους στοχους στην συρια,οι οποιοι καλυπτονται απο την ρωσικη ομπρελα,γινουν με βληματα Ε/Ε (οπως εγινε προσφατα) ,η με αεροεκτοξευομενα οπλα stand off ,τοτε ειναι προφανες οτι δεν υπαρχει εμπιστοσυνη για την χρηση της κυριας δυνατοτητας κρουσης του JSF ,στελθ κρουση με διεισδυση στην εχθρικη Α/Α και χρηση οπλων ακριβειας (LGB/JDAM).
Εαν το ισραηλ που απολαμβανει πληρη υπεροχη στον αερα και αντιμετωπιζει μονο ενα αεροπορικο αποσμασμα απο την ρωσια και την διαλυμενη Α/Α αμυνα ενος κρατους που εχει εμφυλιο επι 7 ετη,
και αρνειται την χρηση Φ35,
τοτε το Φ35 απεναντι στην ολοκληρωμενη ρωσικη Α/Α στα συνορα της ρωσιας εχει μηδαμινες πιθανοτητες επιτυχιας.
Οπως ειπα το ποιος εχει δικιο η μη,για μενα,θα φανει σχετικα συντομα.
2.
Το Φ35 λογω ALIS,ειναι συνεχεια “δεμενο” στις υπηρεσιες πληροφοριων των ΗΠΑ.Ανα πασα ωρα και στιγμη μπορουν να δημιουργησουν προβλημα στο λογισμικο και να τα βγαλουν αναξιοπιστα πχ με την εμφανιση μεγαλων εικονικων βλαβων η ακομα χειροτερα με το μπλοκαρισμα λογισμικου αποστολης (ρανταρ ,απεικονιση πληροφοριων στο κοκπιτ) του αεροσκαφους.
Οποτε με το να δωσουν Φ35 στην τουρκια,ουσιαστικα τα κυρια μαχητικα,ενος πλεον ανταγωνιστικου κρατους προς αυτους ,θα ειναι απο τον ελεγχο τους οποτε θελησουν.
Εαν δεν δωσουν φ35 ,η τουρκια θα στραφει σε ρωσικα,η ευρωπαικα μαχητικα.Αυτο δεν το θελουν αυτοι.
3.Το αρθρο επειχειρηματολογει οτι Φ35 και Σ400 ειναι κυρια συστηματα της ρωσιας και ΗΠΑ,και οι αμερικανοι δεν θα ηθελαν πληροφοριες του Φ35 να διερευσουν.
Δεν συμβαινει ομως και το αντιθετο?
Με το να παραδωσουν το Φ35 οι αμερικανοι θα εχουν ,μια πληρης απολυτη δυνατοτητα καταγραφης ,αξιολογησης αναλυσης και στοχοποιησης του κυριου συστηματος αρνησης περιοχης Α/Α της ρωσικης ΠΑ.
Με δυνατοτητα μεσω ALIS συλλογης στοιχειων χωρις καν να ζητησουν την συνεργασια των τουρκων.
4.Οι αμερικανοι δεν ειναι αξιοπιστοι αυτο το εχει δειξει η ιστορια.
Η αμερικανικη πολιτικη χαρασσεται καποιες φορες μακροχρονια και τηρειται,καποιες φορες ειναι τελειως αποσπασματικη,αποτελεσμα ττου συγκρητισμου εξουσιας των κεντρων αυτης,στις ΗΠΑ.
(βιομηχανικο κατεστημενο,στρατιωτικο κατεστημενο,πληροφοριακο κατεστημενο,εβραικου λομπυ,δημοκρατικων,ρεπουμπλικανων,think tanks,πληρωμενα lobby,wall street)
Οι αμερικανοι τεινουν να αθετουν τις υποσχεσεις τους οποτε τους συμφερει χωρις κανενα ενδοιασμο,αλομα και εαν αυτες οι δεσμευσεις εχουν γινει στο υψηλοτερο δυνατο επιπεδο ,δημοσια και επανηλλειμενα.
Αθετηση υποσχεσης προς ρωσια για επεκταση του ΝΑΤΟ,αθετηση προς τον σαναταμ γιαμη αντιδραση στην εισβολη στο κουβειτ,αθετηση υποσχεσης προς κουρδους επι 3-4 φορες,μονομερης καταργηση συνθηκων ,ABM,INF,κτλ.
το ιστορικο τους ειναι εξαιρετικα φτωχο,εαν οι τουρκοι κανουν καπως πισω και σε συνδυασμο με τους παραγοντες 2 και 3,οι αμερικανοι θα κανουν business as usual.

Pantelis

Υπάρχει ένα κενό στο σκεπτικό σας. Οι Τούρκοι δεν είναι μπουνταλάδες. Αν πάρουν το S400 τότε για την Ελλάδα θα είναι δεδομένη η απόφαση της αγοράς 20 F35 τα οποία θα μπορούν λόγω των δυνατοτήτων stealth να κάνουν πάρτι στην τουρκική επικράτεια. Καλοί οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αλλά αν δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τα αεροσκάφη τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής τους; Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας όταν η Τουρκία παρήγγειλε τα F35; Ότι δεν θα μπορούν να τα δουν τα ραντάρ μας; Τώρα το ίδιο πρόβλημα πάνε να αποκτήσουν ηθελημένα οι Τούρκοι; Πέραν του ότι θα είναι σαν να παραδέχονται ότι πλέον περιορίζονται σε αμυντικό ρόλο. Από ένα φύσει επιθετικό όπλο σαν το αεροπλάνο, πάνε σε ένα φύσει αμυντικό όπλο σαν τα αντιαεροπορικά που είναι χρήσιμα περισσότερα σε κάποιον που αμύνεται και όχι σε κάποιον που επιτίθεται όπως είναι η Τουρκία. Εγώ βλέπω μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και εξασφαλίσει ότι οι Κούρδοι δεν θα κάνουν κράτος, να επιστρέφει η Τουρκία στην αγκαλιά των ΗΠΑ που θα τρέξουν να την δεχτούν με όσο γίνεται πιο ανοιχτές αγκάλες. Στο τέλος αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να εισέλθει η Τουρκία στο μοίρασμα του πετρελαίου της περιοχής και να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία ώστε έχει ένα λιγότερο δεδομένο που να την οδηγεί στην σύμπλευση με τους Ρώσους.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα έχει αποφασίσει ότι θέλει F-35 τουλάχιστον 2 χρόνια πριν γίνει η παραγγελία των S-400 από τους τούρκους.
Θα πάρουμε F-35 όπως και να έχει. Είτε η Τουρκία θα έχει F-35 και S-400 είτε όχι.

Pantelis

Τελευταία φορά που κοίταξα η Ελλάδα δεν είχε παραγγείλει νεο μαχητικό. Συνεπώς το τι ΘΑ παραλάβει η Ελλάδα ας το αφήσουμε γιατί και ΤΟΜΑ ΒΜΡ3 θα παίρναμε αλλά δεν έκατσε. Δεν λέω ότι είναι ίδια περίπτωση αλλά σχόλια του στυλ “τα αποφασίσαμε, τα κλείσαμε, έρχονται, να όπου να’ναι έφτασαν” δεν μου αρέσουν. Ας τα παραγγείλουμε πρώτα και μετά μιλάμε ξανά.

zap

Γενικα συμφωνώ με την αναλυση σας. 2 σημεια θα ηθελα να θιξω.
1. Μου αρεσε το σχολιο του φιλου που προσεξε ότι το F-35 είναι θανασιμο και ό’τι καλυτερο στον αερα όταν αντιμετωπιζει Ρωσους κλπ. αλλα ακακο στα χερια των γειτόνων. Αυτό με ξενιζει και εμενα.
2. Οσο σωστη και να είναι η αναλυση σας, δεν αλλαζει το γεγονός όπως όλα τα ενδεχομενα μας βρισκουν απροετοίμαστους, με βαθεια προβλήματα σε ολους τους κλαδους και το κυριοτερο σε μια εποχη που αμεσες λυσεις δεν υπαρχουν.
Με δυο λογια, και ετσι και αλλιως, εμεις, τι κανουμε;

VAGGELAS

Εξαιρετικό άρθρο και συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά. Θα ήθελα όμως (ως μη ειδικός) να επισημάνω ότι σε μια τέτοια ανάλυση και προκειμένου οι οποίες προβλέψεις να είναι ασφαλέστερες, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα κριτήρια- προτεραιότητες βάσει των οποίων η Τουρκία έκανε τις επιλογές της και εξηγούμαι; Αν πχ τα κριτήρια ήταν αμιγώς στρατιωτικά χωρίς αλλαγή γεωπολιτικού προσανατολισμού εκτιμώ ότι η επιλογή F-35/Patriot φαίνεται λογικότερη για ευνόητους λόγους. Αν κυριαρχούσαν τα οικονομικά κριτήρια λόγω της κατάστασης της Τουρκικής Οικονομίας και πάλι χωρίς μεταβολή γεωπολιτικού προσανατολισμού η επιλογή Patriot μα παράλληλη διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των F-35 ακούγεται ρεαλιστική. Διαισθάνομαι (γνώση εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσα να έχω) ότι στην επιλογή S-400 κυριάρχησαν γεωπολιτικά κριτήρια και αλαζονικές νοοτροπίες του τύπου είμαστε η Τουρκία και μπορούμε να έχουμε όλα απο όλους. Εάν ισχύει η υπόθεση μου τότε η αιτιολόγηση της επιλογής S-400 έναντι του F-35 (συμφωνώ απολύτως ότι το πρώτο αποκλείει το δεύτερο) με βάση αμιγώς στρατιωτικά-επιχειρησιακά κριτήρια δεν έχει νόημα. Αν και αδύνατο, ενδιαφέρον θα είχε να γνωρίζαμε την εισήγηση του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Σε επιχειρησιακό επίπεδο το F-35 για τη Τουρκία θα προσέδιδε δυνατότητες που κανένα άλλο οπλικο σύστημα απο μόνο του μπορει να προσφέρει, απλώς ο Ερντογαν έπαιξε και μάλλον……έχασε!!! No problem για μας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

GK_

Υπαρχει ενα σημαντικο θεμα:
Κατα ποσο η ΠΑ χωρις τα F35 ειναι σε θεση να «τρυπησει» με επιτυχια το Τουρκικο «πυραμοειδες» IADS που στην κορυφη του εχει τους S-400 και τα μαχητικα αναχαιτησης και ποιο ειναι το τιμημα;
Γιατι εαν σε καθε προσπαθεια οι Μρ χανουν το 50% ή και περισσοτερο % των αεροσκαφων τους με τους πιλοτους, τοτε μεσα σε λιγοτερο απο 8 ώρες δεν θα υπαρχει αεροπορια για να πολεμισει! Και με δεδομενο το «στρατηγικο βαθος» που μπορει να εκμεταλευτει η ΤΗΚ, πραγμα που δεν συμβαινει στον ιδιο βαθμο με την ΠΑ, πολλα μπορουν να πανε «στραβά».
Το ιδιο ισχυει μεχρι σε ενα σημειο και για την ΤΗΚ. Με τα σημερινα δεδομενα, λιγο πολυ το τιμημα που θα πήρωσει ειναι εξαιρετικα υψηλο, αν και η ενσωματωση συγκεκρημενων οπλων στο προσεχες μελλον (ορισμενα ειναι ακομη σε φαση δοκιμων και τεστ) υποδεικνειουν οτι ο επιτελεις της ΤΗΚ μαλλον εχουν βρει το «αντιδοτο» (να μην το ξεχναμε οτι αυτο θα συμβει σε μεγαλο βαθμο χαρις στην τουρκικη αμυντικη βιομηχανια) ετσι ωστε να μειωσουν τις απωλειες σε σημαντικο βαθμο και να ανατρεψουν την μεχρι σημερα ισορροπια ισχυος.
Θεωρω οτι τα S-400 οπως και τα συστηματα της ΠΑ (S-300, Patriot Pac-2) διατηρουν την αξια τους απεναντι σε συμβατικα μαχητικα που δεν εχουν οπλα μεγαλης εμβελειας (stand off). Αλλα απο εκει και περα δημιουργουνται καποια αλλα ερωτηματικα.
Ειμαστε απολυτως σιγουροι οτι τα F35 δεν πρεπει να αποτελουν τον «πυλωνα» της ΠΑ στην θεση των S-400;

Babis_UK

Οντως συμφαιρει την Τουρκια να επιλεξει τους S-400 σε σχεση με τα F-35
Η Τουρκια νοιωθει ηδη πολυ ισχυρη επιθετικα με KC-135, SOM, J-600T Yıldırım II/ΙΙΙ, Bora, Bayraktar, Anka, T-129 ATAK, τις κορβετες MILGEM και τα Anatolu/ U-214 που ναυπηγουνται.
Οπως θα παρατηρησει καποιος η συντρηπτικη πλειοψηφια αυτων των οπλων ειναι εγχωριας προελευσης πραγμα που δινει σημαντικα πλεονεκτηματα οπως στη διαμορφωση, αποδεσμευση και εξελιξη των δυνατοτητων τους, σε μη υπαρξη ποσοτικων περιορισμων, σε δυνατοτητα υποστηριξης/ αναπληρωσης σε περιπτωση συγκρουσης κλπ
Το F-35 θα ειναι/ηταν ενα ακομη επιθετικο οπλο στην τουρκικη φαρετρα, αλλα χωρις κανενα απ τα πλεονεκτηματα των εγχωριας προελευσης οπλων, και ταυτοχρονο πανακριβο σε αγορα και χρηση.
Ο Σουλτανος σωστα σκεφτομενος εχοντας ηδη μια ομαδα με 8 ντοπιους επιθετικογενεις παικτες δεν κανει μεταγραφη τον Ronaldo αλλα τον Neuer.
Θα καλυψει ετσι την διατρητη αντιεροπορικη του αμυνα χωρις να ξοδευτει υπερβολικα και χωρις να ακυρωσει το ονειρο του TFX

sotbak

+1

Στέφανος

Όλη η ανάλυσή σας καταλήγει σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Οτι δηλαδή η Τουρκία, δεν είναι λογικό να παραλάβει F35 απο τη στιγμή που αποκτήσει S-400. Λάθος διατύπωση αντί της ορθής: “Η Τουρκία, όσο το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται στα πράγματα, δεν πρόκειται να παραλάβει F-35 απο τη στιγμή που αποκτήσει τους S400”. Γιατί οι όποιες ερμηνείες μας να σταματούν στον Ερντογάν; Γιατί να αποκλείσουμε το πιθανό σενάριο να υπάρξει κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον διαδοχή του “σουλτάνου” απο κάποια -για παράδειγμα- μεράλ ακσενέρ; Γιατί να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αναλάβει την διακυβέρνηση της γείτονος ένα ακραία εθνικιστικό μεν αλλα και ακραία φιλοαμερικανικό-φιλοΙσραηλινο πολιτικό μόρφωμα; Γιατί -για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου- η χώρα μας (χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) διαθέτει αντίστοιχο οπλισμό; (F-16 και S-300);
Πάμε τώρα και στο πιο θεμελιώδες! Οι S400, προσφέρουν κατα δήλωσή σας, υψηλής αξιοπιστίας προστασίας (ακόμη και άρνηση περιοχής). Αφού η χώρα μας βρίσκεται αμυνόμενη, γιατί να μην κατευθυνθεί σε αντίστοιχο οπλικό σύστημα που θα εξουδετέρωνε την όποια υπεροχή της γείτονος (λόγω εγγύτητας) στις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου; Γιατί να μην προχωρήσουμε και εμείς σε αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, εφόσον τοποθετώντας το απέναντι απο τη γείτονα, στον άξονα απο Ανατολική Μακεδονία μέχρι Κρήτη θα μπορούσαμε να γίνουμε ντε φάκτο “αφεντικά” του Αιγαίου; Προφανώς μια τέτοια επιλογή θα δυσαρεστούσε εκτός απο το σουλτάνο και τους εκλεκτούς υπερατλαντικούς μαε συμμάχους. Γενικά όμως, αν θέλεις την Εθνική Ανεξαρτησία, θα πρέπει να δυσαρεστήσεις πολύ κόσμο…

antonis.

Τετοιου ειδους συστηματα ειναι σχεδον απαγορευτικο να μπουν σε νησια του Ανατ. Αιγαιου εξαιτιας της εγγυτητας με τα Τουρκικα παραλια, ετσι θα ειναι καταδικασμενα να αντιμετωπισουν τις επιθεσεις κορεσμου των τουρκικων πυροβολων ενω ευαλωτα θα ειναι επισης και απο τα τουρκικα stand-off οπλα της Τουρκικης αεροποριας. Οπως εγραψε και ενας φιλος παραπανω, τα αντιεροπορικα συστημα δεν ειναι μια “ομπρελα” οπου οτι μπει μεσα στην ακτινα της καταριπτεται. Ναι ισως θα ειναι ενας επιπλεον παραγοντας στη συγκρουση αλλα δεν αλλαζει τρομακτικα τα δεδομενα που ηδη γνωριζουμε.
Ενδεχόμενη λυση για την ενισχυση της αεραμυνα μας ειναι σαφως η προμηθεια επιπλεον Partriot PAC-3 και οχι του πολιτικα αδιανοητου και μη συμβατου με την υπολοιπη αεραμυνα μας S-400.

sotbak

+1

chikichiki

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν αντικατασταθεί από φιλοαμερικάνικο καθεστώς, η απόκτηση F-35 φαντάζει πράγματι πολύ πιο πιθανή αλλά όχι βέβαιη (λόγω του νωπού ακόμα κλονισμού της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Τουρκία), και δε συνεπάγεται ταυτόχρονη διατήρηση των S-400, καθώς μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να ακυρώσει την παραγγελία και να επιστρέψει τυχόν παραληφθέντα συστήματα είτε να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια (απενεργοποίηση – aka σάπισμα στις αποθήκες, κλπ).
Η Ελλάδα τους S-300 δε τους πήρε με το έτσι θέλω αλλά από υποχρέωση, και οι Αμερικάνοι πέραν πιέσεων για μη αξιοποίηση του συστήματος δε μπορούσαν να κάνουν πολλά. Τότε οι επιλογές τους ήταν δύο, είτε θα κακοκάρδιζαν τους Κυπρίους κι εμάς είτε την Τουρκία. Επιπλέον τότε οι συσχετισμοί εξοπλισμών δεν ήταν ίδιοι, δηλαδή ο κίνδυνος έκθεσης F-16C/D Blk 30/50 στο S-300 (Block 50 που να σημειωθεί υπολείπονταν αισθητά από τα F-16CJ/DJ της USAF, που ειδικεύονται στο SEAD/DEAD και ήταν αυτά που θα ερχόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα S-300) ήταν αρκετά πιο αποδεκτός απ’ότι αυτός του F-35 με το S-400.
Προφανώς και επιλογή S-400 θα δυσαρεστούσε NATO και ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή αν η Ελλάδα πάρει S-400 θα βρεθεί πιθανότατα χωρίς ανταλλακτικά για τα F-16 της, και κάθε αμερικανικό (ή ακόμα και γενικότερα δυτικό) σύστημα. Για χώρα που επιδιώκει ανεξαρτησία, τέτοια κίνηση θα ήταν αυτογκόλ. Είναι πολύ καλό σύστημα αλλά δεν γίνεται να αποκτηθεί, χώρια που θα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με το S-300 (διασύνδεση, κόστος, FOS, διαδικασίες, κλπ).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εγώ αν ήμουν Ερντογάν θα την τηρούσα την υπογραφή μου και σε καμμία περίπτωση δεν θα έκανα πίσω στο θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400. Από την άλλη δεν πρέπει να αποκλείουμε ο Ερντογάν να κάνει ένα σκληρό παιχνίδι ώστε στο τέλος να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από τους Αμερικάνους και άλλους δυτικούς. Κακά τα ψέματα, Οι τούρκοι είναι πολύ δυνατοί στο παζάρι. (βλέπε διαπραγματεύσεις)
Αν ο Αμερικάνος συνεχίζει να λέει για μη παράδοση F-35 στην Τουρκία θα τον έβαζα να μου πληρώσει ρήτρες και θα έλεγα ότι θα φτιάξω το δικό μου μαχητικό και πως δεν έχω ανάγκη από κανένα ξένο. Στην τελική η Τουρκία έχει 237 F-16. Δεν χάθηκε ο κόσμος για αυτή αν περιμένει μερικά χρόνια για να μπει σε παραγωγή το δικό της μαχητικό. Στην τελική ως Ερντογάν θα προχωρούσα στο να είναι μελλοντικά τουρκικά όλα τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας.
Πλήρη απεξάρτηση από τους Αμερικάνους στον τομέα αυτό…

evaggelos

ρητρες να πληρωσει η αμερικη χλωμο δεν ξερω ποσα δις ειναι ακριβως καπου 5 ειχα διαβασει θα μπορουσε να τους προταθει αναβαθμιση σε v h κ αγορα νεων φ16 οποτε κ ο ταιπ κανει την μαγκια του κ s400 εχει κ η αμερικη λεει σε εμας να κι αυτοι φ16v εχουν κ s-400 οπως s300 εσεις κ οι ιδιες οι ηπα δεν ξεφτιλιζωνται αφου οντως δεν αποδεσμευουν το 35 κ δουλιες μεσω αναβαθμισεων πωλησεων γινεται.για την μετα ερτογαν εποχη δηλαδη σε μια δεκαετια δεν ξερουμε ποιος θα ειναι εκει αφου η ποιο νεα ακσενερ δεν την θελλουν ουτε η καφροι κ μπαχτσελι κ κιλντιτσαρογλου τελιωνουν κι αυτοι οποτε καλο 2030 για νεο ηγετη

Thras

και αν σταματήσει η ροή ανταλλακτικών για τα F16 με τι θα πετάνε οι τούρκοι έως να παράξουν το εγχώριο υπερμαχητικό τους (not!) ;!;!;!

kakaouskia

Καλημέρα
Μια απορία: Καλές οι συστοιχίες αεράμυνας περιοχής αλλά η λογική υπαγορεύει οτι για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης πρέπει να υπάγονται σε ολοκληρωμένο σύστημα τόσο από άποψη ηλεκτρονικής κάλυψης (κατάσταση μάχης, στόχευση, αντίμετρα, ενεργός ηλ. πόλεμος από το ίδιο το σύστημα) τόσο και από κάλυψη από – αρκετά – φθηνότερα συστήματα αεράμυνας σημείου.
Σαν παράδειγμα τα πλοία αεράμυνας στόλου που έχουν όλα αυτά μαζί.
Η Τουρκία πού βρίσκεται σε σχέση με αυτά; Ειδικά στα μικρότερα συστήματα.

recce

Αν και μάλλον έχει ακόμα αρκετά twists το ‘έργο’, θα είναι ευχής έργο, γεωπολιτικά μιλώντας, η ρωσία να προσεταιριστεί την τουρκία, ως απάντηση βέβαια της απώλειας της (τουλάχιστον μισής) ουκρανίας, από την ρωσική σφαίρα επιρροής. Ίσως μάλιστα η defacto διάσπαση της ουκρανίας είναι μια εικόνα από το μέλλον της τουρκίας. Όλα αυτά βέβαια καθιστούν την Ελλάδα, μαζί με Κύπρο και Ισραήλ, τα defacto ανατολικά σύνορα της Δύσης, το οποίο βέβαια θα επιφέρει κοσμογονία στην γεωπολιτική και στρατηγική δυναμική της χώρας. Από την άλλη, η τουρκία θα προσχωρήσει σιγά αλλά σταθερά, στον άξονα ρωσία – κίνα – κατάρ – ιράν – συρία – πακιστάν – φιλιππίνες, πράγμα που ίσως την βολεύει και περισσότερο. Σίγουρα πάντως, αν γίνουν τα πράγματα έτσι τελικά, θα αποκατασταθεί και η τάξη για το ποιος είναι ‘Δύση’ και ποιος ‘Ανατολή’ στην γειτονιά μας.

Κωνσταντινος Καραγιαννιδης

Καλυτερα να παρουν s-400 παρα τα f-35.
Τα ρωσικα οπλα γενικα ειναι υπερτιμημενα και με πολλα προβληματα αξιοπιστιας,οποτε ισως ειναι πιο ευκολο να τα αντιμετωπισεις.

Spirit

Νομίζω σε μια προσέγγιση μαύρο-άσπρο, η επιλογή των S-400 μας δίνει χρόνο. Το αν θα τον αξιοποιήσουμε είναι το ερώτημα, αν και την απάντηση όλοι μάλλον την υποψιαζόμαστε…

aris32

βλεπω το αρθρο για την Αυστραλια και την παραλαβη των φ35 και σκεφτομαι οτι αντιστοιχα για Ελλαδα αν ειχαμε ακολουθησει τον δρομο τοτε των φ18 σημερα θα συζητουσαμε οτι και σ800 να παρουν με ef18g f18e/f και μελλοντικα μερικα φ35 απλα τιποτα δεν θα μπορουσε να δει απο τουρκια μερια οποιαδηποτε επιθετικη κινηση μας

f35>s400

Διαφωνω απολυτα με το αρθρο. Αν το f35 μπορει να χρησιμοποιηθει 100% απο τους Τουρκους τοτε δεν υπαρχει τιποτα που μπορει να κανει η Ελλαδα για να σταματησει την Τουρκικη υπεροχη στον αερα. Ειναι σαν να κανει μεταγραφη ο Παναθηναικος το Μεσσι και να συζηταμε ποιος θα παρει το ελληνικο πρωταθλημα.
Μιλαμε για ενα οπλικο συστημα που δεν καταριπτεται , μπορει να σαρωσει το εχθρικο περιβαλλον και να οργανωσει μια ολοκληρη αεροπορια γυρω απο αυτο ενω ταυτοχρονα με τους πυραυλους τους καταστρεφει στοχους κλειδια.
Η Τουρκια πολυ σοφα αφηνει τη Δυση και κοιταει αλλου. Θελει να κανει το επομενο βημα για να γινει μεγαλη δυναμη στη περιοχη. Η Ρωσια μπορει να της δωσει με το αζημιωτο οπλικα συστηματα και τεχνογνωσια ωστε να μην εχει αναγκη το οκ της Δυσης. Στη τελικη ειτε su 57 +s400 ειτε f35 παρει η Ελλαδα δεν ειναι σε θεση με 85 viper να την σταματησει μονη της. Το ισοζυγιο αλλαζει και χρειαζονται μεγαλες θυσιες για να προφυλαξουμε την πατριδα μας.

cassius

εγω πάλι εαν είχα τα ινήα του κρατους/εθνους δε θα έπαιρνα τίποτα απ τα 2.
η απάντηση που θα έδινα εαν οι γειτονες παίρνανε και τα 2 συστήματα θα ήταν: ντρονς!!
πιστευω με καμια 1000 ντρονες μήκους 2 μέτρων με ενσωματομένο ενισχυτή σήματος ώστε να γίνουν πολύ αντιληπτά απ τα εχθρικά ρανταρ! ναι πολύ αντιληπτα!!
γιατί όταν οι γείτονες θα βλέπανε παντου κουκιδές στα ρανταρ τους, θα ρίχνανε με οτι έχουν! θα σηκώνανε τα Φ16 τα Φ35 και ποιος ξέρει τι άλλο. Ολη η Α/Α πυροβολαρχία τους θα βάραγε κόφτες. Και θέμα χρόνου θα ξέμενε.
Και αφού το πρώτο κύμα έδωσε ένα αίσθημα κρύου ιδρώτα αλλα και αρκετής καταναλώσεις πολεμικών υλικών απ τους γείτονες, η μικρή μας ελλάδαρα, θα μπορούσε με 50 Φ15 (σε χάλια κατάσταση, αρκεί να είχαν αντιπλοικους πυραύλους) να καταστρέψει 20 μονάδες επιφανείας.
Τα Φ15 αφού τα πείραμε πολύ φθηνα, αφού τα είχαμε μονο για παρελάσεις θα μπορούσαν και να μην επιστέψουν, αρκεί να σωθούν οι πιλότοι. Αυτό θα ήταν το μόνο μέλλημα.
Βέβαια μέχρι εδω φτάσαμε απλά με ένα φεικ κύμμα επίθεσης και με το δεύτερο κύμμα επίθεσης να αφορά αποκλειστηκά στόχους επιφανείας.
Ελα όμως που η ελλαδάρα έχει και επιθετικά ελικόπτερα, πράγμα που έκανε τις λέμβους των τουρκικών ειδικών δυναμεων να γίνουν “υποβρυχιες λέμβοι”. Τοτε μια επίθεση στην Ιμβρο και στην Τενεδο εως και καταλήψη τους ώστε να έχουμε ένα άσσο στο μανίκη για να διπραγματευτούμε.
Το κόστος όλου αυτού;
Ενα Φ15 σε μέτρια πτητική κατάσταση κανει περιπού 12εκ δολλάρια. οπότε για 50 βάλε περιπού 600εκ (σιγουρα οι ΗΠΑ θα μας δίνανε και καναν αντιπλοικο πύραυλο τσαμπε, και ίσος και περισσότερα δώρα)
Τα ντρόνς, θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας και ίσος το κόστος θα ήταν λιγότερο απ οτι νομίζουμε.
Οι Ελληνες περάσανε τα τοίχοι της Τροιας λόγο της δημιουργικότητας τους. Δεν πείραν καινούρια μέσα ώστε να πάνε σε πόλεμο.
Καμμιά φορά η σωστή και προσεκτική αξιοποίιση των ασετ σου μπορεί να αποφέρει ασσύλυπτα θετικά αποτελέσματα.
Βαιβαια μια πρόταση είναι οποτε μη βρίζεται!!

Νίκος

“η επικράτηση Σίσι απέναντι στους ισλαμιστές φίλους του Ερντογάν” ~ Πραξικόπημα ήταν, όχι επικράτηση…

Fingolfin

Ενώ το προηγούμενο καθεστώς ήταν δημοκρατικό…
Ο Σίσι, μέχρι στιγμής, είναι όαση σταθερότητας σε σχέση με τους αδερφούς μουσουλμάνους. Όχι ότι δε θα προτιμούσα ένα πιο μετριοπαθές δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, αλλά φαίνεται πως δημοκρατία και ισλάμ δεν συμβαδίζουν εύκολα, δυστυχώς.

Νίκος

Δημοκρατικά εκλεγμένοι ήταν οι αδελφοί μουσουλμάνοι. Το αν δε σου αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι άλλο θέμα, το να το ανατρέπεις είναι φασισμός (βέβαια στην Ευρώπη πλέον θεωρούμε λογικό να εφαρμόζεται το αντίθετο απ’ το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επομένως αντιλαμβάνομαι την πηγή της σύγχυσής σου). Κι όπως είπε και ο Χατζιδάκις, όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος σημαίνει ότι έχει αρχίσει να του μοιάζει…

θ.Γ.

ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΙ ΜΗΧΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΛΩΣΙΜΟ ΑΝΕΠΑΝΔΡΩΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΒΑΘΕAΣ ΚΡΟΥΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΟ nEUROn, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΟΓΜΑ ΑΙΦΝΗΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ

Thras

Φίλε μου πρέπει να ενημερωθείς λίγο καλύτερα, το neuron δεν πρόκειται ποτέ να μπεί σε παραγωγή και δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης σε βάθος. Αυτά είναι μελλοντικά σχέδια που ελπίζουν να αποδώσουν σε 20 – 30 χρόνια…

Exsilver

S400 more important than F35 for Turkey. By the way
Su35 vs F35
https://www.youtube.com/watch?v=P-M9jA1INk8
If Turkey buys Su35 Flanker its a big problem…Su57 is much problem for Greece.

Thras

Take English courses. It would help your writing skills…

Exsilver

Thanks.But you must learn to 🙂 By the way, you know what I mean.

Thras

Of course i know what you mean!
It’s another threat from our eastern friends and allies…

Exsilver

This is not a threat, this is detection. Mean:
If Turkey don’t have a f35, Su35 can also be effective for Turkey.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

NATO countries don’t buy Russian made fighter planes.

Τεοντορ

Μάλιστα….πολυ μπλα μπλα για το τίποτα….”Ενας κουκος(F-35 ) δεν φέρνει την ανοιξη ” ….

Made in Turkey

Οι Τούρκοι δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές, σωστά τα κάνουν όλα. Πήγαν στους Κινέζους και πήραν βαλλιστικά, κίνηση ματ.
Τους S400 τους θέλουν για αντιβαλλιστική προστασία των πυκνοκατοικημένων αστικών τους κέντρων (δεν σκέφτονται μόνο τους Scalp σκέφτονται και χημικά), για να τους αντιγράψουν και για να κρατάνε την Ρωσία απασχολημένη μέχρι λήξει εκείνη η προθεσμία για τα Βόρεια εδάφη τους. Από την άλλη η Ρωσία όντας στριμωγμένη τους χρησιμοποιεί ως έσχατο διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης.
Το F35 είναι ένας παλιός “έρωτας” που ξεθύμανε.
Στο τέλος θα πάρουν λίγο από όλα και μετά θα τα φτιάχνουν μονοί τους.

Outsider

There are some big assumptions here:
1. You are assuming you will be able to arm the islands that are a few kilometers away from the Turkish mainland. As you know this is not possible due to the Lausanne Treaty. I have heard from the Turkish side that any such actions would be seen as a declaration of war many times. Turkey would not let that happen under any conditions.
2. You are also assuming that the Greek anti-aircraft capabilities are far superior to the Turkish anti-aircraft capabilities. I can’t see any reason to believe that. I actually see it the opposite way. Is there something I am missing?
3. Every single country believes their pilots are the best pilots in NATO or the world. I see it so often on the Greek side, constantly reiterating this point of “Our pilots are the best in NATO” etc. This is simply false. With modern equipment and training, every country’s pilots are more or less the same. It really is about the number of modern aircrafts a country has.

Houdini

1. The islands are already armed to the teeth. Do you live under a rock?
2. It’s not an assumption, it’s a fact. The only “capable” anti-aircraft system you have are some old HAWK located on the Turkish-Syrian border in case some old MiG-21 intrudes your airspace
3. https://greece.greekreporter.com/2018/12/10/greek-pilot-named-natos-best-warrior/ Hey how about this? Also, for the last 4-5 years as far as I know the best pilots in a NATO exercise ( TLP in this occasion ) are Greek. Every single year. TLP in Spain, TLP in Italy, Best SEAD pilots in Trident Juncture etc.
I presume you are a Turk so i’ll ask you this: Why do you think the “Aegean War” hasn’t been concluded yet? You say that numbers are everything but I don’t see your 230 F-16s doing anything except bombing bearded Kurdish villagers hiding in caves. Is this what you call a superpower air force? Is it really about the numbers? Read this my friend: http://www.iaf.org.il/4480-50743-en/IAF.aspx
The REAL masters of the skies, the Israelis praise the Hellenic Air Force. Remember the exercise Anatolian Eagle in the 90s when you begged them to come and train your pilots? Remember everytime you invade our air space and get your as*es kicked? Remember when your pilots couldn’t fly at night or at low altitudes? And you’re talking about modern equipment and training? WHERE is the training when your government has literally REMOVED 90% of the Airforce personnel?

Outsider

A little too butthurt, relax, breath a little. I feel like I am talking to a kid, but I will take the bait, sure.
1. Islands are “armed” with the national guard. The ones closest to Turkey cannot be armed as you imagine they are.
2. Greek antiaircraft systems are not better, Turkey has terrible antiaircraft capabilities but Greek ones are not better. A few HAWK missiles and M1s. Where is this amazing antiaircraft capability?
3. Hmm, greekreporter.com, huh? Very unbiased. A lot of anecdotes, no data. Go to any country’s forum, they are showing different websites, praising their own pilots. Simply not true. Average flight hours are almost the same for any NATO country. If anything, Turkish pilots have real combat experience through the Syria/Iraq operations.
I just checked some sources, just to make sure. Although the Turkish Airforce purged some pilots. The official numbers are now 1 pilot per fighter plane in the Turkish Airforce. (It used to be 1.5 pilots per fighter plane). So there is some pilot loss, but half of the purged pilots are found not guilty and will be returning to the force. Do you really think any airforce in the world would survive if they had purged 90% of their force? Airforce seems to be capable since they are able to regularly conduct operations outside of the borders.
One last thing, in my opinion, one mistake Greece constantly is having too much baseless self-confidence. Constantly underestimating the opponent. One of the very few Turks do is that they constantly self criticize. The stuff written here about Turkey is nothing when compared to the stuff Turks write about themselves. Although constant self-criticism is very toxic, it makes you move forward when done in right doses. (This magazine actually does self-criticism, which I admire)

Houdini

1. Well if you mean the small uninhabited islets yeah they aren’t armed except for a small garrison. But the big islands are armed to the teeth and no one can deny that.
2. Yes they are. For example, Skyguard-Velos system ( wayyyy better than Rapier) for airbase airdefense. An adequate number of Patriot batteries, the S-300 system, Tor M1s as you said, OSA AKMs ( good for choppers and UAVs) , ASRAD-Hellas, Crotale. Don’t tell me the obsolete Nike-Hercules systems are better than Patriot for anti-ballistic operations.
3. I am not backing on this one 🙂 Here, the US Embassy congratulated the pilot https://twitter.com/USEmbassyAthens/status/1071673342921445376
ΑΠΕ-ΜΠΕ is something like a national news agency if I’m correct.
Those kinds of announcements don’t come from the reporters’ mouths. It’s a vote after almost every briefing, who did the best job, who did the less mistakes etc. I don’t see ANY news or reports saying that the TLP-2018 winners in Spain were the French or the Belgians. I only see Greeks. What more do you want in order to accept the fact that the Greek pilots are really great at the job they are doing?!
Well for sure isn’t 1 for 1 when the government asks retired pilots to re-enlist in the Air Force. And I don’t care if it’s been 1 for 1 now really, the problem is experience and that will come when those pilots reach at least 10 years of flying.
Regarding your last paragraph: ARE YOU KIDDING ME? The Greeks? Bragging about their SuPeRpOwER? My dude, self-confidence exists in every country’s armed forces. Most of the Turkish readers on subjects like this believe that they can reach Thessaloniki in 4 hours, after they have taken 4 big islands. Get on twitter and see for yourself. Even a commentator here named Mustafa sometimes says words like this. You really have it wrong on this one, the Turks are hyperbolizing about their armed forces. Tell me again, about the Afrin Operation and about the videos that we can see Leopard 2s roaming around not knowing when to do when the front tank is destroyed by an old Russian missile. And for closure, here in Greece we don’t brag about anything except our Air Force. We acknowledge that our Air Force is our strongest asset in this region and that’s it. Anything else is really just complaints about which tanks,fighters,frigates,systems,radars,weapons are missing from our inventory.
We really know more about ourselves than any “Outsider” will ever know, just as you know more about yourself than we do. I’m trying to be honest with you. I presented facts to you not bullsh*t. Cheers.

Outsider

I appreciate the answer, I am not going to write more about the points 1 and 2 anymore since we just disagree.
About the better pilot stuff, my grandfather used to tell me that we won the war because we had faster horses. I believed it when I was a kid. So this thing about everyone just praising their own pilots, it’s so universal and timeless. It blows my mind. I read quite a bit of different defense magazines. Saudis claim the same thing, Egyptians claim the same, Turks claim the same and Greeks claim the same. For me, I look at data, I honestly can not find any real evidence. Someone can praise your pilots or not, but there is no hard data.
Even a small conflict would be so destructive, especially for Greece, since around 1/4th of the Greek economy is tied to tourism

Θράκη

Η ανάλυση σας για τη νέα στρατηγική πραγματικότητα της Αν. Μεσογείου μου αρέσει και συμπληρώνω πως η Τουρκία είναι αρκετά στριμωγμένη, πρωτίστως με το θέμα των Κούρδων, αλλά και με την Αρμενία μέσω της Δυτικής Αρμενίας αλλά και στην Αν. Μεσόγειο.
Στα δικά μας ευχάριστα, έχουμε την παρακάτω εξέλιξη:
https://www.paron.gr/2018/12/09/stin-kriti-to-ploio-tis-exxonmobil-gia-ereynes-ydrogonanthrakon/
Όσο για την Αλεξανδρούπολη προχωρά η υλοποίηση του στόχου για την επένδυση του LNG!
Όλα αυτά έχουν να κάνουν πραγματικά με τις δικές μας δυνατότητες και το δικό μας στρατηγικό μέλλον που είναι ικανό να βάλει στην θέση της την βαρβαρότητα της λήθης.

Νίκος

Ναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Ακόμα και Εξόρυξη να γίνει, θα πάρουμε κάνα ψίχουλο, και θα χάσουμε ένα κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας της χώρας π λέγεται τουρισμός. Κι εις ανώτερα

Θράκη

Καμία σχέση αυτό που λέτε για τα ψίχουλα και την βλάβη στον τουρισμό. Καλά θα κάνετε να ακούσετε σοβαρούς επιστήμονες και όχι κακούς δημοσιογράφους που πλουτίζουν από την άγνοια σας. Και όσο συνεχίζετε την ασχετοσυνη τους, τόσο έχουν έδαφος για να υπάρχουν. Να παίρνετε γνώσεις από ειδικούς του τομέα και από διάφορες πηγές.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Το ΥΠΕΘΑ ξεκινά την “Aποκατάσταση ΗΡΑΚΛΗΣ”, στόχος ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ όλα τα C-130B/H στον αέρα το συντομότερο!

 Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν βάλει σαν στόχο την επανεργοποίηση του Στόλου των ελληνικών C-130B/H. Δυστυχώς, όσοι από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η INTRACOM γράφει ιστορία! LOTUS, το νέο Drone επόμενης γενιάς ...

40
Ελληνικό θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών. Η INTRACOM DEFENSE (IDE)...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99 $

Related News

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Το ΥΠΕΘΑ ξεκινά την “Aποκατάσταση ΗΡΑΚΛΗΣ”, στόχος ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ όλα τα C-130B/H στον αέρα το συντομότερο!

 Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν βάλει σαν στόχο την επανεργοποίηση του Στόλου των ελληνικών C-130B/H. Δυστυχώς, όσοι από...

Τα ελικόπτερα του αμερικανικού Στρατού πετούν με… καφεΐνη και ενεργειακά ποτά

Τα πληρώματα των αμερικανικών ελικοπτέρων καταφεύγουν τακτικά στην κατανάλωση έξτρα καφεΐνης και ενεργειακών ποτών για να αντιμετωπίσουν την κόπωση, την έλλειψη ύπνου και τις...

Η Τουρκία απειλεί την ενότητα του NATO με τους S-400, δηλώνει η Κέι Μπέιλι Χάτσισον

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταλάβει τις συνέπειες πριν ενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO τη Δευτέρα.Μιλώντας στο...