19.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους...

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι πιθανότητες να προχωρήσει η Τουρκία στην παραλαβή των αεροσκαφών F-35A που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2017, όταν πρώτη η Π&Δ έθιγε το θέμα. Χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από όσο προστάζει η λογική, η συνύπαρξη S-400 και F-35A στο οπλοστάσιο χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, απλά δεν γίνεται, απλά και ξεκάθαρα.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

Η “απόκλιση” των συμφερόντων ΗΠΑ και Τουρκίας έχει όμως παλαιότερη από την απόφαση αγοράς των S-400. Η πέραν αμφιβολίας ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλαξε τις ισορροπίες ανάμεσα στους -όχι και τόσο στενούς- συμμάχους. Η Τουρκία, στην Ερντογάν εποχή, θέλει όχι απλά τον ρόλο της σαν περιφερειακή υπερδύναμη, αλλά σαν πραγματική υπερδύναμη. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Πόση αξία έχει για τις ΗΠΑ η διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35;

Αρχίζοντας από την Αίγυπτο, την πρώτη χώρα με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, η επικράτηση Σίσι απέναντι στους ισλαμιστές φίλους του Ερντογάν, και την Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιούργησε μια πρώτη δεξαμενή πόρων που δεν θα έλεγχε η Τουρκία, το Κατάρ και η Ρωσία (θα μιλήσουμε αργότερα γιαυτό). Το Ισραήλ επίσης βρήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του φυσικό αέριο, την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να προσεταιριστεί την Λωρίδα της Γάζας, που κι αυτή πρέπει να έχει ανάλογα αποθέματα στην ΑΟΖ της.

Η Κύπρος με την αχανή για τα δεδομένα της εδαφικής έκτασης, ΑΟΖ της, έχει επίσης τεράστια κοιτάσματα. Η Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιώσει τους ορυκτούς της πόρους. Όλα αυτά τα αποθέματα, θα κάνουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείο μια πλούσια περιοχή, που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη για τα επόμενα 100 χρόνια. Και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία θα σταματήσει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Ρωσία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία.

Heidi H. Grant: Τυχόν αποβολή της Τουρκίας από το F-35, δεν θα είναι καταστροφική για το πρόγραμμα

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο είναι κάτι που έχουν στηλιτεύσει οι ΗΠΑ πολλάκις. Δεν είναι μόνο η Γερμανία αυτή καθαυτή, είναι όλη η Ανατολική Ευρώπη που βασίζεται στο ρωσικό αέριο. Οι βιομηχανικές επενδύσεις της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη, πως θα παράξουν χωρίς ενέργεια από τα ρωσικά κοιτάσματα; Απλά δεν μπορούν.

Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως την μεταφορά αμερικανικού αερίου και τροφοδοσία μέσω της Αλεξανδρούπολης στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών. Κι αυτό φυσικά σαν εναλλακτική μέχρι να ξεκινήσει να ρέει το αέριο της Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη. Αλλά αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν γίνει αυτό, η αξία της Τουρκίας απέναντι στους μεγάλους της πλέον αντιπάλους, θα είναι πλέον μηδαμινή.

Αν S-400 evet, F-35 yok;

Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν πως οι “φιλάργυροι” Αμερικανοί, σαν “Αμερικανάκια” που είναι, θα δώσουν το F-35A στους Τούρκους προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Έτσι οι Αμερικανοί θα γίνουν συνένοχοι των Τούρκων και των συμμάχων τους Ρώσων, στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να βασίζονται για δεκαετίες στο ρωσικό αέριο. Είναι τόσο έωλα τα επιχειρήματα κάποιων, προκειμένου να στηρίξουν την ανύπαρκτη ελληνορωσική προσέγγιση, που προκαλούν γέλια. Πάμε στα F-35A.

Όταν οι Αμερικανοί αναζητούσαν απεγνωσμένα συνέταιρους για το JSF, έπαιρναν κυριολεκτικά όποιον να’ναι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, να κάνουν το F-35A το επόμενο F-4 και F-16. Οι Τούρκοι τότε ήταν εξαιρετικοί σύμμαχοι, και η Τουρκία ήταν ένα κοσμικό κράτος. Οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν εκπαιδευτεί σε σχολεία του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ ήταν οι καλύτερες. Τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα; κυριολεκτικά, τίποτα.

Ερντογάν για παραδόσεις F-35 αλλά και S-400: «Δεν τα πήραμε για να τα βάλουμε στην αποθήκη»!

Το λέμε συνεχώς, το F-35A είναι το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της Δύσης απέναντι στο ρωσικό οπλοστάσιο. Είναι αυτό που φτιάχτηκε προκειμένου να συντρίψει αεράμυνες, να καταρρίψει αεροσκάφη με μηδενικές απώλειες. Είναι ένα μονόπλανο του Β’ ΠΠ την εποχή του Α’ ΠΠ κι ακόμη περισσότερο. Η Δύση μπορεί και με την σημερινή της αεροπορία να αντιμετωπίσει τα Su-30/35 της Ρωσίας, προφανώς και τα όχι και τόσο stealth Su-57.

Άλλωστε η Ρωσία, παρά την διαφήμιση, δεν έχει καταφέρει να εντάξει σε υπηρεσία τόσα Su-35S όσα F-22 οι ΗΠΑ (τα αεροσκάφη δεν είναι καν συγκρίσιμα όπως λένε μερικοί, απλά είναι ότι κορυφαίο έχει κάθε αεροπορία), δεν συζητητάμε καν για τα F-15C/D(AESA). Το πρόβλημα της Δύσης, σε ένα θεωρητικό πεδίο αντιπαράθεσης, είναι η εξελιγμένη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα (S-300, S-400 και το μελλοντικό S-500). Το όπλο που “τελειώνει” αυτό το πρόβλημα, είναι το F-35 (A/B/C).

H Τουρκία, η Ινδία, οι S-400, το F-35, και η αλήθεια

Τώρα, τελείως ξαφνικά, η Τουρκία έρχεται να αγοράσει S-400 μετά από τα F-35A. Και όλοι οι εγχώριοι “γνώστες” περιμένουν ότι αυτό θα γίνει έτσι “χαλαρά”. Δηλαδή, το καλύτερο όπλο της Δύσης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, θα δοθεί δώρο στους Ρώσους γιατί έτσι πιστεύουν οι Τούρκοι και οι εγχώριοι μεταπωλητές σανού. Μάλλον όχι. Το αστείο είναι πως θεωρούν πως θα πωληθούν και F-35B, στην Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αεροπλανοφόρο που θα χτυπήσει τις ισραηλινές, κυπριακές, ελληνικές και αιγυπτιακές εξέδρες άντλησης αερίου, ενώ θα είναι και η ναυαρχίδα του στόλου που θα σπάσει την  ναυτική απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας και της Χαμάς. Μάλιστα. Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η ανακοίνωση του State Department πριν λίγες μέρες ήταν σαφής, ενώ το επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου. S-400 μαζί με F-35A στην Τουρκία δεν γίνεται. Δεν το ξέρουν αυτό οι Τούρκοι; το ξέρουν, και μάλιστα καλά; γιατί προχωρούν, γιατί πιστεύουν στο ανατολίτικο παζάρι; όχι, ξέρουν ότι εδώ δεν μπορούν να παίξουν. Τότε γιατί προχωρούν, και δεν αλλάζουν πορεία, πριν τρακάρουν στο παγόβουνο; δεν βλέπουν πως δεν μπορού να πάρουν τα F-35A; Το βλέπουν και πολύ καλά, απλά έχουν αποφασίσει. Οι S-400 είναι πολυτιμότεροι!

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;

Τα έχουμε ξαναγράψει, απλά το λέμε με λίγο διαφορετικό τρόπο. Το F-35A δεν είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική αεράμυνα, η Πολεμική Αεροπορία είναι ένα άλυτο πρόβλημα για τους Τούρκους, κι αυτό το ξέρουν. Η ΠΑ δεν μπορεί να ηττηθεί με 30 F-35A ακόμη κι αν έχουν από πίσω τους 200 F-16C/D Block50+. Η ΠΑ είναι πολύ ισχυρή, και μπορεί να επιφέρει ασύμμετρα χτυπήματα οπουδήποτε στην Τουρκία, χωρίς η τουρκική αεράμυνα να μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Αντίθετα η ελληνική αεράμυνα μπορεί να χαλάσει την μέρα του Τούρκων. Φυσικά οι πυροβολαρχίες Patriot και HAWK μπορούν να καμφθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να χαθεί η μισή ΤΗΚ. Μετά τα ελληνικά μαχητικά θα κάνουν πάρτυ μέχρι την όποια κατάπαυση του πυρός ή μέχρι να μας τελειώσουν τα όπλα, ότι γίνει πρώτο.

Η Τουρκία απέρριψε πρόταση να «ανταλλάξει» τους S-400 με τα F-35

Η μόνη λύση στην ελληνική αεροπορική κρούση λέγεται S-400. Οι τελευταίοι θα αναγκάσουν τα ελληνικά μαχητικά να πετούν χαμηλά, ενώ θα απαγορεύσουν μεγάλες περιοχές που συγκεντρώνεται η τουρκική βιομηχανική και οικονομική ισχύς. Η ύπαρξή τους θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ΠΑ, ενώ πιθανή μετακίνησή τους κοντά στα ελληνικά νησιά, θα είναι ίσως η μόνη λύση για επίτευξη μονιμης αεροπορικής υπεροχής πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο.

Για να γίνουμε πιο “κακοί”, οι S-400 θα είναι και μια λύση για ελληνικά όπλα όπως οι  ATACMS. Επίσης, είναι μια εξαιρετική λύση για την προστασία του “Παλατιού“, καθώς ο Ερντογάν δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι η ΤΗΚ πολέμησε εναντίον του, βομβαρδίζοντας με LGB σημαντικά σημεία κατά το πραξικόπημα. Η στελέχωση των S-400 με αρκετούς “πραιτωριανιούς” του, είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε έναν μοναχικό πιλότο F-35A, που αποφασίζει να κάνει καλοκαιρινό το χειμερινό παλάτι, με την βοήθεια δυο 1000άρων LGB; Θυμίζουμε πως η ΤΗΚ έχει χάσει τόσους πιλότους από τον Ερντογάν, όσους θα έχανε και από την ελληνική αεράμυνα αν αποφάσιζε κάποια στιγμή να αναμετρηθεί μαζί της.

Τράβηγμα στο τουρκικό αυτί για τους S-400 με αναφορά στα F-35

Πάμε στα F-35A. Οι καλοί αναγνώστες μας θα ξέρουν πως το F-35A εκτός από stealth είναι και “μαρτυριάρικο”. Αν είσαι η Νορβηγία, η Δανία ή και η Ελλάδα, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν τώρα είσαι η Τουρκία, που διάγεις έναν πειρατικό βίο, τότε οι αναφορές που στέλνει το F-35A στις ΗΠΑ είναι πρόβλημα. Επίσης, το υπερυψηλής τεχνολογίας F-35A έχει άμεση ανάγκη τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια, προκειμένου να παραμένει αξιόμαχο. Την στιγμή που ανά πάσα στιγμή, μπορείς να εμπλακείς σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, ή και Αίγυπτο, θες να βασίζεσαι στις ΗΠΑ για να διατηρήσεις τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα μαχητικά σου αξιόμαχα;

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»

Το έχουμε πει, η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A. Το καλύτερο γιαυτή είναι να πολεμά με stand off όπλα που ρίχνουν τα F-16 της, αλλα και να χτυπά με βαλλιστικούς πυραύλους. Η Ελλάδα θα προσπαθεί να αντεπιτεθεί με την ΠΑ, κι εκεί είναι η σημαντική αξία των S-400. Οι τελευταίοι είναι που θα κρατήσουν την ΠΑ μακρυά από τις τουρκικές οικονομικές και στρατιωτικές υποδομές. Τα F-35A δεν θα μπορούν να το κάνουν.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Τελευταία παράμετρο στην εξίσωση βάζουμε το κόστος. Τα F-35A θα πρέπει να πληρωθούν σε σκληρό συνάλλαγμα, ενώ τα S-400 αγοράζονται με διακρατικές συμφωνίες και δάνεια της ρωσικής κυβέρνησης, στο επίσης ασταθές και “μαλακό” ρούβλι. Με το κόστος των 100+16 F35A/B έχει ποτέ κανείς αναρωτηθεί πόσα συστήματα S-400 αγοράζονται; μήπως με τα ρέστα φτιάχνουν τελικά το TF-X ή συμμετέχουν στο Su-57;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι βιομηχανικές συνέπειες αν η Τουρκία αποχωρήσει (ή την διώξουν) από το F-35;

Τα F-35A θεωρούμε πως θα καταλήξουν στην Τουρκία, μόνο στην περίπτωση που αυτή αλλάξει, και το αποδείξει έμπρακτα. Ίσως να μιλάμε όχι απλά για αλλαγή, αλλά για εκ βάθρων εκθεμελίωση όσων έχει φυτέψει βαθιά στην Τουρκία ο ισλαμιστής Ερντογάν.

Μετά από όλα αυτά, εσείς, αν είσασταν στην θέση του Ερντογάν, τι θα επιλέγατε; S-400 ή F-35A;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η άποψη είναι θέμα προς συζήτηση. Όποιεσδήποτε απόψεις είναι αποδεκτές, αρκεί να μην είναι υβριστικές ή ειρωνικές.

Το F-35: Αόρατο στα ραντάρ αλλά «ορατό» στις κυβερνοεπιθέσεις;

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

111 ΣΧΟΛΙΑ

111 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Αληθεια οι τουρκικοι S-400 πως αντιμετωπιζονται αν καταφερνουν να καθηλωνουν την ΠΑ τοσο ευκολα?…Μηπως θα πρεπε να λαβουμε εμεις τα f-35 που δεν θα παρει η Τουρκια??? Ετσι το ΝΜΑ μονο ενα

ivychris

Να πείτε καλύτερα, ότι η τουρκία πλέον προμηθεύεται τους S-400 γιατί γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να προμηθευτεί F-35 λόγω αλλαγής γεωπολιτικών συμφερόντων.

SpaceMan

Η αλήθεια μάλλον είναι αυτή…Η μη απόδοση των F-35 είναι μάλλον προειλημμένη. Θεωρώ πλέον πως οι S-400 είναι μια εξαιρετική πρόφαση για αυτό.

Νίκος

Αν είναι δυνατόν τι ακούν τα μάτια μας. 1) Η καζούρα με τα f-35 ξεκινησε αφότου άρχισαν οι φήμες για παραλαβή s-400 ~ 2) Οι ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνευσουν να βάλουν όπλο ερευνητικής αξίας 1+ τρις δολλαρίων πάνω απ’ το S-400 (κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα) αλλά και κανείς δεν είναι τόσο Ηλίθιος να ρισκάρει τόσα λεφτά R&D να πάνε χαμένα.

Νίκος

Επίσης με ποιο τρόπο είναι πρόφαση; Πιο περήφανα θα έβγαιναν οι αμερικάνοι να μπλοκάρουν την εξαγορα φ35 λόγω “αντιδημοκρατικού Ερντογάν” παρά να ψιλοξεφτυλίζονται γκρινιάζοντας για τα s-400 (που ακόμα και τα νήπια αντιλαμβάνονται το τι φοβούνται απ’ την πρώτη συνύπαρξη των 2 συστημάτων).

Δεν βγάζει με κανένα τρόπο νόημα αυτή η συλλογιστική.

Βασίλης

Ναι, έτσι όπως το θέτετε S-400 δαγκωτό!!!
Αλλά το θέμα μετά είναι πως το ένα φέρνει το άλλο. Οι S-400 θα φέρουν και κάνα Ka-52.., μετά κανά Su-30 ή Su-35 και μετά το ΝΑΤΟ θα γίνει Ρωσία.
Ε, μετά εδώ θα γίνει της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το κάγκελο..!

GMT-I

Αυτό πιστεύω και εγώ, και επειδή μάλλον κάπως έτσι το πιστεύουν και οι ΗΠΑ και για να μην το δούνε να γίνεται τελικά πιστεύω θα συνυπάρξουν και τα δύο και S-400 και F-35. Απλά θα γίνει με μια χρονικη διαφορά. Δλδ ο Ενρτογάν αγοράζει τα ρωσικά πυραυλικά, και οι ΗΠΑ θα περιμένουν την στροφή στον επόμενο Πρόεδρο(ως πότε θα κυβερνάει?) ο οποίος θα αποκηρύξει την Ρωσία και θα γίνει η προμήθεια των F-35.

Cretanmacedonian

Εξαιρετική ανάλυση , συμφωνώ σε όλα , η αχίλλειος πτέρνα των Τούρκων είναι η αεράμυνα τους και το ξέρουν.Στην Ελλάδα έχουμε κολλήσει με το F-35 λες και αν δεν το πάρουν δεν θα έχουμε πρόβλημα όλα καλά δηλαδή.
Όσον αφορά τους S-400 πιστεύω ότι η ακτίνα τους και η αποτελεσματικότητα τους σε τακτικό επίπεδο -Αιγαίο-εξαρτάται από την ακτίνα τωρινή και μελλοντική του ελληνικού πυροβολικού.
Υ.Γ έχουμε κανένα νέο με τα MLRS , προμήθεια νέων και εκσυγχρονισμός παλαιών.

Ripmaker

ειναι μεγάλο πρόβλημα για εμας το να μη παραλάβει Φ35 και να παρει Σ400. Εξηγώ το ταπεινό σκεπτικό μου. Πρώτον το Φ35 είναι ενα πολύ ακριβό όπλο με μεγάλο κόστος συντήρησης. Επίσης ειναι ενα οπλο με χαμηλότερες διαθεσιμότητες απο οτι ενα Σ400 λογω προγραμματισμένων συντηρήσεων καθε τόσο που διαρκουν μήνες. Ειχα την ελπίδα πως εαν παραλάμβανε τα 30 μαχητικά (οσα τελος πάντων εχει παραγγείλει) θα την εκαναν να ξοδευει πολλά λεφτά στη χρηση του (ποσες ωρες πτήσης θα έγραφαν τα τουρκικα Φ35 καθε χρόνο?) κατι που βολεύει εμας. Απο την αλλη το Σ400 δεν εχει καθόλου ιδια έξοδα χρήσης ιδιως… Read more »

Houdini

Για εμένα το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι S-400 στην ΠΑ θα ήταν εάν τοποθετούσαν μια πυροβολαρχία στην Ίμβρο. Οπουδήποτε αλλού το σύστημα ακυρώνεται λόγω τοπογραφίας. Αλλά και πάλι η Ίμβρος είναι risky γιατί καλύπτεται(;) απ’το ελληνικό πυροβολικό. Στα παράλια πάλι δεν γίνεται να βάλουν τέτοιο σύστημα ( Θα το βλέπουν τα φανταράκια με τα κυάλια). Τώρα κατα την άποψη μου, ΑΝ αποκτήσουν τελικά το σύστημα θα τοποθετήσουν τη 1η πυροβολαρχία στην Κων/πολη και την 2η κοντά στην Αττάλεια για να επιτηρεί την ΑΟΖ. Και πάλι πιστεύω πως το F-35 θα είναι μεγαλύτερο αγγούρι για την ΠΑ… Read more »

Βασίλης

Αν παρατηρήσει κανείς την τοπογραφία της Τουρκίας και το που βρίσκονται τα “ασημικά” της, αν ήμουν Ερντογάν (φτου φτου) θα έβαζα το ένα πάνω στο βουνό νοτιοανατολικά της Προύσας των 2.000 μέτρων περίπου να μου καλύπτει Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα-εργοστάσια παρασκευής αρμάτων και λοιπών τροχοφόρων στην ΒΙ.ΠΕ Προύσας-εργοστάσια παρασκευής ελικοπτέρων στην Κωνσταντινούπολη-τους 3 ναυστάθμους στον Εύξεινο Πόντο- τις αεροπορικές βάσεις σε Πάνορμο, Εσκισεχίρ, Άγκυρα, Παλαιόκαστρο, Σμύρνη και το άλλο θα το έβαζα στο βουνό νοτιοδυτικά της Αττάλειας (ακριβώς πάνω από την θάλασσα) των 2.900 μέτρων περίπου να μου καλύπτει το κομμάτι που θα μου άφηνε ακάλυπτο η 1η συστοιχία στην Προύσα-τις αεροπορικές βάσεις… Read more »

George

Η πρώτη πυροβολαρχία είναι στανταρακι για Αγκυρα λόγω της απειλής που παρουσιάζει η TAF για τον Ερντο

Thras

Φίλε μου δεν λαμβάνεις υπόψη τις αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση προμήθειας S400. Αυτές θα περιλαμβάνουν, εκτός της μη παράδοσης των F35, επιπλέον προβλήματα πρόσβασης σε ανταλλακτικά για τον υπάρχοντα στόλο των F16. Πρακτικά η Τουρκία θα μείνει χωρίς αεροπορία για μία δεκαετία μέχρι να παραλάβει Su30/35 ή 57 που γράφουν κάποιοι. Μακάρι να μας κάνει τέτοιο δώρο ο Ερντογάν! Όσο για το “άλυτο” πρόβλημα των S400, για σκεφτείτε να έχουμε εμείς F35, που εκτός του εγγενούς πλεονεκτήματος (stealth) θα πετάνε όπως ξέρουν οι πιλότοι της ΠΑ, ξυρίζοντας τις κορυφές των δέντρων ή στα 10 μέτρα από τη θάλασσα. Σε πόση… Read more »

Τάσος

Συμφωνώ σε πολλά με το άρθρο σας.Υπαρχουν και κάποια άλλα θέματα που συμπληρώνουν την εικόνα ,Κούρδοι ,Ιράν.Φαινονται άσχετα ,με το θέμα αλλά δεν ειναι

earendil

Εγω περισσοτερο προβληματιζομαι με τα F35 παρα με τα S400.Θεωρω οτι με ηλ πολεμο και πακετα comao μπορουμε να τους εξοντωσουμε.Ειδικα μαλιστα εαν τα βαλουν στα παραλια

Ripmaker

κάπου εδώ θα πρέπει να ζητήσουμε αρθρο Σ400 vs m2000/Scalp….

dkataims

+1

ΙΤΑΛΟΣ

Με τι μέσα θα κανουμε ηλεκτρονικό πολεμο εμείς?

Houdini

Μια χαρά ηλεκτρονικό πόλεμο κάνεις με τα Mirage και τα F-16. Ειδικά το Mirage έχει εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ( ICMS Mk3) αλλά και το F-16 με το ASPIS. Ακόμα και χωρίς κατάλληλο σύστημα αυτοπροστασίας ( δηλ. σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ) δεν θα πας να αντιμετωπίσεις σύστημα αεράμυνας head-on! Απαιτείται πτήση nap of the earth και σίγουρα κάποιος αντιπερισπασμός. Στο μυαλό μου έχω 4-αδα Mirage 2000-5 ψηλά να παρεμβάλουν και τα 4 με το ικανότατο ICMS και ταυτόχρονα ζεύγος 52M σε χαμηλή πτήση οπλισμένα με δύο 2000 pounder έκαστο να κάνουν pop-up ή lofting στο σημείο που βρισκέται η πυροβολαρχία… Read more »

Mich

“2000 pounder” εναντίον S400; Η εποχή των καμικάζι έχει περάσει… Χάθηκαν οι JDAM, JSOW ακόμα και οι SCALP;

evaggelos

για ηλεκτρονικο πολεμο δε θα πρεπε να χουμε ενα c130 σε εκδοση compass call?

Houdini

Εννοείται πως αν γνωρίζεις το σημείο θα το κάνεις οικόπεδο με 2-3 SCALP. Αλλά αν θές confirmed kill θα στείλεις μαχητικά για βομβαρδισμό με JDAM, MK82/84 οτιδήποτε. Οι ισραηλινοί αυτό έκαναν και κάνουν.

ΙΤΑΛΟΣ

Εαν κανανε αποτελεσματικο ηλεκτρονικο πολεμο τα mirage/f-16 απεναντι σε s-400 δεν θα εριχναν τοσα δις οι Αμερικανοισραηλινοι και Ευρωπαιοι σε εξειδικευμενα τετοια συστηματα. Εκτος εαν τους εχουμε για χαζους. Ουτε θα υπηρχαν οι s-400 σαν σύστημα γενικοτερα.

Η 2000 pounder απο την αλλη , ισως ειναι απο τα πιο ακαταλληλα οπλα για την αποστολη. Μικρη εμβελεια , πολυ βαρια , μονο 2 σαν φορτιο απο το καθε αεροσκαφος.

JohnnyB

Πιθανότατα τα αναβαθμισμένα P-3B Orion θα δώσουν δυνατότητες Η/Π στην Π.Α

MUSTAFA

με μαγνήτη χεριού :)))

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Δεν γνωρίζω τι ικανότητες επιθετικών ενεργητικών ΕW θα δώσουν στην ΠΑ μας τα P-3, αλλά σε επίγνωση ΕLINT/SIGINT, συνεπικουρούμενων ΑΣΕΠΕ/ΜΕΑ, θα προσφέρουν.

dimitrov

Εδώ έρχεται το άλλο ερώτημα. Μήπως τα F-35 αν και εφόσον, είναι κατάλληλα για την Ελλάδα; 30-40 ΤΜΧ ας πούμε;

Kanenas

Σε κάθε δράση , υπάρχει και αντίδραση. Απλώς καλό θα ήταν να αλλάξουμε εμείς πρώτοι τους όρους του παιχνιδιού και να μην περιμένουμε κάθε φορά την άλλη πλευρά για να αντιδράσουμε.

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Πόσες συστοιχίες θέλει η τουρκία για να καλύψει την έκτασής της; Ποιο είναι το κόστος κάθε βολής; Μήπως να αγοράσουμε και εμείς οπλισμένα drone για κορεσμό και καταστροφή της συστοιχίας μιας και η βολή εναντίον drone ίσως να είναι και ασύμφορη; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις ζημιά. Το F35 είναι ένα εργαλείο αλλά δεν είναι πανάκια. Θέλει και άλλα πράγματα για να λειτουργήσει σωστά. Σαφώς και δίνει αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγάιο και όχι μόνο μιας και η αγορά του θα μετατοπίσει τις όποιες συστοιχίες πολύ μέσα στην ενδδοχώρα της τουρκίας. Η ουσία είναι πως αν υπάρξει σύγκρουση… Read more »

Houdini

Ωραία και που να τις βάλει τις συστοιχίες; Στα παράλια που είναι ολο βουνό και απέναντι υπάρχει πυροβολικό και mlrs; Στην θέση των Nike θα πάνε, δηλαδή στην Θράκη έξω απο την πόλη που είναι κάπως πεδιάδα. Επίσης, μια υπενθύμιση: το S-400 δεν είναι ενας μαγικός κύκλος με 400 χλμ εμβέλεια και οτιδήποτε είναι μέσα στον κύκλο ξαφνικά καταστρέφεται..Αν θυμάμαι(δεν είμαι σίγουρος) καλά τα S-400 οπως και το S-300 για μακρινες εμβέλειες στοχοποιούν με βάση την πιθανότητα ο στόχος να βρίσκεται στο σημείο στο οποίο ο πύραυλος κατευθύνεται, δηλαδή αρχικά ο πύραυλος θα κατευθυνθεί προς την γενική θέση του εναέριο… Read more »

Chris Ain.

Το ένα πρόβλημα είναι οι S-400 μα το χειρότερο κατα την γνώμη μου είναι οι BORA και Yildirim. Απάντηση για να μην πω απαντήσεις διαθέτει σίγουρα το “δυτικό” οπλοστάσιο αλλά το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι ικανή να διεκδικήσει αυτά τα οπλικά συστήματα και αν η “Δύση” (ΗΠΑ) δουν την Ελλάδα όπως βλέπουν το Ισραήλ! Απο εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι η περαιτέρω στρατικοποίηση των νήσων ώστε να μπορούν να σφυροκοπηθούν τα παράλια και σε βάθος. Η αύξηση των μονάδων του MLRS και η αύξηση του βεληνεκούς με gmlrs, block iva και deepstrike είναι… Read more »

chikichiki

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι υστερούν σε ακρίβεια και δε μπορούν να χτυπήσουν παρά μόνο στατικές δομές, και μάλιστα συχνά χωρίς τραγικώς καταστροφικά αποτελέσματα. Με συνετό σχεδιασμό και λίγη τύχη, οι επιπτώσεις τους θα ελαχιστοποιηθούν, χωρίς βέβαια να υπονομεύω το ότι είναι επίφοβα όπλα και πιθανώς μη ανασχέσιμα.

Stmts

Αν παρουν τους S400(το πιο πιθανο) ουσιαστικα θα παψουν να ειναι μελη του Νατο.Ηδη αποτι μαθαινω κρισιμες πληροφοριες οι τουρκοι δεν τις μαθαινουν. Θα ακολουθησει αμερικανικο δωρακι ενισχυσης του πυροβολικου.Λυσεις παντα υπαρχουν.Αληθεια απο το ταξιδι του κυβερνητικου επιτελειου στη Μοσχα βγαινει κατι για την υποστηριξη των δικων μας s300?

Nestoras

Όλη η ανάλυση είναι απόλυτα σωστή και μάλιστα και πολύ βαθιά αλλά βασίζεται σε μια υπόθεση που ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ισχύει. Στο ότι τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος θα παρέχουνε ενέργεια στην Ευρώπη για 100 χρόνια. Ένα κομμάτι όμως του άρθρου, αυτό της αξίας του S 400 για την Τουρκία σε σχέση με το F 35 στέκει από μόνο του. Βέβαια χωρίς της “περι κοιτασμάτων” υπόθεσης, στη σύγκριση της αξίας του S400 σε σχέση με το F 35 θα έμπαινε στην εξίσωση το ότι οι Τούρκοι δεν θα διατάρασσαν εύκολα τις σχέσεις τους… Read more »

Αντωνιος

Τρομερα καλο αρθρο !!! Επιτελους το πιο σοβαρο αρθρο απο ολα εχει γραφτεί εδω!!! Ενω κάποιοι αλλοι συνεχιζουν να μας παραμυθιαζουν ουι θα παρουν και τα δυο. Ε λοιπον δεν θα παρουν τιποτα στο τελος και θα το δείτε

LuckyLuke

Δεν είμαι ειδικός αλλά θεωρώ ότι οι S-400, S-500 κλπ αντιμετωπίζονται. Παραδοσιακά τα μαχητικά επικρατούν συστημάτων SAM. Το έχουν αποδείξει οι Ισραηλινοί, το έχουν αποδείξει και οι Αμερικανοί παλαιότερα. Ειδικά την εποχή των UAV/ UCAV, των συστημάτων Η/Π και της δορυφορικής παρατήρησης δεν είναι και τόσο δύσκολο. Τα αδύναμα σημεία των συστημάτων θα καταγραφούν και οι αποστολές SEAD απλά θα επικαιροποιηθούν.

Γεώργιος

Όταν λες το έχουν αποδείξει, έχεις κανένα π.χ. στο μυαλό σου ; Διότι εγώ έχω ένα αλλά για το αντίθετο. Απ’ την στιγμή που έστειλε η Ρωσία τα S-300s (С-300ПМ2) και τα σύνδεσε στο συνολικό σύστημα αεράμυνας μαζί με τα S-400 και άλλα πιο μικρής εμβέλειας α/α η αεροπορία του Ισραήλ σταμάτησε της επιδρομές της στα εδάφη της Συρίας. Απ’ ότι θυμάμαι το Ισραήλ είναι το μοναδικό ακόμα στην περιοχή που έχει τα F-35. Αν και πιστεύω ότι δεν θέλουν να τα ρίξουν σε τέτοια μάχη.

George

Αυτό μόλις έγινε. Η απάντηση του Ισραήλ εκκρεμεί αλλά δεν θα αργήσει

Γεώργιος

Αυτό έγινε μετά το επεισόδιο με το κατασκοπευτικό Αν-20 που συνέβη πριν έναν μήνα. Η αεροπορία του Ισραήλ έκανε επιδρομές κάθε μέρα πριν το συμβάν. Αφού έγινε η παράδοση των S-300s δεν έχει γίνει ούτε μια. Απλά τροφή για σκέψη. Δεν λέω ότι δεν θα γίνει, όπως είπε ένας φίλος παρακάτω σε 2-3 μήνες θα μάθουμε.

Gunner

Το πως τα F-35 όταν τα χρησιμοποιούν οι νατοϊκοί εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων θα φέρουν τον όλεθρο και όταν θα τα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι εναντίον της Απαρχαιωμένης αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας για τα σημερινά δεδομένα, σαφώς μη σχεδιασμένη να αντιμετωπίσει αεροσκάφη όπως το F-35 και εκτεταμένο ηλεκτρονικό πόλεμο, σε αντίθεση με την Ρωσία που επενδύει ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε.

SpaceMan

Απαρχαιωμένη ελληνική αεράμυνα;; Δεν θα το έλεγα 🙂

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπαρχαιωμένη αεράμυνα με Πάτριοτ, S-300, Tor M-1, Crotale NG, ASRAD-H ? Ε μην το ξεφτιλίσουμε το οτιδήποτε σε αυτόν τον τόπο…. Σε ότι αφορά άλλα συστήματα, στα Hawk και ΒΕΛΟΣ δεν έγινε σε ποσοστό 100% ο εκσυγχρονισμός τους (π.χ το ΒΕΛΟΣ του θέλει οπωσδήποτε ένα νέου τύπου πύραυλο) ενώ τα ρωσικά OSA ναι είναι απαρχαιωμένα. (σημείωση, οι ρώσοι μας είχαν προτείνει να αγοράσουμε ισάριθμα Pantsir για να αντικαταστήσουμε τα OSA. Έχε υπόψη ότι όπου υπάρχουν Πάτριοτ δεν περνάει τίποτα. Σε ότι αφορά τους Χωκ τους κρατάμε ακόμη για να καλύπτουμε κάποιους νεκρούς τομείς που δεν καλύπτει κάποιο άλλο σύστημα μας… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Ναι οπου υπαρχουν πατριοτ δεν περναει τιποτα . Πλακα κανουμε τωρα? Αυτο πες το στους συγγενεις των νεκρων στο Dhahran . Εναντιον των αρχαιων scud οι Δυτικοι εξαπελυαν 3 patriot στον πολεμο του Κολπου. Το ποσο κοστιζει ο ενας ας το αφησουμε. Υπηρξαν μελετες πανεπιστημιακων για την κακη επιδοση του συστηματος στον πολεμο του Κολπου.(Postol-Pedatzur) . Ουτε 360 μοιρες καλυψη εχει, οπως αντιστοιχα συστηματα . Εαν ηταν τοσο ικανοι οι Patriot οι Ισραηλινοι δεν θα τους εμπλουτιζαν συνεχως με Ισραηλινα υποσυστηματα ουτε θα προχωρουσαν στα David’s Sling/Arrow Κλπ. Φυσικα και ειναι ενα ικανοτατο συστημα φυσικα , αναλογα και με την… Read more »

seb

Η ανεπαρκής -έως αποτυχημένη- απόδοση των Patriot εναντίον των SCUD στον πρώτο πόλεμο του κόλπου, οφειλόταν στο ότι στη φάση επανεισόδου δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν την κεφαλή από τα υπόλοιπα κομμάτια του πυραύλου. Κάνω την “ασφαλή” εκτίμηση πως τρείς δεκαετίες μετά, η αδυναμία αυτή έχει εξαλειφθεί.
Για να μην παρεξηγηθώ, να πω πως προφανώς δεν θεωρώ πως είναι άτρωτο (όπως κανένα οπλικό σύστημα) με σημαντικότερο μειονέκτημα την έλλειψη περιμετρικής κάλυψης. Και αυτό όμως είναι πρόβλημα με λύση, όπως είχε αναδείξει η Πτήση σε άρθρο για τους I-HAWK.

FTS

Είναι θέμα αριθμών και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να πει κανείς ότι τα αμερικανικά F35 δεν θα είχαν απώλειες από την ρωσική Α/Α επιχειρώντας μέσα στην Ρωσία. Αλλά όταν έχεις 1000+ F35 τότε δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για την Α/Α. Συμφωνώ μαζί σου όμως ότι με 100 και πλέον τουρκικά F35 δεν υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση για το πως θα αντιμετωπιστούν από την ελληνική Α/Α. Απλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και η Τουρκία αν αρχίσει να παραλαμβάνειτ α 100 F35 πολύ ΄συντομα θα κάνει πάρτυ στα δυτικά της. Φυσικά πολύ σωστά η Π&Δ επισημαίνει ότι το F35 πιθανόν να είναι… Read more »

MPAMPIS

Κατι δεν καταλαβαίνω….. σε διάφορες ασκήσεις το f-35 σημειώνει εναντίων οποιοδήποτε άλλου αεροπλάνου καταρρίψεις της τάξεως 10-20:1. Σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στην Συρία ισραηλινά f-35 φαίνεται να μην έγιναν αντιληπτά απο ρωσικά S-400. Μια πυροβολαρχια s400 ποσα αεροπλάνα f-16 θα μπορούσε να ρίξει πριν καταστραφεί;20; Δηλαδή μια πυροβολαρχια αντιστοιχεί σε 1-2 f-35 αρα 20f-35 μπορει να ρίξουν τόσα f-16 όσα 10 πυροβολαρχιες s400?? Εννοείται οτι δεν σχολιάζω την δυνατότητα που έχει το f-35 να πλήξει μια πυροβολαρχια s400 ενδεχομενος χωρίς καθόλου απώλειες…….Δεν νομιζω οτι ο λόγος κόστους απόδοσης ειναι υπέρ του S400 σε καμια περίπτωση….. Αν ήμουν ο RTE φυσικα… Read more »

ariseagle

Πολύ ορθά όλα αυτά που γράφετε. Η Π.Α χρειάζεται την απόκτηση 2 μοιρών F-35 για να επισημαίνει και να καταστρέφει τις συστοιχίες των S-400 και των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας και αφού γίνει αυτό πάλι μπορούν τα F-16V/Mirage 2000-5mk2 μας να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά, με stand off όπλα και όχι μόνο. Επίσης να προσθέσω ότι αν τα “σπάσουν” τόσο πολύ ΗΠΑ-Τουρκία τότε να περιμένουμε και τον αντίκτυπο που θα έχει η υποστήριξη των F-16 της THK, κάτι που το θεωρείτε δεδομένο στο άρθρο. Προσωπικά θα προτιμούσα την Τουρκία με S-400 παρά με F-35A, αρκεί το F-35 να υπάρχει έστω… Read more »

D.Kap

Καλησπέρα. Για άλλη μια φορά αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για την εξαιρετική ανάλυση του θέματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έχουμε και μια ακόμη ανάλυση του κατά ποσό μπορεί η πολεμική μας αεροπορία με τα παρόντα μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει τα συστήματά S 400 και αν όχι τι θα χρειαστεί για να το κάνει. Βέβαια ουσιαστικά αυτό που προκύπτει από τέτοιες αναλύσεις αλλά και από τα γεγονότα που μαθαίνουμε καθημερινά είναι ότι οι «γείτονες» κάθε άλλο παρά καλές σχέσεις επιθυμούν. Πρέπει να είμαστε όλοι μας έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και με λυπεί ιδιαίτερα ότι… Read more »

FTS

H ανάλυση ξεκινάει από την λάθος βάση ότι η Τουρκία αγοράζει όπλα με βάση τις ελληνικές ΕΔ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη που θέλει να είναι αγοράζει όπλα με βάση τις ΕΔ όλων των δυνάμεων που θεωρεί δυνητικούς αντιπάλους της όπως Αίγυπτος, ΣΑ, Ισραήλ, Ιράν, Αρμενία, Ιράκ και άλλους. Όμως σε γενικές γραμμές ισχύει όντως ότι το F35 έχει κάποια αρνητικά για την Τουρκία όπως σωστά αναφέρεται. Υπάρχουν και θετικά όμως από την αγορά του. Τα θετικά για την Τουρκία είναι ότι με το F35 παραμένει στο ΝΑΤΟ (γιατί ναι η αποχώρηση από το πρόγραμμα… Read more »

Ccg

Σχετικά με τους S-400, σκεφτόμαστε για μια λύση τύπου Harpy/Harop;

SPirit

Ειναι και αυτό μια λύση, αλλά πρέπει να δούμε που θα τοποθετηθούν…

Ted

Κάπου είχα διαβάσει ότι τα F35 των Τούρκων δεν θα ενσωμάτωναν κρίσιμα συστήματα, μετά από απαίτηση των Ισραηλινών (απαίτηση που είναι άγνωστο πότε τέθηκε)
Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, δεν είναι λογικό για τους Τούρκους να στραφούν σε ένα άλλο όπλο, παρά να αγοράσουν ένα κουτσουρεμένο πανάκριβο όπλο, που πληρώνεται σε δολάρια, το οποίο μπορεί να είναι πολύ υποδεέστερο από τα αντίστοιχα F35 των Ισραηλινών ;

Scalp_eg

Το θεμα ειναι τελειωμενο, σε 1 χρονο το πολυ θα εχει παραληφθει ο 1ος S-400, και μετα οι τουρκοι δεν προκειτε να δουν F-35 ουτε σε 30 χρονια οσες κωλοτουμπες και να κανουν. Φυσικα τα ρωσικο-σανο-σαιτ θα παραμυθιαζουν το κοσμο μεχρι τελους, οτι οι τουρκοι θα παραλαβουν και τα 2 μαζι. Ενα χρονο υπομονη λοιπον να επιβεβεωθουμε, και μετα ο στρατηγικος σχεδιασμος της χωρας (χωρις πλεον την απειλη του F-35) πρεπει να επανασχεδιαστει απ την αρχη. Πρωτο δεδομενο δεν χρειαζομαστε μεχρι το 2040 ΝΜΑ, Τα 85 Viper ειναι μια χαρα θα εχουν τα διπλασια τουρκικα CCIP στο χερι, τα 24… Read more »

sotbak

svstos

Γεώργιος

Οι S-300 δεν είναι Ελληνικοί, είναι της Κύπρου αν θυμάμαι καλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eδώ και χρόνια έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Ελλάδας.

JohnnyB

Δεν λαμβάνεις υπόψη περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις απο την Αμερική κατα την περίοδο αποδοχής των S-400 που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα έχουν χρήματα για περισσότερες συστοιχίες ούτε η Ρωσία θα αποδεχτεί μεταφορά τεχνολογίας ώστε να τα φτιάχνουν τοπικά φθηνότερα. Παράλληλα βέβαια οι Τούρκοι υποτίθεται αναπτύσουν δικό τους πυραυλικό σύστημα αεράμυνας αλλα είναι αμφίβολο που θα φτάσει αυτό όπως και τα πολλά απο τα προγράμματα τους. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστούν καθολικά οι δυνατότητες Η/Π μας και εκεί μεγάλο ρόλο θα παίξουν το Ισραήλ και η Αμερική. Ήδη εξυπακούεται ότι τα αναβαθμισμένα P-3B Orion μας θα έχουν σημαντικές δυνατότητες… Read more »

desperadonik

Στην πολυ πιθανη περιπτωση υλοποιησης της υποθεσης του αρθρου, θα πρεπει η Ελλαδα να αλλαξει τους κανονες εμπλοκης και να ενισχυσει το οπλοστασιο της με εναλλακτικα και ‘εξωτικα’ οπλα. Αν τολμησουν να καταρριψουν ελληνικο α/φος, θα πρεπει η συστοιχια που το εκανε να καταστραφει εντος λεπτων της ωρας. Αμεσα. Αυτο θα εδινε το μυνημα. Φυσικα, μετα απο μια κινηση αντιποινου σαν αυτη, θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για κλιμακωση, η ιστορια ομως εχει δειξει πως η τουρκια ποτε δεν επιλεγει κατι τετοιο αν δεν ειναι σιγουρη για το αποτελεσμα. Ετσι ομως οπως πανε τα πραγματα στην περιοχη μας, κανενα σεναριο… Read more »

CKfurious

Το άθρο έχει μια ισχυρή δόση αυταρέσκειας για τις δυνατότητες της ελληνικής αεροπορίας και αεράμυνας. Γράφετε: #. Η ΠΑ δεν μπορεί να ηττηθεί με 30 F-35A ακόμη κι αν έχουν από πίσω τους 200 F-16C/D Block50+. Η ΠΑ είναι πολύ ισχυρή, και μπορεί να επιφέρει ασύμμετρα χτυπήματα οπουδήποτε στην Τουρκία, χωρίς η τουρκική αεράμυνα να μπορεί να κάνει οτιδήποτε.# Πολύ ισχυρή ΠΑ από που ? Οι διαθεσιμότητες όλων των μεσων είναι χαμηλότατες Έχουν αναφερθεί κάποια νούμερα Οι ώρες πτήσης είναι κατώτερες των νατοϊκών προδιαγραφών Σύχρονα εκπαιδευτικά δε υπάρχουν . Όπλα μακρινού πλήγματος επίσης ελαχιστότατα Η Τουρκια λόγω έκτασης δεν βασίζεται… Read more »

GMT-I

Η Τουρκία δυστυχώς για εμάς είναι χώρα κλειδί για την Μέση Ανατολή και αυτό που τονίζει το άρθρο(που και για εμένα μακάρι να τεθεί θέμα επιλογής) όπως ανέφερα και σε άλλο σχόλιο δεν το βλέπω να γίνεται. Είναι που οι άλλοι αναλυτές στην άλλη πλευρά περίμεναν να διαλυθεί η Τουρκία γιατί και καλά θα γίνονταν κουρδικό συμμαχικό κράτος ΗΠΑ/ Ισραήλ και ακόμα γίνεται ή όταν η Τουρκία απαγόρευσε την διέλευση της 4ης αμερικανικής μεραρχίας από βορρά για να ρίξει τον Σαντάμ το 2003 που όλοι έγραφαν τώρα ήρθε το τέλος της Τουρκίας και η Τουρκία απλά από τότε δέχτηκε τον… Read more »

George K

Άρα λοιπόν ο σουλτανος έχει αποφασίσει να μας κουνήσει μαντήλι από το ΝΑΤΟ και την Δύση. Στο καλό να πάει. Εκτός ομως από τα F-35 θα χάσουν πολλά παραπάνω. Τι θα γίνουν τα τόσα F-16 που έχουν; Τα ελικόπτερα; Ήδη ισχύει απαγόρευση για εξαγωγή κινητήρων του Τ129 στο Πακιστάν.
Οι Τούρκοι που σχολιάζουν στο blog το έχουν ξεκαθαρίσει. Πλήρη ανεξαρτησία στην παραγωγή και χρήση οπλικών συστημάτων.
Με το F-35 θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα στις ΗΠΑ για δεκαετίες, πράγμα που είναι αντίθετο στα σχέδια του σουλτάνου.

George K

Οι S400 αντιμετωπίζονται και με άλλους τρόπους. Φαντασία χρειάζεται όπως οι Ισραηλινοί. Ας πάρουμε παράδειγμα από αυτούς μιας και τελευταία έχουμε έντονες φιλίες.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

π.χ. καταδρομες από δυναμεις SOF μεσα από διακλαδικη λογικη, μπορούμε.

George K

Ή AH-64D ή ακόμα υποβρύχια εκτοξεύομενοι πύραυλοι cruise από τα U214.

Flanker

Το αρθρο παιρνει καποιες υποθεσεις σαν οριστικες και απολυτες: 1.Το Φ35 ειναι ενα υπεροπλο 2.Οι αμερικανοι δεν θα αφησουν το φ35 να μελετηθει απο τους Ρωσους. 3.Συνυπαρξη Φ35 και Σ400 δεν γινεται. 4.Οι Αμερικανοι θα κρατησουν μια συνετη σταση προς την τουρκια ,αρνητικη,και ειναι αξιοπιστοι. Διαφωνω και στα 4. 1.Μια συζητηση για τις δυνατοτητες του Φ35 να διεισδυει στις μοντερνες ρωσικα δομημενες α.α αμυνες ,ειναι εκτενεστατη και καπως off,σχετικα με το κυριο ερωτημα του αρθρου. Η απαντηση ομως θα δοθει απο την πραγματικοτητα σχετικα συντομα σε 2-3 χρονια μαξ. Τι εννοω? Εαν οι επομενες επιθεσεις του Ισραηλ σε ιρανικους στοχους… Read more »

Pantelis

Υπάρχει ένα κενό στο σκεπτικό σας. Οι Τούρκοι δεν είναι μπουνταλάδες. Αν πάρουν το S400 τότε για την Ελλάδα θα είναι δεδομένη η απόφαση της αγοράς 20 F35 τα οποία θα μπορούν λόγω των δυνατοτήτων stealth να κάνουν πάρτι στην τουρκική επικράτεια. Καλοί οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αλλά αν δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τα αεροσκάφη τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής τους; Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας όταν η Τουρκία παρήγγειλε τα F35; Ότι δεν θα μπορούν να τα δουν τα ραντάρ μας; Τώρα το ίδιο πρόβλημα πάνε να αποκτήσουν ηθελημένα οι Τούρκοι; Πέραν του ότι θα είναι σαν να… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα έχει αποφασίσει ότι θέλει F-35 τουλάχιστον 2 χρόνια πριν γίνει η παραγγελία των S-400 από τους τούρκους.
Θα πάρουμε F-35 όπως και να έχει. Είτε η Τουρκία θα έχει F-35 και S-400 είτε όχι.

Pantelis

Τελευταία φορά που κοίταξα η Ελλάδα δεν είχε παραγγείλει νεο μαχητικό. Συνεπώς το τι ΘΑ παραλάβει η Ελλάδα ας το αφήσουμε γιατί και ΤΟΜΑ ΒΜΡ3 θα παίρναμε αλλά δεν έκατσε. Δεν λέω ότι είναι ίδια περίπτωση αλλά σχόλια του στυλ “τα αποφασίσαμε, τα κλείσαμε, έρχονται, να όπου να’ναι έφτασαν” δεν μου αρέσουν. Ας τα παραγγείλουμε πρώτα και μετά μιλάμε ξανά.

zap

Γενικα συμφωνώ με την αναλυση σας. 2 σημεια θα ηθελα να θιξω.

1. Μου αρεσε το σχολιο του φιλου που προσεξε ότι το F-35 είναι θανασιμο και ό’τι καλυτερο στον αερα όταν αντιμετωπιζει Ρωσους κλπ. αλλα ακακο στα χερια των γειτόνων. Αυτό με ξενιζει και εμενα.

2. Οσο σωστη και να είναι η αναλυση σας, δεν αλλαζει το γεγονός όπως όλα τα ενδεχομενα μας βρισκουν απροετοίμαστους, με βαθεια προβλήματα σε ολους τους κλαδους και το κυριοτερο σε μια εποχη που αμεσες λυσεις δεν υπαρχουν.

Με δυο λογια, και ετσι και αλλιως, εμεις, τι κανουμε;

VAGGELAS

Εξαιρετικό άρθρο και συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά. Θα ήθελα όμως (ως μη ειδικός) να επισημάνω ότι σε μια τέτοια ανάλυση και προκειμένου οι οποίες προβλέψεις να είναι ασφαλέστερες, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα κριτήρια- προτεραιότητες βάσει των οποίων η Τουρκία έκανε τις επιλογές της και εξηγούμαι; Αν πχ τα κριτήρια ήταν αμιγώς στρατιωτικά χωρίς αλλαγή γεωπολιτικού προσανατολισμού εκτιμώ ότι η επιλογή F-35/Patriot φαίνεται λογικότερη για ευνόητους λόγους. Αν κυριαρχούσαν τα οικονομικά κριτήρια λόγω της κατάστασης της Τουρκικής Οικονομίας και πάλι χωρίς μεταβολή γεωπολιτικού προσανατολισμού η επιλογή Patriot μα παράλληλη διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των F-35 ακούγεται ρεαλιστική.… Read more »

GK_

Υπαρχει ενα σημαντικο θεμα: Κατα ποσο η ΠΑ χωρις τα F35 ειναι σε θεση να «τρυπησει» με επιτυχια το Τουρκικο «πυραμοειδες» IADS που στην κορυφη του εχει τους S-400 και τα μαχητικα αναχαιτησης και ποιο ειναι το τιμημα; Γιατι εαν σε καθε προσπαθεια οι Μρ χανουν το 50% ή και περισσοτερο % των αεροσκαφων τους με τους πιλοτους, τοτε μεσα σε λιγοτερο απο 8 ώρες δεν θα υπαρχει αεροπορια για να πολεμισει! Και με δεδομενο το «στρατηγικο βαθος» που μπορει να εκμεταλευτει η ΤΗΚ, πραγμα που δεν συμβαινει στον ιδιο βαθμο με την ΠΑ, πολλα μπορουν να πανε «στραβά». Το… Read more »

Babis_UK

Οντως συμφαιρει την Τουρκια να επιλεξει τους S-400 σε σχεση με τα F-35 Η Τουρκια νοιωθει ηδη πολυ ισχυρη επιθετικα με KC-135, SOM, J-600T Yıldırım II/ΙΙΙ, Bora, Bayraktar, Anka, T-129 ATAK, τις κορβετες MILGEM και τα Anatolu/ U-214 που ναυπηγουνται. Οπως θα παρατηρησει καποιος η συντρηπτικη πλειοψηφια αυτων των οπλων ειναι εγχωριας προελευσης πραγμα που δινει σημαντικα πλεονεκτηματα οπως στη διαμορφωση, αποδεσμευση και εξελιξη των δυνατοτητων τους, σε μη υπαρξη ποσοτικων περιορισμων, σε δυνατοτητα υποστηριξης/ αναπληρωσης σε περιπτωση συγκρουσης κλπ Το F-35 θα ειναι/ηταν ενα ακομη επιθετικο οπλο στην τουρκικη φαρετρα, αλλα χωρις κανενα απ τα πλεονεκτηματα των εγχωριας προελευσης… Read more »

sotbak

+1

Στέφανος

Όλη η ανάλυσή σας καταλήγει σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Οτι δηλαδή η Τουρκία, δεν είναι λογικό να παραλάβει F35 απο τη στιγμή που αποκτήσει S-400. Λάθος διατύπωση αντί της ορθής: “Η Τουρκία, όσο το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται στα πράγματα, δεν πρόκειται να παραλάβει F-35 απο τη στιγμή που αποκτήσει τους S400”. Γιατί οι όποιες ερμηνείες μας να σταματούν στον Ερντογάν; Γιατί να αποκλείσουμε το πιθανό σενάριο να υπάρξει κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον διαδοχή του “σουλτάνου” απο κάποια -για παράδειγμα- μεράλ ακσενέρ; Γιατί να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αναλάβει την διακυβέρνηση της γείτονος ένα ακραία εθνικιστικό μεν… Read more »

antonis.

Τετοιου ειδους συστηματα ειναι σχεδον απαγορευτικο να μπουν σε νησια του Ανατ. Αιγαιου εξαιτιας της εγγυτητας με τα Τουρκικα παραλια, ετσι θα ειναι καταδικασμενα να αντιμετωπισουν τις επιθεσεις κορεσμου των τουρκικων πυροβολων ενω ευαλωτα θα ειναι επισης και απο τα τουρκικα stand-off οπλα της Τουρκικης αεροποριας. Οπως εγραψε και ενας φιλος παραπανω, τα αντιεροπορικα συστημα δεν ειναι μια “ομπρελα” οπου οτι μπει μεσα στην ακτινα της καταριπτεται. Ναι ισως θα ειναι ενας επιπλεον παραγοντας στη συγκρουση αλλα δεν αλλαζει τρομακτικα τα δεδομενα που ηδη γνωριζουμε. Ενδεχόμενη λυση για την ενισχυση της αεραμυνα μας ειναι σαφως η προμηθεια επιπλεον Partriot PAC-3… Read more »

sotbak

+1

chikichiki

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν αντικατασταθεί από φιλοαμερικάνικο καθεστώς, η απόκτηση F-35 φαντάζει πράγματι πολύ πιο πιθανή αλλά όχι βέβαιη (λόγω του νωπού ακόμα κλονισμού της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Τουρκία), και δε συνεπάγεται ταυτόχρονη διατήρηση των S-400, καθώς μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να ακυρώσει την παραγγελία και να επιστρέψει τυχόν παραληφθέντα συστήματα είτε να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια (απενεργοποίηση – aka σάπισμα στις αποθήκες, κλπ). Η Ελλάδα τους S-300 δε τους πήρε με το έτσι θέλω αλλά από υποχρέωση, και οι Αμερικάνοι πέραν πιέσεων για μη αξιοποίηση του συστήματος δε μπορούσαν να κάνουν πολλά.… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εγώ αν ήμουν Ερντογάν θα την τηρούσα την υπογραφή μου και σε καμμία περίπτωση δεν θα έκανα πίσω στο θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400. Από την άλλη δεν πρέπει να αποκλείουμε ο Ερντογάν να κάνει ένα σκληρό παιχνίδι ώστε στο τέλος να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από τους Αμερικάνους και άλλους δυτικούς. Κακά τα ψέματα, Οι τούρκοι είναι πολύ δυνατοί στο παζάρι. (βλέπε διαπραγματεύσεις) Αν ο Αμερικάνος συνεχίζει να λέει για μη παράδοση F-35 στην Τουρκία θα τον έβαζα να μου πληρώσει ρήτρες και θα έλεγα ότι θα φτιάξω το δικό μου μαχητικό και πως δεν έχω ανάγκη από… Read more »

evaggelos

ρητρες να πληρωσει η αμερικη χλωμο δεν ξερω ποσα δις ειναι ακριβως καπου 5 ειχα διαβασει θα μπορουσε να τους προταθει αναβαθμιση σε v h κ αγορα νεων φ16 οποτε κ ο ταιπ κανει την μαγκια του κ s400 εχει κ η αμερικη λεει σε εμας να κι αυτοι φ16v εχουν κ s-400 οπως s300 εσεις κ οι ιδιες οι ηπα δεν ξεφτιλιζωνται αφου οντως δεν αποδεσμευουν το 35 κ δουλιες μεσω αναβαθμισεων πωλησεων γινεται.για την μετα ερτογαν εποχη δηλαδη σε μια δεκαετια δεν ξερουμε ποιος θα ειναι εκει αφου η ποιο νεα ακσενερ δεν την θελλουν ουτε η καφροι… Read more »

Thras

και αν σταματήσει η ροή ανταλλακτικών για τα F16 με τι θα πετάνε οι τούρκοι έως να παράξουν το εγχώριο υπερμαχητικό τους (not!) ;!;!;!

kakaouskia

Καλημέρα

Μια απορία: Καλές οι συστοιχίες αεράμυνας περιοχής αλλά η λογική υπαγορεύει οτι για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης πρέπει να υπάγονται σε ολοκληρωμένο σύστημα τόσο από άποψη ηλεκτρονικής κάλυψης (κατάσταση μάχης, στόχευση, αντίμετρα, ενεργός ηλ. πόλεμος από το ίδιο το σύστημα) τόσο και από κάλυψη από – αρκετά – φθηνότερα συστήματα αεράμυνας σημείου.

Σαν παράδειγμα τα πλοία αεράμυνας στόλου που έχουν όλα αυτά μαζί.

Η Τουρκία πού βρίσκεται σε σχέση με αυτά; Ειδικά στα μικρότερα συστήματα.

recce

Αν και μάλλον έχει ακόμα αρκετά twists το ‘έργο’, θα είναι ευχής έργο, γεωπολιτικά μιλώντας, η ρωσία να προσεταιριστεί την τουρκία, ως απάντηση βέβαια της απώλειας της (τουλάχιστον μισής) ουκρανίας, από την ρωσική σφαίρα επιρροής. Ίσως μάλιστα η defacto διάσπαση της ουκρανίας είναι μια εικόνα από το μέλλον της τουρκίας. Όλα αυτά βέβαια καθιστούν την Ελλάδα, μαζί με Κύπρο και Ισραήλ, τα defacto ανατολικά σύνορα της Δύσης, το οποίο βέβαια θα επιφέρει κοσμογονία στην γεωπολιτική και στρατηγική δυναμική της χώρας. Από την άλλη, η τουρκία θα προσχωρήσει σιγά αλλά σταθερά, στον άξονα ρωσία – κίνα – κατάρ – ιράν –… Read more »

Κωνσταντινος Καραγιαννιδης

Καλυτερα να παρουν s-400 παρα τα f-35.
Τα ρωσικα οπλα γενικα ειναι υπερτιμημενα και με πολλα προβληματα αξιοπιστιας,οποτε ισως ειναι πιο ευκολο να τα αντιμετωπισεις.

Spirit

Νομίζω σε μια προσέγγιση μαύρο-άσπρο, η επιλογή των S-400 μας δίνει χρόνο. Το αν θα τον αξιοποιήσουμε είναι το ερώτημα, αν και την απάντηση όλοι μάλλον την υποψιαζόμαστε…

aris32

βλεπω το αρθρο για την Αυστραλια και την παραλαβη των φ35 και σκεφτομαι οτι αντιστοιχα για Ελλαδα αν ειχαμε ακολουθησει τον δρομο τοτε των φ18 σημερα θα συζητουσαμε οτι και σ800 να παρουν με ef18g f18e/f και μελλοντικα μερικα φ35 απλα τιποτα δεν θα μπορουσε να δει απο τουρκια μερια οποιαδηποτε επιθετικη κινηση μας

f35>s400

Διαφωνω απολυτα με το αρθρο. Αν το f35 μπορει να χρησιμοποιηθει 100% απο τους Τουρκους τοτε δεν υπαρχει τιποτα που μπορει να κανει η Ελλαδα για να σταματησει την Τουρκικη υπεροχη στον αερα. Ειναι σαν να κανει μεταγραφη ο Παναθηναικος το Μεσσι και να συζηταμε ποιος θα παρει το ελληνικο πρωταθλημα. Μιλαμε για ενα οπλικο συστημα που δεν καταριπτεται , μπορει να σαρωσει το εχθρικο περιβαλλον και να οργανωσει μια ολοκληρη αεροπορια γυρω απο αυτο ενω ταυτοχρονα με τους πυραυλους τους καταστρεφει στοχους κλειδια. Η Τουρκια πολυ σοφα αφηνει τη Δυση και κοιταει αλλου. Θελει να κανει το επομενο βημα… Read more »

cassius

εγω πάλι εαν είχα τα ινήα του κρατους/εθνους δε θα έπαιρνα τίποτα απ τα 2. η απάντηση που θα έδινα εαν οι γειτονες παίρνανε και τα 2 συστήματα θα ήταν: ντρονς!! πιστευω με καμια 1000 ντρονες μήκους 2 μέτρων με ενσωματομένο ενισχυτή σήματος ώστε να γίνουν πολύ αντιληπτά απ τα εχθρικά ρανταρ! ναι πολύ αντιληπτα!! γιατί όταν οι γείτονες θα βλέπανε παντου κουκιδές στα ρανταρ τους, θα ρίχνανε με οτι έχουν! θα σηκώνανε τα Φ16 τα Φ35 και ποιος ξέρει τι άλλο. Ολη η Α/Α πυροβολαρχία τους θα βάραγε κόφτες. Και θέμα χρόνου θα ξέμενε. Και αφού το πρώτο κύμα… Read more »

Νίκος

“η επικράτηση Σίσι απέναντι στους ισλαμιστές φίλους του Ερντογάν” ~ Πραξικόπημα ήταν, όχι επικράτηση…

Fingolfin

Ενώ το προηγούμενο καθεστώς ήταν δημοκρατικό…
Ο Σίσι, μέχρι στιγμής, είναι όαση σταθερότητας σε σχέση με τους αδερφούς μουσουλμάνους. Όχι ότι δε θα προτιμούσα ένα πιο μετριοπαθές δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, αλλά φαίνεται πως δημοκρατία και ισλάμ δεν συμβαδίζουν εύκολα, δυστυχώς.

Νίκος

Δημοκρατικά εκλεγμένοι ήταν οι αδελφοί μουσουλμάνοι. Το αν δε σου αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι άλλο θέμα, το να το ανατρέπεις είναι φασισμός (βέβαια στην Ευρώπη πλέον θεωρούμε λογικό να εφαρμόζεται το αντίθετο απ’ το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επομένως αντιλαμβάνομαι την πηγή της σύγχυσής σου). Κι όπως είπε και ο Χατζιδάκις, όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος σημαίνει ότι έχει αρχίσει να του μοιάζει…

θ.Γ.

ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΙ ΜΗΧΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΛΩΣΙΜΟ ΑΝΕΠΑΝΔΡΩΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΒΑΘΕAΣ ΚΡΟΥΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΟ nEUROn, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΟΓΜΑ ΑΙΦΝΗΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ

Thras

Φίλε μου πρέπει να ενημερωθείς λίγο καλύτερα, το neuron δεν πρόκειται ποτέ να μπεί σε παραγωγή και δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης σε βάθος. Αυτά είναι μελλοντικά σχέδια που ελπίζουν να αποδώσουν σε 20 – 30 χρόνια…

Exsilver

S400 more important than F35 for Turkey. By the way

Su35 vs F35
https://www.youtube.com/watch?v=P-M9jA1INk8

If Turkey buys Su35 Flanker its a big problem…Su57 is much problem for Greece.

Thras

Take English courses. It would help your writing skills…

Exsilver

Thanks.But you must learn to 🙂 By the way, you know what I mean.

Thras

Of course i know what you mean!
It’s another threat from our eastern friends and allies…

Exsilver

This is not a threat, this is detection. Mean:
If Turkey don’t have a f35, Su35 can also be effective for Turkey.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

NATO countries don’t buy Russian made fighter planes.

Τεοντορ

Μάλιστα….πολυ μπλα μπλα για το τίποτα….”Ενας κουκος(F-35 ) δεν φέρνει την ανοιξη ” ….

Made in Turkey

Οι Τούρκοι δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές, σωστά τα κάνουν όλα. Πήγαν στους Κινέζους και πήραν βαλλιστικά, κίνηση ματ.
Τους S400 τους θέλουν για αντιβαλλιστική προστασία των πυκνοκατοικημένων αστικών τους κέντρων (δεν σκέφτονται μόνο τους Scalp σκέφτονται και χημικά), για να τους αντιγράψουν και για να κρατάνε την Ρωσία απασχολημένη μέχρι λήξει εκείνη η προθεσμία για τα Βόρεια εδάφη τους. Από την άλλη η Ρωσία όντας στριμωγμένη τους χρησιμοποιεί ως έσχατο διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης.
Το F35 είναι ένας παλιός “έρωτας” που ξεθύμανε.
Στο τέλος θα πάρουν λίγο από όλα και μετά θα τα φτιάχνουν μονοί τους.

Outsider

There are some big assumptions here: 1. You are assuming you will be able to arm the islands that are a few kilometers away from the Turkish mainland. As you know this is not possible due to the Lausanne Treaty. I have heard from the Turkish side that any such actions would be seen as a declaration of war many times. Turkey would not let that happen under any conditions. 2. You are also assuming that the Greek anti-aircraft capabilities are far superior to the Turkish anti-aircraft capabilities. I can’t see any reason to believe that. I actually see it… Read more »

Houdini

1. The islands are already armed to the teeth. Do you live under a rock? 2. It’s not an assumption, it’s a fact. The only “capable” anti-aircraft system you have are some old HAWK located on the Turkish-Syrian border in case some old MiG-21 intrudes your airspace 3. https://greece.greekreporter.com/2018/12/10/greek-pilot-named-natos-best-warrior/ Hey how about this? Also, for the last 4-5 years as far as I know the best pilots in a NATO exercise ( TLP in this occasion ) are Greek. Every single year. TLP in Spain, TLP in Italy, Best SEAD pilots in Trident Juncture etc. I presume you are a… Read more »

Outsider

A little too butthurt, relax, breath a little. I feel like I am talking to a kid, but I will take the bait, sure. 1. Islands are “armed” with the national guard. The ones closest to Turkey cannot be armed as you imagine they are. 2. Greek antiaircraft systems are not better, Turkey has terrible antiaircraft capabilities but Greek ones are not better. A few HAWK missiles and M1s. Where is this amazing antiaircraft capability? 3. Hmm, greekreporter.com, huh? Very unbiased. A lot of anecdotes, no data. Go to any country’s forum, they are showing different websites, praising their own… Read more »

Houdini

1. Well if you mean the small uninhabited islets yeah they aren’t armed except for a small garrison. But the big islands are armed to the teeth and no one can deny that. 2. Yes they are. For example, Skyguard-Velos system ( wayyyy better than Rapier) for airbase airdefense. An adequate number of Patriot batteries, the S-300 system, Tor M1s as you said, OSA AKMs ( good for choppers and UAVs) , ASRAD-Hellas, Crotale. Don’t tell me the obsolete Nike-Hercules systems are better than Patriot for anti-ballistic operations. 3. I am not backing on this one 🙂 Here, the US… Read more »

Outsider

I appreciate the answer, I am not going to write more about the points 1 and 2 anymore since we just disagree. About the better pilot stuff, my grandfather used to tell me that we won the war because we had faster horses. I believed it when I was a kid. So this thing about everyone just praising their own pilots, it’s so universal and timeless. It blows my mind. I read quite a bit of different defense magazines. Saudis claim the same thing, Egyptians claim the same, Turks claim the same and Greeks claim the same. For me, I… Read more »

Θράκη

Η ανάλυση σας για τη νέα στρατηγική πραγματικότητα της Αν. Μεσογείου μου αρέσει και συμπληρώνω πως η Τουρκία είναι αρκετά στριμωγμένη, πρωτίστως με το θέμα των Κούρδων, αλλά και με την Αρμενία μέσω της Δυτικής Αρμενίας αλλά και στην Αν. Μεσόγειο.

Στα δικά μας ευχάριστα, έχουμε την παρακάτω εξέλιξη:

https://www.paron.gr/2018/12/09/stin-kriti-to-ploio-tis-exxonmobil-gia-ereynes-ydrogonanthrakon/

Όσο για την Αλεξανδρούπολη προχωρά η υλοποίηση του στόχου για την επένδυση του LNG!

Όλα αυτά έχουν να κάνουν πραγματικά με τις δικές μας δυνατότητες και το δικό μας στρατηγικό μέλλον που είναι ικανό να βάλει στην θέση της την βαρβαρότητα της λήθης.

Νίκος

Ναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Ακόμα και Εξόρυξη να γίνει, θα πάρουμε κάνα ψίχουλο, και θα χάσουμε ένα κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας της χώρας π λέγεται τουρισμός. Κι εις ανώτερα

Θράκη

Καμία σχέση αυτό που λέτε για τα ψίχουλα και την βλάβη στον τουρισμό. Καλά θα κάνετε να ακούσετε σοβαρούς επιστήμονες και όχι κακούς δημοσιογράφους που πλουτίζουν από την άγνοια σας. Και όσο συνεχίζετε την ασχετοσυνη τους, τόσο έχουν έδαφος για να υπάρχουν. Να παίρνετε γνώσεις από ειδικούς του τομέα και από διάφορες πηγές.

Demius

Βρε Houndini γιατι μεταφερεις τις (πραγματι καλες) γνωσεις για το αντικειμενο που εχεις σε αυτον τον..Outlaw και του ανοιγεις τα ματια;πιστευω και γω οτι ειναι τουρκακι και κανει εξοφθαλμη προπαπαγανδα

Houdini

Καλησπέρα, είσαι σωστός! Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να τους απαντάμε, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια κάθε φορα απο τους γείτονες. Τουλάχιστον αυτός ξέρει και λίγα Αγγλικά οπότε μπορώ να συνεννοηθώ.. Κατα τ’άλλα, τις ίδιες βλακείες αναφέρει και αυτός ( μας λέει κιολας οτι διαβάζει αμυντικά περιοδικά και στα Α/Α συστήματα ξέχασε τους Patriot χαχαχα) Οι τύποι μετά απο ολόκληρο Αφρίν και 60 χρόνια Κούρδοι ακόμα να προσγειωθούν στην πραγματικότητα πως είναι απλά μια μικρή δύναμη που στηρίζεται μονάχα στους αριθμούς.. Έχω να πω πολλά ακόμα για τον κύριο απο πάνω αλλά θα βάλω χειρόφρενο εδώ

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

43
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99

Related News

Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο

«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, ανέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον,...

ΠτΔ: Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο. Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και προκλήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕΕπίσημο δείπνο προς τιμήν της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.Κατά την...

Βίντεο: Εντυπωσιακά πλάνα και σκληρός συναγωνισμός ουλαμών αρμάτων μάχης Ελλάδας – ΗΠΑ!

Το γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με όμορφα κι εντυπωσιακά πλάνα από τον διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων μάχης, όπου...

ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αποδείξαμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020:- Μετά την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους...

Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 σπάνε το ίδιο τους το ρεκόρ

Δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-160 κατέρριψαν το ρεκόρ πτήσης δίχως ενδιάμεσο σταθμό που κατείχε ο τύπος στην κατηγορία του παραμένοντας στον αέρα για περισσότερο από...
- Advertisement -