Παρουσιάσεις ΤΟΜΑ VBCI, ισπανικών βλημάτων πυροβολικού και συστήματος ΠΑΠ στο ΓΕΣ

26
6402
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 85
  •  
  •  

Την 1η Μαρτίου 2019 ο ιστότοπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ενημέρωση του ΓΕΣ για προϊόντα των εταιρειών Nexter, Expal και Astronautics. Πιο συγκεκριμένα:

 

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI, από εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας «Nexter», κυρία Caroline Amar και κυρίους Arthur De Carpentier και Olivier Lequeux. Το VBCI αποτελεί το κύριο τεθωρακισμένο όχημα μάχης του Γαλλικού Στρατού. Είναι τροχοφόρο, φέρει κύριο πυροβόλο των 25mm και σε γαλλική υπηρεσία αντικαθιστά το ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ AMX-10P.

 

Την Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε Επιτελείς του ΓΕΣ/ΔΠΒ, με θέμα «Πυρομαχικά 155 χιλ. Μακρού Βεληνεκούς», από εκπρόσωπους της εταιρείας «EXPAL», με επικεφαλής τους κ. Attilo Perego και Moreno Miguel. Η EXPAL είναι ισπανική εταιρεία. Σύμφωνα με τη λίστα προϊόντων που διαφημίζει στην ιστοσελίδα της, η ενημέρωση αφορούσε τα πυρομαχικά “155 mm Extended Range HE ER520/BT” ή/και “155 mm Extended Range HE ER520/BB”. Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία ανέλαβε σύμβαση πυρομαχικών για τα πυροβόλα M109A5 των 155mm/39 και SIAC των 155mm/52 της Ισπανίας. Όταν τα πυρομαχικά βάλλονται από πυροβόλο των 155mm/52, πετυχαίνουν εμβέλεια περίπου 40km.

 

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση, σε Επιτελείς του ΓΕΣ, με θέμα το Σύστημα Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή-ΠΑΠ, από εκπρόσωπους της εταιρείας «ASTRONAUTICS» με επικεφαλής τον κ. Yishai Akerman και παρουσία του AKAM Iσραήλ στην Ελλάδα, Πλοιάρχου Shahar Zvika.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 85
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Guest
Gunner

Δεν νομίζω να παρουσίασαν στο ΓΕΣ το VBCI του Γαλλικού Στρατού και να προσφέρουν στην Βουλγαρία το VBCI 2

Βίντεο από την παρουσίαση του οχήματος σε πεδίο βολής της Βουλγαρίας στα πλαίσια του προγράμματος τους για την αγορά οχημάτων 8Χ8, 6Χ6 και 4Χ4

https://www.youtube.com/watch?v=8kwvBYXvVyo

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή η διατρητική ικανότητα του CT 40.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για καινούργια ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ για τον Ε.Σ σε καμμιά 15αριά με 20αριά χρόνια κάτι μπορεί να γίνει.

seb
Guest
seb

Να βάλουμε τα Λέοπαρντ στη ναφθαλίνη τότε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχουμε 1.500+ Μ-113…. (συν τα Λεωνίδας…)

seb
Guest
seb

Σε παρακαλώ, πες μου πως κάνεις πλάκα (και ας είναι και ψέμματα)!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν κάνω πλάκα. Μάλιστα δεν πάει καιρός που ο Ε.Σ παρέλαβε ακόμη 400 Μ-113.
Γιατί να βάλουμε στην ναφθαλίνη το χ όπλο μέχρι να παραλάβουμε κάτι ακόμη που έχει σχέση με αυτό ?
Αν παραστεί ανάγκη θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε.

seb
Guest
seb

Γιατί τα τεθωρακισμένα είναι κύρια επιθετικό όπλο και μάχεται μαζί με το πεζικό. Αν στείλουν τα άρματα μαζί με τα παπάκια που τα τρυπάει το πενηντάρι, τότε στη καλύτερη θα έχουμε αχρείαστες απώλειες στα δυό όπλα και στη χειρότερη, η όποια επιθετική ενέργεια θα καταλήξει σε λουτρό αίματος. Στη τελική ας βάλουν τους πεζικάριους πάνω στα άρματα, λιγότερες απώλειες θα έχουμε…
Αν από την άλλη έχουμε σκοπό να κάνουμε μόνο στατική άμυνα (άντε και καμιά τοπική αντεπιθεσούλα επιπέδου ουλαμού), τότε και τα Μ-48/LEO1 καλά είναι. Αλλά φοβάμαι πως ούτε για αυτό είμαστε σωστά προετοιμασμένοι.

Νικος
Guest

Kαι το 7.65 τα τρυπαει τα παπακια

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Τι το θέλουν το τροχοφόρο ΤΟΜΑ? Θα μπούμε στην Πόλη και το θέλουν για να αντιμετωπίσουν ανταρτοπόλεμο? Είχα την εντύπωση πάντως οτι οι Γάλλοι μας είχαν παρουσιάσει το Jaguar EBRC 6×6 ! Αν είναι να εδιαφερθούμε για τροχοφόρα, να ενδιαφερθούμε για μερικές μονάδες Α/Κ 155mm/52 DENEL G6 για τα νησιά. Το βασικό ifv/afv πρέπει να είναι ερπυστριοφόρο και κάποιες μονάδες απο αυτά να μπορούν να φέρουν mini shorads, ASCOD AN TWQ-1 Avenger.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν συντρέχουν πολιτικοί λόγοι για την αγορά νοτιο-αφρικανικών όπλων. Ο Ε.Σ ήθελε 12 γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar… (για μία δύναμη ταχείας αντίδρασης που ήταν να φτιάξει)

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Συντρέχουν αμυντικοί όμως! Επιπλέον την DENEL την έχουν εξαγοράσει οι Γερμανοί της Rheinmental νομίζω. Απο εκεί και πέρα, Caesar, Archer και Atmos την κάνουν την δουλειά τους. Το θέμα είναι οτι στα νησιά χρειάζεται ένα ευέλικτο τροχοφόρο πυροβόλο που θα φτάσει εκεί που πρέπει μεχρι να φτάσουν τα ερπυστριοφόρα

Π.
Guest
Π.

Αυτή η ιδέα της αγοράς τροχοφόρων για τα νησιά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο αγαπητή. Καταρχάς μιλάμε για την ΑΣΔΕΝ, έναν σχηματισμό που είναι καθαρά επικουρικός. Αν κάτι αγοράζεται για τον ΕΣ, τότε αγοράζεται για τα χερσαία σύνορα. Η ΑΣΔΕΝ ζούσε και ζει με πλεονάζον υλικό. Αλλά και χρήματα να μας χαρίζανε το περιβάλλον των νησιών απλά δεν είναι κατάλληλο. Λίγοι και στενοί δρόμοι, ελάχιστο επιχειρησιακό βάθος, που ακριβώς κολλάνε τα τροχοφόρα? Καταδρομείς, τάγματα ελαφριού πεζικού σε στατικό ρόλο, 6 βαριά τάγματα πεζικού με παπάκια αφού αυτά έχουμε, πυροβολικό, και ιδανικά εξι ΕΑΝ. Οτιδήποτε παραπάνω είναι παράλογο. Όπως παράλογο είναι… Read more »

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Γιατί πολύ απλά με σωστή διαχείρηση των νησιών, μπορείς να κλειδώσεις όλο το Αιγαίο για το πλεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Με αναβάθμιση και αύξηση του βεληνεκούς των πυροβόλων στα 70+ χλμ. και εγκατάσταση μονάδων ΠΕΠ και αναβαθμισμένων MLRS όχι απλά κόβεις κάθε προσπάθεια απόβασης αλλά απαγορεύεις στα πλοία των απέναντι να μπουν εντός αυτού του βεληνεκούς.
Όσον αφορά τα τροχοφόρα (έναν περιορισμένο αριθμό), το πλεονέκτημά τους είναι οτι σε σχέση με τα ερπυστριοφόρα και τα ρυμουλκούμενα, είναι σε θέση να φτάσουν άμεσα στο σημείο που πρέπει και την ώρα που κάθε λεπτό είναι κρίσιμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Και άλλες εταιρείες τις έχουν αγοράσει ξένοι αλλά δεν σημαίνει ότι π.χ οι Lotus είναι Μαλαισιανές και τα άλλα σπορ αγγλικά αυτοκίνητα (δεν θυμάμαι τώρα την μάρκα) ότι είναι κινέζικα.
Αν π.χ αγοράσεις εσύ ή εγώ την Denel αυτό θα σημαίνει ότι τα πυροβόλα της θα είναι ελληνικά ?
Και άμα το πυροβόλο στα νησιά μπορεί να βάλει σε αποστάσεις 40 χλμ ποιος ο λόγος να μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσουν μετά τα ερπυστριοφόρα ?

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Την ώρα της κρίσης κάθε λεπτό που περνά θα είναι κρίσιμο. Τα τροχοφόρα είναι σε θέση να φτάσουν στα σημεία που πρέπει, πολύ πριν φτάσουν τα δυσκίνητα ερπυστριοφόρα και ρυμουλκούμενα.
Όσον αφορά το βεληνεκές, θα πρέπει να αυξηθεί στα 70+ χλμ για όλα τα πυροβόλα των 155/52.
Αναφέρω οτι την έχουν αγοράσει οι Γερμανοί, πληροφοριακά και πιθανόν να μας δημιουργούσαν θέμα προτείνοντας κάτι καθαρά γερμανικό. Το DENEL G6 απο μόνο του είναι ένα πετυχημένο πυροβόλο, ωστόσο ανέφερα ως παράδειγμα το συγκεκριμένο για την δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που αναφέρεις

Spirit
Guest
Spirit

Τα νησιά θελουν MLRS πρωτίστως. Από μικρά φορητά όπως τα γιουγκοσλαβικά των 128mm πάνω σε 4Χ4 με φθηνά πυρομαχικά θραυσμάτων σε μια πλατφόρμα τύπου C-Lynx IMI που να μπορει να τοποθετούνται και ρουκέτες 122mm σε δεύτερο χρόνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πριν μερικούς μήνες ρώτησα ένα πρώην ΑΣΔΕΝάρχη ποια είναι η γνώμη του να αντικαταστήσουμε τα 500 Μ-48/Μ-60 στα νησιά με τροχοφόρα τ/θ σαν τα ΕΕ-9 Cascavel, Centauro C-1 κ.α αντίστοιχα. Απάντησε πως είναι καλύτερα τα ερπυστριοφόρα γιατί πάνε παντού.

SpaceMan
Guest
Φίλιππος

Μα έχουν κάνα νόημα αλήθεια όλα αυτά; Τελικά το θέμα των εξοπλισμών είναι οικονομικό ή ικανοτήτων (ή ανικανότητας βεβαίως);

MisCo
Guest
MisCo

Ανουσιες παρουσιάσεις σε φαλιρισμένους. Εδω δεν διαθετουμε κονδυλια για να σωσουμε αυτα που ηδη έχουμε…

DP80
Guest
Papadopoulos Dimitris

Εάν για οποιοδήποτε λόγο πάμε σε ΤΟΜΑ, τότε αυτό πρέπει να είναι με σύγχρονα αεροεκρηνόμενα βλήματα των 30 ή 35 mm, για να έχει νόημα η απόκτηση του.

Νικος
Guest

Προς τι οι παρουσιασεις? Παιζει καποιου ειδους πιθανη χρηματοδοτηση απο καπου?….

Γιώργος Θαλάσσης
Guest
Γιώργος Θαλάσσης

Του έχω ξανά γράψει. Οι παρουσιάσεις γίνονται στο πλαίσιο ενημερώσεων του ΓΕΣ. Οι εταιρείες ζητάνε, το ΓΕΣ αποφασίζει θετικά ή αρνητικά για το αν είναι επωφελής η παρουσίαση. Ενημερώνεται για τις νέες τάσεις και όχι μόνο.

Π.
Guest
Π.

Αυτό που περιγράφετε κ.Chris Ain με όλο τον σεβασμό είναι μια φενάκη. Είναι το γνωστό αφήγημα περί ‘άπαρτου κάστρου’ και ‘αβύθιστου αεροπλανοφόρου’ που χρησιμοποιούν όλες οι ηπειρωτικές δυνάμεις αλλά και κάθε πικραμένος (Ιραν, Ιρακ κτλ) που ονειρεύεται στρατηγική αποτροπή σε τιμή σουπερμάρκετ. Μόνο που για να έχεις 70+ πυροβολικό θέλεις atacms, Excalibur και volcano. Τα οποία κοστίζουν, πολύ. Θέλουν επίσης νέους φορείς εκτός και αν ονειρευόμαστε να χρησιμοποιούμε τα αναλογικά Μ109Α1/Α2, χάρτες και διαβήτες για στρατηγικά πλήγματα. Και αφού θα έχεις ξοδέψει μια περιουσία ελπίζοντας σε στρατηγική αποτροπή σε τιμή οικογενειακού αυτοκινήτου, χωρίς αεροπορία και ναυτικό θα τα δεις αργά… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Η πραγματικότητα σε διαψεύδει. Δεν υπάρχει ΠΝ, είναι ασήμαντο σήμερα που μιλάμε 4-3-2019 και δεν μπορεί να αναλάβει επιχειρήσεις απέναντι στο ΤΝ. Και η ΠΑ κρατιέται σε ένα καλό επίπεδο με τα δόντια. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι φθηνες και εξυπνες λύσεις, μία από αυτές είναι τα rm70 – αναβαθμισμένα εννοείται.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έστω με μόνο με τα 4 Τype-214 και το Ωκεανός το Π.Ν μπορεί να βγει με αξιώσεις στο Αιγαίο. 5 καλά υποβρύχια και 72 τορπίλες και ας είναι του 1980 μπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά στο Τ.Ν.

Π.
Guest
Π.

Πως ακριβώς η πραγματικότητα με διαψεύδει?? Πόσες φορές στα παγκόσμια χρονικά κέρδισαν Ηπειρωτικές δυνάμεις?? Πόσες φορές μικρά και μεσαία νησιά κρατήθηκαν χωρίς ναυτικό ή αεροπορία και πόσες χαθήκαν?? Χωρίς ΠΝ, δεν υπάρχει Αιγαίο. Με το ΠΝ το πήρες άλλωστε, χωρίς ΠΝ θα το χάσεις. Αδυνατώ να καταλάβω τι στρατηγική αποτροπή προσφέρει να πάει το βεληνεκές των ΠEΠ από τα 20 στα 30-35χιλ. Είναι κάτι που προφανώς το θες και αυτό όπως τόσα άλλα στην ζωή. Αλλά στρατηγική αποτροπή?? Όταν απέναντι σου συγκλίνουν αεροπορία και ναυτικό, τότε χωρίς ΠΑ και ΠΝ κάθε νησί θα είναι απελπιστικά μόνο. Τότε και ένα σώμα… Read more »