Ο Έλον Μασκ λέει ότι ίσως ζούμε σε ένα “Μάτριξ” (άλλα μάλλον έχει άδικο)

3
1217
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 17
  •  
  •  

Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να ζούμε σε μια προσομοίωση τύπου “Μάτριξ”, κάτι που δικαιολογεί με βάση την ηλικία του σύμπαντος και τους εξωγήινους πολιτισμούς που ενδεχομένως υπήρξαν και απέκτησαν την τεχνολογική δυνατότητα για να δημιουργήσουν μια τέτοια “ψευδαίσθηση”.

Το σύμπαν έχει ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, οπότε όλοι οι πολιτισμοί που έχουν προκύψει είχαν άφθονοι χρόνο να φτάσουν την τεχνολογική σε επίπεδα που εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε, υποστήριξε ο ιδρυτής της SpaceX στο δημοφιλές podcast του κωμικού Joe Rogan.

Μπορεί ο Έλον Μασκ να μην είναι ο μοναδικός διάσημος που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία, ωστόσο υπάρχει σοβαρός αντίλογος.

Μια πρόσφατη μελέτη από θεωρητικούς φυσικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Advances μόλις την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνει οριστικά ότι η ζωή και η πραγματικότητα δεν είναι προϊόντα προσομοίωσης υπολογιστών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Zohar Ringel και Dmitry Kovrizhi, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας μια νέα σχέση μεταξύ των βαρυτικών ανωμαλιών και της υπολογιστικής πολυπλοκότητας.

Η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου προσομοιωμένου σύμπαντος είναι πρακτικά αδύνατη. Ο απλός λόγος: δεν υπάρχουν αρκετά σωματίδια στο γνωστό σύμπαν που θα μπορούσαν να διατηρήσουν την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια προσομοίωση αυτής της κλίμακας.

Αδύνατο από φυσικής απόψεως

Η ομάδα της Οξφόρδης έλεγξε τι θα χρειαζόταν για να κατασκευάσει μια προσομοίωση υπολογιστή αρκετά ισχυρή ώστε να εμφανίζει κβαντικά αποτελέσματα πολλών σωμάτων. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες αλληλεπιδρώντων σωματιδίων. Συγκεκριμένα, εξέτασαν μια ανωμαλία γνωστή ως κβαντικο φαινόμενο Hall χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται κβαντικό Monte Carlo – μια υπολογιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί τυχαία δειγματοληψία για τη μελέτη σύνθετων κβαντικών συστημάτων.

Συνειδητοποίησαν ότι για ακριβή μοντελοποίηση των κβαντικών φαινομένων που εμφανίζονται στα μέταλλα, η προσομοίωση πρέπει να είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η πολυπλοκότητα αυξήθηκε εκθετικά καθώς ο αριθμός των σωματιδίων που απαιτούνται για την προσομοίωση πλήρους κλίμακας είναι εξαιρετικά μεγάλος. Όσο μεγαλύτερη είναι η προσομοίωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς. Για να αποθηκεύσουν πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες ηλεκτρόνια, χρειάζεται μνήμη υπολογιστή που απαιτεί περισσότερα άτομα από αυτά που είναι διαθέσιμα στο σύμπαν.

Αυτός ο φυσικός περιορισμός είναι αρκετός για να αποτρέψει οποιαδήποτε υπερφυσικά όντα από το μέλλον, εξωγήινα ή μη, από τη δημιουργία ενός τόσο περίπλοκου και πολύπλοκου σύμπαντος όπως το δικό μας. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τόσο ο Musk όσο και ο Tyson, ίσως η σημερινή πρόοδος στην τεχνολογία είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανθρώπινης εφευρετικότητας και όχι κάποιας προ-προγραμματισμένης (ή -ρυθμισμένης) πραγματικότητας σε ένα μεγαλιθικό σκληρό δίσκο από το μέλλον.

Ακόμα ένα πράγμα είναι σαφές. Ανακαλύψεις όπως αυτή αποδεικνύουν ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το φυσικό σύμπαν πριν υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε τη φύση του.

Διαβάστε επίσης

Ζούμε σε ένα γιγαντιαίο «Matrix»; – Τι λένε οι επιστήμονες


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 17
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
geo
Guest
geo

Και που γνωριζουν αυτοι πως θα ηταν ενας κοσμος εκτος της προσομοιωσης; ή που ξερουν τι ισχυ θα εχουν οι υπολογιστες σε 100 χρονια , ποσο μαλλον σε 13,8 δις που λεει το αρθρο. Δε λεω οτι ζουμε σε προσομοιωση. Λεω οτι δυσκολο να απαντηθει απο τον οποιοδηποτε αυτο.

Panagiotis
Guest
Παναγιώτης Ελ Σισι

Προφανώς και δεν γνωρίζουν. Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων μέχρι να αποδειχτεί κάτι.

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Αυτά που είπε ο Elon Musk δεν είναι μία Matrix simulation, αλλά η σπηλιά του Πλάτωνα…