24.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε τελικά με τις φρεγάτες Adelaide; Τις απορρίψαμε οριστικά, κι...

ΑΠΟΨΗ: Τι έγινε τελικά με τις φρεγάτες Adelaide; Τις απορρίψαμε οριστικά, κι αν ναι, γιατί;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 336
  •  
  •  

 

Η ιστοσελίδα μας αλλά και το περιοδικό έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της απόκτηση μεταχειρισμένων φρεγατών Adelaide που υπηρετούν -ή υπηρετούσαν- στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Ο λόγος είναι απλός, μια απλή “ματιά” στα διαθέσιμα πολεμικά πλοία που θα μπορούσα να ενισχύσουν άμεσα το ΠΝ, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Πριν συνεχίσουμε, για μια ακόμη φορά, να πούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση χτες, όχι αύριο ή αντιμεθαύριο. Οι φρεγάτες κλάσης S έχουν πλέον φάει τα ψωμιά τους, είναι άγνωστο πως το ΠΝ και τα στελέχη του καταφέρνουν να διατηρούν λειτουργικές φρεγάτες με ηλεκτρονικά συστήματα που είχαν κατασκευαστεί προ 40ετίας. Ακόμη και οι εκσυγχρονισμένες S, θα πρέπει να είχε σχεδιαστεί ήδη η απόσυρσή τους. Το θέμα όμως είναι πως εμείς τις κοιτάμε εθνικά “υπερήφανοι” να πλέουν στο Αιγαίο, χωρίς καν να αναλογιζόμαστε τα πληρώματα που τις στελεχώνουν και θα χρειαστεί να πολεμήσουν αύριο με αυτές.

Καθώς όμως η αγορά νέων πλοίων, ακόμη κι αν καταφέρει να γίνει, χάνεται κάπου προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αν και εφόσον τελικά προχωρήσει η αγορά φρεγατών τύπου Belharra. Βέβαια το ΠΝ είχε προνοήσει πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, και σχεδίαζε να αγοράσει φρεγάτες κλάσης FREMM-HN, μαζί με Γαλλία και Ιταλία. Το τι συνέβη το ξέρουμε, δεν έγινε τελικά τίποτα, και το ΠΝ συνέχισε την σταθερή του πορεία με τις αιωνόβιες Kortenaer.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Βέβαια οι ανάγκες ήταν τόσο πιεστικές, που το θέμα FREMM-HN εμφανίστηκε ξανά το 2012, έστω και για την αγορά ή μίσθωση λιγότερων πλοίων. Το θέμα είναι πως ούτε φυσικά και τότε έγινε κάτι, καθώς οτιδήποτε στρατιωτικό την εποχή των Μνημονίων μπορεί να έφερνε και … λαϊκή εξέγερση.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το ΠΝ να αναγκάζεται να επιχειρεί με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών. Όλοι το ξέρουν, κι όλοι “σφυρίζουν αδιάφορα”. Ειλικρινά, προκαλεί κακή εντύπωση το γεγονός ότι όχι απλά δεν υφίσταται άμεση λύση, αλλά δεν βλέπουμε λύση ούτε σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη κι αν αγοράσουμε φρεγάτες Belharra αυτές θα είναι μόλις 2, και μάλιστα θα έρθουν περίπου το 2025. Μέχρι τότε, τι κάνουμε;

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Εντάξει, μπορούμε να πούμε στους Τούρκους να σταματήσουν τις προκλήσεις, και να ξαναρχίσουν μετά το 2026-7 που θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι. Άντε και το κάνουν, στα πλαίσια του “φίλαθλου πνεύματος”. Τότε τι θα έχει το ΠΝ; 2 Belharra και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ εκσυγχρονισμένες; Μια χαρά, προφανώς θα έχουμε συμφωνήσει οι Τούρκοι να αποσύρουν κι αυτοί τα πλοία τους και να τα αντικαταστήσουν με κότερα…

Υπάρχει πρόβλημα, όχι μόνο σήμερα, αλλά μεσομακροπρόθεσμα. Εκτός κι αν το ΠΝ έχει αποφασίσει πως το 2026 θα είναι μια σκιά του εαυτού του, με δύναμη 2 Belharra, 4 MEKO200HN, 7(;) Super Vita, 4 214HN+1 209/1200. Αν έχουμε πάρει μια τέτοια απόφαση, πάμε πάσο, και τότε μια χαρά όλα. Αν όμως έχουμε κάνει τέτοιο σχεδιασμό, δεν αποσύρουμε τις 3 φρεγάτες κλάσης S, που δεν έχουμε εκσυγχρονίσει και αφήνουμε να λέμε πως έχουμε 13 (!) φρεγάτες, ικανές και έτοιμες για όλα;

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Θυμίζουμε πως το ΠΝ, ακόμη κι αν είχε προχωρήσει η προμήθεια των 2 FREMM πέρσι (παρακαλούμε να συγκρατήσετε τα γέλια σας), θα κρατούσε σε υπηρεσία τις 3 Kortenaer, προκειμένου σε περίπτωση σύρραξης να είχε την δυνατότητα να βγάλει στη θάλασσα 15 κύρια πολεμικά, έστω κι αν χρειαζόταν να φέρει κόσμο κι από την αποστρατεία ή τους φάρους. Τόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες για πλοία, και τόσες είναι οι προκλήσεις, και στο ΠΝ το γνωρίζουν πολύ καλά.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Καινούργια πλοία, δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Τα σχέδιά μας για Arleigh Burke, ένα πλοίο που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει σε Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων, μάλλον δεν θα υλοποιηθούν (μην χαμογελάτε…). Έχουμε παρουσιάσει όλες σχεδόν τις δυνητικές επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία, και δυστυχώς ή ευτυχώς, “τα κουκιά είναι μετρημένα”.

Έχουμε και λέμε. Είτε παίρνουμε τις παλιές γερμανικές F122, που αποσύρουν μετά από πολυετή και έντονη υπηρεσία οι Γερμανοί (που σε κάθε περίπτωση είναι ανώτερες κατά πολύ σε δυνατότητες από τις ελληνικές Kortenaer, είτε τις εκσυγχρονισμένες είτε τις “παρατημένες”), είτε ζητάμε να πάρουμε τις δυο μη εκσυγχρονισμένες LaFayette από τους Γάλλους σαν offset των Belharra, είτε, τις 2 -που ήταν μέχρι πρότινος 3- φρεγάτες κλάσης Adelaide από το Αυστραλιανό Ναυτικό.

Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

 

Το θέμα των Adelaide το έχουμε αναλύσει αρκετές φορές, και μάλιστα έχουμε εξετάσει το τι μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ και στις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Η αλήθεια είναι πως στερούνται ενός state of the art ραντάρ 3D, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, αλλά έχουν μια άλλη προσέγγιση, 2D, με τεράστια ακτίνα δράσης, που όμως μπορεί να προσφέρει ακριβή δεδομένα καθοδήγησης σε πυραύλους Standard SM-2 BlockIIIA/B.

Η Αυστραλία δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον εξέφρασε επίσημα και ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ (και κατόπιν ΥΕΘΑ) ναύαρχος ε.α Ευάγγελος Αποστολάκης πέρσι τον Δεκέμβρη. Θεωρητικά, αναμέναμε επιτροπή του ΠΝ να επισκεφτεί τα πλοία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάστασή τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

Την “διαπραγμάτευση” καθυστέρησε η αρχική άρνηση των Αυστραλών να αποδεσμεύσουν πυραύλους SM-2 από τα δικά τους αποθέματα. Η επιλογή αυτή ήταν η λογική για την ελληνική πλευρά, καθώς έτσι τα πλοία θα έρχονταν ετοιμοπόλεμα, με αρχικό φόρτο μάχης, ικανά να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις.

Την στιγμή που το ΠΝ στερείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, ενώ χρειάζεται απεγνωσμένα νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Οι Adelaide θα λέγαμε ότι είναι το κατάλληλο σκάφος, με τις κατάλληλες δυνατότητες, την κατάλληλη στιγμή. Επίσης, οι Αυστραλοί πλέον ίσως είναι διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν και ένα απόθεμα SM-2 BlockIIIA, από την στιγμή που στα Hobart, πολύ άνετα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τους ικανότερους BlockIIIB.

Think Out Of The Box: Αξίζει μήπως η αγορά των Adelaide ακόμη και χωρίς SM-2; Υπάρχουν έξυπνες λύσεις χωρίς λεφτά; Ίσως ναι!

 

Τώρα, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γιατί το ΠΝ είναι τόσο “χαλαρό” στο θέμα των Adelaide. Προφανώς και F122 Bremen, παλαιότερες και σχετικά ταλαιπωρημένες, δεν θα ήθελε. Οι LaFayette, εκτός του ότι οι Γάλλοι δεν έχουν πει ότι τις διαθέτουν, προσφέρουν λιγότερα σχέση με τις Super Vita. Με όλες τις υπόλοιπες λύσεις να ακολουθούν μετά από χρόνια, η λύση των Adelaide φαίνεται να είναι η πλέον δόκιμη για την κατάστασή μας.

Το ΠΝ θα μπορούσε να βρεθεί με ένα πλοίο με ικανότητες άμυνας περιοχής, χωρίς όμως να είναι ένα πλοίο AAW. Το ότι μπορεί να κατευθύνει “μόνο” δυο πυραύλους SM-2 δεν ισχύει, καθώς μπορεί να έχει σε πτήση τουλάχιστον άλλους δυο. Και λέμε “τουλάχιστον”, γιατί οι δυνατότητες του CMS δεν είναι απόλυτα γνωστές, ενώ οι SM-2 δεν χρειάζονται συνεχή καταύγαση όπως οι SM-1.

Η φρεγάτα «HMAS Melbourne» (κλάσης Adelaide) επέστρεψε στην Αυστραλία για να αποσυρθεί τον Οκτώβριο

 

Μάλιστα, και δεν μας ενδιαφέρει ένα πλοίο που έχει εκσυγχρονισμένο ραντάρ που μπορεί και βλέπει σε τεράστιες αποστάσεις, μπορεί να “δίνει” δεδομένα μέσω Link 16, έχει υπερσύγχρονο sonar αλλά και σύστημα ESM, έχει  σύστημα αποφυγής ναρκών, αλλά και σύστημα προείδοποίησης για εισερχόμενες τορπίλες, δυνατότητα υποστήριξης των S70-B6 αλλά και MH-60R, 8πλό Mk41 για ESSM Block I αλλά ΚΑΙ Block II, αλλά εμάς … δεν μας κάνει; Μήπως είναι ακριβό;

Ο τότε ΑΓΕΕΘΑ είχε μιλήσει για 180 εκ. ευρώ, μαζί με τα όπλα, τιμή λογική για δυο μεταχειρισμένα σκάφη μαζί με 20 ως 40 SM-2 από stock της Αυστραλίας. Όσοι θεωρούν ότι τα χρήματα ήταν περισσότερα, θα παραπέμψουμε σε πωλήσεις άλλων μεταχειρισμένων πλοίων, όπως το HMS Ocean, ελικοπτεροφόρο με Artisan 997, που πουλήθηκε στην διαστημική τιμή των 97 εκ. λιρών. Τόσο φθηνό, που μέχρι και οι Τούρκοι ψάχτηκαν να το αγοράσουν. Συνεπώς τον μύθο που να αναφέρει “ακριβά σαπάκια” απλά δεν τον δεχόμαστε.

ΑΠΟΨΗ: Τι τρέχει με τις Adelaide;

Λοιπόν, βγήκε η στρατιωτική ηγεσία και είπε κάποια στιγμή “ενδιαφερόμαστε για Adelaide”. Μετά, τίποτα, σιγή ισχύος, μόνο ότι “τα πλοία δεν μας κάνουν”. Οκ, λογικό είναι τα πλοία να μην καλύπτουν τις προδιαγραφές του ΠΝ. Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές; Ανώτερες των Adelaide; Ή ανώτερες των Kortenaer; έχουμε αποφασίσει το ακριβώς θέλουμε; μεταχειρισμένα πλοία είναι λογικό να μην είναι ακριβώς όπως θα τα θέλαμε.

Τώρα, η μόνη επιβεβαιωμένη επίσκεψη που έγινε από το ΠΝ, ήταν η εθιμοτυπική επίσκεψη του ΑΓΕΝ στις 15 Μαίου στη Σιγκαπούρη. Η επίσκεψη έχει αναφερθεί και από το ΠΝ, ενώ την επιβεβαιώσαμε και τις πηγές μας στην Αυστραλία. Μια επίσκεψη όμως, ακόμη κι από τον ΑΓΕΝ, δεν είναι δυνατόν να έχει αποτέλεσμα τεχνικού ελέγχου. Μήπως, αξίζουν τα πλοία μια δεύτερη ευκαιρία, πριν καταλήξουν είτε στη Χιλή, είτε στόχος, είτε παλιοσίδερα;

Ο ΑΓΕΝ έχει επισκεφτεί φρεγάτα Adelaide τον περασμένο Μάιο, την HMAS Newcastle

Οι Adelaide είναι η μόνη λύση για άμεση ενίσχυση του ΠΝ. Αν είχαμε “τρέξει” εγκαίρως στην αρχή του χρόνου, τα πλοία θα ήταν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2019, έτοιμα και ικανά να προσφέρουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντάξει, δεν θα έχουν τις επιδόσεις μιας F100, μιας F124 ή ενός Type 45, αλλά δεν λες και άχρηστα πλοία τις Adelaide, το αντίθετο. Η τεχνολογία των Adelaide είναι ανώτερη από οτιδήποτε έχουμε σε υπηρεσία στο ΠΝ, και οι δυνατότητές τους θα αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμη κι αν δεν έρθουν με πλήρη φόρτο SM-2.

Πιθανότατα, το ΠΝ θεωρεί πως πιθανή αγορά Adelaide και SM-2 αδυνατίζει το πρόγραμμα των Belharra. Ας μην κοροϊδευόμαστε, 2 Belharra δεν φτάνουν ούτε για αστείο. Θα ήταν λοιπόν, πολύ χρήσιμο, να εξηγήσει το ΠΝ με πιο σκεπτικό απέρριψε τις Adelaide, ή θα τις απορρίψει, εκτός κι αν συνεχίζει την διαπραγμάτευση. Μακάρι, αλλά δεν το βλέπουμε.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως οι Adelaide αξίζουν μια ακόμη ματιά, έστω κι αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε (;) Belharra. 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 336
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

241 ΣΧΟΛΙΑ

241 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SAGNOSCOSTAS

Θα έπρεπε τα σκάφη αυτά να καταπλεύσουν ΧΘΕΣ.Δοκιμασμένο σκαρί, αξιόπιστο, ανταλλακτικά και αναλώσιμα στα περίπτερα,το μαθαίνεις σε 1 μήνα πλεύσης, αμερικάνικο ήτοι “idiot proof” και φυσικά ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΣΗ/ΕΜΙΣΧΥΣΗ σε πολύ προσιτό κόστος μέχρι να αναπληρωθούν από νεότερη γενιά σκαφών.Σε κάθε περίπτωση πολύ ανώτερων δυνατοτήτων από τις Φ/Γ που τώρα υπηρετούν.Πια “σαπάκια”;Γιατί, τα δικά μας καλύτερα είναι;Να σοβαρευτούμε επιτέλους και να μην βιαστούμε για αγορά ‘από σχέδιο”.Οι προκλήσεις είναι καθημερινές και ο κίνδυνος υπαρκτός και άμεσος.

sotbak

σωστός

Scalp_eg

Προφανώς και τα πλοία αυτά έχουν σοβαρά θέματα, γι αυτό και οι πολωνοί και οι χιλιανοί κάνανε πίσω, και σίγουρα και άλλες χώρες ανεπίσημα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στήν ηγεσία του ναυτικού, πιστέυω πως έχουν εξετάσει τις εναλλάκτικες για την αντικατάσταση των 3 μη εκσυχρονισμένων κορτεναερ την επόμενη 2-3ετία. Προφανώς και “παίζουνε” οι 2 μπρέμεν, η μια που αποσυρετε τέλος του χρόνου και η δέυτερη σε 2 χρόνια. Σίγουρα και οι 2 λαφαγίετ που θέλουν μόνο ένα καλό σόναρ και με τα σχετικά σύχρονα ηλεκτρονικά τους, αντικαταστούν και με το παραπάνω τις 3 “τύφλες” κορτέναερ με… Read more »

GMT-I

Έτσι θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι έχουν προσανατολιστεί σε αυτές τις δύο κλάσεις για μια σειρά λόγων, ειδικά τις λαφαγιετ ως αντιστάθισμα των belhara. Πάντως τηρώ επιφυλάξεις για για την κατάσταση των adelaide έχοντας υπόψη το πως κάνουν τις δουλειές τους οι Αυστραλοί με συνολική υποστήριξη σε όλο το βίο ενός οπλικού συστήματος. Συν την σωρεία ανταλλακτικών που μπορούμε να βρούμε από ΗΠΑ.

SpaceMan

Ένα καλό σόναρ ένα καλό ραντάρ και καμια ντουζίνα πυραύλους για αντιαεροπορική προστασία. Αν βάλεις όλα αυτά, φαντάζομαι θέλεις και ένα καλό σύστημα διαχείρισης μάχης για να χωρέσει όλες τις προσθήκες. Τους 5 λιγότερους κόμβους σε ταχύτητα ας τους κάνουμε γαργάρα 🙂

Scalp_eg

Γιατί να τα βάλεις όλα αυτα? (εκτος του σοναρ που αν θες βαζεις και μεταχειρισμενο) Τις 3 τυφλές S θες να αντικαταστήσεις (οχι τις εκσυχρονισμενες) η θες να μου πεις ότι οι Sea sparrow και το αρχαιο phalanx
με το ρανταρ και το ηλεκτρονικα του 1978 εχουν μεγαλυτερη επιβιωσιμοτητα
απο το crotale ng της λαφαγιετ με ρανταρ-συστημα μαχης του 2001

CKfurious

Όπως θα γράφαν οι Lafayettelovers:

i) Η ταχύτης σκοτώνει

ii) Έχουνε τους 8 crotalle

iii) Οι μη εksυχρονισμενεςS είναι καλύτερες??

Για πες μας

Τα χούμε γράψει για αυτά τα patrol boats

Ας κοιτάξουν τι περιλαμβάνει το γαλλικό πρόγραμμα εκσυχρονισμού και τι κοστίζει ανά πλοίο

Περισσότερα από όσα σκοπεουμε να ξοδέψουμε ανά MEKO!!

NIK-PAO-13

Oυτε οι λαφαγιετ ουτε οι μπρεμεν σου δινουν αυτο που ψαχνει το Π.Ν….δηλ 2 πλοια στην Αν. Μεσογειο με αα πυραυλους μεγαλης εμβελειας [ΣΜ2] τα οποια θα ειναι μαζι με 2 στανταρτ π.χ ….η μεκο…
Για να βγαλεις πλοια εκει κ να μπορει η αεροπορια να εχει προστασια στην περιοχη θελεις αυτα τα πλοια…πλοια τυπου λαφαγιετ-μπρεμεν κλπ δεν σου δινουν τιποτα παραπανω σ αυτην την περιοχη απο τις μεκο..

dimitrov

Σωστός. Απλά δεν ξέρουμε την κατάσταση τους. Αλλά γενικώς οι Αυστραλοί τα προσέχουν. Συν το ότι ακολουθείται ίσως διαπραγματευτική τακτική. Τα βγάζουμε ψιλοσκάρτα κλπ ….. Οι λαφαγιέτ είναι άλλο πράγμα. Θα βοηθούσαν αλλού. Θα ανέβαζες τα πλεούμενα σε 15. Θα μπορούσες να κάνεις τον εκσυγχρονισμό των Γάλλων και να βάλεις άλλον αντιαεροπορικό πύραυλο αντί για κροτάλ. Αν πάλι ο κροτάλ είναι ίδιος με αυτόν που έχεις μπορείς να τον κρατήσεις και να βάλεις ραμ ή φαλανξ κλπ,κλπ Οι F122 πάλι θα ήταν περισσότερο ταιριαστή επιλογή. Αλλά όχι αντί των αδελαϊδων πχ 2 αδελαιδες και 3 Φ122 σε τιμή φτηνάμησι και… Read more »

ΤΕRΜΙΝΑΤΟR

Αν δε ξέρουμε την κατάστασή τους ας πάνε τα κλιμάκια να τις επιθεωρήσουν. Τι θα κοστίσει παραπάνω από μια δεξίωση του ΠΝ?

ETS

Ξερεις εσυ η ο καθενας εδω μεσα γιατι εκαναν πισω οι Πολωνοι και οι Χιλιανοι? Εαν ηταν θεμα τεχνικο , ηεαν εστειλαν καν επιτροπες να τις ελεγχξουν η απλα εκαναν πισω επειδη δεν τις χρειαζονταν αφου δεν απειλουνται απο κανεναν οπως εμεις … Η απλα δεν ειχαν τα χρηματα να τις αγορασουν αν σκοπευαν ποτε και τα δημοσιευματα εδω δεν ηταν ως συνηθως φημολογιες. Καμια εναλλακτικη δεν εχει εξετασει το ΠΝ και καμια εμπιστοσυη δνε υαπρχει σε κομματανθρωπους στα ηνια της εξουσιας που εφεραν ηδη σε μαυρο χαλι το οπλο..Αν ηταν αξιοι εμπιστοσυνης δεν θα καναμε σημερα αυτες τις συζητησεις.… Read more »

dimitrov

Σε ποιόν είναι η ερώτηση?

filon26

Οι απειλές και πως τις αντιλαμβάνεται κάθε χώρα, μπορεί να υφίστανται ακόμη και όταν εμείς δεν τις γνωρίζουμε. Οι δύο χώρες που αναφέρατε, δεν είναι εξαίρεση. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση από την Ελλάδα, υψηλότερο ΑΕΠ (το 2018 $586b για την Πολωνία και $300b για την Χιλή, Ελλάδα στα $218b) και μεγαλύτερο αμυντικό προυπολογισμό (το 2018 $10.75b για την Πολωνία και $5.57b για τη Χιλή, Ελλάδα στα $5.23b), δεν τους λες και παρακατιανούς. Μεγάλα τμήματα των Πολωνικών εδαφών ήταν ιστορικά διεκδικούμενα τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Ρώσους. Η Ρωσική απειλή σήμερα, είναι… Read more »

ppppp

Καλέ μου άνθρωπε όταν υπάρχει τέτοιος λαϊκισμός απέναντι σου,όσο πραγματικά ωραία και εύστοχα να τα αναλύεις πάνε στου κουφού την πόρτα.Δυστυχώς…

ETS

Απειλει σημερα η Γερμανια την Πολωνια η μηπως το Ρωσικο ναυτικο εχει τετοια συμμετοχη στην απειλη? Μεαλυτερο προβλημα ειναι ο στρατος και η αεροπορια της Ρωσιας ενω το ναυτικο θα εχει καθαρα ρολο κομπαρσου στην καλυτερη. Τι θα προσεφερε η αποκτηση αυτων στην Πολωνια περαν της αντικαταστασης παλαιοτερων σκαφων η της αποκτησης δυτικου εξοπλισμου ? Η Χιλη ειναι αλλη περιπτωση φυσικα αλλα και εκει υπαρχουν οικονομικοι λογοι.. Το ποιο εκδοχο παρουσιαστηκε με βαση της Lafayette μας ειναι αδιαφορο αφου εσυ δεν θα αγορασεις το εκδοχο αλλα το πρωιμο ανεπαρκες σχεδιο . Ουτε φυσικα το ΠΝ εχει ποτε δειξει ενδιαφερον για… Read more »

filon26

Θα ξεκινήσω αντίστροφα. Ανεπαρκής (για τους ρόλους που έχετε στο μυαλό σας) είναι η παρούσα διαμόρφωση των Lafayette, όχι η σχεδίαση. Η σχεδίαση δίνει δυνατότητες διαφορετικής διαμόρφωσης και η ηλικία των πλοίων, καθιστά μια μελλοντική αναβάθμιση ρεαλιστική από οικονομικής άποψης. Εξαρτάται όπως σας είπα από το τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει, από το αν παραχωρηθούν, με τι αντίτιμο κλπ. μην τα ξαναλέμε. Δεν θα αποκτηθούν ως καλύτερες από τις Adelaide, λέω μόνο πως οι δεύτερες είναι στο όριο της επιχειρησιακής τους ζωής και μια επένδυση σε χρόνο, προσωπικό και χρήμα, ίσως καλύτερα να κατευθυνόταν αλλού, απελευθερώνοντας μονάδες που με τον… Read more »

ETS

Ωστε οι επιλογες η οχι των αλλων δικαιωνουν η καταδικαζουν τις δικες μας ..Τι ωραιος ετεροκαθορισμος και αντιληψη περι αμυνας. Η αναφορα αυτων των υποτιθεμενων αγορων απο τριτες χωρες γινεται καθαρα υποστηρικτικα στο επιχειρημα της αποκτησης των πλοιων αυτων απο το ΠΝ και ασχετα απο αυτες . Τα σεναρια δε περι επιθεσεως της Ρωσιας ειναι εντελως φανταστικα και παλι εαν ισχυουν οπως λετε τοτε πως σκεφτονταν οι Πολωνοι να τα αντιπετωπισουν αγοραζοντας ανεπαρκη για εσας πλοια ? Η μηπως δεν τα αγορασαν επειδη ησαν ανεπαρκη..? Εδω ολες οι απαντησεις βολευουν..Μονο που δεν υπηρξε ποτε σοβαρη προθεση αγορας μιας μικρη λεπτομερεια… Read more »

dimitrov

Για ποιές ακριβώς προδιαγραφές του ΠΝ μιλάμε; Διότι προδιαγραφές ΠΝ έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10 ετία. Έχετε εσείς κάτι επίσημο; Κάτι να μας διαφωτίσετε; Διότι σύμφωνα με τις τελευταίες “επίσημες προδιαγραφές” το ΠΝ – προ 10ετίας και βάλε, αυτές δλδ που είδαμε στον ειδικό τύπο – ζητάει φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Και σύμφωνα με αυτές – αυστηρά με αυτές – μόνο η ολλανδικές LCF/NCF ταιριάζουν. Κι αυτές με λίγα νερά. Και με λίγα περισσότερα … και οι F124. Ποιές είναι οι προδιαγραφές του ΠΝ λοιπόν που καθορίζουν και απαγορεύουν την απόσυρση υπέργηρων(και παρατημένων) πλοίων από πολύ νεότερα(έστω και υποεξοπλισμένων)… Read more »

ETS

Ωστε ψαχνουμε διαφωτισμο στα γνωστα και δημοσιευμενα κατα καιρους προαπαιτουμενα για την νεα φρεγατα του ΠΝ .. Και θελουμε και επισημα στοιχεια.. Να ορισμενα που λειπουν απο τις Λαφα Ανωτατη ταχυτητα πανω απο 26 κομβους ,υπαρξη σοναρ , στοιχειωδης ΑΑ ικανοτητα ,οπλα τερματικης αμυνας .. Οι ADL φυσικα και δεν ειναι ”παρατημενες ” και αλλα φανταστικα πλην μιας η οποια εχει υποστει επιλεκτικη αποψιλωση συστηματων τα οποια επανατοποθετουνται σε ελαχιστο διαστημα εαν απαιτηθει..Η συγκεκριμενη ουτως η αλλως δεν ενδιαφερει ομως το ΠΝ..Τα αλλα δυο πλοια υπηρετουσαν μεχρι προσφατα και αποσυρθηκαν απλα επειδη θα αντικατασταθουν απο καλυτερα . .. Το νεοτερο… Read more »

dimitrov

Τα “γνωστά” και “προαπαιτούμενα” με βάση τα κατά καιρούς δημοσιευμένα είναι δικές σας υποθέσεις και δικοί σας συνειρμοί …. θέλω έγκυρα και υπεύθυνα τι ζητάει πραγματικά το ΠΝ. Είναι σαφής η ερώτηση. Η τελευταία φορά λοιπον που έγινε αυτό ήταν προ καιρού πολλού. Και το ΠΝ ζητούσε φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Όπως και τώρα αυτό επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη. Νέα ναυπήγηση. Διαβάσαμε κάτι για αδελαίδες? Στα δημοσιευμένα …… από αξιωματούχο? Κάποτε βγήκε ένας υφυπουργός και είπε για αγορά φρεμ ενώ λίγο παλιότερα ο Α/ΓΕΝ μίλησε για γαλλικές φρεγάτες. Καταλάβατε τι θέλω να πω? Παρατημένες … αναφέρομαι στις 3 μη… Read more »

ETS

Μια χαρα διαβαζω τα σχολια απλα να ειστε σαφεστερος.. Ποσο στοιχιζουν οι SM2? Ουτως η αλλως τα πλοια ειναι χρησιμα και με ESSM αφου δεν νομιζετε οτι επιθυμει το ΠΝ δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης .. Παντως οτι πληρωνεις παιρνεις .. Επισημη ενημερωση εαν θελετε απο το ΠΝ … Δεν ειμαι το γραφειο τυπου του οπλου. Εγω οπως και εσεις διαβαζω ανοιχτες πηγες και αυτες δεν βασιζονταισε συνειρμους και αλλα διαφορα αλλα ενημερωσεις αξιωματικων του ΠΝ .. Το εαν μια Λαφα εχει μεγαλυτερο οριο ζωης επαναλαμβανω μηπως γινω καποτε κατανοητος οτι ειναι αδιαφορο αφου το πλοιο ειναι ακαταλληλο ως εχει για το… Read more »

dimitrov

Όχι αγαπητέ δεν τα διαβάζετε καλά. Είναι προφανές αυτό. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την σειρά των σχολίων μεταξύ μας. Τεσπα …. Το ΠΝ λοιπόν επιθυμεί ξεκάθαρα πλοία αεράμυνας περιοχής. Γι΄αυτό μίλησα για προδιαγραφές. Και γι΄αυτό κοιτάει τις μπελαράδες. Με τους περιορισμούς βέβαια των 4000 και κάτι τόνων. Και όχι μόνο αυτούς τους περιορισμούς. Προφανώς οι αδελαϊδες είναι χρήσιμες αλλά για το ΠΝ μετράνε με τους εσεμ2. Και μετράει και το δεκαράκι. Προσφάτως η Π&Δ είχε δώσει τιμές για αστερ30 και εσεμ2 και οι 2οι ήταν αρκετά ακριβότεροι. Κοντά στο τάληρο? Για βάλτε το αυτό επί 32χ2 ….. πόσο κάνει?… Read more »

ppppp

«…επιδιώκει συνολικό πακέτο» .Τα λέτε όλα.

ETS

Ενταξει δεν τα διαβαζω σωστα αφου ειναι και προφανες. Οσο αφορα τις ADL η ηλικια απο μονη της ειναι ενας παραγοντας αλλα κατωτερης βαρυτητας απο την ικανοτητα και σε αυτο ακομη τα πλοια εχουν να προσφερουν τουλαχιστον για αλλη μια δεκαετια απροβληματιστα ..ειδικα αφου εχουν περασει ΕΜΖ Οποτε μας κανουν μια χαρα .. Μιλαμε για τα μονα διαθεσιμα σκαφη αυτων των δυνατοτητων αυτην την στιγμη διεθνως . Δυστυχως καποιοι εχουν φθασει στο ΠΝ να υπολογιζουν μεχρι και την αποσταση που θα διανυσουν απο Αυστραλια η αλλα ασημαντα ως αρνητικα για την αποκτηση οποτε η συζητηση για το θεμα γινεται σουρεαλιστικη… Read more »

ppppp

..alleluia!!!
Μεγάλη τρικυμία..

TERMINATOR

“……πως το ΠΝ εξετάζει τα πάντα και δεν αφήνει καμία επιλογή χωρίς αυστηρή μελέτη…” για να καταλήξει σε απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, ο οποίος θα φέρει 2 πλοία ύστερα από 6 χρόνια …και τέρμα τα δίφραγκα στο διηνεκές

Spirit

Πια είναι δηλαδή τα σοβαρά θέματα για να μάθουμε και εμείς;
Τι θα κάνει η Πολωνία και η Χιλή δεν ξέρουμε ακόμα… αν και οι πρώτοι έκαναν πισω λόγω χρημάτων.

ppppp

..λόγω χρημάτων ,για αυτό που τους πουλούσαν με αυτά τα χρήματα.

Fingolfin

Οι Bremen μαζί με τα RAM (2 έκαστη) μας χαλάνε δηλαδή; Έστω κι αν είναι σε μέτρια κατάσταση. Λεφτά για πάνω από 2+2 Belharra δεν υπάρχουν όπως φαίνεται. Εκτός αν πάμε σε συνδιασμό Belharra και Gowind 2500/2700.

sotbak

εύστοχο άρθρο, που παραθέτει όλα τα δεδομένα από τότε που τέθηκε το θέμα. Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Ήδη έχω γράψει επανειλημμένα στον ιστοχώρο σας: 1) και για την αντίθεσή μου στην αγορά 2 μοναχικών & πανάκριβων Μπελχαρών, που πέραν των λίγων όπλων είναι ένα πλοίο μακέτα προς το παρόν, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω την αξία του sea fire 500 (χρειαζόμαστε 6 τουλ. (3 σε διαμόρφωση AAW & 3 σε διαμόρφωση ASW) και 2) την ανάγκη πρόσκτησης των 2 αδελαΐδων που έχουν απομείνει (με ή χωρίς όπλα) (όπλα θα βρούμε αν δεν δίνουν οι Αυστραλοί) μέχρι να έρθουν οι Γαλλίδες να μας… Read more »

Thras

Ελπίζω απότις διαπραγματεύσεις να φανεί ότι η FDI δεν καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες και να αποφασίσουν ότι το “γαλλικό γραμμάτιο” θα εξοφληθεί με 6 Gowind 3100 σε βάθος 8 ετίας και παραχώρηση των M2000-5F ως αντισταθμιστικά ή στο πλαίσιο πακέτου. Την απαίτηση για AAW να την καλύψουμε με παραχώρηση 3 Τico και να μπούμε στο πρόγραμα της FFG-X για 4 μονάδες με παραδόσεις 2028-2031 οπότε θα αποσυρθούν τα Tico. Επίσης παραγγελία 25+25 F35 με παραδόσεις που να ξεκινάνε από το 2026 και είσοδος της Ελλάδας στην αλυσίδα κατασκευής του μαχητικού. Τα Tico και η είσοδος στο πρόγραμμα του F35 να… Read more »

sotbak

συμφωνώ απολύτως. Ακούει η πολιτική ηγεσία;;;;;;

Arty

Ναι ρε, πως… η πολιτική ηγεσία κάθεται και διαβάζει ΠΤΗΣΗ… άλλοι δουλεια δεν έχει να κάνει…

Ότι γράφουμε εδώ είναι από μας για εμάς και δεν βγαίνει παραπέρα.

Panos71

Και γιατι οχι στον γιο της δηλαδη…;

SpaceMan

Το να μελετάται κάποια άλλη λύση την οποία να μην έχουμε εξετάσει εδώ, απορρίπτεται;

sotbak

ποια; Βοήθησέ μας.

Tazos

Σιγά μην εξηγήσει τον την αιτία της απόρριψης το Π.Ν. Εδώ δεν μπορεί να βγει μια λευκή βίβλος που να λέει τι στόχους έχει για τα επόμενα 10-15 χρόνια, τι οροφές χρειάζονται, τι είδους πλοία πρέπει να αποκτηθούν. Αλλά μήπως έχει αποφασιστεί το σενάριο του “μικρού” ναυτικού όπως το αναφέρετε, απλά κρατάμε τα “σαπάκια” μέχρι να βγει σε σύνταξη το προσωπικό ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν άμεσα περικοπές στο προσωπικο;

jim40

Κατά την γνώμη μου, αποκλείεται να τις πάρουμε γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν. Αν βρέθηκαν κάποια με κάποιο τρόπο, απλά πηγαίνουν στην Γαλλία γιατί η Ελλάδα παραδοσιακά μέσο της αγοράς όπλων προσπαθεί να κάνει εξωτερική πολιτική και όχι να χτίσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το γεγονός δεν απασχόλησε ποτέ κανένα κόμμα. Αυτό μαρτυρά και η πορεία των εξοπλισμών τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα Adelaide μην περιμένετε να έρθουν. Θα πρέπει να είναι πολύ άσχημοι οι οιωνοί για να αποφασίσει ξαφνικά κάποια κυβέρνηση να αποκτήσει σοβαρές ένοπλες δυνάμεις

Nikolaos

Προσθέτω στην απογοητευτική, αλλά ακριβή διαπίστωσή σας ότι τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν με έναν τρόπο που υποδηλοί είτε άγνοια κινδύνου, ή εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας (από τη μόνη δύναμη που μπορεί να τις παράσχει) … Τι να πιστέψω δεν ξέρω πια …

VAGGELAS

Εξαιρετική και απολύτως εύστοχη διαπίστωση για την μεγαλη εικόνα που επικρατεί στο πεδίο των εξοπλισμών (μάλλον στην απόλυτη απουσία αυτών) και φαίνεται να συνεχίζεται και απο την παρούσα Κυβέρνηση. Με την ευκαιρία κάποιες πρόχειρες σκέψεις ενός αδαούς. 1. Οι βαρύγδουπες σε κάθε ευκαιρία (air shows κλπ) δηλώσεις εχουν κουράσει. 2. Η δέσμευση μας απο τα πλέον επίσημα χείλη (ΥΠΕΘΑ) για Γαλλικά πλοία, έν μέσω διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή τους δεν αδυνατίζει τη θέση μας? 3. Ουδείς θα με πείσει ότι ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά έτη η Χώρα αδυνατούσε να προμηθευτεί 5-10 SCALP, 10-20 JSOW και 20-30 JDAM κατ… Read more »

filon26

Θα μου επιτρέψετε κάποιες παρατηρήσεις, Πιστεύω πως για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των χειρισμών μιας κυβέρνησης (οποιασδήποτε κυβέρνησης), λογικά θα πρέπει να περιμένουμε ή την λήξη της θητείας της ή το ενδιάμεσο αποτέλεσμα. Μπορεί (στην βάση της εμπειρίας που έχουμε) να αποδειχθεί πως έχετε δίκιο, αλλά προς το παρόν εγώ θα αποφύγω να κάνω δίκη προθέσεων. Όσο για την άγνοια κινδύνου, είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους. Οι διεθνείς σχέσεις είναι πιο περίπλοκες από ότι νομίζουμε και αυτά που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, είναι πάντα περισσότερα από όσα μαθαίνουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε ως… Read more »

ACHERON

Eγώ δέν βρίσκω άλλοθι,αντιθέτως βρίσκω ότι οἱ αλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δέν ενίσχυσαν,αλλά αποδυναμωσαν την κοινωνική συνοχή,για να μήν αναφερθώ στον μαζικό εκπατρισμό των Ἑλλήνων,που ελπίζαμε ότι δέν θα ξαναδούμε.
Και όσο για τις προτεραιότητες,ἂς μήν επεκταθούμε καλύτερα.
Το ΠΝ έχει καταφέρει να δώσει ἢ να δεσμεύσει άνω του 1 δίς € για Ρ-3 και SH-60R,χωρίς να αποκτήσει ούτε μία κανονιοφόρο…

filon26

Είναι δύσκολο να το δεχθεί κανείς, αλλά οι κοινωνίες μας σήμερα εξαρτώνται από τη λειτουργία των τραπεζών. Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα? Τι λέτε είναι αυτό που διαπίστωσε ξαφνικά η τότε κυβέρνηση και αναθεώρησε τα επαναστατικά της πλάνα? Κύριοι, η κοινωνική συνοχή προϋποθέτει ένα μίνιμουμ ομαλότητας, προϋποθέτει την παροχή ενός μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας. Ενίοτε δικαιολογεί ακόμη και μια εντελώς άδικη αλλά απαραίτητη, ελεγχόμενη (μη βίαιη) αναδιανομή εισοδήματος. Διαφορετικά η χώρα καταρέει από μέσα και δεν υπάρχει καν λόγος να συζητούμε για εθνική άμυνα, όταν οι πολίτες γίνονται όχλος. Για τις προτεραιότητες, ίσως γνωρίζετε (αν όχι,… Read more »

ACHERON

Συγγνώμη,οἱ τράπεζες δικαιούνται μόνο να κερδοφορούν με το χρήμα του καταναλωτικού κοινού;
Τα κέρδη δικά τους,αλλά οἱ ζημίες του κοινού;
Και,να με συγχωρείτε,αλλά οἱ άδικες αναδιανομές πλούτου,είναι που μπορούν να κάνουν τους πολίτες όχλο,ευκολώτερα από όσο το αποτρέπουν.

Μία απορία για το τέλος : λέγεται δεξιά και αριστερά,ότι ἡ εθνική οικονομία ζημιώθηκε 86 δίς € από τους χειρισμούς της πρώτης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ἂν αυτό όντως ισχύει,και ἡ οικονομία άντεξε,δέν θα άντεχε και 5 δίς αμυντικές δαπάνες ετησίως;
Ποιά είναι ἡ εκτίμηση σας;

filon26

Οι τράπεζες δικαιούνται να κερδοφορούν με τα χρήματα των πελατών τους, γι΄αυτό δημιουργούνται. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κέρδη επιστρέφουν στους μετόχους τους. Αν το κοινό θέλει συμμετοχή στα κέρδη, μπορεί να γίνει μέτοχος ενός τραπεζικού ιδρύματος. Εδώ φαντάζομαι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η ερώτησή σας για τον επιμερισμό των ζημιών στο κοινωνικό σύνολο (μέσω του προυπολογισμού) είναι λογική, αλλά αποσκοπεί περισσότερο στο συναίσθημα χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψη δύο πραγματικότητες. Δεν είναι ο χώρος να κάνουμε πολιτική οικονομία, οπότε πρώτα συμφωνήσουμε πως απλά ότι δεν υφίσταται οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα. Χωρίς οικονομία, δεν υπάρχει κοινωνία, χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει κράτος. Το παράδειγμα… Read more »

ACHERON

Επί της αρχής,μπορεί να έχετε και δίκαιο,αλλά επί της αρχής πολλοί μπορούν να έχουν δίκαιο,το θέμα είναι ότι πρακτικώς έγιναν χειρισμοί,που και γνωστοί πολιτικοί κατέκριναν σε προγενέστερο στάδιο,όπως ὁ τότε ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης,κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση επί Κωστάκη Καραμανλή :«ρουσφέτι στις τράπεζες». Επί του συγκεκριμένου δέν θα επεκταθώ,διότι δέν είμαι ειδήμων στα οικονομικά,απλώς κατέθεσα την επί της αρχής προσέγγιση μου. Εν κατακλείδι στην ερώτηση «θα παίρνατε την απόφαση να κάνετε διαγωνισμό για προμήθεια ΝΜΑ, αν την επόμενη μέρα δεν θα υπήρχαν καύσιμα, φάρμακα, σχολεία, αστυνομία? Αλλά και αν κάνατε, αλήθεια πόσοι προμηθευτές λέτε να εξεδήλωναν ενδιαφέρον?»,την απάντηση την έχει δώσει… Read more »

filon26

Αγαπητά Αχέροντα, η επίκληση του επιφανούς πολιτικού κου Σγουρίδη ήταν αποστομωτική, ως εκ τούτου δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο.

Θα σας αποχαιρετήσω με μια συμβουλή. Αν ποτέ εμφανιστεί αγοραστής για το σπίτι σας, κάποιος που είναι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χρωστά το ετήσιό του εισόδημα για τα επόμενα 2 χρόνια και ζητά διακανονισμό με τους δανειστές του για να μπορεί απλά να ταΐζει τα παιδιά του, μην βιαστείτε να υπογράψετε.

ACHERON

Ὁ Σγουρίδης ήταν όντως επιφανής,ὡς αντιπρόεδρος της βουλής,ἂν δέν τυγχάνει της εγκρίσεως σας,δέν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί ήταν επιφανείς μέχρι να έρθουν τα δύσκολα.

Ευχαριστώ για την συμβουλή,δέν μου είχε περάσει από το μυαλό.

ppppp

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι πιο περίπλοκες..» Δεν το κατανοούν,δεν,δεν… Για όλα υπάρχει στερεότυπα μία εξηγηση,η δικιά τους (και φυσικά όλοι όσοι ασχολούνται είναι προδότες)

ppppp

«κοινωνική συνοχή??» αγγίζετε εξτρεμιστικές αντιλήψεις για κάποιους εδώ και θα πρέπει να σας φορέσουν ταμπέλα για να δικαιολογήσουν το γιατί έχετε τέτοια άποψη.Για μερικούς, ακόμα η γη είναι είναι επίπεδη

ACHERON

Ποιούς φωτογραφίζετε;
Εσείς πάντως,προφανώς,ανήκετε στους σωστούς,έτσι δέν είναι;

ppppp

Το σχόλιο το έγραψα πριν εμφανιστεί το δικό σας(δείχνει να έχουν διαφορά ώρας οπότε μάλλον δεν είχε προλάβει να “εγκριθεί”) και το πεδίο ήταν ακόμα ελευθερο από απαντήσεις,οπότε δεν πήγαινε για εσάς.Δεν σας ξέρω για να σας φωτογραφήσω,ούτε ενοχλεί ο τρόπος που συνδιαλέγεστε.Κάποιοι όμως εδώ μέσα γίνονται προσβλητικοί όταν υπάρχει άλλη γνώμη και δεν θα κάνω οτι βρέχει .Ευγενικά ξεκίνησα αλλά δεν το σεβάστηκαν.Αυτούς φωτογραφίζω.

ACHERON

Φιλικά να σας επισημάνω,ότι θύμα πλάνης μπορεί να πέσει ὁ καθένας,σε γνωστικό πεδίο που δέν κατέχει,δηλαδή οἱ περισσότεροι,«ξέρουμε» αλλά στην πραγματικότητα δέν «γνωρίζουμε» στα περισσότερα αντικείμενα,οπότε σκεπτόμαστε με παραδοχές,δηλαδή πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε,μέχρι να μας δοθεί ἡ ευκαιρία να μάθουμε-ἂν μας δοθεί ποτέ. Σε ότι με αφορά,παραδέχομαι ότι έχω μία εικόνα ειδικά για την άμυνα,περισσότερο μέσω τρίτων για τα κρίσιμα ζητήματα,και λιγώτερο από ίδια παρατήρηση και εμπειρία,άλλωστε είμαι εδώ και δεκαετίες μετανάστης. Όμως,πάλι στο πεδίο της άμυνας,ασχολούμαι,πληροφορούμαι και καταγράφω επί μισόν σχεδόν αιώνα,και μπορώ να μιλήσω για κάποια πράγματα,όχι για όλα,αλλά κάποια. Σε αυτό το πλαίσο,έχω κατ΄επανάληψη βιώσει την αναγκαστική προσγείωση… Read more »

ppppp

Εκτιμώ την προσέγγιση σας και σέβομαι την αποψή σας ,όμως θα πω δυό λέξεις. Δεν είμαι σε αυτούς που υποστηρίζουν οτι Α/Α περιοχής είναι η προτεραιότητα, αλλά πως χρειαζόμαστε καινούργιο υλικό με τεχνολογία αιχμής που θα κάνει την διαφορά (και επίσης οχι ντε και καλά [email protected]).Με τις Αδελαίδες σε υπηρεσία,αυτός ο προγραμματισμός για τεχνολογία αιχμής θα κατευθυνθεί σε άλλο όπλο. Επίσης οτι πριν τον συντάκτη του άρθρου υπάρχουν κάποιοι πιό ειδικοί και γνώστες του θέματος και αποφάσισαν οτι δεν μας κάνουν.Αφού λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται για τον λόγο που έγινε αυτό,ας αναρωτηθεί καλύτερα μήπως τα δεδομένα του δεν… Read more »

sotbak

δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι όπως ακριβώς το θέτετε .

Digenis

Δεν είμαι τόσο σίγουρος οτι οι Μπελχαρες θα είναι μόνο 2 …. Η άμεση παραγγελία θα είναι 2 και εμμέσως βάζουμε πόδι για ακόμα κάποιες νεες με το που θα λυθούν τα θέματα με τα Ελληνικά ναυπηγεία ,ειτε μπελχαρα ειτε gowind ειτε FFG ειτε LCS . Τα υποβρύχια υπο παραγγελιά ειναι ακόμα 2 που περιμένουν και αυτά τα ναυπηγεία … Οι 2 μπελχαρα είναι για να γίνει αρχή ,το ΠΝ να μην μείνει άπραγο , και στο μεσοδιάστημα να λύσουμε το θέμα με τα ναυπηγεία ώστε να γίνει νέα παραγγελία … Επίσης οι Γαλλοι θα κατασκευάσουν ακομα 5 … μπορει… Read more »

stepa

…..με προλαβες, χωρις ναυπηγεια το μελλον του Π.Ν. δεν αφηνει πολλα περιθωρια αισιοδοξιας

Digenis

Ηδη εγινε η αρχη … Οι αμερικανοι μπηκαν στην ελευσινα … Η επομενη παραγγελία θα ειναι μαλλον εκει

SpaceMan

Αν τελικά η ONEX αναλάβει τα ναυπηγεία και τα διαχειριστεί με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα αυτά της Σύρου τότε θα μιλάμε για μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην χώρα μας την τελευταία πενταετία τουλάχιστον…

epampapas

Δηλαδή να καταλάβω θα πάρει ο αμερικάνος τα ναυπηγεία και αντί να φτιάξει LCS θα φτιάξει γαλλικές φρεγάτες; Καταλαβαίνουμε τι γράφουμε; Το λογικότερο ούτως ή άλλως θα ήταν τα ναυπηγεία να πάνε στον κύριο χρήστη του παρακείμενου λιμανιού που σε χρόνο μηδέν το έφερε από την ανυπαρξία σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή (παγκόσμιο case study). Και έπρεπε και δώρο να του τα κάνουμε όπως και το Θριάσιο που μας παρακαλάει χρόνια τώρα και εμείς κάνουμε τους δύσκολους (μας βάζουν προφανώς κάποιοι που ανταγωνίζονται τους κινέζους διεθνώς, δε λέμε ονόματα δε θίγουμε υπολείψεις). Αλλά ως προς τα εξοπλισιτικά ο κινέζος είναι και ουδέτερος,… Read more »

Digenis

Μας νοιάζει εμάς ως πολίτες αν θα είναι Γαλλικά ή Αμερικανικα σχέδια αυτές που θα κατασκευάσουν στην Ελευσίνα ? Αυτά είναι θέμα συμφωνίας κράτους και ναυπηγείου !!!

sotbak

μακάρι, αλλά θα πρόκειται περί θαύματος

Spirit

Μια χαρα μέλλον εχει το ΠΝ, προκόψαμε τόσα χρόνια με τα ελληνικά ναυπηγία που ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα παραδωθουν οι SV.
Σε ναυπηγία του εξωτερικού, θα τις είχαμε παραλάβει εδώ και χρόνια.

ΙΤΑΛΟΣ

Κανενα σοβαρο ΠΝ δεν μπορει να λειτουργησει με τροπο “βαλε 2 να ψηνονται” και βλεπουμε τι θα γινει.Ειναι μεγαλη δεσμευση πολιτικοοικονομικη και οχι μονο.Δεν μιλαμε για 2 μεριδες γυρο να “παιζουν” οσο περιμενουμε την υπολοιπη παρεα.Χρησιμοποιεις ηδη TACTICOS σχεδον σε ολες τις μοναδες σου και essm/nssm , Θα πας σε SETIS και aster σε 2 μοναδες , δεν μπορεις μετα να το γυρισεις σε LCS με COMBATSS-21 για να μην μεινει δυσαρεστημενη η LM η επειδη κανουν FMS οι αμερικανοι
Επισης γνωριζεις καλα πως στα Ελληνικα εξοπλιστικα δεν υπαρχει μεσοδιαστημα και μελλον…οτι παραγγειλεις ΤΕΛΟΣ.

CKfurious

Βάλε και κάτι σουηδέζικα CMS/Radar στις MEKO και το κλείσαμε το πανηγύρι:

https://www.ptisidiastima.com/modernization-proposal-for-hellenic-meko200-cheaper-than-competition/

Επίσης αρκετοί γραφουν πως πρέπει να βάλουμε MK41 και 32 ESSM αν oxi MICA VLS στις BELHARAέτσι ώστε να έχουμε μια ωραία συλλογή πυραυλων!!

😎

Digenis

Ηδη εχει λειτουργήσει ετσι με τις 2 S οταν τις παρηγγειλε το 1980.και ειναι λογικοτατο !!! Πηρε 2 και άρχισε την αλλαγή στον στολο !!! Το Tacticos δεν ειναι Άγιος !!! Ο μονος τροπος να μην αλλαξουμε CMS ειναι να κατασκευασουμε εμεις …όλα τα άλλα ειναι σχετικα και αλλάζουν στο χρονο !!! Και παλι ναι μπορεις να και Γαλλικα οπλα και Αμερικανικα …Ηδη τα εχουμε και στα 3 όπλα !!!!

CKfurious

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια πανσπερμία οπλικών ηλεκτρονικών μηχανολογικών συστημάτων !

Δεν θα έχουμε ναυτικό alla συλλογή συστημάτων

Στο ξαναγράφω πως οι γάλλοι θα μείνουν μονο με ASTER και SADRAL στις LAFA
Ούτε MICA ούτε CROTALE!

Έχεις 9 πλοία να αλλάξεις μέχρι το 2030
Aμα δώσεις όλα τα λεφτά για 2 μονο belhara τι ναυτικό θα έχεις?

Digenis

Ολα ? Προφανως πρεπει να μεγαλωσει η πιτα στο υπουργειο αμυνας !!! Εχει μεγαλωσει παντου σε καθε υπουργειο !!!! Στο αμυνας εμεινε μνημονιακο μειων !!!! Πριν λιγες μερες εχω διαβάσει οτι συζητάνε το ύψος της αύξησης .

sotbak

θα γίνει τέτοιο θαύμα;;;

Digenis

Τουλαχιστον αυτο διαβασα ,και εγω δεν το πιστευα

filon26

Το πόσο σας συμπαθώ το γνωρίζετε, αλλά παρότι προφανώς ο συνδυασμός Aster/Sadral είναι ανώτερος αυτού των MICA/Crotale, τι θα μας εμπόδιζε (αν κρινόταν σκόπιμο και οικονομικά δυνατό) να διατηρηθούν οι Crotale (που ήδη αξιοποιούμε επιχειρησιακά) ή να προστεθούν κάνιστρα για MICA (που ήδη αξιοποιούμε επιχειρησιακά), ή να τοποθετήσουμε έναν sylver (που θα αξιοποιούμε επιχειρησιακά) που τα δέχεται όλα? Ρωτάω γιατί δεν αντιλαμβάνομαι τι ρόλο παίζουν οι αποφάσεις της Γαλλίας σε αυτή την περίπτωση.

CKfurious

Οποιος διάβασε τη συνέντευξη του υπουργού εθνικής άμυνας στη Καθημερινή θα κατάλαβε πως η πολιτική του “‘θα το ρισκάρουμε ” :silly: συνεχίζεται !!! 😈 Εφόσον είχε βγει ο Αποστολάκης και είχε δηλώσει πως ενδιαφερόμαστε για τις Adelaide έπρεπε να είχε βγει μια ανακοίνωση πως τελικά δεν θα τις πάρουμε για αυτό και για αυτούς τους λόγους Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως τα πλοία αυτά είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις 3 μη εksυχρονισμενες S! ❓ Αυτό που υποπτεύομαι είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα για εξοπλισμούς και δεν σκοπεύουν να δώσουν τίποτα παραπάνω ακολουθώντας τη πολιτκή του “‘θα το ρισκάρουμε”‘ :silly: Αυτό… Read more »

teo

Tο γιατι δεν προκειται να ερθουν, το εξηγει υπεροχα απο το 05:30 εως το 06:30 ο Γκρουεζας στο “Υπαρχει και Φιλοτιμο”… απλα οπου “μικρη φθηνη απαραιτητη γεφυρα” βαλτε τις Αdelaide και οπου “μεγάλη Γεωργικην σχολήν” τις μακετες των Belharra… “αυτη ειναι δουλεια” οπως ελεγε και ο μεγας Παπαγιαννοπουλος και ο νοων νοείτω!!!

ppppp

“ έχει εκσυγχρονισμένο ραντάρ που μπορεί και βλέπει σε τεράστιες αποστάσεις, μπορεί να “δίνει” δεδομένα μέσω Link 16, έχει υπερσύγχρονο sonar αλλά και σύστημα ESM, έχει σύστημα αποφυγής ναρκών, αλλά και σύστημα προείδοποίησης για εισερχόμενες τορπίλες, “ Ονομαστικά και μόνο…(πολύ φλυαρία για τα αποσυρόμενα υπέρ συστήματά) «Την στιγμή που το ΠΝ στερείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής» Ποτέ δεν την είχε,υπήρχε ίσως σε μερικούς ως ψευδαίσθηση.Η εμπειρία που αποκόμισε από τα Ch.F.Adams ήταν αρκετή ώστε να μην την συνεχίσει-και δεν αναφέρομαι στους ατμολέβητες… « Το ότι μπορεί να κατευθύνει “μόνο” δυο πυραύλους SM-2 δεν ισχύει, καθώς… Read more »

Kimon

Οκ τι επιλογές έχουμε μεσοπρόθεσμα; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

ppppp

προς #160044 Kimon Εύλογο το ερώτημά σας και πραγματικά πολύ δύσκολη η απάντηση,όμως το λάθος δεν πρέπει να μπαλώνεται με μία κακή λύση που προσφέρει ψευδαισθήσεις. Πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε την κατάστασης μας και να αρχίσουμε να αλλάζουμε νοοτροπία. Το θέμα χωράει τεράστια ανάλυση αλλά πολύ επιγραμματικά θα πω τα εξής: Δεν μπορούμε πια να διατηρούμε τόσο μεγάλο στρατό μας αρέσει ή όχι.It’s a fact!-(που μερικοί φαντασιώνονται ότι εάν “φύσιξει και λίγος ευνοικός άνεμος”,θα φτάσουμε στις παρυφές της Πόλης.) Χρειάζεται όμως να είμαστε πολύ επικίνδυνοι,και αυτό προυποθέτει τεχνολογίας αιχμής στοχευμένες και εξειδικευμένες αγορές. Τις 3 “S” τις είχαμε έτσι… Read more »

sotbak

προς το παρόν πάντως οι Τούρκοι αυξάνουν οροφές….

ppppp

Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο άρα θα σκεφτούμε κάτι άλλο. Οποιος ονειρεύεται εξοπλιστική κούρσα ζεί σε άλλη χώρα.Θα μου άρεσε πολύ να έχουμε όλα αυτά που γράφονται,αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμένα και το τί μου αρέσει.Προσγειώνομαι λοιπόν στην πραγματικότητα και προσπαθώ να βρω τί θα κάνει την διαφορά στα μέτρα μας.Οτιδήποτε ροκανίζει πόρους ή δίνει ψευδουπεροχή και αποπροσανατολίζει απλά απορρίπτεται.

ETS

Καμια σοβαρη εναλλακτικη λοιπον ..
Καταλαβαμε..
Το ονομαστικα και μονο παραπανω φυσικα και δεν ισχυει.
Ουτε τα CF Adams ηταν αχρηστα παρα το προβληματα τους και εδωσαν την αναγκαια υπεροχη στο ΠΝ οσο παρεμειναν στις ταξεις του ..
Στην πραξη και οχι ονομαστικα ..
Περαν αυτων οι δικαιολογιες και οι ειρωνειες περι υπερσυστηματων μαλλον δειχνουν αγνοια παρα σοβαρη προσεγγιση ..
Μειωσεις δε οροφων ειδικα στα πλοια ειναι συνταγη αυτοκτονιας ..

ppppp

Συνταγή αυτοκτονίας είναι να έχεις άγνοια της πραγματικότητας και να παπαγαλίζεις τα ίδια και τα ίδια. Κανένας μας, εδω μέσα δεν θέλει μείωση οροφών.Θα γίνει όμως(ή θα εξισορροπηθεί με συμπλήρωμα ελαφρύτερων σκαφών),γιατί έτσι είναι τα πράγματα και θα το δείς. Οχι,οτι επιχειρησιακά και τώρα είμαστε πραγματικά στα 13σκάφη. Τα 3 είναι για την σημαία.. (και έχουμε προσαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα) Για τα υπερσυστήματα αν δεις τον στόμφο του κειμένου θα καταλάβεις.”υπερσύγχρονα,τεράστιες αποστάσεις,προειδοποίηση,αποφυγή κτλ ” —Δες έτσι στα γρήγορα και πρόχειρα κι ένα άλλο υπερσύστημα (Eπίθεση από την Χεζμπολάχ με πύραυλο C-802 εναντίον της κορβέτας INS Hanit)—Μην παπαγαλίζουμε υπερδυνατότητες. Δυστυχώς… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε ,,,,ppppp,,,,,αν οπως λες καθε φρεγατα εχει 4 SM-2 στον αερα χ2 φρεγατες =8 αεροπλανακια κατω….Εγω πιστευω οτι μπορει να εχει ακομα 4 [συνολικα] διοτι η ακτινα των SM-2 ειναι μεγαλη [πανω απο 150 χιλιομετρα]…. Μετα υπαρχουν κ οι essm με ακτινα πανω απο 50 χιλιομετρα….Επισης θα εχει μαζι της κ αλλα πλοια [πχ 2 ΜΕΚΟ] Τωρα αν εσυ πιστευεις οτι ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ για μια αεροπορια να πλησιασει φρεγατες οι οποιες εχουν SM-2 τοτε φαντασου τι θα κανουν σε κατι λαφαγιετ η κατι τυπου S…. Επισης κατα την γνωμη μου θα ειναι πολυ καλυτερα για την αεροπορια μας να εχει… Read more »

ppppp

150 χιλιόμετρα για Turkish Airlines…
Any way αν είναι έτσι θα έπρεπε να τις έχουμε πάρει χθές,αλλά γιατί τότε δεν βγαίνει η εξίσωση?Είναι λάθος η εξίσωση ή οι μεταβλητές δεν είναι όπως τις νομίζουμε.
Μην πούμε πάλι τα ίδια ότι δεν τις πήραμε γιατί είναι προδότες οι ανίκανοι.Μήπως,λέμε μήπως,συμβαίνει κάτι άλλο…?

NIK-PAO-13

Aν θελεις την γνωμη μου γιατι δεν τις πηραμε θα στην πω….Διοτι οι Αμερικανοι θελουν να βαλουν τον SM-2 στο Π.Ν ενω ακομα το Π.Ν σκευτεται οτι μπορει να θελει τον ανανεωμενο ASTER-30……… Να βρεθει το Π.Ν με 2 τετοιους ακριβους πυραυλους δεν θελει σε καμια περιπτωση…οποτε εκει παιζει μεγαλο θεμα…η τον εναν θα παρει η τον αλλον….ΟΠΟΤΕ αν παρει τις αδελαιδες μετα πρεπει να παει στις αμερικανικες φρεγατες….κ να ξεχασει τις μπελχαρα —Μονο αυτη την εξηγηση μπορω να δωσω…διοτι οι αμερικανοι το ειπανε οτι μας δινουνε τον SM-2 κ θα βαλουν πλατην να ερθεουν….διοτι 180 εκ για 2 πλοια… Read more »

ppppp

Είναι μια άποψη.Δεν μπορώ να πω ,οτι μου το κάνει ξεκάθαρο, γιατί δεν ξέρω τον καημό των Αμερικανών για τους SM-2 ενώ ταυτόχρονα
αφού δεχόμαστε οτι το ΠΝ βλέπει ανώτερότητα στους ASTER ,τότε βάσει αυτής της άποψης καλά κάνει και κοιτάει το συμφέρον του και δεν υποκύπτει σε μία λύση που δεν το ικανοποιεί. Εκτός και αν δεν ξέρει το συμφέρον του και δεν βλέπει τί ευκαιρία χάνει και έρχεται αυτό το άρθρο για να τους συνεφέρει…

ETS

Σωστα τα σοβαρα επιχειρηματα υπερ της αποκτησης ειναι αγνοια της πραγματικοτητας ενω οι ασχετες τοποθετησεις περι λαικισμων δειχνουν γνωση σοβαρη τι να σου πω. Μειωση οροφων δεν θελουμε αλλα εμμεσα την προτεινεις με προσχημα την οικονομικη δυνατοτητα και φυσικα ουτε τα μικροτερα σκαφη ειναι καταλληλοτερα και αυτο το λεει το ΠΝ οποτε τι λεει ο καθενας δεν ενδιαφερει .. Το εχουμε προσαρμοστει το λες εσυ αφου υπαρχει επιχειρησιακο κενο αρα δεν ειναι προσαρμογη αλλα λυση απελπισιας που δεν ειναι στοχος για το μελλον οπως το παρουσιαζεις. Υπαρχουν πολλα συστηματα που γνωριζει το ΠΝ στις ADL οποτε δεν χρειαζονται ουτε μεγαλο… Read more »

ppppp

Κοίτα να δείς… που νόμιζα οτι θα σε πείσω σοφέ στρατογνώστη

ETS

Ε με τετοια ”επιχειρηματα” μαλλον ουτε τον εαυτο σου δεν πειθεις ..
Κατα τα αλλα σε πειραζουν οι δηθεν προσβλητικες τοποθετησεις αλλων και οχι οι ειρωνειες σου..
Αφηνω την στρατογνωσια στους ειδημονες του πληκτρολογιου που τα γνωριζουν ολα .
Απαντησεις δεν βλεπω παντως .
Αναμενομενο αλλωστε..
Μπορεις ομως προς το παρον να καταψηφιζεις σχολια,,
Κατι ειναι και αυτο ..

ppppp

Εσυ αποκλειστικά και εντελώς απρόκλητα ξεκίνησες με προσβλητικά σχόλια σε προηγούμενο θέμα και λαμβάνεις αυτό που σου αξίζει. Εσύ πρώτος καταψήφισες και ενώ αδιαφόρησα συνέχισες εντατικά να καταψηφίζεις, ενώ τώρα φαίνεται ότι σε τσούζει όταν στο κάνουν. Δηλώνεις ενόχληση όταν σου κάνουν αυτό που εσύ πρώτος έκανες και συνέχισες και αρχίζεις και την κλάψα σαν αδικημένος! …αν δεν το αντέχεις μην καρφιτσώνεσαι στα σχόλια μου.Καρφιτσώνεσαι όμως με επιμέλεια σε κάθε σχόλιο που κάνω(αλλά μετά κλάψουρίζεις)Αυτομαστιγώνεσαι μήπως?? Προσπαθώ να μην σε αδικήσω αλλά μάταια, με αυτά που γράφεις.Π.χ. λες «αφήνεις την στρατόγνωσία στους ειδήμονες του πληκτρολογίου που τα γνωρίζουν όλα» όταν… Read more »

ETS

Πραγματικα δειχνεις το επιπεδο σου οταν νομιζεις οτι καποιος ασχολειται μαζι σου απο εμπαθεια και οχι επειδη τα σχολια σου ειναι χαμηλου επιπεδου και δειχνουν αγνοια .. Προφανως λειτουργεις με τετοιους ορους και απαντας πανικοβλητα ..Αποδειξη η ελλειψη επιχειρηματων και οι απαντησεις τυπου θιγμενου οπαδου ποδοσφαιρικης ομαδας.. Μεγαλο τσουξιμο τι να σου πω που με καταψηφισες ..Ουτε καν το προσεξα … Αυτα περι προσβολων αστα γιατι τα σχολια σου που προηγηθηκαν δειχνουν το ποιος προκαλει με ειρωνειες και εξυπναδες .. Η περιμενεις να μην σου απαντουν επειδη ετσι σε βολευει? Οσο για τις φαντασιες σου περι παραμερισματων και χρισματος μου… Read more »

ETS

Εισαι τυχερος που λογοκριθηκε το σχολιο μου ,,
Saved by the moderator …
Προφανως δεν θελει η Πτηση να συνεχισουμε ασχετως εαν για ολα ειχα δωσει απαντησεις, οποτε μην επιχαιρεσαι για τις αυθαιρετες σου επισημανσεις ουτε θα γλυτωσεις την γονιμη κριτικη ..
Αλλωστε οπως γραφεις αλλες γνωμες υπαρχουν και απλα θα πρεπει να τις αντιμετωπισεις ..
Παμε παρακατω ..

ppppp

Φαίνεται τόσο ωραία το ποιός είναι ο εμπαθής και ποιός ασχολείται που δεν θα προσθέσω κάτι άλλο.Το καταλάβαμε σου αρέσει το αυτομαστίγωμα!
(συνέχισε είσαι σε καλό δρόμο..)

filon26

Αγαπητέ Κίμωνα, χωρίς να θέλω να μιλήσω εξ’ ονόματος του σχολιαστή, αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι πως μια κακή λύση, μπορεί να μην είναι προτιμότερη από την απουσία άμεσης λύσης. Αντίθετα μπορεί να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει μια καλή λύση. Το ποιά είναι αυτή, είναι δουλειά των ειδικών και χρήσιμος προβληματισμός για εμάς τους υπολοίπους. Το να μην την προτείνει, δεν ακυρώνει την σημασία αυτής της διαπίστωσης.

Σχετικά με την παρατήρησή του για το ύφος του άρθρου, έχουμε ξαναμιλήσει και θα συμφωνήσω. Είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ του προφορικού και γραπτού λόγου.

Digenis

Την ωρα που εχει φύγει απο την αγορα το Apar-smart-L εδω θελουν να αγοράσουν ακομα μια γενιά πίσω 2D μεταχειριμενο180εκ και βάλε …. λεφτα ”δεν” εχουμε αλλα θελουν να τα σκορπαν σε 2 γενιες πισω τεχνολογια … εχουμε τέτοια τεχνολογία δεν θέλουμε … είναι προτιμότερο με τα 180 εκ τα πάρουμε 2 ακόμα ρουσεν απο τον ταβουλαρι παρα να παρουμε adela.

Kimon

Και τα ρουσεν για ποιον ρόλο θα τα χρησιμοποιήσουμε; Παρόμοιο με τις παλιές Adelaide;

Digenis

Γιατι με τις 7 ρουσεν καλύπτουμε τα κενά στους δικούς τους ρόλους ??? 2 ακομα ρουσεν θα μας επιτρεψουν να αποσύρουμε κατι ταχαιες αρχαιολογίες με σύγχρονα σκαφοι …και οχι τα αποσύρουμε 3 παλαιας τεχνολογιας φρεγατες και τις αντικαταστησουμε με παλι 2 παλαιας τεχνολογιας φρεγατες … 180εκ plus θα έπιαναν περισσοτερο τόπο στην τσεπη του φορολογουμενου αν αγοραζαμε 2 ακομα ρουσεν απο τις μεταχειρισμένες αντελε που σε λιγα χρονακια θα πρεπει να ξανα βρει λεφτα να τις ξανα αντικαταστησει … ενω 180 εκ ,2 ακομα ρουσεν για 35 χρονια πιανουν τόπο !!!!! 180 εκ για 2 αντελε για 10 χρονια μονο… Read more »

sotbak

είναι το ίδιο φρεγάτα με ΣΜ-2 και link-16 με τις ρουσέν; Καλύπτουν την ίδια ανάγκη; Έχει τώρα το ΠΝ φρεγάτα με ΣΜ-2 και δεν το κατάλαβα;;;

Digenis

Απο ολα εχει αναγκη το ΠΝ … Ο Sm δεν ειναι αυτοσκοπός … ειναι στοχος με πολλές άλλες προυποθεσεις πριν αποκτηθουν … Δεν χρειαζομαστε SM2 με καθε κόστος , το θελουμε και σε value fo money … Να αξίζει η επένδυση … η Επενδυση σε 2 ακομα ρουσεν θα αξιζε περισσότερο απο οτι σε 2 Adela … Για 35++ χρονια δεν θα ξανα πας στο φορολογούμε να του ξανα ζητήσεις 180εκ … ενω με τις Adele σε 10 χρονια τα λεφτα θα πεταχτούν και ψαχνουμε 180 !!! Απο το να πεταχτουν για Sm καλύτερα να κλείσουμε άλλες τρυπες πχ στις… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε Digenis….τα 180 εκ δεν αφορουν τα πλοια…αλλα κυριως αφορουν τον εξοπλισμο κ ειδικα τους sm-2 k essm….αυτοι απο μονοι τους πανε κοντα στα 100εκ …κ μπορεις να τους μεταφερεις σε οποιο πλοιο θελεις….οποτε το κοστος των πλοιων ειναι 60-80 εκ …δηλ 30-40 εκ το καθενα….Δεν ειναι αρκιβα αν πουμε οτι το κρατας για 7-10 χρονια… –Ειναι πραγματικη ευκαιρια κ με τις ευλογιες των αμερικανων…..το προβλημα ειναι οτι οι ΗΠΑ θελουν να βαλουν τον SM-2 στο Π.Ν μεσω των αδελαιδων κ αυτο σημαινει οτι μετα πας για αμερικανικες φρεγατες…..κ ξεχνας τον ASTER-30 ..διοτι δεν μπορει το π.ν να εχει κ… Read more »

CKfurious

Είχα πει να μην ξανά γράψω περί BELHARA αφού κατά τον υπουργό είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων. ❗ Αλλα αυτά που γραφεις είναι τόσο προκλητικά και εκτος πραγματικότητας που δεν κρατιέμαι! 😡 Όπως γραφει το άρθρο της ΠΤΉΣΗΣ: Έχεις 9S που πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το 2030 at the latest Με τι θα τις αντικαταστήσεις? Με τις 1-2? Belhara? Θα πας σε στόλο 6 φρεγατών?? Ποτε θα έρχει η πρώτη Belhara? Το 2025 θα έχουν οι γάλλοι το 1o επιχειρησιακό οποτε εμείς το 2026 the best case Πως θα πας μέχρι τότε? Με τις 3 S -70s era?… Read more »

Digenis

CF παρτα λιγο με την σειρά !!!! Και στο στόλο ταχαιων σκαφων χρειάζονται σκαφοι αντικατάσταση ,οχι μονο στις φρεγατες !!!! 180 εκ 2 φρεγατες adele για 10 χρονια ή 180 εκ 2 ρουσεν σύγχρονες σε ελληνικα ναυπηγεία για 35+ χρονια ? … τι ειναι ποιο value for money ?Και στην μια περίπτωση καλυπτεις κενά και στην δεύτερη !!! Οσο για το ποτε μπορει να παραδοθούν οι μπελχαρα ,ο υπουργος ειπε 2024 … Επίσης το ΠΝ έβγαλε προδιαγραφές ΝΕΩΝ φρεγατών … Δεν κανουν οτι γουστάρουν !!! Ακόμα και αριθμούς σκαφών <> προδιαγραφές φρεμμ ΗΝ.. Πεσμου που λέει 2D ρανταρ και ΜΚ13… Read more »

CKfurious

Τις τελευταίες rousen τις περιμένουμε 10 χρονια και είναι με προδιαγραφές του 1999 που υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση! Οι Adelaide θα μπορούσαν να έρθουν σε 1-2 χρονια Εάν θέλεις να βγείς ανατολική μεσόγειο τέτοια πλοία θέλεις oxi rousen Μέχρι το 2026 που θα έρθει αν έρθει η 1h BELHARA θα έχει τελειώσει το παιχνίδι και θα το έχουμε χάσει Τις προδιαγραφές του ναυτικού τις έχουν ήδη κάνει ***oxάρτο για να σπρώξουν τις γαλλικές Από μεγιστη ταχύτητα μέχρι αριθμό και διαμέτρημα πυροβόλου Επιπλέον αρχικά το ναυτικό ζητούσε 2 radarar όπως οι LCF,F124 Για τα υποβρύχια ναι έχει δοθεί σκανδαλωδώς προκαταβολή Σε… Read more »

ETS

Ποια 1-2 χρονια ..Ενα χρονο και οι δυο το πολυ …Να μη σου πω εξαμηνο εαν απαιτηθει για την πρωτη και τρεξουμε διαδικασιες εμεις ..

Digenis

1. Το ΠΝ ζητούσε ότι ποιο σύγχρονο υπήρχε τότε, Apar και Smart-l, … Από τότε όμως έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια και έχει βγει η επόμενη τεχνολογία !!!!! 2 γενιές ραντάρ περάσαν από το 2D των Adela και των S και 1 απο την απόφαση του ΑΝΣ …Πλέον Apar-Smart-L δεν μπαινει σε νέες σχεδιάσεις φρεγατών πχ Ωμεγα,Αγγλικές !!! 2. Την ελευσινα την πήρε η Onyx !!!!! και μπαίνει σε σειρά 3. Η ρουσεν μπορεί να είναι έτοιμη σε 2 χρονάκια 4. Οι προδιαγραφές για να αλλάξουν πρέπει να γίνει ξανά συμβούλιο ,αλλιώς δεν αλλάζουν … Και συμβούλιο εγινε …… Read more »

CKfurious

Η προδιαγραφή αφορούσε 2 radar σε διαφορετικές συχνότητες για βέλτιση λειτουργία όπως έχουν oi LCF ,F124 Aλλη η χρήση του SMART-L και άλλη χρήση του APAR εξού και οι διαφορετικές συχνότητες Επιπλέον σε περίπτωση πλήγματος τι προτιμάς να έχεις 1 h 2 radar? Οι γαλλοi πήγαν σε 1 radar από τις FREMM kυρίως λόγω κόστους Το SEA FIRE είναι ΑΔΟΚΊΜΑΣΤΟ οποτε έχουμε και από εκεί ρίσκο Δεν ξέρεις τι σου γίνετε με τα ναυπηγεία Κανε googlarisma ONYX και proof of funds: Με αέρα κοπανιστό δεν αγοράζονται ναυπηγεία! Και της σύρου στον αέρα είναι αφού λεφτά δεν έχουν βάλει ούτε προμηθευτές… Read more »

Digenis

Σε περίπτωση πλήγματος ολα στην υπερκατασκευη θα γίνουν σουρωτήρι . Έχεις την εντύπωση ότι αν χτυπηθεί το APAR δεν θα χτυπηθεί με θραύσματα και η περιστρεφόμενη μονάδα του Smart-L 5 μετρα ποιο πίσω στο ίδιο ή μικρότερο ύψος ? . Το Sea Fire θα το δοκιμάσουν και θα το αποσφαλματώσουν οι ίδιοι οι Γαλλοι !!! Μιλάμε για Γάλλους και οχι για Γερμανους !!!! Το πως θα το κανουν ειναι δικο τους Θεμα !!! . Το Sea Fire ειναι AESA . Εξέλιξη του APAR Και του PESA ,μιλάμε για επόμενη γενιά ραντάρ …κάνει την δουλειά και των 2 ρανταρ μαζι χωρίς… Read more »

ETS

Καμια σχεση η αποστολη των Ρουσεν με των ADL.. Βγες με τις Ρουσεν απεναντι στους Τουρκους στο Αιγαιο η στην Κυπρο χωρις οργανικο ελικοπτερο ,χωρις ΑΑ πυραυλους και σοναρ και μικρο εκτοπισμα με οτι αυτο συνεπαγεται για χρηση των οπλων τους και επιβιωσιμοτητα μετα απο πληγμα και τα ξαναλεμε. Και μονο η απουσια η παρουσια τετοιων σκαφων συμβολικα και ουσιαστικα αυξανει η μειωνει αντιστοιχα την αποτροπη που βασιζεται και στην ψυχολογια . Προτιμω σε καθε περιπτωση ενα παλαιο συστημα με τις απαιτουμενες προδιαγραφες απο ενα τελευταια γενιας που υπολειπεται των επιχειρησιακων απαιτησεων και ας ειναι αποδοτικοτερο υποτιθεται στα χαρτια ..Δεν… Read more »

NIK-PAO-13

–180 εκ ΜΑΖΙ με τα οπλα….δηλ μιλαμε για 20-40 SM2 k 20-40 ESSM…..Μονο αυτοι οι πυραυλοι κοστιζουν καμια 100 αρια εκατομμυρια….Το πλοιο απο μονο του κοστιζει απο 20-30 εκ το καθενα..
ο εκτοξευτης των ESSM -SM-2 αλλα κ οι πυραυλοι αυτοι μπορουνε να μεταφερθουνε σ οποιο πλοιο θελεις…οποτε μην τα μετραμε αυτα στο κοστος του πλοιου…

–Το εχω ξαναπει….με 2 τετοια πλοια στην αν.μεσογειο….τα εχθρικα φ-16 θα μηνουν στα 140 χιλιομετρα μακρια….κ θα ειναι πλοιο που θα προστατευει ακομα 2-3 φρεγατες μεκο…..Εξαλου για 5-6 χρονια ειναι μια χαρα….

ppppp

Δυστυχώς ούτε τον εαυτό του θα μπορεί να προστατέψει.

ΙΤΑΛΟΣ

Ε ανελυσε το λιγο , εκτος κι αν μπερδευτηκες , οι adelaide ειναι αυτες που ΕΧΟΥΝ CWIS

ppppp

και αυτό θα τις σώσει!
(-μην μου τις συγκρίνεις πάλι με τις 3 “S”,τα είπαμε αυτά)

NIK-PAO-13

δεν τις συγκρινω με τιποτα που εχει το Π.Ν….ειναι με διαφορα καλυτερες…..
Οι 3 S δεν ειναι για να βγαινουν ουτε βολτα οχι για πολεμο ενω κ οι υπολοιπες ειναι μονο για να εχουν το ελικοπτερο κ τους 8 χαρπουν….
Οταν βλεπεις φρεγατα με πυραλους ακτινα 17 χιλιομετρων….γελας-κλαις…ολα μαζι…παντος δεν τις στελνεις πουθενα να πολεμησουν χωρι προστασια σοβαρων πλοιων….

agnostosependytis

Με βάση αυτά που έχουν γίνει ως τώρα με τις Ρουσέν, με 180 μύρια παίρνουμε μόνο μία και σε καμιά 10αριά χρόνια, όταν το σχέδιο είναι ήδη σχεδόν 20ετίας, δεν έχει κανένα νόημα να πάρουμε Ρουσέν, ούτε από άποψη τιμής, ούτε από άποψη ημερομηνίας που θα τις πάρουμε, ούτε από άποψη τεχνολογίας που είναι ξεπερασμένες. Οι δύο Αδελαίδες από άποψη ικανοτήτων είναι όσο 6 Ρουσέν και παραπάνω, είναι στην τιμή μίας Ρουσέν και έρχονται κανα 4-5 χρόνια πιο γρήγορα από τις Ρουσέν, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των επιλογών αυτών.

ΙΤΑΛΟΣ

Κανενα APAR & SMART L δεν εφυγε απο την αγορα ουτε ξεπεραστηκε.Το φορανε οι καλυτερες φρεγατες/αντιτορπιλικα AAW της Ευρωπης. Η αναβαθμισμενη εκδοση mk2 του smart-L θα φορεθει στις LCF του Ολλανδικου Ναυτικου και η εκδοση apar 2 απο τις μελλοντικες omega class. Κανενα ρανταρ του ΠΝ δεν εχει την ισχυ και ικανοτητες του AN/SPS-49A(V)1 (360 kW peak – 470 km εμβελεια) Εαν λειπει τοσο πολυ ενα 3d radar , ας μπουν 2 MW08 απο τις αναβαθμισμενες (?) MEKO , η οτι αλλο αντεχει η τσεπη. Εχει το ΠΝ phalanx block1b? MK41 ? MU-90 ?LINK-16?SM-2 ? Σοναρ Thales Spherion TMS4131 +… Read more »

Digenis

Δεν υπάρχει συνδυασμός 2 ρανταρ πλεον στις νεες σχεδιάσεις ,μόνο AESA … Οσο για τις omega δεν θα εχουν 2 ρανταρ ουτε περιστρεφόμενο … Αυτο που υπαρχει ειναι τα ηδη υπάρχων PESA Και APAR που θα πάρουν αναβάθμιση στις LCF …PESA-APAR δεν ξανά μπαίνει σε νέες σχεδιάσεις .Μονο AESA γιατι φτάνει και περισσεύει και κανει όλες τις δουλείες . To APAR bl2 ειναι ουσιαστικά AESA … πολυ ρανταρ και κατανάλωση ενεργειας στις LCF .Οπως ειπα οι ομεγα δεν θα είναι τόσο ενεργοβόρες . The AESA is a more advanced, sophisticated, second-generation of the original PESA phased array technolog https://en.wikipedia.org/wiki/Active_electronically_scanned_array There… Read more »

Shadowfax

H Omega θα έχει 2 ραντάρ SeaMaster 400 fixed panel S-band radar suite and the APAR Block II X-band multi-function radar…
Ομοίως οι Type 45… Yπάρχει λόγος που κάποιοι πάνε σε 2 ρανταρ σε AAW πλοία…

Digenis

2 ιστους θα εχει ,οχι 2 ρανταρ … Καποια παντελ θα ειναι στον μπροστα ιστο καποια στον πισω !!!!

Shadowfax

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ!!!!!!!!!!!!
βρες άλλον να τρελάνεις…
https://www.ptisidiastima.com/new-dutch-frigate/

ΙΤΑΛΟΣ

Ρε Διγενη το γραφει ξεκαθαρα ο shadowman…o Boudewijn Geerink απο την Thales Netherlands αυτο ανεφερε παντως στο Navy Recognition. “According to Thales, the new fixed panel S-band radar solution is the right answer to counter threats posed by airborne or surface drones, precision-guided munitions, or submarine-fired pop-up missiles, typically attacking just above the sea surface (low elevation, sea skimming) or from high elevation angles (high diving). APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and ASuW engagements with both active and semi-active guidance using ICWI. Thales SeaMaster 400 offers a range of… Read more »

Spirit

Εδώ δεν παίρνεις μία με 180εκ, ονειρευόμαστε και 2η!!! Ασε που παίζε να περιμένουμε 5 και αν χρόνια ακόμα μέχρι να παραδωθούν και αυτές!

ΙΤΑΛΟΣ

1.Ονομαστικά και μόνο…(πολύ φλυαρία για τα αποσυρόμενα υπέρ συστήματά) > Ε πες μας και στην πραξη να μαθουμε εμεις που δεν ξερουμε…Εγω ξερω πως οι Αυστραλοι δεν λυπουνται τα test ακομα και με πραγματικους πυραυλους που κοστιζουν εκατομμυρια , επισης ειναι σπασικλες-απαιτητικοι-και δεν κανουν εκπτωσεις https://www.youtube.com/watch?v=02KJOxJF_70 https://navy-matters.blogspot.com/2019/04/australian-essm-test.html 2,Η εμπειρία που αποκόμισε από τα Ch.F.Adams ήταν αρκετή ώστε να μην την συνεχίσει > Ε πες μας και εμας να μαθουμε , μην το αφηνεις μετεωρο.Σιγα τα απορρητα του κρατους(χωρις δοση ειρωνιας) . Βεβαια παραδεξου πως δεν εχει σχεση η τεχνολογια του 1950 (Adams) με τα σημερινα πλοια AAW (και δεν μιλαμε… Read more »

ppppp

Θα σε συγκλονίσω τώρα αλλά δυστυχώς αποσύρρονται…

ΙΤΑΛΟΣ

Εχεις καταλαβει ποιος τις αποσυρει και με τι θα τις αντικαταστησει?Εχεις δει το budget του μονο για πολεμικο ναυτικο αλλα και γενικοτερα? Ο καθενας θα τις απεσυρε.
Θες να συγκριθεις με τον Αυστραλο?Για κανε ενα google :
Project SEA 1180 Phase 1
Project SEA 1429 Phase 2
Project SEA 1439 Phase 3/4a
Project SEA 1654 Phase 3
Project SEA 4000 Phase 3
Project SEA 5000 Phase 1
Project SEA 1000

ppppp

Αφού λοιπόν εξακολουθούν να είναι τόσο αξιόλογες θα περιμένουμε να δούμε την κατάλληξή τους.(Με τα όσα λέγονται πάντως θα έπρεπε ήδη να έχει στηθεί ο πλειστηριασμός)

ΙΤΑΛΟΣ

Οπως και σε ολες τις αντιστοιχες περιπτωσεις , ειναι αξιολογες σημερα,για σενα,σε αυτη την τιμη,με την συγκεκριμενη απειλη που αντιμετωπιζεις ΣΗΜΕΡΑ. Δεν ξερω ποιος αλλος βρισκεται στην φαση σου σημερα , ξερω πως η Ταιβαν που αντιμετωπιζει τεραστια απειλη και χωνει χοντρο χρημα πηρε τις αδελφες OHZ Gary+Taylor του 1984 ΠΡΟΠΕΡΣΥ(2017)

ppppp

Πιθανόν και να έχεις δίκιο.Θα δείξει..

Mageiras

Κοιτάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες μας, τις χρειαζόμαστε χθες…απο κει και πέρα για το σε τι κατάσταση βρίσκονται ένα βήμα πριν τον παροπλισμό θα πρέπει να μυρίσουμε τα νύχια μας…Μας λείπουν δεδομένα λοιπόν.

GMT-I

Και ένα βίντεο που δείχνει την φρεγάτα Newcastle που αποσύρθηκε τον ιούνιο. https://www.youtube.com/watch?v=wnNdur96OJQ
Αμφιβάλω αν οι δικές μας S είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όσο για το κόστος των όπλων εντάξει είναι αστείο να μην τις πάρουμε για την μη αγορά έστω και 12 sm-2 για την κάθε μια και στον μκ41 ας βάλουμε μόνο σε 2 κελιά essm(δηλαδή 8 πυραύλους ανά φρεγάτα) και στις άλλες 6 θέσεις nssm από το αποθεμά μας. Μόνο αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν ανακοινώνεται.

Spirit

Είναι να απορεί κάποιος ότι με τέτοια κατάσταση του ΠΝ πως δεν τους αρέσει ένα πλοίο που είναι κλάση ανώτερο από ότι υπηρετεί ήδη στην γειτονιά μας!

Επίσης με βάση τον επικείμενο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ θα μπορούσαν ακόμα και να συμβαδίσει κάποιο τμήμα του ΕΜΖ και με μερικές επιμέρους βελτιώσεις να αυξηθούν περαιτέρω οι ικανότητες του πλοίου όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση ενός ακόμα Mk.92 mod.12 STIR στο πλοίο από αυτά που έχουν ήδη αποσυρθεί! Aπλά σχετικά πράγματα για μην μιλήσω για ενσωματωμένη νέτου ραντάρ SAAB Giraffe 4A

DimitrisK

Αγαπητοί..
Έχετε εμμονές..

Υπαρχουν και αλλού πορτοκαλιές.
Πιέστε στη κατεύθυνση να υπαρχει οποιαδήποτε ενδιάμεση λυση, και οχι μια συγκεκριμένη.

ΙΤΑΛΟΣ

Εμμονη το λες η “θαψιμο” μιας υποθεσης για την οποια αποδεδειγμενα υπηρχε ελληνικο ενδιαφερον χωρις ικανες απαντησεις σχετικα με το λογο του θαψιματος?
Ε δεν νομιζω να μην εχεις διαβασει εδω μεσα για arleigh burke,ticonderoga,lafayette,bremen και οτι αλλο θες απο κατευθυνσεις αλλο τιποτα εδω μπηκαν aster 30 σε ελικοπτεροφορα…

chikichiki

“Υπαρχουν και αλλού πορτοκαλιές.”

Κείμενα επί κειμένων τις έχουν εξετάσει τις όποιες πορτοκαλιές.

Μιχάλης

Σωστά να μαζέψουμε ότι σαβούρα κυκλοφορεί και αποσύρετε να μπαλώσουμε πάλι με μη λύσεις και βλέποντας και κάνοντας. Μηδέν προγραμματισμός μηδέν σοβαρότητα. Εξάλλου αν με τις adelaide τα μπαλώσουμε για λίγο και με το σχετικό μικρό κόστος θα περισσέψουν χρήματα ώστε να ταιστεί το κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε λύσεις για όλα και ως κυβέρνηση πελαγοδρομεί. Δεν είναι αργά ακόμα και τώρα Μόνο με διεθνή διαγωνισμό θα πάρουμε τη βέλτιστη λύση κόστους απόδοσης. Που θα βρεθούν τα χρήματα? Το επιτόκιο στο δεκαετές βρίσκεται στο 1,3% συμμάζεμα στη σπατάλη του κράτους και τον κομματικό στρατό που ζει και βασιλεύει… Read more »

filon26

Με το συμπέρασμα δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος. Σχετικά με τις προτάσεις σας όμως, υπάρχουν κάποια προβλήματα, με πιο σημαντικό, την δυνατότητα δανεισμού. Έχω ξαναγράψει γι’ αυτό και επιγραμματικά επαναλαμβάνω, πως ο δανεισμός με τα τρέχοντα επιτόκια γίνεται κυρίως για πληρωμή τόκων και την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους με υψηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το τρέχον χρέος να καταστεί βιώσιμο, ώστε να μπορεί κσποια στιγμή (όταν/αν έλθει τελικά η ανάπτυξη) να αρχίσει να μειώνεται. Επομένως νέα δάνεια άμεσα και απευθείας από την αγορά, δεν αποτελούν λύση. Στα υπόλοιπα, οι μαγικές λέξεις (που προεξοφλούν και την αποτελεσματικότητα αυτών των προτάσεων) είναι η “σπατάλη”, ο… Read more »

ppppp

Πολύ σωστα!Καινούργια δάνεια δεξιά και αριστερά θα υποβαθμίσουν την προοπτική της οικονομίας και φυσικά θα οδηγήσουν σε αύξηση επιτοκίων.

Μιχάλης

Από τη συνέντευξη ΥΠΑΜ στην Καθημερινή Για τις φρεγάτες Belharra “Για την πρόσκτηση γαλλικών φρεγατών θα πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δύο ηγετών Μακρόν και του πρωθυπουργού μας” Ενώ παρακάτω εξηγεί πως αν όλα πάνε καλά η πρώτη φρεγάτα Belharra θα παραδοθεί το 2024! Λέξη κλειδί Οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο! Πολύ πρώιμο στάδιο. Δηλαδή τίποτα. Ενώ λίγο παρακάτω εξηγεί πως ακόμα και αν όλα εξελιχθούν θετικά η πρώτη Belhara θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό το 2025! Δηλαδή σε έξι ολόκληρα… Read more »

sijo

Δεν μπορώ να καταλάβω, πως όταν ταξιδεύεις με fiat panda της δεκαετίας του 80, δεν σου κάνει ένα audi της δεκαετίας του 00, αλλά μόνο η Μερσεντές που θα βγει το 2025.
Και τα ταξίδια δεν είναι αναψυχής, που δεν σε νοιάζει πότε θα φτάσεις, είναι επαγγελματικά με μεγαλύτερες απαιτήσεις ταχύτητας, αυτονομίας, εξοπλισμού και αποστάσεων και δεν είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστής.
Υπαρχει και αυτός γυρίζει από τη “δουλειά” πριν εσύ φτάσεις.

MPAMPIS

Δυσνόητη η απόφαση του ΠΝ για τις Adelaide….για εμάς ειναι Κελεπούρι…. 3D ραντάρ μπορεις στην χειρότερη να βάλεις και mw-08….. Παντως αυτος ο υπέρ τονισμός της απαίτησης του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής μόνον κακό κανει….ο essm bl2 μας φτάνει και μας περισσεύει στο Αιγαίο ενώ στην Αν Μεσόγειο τελικα πολυ λίγα παραπάνω θα προσφέρει ο sm2 λογω του τεράστιου κορεσμού…..δεν αναφέρομαι μόνον σην σύνδεση των sm-2/Adelaide αλλα και στην επικείμενη πατατια με τος μπελαρα….. Καλα κάνετε και βάζετε ερωτηματικό στον αριθμό των SV γιατι οπως (δυστυχώς) εξελίσσονται τα πράγματα με τα ελληνικά ναυπηγεία ισως το ποιο ρεαλιστικό σεναριο για καινούργια… Read more »

Digenis

Βαζει πανω και 2 Rambl2 και τελειωσε το θεμα ..!!! Δεν μπορουν να την ακουμπήσουν την Μπελχαρα … Μπορεί να καθοδηγεί ταυτόχρονα 16 πυραύλους !!! Μιλαμε για άλλο φρουτο !!! πολυ πολυ πολυ ανωτερη τεχνολογια απο τις αντελε …. οι αντελε ,οι s δεν εχουν πια νοημα στο συγχρονο πεδιο μαχης … ειναι γαλερες !!!!

Mageiras

Εντωμεταξύ οι μπελ με τους 16 μονο aster30 (τους οποίους μπορεί να εκτοξεύσει και να κατευθύνει ταυτόχρονα) ήταν υποεξοπλισμένες (και όντως θα ήταν) αλλά οι αντελ του “βάστα τούρκε να γιομίσω” είναι ότι πρέπει για αν μεσόγειο…

Μάλιστα…σας ακούμε προσεκτικά…

MPAMPIS

Αυτο που λέει ο sotbak παρακάτω άμεση παράδοση……
Ενδιάμεση λύση μεχρι να ερθει η νέα φρεγάτα….που ελπιζω να μην ειναι η μπελαρα…

sotbak

thanks, αυτό προσπαθώ να πω, άλλο η λύση των Αδελαΐδων (προσωρινά) & άλλο ο σχεδιασμός για ανανέωση σταδιακά του στόλου των φρεγατών με νέα σύγχρονα πλοία….

Digenis

Παρακλω διαβασε καλύτερα τις δηλωσεις του παναγιωτοπουλου … Το πλοιο θα ειναι ετσι οπως θελει το ΠΝ … Μην ακους τους παρατρεχάμενους πωληταδες που αναπαραγονται δεξια και αριστερα και τα αναπαράγεις και εσυ !!!!

Spirit

Η μία λύση είναι 250εκ. ή άλλη 2,5 δισ. όμως…
Που θα δεσμεύσουν και ποσά 100-200εκ. για χρόνια από τα 500 εκ. του προϋπολογισμού των ΕΔ.
Συνεπώς ναι οι Adelaide πρέπει να εξεταστούν επισταμένως ως λύση ακόμα και σε συνδυασμό τον επικείμενο εκσυγχρονισμό EMZ των ΜΕΚΟ.
Μπορεί να μην είμαστε στην αιχμή της τεχνολογία αλλά θα βολέψουμε σχετικά την κατάσταση, ψάχνοντας για αρχή αντικαταστάτη των S.

Digenis

Οντος αυτοι οι αριθμοι ειναι ενας παραγωνας που εβαζε θετικα στις Adela ,αλλά οπως φαινετε οι αριθμοι αυτοι δεν ειναι πραγματικοί ,και το buget του υπουργειο θα ξεκολλήσει απο τα μνημονιακα κοψίματα οπως συνεβει σε πολλα υπουργεια που μοιραζαν χρημα σε επιδοματα .

Spirit

Οσο και να ανέβει ο προϋπολογισμός οι ανάγκες είναι τεράστιες, καλως ή κακώς δεύτερο χέρι δεν το γλιτώνουμε.
Απο εκεί και έστω ότι βρίσκονται τα χρήματα, προσωπικά προτιμώ να αντικαταστήσω τις S παρά να πάω για δυο Belharra.

sotbak

μακάρι, αλλά αρχίζω & ανησυχώ….

sotbak

μέχρι να έρθει η πολύ καλή τεχνολογία το 2025 πώς θα τη βγάλουμε;

Mageiras

Δεν είμαι κατά της απόκτησης των Αντελ αν είναι σε καλή κατάσταση και δεν δημιουργήσουν περισσοτερα προβλήματα από όσα καλούνται να λύσουν.

Τις αντιφάσεις επισημαίνω…

sotbak

οκ, αλλά πως θα τα βολέψουμε μέχρι να έρθουν οι 2 Μπελχάρες;;; Αν αυτά τα 7 χρόνια αναμονής με 180εκ. είχαμε 2 φρεγάτες με link16+SM-2+ESSM+ αναβαθμισμένες μηχανές και σόναρ, δεν θα ήταν καλό για το ΠΝ;;;

MPAMPIS

Απο αυτά που έγραψες εχεις απόλυτο δίκιο για τα δυο RAM…..

NIK-PAO-13

1–Συγκρινεις πλοια που κοστιζει το ενα 800 εκ κ το αλλο 90;;Τι συμπερασμα θα βγαλεις;;

2–Μπορει η μπελχαρα να καθοδηγει 16 πυραυλους ταυτοχρονα…αλλα μετα μεχρι να γυρισει να ξαναγεμισει …διοτι θα εχει ΜΟΝΟ 16 αστερ 30…..την ξεχνας….
-Ειπαμε…μια χαρα πλοια ειναι …ΑΛΛΑ …η γαλλικη διαμορφωση με 16 αστερ 30 κ 16 αστερ 15 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ……τουλαχιστον ετσι λενε εκει στο Π.Ν

Mageiras

Αγαπητέ Νικ

1. Δεν την έκανα εγώ την σύγκριση…

2. α) Όπως όλα δείχνουν θα έχει 24-32 βλήματα
β) Δεν θα είναι μόνη της
γ) Εχει εξαιρετικές Α/Υ ικανότητες που συνέχεια για κάποιο λόγο ξεχνάμε όλοι μαζί με τον κίνδυνο των Τ214 της τουρκίας
δ) Έχει εξαιρετικές ικανότητες παρακολούθησης και διαμοιρασμού της τακτικής κατάστασης (αυτό ανάλογα τις εξελίξεις μπορεί να αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι)

Και κάτι που επίσης φαίνεται να ξεχνάμε: Ένα πολεμικό πλοίο έχει πάντα τον κίνδυνο να βυθιστεί… Ο Κουντουριώτης ήταν αρκετά σαφής για αυτό το ενδεχόμενο!

NIK-PAO-13

Φιλε MPAMPIS….εγω κ εσυ μπορουμε να λεμε οτι θελουμε…το Π.Ν ομως λεει οτι θελει πλοια με SM-2 η ASTER-30…..δηλ θελει πλοια να καλυπτουν μεγαλες περιοχες κ να λειτουργουνε ως ομπρελα σε συγκεκριμενες περιοχες…. Με πλοια που εχουν τετοιους πυραυλους μπορεις να παιξεις μπαλα στην αν.μεσογειο αλλα κ στο Αιγαιο να σπασεις τον αποκλεισμο μιας περιοχης…. —Σκεψου σεναριο ακομα κ στο κλειστο Αιγαιο οπως λες…να υπαρχουν 2 τουρκικες φρεγατες TF-100-TF-200 με πυραυλους SM-2 ακτινας 160 χιλιομετρων….πισω τους να υπαρχουν αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου κ ιπταμενα ρανταρ που θα καλυπτουν την περιοχη….πως θα πλησιασεις;;;; –Μην λεμε οτι θελουμε…αλλο ESSM αλλο SM-2 αλλο RIM…..καθενας… Read more »

stepa

το χρονοδιαγραμμα αποπληρωμης που θελουν οι Αυστραλοι ,το ξερουμε ?μηπως τελικα το προβλημα βρισκεται εκει…..και οσα δεν φτανει η αλεπου {ΥΕΘΑ] τα κανει κρεμασταρια?

ppppp

και οι υπόλοιπες αλεπούδες δεν δείχνουν το αρχικό ενδιαφέρον…

stepa

….σε .αυτες ομως δεν εχουν παρει φωτια τα μπατζακια τους.Εχουν την πολυτελεια να περιμενουν την επομενη “ευκαιρια”.Οχι οτι συμφωνω με λυσεις τυπου Αδελαιδος ,θα προτιμουσα πχ αυτα τα χρηματα να αξιοποιηθου στον ανεπαρκη εως απαραδεκτο προυπολογισμο των 150 εκ. “εκσυγχρονισμου” των ΜΕΚΟ προσφεροντας 4 σκαφη πραγματικα υπολογισιμα για τα επομενα χρονια…..δυστυχως ομως ο χρονος δεν ειναι στο πλευρο μας

ppppp

είναι μια λύση,ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενισχύσουμε και αυτό που φοβούνται απέναντι.

Velos

Εδω και μερικους μηνες συζηταμε για αγορα φρεγατων ΑΑW/ASW χωρις να παρουμε καποια αποφαση η να προβουμε σε καποια ενεργεια επι του θεματος. Δυστυχως ο χρονος κυλα και βρισκομαστε στο ιδιο σημειο χωρις καμια προοδο. Το αρθρο σας ειναι ενημερωτικο και αναφερεστε κατηγορηματικα στις εκλογες που υπαρχουν αυτη τη στιγμη. Συμφωνω απολυτα με τη σκεψη οτι δεν υπαρχουν πολλες εκλογες καθως οι μερες περνουν και ο γειτονας προχωρα με απειλητικες κινησεις στο Αιγαιο και ανατολικη Μεσογειο. Η επιλογη των δυο Adelaide ειναι χωρις καμια αντιρηση η μονη για αμεση ενταξη στο ΠΝ. Εχω εκφρασει αυτη την ιδεα και σε αλλα… Read more »

Scalp_eg

Τα πράγματα θα τρέξουν γρήγορα απο δω και πέρα. Σε 10 μέρες έρχονται στην αθήνα οι γάλλοι της εταιρείας για να συζητησουν με τα στελέχη του ναυτικου. Αργοτερα ο υπουργος μας θα παει στο παρισι. Τέλος το πολύ αρχές του επόμενου χρόνου, πιστέυω να έχουν πέσει οι υπογραφές 2 μπελάρες + 2 όπσιον. Οπως τις θέλουμε μαλλον με 32 αστηρ 30 αν και δεν εχουν αποκλειστει και οι πρόσθετοι σκαλπ ναβαλ. Οπότε οι γάλλοι θα πάρουν απο εμας 4-4,5 δις για τα 4 πλοια σιγουρα μακροπροθεσμα. Η λογικη λεει ότι θα πάρουμε το πλοιο που θέλουμε με τεραστια τεχνολογικη υπεροχη… Read more »

ppppp

Συμφωνώ με το σκεπτικό.Κάπως έτσι δείχνουν τα πράγματα με την διαφορά ότι μάλλον η οροφή θα πέσει στα 10 σκάφη μέχρι τότε.(Ίσως οι lafayette να είναι 2 και να υποστούν βελτιώσεις.)

sotbak

θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση 4,5 δις για την άμυνα και μόνο για το ΠΝ;;; Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!!!

Spirit

Εδώ ψάχνουμε για νέες τορπίλες για 4-5δισ. μπαμ για Belhara θα βρεθούν στο φτερό!

CKfurious
Digenis

Το αρθρο ειναι fake … Ο ιδιο ο υπουργος ειπε οτι τα πλοια θα τα παρουμε οπως θελουμε εμεις και οχι οπως θελουν οι Γαλλοι !!!

sotbak

μακάρι να έχεις δίκιο

CKfurious

Το αν είναι fake η δεν είναι δεν το ξέρουμε αφού εγώ τουλάχιστον δεν είμαι μέλος στο ναυτικό συμβουλiο 😉

δεν ξέρω για το αν είσαι εσύ!!! :shutmouth:

Θα δείξει 😎

Είναι πολιτική απόφαση που θα ληφθεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο :silly:

Τεταρτη ξημέρωμα έχουμε συνάντηση με τον Tramp οποτε φοβάμαι 😡 μην σκάσει καμια είδηση που δεν τη περιμέναμε ούτε εμείς ούτε ο υπουργός άμυνας !

Digenis

To τραβάς απο τα μαλλιά .Κατω έκανα παράθεση ακριβως τις δηλώσεις του παναγιωτοπουλου … Θα στο ξανά γράψω. ” Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο. ” https://www.ptisidiastima.com/yetha-epitropi-eksoterikon-amynas/ Αυτο που λες με τον τραμπ παντως παίζει… Read more »

CKfurious

Πρέπει να είσαι από τους πολύ λίγους που θεωρείς αξιόπιστους τους πολτικούς και τις δηλώσεις τους!!

Digenis

Συγκρίνει τους αόριστους συριζαιους μπαρμπα φωτη και καμένο ,με τον παναγιωτοπουλο που μίλησε συγκεκριμένα ? Άλλο ειναι το προβλημα σου εσενα … Σου εχω πει ενα σωρό αλλά για καποιο άλλο λογο δεν θελεις να τα ακουσεις και απαντάς με αοριστίες !!!

CKfurious

Ποιος μίλησε συγκεκριμένα??
Πλακα μας κανεις?

Για τα 100 εξοπλιστικά που τρέχουνε η πως θα μας δώσουν εγγυήσεις ασφαλειας οι αμερικανοι?

Αέρας πολιτικάντικος

Εσύ λες ένα σωρό αλλα χωρίς ουδεμία τεκμηρίωση αναφορά η σχέση με τη πραγματικότητα

Πάντοτε δίνω αναφορές και links σε όσα γράφω σε αντίθεση με εσένα!

sotbak

αν ισχύει είναι πράγματι απογοητευτικό

Μιχάλης

Από τη συνέντευξη ΥΠΑΜ στην Καθημερινή “Για την πρόσκτηση γαλλικών φρεγατών θα πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δύο ηγετών Μακρόν και του πρωθυπουργού μας” Λάθος Οι συζητήσεις για την προμήθεια των Belharra γίνονται εδώ και δύο χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίστηκαν και με τη νέα κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι το μόνο πρόβλημα στη συγκεκριμένη προμήθεια ήταν το οικονομικό και οι τρόποι χρηματοδότησης από τη Γαλλική πλευρά. Υποτίθεται. Ξαφνικά και με βάση τη συνέντευξη του ΥΠΑΜ στην Καθημερινή και σύμφωνα με τα λεγόμενα… Read more »

Thras

Υπάρχει και η πιθανότητα, η δήλωση να γίνεται στα πλαίσια άσκησης πίεσης για διαπραγμάτευση. Αν πχ οι γάλλοι συζητούν μόνο για τη δική τους διαμόρφωση να πρέπει να συνετιστούν λέγοντας το γνωστό “υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές”…

sotbak

γίνεται η δήλωση όμως γι’ αυτό;;;;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Άποψη: Το ΠΝ δεν υποχρεούται να δίνει απαντήσεις για τις ενέργειές του! Και να έδινε όμως πάλι θα βρίσκαμε κάτι για να “συζητήσουμε” σχετικά, έτσι δεν είναι; Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα: α. Χρήματα δεν υπάρχουν. Το ξέρουμε από την ημέρα της ανακοίνωσης του ενδιαφέροντός μας για τα πλοία (ο Καμμένος ήθελε να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα…). Άλλωστε κανένα πρόγραμμα δεν προχωράει παρά τις συζητήσεις. Ακόμα και για την αποφασισμένη αγορά των ROMEO δεν υπάρχει σύμβαση. β. Οι Αυστραλοί δεν αποδεσμεύουν τα όπλα τους. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία δεν θα έχουν ούτε HARPOON να ρίξουν, πέρα από τους Α/Α… Read more »

NikolakiEfentis

Oi ηλ/μηχανές των Adelaide αντικαταστάθηκαν με νέες κατά την διάρκεια της αναβάθμισης των σκαφών, κάτι που δεν φαίνεται να γίενται δυστυχώς για τις ΜΕΚΟ…

Μια σύγκριση των συτημάτων των πλοίων νομίζω κάνει μπαμ. θα είναι σαφώς ανώτερες κι από τις ΜΕΚΟ αν κι όταν αυτές εκσυγχρονιστούν. Σε πόσο κακή κατάσταση να είναι οι Adelaide σε σχέση με τις 3 παλιές S δηλαδή;

chikichiki

“Νέος τύπος πλοίου σημαίνει νέα εφοδιαστική αλυσίδα, η άκρη της οποίας βρίσκεται στην Αυστραλία! Αυτό σημαίνει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες υποστήριξης που θα ξεκινούν κάθε φορά που θα χαλάει κάτι. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το ΠΝ έχει βρει τρόπους να υποστηρίζει ακόμα τις “S” ακόμα και αν χρειάζεται να δέχεται δωρεές, π.χ. ηλ/μηχανές. Αλήθεια, οι ηλ/μηχανές των Adelaide λειτουργούν κανονικά;”

Εφοδιαστική αλυσίδα που όμως σε αντίθεση με αυτή των S έχει μια μεγάλη διαφορά: Υπάρχει. Τώρα γιατί αυτή θα είναι τόσο πολύ κοστοβόρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη, ειλικρινά δε μπορώ να σκεφτώ.

NIK-PAO-13

1—χρηματα δεν υπαρχουν αλλα εμεις θελουμε να δωσουμε 800 εκ για μια μπελχαρα ενω με 800 εκ δινουμε 400 εκ κ φτιαχνουμε σουπερ τις ΜΕΚΟ ….περνουμε τορπιλες για τα 214….περνουμε τις 2 αδελαιδες …κ μας μενουν κ ρεστα….. 2—Μια χαρα τα δινουν….κ αν δεν τα δινουν αυτοι τα δινουν οι αμερικανοι διοτι ετσι βαζουν τον SM-2 στο π.ν κ εκει μετα πας για αμερικανικες φρεγατες…διοτι το πν δεν θελει αστερ-30 κ σμ-2….η τον εναν θα παρει η τον αλλον… χαρπουν εχεις με το τσουβαλι….3 φρεγατες στανταρ που θα παρκαρεις εχουν απο 8 η καθεμια…. επισης με τις αδελαιδες εχεις λινκ-16… Read more »

angel

Συζηταμε για 2 νεες Μπελχαρες Για 2 μεταχειρισμενες Αδελαιδες 2 μεταχειρισμενες Μπρεμεν 2 μεταχειρισμενες Λαφαγιετ Γινεται δουλεια ετσι ? Δυο απο καθε τυπο ? Συλλεκτες ειμαστε ? Ναυπηγικο προγραμμα για 8 Γκοβιντ σαν των ΗΑΕ τωρα , 3 δις σε 12 χρονια , 250 εκ καθε ετος δεν μπορουμε να δινουμε ? Με τις τπκ Κομπανταντ τι γινεται ? Ειναι συνομιληκες των S ξερετε … Διαβαζα στον naval analyses για αυτες που δεν εκσυγχρονιστηκαν και τι εξοπλισμο αρχαιο διαθετουν … Εχουμε και S 148 και κατι προιστορικες ΚΦ Θελουμε αλλες 7 νεες , για να αντικατασταθουν ολες οι παλαιες σε… Read more »

Γιώργος70

Το άρθρο παρουσιάζει τον SM-2 ως πανάκεια. Δεν συμφωνώ. Αρχικά να πω ότι δεν πιστεύω ότι ο SM-2 δεν αποδεσμεύεται από τις ΗΠΑ (προς το παρόν τουλάχιστον).Εάν και όταν τον αποδεσμεύσουν η λεγόμενη “αεράμυνα περιοχής” στο Αιγαίο έχει ως αναγκαία συνθήκη την ύπαρξη εθνικού IFF στα πλοία και στα α/φοι ( εκτός και αν είμαστε μαζί με τις ΗΠΑ απέναντι στη Τουρκία). Οι απέναντι “σύμμαχοι” δεν θέλουν οι φρεγάτες τους κάνουν ping και να αναγνωρίζουν τα α/φοι της ΠΑ ως συμμαχικά και για αυτό https://www.aselsan.com.tr/2018_ASELSAN_Annual_Report_7722.pdf σελ 67 In the scope of National IFF Program, indigenous IFF Systems will be designed… Read more »

chikichiki

Τα προβλήματα IFF δεν είναι κάτι το καινούριο. Η Ελλάδα διαθέτει συστήματα BVR/OTH εδώ και 6+ δεκαετίες περίπου, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τώρα το πρόβλημα και δεν περιορίζεται στους SM-2. Απεναντίας οι SM-2 θα την έχουν πιο άνετα γιατί το περιβάλλον της Αν. Μεσογείου είναι πολύ εγγύτερα στην THK παρά στην ΠΑ (που είναι εξαρχής ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε την απόκτηση τέτοιων συστημάτων). Για F-35 δεν υπάρχουν χρήματα (για την ακρίβεια τα οικονομικά δεδομένα ακόμα κι αν ήταν πιο ευνοϊκά δεν επιτρέπουν την απόκτηση αριθμού ικανού να έχει οποιοδήποτε επιχειρησιακό αντίκτυπο), η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση σε συνθήκες πολέμου υψηλής… Read more »

sotbak

για τα Φ-35Α δεκαετία 2030 νομίζω είπε ο Ντένης

MPAMPIS

Το f-35 ειναι ετοιμοπόλεμο και έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις, ακόμη και ένας μικρός αριθμός και αποτρεπτική ισχύ θα είχε και επιχειρησιακή αξία, καλύτερα 2,5δις για f-35 παρα για μπελαρα…. ΑΛΛΑ αυτήν την στιγμή που ειναι έτοιμοι να πετάξουν έξω τους Τούρκους απο το προγράμμα ισως θα ήταν διπλωματικά άτοπο να εμφανιστούν οι Έλληνες και να πουν δωσε και σε εμενα θείο…..
Το χειρότερο ισως σεναριο θα ήταν να πουν οι αμερικανοί αφού οι Έλληνες πήραν 12f-35 ας δώσουμε 60 στους Τούρκους……

Γιώργος70

“SM-2 θα την έχουν πιο άνετα ”
Παράδειγμα επίθεσης σε σχηματισμό του ΠΝ στην Ανατ Μεσόγειο.
Τα α/φη (40) από διαφορετικές κατευθύνσεις 50ft στα 15nm (ορίζοντας radar) , κάνουν το popup ,επιλέγουν τους στόχους ,άφεση som b1,maverick g2 ,agm-88,jamming ,αναστροφή και ξανά στα 50ft 15nm.

Το χρονικό διάστημα για την εκτέλεση της παραπάνω διαδικασίας είναι μικρότερο των 30 sec που χρειάζεται ο SM-2 για να φτάσει στα 15nm.

Αδελαίδα +SM-2 καμία σχέση με AB, Hawkeye, CEC , Aegis, CSG και SM-2.

ΙΤΑΛΟΣ

Θεωρεις οτι περιεγραψες ενα ρεαλιστικο σεναριο TASMO παραπανω?
Δεν μιλαμε για την Operation Rheinübung ρε παιδια , το Bismarck βυθιστηκε!

ppppp

Ισως έχεις δίκιο…βγαίνει και με πολύ λιγότερα F16 το σενάριο.

Αλλά τέλος πάντων.Εμείς δεν ξέρουμε και φτιάχνουμε σενάρια.Υποθέσεις…
Θα απαντήσει κανείς σε αυτό που ρωτάει στην επικεφαλίδα?Γιατί δεν τις πήραμε?Επειδή είμαστε ανίκανοι,πουλημένοι,ραγιάδες, κοκ?Μήπως αν τις πάρουμε αλλάζει ο σχεδιασμός και η προοπτική ,και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούμε πραγματικά να βασιστούμε σε αυτές?Εσείς λέτε οτι μπορούμε.Το αποτέλεσμα όμως φαίνεται να σας διαψεύδει.

ΙΤΑΛΟΣ

Βγαινει δε βγαινει το σεναριο , δεν εχει να κανει με τις ικανοτητες της adelaide αυτο. Τωρα οποιος θελει με 180εκ να παρει 2 Atago Class , δυστυχως δεν παιζει. Αδελαιδα+link-16+ΣΑΕ+ Erieye ειναι η περιπτωση μας. Προσωπικα πιστευω πως ο λογος ειναι αρχικα πολιτικος , η Αυστραλια πεφτει μακρια. Μετα πιστευω πως η πολιτικη ηγεσια ισως θελει να αγορασει 2 καινουρια και ακριβα πλοια προκειμενου να κλεισει το στομα του ΠΝ και να μην ξαναασχοληθει μαζι τους για 10 χρονια (τουλαχιστον για “μεγαλο” προγραμμα”) Τι εννοεις να βασιστουμε πανω τους , 2 πλοια θα ειναι παντα 2 πλοια δηλαδη ενα… Read more »

ppppp

Μάλλον το αντίθετο.Του αγοράζει δύο πανάκριβα ολοκαίνουργια πλόια για να έχει συνέχεια και να έχει και κάποια εξτραδάκια και να συνεχίσει να υπάρχει ως αμυντικός πυλώνας. (Κανείς δεν κλείνει το στόμα κανενός)
Στην άλλη περίπτωση θα μείνει υποβαθμισμένο για χρόνια ,γιατί το πακέτο θα πάει αλλού και το βάρος όλο θα πέσει στην αεροπορική υπεροχή.

NIK-PAO-13

=====Θα απαντήσει κανείς σε αυτό που ρωτάει στην επικεφαλίδα?Γιατί δεν τις πήραμε?==== —ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΕΛΧΑΡΑ Κ ΑΣΤΕΡ-30..Κ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ…Κ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΜ-2 Κ ΑΣΤΕΡ-30…… ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΣΜ-2 ΤΟΤΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΤΡΕΓΑΤΕΣ…. –ωραιο το σεναριο αλλα μην ξεχναμε οτι τα πλοια εκτος απο SM-2 εχουν κ ESSM…. –Επισης οταν εχεις 2 πλοια με σμ-2 στην περιοχη …εχεις κ ιπταμενο ρανταρ κοντα …εχεις υποβρυχια…εχεις σε ετοιμοτητα κ αεροπορια….εσυ πως εχεις στο μυαλο σου οτι μια αεροποια θα σηκωσει 40 φ-16 κ κανεις δεν θα καταλαβει τιποτα;;;ουτε… Read more »

ppppp

Αρα πάμε κόντρα στο συμφέρον μας για χάρη του φοβερού Aster30…
Τόσο οφθαλμοφανές!Καλά δεν το καταλαβαίνουν εκεί στο ΠΝ???

chikichiki

40 α/φη είναι μάλλον μεγάλη δέσμευση για σχηματισμό του ΠΝ, σωστό alpha strike. AGM-65 με απλό pop-up από τα 15μ σε στόχο στα 30χλμ κομματάκι δύσκολο. Πιθανώς. Και; Πράγματι. Αλλά ο SM-2 όταν πρωτοσχεδιάστηκε, για να δουλέψει δε χρειαζόταν ούτε CEC ούτε AB ούτε Hawkeye. Επομένως επαναλαμβάνω το ερώτημα που διατύπωσα και πριν, γιατί σεναριολογούμε με βάση μια πεποίθηση ότι αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται τώρα για πρώτη φορά, και μάλιστα ότι αφορούν αποκλειστικά το σύστημα Standard; Μήπως οι Αμερικάνοι δε περίμεναν ότι ο SM-2 θα ήταν κυρίως αντιβληματικό σύστημα (καμία ελπίδα ανάσχεσης Tu-16/22 στα σημεία άφεσης των όπλων τους, 100άδες… Read more »

Γιώργος70

1 alpha strike =όλα τα α/φη. Να μην σε εντυπωσιάζει το 40 21 July 1974 TCG Kocatepe http://www.ole-nikolajsen.com/TURKISH%20FORCES%202004/Cyprus.htm 111.Filo launching 16 F-100Ds 181.Filo launching 12 F-100Ds Sixteen F-104Gs of 141.Filo each carrying a 750 pound bomb departed from Ankara/Mürted in the time from 1443 to 1451. σύνολο 44 α/φη. 2 στα 15nm ξεκινά το pop-up το α/φος και όχι ο AGM-65. Ο AGM-65 στους s-400 με αντίστοιχο τρόπο από τα 25nm. 3 Η παράγραφος σου 4 είναι λάθος. Kamikazes: The Soviet Legacy https://digital-commons.usnwc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1247&context=nwc-review Πότε έγραψα “αποκλειστικά το σύστημα Standard” ; Για αεράμυνα περιοχής στο Αιγαίο έγραψα. Το ΠΝ σαπίζει και… Read more »

chikichiki

Δεν είπα το αντίθετο. Είπα ότι με αυτό το προφίλ και αυτό το χρονικό περιορισμό ένας Μάβερικ έχει επικίνδυνα μικρή για το α/φος-φορέα εμβέλεια. Το ξέρω το kamikazes, δεν επηρεάζει το ότι είμαστε εκτός θέματος. Ξεκινήσαμε λέγοντας ότι ο SM-2 θα έχει προβλήματα IFF, απάντησα ότι ο SM-2 απεναντίας θα έχει λιγότερα προβλήματα IFF απ’ότι τα άλλα μέσα, και η απάντηση δεν είχε σχέση με το IFF. Έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τις τεχνικές λεπτομέρειες υπήρχε διαφωνία επί της στρατηγικής. Αν η συζήτηση είναι περί στρατηγικής τότε ας μιλήσουμε για στρατηγική, όχι για TTP. Ολόκληρη… Read more »

Γιώργος70

Εχω αρχίσει να καταλαβαίνω πως σκέφτεσαι! “προφανέστατα το έχουμε λύσει ” Απλά δεν συνυπάρχουν αντιαεροπορικά και Α/Φ. https://www.armyvoice.gr/2019/08/toyrkika-s-400-pleonektimata-kai-meionektimata-analysi/ “Μια παράμετρος” κτλπ. https://www.defenceturkey.com/en/content/aselsan-secures-lucrative-contracts-in-the-first-7-months-of-2018-3137 699 NATO XIIA Mode 5/S compatible indigenous IFF Systems, up to 450km,TL1.1 Billion 200 εκ euro . Ping στα 450km. Η ειδοποιός διαφορά είναι o sm2 φτιάχνει κύκλο με διάμετρο 300km. “η ανεξαρτητοποίηση των επιχειρήσεων” Από τον Β ΠΠ η ανεξαρτοποίηση είναι αυταπάτη.Μόνο αεροναυτικές επιχειρήσεις. Δες την αποκαλυπτική φωτογραφία. Είναι του ssb.Τουρκικό κράτος.Οι πύραυλοι φεύγουν από α/φοι και όχι πλοία. Σε 2-3 χρόνια οι som c1 θα εκτοξεύονται από τα 250 km και θα έχουν ικανότητα sea skimming… Read more »

chikichiki

Ναι, αλλά αυτό είναι άρθρο σχετικά με τη συμβατότητα ρωσικού-αμερικανικού IFF, όχι για το αν οι ελληνικές μονάδες αεράμυνας συνασκούνται με την ΠΑ. Επίσης μεγάλο (αν όχι ανάλογο) νούμερο είναι και ο κύκλος του Πάτριοτ, ποια η διαφορά; Μεγάλο νούμερο ήταν και ο SM-1 κάποτε. Συνεχείς αεροναυτικές επιχειρήσεις κάνουν οι χώρες που έχουν αεροπλανοφόρα (και αυτές όχι πάντα, μόνο ασυνήθιστο δεν είναι για αμερικάνικο πλοίο να βρεθεί σε αποστολή χωρίς αεροπλάνα από πάνω ή και σόλο). Οι υπόλοιποι αποδέχονται ότι η αεροπορία θα έρθει να τους σώσει αν και όταν μπορέσει. Ακόμα κι αυτοί όμως συνεπικουρούν τα αεροπλάνα με πλοία… Read more »

NIK-PAO-13

στην Αν.Μεσογειο μια χαρα δουλεια θα κανουν οι SM-2

Αντωνης

Think out of the box… απλά πράγματα: η Αυστραλία δεν είναι ούτε Ευρώπη (Γερμανία/Γαλλία), ούτε ΗΠΑ. «Αν πας εκεί, ξέχνα μας». Ή κάτι τέτοιο. It’s all about politics δυστυχώς.

chikichiki

Το αυστραλέζικο είναι και αμερικάνικο, άρα τέτοιο δίλημμα δύσκολα υφίσταται.

dimitrov

Εεεεεε είσαστε προκλητικοί! Άκου λέει οι λαφαγιέτ δεν προσφέρουν περισσότερα από τις σούπερ βίτα. Είστε καλά εκεί στην Π&Δ; Έχουν οι σβ τις ίδιες ενδιαιτήσεις; Έχουν τους ίδιους χώρους; Ή μήπως κουνάνε λιγότερο από τις λαφαγιέτ; Άσε που δεν είναι και γαλλικές. Κι έχετε λυσσάξει με τις αδελαϊδες! Με το αμερικάνικο κάτεργο. Μήπως θέλετε και τπτ γαλέρες να φέρουμε; Άσε που δεν είναι και γαλλικές. Και το χειρότερο απ΄όλα είναι πως μπορεί να χρειαστεί να τις αγοράσουμε κιόλας! Ενώ με τις μπελαράδες μπορούμε να συζητάμε για αιώνες. Το είπε κι ο υπουργός χθες στην Κ. Οι κουβέντες είναι σε πολύ… Read more »

zap

Η Ελλαδα ειναι υπο καθεστως οικονομικης επιτηρησης, δεν εχει δυνατη οικονομια και τα θανασιμα λαθη του παρελθοντος στους εξοπλισμους επιτελους ηρθαν στην επιφανεια. Επισης στην Ελλαδα υπαρχουν Ταμπου. Δεν μπορεις να αρθρωσεις λεξη γιατι θα σε χαρακτηρισουν καπως. Στην Ελλαδα αρκει καποιος περαστικος να τραβηξει μια γραμμη στην αμμο και αμεσως οι Ελληνες θα χωριστουν απο μονοι τους σε μεν και δε. Εχω ξανατονισει οτι διαθεσιμες φρεγατες για να καλυψει τα κενα ευκολα και γρηγορα το ΠΝ απλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και κεφαλαια να ειχαμε, δεν υπαρχουν. Εδω αγαπητη Πτηση πρεπει και εσεις να μας πειτε επιτελους. Γνωριζετε απο τις ερευνες… Read more »

KostisM

Οι όποιες απορίες θα μας λυθούν σε λίγες μέρες με την κατάθεση του προσχεδίου του προυπολογισμού 2020. Θυμίζω για την άμυνα το 2019 είχαν γράψει 3,3 δις-2,3 για μισθοδοσία, 510 εκατ. λειτουργικά έξοδα και 570 εκατ. για εξοπλισμούς (και τα FOS μέσα). Κάποτε δίναμε για άμυνα 6,5 δις, αν δεν γίνουν τουλάχιστον 4 δις όπου το 1 δις για εξοπλισμούς και 0,7 δις τουλάχιστον για λειτουργικά (βλέπε έξοδοι αεροσκαφών κλπ.). Αν παραμείνουν τα ίδια τότε του σχόλιο του Νικολάου τα λέει όλα…

KostisM

Διορθώνω 530 εκατ. για εξοπλισμούς (όχι ότι έχει και μεγάλη διαφορά..)

aris32

τα πλοια αυτα και χωρις sm2 για να μην δεσμευτει το ΠΝ με το οπλο του ΣΜ2 αν δεν θελει και μονο με τους 32 essm που μπορει να παρει ειναι ανωτερο σε ανθυποβρυχιακες αποστολες απο ολα τα πλοια τουΠΝ και του ΤΝ . αρα τα αγοραζεις χωρις sm2 και βαζεις σε αυτα μονο 32 εσσμ . αποσυρεις τις 3 μη εκσυχρονισμενες S και εχεις συνολικα 40 επιπλεον πυραυλους ΑΑ ετοιμους προς βολη σε σχεση με το προηγουμενη διαμορφωση του στολου. αν δε επιλεξει το ΠΝ sm2 τοτε βαζεις ακομα 64 πυραυλους sm2 . η γνωμη μου ειναι να αποκτηθουν… Read more »

Spirit

Εδώ ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τα πάντα όλα στους Αμερικάνους βάσεις κλπ οι 80 SM-2IIIA δεν μπορούν να παραχωρηθούν από τα αποθέματα του US Navy?

ΙΤΑΛΟΣ

80 SM-2IIIA ειναι μεγαλος αριθμος , αμφιβαλλω εαν εχουμε καν 80 essm.
Επισης δεν ξερω την ακριβη εκδοση του SM-2IIIA για χρηση απο τον mk-13 και εαν ειναι ιδια εκδοση με τον SM-2IIIA για vls mk41 (RIM-66K-2 / RIM-66M-2 )
Tα πάντα όλα στους Αμερικάνους βασεις κλπ. τα εχουμε δωσει εδω και καμια 30ετια!

Spirit

Τωρα θα ανανεωθεί η χρήση των βάσεων.

SM-2IIIA χρησιμοποιούν στο RAN με τις Adelaide, όσο για το «αμφιβαλλω εαν εχουμε καν 80 essm», από εκεί να καταλάβεις που μας λένε ότι δεν μας κάνουν οι Adelaide, με 32 ESSM και έως 40 SM-2IIIA έκαστη!!!

NIK-PAO-13

συμφωνω μαζι σου…επισης εχω πει πολλες φορες οτι οι ΗΠΑ θελουν να παρει το ΠΝ τις αδελαιδες μαζι με τους σμ-2….διοτι μετα πας για ντην νεα αμερικανικη φρεγατα κ ξεχνας την μπελχαρα…..

γιαυτο το πν πρεπει να τις παρει ακομα κ χωρις τον σμ-2 αν δεν θελει να παει σ αυτην την λυση.Τα πλοια εχουν λινκ-16-σοναρ κλπ που ΔΕΝ εχει τωρα το πν

Giannis

Εδώ το site του Καρβουνόπουλου λέει πως η ηγεσία του Π.Ν είναι κάτω από τον εκβιασμό της Πολιτικης ηγεσίας που λέει…κατ αναλογίαν με ότι έγινε επί Παπαντωνίου με την απαίτηση του Π.Ν για νέες φρεγάτες και το θέλω του Παπαντωνίου για εκσυγχρονισμό των Κόρτεναερ.
“ή παίρνουμε 2 Μπελχάρα όπως μας τις δίνουν μα τα λεφτά κλπ…και δεν έχει άλλες….ή…θα πάμε σε F-35”

2 φρεγάτες στην περίπτωσή μας στην κυριολεξία…ίσον με ΚΑΜΙΑ.
Αν ισχύει ο εκβιασμός θα πρέπει οι Αρχηγοί του Π.Ν όσοι έχουν κάκκαλα…να βγουν μπροστά και να παραιτηθούν καταγγέλοντας τα σχετικά.

CKfurious

Ναι το έδωσα και εγώ το link παραπάνω Προφανώς οι γάλλοι σπρώχνουν το δικό τους πλοίο χωρίς τη παραμικρή αλλαγή όπως τους συμφέρει Για τις αλλαγές που ζητάει το ναυτικό θα αυξάνουν το κόστοςσε επίπεδα που θα μας αναγκάσουν να αποσύρουμε τις αλλαγές Η πολιτκή ηγεσία αισθάνεται πως χρωστάμε γραμμάτια στους γάλλους και στους αμερικανους όπως δήλωσε και ο υπουργός οποτε πιέζει να κλείσει η συμφωνία φθηνότερα και ταχύτερα aʼσχετα εάν δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις του ναυτικού Για να δούμε πως θα το καταπιεί η στρατιωτική ηγεσία Εάν σέβονται τη στολή και την ιστορία πρέπει να παραιτηθούν καταγγέλλοντας τη κατάσταση… Read more »

Spirit

Καλα μας έπεισε ο Πάρης.

Digenis

Αυτα τα λεει ο καρβουνης …Ο παναγιωτοπουλος λέει άλλα όμως …
Το Παρακατω ειναι αποσπασμα απο την συνέντευξη .

. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο.

https://www.ptisidiastima.com/yetha-epitropi-eksoterikon-amynas/

chikichiki

Πηγές εντός του ΠΝ, τι λένε; Σιγή ιχθύος (pun intended);

evaggelos

παιρνεις αδελαιδες χθες του 92-93 ειναι οι τελευταιες περι τα 29 ετη σκεφτειται οτι το πλοιο με αναβαθμιση φτανει τα 45 αρα εχουν μελλον κ αποκλειεται οι αυστραλοι που ειναι τα οπλα τους σαν τα σερβις αυτοκινητου να το χουν εντελως αχρηστο κ ποσο μαλλον σε συγκριση με τα κορτεναερ,της παιρνεις γιατι υπαρχει παντα κ η περιπτωση μη αποκτησης μπελαρα κ φτου κ απο την αρχη για πλοιο.

ppppp

Εάν συμβεί αυτό,τότε όντως πάμε σε παραγγελία F35(πρώιμα),οπότε ξεχνάμε οποιαδήποτε άλλη αξιόλογη ενίσχυση σε σκάφη επιφανείας.Αν όμως όχι και προχωρήσουμε σε παραγγελία σύγχρονων σκαφών([email protected],fremm,ffg-x,LCF,F124 ή ότι άλλο αγαπάτε) τότε τα f35 θα μπουν σε παραγγελία στα εξοπλιστικά του 2030+.Και το αεροσκάφος θα έχει ωριμάσει καλύτερα και η υπεροχή των viper θα μπορέσει να μας κρατήσει αεροπορικά ως τότε.Αν αναγκαστούμε στην πρώτη λύση η κατανομή ισχύος μας θα είναι εντελώς ασύμμετρη.Στην δεύτερη τα πράγματα έρχονται πιό ομαλά και εξελίξιμα.Αυτές είναι οι επιλογές ανατροπής της κατάστασης.Τα λεφτά για κάτι άλλο δεν φτάνουν.2 δρόμοι και το μπάτζετ συγκεκριμένο.1+1=2.Και στις 2 αυτές περιπτώσεις οι… Read more »

CKfurious

Πως στριμώχνονται οι γείτονες εάν εμείς αποκτήσουμε 2 ολάκερες Belhara μέχρι το 2030?

Για εξήγησε μου!!!

θα κλείσει το αιγαίο και η ανατολική μεσόγειο με τους 16? aster?

θα βλέπουμε τα πάντα στα…500 km με το sea fire?
μέσα από βουνά και υπερνικώντας τη καμπιλοτιτα της γης

Η θα φοβούνται πως θα γκρεμίσουμε το φράγμα ataturk με τους 8? scalp naval ?
(που δεν θα έχουνε!!!!)

Έχεις δει τις προδιαγραφές των πλοίων που οι γείτονες θα έχουν μέχρι το 2030?

ppppp

το ataturk με μπουλντόζα γκρεμίζεται,αλλά πες μου οτι δεν το εννοείς σοβαρά,γιατί όσο εσύ θα ρίχνεις και θα ρίχνεις (όταν θα καταφέρνεις να το φτάσεις),αυτοί θα σου ξηλώνουν ένα ένα τα αεροδρόμια και εσύ θα φθείρεσαι να το προσεγγίσεις.

CKfurious

Δεν απαντάς στο ερώτημα που σου γράφω?

Πως θα στριμωχθούν οι γείτονες εάν εμείς αποκτήσουμε τις 2 Belhares?/

Εσύ το γραφεις παραπάνω όχι εγώ!

ppppp

Επίμονα αναφέρεις 2 Belhares και 16 Aster.
Δεν θα είναι έτσι γιατί αν είναι έτσι δεν θα προχωρήσει το πράγμα και θα πάμε σε αγόρα F35. Είναι ο άλλος δρόμος..

NIK-PAO-13

Κ στην αν μεσογειο θα στειλεις τις στανταρ η τις μεκο;;;Καθε οπλο κανει την δουλεια του…για να εχεις αεροπορια στην κυπρο κ στην αν.μεσογειο θελεις πλοια με πολλους αα πυραυλους μεγαλης ακτινας …διοτι εκει θελεις να εχεις κ ιπταμενα ρανταρ για καλυτερο ελεγχο κ συντονισμο… κ να προστατευεις την επιστροφη της αεροπορια σου…
Χωρις τετοια πλοια ξεχνας την αν.μεσογειο…

Οι τουρκοι ειναι κοντα κ μπορουν με τα ιπταμενα τανκερ κ τα ιπταμενα ρανταρ να εχουν εκει υπο την προστασια των σ-400 οσα αεροπλανα θελουν κ πλοια τυπου μεκο…εμεις οχι.

ppppp

για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ,η αγωνία είναι καταφέρουμε να φτάσουμε ως το καστελόριζο.Και ούτε με τις Αδελαίδες πας παραπέρα.

Με σχεδιασμό για καινούργια υψηλής τεχνολογίας σκάφη,τότε ίσως κάποτε μπορείς να ψελίσεις ξανά τα περί ενιαίου αμυντικού χώρου.

evaggelos

και φ35 θα παρουμε κ νεα φρεγατα το θεμα ειναι ποτε κ σε ποιο επιπεδο,φ35 καλυτερα μετα το 25 κλεινεις τρυπα με αδελαιδα αναβαθμιζεις τα 50αρια κ στοκαρεις ανταλακτικα για τα 5αρια κ μετα πας σε παραγγελια 2 μοιρων φ35,παιρνεις της 2 αδελαιδες κ σου καλυπτουν κενο 3 αχρηστων κορτεναερ μεχρι να σκεφτεις πως θα αποσυρεις της εκσυγχρονισμενες πατας αναβαθμιση μεκο κ ελπιζω σε αυξηση κελιων παιρνεις καμια 50αρια τορπιλες αναβαθμιζεις της παλιες κ ξεκινα ο πονοκεφαλος υποβρυχια θα πρωτιμουσα σαουρο κ βραζιλιανικα ωστε τα 50χρονα να γινουν σκραπ να καλυφθει ελαχιστα η τρυπαρα κ να βαλλουν μπρος για μια… Read more »

ppppp

Αρα θες 4,0-4,5 δις να ρίξεις το 2025 στα F35. Αρα πας στο πρώτο σενάριο και έχεις με το ζόρι 1,5-2 δις για τα υπόλοιπα,ως το 2030.Οπότε Αδελαίδες, παρακαλώντας να λειτουργήσει σωστά το υπερόπλο για άλλα 15-20 χρόνια.(..και φυσικά θα αναγκαστείς να ρίξεις και σε αυτές χρήμα)

Nikolaos

Κάθε φορά που η ΠΤΗΣΗ δημοσιεύει για καράβια, καθόμαστε εδώ 50 νοματαίοι, γράφουμε 100 και πλέον σχόλια, και είμαστε παρά ταύτα εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα (περιλαμβανομένου μου, ασφαλώς, έχω λάβει θέση υπέρ των “Αδελαϊδων” …) του είδους “πώς θα μοιράσουμε ένα αστείο κονδύλι 100 ή 200 εκατομμυρίων”, και δεν βλέπουμε το αυτονόητο: Ένα κράτος που δεν έχει χρήματα να βάλει ένα τρισδιάστατο ραντάρ και ESSM στις 4 ΜΕΚΟ 200, ούτε να αγοράσει 60 τορπίλες συν αρκετούς MM40 Block III & RGM-84 τελευταίων εκδόσεων ενώ καθημερινά ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ η ύπαρξή του στις ζωτικές του θάλασσες από τον εχθρό του είναι ψευδοκράτος. Έχει αποτύχει… Read more »

Giannis

Α γειά σου…. επιπλέον, τούτο το γελοίο κράτος, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει…..όπως και ελληνικός λαός, ότι τα χρήματα που ΠΡΕΠΕΙ να ΔΩΘΟΥΝ για ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία είναι για: -να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ εν τέλει να φτάσεις σε ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ -τα χρήματα ΑΥΤΆ θα αποσβεστούν λόγω ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΩΦΕΛΕΙΩΝ από την άσκηση πλήρων ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ τόσο σε θέματα αλιείας όσο και ΕΛΕΓΧΟΥ μιας απο τις πλέον ΖΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ του Πλανήτη μεταξύ Κύπρου και Κρήτης όπως επίσης και ΚΥΡΙΩΣ λόγω της άσκησης των δικαιωμάτων που ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ από το διεθνές δίκαιο για εκμετάλλευση των… Read more »

Spirit

Για κάνε στους γύρω σου ένα ερώτημα βούτυρο ή κανόνια να δεις τι απάντηση θα πάρεις…

ACHERON

Να το θέσουμε σε δημοψήφισμα λοιπόν,αλλά και να γίνει σεβαστή ἡ λαϊκή ετυμηγορία,όπως γινεται στις (όχι μόνο κατ΄όνομα) δημοκρατίες,π.χ Ελβετία.

NIK-PAO-13

Για ρωτα …..αν θελουν να ξοδεψουν 10δις για να μπορουν να παρουν 300 [απ τους φυσικους πορους]……τι θα απαντησουν;;;

NIK-PAO-13

κ ολα αυτα οχι για να προστατεψεις τα ψαρια αλλα να προστατεψεις τον πλουτο σου που κοστιζει πολλα δις…….δηλ δεν δινεις 10 για να μπορεις να παρεις 300…τρελα πραγματα.

Μηχαλης

Κύριοι !!
Όλα καλά αυτά που γράφονται κάθε φορά για το θέμα αυτό είναι καλά και ενδιαφέροντα !
Αλλά χωρίς καθαρούς ουρανούς είναι πεταμένα χρήματα
Και άσκοπες οι ώρες συζήτησης
Μόνο η πλήρης αεροπορική υπεροχή ( και με στρατηγικό εξοπλισμό) μπορεί να φέρει την ειρήνη . και τον σεβασμό από τον γείτονα
Και την αποτροπή πολέμου !!
Αλλά και την νίκη αν εμπλακούμε ( δεν νομίζω να συμβεί ποτέ αν οι ουρανοί μας είναι καθαροί !!

NIK-PAO-13

πως θα εχεις αεροπορικη υπεροχη στην αν.μεσογειο χωρις πλοια με αα δυνατοτητες;;; Πως θα εχεις εικονα εκει χωρις ιπταμενα ρανταρ τα οποια θα προστατευοντε απ αυτα τα πλοια;;; πως θα καλυψεις την επιστροφη της αεροπορια σου χωρις αυτα τα πλοια;;;; καθε οπλο κανει την δουλεια του…αν ειχαμε 2 φραγατες με καθαρα αα ρολο αυτοματα θα ειχαμε κ αεροπορικη υπεροχη στο σημειο εκεινο…. –σκεψου οτι οι τουρκοι υπο την προστασια των σ-400 θα εχουν εκει κοντα ιπταμενα ρανταρ-ιπταμενα τανκερ…..κ εσυ θα πρεπει να στελνεις την αεροπορια στα τυφλα να κανει τι;;;;να κανει 5 λεπτα μαχη κ μετα να πρεπει να τρεξει… Read more »

AndreasBoo

Οι γαλλικες fdi μαλλον θα εχουν και αυτες scalp “The 16 Aster will be housed in two Sylver A50 octuples vertical launchers. Under the forward deck, however, precautionary provisions were made to add two additional launchers, including A70s, longer and adapted to naval cruise missiles (MdCN) .” “The Hellenic Navy wants to equip its buildings with four vertical launchers, three for Aster (24 missiles) and one for MdCN (8 missiles” “Still, in case of favorable conclusion, the studies for the integration of MdCN Belharra, and therefore to the French FDI, will be completed. They are not a priori very expensive,… Read more »

CKfurious

Δεν μπορώ να δω όλο το άρθρο αφού είναι για συνδρομητές ?

Οι γαλλικές θα έχουν τους 2 VLS οκtαπλους A50 για ASTER 15/30

Και ότι το πλοίο έχει χώρο για επιπλέον 2 A70 VLS – no news
και provisions για να φέρει SCALP Naval – no news

το νέο είναι πως το γαλλικό λόγω περικοπώ δεν θα έχει καν jammers και decoys!!!

Οι άνθρωποι έχουν ναυτικό για peace time κρουαζιέρες τι συζητάμε τώρα!!

Εάν δεν μπορούν να βάλουν decoys (chaffs the simplest) θα βάλουν A70 με SCALP NAVAL???

AndreasBoo

Δεν ειναι νεο το ξέρουμε εδω και 1χρονο αφορα το πρωτο πλοίο μονο
https://www.ptisidiastima.com/fti-ciws/

Digenis

Απο ολα τα καλα εχει πανω ,και οι Γαλλικες .Τα συστηματα decoys σε αερα και θαλασσα ειναι της Thales . Δεν γνωριζεις αλλά θα δουμε αν θες να μάθεις Safran new-generation Paseo XLR long-range naval EO/IR sight using two turrets providing 360° coverage and a panoramic infrared (IR) surveillance system, which provider remains to be decided, and the new-generation Thales EW suite with digital Sentinel radar-band electronic support measures (RESM), the Altesse-H communications ESM (CESM) system and provisions for radar jammers (RECM) and decoy launchers. The air-surface sensors suite also includes the Thales Nederland STING EO Mk2 radar/EO for the… Read more »

Scalp_eg

Το αρθρο λεει ξεκάθαρα (για να πεισθουν και οι απιστοι θωμαδες) τη θελει η ελληνικη πλευρα. (δεν τα βγαλαν οι γαλλοι από το μυαλο τους) Θελει 3χ8 Α50 = 24 Αστηρ 30 και 1χ8 Α70 = 8 Σκαλπ ναβαλ Με δεδομενο ότι ο Α70 μπορει με τροποποιηση να ριξει και αστηρ 30 το πλοιο θα εχει αναλογα την αποστολή (μαλλον όπως θα φορτωθεί από το ναυσταθμο) 24-32 Αστηρ 30 και 0-8 σκαλπ ναβαλ η οποιον άλλο συνδιασμο 26 αστηρ 30, 6 σκαλπ, η 28 με 4 κτλ Μιλαμε για “πασπαρτου” κατασταση αναμεσα σε αντιαεροπορικη αμυνα και στρατηγικη κρουση. Για μια… Read more »

CKfurious

Βάλτου και 1 ram και 24 mica vls για να είναι ικανοποιημένος και διακαιvμενος
ο Διγενής

Και που σε:

Το RAM να είναι Block II παρακαλω!!!

Το άλλο με τον Τότο στο ναυτικό το ξέρετε??

Οι Γάλλοι είναι πολύ συγκεκριμένοι σε τι και ποσο προσφέρουνε

Προσγειωθείτε διότι μας βλέπω με στόλο 6 φρεγατών το2030 μαζί με αλλα τόσα FTOU35!!!

AndreasBoo

Σου εβαλα και ενα κομμάτι 9μετρα αναμεσα στο φουγάρο και το ραντάρ για ακομα 8-16κελια (essm ή mica)

Ευχαριστημένος;;;;
comment image

Digenis

Οι πυραυλοι του Ram bl2 εχουν 15km ακτινα ,και οι Mica VL οι σημερινοί 20km …Ειναι ενα σαν πολυ ποιο συμμαζεμένο ”RIM-7 ” o RAM bl2 και επεκτείνετε σε αεράμυνα σημείου εκτός από εγγυης κατά πυραύλων . Αν μπορούν να μπουν κατα την παράδοση Mica NG τοτε ειναι άλλη ιστορια !!! Mica VL και ram δεν παν μαζί πιστεύω πλεον … Ram και Phalanx ακούγετε ποιο λογικό … Το Phalanx παραμένει καθαρα εγγυης αντιαεροπορικό ενω παράλληλα μπορει να βαραει και ταχυπλοα σκαφη που πλησιάζουν . Btw στο τμημα που εβαλες χωραει ομως ανετα ακομα 8 exocet για συνολο 16 και… Read more »

CKfurious

Στείλε μου το συμβόλαιο να υπογράψω!!

Στη επέκταση να κοτσάρουμε κάνα 2 MK41 VLS με SM2 και ASROC?

τι λέτε?

Digenis

Θα εχουν και τα 6 καλο jammer

Digenis

Αν έμπαινα μεχρι 3 Α70 θα ειναι ακομα ποιο δυνατές οι αποστολές κρούσης … και αν δεν χωράει 3ο Α70 έστω 2 . Επίσης έρχονται στο μέλλον νέοι πύραυλοι που θα μπορούσε ο Α70 να τους χωράει όλους .ΠΧ οι μεγάλοι αντιβαλλιστική

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί