25.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία...

Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία και πως απαντά η Ελλάδα; Η πραγματική τακτική κατάσταση

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Από χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου από 10 ως 20 ναυτικά μίλια, και έχει απλώσει τα καλώδια με τα οποία διεξάγει σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από μια φρεγάτα MEKO200TN Track I, καθώς και 4 κορβέτες κλάσης Burak. To πλέον όμως αξιόλογο πλοίο στη συνοδεία του είναι ένα υποβρύχιο, το πιθανότερο κάποιο 209/1400 που είναι και το μόνο που θα μπορούσε να απειλήσει τις ελληνικές φρεγάτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Δεν αποκαλύπτουμε κάποιο κρατικό μυστικό, γράφοντας πως στην περιοχή υπάρχει τοπική ελληνική υπεροπλία, με ελληνικές φρεγάτες να έχουν σε κάθε περίπτωση υπεροχή απέναντι στον τουρκικό στολίσκο. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως τα 5 τουρκικά πολεμικά δεν είναι μόνα τους, και λίγο πιο πίσω βρίσκονται ισχυρές μονάδες του τουρκικού ναυτικού. Φυσικά, ανάλογη “διαστρωμάτωση” υπάρχει και από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με συνοδεία φρεγάτας το «Oruc Reis» προς Ανατολική Μεσόγειο

Τώρα, το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει όπως είπαμε καλώδια, και κινείται αργά, προσπαθώντας να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες. Ακόμη κι αν η Τουρκία είχε αποδεχτεί πως εκεί είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα (υποσύνολο της ΑΟΖ), πάλι θα μπορούσε να απλώσει δίχτυα ή καλώδια. Πολλοί από τους αναγνώστες μας φαντάζονται πως ένα ισχυρό κράτος, θα έπρεπε να επιτεθεί με βία στους “εισβολείς”, και να τους αναγκάσει να φύγουν πληγωμένοι, ή ακόμη και να τους στείλει στον βυθό που ψάχνουν. Θα ήταν αυτό το καλύτερο για τη χώρα μας;

Γνωρίζουμε πως εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα δεν θα ρίξει την πρώτη σφαίρα. Δηλαδή δεν θα καταρρίψει αεροσκάφος που πετά όχι μόνο στο FIR Αθηνών αλλά και πάνω από τα νησιά, αλλά θα τα αναχαιτίσει. Το ίδιο κάνει και με τις παραβιάσεις του Θαλασσίου Χώρου, είτε λέγεται Χωρικά Ύδατα, είτε -η μη ορισμένη- υφαλοκρηπίδα, είτε ΑΟΖ (που μόλις πριν λίγους μήνες αποκτήσαμε με Ιταλία και Αίγυπτο. Τι πρέπει να κάνουμε και τι κάνουμε όμως στην περίπτωση του Ορούκ Ρέις;

Το Γιαβούζ ξεκίνησε εργασίες γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Καρπασίας

Το Ορούκ Ρέις δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε. Είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 2018 το Μπάρμπαρος, και το Γενάρη του 2020 το Ορούκ Ρέις. Τότε, μια ελληνική φρεγάτα είχε γίνει κολλιτσίδα τους, η Νικηφόρος Φωκάς και στις δυο περιπτώσεις. Και ουσιαστικά, τα πλοία αποχώρησαν, ενώ το Τουρκικό ΠΝ παρακολουθούσε από απόσταση. Αυτή τη φορά, προηγήθηκε γενική κινητοποίηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και το ερευνητικό συνοδεύεται. Σε μια τέτοια τουρκική κίνηση, η απάντηση είναι γενική κινητοποίηση και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό που κάνει το ΠΝ είναι απλά να ακυρώνει τις όποιες έρευνες που κάνει το Ρέις. Είτε με πλήρη λειτουργία όλων των κινητήρων, είτε με τα σόναρ, είτε με τα Nixie, οι ελληνικές φρεγάτες σταματούν, ακυρώνουν τις όποιες τουρκικές σεισμικές έρευνες. Επίσης, τα τουρκικά πληρώματα στις τουρκικές μονάδες νοιώθουν τη ζεστή ανάσα των STIR αλλά και των αποστασιόμετρων, κάνοντας την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο μια ευχάριστη εμπειρία. Τέλος, τα τουρκικά υποβρύχια εκεί γύρω αποστασιομετρούνται ανελλιπώς. Εκεί σταματάμε.

Και τρίτο σκάφος γεώτρησης στέλνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Άντε κι ας υποθέσουμε πως εκεί δεν ήταν το ΠΝ. Και οι Τούρκοι, έκαναν ανενόχλητοι έρευνες, και συνέλεγαν σεισμικά δεδομένα, καθαρά και αμόλυντα από τους “γκιαούρηδες”. Τι θα τα έκαναν; δεν το επιτρέπει η ανατροφή μας να το γράψουμε. Χρειάζονται να κάνουν και αρκετές ερευνητικές γεωτρήσεις, μετά από περίπου 5 με 6 χρόνια μελετών, εκτός κι αν αρχίσουν να τρυπούν στα “κουτουρού” απλά και μόνο για να πετύχουν ένα τετελεσμένο από ελληνικής πλευράς. Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Γιατί είναι εκεί οι Τούρκοι, και γιατί είμαστε κι εμείς εκεί;

Άσκηση SINKEX για το Τουρκικό Ναυτικό (Βίντεο) και fake news

Οι Τούρκοι ξέρουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να πλένουν τα καλώδια του ερευνητικού τους πλοίου. Δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τις τεχνικές ικανότητες ανάλυσης για να βρουν κάτι. Ακόμη κι αν έβρισκαν, πιστεύει κανείς πως εμείς θα τους αφήναμε να το εξορύξουν; πως; αντιλαμβάνεται κανείς το κόστος και την τεχνολογική επάρκεια που χρειάζεται για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο από τέτοιο βάθος; άντε και τους αφήναμε, που θα το πουλούσαν; όταν θα ήταν προϊόν κλοπής.

“Νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών”, οι Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση, μην πιστεύετε τα fake news

Φυσικά δεν φτάνουμε μέχρι εκεί. Όλα αυτά τα ξέρουμε εμείς, τα ξέρουν κι αυτοί. Στέλνουν όμως το πλοίο, με την ελπίδα να βγουν από το αδιέξοδό τους. Μια σύγκρουση, χαμηλής ή μεσαίας έντασης τους βολεύει αφάνταστα, ακόμη κι αν χάσουν. Θα αξιώνουν αποζημιώσεις δις, ενώ θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις κι εμείς θα είμαστε οι επιτιθέμενοι. Τι θα χάσουν; μερικές σαραντάχρονες φρεγάτες, με πληρώματα που κατά 50% είναι οπαδοί του Γκιουλέν;

Πως μπορούν να το πετύχουν όμως μια σύγκρουση; Εύκολα, αρκεί ένας λάθος χειρισμός, μια διαταγή που δεν θα μεταδοθεί σωστά, και ένα 76άρι βλήμα από ένα πυροβόλο μπορεί να ξεκινήσει τον πόλεμο. Άλλωστε, και οι δυο στόλοι έχουν παραταχθεί, και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα. Σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ

Χτες γράψαμε πως οι περισσότερες παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου έγιναν από ελικόπτερα, μάλλον S-70B που πράγματι έψαχναν τα ελληνικά υποβρύχια και τις ΤΠΚ. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το να μην έχουμε παραβιάσεις από μαχητικά, εκτός ίσως από ένα ζεύγος ταλαίπωρων F-16 που πρέπει να είχαν μόνιμα κόκκινο το RWR τους… Γιατί; Διότι, τα τουρκικά μαχητικά, όπως και τα ελληνικά, είναι στα shelters τους φορτωμένα. Δεν παίζουμε εδώ, οι δυο χώρες ετοιμάζονται πράγματι για πολεμική αναμέτρηση. Ας σταματήσουν λοιπόν οι μαχητές του πληκτρολογίου, να ζητούν “δράση”, γιατί το μόνο που θα χάσουν θα είναι ίσως οι καλοκαιρινές τους διακοπές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου (Βαλκανικοί Πόλεμοι)

Το ΠΝ κάνει αυτό που πρέπει. Διακόπτει τις έρευνες, διακόπτει πορείες, δεν στέλνει απλά “μηνύματα”. Κάνει και άλλα, που δεν χρειάζονται να τα πούμε εδώ. Είναι μια κανονική πολεμική επιχείρηση, που την κερδίζουμε. Ξέρουμε πως κάποιοι δεν πείθονται, και θέλουν αίμα, θέλουν Exocet να σκίζουν τον αέρα, SUT να τινάζουν στον αέρα τουρκικές ΜΕΚΟ, θέλουν SCALP να διαλύουν Shelters κοκ. Αν χρειαστεί θα γίνουν όλα αυτά, αλλά ακόμη δεν χρειάζεται. Γιατί απλά, οι Τούρκοι δεν μας έχουν απειλήσει, ούτε έχουμε δώσει κομμάτι της κυριαρχίας μας. Έχουν μπει σε ένα κομμάτι θάλασσας, που για τον πλανήτη όλο είναι διαφιλονικούμενο, δεν έχει κριθεί. Η περίφημη ελληνική ΑΟΖ είναι ένας χάρτης που κυκλοφορεί μόνο στα ελληνικά sites. Είναι εκεί oi Τούρκοι, με την ίδια νομιμοποίηση που είμαστε κι εμείς. Εμείς ξέρουμε ότι είναι δικό μας, το θέμα όμως είναι πως και αυτοί θεωρούν το ίδιο.

Για παρενόχληση του Barbaros από την Φ/Γ Ν. Φωκάς κάνει λόγο η Άγκυρα – Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ

Αν θέλετε την άποψή μας, η τουρκική NAVTEX είναι μια απόδειξη της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Οι Τούρκοι ξεκινούν από το σημείο που τελειώνει το συμφωνημένο μέρος της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, και τελειώνει εκτός των κυπριακών οικοπέδων. Δηλαδή, ο Ερντογάν λέει, “κύριοι, αποδέχομαι την ΑΟΖ με Αίγυπτο, αποδέχομαι τα κυπριακά οικόπεδα, αλλά θέλω κι εγώ κάτι, και είναι αυτό (ο χάρτης της ΑΟΖ). Τώρα θα γράψουν κάτι “μα τι λέτε τώρα, “ο Κούλης έτσι”, “ο Δένδιας γιουβέτσι”, “ο Παναγιωτόπουλος κοκορέτσι”, είστε δεξιοί, είστε “φιλοκυβερνητικοί”, είστε ενδοτικοί, είστε “μπροδότες”. Και θα κλείσουν με το “όλοι έτσι είναι”.

Εμείς, όλοι μας, οι πολίτες, βλέπουμε ένα πράγμα, μια θαλάσσια διεκδίκηση, και το βλέπουμε μονόπλευρα. Η κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΘΑ βλέπουν πράγματα που εμείς αγνοούμε. Αντί λοιπόν για άναρθρες πολεμικές κραυγές, ειδικά από πρώην αντιμιλιταριστές, ας αφήσουμε την διπλωματία, με την βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, να κάνουν αυτό που πρέπει. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα κερδίζει. Και θα συνεχίσει. Αν πάμε σε πολεμική σύγκρουση θα κερδίσουμε. Αν πάμε σε διπλωματικό αγώνα θα κερδίσουμε. Το πιστεύουμε, και το υπογράφουμε. Και χαρακτηρίστε μας όπως θέλετε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

100 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
100 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas

Κρίνουμε τις περίφημες κόκκινες γραμμές που έχει κόκκινες κορδέλες τελικά. Καλύτερα να μην ξεστομίζονται λόγια που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από πράξεις. Η ουσία του πράγματος είναι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης μέχρι την Κύπρο (μια τεράστια θαλάσσια έκταση σε μια περιοχή με γειτονικά κοιτάσματα) είναι πλέον επίσημα αμφισβητούμενη, όπως είναι και το Αιγαίο πέρα από τα 6νμ δεκαετίες τώρα. Έχει τελειώσει ήδη αυτό. Σήμερα το βλέπουμε να επισημοποιειται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Νavtex, AIS, photo ops, twitter, επίσημες δηλώσεις τούρκων υπουργών κτλ κάνουν πάρτυ στα διεθνή μίντια οι απέναντι γιατι για εκείνους η αποστολή εξετελέσθη ήδη. Γιατί για… Read more »

Last edited 1 month ago by epampapas
Costas6

Ανάποδα το διαδίδεις. Προς αποκατάσταση της αλήθειας: Οποιαδήποτε νερά οπουδήποτε πέρα από τα 6 μίλια είναι αμφισβητούμενα, διεκδικούμενα, διεθνή ύδατα ή όπως θες πέστα. Δεν έγινε τώρα αυτό, ΠΑΝΤΑ ήταν έτσι. Για να γίνουν δικά μας πρέπει να τα ανακηρύξουμε διεκδικήσουμε και κατοχυρώσουμε, οριοθετώντας με τους γείτονες. Αυτό περιγράφεται στο ΔΔ τουλάχιστον. Η ουσία του πράγματος λοιπόν είναι πως κατοχυρώσαμε τα νερά δυτικά του 28ου και τώρα διεκδικούμε έμπρακτα ανατολικότερα. Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι στην ουσία συμβόλαιο. Τίτλος ιδιοκτησίας. Πράγμα που κάνει το “Η περιοχή ανατολικά της Κρήτης μέχρι την Κύπρο είναι πλέον επίσημα αμφισβητούμενη” αισχρό ψέμα και… Read more »

Psixraimia

Αν και διαφωνώ με την πρώτη παράγραφο φίλε γιατί η περιοχή από Ρόδο ως Κρήτη ήταν όντως αμφισβητουμενη και δεν έγινε τώρα, έχεις δίκιο ότι ο κίνδυνος είναι ότι εξασφαλίζει πλέον η Τουρκία αυτή την περιοχή χωρίς να μας δίνει αυτή δυτικά του 28ου μεσημβρινου. Αυτό θα ήταν – να πω τη γνώμη μου – δίκαιο και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Τώρα όμως θα αντιδράσουν αν κάνουμε κάτι νότια της Ρόδου και από όσα λένε μάλλον θα δοκιμάσουν να κάνουν κιόλας πρώτοι! Ούτε πολεμοχαρης είμαι, ούτε τσαμπουκαλης. Όμως έπρεπε να δοθεί το σήμα ότι αντιδρούμε και δε δόθηκε. Οι… Read more »

flashg

1. Είστε δεξιοί. 2. Ο Στόλος πέραν από καμιά μη εκσυγχρονισμένη S και κανένα περιπολικό δεν χρειάζεται να κυνηγάει ένα σαράβαλο. Πρέπει να επικεντρωθεί στην πραγματική του αποστολή που είναι να κυριαρχήσει στο Αιγαίο. 3. Όσα περισσότερα τουρκικά πλοία συνοδεύουν το σαράβαλο τόσο το καλύτερο για εμάς αφού αποδυναμώνετε ο στόλος τους. Να μην την πατήσουμε όπως στα Ίμια που στείλαμε όλο το στόλο σε μια μικρή περιοχή.

ak73

Εξαιρετικό άρθρο μπράβο Δύο παράγραφοι παρακάτω από το δίκαιο της θάλασσας σχετικά ( Για τα θαλάσσια σύνορα μας , ούτε κατα διάνοια για την ΑΟΖ : γ) H διέλευση των πολεμικών πλοίων μέσα από τις αιγιαλίτιδες ζώνες των παράκτιων κρατών είναι δυνατόν να εξομοιωθεί με εκείνη των εμπορικών πλοίων, υπό τον όρο η διέλευση να εδράζεται σε σχέσεις αμοιβαιότητας ανάμεσα στο παράκτιο κράτος και το κράτος της σημαίας του πλοίου.  δ) Κατά συνέπεια, σε καιρό ειρήνης, κανένα πολεμικό πλοίο δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει τον πλου του πλοίου, που φέρει διαφορετική σημαία από αυτό ενώ διαπλέει στην ανοιχτή θάλασσα. Οποιαδήποτε επέμβαση ή καθ΄… Read more »

Psixraimia

Δεν τα γνωρίζεις καλά και αποτέλεσμα είναι να είσαι σε σύγχυση. Ναι, εκτός χωρικών υδάτων ο πλους είναι ελεύθερος. Εντός ΑΟΖ ή υφαλοκρηπιδας όμως αν και επιτρέπεται ο πλους δεν επιτρέπεται το πλοίο να κάνει ό,τι θέλει. Δεν επιτρέπεται το ψάρεμα χωρίς την άδεια του παρακτιου κράτους για παράδειγμα. Η έρευνα επιτρέπεται αλλά μόνο με προηγούμενη ενημέρωση του παρακτιου κράτους. Αν αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται το παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα να πάρει μέτρα για να εμποδίσει την παραβίαση. Προφανώς αν ένα ξένο πολεμικό εμποδίσει την προσπάθεια αυτή τότε αυτό είναι που κάνει πράξη πολέμου. Αυτό χωρίς να λέω ότι… Read more »

Stratilatis

Δεν τα γνωρίζεις καθόλου καλά.
Εκτός Χωρικών υδάτων μπορεί να κάνει ότι θέλει,όποιαδήποτε χώρα θέλει και δεν μπορείς να το απαγορεύσεις.
Το μόνο που απαγορεύεται είναι το να εκμεταλευθεί τους πόρους (resources) για ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ( αλιεία στην ΑΟΖ και γεώτρηση στην Υφαλοκρηπίδα).

Last edited 1 month ago by Stratilatis
Costas6

Όπως τα λέει ο στρατηλάτης είναι, αλλά γιατί έχει σημασία;
Το τούρκικο κινήθηκε αποκλειστικά σε διεθνή ύδατα, όπου δεν έχουμε κανένα μα κανένα δικαίωμα.

Psixraimia

Όχι. Αρχικά επαναλαμβάνω ότι για επιστημονική έρευνα χρειάζεται ενημέρωση του παρακτιου κράτους. Για έρευνα με άλλο σκοπό χρειάζεσαι την άδεια. Δεν είναι τυχαίο ότι δίνουμε οικόπεδα σε εταιρείες. Αν ήταν έτσι δε θα χρειαζόταν οποιοσδήποτε θα πήγαινε να κάνει έρευνα.
Δεύτερον, ακόμα και ότι μιλάς για την εκμετάλλευση των πόρων δείχνει ότι δε μπορείς να κάνεις ό,τι θες.

Stratilatis

Υπάρχει ένα λάθος στην αντίληψη. Το σεισμογραφικό κάνει γεωλογικές έρευνες. Τίποτα περισότερο. Όταν καλείς σαν χώρα να κάνει έρευνα μια εταιρία για υδρογονάνθρακες το κάνεις αφενώς γιατί σαν χώρα δε σε συμφέρει η αγορά, επάνδρωση και συντήρηση ενός σεισμογραφικού και αφετέρου γιατί η έρευνα για υδρογονόνθρακες προυποθέτει και διερευνητικές γεωτρήσεις ( αυτό που απαγορεύεται επί της υφαλοκρηπίδας εκτός από το κυρίαρχο κράτος). Κατά δεύτερο στις εταιρίες όταν ενοικιάζεται ένα “οικόπεδο” δίνεται για έρευνα και ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ των πόρων (πχ Υδρογονάνθρακες) έναντι αντιτίμου, όχι μόνο για έρευνα που δεν απαγορεύεται να το κάνουν και κατά το παρελθόν έχουν γίνει εκατοντάδες γεωλογικές ερευνες… Read more »

Psixraimia

Υπάρχει λάθος στην αντίληψη αλλά στο πώς έχεις αντιληφθεί εσύ τα πράγματα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα αδειοδοτησε μία εταιρία (δε θυμάμαι ποια, μη με αναγκάσεις να το ψάξω) για να κάνει από ΝΔ της Κρήτης ως βδ Ιόνιο, την έρευνα που κάνουν οι Τούρκοι εκεί τώρα (δήθεν γιατί δε γίνεται έρευνα τόσο γρήγορα). Η εταιρία αυτή είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να συλλέξει αυτά τα δεδομένα. Η εταιρία αυτή πουλά αυτά τα δεδομένα σε εταιρίες εξόρυξης για να τα μελετήσουν και να επιλέξουν σε ποια οικόπεδα θα επενδύσουν (αν). Επαναλαμβάνω όμως ότι ακόμα και στην περίπτωση επιστημονικων ερευνών,… Read more »

ak73

Φίλε , για να σε βοηθήσω λιγάκι : 1) Και εκτός , και εκτός χωρικών υδάτων , και στην ΑΟΖ , και στα διεθνή ύδατα , η ναυσιπλοΐα είναι ελεύθερη , όλες οι θάλασσες ωκεανοί , είναι ύδατα στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση 2) Το παραπάνω αφορά και πολεμικά , και εμπορικά , και οποιοδήποτε άλλο σκάφος 3) Τα παραπάνω αλλάζουν μόνο μετά την κήρυξη πολέμου σε καμιά άλλη περίπτωση 4) Οι παράκτιες χώρες έχουν και δικαίωμα και υποχρέωση , να κάνουν έρευνες επιστημονικές , να προσέχουν το περιβάλλον να συνεργάζονται κλπ 5)Το παράκτιο κράτος δεν ασκεί κυριαρχία στην… Read more »

Psixraimia

Υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης. Επιμένω σε αυτό. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η υποχρέωση είναι ώστε το παράκτιο κράτος να γνωρίζει τι γίνεται, γιατί κάποιο από αυτά τα ερευνητικά ίσως να κάνει περισσότερα από όσα ισχυρίζεται. Η ναυσιπλοΐα είναι ελεύθερη 100%. Αυτά που λες για πολεμικά και ασκήσεις δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση γιατί κανείς δεν είδα να αρνείται το δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να κάνει ασκήσεις ή να κινούνται πολεμικά. Οπότε δεν καταλαβαίνω τι λες ότι θα έρχονταν με τα πολεμικά. Αν έρχονταν μόνο με πολεμικά δε θα ήταν πρόκληση γιατί είναι δικαίωμά τους. Προσπάθεια νηοψιας εξυπακούεται ότι δεν… Read more »

npo

μετάφραση?

p270

Σέβομαι την άποψη σας αλλα εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλα ,οι τουρκοι με την κίνηση τους και με την δική μας ακινησία προσπαθούν να εδραιώσουν το αμφισβητουμενο θαλάσσιο κομματι οποίο και αν ειναι αυτό

Ξαναλέω οτι θα μπορούσαν να είχαν εκδιωχθεί χωρίς πολεμική επιχείρηση αλλα με ποιο επιθετικό τρόπο απο τις Ε.Δ όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε όσους πιστεύουν στον πόλεμο βούλιαγμα πλοίων καταστροφή τις τουρκικής αεροπορίας και αλλα τέτοια

Αλήθεια αυτοί που πιστεύουν τα παραπάνω ειναι τόσο σίγουροι για την νίκη σε μια πολεμική αναμέτρηση;

Koulis

Εσύ μάλλον είσαι σίγουρος για την ήττα.

p270

επιτέλους βγήκες να μιλήσεις ετσι λοιπόν μπορώ και να σου απαντήσω ΟΧΙ δεν είμαι σίγουρος για καμιά ήττα αλλα δεν είμαι και σίγουρος για την νίκη σε καμια πολεμική σύρραξη δεν υπάρχει σιγουριά εκτός και αν είσαι υπερδύναμη ,δυστυχως δεν είμαστε αλλα ούτε και οι άλλοι ειναι βέβαια ειναι υπερδύναμη Από την άλλη υπάρχουν πολλοί τρόποι όχι ηττοπαθής ώστε να υπερασπίσεις τα δικαιώματα σου χωρίς να χαθεί κόσμος Αν ησουν εσυ στην θέση αυτών που αποφασίζουν θα ξεκίναγες πόλεμο; μήπως τελικά αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς ; στα λόγια όλοι καλοί είμαστε φιλε μου αλλα οταν έρθει η ώρα η… Read more »

yandr

Δηλαδή με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν εκδιωχθεί;

Από εκεί και πέρα. Η ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου είναι όντως αμφισβητούμενη. Εμείς λέμε δική μας. αυτοί λένε δική τους. Αυτά λύνονται αυτά δικαστήρια ή με πόλεμο. Μέχρι τότε κανείς από τους δύο δεν μπορεί να βγάλει από εκεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εντυπώσεων που φυσικά έχουν την σημασία τους

npo

Ούτε σεισμικές έρευνες όμως επιτρέπεται να κάνεις. Ούτε αυτοί ούτε εμείς. Εμείς δεν κάναμε.. Οι Τούρκοι κάνουν.
Κι όπως όλοι ξέρουμε πλέον οι Τούρκοι πρώτα κάνουν σεισμικές έρευνες κι αν δεν εμποδιστούν, μετά κάνουν και το επόμενο βήμα, γεώτρηση.

Costas6

Έτσι είναι.
Γι αυτό τους εμποδίσαμε.

p270

Αν και δεν ειμαι ειδήμων στα του ναυτικού αν πάρει επιθετική στάση το ναυτικό και όχι απλά παρακολουθώ ίσως καταλάβουν ότι δεν παίζουμε

GK21

Κατσε ρε φιλε.Με το δικο σου σκεπτικο και τα Ιμια αμφισβητουμενα ειναι.Εμεις λεμε πως ειναι δικα μας(με βαση την ιταλοτουρκικη συμφωνια) και οι τουρκοι πως ειναι δικα τους(με βαση την ιδια συμφωνια).Αν αρχισει ο καθενας να διαβαζει οπως θελει τις συμφωνιες και το δικαιο της θαλασσας καηκαμε…..

Costas6

Τα Ίμια απέχουν 3,2 μίλια από τις τουρκικές ακτές και οι Τούρκοι έχουν υπογράψει πως δικό τους είναι ότι βρίσκεται μέχρι 3.
Αυτό είναι υπογεγραμμένη διμερής συνθήκη.
Δεν έχει καμμία σχέση με δίκαιο της θάλασσας, που όντως αφήνει πολλές ερμηνείες.

Stratilatis

Με ποιό τρόπο μπορείς να διώξεις ένα πλοίο από τα διεθνή ύδατα, με κινητοποιήση των ΕΔ;
Ειλικρινά, εκτός αν πιστεύουμε στο MK Ultra, να τους διώξουμε με τη δύναμη της σκέψης, νόμιμο τρόπο να διώξεις ένα πλοίο από τα διεθνή ύδατα δεν μπορώ να βρώ,
Θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε;

Tasos

Δε διώχνεις ένα πλοίο από διεθνή ύδατα. Διώχνεις ένα ερευνητικό με απλωμένα καλώδια ερευνών πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα που πλέει σε διεθνή ύδατα….Η έρευνα του πλοίου απαγορεύεται. Να σου πώ έναν πρόχειρο τρόπο; Οδηγείς στην περιοχή με ρυμουλκά ένα παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο, φορτηγό,ή ότι άλλο γουστάρεις, το αγκυρώνεις στην πορεία του ερευνητικού και το αφήνεις εκεί!! Ταυτόγχρονα εκδίδεις ΝΑVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά και αρχίζεις…..Αλλιώς του κόβεις τα καλώδια και αχρηστεύεις την υπάρξή του…..

Costas6

Δε θες να τσακωθούν λίγο και να φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση την ΕΕ πριν κινηθούμε πιό δυναμικά;
Δε θες να χαλάσει ο Χ ευρωπαίος Υπ.Εξ τις διακοπές του για να μετέχει σε έκτακτη διάσκεψη με θέμα την τουρκική επιθετικότητα;

Δε θες να έχει η Τουρκία το ρόλο αυτού που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα ασφαλείας;
Κι εμείς αυτουνού που ψύχραιμα το συντηρεί;

Προσωπικά πιστεύω πως ΟΛΟΙ ξέρουν, η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η όλη ιστορία γίνεται για να πάρει ο καθένας καλύτερη θέση. Και η θέση μας γίνεται όλο και καλύτερη.

Psixraimia

Η διαπραγμάτευση δε γίνεται να αποφευχθεί. Είναι υποχρεωτική από το διεθνές δίκαιο. Και εννοείται ότι δε θα πάρουμε καν κοντά σε αυτό που ζητάμε. Τώρα πώς συμπεραίνεις ότι η θέση μας γίνεται καλύτερη θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε.

Costas6

Πολύ εύκολα. Εδώ και καιρό ο αγαπητός κος Ερντογάν κάνει το ένα σφάλμα πίσω απ το άλλο διακόπτοντας μόνο για προκλήσεις, έχει εκνευρίσει όλους τους μεγάλους παίκτες και τους έχει κάνει να αμφιβάλλουν αν είναι η καλύτερη επιλογή για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για λογαριασμό τους. Αυτό φαίνεται και στις δηλώσεις τους. Αλλά το κυριότερο, είναι το χειροπιαστό. Εσείς δλδ δε το βλέπετε; Συγκρίνετε τι είχαμε προχτές (6 μίλια) και τι έχουμε σήμερα με ελληνοαιγυπτιακό. Συγκρίνετε τι αφήνει στην Κρήτη το τουρκολιβυκό και δείτε που είναι ο 28ος. Συγκρίνετε τι διεκδικούσε ο Τούρκος χτες και τι σήμερα. Πλάκα με κάνετε;… Read more »

Psixraimia

Αν ο σκοπός μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία (είμαι υπέρ, να διευκρίνηση), η θέση μας δε βελτιώνεται. Επιδεινώνεται. Ανατολικά του 28ου- αν και λίγο θα διαπραγματευτουμε και για εκεί – πλέον η περιοχή έγινε τουρκική (όπως και έπρεπε είναι η αλήθεια). Δυτικά όμως δεν έχουμε αντίστοιχες κινήσεις από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν περισσότερα.
Για τους μεγάλους ξέχνα τους γιατί δεν έχουν τη δύναμη να επιβληθούν από μόνοι τους.

Costas6

Να σοβαρευτούμε;
Δυτικά του 28ου υπάρχει νόμιμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου.
Εσύ λες πως η περιοχή είναι διεκδικήσιμη.
Ανατολικά του υπάρχει μια παράνομη συμφωνία και δεδηλωμένες διεκδικήσεις από 4 κράτη.
Εσύ λες η περιοχή έγινε τουρκική.
Δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λεγόμενων και γεγονότων, τα γεγονότα υποδεικνύουν το αντίθετο.
Τα γεγονότα κερδίζουν.

Αν δεν έχουν οι μεγάλοι δύναμη ποιός έχει; Ο Δένδιας που έμαθε πως θα υπογράψει όταν του δώσαν το στυλό;

Αν χρειαστούν δράση για να πείσουν, εννοείται θα χρησιμοποιήσουν εμάς. Ή τον τούρκο.
Δε θα τα κάνουν και όλα μόνοι τους.. 😉

Psixraimia

Η συμφωνία μεταξύ 2 χωρών όταν παρεμβαλεται κι άλλο δε δεσμεύει και αυτό. Αν δηλαδή η Ιρλανδία υπέγραφε με τη Γαλλία οι Άγγλοι το θα έλεγαν; oh, damn those Irish! Δε μπορούν 2 κράτη να αφαιρέσουν τα δικαιώματα τρίτου. Προφανώς βέβαια μας δίνει πλεονέκτημα σε μία διαπραγμάτευση. Στην περιοχή αυτή με τις έρευνες έχουν πλέον βάλει τα θεμέλια οι Τούρκοι όμως. Άλλωστε σκέψου απλά το εξής: Γιατί έκαναν τις έρευνες; Δεν έγινε η περιοχή δική τους αλλά μπαίνουν μπροστά αυτοί πλέον εκεί. Και επιπλέον οι υπόλοιποι βλέπουν ότι οι Τούρκοι κάνουν κουμάντο εκεί. Με διαπραγμάτευση με την Ελλάδα δε μπορούν… Read more »

Last edited 1 month ago by Psixraimia
Costas6

Όταν παρεμβάλλεται 3ο κράτος η διμερής συμφωνία δεν είναι ΝΟΜΙΜΗ. Τουρκολιβυκό πχ. Η άποψη πως με παράνομες έρευνες βάζεις θεμέλια έχει 2 οπαδούς: εσένα και τον τούρκο. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύει πως απλά παρανομείς και ανεβάζεις τις εντάσεις. Τις έρευνες τις κάνουν για να δείξουν πως διεκδικούν την περιοχή. Κι εμείς τους διώχνουμε για τον ακριβώς ίδιο λόγο. Πώς βλέπουν οι υπόλοιποι ότι οι Τούρκοι κάνουν εκεί κουμάντο; Επακομβίωντας τους πάει η Ολλανδέζα… Το τελευταίο σχόλιο είναι εκτός πραγματικότητας. Ελπίζουν οι ξένοι πως σε συνεργασία με την Τουρκία θα είναι οκ, ενώ εμείς θα τους δημιουργούμε προβλήματα. Το ακούσαμε… Read more »

GK21

………”η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η όλη ιστορία γίνεται για να πάρει ο καθένας καλύτερη θέση. Και η θέση μας γίνεται όλο και καλύτερη”……

Ωραια τα λες φιλαρακι.Αλλαξε πλευρο τωρα……..

Last edited 1 month ago by GK21
Mikros-hroas

Αγαπητέ ένα φορτηγό οχηματαγωγό των 20500 τόνων που είναι στην γραμμή Πειραιάς- Κρήτη
φτάνει για να κάνει μια ωραία σύγκρουση μαζί του!

Λυπάμαι αλλά κόλλησε το τιμόνι δεν έστριβε το πλοίο!

Αν το χτυπούσαν οι τούρκοι πριν; Ένα άοπλο πλοίο;

Ας το χτυπούσαν άμα ήθελαν πόλεμο!

ANDREW

γιατι το oruc reis δεν μπορει να μετακινηθει?

ETS

Σωστη σκεψη αλλα θεωρω ανεφαρμοστη αφου αν το λεμε στα σοβαρα το οποιο πλοιο πλησιασει θα βυθιστει απο τα συνοδα πλοια του ερευνητικου ..Πολιτικο η οχι ..
Οι Τουρκοι θα επικαλεστουν την ασφαλεια του ORUC και ολα θα τελειωσουν εναντιον μας .Ασε που κολλημενο τιμονι σημαινει ευθεια πορεια και απλα το ORUC θα στριψει και τελος ..Ειναι πολυ σοβαρα ολα αυτα για να τα βλεπουμε τοσο επιπολαια .
Δεν ειναι παιχνιδι .

Nick

Δυστυχώς οι αρχιστράτηγοι του πληκτρολογίου και λοιποί όψιμοι μπατριότες, δεν θα πεισθούν, ακόμα και αν τους πας στο ΕΘΚΕΠΙΧ και τους δείξεις την τακτική κατάσταση σε real time.

Συνεχίστε την σωστή ενημέρωση σας. Ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά νέα και επιτέλους ας επέμβουν οι εισαγγελείς να μαζέψουν τους πρακτορίσκους και λοιπούς που ταϊζονται από τους Τούρκους, για να γεμίζουν το Ελληνικό διαδίκτυο με προπαγάνδα.

GeorgeD

δεν πειράζει έχουμε τον αρχιστράτηγο που πήγε με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου…

Οποτε ολα καλα! Τοτε τι κινητοποιηθηκε ο στολος και εσεις αρθογραφειτε περι “νυν υπερ παντων αγων” κλπ; Ολα αυτα ειναι περιττα αφου το θεμα μας ειναι μονο η αξιοπιστια των δεδομενων που θα συλλεξει το ερευνητικο και οχι η εικονα και η ευθεια προβολη αμφισβητησης της Ελληνικης ΑΟΖ… Τοτε προς τι τα συμβουλια και οι στολες στο Μαξιμου; και η ανακλυση αδειων του προσωπικου που εκανε τις καλοκαιρινες διακοπες του και ο στόλος στο Αιγαιο, που σηκωσε το θεμα οσο δεν παει για να μας προσγειωθουμε στην πραγματικοτητα πως δεν τρεχει και τιποτα… Παρεπιπτοντως , το μεσημερι στο Μαξιμου ειδαμε… Read more »

Vassilis13

Μ κανει εντύπωση πώς δεν εχει πει κάτι ο ΥΕΘΑ

Tasos

Το αφήγημα βγήκε: Θόρυβος!

FTS

Η ιδανική απάντηση σε αυτή την φάση θα ήταν η ΕΕ να επιβάλλει πραγματικές οικονομικές κυρώσεις όχι γιατι η ΑΟΖ είναι ελληνική -γιατί δεν είναι, είναι διεκδικούμενη από την Ελλάδα- αλλά γιατί η Τουρκία κάνει μονομερείς ενέργειες και στρατιωτικοποιεί το πρόβλημα. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει να πείσει η Ελλάδα τους Ευρωπαίους για το αυταπόδεικτο? Η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει ένα ανάλογο τίμημα της συμπεριφοράς της διαφορετικά δεν θα έχει πάρει καμία ουσιαστική απάντηση. Αν η ΕΕ δεν επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις η όλη επιχείρηση με το oruc reis θα είναι διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας και επιτυχία της Τουρκίας.… Read more »

npo

ακριβώς έτσι.

GK21

…….”Η ιδανική απάντηση σε αυτή την φάση θα ήταν η ΕΕ να επιβάλλει πραγματικές οικονομικές κυρώσεις”……

“……Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει να πείσει η Ελλάδα τους Ευρωπαίους για το αυταπόδεικτο?”…….

“……..Αν η ΕΕ δεν επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις η όλη επιχείρηση με το oruc reis θα είναι διπλωματική αποτυχία της Ελλάδας και επιτυχία της Τουρκίας.”…….

Μια χωρα που τι λενε Γερμανια την εχεις ακουστα….???????

photographix

“άντε και τους αφήναμε, που θα το πουλούσαν; όταν θα ήταν προϊόν κλοπής.”

Δεν νομιζουμε υπαρχει προβλημα πωλησης, κανενα απολυτως. Πανω απο τον μισο πλανητη δεν εχει τετοιους “ηθικους” ενδοιασμους. Υπαρχει και η εσωτερικη χρηση επισης. Το να εξορυξουν βεβαια εκει ειναι επιστημονικη φαντασια.

“μερικές σαραντάχρονες φρεγάτες, με πληρώματα που κατά 50% είναι οπαδοί του Γκιουλέν;

Απο που προκυπτει αυτου του ειδους η πληροφορηση ? …. υπαρχουν -κατ’αρχάς- οπαδοι Γκιουλεν, αφυλακιστοι, ζωντανοι ή …..υπηρετουντες ? ….

Last edited 1 month ago by photographix
GeorgeD

ότι πρόβλημα είχαν να πουλήσουν περιουσίες στη Β. Κύπρο σε Εγγλέζους…

alexmark

Ετσι, σιγά σιγά αρχίζετε να λέτε αλήθειες, από τις κόκκινες γραμμές που περνάνε στο φάσμα του υπέρυθρου, από το πλοίο που άπλωσε καλώδια αλλά δεν κάνει έρευνες, στις έρευνες που κάνει αλλά εμείς βάζουμε θόρυβο και τα δεδομένα δεν είναι σωστά (λες και η αξιοπιστία τους ενδιαφέρει τους Τούρκους και όχι το γεγονός ότι πατάνε εκεί που όρισαν τη NAVTEX). Nα που και το κομμάτι είναι και διαφιλονικούμενο για τον πλανήτη, να που σιγά σιγά πάμε πίσω αλλά τι θέλετε πόλεμo στρατηγοί του πληκτρολογίου; Κατά πρώτον μη το δένετε ότι δε θα μπουν και στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, ήδη παρουσίασαν χάρτη… Read more »

GK21

Το πολυ γελιο θα πεσει οταν θα ξεκινησουν οι διαπραγματευσεις,και το ακομα περισσοτερο οταν δουμε το αποτελεσμα.Εκει να δεις κουφα που εχουμε να δουμε και να ακουσουμε.Ειμαι 1000% σιγουρος πως ειναι ηδη στο φουρνο και ψηνονται.Μονο η καταλληλη στιγμη για το ξεφουρνισμα μενει…..

Fly_low_Hit_Hard

Καταρχήν ας ευχηθούμε όλοι να πάνε τα πράγματα καλά. έπειτα ας κάνουμε ορισμένες παραδοχές με τα έως τώρα δεδομένα, με ότι έως τώρα γνωρίζουμε. 1) ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υπάρχει παντελής άγνοια στους Έλληνες πολίτες για βασικές και κυρίως κρίσιμες έννοιες της εθνικής κυριαρχίας όπως: ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, Ελληνικά Χωρικά ύδατα, Διεθνή Χωρικά Ύδατα, επέκταση 12 ναυτικά μίλια κ.α. Αιτία της άγνοιας; Πολιτικό Σύστημα, Εκπαιδευτικό Σύστημα(που καθορίζεται φυσικά από το Πολιτικό Σύστημα), Ελληνικά ΜΜΕ, ημιμάθεια και αμάθεια Ελλήνων πολιτών, η γενικότερη απαξίωση συμβόλων, αρχών, θεσμών και πολιτικής. 2) για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση(διαχρονικά) αδυνατεί να κερδίσει τον πόλεμο εντυπώσεων, κυριώς εκτός… Read more »

Nikolaos

Θαυμάσια συμβολή στη συζήτηση. 1) Για την άγνοια: Εδώ οι ιθύνοντες μιλούν για “κυριαρχικά δικαιώματα” όταν αναφέρονται σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ πρόκειται για αυστηρώς πεπερασμένα, οικονομικού περιεχομένου δικαιώματα του παρακτίου κράτους, τι έμεινε για τον μέσο άνθρωπο; Φυσικά, δεν θέλω να πιστέψω ότι εδώ ελλοχεύει δόλος, δηλαδή ότι πίσω από τη φράση “κόκκινη γραμμή μας είναι η προσβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” κρύβεται το σημαινόμενον “Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν αρχίσουν έρευνες στα 5,9 ΝΜ από νήσο” … 2) Ποιοί ευρωβουλευτές; Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν (ενδεικτικά) ο πρέσβυς Αλέξανδρος Μαλλιάς, “γηραιά αλώπηξ” της διπλωματίας μας και ειδήμων… Read more »

Fly_low_Hit_Hard

Αγαπητέ Νικόλαε, η χαρμολύπη του να συμφωνούμε…ο Θεός να μας δίνει δύναμη να το παλεύουμε.

STEEVINGER

Όπως γράφει και ο φίλος epampapas, κρίνουμε (αρνητικότατα) τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού που μιλούσε για κόκκινες γραμμές, και όταν αυτές παραβιάζονται κάνει την πάπια και διαδίδει κουταμάρες για θορύβους που ενοχλούν τους Τούρκους. Το ζήτημα δεν είναι πόσο καλές έρευνες κάνουν αλλά ότι ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ και παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα για τα οποία πρώτη η ΕΛΛΑΔΑ θεώρησε ότι είναι απαραβίαστα. Δεν είναι οι έρευνες το πρόβλημα αλλά ο εξευτελισμός της αποτροπής μας.

NZ1

Στην παρούσα φάση οι διπλωματικές κινήσεις μπορούν να αποφέρουν καλύτερα και πιο ωφέλιμα αποτελέσματα για εμάς. Ήδη φαίνεται πόσο τσούζει τον σουλτάνο η συμφωνία με την Αίγυπτο.
Άποψη μου είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση επιβολής οικονομικών μέτρων από την ΕΕ. Αυτό θα πονέσει πάρα πολύ τώρα που η λίρα είναι στον πάτο. Έπειτα επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητούμενο. Όλες οι χώρες αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα μας. Ας μας κυρήξει μετά ο σουλτάνος πόλεμο. Εδώ είμαστε και θα τον περιμένουμε.

Stratilatis

Ένα πραγματικά καλογραμμένο ‘αρθρο που βάζει τα πράγματα στην ορθή σκοπιά και όχι στις αρλούμπες που διάβαζουμε δεξιά και αριστερά και αναπαράγουν πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα, ίσως επηρρεασμένοι από το πολεμικό οιστρο κάποιον νεότευκτων πατριωτών πρώην διεθνισών που σαν άλλοι Παπανδρέου φωνάζουν βυθίσατε το Χόρα κύριε πρωθυπουργέ, Δύο παρατηρησεις όμως γιατί πάνω στη βιασύνη χρησιμοποιείτε την ρύμη του λόγου που είναι λάθος. α) Το πλοίο δεν βρίσκεται εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Το γιατί νομίζω ότι ο κάθε νοήμων, που γνωρίζει τι ειναι υφαλοκρηπίδα ( γιατί έχουμε πολλούς ντενεκέδες που φωνάζουν χωρίς να ξέρουν και τους βασικούς ορισμούς),… Read more »

photographix

“Οι Τούρκοι ξεκινούν από το σημείο που τελειώνει το συμφωνημένο μέρος της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, και τελειώνει εκτός των κυπριακών οικοπέδων. Δηλαδή, ο Ερντογάν λέει, “κύριοι, αποδέχομαι την ΑΟΖ με Αίγυπτο, αποδέχομαι τα κυπριακά οικόπεδα, αλλά θέλω κι εγώ κάτι, και είναι αυτό (ο χάρτης της ΑΟΖ). “

Βullseye. Oλη η ουσια ειναι αυτη βασικα.

Last edited 1 month ago by photographix
Diogenis

Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.Σουν Τζου Ελπίζω να μην (ξανα) φτάσουμε σε κάτι τέτοιο.

Last edited 1 month ago by Diogenis
Costas6

Τσάκω και συ την αρνητική σου και λίγη είναι η μία.
Μάχη θέλουμε ρε. Αίμα!
Δε μας νοιάζει το συμφέρον της χώρας, προσωπικά κόμπλεξ θέλουμε να βγάλουμε.

Yiorgos

Αγαπητέ Diogenis Diogenis

Πολύ σωστά, εύχομαι να τους υποταξουμε εμείς και όχι το αντίθετο. Όμως εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει με ειρηνικά μέσα (διπλωματία, κυρώσεις κοκ) τότε πρέπει να έχεις την θέληση για στρατιωτικά μέσα. Μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος είναι σαν δύο παλλεστές, ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλο. Η Τριάδα τού πολέμου είναι οι άνθρωποι, η βία και ή τύχη (ευκαιρία, chance) και ότι ο πόλεμος είναι προέκταση της πολιτικής με άλλα μέσα. Ο φίλος μου ο Καρλ είχε δίκιο. Ο δε Θουκυδίδης ακομα πιο πολύ. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν μαθαίνουν.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

dokimos

Εντάξει το χτύπημα με SCALPS στα Τουρκικα setlers όπως λέτε δεν χρειαζετε αυτη την στιγμή αλλα με όλο το συμπάθιο που λενε και στο χωριομου για πεστε μας ομως ποτε χρειαζετε;

npo

Το άρθρο μου θύμισε την συνέντευξη Δένδια που έλεγε χαζογελώντας “κάνουν γεωτρήσεις, και λοιπόν? Λάσπη βαράνε.”

Άλλο βεβαίως να το ακούς απ τον ΥΠΕΞ σου κι άλλο απο έναν αρθρογράφο που απλά γράφει μια άποψη, δεν έχει το τιμόνι της χώρας.

Εγώ προτείνω να πούμε στην Μέρκελ να τους καλμάρει, να φτάσουμε σε μια συμφωνία τύπου Νταβός ώστε να γλυτώσουμε για 3-4 χρόνια, να πούμε κι εμείς “Νενικήκαμεν”, να κάνουμε και καμιά ωραία αρχαιοπρεπή φιέστα για την ναυμαχία της Σαλαμίνας, κι ας αναλάβει τα *&%&^(%^ η επόμενη κυβέρνηση..

Last edited 1 month ago by npo
ANDREW

Επιτρεψτε μου να ανεβασω ενα βιντεο που δειχνει πως λειτουργουν τα πλοιαόπως το oruc reis. Εαν όντως η διαδικασία που δειχνει το βιντεο για να εντοπιστουν κοιτασματα γινεται με αυτον τον τροπο, τοτε οι Τουρκοι απλα τεσταρουν. Οπως και να χει και εγω θα ηθελα να τους βουλιαξουμε και να κλεισει ενα κεφαλαιο 103τιων, αλλα ειναι προτιμοτερο πριν φτασουμε σε στρατιωτικη εμπλοκη να της εχουν επιβληθει οικονομικες κυρωσεις και διπλωματικα να εχουμε παρει οσους περισσοτερους μπορουμε με το μερος μας. Ελπιζω οταν θα ερθει η στιγμη να δοθει η εντολη απο την πολιτικη ηγεσια να μην μεινει ουτε χρωμοσωμα απο… Read more »

ANDREW
DP80

Ρε παιδιά αφού κερδίζουμε γιατί τόση βιασύνη τότε να υπογράψουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Και μην πείτε ότι η κυριαρχία των νησιών είναι περιορισμένη, γιατί στην συμφωνία Αιγύπτου Κύπρου για την ΑΟΖ επιλέχθηκε η μέση γραμμή, ενώ σε εμάς κάποια νησιά κάτω από την Κρήτη θεωρήθηκαν με 0 επιρροή ΑΟΖ.

filon26

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νησιωτικό κράτος. Τα Ελληνικά νησιά αποτελούν τμήμα της επικράτειας ενός μη νησιωτικού κράτους. Με δεδομένο επίσης ότι η Ελλάδα μιλά για κυριαρχία στην βάση των χωρικών υδάτων, πρακτικά αμφισβητεί η ίδια την Παράκτια Αρχιπελαγική δομή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα η ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, να μην θεωρούνται ενιαίος χώρος. Η διχογνωμία ως προς τον αρχιπελαγικό χαρακτήρα του Αιγαίου, υπάρχει και εντός της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι όμως η πάγια πολιτική της Τουρκίας, ως προς την Ελλάδα, αλλά και η θέση των Αμερικανών για το Αιγαίο. Το παράδοξο βέβαια είναι πως τόσο οι ΗΠΑ,… Read more »

SPY_GR

Χωρίς να αμφισβητώ τα αναγραφόμενα στην ανάρτηση αρνητική εντύπωση μου έκανε η αναφορά ή το σκεπτικό για…παράσιτα που θα κάνουμε για να αποβούν άκαρπες οι τυχόν σεισμικές έρευνες του OR όταν αυτές γίνουν ή ακόμη χειρότερα άν έχουν γίνει ήδη. Μα το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς, ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ με οποιοδήποτε τρόπο οι σεισμικές έρευνες γιατί αυτή είναι η καρδιά της αμφισβήτησης της ΑΟΖ, καθόλου σημασία δεν έχει άν θα είναι επιτυχημένες για τους Τούρκους ή όχι, άν θα τους κάνουμε ηλεκτρονικό πόλεμο ή άν θα μαρσάρουμε τις μηχανές των σκαφών για να μην αποκτήσουν τα απαραίτητα δεδομένα. Μοιάζει με… Read more »

Seagull

H αλήθεια είναι πως αν το καλοσκεφτείς είμαστε με Χ πλοία εμπλεγμενα υπερασπίζοντας κάτι που δεν έχουμε επίσημα ζητήσει. Εαν διαβάσει κανείς διεθνή τύπο θα δει συνεχώς τη λέξη “disputed”. Είναι σα να αρχίσουμε να τους αναχαιτίζουμε στα 12ΝΜ χωρίς να έχουμε κάνει την επέκταση. Πιθανή επίθεση θα μας βρεί νομικά εκτεθειμένους αλλά απο την άλλη, ετσι οπως παμε, το επόμενο βήμα τους θα είναι να περάσουν έξω απο τη Ρόδο με τα καλώδια απλωμένα. Πόση ψυχραιμία μπορεί να δείξει κάνεις; Στον αντίποδα, με τη λογική του άρθρου, και μελέτες να ξεκινήσουν δεν έγινε κάτι γιατι δεν ξέρουν να διαχειριστούν… Read more »

Genesis

Γενικώς είμαι μαζί σας με την έννοια ότι αυτό που βλέπουμε και μαθαίνουμε είναι “η κορυφή του παγόβουνου”. Στην ουσία γίνεται πόλεμος χωρίς πυρομαχικά αλλά με όλα τα υπόλοιπα.
Εφόσον η περιοχή είναι διεκδικούμενη από εμάς, βάσει του διεθνούς δικαίου, και δεν θέλουμε να τραβήξουμε πρώτοι την σκανδάλη ώστε να μην χαρακτηριστούμε ως “επιτιθέμενοι”, γιατί δεν στέλνουμε και εμείς ένα ερευνητικό σκάφος να κάνει και αυτό έρευνες, συνοδευόμενο από τα ανάλογα σκάφη του ΠΝ?

Last edited 1 month ago by Genesis
Tasos

Διότι οι δικοί μας πολιτικοί εδώ και δεκαετίες έχουν πλήρη μεσάνυχτα από γεωπολιτική!

Costas6

Γιατί θα ήταν παράνομο κι εμείς πειρατές.

Costas6

Από προχτες έχουμε κάθε δικαίωμα να παραχωρήσουμε οικόπεδα για έρευνα.
Κι αν θέλουν, ας πάνε στο ερευνητικό της τοταλ να κάνουν νούμερα.

VAGGELAS

Αποτελεί δεδομένο, ότι το Oruc Reis δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, με την προσδοκία συλλογής ποιοτικών και επαρκών στοιχείων σεισμικής έρευνας, ακόμα και αν δεν ήταν παρών το ΠΝ. Το ξέρουν οι Τούρκοι, το ξέρουμε εμείς, το ξέρει ο κόσμος όλος. Βρίσκεται κυρίως διότι δημιουργεί τετελεσμενο, έρευνας υδρογονανθρακων επί Ελληνικής υφαλοκρηπιδας. Βρίσκεται για να τεστάρει αντιδράσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ε. Ε. Όσο θόρυβο και να παράγουν τα κροταλα των φρεγατών μας, το γεγονός ότι εδώ και αρκετές ώρες κινείται εντός της υφαλοκρηπιδας μας με απλωμένα τα καλώδια, δεν αλλάζει. Η Κυβέρνηση πολύ σωστά αποφάσισε την έκτακτη σύγκλιση… Read more »

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση, Από ποτέ είναι επίσημη Ελληνική θέση ότι “Έχουν μπει σε ένα κομμάτι θάλασσας, που για τον πλανήτη όλο είναι διαφιλονικούμενο, δεν έχει κριθεί.”? Θα παρακαλούσα να μην λέτε τέτοια πράγματα, γιατί άσχετα τι λένε οι Αμερικανοί, Γερμανοί, και Τούρκοι αυτή δεν είναι ή δικιά ας θέση. Για όλα τα άλλα, εύχομαι αυτό το επεισόδιο να λήξει με εμάς ως νικητές με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία στο ποιος νίκησε. Οτιδήποτε λιγότερο θα γκριζάρει την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπειδα και θα είναι Ίμια 2. Εύχομαι οι πολιτικοί ταγοι να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και εάν χρειαστεί να δώσουν το πράσινο… Read more »

Alex2324

Θα συμφωνούσα με πολλά , εάν δεν υπήρχε το παράδειγμα της Κύπρου . Η έρευνα οδήγησε σε γεωτρήσεις και θα οδηγήσει σε εξόρυξη …. Το ίδιο σχέδιο ακολουθείτε και εδώ… Τέλος είναι σαφες σε όλους μας ότι εμεις ”δεν μαλώνουμε” !
Αλλά έτσι είναι καλύτερα να μην λέμε τίποτα … παρά…

Mavi70

Καλησπέρα και καλή δύναμη την οποία θα χρειαστούμε. Πέρα από το ότι οι ΕΔ κάνουν το καθήκον τους προσωπικά εγώ αντιλαμβάνομαι άλλα πράγματα αυτή την στιγμή. Επειδή ως άνθρωπος είμαι και αρκετά ψύχραιμος αλλά και μερικές φορές πολλά πράγματα που νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε είναι διαφορετικά θα περιμένω το τέλος της κρίσης αυτής να γράψω τα συμπεράσματα μου.
Ερώτηση προς Πτήση. Έχετε κάποια εικόνα αν η σύμβαση με την Αίγυπτο επικυρώθηκε από την Βουλή ή αν όχι πότε προβλέπεται να γίνει?

Vr46

Καλησπέρα σε όλους. Είναι η πρώτη μου ανάρτηση και αυτό εξαιτείας του άρθρου. Η πτήση πολλές φορές ανεβάζει άρθρα τα οποία ίσως ξεφεύγουν ως προς το βαθμό της αισιοδοξίας που τα διακατέχει και άλλες φορές όπως τώρα ανεβάζει άρθρα που κατά την προσωπική μου άποψη φρενάρουν τον παροξυσμό και τις κινήσεις εν βρασμώ, κάτι που δυστηχώς κάνουν κάποιοι “ελληνικής” φύσεως πολιτικοί συστηματικά και κάτι που για εμένα προσωπικά δε διαφέρει από αυτό που κάνει και ο Ερντογάν. Η προτροπή του να μπουμε στην πολή, να τα βυθισουμε κλπ φανερώνει τουλάχιστον έλλειψη ψυχραιμίας και καθαρής σκέψης, δύο στοιχεία που οφείλουν να… Read more »

Greg

Κατά τή γνώμη μου είναι η πιό ψύχραιμη, σοβαρή, περιεκτική, ρεαλιστική ανάλυση πού έχω διαβάσει ever. Πού βάζει πολλά πράγματα στή σωστή τους βάση.
Μακάρι νά τή διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται, πού πραγματικά θέλουν νά διαμορφώσουν άποψη, χωρίς υποθέσεις, φαντασιώσεις, κραυγές, ενθουσιασμούς καί απογοητεύσεις.
Ξαναλέω ό,τι καλύτερο έχουν δεί τά μάτια μου.
Τά συγχαρητήρια σέ όποιον τό ‘γραψε είναι περιττά.

ANDREW

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η  ΠΤΗΣΗ είναι να γράψει ένα άρθρο που θα αναλύει έννοιες όπως ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, Χωρικά Ύδατα, Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Διεθνή Ύδατα, διαφορά ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδας, γεολογική και νομική διαφορά τις έννοιας υφαλοκρηπίδας. Απορώ πως ακόμα δεν τα έχετε αναλύσει εκτενώς. Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε θα πρέπει να ξέρουμε τη σημασία των εννοιών αυτών και τα επιχειρήματα της κάθε χώρας. Εγώ όλα αυτά δεν το μπορώ να πω ότι τα γνωρίζω πλήρως. Πρέπει να αναλύσετε γιατί η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, απ’ τη στιγμή που η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέχρι τα… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ ANDREW ANDREW,
Μπες στο Google και βρες την UNCLOS , θα σου επιλύσει όλες τις απορίες.

Costas6

Μη το λες…
Εδώ άλλοι την διάβασαν και ακόμα τα ίδια φούμαρα πουλάνε..

GeorgeD

Συνεχίζεται να γράφετε άρθρα τα οποία πάσχουν. Υπεροπλία κύριοι υπήρξε και στα Ίμια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια συντριπτική ήττα. Μας κοροϊδεύετε λέγοντας ότι τους ακυρώνουμε τις έρευνες με τις μηχανές. Δεν τους απασχολεί αυτό. Τους νοιάζει να δείξουν σημαία ΚΑΙ αυτό κάνουν. Λένε πολύ απλά, στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς κάνουμε κουμάντο και όποιος θέλει να κάνει δουλειά μιλάει με εμάς. Σας έχουμε ρωτήσει πόσες φορές, αλλά συνεχίζεται να μας αποκαλείτε στρατηγούς του πληκτρολογίου. Εμείς κόψαμε τις άδειες, εμείς βγάλαμε το στόλο έξω, εμείς μιλάγαμε για κόκκινες γραμμές. Ξέχασα οι κόκκινες γραμμές τώρα πήγαν στον 28ο παράλληλο. Γιατί εκεί? Η… Read more »

G...

Τοτε προς τι ολη αυτη η φασαρια. Το αρθρο αυτο-αναιρειται και τα επιχειρήματα του ειναι απαραδεκτα. Με λιγα λογια δεν πειραζει θα βαρεθουνε και θα φυγουνε.

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση, Συγνώμη αλλά το άρθρο σάς μπάζει λίγο. Θα πρότεινα να ξαναδιαβάστε την UNCLOS, στα Αγγλικά, ή Γαλλικά (original text). Βάση της Ελληνικής θέσης, ούτε με απασχολεί η Τουρκική θέση, εκτός και αν ήμουν Τούρκος, εσύ πού δεν είμαι, ή περιοχή που καλύπτει ή Τουρκική NAVTEX είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ, τέλεια και παύλα! Το UNCLOS δεν δίνει δικαίωμα ερευνών σε άλλα κράτη εκτός και αν το παρακτιο κράτος που ανήκει ή ΑΟΖ συμφωνήσει. Όσο δε για την Υφαλοκρηπίδα, αλλά κράτη δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Εάν διαβάσετε τα άρθρα για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπειδα θα δείτε ότι το Αγγλικό κείμενο λέει και… Read more »

Costas6

Συμφωνείς πως βάσει ουνκλος για να χαρακτηρίσεις “δική σου” την υφαλοκρηπίδα ή αοζ πρέπει να κάνεις οριοθέτηση με τα διπλανά κράτη;

Από ποιό άρθρο προκύπτει αυτό:
“Εάν διαβάσει κανείς την UNCLOS, θα δει ότι η Ελλάδα στην περιοχή εκείνη δικαιούται ΑΟΖ ΚΑΙ Υφαλοκρηπειδα, ενώ η Τουρκία όχι”
Τι διάβασες δλδ και έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα;

Γράφεις:
“Τι μπορούσαμε να κάνουμε? Course of Action 1. Στείλε το Λιμενικό, αυτό είχε αναφερθεί ως λύση για την 21η Ιουλίου, για να κάνει έρευνα στο ερευνητικό σκάφος, όπως λέει η συνθήκη”
Σε ποιό άρθρο σου δίνει η συνθήκη τέτοια δικαιώματα σε διεθνή ύδατα;

Yiorgos

Αγαπητε  Costas6, Μπορεις να διαβασεις την Συμφωνια στα Αγγλικα, στο αυθεντικο κειμενο, στον παρακατω συνδεσμο: https://www.un.org/Depts/los/convention_agreements/texts/unclos/closindx.htm Για να σου απαντησω στις ερωτησεις σου εχω βαλει την απαντηση μου στα Ελληνικα μεσα στο Αγγλικο κειμενο (Bold, underlined and in Italics). Για την ΑΟΖ ισχυουν τα παρακατω αρθρα, μαζι και με αλλα: Article55 Specific legal regime of the exclusive economic zone The exclusive economic zone is an area beyond and adjacent to the territorial sea, subject to the specific legal regime established in this Part, under which the rights and jurisdiction of the coastal State and the rights and freedoms of other… Read more »

Costas6

Πάρε και μιά δόση πραγματικότητας
https://www.in.gr/2020/08/13/apopsi/pente-avoles-alitheies-gia-tin-krisi-sti-mesogeio/

Yiorgos

Αγαπητε @Costas6 ο κ. Ιωακείμιδης το βλεπει ως δυσαρεστες αληθειες. Το δυσαρεστο ειναι η ατυχια που εχουμε να ειμαστε γειτωνες με την Τουρκια. Οπως σου απαντησα παραπανω, και εγω και ο κ. Ιωακείμιδης ειπαμε τα ιδια πραγματα. Η διαφορα ειναι οτι εγω το βλεπω το ποτηρι μισογεματο και αυτος μισοαδειο. Η επισιμη θεση της Ελλαδας ειναι οτι αυτη η περιοχη ειναι Ελληνικη ΑΟΖ και Υφαλοκρηπιδα και αυτη την θεση υποστηριζω και το Διεθνες Δικαιο της Θαλασσας με καλυπτει. Αυτο ειναι υπεραρκετο για να παω σε πολεμο εαν τυχων χρειαστει γιατι στο τελος δεν προκειτε να υπαρξει συμφωνια με την Τουρκια… Read more »

Greg575tpn

Ρε παιδια συγνωμη λιγο, γιατι μιλατε για εξορυξεις! Δεν νομιζω οτι καποιος πιστευει πως θα παει η Τουρκία να τρυπήσει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ουτε πως αν το κανει θα τα καταφερει! Το προβλημα ειναι αλλου! Οταν αρχισει καποιος να γυρναει στην αυλη σου και εσυ δεν κανεις τιποτα, μετά απο λιγο θα αρχισει να βαζει και τα λουλουδια του και μετα θα ερθει και μπροστα απο την πορτα σου και στο τελος θα μπει στο σπιτι σου! Στο τελος λοιπον η Τουρκία θα ενημερώνει τους αμερικανους αι την ΕΕ να ερθουν να μας παρουν απο το Αιγαίο, γιατι θα την… Read more »

Antebellum

Θα στο πω απλοικα (μη βαρατε). Αυτη τη στιγμη που μιλαμε, δεν ειναι αυλη σου. Ειναι ενα κτημα στο χωριο που καλλιεργουσε ο προ-παππους σου και πιστευεις οτι σου ανηκει. Εγω σου λεω οτι αν και δεν εχεις συμβολαια (διακρατικη συμφωνια) εχεις de jure ισχυρισμο οτι ο παππους καλλιεργουσε το κτημα 40 χρονια αρα ειχε γινει δικο του με χρησικτησια, και αρα δικα σου ως μοναδικου κληρονομου. Η αποσταση απο αυτο μεχρι το εχω δικανο, οποιος μπει στο κτημα εκτελειται ειναι λιγο τεραστια. Φυσικα μπορεις να το κανεις, αλλα μαλλον θα μπλεξεις. Οι Τουρκοι οσο μπουνταλαδες κι αν ειναι, δαπανουν… Read more »

NikosP

Δεν θα τσιμπήσω στο <<επιχείρημά>> σας για “άχρηστα δεδομένα -έρευνα φιάσκο” των Τούρκων ‘ είναι εξόφθαλμα αντιληπτό γιατί το παρουσιάζετε έτσι … (πλινκ το ματάκι -κλικ το ποντικάκι) Προφανώς οι Τούρκοι επιζητούν 1) ΡΕΥΣΤΟ :όλα μπορούν να διευθετηθούν αν οι κρουνοί της ΕΕ ανοίξουν ,είτε για επιδοτήσεις-λύτρα στο προσφυγικό , ή για μια αναβαθμισμένη τελωνειακή συμφωνία. 2) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΥΣ: αναζητούν εναγωνίως την ενεργειακή αυτάρκεια (Λιβύη , Συρία , Καύκασος) αλλά και τον έλεγχο των οδών μεταφοράς ( αγωγοί , Α. Μεσόγειος ) 3) ΕΠΙΡΡΟΗ : της χρειάζεται για να επιτύχει τα παραπάνω 1 και 2 και… Read more »

Serafino

“το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, …. και έχει απλώσει τα καλώδια με τα οποία διεξάγει σεισμικές έρευνες” Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξέρει τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί η ελληνική διπλωματία τα δεδομένα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες. Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έθεσαν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν, δεν σκοπεύουν να υποστηρίξουν. Αν ότι είχε ειπωθεί, απευθυνόταν στην τουρκική πλευρά ως ένα είδος πρόκλησης ώστε να κάνει λάθη που θα τα εκμεταλλευτούμε, μπορώ να το καταλάβω. Μακάρι να είναι έτσι γιατί το τίμημα που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή… Read more »

GK21

Λαθος.Στη Συρια τα εβλαψε.Πλεον χωρις το ΟΚ του τσαρου στη Συρια δεν κουνιεται ουτε τουρκικη αρβυλα.

Vassilis13

Δεν αλλαξε κατι με τα Ιμια. 3 ελληνες πέθαναν, παιδιά εχασαν τον πατερα τους, γυναίκες τους αντρες τους….αλλα σιγα μωρε

Fazer

Το oruc reis κάνει κάτι παράνομο αυτή την στιγμή. Κάνει σεισμογραφικές έρευνες σε ΑΟΖ που θεωρούμε ότι ανήκει στην Ελλάδα για αυτό και κάναμε αντί navtex. Γιατί το κάνει έχει σημασία, προφανώς για να δείξει σημαία η Τουρκιά, μετά την καρπαζιά που φάγανε από την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Thanos74

Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως συμφέρει τη τουρκια να χάσει σε ένα θερμό επεισόδιο. Αν για παράδειγμα χάσει 7-8 φρεγάτες και χάσουμε (αν χάσουμε) 2 αυτό σημαίνει καταναυμαχηση και θα κλειστούν στους ναυστάθμους. Για να μην πω τι θα γίνει στον αέρα (που το ξέρουν και το ξέρουμε) και τι επιπτώσεις θα έχει στην αεροπορία τους και στις υποδομές της. Μέτα με τα χεριά λυμένα με πλήρη επήρεια Καστελόριζου ( οι αδερφοί μας Κύπριοι δεν έχουν πρόβλημα) κάνεις ανακήρυξη ΑΟΖ που ενώνεται με την Κύπρο και φυσικά πας τα χωρικά σου ύδατα στα 12 μιλιά. Το αίτημα αποζημίωσης μου θυμίζει αυτό… Read more »

Costas6

Με έμφαση στην τελευταία πρόταση, αν βουλιάξουν 10 φρεγάτες και εμπλακούν οι αεροπορίες, μιλάμε για πόλεμο και όχι για θερμό επεισόδιο.

ETS

”Θα αξιώνουν αποζημιώσεις δις, ενώ θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις κι εμείς θα είμαστε οι επιτιθέμενοι.” Ετσι απλα επειδη το γραψαμε ετσι θα ειναι .. Και εμεις θα ειμαστε ηλιθιοι να τους δωσουμε αποζημιωσεις αντι να γραψουμε στα παλαιοτερα των υποδηματων μας υποτιθεμενες μαλιστα αξιωσεις .. Αλλωστε οι Τουρκοι εχουν πληρωσει δις αποζημιωσεων για την Κυπρο πλην ψιχουλων σε μεμονωμενα ατομα η για το πογκρομ στην Πολη το 55 και την γενοκτονικη εκδιωξη των Ελληνων κατα παραβιαση και των σχετικων συνθηκων περι αμοιβαιοτητας παρουσιας πληθυσμων εκατερωθεν και τοσα αλλα και εχουμε και εμεις φοβο μετα απο ολα αυτα .Χωρια οτι… Read more »

chikichiki

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο δεν έχω σχολιάσει αυτή την υπόθεση είναι η γενική συσκότιση που επικρατεί ως προς το τι συμβαίνει και το τι ισχύει. Επειδή νιώθω δυστυχώς πως αυτή η συσκότιση με επηρεάζει, δε νομίζω πως μπορώ να εδραιώσω άποψη. Παρόλα αυτά το κείμενο προκαλεί πιστεύω κάποια ερωτήματα. -Από τη μία το κείμενο λέει πως “Ακόμη κι αν η Τουρκία είχε αποδεχτεί πως εκεί είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα (υποσύνολο της ΑΟΖ), πάλι θα μπορούσε να απλώσει δίχτυα ή καλώδια.”. Εγώ το ερμηνεύω αυτό ως δήλωση νομιμότητας, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν παρανομεί. Δεν έχω γνώμη, δεκτό. Μετά όμως… Read more »

GK_

Καποτε σε καποια στιγμη, αγνωστο ποτε, Ελλαδα και Τουρκια θα εχουν τους εκπροσωπους τους που θα βρεθουν απεναντι σε ενα τραπεζι διαπραγματευσεων με σκοπο τον καθορισμο των οριων και των «συνορων» των ΑΟΖ στα σημεια εκεινα που αυτες ακουμπανε η μια την αλλη. Εκεινη την ημερα στο ιδιο τραπεζι εαν θα τεθουν και αλλα θεματα ή οχι δεν μπορει να αποκλειστει. Στον χαρτη της αναρτησης σας τα ορια των ΑΟΖ με τα βιας εντοπιζονται και εμφανιζονται με μια πολυ λεπτη διακοπτομενη γραμμη. Το σκηνικο αυτο το ειδαμε προσφατα με την περιπτωση της Αιγυπτου. Μεχρι σημερα δεν υπαρχει καθορισμενη ΑΟΖ με… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

Ερντογάν: Το Τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στους αδελφούς και στις αδελφές μας στο Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο. Ομολογία στρατιωτικής συνδρομής;

 Πριν λίγη ώρα η τουρκική προεδρία έβγαλε μια ανακοίνωση συμπαράστασης για τον "δοκιμαζόμενο" λαό του Αζερμπαϊτζάν.https://twitter.com/trpresidency/status/1310202881669246977Το "κάθε μέσο" δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, και μάλλον επιβεβαιώνει...

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Οι μάχες συνεχίζονται, οι Αζέροι εξαρθρώνουν την αρμενική αεράμυνα με τουρκικά όπλα

 Οι μάχες συνεχίζονται στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το Αζερμπαϊτζάν να κάνει χρήση όπλων νέας τεχνολογίας όπλων που διαθέτουν για να εξαρθρώσουν την...

Greek FM: We expect from Turkey to immediately condemn the incident on Kastellorizo

The Greek Foreign Ministry on Sunday unequivocally condemned the insult of the Greek flag on the island of Kastellorizo on Saturday, in an announcement...

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι προκλήσεις απαιτούν από όλους υπεύθυνο πατριωτισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανάγκη υιοθέτησης από όλους ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, που θα επιτρέψει πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε μία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών...

Σκληρές μάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεγάλες απώλειες υφίστανται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, βομβαρδισμοί αμάχων στην Αρμενία

 Η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν εξελιχθεί σε κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν αρμενικές αναφορές για μεγάλες απώλειες από πλευράς αζέρικου...
- Advertisement -