16.5 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Τι θα γίνει αν η Ουκρανία παραλάβει δυτικά άρματα M1A1 Abrams...

ΑΠΟΨΗ: Τι θα γίνει αν η Ουκρανία παραλάβει δυτικά άρματα M1A1 Abrams και Leopard2;

- Advertisement -

Η διάρκειας 3 ημερών (υποτίθεται) και πολλών μηνών στην πραγματικότητα, “Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μπει σε νέα φάση μετά την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν. Βέβαια οι εικόνες πανικού στα αεροδρόμια, με τους Ρώσους να φεύγουν μαζικά για την Τουρκία, τη Γεωργία και άλλλες χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικές για την υπερδύναμη. Αλλά, καλώς ή κακώς, ο Πούτιν επιβεβαίωσε πως η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση απέτυχε. Και πάει σε πόλεμο, πλήρους κλίμακας.

H Γερμανία ενέκρινε την πώληση οβιδοβόλων RCH-155 στην Ουκρανία!

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Κατά την άποψη μας όχι κάτι διαφορετικό από ήδη βλέπουμε. Αν ο Πούτιν ήταν λίγο πιο προνοητικός, θα κινητοποιούσε τις εφεδρείες του νωρίτερα, και θα τις είχε για λίγους μήνες σε φάση επανεκπαίδευσης. Δεν θα είχε δαπανήσει τα αποθέματα των σύγχρονων αρμάτων μάχης σε πολυέξοδα “γιουρούσια” μέσω των αυτοκινητοδρόμων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν θα είχε φτάσει να επαναφέρει σε υπηρεσία άρματα Τ-62 ή να επιστρέφει από τη Συρία τους S-300 που είχε δώσει στον Άσαντ. Με Τ-62 δεν πολεμάς ούτε το ISIS, όχι τους Ουκρανούς.

USTKA, Poland (June 9, 2018) A U.S. Marine Corps M1A1 Abrams tank attached to Tank Platoon, Fox Company, Battalion Landing Team, 2nd Battalion, 6th Marine Regiment, 26th Marine Expeditionary Unit, engage targets at night during live-fire training as part of exercise Baltic Operations (BALTOPS) 2018 at Ustka, Poland, June 9. BALTOPS is the premier annual maritime-focused exercise in the Baltic region and one of the largest exercises in Northern Europe enhancing flexibility and interoperability among allied and partner nations. (Marine Corps photo by Staff Sgt. Dengrier M. Baez/Released)

Για την ουκρανικη πλευρά τώρα, μετά τις ρωσικές φημολογίες πως οι εκτελεσθέντες στην Μπούτσα ήταν… ηθοποιοί, κυκλοφορεί τώρα άλλη αφέλεια: πως και τα φρέσκα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται σε όλη την Ευρώπη, είναι μισθοφόροι! Προφανώς υπάρχουν μισθοφόροι στη Δύση σήμερα, αλλά εδώ μιλάμε για παραφιλολογία ότι αυτοί είναι περισσότεροι από ότι στην Αρχαιότητα ή το Βυζάντιο! Πάντως, αγγελίες στη Δύση για μισθοφόρους δεν έχουμε εντοπίσει, ενώ στη Ρωσία η Wagner προσλαμβάνει τον οποιονδήποτε.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι είχε καταλάβει η Ρωσία αρχικά στην Ουκρανία, τι έχει μείνει σήμερα και γιατί

Όλα αυτά είναι ανόητη προπαγάνδα, καθώς η Δύση εκπαιδεύει τους Ουκρανούς, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές εφεδρείες να είναι συντονισμένες, ενώ οι αξιωματικοί τους είναι πλέον εμπειροπόλεμοι. Πέρα από όλα αυτά, οι Ουκρανοί έχουν καλές τηλεπικοινωνίες, έχουν πετύχει να διαφυλάξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, ενώ λαμβάνουν συνεχώς σύγχρονο οπλισμό κι εξοπλισμό.

Όπως στην αρχή του πολέμου τη διαφορά έκαναν τα φορητά αντιαρματικά NLAW, Javelin κ.α. έτσι και το καλοκαίρι τη διαφορά την έκαναν τα ρουκετοβόλα HIMARS και τα MLRS. Όπου οι Ουκρανοί μπορούν και να χτυπούν αποστάσεις σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων με ρουκέτες GMLRS με δολοφονική ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό, κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού πυροβολικού, αφήνοντας εκτεθειμένη την πρώτη γραμμή και εκμηδενίζοντας το ρωσικό πλεονέκτημα της ανώτερης ισχύος πυρός.

Το Βερολίνο απαντά στην κριτική για την Ουκρανία δημοσιεύοντας το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

Φυσικά μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και τα δυτικής προέλευσης πυροβόλα, τα γαλλικά CEASAR, τα αμερικανικά Μ777, τα γερμανικά PzH2000, τα νορβηγικά Μ109… Αλλά οι ποσότητες που έχουν λάβει οι Ουκρανοί, δεν μπορούν να συγκριθούν με τους απίστευτους αριθμούς των ρωσικών πυροβόλων που έχουν αναπτυχθεί.

Οι ουκρανικές απώλειες σε τεθωρακισμένα τώρα, καλύπτονται με διάφορους τρόπους, κυρίως όμως με το εγκαταλελειμένο ρωσικής προέλευσης υλικό. Πολλές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, επισκευάζουν ουκρανικά ή ρωσικά άρματα μάχης, τα εξοπλίζουν με προηγμένα συστήματα επικοινωνιών, και ξαναστέλνονται στην πρώτη γραμμή. Έτσι οι Ουκρανοί έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις, που είναι απολύτως απαραίτητα τα άρματα μάχης.

Μπορεί κάποιοι να γελούσαν με τις αποστολές Μ113 κι άλλων ΤΟΜΠ στην Ουκρανία, αλλά άρματα μάχης χωρίς συνοδεία μηχανοκίνητου πεζικού, θα είχαν την τύχη που είχαν τα ρωσικά τον Μάρτιο. Η Ουκρανική επίθεση, δεν θα μπορούσε να ήταν επιτυχημένη, αν δεν ενέπλεκε και εκατοντάδες τεθωρακισμένα. Πάμε όμως παρακάτω.

Ο Πούτιν, εκτός από την κήρυξη πολέμου, και την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών δεν μπορεί να κάνει πολλά. Τα τεθωρακισμένα του δεν επαρκούν όπως φαίνεται, αλλιώς δεν θα βλέπαμε να φθάνουν στο μέτωπο υλικό της δεκαετίας του ’60 και ’70. Ας υποθέσουμε όμως πως δεν έχουν τελειώσει και η Ρωσία μπορεί να κινητοποιήσει άλλα 500 Τ-80/Τ-90, καθώς και 500 Τ-72. Πως μπορεί να απαντήσει η Δύση;

Οι δυτικές χώρες έχουν δώσει μεγάλη ποικιλία όπλων στην Ουκρανία πλην αρμάτων μάχης, ή τουλάχιστον τέτοιων δυτικής τεχνολογίας. Στην Ουκρανία έχουν φθάσει βέβαια παράγωγα του Τ-72, αλλά αυτά δεν είναι game changer σε επίπεδο “θώρακα” όπως π.χ. το HIMARS στα ρουκετοβόλα, ή τα PzH2000, CEASAR, Μ777 στα πυροβόλα. Έχει η Δύση περισσευούμενα άρματα μάχης; Κυρίως δύο χώρες, οι ΗΠΑ, με τα γνωστά σε όλους μας M1A1 Abrams και η Γερμανία με Leopard 2.

To M1A1 Abrams δεν είναι ότι πιο σύγχρονο στις ΗΠΑ. Αλλά και πάλι είναι περισσότερο ευκίνητο, ισχυρό, με καλύτερα ηλεκτρονικά και πολύ ανώτερη θωράκιση σε σχέση με οποιοδήποτε άρμα ρωσικής-σοβιετικής σχεδίασης σειράς Τ. Εκτός ίσως από το Τ-14 Armata, αν αυτό είχε μπει σε κανονική παραγωγή.

Το 1991 στον 1ο Πόλεμο του Κόλπου το Μ1Α1 έκανε πραγματικά “θραύση” εναντίον των ιρακινών Τ-55, Τ-62 και Τ-72, καταστρέφοντάς τα σε αποστάσεις που οι Ιρακινοί δεν μπορούσαν καν να δουν τους Αμερικανούς. Η δε θωράκιση του Μ1Α1 δεν κατάφερε να διατρηθεί από ιρακινά πυροβόλα (ή έτσι ισχυρίζονται οι Αμερικανοί), και σε κάθε περίπτωση η επιβιωσιμότητα του είναι ανώτερη οποιουδήποτε άρματος σε υπηρεσία σήμερα.

Τα γερμανικά Leopard 2 τώρα, δεν έχουν τις εκτεταμένες πολεμικές περγαμηνές που έχουν τα Μ1Α1, αλλά παραμένουν από τα πλέον ισχυρά άρματα μάχης στον κόσμο. Ακόμη και τα “παλιό” Leo2A4 με το πυροβόλο L44 των 120 χιλιοστών, μπορεί να είναι θανατηφόρο απέναντι στα πολύ ελαφρότερα -σοβιετικής σχεδίασης- ρωσικά άρματα μάχης. Τα δε μοντέλα Leo2A5/6 με την ακόμη πιο ενισχυμένη θωράκιση, σίγουρα είναι ανώτερα σε επιβιωσιμότητα από τα ρωσικά.

German Bundeswehr soldiers drive Leopard 2 tanks on the Grafenwoehr Training Area tank trails during Operation Iron Panzer Dec. 8, 2011. Iron Panzer is a combined live-fire exercise between the U.S. Army’s 3rd Squadron, 2nd Cavalry Regiment, and the German Bundeswehr’s 4th Company, 104th Panzer Battalion. This is the first combined live-fire exercise that will incorporate both the German Leopard 2 tank and the American Stryker Mobile Gun System.

Πέρα από τη θωράκιση, τα δυτικά άρματα υπερτερούν σημαντικά στα ηλεκτροοπτικά και στα συστήματα σταθεροποίησης του πυροβόλου. Θα εντοπίσουν και θα εμπλέξουν τα εχθρικά άρματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ οι πιθανότητες να πετύχουν στόχο ενώ κινούνται είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες θα έχουν τα ρωσικά σε αντίστοιχη αποστολή.

A German Leopard 2A6 from 3rd Panzer Battalion fires it’s main gun during the shoot-off of Strong Europe Tank Challenge. U.S. Army Europe and the German Army co-host the third Strong Europe Tank Challenge at Grafenwoehr Training Area, June 3 – 8, 2018. The Strong Europe Tank Challenge is an annual training event designed to give participating nations a dynamic, productive and fun environment in which to foster military partnerships, form Soldier-level relationships, and share tactics, techniques and procedures. ( U.S. Army Photo by Kevin S. Abel)

Με λίγα λόγια, δύσκολα μπορούν να αντιπαρατεθούν τα υπάρχοντα ρωσικά άρματα μάχης με Leopard 2 ή Μ1Α1. Δυστυχώς για τους Ρώσους, η κινητή αεράμυνα των Ουκρανών δεν θα επιτρέψει ούτε στην ρωσική αεροπορία να επέμβει, ούτε στα επιθετικά ελικόπτερα.

Το θέμα είναι που θα βρεθούν αυτά τα άρματα. Η Γερμανία έχει λίγα ετοιμοπόλεμα να δώσει. Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα διαθέσιμα, με άμεσα υποψήφια αυτά που αποσύρουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες. Πιστεύεται πως υπάρχουν κάπου 100 με 150 άρματα μάχης Μ1Α1 σε πολύ καλή κατάσταση, που μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία. Θα μπορέσουν όμως να χρησιμοποιηθούν;

Ο περίπλοκος κινητήρας των Μ1Α1 ίσως αποτελέσει πρόβλημα για τους Ουκρανούς μηχανικούς. Ακόμη η θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου των Μ1Α1 που μέχρι σήμερα δεν έχει μάλλον εξαχθεί, ίσως αποτελέσει σκόπελο στην παραχώρηση τους, ειδικά αν χρειαστεί αφαίρεση.

Το δεύτερο, και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, είναι η δυσκολία των Μ1Α1 και Leo2A4/5 να πολεμήσουν στην Ουκρανία λόγω οδικού δικτύου. Ενώ οι γέφυρες στη Δύση έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές για 60+ τόνους, στην Ανατολική Ευρώπη περιορίζονται στους 35+ τόνους. Έτσι, πολλά οδικά τεχνικά έργα δεν μπορούν να δεχτούν το βάρος των προηγμένων δυτικών αρμάτων. Κι όσο προχωρά ο χειμώνας και εμφανίζεται η “ρωσική λάσπη”, γέφυρες και άλλου είδους οδικές υποδομές, θα είναι απολύτως αναγκαία για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ των “Πρασίνων”: Να ενισχύσει η Γερμανία με άρματα μάχης την Ουκρανία

Θεωρούμε πως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε δει να στέλνονται στην Ουκρανία βαριά τεθωρακισμένα από τη Δύση. Το καλοκαίρι, κάπως “βολεύεται” η κατάσταση, αλλά το χειμώνα, θα δυσκολέψει περισσότερο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν δούμε 100 με 150 Μ1Α1 και 50 με 100 Leopard 2A4/5/6 σε ουκρανικά χέρια, όπως ήδη έχει αρχίσει να συζητείται διεθνώς, τότε θα δούμε πολύ διαφορετικής εξέλιξης ουκρανικές επιθέσεις…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

73 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
73 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικές προσφορές για τις κορβέτες του Ναυτικού, δύσκολη η επιλογή,...

138
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα από πλευράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι στο πρόγραμμα των κορβετών, όπου οι συμμετέχοντες...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1823: Η διακήρυξη του δόγματος Μονρόε,...

1
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (1758-1831) στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

«Βουκεφάλας»… μπουσουλώντας!

Για όσους αναρωτιούνται τι συμβαίνει σε ένα τροχοφόρο ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ σε μάχη.Ουκρανικό APC-4, αποκαλούμενο και "Bucephalus" («Βουκεφάλας»).

Η Κολομβία θα προμηθευτεί τέσσερα οχήματα Hunter TR-12 MRAP

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας αγόρασε τέσσερα νέα οχήματα Hunter TR-12 MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την τοπική εταιρεία...

Παραδόθηκε στο Αμερικανικό Ναυτικό το τελευταίο Arleigh Burke τύπου Flight IIA

Το αντιτορπιλικό Lenah Sutcliffe Higbee (DDG-123) παραδόθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και αποτελεί το τελευταίο Arleigh Burke τύπου Flight IIA που κατασκευάζεται. Διαθέτει ραντάρ...