30.4 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Ας συζητήσουμε σοβαρά για το τι είδους φρεγάτες χρειάζεται το Πολεμικό μας Ναυτικό

- Advertisement -

 

Το 2021, αν όλα πάνε καλά, θα είναι το έτος που το Πολεμικό μας Ναυτικό θα επιλέξει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, προφανώς παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ο λόγος που το ΠΝ “καθυστέρησε” για λίγους μήνες την επιλογή του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, είναι προφανής. Το ΥΠΕΘΑ εξασφάλισε ένα σημαντικό κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό, κι έτσι τα τελείως ανεπαρκή 160 με 180 εκ. ευρώ, έχουν γίνει τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ. Με αυτό τον το ΠΝ θα αποκτήσει 4 ικανότατες φρεγάτες που θα έχουν υποστεί έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό, κι όχι έναν “επιδερμικό”, που απλά θα αντικαθιστούσε παλιά συστήματα, με νεότερα.

Τα layers αεράμυνας του USN

Μερικοί προσεγγίζουν το θέμα τελείως “επιδερμικά”. Για παράδειγμα, θεωρούν οτιδήποτε “γαλλικό” ή “αμερικανικό”, το “απόλυτο”, και εκεί πρέπει να πάμε οτιδήποτε κι αν μας προσφέρουν οι υπόλοιποι. Άλλοι, σκέφτονται τα πλοία που ΘΑ βάλει σε υπηρεσία το τουρκικό ναυτικό, και σκέφτονται “θα έχουν πχ 32 ESSM, εμείς να έχουμε 40”. Δεν γίνονται έτσι οι υπολογισμοί. Τα τουρκικά πλοία πρέπει να βγάλουν κάποιες αποστολές, το ίδιο και τα ελληνικά. Το ΠΝ θα επιλέξει πλοία με βάση τις ανάγκες και τις απειλές, τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές. Όχι με λογική ποιος έχει μεγαλύτερο το πλοίο. Η σκέψη των Ελλήνων επιτελών είναι σε διαγράμματα σαν το παραπάνω. Απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100N

Τώρα, το περασμένο καλοκαίρι είμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε για δυο φρεγάτες [email protected], τις οποίες εδώ στην ΠΤΗΣΗ είχαμε ονομάσει [email protected] Helleniques. Οι [email protected] είναι το εξαγωγικό όνομα της γαλλικής φρεγάτας πολλαπλών χρήσεων FDI. Οι FDI όμως, είναι πλοία που δεν φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για το ΠΝ μας, συνεπώς το ΓΕΝ ζήτησε τον εξοπλισμό των πλοίων με επιπλέον όπλα και συστήματα, προκειμένου να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες του. Έτσι, ζήτησε CIWS RAM, STRALES, επιπλέον ASTER, και συζήτησε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των CAMM-ER.

Θέλουμε στρατηγική ναυτική κρούση; SCALP Naval (mdCN) για το ΠΝ στα υποβρύχια 209/1100 και 209/1200

SCALP Naval… Ένα “όνειρο” που δεν έχουμε καταλάβει πως προέκυψε. Μάλλον, από την εποχή που ήταν να παραλάβουμε 2 φρεγάτες FREMM, και που έχουν στο οπλοστάσιό τους τον προηγμένο cruise. Έτσι οι Γάλλοι, όταν αρνήθηκαν την παραχώρηση των δυο FREMM, πρόσφεραν τη δυνατότητα στις μελλοντικές ελληνικές FDI. Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει την ενσωμάτωσή τους, ενώ η τοποθέτησή τους στα ελληνικά πλοία θα γινόταν κάπου μετά το 2028. Συνεπώς, ας είμαστε ρεαλιστές, το ΠΝ δεν ήθελε (ούτε θέλει) δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, ούτε θέλει να κάνει τα πολύτιμα πλοία του από θύτες, θηράματα. Και το βασικότερο, δεν σκόπευε να πληρώσει 3,5 δις ευρώ για δυο πλοία.

Αυτή θα είναι η διαμόρφωση της [email protected] Hellenique, στην τελική ευθεία η υπογραφή της συμφωνίας με τους Γάλλους

Όταν ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβρη μίλησε για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, πολλοί είχαν εκπλαγεί, όχι όμως εμείς, και εξηγούμαστε. Το ΠΝ αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα με τις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S έπρεπε να ήταν ήδη κατσαρόλες, αλλά τα στελέχη του ΠΝ συνεχίζουν να τις διατηρούν επιχειρησιακές, προφανώς σε βάρος της υγείας τους. Το ΠΝ διέθετε 10 S, απέσυρε μια σε κακή κατάσταση (ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ), εκσυγχρόνισε (λέμε τώρα) τις 6, και διατήρησε τις τελευταίες 3 as is. Καλώς ή κακώς, το ΠΝ χρειάζεται 10 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Αυτές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με 2 FDI.

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών [email protected], “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

Κάποιες από αυτές τις φρεγάτες (τις 4 πολλαπλών ρόλων) θα μπορούσαν να είναι φρεγάτες αεράμυνας περιοχής. Στο μυαλό μας είχαμε τους ASTER 30 ή τους Standard SM-2 BlockIIIc, αλλά οι πύραυλοι αυτοί απαιτούν ισχυρές μονάδες, φρεγάτες σαν τις LCF (De Zeven Provincien) ή ακόμη και αντιτορπιλικά Type 45. Όμως ΠΝ, πρέπει πρώτα να λύσει το πρόβλημα των απαρχαιωμένων S, και μετά να κοιτάξει για αεράμυνα περιοχής. Βέβαια, οι Belharra είχαν το πλεονέκτημα να μπορούν να φέρουν ASTER 30 σε πλοίο μεγέθους φρεγάτες κάτω των 5.000 τόνων. Αλλά τελικά το κόστος τους είχε εκτιναχθεί κοντά πλέον σε αντιτορπιλικό  Arleigh Burke.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

Όσο κι αν μας αρέσει κάποιο πλοίο, είτε είναι η FDI, είτε κάποιο άλλο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στο ΠΝ υπάρχουν προτεραιότητες. Η πρώτη, απολύτως πρώτη, είναι η ανθυποβρυχιακή άμυνα. Η δεύτερη, λογικά είναι η αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης S, που κοντεύουν να συμπληρώσουν, ή έχουν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια στη θάλασσα. Οι δυο αυτές κορυφαίες προτεραιότητες, ψάχνουν να βρουν απάντηση τους επόμενους μήνες.

Μα καλά, δεν χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής;

Χρειαζόμαστε. Κάθε πολεμικό ναυτικό χρειάζεται αεράμυνα περιοχής. Το θέμα είναι πως το ΠΝ χρειάζεται για αρχή, πολεμικά πλοία. Δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά παρατήσαμε το ΠΝ στη Μοίρα του εδώ και 15 χρόνια. Δεν αγοράσαμε ποτέ τις FREMM-HEL, δεν αγοράσαμε ποτέ κάποια ενδιάμεση λύση, παρατήσαμε τα πλοία στη μοίρα τους. Είναι θέμα ναυτοσύνης των στελεχών που έχουμε αυτή τη στιγμή αξιόμαχο στόλο. Αξιόμαχο μεν, μη εύκολα επιβιώσιμο σε ένα σύγχρονο πεδίο ναυτικής μάχης δε. Δεν λύνονται όλα αυτά με δυο φρεγάτες [email protected]

EKTAKTO: Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου για το ΠΝ, εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, 4 ελικόπτερα MH-60R

Δεν απαντάμε έτσι στο θέμα περί αεράμυνας περιοχής. Θα κάνουμε εμείς μερικές ερωτήσεις, για να καταφέρουμε να φέρουμε κάποιους στον τρόπο λογικής του ΠΝ.

 1. Ας υποθέσουμε πως έχουμε πλοία με ASTER 30 ή SM-2. Ποια είναι η μέγιστη απόσταση που μπορούν να εμπλέξουν στόχο; 120 χιλιόμετρα ο πρώτος, ή 167 χλμ ο δεύτερος; μήπως η ΓΗ δεν είναι επίπεδη, και η εμπλοκή στόχων λίγο πάνω από τον ορίζοντα είναι πολύ λιγότερα χιλιόμετρα; μήπως είναι χαζομάρα να περιμένουμε τα τουρκικά F-16 να πετούν πχ στα 20.000 πόδια σε αποστολές TASMO και να κάνουν τους στόχους για τους ελληνικούς ASTER 30/SM-2; Μήπως τα τουρκικά F-16 θα εξαπολύσουν AGM-84, SOM-B/J, ATMACA από μεγάλες αποστάσεις, αλλά από ύψη που θα είναι απρόσβλητα από τους ASTER 30/SM-2;
 2. Ας υποθέσουμε πως έχουμε ASTER 30 ή SM-2, και το πλοίο πρέπει να αντιμετωπίσει πυραύλους, σε μαζική επίθεση που εντοπίστηκαν πάνω από τον ορίζοντα. Πόσους μπορεί αν κάνει χρήση ASTER/SM-2; καταρχάς, αν είναι ελληνική FDI μέχρι 16, αν είναι MMSC λιγότερους από 16. Μετά όμως τι γίνεται; Γιατί να τους αντιμετωπίσει στα 40 ή 50 χιλιόμετρα με ASTER/SM-2 και να μην το κάνει σε μικρότερη απόσταση, μαζικά;
 3. Μα καλά, σημαίνει αυτό πως είναι άχρηστη η Αεράμυνα Περιοχής για ένα ΠΝ; Και βέβαια όχι, και την χρειάζεται το ΠΝ, αλλά υπάρχει άλλος κίνδυνος για το ΠΝ, κάτι που όλοι τείνουν να ξεχάσουν.

ΑΠΟΨΗ: “Κι από που να αγοράσουμε τελικά φρεγάτες;”

Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΠΝ;

 1. Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει το ΠΝ είναι οι επιθέσεις κορεσμού με πυραύλους ναυτικής κρούσης και έξυπνα όπλα, παράλληλα με επιθέσεις από αεροσκάφη με βόμβες laser.
 2. Οι πύραυλοι αυτοί θα είναι είτε ATMACA που θα εκτοξεύονται από τα μικρασιαστικά παράλια, είτε από πλοία σε αγκύρωση κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Παράλληλα, η τουρκική αεροπορία θα ακολουθεί, προκειμένου με χρήση έξυπνων όπλων να βυθίσει τα πλοία.

Θα πρέπει να καταλάβουμε πως ναι, το ΠΝ πρέπει να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν  πρέπει να επιχειρεί και στο Αιγαίο. Το Αιγαίο θα κορεστεί από πυραύλους Harpoon και ATMACA, και εκεί δεν μπορεί να βοηθήσει η ΠΑ. Το ΠΝ, στην αντιμετώπιση των πυραύλων εναντίον πλοίων θα είναι μόνο του. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΠΑ και ΠΝ για κυνήγι πυραύλων Harpoon/ATMACA. Τα πλοία του ΠΝ δεν είναι Task Forces αεροπλανοφόρου, με F-14A/AIM-54A να καταρρίπτουν πυραύλους cruise, ούτε με F/A-18E/F. Ναι, για τα τουρκικά F-16 θα βρεθεί κάποιο F-16V/AIM-120C ή κάποιο Rafale/Meteor, αλλά για τις ορδές ATMACA, το ΠΝ είναι μόνο του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

Αυτή τη στιγμή, οριακά, οι φρεγάτες κλάσης S μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν πύραυλο σε απόσταση, και δυο (;) ή τρεις (;) σε εγγύς απόσταση. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο εύκολα θα κορεστεί η αεράμυνα μιας Kortenaer. Μια ΜΕΚΟ200ΗΝ, έτσι όπως είναι σήμερα, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει 3 ή 4 πυραύλους σε απόσταση, και αντίστοιχο αριθμό σε εγγύς απόσταση. Αλλά όλα αυτά, υπό ιδανικές συνθήκες, χωρίς βλάβες, και χωρίς ο ηλεκτρονικός πόλεμος να έχει δημιουργήσει προβλήματα στα πλοία. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν λέμε πυραύλους, εννοούμε και έξυπνα όπλα.

Τα πράγματα είναι περιέργως καλύτερα με τις πυραυλακάτους Super Vita. Οι τελευταίες, αν και στερούνται ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, εντούτοις μπορούν με την βοήθεια του σχετικά προηγμένου TACTICOS και του εκτοξευτή RAM να αντιμετωπίσουν θεωρητικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισερχομένων, χάρη στους fire and forget RAM. Φυσικά, ανάσχεση μπορούν να κάνουν και τα πυροβόλα των Super Vita. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε, πως μια “μικρή” Super Vita μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιθέσεις κορεσμού από μια Kortenaer.

161102-N-HD638-002
PACIFIC OCEAN (Nov. 2, 2016) The aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70) conducts a live-fire exercise with the ship’s RIM 116 Rolling Airframe Missile weapons system. Carl Vinson is underway conducting Composite Training Unit Exercise (COMPTUEX) off the coast of Southern California. (U.S. Navy Photo by Petty Officer 3rd Class Matthew Brown/Released)

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως από οποιοδήποτε σχέδιο έχει συζητήσει το ΠΝ, το καλύτερο σε αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού είναι η -θεωρητική δυστυχώς- [email protected] Hellenique. Με πυραύλους -τουλάχιστον 16-  ASTER 30, CAMM-ER, RAM (21 πύραυλοι), και STRALES, το πλοίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του σχεδόν τα πάντα σε ότι αφορά τις επιθέσεις κορεσμού. Το δε ικανότατο ραντάρ SeaFire θα μπορούσε να αντέξει σε παρεμβολές. Συνεπώς, θα χρειάζονταν δεκάδες πύραυλοι για να αντιμετωπιστεί μια [email protected], και να μπορέσει να νικηθεί η άμυνά της. Αυτό το γράφουμε για να καταλάβουν κάποιοι φίλοι τους λόγους που το ΠΝ συζητούσε μέχρι εσχάτως τη γαλλική λύση.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Δυστυχώς, από τις υπόλοιπες φρεγάτες που αυτή την στιγμή έχουμε σαν υποψήφιες, καμία δεν έχει αντίστοιχες δυνατότητες. Θεωρούμε πως μικρό πλεονέκτημα έχει ίσως η Type 31, αν αυτή φέρει 32 CAMM, RAM και STRALES. Καθώς οι 32 CAMM μπορούν να εκτοξευτούν όλοι μαζί εναντίον ισάριθμων στόχων, με RAM KAI STRALES, ένα πλοίο τέτοιο θα είχε επίσης ισχύ στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Στον αντίποδα, η “απλή”, “γαλλική” FDI με “μόλις” 16 ASTER 30, χωρίς CIWS και χωρίς STRALES, θα ήταν ζήτημα λίγων όπλων να κορεστεί η άμυνά της.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Φτάνοντας στην “αγαπημένη” πολλών αναγνωστών μας, MMSC, θα πρέπει να δούμε την τελική διαμόρφωση που θα έχει το ελληνικό πλοίο. Αν είναι όμοιο με την σαουδαραβική MMSC, τότε οι 32 ESSM δεν μπορούν να εκτοξευτούν όλοι μαζί σε επιθέσεις κορεσμού, συνεπώς και η σαουδαραβική MMSC θα βρεθεί σύντομα χωρίς άμυνα. Αν όμως το πλοίο φέρει STRALES, RAM/SeaRAM, τότε οι δυνατότητες βελτιώνονται σημαντικά. Μια MMSC με πυραύλους CAMM, STRALES, RAM θα είχε εξαιρετικές επιδόσεις απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού, και οι Τούρκοι θα έπρεπε να ξοδέψουν μεγάλο αριθμό όπλων για να ξεκλειδώσουν την άμυνά της.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!

Αν και θεωρούμε πολύ δύσκολο να γίνει, η επιλογή του CAMM απέναντι στον ESSM θα δώσει αρκετά πλεονεκτήματα στο ΠΝ. Θεωρούμε βέβαια δύσκολο το ΠΝ να εγκαταλείψει τον ESSM, ο οποίος ακόμη και στην έκδοση Block II δεν μπορεί να επιτύχει τον αυτοματισμό του CAMM ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε τέτοιου είδους επιθέσεις κορεσμού. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, πως η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, και το Ηνωμένο Βασίλειο “παρέκαμψαν” τον ESSM, και πήγαν στον CAMM. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, πως η Ιταλία “ποντάρει” στην ανάπτυξη του CAMM-ER, ενώ ο ESSM-ER δεν είναι κάτι περισσότερο από μια πρόταση.

Συμπερασματικά, το ΠΝ χρειάζεται αναμφίβολα πλοία που θα προσφέρουν σε πολλαπλούς ρόλους. Ένα φλεγόμενο Αιγαίο και μια Ανατολική Μεσόγειος θα είναι δύσκολα περιβάλλοντα, όχι μόνο για το ΠΝ αλλά και για τους Τούρκους. Το ΠΝ δεν μπορεί να μην είναι παρόν στην ελληνική ΑΟΖ, οι Τούρκοι δεν έχουν κάτι δικό τους για να είναι παρόντες. Συνεπώς, θα έχουν την ευχέρεια πληγμάτων σε χρόνο που θα επιλέξουν αυτοί. Το ΠΝ θα πρέπει να συνοδεύσει τις δυνάμεις ενίσχυσης του Καστελλόριζου, που σημαίνει πως τα πλοία του θα μπουν σε ακτίνα κρούσης Harpoon, ATMACA κοκ και να αντιμετωπίσουν δεκάδες από αυτούς σε συντονισμένες επιθέσεις.

Ντεμίρ: Επιτυχημένη βολή 200 χλμ. του εγχώριου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA

Οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, που θα μπορούν να φέρουν και να φιλοξενήσουν ένα τουλάχιστον ελικόπτερο MH-60R. Μαζί με ένα προηγμένο sonar, θα μπορούν να εκτελούν αποστολές ASW σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα πρέπει να μπορούν να αυτοπροστατεύονται, αλλά και να προστατεύουν πλοία που θα συνοδεύουν, από αεροπορικές/πυραυλικές επιθέσεις κορεσμού. Τα πλοία θα πρέπει να φέρουν συστήματα  CIWS, το πιθανότερο τύπου RAM, αλλά και πυραυλικό A/A σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις κορεσμού (CAMM, MICA VL, ίσως και ESSM BlockII). Οι δυνατότητες αεράμυνας περιοχής είναι επιθυμητές, αλλά έπονται των αναγκών για νέα πλοία πολλαπλών χρήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ ψάχνει να βρει λύση στην αεράμυνα περιοχής με ενδιάμεση λύση, με μεταχειρισμένα πλοία δηλαδή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ξέρουμε πως κάποιοι θα πιαστούν είτε από τον τίτλο, είτε από κάποια αποκομμένη φράση, και θα ξεκινήσουν να μας υβρίζουν, είτε στον ιστότοπό μας, είτε στα social media. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, μέρες που είναι, είναι να τους ευχηθούμε “Χρόνια Πολλά”.

 

Στο τεύχος της “Πτήσης” ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (κοντά σας -λόγω των επάλληλων αργιών- στις 05-01 περιλαμβάνουμε ένα σημαντικό άρθρο. 

«ΜΕΓΑ, ΑΛΛΑ… ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝ

Παραφράζοντας τη φράση του Περικλή, όπως αυτή καταγράφεται από τον Θουκυδίδη, «μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος», θα επιχειρηθεί να στοιχειοθετηθεί ότι η απόκτηση και διατήρηση ισχυρού στόλου, που θα επιτρέπει στη χώρα μας ισχυρή ναυτική παρουσία και αποτρεπτική προβολή ναυτικής ισχύος, κοστίζει πολύ! Πολύ περρισσότερο από όσο οι περισσότεροι φαντάζονται. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

271 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
271 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tnt-am

Ας ξεκινήσουμε ότι το ΠΝ χρειαζεται Φρεγάτες AAW/ASW και όχι LCS.
Λύσεις υπάρχουν απο Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία.
Το θέμα είναι να αποφασίσουμε με βάση τις δυνατότητες των Πλοιων που μας προσφέρονται τα οποία θα κληθούν να πολεμήσουν (αν και εφόσον) και όχι με Ναυπηγεία, FMS κτλ γιατι αυτά δεν θα βρεθούν απέναντι στον Τουρκικό ΠΝ.

Scalp_eg

έχει την τιμή των 4,4 δις δολαρίων για τέσσερα πλοία τύπου MMSC ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ για τέσσερα πλοία. Σε αυτό το ποσό πράγματι συμπεριλαμβάνονται όπλα και FOS.

η πρώτη για δύο φρεγάτες Belharra ελληνικής διαμόρφωσης κόστους 2,82 δισεκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη για δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αμφότερες προτάσεις περιλαμβάνεται πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και κόστος όπλων.

Εσεις οι ιδιοι εχετε γράψει ότι οι Γάλλοι έχουν επανέλθει με πρόταση για 4 πλοία.

Σας έχουμε ρωτήσει επάνελειμενα αν μπορείτε να τιμολογήσετε την τελική τιμή των 3,5 η 3,6 δις ευρώ που γράγετε συνέχεια για τα 2 πλοία.
Το ποσό των 2,82 δις ευρώ που έχει γραφτεί έχει τιμολογηθεί απόλυτα.

Αρα το τελικό δίλλημα είναι 4 μπελάρά (2 ελληνικης και 2 γαλλικλης διαμόρφωσης) με 4,82 δις ευρώ, vs 4 mmsc αραβικής διαμόρφωσης στα 3,97 δις ευρώ.
Τι αξίζει περισσότερο όταν και 4 μπελαρά θα έχουν αστηρ30 και οι 2 και mdcn, και οι mmsc τιποτα απο αυτα?

Nick

Το ΠΝ χρειάζεται άμεσα 6 πλοία και όχι 4. Και αυτό για αρχή.

GeorgeP

Δεν μπορουμε σε καμια περιπτωση να δινουμε καθε δεκα χρονια 5.5δις για καινουριες και αλλα 3 δις για υποβρυχια. Και μετα απο 10 χρονια το ιδιο.
Απλα τα κουκια δεν βγαινουν για καινουριες.

Η αποψη μου ειναι οτι πρεπει να παρει το ΠΝ ολες (η σχεδον ολες) τις type23 απο την Αγγλια και τις δυο Μ απο ολλανδια.

Αυτο λυνει το προβλημα για 15 χρονια,
και μενουν χρηματα και για υποβρυχια!

Τα οποια ειναι και αυτα ΠΟΛΥ παλαια, μερικα παλαιοτερα και απο τα πλοια επιφανειας, πραγμα το οποιο φερει μεγαλυτερη επικυνδηνοτητα για τα πληρωματα.
Γιατι αλλο να παθεις βλαβη στην επιφανεια… και αλλο στον βυθο!

Jimmy2

Καλα τα λετε, και συμφωνουμε σχεδον απολυτα μεχρι ενα βαθμο. Προφανως αυτο που περιγραφεται σαν απαιτηση, δηλαδη μεγαλες α/υ δυνατοτητες, μεγαλες δυνατοτητες μεσαιας και κοντινης αεραμυνας, και ταυτοχρονα τιμη χαμηλη τιμη ικανη για προμηθεια 10 μοναδων ΔΕΝ τα κανει ουτε η Μπελχαρα, αλλα δεν τα κανει ουτε η MMCS.

Η οποια εχει κοστος 1 δις/πλοιο η 950 εκατομυρια/πλοιο οπως λετε εσεις , αρα για να παρουμε 10 χρειαζομαστε καπου 10 δις ευρω. Αρα ΔΕΝ μας κανει Επισης συμφωνω οτι οι CAMM ειναι πολυ καλη περιπτωση, αλλα προφανως η πιστοποιηση τους στις MMCS δεν θα ειναι εντελως δωρεαν , οπως δεν θα ειναι και η προσθηκη δευτερου εκτοξευτη, Αρα δλδ ακομα κι αν ειχαμε τα 9-10 δις να δωσουμε αυτα δεν θα εφταναν να παρουμε 10 MMCS οπως τις θελουμε, ακομα κι αν ξεχασουμε ΟΛΑ τα δομικα τους προβληματα. Και πανακριβες, και δεν εχουν αντιαεροπορικη καλυψη μακρου βεληνεκους, και το κοντινο/μεσαιο τους συστημα υπαρχει καλυτερο στις αγγλικες φρεγατες.

Αρα στο δια ταυτα αυτο που περιγραφετε στο αρθρο σαν απαιτηση ειναι η Αγγλικη λυση, που υπαρχει μπροστα στα ματια μας Εχουν Camm, εχουν σοναρ τροπιδος, φιλοξενουν ελικοπτερο, αν χρειαστει παιρνουν και sm-2. Και εχουν και ενδιαμεση λυση τις t-23 που με μια αναβαθμιση κανουν ακριβως τα ιδια εκτος του sm-2. Και κοστιζουν και πολυ πιο φτηνα με 500 εκατομυρια ευρω για τη βασικη διαμορφωση. Προσθετω 100 εκατομυρια ευρω για τις αλλαγες που θελουμε για χρηση γενικων καθηκοντων και παμε στα 600. Υπολογιζω 250 εκατομυρια την καθε τ-23 με τον εκσυγχρονισμο.
Οποτε εχουμε 600χ5 , 3 δις για 5 ολοκαινουριες τ31 και 4 χ 250 1 δις για 4 εκσυγχρονισμενες τ-23 . 9 αριστες φρεγατες οπως τις περιγραφετε στο αρθρο αντι για 4 MMCS η 3 Μπελαρα. No brainer. Γιατι δεν προχωραει αυτη η λυση , αφου το θεμα ειναι καθαρα τεχνικο/επιχειρησιακο και δεν εμπλεκονται τιποτα πολιτικες πιεσεις η τιποτα υποπτα νταλαβερια? Τροφη για σκεψη

photographix

Προσωπικά μου καθησε πειστικά η άποψη για Absolon

Pyriflegethwn

Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που θίγει το άρθρο εμμέσως, είναι η εξαιρετική σημασία άμεσου εκσυχρονισμού της αεράμυνας των νήσων ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν στην κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων ή UAV που πετώντας δίπλα ή πάνω από αυτά προορίζονται για τα πλοία του ΠΝ. Σύγχρονα Α/Α συστήματα εφοδιασμένα με “δυνατά” ραντάρ, μπορούν να αποτελέσουν ένα κομμάτι στο παζλ της πολυστρωματικής άμυνας του ΠΝ. Δεν είναι τυχαίο που λυσσάνε οι γείτονες για αποστρατικοποίηση. Το κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστό πρόβλημα για αυτούς και μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο αν εξοπλιστεί και οργανωθεί σωστά. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για πρόθεση αγοράς τέτοιων συστημάτων. Ελπίζω να συμβαίνει απλά λόγω των άλλων πιεστικών προτεραιοτήτων ΠΑ και ΠΝ και με το νέο έτος να έχουμε ευχάριστα νέα και σε αυτό τον τομέα.

Dimitris_jp

Μεταφραση : Δεν μας κανουν οι SM2, ASTER 30. Θελουμε essm και κορβετοφρεγατες.

Digenis

<<Θεωρούμε βέβαια δύσκολο το ΠΝ να εγκαταλείψει τον ESSM, ο οποίος ακόμη και στην έκδοση Block II δεν μπορεί να επιτύχει τον αυτοματισμό του CAMM ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε τέτοιου είδους επιθέσεις κορεσμού. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση>>

O ESSMbl2 σε αποστασεις αναλογες του CAMM εως 25χλμ ειναι ακριβως ιδιας χρησης , Fire and forget με τον ενεργο του ερευνητη .Ο ESSMb2 εχει και πλεονεκτηματα ομως μεγαλυτερες αποστασεις απο τον CAMM βαζοντας σε λειτουργια των ημιενεργο ερευνητη για ενδιαμεση ανανεωση δεδομενων στοχους και στην τελικη φαση παλι ανοίγει ο ενεργος ερευνητής του αποσυφοριζοντας το ρανταρ …Επισης ο Rambl2 ειναι fire and forget σε λιγο μικροτερη αποσταση των 15χλμ … Διορθωστε με αν κανω σε κατι λαθος .
Αν και όταν έρθει ο CAMM-ER σε 4αδες θα ειναι ιδίων δυνατοτήτων με τον ESSMbl2 .

Ενα πλοιο αν ΔΕΝ εχει SM-2 ή Aster 30 ειναι προτιμοτερο να εχει πανω ESSMbl2 απο οτι CAMM .
Συνδιασμοι ειναι ASter30/SM2 Και CAMM ή Μονο ESSMbl2 και Ram .

Δεν εχω δεις καποιο πλοιο να εχει πανω και CAMM και Rambl2 …μπορει να μην εχει νοημα αυτος ο συνδιασμος λογο μικρης διαφορας αποστασης

Last edited 7 months ago by Digenis
Vassilis13

Συνδυασμός Μπελ “ελληνικης” κ γαλλικης διαμόρφωσης σου δίνει 96 αστερ 30…τουλαχιστον..αν εχουν κ οι 4 76αρι στραλες ειναι πολύ θετικό.
Μην ξεχναμε πως σε σχεση με τις mmsc εχουν κ πλεονέκτημα στον asw τομεα.

Όπως παραδεχεστε οι ίδιοι, εσσμ ειναι ξεπερασμένα. Αν ΌΝΤΟΣ σκεφτομαστε μελλοντικες απειλές πρέπει να φανε άκυρο οι mmsc που δν μας προσφέρουν κανενα σοβαρο πλεονεκτημα οταν οι αλλες χωρες πανε πρως cammer.

Όπως ελεγε ο Βγενόπουλος: if you pay peanuts you buy monkeys.
Το χειρότερο ειναι ομως να χρυσοπληρωσουμε τις mmsc…

Η Μπελχ@ρρα αξιζει την οποία υπέρβαση γτ πολυ απλα πας με την τεχνολογία κ αποκτας ποιοτικό πλεονεκτημα.

Με την mmsc δεν αποκτας ποιοτικα πλεονεκτημα κ δεν εχει συστήματα που θα δηλώνουν δυναμικό παρών κ στο μελλον.

265

Αυτό https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/japans-mitsui-es-launches-kumano-%E3%80%8C%E3%81%8F%E3%81%BE%E3%81%AE%E3%80%8D-new-30ffm-frigate-for-jmsdf/
Έχει ότι χρειαζόμαστε και μπορεί να φορτωθεί κι άλλο. Με CAMM-ER και Aster30 θα είναι ποίημα. Και το ραντάρ μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις 🙂

Αλλιώς, κάτι σαν αυτό https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate με ποιό σύγχρονα ηλεκτρονικά.

neverwill

Ελπίζω να δέχεστε χρόνια πολλά και γνώμες από άσχετους , γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω και τίς δύο δυνατότητες . Χρόνια πολλά λοιπόν , ξεμπλέξαμε με το πρώτο . Αυτή η ήττα στήν αναμέτρηση επιθυμίας και πραγματικότητας μάς μπερδεύει όλους . “Τι φρεγάτες χρειάζεται το ΠΝ ” τιτλοφορείται το άρθρο , μέσα του όμως έχει νομίζω μιά λογική αναντιστοιχία , στήν αρχή του μάς πληροφορεί ότι είναι απαράδεκτα 3,5 δίς για τίς Μπελάρες και στο τέλος μάς λέει ότι αυτό θα ήταν το μόνο ικανό πλοίο , κάτι δεν πάει καλά εδώ , θέλουμε φτηνό για να κλαίμε όταν θα πιάσει πάτο ή ένα ακριβό μαμάω καί δέρνω ? Τί είναι καλύτερο , δέν ξέρω , ρωτάω , 4 μελλοντικοί ύφαλοι ή 2 μολών λαβέ ? Κλείνοντας να ρωτήσω , είναι ή όχι το κλειδί για την όποια συμφωνία η ενδιάμεση λύση ? Χρόνια πολλά και πάλι .

Καταρχάς, σίγουρα είναι κρίσιμος παράγοντας η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, όπου είναι απαραίτητα δύο αλληλοκαλυπτόμενα συστήματα εγγύς άμυνας (CIWS). H ικανότητα αυτή όμως είναι συνάρτηση των φερόμενων ραντάρ και των αντίστοιχων όπλων. Αν το πλοίο έχει ραντάρ σταθερών κεραιών διάταξης φάσης σε συνδυασμό με βλήματα ενεργής καθοδήγησης, όπως τα CAMM, MIca & ASTER είναι σαφές πως μπορεί να αντεπεξέλθει, εφόσον βέβαια υπάρχει επαρκές απόθεμα βλημάτων. Όμως είναι καλύτερα η αναχαίτιση να ξεκινήσει σε μεγάλη απόσταση, παρά σε μέση ή κοντινή (βλ. δόγμα US Navy, RN κ.λπ.).Υπό αυτή την έννοια, πράγματι η Belharra HN, με SeaFire & 32 τουλάχιστον βλήματα, μαζί με STRALES-RAM, εξασφαλίζει αυτό το απαιτούμενο. H γαλλική FTI θα επιχειρεί μαζί με Α/Τ Horizon, οπότε αμβλύνεται η απαίτηση για το MN, αλλά όχι για το ΠΝ. Σε σχέση με τις MMSC, μόνο η τοποθέτηση ραντάρ διάταξης φάσης σε συνδυασμό με CAMM/CAMM-ER μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού. Παρόμοιος συνδυασμός απαιτείται και για τα υπόλοιπα υποψήφια πλοία (Type 31, Sigma κ.λπ.). Συμπερασματικά, το ΠΝ πρέπει ή να πάει σε επιλογή της Belharra HN ή να αποκτήσει πλοία (Ticonderoga;) που θα δρουν ως ναυαρχίδες ομάδων κρούσης (task force) και θα παρέχουν την κάλυψη σε μέσες-μεγάλες εμβέλειες, με τα υπόλοιπα πλοία σε επόμενα επίπεδα άμυνας. Πάντως, η συνεργατική αεράμυνα από συνδυασμό MMSC & MEKO 200HN δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα, κυρίως στον βαθμό που εξοπλιστούν αμφότερες με ραντάρ περιστρεφόμενης κεραίας TRS-4D & ESSM.

swan1908

ποπ κορν πάρτε αναμένονται πολλά σχόλια

Factor

Άρθρο καλό για προβληματισμό. Σίγουρα δεν λέει κάποια άποψη εκ μέρους σας και εγώ για να είμαι ειλικρινής μπερδεύτηκα.

Ουσιαστικά λέτε πως ενδιάμεση λύση μπορεί να είναι μόνο εξ Αμερικής μια Tico μια και αποκλείεται να αποδεσμευτεί AB με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα. Συνδέεται την ενδιάμεση λύση μόνο με τη αεράμυνα περιοχής. Κατα τη γνώμη μου αν προχωρήσουμε σε ενδιάμεση λύση πρέπει να είναι πλοία που θα αντικαταστήσουν τις 4 (3+1 παροπλισμένη) μη εξοπλισμένες S αλλά και τουλάχιστον 1 ίσως 2 φρεγάτες ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονίζονται. Το όποιο πλοίο για AAW θα πρέπει να είναι έξτρα κατά τη γνώμη μου αν επιλέξουμε να έχουμε τέτοιο πλοίο.

Επίσης μιλάτε στην αρχή πως πρωταρχικό σκοπός του ΠΝ είναι η αντιμετώπιση των υποβρυχίων. Δύσκολο να γίνει με MMSC αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρο επικεντρώνεται στο θέμα αντιμετώπισης επίθεσης κορεσμού που έρχεται να αναιρέσει πως ο πρωταρχικός σκοπός είναι να κυνηγάνε υποβρύχια τα πλοία του στόλου μας. Λίγο πολύ με βάση το συλλογισμό του άρθρου καμία φρεγάτα δεν θα τα πάει καλά με εξαίρεση μια φτιαγμένη MMSC όπως την φανταζόμαστε. Ολλανδοί, Γερμανοί με τίποτα, Άγγλοι μάλλον όχι, Belhara HN ίσως με όλα τα καλούδια που ζητήσαμε και ο Μεσσίας των φρεγατών (MMSC) με άλλη διαμόρφωση που δεν την έχουμε καν προταθεί ακόμα.

Πως να μην μπερδευτώ, επί της ουσίας δεν υπάρχει το καράβι που χρειαζόμαστε με βάση το άρθρο σας.

Τα πράγματα είναι απλά για μένα αλλά δεν ξέρω που θα βρούμε τα χρήματα να το κάνουμε πράξη, νομίζω θα πάει κοντά στα 9-10 δις

AAW – 2 Tico
Ενδιάμεση λύση – 2+2 La Fayette εκσυχρονισμένες με καλό σόναρ και RAM
Νέα Φρεγάτα – 4+2 Belhara HN

Μετά το 2030, εισαγωγή PESCO για παροπλισμό S στην αρχή και μετά τις La Fayette

Last edited 7 months ago by Factor
Vk77

Χρόνια πολλά και σε σας.
Ακολουθώντας τον συλλογισμό σας προκύπτει αβίαστα ότι η καλύτερη λύση για το ΠΝ είναι ο συνδυασμός type23 και type31. Εγώ θα διάλεγα τις type31 σε διαμόρφωση ΑΑ iver like.
Οι fdi επίσης με μια έξτρα 8αδα sylver με 32 camm θα ήταν σούπερ. Η άποψη μου είναι ότι είναι τραγικό λάθος για τους Γάλλους να μην τους πιστοποιούν γιατί εκτός ότι τα πλοία τους θα γίνουν σαφώς καλύτερα, θα κερδίσουν περισσότερα λεφτά από την πώληση σε εμάς και από την οικονομία κλίμακας για +4 πλοία,από αυτά που θα πληρώσουν για αυτήν την πιστοποίηση.

stam

Μεγαλους αριθμους πλοιων -στα οικονομικα μας δεδομενα- μπορουμε να βρουμε κανοντας οικονομιες κλιμακας,μαζικη παραγγελια ενος τυπου.Gowind 3100 ειτε μεταχειρισμενες type23.Τα φαραωνικα σχεδια για αντιτορπιλικα,φρεγατες δισεκατομμυριων θα οδηγησουν σε τρυπες δισεκατομμυριων και αναστολη παραγγελιων για ολο το στρατευμα.

massey-ferguson-65

Πανό κάτω οι δύο ποιο ευέλικτες ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα και ευελιξία είναι οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί…..άντε και οι Γερμανοί εάν το θελήσουν και προσπαθήσουν πραγματικά….ΟΙ Γάλλοι προσπαθούν αλλά μας πέφτουν πολλοί ακριβοί ….όσω για τους Αμερικανούς ….δεν ξέρω ….ακόμα περιμένουμε τι θα μας προσφέρουν με επίσημη απάντηση από το Κογκρέσο για την ενδιάμεση λύση και των οπλισμό των mmcs,αλλά κακά τα ψέματα μια sigma με οπλισμό των mmcs και με σόναρ γάστρας επιπλέον είναι ποιο φθηνές και αντί για 4 αγωραζεις 5 φρεγατες….τι προτηματε 4 ή 5 φρεγατες…εγώ προτιμώ τις 5 με ταμπουνια….ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ tchiconderoga…καλά, χρυσά…..αλλά πανάκριβα στην διατήρηση τους ακόμα και για το USN,και κακά τα ψέματα έχουν οργώσει τους ωκαιανους ,τα έχουν φάει τα καρβέλια τους όπως οι δυσμηρες οι S…
Είναι οι δεινόσαυροι του ψυχρού πολέμου που το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν επρόκειτο να καταφέρει να τα διατηρήσει για 20+ ακόμα χρόνια επιχειρησιακά ….ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΆΝΟΥΜΕ …ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΟΎΖΑ 3ΧL ΓΙΑ ΆΝΘΡΩΠΟ 50 ΚΙΛΏΝ!!!!

Zaxos

Τype 31με τα σωστα οπλα
Type 23
Mini sub η 214
Uav στα νησια
LORA στα νησια αντι για σκαλπ στα πλοια
Κ ειμαστε οκ
Να μονταρουμε κ τα kiowa κ ειμαστε πιο οκ για τα νησια

Tjololo

Στο άρθρο σας αν κατάλαβα καλά θεωρείτε καλύτερη για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού τη Γαλλική Belhara και ακολούθως την Αγγλική Type 31

Στο χέρι της Φλορανς Παρλι είναι να έρθει σε λίγες μέρες στην Αθήνα εν όψει Rafale…..με μια πρόταση που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε.

niknik

Καταρχην χρονια πολλα και με μια δημιουργικη νεα χρονια .
Τωρα οσον αφορα το ΠΝ,οντως χρειαζεται φρεγατες γενικων καθηκοντων οσο και αεραμυνας περιοχης.Διοτι,σκεφτειτε ενα επεισοδιο στην ανατολικη μεσογειο…
Η καλυτερη επιλογη θα ηταν 2 φρεγατες γενικων καθηκοντων και 2 με δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης.
2 φρεγατες με 16 aster 30 και 32 camm και 2 φρεγατες με 24 aster 30 και 32 camm, με επιπλεον 2 8πλους εκτοξευτες για mica vl στην πισω μερια του πλοιου.
Ετσι εχεις 2 φρεγατες με πληρη δυνατοτητες για αεραμυνα περιοχης και 2 γενικων καθηκοντων αλλα με επισης δυνατοτητα για αεραμυνα.
Αλλα ξεχασατε να αναφερετε,οχι σκοπιμα ελπιζω,οτι εκτος απο πυραυλικη επιθεση,οι νεες φρεγατες θα πρεπει να ανταπεξερθουν και στον ανθυποβρυχιακο πολεμο…Και σε αυτο ειναι πιο καταλληλες φρεγατες με σοναρ τροπιδας…
Το θεμα ειναι να μην υπαρξουν πολιτικες λυσεις αλλα να ειναι επιλογη του ΠΝ.Αυτοι οντως ξερουν, ισως για αυτο τοσα χρονια δε κοιτουσαν προς USA…
Τι θα ηταν υπεροπλο;Αλλα πανακριβο;
Belharra με 48 κελια… Ή οποιαδηποτε φρεγατα με 6 sylver… Να μπορει να φερει 32 aster 30, 64 camm και 16 mica σε 2 8πλους στο πισω μερος…
Αν υπηρχε Αι Βασιλης αυτο θα επρεπε να φερει…
Καλη χρονια σε ολους…

Last edited 7 months ago by niknik
photographix

Λύνει αρκετές απορίες το αρθρο

Costas6

Το ναυτικό πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει ρεαλιστικότερο και να πάψει να βάζει αυτογκόλ.
Λέγονται στο άρθρο αλήθειες που συχνά αγνοούνται.
Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα 6+4 φρεγατών. Προφανώς δε μπορεί να είναι ούτε φρεμμ ούτε μπελάρες ούτε κάτι παρόμοιο γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τόσα τέτοια πλοία. Οτιδήποτε με ένα σωστό ραντάρ, στραλες, ραμ, 1 οκταπλό και τον ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό είναι οκ, αν δεν κοστίζει πάνω από $5 δις η εξάδα με όλα μέσα.
Τέτοιες επιλογές υπάρχουν μπόλικες.
Και εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω πως μπλεκόμαστε σε τέτοιες συζητήσεις για ΔΥΟ πλοία όταν χρειαζόμαστε το λιγότερο έξι.

Και αν τελικά αποφασίσουμε πως λεφτά υπάρχουν, βλέπουμε τι θα είναι το +4. Από τίποτα μέχρι 4 φρεμμ ή ανάλογο, είναι 0 έως €5 δις ακόμα.

Και ενώ παλεύουμε σε λάθος (κατα τη γνώμη μου) κατεύθυνση, πάμε και μπλέκουμε τα θέματα ακόμα περισσότερο. Κολλάμε μια “ενδιάμεση λύση” στο ντιλ, στερώντας από τον εαυτό μας το 70% των επιλογών. Βάλε και μια “αναβάθμιση μεκο” μέσα, όλα σε ένα νοικοκυρεμένα, έτοιμο το άλυτο πρόβλημα, κανείς δε τα έχει όλα.

Αν είχαμε πράξει όσο καιρό το συζητάμε, δε θα χρειαζόμασταν ενδιάμεση λύση, θα έβγαινε το πρώτο τώρα.

ΥΓ Όχι ρε μάστορα, δε θα είναι Α/Α το βαπόρι. Εργαλείο για 40 χρόνια λιώσιμο θα είναι. Για στόλο Α/Α θέλουμε πάνω από 10 δις€. Και υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χαλάσεις τόσα λεφτά σε όπλα.

alepapadop

Απλά FREMM. Δοκιμασμένο και έτοιμο σκαρί να δεχθεί μεγάλο φόρτο όπλων για αυτοπροστασία αλλά και να απειλεί ότι πετάει σε απόσταση.

dk137

Για να μην πετάει αεροσκάφος στα 20χιλ πόδια κάτι πρέπει να το απειλεί εκεί, και αυτό είναι οι α/α πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Αν έχεις 4 φρεγάτες με 16 aster30 με το no escape zone που έχουν μπορείς να κατεβάσεις καμία 50αριά f16 αν πλησιάσουν το αιγαίο.Ουσιαστικά μετατρέποντας το αιγαίο σε no flight zone, το παιγνίδι έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει.

Ο μοναδικός κίνδυνος είναι οι επάκτιες συστοιχίες, οι οποίες μαντέψτε, ούτε αυτές μπορούν να κάνουν κάτι με την καμπυλότητα της γης και τα νησιά που παρεμβάλλονται. Με αεροπορική υπεροχή η στοχοποίηση είναι τραγικά δύσκολη, ενώ αν καταφέρουν να ρίξουν ατμάκα θα προδοθεί η θέση τους και θα δεχτούν τα απαραίτητα δώρα απο τα αεροσκάφη μας ή mdcn από τις φρεγάτες.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

 1. Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι οι επιθέσεις κορεσμού και τα τουρκικά U-214 είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις νέες φρεγάτες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα όπλα και τους κατάλληλους αισθητήρες για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
 2. Άμυνα απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού : Χρειαζόμαστε ισχυρό ραντάρ με δυνατότητες εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού στόχων. Στην πρώτη γραμμή αμύνης χρειαζόμαστε έναν πύραυλο σαν τον CAMM ER , δεύτερη γραμμή αμύνης 2 searam, και τελευταία γραμμή αμύνης πυροβόλα τύπου strales + millenium. Εαν οι MMSC έρθουν με TRS-4D fixed panel, 2 mk 41 ( 40 camm er + 6 VL ASROC ), 2 Searam, strales + millenium και σύγχρονα decoys θα είναι όντως ένα εξαιρετικό πλοίο σε αυτόν τον τομέα ( και δεν είμαι ιδιαίτερα θερμός με την επιλογή των MMSC ). Τα πυροβόλα τύπου millenium/phallanx δεν έχουν ξεπεραστεί, αντίθετα είναι αυτά που είναι πραγματικά δοκιμασμένα ( δεν λέω συγκεγκριμένα για το millenium, μιλάω γενικά για τα πυροβόλα CIWS ) . Μόνα τους πλέον δεν δύνανται να προστατέψουν το πλοίο, αλλά μαζί με CIWS τύπου Ram είναι η τέλεια τελευταία γραμμή αμύνης καθώς την χωρίζουν σε 2 μέρη. Με 32 ESMM και ένα searam θα είναι ένα πολύ μέτριο πλοίο που οι κίνδυνοι θα το προσπεράσουν σύντομα.
 3. Άμυνα απέναντι στα 214 : Soft+Hard Kill για τορπίλλες, υψηλή ταχύτητα, αθόρυβη πλεύση, σόναρ τροπίδας + συρόμενο σόναρ. Δυστυχώς. Το σόναρ τροπίδας δεν υπήρξε στις LCS επειδή αυτές δύνανται να ῾τρέξουν᾽ με 45 kn. Η δική μας θα τρέχει με 32 kn άρα δεν υπάρχει δικαιολογία ως προς την ταχύτητα. Το σόναρ τροπίδας ήταν και είναι εκ των ων ουκ άνευ για το ΠΝ και δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με την προοπτική η νέα φρεγάτα να έχει μία τέτοια τρύπα.
 4. Η Μπελαρά με 64 CAMM ER + ram + strales ( θα έβαζα και 2 millenium στα πλάγια του ram μιάς και τα σχόλια δεν έχουν κόστος ) θα ήτο το καλύτερο πλοίο με διαφορά. Να το ζωγραφίσουμε να το βλέπουμε γιατί δεν νομίζω να γίνει πραγματικότητα με Γαλλική ευθύνη. Εάν η Γαλλία δεν είχε πολιτικούς δεσμούς με άλλες χώρες δεν θα είχε ούτε το ένα τέταρτο των εξαγωγών της..
 5. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι νέες φρεγάτες να διαθέτουν ένα εξαιρετικό επιθετικό όπλο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες. Εαν οι MMSC έρθουν με 8 harpoon θα είναι μεγάλη απογοήτευση. Στην ποσότητα των τούρκων ( 16 ΑΤΜΑCA ) πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε και με ποσότητα και με ποιότητα, αλλιώς θα βρεθούμε με έλλειμα πυρός. 8 NSM θα ήτο μία καλή λύση με καλύτερη τους 12 NSM. Πανάκριβος πύραυλος ναι, αλλά θα είναι το μόνο επιθετικό όπλο.
 6. Ανακεφαλαιώνοντας ( σε μία πιο οικονομική πρόταση ) μία MMSC με 32 CAMM ER, 8 vl asroc, 1 ram/2searam, strales, 12 NSM ( 8 πίσω και 4 μπροστά ) θα ήτο μία πολύ καλή επιλογή, πολύ ανώτερη των I class των Τούρκων.
sotbak

Οι σύγχρονες φρεγάτες του στόλου πρέπει να έχουν ΚΑΙ δυνατότητα αεράμυνας περιοχής χωρίς βέβαια να υπολείπονται και στα υπόλοιπα στρώματα αεράμυνας. Τα ενδιάμεσης λύσης πλοία – που ούτως ή άλλως πρέπει να βρούμε για να καλύψουμε και τον αναγκαίο αριθμό μονάδων και το δημιουργούμενο κενό αναμένοντας τις νέες ναυπηγήσεις – μπορούν επίσης να έχουν ανάλογες δυνατότητες χωρίς βέβαια τα προηγμένα ηλεκτρονικά μιας σύγχρονης σχεδίασης (αντιληπτό/κατανοητό). Πρέπει η πολιτική ηγεσία να κατανοήσει ότι παρά τις αντιξοότητες προέχει η άμυνα & η αποτροπή για να μην υποστούμε το αναλογικά αντίστοιχο των Αρμενίων. Θα πρέπει στη συγκυρία αυτή και νέες κύριες μονάδες επιφανείας να παραγγείλουμε και μεταχειρισμένες να βρούμε & να ενισχύσουμε το στόλο των Υ/Β. Και μέσα σε όλα να αναζητήσουμε και τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών οπλισμένων UAV, των HARPY και πολλών άλλων.

CKfurious

Ο ESSM είναι διαφορετική κατηγορια πυραυλου από τον CAMM
Ο ESSM έχει 50km ακτίνα δράσης διπλάσια του CAMM
είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος

Με τα ESSM το πλοίο αποκτάει κάποια ικανότητα αεράμυνας περιοχής
Μπορεί επίσης να καλύψει τα ελικόπτερα που θα εκτελούν ASW operations μέχρι τα 50km από το πλοίο
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα 25km του CAMM!
 
Επιπλέον ο CAMM είναι καινούργιο σύστημα για το Ναυτικό ενώ ο ESSM υπάρχει ήδη στις MEKO με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποστήριξη εκπαίδευση 
Με ένα σύστημα RAM και τους ESSM BII είμαστε 100% καλυμμένοι 

Η μεγάλη και κατεξοχήν πολιτική απόφαση είναι εάν θα μείνουμε με τα αμερικανικα όπλα η θα πάμε προς τα Γαλλικά ASTER

Υπενθυμίζω πως 16 ASTER30 έχουν οι FORMIDABLE αλλα και οι DOHA στους 3500TN  
1200-1500TN λιγότερους από τις [email protected]!!
 
Πλοία ναυπηγημένα και δοκιμασμένα HDH!!

christos_choris_a

Το ‘χω ξαναπεί και το ξαναλέω. Οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου μπορούν να εξοπλιστούν με μονάχα 16 ( ή και 12) ESSM-block II και ΤΡΙΑ RAM : δύο στις κορυφές του υποστέγου του ελικοπτέρου κι ένα στην πλώρη πίσω απ’ το κανόνι. Θα πρέπει να είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ( ανάμεσά τους θα μπορούσαν να είναι και οι 2 μεταχειρισμένες Lafayette που δεν θα υποστούν εκσυγχρονισμό ) μιας και θα χρειαστεί να καταβληθούν και κονδύλια για την αναβάθμηση των 2 μεταχειρισμένων λύσεων που θα αποτελέσουν την αεράμυνα περιοχής ( Tico ή Type-23 ). Επιμένω οτι τα RAM απ’ τις πυραυλακάτους πρέπει να πάνε στις φρεγάτες ( Meko ) και στις Super Vita να τοποθετηθεί Phalanx. Επειδεί θα πάμε αναγκαστικά σε μικρότερη οροφή στα μεγάλα πλοία θα ήταν καλό να συνεχιστεί το πρόγραμμα των Super Vita μέχρι τις 12 μονάδες.

zap

 Καλώς ή κακώς, το ΠΝ χρειάζεται 10 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Αυτές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με 2 FDI.

-Επιτελους ερχεστε στα λογια μου!

“Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει το ΠΝ είναι οι επιθέσεις κορεσμού με πυραύλους ναυτικής κρούσης και έξυπνα όπλα, παράλληλα με επιθέσεις από αεροσκάφη με βόμβες laser.”

-Επιτελους ερχεστε στα λογια μου! ^2

το καλύτερο σε αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού είναι η -θεωρητική δυστυχώς- [email protected] Hellenique. Με πυραύλους -τουλάχιστον 16- ASTER 30, CAMM-ER, RAM (21 πύραυλοι), και STRALES, το πλοίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του σχεδόν τα πάντα σε ότι αφορά τις επιθέσεις κορεσμού.

-Ειχα την εντυπωση οτι οι CAMM-ER ειναι σε τοσο θεωρητικο επιπεδο στις FDI οσο και οι Τομαχωκ στα θεωρητικα ΑΒ που θα παιρναμε θεωρητικα τον περασμενο Μαιο!

Η βαση του ολου θεματος ειναι λαθος και ακριβως για αυτο επιτρεψτε μου να πω οτι επεμενα για την χρησιμοτητα των Τικο στο ΠΝ.

Ειτε CAMM, CAMM-ER ειτε ESSM το ΠΝ χρειαζεται πλοια με κελια, κελια, κελια…

Μιλαμε για το ποσο ακριβοι ειναι οι ταδε και οι δεινα πυραυλοι και ξαχναμε τι αντιπροσωπευουν. Δεν ειναι παρα μονο πυρομαχικα. Πυρομαχικα που χρειαζεσαι να αντιμετωπισεις συγκεκριμενες απειλες.

Πολυ λιγο λοιπον μας απασχολει ποσα κελια και τι CIWS ή οχι βαζουν οι Γαλλοι και οι Ισπανοι στα πλοια τους γιατι δεν εχουν αντιπαλο την Τουρκια στο Αιγαιο και ΔΕΝ τους νοιαζει καν το προβλημα!!!

Ξερετε τι σκαφη χρειαζεται το ΠΝ, σκαφη με φορτο τουλαχιστον:

64 πυραυλους τυπου ESSM, CAMM
24 minimum τυπου SM2, ASTER30
2x RAM minimum
2x Phalanx CIWS minimum
1x Strales minimum
16x supersonic Anti Ship minimum.

Avoid the use of FCRs at all if possible but go for integrated FCR AESAs.

Και αυτα δεν τα εγραψα για να μετρησω και εγω το δικο μου διπλα σε αυτα που λενε αλλοι συναναγνωστες, αλλα για να σας καταδειξω το μεγεθος του πραγματος για το οποιο θα επρεπε να μιλαμε.

Μπορειτε να λετε και να λεμε οτι θελουμε σε σχεση με το κοστος αυτων που εγραψα παραπανω, αλλα στο τελος τις ημερας εαν βαλεις τα παντα κατω με χαρτι και μολυβι που λεγανε και οι παλιοι, συνυπολογισεις τα UAV που αναπτυσει η Τουρκια, τους αντιπλοικους, τους cruise που ερχονται, τα ελικοπτερα της, τα μαχητικα της και τα πλοια, τον αριθμο και με τον οπλικο φορτο που τα ναυπηγει, τοτε αναμφισβητητα καποιος καταληγει σε αυτον τον φορτο για τις φρεγατες χωρις να υπολογισει τον ανθυποβρυχιακο αγωνα.

Σας φαινεται πολυ και ακριβα. Tough luck baby… αμα κανεις την σουμα αυτο βγαινει σας αρεσει δεν σας αρεσει και ολα τα αλλα ειναι να αγορασουμε κανα 2 καινουργια πλοια για να τα στελνουμε στην Λημνο για να βουτανε μερικοι να πιασουν τον Σταυρο τα Θεοφανεια και να ανεβαινουν κανα 2 πολιτικοι με μεγαλα μουστακια να λενε μεγαλα λογια για το αξιομαχο του ΠΝ, γιατι για να πολεμησουν και να αντεξουν αυτα που ετοιμαζει η Τουρκια ΟΥΤΕ ΟΙ MMSC ΟΥΤΕ ΟΙ FDI ΟΥΤΕ ΟΙ Μ ΟΥΤΕ ΟΙ TYPE 23 ΟΥΤΕ ΟΙ FREMM ΕΙΝΑΙ!

Για να ειμαστε ειλικρινεις επιτελους. Λειτουργουμε συνεχως με την υποθεση οτι οι Τουρκοι ειναι ανοητοι και θα στειλουν 2 F-16 να βυθισουν μια φρεγατα. Ελεος πια ….

Αν δεν μας αρεσει το κοστος του πραγματικου εξοπλισμου για να μπορεσουμε επιτελους να αποκρουσουμε τους Τουρκους στο Αιγαιο ας κατσουμε κατω και ας δουμε ποση Ελλαδα αντεχει η μαγκια μας να παραχωρησουμε.

Μας βαρεθηκα ….

evaggelos

σιγουρα ειναι δυσκολα τα πραγματα παντως μια type 31 με type 23 ειναι καλα.

Manosss

Το ΠΝ δεν μπορεί να μην είναι παρόν στην ελληνική ΑΟΖ, ποτε ανακοινωσαμε ΑΟΖ??? τουλαχιστον βαλτε την λεξη μελοντικη η υποθετικη ΑΟΖ διοτη αυτη την στιγμη εχουμε με την Αιγυπτο μεχρι ενος σημειου…..

Υ.Γ Ας συζητήσουμε σοβαρά πιστευεται στην Πτηση οτι ο Κυργιακος Μητσοτακης ειναι καποπιος που θα μπορουσε να πει στις ΕΔ να ανοιξουν πυρ???

Εγω προσωπικα δεν το βλεπω.

ANDREW

Μιας και το ελληνικό ναυτικό είναι πρωτοποριακό, θα έπρεπε ο camm/ camm er να θεωρείται δεδομένος. Θα έπρεπε επίσης να συμβάλουμε και εμείς στην ανάπτυξη του camm er. Όταν ο camm είναι ελαφρύτερος κατά 50+% από τον essm και ο camm er ζυγίζει 160 kg, ενώ ο essm 225 kg, τότε η επιλογή του είναι μονόδρομος απ’ τη στιγμή που μπαίνει και quad pack. Αναρωτιέμαι εάν ο camm ήταν η λύση στο πρόβλημα των ΜΕΚΟ που δεν δέχονται μεγάλο φόρτο για λόγους ευστάθειας. Ας καθόμαστε εμείς λοιπόν να λιβανίζουμε τους essm, λες και δεν θα μπορούσε ελληνική εταιρία να πάρει μερίδιο της παραγωγής. Μιλάμε για έναν πύραυλο που μπορεί να φτιάξει τη μελλοντική αεράμυνα των νησιών και να τα προστατεύει από επιθέσεις κορεσμού με εμβέλεια 45+km. Μιλάμε για έναν πύραυλο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν τον συστοιχιών εδάφους, και από το ναυτικό και άμα γουστάρουμε και από την αεροπορία. Και ακόμα μιλάμε για το 2,5% που έχει η intracom από τους essm. Εάν αγοράσουμε και αντιαεροπορικές συστοιχίες και τους βάλουμε camm er και camm και τους βάλουμε και στα πλοία, τότε στάνταρ θα είχαμε το ίδιο ίσως και μεγαλύτερο ποσοστό. Μιλάμε για έναν πύραυλο που μπαίνει σε mk41, sylver, exls. Τον βάζεις παντού, ακόμα και σε αρματαγωγά (εάν τα λέω σωστά). Με άλλα λόγια θέλουμε φρεγάτες sigma με 64 camm er, 1 ram, strales η κάθε μία και ραντάρ ns100/200 μαζί με ecm και ανθυποβρυχιακή σουίτα και για αρχή 2+2 belharra HN. Ας πάρουμε δάνειο τώρα που έχουμε χαμηλό επιτόκιο και ας δώσουμε 2,5-3 δις για 6 sigma και 4,5 δις για 4 belharra HN. Τον Σκαραμαγκά έτσι όπως τον κάναμε, τυχεροί θα είμαστε εάν τον πάρει η Damen, και στέλνουμε και βοήθεια στους Γάλλους όπου χρειάζονται για να μπορέσουν και αυτοί να κόψουν κάτι παραπάνω απ’ τις belharra. Ας πιστοποιήσουν οι Γάλλοι στο setis των camm/camm er με δικά τους λεφτά και ας μην τον βάλουμε εξ’ αρχής απ’ τη στιγμή που οι bel me ram, strales, 32 aster 30 θα συνοδεύονται από sigma με 64 camm er, ram, strales. Να τη η πολυστρωματική αεράμυνα να και το ΑΑW, σου δίνου και τις 2 M και χώνεις asap τη MEKO για αναβάθμιση από τους Ολλανδούς.

GK21

Δεν ξερω τι φρεγατες χρειαζεται το Π.Ν.,αλλα σιγουρα ξερω τι φρεγατες δεν χρειαζεται.

1ον)Δεν χρειαζεται φρεγατες που θα μας φερουν πιο κοντα στις ΗΠΑ,στην Ιταλια η στη Γερμανια και σε οποιαδηπωτε αλλη χωρα που στα δυσκολα στην καλυτερη θα ειναι ουδετερη και στη χειροτερη με το μερος των τουρκων.Αν η κυβερνηση θελει να αγορασει “αγαπη” και “κατανοηση” και οχι πλοια,ας βγει να το πει καθαρα,να ξερουμε και εμεις με ποιους και με τι εχουμε να κανουμε.

2ον)Δεν χρειαζεται φρεγατες που η κατασκευη τους θα πρεπει να συνδεεται με ελληνικα ναυπηγεια.Οποιος θελει να δωσει δουλεια στους ελληνες ναυτεργατες ας παει να κανει το κοτερο του στην ΟΝΕΧ η στο σκαραμαγκα και ας το παρει μετα απο δεκα χρονια υπερκοστολογημενο.Στο φιναλε,ιδιωτικες επιχειρησεις ειναι τα ναυπηγεια.Ας βρουν πελατες στο εξωτερικο.Αρκετα δις τους ταισε το δημοσιο.

3ον)Δεν χρειαζετα πλοια(MMCS)που να συνδεονται με καποια μυστηρια,νεφελωδη ενδιαμεση λυση(ΑΒ,TICO),την οποια μαλιστα κανεις δεν μπορει να εγγυηθει.Παντως θα πρεπει να ειμαστε η μονη χωρα σε ολο τον γαλαξια που δινει 5δις με την ελπιδα να παρει οχι καινουργια αξιοπιστα πλοια,αλλα μεταχειρισμενα μαζι με τα κανουργια που θα ειναι πιο αξιοπιστα και χρησιμα απο τα καινουργια που χρυσοπληρωσε.Αυτα τα πραγματα ουτε οι ταλιμπαν δεν τα κανουν.

4ον)Δεν χρειαζεται πλοια(MMCS)που ουτε η ιδια η χωρα που τα κατασκευαζει δεν τα υποστηριζει.Αλλιως θα πρεπει να δεχτουμε πως οι αμερικανοι ειναι τρελοι για δεσιμο για να γυρνανε την πλατη σε ενα τετοιο “πλωτο θησαυρο” και να τρεχουν να δωσουν τα ωραια τους δολαρια στους ιταλους.

και 5ον)Δεν χρειαζεται πλοια(MMCS) που η χωρα που τα κατασκευαζει τα χρησιμοποιει σε αντι-πειρατικες και anti-drug αποστολες.Εκτος και αν εγω καταλαβα λαθος και το νουμερο ενα εθνικο προβλημα της χωρας μας ειναι τα ναρκωτικα και ο Χαιρεντιν Μπαρμπαροσα,οποτε παω πασο…….

anas

Προσωπικά θεωρώ τελείως περιττό ένα πλοίο να είναι εξοπλισμένο με RAM από τη στιγμή που θα έχει CAMM. Η FDI θα μπορούσε να σταθεί τίμια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αν είχε ιδανικά 2 Strales (1 στην πλώρη και 1 πάνω στο υπόστεγο) και στους 2 οκταπλούς Sylver είχε μια μίξη με 12xAster30 και 16xCAMM. Η Type23 με τους 32 CAMM δεν χρειάζεται RAM αλλά 1-2 CIWS Phalanx. Μήπως να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο η FDI να μην φέρει καθόλου Aster αλλά 32xCAMM και 32xCAMM-ER (σύνολο 64 Α/Α βλήματα)??? Η άμυνα περιοχής είχε προκύψει ως επιτακτική ανάγκη για το ΠΝ μετά την απόσυρση των Adams όταν τα πλοία έμειναν με τους ξεπερασμένους RIM7 SeaSparrow εμβέλειας 20χλμ. Ο ESSM με τα 50χλμ εμβέλειας άλλαξε τα πράγματα. Μια σημαντική απειλή είναι και τα οπλισμένα UAV με χαρακτηριστικά stealth που η εμβέλεια των όπλων τους βρίσκεται πέραν των CIWS (>10χλμ). Οπότε εκεί είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης CAMM ή ESSM. Οι MMSC θα άξιζαν μόνο αν η ταχύτητά τους ήταν άνω των 40 κόμβων. Για 30 κόμβους δεν χρειάζεται να πάμε σε ένα τόσο ιδιαίτερο σύστημα πρόωσης με τις αστοχίες που κατά καιρούς φαίνεται να έχουν παρουσιαστεί. Ποιο το όφελος ώστε να ρισκάρουμε αν είναι τα πλοία να φτάνουν μόνο τους 30 κόμβους?

Last edited 7 months ago by anas
Psixraimia

Δείχνετε ξεκάθαρα με όσα λέτε ότι οι φρεγάτες θα είναι στόχοι σε περίπτωση ελληνοτουρκικης συρραξης. Και θα πάρουν μαζί τους ανθρώπους και πανάκριβα όπλα. Δε μπορεί να σταθεί στόλος στο Αιγαίο, όπως ίσως μπορούσε στο παρελθόν.
Καινοτόμες, ικανές και κυρίως ΠΟΛΎ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ λύσεις είναι απαραίτητες

And20

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο την Τουρκία. Ανταγωνιζόμαστε μια νέα μορφή ενός δικτύου συνεργαζόμενων κρατών που με πρόσχημα φυλετικά και θρησκευτικά κοινά χαρακτηριστικά αναπτύσσουν ένα υπερεθνικό συνεργατικό μόρφωμα.  Στα πλαίσια αυτά η Ουκρανία, η Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία  κλπ αγοράζουν  όπλα από την Τουρκία, αναθέτουν τις υποδομές τους σε Τουρκικές εταιρίες, ενισχύουν τις τουρκικές τράπεζες κλπ. Απέναντι σε ένα τέτοιο διαμορφούμενο δίκτυο η υπο διαρκή πτώχευση Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμένεια. Λόγω τυχοδιωκτικών  πολιτικών του Ερντογάν η Τουρκία με άτσαλο τρόπο προχώρησε στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του υπερεθνικού μορφώματος που θέλει να δημιουργήσει και μας δίνει ορισμένες ανάσες.

Ωστόσο, η μόνη απάντηση της Ελλάδος απέναντι στις στρατηγικές της Τουρκίας είναι να γίνει μέρος ενός συμμαχικού σχηματισμού που να είναι διατεθειμένος να παλέψει για κοινές αξίες και συμφέροντα. Τονίζω τη λέξη «παλέψει». Η Ε.Ε. δεν αποτελεί, στην παρούσα φάση, παρά ένας ανώριμος οργανισμός υπερεθνικών συναλλαγών. Απέχει από το να αποτελέσει ένα κοινό υπερεθνικό μόρφωμα. Ωστόσο είναι μια καλή βάση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τους συμμάχους που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν έμπρακτα τη χώρα. Να κάνει ποικίλες συμμαχίες μαζί τους. Και να δημιουργήσει μια φαρέτρα γεωπολιτικών συμμαχιών που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά όρια.

Ιδιαίτερα με την Κύπρο πρέπει να αποκτήσουμε κοινές αμυντικές πολιτικές και στρατηγικές. Είναι έγκλημα το γεγονός ότι στην παρούσα περίοδο η Κύπρος απέχει από ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και δεν πράττει ούτε τα μίνιμουμ για να ενισχύσει την ελληνική εξοπλιστική προσπάθεια. ΘΑ μπορούσε να αιτηθεί μαζί με την Ελλάδα ένα κοινό πρόγραμμα προμήθειας κορβετών. Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον οπλισμό των ελληνικών φρεγατών. Να προμηθευθεί η ίδια δύο επιπλέον φρεγάτες που θα επιλέξει η Ελλάδα. Να χρηματοδοτήσει την προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ.   Χίλιες προτάσεις.

Η αποχή της Κύπρου από τέτοιες συζητήσεις την ίδια ώρα που η Αμμόχωστος γίνεται τουρκικό περιβόλι είναι το λιγότερο εντυπωσιακή.  

TCP

In my view, the Iver Huitfeldt and A200-class frigates could defend themselves against saturation attacks as well or even better than the [email protected] and the MMSC frigates. These are platforms that could accommodate a large number of VLS cells and a wide range of CIWS capabilities at a low integration and overall cost per ship compared to the [email protected] and the MMSC designs.

Thanos74

Με προβληματιζει η προυποθεση του αρθρου οτι εμεις θα ειμαστε μονιμος αμυνομενοι και το προβλημα ειναι πως θα αποκρουσουμε επιθεσεις.
Μα αν το πλοιο ειναι μονο για να αντιμετωπιζει τις επιθεσεις εναντιων του ξοδευοντας ολα τα ΑΑ οπλα του τοτε δεν βλεπω μεγαλη χρησιμοτητα.
Ομως HARPOON και EXOCET θα ριχνουμε και εμεις TASMO θα κανουμε και εμεις.Επισης η ΠΑ δεν ειναι αναγκη να κυνηγαει πυραυλους αρκει να κυνηγαει τους φορεις τους και μπορει και θα το κανει εκτος και αν δεχθουμε οτι θα αφηνουμε 20 F16 ανενοχλητα να ξανουν σκοποβολη στο στολο μας χλωμο το κοβω.Η γνωμη μου ειναι οτι θα εχει αρκετους μπελαδες να αντιμετωπισει για να αναλωνεται σε επιθεσεις ΤΑΣΜΟ διοτι παιζει να μην βρει βαση να γυρισει,Παρακτιους EXOCET θα ριχνουμε και εμεις και μην ξεχναμε τα 214…..

Ioannis2

Με τα χαρακτηριστικά που λέτε στην καλύτερη τιμή είναι ξεκάθαρα η type 31 , θα υπάρξει και καλή ενδιάμεση λύση. Μετά έρχονται οι δύο fdi+ 2 bel ελληνικές. MMSC μακράν ότι χειρότερο και ακριβότερο.

AFANISTIS

Αφου ειναι πολυ ακριβες οι μπελαρες γιατι δεν βλεπουμε την αλλη προταση των γαλλων??Ειναι πραγματικα αδικια για τις δυνατοτητες του πλοιου αυτου να το συγκρινουμε με τα LCS ή οπως αλλιως τα λετε.Γιατι δεν τα συγκρινετε κατευθειαν με το gowind 2500 /3100 που ειναι αντιστοιχο σε επιδοσεις με το LCS.Φυσικα ενα πετσοκομενο belharra μπορει να συγκριθει με το LCS.Ας παμε λιγο στο gowind.Εχουμε και λεμε.Η αιγυπτος πηρε με 1.5 δις 4 πλοια .Το 1 δις για τα πλοια το αλλο μισο για οπλα(gowind 2500).Τα ιδια ποσα και για την ρουμανια που πηρε επισης 4 με περιπου 1.5δις.Ας ειμαστε υπερβολικοι και το κανουμε 1.8δις για καλυτερο πακετο.Ινδικη επισης χωρα πηρε την gowind 3100 με 8 nsm και 16 κελια
και ciws στα ιδια λεφτα με μερικα εκατονταδες εκατομμυρια παραπανω.Οσο για το LCS φριντομ κλας που εχει στη λιστα το ΠΝ να πω οτι κανενα(!) δεν εχει καθετα κελια εκτοξευσης για sea sparrow στο USN .Στο USN ολα ειναι με sea ram της φριντομ ,τα μονο που εχουν καθετους εκτοξευτες(8 εναντιον 16 γαλ) ειναι τα πλοια σε διαμορφωση καταμαραν που σιγουρα δεν θα θελαμε γιατι εχουν τεραστιες αναγκες σε καυσιμα και συντηρηση και ενα τελειως ανορθοδοξο σχημα για την δικια μας περιπτωση.Η συντηρηση της liberty ειναι ακριβοτερη και ηδη ειναι ακριβη η συντηρηση του φριντομ σε σχεση με αλλα πλοια του ιδιου εκτοπισματος.Αρα εχουμε και λεμε.360 εκατ ανα πλοιο για την freedom μαζι με το οτι θα προσαυξηθει η κατα πλοιο τιμη διοτι τα καθετα κελια θα ειναι δικο μας addition .Επισης nsm ? Αυξηση διοτι ολα του USN εχουν harpoon και καποια παλιοτερα hellfire που θα τους βαλουν harpoon.Αρα μαζι με πυρομαχικα εχουμε 550-600 εκατομμυρια ανα πλοιο μαζι με τα πυρομαχικα.Εν αντιθεση εχουμε 250 εκατομμυρια ανα πλοιο για gowind 2500 (αναλογο εκτοπισμα με την freedom) μαζι με οπλα και ισως μια πιο αναβαθμισμενη εκδοση θα πηγαιναμε το πολυ 450 εκατομμυρια.Μην ξεχναμε οτι οπως ειπα το LCS εχει μεγαλυτερες αναγκες συντηρησης λογω του περιεργου συστηματος προωσης.Αρα με συντηρηση για 5 ετια και υποδομη συντηρησης παμε στην προσαυξημενη τιμη των 700 εκατομμυρια ”ανα πλοιο”( το βαζω σε εισαγωγικα γιατι ειναι ολα οσα χρειαζεται ) .Καμια σχεση το κοστος και η ποιοτητα σε σχεση με τι μπορει να προσφερει εναντιον μιας gowind 2500 ή μιας πιο αναβαθμισμενης 3100 (το κοστος ανα πλοιο 320εκατ).Ιδια πραγματα με μικροτερη τιμη.Ισα ισα η gowind εχει 16 κελια κατι που δυσκολα θα μπορουσε να χωρεσει η LCS σε χωρο διπλα απο το hangar ή στο μπροστινο μερο σαν την liberty με το πιθανοτερο να μπορει να εχει 8-12 κελια στο συνολο αν εβαζε και στις 2 μεριες διπλα απο το hangar.Επισης μην ξεχναμε οτι τα gowind εχουν ανωτερες δυνατοτητες απο το LCS και 6τορπιλες.Οποτε αν θελουμε να βαλουμε επιπλεον σοναρ για καλυτερες ικανοτητες εχουμε και αλλη αυξηση και τροποποιηση του σχεδιου που δεν παρεχει 2 σοναρ.Ηδη για να φτασει την gowind εχει αλλαξει θελεμιωδως το σχεδιο της φριντομ ,εχει πολυ μεγαλυτερη τιμη και θα χρειαστει ισως και κοστη ερευνας και σιγουρα περισσοτερους ελεγχους και τεστ απο οτι μια υποβαθμισμενη LCS της αμερικανικης γραμμης.Απο ολες τις αποψεις ειναι πιο συμφερουσα η γαλλικη προταση απο χρηματα και οπλα και μπορουμε να δωσουμε τα λεφτα που θα διναμε για μια LCS και να εχουμε ακομα καλυτερα ηλεκτρονικα ειτε επιπλεον πυραυλους αντιπλοικους και να παμε απο 8 σε 12.Στο επιχειρημα που καποιοι λεγαν ” μα τις εχουν οι αμερικανοι που ειναι υπερδυναμη και θελουν να κανουν πολεμους / να ειναι ετοιμοι συνεχως για πολεμους” απαντω οτι οι αμερικανοι εχουν ατελειωτους προυπολογισμους γιατι δωσαν 30δις για αναπτυξη και αλλα 24-25 δις για 25 lcs ενω θα μπορουσαν να εχουν τοσα νεα arleigh και δευτερον τις εχουν για τον κολπο του μεξικο.Δεν θα δουν ποτε πολεμο με κινα ,ιραν και αλλη σοβαρη δυναμη γιατι ξερουμε την καταληξη.Συνολικα μαζι με τα ραφαλ πετυχουμε και καλυτερη εκπτωση αν τους δωσουμε προγραμμα για gowind και ετσι μαζι με το προγραμμα της αναβαθμιση εχουμε και καλυτερα αντισταθμιστικα.Οι αμερικανοι δεν δωσαν ουτε καν arleigh και περιμενουν να μας πεισουν να αντικαταστασουμε πλοια 40ετιας με 40ετιας

GioFlo

Χρονια σας πολλα,καλη δυναμη και Καλη Χρονια να εχετε.

Επιστρεφουμε στα ομορφα-αντικειμενικα αρθρα, με ορθολογικες προτασεις και βαση σοβαρης συζητησης.Να ξεκινησω απο την σωστη σας τοποθετηση για το θεμα των Φρεγατων τυπου S.Ειναι κατι που ολοι γνωριζουμε και εχουμε παραδεχτει, οτι χρειαζονται αμεση αλλαγη.Δυστυχως αυτο δεν μπορει να γινει σε πρωτη φαση και θα χρειαστει και δευτερη αν οχι και τριτη.Οποτε αυτο το σεναριο θα “τραβηξει” εως το τελος της δεκαετιας, ισως και μεχρι τα μεσα της επομενης.Αρα αυτη τη στιγμη, το μονο που μπορουμε να κανουμε, ειναι να ξεκινησουμε για την αποκτηση των πρωτων τεσσαρων καινουργιων Φρεγατων Πολλαπλου Ρολου (ΦΠΡ) οπως εχει ανακοινωθει.Οπως πολυ σωστα αναφερατε και θεωρω οι περισσοτεροι αντιλαμβανομαστε, μια ΦΠΡ ειναι αυτο ακριβως που αναφερει το ονομα της.Κυριολεκτικα θα πρεπει να εχει δυνατοτητες AAW-ASW-ASuW αλλα και Στρατηγικης Κρουσης.Τωρα αν καποια απο αυτες τις δυνατοτητες εχει μεγαλυτερη εμφαση απο καποια αλλη ειναι κατι που θα αποφασισει το Π.Ν σε σχεση με τις ποιο αμεσες αναγκες και απειλες.Θα συμφωνησω ομως οτι λογω των Τουρκικων 214, αλλα και τη πληθωρα αντιπλοικων πυραυλων που διαθετουν οι απεναντι, η εμφαση θα πρεπει να δοθει κυριως στον Ανθυποβρυχικο Πολεμο και στον Αντιαεροπορικο-Αντιβληματικο Πολεμο.Εκει τα πραγματα ειναι απλα.Χρειαζομαστε μια πλατφορμα με εκτοπισμα ικανο να δεχθει τουλαχιστον δυο καθετους εκτοξευτες πυραυλων ε/α, ενα η και δυο συστηματα CIWS, το οποιο 100% θεωρω πως θα ειναι το RAM,συμφωνα με την ταση του Π.Ν στις τελευταιες ναυπηγησεις (Super Vita) και ασφαλως Πυροβολο Strales, το οποιο παρεπιπτοντως εχει ζητηθει να υπαρχει.Αρα σε Οπλικα Συστηματα εχουμε σιγουρη την επιλογη του RAM, σχεδον βεβαιη την επιλογη του Strales και “παιζει” αναλογα με την ΦΠΡ που θα επιλεγει ο εκτοξευτης και ο πυραυλος η οι πυραυλοι που θα την συνοδευουν.Συμπληρωματικα με τα Οπλικα Συστηματα, θα πρεπει να ειναι και τα Ηλεκτρονικα και λοιπα Συστηματα.To Radar θα πρεπει να ειναι Fixed για να αποφυγουμε την καταυγαση πυραυλων ημι-ενεργους καθοδηγησης αν υπαρχουν, για να “παιξουμε” οπως γουσταρουμε σε αυτον τον τομεα χωρις περιορισμους και το ESM/ECM θα πρεπει να ειναι στην αιχμη της τεχνολογιας.Θεωρω επισης πως ο Ηλεκτρονικος Πολεμος θα παιξει μεγαλο ρολο, ισως και μεγαλυτερο οπως εχει εξελιχθει η τεχνολογια, απο οσο νομιζουν καποιοι.Απο τα συμπερασματα που μπορουν να βγουν, αυτη τη στιγμη και χωρις να εχουμε γνωση ολων των προτασεων ολοκληρωμενων, η Belharra-HN ειναι μια ευκολη επιλογη.Συνδυαζει Οπλικη, Ηλεκτρονικη και Τεχνολογικη ανωτερωτητα σε ολα τα επιπεδα, εκτος ισως της Ναυπηγησης, της Ταχυτητας και της Αξιοπλοιας, οντας μια ΦΠΡ που δεν εχει πεσει ακομα στο νερο.Σε θεωρητικο επιπεδο, εχοντας σαν κατασκευαστη ενα Παγκοσμιο Κολλοσο σε αυτον τον τομεα( Naval Group), με αξιοπιστες και αξιοπλοες ναυπηγησεις διαχρονικα, ισως να μπορουμε να νιωσουμε μια μεγαλυτερη σιγουρια για τα τρια τελευταια που ανεφερα.Με βαση και αυτο μπορουμε να πουμε πως αν η κυρια Παρλι μας κανει μια συμφερουσα προταση τον επομενο μηνα, νομιζω πως το θεμα θα κλεισει θετικα για τους Γαλλους.Εμενα προσωπικα μου αρεσει πολυ σαν ΦΠΡ, ειναι πρωτη στις προτιμησεις μου και θα ημουν πολυ ευχαριστημενος αν επιλεξουμε την Belharra-HN.

Last edited 7 months ago by GioFlo
B-2SpiritPilot

Έχω μια απορία. Γιατί ψάχνουμε κάπου αλλού εκτός της Ολλανδίας, όταν τα δικά τους πλοία είναι αυτα που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Και κάτι για τον ανθυποβρυχιακο πόλεμο, [είμαι άσχετος] μήπως αυτός θα μπορούσε να γίνει από μικρές-
φθηνές-πολλές κορβετες;

kosmo76

Ε, έτσι όπως τα γράφετε σήμερα, δευτερεύουσα σημασία φαίνεται να έχει το σκαρί και οι συνδυασμοί βασικών συστημάτων, και το μόνο που να έχει σημασία είναι να κουβαλάει CAMM+Strales+RAM. That, or die…

Αν είναι έτσι, γιατί συζητάμε για ESSM και μάλιστα block II?
Επίσης, επιθετικά, τι αξιώσεις έχουμε? Καλώς κοιτάμε την άμυνα σε επίθεση κορεσμού 10άδων πυραύλων+βομβών+uav (wow!). Εμείς θα έχουμε παρόμοια ικανότητα χάρη στα ή σε συνεργασία με τα νέα πλοία?
Αλλιώς, είναι σαν να μιλάμε για ομάδα με 11 τερματοφύλακες 🙂

Χρόνια πολλά !

kosmo76

Ερώτηση: μπορούν να συντονιστούν 2 ή περισσότερα πλοία ώστε να μοιραστούν αποτελεσματικά τη μάζα των επερχόμενων απειλών? Αν ναι, μήπως και δεν χρειάζεται το κάθε πλοίο από μόνο του να είναι ικανό να αποκρούσει ολόκληρο τον αυτοκρατορικό διαστημοστόλο?

gouakis

Ξεχασατε να αναφερετε την υπαρξη των drones,ειτε TB-2 ειτε τυπου Harop. Αυτα θα ερθουν πρωτα,μετα οι πυραυλοι και τα laser bombs. Γι’αυτο η σωστη ερωτηση ειναι τι θα θελαμε να εχουν οι νεες φρεγατες σαν οπλα και αισθητηρες επανω τους.Το fixed radar ειναι μονοδρομος οπως και οι πυραυλοι με αυτονομη τερματικη καθοδηγηση. Τουλαχιστον 2 DS30 πυροβολα (ιδανικα 4) και 2 CIWS (συνδυασμος RAM και Phalanx). Οι θεσεις για Α/Α πυραυλους να ειναι τουλαχιστον 32. Συμπληρωνεις μετα και τι αλλο χρειαζεσαι…sonar,anti ship missiles,decoys..etc. Συνηθως ο πελατης( εμεις) λεει τι χρειαζεται και οι αντιστοιχοι πωλητες ( ναυπηγεια) σου λενε ποσο κοστιζει αυτο που θες. Εμεις λειτουργουμε αναποδα,προσπαθουμε να συμβιβασουμε τις αναγκες μας στα μοντελα πλοιων των πωλητων.
Η αγορα των φρεγατων πρεπει να ανεξαρτητοποιηθει απο την ενδιαμεση λυση και την κατασκευη εδω. Οι type 23 ειναι εξαιρετικο πλοιο για να βγαλουμε αλλα 15 χρονια.

epampapas

Aν ισχύει ότι το USN αποσύρει 6 Τico μέχρι τέλους του 2022 και μπορούμε να σκουπίσουμε και τις 6 (ακόμα και αν 1 κανιβαλιστεί για ανταλλακτικα) τότε αυτό θα κρίνει τελικά την προμήθεια των φρεγατών.

Το θέμα είναι οι ΗΠΑ θα μας δώσουν τόσα και τόσο ικανά πλοία που θα ανατρέψουν την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο;

Για την ακρίβεια δε θα ανατρέψουν καμιά κατάσταση αλλά θα επαναφέρουν το ΠΝ εκεί που ήταν, ο κυρίαρχος της περιοχής πριν την 15ετη περίοδο αφοπλισμού.

Το ζήτημα είναι λοιπόν καθαρά πολιτικό. Oι ΗΠΑ είναι σε τροχιά επαναπροσέγγισης με την Τουρκία και δεν νομίζω πως θα μας δώσουν ούτε ένα 1 Tico.

Δε θέλουν να πάρουμε game changer oπλικά συστήματα άμεσα. Αυτό φάνηκε με την υπόθεση με τα 6 μεταχειρισμένα F-35 που μας αρνήθηκαν.

Ίσως αν οι Γάλλοι έρθουν με δυνατή πρόταση για ενδιάμεση λύση τότε να μπορέσουμε να εκβιάσουμε 1 το πολύ 2 πλοία με την προυπόθεση ότι θα δώσουν αντίστοιχα και στην Τουρκία μερικά.

simos

Το ΠΝ δεν πρεπει να εγκλωβιστει σε μετριοτητες..πρεπει να παρει πλοια που να κανουν τη διαφορα..και αργοτερα μπορει να αντικαταστησει τις υπολοιπες S με τις φθηνοτερες EPC..πρωτα θα πρεπει να φτιαξει εναν πυρηνα απο 3-4 ισχυρα πλοια-οπως εκανε η Αυστραλια με τα Hobart- και γυρω απ αυτα να χτισει τον μελλοντικο του στολο..και φυσικα τωρα ειναι η ευκαιρια γιατι τωρα υπαρχει ο ιδιαιτερα αυξημενος προυπολογισμος και η πολιτικη βουληση..τα πλοια θα πρεπει να εχουν ισχυρα ρανταρ-AEGIS η SEAFIRE-δυνατοτητα Αεραμυνας Περιοχης,να μπορουν να αντιμετωπιζουν επιθεσεις κορεσμου,να εχουν ισχυρα Ηλεκτρονικα Αντιμετρα και κορυφαιες ανθυποβρυχιακες ικανοτητες..Λυσεις υπαρχουν,και με ανεκτο κοστος,ενω τα περισοτερα χρηματα πρεπει να κατευθυνθουν στον εξ-οπλισμο των πλοιων και οχι στο σκαρι..και φυσικα θα πρεπει να αναζητησουμε και την καλυτερη δυνατη ενδιαμεση λυση αφου τα καινουρια πλοια θα αργησουν να ρθουν..

Manolis1

Η καλύτερη λύση είναι:

Τώρα:
4 Type 31 με μερικές προσθήκες. Κόστος~2.5-3 δις.
4 Type 23. Κόστος~1 δις(;).
2 Type 214. Κόστος~800 εκατομμύρια.
Αναβάθμιση 4 MEKO 200 HN. Κόστος~400 εκατομμύρια.

Για το άμεσο μέλλον (2027-2030):
2 Type 31 σε διαμόρφωση Iver Huitfeldt. Κόστος~2 δις.
4 Scorpene. Κόστος~2 δις.

Και τέλος αγορά 4 ευρωκορβετών για την αντικατάσταση των 4 Type 23 την δεκαετία του 2030. Έτσι κλείνουμε από τις μεγάλες μονάδες του ΠΝ (υποβρύχιες και επιφανείας) και μας μένει η αντικατάσταση των πυραυλακάτων-κανονιοφόρων.

KonstantinosKaperonis

(Το ΠΝ θα πρέπει να συνοδεύσει τις δυνάμεις ενίσχυσης του Καστελλόριζου, που σημαίνει πως τα πλοία του θα μπουν σε ακτίνα κρούσης Harpoon, ATMACA κοκ και να αντιμετωπίσουν δεκάδες από αυτούς σε συντονισμένες επιθέσεις.) Αν πάνε εκεί οι γείτονες, εμείς πρέπει να πάρουμε ημβρο και τενεδο

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...