Τι συμβολίζει το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν” για τους Σκοπιανούς;

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

Σύμφωνα με όσο έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, είναι υπαρκτό το σενάριο της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Ματσεντόνγια» (Republika Ilindenska Makedonija – Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν). Από που όμως προέρχεται αυτό το όνομα και τι συμβολίζει;

Στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η εθνική επέτειος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αφορμή την Εξέγερση του Ίλιντεν που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1903, και θεωρείται η απαρχή της σλαβομακεδονικης εθνέγερσης.

Η Εξέγερση του Ίλιντεν (Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ήταν επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε από την αυτονομιστική Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους. Οι επαναστάτες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία ήδη να εποφθαλμιούν τμήματα της Μακεδονίας.

Η επανάσταση ξεκίνησε από το βιλαέτι του Μοναστηρίου και γρήγορα επεκτάθηκε σε αυτό της Θεσσαλονίκης και της Ανδριανούπολης. Παρά τις αρχικές επιτυχίες, η προσπάθεια απέτυχε και μέχρι το Νοέμβριο του 1903, η τάξη είχε αποκατασταθεί από τις Οθωμανικές Αρχές.

Η αντίδραση των Τούρκων ήταν δυσανάλογη της επαναστάσεως με μαζικές εκτοπίσεις και εκτελέσεις εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού. Οι απώλειες από τις μικρής εντάσεις μάχες ήταν σχετικά μικρές, αλλά η Οθωμανική εκδικητικότητα, οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Μια εκτίμηση κάνει λόγο για κάψιμο 201 χωριών, 30.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Βουλγαρία και 4.694 νεκρούς.

Θα έπρεπε να μεσολαβήσουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 για να λυθεί (ως ένα μεγάλο βαθμό) το μακεδονικό ζήτημα, με την Ελλάδα να παίρνει τη λεγόμενη “Μακεδονία του Αιγαίου”, τη Σερβία να καταλαμβάνει τη “Σλαβομακεδονία” και τη Βουλγαρία ένα μικρό μέρος της βορειοανατολικής Μακεδονίας.

Αν και η Εξέγερση του Ίλιντεν απέτυχε των στόχων της και καταπνίχθηκε εύκολα, αποτελεί σημαντικό ιστορικό σημείο αναφοράς για τους σημερινούς Σκοπιανούς. Μιλώντας υποθετικά (διότι ουδείς γνωρίζει εάν το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν” θα υιοθετηθεί), ενδέχεται ως ιδέα να συμπεριλαμβάνει ακόμη στις μέρες μας αλυτρωτικά στοιχεία, διότι ήταν μια Επανάσταση που επιχείρησε να αντιπροσωπεύσει όλους του “Μακεδόνες”, γεγονός που η τότε (1903) ελληνική εξωτερική πολιτική, ουδέποτε είδε με καλό μάτι.

Διαβάστε επίσης

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»: Το Όνομα Παραμένει η Ουσία…!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι το όνομα αυτό ανακοινώθηκε για να καεί. Να πούνε οι Σκοπιανοί ‘να, το προτείναμε, το δοκιμάσαμε αλλά δεν βγαίνει’. Είναι πλέον φαντάζομαι γνωστές οι ελληνικές απόψεις περί ξεκάθαρης αποκύρηξης αλυτρωτικών στοιχείων.

H εξασφάλιση των βορείων συνόρων μας, επιτέλους, θα είναι κάτι ευχάριστο. Δυστηχώς η απειλή εξ Ανατολάς παραμένει, να προσπαθήσουμε να κλείσουμε άλλα θέματα μήπως και έχουμε πλέον έστω απο τα Βόρεια μας καλούς γειτόνους. Και εμείς…και εκείνοι.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν τα Σκόπια εντός ΝΑΤΟ οπότε ας μην βιαστούμε να τους βάλουμε μέσα στο μαγαζί. Μάλλον τα Σκόπια θα είναι πρόθυμα να υποκύπτουν σε αισχρές πιέσεις των Τούρκων.

Self Knowledge
Guest
Self Knowledge

Το μακεδονικό ζήτημα σε αδρές γραμμές έχει ως εξής. Στην ΠΓΔΜ ζουν 2/3 βουλγάροι 1/3 αλβανοί (με τις αντίστοιχες θρησκείες). Αυτός ο πληθυσμός θέλει διέξοδο σε θάλασσα. Δεν τον ενδιαφέρει το όνομα, ο Αλέξανδρος κτλ Απλά θέλει διέξοδο σε θάλασσα. Ανατολικά είναι το βουνό που εμποδίζει την δίοδο στα παράλια της αλβανίας και είναι και μακριά (η απόσταση έχει ενεργειακό κόστος ), δυτικά τα παράλια της βουλγαρίας είναι και αυτά μακριά, οπότε τι μένει ; Τα δικά μας παράλια. Εξ’ αυτού του λόγου και με αφορμή την γεωγραφική συγκιρία απλά το παίζουν μακεδόνες και ελπίζουν… Από την δική μας πλευρά… Read more »

jim40
Member
jim40

Όσο παραμένει σε χρήση όμως ο όρος ή το όνομα “Μακεδονία”, θα προσπαθούν να πάρουν την έξοδο στην θάλασσα μέσω της Ελλάδας. Το διδάσκουν τόσες γενιές. Όσο εξυπηρετούν τα συμφέροντα των άλλων μην παραξενευτείς αν για να τους καλοπιάσουν τους βοηθήσουν να φτάσουν τα σύνορα τους στα Τέμπη

Πάρις
Guest
Πάρις

“(ως γνωστό πριν λίγες δεκαετίες και αυτοί βουλγαρικά μιλούσαν)”. Κατάγομαι από την Έδεσσα και μέχρι στιγμής έχω καταφέρει με τον πατέρα μου να βρούμε τις ρίζες της οικογένειάς μας έως και 300 χρόνια πίσω, ποτέ κανείς δεν μιλούσε βουλγάρικα. Το ιδίωμα στο οποίο αναφέρεσαι είναι πολύ βαριά αρχαία ελληνική διάλεκτος πάνω στην οποία βασίστηκαν και πολλές σλαβικές λέξεις. Για παράδειγμα οι Βούλγαροι λένε “ισμπολάετι” = “Χρόνια πολλά”, ουσιαστικά είναι παράφραση του “Εις πολλά έτη”. Υπάρχει βιβλίο γραμματικής που εκδόθηκε από Έλληνα φιλόλογο στην Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες δεκαετίες. Όσο για την συνείδησή τους ήταν απόλυτα ελληνική, ακόμα και αν δεν αρέσει… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει, στο μεγαλύτερο μέρος της, άγνοια των ζητημάτων, αλλά και οι δημοσιογράφοι τηρούν μια “αιδήμονα σιωπή”, με αποτέλεσμα όσοι Έλληνες δεν έχουν μελετήσει ιδιαίτερα το θέμα και όσοι δεν είναι από τα μέρη μας να μην ξέρουν τι να υποθέσουν (από την ύπαρξη τεράστιας αφανούς “σλαυομακεδονικής” μειονότητας στην Κεντρική/Δυτική Μακεδονία μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο). Αυτό που εμείς γνωρίζουμε, ότι δηλαδή πάρα πολλές γιαγιάδες μιλάνε το ιδίωμα χωρίς καμιά σχέση με αυτονομιστές ή έστω απλά “αποκλίνουσα” εθνική ταυτότητα (και αντίστοιχα: οι όποιοι “αυτονομιστές” συχνά δεν ομιλούν ως πρώτη γλώσσα το ιδίωμα …) είναι άγνωστο… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Ο ‘αλυτρωτισμός’ παραμένει, μια εμμονή που αν δεν υποχρεωθούν δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν!
Καθ την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο…

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πρόκειται για όχι ευκαταφρόνητο στρατήγημα του Ζάεφ: Εμείς είχαμε εντοπίσει τις αιτιάσεις μας στην αρχαιολαγνεία, παραβλέποντας το “Μακεδονικό” που στοιχειώνει το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Τώρα ο Ζάεφ α) κάνει την ανέξοδη κίνηση να μαζέψει τη φαρσοκωμωδία με τα αγάλματα, κερδίζοντας πόντους διεθνώς, και β) εισάγει προς συζήτηση ένα όνομα που του επιτρέπει να πει “Ορίστε, κύριοι, δεν νοσφιζόμαστε κανενός την ιστορία και κληρονομιά, το όνομά μας αναφέρεται στη γενέθλιο πράξη του νεότερου σλαυϊκού μακεδονικού μας έθνους, στο θεμέλιο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας”. Φοβούμαι ότι θα δημιουργήσει ευμενή εντύπωση στον μεσολαβητή και στο διεθνή παράγοντα. Εννοείται βέβαια ότι από… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Όχι άλλη διαπραγμάτευση από τον Τσίπρα και το παρεάκι.

Πάντως ας το δούμε το ποτήρι γεμάτο (ούτε καν μισογεμάτο). Είμαστε στο 2018 και όλοι οι από πάνω θέλουν να βρουν διέξοδο στο Αιγαίο.

Πέρασε 1 αιώνας, και η παρακαταθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου στοιχειώνει τους αντιπάλους μας σε βορρά και ανατολή.

Η Λωζάνη απέθανε, ζήτω η Λωζάνη!

Nikolaos
Member
Nikolaos

https://slpress.gr/ethnika/makedonia-tou-ilinten-i-pagida-pou-stinei-o-zaef-stin-ellada/
Στο πνεύμα της πρώτης φράσεως σας, αλλά από έναν από τους “αντισυστημικούς” συντηρητικούς που έδωσαν στον Πρωθυπουργό και στο επιτελείο του πρόσβαση στο συντηρητικό και κεντρώο ακροατήριο, καθιστώντας έτσι το πρώτον εφικτή την επικράτησή τους. Πολύ αργά για δάκρυα …

x-m
Member
x-m

Εγώ πάλι θυμάμαι ότι ο πατέρας του πιθανά μελλοντικού πρωθυπουργού και καρα-συστημικός δεξιός μας έλεγε ότι το θέμα του ονόματος είναι ανούσιο και θα ξεχαστεί σε 10 χρόνια. Επίσης η ίδια οικογένεια ήταν φανατικά υπέρ του σχεδίου Ανάν, την ίδια ώρα που ο τότε πρωθυπουργός αν και επισήμως ήταν ουδέτερος , πρακτικά ήταν αντίθετος στο έγκλημα. Η ουσία δεν είναι τα ταμπελάκια “δεξιός”, “αριστερός”, η ουσία είναι τι λέει κανείς και κυρίως τι κάνει.

x-m
Member
x-m

Η αριστερά ή η “αριστερά ” του Τσίπρα έχει παράξει πολιτική 3 χρόνια. Έχει πλάκα ότι κρίνεται σαν να κυβερνούσε τα τελευταία 70. Άσχετα αν οι τύποι είναι ικανοί ή ντενεκέδες θυμηθείτε τις ικανότητες ή τις “ικανότητες”των προκατόχων τους.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η θέση Κ. Μητσοτάκη περί Μακεδονικού ήταν αβάσιμη και ανιστόρητη (όπως κι εκείνη για το Σχέδιο Ανάν). Παρά ταύτα υπηρέτησε με συνέπεια την εθνική γραμμή που χαράχτηκε τότε, και έφθασε σε ένα επίζηλο αποτέλεσμα: Την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ως FYROM αντί του συνταγματικού της ονόματος (μας φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι) και τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Του συγκεκριμένου οι ικανότητες στα διπλωματικά υπερέβαιναν ομολογουμένως κατά πολύ εκείνες των περισσοτέρων προκατόχων και διαδόχων του, με αποτέλεσμα να ξαναβάλει την αποσυνάγωγο διεθνώς Ελλάδα του 1989 στο χάρτη (αναγνώριση Ισραήλ, συμφωνία για τις βάσεις με τεράστια ανταλλάγματα σε μείζον πολεμικό υλικό για… Read more »

Ganesha Mahesvari
Guest

πάντως αν όντως μας επιβληθεί το σύνθετο όνομα, τότε το Ίλιντεν είναι το ποιο ανώδυνο συγκριτικά με το Βόρεια ή το Νέα…

jim40
Member
jim40

Με το Ίλιντεν θα έχουν ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα τους. Στα μάτια των υπολοίπων θα φαίνονται σαν καταδυναστευμένος λαός αντίστοιχος των Εβραίων

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Δεν υπάρχει Μακεδονικό ζήτημα, λύθηκε στο πεδίο των μαχών.
Το ονοματολογικό ζήτημα της γείτονας χώρας υπάρχει.-

Τα Βαλκάνια χρειάζονται άμεσα αύξηση βιωτικού επιπέδου, ασφάλεια, αποδοχή των γειτόνων και ανάπτυξη των υποδομών.
Η Ελλάδα είναι, ή θα έπρεπε να είναι, η ποιο ώριμη Βαλκανική χώρα. Μήπως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προς αυτό αντί ξεσκονίζουμε εχθρούς;

Η Θεσσαλονίκη και το Αιγαίο για τους Βούλγαρους είναι δίπλα πλέον λόγο ΕΕ. Τι να τα κάνουν να τα έχουν; Ο κόσμος άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, ας το εκμεταλλευτούμε.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Δε νομίζω ότι αυτά που γράφεις έχουνε επαφή με την πραγματικότητα. Όλο το ζουμάκι είναι ο λιμένας Θεσσαλονίκης και ο νέος δρόμος του μεταξιού από την Κίνα.
Επί των ανωτέρω καλό είναι να μελετήσεις το ιδιοκτησιακό του ΟΛΘ, τις δηλώσεις Πάιατ επί του ιδιοκτησιακού και τα φαραωνικά έργα επί των Αξιού-Μοράβα που έχουν σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν αλλά είναι παγωμένα.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Μου φέρνετε στο νου ένα βιβλίο γεωγραφίας που μελετούσαμε στη Γ’ Δημοτικού το 1980, που έλεγε ότι ο Αξιός θα καταστεί πλωτός και θα συνδεθεί με το Δούναβη, δι’ αυτού δε με τους Μάιν/Ρήνο και θα φτάνουμε από Θεσσαλονίκη στο Ρόττερνταμ. Στα χρόνια που πέρασαν, βλέποντας τον μισοξεραμένο ποταμό, ήταν βέβαια η πλάκα της παρέας μας. Αλλά σίγουρα όλα παίρνουν το χρόνο τους, η ζεύξη του Δουνάβεως με το Μάιν (άρα και το Ρήνο) δια της γνωστής διώρυγας στη Βαυαρία στο ύψος του Ίνγκολστατ ολοκληρώθηκε πριν 25 χρόνια, αλλά η εταιρία (Rhein-Main-Donau AG, το περίφημο μοντερνιστικό κτήριο της στο Μόναχο… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat
Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Το ζήτημα του ονόματος είναι δευτερευούσης σημασίας. Το πρόβλημα το δημιουργεί πρωτίστως αυτό καθ’ εαυτό το ιδεολόγημα του ψευδομακεδονισμού,οι τρείς γενεές Σλάβων που έχουν γαλουχηθεί με αυτό το ψεύδος και οι μεγάλες δυνάμεις που προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα τους γράφουν την ιστορία στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.Ως εκ τούτου μια συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει την γενεσιουργό αιτία,τον ψευδομακεδονισμό,δεν πρόκειται αντικειμενικά να αποτελέσει κανενός είδους λύση.Αν λάβουμε δε υπόψη τα αντικρουόμενα συμφέροντα όλων των παικτών στην περιοχή(Η.Π.Α,Ρωσία,Γερμανία),η εκχώρηση εξ ημών του ονόματος της Μακεδονίας και της ιστορίας που αυτό περικλείει,πέρα από το ιστορικό όνειδος,όχι μόνο δεν αποκλείει μια μελλοντική “αναταραχή”… Read more »

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Το να θέλουν οι σκοπιανοί (και αυτό ύποπτο) ένα όνομα το οποίο παραπέμπει σε αλυτρωτικές ιστορικές καταστάσεις, είναι λογικότατο ότι συνεπάγεται και αλυτρωτικές βλέψεις. Δηλαδή, τί δεν μπορούν να καταλάβουν στην κυβέρνηση; Προτείνουν ονόματα και δεν μένουν σταθεροί, αλλά αφήνουν τους σκοπιανούς να “κάνουν παιχνίδι με όλους του προτεινόμενους όρους, όχι μόνο με το “Μακεδονία” που από μόνο του είναι τεράστια διπλωματική υποχώρηση της Ελλάδος αλλά και με τους υπόλοιπους που θα είναι στην ονομασία. Τη μία δεν τους αρέσει ο ήχος των λέξεων, την άλλη δε συμφωνούν οι αλβανοί τους, την άλλη δεν γουστάρει το VMRO κλπ κλπ. Μήπως… Read more »

neverwill
Member

Η Μεταπολίτευση πεθαίνει αργά μέν , οριστικά δέ . Σέ ένα απροσδιόριστα μακρινό μέλλον μπορεί νά γίνουμε αυτοί πού θέλουμε ( όχι εμείς , τά παιδιά μας σάν Εθνος ) . Η δύναμη τής απειλής μαζί με τίς ” προσωπικές ” καταστροφές καί τήν διάψευση κάθε ονείρου (χίμαιρας) οδηγεί κάθε φωνή φέρουσα νόηση σέ περίσκεψη , ακόμα καί άν στό παρελθόν ενεργούσαν καί αυτοί ( όπως όλοι ) σάν υπνωτισμένοι . Τα αμυντικά καί Εθνικά θέματα αρχίζουν δειλά αλλά σταθερά νά απασχολούν περισσότερους , ακόμα καί ” συστημικούς ”
Ενδεικτικά
https://www.youtube.com/watch?v=o2I1D-Wp6Pw
https://www.liberal.gr/arthro/199390/apopsi/a-panoutsos/me-tin-euprepeia-pou-i-ellada-prepei-na-xanathumithei-na-timaei-tous-iroes-tis.html
Καλό βράδυ .