15.2 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Tι ακριβώς αγόρασε η Σουηδία με τους Patriot

- Advertisement -

Η Σουηδία πρόσφατα επισημοποίησε την παραγγελία αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ μέσω χρηματοδότησης FMS. Το τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η αγορά έχει ένα ενδιαφέρον.

Η Σουηδία ενέκρινε την προμήθεια των PatriotΤέσσερις μονάδες πυρός που η καθεμία αποτελείται από τρεις τετραπλούς εκτοξευτές M903, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει είτε τέσσερις πύραυλους PAC-2 είτε 16 πύραυλους PAC-3.
Συνολικά δηλαδή, όλες οι μονάδες πυρός μαζί μπορούν να φέρουν μέχρι 48 πύραυλους PAC-2 έτοιμους για εκτόξευση ή μέχρι 196 πύραυλους PAC-3.
Όμως το πακέτο που παρήγγειλε η Σουηδία περιλαμβάνει μόνο 100 πύραυλους MIM-104E GEM-T (PAC-2) και 200 πύραυλους PAC-3.

Με απλά λόγια, οι Σουηδοί σε περίπτωση πολέμου θα μπορέσουν να επαναγεμίσουν τους εκτοξευτές με πύραυλους PAC-2 μόλις μία ακόμα φορά, και καμία φορά με πύραυλους PAC-3.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκδοση PAC-3 κατά βάση αξιοποιείται για αντιβαλλιστική άμυνα εναντίον εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων.
Βέβαια αυτό ισχύει με βάση τα τωρινά δεδομένα. Τίποτα δεν τους εμποδίζει στο μέλλον να προχωρήσουν σε νέα παραγγελία πυραύλων για να συμπληρώσουν το απόθεμά τους.

Ωστόσο είναι φανερό ότι επί της παρούσης τουλάχιστον, η εν λόγω προμήθεια δεν μπορεί να ενταχθεί σε σχεδιασμό για μακροχρόνιες επιχειρήσεις, κι όταν λέμε μακροχρόνιες με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε ουσιαστικά για πάνω από κάποιες ημέρες επιχειρήσεων υψηλής έντασης.
Από την άλλη πλευρά βέβαια οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν θα χρησιμοποιηθούν από μόνοι τους αλλά θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο ολοκληρωμένο εθνικό δίκτυο αεράμυνας και θα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με άλλα όπλα και συστήματα.
Πηγή γραφήματος: Radio Sweden

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ranger
Ranger
2 years ago

Τρεις μόνο εκτοξευτές ανά μονάδα πυρός; Νομίζω ένας πιο φυσιολογικός αριθμός είναι έξι ανά μονάδα πυρός όπως οι δικοί μας βέβαια όπως γράφετε αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν κάποια συμπληρωματική παραγγελία.
Πάντως ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε και εμείς τις πυροβολαρχίες patriot αν και χλωμό το κόβω καθώς νέες είναι ακριβές και οι μεταχειρισμένες ελάχιστες ενώ καλά καλά δεν έχουμε απόθεμα πυραύλων.

Thomas
Θωμάς
2 years ago

Από όσα έχω ακούσει από Σουηδούς συναδέλφους η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναβάθμισης της εθνικής άμυνας. Aρα η αγορά αυτών των συστημάτων πρέπει να ιδωθεί μέσω αυτού του πολιτικού πλέγματος. Η εντύπωση που έχουν οι Σουηδοί με τους οποιους εγώ μίλησα είναι ότι η αγορά αυτή είναι κάτι που έχουν άμεση ανάγκη ενώ μεγαλύτερες αγορές και συμπράξεις με τους Αμερικανους θα έρθουν στο μέλλον. Με αλλα λόγια αυτή την στιγμή προσπαθούν να καλύψουν κάποιες τρύπες στην αεράμυνα τους και όχι να λύσουν το πρόβλημα διὰ παντός.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι έχουν εκλογές στις 8/9 και μεγάλες δαπάνες για εξοπλισμούς δεν φαίνονται καλές στους ψηφοφόρους (ειδικά αυτές που μπορούν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό)

Ulysses
Ulysses (@ulysses)
2 years ago

Η Σουηδία θα έχει 12 εκτοξευτές και 300 πυραύλους.
Η Ελλάδα έχει 36 εκτοξευτές και λίγο πάνω από 300 πυραύλους (200 σύγχρονους).
Η Σουηδία έχει πρόβλημα σε μακροχρόνιες επιχειρήσεις.
Βρείτε το λάθος.

Nikodimos Pavlidis
Editor
Nikodimos Pavlidis (@nikodimos-pavlidis)
2 years ago
Reply to  Ulysses

Το λάθος είναι το άρθρο δεν αφορά την Ελλάδα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

64
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Όλοι είναι κερδισμένοι (;)

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις αιτίες που ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον Καύκασο. Μερικές εβδομάδες...

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Η σημασία της θάλασσας για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν χωράει πολύ ανάλυση. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί την...

Τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που η υγεία του Trump επιδεινωνόταν και πέθαινε;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜια θανατηφόρα πανδημία μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια έχουν μολυνθεί και πεθαίνουν. Ξαφνικά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτυπήθηκε...