12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι...

ΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χωρίς παραπληροφόρηση

- Advertisement -

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, και την υπογραφή του Μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Το θέμα είναι πως την περίοδο εκείνη δεν προλάβαμε να γράψουμε τίποτα για το θέμα, καθώς την επικαιρότητα μονοπώλησε η Τουρκική Εισβολή στη Συρία, και το νέο δράμα που ζει ο Κουρδικός Λαός. Βέβαια ας μην “κλαιγόμαστε” γιατί έχουμε “φόρτο” εργασίας, αυτοί που δυστυχούν πραγματικά είναι οι Κούρδοι.

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;


Πάμε τώρα στα καθ’ημάς. Η Ελλάδα υπέγραψε μια Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, την οποία, για να είμαστε δίκαιοι, είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υπέγραψε. Το θέμα είναι πως από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, το ΥΠΕΘΑ μαζί με το ΥΠΕΞ διαπραγματεύτηκαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, και οι πληροφορίες λένε, πως η όλη συμφωνία είναι βελτιωμένη σημαντικά. Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συμφωνία; που είναι τα Arleigh Burke, τα M1A2 Ambrams, M2 Bradley, F-15C, F-35A; Πότε φτάνουν Ελλάδα;
Αντιλαμβανόμαστε πως, απολύτως λογικά, κάποιοι περιμένουν τον άλλο μήνα να ξεφορτωθούν κάπου στο Κερατσίνι τα πρώτα τεθωρακισμένα, ενώ λογικά τα Χριστούγεννα, ο Άγιος Βασίλης θα έρθει με F-35A. Ή τίποτα από όλα αυτά; μα καλά, δώσαμε τόοοοοοοοσα, και δεν πήραμε τίποτες; πρωδώταις, κλέφτες, απαταιόνες, έπρεπε να πάρουμε τότε τα Su-35 που μας έδιναν οι Ρώσοι τσάμπα, και να κυριαρχήσουμε από τις Στήλες του Ηρακλή μέχρι τον Ινδικό Ποταμό…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Raptor πάνω από την Λάρισα!


Λοιπόν, σοβαρά τώρα, ας δούμε τι έχουμε πάρει. Χμμμ, τίποτα, πράγματι; Το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν αναφέρει τίποτε. Μα καλά, τόσο χάνοι είμαστε, τι κάνει ο ΥΠΕΘΑ, ο ΥΠΕΞ, ο Πρωθυπουργός κλπ κλπ; Καταρχάς, προφανώς δεν έχουμε καταλάβει τι υπογράψαμε, όχι οι υπογράφοντες, αλλά οι υπόλοιποι εμείς.
Για να το κάνουμε κατανοητό, υπογράψαμε μια συμφωνία-πλαίσιο, που επιτρέπει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία στον Ελλαδικό Χώρο, και μάλιστα με μόνιμη παρουσία στη χώρα. Ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν και χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο για την χρησιμότητα αυτού του λιμανιού στρατηγικά για τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, με την Συμφωνία αυτή Πλαίσιο, “έγινε επίσημη” η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές βάσεις, όπως στη Λάρισα και στο Στεναφοβίκειο.

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;


Όλα αυτά καλά, οι ΗΠΑ ξέρουμε τι παίρνουν, αλλά εμείς τι πήραμε; Λοιπόν, μετά τη Συμφωνία οι ανακοινώσεις έχουν μερικά “ενδιαφέροντα” σημεία, ας τα δούμε. Καταρχάς μιλήσαν όλοι για τα MQ-9 Reaper. Μα καλά, όλα αυτά έγιναν για 2 ή 4 Reaper, που στην τελική θα τα αγοράσουμε; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Τα μελλοντικά MQ-9 Reaper της ΠΑ, αν και εφόσον τα αγοράσουμε, θα αντικαταστήσουν τα RF-4E που αποσύρθηκαν χωρίς διάδοχη κατάσταση. Φυσικά δεν περιμένουμε να είναι οπλισμένα, άρα μιλάμε για UAV κι όχι UCAV. Τέτοια δυνατότητα την έχουν μόνο οι Τούρκοι, με τα Bayraktar και τα ANKA. Ίσως είναι το μόνο σύστημα που θα πάρουμε από τις ΗΠΑ και υπάρχει ευθεία αναφορά στις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ. Άλλωστε τα MQ-9 είναι ίσως τα καλύτερα του είδους τους, αλλά αξίζει η αγορά τους; ή αξίζουν σαν αντάλλαγμα;

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα οφέλη για την Ελλάδα από την αναθεωρημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ


Όπως γνωρίζουμε UAV φτιάχνουν πια αρκετές χώρες στον κόσμο. Αν θέλετε την άποψή μας, μπορεί και να συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσουμε τα κινεζικά Wing Loong, που έχουν αγοράσει χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος ή η Σερβία. Ο λόγος είναι απλός. Τα κινεζικά μπορούν να φέρουν όπλα, και έτσι είναι UCAV, τα MQ-9 θα έρθουν σε ρόλους UAV, μόνο για επιτήρηση. Ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, “παρακαλούν” τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσει τη χρήση όπλων στα MQ-9 που έχουν αγοράσει.
Τι είναι λοιπόν αυτό που αξίζει να παραχωρήσουμε βάσεις; λοιπόν, η ΠΑ θέλει τα UAV για επιτήρηση, η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει Κούρδους αντάρτες και να χρειάζεται UCAV. Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται επιτήρηση εκεί που δεν μπορεί να έχει επιτήρηση. Που είναι αυτό; στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούν να φτάσουν εκεί τα κάθε λογής UAV; Προφανώς και μπορούν. Μπορούν όμως να κατευθύνονται και να στέλνουν εικόνα; ΟΧΙ!

Μακρύς ο δρόμος, μεγάλες οι προκλήσεις (περιλαμβανομένων και ανταλλαγμάτων;) για… ελληνικά MQ-9 Reaper


Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε δει Bayraktar ή ΑΝΚΑ στη Λευκάδα ή την Κέρκυρα. Οι Τούρκοι μπορούν να τα έχουν για ώρες στον αέρα, αλλά μπορούν να φτάνουν εκεί που μπορούν να τα ελέγχουν. Από κάποιο σημείο και μετά, χρειάζεται κάποιος δορυφόρος. Δεν είναι απολύτως σίγουρο πως η Τουρκία έχει καταφέρει να αποκτήσει τέτοια δυνατότητα, αν και το ΑΝΚΑ-S έχει σύμφωνα με τους Τούρκους τέτοιες ικανότητες.
Τώρα, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η αγορά ενός UAV, είναι και η δυνατότητα χρήσης του στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και τα αμερικανικά MQ-9 που επιχειρούν από τη Λάρισα, είχαν προβλήματα με τις συνεχείς ηλεκτρονικές παρεμβολές που κάνει η Σύμμαχος και Φίλη Τουρκία στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι σημειώνουμε πως είναι τόσο σίγουροι για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν, που δεν διστάζουν να έχουν συνεχώς το Αιγαίο υπό καθεστώς παρεμβολών παντού.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;


Συνεπώς, θεωρούμε πως δεν θα αποκτήσουμε απλά MQ-9 Reaper, αλλά θα αποκτήσουμε και τις απαραίτητες δυνατότητες να επιχειρούμε με τα UAV μας σε αποστάσεις εξαιρετικά μεγάλες, καλύπτοντας άνετα την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Φυσικά όλα αυτά με κοινή χρήση αμερικανικών υποδομών (δορυφόροι). Ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμευτούν και όπλα για τα ελληνικά Reaper, με το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται κυρίως στους ATAS (Air to Air Stinger).
Τώρα, πριν πάμε παρακάτω, θα πούμε ότι οι Αμερικανοί θα επενδύσουν σε υποδομές UAV στη Λάρισα και για τις δυο χώρες. Αργά αλλά σταθερά το αμερικανικό κλιμάκιο της Λάρισας, ενισχύει τις υποδομές στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ, και η μεταστάθμευση προφανώς και έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Η ύπαρξη εκεί MQ-9, KC-135R, και ίσως F-15E ή F-35Α στο μέλλον, σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν και για την προστασία του Αεροδρομίου, κυρίως με αντιαεροπορικά όπλα. Ένα ελληνικό αεροδρόμιο, με εκτεταμένη αμερικανική παρουσία, τι πιθανότητες έχει να γίνει στόχος της τουρκικής αεροπορίας σε αιφνιδιαστική επίθεση;

Πόση “άμυνα” θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;


Επίσης, αν η 110ΠΜ γίνει βάση για F-35, με δυνατότητες υποδοχής και F-22, τότε τα πάντα θα αλλάξουν εκεί. Αν πάρουμε F-35 δεν μπορούμε να τα βάλουμε όπου να’ναι, αλλά χρειάζονται πολύ “ειδικές” προδιαγραφές ασφαλείας. Η αναβάθμιση των Αυστραλιανών βάσεων για να υποδεχτούν τα F-35A της Αυστραλίας κόστισε 1 δις δολάρια (Αυστραλίας, αλλά δεν τα λες και λίγα). Καταλαβαίνει κανείς πόσο θα άξιζε κάτι τέτοιο για τη Λάρισα;
Το ίδιο ισχύει και για το Στεφανοβίκειο. Η μετακόμιση εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μονάδων ΑΗ-64D του US Army, μόνο θετική επίπτωση μπορεί να έχει για τα ταλαιπωρημένα από την έλλειψη υλικών ελληνικά ΑΗ-64Α+/DHA. Έχει διαρρεύσει ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη προσφέρει υλικά και βοήθεια στα ελληνικά τάγματα, ενώ οι πρώτοι θα χαίρονταν ιδιαιτέρως να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται με τα ελληνικά OH-58D Kiowa Warrior (αυτά που τα είχαν για “πέταμα”…).
Τι άλλο όμως θα πάρουμε; (φτάνουμε στο ζουμί κοινώς)…
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Συμφωνία είναι μια Συμφωνία Πλαίσιο, μπορεί να εξειδικευτεί μετά, και πιστέψτε μας, θα εξειδικευτεί. Τα Επιτελεία έχουν ήδη φτιάξει λίστες με επιθυμητό μεταχειρισμένο αλλά και καινούργιο υλικό που θα μπορούσε να έρθει υπό την “αιγίδα” της Νέας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Οι λίστες αυτές αλλάζουν συνεχώς, αλλά είναι ήδη στην διάθεση των ΗΠΑ, προκειμένου να δουν τι από τα ελληνικά αιτήματα μπορούν να ικανοποιήσουν, και με ποιον τρόπο. Όταν λέμε τρόπο, εννοούμε πως αν θα είναι τελείως δωρεάν ή με κάποιο “συμβολικό” αντίτιμο (ή και μη συμβολικό).

DDG Arleigh Burke, Επιλογή για το ΠΝ και την Εθνική Αεράμυνα;


Τώρα, τι έχουμε ζητήσει; η απάντηση δεν είναι απλή, γιατί όλη η ιστορία είναι απόρρητη, και μάλιστα τα πάντα συζητούνται μόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ηγεσία και τα επιτελεία. Αυτό που ξέρουμε είναι πως έχουμε φροντίσει να ζητήσουμε πρωτίστως ενίσχυση του υλικού του ΕΣ, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, αλλά και του ΠΝ. Φυσικά και η ΠΑ ζητάει “διάφορα”…
Αρχίζοντας από τον ΕΣ, πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα ΤΟΜΑ Bradley. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει ικανές ποσότητες Μ2/Μ3 προς διάθεση που θα ήταν ιδανική προσθήκη στις μονάδες ελιγμού του ΕΣ. Όπως έχουμε ήδη γράψει, Bradley σκοπεύουμε να πάρουμε μέσω ειδικού προγράμματος των ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιού σοβιετικού υλικού. Στις μικρές ποσότητες όμως που προβλέπονται εκεί, 50 με 100 περίπου τεμάχια, ελπίζουμε να προστεθούν και αρκετά ακόμη, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ταξιαρχίες των Leo2HEL και Leo2A4.

Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ


Επίσης, όπως έχουμε γράψει παλαιότερα, χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες τροχαίου υλικού. Μπορεί να ακούγεται η απόκτηση των Μ1Α2 περισσότερο “σέξι”, αλλά θα είναι άχρηστα αν τα άρματα αυτά, όπως και τα Leo συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα μουσειακά Steyer. Αρκεί να δει κάποιος φωτογραφίες από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, και ειλικρινά θα “κλάψει” με το σύγχρονο τροχαίο υλικό που έχουν οι γείτονες. Κάπου εκεί λογικό θα είναι να έχουμε ζητήσει εκτός από ικανές ποσότητες από Humvee διαφόρων διαμορφώσεων, και φορτηγά οχήματα όπως και MRAP. Δυστυχώς κάπου εδώ σταματούν οι πληροφορίες που έχουμε.
Τώρα, το ΠΝ είναι αυτό που χρειάζεται ενίσχυση περισσότερο παρά ποτέ. Δυστυχώς το USN δεν έχει πλοία στο “μέγεθός” μας, αν και αποτελεί κοινό μυστικό πως το ΠΝ επιθυμεί διακαώς κάποια από τα Arleigh Burke. Η απαίτηση υπάρχει, αλλά είναι άγνωστο αν οι ΗΠΑ θα δεχτούν να αποδεσμεύσουν ένα τόσο ακριβό και πανίσχυρο οπλικό σύστημα για την Ελλάδα. Φυσικά διαθέσιμα θα υπάρξουν λίαν συντόμως καταδρομικά Ticonderoga, αλλά το ΠΝ πιθανότατα να θεωρεί πως σύντομα τα πλοία αυτά θα βρεθούν εκτός αλυσίδας υποστήριξης του USN, με ότι σημαίνει αυτό για το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία. Ενώ τα Arleigh Burke θα παραμείνουν σε υπηρεσία για πολλές δεκαετίες ακόμη.

ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone;


Τώρα, σε ότι αφορά το ΠΝ, υπάρχουν διάφορες “ανάγκες” που θα μπορούσε να καλύψει το USN. Ειδικά σε όπλα, όπου υπάρχει μια σχετική ένδεια ειδικά σε τορπίλες (όχι μόνο βαρέος τύπου αλλά ανθυποβρυχιακές), υποστήριξης για τα ελικόπτερα S70B6, ΠΑΘ αλλά και Παράκτιων Περιπολικών, ηχοσημαντήρων για τα Ρ-3Β αλλά και τα MH-60R. Από όλα αυτά δεν γνωρίζουμε τι τελικά έχει ζητηθεί, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Τώρα, η ΠΑ θα είναι ευχαριστημένη με την είσοδό της στο club των MQ-9 και των προηγμένων UAV με δυνατότητα επιτήρησης μιας τεράστιας περιοχής που τώρα είναι αδύνατο να επιτηρήσει. Επίσης, η αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα και τη Λάρισα, θα είναι εξόχως πολλαπλασιαστικές για την ισχύ της ΠΑ. Γίνονται ήδη συζητήσεις για την αγορά προηγμένων όπλων stand off για τα F-16V της ΠΑ, που ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ μόνο στους AGM-84. Πιθανότατα να υπάρξουν παραχωρήσεις ποσοτήτων σαν ενδιάμεση λύση, ή η ΠΑ να προσθέσει τις παραγγελίες της στις παραγγελίες της USAF/USN επιτυγχάνοντας εξαιρετικές τιμές. Τέλος, υπάρχουν ανάγκες για ατρακτίδια στόχευσης και Η/Π αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν στη λίστα.

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;


Τέλος, πιθανή αγορά ελληνικών F-35A/B θα μπορούσε να γίνει με “αμερικανικές” τιμές, μέσω FMS, με πρόσθεση των ελληνικών αεροσκαφών σε επαναλαμβανόμενες αμερικανικές παραγγελίες.
Αυτό που αναμένουμε είναι πως θα υπάρξει ένα συμφωνημένο “ποσό” που οι ελληνικές ΕΔ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ετησίως. Δεν θα συγκρίνεται με αυτό του Ισραήλ, και το πιθανότερο είναι να αφορά κυρίως μεταχειρισμένο υλικό που χρειαζόμαστε επειγόντως. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η Συμφωνία δεν θα μετουσιωθεί σε “καθρεπτάκια και χάντρες για ιθαγενείς” αλλά σε παραχωρήσεις πολύ χειροπιαστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις (εντός του 2020).
Θεωρούμε μάλλον “έξυπνο” να μην κλείσουμε από τώρα μια συμφωνία επί του υλικού, καθώς πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ινσιρλίκ θα κάνει την αξία της Λάρισας και της Σούδας να πολλαπλασιαστεί. Προφανώς οι επιτελείς θα κλείσουν τα απολύτως επείγοντα (ΤΟΜΑ, υλικό για το ΠΝ) και θα περιμένουν να δουν που θα κάτσει η “μπίλια” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Με την ευκαιρία, και κλείνοντας, θα θέλαμε να θέσουμε το εξής ερώτημα. Αν οι ΗΠΑ ζητήσουν να φιλοξενήσουμε τις πυρηνικές βόμβες του Ινσιρλίκ, θα τις θέλαμε; Γιατί, από την μια να φωνάζουμε “Αμερικανοί φονιάδες των λαώνε” και από την άλλη τους οικτίρουμε γιατί ιστορικά στήριζαν την Τουρκία. Αν, λέμε αν, θα ήταν η ελληνική κοινωνία έτοιμη για κάτι τέτοιο;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

160 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
160 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτα Hessen: Nέα στοιχεία για την αποτυχία στην Ερυθρά Θάλασσα, προβλήμα...

37
Η γερμανική φρεγάτα Hessen είναι από τα πολεμικά πλοία που απασχόλησαν πρόσφατα την αμυντική επικαιρότητα διεθνώς. Καθώς, μετά από έγκριση της γερμανικής Βουλής για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαρτίου 1965: Ο πρώτος περίπατος στο Διάστημα

0
Στις 18 Μαρτίου 1965, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο.https://www.youtube.com/watch?v=c5ZtBhQQPjMΟ Λεόνοφ ήταν ένας από τους δύο κοσμοναύτες του «Voskhod 2»,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

A ‘landmark day’ for EU-Egypt relations notes Mitsotakis at EU leaders’ meeting with Egyptian president

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, addressing the start of a meeting of European leaders and Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi held in Cairo on Sunday,...

Gerapetritis: Greece has an active policy in the Middle East to contain the humanitarian crisis

Foreign Minister George Gerapetritis spoke of Greece's "active policy" in the Middle East in order to alleviate the humanitarian crisis, as well as its...

Defence Minister Dendias to attend meeting of Ramstein Group in Germany

National Defence Minister Nikos Dendias is scheduled to travel to Ramstein in Germany on Tuesday to take part in a meeting of the Ukraine...