23.4 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι...

ΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χωρίς παραπληροφόρηση

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, και την υπογραφή του Μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Το θέμα είναι πως την περίοδο εκείνη δεν προλάβαμε να γράψουμε τίποτα για το θέμα, καθώς την επικαιρότητα μονοπώλησε η Τουρκική Εισβολή στη Συρία, και το νέο δράμα που ζει ο Κουρδικός Λαός. Βέβαια ας μην “κλαιγόμαστε” γιατί έχουμε “φόρτο” εργασίας, αυτοί που δυστυχούν πραγματικά είναι οι Κούρδοι.

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;

Πάμε τώρα στα καθ’ημάς. Η Ελλάδα υπέγραψε μια Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, την οποία, για να είμαστε δίκαιοι, είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υπέγραψε. Το θέμα είναι πως από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, το ΥΠΕΘΑ μαζί με το ΥΠΕΞ διαπραγματεύτηκαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, και οι πληροφορίες λένε, πως η όλη συμφωνία είναι βελτιωμένη σημαντικά. Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συμφωνία; που είναι τα Arleigh Burke, τα M1A2 Ambrams, M2 Bradley, F-15C, F-35A; Πότε φτάνουν Ελλάδα;

Αντιλαμβανόμαστε πως, απολύτως λογικά, κάποιοι περιμένουν τον άλλο μήνα να ξεφορτωθούν κάπου στο Κερατσίνι τα πρώτα τεθωρακισμένα, ενώ λογικά τα Χριστούγεννα, ο Άγιος Βασίλης θα έρθει με F-35A. Ή τίποτα από όλα αυτά; μα καλά, δώσαμε τόοοοοοοοσα, και δεν πήραμε τίποτες; πρωδώταις, κλέφτες, απαταιόνες, έπρεπε να πάρουμε τότε τα Su-35 που μας έδιναν οι Ρώσοι τσάμπα, και να κυριαρχήσουμε από τις Στήλες του Ηρακλή μέχρι τον Ινδικό Ποταμό…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Raptor πάνω από την Λάρισα!

Λοιπόν, σοβαρά τώρα, ας δούμε τι έχουμε πάρει. Χμμμ, τίποτα, πράγματι; Το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν αναφέρει τίποτε. Μα καλά, τόσο χάνοι είμαστε, τι κάνει ο ΥΠΕΘΑ, ο ΥΠΕΞ, ο Πρωθυπουργός κλπ κλπ; Καταρχάς, προφανώς δεν έχουμε καταλάβει τι υπογράψαμε, όχι οι υπογράφοντες, αλλά οι υπόλοιποι εμείς.

Για να το κάνουμε κατανοητό, υπογράψαμε μια συμφωνία-πλαίσιο, που επιτρέπει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία στον Ελλαδικό Χώρο, και μάλιστα με μόνιμη παρουσία στη χώρα. Ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν και χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο για την χρησιμότητα αυτού του λιμανιού στρατηγικά για τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, με την Συμφωνία αυτή Πλαίσιο, “έγινε επίσημη” η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές βάσεις, όπως στη Λάρισα και στο Στεναφοβίκειο.

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;

Όλα αυτά καλά, οι ΗΠΑ ξέρουμε τι παίρνουν, αλλά εμείς τι πήραμε; Λοιπόν, μετά τη Συμφωνία οι ανακοινώσεις έχουν μερικά “ενδιαφέροντα” σημεία, ας τα δούμε. Καταρχάς μιλήσαν όλοι για τα MQ-9 Reaper. Μα καλά, όλα αυτά έγιναν για 2 ή 4 Reaper, που στην τελική θα τα αγοράσουμε; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Τα μελλοντικά MQ-9 Reaper της ΠΑ, αν και εφόσον τα αγοράσουμε, θα αντικαταστήσουν τα RF-4E που αποσύρθηκαν χωρίς διάδοχη κατάσταση. Φυσικά δεν περιμένουμε να είναι οπλισμένα, άρα μιλάμε για UAV κι όχι UCAV. Τέτοια δυνατότητα την έχουν μόνο οι Τούρκοι, με τα Bayraktar και τα ANKA. Ίσως είναι το μόνο σύστημα που θα πάρουμε από τις ΗΠΑ και υπάρχει ευθεία αναφορά στις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ. Άλλωστε τα MQ-9 είναι ίσως τα καλύτερα του είδους τους, αλλά αξίζει η αγορά τους; ή αξίζουν σαν αντάλλαγμα;

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα οφέλη για την Ελλάδα από την αναθεωρημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Όπως γνωρίζουμε UAV φτιάχνουν πια αρκετές χώρες στον κόσμο. Αν θέλετε την άποψή μας, μπορεί και να συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσουμε τα κινεζικά Wing Loong, που έχουν αγοράσει χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος ή η Σερβία. Ο λόγος είναι απλός. Τα κινεζικά μπορούν να φέρουν όπλα, και έτσι είναι UCAV, τα MQ-9 θα έρθουν σε ρόλους UAV, μόνο για επιτήρηση. Ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, “παρακαλούν” τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσει τη χρήση όπλων στα MQ-9 που έχουν αγοράσει.

Τι είναι λοιπόν αυτό που αξίζει να παραχωρήσουμε βάσεις; λοιπόν, η ΠΑ θέλει τα UAV για επιτήρηση, η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει Κούρδους αντάρτες και να χρειάζεται UCAV. Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται επιτήρηση εκεί που δεν μπορεί να έχει επιτήρηση. Που είναι αυτό; στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούν να φτάσουν εκεί τα κάθε λογής UAV; Προφανώς και μπορούν. Μπορούν όμως να κατευθύνονται και να στέλνουν εικόνα; ΟΧΙ!

Μακρύς ο δρόμος, μεγάλες οι προκλήσεις (περιλαμβανομένων και ανταλλαγμάτων;) για… ελληνικά MQ-9 Reaper

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε δει Bayraktar ή ΑΝΚΑ στη Λευκάδα ή την Κέρκυρα. Οι Τούρκοι μπορούν να τα έχουν για ώρες στον αέρα, αλλά μπορούν να φτάνουν εκεί που μπορούν να τα ελέγχουν. Από κάποιο σημείο και μετά, χρειάζεται κάποιος δορυφόρος. Δεν είναι απολύτως σίγουρο πως η Τουρκία έχει καταφέρει να αποκτήσει τέτοια δυνατότητα, αν και το ΑΝΚΑ-S έχει σύμφωνα με τους Τούρκους τέτοιες ικανότητες.

Τώρα, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η αγορά ενός UAV, είναι και η δυνατότητα χρήσης του στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και τα αμερικανικά MQ-9 που επιχειρούν από τη Λάρισα, είχαν προβλήματα με τις συνεχείς ηλεκτρονικές παρεμβολές που κάνει η Σύμμαχος και Φίλη Τουρκία στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι σημειώνουμε πως είναι τόσο σίγουροι για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν, που δεν διστάζουν να έχουν συνεχώς το Αιγαίο υπό καθεστώς παρεμβολών παντού.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Συνεπώς, θεωρούμε πως δεν θα αποκτήσουμε απλά MQ-9 Reaper, αλλά θα αποκτήσουμε και τις απαραίτητες δυνατότητες να επιχειρούμε με τα UAV μας σε αποστάσεις εξαιρετικά μεγάλες, καλύπτοντας άνετα την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Φυσικά όλα αυτά με κοινή χρήση αμερικανικών υποδομών (δορυφόροι). Ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμευτούν και όπλα για τα ελληνικά Reaper, με το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται κυρίως στους ATAS (Air to Air Stinger).

Τώρα, πριν πάμε παρακάτω, θα πούμε ότι οι Αμερικανοί θα επενδύσουν σε υποδομές UAV στη Λάρισα και για τις δυο χώρες. Αργά αλλά σταθερά το αμερικανικό κλιμάκιο της Λάρισας, ενισχύει τις υποδομές στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ, και η μεταστάθμευση προφανώς και έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Η ύπαρξη εκεί MQ-9, KC-135R, και ίσως F-15E ή F-35Α στο μέλλον, σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν και για την προστασία του Αεροδρομίου, κυρίως με αντιαεροπορικά όπλα. Ένα ελληνικό αεροδρόμιο, με εκτεταμένη αμερικανική παρουσία, τι πιθανότητες έχει να γίνει στόχος της τουρκικής αεροπορίας σε αιφνιδιαστική επίθεση;

Πόση “άμυνα” θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;

Επίσης, αν η 110ΠΜ γίνει βάση για F-35, με δυνατότητες υποδοχής και F-22, τότε τα πάντα θα αλλάξουν εκεί. Αν πάρουμε F-35 δεν μπορούμε να τα βάλουμε όπου να’ναι, αλλά χρειάζονται πολύ “ειδικές” προδιαγραφές ασφαλείας. Η αναβάθμιση των Αυστραλιανών βάσεων για να υποδεχτούν τα F-35A της Αυστραλίας κόστισε 1 δις δολάρια (Αυστραλίας, αλλά δεν τα λες και λίγα). Καταλαβαίνει κανείς πόσο θα άξιζε κάτι τέτοιο για τη Λάρισα;

Το ίδιο ισχύει και για το Στεφανοβίκειο. Η μετακόμιση εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μονάδων ΑΗ-64D του US Army, μόνο θετική επίπτωση μπορεί να έχει για τα ταλαιπωρημένα από την έλλειψη υλικών ελληνικά ΑΗ-64Α+/DHA. Έχει διαρρεύσει ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη προσφέρει υλικά και βοήθεια στα ελληνικά τάγματα, ενώ οι πρώτοι θα χαίρονταν ιδιαιτέρως να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται με τα ελληνικά OH-58D Kiowa Warrior (αυτά που τα είχαν για “πέταμα”…).

Τι άλλο όμως θα πάρουμε; (φτάνουμε στο ζουμί κοινώς)…

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Συμφωνία είναι μια Συμφωνία Πλαίσιο, μπορεί να εξειδικευτεί μετά, και πιστέψτε μας, θα εξειδικευτεί. Τα Επιτελεία έχουν ήδη φτιάξει λίστες με επιθυμητό μεταχειρισμένο αλλά και καινούργιο υλικό που θα μπορούσε να έρθει υπό την “αιγίδα” της Νέας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Οι λίστες αυτές αλλάζουν συνεχώς, αλλά είναι ήδη στην διάθεση των ΗΠΑ, προκειμένου να δουν τι από τα ελληνικά αιτήματα μπορούν να ικανοποιήσουν, και με ποιον τρόπο. Όταν λέμε τρόπο, εννοούμε πως αν θα είναι τελείως δωρεάν ή με κάποιο “συμβολικό” αντίτιμο (ή και μη συμβολικό).

DDG Arleigh Burke, Επιλογή για το ΠΝ και την Εθνική Αεράμυνα;

Τώρα, τι έχουμε ζητήσει; η απάντηση δεν είναι απλή, γιατί όλη η ιστορία είναι απόρρητη, και μάλιστα τα πάντα συζητούνται μόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ηγεσία και τα επιτελεία. Αυτό που ξέρουμε είναι πως έχουμε φροντίσει να ζητήσουμε πρωτίστως ενίσχυση του υλικού του ΕΣ, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, αλλά και του ΠΝ. Φυσικά και η ΠΑ ζητάει “διάφορα”…

Αρχίζοντας από τον ΕΣ, πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα ΤΟΜΑ Bradley. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει ικανές ποσότητες Μ2/Μ3 προς διάθεση που θα ήταν ιδανική προσθήκη στις μονάδες ελιγμού του ΕΣ. Όπως έχουμε ήδη γράψει, Bradley σκοπεύουμε να πάρουμε μέσω ειδικού προγράμματος των ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιού σοβιετικού υλικού. Στις μικρές ποσότητες όμως που προβλέπονται εκεί, 50 με 100 περίπου τεμάχια, ελπίζουμε να προστεθούν και αρκετά ακόμη, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ταξιαρχίες των Leo2HEL και Leo2A4.

Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

Επίσης, όπως έχουμε γράψει παλαιότερα, χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες τροχαίου υλικού. Μπορεί να ακούγεται η απόκτηση των Μ1Α2 περισσότερο “σέξι”, αλλά θα είναι άχρηστα αν τα άρματα αυτά, όπως και τα Leo συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα μουσειακά Steyer. Αρκεί να δει κάποιος φωτογραφίες από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, και ειλικρινά θα “κλάψει” με το σύγχρονο τροχαίο υλικό που έχουν οι γείτονες. Κάπου εκεί λογικό θα είναι να έχουμε ζητήσει εκτός από ικανές ποσότητες από Humvee διαφόρων διαμορφώσεων, και φορτηγά οχήματα όπως και MRAP. Δυστυχώς κάπου εδώ σταματούν οι πληροφορίες που έχουμε.

Τώρα, το ΠΝ είναι αυτό που χρειάζεται ενίσχυση περισσότερο παρά ποτέ. Δυστυχώς το USN δεν έχει πλοία στο “μέγεθός” μας, αν και αποτελεί κοινό μυστικό πως το ΠΝ επιθυμεί διακαώς κάποια από τα Arleigh Burke. Η απαίτηση υπάρχει, αλλά είναι άγνωστο αν οι ΗΠΑ θα δεχτούν να αποδεσμεύσουν ένα τόσο ακριβό και πανίσχυρο οπλικό σύστημα για την Ελλάδα. Φυσικά διαθέσιμα θα υπάρξουν λίαν συντόμως καταδρομικά Ticonderoga, αλλά το ΠΝ πιθανότατα να θεωρεί πως σύντομα τα πλοία αυτά θα βρεθούν εκτός αλυσίδας υποστήριξης του USN, με ότι σημαίνει αυτό για το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία. Ενώ τα Arleigh Burke θα παραμείνουν σε υπηρεσία για πολλές δεκαετίες ακόμη.

ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone;

Τώρα, σε ότι αφορά το ΠΝ, υπάρχουν διάφορες “ανάγκες” που θα μπορούσε να καλύψει το USN. Ειδικά σε όπλα, όπου υπάρχει μια σχετική ένδεια ειδικά σε τορπίλες (όχι μόνο βαρέος τύπου αλλά ανθυποβρυχιακές), υποστήριξης για τα ελικόπτερα S70B6, ΠΑΘ αλλά και Παράκτιων Περιπολικών, ηχοσημαντήρων για τα Ρ-3Β αλλά και τα MH-60R. Από όλα αυτά δεν γνωρίζουμε τι τελικά έχει ζητηθεί, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Τώρα, η ΠΑ θα είναι ευχαριστημένη με την είσοδό της στο club των MQ-9 και των προηγμένων UAV με δυνατότητα επιτήρησης μιας τεράστιας περιοχής που τώρα είναι αδύνατο να επιτηρήσει. Επίσης, η αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα και τη Λάρισα, θα είναι εξόχως πολλαπλασιαστικές για την ισχύ της ΠΑ. Γίνονται ήδη συζητήσεις για την αγορά προηγμένων όπλων stand off για τα F-16V της ΠΑ, που ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ μόνο στους AGM-84. Πιθανότατα να υπάρξουν παραχωρήσεις ποσοτήτων σαν ενδιάμεση λύση, ή η ΠΑ να προσθέσει τις παραγγελίες της στις παραγγελίες της USAF/USN επιτυγχάνοντας εξαιρετικές τιμές. Τέλος, υπάρχουν ανάγκες για ατρακτίδια στόχευσης και Η/Π αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν στη λίστα.

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

Τέλος, πιθανή αγορά ελληνικών F-35A/B θα μπορούσε να γίνει με “αμερικανικές” τιμές, μέσω FMS, με πρόσθεση των ελληνικών αεροσκαφών σε επαναλαμβανόμενες αμερικανικές παραγγελίες.

Αυτό που αναμένουμε είναι πως θα υπάρξει ένα συμφωνημένο “ποσό” που οι ελληνικές ΕΔ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ετησίως. Δεν θα συγκρίνεται με αυτό του Ισραήλ, και το πιθανότερο είναι να αφορά κυρίως μεταχειρισμένο υλικό που χρειαζόμαστε επειγόντως. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η Συμφωνία δεν θα μετουσιωθεί σε “καθρεπτάκια και χάντρες για ιθαγενείς” αλλά σε παραχωρήσεις πολύ χειροπιαστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις (εντός του 2020).

Θεωρούμε μάλλον “έξυπνο” να μην κλείσουμε από τώρα μια συμφωνία επί του υλικού, καθώς πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ινσιρλίκ θα κάνει την αξία της Λάρισας και της Σούδας να πολλαπλασιαστεί. Προφανώς οι επιτελείς θα κλείσουν τα απολύτως επείγοντα (ΤΟΜΑ, υλικό για το ΠΝ) και θα περιμένουν να δουν που θα κάτσει η “μπίλια” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Με την ευκαιρία, και κλείνοντας, θα θέλαμε να θέσουμε το εξής ερώτημα. Αν οι ΗΠΑ ζητήσουν να φιλοξενήσουμε τις πυρηνικές βόμβες του Ινσιρλίκ, θα τις θέλαμε; Γιατί, από την μια να φωνάζουμε “Αμερικανοί φονιάδες των λαώνε” και από την άλλη τους οικτίρουμε γιατί ιστορικά στήριζαν την Τουρκία. Αν, λέμε αν, θα ήταν η ελληνική κοινωνία έτοιμη για κάτι τέτοιο;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

160 ΣΧΟΛΙΑ

160 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

“Αυτό που αναμένουμε είναι πως θα υπάρξει ένα συμφωνημένο “ποσό” που οι ελληνικές ΕΔ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ετησίως”

Από όλο το άρθρο αυτό θέλω να κρατήσω.
Γιατί σημαίνει πως τα χρήματα αναγκαστικά θα δοθούν για την απόκτηση υλικού.

Thras

Πραγματικά, μόλις το διάβασα ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό μου!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ήμουν έτοιμος να γράψω ακριβώς αυτό!!!

Για τις πυρηνικές βόμβες τώρα: είναι μουσιακό είδος, δεν έχουν κάποια επιχειρησιακή χρησιμότητα και παραμένουν στο Ινσιρλικ και άλλες 3 τοποθεσίες στην Ευρώπη για καθαρά πολιτικούς λόγους. Αν αποσυρθούν θα πάνε πίσω στις ΗΠΑ.
Χρειάζεται να πάρουμε πυρηνικά όπλα (και να γίνουμε στρατηγικός στόχος των πυρηνικών της Ρωσίας) μόνο για να αποδείξουμε πόσο έμπιστοι στις ΗΠΑ ήμαστε; ΟΧΙ! Είμαστε έμπιστοι και υποτακτικοί μέχρι βλακείας και το πληρώνουμε δεκαετίες…

chriss8

Την μια λες ότι δεν έχουν χρησιμότητα και την άλλη λες ότι θα γίνουμε στρατηγικός στόχος.

Βασικά να είσαι σίγουρος ότι σε περίπτωση Γ ΠΠ εννοείτε είμαστε στόχος για πυρηνικά όπλα, είτε έρθουν κεφαλές εδώ είτε όχι. Ειδικά αν δεν μπορέσει ο (όποιος) εχθρός να μας προκαλέσει εμφύλιο που να μπορεί να κερδίσει (βλέπεις, είμαστε επιρρεπείς στην λα****κία).
Στην τελική όλα αυτά που νιώθουμε για ομόδοξα αδέρφια και παζάρια με 2 υπερδυνάμεις (μην κλείνουμε την πόρτα στους άλλους κτλ), είναι η πρώτη σπορά….

ARCHIPELAGOS

Σε έναν πυρηνικό πόλεμο όπως τον περιγράφετε (MAD) , η μόνη διαφορά που θα κάνει ένα άμεσο πλήγμα είναι στον ακαριαίο θάνατο . Μη σας πω ότι είναι προτιμότερο .

Vlad

Αν γίνει Γ ΠΠ στην θέση που είμαστε έχουμε δεν έχουμε τις μπομπίτσες θα τον πιούμε.

Chris

Εξαρτάται και από το ποσό. Αν είναι π.χ. της τάξεως των 200-300 μυρίων το χρόνο μιλάμε για διπλασιασμό-τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για εξοπλισμούς. Με μικρή αύξηση του δικού μας budget σε αντίστοιχα επίπεδα και προσεκτικές κινήσεις μπορεί να γίνει πολύ ουσιαστική ανανέωση. Αν είναι 50-60 όμως είναι αλλιώς. Βέβαια αν είναι 50 μύρια με συμβολική αξία όπως για τα Κίοβα και πάλι μπορεί να γίνει δουλειά. Δεν κρύβω όμως ότι θα ήθελα κάποιες κινήσεις που να δείχνουν ότι πρόκειται πραγματικά για στρατηγική συνεργασία. Tέτοιες θα μπορούσαν να είναι μια ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό και η παραχώρηση ενός όπλου με τεράστια… Read more »

CKfurious

Προς το παρόν δεν έχουμε πάρει τίποτα και οι ανάγκες είναι πιεστικότατες

Από όλα αυτά που γράφετε να δούμε αν τι πως και ποτε θα υλοποιηθεί

Κρατάω πολύ μικρό καλαθάκι πάντως

Εάν σε θεωρούν δεδομένο δεν έχουν κανένα λόγο να σου δώσουν οτιδήποτε

G...

Την βυθοκορο. Ξεχασατε την βυθοκορο

npo

Πολύ καλή ερώτηση για τις πυρηνικές κεφαλές του Ινσιρλίκ..

Ρητορική υποθέτω..

Εγώ πάντως θα δεχόμουν. Αλλά εγώ πάντα έχω απόψεις που ανήκουν σε μια μικρή μειοψηφία – όχι κατ ανάγκη πάντα στην ίδια μειοψηφία, αλλά σχεδόν πάντα σε μια μειοψηφία…

stefanos

Παλαιότερα, νομίζω, είχαμε κεφαλές στην Ελλάδα οπότε ποια η διαφορά του τότε με το τώρα σε ότι αφορά τη φύλαξή τους;

chriss8

Έχει μεσολαβήσει ένα σαρωτικό “έξω οι βάσεις του θανάτου” που έβγαζε κυβέρνηση για δεκαετίες….

Odyssey

Αυτό που μεσολάβησε ήταν το 1967-74 και το τί συνέβη στη Κύπρο το καλοκαίρι του 1974… Kαλό θα ήταν να κοιτάμε την ιστορία μέσα από τα γεγονότα και όχι ιδεολογικούς διαθλαστικούς φακούς. Αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ανακρούσουν πρύμναν ως προς αυτό το κεντρικό ζήτημα -και αν μπορούν, γιατί τίθεται πλέον και αυτό το εύλογο ερώτημα- ώστε να μας βοηθήσουν να ακυρώσουμε εν μέρει τις συνέπειες του 1974, τότε δε βλέπω κάποιο λόγο ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση και από πλευράς του ελληνισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Χωρίς όμως τέτοιου είδους συμφωνίες που δημιουργούν μια δεσμευτική αλληλεξάρτηση και… Read more »

chriss8

Οι βάσεις φύγανε την δεκαετία του 80. Όχι το 74. Όχι το 75. Σόρυ που σου έθιξα τον Αντρέα, αλλά αυτός έπαιξε με τα συνθήματα και τα συναισθήματα… Άμα δε, τα συνδυάσεις με τις όλες επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, βγαίνει ότι το έπαιξε πιο renegade απ’ότι σήμερα ο Ερντογάν. Η κατάληξη όλων των επιλογών? Λιβύη? Αραφάτ? ΚΚ Πολωνίας? Επομένως όχι… Δεν κινήθηκε με βάση την real politic. Κινήθηκε με βάση τα συνθήματα και τα συναισθήματα. aka λαϊκισμός. Επομένως άλλος πρέπει να βγάλει τους ιδεολογικούς διαθλαστικούς του φακούς. Για να μην τρέξεις να με… αποστομώσεις… δεν είπα ότι ο Καραμανλής… Read more »

MisCo

Σε οτι αφορα το τροχαιο υλικο, ειμαι εναντια σε οποιαδηποτε παραχώρηση (πλην Oskosh φορτηγων 8χ8). Αυτο το τζαμπα το πληρωνουμε ακριβα σε καυσιμα και συντηρηση παλιων και αθωρακιστων Humvee και λοιπα. Επειδη το τροχαιο υλικό ειναι φτηνη υποθεση (συγκριτικα με αλλα προγραμματα), επειδη μπορουμε να παρουμε αυτο που πραγματικα μας ταιριαζει, επειδη μπορουμε να το εξασφαλισουμε σε πολυ φιλικοτερες τιμες και τελος επειδη μπορει να δωσει ΔΟΥΛΕΙΑ σε ελληνικα χέρια, θα πρεπει να παμε σε νεο υλικο σε συνεργασία με καποιον απο τους γείτονες μας (Σερβια, Σλοβακια, Ισραηλ… pick one) Για μια παραγγελια της ταξης 1000+ οχηματών θα μας εδιναν… Read more »

DimitrisXr

Εξεφρασες ακριβως αυτο που σκεφτομουν, απο μεταχειρισμενα οχι τροχαιο υλικο, εκει αξιζει μια επενδυση για καινουρια

Miscojones

Και που να έβλεπες σε τι κατάσταση είναι τα οχήματα αυτά, πεταμένα σε αλάνες μέσα στη λάσπη και καννιβαλισμένα. Θυμάμαι όταν μας έδωσαν τα Μ-715, πολλά είχαν τρύπες από σφαίρες (Βιετναμ). Από τα 2.000 που μας έδωσαν ούτε τα μισά δεν συναρμολογήσαμε για χρήση. Αν αθροίσουμε το πόσο μας κόστισαν σε ανταλλακτικά που ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν, δεν ξέρω αν άξιζε που τα πήραμε, αφού μετά από λίγα χρόνια τα πετάξαμε.

Mageiras

Ποια ελληνικά χέρια? Τα ελληνικά χέρια αν θέλουν δουλειές στην αμυντική βιομηχανία ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! Χρειαζόμαστε ρουκέτες,κατευθυνόμενες ρουκέτες,εξελιγμένα βλήματα πυροβολικού,φθηνούς αντιεροπορικούς πυραύλους για drone, παρεμβολείς για drone, βλήματα κρουζ, αντιαρματικά μιας/πολλαπλών χρησεων κτλ κτλ κτλ… Να επενδύσουν ιδιωτικές εταιρείες σε R&D και σε συνεργείες με οικους του εξωτερικού. Τα ΕΑΣ με τους 300 διευθυντάδες και τους 10 εργάτες έχουν πεθάνει. Ομοίως δεν μπορούμε πλέον να στηρίζουμε άλλες ΕΛΒΟ με την κατασκευή οχημάτων κατοπιν αδείας για να δουλεύουν 400-500 ημέτεροι που τα σαββατοκύριακα θα διαδηλώνουν για τα πυρηνικά στην Λάρισα και την παγκοσμια ειρήνη. Ότι χρήματα έχουμε κ δεν έχουμε… Read more »

Paliouras

Σωστα…ενα βασικο air 2 air πυραυλο για την αεροπορια και ενα βασικο anti-navy πυραυλο για το ναυτικο επρεπε να ειμαστε σε θεση να κατασκευαζουμε. Ετσι και γινει πολεμος, την 3η-4η-5η μερα τα τζετ και τα καραβια μας (οσα υπαρχουν) δεν θα εχουν τι να ριξουν…
Οι τουρκοι πχ πλεον ηδη φτιαχνουν τα δικα τους.

Vlad

Η Ελλάδα έχει το χειρότερο επενδυτικό περιβάλλον στην δύση με φορολογία Σουηδίας, καμία σοβαρή ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτές τις συνθήκες. Έχουμε σαν λαός ποινικοποιήσει το κέρδος και την επιτυχία. Οι Τούρκοι έχουν 6,7 βαρβατες ιδιωτικές που αναπτύσσουν όπλα πάντα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και το κράτος αλλά είναι ιδιωτικές.

Shadowfax

Σε ποιές 6-7 “βαρβάτες” ιδιωτικές αναφέρεσαι?
Aselsan, ROKETSAN, TAI, ναυπηγεία (βλεπε Istanbul Naval Shipyard) είναι κρατικές…

Vlad

Καλύτερα Ισραήλ, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει καμία βαρβατη ιδιωτική εταιρεία που να αναπτύσσει τέτοια οχήματα. Ότι γίνει το περιμένουμε από μια διαλυμένη κρατική ΕΥΠ.

MisCo

Δεν προκειται να αναπτυξουμε τιποτα. Δεν ειμαστε σε θεση, δεν εχουμε το know how περαν μερικων συστηματων. Απλα θα εξασφαλισουμε μια συμπαραγωγη και καποιο technology transfer. Θα δουλεψει ετσι και η ΕΛΒΟ και αλλες εταιριες γυρω απο αυτο το project.

Theo

Αν νομίζετε ότι θα βρείτε μηχανικούς να τα φτιάξουν αυτά η ότι άλλο φαντάζεστε με 800 μεικτά το μήνα γελιέστε…

Αναγνωστης

Ελπιζω να τους ξεβρακωσουμε τους αμερικανους,εδω ξεβρακωσαν πομπεο και πενς οι τουρκοι, εμεις εναν πομπεο μοναχο του δε γδυσαμε στην αθηνα; κανενα ελεος, ολο το US navy να παρουμε

Lefteris

Να γράψω τι κατάλαβα; Πρώτο λοιπόν, οι ΗΠΑ θα μας δώσουν πρόσβαση στο δορυφορικό τους σύστημα πλοήγησης UAV. Θα είμαστε το δεύτερο κράτος στον πλανήτη μετά τις ίδιες τις ΗΠΑ, που θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο σύστημα τους ώστε να τηλεχειριζόμαστε σε πάρα πολύ μακρινές αποστάσεις τα UAV. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε εχθρούς αντάρτες κούρδους, θα έχει και νόημα να ζητήσουμε και εξοπλισμό. Πιθανώς εν αντιθέσει με την Γαλλία θα αποδεσμεύσουν διάφορα όπλα για εμάς και μέσα σ αυτά τα stinger για χρήση ενάντιων διάφορων στόχων διάφορων εχθρών. Δεύτερο, κρυφά και μυστικά, θα μας δώσουν διάφορα υλικά σε διάφορες ποσότητες σε… Read more »

stefanos

Μάλλον δεν έχετε διαβάσει ορθά το άρθρο. Για να γίνει κατανοητό αυτό που εννοώ επισημαίνω μόνο μια διαφορά (αν και υπάρχουν πάρα πολλές), στο άρθρο λέει “Γίνονται ήδη συζητήσεις για την αγορά προηγμένων όπλων stand off για τα F-16V της ΠΑ, που ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ μόνο στους AGM-84. ” και όχι αυτό που γράφετε ότι δλδ δεν θα αποδεσμεύσουν σε εμάς τα AGM-84.

TCH

Ευγε. Με καλυψες πλήρως. Να προσθέσω μόνο το παρακάτω link σχετικά με την αποτρεπτική ισχυ που θα μας παρέχει η μόνιμη παρουσία του συμμάχου μας us army στην χώρα…

https://www.theguardian.com/world/2019/oct/13/trump-us-troops-northern-syria-turkish-assault-kurds

Για όσους δεν το πήραν χαμπάρι μαζί με τον αρθρογράφο την κάνουν με ελαφρά και γοργα πηδηματάκια…

bill76

Άντε και λίγη αισιοδοξία… μακάρι να έχουμε σύντομα καλά νέα

Ted

Το μεγάλο κόλπο με τους Αμερικανούς μπορεί να γίνει εάν μπει και η Κύπρος στο παιχνίδι
Από κει και πέρα, αν μας προσφέρουν Τico, θα είναι τουλάχιστον ανόητο να μην τα δεχτούμε, ακόμα και μόνο με μερικά από τα όπλα τους.
Δεν θα μείνουν για μία 10-15ετία ακόμα εντός υπηρεσίας στο Αμερικανικό Ναυτικό ;
Με το ρυθμό που ναυπηγούν πλοία οι Κινέζοι, οι Αμερικανοί θα υποχρεωθούν να τα κρατήσουν όσο πάει.
Επίσης, αναρωτιέμαι. επιπλέον KIOWA δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε ;
Ας τους βγάλουμε τα όπλα (προσωρινά) εάν το πρόβλημα έχει να κάνει με την “οροφή” επιθετικών ελικοπτέρων

stefanos

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα ήταν η αγορά Tico από τους Κύπριους (μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο άραγε;;; ) και από εμάς Arleigh Burke. Σίγουρα θα “κλείναμε” διαδρόμους!

DimitrisXr

Ο προυπολογισμος της Κυπρου δεν της φτανει ουτε για να συντηρησει ενα Tico, ποσο μαλλον να αγορασει

TCH

Ρε Stefanos
Ούτε Μ16 δεν τους πουλάνε τους Κύπριους αδερφούς μας οι Αμερικανοί εδώ και δεκαετίες..

Α αχα.. μάλλον πλάκα κάνεις ε; σορυ δεν το κατάλαβα… καλό καλό

Costas

1) Η Κύπρος είναι ακόμα υπό εμπάργκο. Και όσο η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ η Κύπρος θα είναι υπό εμπάργκο. 2) Και να βγει από το εμπάργκο σίγουρα δεν θα αφορά τέτοιας κατηγορίας οπλικά συστήματα. 3) Είναι πλοίο που παρόμοιο του δεν έχει το ΠΝ ούτε κατά διάνοια (πολύ ανώτερο και από belhara), σιγά μην το δώσουν στην Κύπρο. 4) Είναι πανάκριβο. Και δωρεάν τέτοιο πλοίο δεν δίνεται. 5) Είναι πανάκριβο στη χρήση του. Δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά η ΕΦ. Επίσης η συντήρηση και η τεχνική υποστήριξη δεν μπορεί να γίνεται στην Κύπρο λόγω έλλειψης υποδομών (αυτό όμως… Read more »

Dimitris

Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι γνωστό ότι η 116 Π.Μ. είχε πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Δεν είναι θέμα αποδοχής της ελληνικής κοινωνίας. Είναι θέμα φοβικών συνδρόμων πολιτικών που λατρεύουν τις εύκολες και σίγουρες λύσεις στα όποια προβλήματα. Κι όταν αυτές δεν υπάρχουν, το πολιτικό μας προσωπικό κοιτά αποχαυνωμένο την πραγματικότητα με το άδειο βλέμμα μιας αγελάδας λίγο πριν την παρασύρει η αμαξοστοιχία της Ιστορίας…

Mageiras

Λοιπόν… Μερικές σύντομες παρατηρήσεις 1. Αυτό το πράγμα που στηρίζουμε την αεροδιαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ αγοράζοντας τις πλατφορμες τους και μετά πρεπει να δώσουμε γη και υδωρ για να μας αποδεσμεύσουν όπλα πρέπει να σταματήσει… Οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται μαζί με τα όπλα που μας ενδιαφέρουν για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ 2. Αντί για F-35 θα έπρεπε να κοιτάμε για F-15 και για μεταχειρισμενα Mirage 2000-5 3. Πρέπει να γίνει σκούπα σε όλο το τροχαίο υλικό που διαθέτουν δωρεάν ΑΜΕΣΑ 4.Επισης πρεπει να πάρουμε ότι μπορουμε σε τεθωρακισμένα (συμπεριλαμβανομένων… Read more »

npo

Άντε πάλι με τις εθνικές μειοδοσίες. Εμείς μπορεί να θέλουμε ένα BGM-109 Tomahawk με θερμοπυρηνική κεφαλή W84. Λες να μας το αποδεσμεύσουν?

Mageiras

Μάλλον εννοείς αν αποφασίσουμε ως χώρα ότι είναι άμεσο ζωτικό μας συμφέρον να αποκτήσουμε πλοία με θερμοπυρηνικά όπλα. Ωραία λοιπόν δεν σου πουλάνε τομαχωκ με πυρηνική κεφαλή οι αμερικανοί…εσύ τι θα κάνεις? Θα αγοράσεις FFG(X) με ΜΚ41 ή θα στραφείς αλλού?

Kimon

Κι από ποτέ γίναμε χώρα που έχουμε προτεραιότητα τις πυρηνικές κεφαλές; Εδώ δεν έχουμε καλά καλά fos για κρίσιμα μέσα και θα ψάχνουμε να αγοράσουμε πυρηνικές κεφαλές; Ή μας έχετε ικανούς να αποφασίσουμε ως χώρα τι είναι άμεσο ζωτικό συμφερον;

Mageiras

Νομίζω ότι αναφέρθηκε απλά ως παράδειγμα…

Kimon

Το κατάλαβα, αλλά στο επιχείρημα σας ότι αν θέλαμε πυρηνικούς τομαχωκ και δεν μας τους έδιναν ,κακώς θα κοιτούσαμε ffg με mk41 , σας λέω ότι δεν πρόκειται να ζητήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο οπότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην κοιτάξουμε αμερικανικές φρεγάτες, ή όποια συστήματα (μην κολλάμε στις φρεγάτες παράδειγμα είναι ) κι ας μην αποδεσμεύονται για εμάς ποτέ όπλα που δεν θα ζητήσουμε..

Mageiras

Αγαπητέ Κίμων ας αφήσουμε την θεωρία. Εδώ δεν αποδεσμεύσαν κινητήρα όπως πολυ σωστά αναφέρει ο συνσχολιαστης παρακάτω. 35 χρόνια και 120+ αεροσκάφη μετά στερούμαστε αντιπλοϊκου και όπλων Σταντ Οφ. Μιλάμε έχουμε δώσει δις δολλάρια όχι αστεία…

KEKW

Ονειρο βλεπεις παλι? Ξυπνα καλε!

DimitrisXr

Εδω το ονομα σου ταιριαζει γαντι φιλε KEKW

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ναι γιατί όχι και πυρηνικά στην ελλαδα!

neuromancer

Βασικά 2-3 πυρηνικά για πάρτυ μας χρειάζονται και να το ξέρουν οι γείτονες.

Pakos

Και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε οτι θα αποθηκευτούν πυρηνικά??

Gilan

“Με την ευκαιρία, και κλείνοντας, θα θέλαμε να θέσουμε το εξής ερώτημα. Αν οι ΗΠΑ ζητήσουν να φιλοξενήσουμε τις πυρηνικές βόμβες του Ινσιρλίκ, θα τις θέλαμε;”

Γιατί όχι, εξάλλου έχουμε πυρηνικά του NATO στον Άραξο εδώ και δεκαετίες…! 😐

evaggelos

ωραια ολα αυτα αλλα μια μικρη αμφιβολια για ριπερ την εχω, ποιο ευκολα βλεπω πρεντειτορ κ σε ποσοτητα παρα ριπερ,σιγουρα οι αναβαθμισεις βασεων ειναι σημαντικες οπως κ οι συνεκπεδευσεις,το θεμα ειναι οτι χρειαζομαστε πολλα κ δεν ξερω τι θα κανουμε κ περα απο την συμφωνια. ΥΓ. για τα πυρινικα δε θα ελεγα ουτε ευκολα οχι ουτε ευκολα ναι σιγουρα ο λαος θα πει οχι ειναι μαθημενος στην αρνηση λογω αριστεροστροφων ιδεοληψιων,απο την αλλη τι ακριβως κερδιζουμε η κερδισαν οι τουρκοι?

AESA

Προσωπικά, και να μην πάρουμε τίποτα είμαι ευχαριστημένος με το ότι αναβαθμιστήκαμε ως σύμμαχος, ακόμα με ειδικές ανάγκες. Για τα πυρηνικά του Ινσιρλίκ με μεγάλη μου χαρά θα έπερνα μερικές κεφαλές στο πάρκινγκ μου … και ας παρκάρω έξω. Είναι από τις στιγμές που το παιχνίδι γίνετε για άντρες. Να κάτσουν όλοι κάτω και να αποφασίσουν αν είμαστε σύμμαχοι ή όχι. Καλύτερα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που αχρείαστα να είναι, παρά τον αντιδραστήρα τον ρώσικο των διπλανών φάτσα από την Κω. Στοχοποιημένοι είμαστε ούτως ή αλλως από τους φίλους ρώσους. Πυρηνικά φιλοξενούσαμε τους καιρούς που συμπεριφερόμαστε σαν σύμμαχοι. Να… Read more »

stepa

Παγκοσμια πρωτοτυπια συμφωνα με το κειμενο….πουλησαμε οικοπεδο ,και αφηνουμε στην διακριτικη ευχερεια του αγοραστη, το ποτε, με τι, και με ποια τιμη τελικα θα μας πληρωσει….

andreasmp412c

Απ οσο ξερω πιο πολυ ενοικιασαμε παρα πουλησαμε κ τον ενοικιαστη τον πετας εξω αν δε πληρωνει το νοικι… Να σκεφτομαστε τι λεμε

stepa

αυτο αναρωτιεμαι κι εγω…..ποιο νοικι, γιατι περα απο αοριστολογιες ,υπογραψαμε το συμβολαιο αλλα περι αντιτιμου κουβεντα, που εχεις δει να υπογραφεται μια συμφωνια οπου ο ενας συμβαλλομενος να παιρνει αυτο που θελει, και ο αλλος να επαφιεται στις καλες προθεσεις του πρωτου ,σε οτι αφορα το τι θα προσφερει και με τι τροπο….. ΥΓ δεν ανηκω στους “φονιαδες των λαωνε….” αντιθετα πιστευω οτι η χωρα εχει αναγκη τις συμμαχιες, αρκει αυτες να στηριζονται σε σχεσεις αμοιβαιαυ συμφεροντος, και να μην ειναι σχεσεις “προστατου” και “αγαπητικιας”Οσο για το ποιον πετας εξω αν δεν σου πληρωσει αυτα που προσδοκεις, αυτο ουτε καν… Read more »

Μάγκας

Για το θέμα των πυρηνικών θα συμφωνούσα ΜΟΝΟ αν οι Αμερικάνοι μας έδιναν δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης σε αυτά. Από των Τραμπ ακόμα και αυτό θα μπορούσα να το περιμένω. lol…

Kimon

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Δικαίωμα χρήσης πυρηνικών μόνο οι Αμερικάνοι έχουν στα οπλα τους και μόνο ο Πρόεδρος τους δίνει την έγκριση..

Miscojones

Πιο σημαντικό και από 100 φρεγάτες θα ήταν μια δήλωση από μεγάλη Αμερικανική εταιρεία πετρελαίων οτι μας ζητάει άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις μέσα στο Αιγαίο. Φυσικά με το ανάλογο backup από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση.

AESA

Για να σου ζητήσει άδεια θα πρέπει να την προκυρήξεις !!!

evaggelos

εκτως της προκυρηξεως θα χρειαζεσαι κ αοζ κ αοζ δεν εχουμε πουθενα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πυρηνικά; Ναι, γιατί όχι; Θα γκρήνιαζαν για λίγο κάποιοι αλλά μετά θα σταματούσαν. Τόσα και τόσα έχουμε φάει!

Thras

Βάζετε στην εικόνα το ΑΒ και διαβάζω περιμένοντας ότι στην επόμενη γραμμή θα λέει “και μας παραχωρούνται 3 ΑΒ”!!!

Kostasq

Εννοείται ότι θα έπρεπε να φιλοξενήσουμε πυρηνικά στην Ελλάδα αν μας το ζητούσαν οι ΗΠΑ. Από την μια τους παρακαλάμε στα γόνατα μην έχοντας μια για εξοπλισμούς και από την άλλη θα το παίζουμε βαριά πεπόνια;

Για όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι η μεγαλύτερη τρύπα μας είναι στο ΠΝ (από αυτά που εσείς γράφετε). Συνεπώς ΑΒ χτες, και τίποτα άλλο. Η συζήτηση για στάγιερ και τροχιακό υλικό νομίζω ότι δείχνει την κατάντια μας.

Kimon

Alreigh Burke δεν θα παίξει ούτε για αστείο, οι ανάγκες τους είναι τεράστιες με τους Κινέζους να εντάσσουν πλοία με απίστευτο ρυθμό!!

Aris

Ερώτηση στην ερώτηση σας για τα πυρηνικά. Είμαστε έτοιμοι να στοχοποιηθούμε από τους Ρώσους όπως και παλιότερα; Γιατί δεν νομίζω ότι οι Πατρινοί ή οι Λαρισαίοι ή οπουδήποτε αλλού τα στείλουν θα θέλουν να είναι στόχος ότι και να λέμε ή είναι καλό για εμάς…

chriss8

Άμα γίνει Γ ΠΠ είτε θα σου προκαλέσουν εμφύλιο να παραλύσεις τελείως και για πάντα, είτε θα σου ρίξουν κανά δυο στο κεφάλι. Ουδέτεροι δεν θα υπάρχουν. Μόνο κάτι θύματα που θα περιμένουν με τα παντελόνια κάτω.
Άρα είτε θα είσαι πλήρες μέλος κάποιου συνασπισμού , είτε οι μεν και οι δε θα έχουν τα κομμάτια σου για ανταλλάγματα σε τρίτους (το ξαναζήσαμε στον Α ΠΠ)

AESA

Προσωπικά σε μια περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος θα ήθελα να είμαι ακριβώς κάτω από τον στόχο του πύραυλου. Δεν έχει νόημα να ζεις την επόμενη του αρμαγεδώνα.

Scalp_eg

Ετσι ακριβως
Η επιβιωση από πυρηνικο ολοκαυτωμα είναι πολύ χειροτερη από ένα γρηγορο θανατο.
Οι γιαπωνέζοι επιζήσαντες του ναγκασακι και της χιροσιμα το επιβεβαιώνουν.
Πολυ καλη ταινία επίσης “The day after” 1983

npo

Αν γίνει πυρηνικός πόλεμος δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο, στοχοποιημένο ή όχι. Οι στοχοποιημένοι μάλιστα μπορεί να είναι και οι τυχερότεροι.

sotbak

Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς μας με το άρθρο, πάνω-κάτω όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Αυτό που με λυπεί είναι το πως επετράπη (μέσω πολιτικών επιλογών) και έφτασε η χώρα ως εδώ, ενν. στη σημαντική απαξίωση (να το θέσω ευγενικά) των ΕΔ (αναφέρομαιειδικότερα στην παραμέληση ως προς την πρόσκτηση σύγχρονου υλικού/οπλικών συστημάτων), παρόλο που διαφαινόταν η εκτράχυνση των καταστάσεων και η ανατροπή των ισορροπιών στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, με άμεση επίπτωση στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας αφενός και στην αδυναμία της να έχει επεμβατικό λόγο στην Αν. Μεσόγειο αφετέρου.

RBF69

Πέστα!!

Μιχάλης

Προσωπικά δεν θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι να φιλοξενήσουμε τις πυρηνικές βόμβες του Ινσιρλίκ στο έδαφός μας αν συνοδεύονταν με 2-3 Arleigh Burke και με άλλα καλούδια. Τώρα αν υπάρχουν μερικές φωνές διαφόρων γραφικών δεν θεωρώ πως είναι πρόβλημα άσε που είναι και μικρή μειοψηφία. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Θεωρώ πως οι Έλληνες κατά βάθος είναι φιλοαμερικάνοι και αν η νέα συμφωνία πλαίσιο δείξει έμπρακτα ότι δεν είναι καθρεπτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς νομίζω πως οι δύο λαοί θα έρθουν ακόμα ποιο κοντά σε μια επωφελή συνεργασία. Αν και είμαι φανατικός οπαδός των… Read more »

Kostasq

Επίσης και κάτι άλλο. Η αδυναμία μας είναι η καλύτερη δικαιολογία των περισσότερων λαϊκιστών πολιτικών για να απέχουν των ευθυνών τους. Και αυτό δεν θα το θυσιάσουνε εύκολα με το να αποδεχθούν τιτερόγκα ή κάτι άλλο που αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς και τους βάζει φωτιές στα μπατζάκια τους για μεγαλύτερες ευθύνες και ρίσκα.

Steve

Εμένα μου κάνει λίγο οξύμωρο το θέμα με τα MQ9… την ίδια ώρα που δε μας αποδεσμεύουν κάποια όπλα και έχουν κάνει τόσα πισωγυρίσματα και όλα τα χατίρια του σουλτάνου
να μας δώσουν τέτοιες δυνατότητες επιτήρησης… και ξέροντας ποιον θα “επιτηρούμε”…

Τώρα ΑΒ και Tico δε πιστεύω να δούμε…

AESA

Τα MQ9 ήδη περιπολούν εκεί. Ποιος έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση να το κάνει εμείς ή οι ΗΠΑ; Στην τελική θα ξενοιάσουν από αυτό το κομμάτι ΗΠΑ Ισραήλ και Αίγυπτος και θα επικεντρωθούν αλλού.

Flanker

Καλησπερα.Μια συντομη υποκειμενικη αναλυση της αποψης της Πτησης. Η Πτηση ερωτα: “Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συμφωνία; που είναι τα Arleigh Burke, τα M1A2 Ambrams, M2 Bradley, F-15C, F-35A; Πότε φτάνουν Ελλάδα;” Και απαντα. ” Το Μνημόνιο που υπεγράφη δεν αναφέρει τίποτε” “υπογράψαμε μια συμφωνία-πλαίσιο, που επιτρέπει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία στον Ελλαδικό Χώρο, και μάλιστα με μόνιμη παρουσία στη χώρα. Ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν και χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.” “αλλά εμείς τι πήραμε;” “Μα καλά, όλα αυτά έγιναν για 2 ή 4 Reaper, που στην τελική ΘΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ;”(κεφαλαια δικα μου) “Ίσως… Read more »

alexmark

Πολύ σωστός! Ακόμα θυμάμαι τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν την πρώτη αγορά του αιώνα καθώς θα “απογείωνε την ελληνική οικονομία” με τα αντισταθμιστικά.

AESA

Ώπα μπρούκλη, μην ξοδεύεις πολλά. Για να μην χρησιμοπιιήσω την ατάκα του Σταύρου Παράβα που είπε στον αδερφό του τον ποδοσφαιριστή στην ταινία το κοροιδάκι της δεσποινίδας …

AESA

Μα τι οικονομολόγοι που έχετε γίνει όλοι. Μιλάτε για ανταλλάγματα λες και χάθηκαν τα οικόπεδα στην περιοχή. Αλήθεια ρε μάγκες που ήσασταν όταν υπέγραφαν την παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ, την απογύμνωση των ΕΔ, της συρίκνωση του ΑΕΠ, την επιβολή ληστρικών φόρων … Τι υποκρισία θεέ μου. Δεν λέω να τα τρώμε όλα αμάσητα αλλά μην το παίζουμε παρθένες αφού πρωταγωνιστήσαμε σε ντουζίνες με τσόντες … και στην τελική όταν μας δούλευαν οι άλλοι από τις ΗΠΑ ακούσαμε και 2 γλυκόλογα. Πήραν το μέρος μας ανοιχτά τονίζοντας την σπουδαιότητα μας σαν σύμμαχος.

Mavi70

+1 από εμένα.

Ganesha_Mahesvari

Από τις λίγες λογικές απόψεις σε αυτό το άρθρο. Στο άρθρο το μόνο που υπάρχει είναι θα…θα…θα… σαν ταινία από τον “μαυρογιαλούρο”.

Ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου πήραμε από την συμφωνία, μόνο λόγια και υποσχέσεις που είδαμε στην Συρία τι πραγματική αξία έχουν.

Lysander

Φταίνε οι Αμερικάνοι που η Ελλάδα δεν θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά για την απόκτηση συγκεκριμένου υλικού σε αυστηρά χρονικά πλαίσια βάσει σχεδιασμού παραχθέντος από το ΓΕΕΘΑ από τέτοιου είδους συμφωνίες και αρκείται σε ασαφείς εγγυήσεις ασφάλειας και απόκτησης υλικού; (ακόμα και λίστα με ακριβή νούμερα του υλικού που επιθυμούμε να γνωρίζαμε το “ΘΑ” πάλι υπάρχει: *ΘΑ* λάβετε 48 F-15C, *ΘΑ* λάβετε 500 JLTV, π.χ.) Είτε με Ρώσο, είτε με Κινέζο, είτε με Ευρωπαίο, είτε με Αμερικάνο διαπραγματευόμασταν, πάλι “ΘΑ” θα αποκομίζαμε γιατί ΕΜΕΙΣ ως κράτος είμαστε διατεθιμένοι να αρκούμαστε σε “ΘΑ”, και μάλιστα ασαφή “ΘΑ”, προσφέροντας συγκριτικά “γη και ύδωρ”.… Read more »

sotbak

Πέστα!!!

Mitsos_Mantzos

Μην προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι, είναι οφθαλμοφανές δώσαμε ότι ζήτησαν και πήραμε ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου μαριναρισμένο με θα. Εσεις που λετε για τα πυρηνικά, δηλαδή τι νομίζετε ότι σε μία σύγκρουση θα τα φορτώσουμε στα f-16 και θα πάμε να ρίξουμε πυρηνικά στην Τουρκία, είσαστε με τα καλά σας; Η μήπως νομίζετε τώρα που βρίσκονται στην Τουρκία μπορούν να τα φορτώσουν οι Τούρκοι στα Phantom και να ρίξουν πυρηνικά στην Ελλάδα, προς τι η χαρά δεν μπορώ να καταλάβω, τι μας προσφέρουν πυρηνικά όπλα σε αποθήκευση στην Ελλάδα; Η μήπως ότι θα προστατεύουν οι Αμερικανοί… Read more »

flashg

Αυτό το άρθρο όλο θα είναι, από ουσία τίποτα. Το άλλο μου σχόλιο για κάτι φασολάδες και όνειρα λογοκρίθηκε. Κρίμα και ήταν καλύτερο.

Ganesha_Mahesvari

έχει πέσει πολύ λογοκρισία σε αυτό το άρθρο. Χαλάει την σούπα..

chikichiki

Εγώ πάλι γιατί βλέπω ότι πέρασε κάθε άποψη ακόμα και οι αρνητικές

chriss8

Βρίζω δημόσια την κυβέρνηση ανενόχλητος, μέρα-νύχτα και μετά λέω ότι έχουμε χούντα….
Καταντάει ανέκδοτο…. Το ίδιο και εδώ….

flashg

Εγώ είχα γράψει : “Βρε τι όνειρα βλέπει ο άνθρωπος όταν τρώει το βράδυ φασολάδα.” και δεν πέρασε.

chriss8

φαντάζομαι δεν σε έκοψαν για την θέση σου αλλά για το ύφος σου… Anyway… δεν είμαι απολογητής της Πτήσης… 😛 Ας σου απαντήσουν αυτοί

Ganesha_Mahesvari

γιατί πολύ απλά όσα λογοκρίθηκαν δεν τα είδες ποτέ να ανεβαίνουν…

chikichiki

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι επειδή είδα όλο το εύρος απόψεων, δεν καταλαβαίνω που μπορεί να έγινε λογοκρισία. Ίσως κόπηκαν σχόλια λόγω ύφους. Αλλιώς τι είναι αυτό που δεν πέρασε; Κρυφά στοιχεία;

nigozs

Ας αρχίσουμε από τον επίλογο. Εάν έρθουν πυρηνικά εδώ, αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε στο Άκτιο. Οι γνωστές άγνωστες πολιτικές ομάδες καθώς και οι οικολόγοι με όλα τα παρακλάδια θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιδράσουν. Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη είναι λίγες οι χώρες που φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα, η εγκατάσταση τους μάλλον συμφέρει περισσότερο από το να αρνηθούμε και τα πυρηνικά να μεταφερθούν στο Κόσοβο ή την Βουλγαρία ! Για το ΠΝ, το έχω ξαναγράψει εδώ, τα ΑΒ πρέπει να τα ξεχάσουμε ! Οι οροφές στο USN έχουν αλλάξει και γι’αυτό συντηρούν τα Spruance/Tico όπως μπορούν. Αυτά θα καταστούν… Read more »

Νικόλας

Απορώ για ποιον λόγο η ΠΤΗΣΗ αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε όσους διαφωνούν μαζί της.. ( Ή τίποτα από όλα αυτά; μα καλά, δώσαμε τόοοοοοοοσα, και δεν πήραμε τίποτες; πρωδώταις, κλέφτες, απαταιόνες, έπρεπε να πάρουμε τότε τα Su-35 που μας έδιναν οι Ρώσοι τσάμπα, και να κυριαρχήσουμε από τις Στήλες του Ηρακλή μέχρι τον Ινδικό Ποταμό…).δεν είδα ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, παρά μόνο ένα ευχολόγιο για το μέλλον, το οποίο ακόμη και ως ευχολόγιο δεν λέει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. Τώρα το επιχείρημα ότι μας συμφέρει να έχουμε αμερικανικές δυνάμεις σε αεροδρόμιά μας, για να μην μας βομβαρδίσουν οι Τούρκοι, είδαμε και στην Συρία… Read more »

Ganesha_Mahesvari

από τα χειρότερα άρθρα που έχω διαβάσει στην πτήση όντως.

chikichiki

Γιατί σ’αυτό τον έρμο τόπο αυτές οι λογικές πηγάζουν από την ίδια νοοτροπία που διαχρονικά δημιουργούσε τα αφηγήματα-παραληρήματα που μας έβγαζαν το διαχρονικό θύμα της Ιστορίας αμαυρώνοντας κάθε άλλο επειδή δε μας ντάντεψε. Η ειρωνία είναι αναμενόμενη.

MisCo

Ενα σοβαρο εντυπο, διατηρει την ακεραιοτητα του, σεβεται τους αναγνωστες του και αναλυει την οποια αποψη εχει και μενει εκει. Τώρα σχόλια για τις αποψεις αλλων… δημοκρατια εχουμε, ο καθενας εχει το δικαιωμα της γνωμης του καλη η κακη. Αν θελει το περιοδικο μπορει να ασκησει κριτικη με συγκεκριμενα επιχειρηματα χωρις να προσβάλλει κανενα. Στην τελικη τελικη θα ηταν πολυ βαρετο αμα ολοι συμφωνουσαμε στα παντα.

randomname

Πάω στοίχημα οτι και οι βάσεις των αμερικάνων στην Συρία είχαν αεροπορική άμυνα. Όσο εύκολα έφυγαν απο εκεί τόσο εύκολα θα φύγουν και απο εδώ αν γίνει κάτι. Βασικά δεν θα χρειαστεί καν να φύγουν. Μπορεί να γίνει ολοκληρωτικός πόλεμος και οι Αμερικάνοι να είναι μέσα στις βάσεις τους εντός ελλάδας χωρίς να κάνουν τίποτα. Αυτό έχει δέιξει η ιστορία. Αυτό που νομίζουμε οτι απο την στιγμή που θα βρίσκονται Ελλάδα, θα υποστηρίξουν και Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου με την κατα πάρα πολύ καλύτερη σύμμαχο (ακόμα και με ότι έχει συμβεί) Τουρκία απο που προκύπτει; Στο κάτω κάτω πολεμάμε με… Read more »

Chris

Απλά επειδή εμείς πολεμήσαμε και στον Α’ΠΠ και στον Β’ΠΠ στο ίδιο στρατόδεπο, και στην Κορέα για την Αμερική μάλλον θα επικαλεστούν ότι δεν πολεμήσαμε στον Αμερικανικό εμφύλιο ή εναντίων των Απάτσι και των Σίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάζοντας το άρθρο μου δημιουργήθησαν τα ακόλουθα ερωτήματα: 1.Εάν με κάποιο τρόπο μας παραχωρήσουν οι ΗΠΑ π.χ. 2 Tico , είναι σε θέση το ΠΝ να της επανδρώσει ,με 330+ πλήρωμα την κάθε μία και να της φορτώσει με όλα όσα δύνανται να φέρουν ( βλ. 68 × RIM-66 SM-2,20 × RUR-5 ASROC,8 × RGM-84 Harpoon missiles κτλ..κτλ…) ή θα τα έχουμε υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμένα;;;; 2. Αναφορικά με το τροχαίο υλικό και λαμβανομένων υπόψιν των αναγκών μήπως θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα μας παραχωρήσουν και παράλληλα να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο όχημα και να προχωρήσουμε σε… Read more »

GMT-I

Μακάρι να μας παραχωρούσαν 2 Ticos. Απόσυρση 3 μη εκσυγχρονισμένων S=3X220 περίπου άτομα +2 Χ330 άτομα και μετά το χάος συν ότι με την απόσυρση αυτή θα έχουμε τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών για τις υπόλοιπες 6. Σκέψου απλά ότι αν λαμβάναμε 2 καταδρομικά αυτού του τύπου δεν χρειαζόμαστε belhara που σημαίνει 2 δις στο ταμείο για ολική αναγέννηση του ΠΝ. Ακόμα και αν αγοράσουμε απόθεμα για 2 πλοία που θα μπορούσε να είναι 64 SM-2(32×3εκατ.=200εκατ.)+ 64ESSM(64X1,5=100εκατ.)+ συν 16 ASROC(16Χ1+16εκατ.) και στα υπόλοιπα κελιά NSSM. Harpoon,Μκ32, MH-60 και PHALANX έχουμε. Δηλαδή 1,5 δισ και λίγα μπορεί να λέω για τις υπόλοιπες ανάγκες… Read more »

Gilan

Κατά λάθος πάτησα αρνητική ψήφο, ήθελα να πατήσω “Read more »” :beg: 🙁

Προς διαχείριση του site αν μπορείτε αναιρέστε την αρνητική ψήφο…..! :envy: :envy:

Thras

Μπορείς να την αναιρέσεις εσύ πατώντας θετική 😉

GMT-I

Κανένα θέμα. Όλοι μας κάνουμε εκ παραδρομής λάθη. Ευχαριστώ για την θετική πάντως

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το σκεπτικό σας απλά έθεσα το ερώτημα για τα Ticos, διότι διάβασα σε άρθρο ότι το ΠΝ ακόμη και αν εισέλθουν σε υπηρεσία 2 νέες Φ/Γ θα διατηρήσει σε υπηρεσία τις μη εκσυγχρονισμένες Φ/Γ S. Οπότε κάπου δεν μου βγαίνουν τα νούμερα . . .
Δεν είμαι πολέμιος των Μ113. απεναντίας, αλλά δεν μπορώ να τα βάλλω στην ίδια κατηγορία με τα Βradley, ακόμη και στην διαμόρφωση Α3. . . .

GMT-I

Πάντως αν δεν υπήρχαν όπως λένε διάφοροι πολιτικά γραμμάτια τότε αυτή θα ήταν μια ολοκληρωμένη αναδιοργάνωση του συνόλου του ΠΝ με λύσεις στα οικονομικά μας μέτρα

GMT-I

Σχετικά με τα bradley προφανώς και θα ήθελα ΤΟΜΑ απλά θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας στον αμυντικογενή αγώνα που θα κληθεί ο ΕΣ να διεξάγει. Προτιμώ πολλά άρματα και ΤΟΜΠ(σε καλή κατάσταση) παρά μισά άρματα και μισά ΤΟΜΑ. Το δε Μ113Α3 είναι μια πολύ καλή αναβάθμιση για ενα ικανό ΤΟΜΠ που με αυτές τις λίγες προσθήκες θα κάνε ιτο πεζικό μας να εκτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή του. Η εισαγωγή ενός ΤΟΜΑ επιπέδου Bradley θα έχει αιτία να εκτοξευτεί το κόστος της ΔΜ στα μ/κ τάγματα(πλησιάζει ενός άρματος η συντήρηση)

Chris Ain.

– Μεταχειρισμένα MLRS με ταυτόχρονη αναβάθμιση μαζί με τα 36 που υπηρετούν ήδη στον Ε.Σ.
– bradley.
– 2-3 μονάδες επιφανείας για το Π.Ν.
– Αποδέσμευση όπλων για τα αναβαθμισμένα F-16. (jassm κτλ)
– Οπλιμένα UAV.
– Επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία.
Νομίζω πως με αυτά θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι!

GMT-I

Αυτά πιστεύω είναι τα ελάχιστα και σίγουρα εντός των δυνατοτήτων μας εκτός πιστεύω της δυσκολίας για τα σκάφη επιφανείας, και για λόγους που αναφέρω πιο πάνω θα έλεγα όχι στα bradley, ναι όμως σε Μ113α3 συν όμως AAV στους αριθμούς για την ταξιαρχία ολόκληρη(απαιτήσεις για 77 οχήματα)

Χρήστος

Απολύτως τίποτα δηλαδή. Ενίσχυση θα ήταν 12 F-15, αρκετά MLRS, και τουλάχιστον 150 Bradley. Εως τώρα βλέπουμε μόλις 2 UCAV μη εξοπλισμένα που δεν θα ήταν χρήσιμα μόνο απέναντι σε Κούρδους και υλικά που έχουν αποσύρει και τα δίνουν σε χώρες τύπου Κροατίας. Πχ Kiowa.

Θανασης

Εγω παντως δεν βλεπω να μενουν και να επεκτεινωνται οι βασεις οπως ονειρευνται οι περισσοτερες κυβερνησεις.
Οσο για το αλλο υλικο τεθωρακισμενο η μη ειναι τοσο παλιο και αναποτελεσματικο που χρησημευει μονο για εμφυλιο πολεμο.
Στην ιδια κατασταση πρεπει να εξελησεται και ο οπλισμος παλιος η σχετικα καινουριος γιατι η ασχετωσυνη των περισσοτερων κυβερνωντων εφερε την χωρα στην διαλυση.
Σιγουρα οι εμφυλιοι μπορει να προκαλουνται απο την αγνοια και παρανοια των κυβερνησεων για τις μακροχρονις εξεληξεις σε καθε χωρα δεν περιοριοριζωνται ομως
μακροχρονια με αυτον τον τροπο.

Vlad

Φυσικά και θα θέλαμε να φέρουν οι Αμερικανοί εδώ τις μπομπίτσες. Προφανώς και έχουν άλλη αντιμετώπιση σε χώρα που φιλοξενεί τα υπερόπλα τους.

NikolakiEfentis

Μερικές παρατηρήσεις: 1. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά, δηλαδή, (i) πολυβόλα Μ-3Μ, (ii) συστήματα ATAS, (iii) μερικούς ασύρματους ακόμα για τα Kiowa, (iv) συν 30 ακόμα από αυτά για ανταλλακτικά; 2. Πλοία AB ή TICO (μπορεί κάποια να αποσυρθούν αλλά δεν θα «πεταχτούν») είναι δύσκολο λόγω των απαιτήσεων και των δυσχερειών του USN να καλύψει την επιθυμητή οροφή. Μάλλον δηλαδή, πιο πιθανό είναι να δούμε να επανέρχεται σε υπηρεσία στο USN το IOWA παρά να παίρνει το ΠΝ AB… 3. 400+ Μ-1Α1 με «δέλεαρ» μια μικρή συντήρηση στις USA πριν αφιχθούν. Τα άρματα αυτά θα μπορούσαν ήδη να υπηρετούν… Read more »

Mageiras

Εδώ οι ισραηλινοί είχαν πάρει μέχρι aircondition…τι να λέμε τωρα! Εμείς το παίζουμε αφ’υψηλού…

ARCHIPELAGOS

Με τα markV τι γίνεται ? κάποια ενημέρωση ? υπάρχει κάποια καθυστέρηση ?

Π.Α

Ενας προβληματισμος που επικρατη στο μυαλο μου, με βαση την παρουσια αυτου του αρθρου, και με ολα αυτα που υπαρχουν εκει εξω και υπαρχει μια ως εκ του φυσικου μια αλληλεποδραση, αλλα οταν εχεις φτασει στο σημειο να δουλευεις για τα προς το ζην, τουτεστιν τα ψιλο εχουμε ξεχασει, που η ορθοτητα του λογου που εκφραζει το ποιον σαν ανθρωπος και εχουμε παραμερισει τα ιδανικα για γραψουμε τα νεα για την πατριδα, το μονο σιγουρο ειναι πως 5000 χρονια ιστοριας σ ‘αυτη τη γη, εχουν καταφερει μπορω να πω αρκετα καλα, να ισοπεδωσουν και να απαξιωσουν τους ανθρωπους πανω σ… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητη Πτηση. Το αρθρο αυτο δεν ειναι αρθρο το οποιο μπορει να χαρακτηριστει απο τα υψηλα στανταρ του περιοδικου.Περισσοτερο φερνει σε ομιλια πολιτικου με τα τοσα ΘΑ και ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΕΙ παρα σε ενα εμπεριστατωμενο και με δυνατα επιχειρηματα κειμενο απο αυτα που εγραφε στο παρελθον το περιοδικο. Δεν θελω να μπω στα επι μερους.Θα μεινω μονο σε δυο: -Το οτι θεωρειτε οτι οι Αμερικανοι θα δωσουν σε εμας την ικανοτητα να χρησιμοποιουμε δορυφορους τους εστω και για την κατευθυνση των UAV.Πιστευω πως εστω και ως ευχολογιο στερειται της οποιας σοβαροτητας. -Και οι Κουρδοι εδωσαν Γη και Υδωρ στους Αμερικανους..Και… Read more »

MisCo

Μιας κάναμε κουβεντα περι UAV και καθοδηγησης μεσω SAT. Δεν βρίσκω κανενα λογο η δυνατοτητα αυτη να ειναι κομμένη οπως και επισης το να πρεπει να περναει το σημα ντε και καλα μεσα απο καποιον αμερικανικο δορυφορο. Δεν ξερω αν εχει καποια ιδιαιτερα γουστα το drone, αλλα λογικα θα μπορουσε να δεχτει σημα και απο τον Hellas Sat…

KaizerAmstelVonLagerS

Αυτο πιστευω και εγω.Λογικα ο Hellas Sat μπορει να χρησιμοποιηθει για τετοιου ειδους επιχειρησεις.

Mavi70

Φίλε μου καλησπέρα, Νομίζω ότι το θέμα των UAV εμείς στην Ελλάδα το έχουμε αναδείξει σε ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας.Στην ουσία με ένα ποσό γύρω στα 250εκ δολ παίρνεις 50 UAV T- HERON και τα κάνεις ότι θέλεις.Αν νομίζεται ότι σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες ένα UAV έχει χρόνο επιβίωσης πάνω από 30 λεπτά είμαστε γελασμένοι. Η περίπτωση της επιθέσεως στην Σαουδική Αραβία ξεχνάμε όλοι να πούμε ότι το χτύπημα δεν έγινε από UAV αλλά από kamikaze uav τα οποία και εμφανίστηκαν σε κανονικό πόλεμο για πρώτη φορά στο Nagorno Karabakh από τις Αζερικές δυνάμεις σε επιθετικές αποστολές αυτοκτονίας.Η μόνη επιτυχημένη… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Συμφωνω μαζι σου οτι τα UAV δεν ειναι πανακεια.Καλως να υπαρχουν αλλα να μην παρουσιαζονται ως η υπερτατη προσφορα που θα αλλαξει τις ισορροπιες και θα μας κανει υπολογισιμους ξανα.

MisCo

Αν θες τα UAV μπροστάρηδες στις επιχειρησεις, με Hellfire, σιγουρα δεν θα ζησουν πολυ οπως αναφέρεις (απο την στιγμη που δεν πολεμαμε taliban). Βεβαια μην ξεχναμε οτι εχουν και αλλους ρολους. Πχ το Heron ειναι ενα Mini-Awac με το ρανταρ που φέρει…. και φυσικα μπορει να προσφερει τις υπηρεσιες του πιο πισω απο την πρώτη γραμμη, μπορεις να έχεις drone με εξοπλισμο comm-relay (που τοσο χρειαζομαστε στο Αιγαιο), η και drone με δυνατοτητες ECM, reconaisance, και πολλα αλλα που μου διαφεύγουν…. Απο την στιγμη που δρουν στα μετοπισθεν, δεν ειναι ο εντοπισμος τους ευκολος, ουτε η κατηγοριοποιηση της απειλης που… Read more »

Mavi70

Συμφωνώ με όσα γράφεις μπορούν να κάνουν πολλά όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες και σίγουρα δεν είναι κάτι ακριβό για να αποκτηθεί. Ίσως αυτό που αρχικά ψάχνουμε από τους Αμερικάνους με τα Reaper είναι η εκμετάλλευση του όπλου και η εκπαίδευση και βέβαια κάποια δωρεάν παραχώρηση για αρχή. Το κενό που θα καλύψουν τα συγκεκριμένα είναι η αναγνώριση και η επιτήρηση εκεί πονάμε και θα το κάνουν και οικονομικά.

Φου Μαντσου

Σε αυτο το αρθρο το νουμερο των “θα” συναγωνιζεται με το νουμερο των “αλλά”.
Γενικα απο νουμερα αλλο τιποτα.

epampapas

Δηλαδή για να καταλάβω βάλαμε την υπογραφή μας σε επίσημο έγγραφο που καταγράφει μόνο τις υποχρεώσεις μας; Και τα ανταλλάγματα είναι ακαθόριστα και στη σφαίρα του ανεπίσημου;;; Και αυτό είναι μια καλή συμφωνία, δηλαδή; Γιατί εγώ βλέπω μια αποικιακού τύπου λεόντειος συμφωνία. Μας δίνουν δηλαδή αν θέλουν και όποτε θέλουν και για όσο θέλουν κάποια καθρεφτάκια και γυαλιστερές χάντρες και εμείς θα μπορούμε να λέμε μόνο ευχαριστώ πασά μου; Και για να μην μπερδευόμαστε, η σχέση με τη βοήθεια που πέρνει το Ισραήλ δεν έχει καμιά σχέση, ούτε στα μεγέθη, ούτε στη δέσμευση, ούτε στον τρόπο. Και σε κάθε περίπτωση… Read more »

agnostosependytis

Συγνώμη, αλλά είμαι αρκετά σκεπτικός με τα τυχόν οφέλη και το μέγεθός τους. Όσοι βλέπουν πολύ λίγα, βασίζονται στο τεκμήριο ότι η συμφωνία έχει πολύ λίγα. Όλο το υπόλοιπο είναι ευχή και όχι τεκμηριωμένο: “Αυτό που αναμένουμε είναι πως θα υπάρξει ένα συμφωνημένο “ποσό” που οι ελληνικές ΕΔ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ετησίως” Επίσης να καταλαβαίνουμε και τι δώσαμε. Μέχρι τώρα, οι συμφωνίες για την Σούδα είχαν περιοδικά ημερομηνία λήξης. Όταν έγινε αορίστου χρόνου, υπήρξαν πολύ που είπαν ότι δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αφού κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση. Ναι, ίσως νομικά αυτό ισχύει, αλλά είναι… Read more »

Myrmidonas

Για να καταλάβω..
Επειδή συμπλέουν κι ευθυγραμμίζονται τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο,..
Η Γαλλία μας δίνει για αρχή δύο Μπελ@ρες κι όταν βρούμε λεφτά το βλέπουμε για κάτι παραπάνω.
Κι επειδή ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή
Οι ΗΠΑ μας δίνουν προς το παρόν δύο (μεγαλύτερου εκτοπίσματος) Μπελ@@ρες και μεά έχουμε δεν έχουμε φράγκα κάτι παραπάνω θα μας δώσουνε. Μαγαζί γωνία είμαστε αδέρφια

teo

Η συνεχως αναπαραγομενη θεωρια οτι η παρουσια Αμερικανικων στρατευματων κατοχυρωνει στο παραμικρο την ασφαλεια της χωρας μας εναντι των Τουρκων μονο ζημια κανει και καλο ειναι να σταματησει ή να αποτυπωθει σε χαρτι με την μορφη γραπτων εγγυησεων….

Οι κυβερνωντες θεωρουν οτι θα αντικαταστησουν την αποτροπη μεσω ισορροπιας δυναμεων με την αποτροπη μεσω πανυψηλης διπλωματιας. Το ασχημο μπερδεμα ομως ερχεται χωρις αν, θα , αναμενουμε , περιμενουμε , θα δειξει, θα δουμε…

Δυστυχως οι καιροι που ερχονται ειναι δυσκολοι και η Πτηση οφειλει να ειναι η “φωνη βοώντος εν τη ερήμω”…. το ακριβως αντιθετο δηλαδη απο αυτο το αρθρο

sotbak

σωστός

Digenis

Εγω δεν εχω κανενα θεμα με τα πυρινακα … δωστε μου και το κουμπακι για να δειτε ποσες παραθενες θα ξεπροβαλουν ταυτόχρονα … Μιλιουνια !!!!

chikichiki

Τα δικά μου σχόλια: 1. Δεν μου είναι άμεσα κατανοητός ο λόγος που δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς εντός της συμφωνίας. Πλαίσιο, πλαίσιο, εντάξει, αλλά για ποιο λόγο δεν υπήρξαν απαιτήσεις από πριν ώστε να έχουμε και μια κάποια μόχλευση ή προσδοκία; Τι πλεονέκτημα υπάρχει που θα συγκεκριμενοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο; Λέτε στο τέλος πως περιμένουμε μήπως το κεφάλαιό μας αποκτήσει περισσότερη αξία άρα προς το παρόν συμφωνούμε για “τα βασικά”, όμως άλλα βασικά είναι τα ΤΟΜΑ και το ΠΝ που αναφέρονται στο τέλος και άλλα 2-4 MQ-9 της αρχής που απ’ότι κατάλαβα είναι τα μόνα EDA βρισκόμενα άμεσα… Read more »

agnostosependytis

Υποψιάζομαι ότι το 80% plus των αναγνωστών, μόλις είδε τον τίτλο Τι πήραμε από την συμφωνία, μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση του ήρθε συνειρμικά στο μυαλό, αλλά δεν έπαιρνε να γραφτεί εδώ. Οπότε έγραψαν την απάντηση με άλλα πιο ευγενικά λόγια.

zulu16

Αν και δεν αισιοδοξώ για την ανάρτηση του σχόλιου που θα διατυπώσω (έχετε κόψει αρκετά που δεν αρμόζουν κατα την κρίση σας δικά μου οπότε θα δείξει) Σχετικά με το άρθρο θα πω πως να η συμφωνία για την “στρατηγική” συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι επωφελής οπωσδήποτε για τις ΗΠΑ το ερώτημα που δημιουργείται είναι ποιο είναι ακριβώς το όφελος για την Ελλάδα και τις Ε.Δ. και πιο συγκεκριμένα Το άρθρο μέσα στην ειρωνεία για τα ανίκητα Su…., σε αυτό συμφωνώ μαζί σας όπως επίσης διαφωνώ και με αρκετούς που σχολιάζουν και θεοποιούν οπλικά συστήματα οποιασδήποτε χώρας κατασκευής και προέλευσης… Read more »

Mageiras

+1000

zap

Πιο πανω το ξανα-παρεθεσα.

Μια πολυ καλη αναλυση γιατι ειμαστε παντα χαμενοι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/sto-dilemma-toerkia-e-ellada_gr_5da9a1bde4b04c4d24eaec8c?utm_hp_ref=gr-politiki

sotbak

σχόλιο που αποτυπώνει τη ζοφερή μας πραγματικότητα/κατάντια

RBF69

Όπως πάντα, μια ψύχραιμη ανάλυση από την Π&Δ. Ίσως η πρώτη όπου με σαφήνεια αναφέρεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία “πλαίσιο”. Επίσης η πρώτη ανάλυση όπου γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία κόντρα στα δικά της εσωτερικά “πολιτικά” στερεότυπα προώθησε μια σταρτηγική σχέση με τις ΗΠΑ που κανείς δεν ανέμενε (ευτυχώς). Το ζητήμα που θίγετε για τη πιεστική ανάγκη εξεύρεσης τροχαίου υλικού μπορεί μεν να μην είναι “sexy” αλλά είναι κρίσιμο και κανείς δεν το αναφέρει σε ανάλογα site. Η ανάλυση για την σημασία των υποδομών, πέραν αυτών της Σούδας, αποκαλύπτει την πραγματική αξία της συμφωνίας.… Read more »

Figure8

Προφανώς οι εμβανθυνση των ελληνοαμερικανικων σχέσεων, για την ακρίβεια η αύξηση της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στη Χωρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κρίσιμων εγκαταστάσεων, για θέματα εκπάιδευσης, για θέματα ανάπτυξης κλαδων αμυντικής βιομηχανίας (πχ chinook), κλπ κλπ δεν αρκουν ως αντάλλαγματα για την συμφωνία στους περισσότερους σχολιαστές εδω μέσα. Ουτε το παρον αρθρο της Πτήσης, σχετικά με πιθανά “χειροπιαστά” οφέλη τους πείθει.. και ουτε πρόκειται φυσικα. Οσο στον πυρήνα της σκέψης μας κυριαρχεί το στερεότυπο : “μας κυβερνάνε , ανίκανοι , αχρηστοι, πουλημένοι πολιτικοι” καμμία αλλωστε απόφαση – τους – δεν πρόκειται να γίνει εύκολα αποδεκτή. Για να… Read more »

NikolakiEfentis

Μερικές απόψεις μου. Η οικονομική κρίση που υπέστημεν εμείς σε αντίεθση με άλλες χώρες θα έπρεπε να είναι επαρκέστατος δείκτης γι’ αυτούς που μας κυβέρνησαν και που μας κυβερνούν, ασχέτως φυσικά των νεοελληνικών υπερβολών και του άδικου “τσουβαλιάσματος” των πάντων. Προφανώς και στα 200 υπήρξαν και λαμπροί άνθρωποι με αδιαμφισβήτητη Εθνική συνείδηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που να διαφωνούν με την παρουσία των ΗΠΑ σε Βάσεις στην Ελλάδα. Διαφωνούν, όπως εγώ, στο γεγονός ότι δεν ζητήσαμε κάποια ανταλλάγματα σε υλικό που έχουμε τεράστια ανάγκη. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο, ούτε την σημασία της συνεκπαίδευσης. Λέτε “Ειμαστε… Read more »

YiannisK45

Γιατί νοιώθω ότι έχουμε μια πολιτική του στύλ “δείχνω πόσο καλό παιδί ειμαι τώρ απου ο άλλος κάνει μ..ιες” Ελπίζω ν α αποδώσεις

Γιώργος70

Η επικοινωνία uav-gound station ,σε μεσαίες αποστάσεις , μπορεί να πραγματοποιηθεί και με αναμεταδότη (relay) P3 ή άλλο uav.

Mavi70

Καλησπέρα, Αν και το άρθρο αρχίζει με ερώτηση που εύλογα μπορεί να δημιουργήσει συνειρμούς πονηρούς στο τι πραγματικά έχουμε πάρει μέχρι τώρα από την συμφωνία ,εγώ δεν θα μείνω εκεί ευελπιστόντας κάποια στιγμή να υπάρξει και υλικό όφελος για την χώρα. Γεωπολιτικό όφελος θεωρώ ότι ήδη υπάρχει και θα υπάρξει και στο μέλλον.Μπορεί όλοι μας να θεωρούμε ότι πραγματικά δεν μας έχουν δώσει τίποτα οι ΗΠΑ αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.Πέρα από το δωρεάν εξοπλισμό που έχουμε πάρει από το τέλος του WWII μέχρι και σήμερα, κανείς μας δεν αναφέρεται στο σχέδιο Μάρσαλ το οποίο άλλαξε ριζικά την Ελλάδα και… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Επί του σημείου 1. Δεν διαφωνεί κανείς για το περελθόν, όμως υπήρχε αμοιβαίο συμφέρον και για το παρόν και το μέλλον θέλουμε κι άλλο υλικό, πολύ απλά. Όπως κι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. 0

Γεωπολιτικά είμαστε καλύτερα από το παρελθόν σαφώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά αν εμείς δεν αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Το κάνουμε; Φυσικά κι όχι. Π.χ. το ζήτημα με τους αλιείς μας που απειλούνται από την Τουρκική Ακτοφυλακή το έχει ανλαλάβει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης…

Mavi70

Σε αυτό θα συμφωνήσω!!Τελικά δεν είναι αποκλειστικά θέμα ΗΠΑ για ότι έχει συμβεί έως τώρα. Περισσότερο θέμα πολιτικού προσωπικού το βλέπω.Παράδειγμα όλοι μιλάμε για την προδοσία στην Κύπρο και για τον ρόλο των Αμερικάνων εκεί αλλά κανείς δεν μιλά για τους χειρισμούς της χούντας αλλά και του Μακάριου του οποίου τον ρόλο όλοι ξεχνάμε.Και για να εξηγηθώ για να μην με κυνηγήσετε, τα λάθη που βλέπω εγώ είναι 3 και σημαντικά. 1. Ο ανισοβαρής και άδικος συμβιβασμός που έγινε με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (1959-60) εξασφάλισε για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους υπερβολικά προνόμια στο πλαίσιο της εκκολαπτόμενης Κυπριακής… Read more »

Shadowfax

 Mavi70 Eίναι κρίμα να λέγονται τέτοια πραγματα… Από παλαιότερο σχόλιο, εμπλουτισμένο… Αναφέρεστε εις το “δωρεαν” σχεδιο Μαρσαλ οπότε δικαιούστε μιαν απαντηση… Η Ελλαδα πολεμησε με τους συμμάχους και παρελαβε μετα τον πόλεμο μια χωρα ερείπιο, όπου δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο και στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές… Αρχικως λοιπον το “πληρώσαμε” με θύματα άνω των 400.000… Ο λόγος λοιπόν που εδόθησαν αυτά τα χρήματα δεν ηταν γιατί μας αγάπησαν ξαφνικα οι “μεγάλοι” αλλα απο φόβο της επικράτησης της τότε ΕΣΣΔ στην Ευρώπη… Τα “πακέτα” βοήθειας λοιπόν με την “επέλαση” των Αμερικανών εδόθησαν με τους όρους των ΗΠΑ… Φυσικά… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα, 1.Πολύ ωραία η απάντηση και επειδή είμαι υπέρ του διαλόγου θα προσπαθήσω να απαντήσω στο αρκετά μεγάλο θα έλεγα κείμενό σας. Όμως παρότι όπως λέτε πολεμήσαμε με τους συμμάχους μας εγώ θα έλεγα ότι κάναμε συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή η οποία δεν μπορούμε εκ των υστέρων να πούμε αν ήταν σωστή ή όχι διότι απλά είναι ένα ιστορικό γεγονός.Θα μπορούσαμε να είμαστε σαν την Τουρκία και την τελευταία ημέρα να κηρύξουμε τον πόλεμο στους Γερμανούς αφού τους πουλούσαμε Χάλυβα κατά την διάρκεια του πολέμου.Και να έρθουμε και στο περιβόητο σχέδιο Μάρσαλ.Το σχέδιο Μάρσαλ δόθηκε στην Ελλάδα ως βοήθεια και οικονομική… Read more »

Π.Α

”Θα μπορούσαμε να είμαστε σαν την Τουρκία και την τελευταία ημέρα να κηρύξουμε τον πόλεμο στους Γερμανούς αφού τους πουλούσαμε Χάλυβα κατά την διάρκεια του πολέμου.” Oχι δε θα μπορουσαμε να ειμασταν σαν την Τουρκια διοτι πολυ απλα μας ειχε επιτεθει η Ιταλια και αφου εχασε οι Γερμανοι αναγκαστηκα κατεβηκαν, ετσι απλα. Βλεπετε τοτε η ειχες συμμαχο ή δεν ειχες ( βαλε και την ιδεολογια που επικρατουσε τοτε ) οχι σαν αυτο που εκανε ή USA στους Κουρδους. ”Το σχέδιο Μάρσαλ δόθηκε στην Ελλάδα ως βοήθεια και οικονομική αλλά και στρατιωτική” Τα χρηματα αυτα εχουν επιστραφη, μια δανεικη βοηθεια ηταν… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα, Αγαπητέ Π.Α 1.Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σαν την Τουρκία. Αυτό γράφω και εγώ στο σχόλιο μου!Όσο αφορά για τα γραφόμενα σας περί συμμάχων και Κούρδων δεν μπορώ να σας δώσω μια διαπίστωση στο τι κυριαρχεί σήμερα με συμμαχίες ,αλλά καλό θα ήταν να μην συγκρίνουμε δεσμεύσεις συμμαχικές μεταξύ δυο κρατικών οντοτήτων και μια κρατικής οντότητας με μια μη κρατική οντότητα(Κούρδοι).Παρόλο την διαπίστωση μου είμαι φίλος των Κούρδων και υπέρ του δικαιώματος τους για δημιουργία κράτους. Όπως σας είπα προηγουμένως μου αρέσει ο διάλογος θα συνεχίσω την σκέψη μου και θα σας πω πόσες φορές κατά την… Read more »

Π.Α

https://www.tovima.gr/2008/11/24/world/sxedio-marsal-boytyro-kai-opla/

Για το σχεδιο Μαρσαλ γιατι καποιοι ειναι γατες και απλα υπαρχουν συμφεροντα και οχι παραμυθια.

Mavi70

Καλησπέρα και πάλι.Βέβαια υπάρχουν συμφέροντα και σαφώς ένα κράτος σαν τις ΗΠΑ θα κοιτάξουν το συμφέρον τους.Σου έγραψα παραπάνω δύο πράγματα τα οποία αποτυπώνουν το κέρδος της Αμερικής στα έργα που έκανε αλλά και όπως πολύ σωστά αναφέρει και το Βήμα η εξάρτηση των χωρών που δόθηκαν τα χρήματα από το σχέδιο ήταν καθολική. Από την αγορά τροφίμων,αγαθών,ανταλλακτικών,οικοδομικών υλικών,στρατιωτικού εξοπλισμού και ότι μπορεί να φανταστείς.Και στην ουσία αυτή είναι η καρδιά του καπιταλισμού.Δεν υπάρχει κάτι που δεν δεχόμαστε μέχρι εδώ. Το δεύτερο που σου έγραψα είναι με τι γυαλιά κοιτάμε την ιστορία και στο τέλος τι θέλουμε να πιστέψουμε!Μια συζήτηση… Read more »

Π.Α

Καλημερα, μια βοηθεια ως προς τα φεκ πως θα μπορουσα να τα βρω. Αναντίρρητα βοηθησε το σχεδιο Μαρσαλ οχι μονο εμας αλλα και ολη την ευρωπη, απλα δεν ηταν και το αθωο που πολλοι τινουν να πιστεψουν, οι Αμερικανοι οι φιλοι μας, και να καταλαβουν καποιοι οτι υπαρχουν συμφεροντα κυριως και κατα δευτερευον το κανω γιατι θελω να βοηθησω. Η μονη περιπτωση στη νεοτερη ελληνικη ιστορια τουλαχιστον ηταν η καταστροφη της Σμυρνης που ηταν ενα αμερικανος παστορας που βοηθησε να κινητοποιηθουν απ την ελληνικη πλευρα για να σωσουν τους ανθρωπους απ την σφαγη, που ηταν μια ατομικη προσπαθεια της εκεινης… Read more »

Mavi70

Καλημέρα φίλε
Σου δίνω κατευθείαν το link.Αν υπάρχει κάτι θα είναι δημοσιευμένο θεωρώ σε ισολογισμό του κράτους!Εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα σε αυτή την χρονολογία .Είμαι στο 1875!Είναι απίστευτο τι μπορείς να διαβάσεις μέσα!!Βραδάκι με ένα ποτηράκι χαλαρώνεις αμέσως.
http://www.et.gr/index.php/anazitisi-fek
Διάλεξε την χρονολογία πρώτα και μετά συμπλήρωσε τα τεύχη που θέλεις να δεις. Ένα ένα καλύτερα γιατί θα πελαγώσεις. Καλό μεσημέρι και καλή ανάγνωση.

Fingolfin

Αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και στην οικονομία και η γενικότερη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι το σημαντικότερο. Πρώτα θα φτιάξεις την οικονομία σου και μετά θα αγοράσεις οπλικά συστήματα με τους δικούς σου ορους. Οι περισσότεροι βάζετε το κάρο (εξοπλισμοί) μπροστά από το άλογο (οικονομία). Επίσης πολύ θετικό της συμφωνίας οι συχνές συνεκπαιδεύσεις ελικοπτέρων.

NikolakiEfentis

Και πού το κακό να γίνουν και τα 2; Η γενικότερη στήριξη της οικονομίας, φυσικά, αλλά δεν εννοούμε πιστεύω να μην κάνουν αρνητικά σχόλια για, έτσι; Γιατί για επενδύσεις περιμένουμε ακόμα, και ούτως ή άλλως δεν τις κάνει τοπ Αμερικανικό κράτος. Μέχρι στιγμής η βασικότερη εξέλιξη που (εμμέσως αλλά σαφέστατα) σχετίζεται με την συμφωνία είναι άκρως αρνητική, δηλαδή ότι η επένδυση της COSCO δεν είναι, λέει, ώριμη ακόμη…

Μέχρι να ανακάμψει η οικονομία μας χρειαζόμαστε και όπλα. Είναι θέμα χρόνου ο Ταγίπ να έρθει και στο Αιγαίο και θα γίνει πολύ σύντομα!

Fingolfin

Πρώτα φτιάχνει η οικονομία και μετά ανεβαίνει το budget. Στήριξη βλέπω με τη μεγάλη επένδυση 1 δις στο καζίνο (Mohegan/Hard Rock), με το εργαστηριακό κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και φυσικά αναμένω και άλλες επενδύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Όχι πως δεν περιμένω 200 Bradley. 🙂 Σχετικά με τη COSCO δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά των όμορων δήμων (“Ενάντια στις επενδύσεις αυτές τάχθηκαν οι Δήμαρχοι Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας και φορείς της περιοχής.”). Εννοεί ώριμη πολιτικά, πως δεν έχουν δημιουργηθεί οι πολιτικές συνθήκες ομαλής ανάπτυξης της επένδυσης χωρίς συγκρούσεις (πχ ΠΑΜΕ). Τώρα αν υπάρχει και αμερικανικός δάκτυλος, τί να σου… Read more »

NikolakiEfentis

Μα, ήταν προϋπόθεση για το καζίνο του Ελληνικού η υπογραφή της επέκτασης της συμφωνίας; Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα και επαναλαμβάνω το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Όσο για την επένδυση στον ΟΛΠ δεν υπάρχει σοβαρή εξήγηση για την αλλαγή στάσης της νέας Κυβέρνησης. Δεν μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις από ΕΣΑΛ, ή την Περιφέρεια (για την άδεια παρέκκλισης ύψους). Μια σύγκριση του πώς είναι τώρα η κατάσταση και πώς μπορεί να γίνει με την μια και μοναδική επένδυση που μπορεί να γίνει στο λιμάνι το λέει όλα. Αν θέλει η Κυβέρνηση να πει στους Δήμους να πάνε να «αγαπηθούν»… Read more »

chriss8

Αυτή την στιγμή, στην παγκόσμια ειδησεογραφία, οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία-εξαγορά-επένδυση από την Κίνα θεωρείτε συμφωνία με τον διάβολο…. Δεν λέω ότι έτσι είναι, αλλά ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορεί πολλοί παράγοντες να πολεμάνε αυτή την επένδυση.

Fingolfin

Όχι το καζίνο δεν ήταν προϋπόθεση για την επέκταση της συμφωνίας, αλλά η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αντικατοπτρίζεται και σε οικονομικές συμφωνίες. Και φυσικά αυτή η “νέα σχέση” είναι ένας μαραθώνιος, άρα ας αναμένουμε και λίγο.

teo

Οι γραμμες αμυνας μας: βαστατε Τουρκοι να πεσουν τα σπρεντς… ειμαστε το πεμπτο -εκτο προβλημα…. εχουμε Αμερικανους αρα δεν μπορειτε να μας χτυπησετε… Δηλαδη αν εξηγουσε στον Ελληνικο Λαο οτι ΠΡΕΠΕΙ να αυξηθει η θητεία… οτι ο ΕΝΦΙΑ αντι να μειωθει θα πηγαινε στην Αμυνα της χώρας (σχεδον 1 δις)… ΤΙ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ; Τι σχεση εχει το καζινο με τη συμφωνια των βασεων; Τι θα παθαινε αν ζητουσε σε ετησια βαση χρηματοδοτικες διευκολυνσεις για αγορα οπλων, αφου ετησια ειναι και η συμβαση; Μην ωραιοποιούμε την ανικανοτητα καποιων!!! τωρα αν περιμενεις να φθασεις σε ελλειματα Γερμανιας και ρυθμους αναπτυξης Κινας… Read more »

Νίκος Μιχόπουλος

Όχι Πυρηνικά, αυτά ας τα πάνε αλλού. Μια ζωη υποστήριζαν Τουρκία, άλλαξε κάτι και δεν το ξέρουμε;; Ναι φονιάδες των λαών είναι αυτο δεν αλλάζει και το ξέρουμε όλοι. όποιος δεν το ξέρει ας διαβάσει λίγο ‘η να ρίξει μια ματιά από το 35 μέχρι τώρα τι έχουν κάνει. Επιπλέον αυτό που χρειαζόμαστε ειναι αναβάθμηση f16 άμεση όλου του στόλου. Και αγορά 40F15 και όχι f35. Αναβάθμηση στα M2000. Από πεζικό αναβάθμιση εξάρτησης τοω στρατέυσιμων σε υλικό και αλεξίσφαιρα,κράνη μέχτι και μπότες ζώνες κτλπ. Καινούριο Τυφέκιο ή αναβάθμηση του G3 και σαφως αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης – Να διώξοιυν αξιωματικούς… Read more »

darede

Χωρίς να θέλω να σχολιάσω το άρθρο αρνητικά, θα πώ το εξής. Εάν θέλανε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη απο την συμφωνία, θα όφειλαν να διαπραγματευτούν μια στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα τουλάχιστον 3-4 δις κάθε χρόνο. Έτσι θα περνούσε κάθε χρόνο απο τον προυπολογισμό των ΗΠΑ που υποβάλλεται στην γερουσία, και θα αφορούσε αγορά αμερικανικών νέων και μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, που εμείς επιθυμούσαμε. Δεν έπρεπε να ανακαλύξουμε τον τροχό ξανά εδώ κύριοι

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

0
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Αποκάλυψη από Ν. Δένδια: «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων»!

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Τουίτερ, «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κάτι το...

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη μετατοπίζεται ανατολικά

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη μετατοπίζεται ανατολικά, καθώς μια νέα συμφωνία με την Πολωνία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τα στρατεύματά τους...

H Ρωσία θα θεωρήσει κάθε επερχόμενο πύραυλο ως πυρηνικό και θα απαντήσει με πυρηνικά

Οποιοσδήποτε βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνεται προς την Ρωσία θα εκληφθεί ως πυρηνικός και η απάντηση θα είναι πυρηνικά αντίποινα. Η ωμή αυτή προειδοποίηση σε άρθρο...

Σε εξέλιξη η συνδρομή της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στη Βηρυτό

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται στη Βηρυτό όπου συμμετέχουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα συντρίμμια της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στην...
- Advertisement -