29.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».

Εξ αρχής θέλω να τονίσω τα εξής:

Κατ΄ αρχάς να επαναλάβω ότι για την σχετική προσπάθεια είχα γνώση από αρκετά νωρίς. Κατάθεσα κι εγώ κάποιες απόψεις (opinions….), ως «χειριστής». Πέραν του Σάββα Βλάσση δεν γνωρίζω άλλους συμμετέχοντες. Ούτε άλλες απόψεις που κατατέθηκαν.  Γράφω αυτό ώστε να μην υπάρχουν σκιές σχετικά με την δική μου σχέση με το θέμα. Θεωρώ ότι δεν έχω κάποια εμπλοκή ή, έστω, ουσιαστική συμμετοχή.

Δεύτερο, θέλω να τονίσω ότι συνεργάζομαι με τον Δούρειο Ίππο του Σάββα Βλάσση εδώ και πολλά χρόνια «αρθρογραφώντας» ως «ΚΔ». Για τα παρακάτω που θα διαβάσετε όμως δεν έχω κάποια «εκ των έσσω» πληροφόρηση.  Θα τα στοιχίσω στον αρχικό μου σχολιασμό στο twitter και σε όσα έγιναν γνωστά δημοσίως. Σκοπός είναι η διευκρίνηση κάποιων σημείων σε όσους θεωρούν την άποψη μου (ξανά, opinions…..) χρήσιμη και ο διάλογος. Οπόταν, ένα ένα τα σημεία από το twitter μου και διευκρίνηση όπου χρειάζεται.

 1. Δεν διακρίνεται κομβίο Forward Assist. Πολλοί που θεωρούν αυτό το κομβίο “επικίνδυνο” διότι ενδέχεται ο χειριστής να “σπρώξει” μες την θαλάμη ένα φυσίγγιο που δεν σφήνωσε διότι ήταν βεβλαμμένο οπόταν να προκαλέσει χειρότερο πρόβλημα. Θα το θεωρούσα χρήσιμο αλλά όχι αναγκαίο. Εδώ να προσθέσω ότι τέτοιο κομβίο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του AR-15 (όπως ούτε και στον AR-10). Προστέθηκε ως μέρος των «βελτιώσεων» μετά τις αρχικές εμπειρίες στο Βιετ Ναμ. Πολλοί το θεωρούν ως λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε, ή ως λάθος λύση σε ένα πρόβλημα που υπήρχε. Επαναλαμβάνω, το θεωρώ χρήσιμο αλλά όχι αναγκαίο. Θεωρώ ότι η σχεδιαστική ομάδα έχει στα σχέδια και μοντέλα με τέτοιο κομβίο.

 

 1. Αυτό το “σκαλοπάτι” στην πιστολοειδή λαβή, αν παραμείνει και στο πραγματικό όπλο σίγουρα θα μαζέψει για τον Σάββα (και την σχεδιαστική ομάδα) πολλές βρισιές 🙂 Είναι σημείο ενόχλησης της λαβής και μικροτραυματισμών. Εκτιμώ ότι θα φύγει. Εδώ να προσθέσω ότι σε παρέμβαση του στο twitter, ο Σάββας Βλάσσης διευκρίνισε σαφώς ότι οι απεικονίσεις είναι μόνο αυτό. Απεικονίσεις. Κι ότι και αυτό, όπως και άλλα σημεία, διαφέρουν από το πραγματικό όπλο.

 

 

 1. Αυτό το σημείο πιθανόν να είναι προέκταση του αναστολέα κλείστρου από την δεξιά πλευρά. Θετικότατο αν ισχύει. Επίσης εξαλήφει την ανάγκη για επικίνδυνες λύσεις όπως του μοχλού BAD της Magpul που αν και…. «tacticool» περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Παρόλο που το «πλήρως αμφιδέξιο» πολύ μικρή σημασία έχει για τον «Γενικό» Στρατό, έχει πολλή σημασία για τους «οπλάδες», στρατιωτικούς και μη, οπόταν είναι ένα σημαντικό στοιχείο αν είναι να προσελκύσει αγορές εκτός Ελλάδας. Κάτι που ξεχνούν, ή δεν ξέρουν πολλοί, είναι ότι, παρόλο που η σειρά Μ-16/Μ-4 φημίζεται για την εργονομία της, ποτέ δεν ήταν «αμφιδέξια» ως προς τα χειριστήρια. Μόνο τα τελευταία χρόνια, και μόνο περιορισμένος αριθμός κατασκευαστών, προσφέρουν αμφιδέξια χειριστήρια ως standard. Οπόταν, η συντριπτική πλειοψηφία των AR σε στρατιωτική χρήση ΔΕΝ έχουν αμφιδέξιο μοχλό οπλίσεως, ασφαλείας, αναστολέα γεμιστήρα ή κλείστρου.

 

 1. Οι οπές στον φορέα του κλείστρου δείχνουν λειτουργία “εσωτερικού εμβόλου”/”απευθείας έγχυσης” (Direct Gas Impingement/Internal Piston). Τα έχουμε ξαναπεί. Μια χαρά. Αυτό ήταν το αρχικό σχόλιο. Ας το αναπτύξουμε λίγο.

 

4α.              ΟΧΙ, το «ψευδο-DGI» των πλείστων AR ΔΕΝ είναι συνταγή εμπλοκών. Το AR-15 όπως και το AR-10  πριν από αυτό σχεδιάστηκαν για αυτό τον μηχανισμό λειτουργίας (στην πράξη είναι εσωτερικό έμβολο εντός του φορέα του κλείστρου). Και είναι πλέον αξιόπιστα με αυτόν το μηχανισμό. Ο οποίος όντως είναι ένας «βρώμικος» μηχανισμός. Ξέρετε ποιος άλλος μηχανισμός είναι «βρώμικος»; Αυτός της «Επιβραδυνόμενης Οπισθοδρόμησης δια Κυλίνδρων» της Η&Κ. Κι αυτό λόγω των αναγκαίων ραβδώσεων στην θαλάμη.  Και αυτομάτως θα εμφανιστούν στατιστικές που δείχνουν π.χ. το Μ-4 να έχει «Χ» αριθμό εμπλοκών ενώ το SCAR416BREN-47 κάτι να έχει «Χ/3» κλπ. Θα δανειστώ ένα ρητό του κορυφαίου Paul Harrell: «οι στατιστικές είναι σαν το μπικίνι. Το τι αφήνουν να φανεί μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά το τι κρύβουν πιθανόν να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον». Και το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο μηχανισμός λειτουργίας είναι αξιόπιστος. Άλλοι μηχανισμοί σε κάποια σημεία είναι πιο αξιόπιστοι. Σε άλλα όχι. Δεν είναι μόνο η μέγιστη αξιοπιστία το ζητούμενο μερικές φορές… Αν ήταν έτσι το πριόνι θα ήταν πάντα η καλύτερη επιλογή έναντι του αλυσοπρίονου….

 

4β.              Εδώ να σημειώσουμε επίσης ότι, πολλές φορές στα AR μηχανισμοί εξωτερικού εμβόλου (βραχείας ή μακράς οπισθοδρόμησης) δημιουργούν προβλήματα «μακροβιότητας» στο όπλο. Κυρίως λόγω του φαινομένου του «bolt tilt» που εμφανίζεται εξαιτίας της έκκεντρης κρούσης του εμβόλου στο άνω μέρος του φορέα του κλείστρου κι όχι της γραμμικής/αξονικής ώθησης του εσωτερικού εμβόλου. Ο φορέας του κλείστρου στα AR κινείται εντός κορμού κυλινδρικής διατομής κι όχι επί ραγών όπως σε άλλα όπλα. Οπόταν είναι πιο επιρρεπής σε φθορές λόγω αυτού του φαινομένου.

 

4γ.              Ένα άλλο σημείο που σχολιάστηκε είναι η αναφορά του Σάββα Βλάσση ως προς την δυνατότητα να επιλεγεί μηχανισμός εξωτερικού εμβόλου κι όχι μόνο “DGI”. Και για πολλούς αυτό φάνηκε περίεργο. Υπάρχουν συλλογές μετατροπής κοινών “DGI» AR σε εξωτερικού εμβόλου. Π.χ. από την Adams Arms. Οπόταν, όταν υπάρχει συλλογή μετατροπής υφιστάμενου όπλου δεν είναι δύσκολο να γίνει κατασκευαστική πρόβλεψη σε ένα υφιστάμενο όπλο. Κάποιοι βγάζουν σπυράκια ακούγοντας “DGI” (χωρίς να το έχουν χρησιμοποιήσει) διότι διάβασαν κάτι κάπου. Γεγονός παραμένει ότι πολλοί «ειδικοί» επέλεξαν μηχανισμούς λειτουργίας “DGI”, μάλιστα μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες (ενδεικτικά USSOCOM με το M4A1 URG-I,  SAS/SBS/SFSG  με το L-119A2, Νεοζηλανδικός Στρατός με το LMT MARS-L κλπ)

 1. Αυτό το σημείο, όπως και ένα αντίστοιχο στο κοντάκι πιθανότατα είναι υποδοχές ταχέως προσθαφαιρούμενου αορτήρα. Δεν διακρίνεται αντίστοιχο σημείο στο μπροστινό άκρο του χειροφυλακτήρα. Σημαντική έλλειψη αν ισχύει. Εκεί είναι το πλέον κατάλληλο σημείο ανάρτησης. Έχω ξαναγράψει για αορτήρες. Είναι σημαντικό στοιχείο του όπλου. Αυτό που πολλοί παραγνωρίζουν συχνά είναι ότι η κύρια δουλειά του αορτήρα είναι η διαχείρηση του όπλου όταν ΔΕΝ το κρατά ο χειριστής. Όχι όταν το κρατά και κάνει κολπάκια «αλλαγής ώμου» στο επίπεδο, και μιας κατεύθυνσης, πεδίο βολής. Και οι αορτήρες δύο σημείων είναι η καλύτερη λύση. Ούτε ενός σημείου με το όπλο να πηγαίνει πέρα δώθε όταν δεν το κρατάμε, ούτε τριών σημείων έχοντας μας μονίμως μπλεγμένους σε μια μακαρονάδα.

 

 1. Η γνωστή γωνία που κάνει ο σωλήνας επιστροφής των αερίων. Σημείο αυξημένων φθορών λόγω της γωνίας. Η LMT προσφέρει ευθύγραμμη εισαγωγή του σωλήνα στον κορμό πράγμα που πρέπει να εξεταστεί και για το ΑΟΡ. Θεωρώ ότι είναι ένα σημείο που έλαβε υπόψη η σχεδιαστική ομάδα και απλά η απεικόνιση είναι ελλιπής.

 

 

 1. Πιθανότατα “μέσου μήκους” τοποθέτηση οπής αερίων (mid length gas port). Εξαιρετικά ευχάριστο αν ισχύει καθώς μειώνει τις πιέσεις λειτουργίας του συστήματος και εν τέλι βελτιώνει την αξιοπιστία. Ένα από τα σημεία «μειωμένης αξιοπιστίας» του Μ4 σε σχέση με το πλήρους μήκους Μ16 είναι η λειτουργία του συστήματος σε αυξημένες πιέσεις λόγω της τοποθέτησης της οπής αερίων πιο κοντά στην θαλάμη (πιθανόν για να μην αλλάξουν τον χρόνο «υψηλών πιέσεων» – dwell time). Το mid length έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια δίνοντας μειωμένες πιέσεις λειτουργίας και αυξάνοντας αξιοπιστία με ταυτόχρονη μείωση της ανάκρουσης.

 1. Αυτό το σημείο πιθανόν να υπονοεί δυνατότητα αλλαγή κάννης. Ένα σημείο που “πουλά” αλλά προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Καλύτερα να υπάρχουν πολλαπλοί άνω κορμοί με ήδη μηδενισμένα σκοπευτικά παρά αυτό. Φυσικά η δυνατότητα αλλαγής κάννης δεν αναιρεί το προηγούμενο. Η δυνατότητα αλλαγής κάννης είναι κατά κάποιον τρόπο προσόν όταν κάποιος θέλει να διατηρεί δυνατότητα αλλαγής διαμετρημάτων. Θεωρώ ότι προσφέρει λίγα οφέλη σε ένα στρατιωτικό οργανισμό αλλά είναι σίγουρα ελκυστική για την πολιτική αγορά.

 

 

 1. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ο χώρος που καταλήγει ο πείρος περιστροφής του κλείστρου. Φαίνεται ενισχυμένο γεγονός πολύ θετικό. Δεν είναι όλα τα AR τα ίδια. Κι αυτό σαν σχόλιο σε κάποιους που λένε «Μ, ακόμα ένα AR». Οι ποιότητες κατασκευής διαφέρουν ανάμεσα στους κατασκευαστές όπως και άλλα στοιχεία. Ότι λάμπει ΔΕΝ είναι χρυσός, και ειδικά στο σύμπαν των AR.

 

 1. Δεν φαίνεται αμφιδέξιος αναστολέας γεμιστήρα. Αναφέρεται στο κείμενο. Ίσως να μην είναι τελείως σωστή η απεικόνιση.

 

 

 1. Η απεικόνιση δείχνει “πολυγωνική” εξωτερική διατομή του άνω κορμού (σαν τα Μ-110). Σίγουρα αυξάνει το βάρος αλλά και την αντοχή. Δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεται σε όπλα 5,56Χ45 τέτοια ενίσχυση. Τέτοια κατασκευή έχουν συνήθως τα μοντέλα που στηρίζονται στο AR-10 (όχι όλα). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μια λύση αύξησης της δομικής ακαμψίας ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις ακρίβειας. Θυμίζω π.χ. ότι ένα διάσημο αυξημένων αναγκών ακρίβειας AR, το G28 της Η&Κ κατέληξε να έχει χαλύβδινα μέρη.

 

11α. Επειδή και γι αυτό υπάρχει μπέρδεμα, τι είναι AR, όπως στο AR-15. ΔΕΝ σημαίνει Assault Rifle. Προέρχεται από την αρχική εταιρεία κατασκευής της σχεδίασης του Stoner, την Armalite. Πλέον χρησιμοποιείται για να περιγράψει πάνω κάτω όλα τα τυφέκια που χρησιμοποιούν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας κλείστρου, δηλαδή περιστροφικό κλείστρο σε κυλινδρικό φορέα που οπισθοδρομεί εντός κυλινδρικού κορμού. Ανεξαρτήτως αν είναι εσωτερικό ή εξωτερικό το έμβολο.

 

 1. Η γωνία της λαβής παραπέμπει σε FAL. Γενικώς οι περισσότεροι προτιμούν πιο “κάθετες” γωνίες (πιο Μ-1911) στα τυφέκια εφόδου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σχεδιαστική ομάδα πρόβλεψε εναλλαξιμότητα μερών, ειδικά με στρατιωτικών προδιαγραφών μοντέλα. Π.χ. standard υποδοχή πιστολοειδούς λαβής και standard (mil-spec) σωλήνας επανατατικού ελατηρίου/χαλινωτηρίου.

Επίσης, η απουσία μονολιθικού άνω κορμού πιθανόν να επιβλήθηκε για λόγους περιορισμού κόστους αλλά θα ήταν ένα κερασάκι στην ……τούρτα. Αυτό φαίνεται από την απεικόνιση. Πιθανόν να περιλαμβάνεται στα σχέδια. Είναι γενικώς πολύ πιο απαιτητικό σχεδιαστικά και κατασκευαστικά όμως.

Έχοντας πει όλα τα πιο πάνω, αναμένω κι εγώ όπως και άλλοι περισσότερες λεπτομέρειες να γίνουν γνωστές. Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επιτρέπει παραγωγή πρωτοτύπου. Δεν ξέρω αν στην Κύπρο θα υπήρχε τέτοια δυνατότητα…..

Ως προς την κριτική του αδοκίμαστου. Υπάρχει σαφής λογική σε αυτή την κριτική. Σχεδόν όλα τα όπλα έχουν «παιδικά προβλήματα» ακόμα και αυτά που στηρίζονται σε δοκιμασμένες λύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το ΑΡΧ-160, το CZ-805, το ΗΚ416 κλπ. Δεν είναι κακό. Γι αυτό οι ρυθμοί παραγωγής διατηρούνται αρχικά χαμηλοί. Δεν βγαίνουν όλα τα θέματα στις δοκιμές. Το έχω ξανά-αναφέρει, το ΜΡΤ-76 των Τούρκων απότυχε παταγωδώς στις δοκιμές του Πακιστανικού Στρατού. Παταγωδώς. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται πλέον για ένα καθόλα αξιοπρεπές όπλο.

Αυτά τα λίγα.

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι πάσα επιτυχία στο εγχείρημα.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

36 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
36 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ccd

Μπορείτε να μας πείτε για πιο λόγο τελικά οι Αμερικάνοι “βελτιωσαν” το Μ4 σε ΗΚ-416. Είχε κάποιο μετρήσιμο όφελος αυτή η αλλαγή. Επίσης ποιος κατά τη γνώμη σας είναι τα καλύτερα τύπου AR15 τυφέκια (κάπου άκουσα ότι όλα είναι λίγο πολύ ίδια κάτι που απ’ ότι κατάλαβα από το άρθρο εσείς δεν συμφωνείτε) και πως στέκονται συγκριτικά με άλλες επιλογές όπως το Scar, το Bren ή το Tavor.

d.b

Ευχαριστούμε πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα αξιολογηθεί χωρίς κάτι χειροπιαστό. Με το photoshop δεν γίνεται.

d.b

Στο άρθρο αναφέρει ότι η απεικόνιση είναι μάλλον λάθος σε κάποια στοιχεία. Αν αυτό ισχύει τότε και τα σχέδια είναι προβληματικά. Δεν γνωρίζω πως σχεδιάστηκε αλλά δεν είναι καλό ή απεικονηση να διαφέρει.
Επειδή μάλλον έχεις πληροφόρηση εκ των έσω (Αν δεν είσαι ο Βλασσης) για να επενδυσει το κράτος κάποια εκατομμύρια χρειάζεται κάτι παραπάνω. Από την άλλη αν τα κύρια τμήματα είναι ήδη διαθέσιμα on the shelf τότε το πρωτότυπο είναι ουσιαστικά έτοιμο. Ευχαριστω

d.b

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τότε κάποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πρωτότυπου . Και εφόσον ο κατασκευαστής μπορεί να είναι μόνο τα ΕΑΣ ας μας δείξουν ότι δεν είναι μόνο λόγια μήπως και προχωρήσει. Έχω την πεποίθηση ότι πλέον η χώρα έφυγε από τα παχιά λόγια και μπήκε σε τροχιά δημιουργίας όποτε είναι αισιόδοξος

Mageiras

Το όπλο φαίνεται όμορφο και λειτουργικό. Το γεγονός ότι πατάει σε εφαρμοσμένη πατέντα είναι θετικό δεν χρειάζεται να ξανά ανακαλύψουμε τον τροχό. Επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι μπορεί να παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Μπορεί να μην έχω πολλές γνώσεις πάνω στα στρατιωτικά τυφέκια αλλά από την εμπειρία μου ως κυνηγός με αμέτρητες ώρες περπατητου κυνηγιού σε κακοτράχαλα εδάφη αυτό που ήθελα από το όπλο μου ήταν το εξής: Χαμηλό βάρος, μειωμένη ανάκρουση για αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην δεύτερη βολή και να έχει Compact σχεδίαση… Στο δε θέμα μηχανισμού λειτουργίας αν και ο αερίων της Beretta ήταν πιο “πολιτισμενος”… Read more »

ManBo

πολύ κατατοπιστικό το άρθρο, μπράβο!

GeoMoust

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο. Μια γενική ερώτηση: Ένας λόγος που δεν επιτρέπεται η δημιουργία πρωτότυπου; Με ποιόν τρόπο δηλαδή αναμένεται οι Ε.Δ. να τεστάρουν το προϊόν πριν αποφασίσουν την επιλογή του;

CKfurious

Εγώ θα επιβεβαιώσω το τίτλο ths κακιας πεθεράς του forum και θα ρωτήσω από που και ως που η σχεδιαστική αυτή προσπάθεια βαφτίστηκε εθνικό όπλο??? Έγινε κάνας διαγωνισμός και επιλέχθηκε ως το καλύτερο ??? (ανέκδοτα γράφω τώρα το ξέρω!!) Και να το επεκτείνω: Είναι η αντικατάσταση των G3 στις πρώτες προτεραιότητες του ελληνικού στρατού? Ο N Εφέντης έχει γράψει σχόλια με ένα σωρό αλλα υλικά που πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα για το πεζικό Όλα δηλαδή για να κρατήσουμε ζωντανά τα zobbie της EAS/EBO??  Όπως και τα P-3 για το zobbie την ΕΑΒ Aλλη μια fora επαλήθευση του όπου τελειώνει η… Read more »

Agamemnon

Πες τα ρε φιλε…πασχουμε σοβαρα απο εκπαιδευση-δογμα-αριθμους κληρωτων και παμε στο ημιμετρο του ”Εθνικου Τυφεκιου”…

Gunner

Το τυφέκιο εφόδου δεν είναι προτεραιότητα. Αν είναι όμως να αγοραστεί κάτι, πρέπει να αγοραστεί κάτι που σχεδιάστηκε από Έλληνες. Και το ΑΟΡ είναι ότι πρέπει. Ακολουθάει δοκιμασμένη λύση που έχουν υιοθετήσει ΟΛΟΙ σχεδόν που δεν θέλουν να κάνουν πλούσιους ακόμη περισσότερο την ΗΚ, SIG, Colt κτλ κι ενδιαφέρονται για το που ξοδεύονται τα χρήματα του λαού τους και φυσικά την οικονομία τους. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε τις επιδιώξεις συγκεκριμένων βιομηχανιών στην Ευρώπη, που θέλουν να αγοράζουμε τα πάντα από αυτούς, που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους (τρόικα και ένας συγκεκριμένος κύριος, απόγονος αλεξιπτωτιστή που έπεσε στην… Read more »

flatspin

“Αν είναι όμως να αγοραστεί κάτι, πρέπει να αγοραστεί κάτι που σχεδιάστηκε από Έλληνες.”

Εξ οσων εχω καταλάβει ειναι μια ακομα εκδοση ενός κοινού σχεδίου. Δεν προκειται για “ελληνικο σχέδιο”. Και το οτι κατι σχεδιαστηκε απο Ελληνες για μένα τουλάχιστον δεν ειναι κριτηριο αγοράς ουτε βίδας.

1) Εξυπηρετει τον σκοπο του? Τις προδιαγραφες που τέθηκαν?
2) Θα κοστίσει ποσο?

Για μένα αυτα ειναι τα κριτηρια. Αν θέλω να επιδιώξω “ελληνικότητα”, υπάρχουν αρκετές εταιριες με αμυντικο υλικό (υψηλης τεχνολογιας και οχι τυφεκιο) των οποιων τα προιοντα ΔΕΝ προτιμουμε, ενω τα προτιμα ο υπολοιπος πλανητης. Θα ξεκινούσα απο εκει.

Last edited 25 days ago by flatspin
Gunner

 Έτσι ακριβώς, είναι ακόμη μια έκδοση ενός τυφεκίου, που τροποποιήθηκε για να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες, βάση νατοϊκών προδιαγραφών τις οποίες ο ΕΣ έχει ως ευαγγέλιο. Το όπλο εξυπηρετεί και με το παραπάνω τις ανάγκες όχι μόνο του ΕΣ αλλά ΟΛΩΝ των ενόπλων υπηρεσιών του Ελληνικού κράτους. Όπως γνωρίζεις το όπλο μπορεί να παραχθεί σε άπειρες εκδόσεις και να δεχτεί μια τεράστια γκάμα από παρελκόμενα που κατασκευάζονται γι΄αυτό, δίνοντας την δυνατότητα σε οποία υπηρεσία το χρησιμοποιεί, να το τροποποιήσει κατά το δοκούν. Το κόστος που αναφέρεις, είναι εξ ορισμού μικρότερο από το να αποκτήσεις ένα σχέδιο από το εξωτερικό. Είναι… Read more »

milman

Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επιτρέπει παραγωγή πρωτοτύπου. Δηλαδή το” δεν παράγουμε τίποτα” είναι και νομοθετημένο !

Neoptolemos

Καλύτερα νομοθετημένο. Έχουν καταστραφεί πολλοί “ρομαντικοί” Έλληνες στην προσπάθειά τους να παράγουν εντός της χώρας. Η νομοθέτηση περί απαγόρευσης παραγωγής, θα πρέπει φυσικά να συμπεριλάβει και την κρατική βιομηχανία (τι αστείος και παγκοσμίως πρωτότυπος όρος) η οποία έχει καταστρέψει γενιές Ελλήνων βολεύοντας ανθρωπάκια και πολιτικάντηδες.

Last edited 14 days ago by Neoptolemos
Dimitris_jp

Εγω αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ολα αυτα τα εθνικα προτζεκτς δεν εχουν σχεση με τις αναγκες των Ε.Δ. Η ολη ιστορια γινεται για να επιδδοτησουμε με τους φορους μας για λιγα χρονια ακομη δημοσιες εταιριες ζομπι. Ο καθε υπουργος απλα δεν θελει να κλεισουν εταιριες στην βαρδια του και τους “παμετζιδες” να σκουζουν.

ΜΗΝ απορειτε λοιπον για τα P-3 ουτε για περιεργες σχεδιασεις πλοιων ουτε βεβαια για τα “εθνικα τουφεκια” που και φυσικα δεν θα προμηθευτουμε. Θα δωθουν και τιποτα ψιλα για τον σχεδιασμο και τιποτα “πρωτοτυπα” και στην υγεια των κοροιδων.

Gunner

Ελπίζω κι εύχομαι να επικρατήσει η λογική και να επιλεχτεί το Μ21. Είναι η πιο σωστή επιλογή εάν θέλουμε να δώσουμε δουλειά στους Έλληνες και εάν θέλουμε η οικονομία μας να ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτήν την επένδυση.  

npo

Εφόσον μιλάμε για κρατική επένδυση, το βασικό ερώτημα είναι αν οι περιορισμένοι μας πόροι πρέπει να κατευθυνθούν προς κατασκευή φορητού όπλου ή κάπου αλλού.

Gunner

Κάπου αλλού. Μπορεί όμως το κράτος να χρηματοδοτήσει το R&D του Μ21, να γίνει παράγωγη πρωτοτύπων, διορθώσεις μετά από δόκιμες και παραγωγή στο μέλλον για τις ανάγκες του κράτους.

Stratilatis

Απ’οσο γνωρίζω σε όλα τα κράτη του κόσμου, πλην της Ελληνικής Μπανανίας, το κόστος R&D, είτε αυτό είναι προσωπικόςχρόνος, είτε είναι υλικά, το επωμίζεται ο κατασκευαστής/δημιουργός και το μετακυλύει στην τιμή του προϊόντος. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που γίνεται αυτό και όχι αυτό που ζητάν οι σχεδιαστές του όπλου και γενικά των “υπερόπλων” της Ελληνικής Επικράτειας. Αλλης ποιότητας και δυνατοτήτων προιόν αναπτύσεις αν η οικονομική σου επιβίωση εξαρτάται από τις πώλησεις του όπλου και άλλης ποιότητας και δυνατοτήτων αν είσαι κρατικοδίαιτος του “πρυτανείου”. Συνεπώς το κράτος πέρα από την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ νύν ΕΑΣ για τη δημιουργία… Read more »

Gunner

Και αυτό χρηματοδότηση είναι. Θα το κάνουν;

Stratilatis

Νομίζω ότι είναι ένα καλό σχέδιο για Survivalists ίσως και για ειδικές δυνάμης κυρίως του Λιμενικού, του Ναυτικού, ΕΤΑ κλπ, για την Αεροπορια και το Ναυτικό ( αν και εκεί όπως και στην Αστυνομία νομίζω ότι το διαμέτρημα των 5.7mm είναι το πλέον ενδεδειγμένο για λόγους βλητικής) αλλά παντελώς ακατάλληλο για βασικό όπλο Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα διυλίσω τον κώνωπα, όπως κάνει το άρθρο αλλά θα δοκιμάσω μία κριτική με τις δύο ιδιότητες που έχωως φορολογούμενος αυτής της χώρας, αυτής του επενδυτή ( αφού ζητάν τους φόρους μου να το αναπτύξουν) και αυτής του καταναλωτή ( αφού ζητάνε να το… Read more »

Stratilatis

Το να συγκρίνεις τις πωλήσεις ενός εγκατεστημένου Brand Name, ακόμα και αν παρουσιάζει το ίδιο ακριβώς προϊόν με τον ανταγωνισμό, με τη δυνατότητα πωλήσεων μιας νεοσύστατης εταιρίας χωρίς selling point για να υποστηρίξεις την επιβιωσιμότητα της παραγωγής, είναι παντελώς λάθος. Για την ΗΚ με δεδομένο το κομμάτι της καταναλωτικής πίτας, το να φτιάξει το ίδιο ακριβώς όπλο με την Colt, σημαίνει ότι θα γλυτώσει εκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη και οι πωλήσεις της είναι δεδομένενες. Ποιό ακριβώς το selling point του ΑΟΡ στην διεθνή αγορά; Στην Ελληνική Αγορά ξέρουμε το selling point είναι ότι είναι Ελληνική σχεδίαση ( ακόμα και… Read more »

Stratilatis

Μλάμε για την Caracal των ΗΑΕ με 35% μετοχών της να ανήκει στην ΤΑΤΑ; Περίμενες ότι δεν θα πάρουν τον διαγωνισμό στην Ινδία; Για αυτό οι τύποι του ΑΟΡ ξεπατικώσαν το σχέδιο του 814; ‘Οσο για την εξωστρέφεια των ΕΑΣ, πιστεύω ότι γνωρίζεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτικών G3 στις ΗΠΑ ήταν κατασκευής ΕΒΟ. Τις καλές εποχές που υπήρχε κόσμος και διοίκηση με μεράκι. Τελος ίσως να φταίει ότι είμαι μιας άλλης γενεάς και να έχω μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων του πολέμου όπως τον έζησα στην γενιά μου στην δεκαετία του 90. Ήξερα ότι πολεμικά αποθέματα ήταν άλλο… Read more »

phacepalm

“των Κροατών που πήραν τα δικαιώματα του G36 και δημιουργήσαν αυτό το όπλο με το οποίο χτυπάν το διαγωνισμό του νέου τυφεκίου των Γαλλικών ΕΔ.”

Πας καλά ανθρωπε μου? Ποιο διαγωνισμο των Γαλλικών ΕΔ “χτυπαν” οι Κροατες? Αυτον που εληξε ηδη και “χτυπησε” η Η&Κ με το Η&Κ 416F?

Και απο που ως που, το bullpup VHS-2 (που ειναι παρομοιο του FAMAS που ξεφορτωνονται οι Γαλλοι) ειναι βασισμενο στο G-36?

Οι ανοησιες που εγραψες στην αναρτηση σου βγαζουν ματι.

Stratilatis

Πρίν ανοίξουμε το στόμα μας διαβάζουμε λίγο. “But even as that display was taking place, a final form of the VHS was eventually taking shape as of 2004. This time it was a bare-bones short-stroke piston-driven gas-operated weapon with all the frills of the prototypes gone.” Το χτυπώ ένα διαγωνισμό, ίσως στην νεοελληνική να σημαίνει κερδίζω τον διαγωνισμό. Στα Ελληνικά όμως, χτυπώ ένα διαγωνισμό με αξιώσεις σημαίνει μπορώ να πάω στα τελικά στάδια κρίσεως και με πιθανότητες να τον κερδίσω. Όπως και έγινε με το συγκεκριμένο όπλο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ίσως επειδή βαράτε πολύ τη μάπα σας (facepalm) μάλλον η Ελληνική… Read more »

nigozs

Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να προβλεφθεί για αμφιδεξια χρήση.
Όπως βλέπω, μάλλον χρησιμοποιούμε την ίδια πατέντα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι από γνωστό Αμερικανό κατασκευαστή, αφού η αποκλειστικότητα πατέντας έληξε.
Εάν κατασκευαστεί, τελικά, και είναι αξιόλογο δεν βλέπω τον λόγο να μην κάνει επιτυχία και στο εξωτερικό.
Τα υπόλοιπα ας τα πουν οι ειδικοί.

Gunner

Τούρκοι, ΗΑΕ, Γερμανία, Αυστρία, Ταϊβάν, Κίνα και μια σειρά από ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

219
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99

Related News

Ο δρόμος του «Πολεμιστή»: Το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ Warrior ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη φάση δοκιμών

Η πρώτη φάση του προγράμματος Συντήρησης Ικανότητας του οχήματος Warrior FV510 (Warrior Capability Sustainment Programme - WCSP) ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε η Lockheed...

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...

Τι προτείνει η Airbus στη Γερμανία για την αντικατάσταση των P-3 Orion

Η Airbus Defence & Space προωθεί στη Γερμανία μια λύση βασισμένη στο A320neo, για την αντικατάσταση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3 Orion.Η Γερμανία...

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...

Ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στη Βηρυτό

Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, με έδρα την Ελευσίνα, μεταβαίνει με μεταγωγικό C-130 στον Λίβανο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φοβερής...
- Advertisement -