Τι θα απογίνουν τα F-16C/D Block 30 και Block 50;

114
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Είναι μια ερώτηση που μας την έκαναν εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι ήδη την είχε απαντήσει ο Α/ΓΕΑ (επίσης εδώ και πολλούς μήνες). Μιας και είχαμε χτες την χαρμόσυνη είδηση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής για τα F-16 Block 52+/Block 52+Adv, και φυσικά εξηγήσαμε τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός, ας δούμε λιγάκι τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα 70 F-16C/D του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η περίπτωση των Block 50 είναι αρκετά σαφής. Τα αεροσκάφη έχουν ακόμη αρκετές ώρες πτήσης, αν και υπηρετούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και δυο δεκαετίες. Έχουν σηκώσει στις πλάτες τους αναρίθμητες αναχαιτίσεις, ενώ έχουν εκτελέσει και αρκετές αποστολές με τα LANTIRN, με ότι βέβαια σημαίνει αυτό για την δομική τους καταπόνηση. Αν και η επιστολή που απέστειλε η DSCA στο Αμερικανικό Κογκρέσο μιλούσε για 123 αεροσκάφη (προφανώς τα 85 τότε F-εχο+/52+Adv αλλά και τα 38 Block 50), εντούτοις η Πολεμική Αεροπορία θεωρεί πως τα Block 50 είναι τόσο παλαιά που δεν είναι cost effective να βάλει AESA σε ένα τόσο παλιό αεροσκάφος. Αντίθετα επέλεξε, ορθά κατά την γνώμη μας, να επικεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, που εκτός από πολύ λιγότερες ώρες πτήσης είχαν και τους ικανότερους κινητήτες F-100-PW-229.

Τυχόν εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50, εκτός του ότι θα εκτόξευε το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη, θα απέδιδε αεροσκάφη που θα μπορούσαν να προσφέρουν το πολύ για ακόμη μια 20ετία ακόμη. Αντίθετα, η επένδυση στα Block 52+Adv, που παραδόθηκαν το 2009-2010, με τις ελάχιστες ώρες πτήσης και με τις δομικές ενισχύσεις εκ κατασκευής που έχουν, σημαίνει πως η ΠΑ θα έχει σύγχρονα μαχητικά  με ραντάρ AESA για τουλάχιστον άλλα 35-40 χρόνια! Το εξηγούμε όσο καλύτερα γίνεται, γιατί πολλοί προσέτρεξαν να ψέξουν τις αποφάσεις της ΠΑ. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, τους προτείνουμε να σκεφτούν ότι τότε το πρόγραμμα θα είχε πάει τουλάχιστον στα 1,6-1,8 εκ. δολάρια, και φυσικά απλά δεν θα το είχαμε υλοποιήσει.

Φυσικά, η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει ότι τα F-16C/D Block 50 έχουν ακόμη να προσφέρουν, κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει πρόβλεψη τα αεροσκάφη να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Block50+Adv, με χρήση απαρτίων από τα αεροσκάφη Block 52+Adv που θα εκσυγχρονιστούν σε F-16V Block 72. Φυσικά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, καθώς τα υφιστάμενα Block 52+Adv είναι μόνο 30, ενώ τα 50άρια είναι 38. Συνεπώς υπάρχει ένα “έλλειμμα” της τάξης των 8 αεροσκαφών.

Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους. Καταρχάς τονίζουμε πως και τα 55 F-16 Block 52+ έχουν ραντάρ AN/APG-68v9, συνεπώς θεωρητικά ο εκσυγχρονισμός των Β52+ μπορεί να αποδώσει τα 8 επιπλέον απαιτούμενα ραντάρ (και πιο ακριβό απάρτιο). Θα πρέπει εδώ να πούμε πως τα APG-68v9 των Block 52+ ανήκουν σε διαφορετικό Block κατασκευής από τα -μιας δεκαετίας σχεδόν μετά- APG-68v9 των Β52+Adv. Ευτυχώς όμως η ΠΑ είχε προβλέψει και είχε φέρει όλα τα AN/APG-68v9 των Β52+ στο επίπεδο των ραντάρ των APG-68v9 των Block52+Adv. Συνεπώς, το θέμα ραντάρ είναι μάλλον λυμένο.

Τα προβλήματα ξεκινούν με τα υπόλοιπα απάρτια, και ειδικά με τον υπολογιστή των F-16, βασικό σημείο του εκσυγχρονισμού. Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, και οι λύσεις που μπορούν να δωθούν είναι πολλές και ποικίλες. Πιθανότατα λοιπόν η ΠΑ να επιλέξει να βάλει τα απάρτια των Block 52+Adv στα μονοθέσια 50άρια, και στα διθέσια να βάλει απάρτια από τα Block 52+. Μια άλλη λύση είνα να κάνει χρήση πιθανών spare parts, ή να προσπαθήσει να βρει υλικά από την ελεύθερη αγορά.

Εδώ πρέπει κάπου να πούμε για την χρηματοδότηση του προγράμματος των F-16 Block 50. Θεωρητικά το πρόγραμμα που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες ΔΕΝ περιλαμβάνει τα 50άρια, δεν υπάρχει πρόβλεψη. Άποψή μας είναι πως το περιλαμβάνει! Εξηγούμαστε. Το όποιο ύψος σύμβασης υπογραφεί, έχει υπολογιστεί με τιμές καταλόγου. Η Lockheed Martin θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις διαπραγματεύσεις με τους υποκατασκευαστές των υλικών. Αυτό έχει σαν συνέπεια την πτώση της τιμής λόγω εκπτώσεων, είναι κάτι που γίνεται συνεχώς και σε όλα τα προγράμματα. Για παράδειγμα, η LM έχει υπολογίσει τις εργατοώρες με τιμές Τέξας. Αλλά ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στην ΕΑΒ, σε τιμές … Ελλάδος. Άρα θα υπάρξουν αρκετά χρήματα σε μια υπογεγραμμένη σύμβαση, που όμως δεν θα απορροφηθούν. Τι καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους, τα χρήματα να μην πάνε στην ΕΑΒ, προκειμένου να τελειώσει τα Block 50 σε Block 50+Adv;

Από τις όποιες εκπτώσεις, θα υπάρξουν και χρήματα για την αγορά απαρτίων που θα χρειαστούν επιπλέον τα Block 50. Και φυσικά θα χρηματοδοτηθεί η εργασία της ΕΑΒ, που είναι ούτως ή άλλως κύριος υποκατασκευαστής. Αφού έχουμε τα περισσότερα “υλικά”, η ελληνική προστιθέμενη αξία του εκσυγχρονισμού των Block 50 σε +Adv είναι εξαιρετικά υψηλή! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι “ρόδινα” καθώς τα 50άρια είναι παλιά αεροσκάφη, με μια τεχνολογία που έχει καταργηθεί πολλά χρόνια πριν. Βασικό τους πρόβλημα οι καλωδιώσεις και φυσικά η δομική καταπόνηση. Η τελευταία είναι κάτι που θα το δει η ΕΑΒ, σε κάθε αεροσκάφος ξεχωριστά.

Κλείνοντας το θέμα με τα 50άρια, θα πρέπει λίγο να σταθούμε στο θέμα του Link 16. Με τον νέο υπολογιστή, και την προσθήκη των απαραίτητων καλωδιώσεων, το αεροσκάφος θα μπορεί να λάβει την υποδομή και τον πομποδέκτη Link 16. Κάποιοι θα προτρέξουν να πουν πως μπορεί να γίνει χρήση των Link16 από τα Block 52+Adv. Η ΠΑ όπως έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τα Link-16 MIDS-LVT στα Block 52+Adv με το Link 16 MIDS-JTRS. Θα επανέλθουμε στο θέμα Link 16 MIDS-JTRS, αλλά έχουμε την εντύπωση πως η ΠΑ θα προτιμούσε να βάλει Link 16 MIDS-JTRS και στα 50άρια. Εδώ θα πούμε πως ισχύει η επιστολή της DSCA για αγορά 123 συστημάτων Link 16 MIDS-JTRS

Και τι θα γίνει με τα F-16C/D Block 30;

Ας πάμε στα Block 30, αεροσκάφη που παραλήφθησαν την περίοδο 1989-1990, και φυσικά έχουν σηκώσει στις πλάτες τους τις αναχαιτίσεις τριών δεκαετιών. Τα αεροσκάφη έχουν πολλές ώρες πτήσης (εξαρτάται πάλι από το κάθε ένα ξεχωριστά), αλλά δεν έχουν εξαντλήσει αυτό που προβλέπει η εταιρεία, ενώ έχουν περάσει και πρόγραμμα Falcon Up στην ΕΑΒ, που πήγε τις ώρες πτήσης από τις 4000 στις 8000. Φυσικά παραμένουν ικανά αεροσκάφη, αλλά για να παραμείνουν σε υπηρεσία, απαιτούν εκτεταμμένο εκσυγχρονισμό, τόσο στα ηλεκτρονικά τους συστήματα όσο και δομικό. Τα αεροσκάφη είναι ταλαιπωρημένα λόγω χρήσης μεν, άψογα από πλευράς συντήρησης δε..

Οι σκέψεις της ηγεσίας της ΠΑ είναι η εξής. 12 αεροσκάφη έχουν διατεθεί προς πώληση, ενώ τα υπόλοιπα 20 θα συνεχίσουν να υπηρετούν σαν αεροσκάφη OCU, για τους νέους χειριστές, πριν αυτοί φτάσουν στις Μοίρες F-16V, F-16 Block 50+, Mirage 2000-5Mk2. Κάποιοι αντιδρούν εξαιρετικά “άσχημα” στην είδηση της υποβάθμισης των Block 30. Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν, είναι πως οποιαδήποτε “επένδυση” πάνω σε αυτά τα αεροσκάφη, εκτός του ότι θα ήταν πολύ υψηλή (σε σχέση με την απαιτούμενη επένδυση στα Block 52+Adv), θα απέδιδε για μόλις 10-15 χρόνια ακόμη, αφού ακόμη και με δομική αναβάθμιση, δεν μηδενίζονται οι ώρες πτήσης, απλά προστίθενται νέες.

Τα Block 30 δεν έχουν ιδιαίτερες πιθανότητες επιβίωσης πάνω από το Αιγαίο, καθώς το αεροσκάφος είναι πλέον αρκετά παλαιό για τους κινδύνους, και μην ξεχνάμε πως επιχειρεί σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα αεροπορικά περιβάλλοντα του πλανήτη. Δυστυχώς αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν πολλοί είναι πως το περιβάλλον του Αιγαίου δεν είναι αυτό που αντιμετωπίζει η Κροατία, Βουλγαρία ή ακόμη και τα ΗΑΕ. Οι δυο πρώτες χώρες ήθελαν απλά F-16 προκειμένου να είναι συμβατές με το ΝΑΤΟ. Τα δε ΗΑΕ τα θέλουν για εκπαίδευση, αλλά ακόμη και για την πρώτη γραμμή να τα ήθελαν, πάλι τα Block 30 μας είναι ανώτερα από όλα τα αεροσκάφη που έχει το Ιράν. Συνεπώς αυτό που λένε κάποιοι που κουνούν δάχτυλο “δεν κάνουν για μας, τότε γιατί τα θέλουν οι άλλοι;” δεν στέκει σαν επιχείρημα.

Τα Block 30 που θα πωληθούν, θα μπορούσαν ίσως να δωθούν και με μια “προίκα” με απάρτια από τα Block 52+, και να κλειστεί μια συμφωνία αναβάθμισης στην ΕΑΒ. Εδώ θα προλάβουμε και πάλι τους “γνωστούς”, λέγοντας πως το κόστος αναβάθμισης θα ήταν εξαιρετικά υψηλό, καθώς τα 30άρια δεν έχουν ούτε καν τις απαραίτητες καλωδιώσεις για την προσθήκη νέων σύγχρονων αισθητήρων. Τυχόν αναβάθμιση “plug and play” θα ήταν σαν να προσπαθεί να βάλει κάποιος που βελτιώνει αυτοκίνητα, παράλληλο εγκέφαλο σε κινητήρα με καρμπυρατέρ…

Με λίγα λόγια, θεωρούμε “σοφές” τις επιλογές της ΠΑ, που σε εξαιρετικά “χαλεπούς” καιρούς, κατάφερε και σχεδιάσε ένα απολύτως υλοποιήσημο πρόγραμμα, με δεδομένα τα οικονομικά όρια της χώρας. Σε αυτούς που ήθελαν να δουν Viper τα 50άρια και 30άρια θα πούμε πως το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό, που πιθανότατα να συνέφερε η αγορά νέων αεροσκαφών. Και όπως είχαμε σταθεί αρνητικοί στην περίπτωση εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM σε Mk3, το ίδιο θα πούμε και σε αυτή την περίπτωση των Block 30. Τότε είχαμε κατηγορηθεί με “αντιγαλλικά” αισθήματα (και μάλιστα πως είμασταν “ζεστοί” πως τους Αμερικανούς”), αλλά και τώρα θα συμφωνήσουμε με την ΠΑ. Τα λίγα μας χρήματα πρέπει να επενδύονται σωστά, με σύνεση. Και το κυριότερο, με μακροπρόθεσμη προοπτική.

φωτογραφίες: Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Δημητρης
Guest
Δημητρης

Συμφωνω μεχρι κεραιας!! Μπραβο!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eπειδή μιλάω τακτικά με στενό συνεργάτη του Καμμένου, ρωτώντας τον για το μέλλον των F-16 Block-30 μου απάντησε επί λέξη ,,αυτά θα πουληθούν,,.
Αυτό πιστεύω και εγώ πως πρέπει να γίνει. Προσωπικά θα κοίταγα να πουληθούν και τα Block-50.
Αν θυμάμαι καλά μου είχε πει και για την πώληση μερικών Block-50. Nομίζω για 8-10 τον αριθμό.
Σε ότι αφορά το μελλοντικό μαχητικό της Π.Α μου έχει πει ότι ,,θέλουμε το F-35 αλλά δεν έχουμε λεφτά. Θα πρέπει να μας βοηθήσουν και οι Αμερικάνοι…,,

p270
Guest
Παναγιωτης

και μετά με πόσα αεροσκάφη θα μείνουμε; μας φτάνουν εγώ λέω όχι

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα μαχητικά αεροπλάνα που αντέχει να συντηρεί η ελληνική οικονομία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θέλει να έχει η Π.Α.

Em.Ti
Guest

Υπάρχει εδώ μια λεπτομέρεια: είναι ο αριθμός που ΘΕΛΕΙ η ΠΑ και ο αριθμός που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ η ΠΑ.

kos
Guest
kos

Δεν καταλαβαινω καποιους που εχουν φαγωθει να συρικνωσουν τις ελληνικες δυναμεις ειδικα σε ποσοτητα …λες και ειναι πλουσιοι και δεν ξερουν τι να κανουν τα λεφτα…καταλαβαινω για το μπλοκ 30 αλλα τα μπλοκ 50 τι σας φταινε…τι φταιξανε τα μιραζ F-1 που τα βγαλανε αχρηστα νωρις τα F-5 που πετανε ακομα και μαλλον η Βραζιλια σκεπτεται να τα εκσυγχρονισει ακομα και σημερα οπως και τα Μιραζ πετανε ακομα και στη Γαλλια και Ισπανια, τα F-4 που τα καταστρεψανε εδω στην ελλαδα με τα ηλιθια προγραμματα τους τις μιζας και τις καταστροφης , τα αμοιρα A-7 που ηταν πανω απο 100… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα έχεις γράψει όλα λάθος. Και να ήθελες να τα γράψεις πιο λάθος δεν γίνεται. Γαλλία και Ισπανία έχουν αποσύρει τα Μιράζ Φ-1 τους πριν χρόνια. Άλλο εκσυγχρονισμένα Μιράζ Φ-1, άλλο να έχει 84 μία χώρα αντί για 24 που είχαμε εμείς το 2003, που τα αποσύραμε μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας. Και, άλλο το να απολαμβάνει η γαλλική π.α τα προνόμια της γαλλικής βιομηχανίας. Η Βραζιλία έχει τα F-5E και όχι τα F-5A (η διαφορά μεταξύ τους είναι όσο η μέρα με την νύχτα) που δεν έχουν ραντάρ και κανείς δεν τα έχει σήμερα ως μαχητικά. Τα Α-7 δεν… Read more »

kos
Guest
kos

..τα μιραζ δε εννοω οτι θα ηταν σημερα μοντερνα η τα υπολοιπα αλλα απλα γιατι στην ελλαδα τα πεταμε ολα γρηγορα στην ακρη γιατι θελουμε κατι αλλους να πιστευουν οτι ειναι παλια και αχρηστα …κανενα δεν ειναι αχρηστο απο αυτα γιατι αν εξαιρεσεις την τουρκια τα φ-1 και τα φ-5 ειναι καλυτερα απο αυτα που εχουν αλλες χωρες στην γειτονια, αλλα υπαρχουν και αλλοι τροποι να τα χρησιμοποιουνε, αλλα οι μιζες δεν περιμενουν ,,,,ανθρωπε μου δεν υπαρχουν πιο ξεφτυλες πολιτικοι και στρατιωτικοι απο αυτην την χωρα, τυχεροι και ευλογημενοι λαοι που δεν εχουν τετοια ρεμαλια..Ποιες νεες φρεγατες ?? εγω γραφω… Read more »

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Aυτος ο συνεργατης ειναι τοσο εκτος πραγματικοτητας…………
Τα α/φη η ΠΑ δεν τα εχει ως αερολεσχη.
Τα εχει γιατι πρεπει να φερουν σε περας μια αποστολη.
Και η αποστολη αυτη δεν βγαινει με τα νουμερα που εχουν μερικοι στο μυαλο τους ”γιατι δε βγαινουν τα λεφτα..”
Την καταργεις και κανεις και οικονομια.
Αμα νομιζεις οτι θα εχεις αυτοκινητο με 3 τροχους γιατι δεν εχεις λεφτα για τεταρτο,λυπαμαι αλλα τοτε κραταμε τον τεταρτο,περνουμε και ενα ξυλο και αρχιζουμε να τον τσουλαμε…
Θα φτασουμε ποδαρατο πριν να το καταλαβουμε…

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Υπαρχει ενα ερωτημα που δεν εχει ακομα απαντηθει. Απο που θα ξεκινησει ο εκσυγχρονισμος? Απο τα block 52+ ή απο τα block 52+ advanced? Πιστευω οτι ειναι καλυτερα να ξεκινησει απο τα block 52+ advanced ωστε να μαζευονται τα καλυτερα απαρτια για τα block 50. Απο τα τρια block δεν πρεπει με τιποτα να υποτιμησουμε τα block 50 και να φτασουμε στο 2028 για να δουμε τι θα κανουμε με αυτα. Απο το 2021 και μετα πρεπει να γκαζωσει η ΕΑΒ με το καταλληλο προσωπικο ωστε να παραδιδει 16 αεροσκαφη τουλαχιστον το χρονο.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Ετσι θα επρεπε να γινει…αλλα ολοι μιλανε για οροφη 12 α/φη το χρονο…

Manolis
Guest
manolis

Δεδομενου οτι δεν υπαρχει ακομα προγραμματισμος για αναβαθμιση των μπλοκ-50, ενω τα μπλοκ-52+ ειναι και περισσοτερα και μειωμενης μαχητικης αξιας απο τα μπλοκ-52Adv., ειναι λογικοτερο να αρχισουμε με τα -52+. Ετσι η ΠΑ θα συνεχισει να απολαμβανει τις αρετες των πιο προηγμενων της σημερα μαχητικων, μεχρι να αρχισoυν να επανερχονται σε υπηρεσια τα μπλοκ-52+ εκσυγχρονισμενα πλεον σε Viper. Με τον τροπο αυτο δεν θα μειωθει καθολου ο αριθμος μαχητικων με link-16 σε υπηρεσια, αν μη τι αλλο.

Dinis72
Guest
Dinis72

Τα blk30 ίσως να μην είναι ανώτερα από τα F14 του ΙΡΑΝ…

Blader
Guest
Blader

Η ΠΑ θεωρεί ότι είναι cost ineffective η τοποθέτηση ραντάρ AESA στα 50αρια γιατί η χώρα είναι οικονομικά όπως είναι και οχι η κατάσταση των αεροσκαφών…αλλά το ότι οι PW είναι ικανότεροι από τους GE είναι πραγματικά απίθανο! Ασχετα με το γεγονός ότι κανένας GE-129 δεν είναι υπεύθυνος για την απώλεια αφους.Οι εργατωρες που χρειάζονται οι δύο κινητήρες για την αποκατάσταση βλαβών δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους…και το πρόβλημα προσιτότητας στους PW προφανώς είναι αξεπέραστο!

Spirit
Guest
Spirit

Εχουν ακουστεί πολλά για το ποιος είναι ικανότερος κινητήρας, πολύ θα ήθελα να έχω μια εικόνα για το τι πιστεύουν στην ΠΑ.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Μεγάλες αλήθειες … Ποιος δαίμονας μας ώθησε τότε να επιλέξουμε άλλο κινητήρα για 500 λίβρες ώσης παραπάνω, δεν ξέρω …

Mich
Guest
Mich

Το σκεπτικό ήταν να υπάρχει διαφοροποίηση για λόγους αποφυγής καθήλωσης όλου του στόλου σε περίπτωση αστοχιών/βλαβών στον ένα και μοναδικό τύπο κινητήρα. Αν δεν κάνω λάθος το ίδιο έκανε και η USAF. Τώρα, αν το σκεπτικό ήταν σωστό ή όχι, αυτό θα μας το πουν οι χρήστες…

George
Guest
George

Η ίδια βλάβη θα καθήλωνε και τα Τουρκικά! Σε καιρό ειρήνης μόνο φυσικά. Η απόφαση ήταν αστεία όπως και μια σειρά από άλλες….

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Ο ιδιος λογος που ωθησε τον ΕΣ ενω εχει Τ-700 στα Απατσι,να βαλει Ρολλς-ρόυς στα ΝΗ-90…….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

O λόγος ήταν να υποστηριχτεί η ευρωπαική βιομηχανία. Ο Σημίτης πέρα την πολιτική απόφαση για την αγορά των ΝΗ-90 δεν θα αποφάσιζε να αγοραστούν αμερικανικοί κινητήρες για αυτά. Aλλοίμονο για πρακτικούς λόγους σε κάθε 20 ελικόπτερα που αγοράζουμε κάθε 20 χρόνια να τους βάζουμε και διαφορετικό κινητήρα.

Αν υπήρχε λογική οι Ε.Δ θα έπρεπε να είχαν μόνο ένα τύπο μεσαίου ελικοπτέρου, αντί για τρεις, και φυσικά να είχαν όλα τον ίδιο τύπο κινητήρα. Αλλά οι αγορές γίνονται με δύο βασικά κριτήρια. Πολιτικοί λόγοι και το πόσο μεγάλη είναι η μίζα.

Manolis
Guest
manolis

Μηπως μεσα στα αντισταθμιστικα των κινητηρων RR ηταν και κανενα…αυτοκινητο της ιδιας φιρμας? smile

Αργοναύτης (@arg0nautgr)
Guest

Εμπεριστατωμένο άρθρο. Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή της Π.Α. για τα 30αρια/50αρια, οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν περάσει και δε ξέρουμε πότε και αν θα τις ξαναζήσουμε. Λοσο αφορά όμως τη πώληση των 12 block 30, ξέρουμε εαν θα περιλαμβάνονται και τα 2θέσια? Γιατί στη περίπτωση συγκρότησης μοίρας OCU, σίγουρα θα μας ήταν χρήσιμα…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Η ΠΑ ηθελε να κανει ”V” τα -50 κατα προτεραιοτητα(οπως λεει και η λογικη).
Οταν της εβαλαν το μαχαιρι στο λαιμο…….
Ουτε θελει να δωσει τα -30
Οταν καποιοι εψαχναν 12 F-16 τοτε ειπμε και εμεις οτι πουλαμε 12 και κραταμε 20…..και επρεπε να τους βρουμε και ρολο………
Οταν ψαχτηκαν τα ΗΑΕ ξεχασαμε και τα OCU και ολα……..

Spirit
Guest
Spirit

Το θέμα είναι πόσες ώρες πτήσης έχουν ακόμα τα αεροσκάφη, επίσης θα μπορούσαν να έχουν δευτερεύουσες αποστολές, μην ξεχνάμε στις ΗΠΑ μαχητικά πιάνουν μέχρι και τις 9.500 ώρες!!! Δεν ειναι ηλίθιοι σε άλλα κράτη που τα εκσυγχρονίζουν (όπως η τουρκία) και εμείς ο έξυπνοι ενώ έχουμε και υλικά ώστε να εκσυγχρονιστούν τα αεροσκάφη. Επιπλέον κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι οροφές θα πέσουν δραματικά, ενώ απέναντι όχι μόνο δεν θα αποσύρουν F-16 αλλά θα έχουν και τελικά F-35??? Και όλα αυτά για να ένα κρατήσουμε 20 μαχητικά από τα bl.30 και 16 απλά δίλιτρα; Για να πουλήσουμε 12 μαχητικά και… Read more »

Αργοναύτης (@arg0nautgr)
Guest

”Πάμε με μια ΠΑ με 85+38 F-16 και 24 M 2000-5 Mk.2” Φίλε μου πιστέυω ότι μέχρι τότε θα έχει μπει στο λούκι και η αγορά νέου μαχητικού. Σίγουρα όμως οροφή 300 μαχητικών δε πρόκειται να ξαναδούμε. Κάτι πιο κοντά στα 200 ίσως…Και δε ο επιτρέπουν τα οικονομικά μας, αλλά και έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες των σύγχρονων μαχητικών (πχ 1 F-35 = 3 Mirage 2000-5 κτλ).

sotbak
Guest

σωστά, νομίζω για την επίγνωση τακτικής κατάστασης στο Αιγαίο θα απαιτούνται στο μέλλον να σηκώνουμε λιγότερα αεροσκάφη. Φαντασθείτε τις δυνατότητες Φ-16V σε συνδυασμό με αναβαθμισμένο δίκτυο ραντάρ αναβαθμισμένα ΑΣΕΠΕ….

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Να συμπληρωσω κ κατι, εαν δεν κανω λαθος υπαρχει ηδη το προτυπο f16 bl 50 το οποιο εχει γινει block 50+adv. Αυτο του Αραξου,το οποιο κανει τα πραγματα πολυ πιο ευκολα !

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Αρα οπως αναφερα παραπανω ισως ειναι καλυτερα η αναβαθμιση να γινει: α) πρωτα τα F-16 block 50+ advanced b) μετα τα F-16 block 50 + σε επιπεδο Viper. Και παραλληλα με τις δυo αυτες κυριες αναβαθμισεις να μπαινουν ανα τετραδες το χρονο και Block 50 οπου να εξεταζονται εξονυχιστικά για δομικα προβληματα.
Πρεπει η ΕΑΒ να ανεβασει ταχυτητες ειδικα οταν παραδωσει την πρωτη χρονια 12 Viper και υπαρχουν ΕΤΟΙΜΑ απαρτια για τα Block 50. Σαφως τα πραγματα ειναι πολυπλοκοτερα αλλα πρεπει η Αεροπορια να κανει τον βελτιστο Προγραμματισμο.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Silent Arrow : σωστος!

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Ακομη και εαν βρεθουνε χρηματα,ακομη και εαν θα μπορουσε να ανταπεξελθει η ΕΑΒ,θα αδειασουν οι μοιρες απο α/φη…..

Alexandros
Guest
Alexandros

Εξαιρετικό το άρθρο. Οι αναγνώστες να έχουν εμπιστοσύνη στα στελέχη της ΠΑ που σχεδιάζουν κ οργανώνουν την αναβάθμιση των αεροσκαφών, είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από το επίπεδο το αεροσκάφους στο δύσκολο περιβάλλον που θα κληθούν, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη.
Αγαπητή Π&Δ σ’ευχαριστώ (οι τελευταίες μέρες ήταν γεμάτες απογοήτευση….)

dimitrov
Guest
dimitrov

Καλημέρα,

είμαι από αυτούς που θα ήθελα να γίνουν βάιπερ ακόμα και τα απάτσι ……
Αλλά είναι σαφές μέχρι αηδίας πως η ΠΑ ενεργεί σωστά, οπότε τελειώνει η κουβέντα.
Αν μείνει κανένα ψιλό(ή και χονδρύτερο) ας πάει στον οπλισμό. Ζήτημα φλέγον και τσουρουφλίζον.
Και να δούμε – αν έρθουνε καλύτερες μέρες – τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον με τα τυροπιτάκια -5Μκ2.

Spirit
Guest
Spirit

Η ΠΑ αγαπητέ θέλει νεα μαχητικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας που δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Άλλο τι πιστεύει η ΠΑ, άλλο τα πλαίσια που τις βάζουν οι πολιτικοί να κινηθεί, για να γίνει μερίσματα, εφάπαξ και να κάνει προσλήψεις ημέτερων κηφήνων

dimitrov
Guest
dimitrov

Μα νομίζω πως και σε αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί η ΠΑ. Θέλει νέα μαχητικά. Κι αν κατάλαβα καλά μιλάμε για f35. 25-35. Τραμπ θελοντος και εκάστοτε ΥΠΟΙΚ επιτρέποντος. Και Ισραηλιτών βοηθούντων.

ssppyy
Guest
ssppyy

Τα 34 F-4E PI2000 θα υπηρετούν μέχρι το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής,και την παραλαβή τουλάχιστον 20 με 30 F16V. οπότε μέχρι το 2024-25 και βλέπουμε, φαντάζομαι….

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Κανονικα…και με το νομο……(των Φαντομαδων)

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Μετα τα P3 ,τα Kiowa,τα Chinook,τα Mark V, τα πλεονασματικα Lantirn,τα F16 και παρα πολλα FOS που υπογραφονται ,αναβαθμιση Ηνιοχου
Υπαρχει ζωη τελικα μετα απο μια δεκαετια ανομβριας και υποβαθμισης!!
Και ερχεται συνεχεια με το ναυτικο και το πυροβολικο

ivychris
Guest
ivychris

τα P-3B θα αποτελεί την πιο επιπόλαιη αλλά και αναχρονιστική απόφαση στην ιστορία των ΕΔ, απόφαση που πάρθηκε μεν από την πολιτική ηγεσία αλλά με λάθος εισηγήσεις από το ΠΝ. Την εποχή των drones & των αισθητήρων 5ης γενιάς ανασύραμε από το γκαράζ τους σκαραβαίους… Την ίδια εποχή που η Ν.Κορέα (2014) προμηθεύεται 4 Global Hawks RQ-4 Block 30 με $650Εκ (€520Εκ) ίδιο κόστος με την “αναβάθμιση” των P-3B, με μοναδικές δυνατότητες πτήσης στα 60.000 πόδια, έξω από εμβέλειες οποιουδήποτε SAM στο τουρκικό οπλοστάσιο, με δυνατότητες εμβέλειας 15.000χλμ & 25ωρών, εμείς για να ανασυστήσουμε Ναυτική Αεροπορία, πτητικά επιδόματα & πουλάδες…δεσμεύσαμε… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Ivychris αποψη σου! Εγω διαφωνω καθετα οπως κ το ΠΝ !!
Πρωτα απο ολα δεν θα κοστησει 650εκ αλλα πολυ λιγοτερα!
Δευτερον ολα τα ναυτικα επενδυουν σε επανδρομενες πλατφορμες
Τριτον μεχρι κ οι γερμανοι τα εκσυχρονιζουν
Τεταρτον μακροπροθεσμα θα μας βγουν πολυ οικονομικα λογο του στοκ των ανταλακτικων
Πεμπτον κ οι αμερικανοι εχουν το Β52 κ δεν βλεπω να τους απασχολει οτι ειναι πλατφορμα του 50!!
Εκτον δεν θα εχει καμια σχεση με το P3b ,μονο εξωτερικα

ivychris
Guest
ivychris

$650Εκ = €520Εκ…για τα RQ-4 της Κορεας Το πρόγραμμα αναβάθμισης P-3B που εγκρίθηκε είναι κόστους €550Εκ Κι αν τα αναβαθμίζει η γερμανία, τι είναι πρότυπο??? εξάλλου μερικό εκσυγχρονισμό προχωρά για να τα διατηρήσει μέχρι το 2022 που θα παραλάβει τα Global Hawk & το Γαλλο-Γερμανικό ΑΦΝΣ. Global Hawk ζητούν ή έχουν παραγγείλει η Ν.Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ν.Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Γερμανία Ποιος άλλος αναβαθμίζει P-3B? Και σε ποια περιοχή και σε τι ύψος θα πετά το P-3B σε περίπτωση που στο Αιγαίο γίνεται μπάχαλο? Φυσικά στο Ιόνιο… Να σου γράψω ποιοι & πόσοι τα έχουν αποσύρει??… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Πολύ σωστή η προσέγγιση της ΠΑ. Τα Viper θα υπηρετήσουν άλλα 30 χρόνια! Μερικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην οικονομία.

Αυτοί που μέτραγαν την οικοδομή με το τρέχον μέτρο μπετού, τον τουρισμό με το κεφάλι και την αγορά εργασίας με τη μονιμότητα δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν ότι η άμυνα δεν είναι παράθεση αριθμών.

Είναι πολλοί εκεί εκεί έξω που δεν μπορούν να καταλάβουν, είναι ανάμεσά μας, τους βλέπουμε καθημερινά και λουζόμαστε την αδυναμία τους να προσαρμοστούν. Υπομονή και στη φύση επέρχεται τάξη.

p270
Guest
Παναγιωτης

με αυτά τα δεδομένα πρέπει από τώρα να σκέφτονται πως θα βρεθούν χρήματα για νέο αεροσκάφος καθώς ο στόλος μειώνεται και από απέναντι αυξάνεται συνεχως

Spirit
Guest
Spirit

Πάνω από 20 χρόνια δεν τσουλάει τίποτα τεχνολογικά, Τα 30 χρόνια είναι φαντασιώσεις..

Boeing 908
Guest
Boeing 908

Η ΠΑ απέσυρε (αν δεν κάνω λάθος) 120 Corsair A7 το 2014. Ο λόγος που τα απέσυρε υποθέτω ότι ήταν επειδή η συντήρηση τους ήταν δύσκολή και όχι επειδή υπήρξε το 2014 κάποια αλματώδης ποιοτική διαφορά στην αεράμυνα του αντιπάλου που καθιστούσε την επιβίωση τους δυσχερή. Παρομοίως ο λόγος που η ΠΑ θέλει να κρατήσει τα F16 είναι επειδή τα ξέρει από πλευράς συντήρησης και πτήσης και επειδή έχει απόθεμα ανταλλακτικών. Όμως απέναντι υπάρχει αλματώδης ποιοτική διαφορά (F35 & S400) που καθιστά την επιβίωση τους δυσχερή. Οπότε αφού η ΠΑ τα θέλει οπωσδήποτε είναι υποχρεωμένη να τους αλλάξει ρόλο και… Read more »

Manolis
Guest
manolis

Boeing 908 !

Mtsak
Guest
ritis75

Στην σύμβαση αναβάθμισης θα υπάρχει πρόβλεψη για FOS;

Λεοντόκαρδος
Guest
Λεοντόκαρδος

Με ολο το σεβασμο αλλα περνατε πολυ λαθος κλιμα και δυστυχως πολλοι τσιμπανε χωρις καν να αναλογιζονται μερικα απλα πραγματα. Λετε για εκσυνχρονισμο μεση ζωης, και αναφερετε τα 52+ και 52+ Adv. Εξορισμου λοιπον εδω σφαλεται καθως αν θελαμε να μιλαμε για εκσυνχρονισμο μεσης ζωης τοτε θα επρεπε να μιλαμε για 50 και 52+ βαση και ωρων πτησεως αλλα και διαρκειας στην Π.Α. μεχρι σημερα, και οχι στα adv που δεν εχουν κλεισει 10 χρονια!Αρα για πιο εκσυνχρονισμο μεσης ζωης μιλαμε?! Αναφερετε οτι λογο οικονομικων δεν μπορει να γινει εφικτη η αρχικη προταση της L.M.. Εχει αναλογιστει κανεις οτι με… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Έχετε σκεφτεί πόσο κοστίζει σε εργατοώρες η πανσπερμία υποσυστημάτων; Πέρα από τη λογιστική υποστήριξη. Για παράδειγμα, η ΠΑ πρέπει να εκπαιδεύει και να πληρώνει μηνιάτικο μια ομάδα μηχανικών για την υποστήριξη του MMC-7000 και άλλη ομάδα μηχανικών για την υποστήριξη του MMC-7000AH. Σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια πραγματάκια από 4 block πρέπει να υποστηριχθούν: βίδες, ηλεκτρονικά, ραντάρ, κινητήρες, υλικά κάθε λογής, αξονάκια, κομματάκια και σκ@τάκια. Οι περισσότεροι νομίζουν οτι θα κάνει install το παιχνίδι ο μηχανικός και έτοιμο γι απογείωση το αερόπλανο με φουλ όπλα. Αμ δε. Γι` αυτό πληρώνουμε 5 δις ευρώ τα μισθά του ΥΕΘΑ. Μπορεί να είναι αριθμητικά μόνο… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Λεοντοκαρδε στο τελος του προγραματος θα εχουμε 84 f16v(35-40 ετη) και 38 f16blk 50+adv(20-25ετη) και 20f16blk30 (10-15 ετη ) και 24 mirage 2000-5(30-35 ετη) δλδ 166 μαχητικα ,συν τα phantom για καμια 5αετια ακομα(μεχρι να τελειωση το προγραμα εκσυχρονισμου Και σιγουρα μια παραγγελια για 25- 30 νεα μαχητικα (πιθανοτατα f35) κατα το 2022 που σταματαν τα υψηλα πλεονασματα Αρα μιλαμε για μια ισορροπημενη αεροπορια περιπου 200 μαχητικων το 2030 ,μετα το 2030 αποσυρεις τα block 30 ,βαζεις στη θεση τους τα block 50+adv και παραγγελνεις αλλα 30 ΝΜΑ Τωρα με το επιπλεον 1,5 δις που λες να δαπανησουμε , καλυπτεις… Read more »

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

@Λεοντοκαρδος
Εχεις απολυτο δικιο.
”…αν θελαμε να μιλαμε για εκσυνχρονισμο μεσης ζωης τοτε θα επρεπε να μιλαμε για 50 και 52+ βαση και ωρων πτησεως αλλα και διαρκειας στην Π.Α. μεχρι σημερα, και οχι στα adv που δεν εχουν κλεισει 10 χρονια…”
Αυτος ειναι και ο λογος (λογικη) που ο εκσυγχρονισμος θα αρχισει απο τα 55 Blk-52.πραγμα καθολου βολικο
για (α)πιθανη αναβαθμιση των -50 αφου τοτε θα ειναι 5-7 χρονια παλαιοτερα…

Manolis
Guest
manolis

Ti σημαινει “η ΠΑ είχε προβλέψει και είχε φέρει όλα τα AN/APG-68v9 των Β52+ στο επίπεδο των ραντάρ των APG-68v9 των Block52+Adv”????

SEAMAN
Guest
SEAMAN

Ολα καλα, με οπλα ομως τι γινεται;;; Και stand off και με AIM120. Ατρακτιδια SNIPER????

ivychris
Guest
ivychris

η Π.Α. έχει ζητήσει συγκεκριμένα πρόσθετα (add ons)…
1.Legion Pods (40…) ($70Εκ)
2.αναβάθμιση του Lantirn Pod σε -ER ($35Εκ)
3.ολοκλήρωση του JSM & αγορά 60τμχ ($300Εκ)
Τώρα αν θα τα εγκρίνει “αυτό”…το ΚΥΣΕΑ, είναι άλλο θέμα…
Κόστος και των τριών, πρπ $400Εκ, δλδ €325Εκ

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

πουλας τα 30άρια και καθάρισες

ivychris
Guest
ivychris

Δεν χρειάζεται να πουλήσεις τίποτε, τη στιγμή που πρόκεiται να αποσύρεις τα F-4.
Έχεις 21.000 Νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο Δημόσιο & ευρύτερο δημόσιο τομέα.
21.000, 21.000, 21.000
Το γράφω για να το εμπεδώσουμε.
Να δεις πόσο εύκολα θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον €700Εκ για την αναβάθμιση των block-50-> σε V & των block-30 -> σε 50+ advanced σύμφωνα και με το προταθέν πρόγραμμα της LM.
Λίγο υπομονή 1 χρόνο, αρκεί να προκάνουμε…που έλεγε και μια ψυχή και να μην πουληθούν

PROMAXOS1
Guest
PROMAXOS

Επιτέλους η φωνή της λογικής που δεν είδα σε αυτό το άρθρο!!!

Andreas
Guest

Αν σκεφτόμασταν με την λογική όπως ο Ivychris θα είχαμε λεφτά για να βάλουμε ΑESA στα F-4

Medusa
Guest
Medusa

Άψογο άρθρο, πλήρως κατοχυρωμένο με σωστά επιχειρήματα που δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Θα ήθελα όμως να μου προβάλεται μερικά επιχειρήματα για την εξής τοποθέτησή σας: “Και όπως είχαμε σταθεί αρνητικοί στην περίπτωση εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM σε Mk3, το ίδιο θα πούμε και σε αυτή την περίπτωση των Block 30.” Δεν μπορούν τα γαλλικά -5F που απορσύρονται σε τρία χρόνια να χρησιμοποιήθούν από την ΠΑ μας ως πηγή για το εκσυχρονισμό χρησιμοποιώντας τα απαρτιά τους ώστε να σώσουμε τα Μ2000EGM μιας και συμβάλλουν σημαντικά στον αγώνα κατά στόχων επιφανείας και γιατί όχι να τους ανατεθεί και o ρόλος της βαθιάς… Read more »

desperadonik
Guest

θα βοηθησει η Lockheed να πουληθουν τα 30αρια για να παρει την μπροστατζα της και να χρηματοδοτηθει το προγραμμα. εκει πιστευω πως κολλουσε τοσο καιρο η υλοποιηση. στην ευρεση αγοραστη για τα block 30. ελπιζω βεβαια να μην πουληθουν ολα αλλα να μεινει μια μοιρα. μπορει τεχνολογικα να εχουν ξεπεραστει αλλα κατασκευαστικα ειναι το καλυτερο block που παρελαβε η ΠΑ. καλοφτιαγμενα και με τον καλυτερο συντελεστη ωσης προς βαρος. ιδανικα πλεον για προκεχωρημενη εκπαιδευση υψηλων απιατησεων. αλλωστε εκπαιδευτικο δεν εχουμε και οπως παει, οταν τα 30αρια συμπληρωνουν την δομικη τους ζωη, θα μπορει η ΠΑ λογω οικονομικων συνθηκων να αγορασει… Read more »

Γιώργος
Guest

Ακόμα και εάν εκσυγχρονισθουν όλα τα block 50, τί γίνεται με τον λοιπό στόλο της ΠΑ που αποτελείται από 32 block 30, 18 Mirage EGM και 34 F4; Πως θα αντικατασταθούν όλα αυτά; Να μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι έχουν 259 αεροσκάφη εκ των οποίων 232 εκσυγχρονισμένα ήδη F16 και σε δύο χρόνια αρχίζουν να παραλαμβάνουν F-35…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα αντικατασταθούν ένα προς ένα. Μελλοντικά οι οροφές των κύριων οπλικών συστημάτων θα είναι μικρότερες. Αυτό είναι φυσικό επόμενο ακόμη και να βρούμε αύριο πολλαπλάσιο αριθμό πετρελαιοπηγών από όσες υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη.
Δεν γίνεται και ούτε συμφέρει να ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία σε αριθμούς. Εκεί που πρέπει να δώσουμε το βάρος είναι στην ποιότητα προκειμένου να ανταγωνιστούμε την ποσότητα.

Γιώργος
Guest

Σύμφωνοι, αλλά που υπερέχουμε σε ποιότητα όταν αυτοί θα παραλαμβάνουν F-35 και μεις Viper;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα υπερέχουμε ούτε σε ποιότητα ούτε σε ποσότητα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αγοράσουμε 40-60 δικινητήρια μαχητικά αεροπλάνα εναέριας υπεροχής. Εδώ και χρόνια έπρεπε να είχαμε 40 F-15H…
To μόνο καλό για το μέλλον θα είναι ότι τα ελληνικά εκσυγχρονισμένα F-16 θα είναι καλύτερα από τα F-16 της τουρκικής π.α.
Μελλοντικά ένα άλλο καλό θα είναι ότι τα ελληνικά F-35A θα είναι ανώτερου μπλοκ από αυτά των τούρκων.

Em.Ti
Guest

ΑΝ πάρουμε F-35, αλλά και αυτό που αναφέρετε δεν είναι εξασφαλισμένο.

(επίσης, ΑΝ παραλάβει η Τουρκία F-35)

Τα F-15H δεν θα τα αντέχαμε οικονομικά ποτέ.

phantomakis
Guest
phantomakis

Εχω τη εντυπωση ότι τα Block50 δεν μπορουν ευκολα να γινουν Block 52+/Block 52+Adv και εχω την εντυπωση οτι η ΕΑΒ δεν εχει και αρκετο κοσμο για να βγαζει αεροπλανο τοσο γρηγορα, τελος για να συνεχισουν να ικανοποιουνται οι απαιτησεις πτησεων οταν θα φευγουν προς αναβαθμιση θα πρεπει να πετανε και τα τσοκ…ή να μας παρει καμια δεκαρια χρονια η αναβαθμιση

Babis_UK
Guest

Σκεφτομαι φωναχτα.

Τα 10 F16-Block 30 που προοριζονται για πωληση τι χρηματα πιανουν?
Ας υποθεσουμε 10 εκ. το ενα δηλ 100 εκ. ολα μαζι δηλ κατω απ το κοστος αγορας και υποστήριξης ενος και μονο F-35. Τα ιδια και ακομη χειροτερα θα ισχυουν για Μ2000.

Αν αυτα τα αεροσκαφη 30ετιας+ μετετραπουν σε μαχητικα UAV που οπλισμενα με Exocet, AGM-84 Harpoon, AGM-65 Maveric κυνηγούν τουρκικες φρεγατες στο Αιγαιο μετατρεπονται σε στρατηγικο οπλο.

Ακομα και με 50% επιβιωσημοτητα ανα πολεμικη αποστολη αυτοκτονιας να ειχαν θα μπορουσαν 20 τετοια μαχητικα UAV να στείλουν στο βυθο του Αιγαιου ολο τον εχθρικο στολο

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Πολύ σωστή σκέψη. Το ίδιο με τα Μ48, Μ60 και Leo-1 ! Ρομποτικά άρματα μάχης για πολύ βρώμικη δουλειά.

Houdini
Guest

QF-16? Μ’αρέσει αυτή η ιδέα!

Apostolis
Guest
Apostolis

Συμφωνώ με τον φίλο λεοντοκαρδο ότι θα έπρεπε να εκσυχρονισουμε όλα τα f-16 και είμαι σίγουρος ότι και η πα θα το ήθελε αλλά όταν κάποιοι έθεσαν όριο το 1,1 δις επρεπε να πάρει τις αποφάσεις της με αυτό το ποσό. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση είμαι σίγουρος ότι ο εκσυχρονισμος θα γινόταν όπως το ανακοίνωσε ο τραμπ.Εδω ομως έχουμε να κάνουμε με τις συνιστώσες του σύριζα.Και λέμε και παλι καλά που έκλεισε ο εκσυχρονισμος στο παρά πέντε.Ακομα και οπως είναι η οικονομία μας έχουμε ένα αεπ περίπου 200δις,και δεν μπορούμε να διαθέσουμε 2δις σε ένα δεκαετίες πρόγραμμα; Αυτές οι αποφασεις… Read more »

geo
Guest
geo

Το να μην παρουμε F-35 αλλα για ΝΜΑ f-16 δεν πρεπει εστω και σε θεωρητικο επιπεδο να το δουμε;

Nico Tsagol
Guest
Nico Tsagol

Και εγω θεωρω πως τουλαχιστον η προαιρεση για 10 ακομα F-16 Viper (σαν αυτα που θα κανουμε και ισως με built in IRST) θα επρεπε να γινει ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το ΝΜΑ…
(να φτασουν 100 περιπου τα Vippers)

Jizz
Guest
Jizz

LM=Turkey=Jizz , είδες δεν ήταν και τόσο πολύπλοκο.

Stavros
Guest
Stavros

Το 2028 πέφτει λίγο μακρυά για 85 αεροσκάφη… Ίσως έπρεπε να πιέσουν μέχρι τέλη του 2024 να είναι όλα έτοιμα. Ας γινόταν 25-30 αεροσκάφη στις ΗΠΑ για ποιο γρήγορα. Εμείς έχουμε την καυτή πατάτα και μας καίει…

tagg
Guest
tagg

Μια ποιο αιρετικη αποψη ειναι πωληση και των 38 block 50, και των 32 block 30 και των απαρτιων των 52+, και αγορα των 37 mirage 2000-5f που οι γαλλοι εχουν για πωληση ετσι και αλλιως 60+ μιραζ 2000-5 σημαινει 60+ φορεις σκαλπ, για πρωτο στρατηγικο χτυπημα στις υποδομες της τουρκιας σαν ισοδυναμο στα 20-30 (το πολυ) F35 που θα εχουν (αν εχουν) οι τουρκοι σε 10 χρονια Με την πεποιθηση παντα οτι τα εκσυχρονισμενα viper λογω ρανταρ εχουν τα διπλασια τουρκικα 16αρια CCIP (170 τουλαχιστον) ευκολα στον αερα

Big Picture
Guest
Big Picture

Γιατί να πάρεις το αρχαίο mirage (οταν δεν δείνουν Fremm όντας εξαρτημένοι) όταν με τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις το κλάσεις ανώτερο Gripen E που σου δίνουν τον πηγαίο κώδικα και μπορείς να πιστοποιήσεις πάνω τον Κινέζικο PL-XX (airtoair 300km range, hypersonic mach6, aesa&infrared seeker ); Εφόσον έχεις διαπραγματευτικό μέσο πίεσης (το λιμάνι) με της Κίνα αν προσπαθήσεις και καλλιεργήσεις τις διακρατικές σχέσεις μπορείς να τον πάρεις. Οι Κίνα έχει κορυφαίους πυραύλους και προφανώς φθηνότερους από τους δυτικούς. Επίσης σε τι βοηθάει το Mirage έναντι του νέου Τουρκικού μαχητικού; Και μην ακούσω τι θα πουν οι ΗΠΑ διότι προτιμάτε… Read more »

panagiotis
Guest
panagiotis

Πού έχουν πολεμήσει τα Gripen που θα αλλάξουμε όλο το supply chain και logistics, για να κάνουμε πειράματα;

Big Picture
Guest
Big Picture

Θα πολεμούσαν αλλά τα φοβάται η Ρωσία και δεν κάνει κίνηση. Τα F22 ή τα F35 που έχουν πολεμήσει;

Ότι νέο μαχητικό και να παρθεί θα πρέπει να προσαρμοστεί πάνω του και η γραφειοκρατία.
Κανέναν πιο ισχυρό αντεπιχείρημα ;

kinisis
Guest
kinisis

Έχετε την μοναδική ικανότητα την μια μέρα να μου μαυρίζετε την καρδιά και την επόμενη να με γεμίζετε αισιοδοξία.

ivychris
Guest
ivychris

Το επιχείρημα της μη αναβάθμισης των Block-50 λόγω μη υπολειπόμενου επιχειρησιακού βίου δεν στέκει και θα έπρεπε να επικεντρωθεί η μη υιοθέτηση αναβάθμισης, αποκλειστικά στο αυξημένο κόστος του προγράμματος, το οποίο δεν “μπορεί” να εξυπηρετήσει το ΥΠΟΙΚ…
Οι πρόσφατες αναθέσεις αναβάθμισης δείχνουν ότι αναβαθμίζονται, τα Block-50 της Ν.Κορέας, τα Block-40 του Μπαχρέϊν, τα Block-20 της Ταϊβάν και τα Block-52 της Σινγκαπούρης.
Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε

Nico Tsagol
Guest
Nico Tsagol

Ειναι ο φθηνοτερος τροπος , ακομα και με δομικες αναβαθμισεις, για υψηλη οροφη στην ΠΑ…
Λεφτα δεν υπαρχουν (για αμυνα τουλαχιστον)

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Ποιος σου ειπε οτι δεν αναβαθμιζοντε τα μπλοκ 50?

ivychris
Guest
iv

………………………….
Διάβασέ το ξανά και ξανά.
Μιλάμε για block-70 δλδ Vipers όπως ακριβω΄ς πράττουν όλα τα υπόλοιπα κράτη που προχωρούν σε αναβαθμίσεις υποδεέστερων Blocks.

ivychris
Guest
ivychris

@ ptisi
εχω μάθει να είμαι αυθόρμητος & αναμένω υψηλότερο επίπεδο…σχολιασμών στο συγκεκριμένο BLOG, που υποτίθεται οι συμμετέχοντες έχουν γαλουχηθεί με δυνατότητα αυξημένης γνώσης…
Εξάλλου δεν “πετάχτηκα” σε κάποιο σχόλιο χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα επί του προκειμένου…
Αν πάλι υποβιβάζω το επίπεδο του διαλόγου αρκεί μια παρέμβαση επί προσωπικού για να λήξει δια παντός…
Δεν υπάρχει πρόβλημα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα Block-20 της Ταιβάν μόνο Block-20 δεν είναι…
Δεν μας παίρνει οικονομικά να κάνουμε -V και τα Block-50.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Δεν μας παιρνει να απαξιωσουμε 38 μαχητικα ακομη.
Δεν μας παιρνει να μεινουμε με μειον 38 μαχητικα οταν το κοστος για την
αναβαθμιση του καθε ενος απο αυτα ειναι 15 εκατ μαξ.
Δεν μας παιρνει με 15 εκατ να αγορασουμε μαχητικα επιπεδου ”V” αξιοποιησημα για 15-20 χρονια ακομη.
Δεν μας παιρνει με 115 μαχητικα να βγαζουμε ολες τις αποστολες
Δεν μας παιρνει με 80 μαχητικα να εκτελουμε και CAS και BAI και Recce κτλ…

PROMAXOS1
Guest
PROMAXOS

Πραγματικά το άρθρο είναι αντιφατικό. Λέει ότι το Falcon up δίνει άλλες 4.000 ώρες πτήσης και ότι τα 30ρια θέλουν νέο πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης (=μπορούν να πάρουν κι άλλη παράταση ζωής). Τα 50ρια υπηρετούν κατά μέσο όρο 20 χρόνια και δεν έχουν συμπληρώσει τις 4.000. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, εφαρμοζόμενο μέχρι το 2025 θα τα στείλει στην πενταετία 2045-2050. Κι αυτό κατά το άρθρο είναι ανεπαρκές! Ένα όμοιο πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης, ακόμα κι αν δώσει μόνο 2.000 πτήσης ακόμα στα 30ρια σημαίνει ότι αφού αυτά δεν έχουν εξαντλήσει ακόμη τις 8.000 ώρες πτήσης, θα υπηρετήσουν μέχρι το 2025.… Read more »

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Ποιες οι διαφορες μιας αναβαθμισης των 50ριων σε 50+Adv απο μια αναβαθμιση σε 52+Αdv;Γιατι να μην αναβαθμισουμε τα 50αρια σε 52+Adv αφου θα εχουμε αρκετα απαρτια;;Ειναι τεχνικο το θεμα η οικονομικο;

Spyros
Guest
Σπύρος

Μπερδεύεστε. Τα 50+Adv είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ με τα 52+Adv, σε όλα, εκτός των κινητήρων. Οπότε η αναβάθμιση των 50αριών σε 50+Adv τα φέρνει στο επίπεδο των σημερινών 52+Adv, σε όλα. (εν πολλοίς, αυτό ισχύει για όλες τις γενεές των F-16, απο το Block30/32 και μετά: όσα έχουν κατάληξη σε -2, φορούν κινητήρα F100 της PW. Όσα έχουν κατάληξη σε -0, φορούν F110 της GE) Για παράδειγμα, η ΠΑ σήμερα έχει ένα μονοθέσιο F-16 με αριθμό αναγνώρισης 1045 που ήταν αρχικά ένα Βlock 50 (PXII) που είχε μείνει για δοκιμές στην Αμερική, για πολλά χρόνια, αναβαθμίστηκε σε 50+, την εποχή… Read more »

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Ευχαριστω για την απαντηση φιλε Σπυρο.

PROMAXOS1
Guest
PROMAXOS

Νομίζω όμως ότι ο τελευταίος τύπος δίνει στο V την ικανότητα supercruise.

Spyros
Guest
Σπύρος

Εκείνη η ιδέα, πως ό,τι απάρτια των υπο αναβάθμιση αεροσκαφών περισσέψουν μπορεί να τα πάρει πίσω ο κατασκευαστής, να εκτιμιθούν και να μειωθεί αναλόγως το κόστος της αναβάθμισης (των 84ων V), ισχύει ακόμα;

Larisaios
Guest
Λαρισαίος

Αλήθεια, που χάθηκαν οι διάφοροι “γείτονες” να μας πούνε ότι τα F-16Viper είναι σακαράκες και ότι σε πέντε χρόνια που θα πετάει το TF-X δε θα έχουν που να κρυφτούν; neighbour, neighbour είσαι δω;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

το TF-X είναι ένα κακόγουστο αστείο, το οποίο συντηρούνε οι Τούρκοι για εσωτερικούς λόγους… Και επιβατικό αεροσκάφος θέλαν να φτιάξουν και το ακυρώσαν νύχτα…

το JSF χρειάστηκε 25 χρόνια ανάπτυξη, 160 δισεκατομύρια δολλάρια και την εμπειρεία της πιο τεχνολογικά προηγμένη χώρας του κόσμου. Το παραθέτω απλά σαν μέτρο σύγκρισης,,,,,

phantomakis
Guest
phantomakis

Μου λεει ο πιτσιρικας μπαμπα θα αναβαθμισουν τα πιο καινουργια φ 16 που εχουμε σε 10 χρονια. Τοτε δεν θα εχει βγει καλυτερο αεροπλανο και γιατι δεν αναβαθμιζουμε τα πιο παλια…φ16 . Του απαντησα διαβαζω πτηση και διαστημα και θα σου λυσω την απορια

Em.Ti
Guest

Ήδη έχει προβλεφθεί ο εκσυγχρονισμός των Β50 (ΡΧ ΙΙ), τόσο από την ΠΑ όσο και από το ΥΕΘΑ. Το είχε πει ο Βίτσας τότε που είχε αρχικά ανακοινωθεί το πρόγραμμα, αλλά τότε μιλούσαμε για εκσυγχρονισμό 123 α/φων σε “-V” και δεν είχαν συμβεί τα κωμικοτραγικά που μας έφεραν ως εδώ. Άρα, πολύ πιθανό να έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διαδικασίες. Προφανώς το θέμα θα “σκοντάφτει” στο οικονομικό, αλλά αφού σαν πρόγραμμα έχει δρομολογηθεί, τότε είναι θέμα χρόνου το “πότε” θα γίνει και όχι το “αν”. Εξυπακούεται ότι σημασία έχει πρώτα να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες του κυρίως προγράμματος των PXIII&IV και μετά… Read more »