Προσομοίωση: Τι θα συνέβαινε εάν ένας αστεροειδής έπεφτε στο κέντρο της Αθήνας;

27
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 111
  •  
  •  

Συνέβη μια ωραία πρωία του Μεσοζωικού αιώνα, πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Όλα ήταν ήσυχα στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού, με δεινόσαυρους και υπερμεγέθη έντομα να περιφέρονται στα κωνοφόρα δάση και τους βαλτότοπους του Τσιξουλούμπ. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, όλα είχαν καταστραφεί.

Ένας βράχος από το Διάστημα, μεγάλος σαν βουνό, πέφτει προς στη Γη με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων την ώρα, και για μια στιγμή φαίνεται μεγαλύτερος και λαμπρότερος από τον Ήλιο καθώς σχίζει τον ουρανό. Μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, συντρίβεται και απελευθερώνει ενέργεια που εκτιμάται στα 100 τρισεκατομμύρια τόνους TNT, ή ένα δισεκατομμύριο βόμβες σαν της Χιροσίμα.

Εκείνος ο βράχος είχε διάμετρο 10 χιλιομέτρων. Τι θα συνέβαινε όμως εάν ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου 1 χιλιομέτρου, έπεφτε αύριο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας;

Για τις ανάγκες της προσομοίωσης εισάγαμε τις παρακάτω παραμέτρους:

– Διάμετρος βράχου: ένα χιλιόμετρο,

– πυκνότητα βράχου: 3.000 κιλά ανά κυβικό μέτρο,

– γωνία πρόσκρουσης 45 μοίρες,

– ταχύτητα 18 μέτρα/δευτερόλεπτο ή 64.000 χλμ/ώρα,

– στόχος: Παναθηναϊκό Στάδιο (συμβολή οδων Β. Κωνσταντινου και Ηρώδου Αττικού – κέντρο Αθηνών)

Η στιγμή της πρόσκρουσης

Ο ενός χιλιομέτρου και υψηλής πυκνότητας διαστημικός βράχος εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 18 μέτρων/δευτ. Στα 55.000 μέτρα, λόγω τριβής, αρχίζει να διασπάται. Προσκρούει σε κομμάτια στο καθορισμένο σημείο απελευθερώνοντας ενέργεια 100.000 μεγατόνων ΤΝΤ ή 1.000.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα.

Δημιουργείται κρατήρας διαμέτρου 7 έως 10 χιλιομέτρων και βάθους 3,83 χλμ στιγμιαία που σταθεροποιείται στα 545 μέτρα.

Δημιουργείται πύρινη μπάλα διαμέτρου 12,6 χιλιομέτρων με 126 φορές τη φωτεινότητα του ήλιου.

1,6 κυβικά χιλιόμετρα βράχου, εξαερώνονται.

Οχήματα πάσης φύσεως και μεγέθους, ανατρέπονται ή εκτοξεύονται. Σε αποστάσεις έως 200 χιλιόμετρα,

Προκαλείται σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Επιπτώσεις σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων

Ρούχα, δέντρα, γρασίδι και ξύλινες κατασκευές αναφλέγονται εξαιτίας της μεγάλης θερμότητας. Ολικές ζημιές και καταρρεύσεις κτηρίων και γεφυρών. Σοβαρές ζημιές σε φράγματα. Σημαντικές καταστροφές σε υπόγειους αγωγούς. Εκτεταμένες εδαφικές ρωγμές. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, γίνεται αισθητός 4 δευτερόλεπτα μετά τη πρόσκρουση.

Το ωστικό κύμα φτάνει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων σε 2,53 λεπτά μετά τη πρόσκρουση. Προκαλούνται άνεμοι ταχύτητας 1.200 χλμ/ώρα ενώ η πίεση εκτοξεύεται στα 58,7 psi. (Η πίεση μίας ατμόσφαιρας (1 atm), είναι ίση με 14 psi). Ήχος έκρηξης σε απόσταση 50 χλμ: 112 dB. Το ωστικό κύμα θα ξεριζώσει το 90% των δένδρων, ενώ όλες οι πολυόροφες κατασκευές θα καταρρεύσουν. Ο θάνατος είναι ακαριαίος από εγκαύματα 3ου βαθμού.

Σε αποστάσεις άνω των 200 χιλιομέτρων, προκαλούνται εγκαύματα 2ου βαθμού. Σοβαρές ζημιές σε κτήρια με καταρρεύσεις εσωτερικών διαχωριστικών και οροφών. Το 30% των δένδρων ξεριζώνονται.

Στα 250 χιλιόμετρα και πάνω, οι απώλειες εκμηδενίζονται. Μικρές ζημιές σε κτήρια και θραύσεις τζαμιών από το ωστικό κύμα.

Το μέγεθος των καταστροφών ποικίλει  εάν τροποποιήσουμε τα δεδομένα. Για παράδειγμα εάν ο αστεροειδής αποτελείται από σίδηρο με πυκνότητα 8.000 κιλά ανά κυβικό μέτρο, θα δημιουργήσει κρατήρα διαμέτρου 21,5 χιλιομέτρων και βάθους 755 μέτρων. Η τελική ισχύς της έκρηξης, θα προσεγγίσει τους 200.000 μεγατόνων ΤΝΤ.

Συμπεράσματα εξομοίωσης

Πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς διαμέτρου ενός χιλιομέτρου στο κέντρο των Αθηνών, θα καταστρέψει ολοκληρωτικά το Λεκανοπέδιο σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων. Οι απώλειες θα ανέλθουν σε εκατομμύρια νεκρούς, ενώ οι καταστροφές θα είναι μη αναστρέψιμες.

Η εξομοίωση περιγράφει μόνο τις άμεσες συνέπειες της πρόσκρουσης. Οι δευτερεύουσες συνέπειες από τον όγκο υλικών και σκόνης που θα εκτιναχθούν στην ατμόσφαιρα, θα επηρεάσουν το παγκόσμιο κλίμα για χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες. Παρά την κινητική ενέργεια του συμβάντος, δε πρόκειται να προκληθεί μετατόπιση του άξονα της Γης, ενώ η πιθανότητα ενεργοποίησης σεισμικών ρηγμάτων είναι υπαρκτή, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο..

Συγκρίσεις

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ένας μετεωρίτης εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας. Είχε διάμετρο 20 μέτρων και ισχύ 470 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή 30-40 φορές μεγαλύτερη της έκρηξης στη Χιροσίμα.

http://www.space.com/33623-chelyabinsk-meteor-wake-up-call-for-earth.html

Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908 ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους με ισχύ 5-30.000.000 τόνων ΤΝΤ. Η διάμετρος του βράχου, εκτιμήθηκε κάπου μεταξύ 60 έως 190 μέτρα. Η πιθανότερη αιτία για την έκρηξη ήταν η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωρίτη, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, η οποία πρέπει να έλαβε χώρα σε ύψος από 5 ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ισχύς έκρηξης: περίπου 185 φορές αυτή της Χιροσίμα.

 

Υπολογίζεται πως ένας αστεροειδής διαμέτρου 1.000 μέτρων χτυπά τον πλανήτη μας κάθε 440.000 χρόνια (πηγή Imperial College).

Για της ανάγκες της προσομοίωσης χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από τον υπολογιστή πρόσκρουσης του Imperial College.και τον ιστότοπο simulator.down2earth.eu.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 111
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha2
Guest
tsimuha2

Τον χανουμε τον manolis δηλαδη.

Manolis
Member
Manolis

Μονο? Ολους τους χανουμε. Εσυ κι’ο Καρανικας θα μεινετε, να βγαλετε με την ησυχια σας την Κοκκινη Πτηση.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Αποδημησε εσυ “εις τοπο χλοερον εις τοπον αναψυξεως” και εγω θα σε τιμησω δεοντως , καθε Παρασκευη στα τσιπουρα θα λεω “στην μνημη του κομαντο”.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ
Guest
Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Άμα χρειαστείς βοήθεια tsimuha είμαι και εγώ εδώ.

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Ίσως η καλύτερη λύση για να ξεβρωμίσει η Αθήνα, και όλοι οι κάτοικοι ( αφού μετά από προειδοποίηση θα έχουν φύγει) να ξαναγυρίσουν στην επαρχία, γιατί είναι αδιανόητο ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας να ζει στριμωγμένος σαν τα ποντίκια σε μία πόλη. Έπειτα αφού έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα να φτιαχτούν μόνο πανεπιστήμια, όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος Να βρίσκονται στην Αθήνα χωρίς μόνιμες κατοικίες για απλούς πολίτες, δηλαδή η Αθήνα να γίνει μία τεράστια Πανεπιστημιούπολη που τα κτίρια των πανεπιστημίων θα έχουνε χτιστεί περιμετρικά της Ακρόπολης. Στα μείον η καταστροφή του Καματερου μου, και των αρχαίων (Παρθενώνας, Αρχαία Αγορά, Στύλοι… Read more »

Ηλίας
Guest
Ηλίας

Αν διαβάσατε το άρθρο, θα πεθάνουμε όλοι από την Αθήνα, ως τη Λαμία και την Τρίπολη. Τι να τον κάνουμε μετά τον Παρθενώνα;

Aris
Member
Aris

Εαν μια μάζα 10 κιλών χτυπήσει την Βουλή σε μέρα ολομέλειας….ποια τα αποτελέσματα;
Βάλτε στο computer αυτές τις παραμέτρους παρακαλώ.

Spyros
Member
Spyros

Το δοκίμασα, δε θα φτάσει στο έδαφος.

Αλλά αν βάλουμε ένα σώμα με 100 μέτρα διάμετρο, απο πάγο, με 10χλμ/δευτ είσοδο, με 45 μοίρες, θα σκάσει μεν κι αυτό στην ατμόσφαιρα (στα 5 χιλιόμετρα και κάτι) αλλά αν το κεντράρουμε στο Σύνταγμα, πάνω απο την αίθουσα της ολομέλειας συγκεκριμένα, έχουμε έναν κρατήρα 310 μέτρα διάμετρο και 66 μέτρα βάθος. Βασικά το χείλος του κρατήρα θα είναι στην είσοδο του μετρό.

Spyros
Member
Spyros

Το πρόβλημα βέβαια με το παραπάνω σενάριο, που θυμίζει αρκετά μια μίνι-Τουνγκούσκα, είναι πως στη περίπτωση της Τουνγκούσκα τα μόνα δέντρα που έμειναν όρθια ήταν αυτά ακριβώς ΚΑΤΩ απο την έκρηξη… αφού ήταν τα μόνα που δεν έπιασε στο πλάι το ωστικό κύμα. Άρα αν έσκαγε κάτι παρόμοιο πάνω απο τη βουλή, μάλλον θα ξεριζωνόταν ο κήπος, θα καταστρέφονταν πχ η Μεγάλη Βρετανία και ίσως και το Προεδρικό Μέγαρο (λίγο μακρύτερα) αλλά η ίδια η Βουλή θα τη γλύτωνε. Βέβαια η αίθουσα της ολομέλειας έχει γυάλινο ταβάνι… Επίσης στη περίπτωση του παγωμένου μετεωρίτη της Τουνγκούσκα, ο κρατήρας (πιο σωστά, το… Read more »

MisCo
Guest
MisCo

Θα γινει πρωτευουσα η Θεσσαλονικη, με πρωθυπουργο τον ΚυρΓιάννη (Μπουταρη)

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Χαχα, ακου ολικη καταστροφη του Λεκανοπεδιου σε ακτινα 200km! Σε τετοια ακτινα καταστρεφεται η μιση Ελλαδα man μου!
Χωρια το γεγονος οτι θα ειναι γεγονος επιπτωσεων οικουμενικης κλιμακας!

Em.Ti
Member
Em.Ti

Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις σε οικουμενική κλίμακα θα είναι μεγάλες (αλλά δεν υπολογίζονται στο παρόν μοντέλο).

Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι πασηφανές ότι αν υπάρξει κάποια μεγάλη καταστροφή στο Λεκανοπέδιο η χώρα γενικότερα θα παραλήσει για μεγάλο καιρό: οι δύο απ’τις μεγαλύτερες εμπορικές είσοδοι στη Χώρα (Λιμάνι Πειραιά και αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος), οι έδρες των Δημόσιων Υπηρεσιών, Τράπεζες, κλπ θα πάψουν να λειτουργούν. Και όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά του υδροκεφαλισμού που μαστίζει την χώρα αυτή τα τελευταία 40+ χρόνια.

Θανάσης Κιούμης
Guest
Θανάσης Κιούμης

– ταχύτητα 18 μέτρα/δευτερόλεπτο ή 64.000 χλμ/ώρα,

(διορθώστε παρακαλώ την ταχύτητα των μέτρων ανά δευτερόλεπτο)

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Επιτέλους η Θεσσαλονίκη ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ και το καλαμάκι μόνο για να ρουφάμε τον καφέ.

Spyros
Member
Spyros

Αδελφε για να κάνουμε ένα σουβλάκι, παίρνουμε μια ΚΑΛΑΜΙΑ, την σχίζουμε σε λουρίδες, σχηματίζουμε μια μύτη σε κάθε κομμάτι (αυτό το κομμάτι ας το ονομάσουμε πχ ‘καλαμάκι’) και μετά βάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια του κρέατος πάνω, και το βάζουμε στα κάρβουνα. Για να γίνει αυτό που λέμε ‘καλαμάκι’ για το φραπέ (ή το φρέντο, όλοι οι Ελληνικοί καφέδες καλοί είναι δε θα τα χαλάσουμε) βασικά ξεκινάμε με αργό πετρέλαιο, απο την επεξεργασία του οποίου βγαίνει το πλαστικό. Που μετά κάποιος το κάνει να μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν απομίμηση καλαμακίου, ας πούμε. Κοντολογίς: τα σουβλάκια τα βάζουμε σε καλαμάκια, απο… Read more »

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Ορθότατα ξεκίνησες ” για να φτιάξουμε ένα ΣΟΥΒΛΆΚΙ “. Τα είπες όλα. Τώρα αν χρειαστεί να κόψουμε καλαμιές, ή παλιουριές ποσός με νοιάζει. Αν δηλαδή το ξύλο είναι από κυπαρίσσι θα φτιάξεις κυπαρισσάκι?Η μήπως ελίτσα από ελιά. Δεν νομίζω. Θα φτιάξεις μια μικρή σούβλα που τη λένε ΣΟΥΒΛΆΚΙ από όποιο ξύλο και θα καρφώσεις το κρέας να ευχαριστηθείς σουβλλλλλάκι. Όλα τα άλλα παραμύθια.

Spyros
Member
Spyros

Πάντως ισχύει πως το ξύλο των σουβλακίων συνήθως είναι καλαμιά… ακόμα και τα ‘μέιντ ιν τσάινα’ που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οπότε πέρα απο τη πλάκα, αυτή είναι η προέλευση του όρου ‘καλαμάκι’.

Πρέπει πάντως κάποιος να βγάλει μια ταινία, κάποιο σκετσάκι, κάτι, με φαντάρους απο Αθήνα και Θεσσαλονίκη να προσπαθούν ΜΑΖΙ να παραγγείλουν τηλεφωνικά σουβλακοπιτόγυρα… όσοι έχουμε ιδία πείρα ξέρουμε πως ο διάλογος σύντομα εξελίσσεται σε πόλεμο!

Manolis
Member
Manolis

Μην τους ακους, σιγα μην εφηυραν τον φραπε οι συμπροτευουσιανοι:
http://forum.odigein.com/viewtopic.php?f=113&t=2473

tsimuha2
Guest
tsimuha2
Manolis
Member
Manolis

Μιλανε τωρα αυτοι που δεν εχουν ξεχωριστη λεξη για την τυροπιτα και τη λενε μπουγατσα.

Spyros
Member
Spyros

Καλά το πήγαινε το δεύτερο λινκ, στο τέλος με τον πύργο το χάλασε: όντως οι Αθηναίοι δεν έχουν Λευκό Πύργο. Αλλά δηλαδή τι, αυτός στη Θεσσαλονίκη είναι λευκός; grin

Επίσης μια μικρή συμβουλή, αν είσθε βορειοελλαδίτες: προς Θεού μη κάνετε αυτό που έκανε ένας φίλος, που πήγε στη Κρήτη και είπε σε έναν Κρητικό τυροκόμο: “εδώ το κασέρι σας το λέτε ‘γραβιέρα’, ε;”

Ηλίας
Guest
Ηλίας

Δεν υπολογίζετε καθόλου το γιγαντιαίο τσουνάμι που θα σαρώσει όλο το Αιγαίο από τη μία άκρη στην άλλη και όλη την ανατολική και κεντρική Μεσόγειο. Μπροστά σε αυτό, το τσουνάμι της Ινδονησίας θα είναι κυματισμός σε πισίνα για παιδιά.

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Σίγουρα το έργο της Τουρκίας :)))

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Η τρύπα της…

Gema33
Member
Gema33

Mein Beitrag von vorhin wurde von der Redaktion nicht angenommen. Ich hatte nur geschrieben, dass der Asteroid lieber auf Ankara fallen sollte. Schlimm für eine Zensur??