29.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Τι συμβαίνει με τις φήμες για μεταφορές αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα;

Τι συμβαίνει με τις φήμες για μεταφορές αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τις τελευταίες ημέρες και ώρες, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν κατακλυστεί από δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν νέες βάσεις στη χώρα μας, ειδικά μετά τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του ρόλου της βάσεως του Ιντσιρλίκ στη Τουρκία. Τι γνωρίζουμε για το θέμα;

Το χορό τον (πιο πρόσφατων) αποκαλύψεων φαίνεται πως άνοιξε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται πως υπάρχει απόφαση μεταφοράς μέρος των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο, τη Κάλυμνο και την Αλεξανδρούπολη, ενώ θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση του ρόλου των αεροπορικών βάσεων του Αράξου (116ΠΜ), της Ανδραβίδας (117ΠΜ) και της Λάρισας (110ΠΜ).

Αξίζει να σταθούμε στη περίπτωση της Σύρου και το ναυπηγείο του Νεωρίου, η οποία φέρεται να προορίζεται για στρατηγικής σημασίας σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού αμερικανικών πλοίων (κάτι που ήδη καλύπτει η Σούδα) και που φαίνεται πως είναι στην τελική ευθεία για να περάσουν επίσημα στον ελληνοαμερικανικό όμιλο ONEX Shipyards. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλες οι διαδικασίες θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η “προίκα” των Ναυπηγείων είναι χρέη 60 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η ONEX δήλωσε ότι θα αναλάβει, αλλά αυτό μένει να το δούμε μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Αξίζει να επισημάνουμε και το δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής“, σχετικά με τα σχέδια της ONEX Shipyards, που αφορά τη κατασκευή από τα ναυπηγεία της Σύρου ενός υπερσύγχρονου Περιπολικού Σκάφους Ανοιχτής Θαλάσσης για την ανάληψη πολλαπλών επιχειρησιακών ρόλων και το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως μη επανδρωμένο σε αποστολές επιτήρησης με χαμηλό ίχνος εντοπισμού, με τη χρήση της τεχνολογίας stealth. Το ίδιο άρθρο πολύ σωστά αναφέρει πως η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών των ναυπηγείων στην ONEX να έχει ακόμα δρόμο.

Όσον αφορά τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt, είχε δηλώσει πριν ένα μήνα πως “Η στρατηγική θέση του Λιμανιού φάνηκε ξεκάθαρα πέρυσι, όταν στοιχεία της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, το χρησιμοποίησαν ως σημείο αναμονής για ελικόπτερα και φορτία που επέστρεψαν στις ΗΠΑ από τη Ρουμανία. Τη περασμένη εβδομάδα, ο υποδιοικητής της U.S. Army’s 21st Theater Sustainment Command, ταξίαρχος Maiocco, βρέθηκε στην Ελλάδα για να επισκεφτεί και να δει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες ανάπτυξης στρατηγικής υποδομής στην Αλεξανδρούπολη. Είναι πεπεισμένος ότι θα δούμε ισχυρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και των σχετικών μονάδων FSRU (υγροποίησης φυσικού αερίου).”

Πριν δυο εβδομάδες, η αγγλόφωνη έκδοση του ΒΗΜΑτος, ανέφερε πως υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον μεταφοράς δραστηριοτήτων του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα, επικαλούμενο (αμφιλεγόμενο κατά τη γνώμη του υπογράφοντα) δημοσίευμα της ιστοσελίδας που ασχολείται με εξωτερική πολιτική omegapress.gr, που με τη σειρά της ανέφερε πως ο αναπληρωτής υπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (για ευρωπαϊκά και ασιατικά ζητήματα) Wes Mitchell, έθιξε το ζήτημα. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εκθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο επιστροφής των ΗΠΑ στην περιοχή και μάλιστα με αντιτουρκικό μένος. Στις επαφές με την Αθήνα έχουν παρουσιάσει νέο χάρτη, και έχουν ζητήσει την εμπλοκή της Ελλάδας για την υλοποίησή του. Συνομιλητές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αποκαλύπτουν ότι το σχέδιο εμπλοκής της Ελλάδας στο σχέδιο των ΗΠΑ παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσαμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του , ενώ νωρίτερα από αυτόν είχε κινητοποιηθεί ο πρέσβης Πάϊατ. Επίσημα η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την μεταφορά, άμεσα μάλιστα, της βάσης του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ελλάδα. Σημειώνουμε και τη βάση της Σούδας που είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, αλλά δεν χρειάζονται γιατί από τις δηλώσεις του πρέσβη Πάϊτ στην Αθήνα είναι φανερό ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζει την ελληνική κοινή γνώμη για εμπλοκή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακλόνητη στην ακινησία της και η αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, όχι από έλλειψη ενημέρωσης , αλλά από αδυναμία.”

Πράγματι, ο Wes Mitchell (και όχι Γουές Μίτσαμ που αναφέρει το omegapress.gr) επισκέφτηκε την Αθήνα στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο δεν προέκυψε κάποια είδηση -επισήμως τουλάχιστον- για το θέμα μεταφοράς του Ιντσιρλίκ ή άλλων βάσεων στην Ελλάδα. To επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου, αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψη Mitchell και αποτελεί το παλαιότερο σχετικά με το θέμα. Από εκεί και πέρα, έχουμε μόνο σποραδικές αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ και καμία σε ΜΜΕ του εξωτερικού, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τη πληροφορία ως 100% αξιόπιστη, δεδομένης της απουσίας επιβεβαίωσης από τρίτη πηγή. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διέψευσαν τότε τις αναφορές για αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ, κάτι που επανέλαβαν πάλι πρόσφατα.

Ακολούθησε δημοσίευμα του ισραηλινού ιστότοπου Debkafile, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά του Ιντσιρλίκ στην Ανδραβίδα. Πρόκειται για μια είδηση που είχαμε αναφέρει εδώ και τη παρουσιάσαμε με μεγάλη επιφύλαξη, διότι δεν υπήρξε επιβεβαίωση από αμερικανικές πηγές.

Συμπεράσματα

Είναι απόλυτα εξακριβωμένο κυρίως από τις αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη Geoffrey Pyatt, πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και αυτό δεν είναι υπερβολή να το αποδώσουμε στα τερτίπια του Ερντογάν, που έχουν προκαλέσει οργή και κυρίως δυσκολίες στην αμερικανική προσπάθεια προβολής ισχύος στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή όμως, είναι ανεδαφικό να ισχυριστούμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα “κάψουν” το Ιντσιρλίκ θα το μεταφέρουν στη χώρα μας.

Τα δημοσιεύματα για μαζικές μεταφορές βάσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρηθούν για την ώρα ανυπόστατα, για τον απλούστατο λόγο πως η Ουάσιγκτον, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Θα ήταν λογικό φυσικά να συμβαίνει αυτό, δεδομένου πως τόσο λεπτά γεωστρατηγικά ζητήματα, δεν ανακοινώνονται ελαφρά τη καρδία. Ωστόσο, η απουσία αναφορών σε αμερικανικά ΜΜΕ (δείτε μερικές σχετικές αναζητήσεις εδώ, εδώ και εδώ), μεγάλη μερίδα των οποίων περιμένει τον Τραμπ στη “γωνία”, θα πρέπει να μας δώσει μια γενική κατεύθυνση για τις προθέσεις των ΗΠΑ, που αν μη τι άλλο, θεωρούν την Ελλάδα βασικό σύμμαχο, αλλά θέλουν και τη Τουρκία λόγω της εγγυήτητάς της με τα θέατρα επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Η μόνο σημαντική και επιβεβαιωμένη από πηγές μας εξέλιξη, φαίνεται πως είναι η άφιξη μικρού αριθμού μη επανδρωμένων Reapers στην 110ΠΜ στη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο MQ-9 στη Λάρισα και υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση αυτού του αριθμού.

Είναι ξεκάθαρο πως κάποιες γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν και κάποιες άλλες κλυδωνίζονται. Η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυριακή ρευστότητα, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, στα πλαίσια της θέσης της και των υποχρεώσεών της μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αρχική δημοσίευση


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
kostis

Βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική είναι τι κάνεις και όχι τι λες. Οπότε οι ΗΠΑ λένε ότι δεν πειράζουν το Ινσιρλικ αλλά στην ουσία το ξηλώνουν. Εμείς άλλωστε κοιτάμε ένα συγκεκριμένο πάτωμα ενώ αυτοί παίζουν σε πολλά πατώματα. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα με την Τουρκία στο Κουρδικό και παράλληλα αυτοί να βρίσκονται από πίσω από την επεκτατική πολιτική της στην Αφρική ή αλλού. Δεν ξέρω απλά λέω. Στο ένα πάτωμα μαλώνουν και στο άλλο είναι σύμμαχοι. Το ίδιο μπορεί να κάνουν μέχρι και με την Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι… Read more »

Φίλιππος

Αυτή η Σύρος έχει πέραση στους Αμερικανούς ρε παιδί μου…Απο μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και σχολή κινηματογράφου μέχρι ναυπηγεία πολεμικών πλοίων κλάσης Zumwalt και βάσεις πυρηνικών.
Πρέπει να τους αρέσουν τα λουκούμια, δεν εξηγείται αλλιώς.

antonis

Γιατί; η διαστημική βάση της Καλαμάτας πάει πίσω; Πάντως έχω κάτι χωράφια, αν ενδιαφέρονται.

pito59

Πιθανόν να θέλουν να δείξουν στους Τούρκους ότι δεν είναι αναντικατάστατοι. Επίσης ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να ακολουθήσει τα χνάρια των Αγιατολάχ και μετατραπεί σε ορκισμένο εχθρό της Δύσης.

sotbak

σχέδια επί χάρτου

AlxPorto

Όπως έχω ξαναπεί, καλά όλα αυτά με βασική προϋπόθεση την άντληση των μέγιστων ωφεληματων και ανταλλαγμάτων, αλλά φοβάμαι πως όταν έρθει η ώρα να μας αφήσει ο Ερντογάν, θα φάμε μεγάλο αδειασμά από τις ΗΠΑ… χρειάζεται προσοχή και προνοητικότητα, κάτι άγνωστο στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

13
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
none
none
none

Related News

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Έκτακτος Προϋπολογισμός για το ΠΝ τώρα, αλλιώς θα μείνουμε με S “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Δικαίως οι αναγνώστες μας ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που γράφουμε άρθρα για τις [email protected], LCS/MMSC, Sa'ar 72/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Iver Huitfeld, Adelaide, Arleigh Burke, FREMM,...

Ελληνικό ΤΟΜΑ για το Πεζικό. Μετά τα BRADLEY τί;

Η ΠΤΗΣΗ έχει αναφερθεί με προηγούμενα άρθρα της στην σημασία των σύγχρονων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης για την αναβάθμιση του πεζικού και την ανάγκη του...
- Advertisement -