16.6 C
Athens
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΣουηδοί, Σέρβοι, Γάλλοι και Ισραηλινοί διαγωνίζονται στις ΗΠΑ για το νέο Α/Κ...

Σουηδοί, Σέρβοι, Γάλλοι και Ισραηλινοί διαγωνίζονται στις ΗΠΑ για το νέο Α/Κ πυροβόλο του Στρατού των ΗΠΑ

- Advertisement -

Αυτοκινούμενα πυροβόλα από το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Γαλλία και τη Σουηδία καθώς και αμερικανικά σχέδια θα λάβουν σύντομα μέρος στον διαγωνισμό βολών για την επιλογή της νέας αυτοκινομενης (Α/Κ) μονάδας πυρός πυροβολικού του Στρατού των ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο δοκιμών του τελευταίου στην έρημο Γιούμα της Αριζόνα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το Πακιστάν ενισχύεται με κινεζικά Α/Κ πυροβόλα SH15;

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται για να επιλεγεί ένας τύπος αυτοκινούμενου πυροβόλου που θα εξοπλίσει τις ταξιαρχίες Stryker (Stryker Brigade Combat Teams), τις ελαφρές μηχανοκίνητες μονάδες εκστρατείας του Στρατού των ΗΠΑ που προς το παρόν εξοπλίζονται με ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777 των 155-mm.

Οι υποψηφιότητες για τον διαγωνισμό είναι:
– Το σύστημα ATMOS ‘Iron Sabre’ της ισραηλινής Elbit Systems
– Το σύστημα Archer της BAE Systems
– To σερβικό NORA B-52 της Yugoimport που εκπροσωπείται από την Global Military Products Inc.
– Το γαλλικό CAESAR της Nexter Systems

Επίσης, η αμερικανική AM General έχει αναφερθεί αλλά δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πιθανές θεωρούνται ακόμα υποψηφιότητες από άλλες βιομηχανίες, όπως η νοτιοκορεατική Hanwha και η ιαπωνική Mitsubishi ενώ στη διαδικασία μπορεί ακόμα να δούμε τη συμμετοχή του νοτιοαφρικανικού Rhino 6×6 και του σλοβακικού DANA 8×8.

Ιαπωνία: Άλλη μια ψήφος εμπιστοσύνης στα αυτοκινούμενα πυροβόλα επί φορτηγών οχημάτων

Ο αμερικανικός στρατός αναζητά έτοιμες και αξιόπιστες σχεδιάσεις για να προχωρήσει στον άμεσο εξοπλισμό των ταξιαρχιών του. Οι απαιτήσεις του εντοπίζονται σε συστήματα που προσφέρουν ευκινησία, αυτοκίνηση και ευκολία μεταφοράς στο πεδίο των επιχειρήσεων από αέρος, ξηράς ή θαλάσσης, συνεπώς -όπως και τα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker που θα υποστηρίζουν- οφείλουν να μπορούν να μεταφερθούν από τα στρατηγικά μεταγωγικά της αεροπορίας και τα μέσα του ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα συστήματα θα πρέπει να παρέχουν βελτιωμένη ισχύ πυρός, μεγαλύτερο βεληνεκές και ρυθμό βολής από τα σημερινά ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα.

Τα υποψήφια συστήματα θα δοκιμαστούν σε μια περίοδο τρίμηνων δοκιμών πεδίου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιες εταιρίες θα πρέπει να παράσχουν 18 συνολικά συστήματα για αξιολόγηση. Ο νικητής του διαγωνισμού θα πρέπει να είναι σε θέση να παραδώσει τα πρώτα συστήματα στο πρώτο τέταρτο του οικονομικού έτους 2023.

Το σύστημα ATMOS της ισραηλινής Elbit Systems (φωτογραφία: Elbit)

Ποιές είναι οι υποψηφιότητες
Το αυτόνομο σύστημα πυροβολικού επί φορτηγού οχήματος (Autonomous Truck Mounted Ordnance System – ATMOS) Iron Sabre’ της Elbit Systems of America είναι ένα σύστημα πυροβολικού διαμετρήματος 155-mm με κάννη 52 διαμετρημάτων. Εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας δήλωσαν την αισιοδοξία τους για το σύστημα που προσφέρουν, αφού όπως ανέφεραν “είναι έτοιμο τώρα” και “δοκιμασμένο στο πεδίο ενώ προέρχεται από μια οικογένεια συστημάτων που υποστηρίζει πελάτες σε διεθνές επίπεδο για πάνω από 30 χρόνια”. Το σύστημα διαθέτει ημιαυτόματο σύστημα γέμισης που το κάνει ικανό να πυροδοτεί 6-7 βλήματα το λεπτό υποστηριζόμενο από ένα πλήρωμα μόλις 4 ατόμων.

Το σύστημα της Elbit system είναι αερομεταφερόμενο με αεροσκάφη C-17 και μπορεί να κινηθεί στο πεδίο με ταχύτητα ως 80 χλμ/ώρα ενώ έχει ικανότητα βολής “shoot-and-scoot” σε χρόνο 30 περίπου δευτερολέπτων, που σημαίνει πως χρειάζεται μισό λεπτό για να σταματήσει, να ταχθεί για βολή και να την πραγματοποιήσει ενώ χρειάζεται άλλα 30″ για να σταματήσει τις βολές και να κινηθεί από τη θέση βολής αποφεύγοντας τα εκδικητικά πυρά. Η ικανότητα αυτή είναι καίριας σημασίας έναντι προηγμένων στρατιωτικά αντιπάλων, όπως η Ρωσία, που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους -ιδίως στις συγκρούσεις στην Ουκρανία- ειδικά στο να εντοπίζουν εχθρικές θέσεις βολής και να αντιδρούν.

Το ATMOS θα μετάσχει στις δοκιμές με το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που χρησιμοποιεί σε ισραηλινή υπηρεσία αλλά μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικά ΣΕΠ, όποιο επιθυμεί ο αγοραστής. Η ισραηλινή εταιρεία είναι έτοιμη να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στις ΗΠΑ σε περίπτωση επιλογής του συστήματος, με τα αρχικά κομμάτια να παράγονται στο Ισραήλ και την συναρμολόγηση να πραγματοποιείται βαθμιαία σε αμερικανικό έδαφος.

Σύστημα πυροβολικού Archer επί φορτηγού φορέα ΜΑΝ

Η BAE Systems προσφέρει το σύστημα πυροβολικού ‘Archer’ που έχει επιλεγεί ως σήμερα από τον Στρατό της Σουηδίας. Η εταιρεία δήλωσε την εμπιστοσύνη στην πρότασή της εξαιτίας του προηγμένου σχεδίου, την ικανότητα του συστήματος να εκπέμπει πυρά με ακρίβεια, ταχύτητα και αποστελεσματικότητα για την υποστήριξη των στρατευμάτων πρώτης γραμμής. “Η αυτοματοποίηση που προσφέρει το σύστημα ‘Archer’, η τεθωρακισμένη καμπίνα του, ο υψηλός ρυθμός βολής και η ταχύτητα μετακίνησής του (shoot and scoot) σε συνδυασμό με το μεγάλο βεληνεκές του εγγυώνται την επιβίωσή του στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Οι στρατιώτες μπορούν να εκτελέσουν όλες τις διαδικασίες τάξης-βολής χωρίς να αφήσουν την ασφάλεια της καμπίνας τους, απολαμβάνοντας την προστασία της θωράκισης ενώ χτυπούν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις”, ανέφερε η BAE Systems στην ανακοίνωσή της.

Το Archer εξυπηρετείται κατά κανόνα από 3-4 στρατιώτες αλλά μπορεί να εκτελέσει τις διαδικασίες ακόμα και με έναν μόνο χειριστή, σύμρφωνα με την BAE. Χρειάζεται 30 δευτερόλεπτα για να ταχθεί για βολή και να πυροδοτήσει το πρώτο βλήμα και άλλα τόσα για να μετακινηθεί σε νέα θέση. 21 βλήματα φέρονται επί του οχήματος έτοιμα για βολή και μπορούν να βληθούν μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά. Το ‘Archer’ μπορεί να βάλλει το αντιαρματικό βλήμα BONUS που μπορεί να πλήξει το στόχο του σε αποστάσεις 35 χλμ., να βάλλει συμβατικά πυρομαχικά σε βεληνεκή μέχρι και 40 χλμ. και έχει πιστοποιηθεί για βολές κατευθυνομένων βλημάτων ακριβείας, όπως το Excalibur, σε αποστάσεις ακόμα και 50 χλμ., σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύντομα και πάγο στους Εσκιμώους: Το σερβικό πυροβόλο Nora B52 συμμετέχει σε αξιολόγηση του αμερικανικού Στρατού

Έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή στον αμερικανικό διαγωνισμό της σερβικής Yugoimport με το σύστημα NORA B-52 των 155-mm . Η εταιρεία συνεργάζεται με την αμερικανική Global Military Products, που αποτελεί τον συνέταιρό της στον διαγωνισμό του Στρατού των ΗΠΑ.

Το NORA διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα γέμισης και ικανότητα κίνησης-τάξης-κίνησης χωρίς το πλήρωμα να εγκαταλείπει την θωρακισμένη καμπίνα του. Το σύστημα πυροβολικού υπηρετεί με τους στρατούς της Σερβίας, της Μυανμάρ, του Μπαγκλαντές, της Κένυας και πρόσφατα και της Κύπρου ενώ έχει εκσυγχρονιστεί και βελτιωθεί σημαντικά για να λάβει μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες “ώστε είναι πολύ αισιόδοξη για την επιλογή της από τον Στρατό των ΗΠΑ”, όπως σημειώνει η ανακοίνωση.

Α/Κ πυροβόλο CAESAR του Γαλλικού Στρατού εκτελεί βολή στο Αφγανιστάν το 2009. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε τροχοφόρα αυτοκινούνμενα πυροβόλα σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μάλι (φωτογραφία: US ARMY)

Η Nexter ανακοίνωσε επίσης πως επελέγη για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το σύστημα αυτοκινουμένου πυροβολικού των 155-mm ‘CAESAR’. Το σύστημα υπηρετεί ήδη από το 2008 και έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακές συνθήκες στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στο Μάλι και στο Ιράκ, θέτοντας έτσι ισχυρή υποψηφιότητα για τον αμερικανικό διαγωνισμό. Η γαλλική συμμετοχή στον τελευταίο θα γίνει με την έκδοση του οχήματος 6×6 που χρησιμοποιείται από τον γαλλικό στρατό.

Η γαλλική εταιρεία έχει πουλήσει ήδη πάνω από 300 συστήματα στους στρατούς της Γαλλίας, στη Νοτιο-Ανατολική Ασία και στη Μέση Ανατολή. Το σύστημα ‘CAESAR’ είναι ικανό να εκτελέσει 6 βολές σε λιγότερο από 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα ενώ στην έκδοση με όχημα-φορέα 8×8 μπορεί να μεταφέρει 30 βλήματα έτοιμα για βολή. Τα τελευταία μειώνονται σε 18 για την έκδοση 6×6. Το πυροβόλο φέρει αυτόματο σύστημα γέμισης.

Τέλος, η AM General έχει διαφημίσει τόσο το σύστημα πυροβολικού ‘Brutus’ των 155-mm όσο και το ‘Hawkeye’ των 105-mm. Αναμένεται να μετάσχει και αυτή στον διαγωνισμό, αν και δεν επιβεβαίωσε ακόμα την επιλογή της για τον διαγωνισμό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Τι θα γίνει αν η Ουκρανία παραλάβει δυτικά άρματα M1A1 Abrams και Leopard2;

Η διάρκειας 3 ημερών (υποτίθεται) και πολλών μηνών στην πραγματικότητα, "Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση" της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μπει σε νέα φάση μετά την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Να σταματήσει τώρα ο κατήφορος των επιθέσεων στους Αρχηγούς των Ενόπλων...

62
Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον κατήφορο που έχει πάρει η δημόσια ζωή με την επανάληψη του φαινομένου επιθέσεων σε Αρχηγούς του Στρατεύματος...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11/24 Σεπτεμβρίου 1922: Κίνημα Πλαστήρα, η Νέμεσις της...

0
Ξεσπά στη Λέσβο και στη Χίο στρατιωτικό κίνημα από τμήματα του στρατού που είχαν καταφύγει εκεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Οι επικεφαλής του κινήματος,...
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Ξέφυγε ο Ακάρ: Κατηγορεί την Αθήνα ότι θέλει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί αυτή την φορά την Αθήνα ότι απειλεί την εδαφική ακεραιότητα...

Ρωσία: 10 χρόνια φυλακή σε λιποτάκτες και φυγόστρατους, κάλεσμα σε μετανάστες να στρατευθούν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται...

Να σταματήσει τώρα ο κατήφορος των επιθέσεων στους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων!

Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον κατήφορο που έχει πάρει η δημόσια ζωή με την επανάληψη του φαινομένου επιθέσεων σε Αρχηγούς του Στρατεύματος...