23.7 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Όταν η Αλβανία «έκλεψε» 4 υποβρύχια κλάσης Whiskey από την Σοβιετική Ένωση...

Όταν η Αλβανία «έκλεψε» 4 υποβρύχια κλάσης Whiskey από την Σοβιετική Ένωση (και πώς γύρισε και ταινία)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αλβανία υπό την σιδηρά ηγεσία του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα και του αλβανικού κομμουνιστικού κόμματος («Κόμμα Εργασίας») εντάχθηκε στην σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Για ένα διάστημα οι δυο χώρες είχαν καλές σχέσεις και η Αλβανία ήταν παραλήπτης στρατιωτικής βοήθειας και υλικού.

Στα πλαίσια της συμμαχίας των δυο χωρών, η Αλβανία παραχώρησε το νησάκι Σαζάν απέναντι από την Αυλώνα για την δημιουργία μίας προστατευμένης υπόγειας βάσης υποβρυχίων.

Πράγματι, οι εργασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και από την βάση αυτή σύντομα επιχειρούσαν υποβρύχια κλάσης Whiskey ή Project (σχέδιο) 613 στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της Μεσογείου Θάλασσας.

Ήταν σαφώς ένα στρατηγικό σημείο για τα σοβιετικά υποβρύχια αφού από εκεί μπορούσαν να ελέγξουν, να επιτηρούν και αν χρειαζόταν και να παρενοχλήσουν νατοϊκές δυνάμεις και να ενεργήσουν πόλεμο φθοράς χωρίς να έχουν ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλες βάσεις στα μετόπισθεν για ανεφοδιασμό.

Μάλιστα οι επιχειρησιακές παραμέτροι των αποστολών των υποβρυχίων αυτών ήταν τόσο σημαντικές, που για μία περίοδο η συγκεκριμένη βάση υποβρυχίων στην Αλβανία ήταν το «σπίτι» για 12 σοβιετικά υποβρύχια της κλάσης αυτής.

Ο πλοίαρχος Aleko Pojani, κυβερνήτης του υποβρυχίου 105 (Stuhia) κατά την διάρκεια μίας εκ των «μυστηριωδών» αποστολών στην Μεσόγειο.

H αξία της βάσης αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι είχε επέλθει ρήξη με την Γιουγκοσλαβία του Τίτο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτογραμμής της Αδριατικής να είναι  πλέον απροσπέλαστο για το Σοβιετικό Ναυτικό.

Ουσιαστικά, με λίγα υποβρύχια να επιχειρούν με άνεση ανεφοδιασμού στην συγκεκριμένη περιοχή, η Σοβιετική Ένωση μπορούσε να ελέγχει τη διέλευση της ναυσιπλοΐας από τα στενά του Οτράντο και να διατηρεί μία μόνιμη απειλή ενάντια στα πολεμικά πλοία της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά και του Έκτου Στόλου.

Επίσης ήταν μία άριστη μέθοδος για την επιτήρηση και απειλητική παρουσία ενάντια στο τότε «απολωλόν πρόβατο», την Γιουγκοσλαβία του Τίτο που επισήμως είχε μεν καθεστώς ουδετερότητας αλλά ήταν σχεδόν εχθρική με την Σοβιετική Ένωση, ενώ προμηθευόταν πλέον αμυντικό υλικό (π.χ. μαχητικά αεροσκάφη F-86) από την Δύση!

Τελικά, το κλίμα αυτό δεν κράτησε για πολύ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι σχέσεις Αλβανίας – ΕΣΣΔ παρουσίασαν ύφεση φτάνοντας τελικά στο σημείο της απόλυτης ρήξης και διακοπής διπλωματικών σχέσεων.

Η νέα ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης κράτησε αποστάσεις από τις πολιτικές του Ιωσήφ Στάλιν, που ο Χότζα είχε μετατράψει σε κάτι σαν θεϊκή οντότητα και αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας, αν κι επισήμως η Αλβανία ήταν άθεο κράτος.

Ο Χότζα με αφορμή την συγκεκριμένη αλλαγή πολιτικής απέσπασε την Αλβανία από το σοβιετικό άρμα, βλέποντας ότι υπό την ηγεσία Χρούστσεφ η Αλβανία προοριζόταν σε ρόλο μαριονέτας με την οικονομική και τεχνική βοήθεια να μειώνεται σταθερά.

Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι Σοβιετικοί πολίτες και στρατιωτικοί κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι κι έπρεπε να αποχωρήσουν από την χώρα.

Αυτό βέβαια, συμπεριελάμβανε και τα πληρώματα των υποβρυχίων στο ναύσταθμο του νησιού Σαζάν, που ξαφνικά έπρεπε να αφήσουν τα πόστα τους και να αποχωρήσουν κακήν-κακώς ως εχθροί της χώρας.

Φυσικά δεν τους επιτράπηκε να φύγουν με τα υποβρύχιά τους, τα οποία κατασχέθηκαν από το καθεστώς Χότζα και παρουσιάστηκαν στην κοινή γνώμη ως ένα τρόπαιο μίας νίκης στον αγώνα για την επικράτηση του αυθεντικού (sic) κομμουνισμού ενάντια στην «ξεστρατημένη μαλθακότητα» της νέας σοβιετικής ηγεσίας.

Μάλιστα αφηνόταν να εννοηθεί ότι τα υποβρύχια δεν κλάπηκαν, αλλά αντίθετα ήταν ένα είδος αποζημίωσης των Σοβιετικών για την μακροχρόνια χρήση του ναύσταθμου του Πασά Λιμάν και της βάσης υποβρυχίων στο νησί Σαζάν.

Όλα αυτά, το σωτήριο έτος 1961…

Έτσι, το αλβανικό Ναυτικό, από εκεί που είχε στην κατοχή του πολλές δεκάδες πλοία αλλά όλα μικροσκοπικά και απλούστατα περιπολικά, ναρκοθηρευτικά, κανονιοφόρους και τορπιλακάτους, βρέθηκε ξαφνικά να έχει στην κατοχή του τέσσερα υπερσύγχρονα για την εποχή υποβρύχια.

Και μάλιστα όχι απλώς υπερσύγχρονα, αλλά τα αυθεντικά υποβρύχια του σοβιετικού Ναυτικού που προορίζονταν να αναμετρηθούν με τα αντιτορπιλικά του Έκτου Στόλου, όχι υποβαθμισμένες εξαγωγικές εκδόσεις.

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: Δεν υπήρχαν Αλβανοί ναυτικοί για να επιχειρήσουν με τα νέα αυτά υποβρύχια που το καθεστώς είχε κλέψει από την Σοβιετική Ένωση, πόσο μάλλον εκπαιδευμένοι. Είναι γνωστό ότι Αλβανοί ναυτικοί μερικές φορές επέβαιναν στα υποβρύχια σε κάποιες αποστολές.

Μάλιστα υποτίθεται ότι κάποια από αυτά, έφεραν αλβανική σημαία και πλευρικά για να μην προδίδεται η παρουσία σοβιετικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Αδριατικής. Ωστόσο οι Αλβανοί σε καμία περίπτωση δεν τα γνώριζαν αρκετά καλα ωστε να μπορούν να επιχειρήσουν μόνοι τους με αυτά.

Προπαγανδιστικός πίνακας με την προσέγγιση των δυο δικτατόρων που όπως αποδείχθηκε ήταν μία προσωρινή συμφεροντολογική κίνηση.

Και ακόμα και αν υποθετικά η Αλβανία κατάφερνε να βρει πληρώματα, δεν θα μπορούσε τα υποστηρίξει τα υποβρύχια, αφού η χώρα μόλις εντάχθηκε σε καθεστώς εμπάργκο από την Σοβιετική Ένωση και στην Αλβανία δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές για να τα υποστηρίξουν.

Την λύση την έδωσε μία άλλη χώρα, η Κίνα.

Την ίδια περίοδο συμπτωματικά, η Κίνα του Μάο Τζε Τουνγκ περνούσε την δικιά της ύφεση με την Σοβιετική Ένωση που σχεδόν έφτασε στο σημείο της σύγκρουσης, και προκειμένου να αντιμετωπίσει την στρατιωτική υπεροπλία της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα αναζήτησε εναλλακτικές συμμαχίες.

Στο κλίμα αυτό, ήταν θέμα χρόνου η προσέγγιση και άλλων χωρών εχθρικών προς την Σοβιετική Ένωση. Έτσι κυριολεκτικά από το πουθενά, η Αλβανία εξελίχθηκε σε στρατηγικό εταίρο της Κίνας.

Κινέζικης κατασκευής Shenyang J-6 (MiG-19) της Αλβανικής Αεροπορίας

Η Κίνα με την σειρά της είχε στην κατοχή της και σε υπηρεσία αρκετά υποβρύχια της συγκεκριμένης κλάσης και μάλιστα είχε αγοράσει άδεια τοπικής κατασκευής τους, αποκτώντας συνολικά 25 τέτοια υποβρύχια με τοπική ονομασία Type 03.

Με τη νέα προσέγγιση και στρατηγική συμμαχία των δυο χωρών, η Αλβανία απέκτησε τεράστιες ποσότητες κινέζικου αμυντικού υλικού, από άρματα μάχης (αντίγραφα σοβιετικών) μέχρι σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όλα κινέζικες εκδόσεις και αντίγραφα αντίστοιχων σοβιετικών.

Στα πλαίσια αυτά, η Κίνα ανέλαβε την εκπαίδευση Αλβανών ναυτικών ώστε να μάθουν να επιχειρούν με τα υποβρύχια που απέκτησε το αλβανικό Ναυτικό από το πουθενά. Παράλληλα, η Κίνα βοήθησε και με την τεχνική τους υποστήριξη, ώστε να επανέλθουν και παραμείνουν σε λειτουργική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, με κινέζικη βοήθεια και αλβανικά πληρώματα, τέσσερα υποβρύχια κλάσης Whiskey για ένα διάστημα κάτι περισσότερο από μία δεκαετία, ήταν η αιχμή του δόρατος της αλβανικής ναυτικής δύναμης αφού μπορούσαν αιφνιδιαστικά να καταφέρουν συντριπτικά χτυπήματα στους αντιπάλους τους.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν κράτησε για πολύ.

Το (κλεμμένο) καμάρι του αλβανικού Ναυτικού δεν θα έμενε καμάρι για πολύ. Ο Χότζα κατάφερε να έρθει σε ρήξη και με τον Μάο αυτή τη φορά με αφορμή διαφωνίες πάνω σε υψηλές κοινωνικοπολιτικές θεωρίες περί της εφαρμογής του κομμουνισμού, αν και πιθανότερο είναι οι Κινέζοι απλά να αρνήθηκαν να συνεχίσουν να παράσχουν απλόχερα βοήθεια στην Αλβανία, μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου με μηδενικό γεωπολιτικό βάρος.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η οικονομικοτεχνική βοήθεια στην Αλβανία και από την Κίνα, μία κατάσταση που δυστυχώς για την Αλβανία συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Μάο το 1976 και εξελίχθηκε πια σε πλήρες εμπάργκο το 1978 αφήνοντας την Αλβανία πλέον σε πλήρη διεθνή απομόνωση.

Με την απομόνωση αυτή ακολούθησε και η σταδιακή παρακμή των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά με τις διαθεσιμότητες όλων των συστημάτων τους να πέφτουν και τελικά τα περισσότερα άρματα, αεροσκάφη και πλοία να αποσύρονται αναγκαστικά ή να καθηλώνονται στις βάσεις τους.

Μάλιστα το ένα από τα τέσσερα υποβρύχια αποσύρθηκε πρόωρα από την υπηρεσία προκειμένου να καννιβαλιστεί για ανταλλακτικά για τα υπόλοιπα και να χρησιμοποιηθεί ως στατικός «φορτιστής» μπαταριών για τα υπόλοιπα, μία συνήθης πρακτική για τα υποβρύχια της κλάσης από πολλούς χρήστες της.

Τελικά, με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την με πάταγο μαζική κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, τα τέσσερα αυτά υποβρύχια είχαν ήδη πέσει σε αχρηστία και σκούριαζαν στο Σαζάν.

Το νέο αλβανικό καθεστώς του Σαλί Μπερίσα έκανε προσπάθειες να τα αξιοποιήσει αλλά αυτό ήταν αδύνατο, αφού έπεσαν θύματα πλιάτσικου κατά την διάρκεια της κρίσης των πυραμίδων που οδήγησε στην περαιτέρω ανεξέλεγκτη οικονομική κατάσταση στην Αλβανία.

Αλβανοί πολίτες έκαναν επιδρομή στα υποβρύχια για να αποσπάσουν οτιδήποτε πολύτιμο μπορούσαν από μέσα, κυρίως μέταλλα όπως χαλκό με αξία ως παλιοσίδερα (σκραπ).

Τελικά απέμεναν μόνο τα σκουριασμένα κουφάρια ως απομεινάρια μίας άλλης εποχής για να θυμίζουν ότι κάποτε έστω και μέσω καθαρής κλοπής, η Αλβανία είχε σκάφη που ενέπνεαν σεβασμό και υπολογίζονταν από τους εχθρούς της. Στην πορεία δε, ένα από τα υποβρύχια βυθίστηκε μόνο του.

Σήμερα έχει απομείνει ένα υποβρύχιο το οποίο κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο, όντας εξάλλου το μεγαλύτερο σκάφος που είχε η Αλβανία στην σύντομη ναυτική της ιστορία. Από όσο είναι γνωστό, η προσπάθειες αυτές δεν έχουν ευοδωθεί λόγω κόστους.

Σε αυτό το απόκομμα της αλβανικής εφημερίδας (Gazeta Shqiptare) της 17 Φεβρουαρίου του 1998, εκφράζεται η ελπίδα τα υποβρύχια να πουληθούν και να αποφέρουν περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τα τέσσερα αλβανικά υποβρύχια ήταν όλα σοβιετικής ναυπήγησης , και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία №444 Νικολάγιεφ στην Ουκρανία και ναυπήγησης μεταξύ 1954 και 1956.

Ήταν τα εξής τέσσερα, με μία πανσπερμία πλευρικών αριθμών, που άλλαζαν συνεχώς τόσο από τους Σοβιετικούς όσο και από τους Αλβανούς:

1) Tufani №510, έπειτα №331 (S-241 μέχρι το 1960). Αποσύρθηκε πρώτο το 1976
2) Vetetima №512, έπειτα №523, έπειτα №442, έπειτα №024 (S-242 μέχρι το 1960). Αποσύρθηκε το 1991
3) Rrufeja 514, έπειτα 552, έπειτα 422, έπειτα S33, έπειτα 022 (S-360 μέχρι το 1961). Αποσύρθηκε το 1995
4) Stuhia №516, έπειτα №423, έπειτα 105 (S-358 μέχρι το 1961). Αποσύρθηκε το 1995, υποψήφιο ως μουσείο στο ναύσταθμο Πασά Λιμάν.

Προς τιμήν των υποβρυχίων αυτών, γυρίστηκε τότε από τον αλβανικό κινηματογράφο η πιο ακριβή παραγωγή της εποχής.

Μία καθαρά προπαγανδιστική, μιλιταριστική ταινία ύμνος προς το καθεστώς, όπου εξιστορούσε την ρήξη μεταξύ Αλβανίας και Σοβιετικής Ένωσης και στην συνέχεια την «κατάκτηση» του τροπαίου των υποβρυχίων.

Ήταν η εποχή που η Αλβανία ερχόταν σε ρήξη και με την Κίνα, κι έτσι το καθεστώς χρηματοδότησε την συγκεκριμένη παραγωγή ώστε να συμπέσει με την Εθνική Ημέρα της χώρας στις 29 Νοεμβρίου για τα 35 χρόνια του καθεστώτος.

Στην ταινία αυτή μάλιστα έχει έναν μικρό ρόλο και ο νεαρός τότε Αρμπέν Ιμανί, που έμελε αργότερα να ακολουθήσει πολιτική καριέρα και να φτάσει υπουργός Άμυνας της Αλβανίας το 2010.

Η ταινία ονομάζεται «Πρόσωπο με πρόσωπο» (Balle per Balle στα αλβανικά) και είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλβανού λογοτέχνη Ισμαήλ Κανταρέ. Πρόκειται για εξιστόρηση από την οπτική γωνία ενός μεταφραστή που βρίσκεται στην Μόσχα παρακολουθώντας από κοντά την εξελισσόμενη κλιμάκωση στις σχέσεις Αλβανίας και Σοβιετικής Ένωσης και τελικά την μεταξύ τους οριστική ρήξη.

Μάλιστα στις τελευταίες σκηνές της ταινίας απεικονίζονται οι ντροπιασμένοι Σοβιετικοί ναυτικοί να αποχωρούν με βάρκες από τον αλβανικό ναύσταθμο υπό το βλέμμα Αλβανών ένοπλων σκοπών και τη σκιά ναυτικών πυροβόλων, ως μία ιδιότυπη επίδειξη δύναμης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ της εποχής.

Πρώτη δημοσίευση 3/2/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

41 ΣΧΟΛΙΑ

41 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgios75

Πριν λίγα χρόνια, είχα διαβάσει κάπου ότι η συγκεκριμένη βάση υποβρυχίων χρησημοποιείται πλέον από υποβρύχια του Τουρκικού ναυτικού

Nikolaos

Τα οποία σε καιρό πολέμου μπορούν να επιβάλλουν κανονικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας και παύση της ναυσιπλοϊας προς Ιταλία, με ανυπολόγιστες οικονομικές και άλλες συνέπειες.

Aias

Και γι αυτό, από την στιγμή που προχωρήσαμε στην υπόθεση Ρ3 ,πρέπει τουλάχιστον να φέρουν ανθυποβρυχιακο εξοπλισμό πλήρη, θα πρόσθετα και δυνατότητα χαρπουν.
Γιατί σε περίπτωση πολέμου ασφαλώς και δεν θα επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε Ιόνιο και εν μέρει λιβυκο πέλαγο.
Ειδικά αφού εδώ και χρόνια είναι γνωστή η τούρκικη βάση υποβρυχίων στην Αλβανία.
Επίσης θα έχει ιδιαίτερη αξία να μπορεί η Ελλάδα να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς για αποκλεισμό τα προς Τουρκία με ιδία μέσα και ανεξάρτητα την εξέλιξη των πραγμάτων σε άλλα μέτωπα.
Θα είναι ένα έξτρα διαπραγματευτικό χαρτί.

Nikolaos

Ακριβώς.
Πρόκειται για α/υ δυνατότητα που κανονικά εξασφαλίζουν μόνο μεγάλες μονάδες επιφανείας με το α/υ ε/π τους, και φυσικά είναι πολύ περιορισμένη η κινητικότητά τους μεταξύ των δύο πελαγών. Ένα Ρ-3, ωκεάνιο α/φ, μπορεί να μεταβεί από τη μία περιοχή ενδιαφέροντος σε άλλη σε ελάχιστο χρόνο, και να απειλήσει υ/β και μονάδες επιφανείας του εχθρού. Μιλάμε για στρατηγικό asset. Φοβούμαι ότι οι φωνές που επρέσβευαν ότι η Ελλάδα έχει άλλες προτεραιότητες δεν αντιλαμβάνονταν τις αληθείς δυνατότητες του όπλου αυτού.

seb

Χωρίς να υποβιβάζω την αξία της εγκατάστασης, μήπως υπερβάλλουμε; Θέλω να πω δηλαδή πως μια ένοπλη σύγκρουση με τους απέναντι θα κρατήσει – λογικά – από ώρες έως μέρες. Οπότε ο πόλεμος φθοράς – παρεμπόδισης των θαλάσσιων γραμμών ανεφοδιασμού δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του Ιονίου, διότι στερείται του απαιτούμενου χρόνου για να είναι αποτελεσματικός.
Στη περίπτωση του Αιγαίου και του συμπλέγματος της Μεγίστης, όπου υπάρχει η απειλή κατάληψης νήσων/νησίδων, η απειλή του τουρκικών υποβρυχίων στη προσπάθεια της Τουρκίας να αποκλείσει τις περιοχές που θα εκδηλωθεί η απειλή, είναι υπαρκτή, σημαντική και εξελισσόμενη.

Aias

Σε μία υποτιθέμενη κρίση, θερμό επεισόδιο, που βαίνει κλιμακωτά αυξητική, όπως έχει συμβεί και πιθανόν να συμβεί ξανά ,άσχετα την κατάληξη, καλό είναι η χώρα να διατηρεί εναλλακτικές. Αυτό λέω. Δηλαδή αν υποθετικά η Τουρκία προβεί σε μία κατάληψη βραχονησίδων, αντί να τις ισοπεδώνουμε , αυξάνοντας την ένταση και με Ρίσκο τέτοιο που θα αναγκάσει και εμάς σε δρόμο χωρίς γυρισμό και τους συμμάχους να βρουν μία λύση συμβιβασμού, πράγμα που μας Βάζει αυτόματα στην θέση του χαμένου, ο όποιος συμβιβασμός αυτή την στιγμή με την Τουρκία όπως την εννοεί, είναι ήττα, αφού πρακτικά σημαίνει να δώσουμε, εν δώσουμε στις… Read more »

Nikolaos

Τι θα εμποδίσει τη σύγκρουση να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια (πέραν της ολοσχερούς επικράτησης της μιας πλευράς ως προς την ατζέντα της, κατά τρόπο ώστε να δεχθεί το αίτημα ανακωχής του ηττημένου για να μην εκτεθεί σε περαιτέρω περιττές απώλειες);

seb

Δεν υποστηρίζω πως είναι αδύνατο μια σύγκρουση να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο, είναι πιστεύω όμως εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό εξαιτίας του συνδυασμού γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αδύναμης οικονομίας Ελλάδας – Τουρκίας και ανεπαρκούς βιομηχανικής παραγωγής ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων.
Δηλαδή η διεξαγωγή παρατεταμένων επιχειρήσεων προϋποθέτει την ανάλογη διεθνή υποστήριξη προς τα εμπλεκόμενα μέρη. Εάν υπάρξει πλήρης ρήξη της Άγκυρας με τη Δύση και πλήρης ταύτιση με τα συμφέροντα της Ρωσίας, τότε πληρείται η παραπάνω προϋπόθεση.

chriss8

Σε μια σύρραξη ελάχιστων ημερών, λόγω των μέσων που διαθέτουν οι δυο πλευρές, οι καταστροφές θα είναι ανυπολόγιστες. Δεν απαιτούνται μήνες φθοράς, εάν σε μια βδομάδα δεν υπάρχει τίποτα όρθιο….

Συγκεκριμένα, μόνο στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν πλοία να εφοδιάσουν ελεύθερα την Ελλάδα από δυτικά, η οικονομία, λόγω πανικού, θα έχει πληγεί σαν είχαμε πολύμηνο ναυτικό αποκλεισμό…. τότε ένα P-3 εξασφαλίζει τον εφησυχασμό ότι ακόμα και αν βυθιστεί ένα πλοίο, αυτό μάλλον θα είναι το τελευταίο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το νησί Σαζάν κάποτε λεγόταν Σάσων (ή Σάσωνα) και ανήκε στην Ελλάδα.

Nikolaos

Ακριβώς. Ενώ τα σχετικά με αυτονομία Β. Ηπείρου τύποις διατηρούνται (ως μοχλός πίεσης για αποφυγή εθνοκάθαρσης εις βάρος της ελληνικής μειονότητας;), το νησί εδώ και πάνω από 100 χρόνια έχει δοθεί με συνθήκη στο μόλις συσταθέν Αλβανικό κράτος ως “προίκα”. Θρυλείται οξύτατη σχετική πίεση της Ιταλίας, διότι η Ελλάδα, αν είχε – πέραν της Κερκύρας και των Διαποντίων Νήσων – και την κυριαρχία επί του Σάσσωνος θα είχε τον απόλυτο έλεγχο της Αδριατικής (και της Δυτικής Βαλκανικής εν γένει, θα προσέθετα …), ενώ η αδύναμη Αλβανία ήταν εξ ορισμού και διαχρονικά υποχείριο της Ιταλίας.

ira-ant

Και νομιζω,οτι υπηρξε σχεδιο καταληψεως της Σασωνος,το 1961,απο την Ελλαδα.

airman

Κλεφτοκοταδες ανεκαθεν.

Onair

Όντως !
Ας ελπίσουμε να κάνουν το ίδιο και στους Τούρκους στο μέλλον…

Φου Μαντσου

Επομενη σταση, Κυθηρα.

Μανώλης

Aυτοί είναι οι φίλοι και σύμμαχοι Ιταλοί για να μην ξεχνιόμαστε. Εκτός από την ελληνική αυτή νήσο έδωσαν στους αλβανούς και την ελληνική Βόρεια Ήπειρο στο σύνολο της (αν και ήταν ηττημένοι στον ΒΠΠ, αν και μας είχαν κατακτήσει και έπρεπε να καταβάλουν αποζημιώσεις, παρόλαυτα είχαν περισσότερη δύναμη από εμάς) για να μην ελέγχουμε εμείς τα στενά του Οτράντο. Προτιμούσαν να τα ελέγχουν ακόμα και οι Σοβιετικοί, οι αντίπαλοι, παρά εμείς. Έπαιξαν, ρίσκαραν και κέρδισαν. Τώρα τα στενά του Οτράντο ανήκουν σε ένα κράτος που το κάνουν ότι θέλουν. Τους βγήκε το αρχικό σχέδιο. Να μην ξεχνάμε πως έχουνε νατοϊκούς… Read more »

Rothschild

Ρε συ Μανωλη, εξηγησε μου κατι Για ποιο λογο θα πρεπε εμεις να ελεγχουμε τα στενα του Οτραντο οταν δεν εχουμε εδαφη στην Αδριατικη.Ειναι κατι που κανεις δεν ανεφερε. Δλδ, τι δουλεια εχουμε εμεις να ελεγχουμε την εισοδο της Αδριατικης ? Απο που κι ως που ? ‘Η μηπως επομενος στοχος ηταν/ειναι η “απελευθερωση” της Ραγουσας και ο “επαναπατρισμος” των καλλιτεχνιματων απ τον Αγ. Μαρκο της Βενετιας ? Μη ξεχναμε και την Τεργεστη βεβαια …Βελεστινλης κλπ κλπ.Αναφαιρετα δικαιωματα αιωνων … Η Αδριατικη και οποια αλλη θαλασσια εκταση δεν ελεγχεται απο ενα νησακι 5 τετρ. χιλιομετρων οπως σας ταιζουν οι τσοπανοι… Read more »

manos

Πραγματικά εκπλήσσομαι από τις καινοφανείς θεωρίες ορισμένων, τα αστήρικτα συμπεράσματα και αναρωτιέμαι ορισμένες φορές γιατί πρέπει κάποιος να αναλύει τα προφανή. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους κάθε στενό ή chokepoint έχει σημασία γιατί ελέγχεται ευκολότερα σε σχέση με την ανοιχτή θάλασσα. Εκείνος που το ελέγχει αποκτά πλεονέκτημα έναντι του ελεγχόμενου. Θεωρώ δεδομένο ότι κάθε χώρα έχει στόχο να μεγαλώνει την ισχύ της. Έτσι αυξάνεις την ισχύ σου και μειώνεις ταυτόχρονα του γείτονα. Έτσι δουλεύει ο κόσμος δεν θα το αλλάξω ούτε εγώ ούτε εσύ. Φυσικά και όσο εγκύτερα είσαι γεωγραφικά σε ένα στενό τόσο ευκολότερος και καλύτερος… Read more »

Nikolaos

Οι αφόρητα προβλέψιμες και στερεότυπες ύβρεις δεν προσδίδουν κύρος στην παρέμβασή σας, ούτε υποκαθιστούν τα ελλείποντα επιχειρήματα. Ουδείς μίλησε για κατηγορίες προς πολιτικούς. Μάλλον έχετε στήσει ανεμόμυλους και επελαύνετε εναντίον τους. Όλοι θα κριθούν από την ιστορία, και ουδείς τυγχάνει ασυλίας. Αν απέσπασαν κάποιο αντάλλαγμα για τη νήσο, καλώς το έκαναν. Αν όχι, ήταν ατυχής επιλογή. Που πάντως κρίνεται με βάση τα δεδομένα του τότε, και όχι τα εκ των υστέρων. Το ερώτημα “γιατί να ελέγχουμε την Αδριατική” μπορεί να απαντηθεί με το εξίσου πιεστικό ερώτημα “γιατί η Ιταλία να ελέγχει τα Δωδεκάνησα”. Ο θουκυδίδειος Νόμος του Χαρώνδα περί αντιπαλότητος… Read more »

Rothschild

Εγω παλι δεν εκπλησσομαι καθολου μ αυτα που διαβαζω. Ουτε με τα chokepoints και τα bottlenecks (καλα το λεω ?) ουτε με τους Θουκυδιδειους “νομους” και τον συγχωρεμενο τον Χαρωνδα. Ζωη σε μας. Οι Μηλιοι παλι … κατι μου θυμιζουν.Να δεις τι, να δεις τι … λεω να το ψαξω να το βρω. Α, ναι, να πω κατι τωρα που ειναι νωρις. Οποιος θελει “κατι” οτι κι αν ειναι αυτο και ντρεπεται να το πει, λεω τωρα, ας μας το πει, δε τρεχει τιποτα, και ας παει να το παρει αυτο το “κατι”. Και μετα στο επομενο, και στο επομενο… Read more »

Greg

Δηλαδή όσο δέν διεκδικούμε τίποτα, θά έχουμε, λές, τό κεφάλι μας ήσυχο;
Μήπως όμως ούτε αυτό πιά φτάνει, γι’ αυτό καί τελευταία παραιτούμαστε ή ετοιμαζόμαστε νά παραιτηθούμε καί από σημερινά νόμιμα κυριαρχικά μας δικαιώματα (άν σού λέει κάτι η έννοια αυτή);
Καί, αφού οί άλλοι δέν ασπάζονται τή θεωρεία σου περί αμοιβαίου σεβασμού οριοθετημένων “εκτάσεων” καί δικαιωμάτων καί συνεχίζουν νά ζητάνε (δέν εννοώ τήν Αθήνα καί τήν Πάτρα), ενώ εμείς όχι, πές μου άν θέλεις, μέχρι πιό σημείο υποχωρείς δίνοντας, γιά νά έχεις τό κεφάλι σου ήσυχο;
Κατ’ επέκταση, υπάρχει κάτι πού, κατά τή γνώμη σου, πρέπει νά υπερασπιστούμε;

Rothschild

Δηλαδη για να στο κανω διφραγκα α) Οσο δεν ασκεις αναθεωρητικη εξ. πολιτικη μπορεις να επικεντρωθεις σε οσα θα κανουν το κρατος σου ισχυροτερο στην ουσια και οχι στην θεωρια ή στους χαρτες που εκολαπτονται στα μυαλα των -πολλων δυστυχως που δεν εμαθαν τιποτα απο το ’22 και ιστορια – οπαδων της μεγαλης “ιδεας”. Το ανεφερα και παραπανω. Το Imperium πεθανε. Ο πλουτος δεν μετριεται σε εκταρια και στρεμματα ουτε κ σε αριθμο κολλιγων και φεουδων.Και ξερεις γιατι ? Επειδη ο κοσμος δεν ειναι στατικος, κ δεν ζουμε στο 5ο πΧ ή 6 μΧ αιωνα. Κοιτα στον χαρτη την εκταση… Read more »

Greg

Οταν όμως οί άλλοι ασκούν αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, εμείς τί πρέπει νά κάνουμε;
Στό νά βάλουμε τό κεφάλι κάτω καί νά δουλέψουμε δέ διαφωνεί κανείς, αλλά γιατί πρέπει νά μήν υπερασπιστούμε (προφανώς γιά νά μήν απαντάς) αυτά πού έχουμε;
Ποιός μίλησε γιά αποικίες (;) Νίς, Πύργους, γέφυρα τού Αδάμ, Μπαχάμες καί όσα αραδιάζεις.
Καλή η έκθεση ιδεών, αλλά δράκο δέ βλέπω.
Τελικά θά μού απαντήσεις άν υπάρχει κάτι πού αξίζει νά υπερασπιστούμε, πρίν γίνουμε Σιγκαπούρη;

Rothschild

Να πατε σχολειο. Νηπιαγωγειο, ή Δημοτικο ή Γυμνασιο ή Λυκειο. Αναλογως της ηλικιας. Αυτο να κανετε. Απο το λεξικο της ελληνικης γλωσσας υπεράσπιση η [iperáspisi] Ο33 : 1.η ενέργεια του υπερασπίζομαι· η βοήθεια, η προστασία που προσφέρεται σε κπ. ή σε κτ. το οποίο απειλείται από έναν κίνδυνο ή δέχεται εχθρική επίθεση: H ~ της πατρίδας / των συνόρων / του οχυρού. || H ~ των ιδεωδών της ισότητας και της ελευθερίας. 2. ειδικότερα, η υπεράσπιση κατηγορουμένου ενώπιον δικαστικής αρχής: Για την υπεράσπισή του χρησιμοποιήθηκε κάθε ένδικο μέσο. Mάρτυρες υπερασπίσεως. || ο συνήγορος ή οι συνήγοροι του κατηγορουμένου: H ~… Read more »

Greg

Kαλά καλά. Χαλάρωσε. Οταν (καί άν) σού περάσει τό παραλήρημα, μπορείς νά απαντήσεις άν υπάρχει κάτι εντός τής Ελληνικής Επικράτειας, πού τό διεκδικούν άλλοι καί πού αξίζει νά τό υπερασπιστούμε;
Μπορεί νά πιστεύεις ότι δέν κατανοώ αυτά πού λές, αλλά σίγουρα σού δείχνω κατανόηση πού τά λές.

Nikolaos

Φίλε greg, τι παθιάζεσαι; Ο άνθρωπος είναι ειλικρινής και χωρίς αναστολές. Θεωρεί πεπρωμένο της πατρίδας του (?) το δίλημμα των Μηλίων, εξανδραποδισμός ή σφαγή, tertium non datur στο σύστημά του. Αν τον ελκύει αυτή η προοπτική και ως προσωπικό του πεπρωμένο, ή σκοπεύει με κάποιον τρόπο να αποδράσει από αυτό ατομικά δεν μας το διευκρινίζει βέβαια … Θεωρεί ότι νόμιμα δικαιώματα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν “στολους με πλοια, δλδ με θωρηκτα καταδρομικα αεροπλανοφορα κλπ που εξορμουν απο τεραστιες βασεις οπως αυτη του Ταραντα”, πρεσβεύει δηλαδή την περί δημοσίου διεθνούς δικαίου άποψη των θεωρητικών του εθνικοσοσιαλισμού (μια σύντομη γεύση εδώ, ιδίως… Read more »

Greg

Nικόλαε δέν παθιάζομαι. Βλέπω όμως ότι τό site κοντεύει νά καταντήσει πολιτικό καφενείο χαμηλού επιπέδου 10ετίας ’80. Βλέπω νά γίνεται ξετσίπωτη, ωμή, χοντροκομμένη κομματική προπαγάνδα, νά περνάει κομματική γραμμή, κοινή γιά όλους τούς “σχολιαστές”, βγαλμένη θαρρείς από κάποια κομματικά υπόγεια. Βλέπω κάτι τύπους πού ανακάλυψαν τό όψιμο ενδιαφέρον τους γιά τήν άμυνα καί μέ αυτό τό πρόσχημα νά γλείφουν, νά δοξάζουν, νά υμνούν ασύστολα καί εξόφθαλμα τά κομματικά τους αφεντικά. Βλέπω τούς ίδιους τύπους νά λοιδωρούν καί νά προσβάλλουν όσους διαφωνούν, νά απαιτούν νά συμφωνούν όλοι μαζί τους, νά επιβάλλουν τήν άποψή τους ώς τή μόνη αλήθεια, νά κλαίγονται στό… Read more »

Pedantic

“…οι σχέσεις Αλβανίας – ΕΣΣΔ παρουσίασαν ύφεση…”
Υπάρχει επιδείνωση σχέσεων και όχι ύφεση. Λίγο προσοχή στη γλώσσα και στη χρήση του Google Translator.

Pedantic

Η “‘Υφεση στις διεθνείς σχέσεις” αφορά την μείωση των εντάσεων. Στο άρθρο αυτό μιλάτε για περιόδους που υπήρξε κρίση στις σχέσεις της Αλβανίας με ΕΣΣΔ και Κίνα.
https://el.m.wiktionary.org/wiki/ύφεση

Pedantic

Θα πρέπει να διορθώσουμε το link του wikipedia …

vasil

pu ta emathes ola afta gia ta ipovrixia ta alvanika

vasil

itan o pateras mou se afta ta ipovrixia fantaros to 69 ke oxi mono kseran na ta xiristune ,ala ehun erthi mexri sti kriti ke dhen tus pire xabari kanis .akrivos gia afto to logo pu les giaa na dhiksun ke stus rosus giati ke afti ta idhia legan .otan ginondusan askisis tsadizontusan otan i alvani fandari telionan tin askisi pio grigora se hrono .itan 4 hronia fantaros to 1 apo afta itan ekpedhefsi ston odiso tis cccp ,afto dhen su lei kati .aide na grafume monoooooo ?????
😉 😉 vasil vasil

4Horsemen

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, αποτελεί μιά από τις σημαντικότερες ναυμαχίες όλων των εποχών. Θεωρείται μάλιστα (εκτός των άλλων) ότι σήμανε το τέλος των επιδιώξεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για μιάν έξοδο στον Ατλαντικό.
Το ορμητήριο λοιπόν του Οθωμανικού στόλου κατά την πορεία του προς την ναυμαχία της Ναυπάκτου, ήταν ακριβώς η νήσος Σάσων… Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιλογή του από τους Σοβιετικούς μεταγενέστερα, αποδεικνύει την στρατηγική σημασία της εν λόγω νήσου.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Με αφορμή ότι ένας από τους Αλβανούς που έπαιξε στην ταινία έγινε μετά από χρόνια υπουργός άμυνας. Επί ευκαιρίας έτσι για την ιστορία. Πριν χρόνια είχε γίνει μία ληστεία στο Περιστέρι. Τον δράστη ή τους δράστες (δεν θυμάμαι ακριβώς) τους καταδίωξε ένας φύλακας από μία κοντινή επιχείρηση κατασκευής παπουτσιών. Ο φύλακας ήταν Αλβανός και είχε έρθει στην Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη. Ε αυτός λοιπόν παλαιότερα στην πατρίδα του ήταν υπουργός άμυνας. Και κατέληξε φύλακας σε εργοστάσιο παπουτσιών στην Ελλάδα… Επίσης ένα ακόμη… Το Πάσχα του 1985 είχα πάει στην Κέρκυρα. Εκεί που ήμουν σε ένα φιλικό σπίτι μου μιλούσαμε… Read more »

Koursaros312

Η συγκεκριμένη βάση είχε προταθεί στο ΠΝ μας προς ενοικίαση φυσικά, δεν ξέρω αν οι αλβανοί ήθελαν να κλέψουν νέα υποβρύχια, όπως και να έχει πρώτα προτάθηκε σε εμάς και στην συνέχεια στους τούρκους, έτσι, σήμερα είναι ναυτική βάση της τουρκίας.

Tazos

Υποβρύχια φτιαγμένα από Ρώσσους, συντηρημένα από Κινέζους και επανδρωμένα με Αλβανούς. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα σαν ανέκδοτο μου ακούγεται, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της δεκαετίας του 70.

chikichiki

Αισθάνομαι λίγο ενοχές λέγοντάς το αυτό αλλά το ότι άρπαξαν μέχρι και υποβρύχια κολλάει ανατριχιαστικά με το στερεότυπο…

Κατά τα άλλα, γνωρίζει κανείς αν στη διάρκεια της υπηρεσίας (μάλλον λειτουργίας) τους είχαν καθόλου “επαφές” με τα υποβρύχια του ΠΝ;

George

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99

Related News

Σαν σήμερα, 18/9/1947: 73 χρόνια αμερικανική Αεροπορία, μία εικόνα χίλιες λέξεις

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η αμερικανική Αεροπορία ως ανεξάρτητος κλάδος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν κι αναμφίβολα είχε κρίσιμη κι ουσιαστική συμμετοχή στον Β' Παγκόσμιο...

Arsenal of Democracy Flyover: Μαζική διέλευση warbirds για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ΠΠ

Αυτά τα αεροπλάνα δεν είναι για το Μουσείο. Είναι ζωντανή Ιστορία που την βλέπεις, την ακούς και την μυρίζεις. Και στις 25 Σεπτεμβρίου θα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Σεπτεμβρίου 1898: Επεισόδιο της Φασόντα, μια παρολίγον Αγγλο-Γαλλική σύγκρουση στην Αφρική

Ο βρετανικός και γαλλικός ιμπεριαλισμός συναντώνται όταν μια γαλλική εξευρενητική αποστολή φτάνει στις όχθες του «Λευκού Νείλου».Την εποχή εκείνη οι εξερευνητικές αποστολές κουβαλούσαν πολιτικό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6/18 Σεπτεμβρίου 1885: Η Βουλγαρία προσαρτά την Ανατολική Ρωμυλία

Σε μια υπολογισμένη κίνηση η Βουλγαρία προσαρτά την αυτόνομη επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η ιστορία αρχίζει το 1878 με το τέλος ενός ακόμα Ρωσο-τουρκικού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Σεπτεμβρίου 1048: Μάχη του Καπετρού ή Καπετρόν

Ο ενωμένος βυζαντινός και γεωργιανός στρατός νικά τους Σελτζούκους στο Καπετρόν ή Σκούταρι (σημερινό Χασάνκαλε και αρχαίο ελληνικό Φασιανοί). Η νίκη των Βυζαντινών, ήρθε...
- Advertisement -