Όταν η PEPSI έγινε η 6η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη!

6
7221
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο δαιμόνιος Ντόναλντ Κένταλ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου της Pepsi Cola, πέτυχε να πείσει τον τότε Αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, όχι μόνο να συμπεριλάβει το προϊόν της εταιρίας του στην Αμερικανική Έκθεση της Μόσχας που έλαβε χώρα το 1959, αλλά και να φωτογραφηθεί με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ να απολαμβάνουν μαζί το δημοφιλές αναψυκτικό.

Μπορεί να μεσολάβησε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ο Κένταλ πέτυχε να εξάγει την Pepsi στην Σοβιετική Ένωση, με αντάλλαγμα την ίδια ποσότητα σε βότκα, μιας και η αξία του ρουβλιού εκτός ΕΣΣΔ, ήταν πρακτικά μηδαμινή. Λίγα χρόνια αργότερα, η δημοφιλία της Pepsi στην ΕΣΣΔ, εκτινάσσεται στα ύψη.

Επειδή όμως η πώληση βότκας στις ΗΠΑ ήταν πεπερασμένη, και με την ΕΣΣΔ κοντά στην κατάρρευση, ο Κένταλ σκέφτηκε το 1989, να δεχτεί ως πληρωμή 17 ντιζελοκίνητα σοβιετικά υποβρύχια, ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό (!), για αναψυκτικά συνολικής αξίας $3 δισεκατομμυρίων.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Pepsi έγινε η 6η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη (κατ’ άλλους 7η), μέχρι που τελικά πούλησε τα πρώην σοβιετικά σκάφη για σκραπ σε μια σουηδική εταιρία.

Πρώτη δημοσίευση 8/1/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Iomar
Guest
Μάριος

Καλησπέρα,

Επίτελους, μια ενδιαφέρουσα είδηση για μια πρόταση που μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα.

Να προτείνουμε στους Αμερικανούς να ανταλλάξουμε Green Cola ύψους τριακοσίων εκατομμυρίων με τέσσερα Arleigh Burke, κατά προτίμηση τελευταίας εσοδείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Πιθανότατα το σχόλιο μου δεν θα δημοσιευθεί πάλι από τον αγαπητό αρθρογράφο με την σταθερή θεματολογία του. Παρόλ’αυτά θα κάνω την προσπάθεια μου. Μερικές διευκρινίσεις για την ιστορία γιατί ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. 1. Τα πλοία δόθηκαν για σκραπ από τους σοβιετικούς εξ’αρχής. Δεν δώσανε οι σοβιετικοί ενεργά πλοία και οι αμερικάνοι αποφάσισαν να τα δώσουν σκραπ. Παλιοσίδερα δώσανε εξ’αρχής. 2. Αυτό έγινε γιατί οι αμερικάνοι είχαν επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στην Σ. Ενωση σε διάφορα είδη και στις μέγιστες επιτρεπτές ποσότητες διακίνησης, λόγω της επέμβασης στο Αφγανιστάν και δημιουργήθηκε ξαφνικά θέμα με την χρήση άλλων προϊόντων όπως η βότκα… Read more »

Barbadakos
Guest
Barbadakos

-Δυτικά προιόντα στην ΕΣΣΔ είδαν μόνο μετά το 86 με την περεστροικα και τα περισσότερα λόγω μαύρης αγοράς, ελάχιστα και πανάκριβα. Pepsi μπορούσες να αγοράσεις μόνο στη Μόσχα, πουθενά αλλού. – Το ρούβλι δεν είχε καμία αξία εκτός εσσδ, απαγορευόταν η εξαγωγή του, υπάρχουν σοβιετικές ιστορίες από Αφρική με στρατιώτες να θέλουν να πληρώσουν με ρούβλια και να τους ζητάνε δολλάρια, ήταν εντελώς άχρηστα εκτός, μηδενικής αξίας. Μια χαρά καθοριζόταν η αξία του στο εσωτερικό της εσσδ, 1ρουβλι άξιζε 1 δολλαριο, η κατοχή δολλαρίων απαγορευόταν, πηγαινες φυλακή, υπήρχαν ειδικά μαγαζιά (beryozka) που δέχονταν ΜΟΝΟ δολλάρια, απλός πολίτης απαγορευόταν να αγοράσει… Read more »

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

+1

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Lada όπως λέμε Fiat 124 και Zastava όπως λέμε Fiat 128.

Να δηλώσω πάντως πως ήμουν και είμαι φαν του Niva. Και αυτό βασισμένο σε Fiat, αλλά εδώ η Σοβιετική μεθοδολογία επιλογής υλικών και κατασκευής, βρήκε τη πιο τέλεια εφαρμογή της.

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

Πιθανότατα το σχόλιο μου δεν θα δημοσιευθεί πάλι…
Μάλλον σε έχουν πάρει με φόβο!