21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected]

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Πριν λίγους μήνες, για όσους από τους αναγνώστες μας θυμούνται, η Ελλάδα για λίγες -δυστυχώς- ώρες, ζούσε ένα όνειρο. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτούσε δυο από τις πλέον σύγχρονες φρεγάτες στον κόσμο, τις φοβερές και τρομερές FREMM. Μια από τις τελευταίες, λίγες ώρες πριν τις “τορπίλες” που εξαπέλυσε ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλης, είχε μόλις χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση SCALP Naval εναντίον στόχων στη Συρία. Παρά του όσα τότε ισχυρίστηκαν τα γνωστά “σάιτς”, οι πύραυλοι πέρασαν και έκαναν τους στόχους “οικόπεδα”.

«Βάπτισμα Πυρός» για τον SCALP-Naval (MdCN), video

 

Όσοι θυμούνται, οι δυο φρεγάτες θα παραδίδονταν εντός του καλοκαιριού που μας πέρασε! Η μια σχετικά άμεσα, δηλαδή ίσως και εντός Ιουνίου, και μια ακόμη μέχρι τον Αύγουστο. Μιλάμε όχι απλά για hot transfer, αλλά για super hot! Αν ήταν έτσι, δεν θα προλάβαιναν οι Γάλλοι να πάρουν ούτε τα προσωπικά τους αντικείμενα από τα πλοία! Το αμέσως επόμενο στάδιο θα ήταν να πηγαίναμε τα πληρώματα με Chinook, και να αφήναμε τους Γάλλους σε κάποιο ξερονήσι! Εντάξει υπερβάλλουμε, αλλά ίσως θα πρέπει να ψάξει κανείς κάτω από τα δημοσιεύματά μας σε twitter, facebook κι αλλού, για να δει κανείς την “καζούρα” που μας έκαναν (όχι μόνο εμάς, σε όλα τα ελληνικά sites) στο εξωτερικό για τα πλοία που ΔΕΝ θα παίρναμε! Καλά, στην Τουρκία πρέπει να γελάνε ακόμη.

Ανατροπή με τις FREMM; Η γαλλίδα υπουργός άμυνας αρνείται την παραχώρηση, δεν ξέρει, δεν είδε!

 

Πέρα από την πλάκα, όπως έχουμε ξαναγράψει, πραγματικά υπήρξε θέμα FREMM τις μέρες εκείνες, αλλά και πιο πριν. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που φημίζεται για τον επαγγελματισμό του, δημιουργούσε λίστες ικανών στελεχών που θα μπορούσαν να γίνουν τα πρώτα πληρώματα. Φυσικά θα έπρεπε να ήταν γαλλόφωνα τα στελέχη, και με ικανή εμπειρία και γνώση προκειμένου το ΠΝ να έπαιρνε τα 120% των δυνατοτήτων των νέων πλοίων. Σε χρόνο μηδέν, έγινε έλεγχος των υποδομών, του ηλεκτρικού συστήματος του Ναυστάθμου, των μέσων και της συμβατότητας με τα νέα πλοία (από σωστικά, μέχρι ταχύπλοα και ελικόπτερα). Ναι, όλα αυτά τα έκανε ένα υποστελεχωμένο Ναυτικό, με άπειρες υποχρεώσεις, που όμως ήλπιζε σε καλύτερες μέρες (και μέσα). Καθώς λοιπόν οι άνθρωποι του ΠΝ δεν είναι ανόητοι, προφανώς και υπήρχε κάτι από πίσω. Ναι, υπήρχαν συζητήσεις για μεταβίβαση πλοίων στην Ελλάδα.

Εμείς… οι FREMM και τα… «πειστήρια»

 

Τώρα, το γιατί ο κος Κουβέλης αποφάσισε να πει ότι είπε λίγες ώρες πριν η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας πάει να συγχαρεί το πλήρωμα του πλοίου που θα μεταβιβαζόταν στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά, δεν το μάθαμε ποτέ. Ελπίζουμε απλά να μην ήταν οι κουβέντες πραγματικές τορπίλες, που απλά “βούλιαξαν” την όλη συμφωνία, και πέταξαν στα σκουπίδια την δουλειά του ΥΠΕΘΑ, μαζί με τις πολιτικές συνεννοήσεις του Πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μετράει! FREMM γιοκ!

No FREMM, no F-16, no honey… Νενικήκαμεν!

 

Τότε είχαμε γράψει για το λάθος, το στρατηγικό λάθος αν όχι “έγκλημα”, να μην σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου τις ανάγκες μας. Δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν σύγχρονα πλοία νωρίτερα από το 2018, πριν 20 χρόνια; πριν 10; πριν 5; το ξέραμε, αλλά δεν κάναμε τίποτα. Φτάσαμε στο αμήν, να πούμε πως πρέπει να πάρουμε πλοία εδώ και τώρα, γιατί αλλιώς την “πάθαμε”. Έτσι δικαιολογήθηκε τότε η -για λίγες ώρες- αγορά και μεταβίβαση των γαλλικών φρεγατών. Οκ, έτσι το δεχτήκαμε όλοι, και με χαρά ετοιμαζόμασταν να υποδεχτούμε τα νέα πλοία. Θυμόμαστε το μέγα άγχος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, αν χρειαζόμαστε τα SCALP Naval ή τα ASTER 30 περισσότερο. Τελικά γράψαμε και γι’αυτό! Φευ…

Ελληνικές FREMM: SCALP Naval ή ASTER 30; ελπίζουμε και τα δυο!

 

Όταν τελικά γίναμε “ρόμπα” (ξεκούμπωτη) σαν κράτος, καθώς λίγες ώρες μετά ήρθε η -αναγκαστική κατά την άποψή μας- διάψευση από την γαλλίδα ΥΠΕΘΑ, μείναμε ήρεμοι γιατί πιστέψαμε ότι πλέον “κάτι είχε αλλάξει”. Πως η πολιτική ηγεσία είχε συνειδητοποιήσει πως το ΠΝ δεν μπορεί να έχει στην θάλασσα μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες 40 ετών. Πως οι ΜΕΚΟ θέλουν εκσυγχρονισμό χτες. Πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 4+4 φρεγάτες, προκειμένου να αντικαταστήσουμε σε βάθος 10ετίας+ τις γερασμένες Kortenaer, πρώτα τις μη εκσυγχρονισμένες, και μετά τις εκσυγχρονισμένες.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

 

Το καλοκαίρι πέρασε, όπως πέρασαν κι άλλα, όπως μια φονική φωτιά στην Αττική, και η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάπου στο ενδιάμεσο βγήκαμε από τα Μνημόνια, άρχισε οι “κρυφές” υποσχέσεις για “παροχές” σε χρήμα, αλλά στον αμυντικό τομέα τίποτα! Ειδικά το ναυπηγικό πρόγραμμα, το τόσο πιεστικό, που χρειαζόμασταν άμεσα δυο φρεγάτες, μάλλον οδεύει προς τις καλένδες. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ συνεχίζουν να πλέουν με ηλεκτρονικά συστήματα 20ετίας+, και οι μέχρι τώρα συζητήσεις για εκσυγχρονισμό τους είναι καθαρά “φιλοσοφικές”. Μόνο η LM έκανε τον κόπο να έρθει να τις δει, καθώς με Π/Υ 100 εκ. ευρώ, για 4 φρεγάτες, κάνουμε ελάχιστα περισσότερα από ένα καλό βάψιμο και μια συντήρηση…

Η Lockheed Martin μελετά προτάσεις για εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ – επίσκεψη στα πλοία

 

Θεωρητικά μιλώντας, αν έτσι εύκολα παίρναμε τις δυο φρεγάτες, φανταζόμαστε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μπορούσαμε να πάρουμε και ένα αεροπλανοφόρο, αλλά όχι από αυτά τα φτωχά με αεροσκάφη STOVL, της πλάκας. Με CTOL, όπως τα F-35C, έτσι για να έχουμε.

IDEF 2017: TCG Anadolu

 

Ο λόγος που κάνουμε αυτό το άρθρο είναι μια κραυγή αγωνίας για το τι πρέπει να γίνει για το ΠΝ. Έχουμε υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες, έχουμε φρεγάτες που χρήζουν εκσυγχρονισμού χτες, έχουμε ανάγκες για νέες ΤΠΚ, ΠΑΘ, νέα βλήματα κατά πλοίων, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, έχουμε ανάγκη για μια νέα κλάση φρεγατών. Και έχουμε έναν γείτονα που φέρνει τα αλιευτικά του να ψαρέψουν εντός των λιμανιών των ακριτικών νησιών μας. Σε όλα αυτά απαντάμε με τι; με νέες προσλήψεις στο Δημόσιο; με δοξολογίες και προαγωγές Ηρώων του 1821; ή με την εκκίνηση επιτέλους ενός προγράμματος ενίσχυσης του ΠΝ;

Παραφράζοντας την γνωστή ρήση, δεν θα έχουμε κομμάτι της Πατρίδας μας, αν δεν έχουμε πλοία στη θάλασσα.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

110 ΣΧΟΛΙΑ

110 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos

το θεμα ειναι αντε κ ξεκινας την διαδικασια για 4 φρεγατες συγχρονες εχουμε λεφτα να πληρωθουν? γαλλοι κ γερμανολλανδοι δε φημιζονται για της διευκολυνσεις σε αγορες και fos.οι μονοι που το κανουν ειναι οι αμερικανοι αλλα δεν ξερω καν αν μπορουμε να χουμε freedom class.

Spyros

H θεωρία της είδησης τότε ήταν πως οι φρεγάτες (και πολλά άλλα καλούδια) θα πληρώνονταν απο τις επιστροφές κερδών απο τους τόκους των διακρατικών δανείων μας.

Other words for us to love each other, που πιθανόν να έλεγε και κάποιος…

Naval Analyses

Καταπληκτικό το άρθρο! Η καλύτερη σύνοψη για τις “εξελίξεις” αυτού του έτους για το ΠΝ.
Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση δυστυχώς.

Stmts

Τον Οκτωβριο που μας ερχεται θα δουμε προς τα που παει το πραμα.Λιγη υπομονη.Ολα ειναι συνδεομενα μεταξυ τους.Μεγαλα καραβια θελουμε για την Α.Μεσογειο αν εχουμε συμφεροντα εκει.Ισως οι ιδιοι οι αμερικανοι αναγκαστουν να προχωρησουν στη παραδοση υλικου κατι που ηδη βλεπουμε να γινεται για τις ειδικες δυναμεις μας.

Nikolas K

Πολυ σωστη η κραυγη αγωνιας που βγαζετε. Και να προσθεσω τα F-16 που πρεπει να εκσυγχρονιστουν. Χθες επρεπε να εχει αρχισει κι αυτο. Τί γινεται στην πραγματικοτητα ομως; Εχει προχωρησει τιποτα;

p270

Το ερωτημα σας για ολα τα παραπανω εχει μια απαντηση ερωτημα

Υπαρχει χρημα για να γινει απο ολα αυτα;
Εγω απανταω μαλλον οχι αφου φαίνεται να εχουν κολλησει και προγραμματα που εχουν παρει έγκριση

Kostas

Το ΠΝ ίσως πρέπει να δει τις 2 adelaide απο Αυστραλια και να πάρει 2-4 gowing σε αντικατασταση ισαριθμων S.
Θα βρεθει εντελως ακαλυπτο τα επομενα 5 χρονια αφου δεν προβλεπεται τιποτα εκτος απο την σταδιακη αποσυρση των μη εκσυχρονισμενων S.
Φυσικα σοβαρος εκσυχρονισμος ΜΕΚΟ αλλα μαλλον αυτο καηκε δυστυχως

giorgos tsagaris

Aν ισχυουν τα σεναρια για σχεδον 200 εκατ για 3 νεα ανθυποβρυχιακα ε/π…..τι να πω…ξεχαστε και τις ΜΕΚΟ…

Γιώργος Γιολδάσης

Προεκλογικά κιόλας τώρα, ούτε κα’ι’κι δεν θα δούμε. Αν το θέμα με τα κέρδη των γαλλικών ομολόγων δεν προχωρήσει, ίσως ο μόνος τρόπος για ενίσχυση – αναβάθμιση του στόλου να είναι μέσω των Αμερικανών.

ECG

Παντως κάπου πήρε το μάτι μου οτι οι γαλλικές αντίστοιχες των belharra (οι belharra νομιζω ειναι το εξαγωγικό μοντελο) τλκ θα βγουν πολυ ακριβές. Αν θυμαμαι καλα κοντα στα 800 εκ € ανα πλοίο. Φυσικά είναι ακομα νωρις αλλα αυτο σημαινει οτι μπορεί να ανέβει και αλλο η τιμη…Ξέρετε κάτι παραπάνω; Αν ειναι οι belharra να μας ερθουν με κοστος κοντα στο 1 δις ανα πλοίο τοτε ισως να μπορούμε να βρουμε και καλυτερα ακομα και χωρις επιστροφές κερδών. Οι ισραηλινοί στα γερμανικά ναυπηγεία φτιαχνουν κορβέτα (μινι φρεγατα μαλλον) που θα κανει κατω απο 500εκ και θα φερει 32 ΑΑ… Read more »

George

Τόσο πάνε οι FREMM, πιο πολύ θα βγουν οι “ψηφιακές” Και με ναυπήγηση σε Ελλάδα το USS G. Ford θα είναι τρελή ευκαιρία 🙂 Μιλάμε για καράβια που είναι σε μέγεθος παλαιότερων μεγάλων αντιτορπιλικών/μικρών καταδρομικών. Η Ελλάδα μια φορά είχε τέτοια τις τελευταίες δεκαετίες και ήταν από παραχώρηση…… Τα σκάφη τώρα που αναφέρεις είναι αντίστοιχα των S και των MEKO και θα έπρεπε να ήταν αυτά που θα μας ενδιέφεραν. Όσο πιο πολύ όμως μεγαλώνουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τόσο μεγαλώνουν και οι φιλοδοξίες των κλάδων των ΕΔ. Η ΠΑ εκσυγχρονίζει τα Adv και το ΠΝ αποφάσισε ότι είναι… Read more »

Μιχάλης Σκαλιωτης

Μακάρι να διαβάσουν (τουλάχιστον) αυτό το άρθρο στο Μαξίμου! Φοβάμαι όμως ότι με λογικές του τύπου “Έχει η θάλασσα σύνορα?” Βαδίζουμε σε λάθος δρόμο! Εκτός τα λεφτά μας λείπει δυστυχώς και η πολιτική σοβαρότητα.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Εχουμε υπερπλεονασμα αλλα οχι για την πατριδα, μονο για να επιβιωσει το σαπιο πολιτικο συστημα.

tallyhogr

Πραγματικα παντως πλεον ειναι τοσες πολλες οι ανάγκες σε νεα οπλικα συστηματα (στο ΠΝ και οχι μονο) και τοσο μικρο το budget… τις καλυτερες των προθεσεων να εχει κανεις, καποια πράγματα απλά απαιτούν μαγικο ραβδι. Προσπαθειες σιγουρα γίνονται αλλα στην βράση κολλαει το σίδερο.

Επι του ΠΝ, θεωρώ πως η οικονομικότερη λύση θα ηταν να υλοποιηθει μακροπροθεσμη ναυπηγηση της εγχωριας σχεδιασης ALS. Το συνολο του στολου ειναι μουσειακό, θελουν ολα αλλαγμα. Αν εμπαινε μια παραγγελια για 10+ ALS, με ολοκληρωση σε 10-12 χρονια… θα ηταν το ιδανικοτερο σενάριο. Ακομα και το οικονομικοτερο ομως αυτο σεναριο ζητα λεφτα που δεν υπαρχουν.

Πάρις

Απλά μια επισήμανση.
Το πολυσυζητημένο εθνικό πλοίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη, σοβαρή πρόταση και γι’ αυτό δεν προχωράει τίποτα. Το μόνο που υπάρχει είναι οι τρισδιάστατες απεικονίσεις στα βιντεάκια που όλοι βλέπουμε. Λεπτομερής σχεδιασμός δεν υπάρχει.
Ούτε ναυπηγεία υπάρχουν! Δυστυχώς!

Νικος

Tωρα με τον καινουριο θεικο ανασχηματισμο θα δειτε εσεις. Το διαστημοπλοιο Γιαματο θα ναυπηγησουμε

VAGGELAS

Συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά όχι τόσο για τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία αλλα κυρίως για το ύφος του άρθρου σας. Αν όμως η τελευταία φράση σας έχει σχέση με την πραγματικότητα (ρητορικό το ερώτημα μου) τότε αγαπητοί φίλοι της ΠΤΗΣΗΣ φοβάμαι ότι θα πρέπει να αναφερθείτε και στις ευθύνες διαχρονικά της Ηγεσίας του ΠΝ και ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την διεκδίκηση, απαίτηση, δημοσιοποίηση του ζητήματος. Είναι τμήμα των καθηκόντων των θέσεων που κατέχουν. Η πρακτική του κάνουμε ότι καλύτερο με ότι έχουμε αξίζει συγχαρητηρίων αλλα αποτελεί την μια όψη του νομίσματος!!! Επίσης εκτιμώ ότι μετά την σχετικά πρόσφατη αναθεώρηση της Αμερικανικής Αμυντικής… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι ΜΕΚΟ-200 έπρεπε να είχαν εκσυγχρονισθεί την περίοδο 2005-2010. (πηγή ΓΕΝ)
Υπήρξε θέμα FREMM. Ετήσιο κόστος ενοικίασης 2 πλοίων περίπου 400 εκατ. ευρώ. (πηγή ΓΕΝ)
Δεν προλαβαίνουμε για νέες ναυπηγήσεις. Που με τις πολύχρονες καθυστερήσεις των ελληνικών ναυπηγείων τα πλοία θα παραδοθούν κάποτε. Εν το μεταξύ οι S, τα Type-209 και οι Κομπαντάντ θα είναι 50+ χρονών.
Αρχικά θα πρέπει να αγοράσουμε μεταχειρισμένα πλοία και μετά να δούμε για καινούργια που θα ναυπηγηθούν εδώ και που το Π.Ν θα τα παραλάβει με 5-15 χρόνια καθυστέρηση.

NikolakiEfentis

Πάντως λεπτομέρειες για την «διαπραγμάτευση» των Belharra δεν έχουν βγει προς τα έξω, θα είχε ενδιαφέρον…

Προφανώς η συζήτηση περιλάμβανε την «διάσωση» των Ελληνικών ναυπηγείων και όχι μόνο, αλλιώς οι συζητήσεις δεν θα έφταναν σε επίπεδο ηγετών. Η γρήγορη/απότομη (;) διακοπή της «διαπραγμάτευσης» οφείλεται κατά την γνώμη μου στην (…) «τεράστια» διαπραγματευτική δεινότητα του τριδύμου Τσίπρα-Καμμένος-Κοτζιάς, αλλά θα θέλαμε λεπτομέρειες. Π&Δ αναμένουμε συνέχεια από εσάς.

Νικος

+1

FOX

Πολύ σωστά τα λέτε αλλά…

Εδώ δεν κινούνται τουλάχιστον για τις δύο τελευταίες adelaide της Αυστραλίας, τι ψάχνουμε τωρα…

Οι ΜΕΚΟ πια είναι ασύμφορος ένας εκτεταμενος εκσυγχρονισμός ΕΜΖ πατάνε τα 30 χρόνια…

Απλά 13η σύνταξη μας νοιάζει να μοιράσουμε κανένα δισ. μπας και τσιμπισουμε κανένα ψήφο

100.000 συμβασιούχοι στο δημόσιο, μετακλητοι, 100 φορείς, 50+ υπουργοί κλπ αξίας 2 δισακια κατά έτος…

Όλα τριγύρω αλλάζουν και εδώ τα πάντα ίδια…

Rantanplan

Adelaide? Νομιζω σαβουρια έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε και των αλλωνων. Αν μιλησουμε για μτχ, πρεπει να διαθετουν καποιο ωφέλιμο ζωής, για να εχει και νοημα να επενδυσουμε σε αυτά. Αυτη την στιγμή, κανείς δεν σπρώχνει μεταχειρα υλικο αξιο λογου (σε αντιθεση με οτι συνεβαινε παλιοτερα). Δυστηχως θα πρεπει να βαλουμε το χερι στην τσεπη.

ps: Οι συντάξεις ειναι χρήματα που πληρώθηκαν απο τους ασφαλισμένους και σαφώς θα πρεπει να αποκατασταθούν οσο ειναι δυνατό.

Antonis_Loukas

Οι εκσυγχρονισμένες adelaide του 92/93 είναι σαβούρια; Ε, ναι βρε! Μη σου πω κιόλας, ότι οι σαρανταχρονες S μας, είναι και καλύτερες!

George

Οι συντάξεις ΔΕΝ είναι χρήματα που πληρώθηκαν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο με το ασφαλιστικό σύστημα που έχουμε. Για να ίσχυε θα έπρεπε να είχαμε κεφαλαιοποιητικό (όπως οι άλλες χώρες) και όχι αναδιανεμητικό σύστημα. Με άλλα λόγια σύνταξη παίρνεις αν και μόνο αν αντέχει η οικονομία να σου δώσει (και όσα αντέχει) όταν βγεις στη σύνταξη και δεν έχει καμιά σημασία το πόσα έσωσες. Sorry αλλά αρκετό δούλεμα έχει φάει ο κοσμάκης με αυτή τη παραμύθα 9 χρόνια μετά την κρίση θα έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό ότι το συνταξιοδοτικό μας ήταν αεροπλανάκι που πάει… Read more »

Christos

Συγχαρητήρια για το άρθρο, δυστυχώς είναι μονόδρομος η απόκτηση [email protected] και gowind εχτές ας ξυπνήσουν από τον βαθύ ύπνο εκεί στο Υπαμ

CKfurious

Η οικονομική συρρίκνωση προφανώς θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και τις ED. Πρέπει να κοιτάμε τι μπορούμε και όχι τι θέλουμε
Η πραγματικότητα θα μας προσγειώσει
Για το 2030 κοιτάμε πλέον για ναυτικό με 4 MEKO , 7 Super Vita ; 5 214/209/AIP
Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες συστοιχίες , πυροβολικό και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα
Για ανατολική Μεσόγειο μονο υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
δε eχει νόημα να κρατάς 20,000 προσoπικό για τα παραπάνω
Δραματική συρρίκνωση είναι το μέλλον
Διαβάζω και τον Κωσταράκο να ζητάει 18 μήνες θητεία στα 18
Να τους κάνει τι ?
Σκοπια αγγαρεία σε άχρηστες μονάδες?
Δεν υπάρχει ηγεσία

data

Δυστυχως η κατασταση ειναι σχεδον τραγικη. Παντως το εθνικο πλοιο θα ειχε προχωρησει αν το κρατος οντως ενδιαφερονταν

Neilos

Χώρα που έχει παραδώσει τα ανατολικά θαλάσσια συνορά της στις ΜΚΟ που ελέγχουν το πήγαινε-έλα λαρομεταναστών και λοιπων παράτυπων δεν έχει ανάγκη από νέες φρεγάτες. Αν’ αυτού παίρνει πουλμανάκια μεταφορών-μετακομίσεων για το λιμενικό της, δωρεά των πονόψυχων Γερμανών και της ΕΕ. Χώρα που οι ψαράδες της στέλνουν εξώδικο στην κυβέρνησή τους γιατί τους έχει αφήσει στο έλεος των συντονισμένων κινήσεων τούρκων ψαράδων και τουρκικής ακτοφυλακής για “ειρηνικό” προσεταιρισμό ελληνικού θαλάσσιου χώρου προς εκμεταλευσή του, δεν χρειάζεται νέες φρεγάτες. Έτσι πια τα ψάρια δεν ανήκουν στο Αιγαίο όπως λέει το αριστερίστικο σύνθημα αλλά στους Τούρκους οπότε σε λίγο και το Αιγαίο… Read more »

NK

!

montif74

Από την στιγμή που δεν υπάρχουν ναυπηγεία, ας ξεχάσουμε τα υποτιθέμενα εθνικά πλοία. Τα ναυπηγεία θα πρέπει να παραχωρηθούν σε αξιόπιστους επενδυτες, έστω για 1€, οι οποιοι θα έχουν σκοπό να ναυπηγήσουν πλοία, να επενδύσουν σε τεχνολογίες και όχι να περιμένουν δωράκια από το πολεμικό ναυτικό. Όταν λοιπόν θα ξαναγίνουν βιώσιμα, θα μπορέσει το πολεμικό ναυτικό να τα επιδοτήσει για να πάρουν μέρος σε κάποιο διεθνή πρόγραμμα φρεγατών για λογαριασμό της. Και μέχρι τότε τι γίνετε, πατριώτη? Μέχρι τότε θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΌ χωρίς να αντικαταστήσουμε συστήματα και όπλα, αλλα αναβαθμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα, όπου αυτό είναι δυνατόν.… Read more »

Chris

Ναι αυτό το 4 δις για 4 πλοία είναι πολύ δύσκολο να το καταπιείς.

Spirit

Δεν βγαίνει αυτό που λες, χρειάζονται νέες μονάδες, για να μην πω ότι πρέπει να πάμε και σε ενδιάμεση λύση.
Και τώρα να είχαμε τα χρήματα τα πλοία δεν θα θέλουν το λιγότερο μια 4-5ετία μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα και να γίνουν πλήρως επιχειρησιακά τα πρώτα πλοία…
Μεταχειρισμένες μονάδες πλην δύο αυστραλέζικων δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα… χρήματα δεν υπάρχουν, έχουν κολλήσει και στο υπουργείο μία με FREMM μία με Bellhara, σόι πάει το νεοελληνικό βασίλειο και ο θεός βοηθός.

montif74

τα ναυπηγεία μας δεν είναι πολεμικά. Οι επενδυτες που εννοούσα εγώ, θα τα πάρουνε για να ναυπηγήσουνε κάθε είδος πλοίο: από ψαράδικα μέχρι και ferryboat. Η ουσία είναι να δουλεύουνε και να έχουνε κερδοφορία.

Ο επισκευαστικός τομέας είναι επίσης σημαντικός, έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο. Φαντάζεστε να επισκευάζαμε έστω το 10% στα δικά μας ναυπηγεία?

Αντωνιος

Φίλε μου απαγορεύετε απο την ευρωπαϊκή ένωση η κατασκευή εμπορικών πλοίων μονο πολεμικων

Αντωνιος
Αντωνιος

Οξύμωρη και αντιφατική η απαγόρευση ναυπήγησης εμπορικών πλοίων στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) από την Κομισιόν
Ν. Χουντής προς Κομισιόν «να εξετάσει η Επιτροπή την άρση της απαγόρευσης ναυπήγησης εμπορικών πλοίων από τα ΕΝΑΕ ώστε να ξαναζωντανέψει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη»

montif74

Φίλε μου,γενικευεις την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί στα Σκαραμαγκά. Δεν είναι τα μόνα ναυπηγεία που υπάρχουν στην Ελλαδα. Το θέμα μας είναι πως σήμερα οπως είναι η κατάσταση τα ναυπηγεία μας μπορούνε να κατασκευάσουν πλοία Lego. Τους δίνουν όλα τα κομμάτια, τα σχέδια και δυσανάλογη μεγάλη χρηματοδότηση για να τα συναρμολογήσουν.

K.D

Ποίες φρεγάτες.
Παιδιά είμαστε;
Δημόσιο 2020.
Έχουμε όραμα και φαίνεται.

Αλώστε και νέες νήες να αγοράσουμε,οι διαταγές θα παραμείνουν απαράλλαχτες και οι φίλοι Τούρκοι,ψαράδες και μη,θα εξακολουθήσουν να μας δωρίζουν κουτιά λουκούμια και μπακλαβάδες εκ του σύνεγγυς.Το σωστό να λέγεται.Μπορεί να εισέρχονται παρανόμως και απρόσκλητοι αλλά έχουν καλούς τρόπους και εξαιρετική ανατροφή.Μήπως καλύτερα αντί φρεγατών να αγοράζαμε επιβατηγά για την ποιο αποτελεσματική μεταφορά επενδυτών από τις αφύλακτες τουρκικές ακτές και αεροσκάφη για την ποιο γοργή μεταφορά Ελλήνων προς τις αρωγούς ευρωπαϊκές δυνάμεις;

Spirit

Τώρα παρά ποτέ είναι ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αφοράς 10-12 μονάδων ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν όλες οι παλαιότερες φρεγάτες του στόλου, χωρίς πειραματισμούς ένα σχέδιο 3000-3500 τόννων πλοίου πολλαπλών ρόλων.
Όποιος ναυπηγείο και όποιο κράτος μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιο πρόγραμμα παίρνει και το συμβόλαιο
Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί… ακούσατε, ακούσατε…

Γιάννης Θ.

10-12 μονάδες, την ώρα που δεν έχουμε χρήματα να εκσυγχρονίσουμε αυτές που έχουμε…..να σαι καλά…μας έκανες και γελάσαμε!

Rantanplan

Ναι αλλα εχει δικιο 100% σχετικά με την ναυπηγηση 10-12 μονάδων. Αστειο ή μη, δεν υπαρχουν μεταχειρα πλοια και εμεις χρειαζόμαστε να αλλαξουμε ΟΛΕΣ τις μεγαλες μοναδες επιφανειας. Ας μας κανει καποιος μια γεναια χρηματοδοτηση και ας παρει το συμβολαιο.

Γιάννης Θ.

Και νομίζεις ότι θα βρεθεί ηλίθιος να χρηματοδοτήσει μια χρεοκοπημένη και πτωχευμένη χώρα;

stefanos

Πολεμική βιομηχανία χωρίς ενίσχυση από τη χώρας στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί να αναπτυχθεί με οποιονδήποτε επενδυτή. Δεν πρόκειται κανένας να έρθει να μας δώσει τα ωραία του λεφτά χωρίς να “τσιμπήσει” κάτι (ακόμα και αν του δώσουμε υποδομές σε τιμές του 1€). Οπότε ας ξεχάσουμε όλα αυτά που γράφετε μερικοί. Το συνετό θα ήταν να φτιάξουμε κάτι δικό μας μόνοι μας. Η θέληση και η δυνατότητα υπάρχει αλλά αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι οι ολοκληρώσεις των υποβρυχίων και των Super Vita. Εφόσον επειγόμαστε όμως μπορούμε να πάρουμε μεταχειρισμένα, υπάρχουν πηγές ακόμα απλά… Read more »

NikolakiEfentis

Ενίσχυση ναι, ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΚΟ. Όλοι προσπαθούν να ενισχύσουν νόμιμα ή νομότυπα την βιομηχανία τους αλλά αξιώνουν από αυτή να υπάρχει πλάνο ανάπτυξης και να είναι βιώσιμη, όχι να κάνει ό,τι γουστάρει ο κάθε αγράμματος σαν τον Μήχα που, σε συνεργασία με τους πολιτικούς προστάτες του, διέλυσε τα ΕΝΑΕ! Σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της (…) «μεταμνημονιακής» Ελλάδας που ούτως ή άλλως είναι μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να ενταχθεί ένα πρόγραμμα ναυπήγησης κύριων μονάδων μάχης το οποίο θα έδινε και μια βάση για την ανάσταση την ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.… Read more »

NikolakiEfentis

Τα παραδείγματα που δίνετε με τα Υ/Β και τις ΤΠΚ θεωρώ πως είναι ατυχή. Είναι εντελώς αδύνατο να εφαρμιστεί σε πλήρη κλίμακα. Μόνο και μόνο οι υπεργολάβοι κι οι προμηθευτές (εννοώ επιλογή και management) θα “τέλειωναν” το πρόγραμμα…

Spirit

Αναφέρεις ως παράδειγμα τα υποβρύχια και τα super vita μετά τα όσα έγιναν στα ελληνικά ναυπηγία;
Αν τα είχαμε παραγγείλει απ έξω θα τα είχαμε χρόνια τώρα επιχειρησιακά.

dimitrov

Αφενός πως κάνετε έτσι; Αφετέρου σιγά μη γίνει πόλεμος αρχηγέ! Πέραν τούτου θα πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι των ενόπλων δυνάμεων και τα εν ενεργεία στελέχη νομίζω …. Είπαμε το έμψυχο μετράει. Επιπλέον είμαστε υπερδύναμη της χερσονήσου του Αίμου. Συν τοις άλλοις μπράβο Πάνο. Κι όχι μόνο αυτό αλλά όπως έλεγε κι ο Σεραφείμ στην κρατικια έχουμε φοβερές αμυντικές βιομηχανίες που φτιάχνουν καταπληκτικά πράγματα και όλοι θέλουν να μας τις πάρουν. Λοιπόν; Προς τι οι υστεριες; Και τι καημός αυτός με τις ΜΕΚΟ; Είπαμε είναι γερμανικές! Υπομονή. Ο μπάρμπα Φώτης από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει 6 μπελαραδες – γαλλικές και για… Read more »

Νικος

Υφισταται ακομη μπαρμπα φωτης?

Voltron

Οι γειτονες μας εδειξαν το δρομο. Εθνικο πλοιο – ΑΛΣ-. Οκτω πλοια με εκτοπισμα εως 2800t για να επιχειρουν εντος αιγαιου και εξι πλοια με εκτοπισμα 3600t-4200t για πιο ανοιχτες θαλασσες . Εαν και οταν το αποφασισουμε ειναι σιγουρο πως ειναι εφικτο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όσες πιθανότητες έχεις εσύ να αγοράσεις 14 Λαμποργκίνι άλλες τόσες υπάρχουν να αγοραστούν τα 14 πλοία που γράφεις.

Spirit

Γιατί βάζεις εως 2800 τόννους, αν ειναι 3100 όπως η Μαλαισιανή Gowind δεν σου κάνει;

Γιάννης Θ.

Αν εσύ μπορέσεις να βρείς τα δις που απαιτούνται για 14 πλοία τότε ναι, είναι εφικτό…..

Mtsak

Παραθέτω στον διάλογο μια ψύχραιμη και κατά την γνώμη μου πολύ ρεαλιστική περιγραφή της φάσης των διαπραγματεύσεων που γίνονται. Με μία επιπλέον ερώτηση από μεριά μου… θέλουμε την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ναυπήγηση των φρεγατών; Αν ναι πρέπει να κάνουμε υπομονή γιατί τα θέματα με τα ναυπηγεία στην Ελλάδα είναι πολλά, δύσκολα και δεν φτάνει η όποια πολιτική βούληση για να λυθούν.

https://defencereview.gr/fregates-belharra-gia-to-pn-se-kalo-dromo-oi-diavoyleyseis-to-50-toy-kostoys-kalyptoyn-oi-galloi/

dimitrov

Χονδρικως τα ίδια γράφει και στα τελευταία τεύχη ΕΑ&Τ. Οπου διαρκώς έχει σχετικά αρθρα. Προφανώς εδώ υπάρχει αγωνία για το αν οι διαπραγματεύσεις είναι διαπραγματεύσεις ή δούλεμα στους Γάλλους. Ο μπράβο Πάνο πάντως δεν βοηθάει στην ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε φρεμ συνέχεια. Η δε ξέρει για ποιες φρεγάτες μιλάμε ή προσπαθεί να συνδέσει την αγορά με την απόφαση Καραμανλή ή δουλευομαστε γενικώς. Το ονομα του εν λόγω αρθρογράφου κάτι θυμίζει. Νομίζω πιάνεται στους σοβαρούς. Το ξεκατινιασμα πάντως από κάτω στα σχόλια ξεπερνά τη φαντασία. Για το ερώτημα που θετετε θα ήθελα να ξέρω πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο αυτή η… Read more »

Mtsak

Δεν υπάρχει κανένα δούλεμα στους Γάλλους, η απόφαση έχει παρθεί για 2+2 [email protected] Από την απόφαση μέχρι τις υπογραφές χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα,πόσο μάλλον όταν καλώς ή κακώς η πρόθεση είναι να συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα. Υπήρξε συνάντηση Γαλλικού κλιμακίου με 26 ελληνικές εταιρείες, δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Δεν είμαι υπέρ των Ελληνικών Ναυπηγείων με κάθε κόστος αλλά υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Εδώ και ένα νέο ρεπορτάζ από άλλη πηγή
https://hellasjournal.com/2018/09/mpelchara-s-eyaggelia-sto-polemiko-naytiko-ti-komizei-eis-athinas-o-gallos-ypex-le-drian/

dimitrov

Και προ δεκαετίας κάναμε διαπραγματεύσεις για 6 φρεμ. Και συναντήσεις γίνανε μπόλικες και αποφάσεις ΚΥΣΕΑ βγάλαμε και σε διαμόρφωση καταλήξαμε. Ομοίως και με τα ΒΜΡ-3 οι διαπραγματεύσεις (της απευθείας ανάθεσης) είχαν φτάσει το πακέτο στα 2δις. Ε ο Σαρκοζί και ο Βλαδίμηρος ακόμα περιμένουν ….. Πως μια χώρα ένα βήμα πριν από την πτώχευση θα αγόραζε εξοπλιστικό πακέτο 5δις ????? Όταν μάλιστα είχε κόψει τα βασικά!!! Προφανώς και επρόκειτο για δούλεμα. Μέχρι λοιπόν να δω τζίφρες και προκαταβολές θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις(το λιγότερο), όπως έχω και επιφυλάξεις όταν ο εν λόγω – κατά τα άλλα σοβαρός – δημοσιογράφος… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Επαφές γίνονται. Δεν έχει παρθεί καμμία απόφαση.

Mtsak

Γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις επί της πρόθεσης-απόφασης για προμήθεια συγκεκριμένα 2+2 φρεγατών. Προφανώς δεν έχει κλείσει καμμία συμφωνία. Προφανώς δεν είναι δεδομένο ότι θα πέσουν τελικά υπογραφές παρά την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για μεγαλύτερη προσέγγιση με την Γαλλία.

Fingolfin

Γνωρίζετε πόσο κόστισε η κάθε Super Vita; Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε όχι 7 αλλά 10 fast attack missile boats. Αν προσπαθήσουμε για την ALS το κόστος κάθε μονάδας θα φτάσει το Θεό και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Επίσης ακόμα και αν θέλουμε να σπαταλήσουμε ένα μεγάλο ποσό για την κατασκευή “δικού” μας πλοίου (δικού μας σκαριού εννοώ), αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα. Και εφόσον δεν έχουμε τα χρήματα, και αφού θέλουμε Belharra ας πάμε μόνο σε 3+1 μονάδες. Όσον αφορά τα ναυπηγεία μας, η διαδικασία πώλησής τους (για Οκτώβριο έχει ακουστεί) θα πρέπει να συνδεθεί… Read more »

Arty

Ποια είναι αυτά τα “10 fast attack missile boats” που έχεις στο μυαλό σου;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H πυραυλάκατος Σούπερ Βίτα είναι fast attack missile boat που γράφεις.
150 εκατ. κόστιζει η κάθε Σούπερ Βίτα και το ναυτικό μελλοντικά θέλει να έχει οροφή 12 πυραυλακάτων που να είναι όλες Σούπερ Βίτα. Βέβαια αυτό είναι απίθανο να γίνει για οικονομικούς λόγους.
Για την πορεία το ναυτικό ελπίζει να αποκτήσει ακόμη τρεις Σούπερ Βίτα ενώ εξετάζεται σοβαρά ένα σχέδιο για μελλοντική απόκτηση 25-30 τορπιλο-πυραυλάκατων μικρού εκτοπίσματος.
Τέλος το ναυτικό έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αγοράς πλοίου που θα είναι στα χαρτιά. (βλέπε και ,,εθνικό πλοίο,, ALS-100)

Spirit

Αυτά τα σκάφη ειναι για να κάνει σκοποβολή ο εχθρός. Ειναι σίγουρα ένας πονοκέφαλος αλλά πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες τους και μόνο κατά εχθρικών σκαφών.

Οι Super Vita ειναι πια ξεπερασμένο σχέδιο και τα ηλεκτρονικά τους υποσυστήματα έχουν τα χρόνια τους.

CKfurious

Το κόστος tcn δυο τελευταίον πρέπει να έχει υπερβεί τα 170-200 mil € το ένα

από ένα γρήγορο googlarisma:

http://www.enoplos.gr/2018/06/blog-post_0.html
https://www.armyvoice.gr/2018/06/piravlakati-pn-ti-simveni-me-to-kostos/
https://hellasjournal.com/2018/05/ekanan-ftera-ta-chrimata-gia-tin-kataskevi-dyo-pyravlakaton-tou-polemikou-naftikou/

ταΐζονται οι εργαζόμενοι της ελευσίνας από την αγελάδα του δημοσιου

τα σκάφη έχουν παραγγελθεί το..2009

Το κόστος τους παραπλήσιο της τουρκικης MILGEM

Fingolfin

Ναι και δεν είναι το μονο FAC παγκοσμίως. Και 150 εκατ. (που παραπάνω κόστισε αλλά τεσπα) είναι πολλά για ένα σκάφος 600 τόνων. A waste of time and money, εκτός αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πως έχουμε το καλύτερο FAC του κόσμου. Είναι ένα αξιοπρεπές FAC που μας κόστισε πολλά. Λοιπόν, αυτά για όσους ονειρεύονται ALS.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν ξέρεις τι γράφεις.

Η κάθε μία Σούπερ Βίτα 150 εκατ. κοστίζει. Είναι καλή η τιμή της. Υπάρχουν και πιο ακριβές πυραυλάκατοι όπως οι γαλλικές Κομπαντάτ-5 που κοστίζουν 200 εκατ.
Κανείς από το Π.Ν ή το υπουργείο άμυνας δεν βγήκε να πει ότι έχουμε την καλύτερη πυραυλάκατο στο κόσμο.
Γράφεις 150 εκατ. είναι πολλά για σκάφος 600 τόνων. Προφανώς διαιρείς τα λεφτά με το βάρος για να δεις πόσο μας κόστισε ο κάθε τόνος βάρους της.

Fingolfin

Εσύ μάλλον δε ξέρεις τί γράφεις εδώ και καιρό αλλά βλέπεις δε σου μίλησε επιθετικά κανείς. Η γνώμη σου μπορεί να μην είναι λανθασμένη αλλά είναι σεβαστή. Μάθε ωστόσο να μιλάς με περισσότερο σεβασμό γιατί η αλαζονία σου είναι έκδηλη.

Fingolfin

*Η γνώμη σου μπορεί να είναι λανθασμένη αλλά είναι σεβαστή.

HELLAS

μήπως γνωρίζουμε καμιά πληροφορία για αυτές τις τορπιλοπυραυλάκατους ακούγονται ενδιαφέροντες σαν συμπλήρωμα πυρός των κυρίων μονάδων του Π.Ν.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Είναι κάτι που το Π.Ν το σκέφτεται σοβαρά. Για 25-30 σκάφη.
Δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση ούτε έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Σε ότι αφορά αυτά τα σκάφη (πως είναι, φώτος, χαρακτηριστικά) μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ για να έχεις μία εικόνα.

Λεοντόκαρδος

Ανακριβές οτι η Belharra θα κοστίσει 1 δις καθεμία…. Οι Γάλλοι ήθελαν ένα σκάφος στη ΜΕΣΗ από Gowind 2500t κόστος 250m και. Fremm 6000t 670m για να ρίξουν το συνολικό κόστος για τα νέα σκάφη που θα πάρει το Γαλλικό ναυτικό! Στράφηκαν στην FTI,εξαγωγική Belharra των 4000t με αναμενόμενο κόστος ανα σκάφος με ΟΛΑ τα οπλικά του μεταξύ 450-500m και όχι 1 δις… Εάν λοιπόν υφίσταντο η τιμή του 1 δις που κάποιοι λανθασμένα επιμένουν τότε γιατί το Γαλλικό ναυτικό δεν επέμεινε σε περισσότερες Fremm καθώς θα μπορούσε να έχει μικρότερο κόστος βάσει του συλλογισμού σας? Άρα μάλλον κάτι δεν… Read more »

Arty

Τελικά έχουμε μία ακριβής εικόνα πως ακριβώς θέλει το Π.Ν. τις Belharra;
Και πόσο θα κοστίζουν; 600m; 750m;

Λεοντόκαρδος

Ευελπιστώ αντίστοιχα με τις Fremm HN. Από τις πηγές που υπάρχουν μέχρι τώρα μπορούν με το ανάλογο τίμημα προφανώς μέχρι 32 Αστέρ 30 σε 4 Α50 και 32 Μικα NG(θα είναι έτοιμοι τότε) σε 32 θέσεων Α35. Με 76ρι αφαιρούμενο από S ειδανικα strales με dart/volcano,ουσιαστικά μετατρέπεται σε ciws πλέον.Δειτε τη χρήση που κάνουν οι Ιταλοί στις δικές τους Fremm. Μαζί με phalanx από S..αναβαθμισμένο βέβαια… είναι πλέον από άποψη οπλισμού κατηγορίας αντιτορπιλικού! Άγνωστο εάν οι Μικα NG θα μπαίνουν 4δα σε κάνιστρο,αν και η λογική λέει ότι θα διορθώσουν αυτό το λάθος τους,όποτε μειώνεται η απαίτηση vls.Ενναλακτικα υπάρχει και… Read more »

Spirit

Το κόστος ενός πλοιου είναι συνάρτηση του πως θα το εξοπλίσεις, οι Γάλλοι στα δικά τους πλοία σαφώς θα είναι υποεξοπλισμένα σε σχέση με την έκδοση εξαγωγής.
Η FTI δε κάποια πράγματα φέρει τεχνολογία αιχμής που αυτά πληρώνεται π.χ. 4 σταθερές διατάξεις ραντάρ SeaFire 500. Όταν ένα περιστρεφόμενο σύγχρονο ραντάρ κοστίζει 10-15εκ αντιλαμβάνεσαι τα μεγέθη.
Μετά ειναι και το κόστος του οπλισμού που στις τιμές που αναφέρεις δεν ξέρουμε αν συμπεριλαμβάνεται…

Ripmaker

Το κοστος των πυρρομαχικών εννοειτε?
Για πλοια του τυπου φρεμ και μπελχάρα το λές και μακρινό ονρειρο για τα δεδομένα μας. Υπολογίστε πόσα κελια πρεπει να γεμισουν και με τι πυράυλους και θα καταλαβετε (αν και φαινεται να ξερετε καλύτερα απο εμενα) οτι ενα φουλ γεμισμα + μια πληρης αναχορηγία για το κάθε πλοιο ειναι ηδη ολα τα λεφτά που θα μπορουσαμε να διαθέσουμε…. οπότε μενει να μας χαρισουν τουλαχιστον τα πλοια!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στην περίπτωση των Μπελαρά το σχέδιο είναι να έχουν ένα γέμισμα τα κελιά τους. Δεν θα υπάρχει αναχορηγία…

Ripmaker

αυτο πρακτικά ειναι τοσο τραγικό οσο μου ακουγεται??
Σε ενα συμβάν που θα κρατησει 2-3 μερες (πχ ιμια) φτανουν φαντάζομαι αλλά αν κρατησει η φαση κανα δυο βδομάδες και δεν προλάβουμε να παραγγειλουμε επιπλέον?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ο μόνος κίνδυνος να γίνει κάτι με την Τουρκία είναι ένα τοπικό θερμό επεισόδιο. Αυτό δεν θα κρατήσει 2-3 μέρες αλλά το πολύ 6 ώρες.
Για το κάνα δύο βδομάδες υπόψιν ότι και οι 2 χώρες μετά την 10η ημέρα ενός πολέμου θα ρίχνουν αραιές ντουφεκιές. (,,θα πιάσουμε το λιανοντούφεκο,, είχε πει πριν πολλά χρόνια ένας Α/ΓΕΕΘΑ..)

JohnnyB

Το οποίο είναι ηλίθια σκέψη αν πάρει κάποιος στα σοβαρά το μέγεθος της Τουρκίας αλλα και τις ανάγκες ισοδύναμου τετελεσμένου που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί ατιμώρητη οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος μας.
Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να αναζητηθεί ενεργά τρόπος να εξουδετερωθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της απειλής ώστε να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη μας τα επόμενα χρόνια.

CKfurious

Λεοντόκαρδος μεν αλλα αδιάβαστος δε Παραθέτω κομμάτι από παλιότερο σχόλιο μου: https://www.defensenews.com/naval/2017/04/24/dcns-thales-jointly-secure-4b-french-frigate-deal/ 3.8 bill / 5 = 750 mil ανά πλοίο Η τιμή αυτή είναι για τους Γάλλους για τη δίκια τους διαμόρφωση και εξοπλισμό https://www.naval-technology.com/projects/fti-medium-size-frigates/ (A50 vls + aster 15) Για αλλαγές στη διαμόρφωση εξοπλισμό βέβαιος βέβαιος θα μας χρεώσουν κάτι παραπάνω Εάν πάμε για τη παρακάτω διαμόρφωση : http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/january-2018-navy-naval-defense-news/5872-hellenic-navy-briefed-on-naval-group-s-belharra-frigate.html και επειδή τα πλοία θέλουν και όπλα: 32* ASTER 30 = 32*>3 mil/unit =>>100 mill ανά πλοίο http://nation-creation.wikia.com/wiki/Modern_Day_Military_Pricing_List Βάλε και έξοδα δημιουργίας υποδομής / υποστήριξης αφού είναι ολοκαίνουργιος τύπος Βάλε και ρίσκο/κόστος ανάπτυξης επειδή είναι καινούργια πλοίο/ συστήματα και… Read more »

ECG

Σε ευχαριστώ για τις πηγές…

Δυστυχώς οι γαλλοι ειναι πρωταθλητές σε αυτό, οχι ομως οτι και οι αλλοι πανε πολυ πίσω…

Αν ειναι να δωσουμε 800 εκ για μια φρεγάτα στην “αστεία “- γαλλικη διαμόρφωση ή να δωσουμε πανω απο 1 δις για μια βελτιωμενη έκδοση τότε οφείλουμε να δουμε εναλλακτικές επιλογές. Γιατί δεν ειναι μονο το τεράστιο αρχικό κόστος. Και μετάστα ανταλλακτικά συνήθως ειμαι φωτιά…

Με τα λεφτα που εχουμε πρεπει να κανουμε πολυ προσεκτικές κινήσεις.

Και τέλος, να πούμε οτι η Ελλαδα κανονικα δεν πρέπει να εισάγει τους aster… Σε αλλο προγραμμα συμμετέχουμε και αλλο παμε και αγοραζουμε;;

agnostosependytis

Λυπάμαι, αλλά ναι μεν τα κόστη αυτά αναφέρονται στις πηγές που δίνεις, αλλά είναι τελείως φάουλ και με πολύ απλή συλλογιστική. Και εγώ μπορώ να βρω 100 πηγες που να λένε ότι τα πρώτα F35 κόστισαν 200 εκατ το κομμάτι, αλλά αυτά ήταν της προ-παραγωγής και οι πρώτοι πελάτες πλήρωσαν το R&D. Αυτά της πλήρους παραγωγής θα είναι κάτω από τα 90. Είναι σαν κάποιος να επιχειρηματολογεί ότι επειδή κάποιος πλήρωσε 200 το κομμάτι, είναι λογική τιμή και για εμάς αφού έχει τελειώσει η ανάπτυξη. Η ανάλυση του Λεοντόκαρδου είναι απόλυτα σωστή, οι τιμές που αναφέρονται για την Γαλλία περιλαμβάνουν… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Περίπου στο ένα δις θα πάει το κάθε πλοίο. (συμπεριλαμβάνονται όπλα, εκπαίδευση, υποδομές κτλ) Αυτό το λένε οι γάλλοι που είπαν ότι θα βάλουν αυτοί τα σχεδόν μισά λεφτά και τα υπόλοιπα πρέπει να τα βάλουμε εμείς. Και ότι στοίχημα πας.

Λεοντόκαρδος

Λάθος 1 Το τι γνωρίζω για τις Belharra θα μου επιτρέψετε να το ξέρω πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε… Όταν εγώ έγραφα για τον αριθμό α/α που μπορούν να φέρουν σε μέγιστη διαμόρφωση ολοι ψάχνονταν…. και το ποιος έχει μελετήσει και τι φαίνεται από την σωρεία λαθών που παραθέτετε. Λάθος 2 Προφανώς αγνοείται τους όρους research & development και το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται για τον κύριο χρήστη… Λάθος 3 Οι FTI Frégates de taille intermédiaire δηλαδή η ενδιάμεση φρεγάτα έχει κόστος μικρότερο των Fremm… Οι Γάλλοι ακύρωσαν τα επιπλέον 2 Horizon λογο υψηλού κόστους 1.35δις ανα πλοίο.Στράφηκαν στις Fremm… Read more »

CKfurious

Λεοντόκαρδε ονειροβατείς [email protected]

Για αυτά που γραφεις δώσε κάνα reference/link

Η 1 FREMM στους αιγυπτιους κόστισε 1 billion

Διάβασε τα σχόλια περί βέλη@ra σε προηγούμενες αναφορές του site
δίνονται ένα σωρό references/links

έτσι γίνετε μία τεκμηριωμένη συζήτηση λεοντόκαρδε και όχι με προσωπικές εκτιμήσεις του τύπου “εγώ ξέρω από μέσα τι γίνετε’

tο κόστος R&Dπροφανώς o πρώτος/κύριος χρηστης θα το περάσει στους επόμενους

Aγαθοεργίες δεν γίνονται λεοντόκαρδε

Λεφτά δεν υπάρχουν οποτε ονειροβατούμε γενικώς

Antonis_Loukas

Το κόστος r&d που ενσωματώνεται στη τιμή κάθε πλοίου του γαλλικού ναυτικού(760 εκ.), είναι εξαιρετικά φουσκωμένο για πολύ γνωστούς λόγους (κρυφές επιδοτήσεις στη βιομηχανία τους). Επίσης, στο κόστος αυτό, περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής πλοίων στη Γαλλία, οι υποδομές που απαιτούνται για τα πλοία αυτά και φυσικά τα όπλα. Το πραγματικό r&d λοιπόν, είναι χαμηλότερο (άλλωστε δεν παίρνει κανέναν κατασκευαστή να χρεώνει ότι του καπνίσει σε εξαγωγικούς πελάτες καθότι δεν θα είναι ανταγωνιστικός) και σε παραγγελία της Ελλάδας, θα μοιραστεί σε περισσότερα πλοία. Προφανώς, αν το συμβόλαιο είναι 2+2, τα πρώτα 2, θα βγαίνουν πιο ακριβά από τα επόμενα, λόγω… Read more »

Fingolfin

+1

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι 6 FREMM θα μας κόστιζαν 7,2 δις ευρώ.
Οι γάλλοι για τις 4 Μπελαρά λένε ότι θα μας κοστίσουν περίπου 4 δις.

Antonis_Loukas

Τα σχόλια σου, είναι ανεκδιηγητα… Στους Γάλλους, τα 8 σκάφη, έχουν κοστίσει 6.4 δις. Μπορείς να βρεις την αναφορά στο άρθρο της Πτήσης…. Φυσικά και ξέρεις ποιο λέω… Έσπευσες να σχολιάσεις από τους πρώτους… Με παραγγελία 6 fremm σε όποια διαμόρφωση, απλά δεν γίνεται να πληρώσεις 1.2 δις το πλοίο (400εκ. παραπάνω!!!). Πιο πολύ βέβαια, δεν απορώ με τις *******, αλλά με τη στάση της σελίδας απέναντι σου…

vasilis0011

Δεν θα ηταν καλα ελλαδα κυπροσ γαλλια να κανουν μια συμφωνια για τις [email protected] και τις gowind2500? Δηλαδη η ελλαδα να παει για 4+2 μελλοντικα [email protected] και η κυπρος για 4+2 gowind2500 ωστε να υπαρχει δυνατη παρουσια στο αιγαιο και στην ανατολικη μεσογειο ενω παραλληλα οι δυο χωρες θα σφυξουν τις σχεσεις τους με τη γαλλια αλλα θα εχουν και απο ενα πλοιο που θα μπορει να συνεργαστει?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πολύ πιο πιθανό είναι να δούμε εξωγήινους να κατεβαίνουν με ιπτάμενο δίσκο στην πλατεία στο Μοναστηράκι για να πάνε να φάνε κάνα πιτόγυρο παραδίπλα παρά να αγοράσει 6 Μπελαρά η Ελλάδα και 6 Γκοβίντ 2500 η Κύπρος.

vasilis0011

Η αιγυπτος αγορασε 4 gowind2500 για δισ αρα δεν βλεπω λογο που η κυπρος να μην μπορει να παρει και αυτη 3-4 πλοια απο εκει και περα η ελλαδα μπορει να παρει 2 [email protected] και ικανο αριθμο οπλων απο τις επιστροφες κερδων οποτε αν το 6 ειναι πολυ μαγικος αριθμος για να πιαστει πρεπει να γινει 2+2 το πακετο και παλι να προχωρησει η αγορα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Καμμία σχέση η Αίγυπτος με την Κύπρο. (σε μεγέθη, ένοπλες δυνάμεις, ιστορικό σε ναυτικά, ξένη χρηματοδότηση από Σ. Αραβία κ.α, κτλ) Η Κύπρος από το 1960 που έγινε ανεξάρτητο κράτος μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκτήσει ούτε μία πυραυλάκατο 100 τόνων. Πόσο μάλλον να πάει τα επόμενα χρόνια να φτιάξει ναυτικό με 4 Γκοβίντ 2500. Ούτε σε 20-25 χρόνια δεν θα αγοράσει 2 σαν αυτές. Οι γάλλοι πληρώνουν για 2 Μπελαρά αλλά για τις άλλες δύο πρέπει να πληρώσουμε εμείς 2 δις. Ξέρεις τι θα πει 2 δις για 2 πλοία ?? Που φυσικά δεν τα έχουμε και σιγά μην… Read more »

vasilis0011

Η κατασταση ειναι δυσκολη αλλα πρεπει να δοθουν τα λεφτα και απο την ελλαδα και απο την κυπρο αμα θελουμε να συνεχισουμε να εχουμε κυριαρχικα δικαιωματα.Εχουμε στις θαλασσες μας υδρογοναθρακες αξιας εκατονταδων δισ και πρεπει να προστατευτουν οποτε απεναντι στην αριθμιτικη υπεροχη των τουρκων θα πρεπει να εχουμε την ποιοτικη υπεροχη που δινουν πλια οπως η [email protected]

Νικος

+1

GK_

Πολλα τα ειπατε εσεις μεσα απο τα κειμενα που δημοσιευτε, μερικα πραγματα θα μου επιτρεψετε να τα εμφανισω «ελαφρα» διαφορετικα. «Μια φορα και ενα καιρο…» Το 1ο και σημαντικο προβλημα με τα εξοπλιστικα του ΠΝ ειναι η «καρμπον» αντικατασταση των παλιοτερων ναυτικων μοναδων, ιδιως στην βαση του 1:1, χωρις να υπαρξει ενας κατα βαθος προβληματισμος για το: «ποιο θα ειναι το ΠΝ του μελλοντος με τα περιορισμενα κονδυλια που το ελληνικο κρατος διαθετει;» Αυτη την ερωτηση κανενας δεν θελησε να απαντησει με σοβαρο και υπευθυνο τροπο. Το προβλημα της μη επαρκους χρηματοδοτησης των εξοπλιστικων αναγκων προς καλυψη των απαιτησεων των… Read more »

Gema33

Eine sehr gute Ergänzung. Danke!

Rantanplan

Και η αληθεια ειναι, οτι και 4 Belhara αυριο να μας προσγειώνανε, συνεχιζουμε να έχουμε τεράστιο προβλημα. Μας λειπουν ακομα 8-10 κύριες μονάδες. 8-10 μονάδες που ειναι ηδη υπεργειρες και καλες για χρηση ως τεχνητοι υφαλοι. Οσο καλές και γαμάτες να ειναι oi Belhara δεν μπορουν να πολεμησουν μονες τους. Ειδικα το ΠΝ ειναι σε φοβερο αδιεξοδο πλεον γιατι αφησε να εξελιχθει αυτη η κατάσταση. Δεν ξέρω αν το βλέπουν… δεν ξερω αν το βλεπει και η πολιτικη ηγεσία, και δεν ξερω αν εδώ που φτάσαμε πλεον, μπορει να γινει κάτι για να σωθει η παρτίδα . Δεδομενης της οικονομικης… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

O κορεάτης θα σου πουλήσει την Incheon πολύ πιο ακριβά από τι την πούλησε στο ναυτικό της χώρα του. Σε ότι αφορά την ελαφριά φρεγάτα δεν αγοράζει τέτοια με τα λεφτά που κάνει μία Σούπερ Βίτα. Αντί των 15 εκατ. για μία Σούπερ Βίτα για την ελαφριά φρεγάτα (δηλαδή κορβέτα) θα δώσεις χαλαρά ακόμη 100 εκατ. Τι λένε στις Σούπερ Βίτα. Ότι ο οπλισμός τους είναι ότι και αυτός μίας φρεγάτας με την διαφορά ότι δεν έχουν α/υ όπλα. Δεν είναι λίγο ότι σε ένα πλοίο 550 τόνων υπάρχει τέτοιος οπλισμός όσο σε μία φρεγάτα S 3.000+ τόνων… Άσε που… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δίορθωση. Αντί των 150 εκατ. για μία Σούπερ Βίτα, και όχι αντί των 15 εκατ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν του κοστίζει τίποτα να γράψει κάποιος σε ένα σχόλιο του για 12 ή 14 νέα πλοία. Τα όνειρα είναι τζάμπα…

Τις εποχές που υπήρχαν λεφτά η Ελλάδα είχε αγοράσει 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ-200 (μέσα δεκαετίας του ’80) ενώ από τότε δεν ξανα-αγόρασε καμμία. Τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά βγαίνει ο κάθε ένας και γράφει για 14 νέες φρεγάτες.
Τι να πεις…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σχόλια κάποιου άσχετου. Γράφει Στους γάλλους τα χ πλοία στοίχισαν χ ποσό. Στους Αμερικάνους τα χ αεροπλάνα στοίχισαν χ ποσό. Στους γάλλους τα χ αεροπλάνα στοίχισαν χ ποσό. Είναι άλλη η τιμή που πουλάει μία κατασκευάστρια εταιρία τα προιόντα της στις Ε.Δ της χώρας της και άλλη αυτή που θα τα πουλήσει σε εξαγωγικό πελάτη. Πάμε τώρα στα του οίκου μας για να μαθαίνει ο κάθε άσχετος. Υπουργός άμυνας είχε πει δημόσια στην Βουλή ότι οι 6 FREMM θα μας κόστιζαν 7,2 δις ευρώ. (η τιμή δεν έχει να κάνει με το πόσο κοστίζει μόνο το πλοίο. Αυτό είναι κάτι… Read more »

agnostosependytis

Τον οποιονδήποτε να τον ρωτήσουμε για την τιμή καθαρή ή την τιμή μετά από “ανταποδοτικές” μεταφορές? Ή την τιμή στην οποία θα πληρώσουμε και τα έξοδα ανάπτυξης μετά από την ανάπτυξη των πλοίων από την Γαλλία? Φυσικά οι πολίτες μιας χώρας που βρίσκει λογικό να παίρνει μια ΤΠΚ με design 20ετίας σε τιμή μικρής μοντέρνας στελθ κορβέτας, και που θεωρεί ότι η “ανακαίνιση” 4 αεροσκαφών 50ετίας θα κοστίσει όσο 5 καινούργια F-35, θα χαιρετήσουν όλο χαρά αν τους πουν ότι οι Fremm είχαν 1+ δις κόστος και οι Μπελλάρα σχεδόν 1 δις, δηλαδή σε τιμές σχεδόν διπλάσιες του κανονικού. Το… Read more »

agnostosependytis

Κριτική σκέψη Κριτική σκέψη είναι όταν διαβάζεις κάτι από μία πηγή, να μην το παίρνεις τοις μετρητοίς. Να σκεφτείς αν η πηγή έχει bias με τρόπο που να διαστρεβλώνει την εικόνα, αν το Bias αυτό μπορεί να υπάρχει λόγω κάποιου συμφέροντος, οτιδήποτε είδος συμφέροντος όχι απαραίτητα οικονομικού. Αν η κριτική σκέψη υποψιάζεται κάτι τέτοιο, και έχει χρόνο, αναζητά και άλλες πηγές, προσπαθεί να διασταυρώσει, να δει όσο γίνεται με λιγότερη παραμόρφωση ένα γεγονός. Σε αυτό το ταξίδι, η κριτική σκέψη ενός, έχει σύμμαχο την κριτική σκέψη άλλων, οι οποίοι μπορεί να έχουν βρει άλλες πηγές και ούτω καθεξής, με συνέπεια… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

200 εκατ. έκανε η γαλλική πυραυλάκατος που είχε χαρακτηριστικά στελθ και ήταν αυτή που προτιμούσε το ναυτικό. (με σουηδικούς πυραύλους RBS-15) Προσωπική μου γνώμη ότι το ναυτικό έπρεπε να συνεχίσει με γαλλικές πυραυλακάτους και πως οι γάλλοι αδικήθηκαν. Ως γνωστό οι αγγλικές αγοράστηκαν για πολιτικούς λόγους, ως αντάλλαγμα για εξυπηρέτηση που μας έκαναν οι άγγλοι, στο να δώσουν την συγκατάθεση τους για θέμα που αφορούσε την Κύπρο. (αν δεν κάνω λάθος την είσοδο της στην Ε.Ε) Τώρα πως με τα λεφτά (150 εκατ.) της Σούπερ Βίτα θα αγόραζε κανείς μία μικρή κορβέτα στελθ (ποια ?????) έχει ενδιαφέρον αν μπορεί να… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mην ξεχάσω..
Σε ότι αφορά τις άλλες χώρες που πήραν από μία FREMM, όλη και όλη….,(Αίγυπτος και Μαρόκο) ούτε ναυπηγήθηκαν στις χώρες τους, (ανεβαίνει το κόστος) ούτε τις πήραν με Aster-30 και Scalp Navale.
Σε ότι αφορά την Γαλλία είναι όπως γράφω και πριν, φυσικό να πάρει τις φρεγάτες πιο φτηνά από τι η Ελλάδα.
Φυσικά το κόστος των 7,2 δις ευρώ για 6 FREMM που είπε ο Βενιζέλος δεν αφορά μόνο τα πλοία. Συμπεριλαμβάνει τα πάντα. (εκτός τον αέρα που αναπνέουν τα πληρώματα..)

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

@JonnhB Ποια ηλίθια σκέψη ?? Ποιο μέγεθος της Τουρκίας ?? Κοίτα πως έχουν τα πράγματα. Ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα κρατήσει μερικές ώρες, μέχρι 6, και θα λήξει κατόπιν ,,πυροσβεστικής,, παρέμβασης των μεγάλων δυνάμεων. Η δε σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι κυρίως αεροναυτική. Σε ότι αφορά το ισοδύναμο τετελεσμένο αν π.χ μας πάρουν αυτοί χ βραχονησίδες (δεν θα πάρουν κατοικημένο νησί) θα πρέπει να τους πάρουμε και εμείς ότι προλάβουμε μέσα σε αυτές τις 6 ώρες ώστε να το έχουμε για να το διαπραγματευτούμε στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν. Κάτι ακόμη που λένε πολλοί… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με το αμερικανικό Ναυτικό

Επίσκεψη κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Διοίκησης Ναυτικού με Πληρώματα Σκαφών CCM του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).Η συζήτηση, σύμφωνα με...
- Advertisement -