Αποχώρηση τμήματος των “Λευκών Κρανών” από τη Συρία

5
807

422 μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη μαζί με τις οικογένειές τους, εγκατέλειψαν τη νοτιοδυτική Συρία και με τη βοήθεια του Ισραήλ κατέληξαν στην Ιορδανία, έπειτα από τις πρόσφατες νίκες των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ στη περιοχή που ζούσαν.

Τα 422 άτομα μαζί με τις οικογένειές τους, έφτασαν στην Ιορδανία μέσω των υψιπέδων του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ, για να γλυτώσουν πιθανά αντίποινα από το συριακό καθεστός. Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης εκτελέστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, καθώς και άλλων ηγετών.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο αρχικός αριθμός των ατόμων που σχεδιαζόταν να φυγαδευτούν ήταν 800, ωστόσο μόλις 422 κατάφεραν να διαφύγουν, κάτι που κυρίως αποδόθηκε στην επιτυχία της εκστρατείας του Συριακού Στρατού στη νοτιοδυτική Συρία.

Τα Λευκά Κράνη, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από εθελοντές που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης σε εδάφη ανταρτών ενώ φορούν μικρές κάμερες για τη καταγραφή τους. Εκτός από τη διάσωση ζωών, έχουν πιστωθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου. Έίναι στόχοι συχνών (αλλά μη αποδεδειγμένων και αβάσιμων) κατηγοριών ότι είναι τρομοκράτες που εκτελούν «εικονικές» επιθέσεις και σκηνοθετούν εικονικές διασώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αναλυτές, τα Λευκά Κράνη έγιναν στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη ρωσική κυβέρνηση, τη συριακή κυβέρνηση και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι κατηγόρησαν την οργάνωση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σύμφωνα με την Olivia Solon του Guardian, οι ισχυρισμοί των ρωσικών δικτύων RT και Sputnik, αντικατοπτρίζουν της θέση του Κρεμλίνου και έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική ως αβάσιμοι. Πολλοί δημοσιογράφοι έθεσαν σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τους κρατικούς δεσμούς των ατόμων που καταγγέλλουν τα Λευκά Κράνη. Σύμφωνα με την Linda Qiu των New York Times, ο ισχυρισμός του Άσαντ ότι τα Λευκά Κράνη είναι «μέλη της Αλ Κάιντα» δεν αποδείχτηκε ποτέ.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φυγάδευση είναι, όχι αποχώρηση… Η δεύτερη, γίνεται με τη θέληση σου… Η πρώτη, όχι… Φυσικά, το πόσο προσκοπακια είναι τα ‘λευκά κράνη’, φαίνεται από το γεγονός της βοήθειας από το Ισραήλ (που σε ότι έχει να κάνει με πρόσφυγες, διευκολύνσεις και λοιπά ανθρωπιστικά, είναι πιο απάνθρωπο και από τον έξω από εδώ και δεν έχει κουνήσει το δαχτυλακι του για τίποτα…). Κατά τα άλλα, κινδυνεύουν από το καθεστώς επειδή απεγκλωβιζαν αμάχους από ερείπια… Η Δυτική προπαγάνδα, μάλλον θέλει ρεκτιφιε…

  2. Ο αριθμός και μόνο των ατόμων δείχνει οτι δεν πρόκειται απλά για μια ΜΚΟ αλλα για οργανισμό μαμούθ.Και εδω προκύπτουν κάποια ερωτήματα.Πως χρηματοδοτούνται;Που στεγάζονται και σιτίζονται τόσα άτομα;Ποιος εξασφαλίζει τη φυσική τους ασφάλεια τους εν μέσω ενός εμφυλίου;Με ποιο τρόπο φτάνουν τα χρήματα για όλα τα ανωτέρω σε περιοχές που ειναι αποκλεισμένες απο το “καθεστώς” Ασαντ;Σχετικά με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου αναρωτιέται κανεις πως γίνεται να ζεις σε περιοχές όπου ορδές αποκεφαλιστών δημοσιεύουν βίντεο που θα έκαναν βασανιστή της εποχής του μεσαίωνα να κλείσει τα μάτια του αλλα να μην καταγγελεις τίποτα από αυτά παρα μόνο εγκλήματα του Ασάντ;Ειναι προφανες οτι η οποια αντικειμενικότητα στη δράση τους πάει περίπατο.Οσο για τις σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις γίνεται να ζεις στην περιοχή ευθύνη τους και να μην έχεις την προστασία και την υποστήριξη τους;Φυσικά και δρούσαν ως προπαγανδιστές υπέρ της αντιπολίτευσης,είχαν άριστες σχέσεις με Ισις,αλ καιντα,αλ νουσρα κλπ και φυσικά χρηματοδοτούνταν απο την δύση.Οσο για την εμπλοκή του Ισραήλ ειναι γνωστή η συμπόνια που δείχνουν σε ΜΚΟ.Φήμες λένε οτι τα λευκά κράνη πανε τώρα στην Παλαιστίνη για να τεκμηριώσουν εγκλήματα πολεμου.Τι;Όχι;

  3. Σε μια εποχή όπου τα εργασιακά δικαιώματα πετιούνται στο καλάθι η συμπεριφορά των παραπανω εργοδοτών μας δινει ελπιδα για το μελλον.

  4. prosfata den epetrepse tin xrimatodotisi tous o trump eno stin arxi arniotan??? apo tis xores pou tous esosan pantos katalabaineis kai poios xrimatodotouse auton ton emfilio…

Comments are closed.