30.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑ"Λευκή Λεοπάρδαλη" και "Μαύρος Πάνθηρας" διαγωνίζονται στα χιόνια για το νέο άρμα...

“Λευκή Λεοπάρδαλη” και “Μαύρος Πάνθηρας” διαγωνίζονται στα χιόνια για το νέο άρμα της Νορβηγίας

- Advertisement -

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Twitter εμφανίζουν τα δύο επικρατέστερα άρματα μάχης για τον διαγωνισμό του Νορβηγικού προγράμματος, το νοτιοκορεατικό K2NO και το γερμανικό Leopard 2A7NO. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες, το K2NO και το Leopard 2A7NO πραγματοποιούν δοκιμές πορείας και βολές στις χειμερινές συνθήκες της Νορβηγίας.

Η Νορβηγία δεν αναβαθμίζει τα Leopard 2A4

Το 2017, η Νορβηγία εκκίνησε ένα πρόγραμμα προμήθειας ενός νέου άρματος μάχης για να αντικαταστήσει τα Leopard 2A4 που απέκτησε μεταχειρισμένα από την Ολλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σήμερα, δύο βιομηχανίες επελέγησαν ως επικρατέστερες για το πρόγραμμα, η Hyundai Rotem της Νοτίου Κορέας με το K2 Black Panther και η Krauss-Maffei Wegman (KMW) από τη Γερμανία με το Leopard 2A7.

Το Leopard 2A7 είναι η πλέον αναβαθμισμένη έκδοση του κυρίως άρματος μάχης Leopard 2. Το ίδιο το Leopard 2 έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή άρματα στον κόσμο με πολλές χώρες από όλο τον κόσμο να το εντάσσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους. όπως η Αυστρία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ινδονησία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Κατάρ, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Τουρκία. Το άρμα έχει μετάσχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο με τον γερμανικό στρατό, σε δράση στο Αφγανιστάν με τους στρατούς της Δανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά ενώ πολέμησε και στη Συρία με τον τουρκικό στρατό.

To Leopard 2A7NO κατά τις πρόσφατες δοκιμές.

Το Leopard 2A7 φθάνει στη Νορβηγία για αξιολόγηση

Το Leopard 2A7 διατηρεί το τετραμελές του πλήρωμα (οδηγός, αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, γεμιστής) αλλά εξοπλίζεται με αναβαθμισμένη σπονδυλωτή θωράκιση που κάνει χρήση νανοκεραμικών υλικών και σύγχρονα κράματα τιτανίου και χάλυβα. Χάρη στη σπονδυλωτή της σχεδίαση, μπορούν τα κατεστραμμένα τμήματα μετά από πλήγμα, να αντικατασταθούν με νέα σε συνθήκες πεδίου. Το δάπεδο του άρματος έχει επίσης ενισχυθεί για να αντέχει τις εκρήξεις ναρκών και αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών. Προστασία 360° παρέχεται στο πήγμα και στον πύργο από νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους, εκρηκτικούς μηχανισμούς και αυτοπροωθούμενες ρουκέτες (RPG). Το βάρος φτάνει τους 64,5 τόνους.

Κύριος οπλισμός παραμένει το πυροβόλο L55A1 λείας κάννης της Rheinmetall ικανό να βάλει βλήματα κινητικής ενέργειας και τελευταίας τεχνολογίας προγραμματισμένα υψηλής εκρηκτικότητας με απόθεμα 42 βλημάτων. Το Leopard 2A7 κινείται από ένα υπετροφοδοτούμενο υδρόψυκτο κινητήρα ντίζελ MTU MB 873 Ka-501 V12 που αποδίδει 1.479 ίππους στις 2.600 στροφές το λεπτό, που σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354 (τέσσερις σχέσεις εμπρός και μία πίσω) αποδίδει ταχύτητα 72 χλμ/ώρα σε ομαλό δρόμο με μέγιστη ακτίνα περί τα 450 χλμ.

Το νοτιοκορεατικό Κ2ΝΟ.

Το K2 NO βασίζεται στο άρμα μάχης K2 Black Panther του στρατού της Νοτίου Κορέας που κατασκευάζεται από την Hyundai Rotem. Το σχέδιο του νέου K2 NO, ωστόσο είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του γερμανικού Leopard 2A7NO. Η κορεατική υποψηφιότητα έχει πολύ χαμηλότερο προφίλ με ύψος μόλις 2,4 μέτρα έναντι 3,64 του Leopard αν και τα δύο άρματα έχουν το ίδιο μήκος. Το K2 NO έχει πλήρωμα μόλις τριών ανδρών, με τον αυτόματο γεμιστή πυροβόλου να εξαλείφει τον γεμιστή ως πλήρωμα. Το σύστημα έχει 16 βλήματα έτοιμα για βολή επιτρέποντας στο άρμα ρυθμούς βολής 10 το λεπτό. Το συνολικό του απόθεμα είναι 40 βλήματα για το πυροβόλο των 120 mm. Σύμφωνα με μελέτες, ένας καλά εκπαιδευμένος γεμιστής μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς βολής αντίστοιχους με ένα αξιόπιστο αυτόματο σύστημα γέμισης αλλά η απουσία του 4ου μέλους του πληρώματος στη δεύτερη περίπτωση γίνεται αισθητή στις διαδικασίες συντήρησης, τροφοδοσίας και επισκευών του οχήματος.

Η Νορβηγία δοκιμάζει το Κ-2 Black Panther. Θα είναι ο αντικαταστάτης των Leopard-2;

Η νοτιοκορεατική εταιρεία ισχυρίζεται πως το K2 NO παρέχει προστασία στο μετωπικό τόξο από βλήματα των 120 mm. Το άρμα διαθέτει σύνθετη σπονδυλωτή θωράκιση. Από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του K2 NO είναι η χρήση θωράκισης ERA (Explosive Reactive Armor) περιμετρικά του πύργου και η ενσωμάτωση συστήματος ενεργητικής προστασίας Trophy APS (Active Protection System). Το Trophy θεωρητικά μπορεί να εξουδετερώσει απειλές κατευθυνομένων βλημάτων περιμετρικά του οχήματος. Το σύστημα αξιολογεί και επικεντρώνεται μόνον στις εχθρικές ενέργειες που απειλούν άμεσα το άρμα, κάνοντας οικονομία πυρομαχικών και ελαχιστοποιώντας την περίπτωση παραπλεύρων απωλειών.

Ο κύριος οπλισμός του K2 Black Panther από ένα πυροβόλο των 120 mm 55 διαμετρημάτων που ανέπτυξε η ADD στη Νότιο Κορέα και κατασκεύασε η Hyundai Wia. Όπως ειπώθηκε, το πυροβόλο τροφοδοτείται με πυρομαχικά από αυτόματο σύστημα γέμισης που μπορεί να εκτελεί τη λειτουργία ακόμα και αν το άρμα κινείται με ταχύτητα σε ανώμαλο έδαφος. Άλλο σημαντικό στοιχείο του κορεατικού άρματος είναι ότι το βάρος του που ανέρχεται στος 55 τόνους, το κάνει σημαντικά ελαφρύτερο -κατά 10 ολόκληρους τόνους- από το Leopard 2A7. Το όχημα κινείται από έναν κορεατικής ανάπτυξης κινητήρα της Doosan με μετάδοση της γερμανικής RENK ενώ σε δύο χρόνια θα είναι διαθέσιμο ένα ολοκληρωμένο κορεατικό συγκρότημα ισχύος, το οποίο έχει ήδη επιλέξει η Τουρκία για το δικό της πρόγραμμα αρμάτων. Το K2 μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 70 χλμ/ώρα σε ομαλό έδαφος και 48 χλμ/ώρα εκτός δρόμου. Η επιτάχυνση του επιτρέπει να πάει από τα 0 στα 32 χλμ/ώρα σε 7 δευτερόλεπτα.

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα προσφέρθηκε γραμμή παραγωγής αρμάτων μάχης K2 Black Panther;

Το Black Panther ένα προηγμένο σύστημα ανάρτησης που αποκαλείται In-arm Suspension Unit (ISU), και επιτρέπει τον ιδιαίτερο έλεγχο κάθε άξονα τροχού. Το ISU ελέγχει την κλίση όλου του οχήματος βελτιώνοντας το κάθετο τόξο κίνησης του πυροβόλου, επιτρέποντας στο άρμα να εμπλέκει στόχους σε μεγαλύτερο φάσμα, όπως χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη και ελικόπτερα σε αποστάσεις ως και 5 χλμ. μακρυά.

Βέβαια η γερμανική KMW έχει ήδη ισχυρά ερείσματα στο σύστημα υποστήριξης του νορβηγικού στρατού. Το σύνολο του αρματικού του δυναμικού σήμερα αποτελείται από Leopard 2A4 (36 λειτουργικά άρματα από τα 52 που αποκτήθηκαν αρχικά), όλα τα βαρέα οχήματα μηχανικού μάχης ανήκουν στην οικογένεια Leopard (Bergenpanzer, Wisent, Ingeniorpanservogn, Broleggepanservogn, LEGUAN), ενώ σύγχρονα οχήματα υποστήριξης και διοίκησης αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Γερμανία (ATF Dingo, ACSV G5). Σε αυτή την οικονομική και βιομηχανική διείσδυση η Νότια Κορέα έχει να αντιπαρατάξει την πρόσφατη νορβηγική παραγγελία 48 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Κ9 Thunder ενώ πληροφορίες από το 2020, φέρουν την Νότιο Κορέα να προσφέρει συμπαραγωγή του άρματος μάχης στη σκανδιναβική χώρα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή...

69
Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου 1914: Δολοφονία στο Σεράγιεβο, η αυλαία...

0
Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία, πυροβολώντας τους κατά τη διάρκεια μιας παρέλασής τους...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Δυτική Όχθη: ένας νεκρός σε συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με Παλαιστινίους

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν 25άχρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Τζενίν στη κατεχόμενης Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στην περιοχή.Ο ισραηλινός στρατός...

Μητσοτάκης: ικανοποίηση για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη, όπου φιλοξενείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι...

Λευκός Οίκος για Τουρκία: “Δεν ζήτησε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο”

Η Τουρκία δεν έκανε "κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς" προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας...