Η ανείπωτη εθνική τραγωδία με τις πρόσφατες πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 85 νεκρούς, έχει προκαλέσει κύμα οργής και αναπάντητα ερωτηματικά. Ποιος φταίει τελικά για τη τραγωδία;

Ας ξεκινήσουμε με μερικές δύσκολες παραδοχές

Φταίω εγώ, διότι καταπάτησα δασική έκταση και έχτισα αυθαίρετο

Φταίω εγώ, διότι λαδώνω κρατικούς λειτουργούς για να κάνουν τα στραβά μάτια

Φταίω εγώ, διότι δε φρόντισα να αποψιλώσω το χώρο ευθύνης μου

Φταίω εγώ, διότι πετάω τα σκουπίδια μου στα ξερόχορτα

Φταίω εγώ, διότι πετάω τη γόπα του αναμμένου τσιγάρου από το παράθυρο

Φταίω εγώ, διότι οδηγώ στη ΛΕΑ και μπλοκάρω τα οχήματα της πυροσβεστικής

Φταίω εγώ, διότι έχω μάθει να κουνάω το δάκτυλο

Φταίω εγώ, διότι εκτός από το κούνημα του δακτύλου, δε κάνω τίποτα άλλο

Τέλος, φταίω εγώ, διότι δεκαετίες τώρα, ψηφίζω λαϊκιστές που υπόσχονται εύκολες λύσεις και μου χαϊδεύουν τα αυτιά.

Ναι αλλά φταίω μόνο εγώ;

Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου/παρωδία, προσπάθησε να μας πείσει πως για όλα φταίει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και η κλιματική αλλαγή. Αν και το δεύτερο σκέλος έχει κάποια βάση (εδώ πάλι φταίω εν μέρη και εγώ), η επίκληση σε κάτι που -τουλάχιστον σε αυτή την αρχική φάση των ερευνών- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θεωρία συνωμοσίας, είναι το λιγότερο ατυχής.

Ο κρατικός μηχανισμός που υποτίθεται προφυλάσσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, προφανώς κάπου «κόλλησε.» Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υποδειγματική εκκένωση των κατασκηνώσεων από το Δήμο Αθηνών. Εν έτι 2018, μια απλή μαζική αποστολή SMS στα κινητά των κατοίκων από τη πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, ίσως να έσωζε κάποιες από τις ζωές που χάθηκαν. Έστω και μια! Αξίζει να αναφερθεί πως η Google ενεργοποίησε από τις πρώτες ώρες 3 χρήσιμα εργαλεία, το SOS Alert. το Crisis Map και το Person Finder.

Η αντιμετώπιση και διαχείριση μιας μαζικής καταστροφής δεν είναι δυνατόν να γίνει από ένα σωρό διαφορετικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό κτλ). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ΕΝΑΣ φορέας θα πρέπει να λαμβάνει άμεσα «υπερεξουσίες» και να συντονίζει τις διασώσεις/εκκενώσεις, δίχως αντικρουόμενες εντολές και περισπαστικά στοιχεία και με βάση μνημόνια ενεργειών (check lists στα φραγκολεβαντίνικα) που θα έχουν εκπονηθεί (εννοείται) πριν από τη καταστροφή και θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Το 1962, ο μετέπειτα καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, όντας υπουργός εσωτερικών του Αμβούργου, αποφασίσει να κάνει κάτι που φάνταζε αδιανόητο. Στις 16-17 Φεβρουαρίου 1962, το Αμβούργο πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες που θα αφήσουν πίσω τους πάνω από 300 νεκρούς. Βλέποντας πως η καταστροφή είναι χωρίς προηγούμενο, ο Σμιτ αποφασίζει να βγάλει το Στρατό (ειδικά μηχανικούς) στους δρόμους, παραβιάζοντας το Γερμανικό Σύνταγμα που απαγόρευε τη χρήση του Στρατού σε εσωτερικά ζητήματα. Μαζί με τη βοήθεια εθελοντών, η πρωτοβουλία του Σμιτ έσωσε πάνω από 10.000 κατοίκους.

Εξυπακούεται πως δε καλούμε το Στρατό «στα όπλα» αλλά το παράδειγμα του Σμιτ, που με κίνδυνο να βρεθεί στη φυλακή, φανερώνει πως όταν ο κατάλληλος άνθρωπος είναι στη σωστή θέση, θα ρισκάρει ακόμη και τη ζωή του για να σώσει ανθρώπους που κινδυνεύουν, επιστρατεύοντας ακόμη και «ακραία» μέσα.

Προφανώς η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη, αλλά ο ισχυρισμός των Κυβερνώντων πως όλα δούλεψαν «ρολόι» είναι το λιγότερο προσβλητικός. Μετά από 100 και πλέον θανάτους σε Μάνδρα και Μάτι σε διάστημα λίγων μηνών, φαίνεται πως κάτι δε πάει καλά. Περί παραιτήσεων ούτε λόγος. Περί συγγνώμης, επίσης ούτε λόγος. Το άκρον άωτον του παραλογισμού; η προσπάθεια επίρρηψης της ευθύνης στα θύματα!

Εικόνα εξώφυλλου: άγνωστος χρήστης του Facebook

57 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Τέλος, φταίω εγώ, διότι δεκαετίες τώρα, ψηφίζω λαϊκιστές που υπόσχονται εύκολες λύσεις και μου χαϊδεύουν τα αυτιά.»…

  Ακριβώς…

  Εξαιρετικό άρθρο.

 2. Με το που έφτασε η φωτιά στο Ν. Βουτσά σε συνδυασμό με τη διεύθυνση και ένταση του ανέμου, έπρεπε να είχε διαταχθεί η εκκένωση όλης της παραλιακής ζώνης από Ν.Μάκρη μέχρι Ραφήνα. Θα είχαν περίπου 1 ώρα και κάτι μέχρι να φτάσει κάτω. Πιστεύω ότι και πάλι θα είχαμε θύματα, αλλά όχι αυτό το μακελειό. Σκεφτείτε να ήταν Κυριακή την ίδια ώρα…οι νεκροί θα ήταν χιλιάδες…

 3. Εξαιρετικό το άρθρο σας!
  Όλοι φταίμε, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, αλλά όλοι που ψηφίζουμε όχι απλά λαϊκιστές, αλλά ανίκανους που όμως…’αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους!’
  Άν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους το λιγώτερο που θα έκαναν ήταν να παραιτηθούν!
  Όπως και στη Κύπρο άλλος ένας γραφικός ‘ηγέτης’ πάλι ‘ανέλαβε τις ευθύνες του’ μετά απο μια άλλου είδους αλλά επίσεις τραγική καταστροφή…χωρίς την παραμικρή συνέπεια για το ίδιο και τους υπόλοιπους συνυπευθυνους!
  Τουλάχιστο να μάθουμε να ψηφίζουμε επιτέλους…

 4. Προφανώς με τη γνώση που έχουμε όλοι εκ των υστέρων, πολλά πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτή τη φορά και η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε έγκαιρα, και διαθεσιμότητα μέσων υπήρχε, και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν από ξηράς αέρος και θάλασσας, και η αστυνομία έκανε το καθήκον της, όλα βέβαια στα πλαίσια του γενικού τρόπου λειτουργίας αυτών των οργανισμών στη χώρα μας.Άλλωστε το ότι ο κ. αρθρογράφος το μοναδικό επιπλέον που βρήκε να προτείνει ουσιαστικά, είναι η αποστολή sms νομίζω είναι ενδεικτικό της έλλειψης προφανών παραλήψεων ή λαθών. Απλά να θυμίσω ότι ρεύμα δεν υπήρχε στην περιοχή, ενώ και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας έγιναν στάχτη μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Άλλωστε οι άνθρωποι γνώριζαν την κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να διαφύγουν εγκλωβισμένοι από την άναρχη ρυμοτομία.

  Ήταν μια ακραία, πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή, μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ενώ θα μπορούσε να έχει ακόμα περισσότερα θύματα.

  Εκείνο που πρέπει να πιέσουμε όλοι είναι όχι για επικοινωνιακή αντίδραση όπως πχ παραιτήσεις, αλλά για ουσιαστικά βήματα αποτροπής επανάληψης μιας τέτοιας τραγωδίας. Πχ. η Κυβέρνηση να κατεδάφισει άμεσα τα αυθαίρετα και να διανοίξει δρόμους διαφυγής στα υπόλοιπα πολλά «Μάτια» της Ελλάδας.

  • η τελευταια σου προταση, ολη η ουσια, συμφωνω 100%…..το θεμα ειναι ομως οτι σε αυτη τη χωρα εχουμε κοντη μνημη, εκει πονταρουν οι κρατουντες, ποιος να τολμησει να στειλλει μπουλντοζες, οι ιδιοι σημερα στα καναλια που διαμαρτυρονται για τα αυθαιρετα που καταδικασαν τοσο κοσμο ,οι ιδιοι θα κατηγορουν για αναλγησια οσους παρουν μια τετοια αποφαση.Ελλειψη ατομικης και κοινωνικης ευθυνης σε ολα τα επιπεδα μας καταδικαζουν να παθαινουμε οτι παθαινουμε……και αυτα σου τα γραφει ενας παθων και μαλιστα 2 φορες….μου πηρε κατι χρονια να το καταλαβω….δυστυχως

  • Πριν από σχεδόν 10 χρόνια στην Ηλεία χάθηκαν δεκάδες συνανθρωποί μας κυκλωμένοι από τις φλόγες γιατί απέτυχε τραγικά η ασφαλής τους εκκένωση. Τι μάθαμε από αυτό σαν κράτος- πυροσβεστικό σώμα. ΤΊΠΟΤΑ. Η θυσία τους πήγε χαμένη. Σήμερα αν πούμε όπως τότε οτι φταίει ο στρατηγός άνεμος και η θυσία αυτών των ανθρώπων χαμένη θα πάει.
   Ξέρετε αφού είμαστε και στο blog της πτήσης… αν ακολουθούσαν το σκεπτικό σας οι κατασκευαστές αεροσκαφών το να πετάξετε με επιβατικό αεροσκάφος θα ήταν σαν ρώσικη ρουλέτα. Πίσω από το σύγχρονο ασφαλές αεροπορικό ταξίδι υπάρχουν τα μαθήματα από τις απώλειες εκατοντάδων συνανθρώπων μας που όμως δεν πήγαν χαμένες. Γιατί? Γιατί αναλύθηκαν διεξοδικά και έγιναν βελτιώσεις και γιατί δεν έφταιγε το κακό το ριζικό ή ο αέρας ή ο πάγος.
   Φταίνε λοιπόν τα αυθαίρετα? Όλη η ελληνική επαρχία και όχι μόνο, γεμάτη αυθαίρετα είναι που αναγνωριστικαν ουσιαστικά από το κράτος γιατί τους έδωσε ρεύμα. Όλες οι επόμενες πυρκαγιές θα κάψουν και κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά αυθαίρετα. Το θέμα είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός στις δεδομένες συνθήκες.
   Ο κακός Πολίτης έχει από πίσω ένα κακό κράτος που τον αφήνει αμόρφωτο, δεν τιμωρεί την παρανομία, είναι τυρρανικο απρόσωπο αδιάφορο άδικο . Πολίτης και κράτος αποτελούν δίπολο. Όμως η βελτίωση της ζωής του Πολίτη είναι ο λόγος ύπαρξης του κράτους. Και η βελτίωση της ζωής αποτελεί και η αλλαγή του Πολίτη προς το καλύτερο.
   Εσείς φταίτε που καήκατε. Θα ξανακαήτε! Εσείς φταίτε που πνίγεστε. Θα ξαναπνιγείτε.
   Εσείς φταίτε που σκοτώνεστε με τα τροχαία.
   Εγώ ούτε την τροχαία θα ενισχύσω, ούτε τα αυθαίρετα θα γκρεμισω, ούτε αλλαγές σε πυροσβεστική πολεοδομιες…. Θα κάνω.
   …..
   Όλα λοιπόν ωραία γίνανε
   Καληνύχτα…
   Και μη μου τα πρήζετε

  • Ο Καμμενος σχολιαζει στο blog της ΠΤΗΣΗΣ.

   Φίλε μου δεν είναι όπως τα λες τα πράγματα. Προφανώς δεν την ξέρεις την περιοχή, άσε τις αναλύσεις λοιπόν.

   Θα δεις ότι στους επόμενους μήνες θα μάθουμε πολλά. Θα έχεις ανοιχτό το μυαλό σου να ακούσεις, ή έχεις αποφασίσει τι έγινε ακούγωντάς αυτόυς που σου αρέσουν?

  • Το παραπανω σχολιο ουτε καν σαν press release της Κουμουνδουρου η Μαξιμου δεν στεκει. Αντι να εχεις το θρασσος να λες οτι ολα εγιναν οπως πρεπει και η καταληξη ηταν προδιαγεγραμμενη, κοιτα λιγο το διασημο πλεον video απο την βραδυνη συσκεψη ολων αυτων των απιθανων, οπου η φωτια στο Ματι και οι συνεπειες της αναφερονται απλα σαν δευτερης κλασης γεγονος, μετα απο την ενημερωση για τα αλλα μετωπα, και μαλιστα πρωτα λεει οτι ειναι σε υφεση, και μετα οτι τα πιο σημαντικα προβληματα ειναι εκει! Για αναφορα θυματων ουτε λογος! Πηγαινε δες το αγορι μου, υπαρχουν και υποτιτλοι.
   Ελεος, ακομα και το 0,60 του ευρω ανα σχολιο που πληρωνεστε δεν αξιζει για να ασελγεις στην μνημη νεκρων.
   Προς ομαδα συνταξης και moderators: Ειναι η πρωτη φορα που γραφω σχολιο αν και καθημερινος αναγνωστης, γιατι πολυ απλα ολα εχουν ενα οριο. Κρατηθηκα παρα πολυ να χρησιμοποιησω κοσμιες εκφρασεις για το παραπανω troll. Ειναι καιρος να κανετε κατι και να φιλτραρετε τις ip τους τουλαχιστον, γιατι εχουν αρχισει να ριχνουν τον οχετο των πληρωμενων απαντησεων και προπαγανδας και εδω.

   • Δεν θα απαντήσω στις ελεεινότητες περί τρολλ και 0.60. Έγραψα την άποψή μου όπως κάνω πάντα. Οι κομματικές παροπίδες είναι κακό πράγμα.

    • «Ο κος Καμμένος έστειλε σκάφη για να περισυλλέξει τους πυρόπληκτους από το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι 6 ώρες μετά χωρίς να συνοδεύονται από γιατρούς για να κάνουν τη διαλογή στην επιβίβαση. Προηγήθηκαν οι πιο δυνατοί και όχι οι τραυματίες. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ήταν σε επιφυλακή χωρίς τελικά να διακομισθεί ούτε ένας εγκαυματίας αν και έγινε χαμός», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.
     Μάλιστα όπως υποστηρίζουν «οι τραυματίες και εγκαυματίες που διακομίστηκαν στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ νοσοκομείο μας κατήγγειλαν ότι έμειναν επί ώρες στη θάλασσα και τα πρώτα σκάφη του στρατού και του λιμενικού τους πλησίασαν έξι ώρες αφότου είχαν προσεγγίσει τα ιδιωτικά σκάφη. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο κος Καμμένος δεν φρόντισε τα σκάφη του στρατού και του Λιμενικού να συνοδεύονται από ένα στρατιωτικό γιατρό για να κάνει την διαλογή των πυρόπληκτων που επιβαίνουν στα σκάφη, ώστε να προηγηθούν οι βαρύτερα τραυματίες

     Πηγή: Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: Εγιναν σοβαρά λάθη στην περισυλλογή των πυρόπληκτων | iefimerida.gr

     • Με όλες αυτές τις ανυπόστατες αρλούμπες της ΠΟΕΔΗΝ (πχ το πλήρωμα της φρεγάτας το οποίο προφανώς και δεν καθορίζεται από τον Καμμένο, προφανώς και περιλαμβάνει Ιατρούς – Νοσοκόμους… ) οι οποίες εκτός της απόρριψης από την κοινή λογική, έχουν διαψευστεί από τα ίδια τα βίντεο των πλοίων και των ελικοπτέρων του ΠΝ, αναγκαζόμαστε να γινόμαστε συνήγοροι του Καμμένου,

      Κάποιοι μπροστά στο μένος εναντίον του ΥΠΕΘΑ και τον κομματική αφοσίωση θυσιάζουν όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και την στοιχειώδη σοβαρότητα.

     • Όταν η (κατά σταθερή πλειοψηφία ακραιφνώς αριστερή) ΠΟΕΔΗΝ οργάνωνε (επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, αβαντάροντας τον επελεύνοντα τότε ΣΥΡΙΖΑ) καταλήψεις των ταμείων των νοσοκομείων για να καταργήσει πραξικοπηματικά το νομοθετημένο εισιτήριο των πέντε ευρώ (απολύτως εύλογο μέτρο για την αποφυγή καταχρήσεων, όποιος έχει μιλήσει με νοσοκομειακούς γιατρούς και ειδικευομένους ιατρούς γνωρίζει άριστα ότι όχι μόνο τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και τα ευρισκόμενα σε γενική εφημερία υποεπανδρωμένα νοσοκομεία μας λειτουργούν ως εντευκτήρια και κέντρα διερχομένων ζουρλών, ανασφαλών, υποχόνδριων και χασομέρηδων, που παραλύουν ζωτικές λειτουργίες σκοτώνοντας το χρόνο τους και συλλέγοντας εγκυκλοπαιδικές γνώσεις περί υγείας και ανθρωπίνου σώματος), και τότε αρλούμπες ήταν (πέρα από απιστία εις βάρος του Δημοσίου από λειτουργούς του, βέβαια …);
      Αξιοσημείωτο ότι και τώρα η στρατευμένη ΠΟΕΔΗΝ τα βάζει μόνο με τον ΥΠΕΘΑ και τις ΕΔ (σαράκι κακό …) … διότι όταν θα φύγει βέβαια ο (πράγματι αχαρακτήριστος …) ΥΠΕΘΑ και ανασυγκροτηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με τους γνωστούς αξιοθρήνητους ζητιάνους υπουργικών θώκων ελλιποβαρείς «ανανεωτές» της χώρας, όλα θα είναι εντάξει, φαντάζομαι … Θα έχει γίνει η δέουσα παρθενορραφή της αριστεράς, και θα ξανατραβήξει προς τη δόξα … Άλλωστε η αριστερά είναι κάτι σαν τον Πάπα, δεν κάνει ποτέ λάθος …

    • «Ουδέν Κρυπτόν Υπό τον Ήλιον» (περί ανικανότητας…..)
     18:50, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), τηλεφώνησε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να πάρει εντολές…«Τα τηλέφωνα δεν απαντούν, δεν αποκρίνεται κανείς, το κέντρο είναι νεκρό και όλοι είναι εξαφανισμένοι..». 40 άτομα από την ΜΥΑ αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να πάνε στο ΜΑΤΙ μόνοι τους. Φτάνουν πριν από τις 9 (βράδυ) της Δευτέρας και επιχειρούν μέχρι τα ξημερώματα. «Μέχρι τις 4 το ξημέρωμα Τρίτης, κατορθώνουμε να διασώσουμε πάνω από 470 άτομα και στη συνέχεια, ο αριθμός των διασωθέντων φθάνει τους 700»…..
     Στην ερώτηση δημοσιογράφου: «Που ήταν η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού? », «ρωτήστε τον κ. Καμμένο», ανταπάντησε το βατράχι του λιμενικού…
     Με απλά λόγια……… χωρίς αυτούς τους 40, σήμερα θα μιλούσαμε για πάνω από 500 νεκρούς επιπλέον …..τουλάχιστον !!!!!!!!

  • Όντως, ποιός θα περίμενε πως μια μέρα με αέρα η φωτιά θα πηγαίνει γρήγορα.

   Η πίστη είναι δυνατό πράγμα.

  • Απλώς θα σταθώ στο σχόλιό σας περί άταχτης ρυμοτομίας: πού την είδατε ακριβώς; Η περιοχή αυτή ξεκίνησε να οικίζεται απο την δεκαετία του 50 και του 60, είχε προηγηθεί αναδασμός και οι δρόμοι είναι όλοι κάθετοι και οριζόντιοι. Έχετε πάει να την δείτε καθόλου;

   Κι αν ξαφνιάζεστε σχετικά με την παραπάνω ημερομηνία («μα αφού ήταν παράνομα κτίσματα σε δάσος!»), ρίξτε μια γρήγορη ματιά εδώ:
   http://www.iefimerida.gr/news/433957/voyloste-mati-den-itan-panta-dasos-oi-foto-poy-deihnoyn-tin-poreia-apo-1945-eikones

 5. Οι αρχηγοί πρέπει να παρατηρηθούν, είναι υποχρέωσή τους να το κανουν, μόνο έτσι μπορούν να δείξουν τον σεβασμό τους απέναντι στα θύματα,μόνο ετσι μπορούν να ξεπλύνουν έστω και για μία μέρα τη σάρκα και τα κάρβουνα απο τα χέρια τους, ηταν γυναίκες και παιδάκια ρε ήταν παππούδες και γιαγιάδες, ηταν ολόκληρες οικογένειες ρε αναίσθητοι, τι Σκατα εχει αυτη η καρέκλα τέλος πάντων;
  Τα γαλόνια είναι για Άντρες οχι για κοριτσάκια που κρύβονται πίσω από τη φούστα της μαμάς τους. Ντροπή.

 6. ΘΑ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΩ ΛΙΓΟ !!! ΔΗΛ. ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ? ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ) ΤΙ ΘΑ
  ΠΕΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ «ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ»
  ΜΗΝ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΛΟΙ .ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ? ΑΝΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 10 ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ! ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ- ΜΑΣΟΝΟΙ- ΨΕΥΤΟ ΙΔΕΑΛΙΣΤΕΣ-ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ! ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΙΠΑΤΕ) ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΜΑΣ..ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΛΑΟΣ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΧΤΕΣ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ..ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ Η ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.

 7. Δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, δε ζήτησαν γρηγορα βοήθεια από ΕΕ, δεν ενημέρωσαν κανένα να εγκαταλείψει το μέρος, έλεγαν πώς τη φωτιά την έβαλε ο ΣΚΑΙ, μίλησαν για εμπρησμό χωρίς να βγει ακόμα το πόρισμα της πυροσβεστικής, δεν οργάνωσαν μια προσπάθεια να διασώσουν (με βάρκες ιδιωτικές και όχι μόνο) όσους ήταν στην παραλία, δεν, δεν, δεν.. Και το 1ο πράγμα που έκαναν ήταν να ταξουν θέσεις στο δημόσιο και άλλα φαιδρά. Μιλάμε για 86 νεκρούς και 170 τραυματίες και συμπεριφέρονται κυνικά και ψυχρά λογαριαζοντας μόνο το κομματικό/πολιτικό τους κόστος. Πάντα για αυτούς φταίει κάποιος άλλος! Δηλαδή λίγη τσίπα ρε φίλε, λίγη ντροπή!

 8. ουσιαστικά η περιοχή αυτοεκκενώθηκε κατα 98%.Απο τους 10000 κατοίκους επέζησαν ολοι πλην 80 και τραυματιστηκαν 50 .Αυτο έγινε με ατομικές αποφάσεις του κόσμο (αν και φαινεται οτι η ΕΛΑΣ επαιξε σημαντικό ρόλο) και υλοποιηση με ιδια μέσα.Aν το σκεφτείς δεν το λές και αποτυχία με τις συγκεκριμμένες συνθήκες

  • Τ.Δ. μαλλον το θεωρεις μεγαλη επιτυχια τους 88 νεκρους (μεχρι στιγμης). Με τη δικη σου λογικη και 200 νεκροι επιτυχια θα ηταν. Και 500 νεκροι σχετικη επιτυχια, 1.000 σχεδον επιτυχια και 5.000 μετρια επιτυχια.
   Η αποτυχια ποτε ξεκιναει φιλε μου;;;;

   • Σου διέφυγε η σημασία της λέξης αυτοεκκενώθηκε…Οποτε οποιαδήποτε επιτυχία ανήκει στους ιδιους τους κατοικους και στο αισθημα επιβίωσης..

 9. Κ. ΚΑΠΟΙΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΑΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ (ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ)…ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ…ΑΣΤΟ !!! ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ! ΔΗΛ. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ…ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΜΕ ?? ΑΑΑ ΜΩΡΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΑΓΕ ΠΟΛΥ ! ΟΠΩΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ…ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ. ΠΑΡΕ ΑΛΛΑ 15 ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΚΑΙ 5 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…ΕΛΕΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ F-22 ΓΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ.ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΤΟΣΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΧΑΙΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ !

 10. Αν δεν παραιτούνται τους παραιτει ο λαός μέσω των εκλογών. Και βάζει άλλους – επιλέγοντας πάντα τους σοβαρούς, υπεύθυνους και προνοητικους – από κάθε κόμμα για να κάνουν όπως πρέπει τις δουλειές.
  Μαζί με αυτή την επανάσταση – για τα ελληνικά δεδομένα – δέον να αρχισει και η επανάσταση εναντια στις «ουρές» δλδ τους κλακαδορους των ανίκανων και ξεδιαντροπων λαϊκιστών. Αυτούς τους θρασυτατους που μας ξαναμολανε τις εκαστοτε κυβερνητικές χοντράδες(του τύπου όλα καλά κι ωραία γινανε αλλά φταίνε οι Νεφελιμ και το μαύρο μας το ριζικό) λες και είμαστε εδώ τα κομματικά τους γίδια και μασάμε σανό μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τον ειδικό τύπο, εν προκειμένω με την Π&Δ.

 11. Θεωριες συνομωσιας ! Μαλιστα!!
  Βαλε τις δορυφορικες εικονες που παρουσιαστηκαν,που δειχνουν τα μετωπα ,που ξεκινησαν και ποτε και ασε το κοσμο να κρινει !!

 12. Άσε ρε τρόλ «κάποιος»…Μήπως για τις διαθεσιμότητες των μέσων πυρόσβεσης που ήταν εξαιρετικά χαμηλές πράγμα που κατήγγειλε η ΠΥ το Μάιο φταίνε οι κάτοικοι ?Αντί να αγορασουν λάστιχα και ανταλλακτικά για τα πυροσβεστικά, μοίρασαν 1 δις σε ψηφοθηρικά κοινωνικα επιδόματα.Οι κρουνοί δούλευαν?Υπήρχαν υδατοδεξαμενες στην περιοχή?Τα χορταρια γιατί δεν τα καθαριζε ο δήμος στέλνοντας το λογαριασμό στους αδιάφορους ιδιοκτήτες? Ποιος ανόητος εργολαβος φυτεψε πεύκα εκατέρωθεν της Μαραθώνος αντί να ρωτήσουν ένα δασολόγο?Δεν έπρεπε η αστυνομια να εκκενώσει την περιοχη, ειχαν κάποιο χρονο, 500 παιδακια απο την κατασκηνωση πως πρόλαβαν και έφυγαν?Πότε συνεκλήθη το συμβούλιο πολιτικής προστασίας ?Απ όλο το αρθρο κράτησες τα SMS και μας λες ότι οι κεραίες εγιναν στάχτη και δεν έπιαναν τα κινητα (ψεμα γιατί τηλεφωνουσαν απο τις παραλιες στο λιμενικό παρακαλώντας να τους πάρουν).Όπως πάντα μαζί τα τρώμε, αλλά δεν τα πληρώνουμε ποτέ μαζί .. Αφού λοιπόν έγιναν όλα μια χαρά τίποτα δε χρειάζεται να διορθωθεί ας έχουμε κάθε τρεις και λίγο νέες εκατόμβες.. Φυσιολογικά πράγματα.. Στο κάτω κάτω το σπίτι του γείτονα κάηκε όχι το δικό μας.. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις και νέο σχέδιο πόλεως στην περιοχή με ασφαλέστερη ρυμοτομία.. Λέμε τώρα.. Σε μιαν άλλη χώρα.. Γιατί εδώ μόνο λόγια και υποσχέσεις.. Από πράξεις για να μην επαναληφθεί, μηδέν..

 13. Δυστυχώς η «άγνοια κινδύνου» που διακρίνει την πλειοψηφία των πολιτών κατ’ επέκταση χαρακτηρίζει και τους κυβερνώντες.Διαχρονικά,για να μη παρεξηγούμαι.Η πρότερη εμπειρία μας διδάσκει πως ασχέτως παρατάξεως κυβερνητικής,ανάλογη σύγχυση και καταστροφή θα βιώναμε.
  Ακόμα και εάν λάβουμε τους περί εμπρησμού ισχυρισμούς των αρμοδίων ως αληθείς,εάν προϋπόθεση για να μην καιγόμαστε είναι η μη ύπαρξης εμπρηστών,τότε καλύτερα να το κλείσουμε το κατάστημα και να πάμε για ψάρεμα.

 14. Πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Αθηναίο και τους εμπλεκόμενους αντιδημάρχους.

  Καλό είναι να μην μιλάμε για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων γιατί θα πρέπει να γκρεμιστεί όλο το λεκανοπέδιο εκτός του Παρθενώνα.

  Εκτός και αν…. Εκτός και αν η πολιτεία χρηματοδοτήσει τις κατεδαφίσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων και στη θέση τους ανεγερθούν καλαίσθητα κτήρια με χαμηλό συντελεστή κάλυψης…

  Αλλά αυτό προϋποθέτει ένα άψογο μηχανισμό γραφειοκρατίας σε πλήρη συντονισμό με τις τράπεζες και τους πολίτες. Πράγμα που στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει ούτε το 3000 μ Χ.

 15. Σε ταξίδι στο εξωτερικό πριν ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, είμαστε με τη σύζυγο σε ένα μουσείο. Ξαφνικά αρχίσαμε να ενοχλούμαστε από κάτι επαναλαμβανόμενους ήχους. Σύντομα καταλάβαμε πως έρχονταν απο τα κινητά άλλων τουριστών. Μουρμουρίσαμε κάτι σχόλια τύπου «έλεος, σε μουσείο είμαστε, γιατί δε το βάζουν στο αθόρυβο όπως όλοι μας;», μετά αναρωτηθήκαμε «καλά πολύ περίεργο ring tone δεν είναι αυτό, πρώτη φορά το ακούμε», και κάπου εκεί χτύπησαν και τα δικά μας κινητά (που ήταν στο αθόρυβο), με τον ίδιο πρωτόγνωρο ήχο! Επρόκειτο για επείγον μήνυμα εξαφάνισης παιδιού, και συνοδεύονταν απο φωτογραφία του παιδιού. Είχε χαθεί λεπτά πριν στη περιοχή μας, πέριξ του μουσείου (βρέθηκε λίγο αργότερα).

  Αλλά ο κ. Τζανακόπουλος (που φυσικά δεν έχει ευθύνη για τίποτε), σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου προχθές στη συνέντευξη τύπου/παρωδία είπε περιπαιχτικά και χαιρέκακα: «δεν είχαμε τα κινητά τηλέφωνα όλων των κατοίκων για να τους στείλουμε μήνυμα». Τόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι όλοι τους, που με τις ίδιες τους τις δηλώσεις φανερώνουν το επίπεδο της ανευθυνότητά τους.

 16. Ολα αυτα (μπαχαλο κρατος, ανευθηνοι πολιτες κτλ) ειναι σωστα αλλα
  εδω οπως και στις φωτιες του 2007 πρεπει να μαθουμε την αληθεια
  υπηρχε οργανωμενο σχεδιο εμπρησμων?
  εγω πιστευω πως ναι, δεν ειναι δυνατον να αναβουν 10 εστιες μεγαλης φωτιας
  σε τεραστια αποσταση η μια απο την αλλη απο τσιγαρα
  χωρια οι αντιπερισπασμοι (κινετα-νεα μακρη) για να αποδιοργανωθουν οι πυροσβεστικες δυναμεις
  το ιδιο και το 2007 στη πελλοπονησο

  Ολο αναλωνομαστε στο οτι δεν μπορουμε να προστατευτουμε απο τη φωτια (καλως εν μερει)
  και προσπερναμε το ποιος μας εβαλε φωτια

  Περα απο κομματα (αλλη κυβερνηση το 2007, αλλη σημερα)
  Πρεπει να δουμε ποιος μας πολεμαει
  Ειναι πυρομανεις-ψυχοπαθεις? (λιγο δυσκολο να δρουν τοσο οργανωμενα)
  Ειναι οικοπεδοφαγοι? (εχει πιθανοτητες)
  Ειναι αλλα επιχειρηματικα συμφεροντα? (αποχαρακτηρισμος δασων-ορυχεια)
  Ειναι μυστικες υπηρεσιες εχθρικων μας χωρων?
  Εδω εχει πολυ ζουμι καθως το προαιωνιο εχθρο μας τον ξερουμε
  και για το 2007 υπαρχουν υπονοιες
  φετος ο προαιωνιος εχθρος μας εχει τακιμιασει και με μια αλλη υπερδυναμη
  πολλες οι συμπτωσεις τελευταια

   • 46 εστιες μεσα σε ενα διωρο ειναι ΜΙΑ εστια?
    Καλα τα σεναρια εγινε εκρηξη σε υποσταθμο της δεη, η ο ανεγκεφαλος αγροτης
    εκαιγε τα κλαδια του, αλλα μιλαμε για 46 εστιες σε ΕΝΑ διωρο

    • Προσπερνάω το γεγονός πως ο καθένας βγάζει όσες εστίες πυρκαγιάς θέλει, έχει ακούσει ή τέλος πάντων τον ….. συμφέρουν και σου λέω το εξής:
     1) Ναι υπάρχουν εμπρηστές. Πιάσαμε κανέναν? Πιάσαμε διάφορους συμπολίτες μας με ανεύθυνη συμπεριφορά αλλά κανέναν κανονικό εμπρηστή πιάσαμε? Εδώ και 30 χρόνια. Να πουν συλλάβαμε αυτόν και είναι πράκτορας του τάδε. Μέχρι στιγμής τπτ.
     2) Σε συνέχεια του παραπάνω σε παραπέμπω στο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το διάβασες εδώ? Τι λέει? Ειδικά για τον Υμηττό τι έλεγε? Τα γκαζάκια σε τι παρέπεμπαν? Αυτή η πληροφορία πότε βγήκε? Για συνδύασε το και με αυτό που θυμίζω για τις πυρκαγιές στα νησιά στα 90ς και ειδικά στη Σάμο. Από τους απέναντι ήρθε η επιβεβαίωση. Ε για εξήγησε το μου λοιπόν. Δλδ οι δικές μας αρχές τα καταπίνουν και τα θυμούνται όταν καούν? Ως άλλοθι ίσως για την ανικανότητα τους?
     3) Για πες μου … το 2004 τι φωτιές είχαμε? Μεγάλες. Μήπως ήταν το πλέον ήσυχο καλοκαίρι? Όλως τυχαίως καλοκαιρι ολυμπιακών αγώνων. Τι θαύμα ε? Μήπως υπήρχε και κάποιο συστηματάκι έγκαιρης προειδοποίησης? Από αυτά που «βαράνε» με την απότομη αύξηση θερμοκρασίας? Δορυφορικό? Το οποίο μάλιστα ήταν ακριβό (πόσο άραγε σε σχέση με το αποτέλεσμα?) και δεν ανανεώθηκε η σύμβαση?
     Άρα θέλω να πω καλό το κόλπο με τους Νεφελίμ αλλά να κοιτάμε τα χάλια μας. Από το Μάη θα βάζανε ανέργους στην πυροπροστασία με κοινοφελή εργασία. Οχτάμηνα κοινοφελής. Φύλακες οι περισσότεροι. Για δες πότε βγήκαν τα οριστικά? Την εβδομάδα πριν την καταστροφή. Η αντιπυρική περίοδος πότε είναι? Από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη? Ζήσε Μάη μου. Έγινε η καταστροφή. Δλδ το 8μηνο τους θα είναι και Νοε και Δεκ και γενικά εκτός σαιζόν.
     Για να δούμε τώρα τι θα πουν οι εισαγγελείς? Και τεσπα είσαι κράτος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ … ε πιάσε και κανέναν περίεργο. ΑΤΙΑ είναι?

   • Οι εστίες ήταν τουλάχιστον 2. Αποδεικνύεται εκτός από μαρτυρίες από τα δορυφορικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν – δυστυχώς δεν αναπαράχθηκαν από μερικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της Π&Δ… – αλλά και από εικόνες που λήφθηκαν από πυροσβεστικά α/φη

    • Αν προτιμάτε να ενημερώνεστε απο το Πολιτμπυρο είναι δικαίωμά σας. Εμείς έχουμε ματάκια και βλέπουμε. Λοιπόν…

     https://www.ptisidiastima.com/copernicus-kineta/
     https://www.ptisidiastima.com/attiki-fires-view-from-satellite/

     Οι εικόνες δείχνουν μια ενιαία φωτιά, σε συνθήκες πολύ δυνατού αέρα. Με τόσο αέρα αν οι εστίες ήταν πολλαπλές, θα φαίνονταν ξεχωριστά.

     Μήπως θέλετε τώρα να συζητήσουμε και για τις αποκλειστικές φωτογραφίες φιλοκυβερνητικών «εφημερίδων» που μας πάσσαραν χρησιμοποιημένα γκαζάκια για εκρηκτικούς μηχανισμούς;

     Ας σοβαρευτούμε λίγο.

  • Φυσικά και είναι δυνατό να έχεις πολλαπλές εστίες σε ένα πευκοδάσος. Μια σπίθα αρκεί για να εξαπλωθεί η φωτιά αμέσως και σε μεγάλες αποστάσεις. Διαβάστε λίγα πράγματα για εξάπλωση της φωτιάς σε δάσος με πεύκα και δη υπο συνθήκες υψηλών αέρηδων και θερμοκρασιών, είναι το worst case scenario.

   Φυσικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο εμπρησμού, αλλά πλέον μοιάζει σαν δικαιολογία. Μετά από τόσα χρόνια πυρκαγιών είναι μια φθηνή δικαιολογία, μια καραμέλα των εκάστοτε κυβερνώντων.

 17. Γιατι κανενα μεσο δεν δημοσιευει τις δορυφορικες εικονες με τις εστιες φωτιας που παρουσιαστηκαν επισημος ??????????
  Κανεις δεν τολμησε να τις αμφισβητησει απλα κανουν οτι δεν υπαρχουν !!
  Τα συμπερασματα δικα σας!

 18. Καλημερα και παλι
  Ξαναγραφω την ερωτηση που ειχα κανει σε αλλο αρθρο γιατι ειναι κατι που πραγματικα το εχω απορια.

  Δηλωνω οτι δεν εχω ουδεμια σχεση περι οτιδηποτε πετουμενου γιαυτο και εαν φανει χαζη ερωτηση δειξτε κατανοηση

  Η Ολυμπιακη (η παλια) εαν δεν κανω λαθος ειχε τεσσερα Boeing 747. Δεν ξερω ποσα αλλα 737. Καποια απο αυτα πουληθηκαν και καποια σαπιζουν ή σαπιζαν στο παλιο αεροδρομιο του Ελληνικου.

  Μπορει να μου εξηγησει καποιος γιατι ποτε δεν ακουστηκε ποτε η μετατροπη και εκμεταλευση τους ως πυροσβεστικων; Φανταζομαι πως το κοστος πτησης θα ειναι ενας.

  Ετσι μια απορια που παντα ειχα και που μπορει στους εμπειρους εδω να φαινεται ηλιθια.

  Υ.Γ. Εννοειται πως δεν θεωρω οτι το 747 θα εκανε scooping στη θαλασσα ή σε λιμνη. Δεν ειμαι ΤΟΣΟ γκαου.

  • Η διατήρηση σε χρήση τόσο παλαιών αεροσκαφών και οι μετατροπές που θα χρειάζονταν για κάτι τέτοιο, θα κόστιζαν πολύ περισσότερο στην ΠΑ απο την αγορά και συντήρηση μερικών καινούργιων CL-415.

   Υπάρχει αν δε κάνω λάθος ένα και μοναδικό πυροσβεστικό 747, αλλά πρόκειται για νεώτερο μοντέλο (βασισμένο στο -400F) άρα οι κινητήρες του είναι ακόμα σε χρήση απο πολλές εταιρίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο κόστος συντήρησης. Δεν θα ίσχυε αυτό για ένα -200Β (που έτσι κι αλλιώς σαπίζει χωρις κινητήρες).

   • «θα κόστιζαν πολύ περισσότερο στην ΠΑ απο την αγορά και συντήρηση μερικών καινούργιων CL-415.»
    Συγγνώμη,γιατί θα πρέπει να πληρώσει ἡ ΠΑ την αεροπυρόσβεση;
    Γιατί θα πρέπει να πληρώσει ἡ ΠΑ την Πολιτική Προστασία;
    Και στο τέλος-τέλος,γιατί να μήν δημιουργηθεί ὁ πολυθρύλητος ενιαίος φορέας αεροπυροσβέσεως,υπό το ΥΠΡΟΠΟ,ώστε να δικαιούμαστε και επιδοτήσεως από την Ε.Ε;

    • Καμία απολύτως διαφωνία δεν έχω με ό,τι γράφετε. Ανέφερα τη ΠΑ γιατί υπέθεσα πως σήμερα το κόστος χρήσης των CL-x15 το επωμίζεται αυτή.

     • Και εγώ είμαι βέβαιος ότι ἡ ΠΑ το επωμίζεται,έστω και ἄν λογιστικά εγγράφεται οφειλή του ΥΠΡΟΠΟ προς αυτήν.
      Όμως:
      κατά πρώτον,τα χρήματα ἡ ΠΑ δέν θα τα πάρει ποτέ,αφού όλο και κάποια σεισάχθεια θα επινοηθεί για το ΥΠΡΟΠΟ,αλλά και για το ΕΚΑΒ,ακριβώς όπως έγινε και για το μέγαρο μουσικής.
      Κατά δεύτερον,εμπεδώνεται,ἤ μάλλον έχει ἥδη εμπεδωθεί,όπως φαίνεται στο σχόλιο σας,μία αντίληψη «υποχρεώσεως» της ΠΑ να σηκώνει όχι μόνο το βάρος,αλλά και τα έξοδα της αεροπυροσβέσεως.
      Εκεί ήθελα να εστιάσω,καθώς και να υπενθυμίσω ότι ἡ απουσία μή στρατιωτικού φορέως αεροπυροσβέσεως σημαίνει διαφυγή κοινοτικών επιδοτήσεων.
      Αλλά βέβαια,όταν ἡ έκπτωση του ΦΠΑ σε διαμερίσματα της χώρας χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΠΑ …

    • Οντως, φανταζομαι οτι το να «ξαναζωντανεψουν» τα συγκεκριμενα αεροσκαφη ειναι ασυμφορο/αδυνατο μετα απο τοσα χρονια στην αχρηστια.
     Ομως μου κανει εντυπωση που δεν τεθηκε ποτε το θεμα. Οταν αυτα ηταν ακομη «νεα».

     Ενας αλλος λογος που εχω διαβασει ειναι λεει και το «αναγλυφο της χωρας».
     Δηλαδη, θεωρητικα ας πουμε, εαν ειχαμε τετοια αεροσκαφη, δεν θα μπορουσαν να επεμβουν στις πυρκαγιες της Ηλειας ή προχθες στο Ματι ή παλιοτερα στην Παρνηθα λογω του οτι δεν θα μπορουσαν να κανουν ελιγμους ;
     Δεν λεω να πεταξουν σαν Canadair αλλα….. ξερω γω….. καθολου ;

    • Εύστοχη η αναφορά στο ποιος πληρώνει αν και τελικά όλα στον πολίτη καταλήγουν.
     Τα διάφορα κόστη που προκύπτουν από την χρήση των μέσων της ΠΑ κατ’ απαίτηση άλλων φορέων, θα πρέπει να χρεώνονται στα αντίστοιχα υπουργεία (π.χ. οι αεροδιακομιδές ασθενών στο υπ. υγείας) ώστε να αποκτήσουν όλοι «αίσθηση» του μεγέθους του κόστους και να προσπαθούν να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ή/και να εξετάζουν συνεχώς εναλλακτικές λύσεις ελαχιστοποίησης του κόστους και βελτιστοποίησης του αποτελέσματος.
     Τώρα όλοι κομούνται τον ύπνο του δικαίου και κανένας δεν ξεβολεύεται από αυτό που (δεν) κάνει καθημερινά.

  • Νομίζω τα κόστη μετατροπής, συντήρησης αεροσκαφών των τύπων αυτών είναι απαγορευτικά για την ΠΑ. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα συγκεκριμένα είναι μάλλον ακατάλληλα για την Ελλάδα όπου η θάλασσα είναι πάντα δίπλα, οπότε η παραγωγικότητα στο κατασβεστικό έργο πετυχαίνεται με συνεχείς ρίψεις και ανεφοδιασμούς από τη θάλασσα.

   • Υπάρχει ομως το ενδεχόμενο να μην μπορεί να επιχειρήσει κανένα εναέριο μέσο(άνεμοι ,καπνός κλπ).Φυσικά ισχύει οτι κάτι τέτοιο ισχύει νύχτα.Αρα και 50 αεροπλανα και ελικόπτερα να εχεις μπορείς να μείνεις χωρις εναέρια.

   • Ισως μια λυση στο θεμα του κοστους να ειναι και αυτο που λεει ο ΑΧΕΡΩΝ.
    Εαν θα μπορουσαμε να παρουμε κι επιδοτησεις απο Ε.Ε. γιαυτο το λογο, ισως θα ηταν πιο ευκολο να γινει.
    Δε ξερω ρε παιδια… φφφ

 19. Πολυ σωστο Αρθρο μονο που δεν εχετε την παραμικρη ιδεα γιατι μιλατε………….
  1. εχετε ιδεα απο τισ κατασκηνωσεισ εχετε παει ποτε? η απλα ακουσατε μια μπουρδα που ειπε καποιοσ και απλα τη ξαναγραφετε? Ξερετε ψαξατε η οχι? Γνωριζεται οτι στισ κατασκηνωσεισ εδω και πολλα χρονια υπαρχοχουν ανθρωποι που ξερουν εχουν εκπαιδευτει και εχουν εκενωσει τισ κατασκληνωσεισ δεκαδεσ φορεσ? οτι εχουν π[αντα ετοιμα οχηματα? οτι η κατασκηνωσεισ εκκενωνονται καθε φορα που υπαρχει φωτισ οπουδηποτε οχι μονο κοντα οχι μονο να απειλουνται αλλα σε ολη τη περιοχη ασχετα με το που ειναι η φωτια εκκενονωνται κατευθειαν, ξερετε οτι μιλαμε για μερικεσ δεκαδεσ μονο ανθρωπουσ που εκκνωνουν καθε καλοκαιρι τουλαχιστον 2-3 φορεσ τισ κατασκηνωσεισ πολλεσ πολλεσ ωρεσ πριν καν υπαρξει η οποιαδηποτε απειλη?
  τα ξερε η απλα ακουσατε μια μπουρδα και τη γραφετε
  2. γνωριζεται καθολου τισ διαδικασιεσ αποστολησ sms απο τισ εταιριεσ σε ποιουσ, σε ποια κινητα , σε ποιεσ κυψελεσ με οιανου την εντολη, και τι να γραφει τι μνμ? ετσι γινονται οι εκκνωσεισ πουθενα στο κοσμο? τι θα φραφει το sms τραβατε φυγετε? προσ τα που ? σε ποια εξοδο? σε ποια σημεθια συγκεντρωσησ? με ποια λεοφορεια? τα γραφετε σοβαρα

  3. καταλαβετ οτι σε λιγοτερο απο μιαμιση ωρα απομακρυνθηκαν απο την περιοχη 19.000 ατομα απο τουσ 20.000 κατοικουσ, και μαλιστα σε πυρκαγια που …αν ακουσατε την αναλυση τησ πυροσβεστικησ…αν ακουσατε καμια λεξη απο τη συνεντευξη…..ετρεχε πιο γρηγορα απο το βαδισμα ενοσ μεσο ανθρωπου μεσησ ηλικιασ???? το καταλαβατε οτι εφυγαν σχεδον 20.000 ανθρωποι απο εκει με οχηματα?
  4. στο αμβουργο δε γνωριζετε οτι επληξε τα αναχωματα ολοκληροσ κυκλωνασ ο οποιοσ ηξεραν μερεσ ολοκληρεσ οτι ερχεται, και η καταστροφη συνετελεστηκε σε 3 24ωρα και οχι σε μια ωρα? τισ παραδειγμα ηταν αυτο ποια η συσχετιση?
  αμβουργο μερεσ ολοκληρεσ ηξεραν για το κυκλωνα..εκκενωσαν 10.000 πνηγικαν 315
  ματι .ειχαν 1 ωρα…εκκενωσαν 20.000 χαθηκαν 88……………….ετσι θα το παμε?

  σοβαρευτευτε

  • Πρώτον, μάθετε να γράφετε Ελληνικά, είναι πολύ κουραστικό να διαβαζει κάποιος τέτοια κείμενα.

   Δεύτερον, μη πιστεύετε τις μπούρδες του κάθε τυχάρπαστου που έμεινε 2 χρονάκια στο Αιγάλεω και νομίζει πως κάτι κατάφερε στη ζωή του (πέραν του ότι παίρνει μια καλή μισθάρα απο εμάς τα κορόιδα, που ομολογουμένως είναι ένα κάποιο κατόρθωμα). Το νούμερο των 20.000 κατοίκων που εκκενώθηκαν είναι εντελώς, μα εντελώς ΑΒΑΣΙΜΟ και ΓΕΛΟΙΟ.

   Ο Δήμος Νέας Μάκρης έχει 15.000 κατοικους. Ο Δήμος Ραφήνας 20.000 και η ίδια η Ραφήνα μόλις 12.000. Και μας λέει ο κυβ. εκπρόσωπος πως απο το Μάτι εκκενώθηκαν 20.000 κάτοικοι; Και το τρώμε αμάσητο;

   Πέραν αυτού, για τα SMS κάνετε απολύτως μα απολύτως λάθος. Ζούμε στο 2018, οι εταιρίες μπορουν να κάνουν τριγωνισμό με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, και να στείλουν μήνυμα σε όσους είναι νότια να φύγουν σε νότια κατεύθυνση, σε όσους είναι βόρεια να πάνε βορειότερα και ου τω καθεξής. Δεν είναι επιστημονική φαντασία αυτό, γίνεται ήδη, αρκεί να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος και να το κάνει.

   (και γίνονται και λάθη. Εδώ στη Π&Δ διαβάσαμε προ λίγων μηνών για ένα «λαθάκι» στη Χαβάη, όπου όλοι πήραν μήνυμα για επικείμενο πυρηνικό βομβαρδισμό — με τέτοιο σύστημα έγινε)

   • Ο παραπάνω γράφει 10.000, ο παρακάτω γράφει 20.000. Σε κάθε περίπτωση πανηγύρια που χάθηκαν μόνο τόσοι και σώθηκαν όλοι οι άλλοι Αθηναίοι. Λες και μπορεί να ξέρει κανείς πραγματικά πόσοι ήταν εκεί.
    Ο παραδίπλα σκούζει για τις δορυφορικές φωτό που κρύβονται από τους κακούς. Λες και τόσα χρόνια χρόνια δεν έχουν λόγο και οι εμπρηστές. Ειδικά φέτος τους μάθαμε. Τη δεκαετία του 90 όταν κατάκαιγαν την Σάμο για αντίποινα …. οι γνωστοί που ήταν? Αλλά μετά από 20 χρόνια βγήκε ο δικός τους(ο κολλητός της Τανσού με τα πατομπούκαλα) και το είπε και μόκο οι …. πολοτικώς ορθοί.
    Σε κάθε περίπτωση παραθέτω το παρακάτω
    http://www.kathimerini.gr/977207/article/epikairothta/ellada/an8rakes-ta-peri-organwmenoy-sxedioy Βέβαια αυτοί μάλλον «σχετίζονται» με «ΣΚΑΕΙ» που «έβαλε» τις φωτιές.
    Ο πιο κάτω πάλι «απειλεί» επιμελώς …. Νταντα πτησούλα που λες τέτοια. Όλοι είστε άσχετοι. Εγώ μόνο ξέρω την αλήθεια.
    Είπαμε θα λέγεσαι Μαρία. Είπαμε έγιναν σωστά όλα αλλά φταίνε οι Νεφελίμ, τα ρυπαρά γένη και ο Πούτιν. Τι δεν καταλαβαίνεις? Α και οι οικοπεδούχοι με τα αυθαίρετα. Μοοόνο αυτοί. Κανείς άλλος. Τι δεν κατανοείς? Είπαμε εδώ θα λέγεσαι Μαρία.
    Αυτό με το Τζανακό δεν το ήξερα. 2 χρόνια ή 8 μήνες? Πως άντεξε ο καημένος πάντως?

   • Ας επικεντρωθουμε σε αυτά που λέει ο φίλος τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και όχι στον τρόπο που εμφανίζονται.
    Έχει απόλυτο δίκιο, η εκκένωση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση και πρέπει να γίνεται οργανωμένα. Αν οι δήμοι έκαναν τακτικά ασκήσεις εκκένωσης και ο καθένας ήξερε που να πάει ίσως ήταν χρήσιμο. Τώρα ίσως να δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα και πανικό.
    Να ξαναθυμίσω επίσης ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν και το ρεύμα είχε διακοπεί, καθώς κεραίες κινητής τηλεφωνίας και κολώνες της ΔΕΗ είχαν παραδοθεί στις φλόγες.
    Θέλω να θυμίσω την τραγική περίπτωση στις πυρκαγιές του 2007, όπου νεαρή μητέρα με τα 4 παιδιά της έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να εκκενώσουν το σπίτι τους το οποίο τελικά έμεινε ανέπαφο από τη φωτιά.

 20. Μήπως αντί του εθνικού μας σπορ – blame game – να γράφατε κανένα άρθρο για τις τυχόν τεχνολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στη χώρα μας στη μάχη κατά των πυρκαγιών; Η Ελλάδα δυστυχώς έχει τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα αλλά φαίνεται ότι πολύ λίγα αλλάζουν τουλάχιστον εμφανή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δασικές πυρκαγιές. Μερικά από αυτά ίσως η εγκατάλειψη των αντιπυρικών ζωνών, του συστήματος MAFFS από τα C-130, ο τερματισμός και στη συνεχεία η επανέναρξη της χρήσης των CH-47D για αεροπυρόσβεση με κάδο κλπ. Ίσως η συμπερίληψη το απόψεων Ελλήνων και Ξένων ειδικών θα ήταν επίσης χρήσιμη.

 21. Και μερικά στοιχειώδη – προτάσεις ενός αφελούς:
  1. Κατάργηση των πάσης φύσεως πολυπρόσωπων «συντονιστικών» οργάνων, που απλώς ροκανίζουν το χρόνο και αποβλέπουν στη διάχυση και τον επιμερισμό (δηλαδή τελικά τη ματαίωση) της ευθύνης. Η διαχείριση κρίσεων δεν είναι φαινόμενο δεκτικό οργάνων «κορπορατιβίστικης» συγκρότησης (εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, της αρμόδιας περιφέρειας, των δήμων, των «παραγωγικών τάξεων», των «μαζικών φορέων» κλπ.). Αυτό το μοντέλο, άλλοθι για κάθετες δομές εξάρτησης όλης της κοινωνικής ζωής από την κορυφή της κρατικής πυραμίδας ή από εγκαθέτους της (και πάντως από τον κομματικό χώρο), που επινοήθηκε από τον Μουσσολίνι και μέσω Περόν εισήχθη στην Ελλάδα δια του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει πεθάνει (η ιδέα της μαθήτριας του Ανδρέα και υποδειγματικής spin doctor Α. Διαμαντοπούλου – στο αρχικό σ/ν για τα ΑΕΙ που την εκτόξευσε σε αδικαιολόγητη πανελλήνια φήμη – να διοικούνται παρασκηνιακώς τα Πανεπιστήμια από «Συμβούλιο» με συμμετοχή περιφερειαρχών, δημάρχων, επισκόπων, ραββίνων, επιμελητηρίων, σωματείων, ΤΕΕ, δικηγορικών συλλόγων κλπ κλπ, ιδέα που απερρίφθη πανηγυρικά, ήταν ο τελευταίος σπασμός του νοσηρού αυτού συστήματος στην Ελλάδα). Παντού αυτή η μορφή οργάνωσης εγκαταλείπεται (βλ. π.χ. κατάργηση τοπικής γερουσίας του Ομοσπόνδου Κρατιδίου της Βαυαρίας στη Γερμανία προ ετών δια δημοψηφίσματος, ενός «συμβουλευτικού» τοπικού νομοθετικού σώματος συγκροτουμένου από εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, θρησκειών, σωματείων εργατικών/επιστημονικών/ιδεών/προσωπικών επιλογών κλπ). Η σύγχρονη δημοκρατία απαιτεί ΜΟΝΟ εκλεγόμενα αντιπροσωπευτικά σώματα και εντολοδόχους αυτών εκτελεστικούς με διερυμένες κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες, σε όλα τα επίπεδα, όχι σώματα ή όργανα συγκροτούμενα από εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, ιδεών κλπ.
  2. Επάνοδος στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, με κατάργηση των χαωδών περιφερειών και επάνοδο στις νομαρχίες (που καθιστούν δυνατή την εποπτεία) και στο νομάρχη που λογοδοτεί στον πρωθυπουργό, και απολύεται πάραυτα από αυτόν αν αποδειχθεί ανεπαρκής. Να επανεξετασθεί η συγκρότηση αχανών δήμων (μέχρι και ένας νομός = ένας και μόνο δήμος, εκεί φθάσαμε …). Θυμάμαι το 1978, με το σεισμό της Θεσσαλονίκης, την εν μία νυκτί συγκρότηση της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος) από τον Κ. Καραμανλή, η οποία έκανε τον ανεπανάληπτο άθλο να απογράψει (με λεπτομερέστατη έκθεση εκτίμησης βλαβών) εντός ελαχίστων εβδομάδων όλα ανεξαιρέτως τα οικοδομήματα των πληγεισών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, και παραμένει έως σήμερα (παρά τη μέχρι προ δεκαετίας πλημμελή μηχανοργάνωση) η πλέον συνεπής, φιλική προς τον πολίτη, αξιόπιστη δημόσια υπηρεσία που έχω γνωρίσει (για κάθε οικοδομή πλήρως τεκμηριωμένος φάκελος), μια πραγματική «χρονοκάψουλα» από μια εποχή όπου η δημόσια υπηρεσία και έκαστος λειτουργός της δεν ήταν ένας ανεπαρκής δυνάστης του πολίτη, αλλά λογοδούσε σε οργανωμένη κρατική ιεραρχία και είχε συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης και αποστολής.
  3. Άμεση ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ σχεδίων πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης για κάθε δήμο της χώρας, και για τα ενδεχόμενα πυρκαϊάς, σεισμού, πλημμύρας, και βέβαια πολέμου (βομβαρδισμού ή επέλασης εχθρικών στρατευμάτων προς κατάληψη των οικείων περιοχών), με συμμετοχή και δικαίωμα αρνησικυρίας επιτελούς των ΕΔ με σχετική εμπειρία. Νομοθέτηση της σχετικής υποχρέωσης.
  4. Άμεση συγκρότηση (ή επικαιροποίηση) οργανογράμματος για ΕΦΑΡΜΟΓΗ σχεδίων πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης: ΠΟΙΟΣ κάνει ΤΙ, σε ΠΟΙΟΝ αναφέρεται, από ΠΟΙΟΝ λαμβάνει διαταγές, και επομένως ΠΟΙΟΣ ευθύνεται για κάθε πράξη ή παράλειψη. Αυτό το σύστημα «φταίει η κυβέρνηση, φταίει η περιφέρεια, φταίει ο δήμαρχος, φταίει ο στρατός, φταίει ο περιπτεράς της γωνίας» έχει πεθάνει!
  5. Αποδέσμευση των ΕΔ από τα συνθλιπτικά καθήκοντα πολιτικής προστασίας, που γονατίζουν τις ΕΔ, καταπονούν αφόρητα τα μέσα (που ΔΕΝ θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου με τέτοιο peacetime utilization) και υφαρπάζουν πόρους προϋπολογισμένους για την άμυνα της χώρας προς κάλυψη άλλων αναγκών (για τις οποίες τα προς διανομή μποναμάδων υπέρ-το-προϋπολογισθέν πλεονάσματα αρκούν). Η πτώση των τριών ε/π του ΕΚΑΒ και το αεροπορικό δυστύχημα Κρανιδιώτη επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη έδωσαν την αφορμή για μεταφορά όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στις ΕΔ. Πρόκειται για λάθος, το οποίο εκτός των άλλων μας στερεί πολύτιμους πόρους απο την ΕΕ, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Αχέρων παραπάνω.

Comments are closed.