Γιατί το AESA στα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V είναι εκ των ων ουκ άνευ;

48
Τοποθέτηση AN/APG-83 σε F-16C, photo: Bobbi Zapka
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 283
  •  
  •  

 

H απόφαση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 είναι ουσιαστικά το πρώτο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας μετά από 12 συναπτά έτη. Η υλοποίησή του θα αποδώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία 85 υπερσύγχρονα μαχητικά, με προηγμένο υπολογιστή, εξελιγμένο Link 16 αλλά και το σημαντικότερο, ένα radar AESA, ίσως το πρώτο που θα μπει σε υπηρεσία στο Αιγαίο, αν καθυστερήσουν -ή/και ανασταλούν- οι παραδόσεις των τουρκικών F-35A.

AN/APG-68(V)9

Τα ελληνικά F-16C/D Block 52+/Block52+Adv έχουν ένα από τα καλύτερα “συμβατικά” radar σε μαχητικό αεροσκάφος σήμερα, το εξαιρετικό AN/APG-68v9. To v9 είναι η τελευταία εξέλιξη του αρχικού AN/APG-68 με μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα SAR. Επίσης, έχει αυξημένη αξιοπιστία σε σχέση με τα αρχικά μοντέλα, ενώ είναι συμβατό με όλα τα προηγμένα ατρακτίδια σκόπευσης και όπλα. Η Πολεμική Αεροπορία όμως επέλεξε την αντικατάστασή του με το AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar). Δεν ήταν η μόνη, καθώς πριν από αυτή το SABR είχε επιλεγεί από όλες τις αεροπορίες που αναβαθμίζουν τα αεροσκάφη τους σε F-16V. Ας δούμε τους λογους…

Καταρχάς, ένα AESA μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει πως ένα αεροσκάφος ενώ βρίσκεται σε αποστολή κρούσης σε χαμηλό ύψος, και το ραντάρ εκτελεί λειτουργίες αέρος-εδάφους, ταυτόχρονα μπορεί και να εκτελεί σάρωση για να εντοπίσει μαχητικά αναχαίτισης σε λειτουργία αέρος-αέρος! Αν και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μαχητικά όπως το F-35A, που ο χειριστής μέσω fusion έχει διαθέσιμη όλο τον όγκο της πληροφορίας μπροστά του, στην τεράστια οθόνη, ας σκεφτούμε τι μπορεί να προσφέρει στα διθέσια F-16D Missionized αεροσκάφη της ΠΑ, σε αποστολές κρούσης, που ο ένας χειριστής αντιμετωπίζει στόχους και απειλές στο έδαφος, και ο άλλος μπορεί ταυτόχρονα να στοχοποιεί και να πλήττει εχθρικά αεροσκάφη. Κι όλα, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει κάποιον διακόπτη στο ραντάρ από Α2Α σε A2G…

Τοποθέτηση AN/APG-83 σε F-16C, photo: Bobbi Zapka

Και στα μονοθέσια F-16C το AN/APG-83 SABR έχει να προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες, ειδικά με την νέα κεντρική οθόνη 6Χ8” που θα φέρει την αποτύπωση της τακτικής κατάστασης σε πρωτόγνωρα επίπεδα για το αεροσκάφος.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε πως το AN/APG-83 SABR έχει μεγαλύτερη ακτίνα αποκάλυψης από τα AN/APG-68ν9, συνεπώς υπάρχει και μια αναβάθμιση των ικανοτήτων εντοπισμού των εχθρικών αεροσκαφών. Ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου, τα ελληνικά F-16 θα έχουν την δυνατότητα να στοχοποιούν τα τουρκικά F-16 σε μεγαλύτερη απόσταση. Καθώς όμως η ικανότητα αυτή δεν έχει ίσως και τόσο μεγάλη αξία σε ένα κορεσμένο περιβάλλον από μέσα εντοπισμού όπως το Αιγαίο, θα πρέπει να πούμε πως τα AESA είναι αξεπέραστα στον εντοπισμό στόχων που πετούν πολύ κοντά στο έδαφος, καλυπτόμενα από τις εδαφικές εξάρσεις. Αυτό θα είναι το προφίλ πτήσης τουρκικών F-16, που θα προσπαθούν να πλησιάσουν αρκετά στους στόχους τους πετώντας χαμηλά, και μετά με απότομη άνοδο να εξαπολύσουν τα έξυπνα όπλα τους (πχ SOM) και να επιστρέψουν. Εκεί τα AN/APG-83 SABR θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, που ίσως κάνει την διαφορά μεταξύ της προσπάθειας αναχαίτισης και της επιτυχούς αναχαίτισης (και κατάρριψης)…

Το AN/APG-83 προέρχεται από το AN/APG-81 του F-35, ένα από τα κορυφαία ραντάρ AESA σήμερα. Αν και η διάμετρος της κεραίας του AN/APG-83 SABR είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του AN/APG-81, εντούτοις μοιράζεται όλες τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο ραντάρ του F-35. Αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό, είναι αν το AN/APG-83 SABR μπορεί να εκτελέσει αποστολές ηλεκτρονικής “κρούσης”, μια λειτουργία του AN/APG-81 που ουσιαστικά μετατρέπει την στοιχειοκεραία του σε ένα τεράστιο πομπό που μπορεί να παρεμβάλει με μεγάλη ισχύ εχθρικά συστήματα συλλογής πληροφοριών. Η ηλεκτρονική κρούση είναι μια από τις πολλές νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα ραντάρ AESA. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την Northrop Grumman πως το AN/APG-83 SABR έχει αυτή την δυνατότητα. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τις δυνατότητες AN/APG-81 στην ηλεκτρονική κρούση.

 

Οι ανώτερες επιδόσεις του AN/APG-83 SABR συνοδεύονται και από κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος, καθώς καταργούνται οι μηχανικές διατάξεις που περιστρέφουν το ραντάρ, ενώ ο περίφημος MTBF (Μέσος Χρόνος Μεταξύ Βλαβών) αυξάνεται θεαματικά, μειώνοντας τις απαιτήσεις συντήρησης, αυξάνοντας την διαθεσιμότητα και μειώνοντας το κόστος συντήρησης.

Στα ελληνικά F-16V, το AN/APG-83 SABR σε συνδυασμό με τον προηγμένο υπολογιστή θα κάνει πραγματικά την διαφορά, αναγνωρίζοντας στόχους και εμπλέκοντάς τους με τα κατάλληλα όπλα. Μαχητικά που θα πετούν σε όλο το Αιγαίο, θα μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω Link 16 το ένα στο άλλο αλλά και στα κέντρα διοίκησης.

AN/APG-83 SABR

Κάτι που δεν είναι αρκετά κατανοητό, είναι η ικανότητα των ραντάρ AESA να μην προειδοποιούν τα εχθρικά συστήματα RWR. Καθώς τα AESA μπορούν να αλλάζουν τις παραμέτρους λειτουργίας τους συνεχώς και μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο, τα συστήματα RWR του εχθρού δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν το σήμα και να το κατατάξουν ανάμεσα στις “απειλές”. Ακόμη κι αν το κάνουν, τα περισσότερα συστήματα ECM δεν μπορούν να παρεμβάλουν αποτελεσματικά ένα ραντάρ AESA. Ακόμη κι αν το κάνει, το ραντάρ AESA μπορεί να γίνει ένας τεράστιος δέκτης, και με την βοήθεια του συστήματος ECM/RWR του αεροσκάφους να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια την πηγή της παρεμβολής. Οι δυνατότητες των ραντάρ AESA δεν εξαντλούνται εδώ, καθώς η κεραία AESA με κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα, μέχρι και να γίνει WiFi hotspot, προσφέροντας ασφαλείς επικοινωνίες μέσω Link 16!

Τοποθέτηση AN/APG-83 SABR σε F-16C της USAF

Θα κλείσουμε το θέμα με μια ακόμη πληροφορία, που δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητή. Η αντικατάσταση ενός συμβατικού ραντάρ μηχανικής σάρωσης με ένα AESA, όπως για παράδειγμα τα AN/APG-83 σε ένα παλαιότερο μαχητικό, μειώνει δραστικά το RCS του μαχητικού, καθώς οι κεραίες μηχανικής σάρωσης αυξάνουν δραματικά το RCS, ενώ αντίθετα τα AESA δεν δίνουν τόσο μεγάλο στόχο. Συνεπώς, τα ελληνικά F-16V θα έχουν μειωμένο RCS σε σχέση με τα υπάρχοντα F-16C/D.

Το θέμα είναι σημαντικό, και φυσικά δεν μπορεί να εξαντληθεί από μια απλή συνοπτική δημοσίευση. Θα επανέλθουμε και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, αλλά και μέσα από το site μας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 283
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Αυτη η αναβαθμιση ειναι σαν να παιρνουμε πραγματικα 123 καινουργια μαχητικα με λιγοτερο απο 1,5 δις ευρω. Ποιο value for money δεν παιζει να εχει υπαρξει σε ολες τις αεροποριες του κοσμου, και το αστειο ειναι οτι
πολλοι σε πολλα σαιτ αρθογραφοι και σχολιαστες την λοιδορουσαν.
Δεν ειναι μονο το 52+ που γινονονται viper (85 αεροπλανα)
ειναι και τα απλα 50αρια που γινονται 50+ (38 αεροπλανα) με τα περισσεουμενα απαρτια
Το βελγιο συζητα για 34 F35 με περιπου 5,5 δις ευρω
10-12 F35 το πολυ θα αγοραζαμε

ginnhs
Guest
ginnhs

Μεχρι να δεις το f16IN και το πως η ινδια θα παρει πρακτικα ΝΕΑ μαχητικα σε λιγοτερη τιμη ανα μοναδα..

ivychris
Guest

Το value for money καθορίζεται συγκριτικά πάντοτε όχι με τι παίρνεις, αλλά αν αυτά που παίρνεις καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΠΑ (στο χρόνο που πρέπει) και όχι του ΥΠΟΙΚ… Για αρχή, τα 85 Vipers προορίζονται για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο ή μήπως για πιο ουσιαστικό & στρατηγικό ρόλο? Τα 38 Block 50 γιατί δεν αναβαθμίζονται σε 50+ ADV ή πόσα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν? Τα 30 θα μπορούσαν, έτσι ώστε να σχηματίσουν 2 μοίρες αναχαίτισης, ισοδύναμων δυνατοτήτων με του αντιπάλου και χωρίς να καταπονούνται τα Vipers? Tα 8 block 50 που περισσεύουν δεν θα έπρεπε να αναβαθμιστούν σε Vipers, έτσι… Read more »

kkalev
Member
kkalev

Μιας και θέσατε το θέμα, υπάρχει ένδειξη για το μέγεθος μείωσης του RCS από τη χρήση του SABR; Επίσης υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ενσωμάτωση των τελευταίων πορεμβάσεων Have Glass στα αναβαθμιζόμενα F-16; Ο συνδυασμός τους σίγουρα θα δημιουργήσει ένα στόχο με πολύ μικρότερη υπογραφή στο ραντάρ κάτι που μπορεί να αποβεί καθοριστικό σε αναμετρήσεις BVR με τα Τουρκικά F-16. Προσωπικά πάντως θεωρώ δεδομένο ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία που θα αναπτύξει στα πλαίσια του TF-X για την αναβάθμιση των F-16, αν μη τι άλλο προκειμένου να έχει ομοιογενή εξοπλισμό, να μειώσει το τεχνολογικό ρίσκο και να επιτύχει οικονομίες… Read more »

mustarda
Member
mustarda

Πριν η μετά την παρθενική πτήση του TF-X SD (super-duper);
Το GaN AESA θα είναι της ASELSAN ή θα καταδεχθούν να το προμηθευτούν απο τους κακούς δυτικούς;

Gunner
Member
Gunner

Δεν βλέπουμε τίποτα για τα συστήματα αυτοπροστασίας, για ατρακτίδια σκόπευσης, για ατρακτίδια IRST, για σύγχρονα όπλα. Καλό το ραντάρ και το Link16 αλλά δεν φτάνουν. Αντιλαμβάνομαι ότι κάνουν ότι μπορούν με όσο το δυνατόν λιγότερα, όμως πρέπει να πέσουν και άλλα χρήματα στα F-16 και μάλιστα άμεσα.

Painter
Guest
Painter

Έστω ότι μια Ελληνική εταιρία (πχ Intrakom) κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F1821 και εκτός από εγχώρια χρήση πουλάει μαχητικά στην παγκόσμια αγορά συμπεριλαμβανομένων της αλβανίας και της FYROM. Εν το μεταξύ έχει και ένα εργοστάσιο παραγωγής στην FYROM. Αυτά είναι τα δεδομένα. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει ποτέ περίπτωση η εταιρία να πουλήσει ανώτερα μαχητικά στην αλβανία και να διακινδυνεύσει το εργοστάσιο της που της εξασφαλίζει έσοδα από την παγκόσμια αγορά; Εδώ πληρώνουν τρελά ποσά σε ασφαλιστικές καλύψεις για να μειώσουν το ρίσκο από ατύχημα. Έτσι εξηγείται γιατί δεν δίνουν IRST , γιατί το link16 που δίνουν δεν έχει δυνατότητα μεταφοράς… Read more »

ariseagle
Member

Πολύ σωστά όσα γράφετε. Γνωρίζουμε αν στα διθέσια F-16 θα τοποθετηθούν CPD και στην πίσω θέση, ώστε να εκμεταλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του αεροσκάφους; Επίσης γνωρίζουμε εάν θα μπουν και JHMCS στην πίσω θέση; Στο σενάριο που περιγράφετε πιο πάνω οι δυνατότητες fire and forget από την πίσω θέση θα είναι πραγματικά αξεπέραστες…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

To οτι απλωνουμε χρονικα το προγραμμα (2028) λογω αδυναμιας οικονομικης (και τεχνικης ΕΑΒ) και οταν θα παραλαμβανουμε το τελευταιο (στην καλυτερη περιπτωση) εκσυγχρονισμενο α/φος,αυτο θα εχει συστηματα ΗΔΗ δεκαετιας,μας προβληματιζει?

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Τεχνολογικό άλμα λέγεται η περίπτωση της αναβάθμισης σε F16V. Και επειδή η εκπαίδευση θα είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και πολύ απαιτητική θα πρέπει να εμπλακούν οι καλύτεροι πιλότοι, μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι/ηλεκτρονικοί. Από κει και πέρα, η εκπαίδευση θα αποκαλύψει νέες τακτικές και δυνατότητες. Θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιωθούν και για αυτό το λόγο δεν χρειαζόταν να παραδοθούν μονοκοπανιά όλα τα F16V μέσα σε 4-5 χρόνια. Ας κάνει η Τουρκία ότι γουστάρει με τα λεφτά της: R&D για stealth μαχητικό ή ότι άλλο θέλει. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων όλο αυτό το φαραωνικό σχέδιο που δεν βγάζει πουθενά.… Read more »

kkalev
Member
kkalev

To Lavi αποτέλεσε τελικά μία από τις οδούς για την είσοδο του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και τη δημιουργία μίας στρατιάς μηχανικών στους αντίστοιχους τομείς; Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει πολλές επιτυχίες στην πορεία ανάπτυξης εγχώριων οπλικών συστημάτων με όλο και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και τεχνολογία και ένα σαφές πλάνο. Ακόμα και αν το TF-X δεν μπει τελικά σε παραγωγή είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα επιτρέψει την ανάπτυξη μίας σουίτας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας όπως ραντάρ AESA GaN, υπολογιστή αποστολής, εξελιγμένο cockpit, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, αισθητήρες IR (ήδη διαθέσιμοι στο Aselpod) τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε άλλες ανάγκες… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Δεν διαφωνώ απαραίτητα, αλλά όταν θα πάψουν να τρέχουν με 10% ανάπτυξη και κατέβουν στο 2% ή ακόμα χειρότερα σε αρνητικούς ρυθμούς τότε θα αναγκαστούν να τα ρίξουν όλα στις καλένδες.

Το πόσο ολοκληρωμένη είναι η τουρκική τεχνολογία το είδαμε με την αγορά Kornet και Jevelin. Γιατί δεν αρκέστηκαν στα τοπικά παραγόμενα;

Τεσπα, διακρίνω μια αμετροέπεια όμοια με την δικιά μας των 00s, εμείς τα κάναμε διακοποδάνεια οι Τούρκοι τα κάνουν R&D, αλλά μην δουλευόμαστε, η Τουρκία είναι πολύ μικρό μέγεθος για να έχει ταυτόχρονα αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, ναυπηγική βιομηχανία, διαστημικό και πυρηνικό πρόγραμμα.

kkalev
Member
kkalev

Νομίζω ότι δεν έχουμε καταλάβει σε τι τάξης μέγεθος έχει εξελιχθεί η Τουρκία. Σε Ευρώ η βιομηχανική παραγωγή της το 2016 ήταν στα επίπεδα της Ισπανίας και ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ από το επίπεδο που είχε το 2002. Κανένας δε θα ισχυριστεί ότι παράγουν τα τελειότερα οπλικά συστήματα. Οφείλουμε όμως να αποδεχτούμε ότι διαθέτουν ναυπηγική βιομηχανία, βιομηχανία τροχαίου υλικού, κατασκευάζουν ολόκληρη οικογένεια από πυραύλους (αντιαρματικούς, αντιπλοϊκούς, cruise, υπό ανάπτυξη αέρος/αέρος, βαλλιστικούς), UAV, ραντάρ (με αναπτυξιακή δραστηριότητα στην κατηγορία των AESA τεχνολογίας GaN) και κάθε χρόνο ανεβαίνουν και ένα ακόμα σκαλοπάτι από πλευράς πολυπλοκότητας συστημάτων. Η βιομηχανική υποδομή, η τεχνογνωσία και οι μηχανικοί είναι… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Δεν θα ήταν πολύ οικονομικότερο και δεν θα απέδιδε ταχύτερα χρονικά να επενδύσουν απευθείας σε αυτούς τους τομείς αντί να κατευθύνουν τιτάνιους οικονομικούς πόρους σε ένα φαραωνικό έργο;;;

mustarda
Member
mustarda

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε τροχιά αυτονομίας. Θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη και να συνδιαλέγεται ίσος προς ίσο με τους μεγάλους. Το TF-X SD (Super Duper) δεν το θέλει ως όχημα τεχνολογίας άλλα ως όχημα αυτονομίας και ως τέτοιο -αν δεν αλλάξει κάτι στο όραμα που έχουν οι τούρκοι – θα προχωρήσουν στην προσπάθεια ανάπτυξης του. Τώρα,αν θα γίνει “μαύρη τρύπα” θα αργήσουμε να το δούμε.

Agnostosependytis
Guest
Agnostosependytis

Αν θελουμε να την σπάσουμε στους Τούρκους να μπούμε στο προγράμμα της Ιαπωνίας που λέει ότι η LM προσφέρει κάτι μεταξύ f22 and f35. smile

(Εντάξει ούτε θα γίνει ούτε έχουμε λεφτά διάθεση για κάτι τέτοιο αλλα μόνο και σαν φήμη θα τους είχε τρελάνει τους Τούρκους…

Οι Τούρκοι πάνε δουλειά για TFX 57 με μέγεθος μοντέλου όπως το Ιράν. Το μεγαλύτερο όπλο εναντίον τους ονομάζεται οίκοι αξιολόγησης με μεγάλους πυραύλους που λέγονται junk bonds

konstantinos
Guest
konstantinos

καλησπέρα, όλα καλά, ανασάναμε με την αναβάθμιση, μα έχω απορία….
1. Τα λοιπά F16 τι θα γίνουν? Απαξίωση?
2. Τα M2000 τι θα γίνουν?
Να με συμπαθάτε, αλλά μέχρι να έλθει νέο μαχητικό, 85 τεμάχια ανησυχώ ότι δε φτάνουν….
Ευχαριστώ, αν μπορείτε φωτίστε με, σχολιάζω με τη γνώση του ασχέτου, ομολογώ….

ivychris
Member
ivychris

“…85 τεμάχια ανησυχώ ότι δε φτάνουν….”

η ανησυχία σου, να γίνει βεβαιότητα…
όπως παλιά ήταν η πενικιλίνη για πάσα νόσο και πάσα μ@λ…. , στις μέρες μας αυτό λέγεται APG-83 AESA.
Ας μην γίνει προμήθεια IRST, EW, ECM, AEA Pods, αφού δεν προβλέπεται να ενσωματωθούν αισθητήρες & Ας μη προχωρήσουν σε προμήθεια BVRAMRAAM AIM-120D και θα επιβεβαιωθεί η ανησυχία σου, συντομότερα από ότι φαντάζεσαι…
Πολύ λιβάνι, μόλις μπήκα με έπιασε η μύτη μου…

CKfurious
Member
CKfurious

Ρε mania με τα AESA

Επαναλαμβάνω πως χωρίς όπλα, σύχρονα ατρακτίδια στόχευσης, αναγνώρισης , IRST και συστήματα αυτοπροστασίας είναι πολυτέλεια για τη κατάσταση μας

φοβάμαι πως θα τη πατήσουμε όπως με τα 214vπου επιχειρούν με απηρχαιωμένες τορπίλες

Σε A-A:
χωρίς AMRAAM -D δεν έχεουν κανένα πλεονέκτημα vs σε APG68V9/MESA/LINK16
ΣΕ A-G:
στερούμαστε σύχρονων οπλων
θα έχουμε AESA κι θα κάνουμε βομβαρDισμο με…MK82??

Επίσης απέναντι στα f35 πάλι δεν έχουν κανενα ουσιαστικο πλεονέκτημα

Εάν δεν γίνουν σημαντικές προμήθειες των παραπάνω η oλη επενδυση καθίστatε για τις παρελάσεις μονο

kkalev
Member
kkalev

To APG-68(v)9 έχει εμβέλεια έναντι στόχου 1m2 περίπου 40ΝΜ (75 χλμ) ενώ το SABR 72NM (130χλμ). Με δεδομένο ότι η ενσωμάτωση του στο F-16V θα μειώσει σημαντικά το ίχνος ραντάρ του συνεπάγεται ότι η εμβέλεια εντοπισμού από τα Τουρκικά F-16 θα είναι ακόμα μικρότερη και τα Viper θα βλέπουν τα Τουρκικά μαχητικά σε τουλάχιστον διπλάσια απόσταση. Ακόμα και με τους AIM-120C-5/7 αυτό παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα με χρήση κατάλληλων τεχνικών. Από εκεί και πέρα επειδή μιλάμε για δικτυοκεντρικό περιβάλλον επιχειρήσεων το βασικό στοιχείο είναι ότι τα Viper γίνονται mini-Awacs με τη χρήση του SABR παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα πεδίου μάχης εφόσον… Read more »

ivychris
Member
ivychris

Δεν θα πετούν τα Ελληνικά Vipers στο κενό. Θεώρησε δεδομένο ότι σε 5 χρόνια θα έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση των δικών τους F-16 και στα παράλια θα υπάρχουν AA SAMP-T με ASTER-30. Οι τούρκοι έχουν εκπαιδευτεί και στο SAMP-T (1 Ιταλικό σύστημα στο Kahramanras) και στα Patriot (1 Ισπανικό σύστημα στα Αδανα PAC-2 & PAC-3). Προτίμησαν το SAMP-T λόγω μεταφοράς τεχνολογίας αλλά και ατνιβαλλιστικής εμβέλειας https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2017_01/20170113_1701-factsheet-patriot_en.pdf Tο 2021 θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν AMRAAM AIM-120D Επίσης έχουν ικανό στόλο με 4 AEW Boeing-737 MESA με εμβέλειες radar 600χλμ, IFF & Link-16 και τέλος, στα παράλια είναι εγκατεστημένα τα Γαλλικά TRS 22XX… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Τα έχω γράψει και τα ξαναγράφω; Μην κοιτάτε το max range των AMRAAM Auto που μετράει είναι το No Escape Zone (NEZ) Για τους AMRAAM είναι της τάξης των 20 km(-B) έως 40 km για τους -C5/7 . (Δεν είμαι σίγουρος εάν είναι km OR nm) Για να μεγιστοποιήσεις το probability to killπρέπει να κανεις τη βολή εντός του NEZ Οποτε μπορεί ένα F16/AESA να δει ένα F16/APG68V9 σε μeγaλυτερη απόσταση αλλα για να κανει επιτυχιμενη βολή πρέπει να πλησιάσει οποτε αντιμετωπίζεται από το F16/APG68V9 Μην ξεχνάμε επίσης πως τα F16 λαμβάνουν data και από από για πολύ μεγαλύτερες αποστασεiς… Read more »

kkalev
Member
kkalev

Από τη στιγμή που το αρχικό σχόλιο αφορούσε αντιπαράθεση 1-on-1 απάντησα σε αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, με δεδομένη την μείωση του ίχνους ραντάρ λόγω AESA είναι πιθανό τα Τουρκικά F-16 να βλέπουν τα Ελληνικά στα 60 χλμ ενώ τα Viper θα τα βλέπουν στα 120-130 χλμ, δηλαδή διπλάσια απόσταση. Έχω την εντύπωση κιόλας ότι ο AIM-120C-7 έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον C-5. Δύο F-16 head on θα καλύπτουν απόσταση 20 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Ακόμα και με NEZ τα 40 χλμ το Viper θα έχει σαφές πλεονέκτημα καθώς θα έχει φροντίσει να αυξήσει ταχύτητα και… Read more »

Aron
Member
Aron

Γνωρίζουμε ποια είναι η γωνία θέασης του AN/APG-83 SABR σε σχέση με το AN/APG-68v9 (δεδομένου ότι το πρώτο δεν έχει μηχανισμό επανατοποθέτησης όπως προτείνεται για το Captor), και τι περιορισμούς επιφέρει αυτό?

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Η κάλυψη των ραντάρ AESA είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο λίγοι το έχουν αντιληφθεί. Η κάλυψη των περισσότερων ραντάρ μηχανικής σάρωσης στο οριζόντιο επίπεδο είναι της τάξης των +-60°. Το ίδιο ισχύει και για τα AESA… Το θέμα όμως είναι ότι όσο περισσότερο η δέσμη του ραντάρ AESA αποκλίνει από την κάθετο στην επιφάνεια της διάταξης, τόσο μειώνεται η μέγιστη εμβέλεια του ραντάρ. Αυτό οφείλεται στην μείωση του κέρδους εκπομπής αλλά και στην μείωση της ενεργού επιφάνειας της κεραίας στη λήψη. Εκτιμώ ότι η εμβέλεια ενός AESA στις 60° είναι περίπου στο 70% σε σχέση με τη μέγιστη εμβέλεια,… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

“Εκτιμώ ότι η εμβέλεια ενός AESA στις 60° είναι περίπου στο 70% σε σχέση με τη μέγιστη εμβέλεια, η οποία επιτυγχάνεται ευθεία μπροστά (στις 0°)”

Ακόμα κι έτσι όμως, δεδομένου ότι τo APG-68(v)9 έχει εμβέλεια έναντι στόχου 1m2 περίπου 40ΝΜ (75 χλμ) ενώ το SABR 72NM (130χλμ), η εμβέλεια του AN/APG-83 SABR στις 60° (130 x 70% = 91 χλμ) δεν παραμένει λίγο μεγαλύτερη (16 χλμ) από αυτήν του AN/APG-68v9 (75 χλμ);

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Η εμβέλεια του APG-83 είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από αυτήν του APG-68(V)9. Όμως, ο περιορισμός που ανέφερα υφίσταται και είναι σημαντικός. Μία σχετική εικόνα που απεικονίζει το εν λόγω θέμα φαίνεται στη σελίδα https://www.eurofighter.com/the-aircraft (εκεί που λέει: Typical Size Fixed Plate AESA Radar). Νομίζω ότι τα πράγματα για το AESA είναι λίγο χειρότερα από αυτό που δείχνει η εικόνα, σε σχέση με την κάλυψη ενός ραντάρ μηχανικής σάρωσης το οποίο καλύπτει πλήρως έναν τομέα 120°. Για παράδειγμα, εάν αφήσεις έναν πύραυλο εναντίον ενός στόχου και συνεχίζεις να τον υποστηρίζεις, δηλαδή να μεταδίδεις μέσω data link στον πύραυλο στοιχεία για… Read more »

som1els
Guest
som1els

Σωστο αυτο για τα off-boresight. Τα swashplate AESA εχουν το πλεονεκτημα στο ευρος καλυψης απ’οπου ομως απορρεει το μειονεκτημα στην συντηρηση και στο RCS. Επιπλεον ολα (μηχανικα και σταθερα) τα AESA απαιτουν μικροτερο χρονο πληρους σαρωσης ±60° με δυνατοτητα παραλληλης ιχνηλατησης εναεριων στοχων εξω απο το search volume της λειτουργιας (εντος ±60°). Electronically scanned array radars which are designed to track all groups of targets, can “track while search” (tracking is performed at an optimised update rate and even outside of the search volume), when mechanically scanned array radars can only track some targets inside the search volume and update… Read more »

Andreas
Member
Andreas

Η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου του ραντάρ δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία με το ΑΣΠΙΣ ;

sotbak
Member

καλή ερώτηση. Μπράβο.