32.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης; Κι αν ναι, αξίζει τον κόπο...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης; Κι αν ναι, αξίζει τον κόπο και τα έξοδα έτσι όπως τα έχουμε σήμερα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε πως πρέπει να ζούμε συλλογικά σε μια παραίσθηση σε ότι αφορά τις Ένοπλές μας Δυνάμεις. Χωρίς να ξέρουμε πολλά, βλέπουμε πως σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί” ευημερούν! Ας δούμε το ΠΝ, με 13 κύριες μονάδες στόλου, δηλαδή περισσότερα πλοία από τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Ταχέα σκάφη, επίσης διψήφιο νούμερο. Πολεμική Αεροπορία με 200+ αεροσκάφη! Εκεί βέβαια που δίνουμε “ρέστα” σε ότι αφορά τους αριθμούς, είναι ο Στρατός Ξηράς.

Και τα ουγγρικά Leopard 2A7 «κατασκευάζονται» από ελληνικά χέρια

Ο Ελληνικός Στρατός έχει χιλιάδες άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, πυροβόλα, όλμους, αυτοκινούμενα πυροβόλα κοκ. Μιλάμε πως για κάποιον που δεν ξέρει καλά τη χώρα, οι αριθμοί, των μέσων, που εύκολα μπορεί να βρει στο wikipedia, προκαλεί “ζαλάδα”. Σαν Έλληνες, κάνουμε το “λάθος” να συγκρίνουμε τους διαθέσιμος αριθμούς με τους αντίστοιχους τουρκικούς. Όταν τους “ζυγίζουμε”, παρατηρούμε μια “ισορροπία” (;;;!!!) μέσων, που προφανώς και χρειάζονται για τον εξοπλισμό όλων των ταγμάτων του Ελληνικού Στρατού. Γιατί έχουμε τόσα πολλά “μέσα”;

Τα πράγματα είναι απλά. Οι επιτελείς μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, “λύνουν” διάφορα “σενάρια”. Βλέπουν την ισχύ του αντιπάλου, τις μονάδες του και τις δυνατότητες των μέσων, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και βάζουν τις τουρκικές μονάδες απέναντι στις ελληνικές μονάδες. Μετά, δοκιμάζουν σε ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) τις δυνατότητες των εχθρικών δυνάμεων να “σπάσουν” την ελληνική άμυνα. Τα σενάρια είναι ατελείωτα, και φυσικά όλα αυτά επαναλαμβάνονται και με τις διακλαδικές δυνατότητες.

Η Φινλανδία παρέλαβε το σύνολο των 100 πρώην ολλανδικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6

Έτσι λοιπόν, μετά από δεκαετίες ΤΑΑΣ στον Έβρο και τα Νησιά, ο ΕΣ έχει το σαφή αριθμό μέσων που πρέπει να υπάρχουν στις μονάδες των περιοχών αυτών. Στο Έβρο, οι δυνάμεις αυτές πρέπει να είναι τόσες ώστε να μπορούν να σταματήσουν την πλημμυρίδα των τουρκικών τεθωρακισμένων που θα προσπαθήσουν να περάσουν το ποτάμι με πλωτές γέφυρες σε πολλά -γνωστά- σημεία. Και το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση των αρμάτων μάχης, είναι πάντα το άρμα μάχης.

Αντίστοιχα, στα νησιά ο Ε.Σ πρέπει να έχει ικανές αρματικές δυνάμεις που θα περισφύξουν και θα τελειώσουν το όποιο προγεφύρωμα ή αεροπρογεφύρωμα. Τα άρματα μάχης στα νησιά θεωρούνται σαν πλεονέκτημα του αμυνόμενου, καθώς δύσκολα θα περάσουν, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, τουρκικά αρματαγωγά το θαλάσσιο εμπόδιο και θα βρεθούν να κάνουν κλασικές αποβάσεις επιπέδου D-Day. Θυμίζουμε πως το κατάφεραν στην Κύπρο, γιατί εκεί έκαναν απλή αποβίβαση, όχι απόβαση.

Η Τσεχία θα εκσυγχρονίσει άρματα μάχης T-72, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκμίσθωσης Leopard 2

Έτσι στον Έβρο έχουμε ικανές αρματικές δυνάμεις, εφάμιλλες αυτών που υπήρχαν κάποτε στη Δυτική Ευρώπη και περίμεναν να συγκρουστούν με τα σοβιετικά άρματα. Αντίστοιχα, στα μεγάλα νησιά υπάρχει τουλάχιστον από μια επιλαρχία αρμάτων, καθώς και ικανός αριθμός αρμάτων σε Επιλαρχίες Αναγνώρισης (ναι, εν έτει 2020 ο ΕΣ πρωτοπορεί και εξοπλίζει τις μονάδες αναγνώρισης με άρματα μάχης, ή αλλιώς πενία τέχνας κατεργάζεται).

Πέρα όμως από την όποια “πλάκα”, ο ΕΣ έχει αυτή τη στιγμή έναν τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης, χωρισμένο σε τρεις ή μάλλον τέσσερις κατηγορίες. Εκεί λοιπόν θα βρούμε φυσικά τα 170 Leo2HEL, που αποτελούν το κορυφαίο άρμα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα 183 Leo2A4, αν και έχουν πυροβόλο 120 χιλιοστών, εντούτοις είναι παλαιότερης γενιάς (σε ισχύ πυρός, ΣΕΠ και σκοπευτικά).

Πρωτότυπο του τουρκικού εκσυγχρονισμένου Leopard 2A4

Τους αριθμούς συμπληρώνουν τα περίπου 500 Leo1A5, με πλήρως σταθεροποιημένο πυροβόλο και προηγμένα σκοπευτικά (σε σχέση με τα παλαιότερα Leo1), τα οποία έχουν σχεδόν το ίδιο ΣΕΠ με τα 400 σε υπηρεσία M48A5 MOLF. Ο ΕΣ διατηρεί σε υπηρεσία και έναν αριθμό Μ60Α3 (τα υποδεέστερα τεχνολογικά άρματα μάχης στο ελληνικό οπλοστάσιο), ενώ έχει αποσύρει τα περισσότερα Μ60Α3, όλα τα Μ60Α1 και τα “απλά” Μ48Α5, ενώ επίσης έχουν αποσυρθεί και τα Leo1V και Leo1A3GR.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί σε υπηρεσία ένα τόσο μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σα χώρα εδώ και περίπου 12 χρόνια. Το άρμα μάχης, ακόμη και αν μιλάμε για παλαιότερους τύπους όπως τα Leo1A5, απαιτούν άψογη συντήρηση, καθώς ενσωματώνουν προηγμένα ηλεκτρονικά και σκοπευτικά συστήματα. Δεν μπορείς να βγάλεις ένα άρμα να πολεμήσει αν δεν είναι 100% λειτουργικό.

Η τουρκική BMC «πειραματίζεται» με τα άρματα μάχης Leopard 2A4;

Αντίστοιχα, δεν μπορείς να βγάλεις ένα άρμα μάχης να πολεμήσει με μη/ελλιπώς εκπαιδευμένο πλήρωμα. Τα πληρώματα των αρμάτων μάχης πρέπει να είναι δεμένα, άριστα εκπαιδευμένα και να ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και πότε. Η Ελλάδα λοιπόν, και ειδικά ο ΕΣ πρέπει να διατηρεί πληρώματα για 1000+ άρματα μάχης, που προφανώς δεν είναι κάτι τόσο εύκολο. Με τη θητεία στους 9 μήνες, και η τελευταία πρόσληψη ΕΠΟΠ να έχει γίνει πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, ποια μπορεί να είναι η στελέχωση των τεθωρακισμένων μας;

Αν και όλα αυτά είναι θέμα ευρύτερο, που πρέπει να συζητήσουμε εκτενέστερα (ποιες είναι οι δυνατότητές μας να αν τελικά πρέπει να διατηρούμε όλους αυτούς τους αριθμούς), εστιάζουμε ειδικά στα άρματα μάχης, προκειμένου να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τα μέσα, που ευημερούν πάντα οι αριθμοί. Ο ΕΣ μπορεί να τεκμηριώσει εύκολα τις ανάγκες του σε μεγάλους αριθμούς αρμάτων για τα μέτωπα που υπάρχουν, δείχνοντας απλά τις αποστολές του. Αλλά ειλικρινά, πιστεύουμε πως θα έχουμε την βέλτιστη χρησιμοποίηση μέσων και πόρων αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμαστε τώρα;

Γερμανικά Leopard 2 θα εξοπλιστούν με το APS TROPHY το 2022

Χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες στρατιωτικές προκλήσεις με τις ελληνικές διατηρούν ίδιους ή μεγαλύτερους αριθμούς αρμάτων. Μια ματιά στους αριθμούς αρμάτων μάχης που διατηρεί η Αίγυπτος και το Ισραήλ (που σημειωτέον είναι πλέον σύμμαχοι), θα μας δώσει να καταλάβουμε πως οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να έχουν και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Απλά, η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική, κι οφείλουμε να κάνουμε τα περισσότερα με τα λιγότερο δυνατόν χρήματα.

Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν πως πράγματι χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης, ίσως και περισσότερα. Απλά, μήπως θα έπρεπε να δούμε τη λύση της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αυτών που ήδη έχουμε; Ικανότερα άρματα μάχης, θα σημαίνει και μικρότερες απώλειες για εμάς και υψηλότερες για τον αντίπαλο. Για παράδειγμα τα 170 άρματα Leo2HEL μήπως αξίζουν για 200 ή 250 ή και 300 αν τα εξοπλίσουμε με ένα σύστημα αντίστοιχο του Trophy;

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!

Τα Leo2A4 είναι προφανώς 183, αλλά φυσικά η μαχητική τους ισχύ δεν φτάνει ούτε για αστείο αυτή των 170 Leo2HEL. Υποδεέστερο πυροβόλο, παλαιότερα ηλεκτρονικά, μειωμένη θωράκιση, μειονεκτήματα που τα έμαθαν οι Τούρκοι στη Συρία με άσχημο τρόπο. Μήπως πρέπει να δούμε τη λύση του εκσυγχρονισμού τους; μήπως 183 άρματα μάχης Leo2A7GR αξίζουν περισσότερο από 400+ M1A1 Abrams που σκεφτόμασταν να πάρουμε, κάνοντας την λογιστική υποστήριξή των Τεθωρακισμένων Μονάδων χειρότερη κόλαση από ότι ήδη είναι;

Αντίστοιχα, ποια είναι η μαχητική αξία των 501 Leo1A5; Μήπως, λέμε μήπως, αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάποιον ελληνικής έμπνευσης εκσυγχρονισμό; Το μεγάλο μειονέκτημα του άρματος είναι η ισχνή θωράκιση, ειδικά από τα πλάγια, που δεν το έλυσε η επιπλέον στρώση χάλυβα.

Επενδύσεις στο 304ΠΕΒ για τη βελτίωση υποστήριξης των Leopard 2

Μήπως, αξίζει τον κόπο, τα άρματα να ξεκινήσουν τα άρματα να πηγαίνουν σε κάποιο ΠΕΒ, να προσθέτει σύγχρονη θωράκιση κάποια εταιρεία σαν την EODH, να τοποθετεί νέες πλακέτες στο ΣΕΠ πχ η IDE και να τοποθετεί προηγμένους θερμικούς αισθητήρες η THEON, και διάφορες άλλες εργασίες από άλλους σημαντικούς υποκατασκευαστές; Δεν λέμε να αλλάξει κάτι άλλο, ο κινητήρας και τα μηχανικά θα συντηρηθούν από το ΠΕΒ, και δεν χρειάζεται να αλλάξει και το πυροβόλο.

Αν κάναμε αυτές τις κινήσεις, τότε η μαχητική αξία των Leo1A5 θα πολλαπλασιαζόταν ή όχι; και μάλιστα με 100% ελληνική προστιθέμενη αξία! Τα 500 άρματα μάχης θα άξιζαν σαν 500 ή σαν 800 ή 1000; Δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο να τοποθετούσαμε και κάποιο χαμηλού κόστους σύστημα ενεργής προστασίας όπως πάλι το Trophy.

Πανοραμικό Pars για τα τουρκικά Leopard 2A4

Μπορεί να ακούγεται ότι ένα κόστος πχ 3 εκ. ευρώ ανά άρμα μάχης, σαν πολύ υψηλό (μιλάμε για 1,5 δις για το στόλο των Leopard 1A5), αλλά…. υπάρχουν πολλά “αλλά”. Καταρχάς όλα τα χρήματα θα ξοδευτούν μέσα στη χώρα μας, ενώ θα ενισχυθεί ο κρίσιμος κλάδος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η ισχύς πυρός του ΕΣ θα αυξηθεί κατακόρυφα, και το βασικότερο, αν ποτέ συμβεί το απευκτέο, οι έμψυχες απώλειες θα είναι πολύ μικρότερες. Ή μήπως ξεχνάμε πως τις μηχανές τις χειρίζονται άνθρωποι;

H παραπάνω πρόταση δεν βασίζεται σε wishful thinking, αφορά λύσεις που έχει ήδη η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν το ξεκινήσουμε, μπορούμε να σκεφτούμε πως θα μπορέσουμε να “μαζέψουμε” Leo 1 από όλο τον κόσμο, και να τα εκσυγχρονίζουμε ή μεταπουλάμε με σημαντικό όφελος για τους αναδόχους. Τέλος, δεν χρειάζεται όλα αυτά να γίνουν μέσα σε 18 μήνες. Μπορούμε να “μοιράσουμε” τα άρματα μέσα σε μια 10ετία (50 άρματα το χρόνο ή και λιγότερα, δεν είναι τόσο πρόβλημα), δίνοντας θέσεις εργασίας για πολλλα πολλά χρόνια. Και ας αφήσουμε τους γείτονες να παλεύουν να φτιάξουν Altay. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;

Τουρκικά Leopard 2A4 vs ISIS


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

197 ΣΧΟΛΙΑ

197 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tom

Πολύ σωστό άρθρο που τοποθετεί το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση. Καλύτερα λίγα και καλά. Καλύτερα μια ΜΚ Ταξ στο 100% με σύγχρονο εξοπλισμό πάρα 3 ημιεπανδρωμενες με M113.

Αν....

ειχαμε χρηματα αρκετα θα αναβαθμιζαμε και τη στολη του φανταρου!! Το προβλημα μας ειναι οχι να πολεμησουμε για την ενδοχωρα! Οι τουρκοι δεν ειναι Αμερικανοι να μπουνε σε ενα μηνα στην Αθηνα. ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΟΖ. Και εκει τα αρματα μαχης δεν εχουν καμια ισχυ σε σχεση με το ΠΝ η την ΠΑ. Γιαυτο πρωτα πικο μπελο το Ναυτικο και Αεροπορια και μετα παραπισω ο στρατος ξηρας.

Tomcatters

Συμφωνώ μαζί σου, αν και έστω με έμμεσο τρόπο παίζουν τον ρόλο τους τα άρματα για τα νησιά μας. Αν χάσουμε κάποιο νησί (κατοικημένο) η απάντηση θα δοθεί στον Έβρο με κατάληψη κάποιου τουρκικού εδάφους. (Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία απόβαση…να είμαστε σοβαροί λίγο…) Αλλά για να μην φτάσουμε εκεί (απώλεια νησιού) πρέπει να έχουμε πανίσχυρη Αεροπορία και ισχυρό Ναυτικό… Ο Έβρος φυλάσσεται εξαιρετικά από τον ΕΣ, δεν τους παίρνει να κάνουν εξυπνάδες εκεί…

Tomcatters

Και αυτό οφείλετε ΚΑΙ στην ποσοτική αρματική δυναμική…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Όχι είναι επικίνδυνο αυτό που λέτε καλύτερα ένας συνδυασμός high low mix ! Που θα συνυπάρχουν λίγα πολύ καλά άρματα και πολλά μέτρια διαφορετικά δεν μπορούμε να πετύχουμε τη προστασία του ελληνικού χώρου και την αντεπίθεση δηλαδή την ανακατάληψη απολεσθεντων εδαφών σε περίπτωση τουρκικής κατάληψης!

CKfurious

Δεν υπάρχει σάλιο!

Δραστική συρρίκνωση αριθμών μονάδων στρατοπέδων και ανωτατων ΠΡΈΠΕΙ να είναι το μέλλον

Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης πρέπει να συγκεντρωθεί στα LEO2

Σύστημα αυτοπροστασίας και μερικOς εKSυχρονισμOς ηλεκτρονικών προς αντιμτώπιση προβλημάτων υποστήριξης – αναλοGα έχουν κάνει οι Ισπανοί στα δικά τουςA4

Τα LEO1 στα νησιά με μείωση του αριθμού τους κατά 50% ώστε να υπάρχουν ανταλλακτικά για ότι μείνει σε υπηρεσία
Τα M48/M60 απόσυρση και μετατροπή σε οχήματα μηχανικού μάχης
Επιπλέον πυρομαχικά των 120mm
Και είμαστε εντάξει
Όλα τα αλλα είναι όνειρα θερινής νυχτός

blackpeteg

Όταν αρχίζεις με ψευδο-επιχειρήματα του στυλ “δεν υπάρχει σάλιο” και τα “όνειρα θερινής νυκτός” δείχνουν πως και σάλιο να υπήρχε, δεν θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις αγαπητέ ούτε σε 1000 χρόνια.
Πάνω από όλα είναι η ψυχή, η ψυχολογία και η νοοτροπία. Ιστορικά, όταν οι Έλληνες σκέφτονταν με τον τρόπο που προβάλλεις, έγιναν επαρχίες των Ρωμαίων και των Τούρκων.

CKfurious

Μάλλον πιστεύεις στα λεφτό δένδρα η στη Τράπεζα του Σώρα η στις επιστροφές κερδών ομολογων!!! Κανε μου τη χάρη πήγαινε πάρε τη ΠΤΉΣΗ τεύχος Φεβρουαρίου Έχει ένα εξαιρετικό άρθρο επρί των F16V Δίνει και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το πρόγραμμα Φέτος δίνουμε 200mil του χρόνου 220mil και από το 22 πάμε στα 270mil το χρόνο Μήπως ξέρεις ποσα είναι τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς φέτος?? Για να γραφεις έτσι μάλλον δεν ξέρεις Ει ναι γύρο στα 530 mm Με αυτά τι να προτοκαλιψεις? Τορπίλες? Εκσυχρονισμό MEKO Νέες φρεγάτες? Και όλα τα παραπάνω και πολλά αλλα έχουν υψηλότερη προτεραιότητα από τα… Read more »

blackpeteg

Η απάντησή σου επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμουν. Πως η βασική κατεύθυνση της σκέψης σου είναι αυτή που ανέφερα και στηρίζεται στην λογική εξοπλισμών περασμένων δεκαετιών για να μην πω του περασμένου αιώνα. Ως προς τον χαρακτηρισμό περί λεφτόδεντρων και Σώρρα, πρέπει να σου πω πως πηγαίνεις από άκρο σε άκρο. Για να σου αποδείξω πως και πολύ σάλιο να είχαμε ως Ελλάδα, δεν θα μπορούσες να κάνεις απολύτως τίποτε με αυτή την λογική σήμερα, εξηγούμαι: – Εσύ με το σκεπτικό σου χρειάζεσαι 5-8 δις ετησίως σε ρευστό για να προμηθευτείς συστήματα, να φτιάξεις υποδομές και να έχεις ΕΔ ας πούμε… Read more »

CKfurious

Συμφωνούμε πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες από τα Δημοσια tempelxania

Το θέμα είναι και leasing να κανεις πάλι πρέπει να πληρώνεις ένα τίμημα το χρόνο

Και με αυτά τα διαθέσιμα και τις υπάρχουσες υποχρεώσεις σε F16/P-3/M2000FOS/etc δεν περισσεύει σάλιο~!!

Δεν γίνετε το 80-90%του defence budget να πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις και μονο το 10-20%σε εξοπλισμούς

Εκεί θέλει ριζική αναδιοργάνωση με κλείσιμο μονάδων σχηματισμών και μείωση οροφων

Από τα 1300+ armata ποσα νομίζεις πως είναι επιχειρησιακά ?

Δεν χρίζεται να επενδύσουμε σε armtiko δυναμικό έτσι όπως είναι η ισορροπία και με τόσες ακάλυπτες ανάγκες

blackpeteg

Εάν μετατρέψουμε σήμερα το 80% των αναγκών μας σε τέτοια προγράμματα, το τίμημα αφενός θα είναι διαχειρίσιμο ακόμα και με τον σημερινό προϋπολογισμό μας και αφετέρου εάν υπολογίσεις το άμεσο όφελος από τις θέσεις εργασίας και την επένδυση που θα γίνει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, τότε θα καταλάβεις πως το αποτέλεσμα θα είναι απολύτως θετικό.
Τώρα, όσο αφορά το σκέλος της αναδιοργάνωσης, της πραγματικής αξιοποίησης των υποδομών/μέσων και την διανομή δυνάμεων βάσει σχεδιασμού, συμφωνώ απολύτως. Βεβαίως, δεν έχω άποψη επί συγκεκριμένων προσεγγίσεων εκεί.

Sousourada

Σάλιο υπάρχει αρκετό για να γεμίσει κάθε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στον πλανήτη. Ας μειώσουμε το δημόσιο, τα επιδόματα, τις πρόωρες συντάξεις…
Αλλά όπως έχω γράψει και αλλού, αν έρθει άγγελος Κυρίου και πει “λοιπόν, εσείς οι Έλληνες θα πάρετε την Πόλη και την Αγιά-Σοφιά αν άρετε τη μονιμότητα στο Δημόσιο” (χωρίς να μιλάμε καν για αξιολογήσεις και απολύσεις), τι πιστεύεις ότι θα ψηφίσει ο όχλος;

Το Δημοσιο ειναι, εδω και πολλα χρονια, μαλλον κατω απο το μεσο ορο της Ευρωζωνης.
Οι Σκανδιναβοι ειναι στις πρωτες θεσεις.
Τα επιδοματα πιθανον πιο κατω.
Το πώς δουλευει ειναι το θεμα, και υπευθυνοι γι αυτο ειναι οι ιδιοι που σερβιρουν αυτα τα παραμυθακια για μεγαλο δημοσιο.

Τωρα για την Πολη, ευκολακι ειναι, την παιρνουμε και χωρις αρση.

SpaceMan

Πολύ ωραία τα λέτε, είναι σκέψεις δικές σας όμως ή ιδέες που πραγματικά κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ;

d.b

Συμφωνώ απόλυτα. Ο Έβρος δεν είναι έρημος Σινά για να ρίξεις χίλια άρματα

Νick

Η ελληνοτουρκική μεθόριος είναι σε μήκος κάτι λιγότερη από το πεδίο της μάχης στο Κουρσκ. Επίσης, είναι πεδινή. Μια χαρά χωράει να γίνει η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία.

Σέλευκος

Κατά αρχήν καλησπέρα. Πολύ φιλοσοφία για το τίποτα. Σε έναν ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο τα πάντα είναι χρησιμά.

Οι γείτονες πάντως δεν είχαν πρόβλημα να στείλουν στη Συρία άρματα Μ60, αναβαθμισμένα μεν, περασμένων δεκαετιών δε, στη δε Συρία βγήκαν μέχρι και πυροβόλα του Β ΠΠ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ωραίο να ξεμείνεις με 200-300 μονάδες σε αεροπορία, ΣΞ κλπ γιατί μην ξεχνάτε ότι εδώ δεν είμαστε Δανία, Βέλγιο…

Επίσης καλό θα είναι, ειδικά στη μετά μνημονίων Ελλάδα, να μη μιλάμε μόνο για “περιττές σπατάλες”, αλλά για “περιττές περικοπές”. Είμαστε πλέον στα όρια. Δεν μας παίρνει άλλο. Να στε καλά!

Ccg

Η EODH είχε αναφέρει ότι έχει στα σκαριά πρόγραμμα μετατροπής του σκάφους του Leo1 σε ΤΟΜΑ. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για αυτό το θέμα;

evo_ii

Να κάτι που, αν ισχύει, θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον!

My_name_is_Nobody

comment image

Τα ΗΑΕ το έχουν είδη κάνει.

https://www.ptisidiastima.com/leopard-1-apc/

My_name_is_Nobody

Η πρόταση της EODH είναι η παρακάτω.
Το πρόβλημα σε αυτή την υλοποίηση είναι η αποβίβαση του πεζικού.
Η μετασκευή των ΗΑΕ είναι εργονομικά καλύτερη.
Στην ουσία έκαναν το πίσω μέρος του άρματος μετωπικό, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα του προσωπικού.
comment image

evo_ii

Ναι, τη λύση των ΗΑΕ τη θυμάμαι, αλλά μου μοιάζει για basic tinkering και νομίζω ότι θέλει πολύ δουλειά για να καταστεί αξιοπρεπής…

chriss8

Αυτό είναι πραγματικά καλό!

evaggelos

το α4 πρεπει να αναβαθμιστει σε α6 ωστε να υπαρχει ενας ισχυρος κορμος.Για τα λεο1 συμφωνο αρκει να μπει ασπιδιο αλλιως θα παει ακλαυτο,για τα μολφ και τα 60 ποτε δεν καταλαβα γιατι τα εχουμε ακομη αφου ουτε ηλεκτρονικα συγχρονα εχουν ουτε τιποτε ειδικα τα 60 θα πρεπε να παρουν την πατεντα τομπ απο το ισραηλ.

George

Τι διαφορά έχουν τα ηλεκτρονικά του MOLF από του Α5?
Κανονικά θα έπρεπε να το είχαν βάλει στα πολύ νεώτερα -1GR αλλά και στα -V περιορίζοντας την πολυτυπία και φτιάχνοντας ένα μεγάλο αριθμό από πολύ παρόμοια Leo-1 (850!) ώστε να υποστηρίξουν πρόγραμμα αναβάθμισης με απάρτια από Ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες στα εργοστάσια του ΣΞ
Με τις λεοπαρδάλεις στη Στρατιά και τα M-60A3 στην ΑΣΔΕΝ

evaggelos

σιγουρα μονο που πλεον ετσι οπως ειμαστε που με το ζορι παμε για τορπιλες θα πρεπε να σχεδιασουμε καλυτερα το αρματικο δυναμικο πραγμα βεβαια που το κοβω χλωμο.

Consigliere_

ενεργητικη-παθητικη προστασια ειναι απαραιτητη. Η καταστρεπτικη ικανοτητα φορητων ATGM εχει ανεβει κατακορυφα . Ειμαι περιεργος εαν το LEo2Hel αντεχει πληγμα απο TOW . Στα Τουρκικα λεο στη Συρια τιναξαν τον πυργο

Athan

Αντέχει. Η πρόνοια αυτή ήταν απαράβατη απαίτηση του Ε.Σ. και αναφέρομαι όχι μόνον στο εμπρόσθιο τόξο του Άρματος και του Πύργου αλλά και στην Οροφή του καθώς τα σύγχρονα Υποδείγματα των TOW είναι top attack. Η θωράκιση των Θυρίδων στα Ελληνικά Leo, πρωτόγνωρη για την εποχή, στόχευε ακριβώς στην συμμόρφωση με αυτήν την Προδιαγραφή. Οι τριχοειδείς μάλιστα ρωγμές στα πλαίσια των Θυρίδων του Πληρώματος ήταν κακοτεχνία στην Εργοστασιακή κοπή των οπών τους. Η κακοτεχνία ανιχνεύθηκε τυχαία από γνωστό μου παρατηρητικό χαμηλόβαθμο Στέλεχος και θεραπεύθηκε από τους Γερμανούς. Μάλιστα στην Συμφωνία για την Προμήθεια των HEL περιελήφθη και Πύργος για Καταστροφικές… Read more »

chriss8

Πολύ χρήσιμη πληροφορία!

My_name_is_Nobody

Το εντυπωσιακότερο είναι πως άντεξε βολή APFSDS.
Tα αντιαρματικά βλήματα μπορείς είτε με soft Kill είτε με hard Kill να τα αντιμετωπίσεις, τα διατρητικά κινητικής ενέργειας πως τα σταματάς;

Consigliere_

το βλημα που ανεφερες διατρητικο κινητικης ενεργειας ειναι νομιζω

My_name_is_Nobody

Σωστά, απλά για να μην γίνεται επανάληψη της ίδιας λέξης δύο φορές σε ένα τόσο μικρό κείμενο.

Athan

Και όμως άντεξαν. Για να θυμίσω στους “παλιούς” και να ενημερώσω τους “καινούριους” και αφού έτυχε τότε να είμαι πολύ κοντά στην υπόθεση, η Σύμβαση με τους Γερμανούς περιελάμβανε καταστροφικές δοκιμές σε έναν (1) Πύργο που θα διάλεγε τυχαία η Ελληνική πλευρά από την γραμμή παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν οι Γερμανοί θα κατασκεύαζαν 171 Πύργους (ενός επιπλέον των 170 Αρμάτων), ο δε επιπλέον Πύργος και το Κόστος των δοκιμών θα επιβάρυναν την Γερμανική πλευρά. Το 2006 λοιπόν υπό την αιγίδα της Κρατικής BWB και με παρόντες Επιτροπή του ΓΕΣ,την ΓΔΑΕΕ, το Γερμανικό Δημόσιο και την KMW, ξεκίνησαν οι δοκιμές… Read more »

Nikolaos

Ωραίος!
Αλλά το αριάνι τι κακό έχει (ρωτά ένας Πόντιος) 🙂 ;

Athan

Ουδέποτε ένας Πόντιος εκ θηλυγονίας θα τολμούσε να υποβαθμίσει την βιολογική αξία ενός ποτηριού με αριάνι ακόμη περισσότερο όταν του θυμίζει την γλυκιά του μακαρίτισα γιαγιά, master ομολογουμένως στην παρασκευή του. Το αναπόδραστο μειονέκτημα του εξαιρετικού αυτού γαλακτοκομικού ροφήματος είναι βεβαίως η παντελής απουσία αλκοόλης στην σύνθεσή του 😀 .

ACHERON

Aκόμα και το όνομα είναι ελληνικώτατο,κάτι που τρίβω χαιρεκάκως στα μούτρα Τούρκων. Πέραν αυτού,να κάνω μία διεκρίνηση για τον πύργο του Leo-2 ΟΛΩΝ των παραλλαγών,συμπεριλαμβανομένων αυτών με πρόσθετη θωράκιση εν υπηρεσία : τα πλευρά του πύργου στα πίσω 2/5 περίπου,είναι από ομοιογενή χάλυβα χωρίς διάκενο,πάχους 80 χιλιοστών,και είναι τρωτά σε TOW/Milan και τα τοιαύτα,αλλά ακόμα και σε ΡΠΓ-7,και για να αντιμετωπιστεί αυτό,αναπτύχθηκε ἡ συλλογή RPG-Kit,προταθείσα για το -2Α7,αλλά μέχρι στιγμής παραμένει μόνο σε επίπεδο πρωτοτύπου. Το εν λόγω χαρακτηριστικό επισημάνθηκε από τους Αμερικανούς ήδη πρίν την εκκίνηση παραγωγής του Leo-2,όταν αξιολογήθηκε το Leo-2AV επί αμερικανικού εδάφους,περί το 1976. Στο Μ1… Read more »

Nikolaos

Άντε, επιτέλους, μας λίγωσες μέχρι να ακουστείς, από τα χείλη σου κρεμόμαστε για τέτοια θέματα! Δεν σε αποκαλούμε άδικα “μικρό Γκουντέριαν” και “μικρό Μοροζώφ” …

ACHERON

Με κακομαθαίνειιιιιις…

ACHERON

Εδώ,μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση,καλό είναι να διαβαστεί από όλους τους συμμετέχοντες στον σχολιασμό,πλήν -ίσως- εκείνων που ήδη κατέχουν το αντικείμενο
https://con-ops.blogspot.com/2020/02/giati-den-exafanistikan-ta-armata.html

Sousourada

Μόνο καλό είναι, και εμένα μου αρέσει…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δε νομίζω ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί το LEO 2HEL με το αμερικανικό υπέρ άρμα AMBRAMS M1A2 SEPV3 και σε λίγο και V4!! Καλό το γερμανικό αλλά μακριά από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά! Διορθώσεις αν έχω λάθος και γιατι;;

Nektarios

Το Leo 2 HEL εχει πολλυ μεγαλυτερο επιθετικο μεγεθος και απο
το καινουργιο AMBRAMS στην πιο συγχρονη μορφη ( combat performance ) εδω ο επιθετικος συνδιασμος των ηλεκτρονικων ειναι
πολλυ ανωτερος για υψηλο βαθμο επιθετικοτητας .
Το AMBRAMS με μικροτερη ισχυ πυρος διαφιμιζεται ως πολλυ σπουδαιο στην αμυνα με ισχυρo βαθμο θωρακισης .
Εδω εμεις υστερα στην θωρακιση εχουμαι ελληνικη τεχνολογια
αιχμης στα LEO 2 HEL .
Στην ελλαδα ο βαθμος επιθετικοτητας ειναι πιο σπουδαιος στα
αρματα μαχης απο την αμυνα .
Στα PC Games μια επιθεση απο μαγους δεν την σταματαει η
καλυτερη αμιντικη αμυνα και νικανε .!!!!

Nektarios

Το Leo 2 HEL εχει πολλυ μεγαλυτερο βαθμο επιθετικοτητας απο το
AMBRAMS στην πιο συγχρονη εκδοση ( combat Performance ) σε συνδιασμο με τα ηλεκτρονικα εχουμαι σαφως μεγαλυτερη ισχυ πυρος . Το AMBRAMS εχει πολλυ ισχυρη θωρακιση και μεγαλο βαθμο αμυνας .
Στην Ελλαδα ο μεγαλος βαθμος επιθετικοτητας ειναι πιο σπουδαιος απο την αμυνα .
Υστερα στην θωρακιση στα Leo 2 HEL εχουμαι ελληνικη τεχνολογια
αιχμης .
Στα PC Games οι μαγοι αν κανουν επιθεση νικανε την καλυτερη αμυντικη μοναδα παντα .

Scalp_eg

Ο Έβρος είναι αδιαπέραστος και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την περιοχή δεν αρκεί απλά να τους κοιτάμε, για να στήσουν γεφυροφόρα, πρέπει και να τους βοηθήσουμε να τα στήσουν αλλιώς δε θα τα καταφέρουν. Και άντε και πέρασε κάτι, πως θα περάσει από τις τάφρους και τα ναρκοπέδια? Τα μικρά περάσματα ανάμεσα στα ναρκοπέδια θα συγκεντρώσουν τέτοια ισχύ πυρός απο κάθε είδους αντιαρματικό (μέχρι και τα Α/Τ ΠΑΟ θα βγούν απο τις ναφθαλίνες) πυροβολικό, όλμους, άρματα, που μου φαντάζει απίθανο να περάσει μεμμέτικο άρμα για να ρθεί σε απευθείας μάχη με ελληνικό, που άν είναι και Leo2HEL είναι απόλυτα… Read more »

Athan

Η Στρατηγική αξία των Ελληνικών Τ/Θ Ταξιαρχιών στον Έβρο, είναι ακριβώς η επαπειλούμενη για τους Τούρκους Ελληνική Αντεπίθεση (σε δεύτερο χρόνο και μετά την επιτυχή Άμυνα και την Αντικατάσταση των Μονάδων), η Διάβαση του όποιου Υδάτινου Κωλλύματος από συγκεκριμένους Πόρους, η διάσπαση της συνοχής των Σχηματισμών τους στον Άξονα Κέντρο και η Προέλαση Νοτίως-Ανατολικώς πάλι σε συγκεκριμένο Άξονα. Παρόλη την “έκπληξη” που θα προκαλέσει αυτό που θα πω, το εγχείρημα είναι εφικτό με την σημερινή ισορροπία και το υφιστάμενο Υλικό, αυτό δε είναι παλαιόθεν γνωστό και στους απέναντι. ΥΓ Γνωρίζεις πόσα χιλιόμετρα απέχει η Καλλίπολη από τις Φέρες; 🙂 Κι… Read more »

Nikolaos

Δεν θα ήταν λοιπόν επιβεβλημένο να πλαισιωθούν τα εξαίρετα άρματα από υψηλής κινητικότητας και επαρκούς θώρακα ΤΟΜΑ (Μάρντερ ή Μ2), ώστε να καθίσταται δυνατός ο ελιγμός συνδυασμένων όπλων και πειστικότερη η απειλή αντεπίθεσης; Δεν τολμώ να προτείνω εξοπλισμό και των οργανικών μοιρών αμέσου υποστήριξης των τ/θ ΤΞ με ΡΖΗ.2000 γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό …

ACHERON

Παρά την «επικρατούσα» άποψη,ἡ κινητικότητα των Marder/Bradley δέν είναι ανώτερη αυτής του Μ113.
Με 18 ίππους ανά τόννο,δέν φτάνει ούτε κατά προσέγγιση τους 27 του Leo-2A4,ἢ 24 ανά τόννο του Leo-2HEL.
Όσο για την προστασία,σε επόμενο σχόλιο.

Nikolaos

Είναι λοιπόν μόνο θέμα προστασίας και οπλισμού/σκοπευτικών;

ACHERON

Βασικά,ναί,εφόσον μιλάμε για τους συγκεκριμένυς τύπους,στις διαθέσιμες εκδόσεις.

Athan

Έχετε δίκιο αμφότεροι και εξηγούμαι: Τα Marder θα ήταν επίκαιρα στην εποχή που θα τα αποκτούσαμε, εάν και εφόσον πλαισίωναν τις Μονάδες των Leo1 των οποίων ο Ε.Σ. ήταν και είναι ο μεγαλύτερος Παγκοσμίως χρήστης. Θα καθίσταντο έτσι ο “μοχλός” που θα έστρεφε τους ΤΘ Σχηματισμούς του αρτηριοσκληρωτικού Ελληνικού Στρατού προς την φυσιολογική οδό του Τεθωρακισμένου Πεζικού, εξέλιξη που θα υπερπολλαπλασίαζε την Επιθετική τους Ισχύ άρα και την αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας. Όσον αφορά τα “τεχνικά” φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε για την συμβατότητα των Marder με τα Leo1. Τούτων δεδομένων και μετά την πρώτη περίοδο εξοικείωσης του Στρατού με το… Read more »

Athan

Άχ αυτοί οι “Μουρντάρηδες”, πόσες προσευχές κάναμε να τους αποκτήσουμε.
Για τους λόγους της μη απόκτησής τους θα αράδιαζα την Ιερά Σινδόνη οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα για καμιά μεγαλύτερη γιορτή από αυτήν του Αγίου Χαραλάμπους.
Για την “εισήγησή” μου το Καλοκαίρι του 2014 στην Διαβούλευση του ΥΠΕΘΑ περί της Θητείας, όπου εισηγήθην ο ολίγιστος την δημιουργία μεταξύ άλλων Τεθωρακισμένου Πεζικού, επίσης λείπει ο χρόνος.
Πάντως ενώ έχεις δίκιο σε όλα, διάβασε τι γράφω παρακάτω στον Αχέροντα για τα Marder.

chriss8

Τα PhZ 2000 είναι «ακριβά», αλλά φθηνότερα από το να χάσεις έναν πόλεμο επειδή το πυροβολικό σου είναι του 1970.

Πρέπει να διώξουμε πολύ σαβούρα (8ιντσα) και να αντικαταστήσουμε τα Μ109 με κάτι που έχει το βεληνεκές να

1)χτυπήσει το τούρκικο πυροβολικό
2)χτυπάει από τα νησιά την τούρκικη ενδοχώρα και τις Μικρασιατικές παραλίες που θα συγκεντρώνουν αυτοί αποβατικά στρατεύματα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Το κορεατικο πυροβόλο ήταν πολύ καλο και ποιο φθηνό!

ACHERON

Απορία ψάλτου : υπάρχουν ακόμη ναρκοπέδια στον Έβρο;
Δικά μας εννοώ.

Athan

Ναι υπάρχουν. Μόνιμα και Ημιμόνιμα Αντιαρματικά Ναρκοπέδια στρωμένα κατά βάση με M15 και M6A2. Μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της Συνθήκης της Οττάβα το 2003, έγινε άρση όλων των Ναρκοπεδίων Ναρκών κατά Προσωπικού, που και που όμως όλο και σκάει καμία που πήρε το Ποτάμι από παλιά.

klipp

Ποια ναρκοπεδια στον Εβρο? Η Ελλαδα εχει υπογραψει την Συνθηκη της Οταβα με υποχρεωση τον καθαρισμο ολως των ναρκοπεδιων απο ναρκες κατα προσωπικου, κατι που εχει γινει ηδη εδω και μια δεκαετια.

Διαβασε εδω σχετικα.
https://www.securitymanager.gr/katharos-o-evros-apo-narkes-kata-prosopikou/

Mageiras

Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να πανε τα Leo1 στα νησιά ώστε να αρχίσει η απόσυρση των 400 M48 molf.Το ΣΕΠ των Molf να κρατηθεί για ανταλλακτικά των Leo1 ενώ τα ίδια τα M48 να μετασκευαστουν σε βαρέα ΤΟΜΠ. Τα Leo1 να μην λάβουν προσθετη θωράκιση (ίσως όμως κάποια γρίλια?) αλλά να λάβουν ένα φθηνό σύστημα αυτοπροστασίας καθώς όπως σωστά αναφέρατε η μεγαλυτερη απειλή θα είναι για αυτά, τα αντιαρματικά του εχθρικού ελαφρού πεζικού (καταδρομείς, πεζοναυτες). Επίσης από τα αποσυρμενα Leo1 ίσως κριθεί απαραίτητο κάποια να επανέλθουν ως φορείς SHORADS. Τώρα μένει ένα κενό στον Έβρο το οποίο… Read more »

Skeptomenos_politis

Ξερεις, και οι Ισραηλινοι εχουν ακομη εκατονταδες Μ113. Καποια απο αυτα θα μπορουσαν να ενισχυθουν με ειπλεον θωρακιση, κινητηρα και τηλεχειριζομενο πυργο ωστε να ειναι αξιομαχα.

Mageiras

€€€€…

ACHERON

Οἱ Ισραηλινοί δοκίμασαν να τροποποιήσουν Μ60 σε ΒΤΟΜΠ,αλλά το σκάφος κρίθηκε ακατάλληλο,επειδή,όπως και του Μ48 (από το οποίο κατάγεται),έχει σφηνοειδή πλευρά,που δέν επιτρέπουν αποδοτική εκμετάλλευση χώρου,αντίθετα με τα Centurion/T-54 Achzarit.

Mageiras

Και να γινόταν φίλε Αχέροντα την ανάγκη φιλοτιμια θα ποιουσαμε ελλείψει ρευστου. Μήπως και η μετασκευη τι θα αφορούσε? Αφαίρεση του πυργου και από το κέρδος βάρους να μπει μια εξτρα θωράκιση με προσευχή να ανταπεξέλθει ο υπάρχον κινητήρας ώστε να κρατηθεί το κόστος χαμηλά. Δυστυχώς η επόμενη πιθανή εναλλακτική (αν υφίσταται) είναι να σκουπισουμε ότι M2 υπάρχει εφόσον όντως τα δίνουν έτσι χωρίς υποχρέωση αναβάθμισης και να μετατραπούν σε ΤΟΜΠ κάποια από αυτά… Αν σκέφτεσαι κάτι άλλο, παρακαλώ θα χαρώ να το ακούσω! Κάτι να μας βγάλει από το αδιέξοδο…

ACHERON

 Mageiras Ρευστό μπορεί να βρεθεί,φίλε μου,αλλά φιλοτιμία όχι. Και καμμία λύση δέν είναι φθηνή,ούτε ἡ μετασκευή αρμάτων σε Β-ΤΟΜΠ,όπου ἂν παρατήρησες ἡ EODS προτείνει Leo-1 για μετασκευή,αλλά όχι Μ-48/Μ-60,ούτε ἡ απόκτηση Μ2 Bradley ὡς ΤΟΜΑ, (για νέα ΤΟΜΑ ούτε λόγος),ενώ Μ2 ὡς ΤΟΜΠ είναι υποβάθμιση ἂν πρέπει να αχρηστεύσεις τον πύργο,και μόνο ὡς νέα κατασκευή θα είχε οικονομικώς νόημα. Εκτός εάν βρεθεί φόρμουλα με ΗΠΑ,να μας δώσουν σκάφη χωρίς πύργους,και χωρίς να τους χρεώσουν,εννοείται,αλλά τότε θα πρέπει να πληρώσουμε για τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού με τα απαραίτητα οπτικά,για να έχει ὁ αρχηγός του οχήματος εικόνα υπό θώρακα,ημέρα και νύχτα. Προφανώς,ἡ διατήρηση… Read more »

giannis82

To Bradley αποτελει μια αξιοπιστη λυση νομιζω αν ειναι σε μια καλή εκδοση… επισης εχει αναφερθεί οτι στον πολεμο του κολπου στην πραξη τα Bradley κατάστρεψαν περισσοτερα αρματα ιρακινα παρα M1 Abrams. Ειχαν καποιες αδυναμιες σε IED και rpg με αποτελεσμα να εχουν απωλιες αλλα νομιζω αυτο δεν μας απασχολει τοσο, γιατι λογικα φανταζομαι πρεπει να τις ειχαν ουσιαστικα αφου σε εισαγωγικα, ειχε τελειωσει ο πολεμος και κανανε καποιο ειδος περιπολιας φανταζομαι που δεν νομιζω οτι ειναι στα πλανα μας. Γι αυτο αργοτερα ο αμερικανικος στρατος χρησιμοποιησε τα MRAP https://en.wikipedia.org/wiki/M2_Bradley#Combat_history Σιγουρα θα πρεπει να κοιταξει για bradley, MRAP που παραχωρουντε… Read more »

Panagiotis

προσωπικά δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος (ως έλληνας φορολογούμενος) από τις επιδόσεις των επιτελείων στο σχεδιασμό. Μόνο η αεροπορία μοιάζει να έχει κάποιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για λειτουργικότητα/εκσυγρονισμό. “απόσυρση/πώληση παλαιών μαχητικών, διατήρηση 4-6 μοίρες f-16 για αναχαιτηση αφου εχουν μικροτερο κοστος/ωρα πτησης σε σχεση με 5th gen, 1 μοίρα f-35 σαν πολλαπλασιαστής ισχύως και ενδεχομένως 1 ακόμα σε βάθος χρόνου”. σχεδιο ρεαλιστικο και οικονομικα εφαρμοσιμο. αντιθετα το Ναυτικο και ο Στρατος Ξηρας απλα πετανε αριθμους στο παιχνιδι και απαιτουν “κι αλλα κονδυλια, κι αλλα κονδυλια”. ο ΣΞ διατηρει τεραστιο αριθμο “ταξιαρχιών-σκελετών” με αμφίβολη επιχειρησιακη αξια που δε λύνεται ΟΥΤΕ με αυξηση θητειας… Read more »

mikeTT1050

Να δεις τι προσωπικό υπάρχει σε εκείνο το στρατόπεδο της Μεσογείων. Οι μονάδες των νησιών τα τελευταία χρόνια υποφέρουν. Φεύγουν 5 στελέχη και έρχονται 2 κάθε χρόνο. Να καταλάβει η ηγεσία πως χρειάζεται να μπει τέλος στο ρουσφέτι και να στείλει τον κόσμο εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Η δε στρατιωτική θητεία να ξαναγίνει στρατιωτική, γιατί για την ώρα είναι χάδια, προδέρμ και μη πάθει κάτι το παιδί. Όπως είναι σήμερα η θητεία, αν γίνει το μπαμ, θα τους ψάχνουμε στα λιμάνια. Όταν γίνουν αυτά, να δούμε που θα ρίξουμε τον ποταπό μας προϋπολογισμό. Διαφορετικά θα είναι σαν να ανοίγεις… Read more »

GUS

Ενας τροπος υπαρχει μονο γιατι το ρουσφετι ειναι αθανατο στην Ελλαδα.
Να κλεισουν τα παντα που βρισκονται εντος αττικης.

flashg

Εκσυγχρωνισμός λεο2 και εισαγωγή σύγχρονου ΤΟΜΑ. Πρέπει ο ΕΣ να αλλάξει τακτικές. Σε πολλές περιπτώσεις ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ είναι καλύτερο από ένα άρμα μάχης.

Costas

Κάνετε ένα λάθος. Τα άρματα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης άλλων αρμάτων. Η αντιαρματική ισχύς είναι.
Αντιαρματικά σε διάφορες πλατφόρμες, οι νάρκες, βλήματα πυροβολικού με σύγχρονες μεθόδους στόχευσης.
Τα άρματα (μάχης) τα χρειαζόμαστε για άλλο λόγο. Είναι απαραίτητα για υποστήριξη, προστασία και μεταφορά των χερσαίων δυνάμεων που θα αντιμετωπίσουν την εχθρική προέλαση. Επίσης είναι σημαντικά για οχύρωση στρατηγικών σημείων αλλά και ανακατάληψη ή αντεπίθεση.
Ο μεγάλος αριθμός αρμάτων έχει τεράστια αποτρεπτική ισχύ. ΔΕΝ είναι όμως για αντιμετώπιση εχθρικών αρμάτων.

Athan

Η άποψή σου, άποψη του Γαλλικού και του Βρετανικού Επιτελείου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέληξε στις πιο δραματικές ήττες των θεσμικών φορέων που την “επεξεργάστηκαν”, έκανε “δώρο” στον Χάρο δεκάδες χιλιάδες άμοιρων Στρατιωτών και ακολούθως έβαλε όλη την Ευρώπη κάτω από την μπότα των Εθνικοσοσιαλιστών.
Το Άρμα νικάται μόνον από άλλο Άρμα.
Το Πυροβολικό, η Αεροπορία, τα Εξοπλισμένα Ελικόπτερα και τα Αντιαρματικά Στοιχεία του Πεζικού μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο εναντίον των Τ/Θ σε Στρατηγικό Επίπεδο μόνον στην περίπτωση που αυτός που τα προτάσσει εναντίον των Αρμάτων έχει την απόλυτη υπεροχή στο Πεδίο της Μάχης (Αποκλεισμό και Έλεγχο Θεάτρου).

Costas

Θα επιμείνω. Ο ρόλος του άρματος μάχης δεν είναι να καταστρέφει άλλα άρματα.
Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι είναι απαραίτητα για τον Έβρο (και τα μεγάλα νησιά) όπου χρειάζονται κύρια άρματα μάχης, αλλά και για τα μικρότερα νησιά όπου χρειάζονται ΤΟΜΑ με μεγάλη ευελιξία σε κίνηση και εξοπλισμό. Μάλιστα θεωρώ ότι χρειάζονται μεγάλοι αριθμοί, ειδικά στον Έβρο.
Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να διατηρούνται μόνο δύο τύποι. Ένα ΤΟΜΑ και ένα κύριο άρμα μάχης, έκαστο σε αριθμούς κοντά στους σημερινούς. Σίγουρα όμως πρέπει να προγραμματιστούμε βάσει αναγκών εντός των επόμενων 15 ετών.

My_name_is_Nobody

Φίλε μου ο ρόλος του άρματος είναι ακριβώς αυτός που λες ότι δεν είναι.
Αν το χρησιμοποιήσεις για κάτι άλλο μειώνεις την δυναμική του και το θέτεις σε κίνδυνο.
Δες πόσα άρματα έχασαν οι Τούρκοι βάζοντάς τα να εκτελούν χρέη στατικού σκοπού.
Ορμή, ταχύτητα, αν τα καταργήσεις θα χάσεις πολύτιμα μέσα και αναντικατάστατα πληρώματα.

Βασιλης

Δες στο ιντερνετ το Blitzkrieg που αναφερει επακριβως την στρατηγικη των Γερμανων. Οσες μαχες χασανε απο ενα σημειο και μετα τις χασανε απο ελλειψη πυρομαχικων/καυσιμων και απο εχθρικη αεροπορικη υπεροχη.

ο ασχετος

kursk

Nektarios

Tα MBT μενουν στα 1350 περιπου και στο μελλον πανε ολα ανετα μεχρι 2030 . Κραταμε τους αριθμους ως πρωτη προτερεοτητα . Τα Leo 2 A4/HEL αναβαθμιζονται ολα και μπαινουμαι στο προγραμμα Leo 3 με 100 καινουργια πρεπει να κρατησουμαι και την θεση μας που εχουμαι ως εργολαβη στα Λεο . Παλι μια επενδυση 2000 mio € . Με τα ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ low cost αναβαθμισεις σε M113 HELL , LEONIDAS 300 . Tα Leo 1 A5 Θα κρατηθουν και αυτα ολα μεχρι 2030 σιγουρα . Πρωτα το Αρμα μαχης μετα τα ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ . Και στον στρατο ξηρας… Read more »

blackpeteg

Οι ιδέες για την εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι πολύ καλές και πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο ως πιθανότητα αλλά ως βασική προϋπόθεση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος. Όταν κοιτάζουμε στο εξωτερικό, πρέπει να αποκλείουμε χώρες που έχουν σημαντικούς δεσμούς και υποχρεώσεις με τους Τούρκους, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Δεν γίνεται να περιμένεις υποστήριξη από την Ιταλία με την εφοδιαστική αλυσίδα για τα Τ129 ή πχ την Γερμανία όταν σε αποκλείουν από συσκέψεις για τη Λιβύη, Το Ισραήλ δεν μας κάνει με τόσες λύσεις σε ηλεκτρονικά και ανεπτυγμένη βιομηχανία; Δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Πολωνία) που κάνουν σημαντικές προσπάθειες… Read more »

Athan

Η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ τους περιορισμούς της Τουρκίας. Είναι Μέλος του στενού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέλουν δεν θέλουν μερικοί εξ’Ανατολών (Εγγύς και Άπω). Καμία Χώρα της Ε.Ε. δεν θα καταστρέψει την συνοχή της Ευρώπης για χάρη καμιάς Τουρκίας. Η Τουρκία είχε το πρόβλημα (εμπάργκο λόγω της εισβολής στην Κύπρο) η Τουρκία το έχει ακόμα, ας πληρώσει λοιπόν η ίδια την ανασφάλεια της γελοίας Εξωτερικής της Πολιτικής.

blackpeteg

Συμφωνώ πως σε θεωρητικό επίπεδο οι Ιταλοί δεν θα διασπάσουν την ΕΕ. Αντίθετα, θεωρώ (βάσει προσφάτων αποδείξεων) πως οι Γερμανοί δεν θα διστάσουν έναντι οποιασδήποτε προσβολής (βλέπε Βερολίνο-Λιβύη) προκειμένου να προωθήσουν την agenda τους. Με τον Ερντογάν να έχει οργανώσει ισλαμικά κινήματα τύπου Γκιουλέν παντού, εδώ μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εσωτερικές συνθήκες για τους multi-culti Γερμανούς.
Όλα αυτά βέβαια μένουν να φανούν – αλλά προτείνω πως είναι καλύτερα να είμαστε ασφαλείς παρά μετανιωμένοι και χαμένοι επειδή οι Γερμανοί και οι Ιταλοί μας κρέμασαν την τελευταία στιγμή.

Athan

Το Γεωπολιτικό Σύμπλοκο της Ευρασίας αλλάζει ραγδαίως. Τελευταία η Γερμανία, με τον εσωτερικό διχασμό της, υποσκελίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Γκωλιστή Μακρόν ο δε Πολιτικός και οικονομικός της ρόλος ως μοντέλο αναπτύξεως και ήπιας δύναμης υποβαθμίζεται από το “νέο αίμα” της Ευρώπης. Η Χώρα που σιγά σιγά κλέβει από την υπέργηρη και χλιαρή Γερμανία τα Γεωπολιτικά πρωτεία και συνάμα εδραιώνεται ως “φύλακας” του Ευρωατλαντισμού στα σύνορά της είναι η λαμπρή Πολωνία. Με την ραγδαίως αναπτυσσόμενη Πολωνία στο μαλακό της υπογάστριο ουδέποτε η Γερμανία θα μπορέσει να ξαναπαίξει τον ρόλο που έπαιζε μέχρι πρόσφατα, όπου ανέξοδα προωθούσε τα συμφέροντα των… Read more »

Nikolaos

Ανάλυση που απέχει από τη “συμβατική σοφία”, αλλά πιάνει πλήρως τον παλμό των εξελίξεων και την οποία συμμερίζομαι πλήρως. Η Πολωνία τείνει να καταφρονείται, για ακατανόητους λόγους. Αδύναμος κρίκος, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Μακρόν, άνθρωπος του οποίου οι φιλοδοξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες, και με περιορισμένη ιστορική και φιλοσοφική σκευή, κατά τα φαινόμενα …

KEKW

 Athan Μαλλον βλεπετε την πραγματικοτητα που θελετε. Δε διαφωνω στο οτι η Γερμανια “παρακμαζει”. Ολος ο δυτικος πολιτισμος παρακμαζει, απλα η Γερμανια το κανει λιγο πιο γρηγορα. Επισης εχει αντιληφθει οτι με τις ΗΠΑ δεν μπορει να κανει business πλεον και κοιταει προς Ρωσια και Κινα. Και καλα κανει. Και εσεις αυτο θα κανατε. Η Πολωνια απο την αλλη ειναι μια χωρα που η Γερμανια εχτισε για να εχει μικροτερα κοστη παραγωγης και φθηνες εισαγωγες. Σε μια νυχτα η Πολωνια γυρνα στη χρυση περιοδο τη ΕΣΣΔ αν το θελησουν οι Γερμανοι (που κρατουν το 1/3 της οικονομιας της), οι οποιοι… Read more »

Nikolaos

Athan Athan
Γκούχου, γκούχου …
Υπάρχει και η Gazprom και οι άνθρωποί της, σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις στην απόλυτη κορυφή, διαχρονικά ακλόνητοι. Στην τρίτη περίπτωση δεν ξέρω … δεν βλέπω να γίνεται τίποτε για την απονεύρωση αυτού του επικίνδυνου παράγοντα, που μόλις πρόσφατα έδειξε τα δόντια του … Ελπίζω ότι έχουν γνώση οι φύλακες …

Athan

Σνίφ, σνιφ… Η παρουσία τους στην Χώρα των Ρωμιών δεν εξαντλείται δυστυχώς σε κάποια υψηλά και απομονωμένα από την Κοινωνία κλιμάκια όπως στις δύο Χώρες που σωστά αναφέρεις, αντιθέτως δε παρασιτούν καταλυτικά ως “ιδέα” επί των μνημονικών νευρικών συνάψεων που λαμβάνουν οι Έλληνες ως “κληρονομιά” από τους αφελείς προγόνους τους. Οι μύθοι, οι παράμυθοι και το Θρησκευτικό αφήγημα της Συλλογικής Ψυχής του Έθνους έγιναν ιδιαίτερα στα χρόνια του Διχασμού το υπερόπλο αυτών των Ευρασιατών, των άλλωστε παλαιόθεν φθονούντων την υπέρλαμπρη Ιστορία του μικρού Λαού μας. Βέβαια τελευταίως ο Επαρχιωτισμός τους, η αδεξιότητα αλλά και η υπερφίαλη προσωπικότητά των “πρεσβευτών” τους,… Read more »

Nikolaos

Βλέπω μια αμηχανία στην αντιμετώπιση της εν Ελλάδι αιχμής, που έχει κατορθώσει να προσεταιρισθεί και καπηλευθεί σημαντικές όψεις τοπικών κατά παράδοσιν εκφάνσεων της λαϊκής ψυχής … απειλεί δε εσχάτως έως και με εθνικό διχασμό …

Athan

Συμφωνώ σε όλα εκτός της “αμηχανίας”. Χρειάζεται μεθοδικότητα χωρίς δηλώσεις και εξόφθαλμες καταγγελίες. Επίσης η πολιτική του “ξηλώματος” δεν μπορεί να είναι δημοσίως διακηρυγμένη παρά να αποτελεί το έργο μικρής αποτελεσματικής και πιστής στην ηγεσία ομάδος. Ο λόγος είναι πως ο αντίπαλος επιβιώνει ακόμη βαθιά στον πυρήνα του Κόμματος, της Κοινωνίας και του Κλήρου.
Γι’αυτό και πολλές κινήσεις φαίνονται “ανεξήγητες” στους αμύητους όπως π.χ. η πρόσφατη κατανίκησις του σχεδίου της νέας Στάσης του Νίκα μέσω της “ακατανόητης” ρελάνς της Κυβερνήσεως. Σπεύδουμε βραδέως λοιπόν και προετοιμαζόμαστε για το εκρηκτικό, ελπίζω τελευταίο, τίναγμα της γάτας*…

*Dead cat bounce.

Dimitris_jp

Γι’ αυτό και πολλές κινήσεις φαίνονται “ανεξήγητες” στους αμύητους όπως π.χ. η πρόσφατη κατανίκησις του σχεδίου της νέας Στάσης του Νίκα μέσω της “ακατανόητης” ρελάνς της Κυβερνήσεως. Σπεύδουμε βραδέως λοιπόν και προετοιμαζόμαστε για το εκρηκτικό, ελπίζω τελευταίο, τίναγμα της γάτας*…

Αν μπορείτε κάντε το λιανά.

Athan

Η ομάδα των ανθρώπων και τα Νομικά Πρόσωπα που “έδωσαν” την αίγλη στον αρχηγό των Βένετων της Συμπρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια, παραδόξως ήταν και οι ίδιοι που ετοιμάστηκαν τόσο πρόθυμα να υποβιβάσουν την Ομάδα που υποστήριζαν. Μήνες πριν, ο αρχηγός διέδιδε στον Βορρά πως οι Κυβερνητικοί επιζητούσαν την ευκαιρία να τον διώξουν από την Ελλάδα. Δημιουργώντας αυτό το κλίμα ετοίμαζε περίπου μία “ηρωική έξοδο”, κάτι, όπως νόμιζε, απαραίτητο για την βιοτή του μετά την νίκη στις Εκλογές του ανθρώπου που λοιδωρούσε και απειλούσε σε παλαιότερες συνεντεύξεις του. Οι παγιδευμένοι στην αντιληπτική τους αγνωσία Πράσινοι τον βοηθούσαν άθελά τους σε αυτόν… Read more »

Nikolaos

“Φελατιακή σχέση” … άλλο μνημείο φραστικό αυτό 😳 …

ACHERON

«Ο Κυβερνήτης της Χώρας των Ελλήνων».
Ἂν εννοείς τον σημερινό πρωθυπουργό,να ξέρεις ότι αφίσταμαι στάδια.
Όχι ότι οἱ προκάτοχοι του ήταν καλύτεροι,είναι δομικό το πρόβλημα.

Athan

Φυσικά και δεν απέδωσα με τον όρο Κυβερνήτης κάτι μεταφυσικό ή δοξαστικό παρά εννόησα την απλή πραγματικότητα. Με λίγα λόγια δεν έκανα αξιολογική κρίση. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε το Πολίτευμα είναι καλώς ή κακώς Πρωθυπουργοκεντρικό. Για τα επόμενα δε χρόνια η πλειοψηφία των παρόντων έκρινε πως τις τύχες μας θα τις ορίζει και θα τις “κυβερνά” ο εν λόγω όπως και οι προηγούμενοι κριθέντες. Εν τέλει καθώς το κείμενό μου είναι μεγάλο, η μονότονη επανάληψις του αξιώματος (Πρωθυπουργός) διόλου καλόσχημη θα ήταν. Βέβαια ο απρόσεκτος δεν είχα υπολογίσει την πανταχού παρούσα και εξόχως υφέρπουσα πολιτική ορθότητα (μέρος του “δομικού προβλήματος”… Read more »

ACHERON

«Το “δομικό πρόβλημα” είναι του Κυβερνήτη, της Χώρας ή των Ελλήνων;»
Μάλλον και των τριών,και λειτουργεί αλληλοενισχυτικώς,κοινώς φαύλος κύκλος.

Athan

Στην περίπτωση που πρόκειται περί Χώρας με Δημοκρατικούς Θεσμούς δηλαδή παραδείγματος χάριν ελεύθερες Εκλογές, το όποιο “δομικό πρόβλημα” είναι του Λαού και μόνον αυτού, δεδομένου του αμειλίκτου γεγονότος πως ο Κυβερνήτης, η Υπερδομή του Κράτους και οι όποιοι Πολίτες, είναι ομού συστατικά αυτού (του Λαού). Ο δε “λογαριασμός” πληρώνεται πάντα από αυτόν (τον Λαό). Αυτό είναι και το δίκαιο με βάση όλους τους Νόμους, Φυσικούς και Μεταφυσικούς, κυρίως δε ενεργεία του Νόμου της Αιτιώδους Συναφείας, αυτoύ που οι νεότεροι περιγράφουν με το αρχαίο ρητό “Karma is a bitch”…

ACHERON

Θα αρκεστώ,για την οικονομία της συζητήσεως,να δεχθώ ότι αυτός ὁ λαός δέν αξίζει καλύτερες ηγεσίες,αλλά θα θέσω και το ερώτημα,ἂν αυτές οἱ ηγεσίες που γνωρίσααμε και γνωρίζουμε,θα ἀξιζαν έναν καλύτερεο λαό.

Athan

Εάν εννοείς ως ηγεσίες “που γνωρίσαμε” κάποιες, επαναλαμβάνω κάποιες, από τις ηγεσίες της Μεταπολιτεύσεως, η απάντησή μου είναι απροκάλυπτα ναι. Για την οικονομία της συζητήσεως θα επιφυλαχθώ κι εγώ από την μεριά μου να επεκταθώ. Άλλωστε το θέμα είναι τεράστιο καθώς απαιτεί ευρεία ανάλυση της Ιστορικής, Πολιτικής, Κοινωνικής και Ιδιοσυγκρασιακής πραγματικότητος της Οθωμανομπολσεβικικής “Αμοιβάδος” που ονομάζουμε Ελλαδικό Κράτος. Άστο να πάει φίλε μου.

npo

Είναι μια ιδέα που έχει διατυπωθεί αρκετές φορές και νομίζω πρέπει να την σκεφτούν σοβαρά στα επιτελεία. Το καλό είναι πως σήμερα υπάρχει ένα μικρός μεν αλλά ικανός πυρήνας τεχνογνωσίας στην χώρα που μπορεί να υποστηρίξει ως ένα βαθμό μια τέτοια μικρής κλίμακας αναβάθμιση, και είναι ευκαιρία να τον ενισχύσουμε και λίγο με προοπτική να πάρει αντίστοιχα έργα από χώρες του εξωτερικού.

Αν είναι να γίνει πάντως πρέπει να γίνει με σοβαρότητα αυτήν την φορά.

Spirit

Δεν υπάρχει σάλιο τι να λέμε, το περίεργο είναι που αποσύρθηκαν τα Μ60Α3, που έπρεπε να παραμείνουν στα νησιά, ήταν σε σημεία ανώτερα από τα MOLF, προφανώς ξέμειναν από ανταλλακτικά και υποστήριξη.
Από εκεί και πέρα όταν έβρεχε Leo2 A4 κρατάγαμε ομπρέλα και τα Ολλανδικά Α6 μας χάλαγαν.
Προτεραιότητα εχουν τα γερμανικά 2Α4, τα παλαιότερα άρματα όσο κρατήσουν, μιας και χρήμα δεν υπάρχει.

Nikolaos

Το Μ60Α3 έχει θαυμάσιο θερμικό, καλύτερο από του MOLF, και φυσικά σταθεροποίηση σε δύο άξονες και αξιόλογο ΣΕΠ, είναι δε πολύ ανώτερο του Μ48 σε θώρακα (αν και όχι κάτι σπουδαίο με σημερινά στάνταρντ …) …

chriss8

Τους αριθμούς τους χρειαζόμαστε. Ασυζητητί! Αλλά όχι να αποτελούνται από Μ48, Μ60 και Λεο 1!!! Δεν είμαστε συλλέκτες ρετρό οχημάτων! Όπως λέω πάντα. Πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κοινωνίας μας. Δεν μιλάμε για 1 δις τον χρόνο. Μιλάμε για μονάδες ΑΕΠ επί σειρά πολλών ετών! Οι Τούρκοι μπορούν να έχουν Μ60. Έχουν 2600+ άρματα. Εμείς πρέπει να αντισταθμίσουμε την ποσότητα με ποιότητα. Ακόμα και το πυροβόλο των Λεο 2Α6 αρχίζει να θεωρείται αναποτελεσματικό απέναντι στα νέα Ρώσικα άρματα. ΛΕΟ 2Α6 και Α7. Αναβάθμιση των Α4! Σύστημα ενεργής και παθητικής προστασίας. Πολύ… Read more »

stepa

Τα leo-2 και τα ματια μας.Οποιαδηποτε επενδυση με στοχο την τυποποιηση, την εγκατασταση συστηματος ενεργου προστασιας, την επαρκεια πυρ/ων, την εκπαιδευση ευπροσδεκτη.Οσο για τα leo 1 τα πραγματα δεν ειναι τοσσο απλα.Ενισχυση της θωρακισης θα σημαινε μειωση κινητικοτητας, πραγμα καταστροφικο για ενα αρμα αναιμικο για τα συγχρονα δεδομενα με λογο ισχυος προς βαρος 19.6PS/tn.Eδω η προχωρας σε ριζικη αναβαθμιση ,πραγμα ασυμφορο, η τα αφηνεις ως εχουν ισως με μια αναβαθμιση μονο στο θεμα των ηλεκτροοπτικων πχ, σαν κυνηγους, στα νησια….οσο για τους συνολικους αριθμους υπερβολικοι για τα γεωγραφικο αναγλυφο της χωρας ,αλλα και την εκταση των χερσαιων συνορων με την… Read more »

vasilisk

ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ!!ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΑΡΜΑΤΑ[LEO2-LEO1-M113-EBL]ME KAΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ TROPHY ME ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…[ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΦΑΝΩ ΤΟ ΞΕΡΩ]ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΡΜΑΤΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟ Μ60-Μ48ΜΟLF-ΠΑΛΙΑ ΛΕΟ1 ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 50 ΑΡΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ,30 ΣΕ ΑΛΛΟ,ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ 4-5 ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ[ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ]ΚΑΙ ΑΥΤΟ… Read more »

Leo13131313

Ξεραμε ετσι κι αλλιως οτι τα Leo 1 και τα M60 ειναι απο εναν αλλο κοσμο, αλλά μετά το κάζο των Τούρκων στη Συρία με τα Leo A4, νιώθω ανησυχία. Οι Τούρκοι έχασαν τουλάχιστον 10 Α4, αλλά το θέμα είναι ότι αυτά που έχασαν, καταστράφηκαν εντελώς. Υπάρχουν και βίντεο όπως αυτό εδώ https://www.youtube.com/watch?v=YafzmkvVRiI , και ο πύραυλος που χτυπάει το leopard υποτίθεται πως είναι ο ρώσικος 9Μ113. Ο οποίος είναι από τη δεκαετία του 70. Και γεννάται το ερώτημα, τελικά τα Leopard Α4, μπορούν να ανταποκριθούν έστω και σε ένα σχετικά σύγχρονο περιβάλλον μάχης? Γιατί αν ούτε αυτά μπορούν, δεν… Read more »

Nick

Το Leopard 1 είναι γνήσιος απόγονος του Tiger: όπως και το Tiger, παθαίνει συνέχεια βλάβες. Οι πιο τυχερές Επιλαρχίες έχουν το πολύ 10 άρματα λειτουργικά. Οπότε, δεν έχει νόημα ένας εκσυγχρονισμός, πόσο μάλλον στα 3 εκατομμύρια το κεφάλι. Να εκσυγχρονίσουμε ένα άρμα που δεν λειτουργεί είναι παράλογο. Είναι πολύ πιο λογικό να δώσουμε αυτά τα λεφτά για τα M48, που δεν χαλάνε ποτέ. Δεν ήταν χαζοί οι Τούρκοι που εκσυγχρόνισαν τα Μ60 και όχι τα Leopard 1. Θα μου πεις, οι Καναδοί εκσυγχρόνισαν τα δικά τους Leopard 1. Αλλά στους Καναδούς περισσεύουν τα λεφτά… Ελπίζω μόνο το Leopard 2να μην… Read more »

observer

Κάποτε κάποιοι ονειρεύονταν ότι θα πραγματοποιούσαμε αντεπίθεση στον Έβρο με ΑΝΣΚ την Πόλη. Όμως πλέον δεν έχουμε αριθμούς μαχίμων για να το κάνουμε πόσο μάλλον υποστήριξη(αεροπορία,ελικόπτερα,τομα,Ε3,δορυφόρους,μέσα ΗΠ και φυσική τη στοιχειώδη προστασία αρμάτων και προσωπικού.Ναι ο αριθμός πρέπει να μειωθεί, τα ότι μείνει πρέπει να είναι πλήρως εκσυγχρονισμένο αλλά και προστατευμένο(trophy). Θα ήταν καλό κάποια παλαιότερης γενιάς να πάνε στα νησιά και την Κύπρο, ώστε να δώσουν αμυντική ισχύ σε θέσεις άμυνας οργανωμένες. Αύξηση των μέσων αεροκίνησης και φυσικά αναγνώρισης. Σίγουρα χρειάζόμαστε παραπάνω ελικόπτερα, επιθετικά και μεταφορικά.

blackpeteg

Μόνο αναρωτήσου πόσο απέχει η Πόλη από τα σύνορα και σε συνθήκες όπου έχουν φάει τα μούτρα τους οι απέναντι στον Έβρο.
Ο συλλογισμός σου πάσχει 100%. Όταν δεν απειλείς τον αντίπαλο με απώλεια εδάφους όταν αποκρούσεις την επίθεσή του, τότε παραχωρείς ένα τεράστιο όπλο: την σιγουριά πως ακόμα και σε ήττα τους, δεν θα χάσουν παρά μόνο τα μέσα που έχουν βάλει στο πεδίο της μάχης, ενώ εσύ θα έχεις χάσει πολύ περισσότερα χωρίς κανένα όφελος.
Εάν αυτό σου φαίνεται λογικό, τότε συνέχισε να μιλάς υποτιμητικά για “αντεπιθέσεις”.

Anaspetr1234

Δεν θα σταθώ συγκεκριμένα στα άρματα μάχης αλλά γενικότερα στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη τον πόλεμο με την Τουρκία. Σε αυτήν την ”ήττα” οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η χρεοκοπία της χώρας. Φόβος, υπονόμευση και κυνήγι αριθμών… Δαπάνη τεράστιων ποσών σε μέσα αναποτελεσματικά. Αντί να εκμεταλλευτούμε το τακτικό πλεονέκτημα που έχουμε εξαιτίας της γεωγραφίας της περιοχή μας, προχωράμε στην ”εύκολη” αλλά δαπανηρή λύση… Πόσα έχει η Τουρκία? Τόσα… Άρα τόσα θέλουμε και εμείς… Λάθος! Ένα παράδειγμα… Διαβάζω συχνά σε ιστοσελίδες σχόλια σχετικά με τις υπερσύγχρονες τουρκικές κορβέτες Ada. Το πόσο απειλούν το ελληνικό ΠΝ… Μια… Read more »

chriss8

Η κορβέτα θα είναι μέρος ενός στόλου που αριθμητικά είναι μεγαλύτερος του δικού μας. Επίσης από πάνω θα πετάει η αεροπορία τους που είναι μεγαλύτερη της δικής μας( και αυτή την στιγμή ποιοτικότερη ως προς τα μέσα). Εμείς είμαστε που έχουμε την ανάγκη για μεγαλύτερη ποιότητα. Όχι οι Τούρκοι που έχουν την ποιότητα της ποσότητας. ΥΓ Τον Νικηφόρο Φωκά δεν τον θέλεις μόνο για να κάνει επίδειξη σημαίας στην ειρήνη, που την κάνει και με 8 Sea Sparrow. Θα έβγαινε μόνος του μέχρι εκεί, αν ήταν πραγματικές οι συνθήκες; Αν όμως έβγαζες 1-2 φρεγάτες με 32 ESSM και 24 SM-2,… Read more »

DimitrisXr

Τεραστιο συλλογιστικο σφαλμα ! Οι ada που αναφερεις εχουν για τους τουρκους τον ρολο που εχουν σε εμας οι super vita και οι combattante, δηλαδη φτηνους και σε μεγαλους αριθμους φορεις αντιπλοικων πυραυλων, με υποτυπωδη αντιπυραυλικη αμυνα. Οι belharra θα κληθουν να ανταγωνιστουν τα μελλοντικα τουρκικα πλοια, και σε αυτο το ρολο πασχουν στην διαμορφωση που αναφερετε. Επιπλεον, το να διαθετεις το δυνατοτερο ρανταρ της περιοχης σε πλοιο με 16 πυραυλους ειναι ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. Σε μια τοσο μεγαλη επενδυση πρεπει να εξισορροπειται η τιμη με τον οπλισμο και τα ηλεκτρονικα. Τελος, το να θεωρειται αξιομαχη εν ετει 2020 φρεγατα (S με… Read more »

Athan

Το θέμα είναι τεράστιο. Πάντως έτσι κι αλλιώς ο Ε.Σ. έχει μειώσει την οροφή ενεργών Αρμάτων από τα 1.735 που επέτρεπε η Συνθήκη CFE, πρώτα σε 1.500 και ακολούθως σε 1.250. Για όσους γνωρίζουν, κι εγώ ως υπερήφανος Αρματιστής ισχυρίζομαι πως γνωρίζω, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επάνδρωση των Μονάδων και η ανεπαρκέστατη Εκπαίδευση των Κληρωτών ένεκα της μειώσεως της Θητείας. Η βλακώδης μείωση της Στρατιωτικής Θητείας από την Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή και τον τότε ΥΠΕΘΑ Ευάγγελο Μειμαράκη, τον ίδιο που μαζί με τον τότε Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμμένο μιλούσαν για “Υποβρύχια που γέρνουν” απαξιώνοντας ανεξήγητα… Read more »

evaggelos

μιας κ ανεφερες για ελαφρυ αρμα ποιο θα επερνες? κ αν πιστευεις οτι θα αξιζε τον κοπο ασχετα με τους πορους να μπουμε στην διαδικασια αμπραμς?

Costas

Για ελαφρύ άρμα προτιμώ κάτι τύπου bradley. Και λόγω κόστους και λόγω υποστήριξης.
Αν και βλέπω ότι η σύγχρονη τάση για ΤΟΜΑ είναι κάτι σαν Boxer ή MRAP για συμπλήρωμα των κυρίων αρμάτων μάχης.

STRATOS

Πάρα πολύ σωστός!! Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο σώμα των τεθωρακισμένων είναι η επάνδρωση των αρμάτων και λιγότερο το υλικό (ο κύριος αντίπαλος δεν έχει καλύτερα άρματα).

Ντροπή σε καραμανλή-μειμαράκη, για την αχρείαστη και αζήτητη (η θητεία ήταν είδη πολύ μικρή 12 μήνες και δεν ακουγόταν καμία διαμαρτυρία) μείωση της θητείας, που τόσα προβλήματα έφερε στην λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων που βρισκόντουσαν σε στάδιο αναδιοργάνωσης..

Nikolaos

“Αναφέρομαι στην Ελληνική Κοινωνία διότι με την εγκληματική αυτή κίνηση, ο Έλληνας νέος έχασε την τελευταία “μυητική διαδικασία” που είχε απομείνει καλώς ή κακώς στην κατακερματισμένη ηθικά Ελλαδική πραγματικότητα πριν την είσοδό του στον κόσμο των “ανδρών” και της πραγματικής ζωής.”
Πολλά thumbs up, ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν απολαμβάνω περισσότερο την “τεχνοκρατική” ή τη “δικαιοπολιτική” όψη των σχολίων σου!

VAGGELAS

Μπράβο Athan, μπράβο Νικόλα!!! Να υπερθεματισω και εγώ στα περί μυητικης διαδικασίας, γνωρίζοντας ότι πηγαίνω κόντρα στην Νεοελληνική θλιβερή πραγματικότητα των αποχαυνωμενων εφήβων-νέων που σκουντουφλουν στα πεζοδρόμια ή διασχίζοντας διαβάσεις λόγω της προσήλωσης στο κινητό. Εγκληματική η μείωση της θητείας για προφανείς ψηφοθηρικους λόγους, εγκληματική και η απαξίωση της (τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες), θύμα των συγκοινωνουντων δοχείων Πολιτείας – Κοινωνίας και της πελατειακής συμβιωτικης τους σχέσης. Τραγικά αποτελέσματα αυτού του εθνικά αυτοκαταστρεπτικου σπιράλ, η αποδυνάμωση της Εθνικής Άμυνας και το ξεθώριασμα του Εθνικού φρόνημα τος. Το πλέον διαδεδομένο κλισέ των νέων σχετικά με τη θητεία είναι το ‘ χαμένος χρόνος… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, το περισπούδαστο όπως πάντα σχόλιο σας μου έφερε στο νου την έκφραση του Σιράκ: “Η συνάντηση του Έθνους με τη νεολαία του” …

Χρήστος

Για αρχή καλό είναι να καταλάβουμε πως η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα με έκταση ίση με τη Γαλλία, εκτός αν στην έκταση της χώρας δεν μετράμε τη θάλασσα! Η διαφορά μας είναι πως δεν έχουμε στρατιωτικά ξεδοντιασμένους γείτονες όπως η Γαλλία, ούτε φυσικά έχουμε πυρηνικά. Επίσης, έχουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο εσωτερικό με συνεχείς εξεγέρσεις, κυρίως τουρκόφωνων προσφύγων για την οποία παρεπιπτόντως η Πτήση δεν αναφέρει τίποτα! Όσον αφορά το αρματικό δυναμικό έχει γεράσει επικίνδυνα. 1. Τα Leo 2A hel είναι λίγα σε αριθμό και χρήζουν αναβάθμισης σε επίπεδο προστασίας. 2. Αφού έγινε το έγκλημα να προμηθευτούμε τα… Read more »

chriss8

συνεχείς εξεγέρσεις, κυρίως τουρκόφωνων προσφύγων για την οποία παρεπιπτόντως η Πτήση δεν αναφέρει τίποτα!

Γενικά η Πτήση δεν ασχολείται με επιστημονική φαντασία.

Athan

Μερικοί σχολιαστές όμως δεν τα πάνε καθόλου άσχημα 🙂

Χρήστος

Ωραίο είναι να λέμε εξυπνάδες απο την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Πηγαίνετε λίγο στη Λέσβο να δείτε την κατάσταση. Στο κέντρο της Αθήνας τη βλέπουμε και για αυτό ξεκίνησαν σκούπες της αστυνομίας.
Αν τώρα κάνετε πως δεν ξέρετε οτι το μεγαλύτερο μέρος των Αφγανών είναι Τουρκμένοι (Τούρκοι και Τουρκόφωνοι) και οτι πρωταγωνίστησαν αυτοί στα επεισόδια πάει αλλού το μυαλό μου.
Αν δεν ξέρετε να σας εξηγήσω διοτί γνωρίζω προσωπικά μια γνωστή Αφγανή ακτιβίστρια που έχει βραβευτεί και ζει στον Καναδα να σας πω επακριβώς τι είναι και τι γλώσσα μιλάνε.

Athan

Aγαπητέ Χρήστο, οι περισσότεροι Αφγανοί στην Χώρα μας ανήκουν στην Φυλή των Χαζαρά οι οποίοι παρότι ανθρωπολογικά Μογγόλοι ομιλούν διάλεκτο της Περσικής. Δεν έχουν κανένα Τουρκικό στοιχείο στον Εθνικισμό τους, πήραν μέρος στην ανατροπή των Ταλιμπάν συμμαχώντας με τους Τατζίκους και τους Ουζμπέκους, μαζί με τους οποίους αποτελούν τα 2/3 του Πληθυσμού του Αφγανιστάν. Ο λόγος που τους καταδιώκουν οι Παστούν και οι Ταλιμπάν είναι πως σε πολιτικό επίπεδο δεν δέχονται την ειρήνευση μαζί τους αλλά και για λόγους αντεκδίκησης λόγω της συμμετοχής τους στην Βόρειο Συμμαχία η οποία τους ανέτρεψε συμμαχώντας με τις ΗΠΑ. Η σημαντικότερη όμως διαφορά τους… Read more »

Sousourada

Η Γαλλία συνορεύει με Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. Με εξαίρεση Ελβετία και τις κάτω χώρες, τους άλλους δεν τους λες και στρατιωτικά ξεδοντιασμένους. Ακόμη και αν έχουν μειώσει τις διαθεσιμότητες (λόγου χάρη, οι Γερμανοί), έχουν εγχώριες σχεδιάσεις και τη βιομηχανική ρώμη να επανεξοπλιστούν πολύ εύκολα. Η αγορά των Leo2Α4 που αν δεν απατώμαι έγινε απλώς παραχώρηση σε εμάς λόγω της αγοράς των Leo2HEL, από που κι ως που ήταν έγκλημα; Οι Γερμανοί τότε μείωναν κάθετα τα αποθέματά τους και μοίραζαν άρματα σε κάθε ενδιαφερόμενο έναντι πενιχρού τιμήματος -έτσι πήραν και οι Τούρκοι τα δικά τους,… Read more »

DimitrisXr

Αυτη η προταση με “φθηνα και καλα μεταχειρισμενα” αναπαραγεται συχνα σε αρθρα που αφορουν εξοπλιστικα. Τετοιες ευκαιριες ομως σπανια εμφανιζονται και δεν μπορουν να αποτελουν μερος ενος σοβαρου σχεδιου εξοπλισμων. Μοναχα ευκαιριακα θα πρεπει να εξεταζονται

christos_choris_a

Μιας και τα Leopard 2A5 διαθέτουν πλήρως σταθεροποιημένο πυροβόλο ενώ αντίθετα έχουν θωράκιση ” καρυδότσουφλο ” γιατί δεν τους αφαιρούνται το σύστημα σταθεροποίησης του πυροβόλου καθώς και το θερμικό σκοπευτικό και να τοποθετηθούν στα 104 Leopard 1A4 και στα 182 Leopard 1A3 που έχουν σαφώς καλύτερη θωράκιση; Γιατί δεν πηγαίνουμε σε μια προσιτή λύση όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των M-60A3 στο πρότυπο της Raytheon και να αντικαταστήσουμε τα Μ-48Α5 MOLF τα οποία έχουν επίσης θωράκιση από καρυδότσουφλο; Με την αναθάθμιση των 312 Μ-60Α3 θα διπλασιάζαμε τις κάνες των 120 χιλιοστών του Ελληνικού αρματικού δυναμικού. Φυσικά προτεραιότητα έχει η αναβάθμιση των… Read more »

christos_choris_a

Λάθος! ( τυπογραφικό ) τα 501 Τα Leopard 1A5 έχουν θωράκιση “καρυδότσουφλο” από αυτά να παρθούν ηλεκτρονικά να εκσυγχρονίσουν τα αντίστοιχα Leopard 1A4 και Leopard 1A3.

christos_choris_a

Οι Γερμανοί είχαν δοκιμάσει τα τέλη της δεκαετίας του ’80 να τοποθετήσουν πυροβόλο των 120 χιλ. στα Leopard 1A3 χωρίς επιτυχία. Αν τώρα ο Ε,Σ, προχωρήση μέσω εγχώριας τεχνογνωσίας στην ενίσχυση του πυργίσκου του άρματος και το άρμα βαρύνει από τους 42 τόνους στους 45 ή τους 48 (όσο και τα Μ-60Α3 που δέχονται πυροβόλο των 120 χιλ.) τότε ίσως να γίνουν συμβατά με τα L44 που θα αποσπαστούν από τα Leopard 2A4.

Nikoss

Μερικες παρατηρησεις: 1.Πραγματι,ο αντιπαλος ειναι πολυαριθμος ετσι ειμαστε αναγκασμενοι και εμεις να διατηρουμε υψηλες οροφες 2.Ο ΕΣ υποφερει απο την υπαρξη στις ταξεις του μεγαλων ποσοτητων παλαιου υλικου 3.Δεδομενου των δημοσιονομικων συνθηκων μια ρεαλιστικη ενισχυση του αρματικου δυναμικου περιλαμβανει την-σοβαρη-αναβαθμιση των Leo2A4 και την τοποθετηση σε ολα τα Leo2 ενος συστηματος ενεργητικης προστασιας..Οι τουρκοι σκοπευουν να βαλουν σε υπηρεσια ενα νεο αρμα μαχης ενω εκσυγχρονιζουν και τα παλαιοτερα,μπροστα σε αυτες τις δυσμενεις για εμας εξελιξεις δεν μπορουμε να μεινουμε απαθεις..και φυσικα τα Ελληνικα αρματα εχουν να αντιμετωπισουν και αλλες απειλες οπως τα τ129 και μια μεγαλη παλετα αντιαρματικων πυραυλων που… Read more »

zap

Ναι, χρειαζομαστε τοσα και ακομα περισσοτερα αρματα με σωληνες 120χλ. Ικανη θωρακιση και την δυνατοτητα να παρασκευαζονται στην Ελλαδα με Ελληνικα απαρτια ακομα και αν δεν ειναι Ελληνικης σχεδιασης γιατι δεν εχουμε εμπιστοσυνη σε κανεναν. Χρειαζομαστε και στολο με περιπου 25 κυριες μοναδες επιφανειας, γιατι εχουμε ενα Αιγαιο να προστατεψουμε και οσο δυναμωνουν αλλοι γειτονες οικονομικα, μπορει να εχουμε και ενα Ιονιο. Χρειαζομαστε αεροπορια 300+ αεροσκαφων. Οχι γιατι μπορουμε να αντεξουμε 300+ συγχρονα αεροσκαφη οικονομικα αλλα γιατι το οσα εχουμε τα φθιρουμε πανω απο το Αιγαιο σε καθημερινες αναχαιτισεις. Για αυτες χρειαζομαστε καμια 80αρια φτηνα αλλα ευελικτα και ικανα αεροσκαφη… Read more »

SAAB

Έχουν βγει στην αγορά τόσα πυραυλικά συστήματα και δεν ξέρω εάν θα προλάβουμε να πολεμήσουμε με όπλα μικρής εμβέλειας ή θα μας μείνουν στο χέρι. Πρέπει να επενδύσουμε σε ποσότητα πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, για άμυνα και επίθεση, από και προς ξηρά, θάλασσα και αέρα. Έχουμε αριθμητικό μειονέκτημα και κάθε απώλεια με πολυάριθμο αντίπαλο μετράει. Πρέπει να τους κρατήσουμε όσο το δυνατόν μακρύτερα. Με τα υπάρχοντα πρέπει ή να τα σχολάσουμε όλα και να πάμε σε συνδυασμό Leclerc με Jaguar ή να τα δώσουμε όλα, ακόμα και αυτά που θεωρούμε ότι είναι για πέταμα σε Ελληνική εταιρεία η οποία… Read more »

Nikolaos

“Με τα υπάρχοντα πρέπει ή να τα σχολάσουμε όλα και να πάμε σε συνδυασμό Leclerc με Jaguar ή να τα δώσουμε όλα, ακόμα και αυτά που θεωρούμε ότι είναι για πέταμα σε Ελληνική εταιρεία η οποία δεν έχει μονομερή συνεργασία. Δηλαδή δεν είναι θιγατρική μιας εταιρείας. Το ευρύτερο πεδίο γνώσης δίνει καλύτερα αποτελέσματα.” Μας έτυχε το λαχείο, ή τι; Και κάτι άλλο: Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, από τις ΗΠΑ ως τις Φιλιππίνες, που πετά λειτουργικό στρατιωτικό υλικό για να αγοράσει άλλο, νέο ή μεταχειρισμένο. Αυτά γίνονται μόνο στον κόσμο των βενζινοκέφαλων, που αλλάζουν τα αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα, συνήθως… Read more »

My_name_is_Nobody

Κάντο όπως το Ισραήλ .
Αν δεν είναι σύγχρονο, εκσυγχρονισέ το
Αν δεν εκσυγχρονίζεται, μετασκευασέ το.
Αν το μετασκευάσεις λιώστο πριν το αποσύρεις.

SAAB

Αν διαβάσεις την παράγραφο που έκανες copy μετά το “ή”, μάλλον θα καταλάβεις ότι ίσως και να συμφωνούμε. (Επειδή δεν έχουμε όλοι τα χρήματα να αγοράσουμε diesel, δεν σημαίνει ούτε ότι έχουμε αγοράσει πάνω από ένα βενζινοκίνητο όσο ζούμε, ούτε ότι είμαστε προικοθήρες, ούτε ότι μας περισεύουν για διατροφές από διαζύγια). Όσον αφορά τα σχόλια, δεν μπορεί να έχουμε όλοι την ίδια κρίση. Και κυρίως δεν σημαίνει ότι τα σχόλια τα δικά μου παραδείγματος χάριν καθορίζουν το γίγνεσθαι των εξοπλισμών. Είναι φασίζουσα νοοτροπία να αναθεματίζεις ΕΜΜΕΣΑ την άποψη των άλλων, για να έχεις το ψευτοάλλοθι της αποστόμωσης, ότι “δεν εννοούσες… Read more »

Athan

Παθητική επιθετικότητα λέγεται αλλά θα συμφωνήσεις πως εάν δεν εθίγεσο θα την έβλεπες όσο ξεκαρδιστική την είδα κι εγώ. Τεσπα όλοι μαζί είμαστε εδώ μέσα και όλοι τά’χουμε ακούσει από φίλους καμιά φορά. A piece of peace from me ✌️

Athan

Χα! Απόλαυση.

Skeptomenos_politis

Αντι να δινουμε χρηματα γιανα διατηρουμε 1000+ αρματα μαχης, θα πρεπει να κοιταζουμε ποιο συγχρονες λυσεις οπως την ενισχυση και τον εκσυγχρονισμο των ελικοπτερων Απατσι και εξοπλισμο τους με πυραυλους spike NLOS, οπως εκαναν προσφατα οι Αμερικανοι. Παρομοιες λυσεις με την αποκτηση πυραυλικων συστηματων και αντιεροπορικων συστηματων θα πρεπει να εξεταστουν και για την αμυνα νησιων και για τον Εβρο. Ποσα αρματα θα χωρεσουν στον Εβρο? Ολα αυτα θα πρεπει να εχουν οπτικη επαφη με τον αντιπαλο σε σποσταση μερικων χιλιομετρων για να ειναι αποτελεσματικα, ενω αντιθετα η χρηση ελικοπτερων, αντιαρματικων μεγαλης εμβελειας και MLRS μπορει να κανουν τεραστια ζημια… Read more »

Ares

Κάτι που πάντα μας έλειπε με τους εξοπλισμούς. Ομοιογένεια κύριοι.. αναβάθμιση όλων των leo 2 στην ίδια έκδοση με l55 οπωσδήποτε, με προϋπόθεση εγχώριας συμμετοχής (ισχύει έτσι κι αλλιώς) μεταφορά τεχνογνωσίας και συμμετοχή στο νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης mgcs. Ταυτόχρονα συνεργασία των δικών μας ΕΛΒΟ, eodh και intracom με την Ισραηλινή Rafael για την μετασκευή όσων από τα leo1, Κένταυρος κλπ κριθούν σε βαρέα Τομα. Φυσικά βασική προϋπόθεση και στις δύο προαναφερθείσες κινήσεις aps trophy. Ενδεχομένως να αξίζει να στραφούμε εξ ολοκλήρου στην. Rafael για τον πύργο samson για όλα τα Τομα. Έτσι πάμε σε δύο κατηγορίες και ας γίνει… Read more »

massey-ferguson-65

σε αυτό που λεει η πτήση έχει απόλυτα δικιο κατα 100%….γιατι να μην προσανατολίσουμε σε μικρές ελληνικές αιτεριες(αυτές που γράφετε…την EODH καιαλλες),που δεν ζειτουνε τα μαλλιά της κεφαλής μας ,διότι δεν είναι μεγάλη στρατιωτικοί έμποροι για να θέλουν να βγάζουν δισεκατομμύρια από τις πολυσεις και μερικά εκατομιριακια επαρκούν για να γίνει η δουλειά μας….καθε χρόνο το ελληνικό επιτελια να δίνουν περιπο υ 100-150 εκατομμύρια για την αναβάθμιση όσων leopard 2a4,1a5,m113 και Λεωνίδας μπορουμε….και σιγά σιγά σε βάθος 15 εστίας να γίνει ολοκληρωτική αναβάθμιση των τανκ και μεταφορικών οχημάτων που έχουμε….αυτο μπορεί να συμβεί στην ΕΛΒΟ μας και το ελληνικό δημόσιο… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει AMBRAMS M1A2 SEP V3 και V4 ειδικά τα V4 με τα καινούρια πυρομαχικά και την ομογενοποίηση που γίνετε δηλαδή εκεί που το AMBRAMS έβαζε 4 διαφορετικά πυρομαχικά θα βάζει 1 για όλα τις περιπτώσεις θα είναι game changer!!

Stavros

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει 400 M1A1, 170 LEO2A6HEL, 183 LEO2A4, + τα υπόλοιπα LEO1A5/M-60/M-48 να υποστηρίζουν και να κρατούν οροφές… Και να ήμασταν 3η σε ποιοτικό και ποσοτικό αρματικό δυναμικό σε όλη την Ευρώπη-Αφρική-Μικρά Ασία (Μετά την Ρωσία και την Αίγυπτο)… Αλλά ως συνήθως κάτι μας έφταιγε και στα 400 M1A1…

adpanos

Χρειαζόμαστε πάμπολλα άρματα μάχης. Να ξεφυτρώνουν σαν τις μύγες.
το ίδιο χρειαζόμαστε και πάμπολλα πλοιάρια στο Αιγαίο.

Tomcatters

Οι αριθμοί αυτοί κράτησαν και κρατούν τα σκυλιά δεμένα… Δεν μπαίνει ο αντίπαλος στην λογική να πει πόσα είναι LEO2A6 πόσα LEO1A5, το σύνολο βλέπει και το ξανασκέφτεται, γιατί νομίζεται σε καλύτερη κατάσταση είναι το αρματικό δυναμικό σε ποιότητα της Τουρκίας/Κίνας/Ρωσίας/Β.Κορέας ; ΟΧΙ αλλά οι αριθμοί τους είναι αμείλικτη. Το αν γίνεται να βελτιωθούν είναι προς όφελος, αλλά ΟΧΙ στην λογική 300-400 τελευταίας τεχνολογίας και είμαστε οκ. (σε 20 χρόνια δεν θα είναι τελευταίας τεχνολογίας…) Τα LEOA6HEL ήταν το σούπερ και ανθεκτικά στα RPG-MILAN μόλις τα πήραμε, πλέον ένας στρατιώτης με KORNET η ανάλογης τεχνολογίας μπορεί να το κάνει σμπαράλια…… Read more »

Sousourada

Γαλλία ιδίως και Γερμανία δευτερευόντως διαθέτουν αεροπορικό δυναμικό ικανό να παίζει σκοποβολή με τα “αρματικά ορκ” από τα βάθη της Ασίας…

Stavros

ουυυυ ναι ειδικά η Γερμανία με τα υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας των Typhoon…
Πιο πιθανό είναι να κάνουν πάρτι τα T-55 με τις ερπύστριες τους στα Typhoon στο έδαφος…
Και ειδικός για την Γερμανία καλύτερα που είναι σε αυτή την κατάσταση με παρακμάζουσες Ε.Δ….Είδαμε το αποτέλεσμα τους και την καταστροφή που δημιουργούσαν όταν είχαν δύναμη στον στρατό τους…

Athan

Τό’κανα εικόνα και γέλασα.

giannis82

Sousourada Εγω παντως ακόμα θυμάμαι την μερκελ που ειχε παει σαν βρεγμένο παπί σε μια συσκεψη για την ουκρανια (δεν θυμαμαι το βιντεο) οταν συνειδητοποίησε ο πουτιν ειχε αφήσει υπονοούμενο οτι θα βγάλει τα άρματα στους δρόμους και έκανε κατι συγκετρωσεις-επιδείξεις επειδυκνιοντας τους αριθμούς . Η Ρωσία εχει δεκάδες χιλιάδες αρματα αν πιάσεις και αυτα σε reserve κατάσταση. Ανεξαρτητος τεχνολογίας αν αυτα θαρραλέα προελαύσουν κατά χιλιάδες αγνοώντας τις απώλειες μιλάμε λίγο για σοκ και δέος για την γερμανια. Επισης ο πουτιν ειναι σκληρος παίχτης και ώρες ώρες εχει δείξει ότι δεν κωλώνει… Παρε και ενα αστειάκι απο τον πουτιν στην… Read more »

evaggelos

ουτε η γερμανια ουτε η γαλλια κινδυνευουν απο καπου γι αυτο κ ειναι υποεξοπλισμενοι αν πανε ορκ στη γαλλια εχει τα πυρινικα να τους τελειωσει.

Tomcatters

Αν και φανταστικό σενάριο όπως και προ – είπα… Η ιστορία δίδαξε στον Β’Παγκόσμιο ότι οι αριθμοί (Ρωσία) νίκησαν την στρατιωτική ποιότητα του ραιχ… Όπως και στο Βιετνάμ επίσης…
Όσο για την δεύτερη απάντηση του “evaggelos” πυρηνικά έχουν και οι άλλοι και μάλιστα πολύ πολύ περισσότερα… Σύμφωνα με την λογική σου με 5 Trident σε SILO στον Άραξο, λύσαμε τα προβλήματα μας και καταργούμε τις ένοπλες δυνάμεις…

Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεως μίλησα για “αρματικά ορκ” (T-50/T-55/T-72/T-80 και ότι κινέζικο υπάρχει σε υλική μορφή και μόνο).

evaggelos

δεν εχω τι λογικη που μου αποδιδεις απλα στο φανταστικο σεναριο αν δηλαδη καταφερουν να περασουν την γερμανια κ μπουν στην γαλλια οι κινεζοι -ρωσσοι δεν θα χρησιμοποιησουν τα πυρινικα τους γι αυτο τα εχουν εσχατη λυση.Τωρα στην πραγματικοτητα ποτε δε μπουν ρωσσοι κ κινεζοι στη γερμανια η στην γαλλια αυτα ειναι αμερικανιες αν τα αμερικανα δεν περνανε τον ζωτικο χωρο της σοβιετικης η κριμαια ακομα στην ουκρανια θα ηταν.Γερμανοι κ γαλλοι εχουν καλες μπιζνες με τους ρωσσους βλεπε κ τον αγωγο γερμανια-ρωσια,η κοντρα που εχουν ειναι εμπορικου τυπου κ εκει οι ευρωπαιοι χανουν απο κινα.Κ τριντεντ να ειχαμε εαν… Read more »

Π.Α

Kανεις ενα λαθος, οι γερμανοι ειχαν να αντιμετωπισουν ανατολικο και δυτικο μετωπο, εννοειται οτι δεν θα μπορουσαν να εξελθουν νικητες, αλλα για να τελιωσει ο πολεμος ”γρηγορα” απ τους συμμαχους αποφασισαν να πανε κατευθειαν για Βερολινο, υπηρχαν μαχες που κερδιζονταν στην Ουκρανια, οπως και μαχες που απεφυγαν οι συμμαχοι λογο ανωτεροτητας οπλων (σε γενικα πλαισια) των γερμανων και εμπειριας πλεον.

Tomcatters

Έχεις δίκαιο σε αυτό αλλά επιλογή τους ήταν να ανοίξουν τόσα μέτωπα. (Οπότε θα υπήρξε οι ποσότητα για την οποία συζητάμε και από τους Γερμανούς) Αλλά στο τέλος οι Γερμανοί πάλι θα έχαναν, οι Σοβιετική είχαν τεράστιες καταναγκαστικές εφεδρείες και τον Χειμώνα σύμμαχο τους…

Δημήτρης

Από αυτά που είδαμε στη Συρία αλλά και στην εμπλοκή Ισραήλ-Λιβάνου, τα συμπεράσματα που έβγαλα εγώ είναι : 1) Το κυριότερο επιχειρησιακό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι πρέπει να βρεις ένα τρόπο να σκάει η πρώτη κεφαλή του Α/Τ πριν βρει την θωράκιση. Σιδηροπλέγματα γύρω από ευπαθή σημεία ή και απλά σακιά άμμου είναι πρόχειρες λύσεις που όμως αξίζει να εξετασθούν στην αποτελεσματικότητά τους. 2) Είναι SOS κάθε άρμα να έχει ένα drone για κατόπτευση. Ακόμα και ένα DJ των 5000 Ευρώ με σταθεροποιημένες οπτικές/IR κάμερες (δείτε βίντεο στο youtube) αλλάζει εντελώς τον τρόπο δράσης του άρματος, αφού θα μπορεί… Read more »

A.K.

Το ποσα χρειαζομαστε μπορουμε, πιστευω, να εμπιστευθουμε τα επιτελεια για να αποφασισουν. Το κρισιμο ερωτημα ειναι ποσα αρματα μπορουμε να παραταξουμε με τα καταλληλα πυρομαχικα, την καταλληλη εκπαιδευση, την καταλληλη συντηρηση και δυνατοτητα επισκευης, αναλογα με την θεση τους την απειλη που θα αντιμετωπισουν και τον χρονο που απαιτειται για να βρισκονται οπου προβλεπεται. Γιατι αλλη η αξια ενος Μ60ΜΟLF στον Εβρο και αλλη σε καποιο νησι. Αλλης εμπειριας πληρωμα χρειαζεται ενα LEOHEL και εντελως διαφορετικης ενα LEO1 που πιθανον να επανδρωθει και με καποιους επιστρατευμενους απο την περιοχη που θα επιχειρησει. Συμφωνω ωστοσο στην χρησιμοτητα της αναβαθμισης της επιβιωσιμοτητας… Read more »

aris32

συμφωνω στην αναβαθμιση των λεο2α4. ειναι αναγκαια πλεον. συμφωνω με την τοποθετηση συστηματος tropphy στα λεο2α6 και συμφωνω στην μερικη αναβαθμιση των λεο1α5. δεν συμφωνω ομως στο να μην βρουμε αντικαταστατη για τα μ48α5molf . και το μοναδικο αρμα που μπορουμε να βρουμε σε αριθμους ειναι το μ1.
οποτε 170+180 λεο2α4/6 500 λεο1α5 και 400 μ1. 3 τυποι αρματων με την προυποθεση τα λεο2α4 να εκσυχρονιστον στο επιπεδο των α6. σημερα εχουμε 5 τυποι αρματων.

Mageiras

Το θέμα είναι ότι το Α6 ήδη χρήζει εκσυγχρονισμού, οπότε μια αναβάθμιση θα πρέπει να γίνει για το σύνολο του στόλου των Leo2 είτε στο πρότυπο Α7, είτε ακόμα καλύτερα στο τελευταίο πρότυπο, ας το πούμε Α8. Είναι κάτι στο οποίο δεν πρέπει ιδανικά να γίνει καμία έκπτωση.

aris32

συμφωνω αλλα θα ηθελα πρωτα την αναβαθμιση των Α4 και μετα των Α6. Τα Α4 ακομα και με μη αλλαγη του κυριος πυροβολου με αυτο των Α6 και με αναβαθμιση των ηλεκτρονικων , σκοπευτικων και της θωρακισης ειναι ιδανικη. Τα μαθηματα των τελευταιων πολεμων και συγκρουσεων ειναι οτι απαιτειται trophy ή αντιστοιχα συστηματα οποτε στο συνολο των λεο2 θα ηθελα ενα τετοιο συστημα.

NikolakiEfentis

Το πόσα άρματα έχουμε ανάγκη μπορούν να το πουν καλύτερα οι του ΕΣ. Το λέμε ας μείνουμε μόνο με τα LEO-2 είναι εντελώς αυθαίρετο. Το να πετσοκόψουμε τις ΕΔ για λόγους οικονομίας δεν σημαίνει ότι μετατρέπουμε τις ΕΔ σε αποδοτική πολεμική μηχανή. Θέτω όμως, το ερώτημα, αν ακόμα κι αν, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, αποκτούσαμε μικρές μεν αλλά σούπερ σύγχρονες δυνάμεις, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε ενός σχεδίου «Βαριοπούλα». Το είπαν και φίλοι πιο πάνω, εγώ προσθέτω την παράμετρο της εισβολής μιας Τουρκικής Ταξιαρχίας καταδρομέων από Βουλγαρία όπως προέβλεπε το Σχέδιο Βαριοπούλα. Πώς είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα λίγα «σούπερ» άρματα… Read more »

Nikolaos

Πολύ σοβαρές ανησυχίες, πολύ δόκιμες παρατηρήσεις. Το άρμα δεν μπορεί να είναι παντού! Τα σημειώνω και παρακάτω …

Manolis

Στο σωστο δρομο αυτο το αρθρο. Μια παρατηρηση για τα Leo-1A5: η προσθετη θωρακιση που φερουν στον παλαιο πυργο-χελωνα, ειναι καποιο συνθετικο υλικο (λέξαν ή αλλο που δεν θυμαμαι τωρα) και οχι μια επιπλέον στρώση χάλυβα, ενω αν δεν απατωμαι εχει ωφελη μονο εναντιον αντιαρματικων τυπου ρουκετας RPG. Δυστυχως τα καλυτερα θωρακισμενα Λεο-1 του ΕΣ, τα -Α4GR, αποσυρθηκαν οπως αναφερει το αρθρο. Παντως, στα Α5 υπαρχουν ετοιμες οι βασεις για να τοποθετηθει σχεδον οποιαδηποτε νεα συνθετικη θωρακιση εαν απαιτηθει και δεν πανε σε νησια οπου οι ΑΤ απειλες ειναι σιγουρα λιγοτερες.

Nikolaos

Τελικά γιατί αποσύρθηκαν τα 1Α3 (ή Α4) του ΕΣ, με τον τραπεζοειδή πύργο από συγκολλημένες πλάκες (και πιθανώς κάτι κεραμικό;;) αντί του χυτού πύργου των 1Α5; Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε θερμικό από το σκάφος; Η Δανία το πέτυχε, είχε 1Α5 με θερμικό (είδε και ευδόκιμη επιχειρησιακή δράση στη Βοσνία) σε πύργο 1Α3/Α4 από συγκολλημένες πλάκες …
Τα θυμάμαι στις παρελάσεις της δεκαετίας του ’80, με παραλλαγή σαν των σημερινών ΡΖΗΒ.2000 … ένα πολύ σέξι θέαμα με τις Bauhaus γραμμές τους, η BMW 850 Ε31 (1989) των αρμάτων 🙂 ….

Manolis

Ελα ντε. Υπηρξε διαγωνισμος για να μετατραπουν αυτα και τα -V σε Α5 (ουσιαστικα κατι αναλογο του MOLF για τα Μ48) αλλα ακυρωθηκε γιατι παραλαβαμε περισσοτερα γερμανικα Α5…

Nikolaos

Manolismanolis
Είσαι ο manolis με τον οποίο προ τριετίας περίπου είχαμε από τo βήμα αυτό συχνά διαλόγους, προεχόντως για το Φάντομ και την παραγωγή του, αλλά και για άλλα θέματα κλασσικών τζετ (Tomcat, Iran-Iraq War etc)? Συγγνώμη που ρωτώ, αλλά είχα την απορία, διότι εκείνος ο εξαίσιος συνομιλητής αραίωσε ξαφνικά την παρουσία του στο βήμα αυτό, περίπου την ίδια εποχή με τον επίσης δεινό σχολιαστή tsimuha …

Manolis

Ναι φιλε Nikolaos . εγω ειμαι.

Nikolaos

Θαυμάσια, χαίρομαι πολύ να σε βλέπω παρόντα, με τις πάντα ουσιώδεις συμβολές σου!

ACHERON

Μανούσο, και Νικόλαε (ακολουθεί το πρώτο μέρος της υποσχέσεως,αφιερωμένο εξαιρετικά στους δύο φίλους και στον φίλο Μάγειρα) Τα bauhaus Leopard-1 GR,(άλλοτε και GR-1 καλούμενα),καταδικάστηκαν για λόγους …διοικητικής μέριμνας,και λογιστικής υποστηρίξεως. Πιό συγκεκριμένα,τα άρματα εκείνα,είχαν μικροδιαφορές σε όλο σχεδόν το φάσμα της σκευής,από τους αποσβεστήρες ταλαντώσεως (αμορτισέρ),μέχρι το σύστημα σταθεροποιήσεως,που ήταν της Honeywell,αντί της Telefunken στα γερμανικά -1Α4,και πάντως διαφορετικά και των αντιστοίχων των -1Α5. Ακόμη και ὁ κινητήρας ήταν μεν της γνωστής σειράς ΜΒ-838,αλλά ολίγον διαφορετικός και ισχυρότερος. Αυτές οἱ διαφορές,ἂν και έδιναν υπεροχή σε κάποια σημεία,κόστιζαν εκθετικώς περισσότερο από ότι τα γνωστά απάρτια της σειράς -1Α5,ἢ ήταν και εκτός… Read more »

Mageiras

ACHERON ACHERON περιμένω και το μέρος β’

ACHERON

 Mageiras Φίλε μου,έσπασα την απάντηση μου σε δύο σχόλια,το πρωτο πήγε στα ερωτήματα σου για τα νέα ἢ «νέα» ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ και ιδέες-προτάσεις,οπότε εδώ θα περιοριστώ σε λίγες παρατηρήσεις και μία παραπομπή,όπου ὁ Αρματιστής Ταξίαρχος ε.α Β.Λουμιώτης τα λέει καλύτερα και ευρύτερα. Μία παρατήρηση για τους «αριθμούς»,είναι ότι δίνουν το πασίγνωστο αριθμητικό πλεονέκτημα,το οποίο από μόνο του δέν είναι εγγύηση,,αλλά σωτά αξιοποιούμενο,είναι ακριβώς «πλεονέκτημα»,αφού μπορείς να είσαι σε περισσότερα σημεία,δλδ υπεροχή,αλλά και ἂν κάτι δέν πάει καλά,σου δίνει αντοχή. Πολύ χαρακτηριστικά,θα αναφέρω το ιστορικό παράδειγμα της συριακής 10ης τεθωρακισμένης μεραρχίας,που το 1982 αντιμετώπισε τον όγκο των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν στον… Read more »

Mageiras

Σαφης και κατατοπιστικοτατος ACHERON ACHERON ευχαριστώ πολυ!

ACHERON

Στην διάθεση σου,φίλε μου.

Athan

Όντας Αρματιστής δεν θα μπορούσα να αντισταθώ σε μία τόσο ωραία όσο και “τεχνική” συζήτηση χωρίς να συμβάλλω κι εγώ με δυό-τρία άγνωστα ίσως στοιχεία για τους “διψασμένους”. Όσον αφορά την πρώτη ανάρτησή σου Αχέροντα, και ιδιαίτερα περί του τέλους της “καριέρας” των Leo-1 GR στον Ε.Σ., επιπλέον των σωστών επισημάνσεών σου, έχω να συμβάλλω με τις εξής προσωπικές παρατηρήσεις: 1η παρατήρηση. Παρά την “νέα εποχή” στην οποία έβαζε τα Ελληνικά Τ/Θ το Leo1 GR στις αρχές του ’80, μόλις δέκα χρόνια μετά άρχισε να διαφαίνεται η “γήρανση” των τεχνολογιών που εισήγαγε (πάντα σε σύγκριση με το Υβρίδιο Leo1A5). Συγκεκριμένα,… Read more »

ACHERON

Πάντα ευπρόσδεκτα τα σχόλια των εχόντων εμπειρία. Θα πάρω τα σημεία σου ὡς βάση στο σχόλιο. 1)Τα Leopard GR-1,παραγγέλθηκαν το 1980-81,με επανεκκίνηση της παραγωγής του τύπου,όταν ήταν ήδη σε παραγωγή το Leopard-2,και πρίν παρουσιαστεί το -1Α5. Δέν κάνει κάποια εντύπωση ότι ήταν παρωχημένο λίγα χρόνια αργώτερα. Το πιό εξοργιστικό,είναι ότι οι Τούρκροι είχαν ήδη παραγγείλει 77 παρόμοια Leo-1,αλλά για την επανεκκίνηση της παραγωγής έπρεπε να τεθεί παραγγελία για 150 άρματα τουλάχιστον. Ἒ,παραγγείλαμε κι΄εμείς 106,και έτσι σκλαβωθήκαμε στο Leo-1,μαζί με τους απέναντι… Το PERI R-12,περιέργως,δέν το επέλεξε κανένας εξαγωγικός πελάτης του Leo-1,παρ΄ότι είχε ήδη προηγηθεί το -1Α4 του ομοσπονδιακού στρατού,οπότε υπήρχε… Read more »

Nikolaos

Θα επανέλθουμε και επί της ουσίας, αλλά κατ’ αρχάς μια κοινή παρατήρηση γι’ αυτό το άρθρο και για εκείνο που αφορά τον πιθανό εκσυγχρονισμό των Λέο 2 Α4: α) Ασφαλώς και δεν έχουμε αποφοιτήσει από τη Σ.Σ.Ε. ή άλλη Ακαδημία Αξιωματικών. Διαπιστώνουμε όμως από μέρος τουλάχιστον της σχολιογραφίας των αγαπητών φίλων αναγνωστών ότι έχουν βρει διάδοση και διαιωνίζονται κάποιες παρανοήσεις, όπως το ότι η εποχή του άρματος παρήλθε (το είχαμε πρωτοακούσει το 1973 …), ότι το ΤΟΜΑ μπορεί να παίξει το ρόλο του άρματος, ότι το επιθετικό ε/π καθιστά το άρμα περιττό, ότι αρκούν συμβολικοί αριθμοί αρκεί να υπάρχουν άλλα… Read more »

agnostosependytis

1. Όπως έδειξαν ένα σωρό πόλεμοι πρόσφατα, ακόμη και το τελευταίο σαράβαλο είναι χρήσιμο σε έναν πόλεμο. Άρα όχι απόσυρση, όχι παλιοσίδερα, και ότι μπορεί να είναι λειτουργικό αν χρειαστεί μακρά αποθήκευση. 2. Επίσης ένα μοντέρνο οπλικό σύστημα είναι πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό από ένα παλιό, άρα ναι σε ορισμένα, όσο βαστάει η τσέπη μας, αναβάθμιση. 3. Αναβάθμιση 3 εκατ ανά όχημα είναι πολλά λεφτά αν κάνουμε πολλά, ξαφνικά ξύπνησαν όλοι και ζητάνε αναβαθμίσεις και αγορές μετρούμενες σε δις, πολλά δις το ναυτικό, κάποια δις η αεροπορία, εεε να μην μείνει πίσω ο στρατός, ας κάνει και αυτός μια αναβάθμιση… Read more »

STRATOS

Ασφαλώς και δεν πρέπει να αποσύρουμε κανένα άρμα. Αυτή την στιγμή οι εχθροί της πατρίδας έχουν το παρακάτω αρματικό δυναμικό: 1) Αλβανία: 0 άρματα 2) Σκόπια: 31 άρματα αρχικής έκδοσης T-72 (εύκολα αντιμετωπίσιμα ακόμη και από τα Ελληνικά Leo1A5/ M-60A3). 3) Τουρκία: 2700 άρματα εκ των οποίων 550 είναι σχετικά σύγχρονα Leo2 A4/ Leo1/ M60 sabra και τα υπόλοιπα 2150 είναι M-60A1/A3 και M-48A5T1/M-48A5T2. Επομένως ο Ε.Σ είναι σε πολύ καλό επίπεδο βάση της απειλής καθώς διαθέτει περίπου 1390 άρματα σε υπηρεσία ( 353 Leo 2A4/A6HEL, 501 Leo1A5, 328 M-48A5 Molf + 200 Μ-60 Α1/Α3, εκπαιδευτικά άρματα και άρματα με… Read more »

giannis82

Στην εξισωση πρεπει να μπαινει οτι το αρματικο δυναμικο της τουρκιας ειναι κατακερματισμενο στην αχανή επικράτεια της που θα παρει χρονο να τα συγκεντρώσει και δευτερον οτι ο ερντογαν εχει φροντισει να ανοιξει πολεμικα μετωπα απο διάφορες πλευρες και οφείλει να κρατα δυνάμεις και υλικό εκει που σε περίπτωση συγκρουσης οφείλουμε να τα σιγοντάρουμε. Επισης εχει βασεις στο εξωτερικό που και αυτές θα απασχολούν υλικό φαντάζομαι…
Τελος μια ξενη ανάλυση είχε σημειώσει ότι η τουρκια υστερεί σε κινητά αντιεροπορικα

agnostosependytis

Επόμενη ιδέα θα ήταν αντί να επενδυθούν τα λεφτά σε αναβάθμιση αρμάτων, να επενδυθούν σε καλούς καταστροφής αρμάτων, i.e. Απάτσι και Καιόβα εξοπλισμένα και τα απαραίτητα για να εκτοξεύουν τους Sp;ike σε μεγάλες αποστάσεις, καλό πυροβολικό και MLRS (άντε και κάτι τύπου Javelin). Πιο φτηνά, πιο αποτελεσματικά από αρματομαχίες μερικών εκαντοντάδων τανκς στον Έβρο. Φυσικά θα θέλει και εναέρια κυριαρχία, οπότε εκεί θα κούμπωνε είτε ένα παρκαρισμένο κοντά AB είτε 3-4 F-35 να κόβουν βόλτες και να μην τολμούν να έρθουν τα F-16. Αν δεν υπήρχαν τουρκικά αεροπλάνα στον αέρα να κινδυνεύουν τα MLRS και το πυροβολικό, ο Έβρος απλά… Read more »

Nikolaos

Κι όμως, το πλήγμα πυροβολικού κατά κινούμενου άρματος είναι ακόμη στρατιωτική τεχνική στα σπάργανα … μόλις τις προάλλες μια σχετική δοκιμή που πέτυχε στον Αμερικανικό Στρατό έκανε προωτοσέλιδα στον αμυντικό τύπο … Απέχουμε πάρα πολύ από το σημείο αυτό … Και βέβαια ο εχθρός έχει σοβαρό προβάδισμα στο πυροβολικό …

Skeptomenos_politis

Ριξε μια ματια ομως και στο αλλο αρθρο οπου Τουρκικα αρμα Μ60Τ καταστραφηκε πανω στον αρματοφορεα του !!!

Nikolaos

Σκοτεινή υπόθεση. Η κρατούσα εκδοχή είναι ότι επλήγη από τη Συριακή Αεροπορία (δύσκολο). Αν ήταν πυροβολικό, όπως φαίνεται πιθανότερο, μάλλον επλήγη σε στρατωνισμό εντός του “στοιχειωμένου λούνα παρκ” με τους δύο τεράστιους τροχούς Φέρρις που φαίνονται στην εικόνα, άλλες εικόνες δείχνουν να έχει πληγεί και τουλάχιστον ένας ακόμη αρματοφορέας. Με παροχή στοιχείων στοχοποίησης από προωθημένους παρατηρητές εδάφους ή drone δεν είναι δύσκολο. Αλλά για κινούμενο στόχο (και όχι με ρυθμό φάλαγγας) αλλάζει το πράγμα …

ACHERON

Θερμοβαρικό,σύμφωνα με τις ενδείξεις,όπως τα καμμένα ελαστικά του αρματοφορέα,και την αποκόλληση τμημάτων της πρόσθετης θωρακίσεως,του περιβλήματος του πυροβόλου,στρέβλωση του καλάθου στην απόληξη πύργου.
Και ίσως βρήκαν την φάλαγγα εν στάσει.

aris32

θελουμε και αναβαθμισεις αρματων και νεα αρματα ,εστω μεταχειρισμενα , για να διωξουμε τα molf, θελουμε και περισσοτερα mlrs και αναβαθμιση των rm70 και αναβαθμιση των παλιοτερων μ109a1/2 περιπου 140 τμχ και επιπλεων ενισχυση του πυροβολικου με μτχ μ109α5 ή pzh2000 . απλα ο στρατος μπορει να βολευτει με 400 μεταχειρισμενα μ1α1 και με 80 μεταχειρισμενα phz2000 ή αντιστοιχα μ109α5 και με 40 μεταχειρισμενα mlrs . μεγαλη πνοη θα δωσουν αν ερθουν τα μ1117 οπου θα βαλουν σε θωρακιση αρκετα συστηματα που τωρα ειναι σε τζιπακια και ειναι κρισιμο υλικο πχ να διατεθουν 200 m1117 για να τοποθετησει ο ασυρματος… Read more »

Skeptomenos_politis

Τελικα τι ισχυει με τα Μ1117, θα παραλληφθουν και ποσα κομματια; Δεν θα μπορουσαν να γινουν μετατροπες σε ορισμενα ωστε να φερουν αντιαρματικους πυραυλους και να τοποθετηθουν στα νησια, σε μοναδες αναγνωρισης στον Εβρο και δυναμεις ταχειας επεμβασης;

aris32

δεν ξερω τι ισχυει αλλα αν οι φημες που για 1000 με 1200 τμχ τοτε αυτα που εχει ο αμερικανικος στρατος ειναι της βασικης εκδοσης αρα μπορουν πολλα απο αυτα να μετασκευαστουν για αλλες αποστολες. η Βασικη εκδοση του μ1117 χωραει επιπλεον 3 ατομα εκτος απο τον οδηγο και συνοδηγο. οποτε μπορουν ευκολα να αφαιρεθει ο οπλισμος ο υπαρχουν και στο χωρο που μενει να μετατραπουν σε διαφορες εκδοσεις που απαιτει ο ΕΣ. Γενικα εινα μια καλη κινηση και θα αναβαθμιση κατα πολυ τις δυνατοτητες του ΕΣ. Να τονισω οτι ο κινητηρας του μ1117 χρησιμοποιειται και απο αλλα οχηματα ,… Read more »

Spirit

Στην κατάσταση που είναι ο ΕΣ όπου θες τα χρησιμοποιείς.
Εχει τα στραβά του το όχημα, αλλά αφού νέα θωρακισμένα 4X4 δεν θα δούμε, θα βολευτούμε με αυτά, από τους πεζοναύτες μέχρι φορείς οπλισμού και αποστολές αναγνώρισης. Ιδίως αν έρθουν και νυχτερινά σκοπευτικά είναι κατακόρυφη αναβάθμιση στις μονάδες που θα ενταχθεί.

adpanos

Όταν άλλοι μας δείχνουν πως τα εμπροσθογεμή κανόνια είναι χρηστικά στον πόλεμο ακόμα και σήμερα, ΔΕΝ πετάμε και δεν μειώνουμε οροφές για κανένα λόγο …

comment image

Νick

Το άρθρο δε λαμβάνει υπόψη μια πολύ σοβαρή παράμετρο: καθώς η φονικότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι πολύ υψηλή, οι απώλειες σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα είναι πολύ υψηλές, οπότε ο ΕΣ χρειάζεται ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ. Αλλιώς είναι αν στις πρώτες τρεις μέρες μιας σύγκρουσης χάσεις 200 άρματα και σου έχουν μείνει άλλα 200, κι αλλιώς αν σου έχουν μείνει 1300. Στην πρώτη περίπτωση, τρέχεις την τέταρτη μέρα στον ΟΗΕ και ικετεύεις για κατάπαυση του πυρός, ακόμα κι αν τα λίγα ποιοτικά σου άρματα φτάσουν στην Τατάλτζα.

Nikolaos

Γιομ Κιππούρ 1973 …

dimitrov

Ναι, χρειαζόμαστε. Πλήρη στελέχωση όλων των αρμάτων μάχης από τον καιρό τη ειρήνης και να μην φεύγουν τα άρματα σε κρίσεις με αρχηγό πληρώματος και οδηγό μόνο αλλά με όλα τα παλληκάρια(ή και τις κοπελιές) μέσα. Κι αφού θα έχουμε πλήρη τα άρματα ας τους αλλάξουμε τα φώτα – των αρματιστών – στην εκπαίδευση αλά Ισραήλ ας πούμε …. Καθότι ένα άριστα εκπαιδευμένο πλήρωμα δεν συγκρίνεται με κανένα σύγχρονο/εκσυγχρονισμένο άρμα σκέτο ή με μισό πλήρωμα ή με ελλιπώς εκπαιδευμένο πλήρωμα. Και μη μου πει κανείς … εννοείται, διότι σε αυτή την γωνία του πλανήτη δεν εννοείται τπτ.Καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοώ.… Read more »

Tom

Που να βρεθούν τα λεφτά οταν έχει γεμίσει η Ελλάδα από 40χρονους συνταξιούχους στρατιωτικούς αστυνομικους και πυροσβεστες….Σε ποιά χώρα του κόσμου δίνονταν συντάξεις με 24 1/2 χρόνια σε ηλικιες 41 και 42 ετων? Πόσα δισεκατομύρια πεταχτηκαν από το παραθυρο για να συντηρούμε 100000 ατομα στρατό οι περισότεροι εκ των οποίων δεν κάνουν καθημερινά σχεδόν τίποτα,…

chikichiki

Ειπώθηκαν ήδη πολλά πράγματα επιπέδου που δεν πλησιάζω ούτε κατά διάνοια. Θα αρκεστώ να πω όμως πως κατά τη γνώμη μου οι απώλειες μ/κ-τ/θ δυνάμεων στη νεότερη πολεμική ιστορία καθιστούν πασιφανή την ανάγκη αριθμητικής επάρκειας ακόμη και σε βάρος, ως ένα σημείο, της ποιότητας. Πιο πρόσφατα ο συριακός εμφύλιος, ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε τους διάφορους παράγοντες που αποκλίνουν του δικού μας δόγματος χρήσης και στρεβλώνουν την εικόνα, είναι το λιγότερο τρομοκρατικές. Όχι τρομακτικές, τρομοκρατικές. Μπροστά σε αυτό τον ενδεχόμενο όλεθρο, θα ήταν κατά τη γνώμη μου σφάλμα η μη διατήρηση των αριθμών μας, ακόμη κι αν η ποιότητα αυτών απέχει… Read more »

chikichiki

είναι το λιγότερο τρομακτικές οι απώλειες* του συριακού εμφυλίου, φάγαμε λίγες λέξεις…

Skeptomenos_politis

Τα αρματα ειναι αρματα, θα πρεπει να υπαρχει αποθεμα. Γιατι αραγε δεν αξιοποιηθηκαν καποια απο τα αποσυρθεντα αρματα ως ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ οπως κανουν οι Ισραηλινοι? Ακομη και τα M2 Bradly να μας δωσουν, θα επρεπε ως χωρα να μετασκευαζαμε ενα βαρυ ΤΟΜΑ για να συνοδευει τα αρματα μαχης. Θα δινοταν επισης δουλειες στην εγχωρια βιομηχανια. Εκει που εχει χαθει καθε λογικη ειναι στο Πολεμικο Ναυτικο, οπου οι ναυαρχοι θελουν πανακριβα πλοια με 1+ δις το ενα, ενω με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαν να αγορασουν 4 αλλες φρεγατες (π.χ. FREMM, κτλ). Εχουμε πλοια και υποβρυχια 40 και 50 ετων, και αυτοι… Read more »

x-m

Διάβασα ένα ωραίο άρθρο γιατί αξίζει με το παραπάνω η ύπαρξη αρματικού δυναμικού:
https://www.ptisidiastima.com/us-army-tanks/

Βέβαια, να τα εκσυγχρονίζαμε κατά το μέτρο του απαραίτητου και δυνατού…….

Animades

Νομίζω ότι το ερώτημα δεν είναι μόνο αν χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης , αλλά και αν , είναι ή δεν είναι σε ετοιμότητα και με τις αναγκαίες δυνατότητες .. Ο εξορθολογισμός έχει να κάνει και με την ποιοτική διάσταση των τεθωρακισμένων δυνάμεων . για παράδειγμα : – τα leo 2 Hel πρέπει να αποκτήσουν σύστημα αυτοπροστασίας ; , – θα συνεχίσουν να επιχειρούν δίπλα δίπλα με m113 ; – θα εκσυγχρονιστούν (λίγα – λίγα έστω ) τα πολύτιμα leo 2 A4 – θα πλαισιώσουν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα Οχήματα Μ1117 μονάδες αναγνώρισης ; – χρειαζόμαστε ακόμα πιο εκπαιδευμένα και ικανά… Read more »

Skeptomenos_politis

Περα απο τα αρματα μαχης, τα οποια φυσικα χρειαζονται, υπαρχει και μια πολυ ποιο σημαντικη διασταση αποτροπης. Δεν πρεπει να αντιλαμβανομαστε την αποτροπη ως γραμμικη εξισωση (π.χ. οι Τουρκοι εχουν 2 χιλιαδες αρματα, εμεις χρειαζομαστε 1500 κτλ). Ο κοσμος και οι τεχνολογιες εξελισσονται, και υπαρχουν λυσεις πολυ ποιο οικονομικες, οι οποιες δυστυχως δεν λαμβανονται υπ’ οψη. Ολοι γνωριζουμε τις εξης 2 αρχες: 1) H καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση 2) Η καλυτερη αποτροπη ειναι η δυνατοτητα πραγματοποιησης σοβαρων η και συντριπτικων πληγματων στον αντιπαλο Με βαση τις δυο παραπανω αρχες, η Ελλαδα θα επρεπε να ενισχυσει σοβαρα την αμυνα αποτροπης… Read more »

Scalp_eg

Η ελλάδα έχει κυρίως “θαλλάσια σύνορα” με την τουρκία και τα χερσαία της σύνορα χωρίζονται ξεκάθαρα απο ένα ποταμό τον έβρο. Εχει αναφερθεί πολλές φορές το απόλυτο πλεονέκτημα που έχουμε σαν αμυνόμενοι στον έβρο, τόσο που σε ένα μεγάλο σημείο η μεγάλη πλειοψηφεία των τεθωρακισμένων μας θα παραμένουν άπραγα πισω απο το ποταμι τις ταφρους και τα ναρκοπεδια , οταν αντιαρματικα, ελικοπτερα, αεροπορια, πυροβολικο, θα τσακιζουν την οποια τουρκικη προσπάθεια. Οπότε ο βασικός ρόλος τους είναι να προελάσουν στην ανατολική θράκη, και όπως έγραψε και ο athan αυτός είναι και ο σχεδιασμός των επιτελείων μας. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι… Read more »

Scalp_eg

Προφανώς αν τα 2 δις που θέλουν οι αναβαθμίσεις των τεθωρακισμένων πανε στο ναυτικο και στην αεροπορια επιπλεον, αυξανονται οι πιθανοτητες να σωθει το καστελλοριζο.

godg

Λίγα άρματα δεν είναι ποτέ καλά. Η άμυνα κοστίζει. Δυστυχώς.

Skeptomenos_politis

Thinking out of the box, χρειαζεται Ιπταμενα Τανκερ η Πολεμικη Αεροπορια ;

Ο ασχετος

μια συγχρονη τεθωρακισμενη ταξιαρχια ξεκινα περιπου στα 2 δις ευρω για πληρη εξοπλισμο
κανα 2000 κοσμο για επανδρωση
κ εξτρα κονδυλια παγια για εκπαιδευση κ συντηρηση
οι εξοπλισμοι, πια που στερευουν κ τα μεταχειρισμενα του ψυχρου η γινονται αχρηστα οσο προχωραει ο καιρος,εχουν γινει πανακριβο σπορ

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 1.99 $

Related News

“Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία”, η αεροπορία των αντιγράφων στα “κινεζικά”

Η Λαϊκή Απελευεθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία (PLAAF) της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πολεμικές αεροπορίες. Σε συνδυασμό με την αδελφή της, την...

Ύψωση σημαίας στην πρώτη γαλλική “FREMM” με βελτιωμένες Α/Α ικανότητες

Στις 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ύψωσης σημαίας στην υπό παράδοση στο Γαλλικό Ναυτικό φρεγάτα «Alsace».Η «Alsace» είναι το πρώτο γαλλικό πλοίο που φέρει...

ΓΕΕΦ: Συνεκπαίδευση με Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε...

4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή...

Νέα επιτυχία για την ελληνική βιομηχανία στο πρόγραμμα ESSM Block 2!

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αναθέσει ακόμα ένα συμβόλαιο στη Raytheon, αυτή τη φορά την 1η Ιουλίου, για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Α/Α πύραυλου ESSM...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x