21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης; Κι αν ναι, αξίζει τον κόπο και τα έξοδα έτσι όπως τα έχουμε σήμερα;

- Advertisement -

 
Έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε πως πρέπει να ζούμε συλλογικά σε μια παραίσθηση σε ότι αφορά τις Ένοπλές μας Δυνάμεις. Χωρίς να ξέρουμε πολλά, βλέπουμε πως σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί” ευημερούν! Ας δούμε το ΠΝ, με 13 κύριες μονάδες στόλου, δηλαδή περισσότερα πλοία από τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Ταχέα σκάφη, επίσης διψήφιο νούμερο. Πολεμική Αεροπορία με 200+ αεροσκάφη! Εκεί βέβαια που δίνουμε “ρέστα” σε ότι αφορά τους αριθμούς, είναι ο Στρατός Ξηράς.

Και τα ουγγρικά Leopard 2A7 «κατασκευάζονται» από ελληνικά χέρια


Ο Ελληνικός Στρατός έχει χιλιάδες άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, πυροβόλα, όλμους, αυτοκινούμενα πυροβόλα κοκ. Μιλάμε πως για κάποιον που δεν ξέρει καλά τη χώρα, οι αριθμοί, των μέσων, που εύκολα μπορεί να βρει στο wikipedia, προκαλεί “ζαλάδα”. Σαν Έλληνες, κάνουμε το “λάθος” να συγκρίνουμε τους διαθέσιμος αριθμούς με τους αντίστοιχους τουρκικούς. Όταν τους “ζυγίζουμε”, παρατηρούμε μια “ισορροπία” (;;;!!!) μέσων, που προφανώς και χρειάζονται για τον εξοπλισμό όλων των ταγμάτων του Ελληνικού Στρατού. Γιατί έχουμε τόσα πολλά “μέσα”;
Τα πράγματα είναι απλά. Οι επιτελείς μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, “λύνουν” διάφορα “σενάρια”. Βλέπουν την ισχύ του αντιπάλου, τις μονάδες του και τις δυνατότητες των μέσων, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και βάζουν τις τουρκικές μονάδες απέναντι στις ελληνικές μονάδες. Μετά, δοκιμάζουν σε ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) τις δυνατότητες των εχθρικών δυνάμεων να “σπάσουν” την ελληνική άμυνα. Τα σενάρια είναι ατελείωτα, και φυσικά όλα αυτά επαναλαμβάνονται και με τις διακλαδικές δυνατότητες.

Η Φινλανδία παρέλαβε το σύνολο των 100 πρώην ολλανδικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6


Έτσι λοιπόν, μετά από δεκαετίες ΤΑΑΣ στον Έβρο και τα Νησιά, ο ΕΣ έχει το σαφή αριθμό μέσων που πρέπει να υπάρχουν στις μονάδες των περιοχών αυτών. Στο Έβρο, οι δυνάμεις αυτές πρέπει να είναι τόσες ώστε να μπορούν να σταματήσουν την πλημμυρίδα των τουρκικών τεθωρακισμένων που θα προσπαθήσουν να περάσουν το ποτάμι με πλωτές γέφυρες σε πολλά -γνωστά- σημεία. Και το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση των αρμάτων μάχης, είναι πάντα το άρμα μάχης.
Αντίστοιχα, στα νησιά ο Ε.Σ πρέπει να έχει ικανές αρματικές δυνάμεις που θα περισφύξουν και θα τελειώσουν το όποιο προγεφύρωμα ή αεροπρογεφύρωμα. Τα άρματα μάχης στα νησιά θεωρούνται σαν πλεονέκτημα του αμυνόμενου, καθώς δύσκολα θα περάσουν, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, τουρκικά αρματαγωγά το θαλάσσιο εμπόδιο και θα βρεθούν να κάνουν κλασικές αποβάσεις επιπέδου D-Day. Θυμίζουμε πως το κατάφεραν στην Κύπρο, γιατί εκεί έκαναν απλή αποβίβαση, όχι απόβαση.

Η Τσεχία θα εκσυγχρονίσει άρματα μάχης T-72, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκμίσθωσης Leopard 2


Έτσι στον Έβρο έχουμε ικανές αρματικές δυνάμεις, εφάμιλλες αυτών που υπήρχαν κάποτε στη Δυτική Ευρώπη και περίμεναν να συγκρουστούν με τα σοβιετικά άρματα. Αντίστοιχα, στα μεγάλα νησιά υπάρχει τουλάχιστον από μια επιλαρχία αρμάτων, καθώς και ικανός αριθμός αρμάτων σε Επιλαρχίες Αναγνώρισης (ναι, εν έτει 2020 ο ΕΣ πρωτοπορεί και εξοπλίζει τις μονάδες αναγνώρισης με άρματα μάχης, ή αλλιώς πενία τέχνας κατεργάζεται).
Πέρα όμως από την όποια “πλάκα”, ο ΕΣ έχει αυτή τη στιγμή έναν τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης, χωρισμένο σε τρεις ή μάλλον τέσσερις κατηγορίες. Εκεί λοιπόν θα βρούμε φυσικά τα 170 Leo2HEL, που αποτελούν το κορυφαίο άρμα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα 183 Leo2A4, αν και έχουν πυροβόλο 120 χιλιοστών, εντούτοις είναι παλαιότερης γενιάς (σε ισχύ πυρός, ΣΕΠ και σκοπευτικά).

Πρωτότυπο του τουρκικού εκσυγχρονισμένου Leopard 2A4


Τους αριθμούς συμπληρώνουν τα περίπου 500 Leo1A5, με πλήρως σταθεροποιημένο πυροβόλο και προηγμένα σκοπευτικά (σε σχέση με τα παλαιότερα Leo1), τα οποία έχουν σχεδόν το ίδιο ΣΕΠ με τα 400 σε υπηρεσία M48A5 MOLF. Ο ΕΣ διατηρεί σε υπηρεσία και έναν αριθμό Μ60Α3 (τα υποδεέστερα τεχνολογικά άρματα μάχης στο ελληνικό οπλοστάσιο), ενώ έχει αποσύρει τα περισσότερα Μ60Α3, όλα τα Μ60Α1 και τα “απλά” Μ48Α5, ενώ επίσης έχουν αποσυρθεί και τα Leo1V και Leo1A3GR.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί σε υπηρεσία ένα τόσο μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σα χώρα εδώ και περίπου 12 χρόνια. Το άρμα μάχης, ακόμη και αν μιλάμε για παλαιότερους τύπους όπως τα Leo1A5, απαιτούν άψογη συντήρηση, καθώς ενσωματώνουν προηγμένα ηλεκτρονικά και σκοπευτικά συστήματα. Δεν μπορείς να βγάλεις ένα άρμα να πολεμήσει αν δεν είναι 100% λειτουργικό.

Η τουρκική BMC «πειραματίζεται» με τα άρματα μάχης Leopard 2A4;


Αντίστοιχα, δεν μπορείς να βγάλεις ένα άρμα μάχης να πολεμήσει με μη/ελλιπώς εκπαιδευμένο πλήρωμα. Τα πληρώματα των αρμάτων μάχης πρέπει να είναι δεμένα, άριστα εκπαιδευμένα και να ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και πότε. Η Ελλάδα λοιπόν, και ειδικά ο ΕΣ πρέπει να διατηρεί πληρώματα για 1000+ άρματα μάχης, που προφανώς δεν είναι κάτι τόσο εύκολο. Με τη θητεία στους 9 μήνες, και η τελευταία πρόσληψη ΕΠΟΠ να έχει γίνει πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, ποια μπορεί να είναι η στελέχωση των τεθωρακισμένων μας;
Αν και όλα αυτά είναι θέμα ευρύτερο, που πρέπει να συζητήσουμε εκτενέστερα (ποιες είναι οι δυνατότητές μας να αν τελικά πρέπει να διατηρούμε όλους αυτούς τους αριθμούς), εστιάζουμε ειδικά στα άρματα μάχης, προκειμένου να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τα μέσα, που ευημερούν πάντα οι αριθμοί. Ο ΕΣ μπορεί να τεκμηριώσει εύκολα τις ανάγκες του σε μεγάλους αριθμούς αρμάτων για τα μέτωπα που υπάρχουν, δείχνοντας απλά τις αποστολές του. Αλλά ειλικρινά, πιστεύουμε πως θα έχουμε την βέλτιστη χρησιμοποίηση μέσων και πόρων αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμαστε τώρα;

Γερμανικά Leopard 2 θα εξοπλιστούν με το APS TROPHY το 2022


Χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες στρατιωτικές προκλήσεις με τις ελληνικές διατηρούν ίδιους ή μεγαλύτερους αριθμούς αρμάτων. Μια ματιά στους αριθμούς αρμάτων μάχης που διατηρεί η Αίγυπτος και το Ισραήλ (που σημειωτέον είναι πλέον σύμμαχοι), θα μας δώσει να καταλάβουμε πως οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να έχουν και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Απλά, η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική, κι οφείλουμε να κάνουμε τα περισσότερα με τα λιγότερο δυνατόν χρήματα.
Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν πως πράγματι χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης, ίσως και περισσότερα. Απλά, μήπως θα έπρεπε να δούμε τη λύση της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αυτών που ήδη έχουμε; Ικανότερα άρματα μάχης, θα σημαίνει και μικρότερες απώλειες για εμάς και υψηλότερες για τον αντίπαλο. Για παράδειγμα τα 170 άρματα Leo2HEL μήπως αξίζουν για 200 ή 250 ή και 300 αν τα εξοπλίσουμε με ένα σύστημα αντίστοιχο του Trophy;

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!


Τα Leo2A4 είναι προφανώς 183, αλλά φυσικά η μαχητική τους ισχύ δεν φτάνει ούτε για αστείο αυτή των 170 Leo2HEL. Υποδεέστερο πυροβόλο, παλαιότερα ηλεκτρονικά, μειωμένη θωράκιση, μειονεκτήματα που τα έμαθαν οι Τούρκοι στη Συρία με άσχημο τρόπο. Μήπως πρέπει να δούμε τη λύση του εκσυγχρονισμού τους; μήπως 183 άρματα μάχης Leo2A7GR αξίζουν περισσότερο από 400+ M1A1 Abrams που σκεφτόμασταν να πάρουμε, κάνοντας την λογιστική υποστήριξή των Τεθωρακισμένων Μονάδων χειρότερη κόλαση από ότι ήδη είναι;
Αντίστοιχα, ποια είναι η μαχητική αξία των 501 Leo1A5; Μήπως, λέμε μήπως, αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάποιον ελληνικής έμπνευσης εκσυγχρονισμό; Το μεγάλο μειονέκτημα του άρματος είναι η ισχνή θωράκιση, ειδικά από τα πλάγια, που δεν το έλυσε η επιπλέον στρώση χάλυβα.

Επενδύσεις στο 304ΠΕΒ για τη βελτίωση υποστήριξης των Leopard 2


Μήπως, αξίζει τον κόπο, τα άρματα να ξεκινήσουν τα άρματα να πηγαίνουν σε κάποιο ΠΕΒ, να προσθέτει σύγχρονη θωράκιση κάποια εταιρεία σαν την EODH, να τοποθετεί νέες πλακέτες στο ΣΕΠ πχ η IDE και να τοποθετεί προηγμένους θερμικούς αισθητήρες η THEON, και διάφορες άλλες εργασίες από άλλους σημαντικούς υποκατασκευαστές; Δεν λέμε να αλλάξει κάτι άλλο, ο κινητήρας και τα μηχανικά θα συντηρηθούν από το ΠΕΒ, και δεν χρειάζεται να αλλάξει και το πυροβόλο.
Αν κάναμε αυτές τις κινήσεις, τότε η μαχητική αξία των Leo1A5 θα πολλαπλασιαζόταν ή όχι; και μάλιστα με 100% ελληνική προστιθέμενη αξία! Τα 500 άρματα μάχης θα άξιζαν σαν 500 ή σαν 800 ή 1000; Δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο να τοποθετούσαμε και κάποιο χαμηλού κόστους σύστημα ενεργής προστασίας όπως πάλι το Trophy.

Πανοραμικό Pars για τα τουρκικά Leopard 2A4


Μπορεί να ακούγεται ότι ένα κόστος πχ 3 εκ. ευρώ ανά άρμα μάχης, σαν πολύ υψηλό (μιλάμε για 1,5 δις για το στόλο των Leopard 1A5), αλλά…. υπάρχουν πολλά “αλλά”. Καταρχάς όλα τα χρήματα θα ξοδευτούν μέσα στη χώρα μας, ενώ θα ενισχυθεί ο κρίσιμος κλάδος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η ισχύς πυρός του ΕΣ θα αυξηθεί κατακόρυφα, και το βασικότερο, αν ποτέ συμβεί το απευκτέο, οι έμψυχες απώλειες θα είναι πολύ μικρότερες. Ή μήπως ξεχνάμε πως τις μηχανές τις χειρίζονται άνθρωποι;
H παραπάνω πρόταση δεν βασίζεται σε wishful thinking, αφορά λύσεις που έχει ήδη η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν το ξεκινήσουμε, μπορούμε να σκεφτούμε πως θα μπορέσουμε να “μαζέψουμε” Leo 1 από όλο τον κόσμο, και να τα εκσυγχρονίζουμε ή μεταπουλάμε με σημαντικό όφελος για τους αναδόχους. Τέλος, δεν χρειάζεται όλα αυτά να γίνουν μέσα σε 18 μήνες. Μπορούμε να “μοιράσουμε” τα άρματα μέσα σε μια 10ετία (50 άρματα το χρόνο ή και λιγότερα, δεν είναι τόσο πρόβλημα), δίνοντας θέσεις εργασίας για πολλλα πολλά χρόνια. Και ας αφήσουμε τους γείτονες να παλεύουν να φτιάξουν Altay. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;

Τουρκικά Leopard 2A4 vs ISIS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tom

Πολύ σωστό άρθρο που τοποθετεί το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση. Καλύτερα λίγα και καλά. Καλύτερα μια ΜΚ Ταξ στο 100% με σύγχρονο εξοπλισμό πάρα 3 ημιεπανδρωμενες με M113.

CKfurious

Δεν υπάρχει σάλιο!
Δραστική συρρίκνωση αριθμών μονάδων στρατοπέδων και ανωτατων ΠΡΈΠΕΙ να είναι το μέλλον
Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης πρέπει να συγκεντρωθεί στα LEO2
Σύστημα αυτοπροστασίας και μερικOς εKSυχρονισμOς ηλεκτρονικών προς αντιμτώπιση προβλημάτων υποστήριξης – αναλοGα έχουν κάνει οι Ισπανοί στα δικά τουςA4
Τα LEO1 στα νησιά με μείωση του αριθμού τους κατά 50% ώστε να υπάρχουν ανταλλακτικά για ότι μείνει σε υπηρεσία
Τα M48/M60 απόσυρση και μετατροπή σε οχήματα μηχανικού μάχης
Επιπλέον πυρομαχικά των 120mm
Και είμαστε εντάξει
Όλα τα αλλα είναι όνειρα θερινής νυχτός

SpaceMan

Πολύ ωραία τα λέτε, είναι σκέψεις δικές σας όμως ή ιδέες που πραγματικά κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ;

d.b

Συμφωνώ απόλυτα. Ο Έβρος δεν είναι έρημος Σινά για να ρίξεις χίλια άρματα

Σέλευκος

Κατά αρχήν καλησπέρα. Πολύ φιλοσοφία για το τίποτα. Σε έναν ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο τα πάντα είναι χρησιμά.
Οι γείτονες πάντως δεν είχαν πρόβλημα να στείλουν στη Συρία άρματα Μ60, αναβαθμισμένα μεν, περασμένων δεκαετιών δε, στη δε Συρία βγήκαν μέχρι και πυροβόλα του Β ΠΠ.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ωραίο να ξεμείνεις με 200-300 μονάδες σε αεροπορία, ΣΞ κλπ γιατί μην ξεχνάτε ότι εδώ δεν είμαστε Δανία, Βέλγιο…
Επίσης καλό θα είναι, ειδικά στη μετά μνημονίων Ελλάδα, να μη μιλάμε μόνο για “περιττές σπατάλες”, αλλά για “περιττές περικοπές”. Είμαστε πλέον στα όρια. Δεν μας παίρνει άλλο. Να στε καλά!

Ccg

Η EODH είχε αναφέρει ότι έχει στα σκαριά πρόγραμμα μετατροπής του σκάφους του Leo1 σε ΤΟΜΑ. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για αυτό το θέμα;

evaggelos

το α4 πρεπει να αναβαθμιστει σε α6 ωστε να υπαρχει ενας ισχυρος κορμος.Για τα λεο1 συμφωνο αρκει να μπει ασπιδιο αλλιως θα παει ακλαυτο,για τα μολφ και τα 60 ποτε δεν καταλαβα γιατι τα εχουμε ακομη αφου ουτε ηλεκτρονικα συγχρονα εχουν ουτε τιποτε ειδικα τα 60 θα πρεπε να παρουν την πατεντα τομπ απο το ισραηλ.

Consigliere_

ενεργητικη-παθητικη προστασια ειναι απαραιτητη. Η καταστρεπτικη ικανοτητα φορητων ATGM εχει ανεβει κατακορυφα . Ειμαι περιεργος εαν το LEo2Hel αντεχει πληγμα απο TOW . Στα Τουρκικα λεο στη Συρια τιναξαν τον πυργο

Scalp_eg

Ο Έβρος είναι αδιαπέραστος και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την περιοχή δεν αρκεί απλά να τους κοιτάμε, για να στήσουν γεφυροφόρα, πρέπει και να τους βοηθήσουμε να τα στήσουν αλλιώς δε θα τα καταφέρουν. Και άντε και πέρασε κάτι, πως θα περάσει από τις τάφρους και τα ναρκοπέδια? Τα μικρά περάσματα ανάμεσα στα ναρκοπέδια θα συγκεντρώσουν τέτοια ισχύ πυρός απο κάθε είδους αντιαρματικό (μέχρι και τα Α/Τ ΠΑΟ θα βγούν απο τις ναφθαλίνες) πυροβολικό, όλμους, άρματα, που μου φαντάζει απίθανο να περάσει μεμμέτικο άρμα για να ρθεί σε απευθείας μάχη με ελληνικό, που άν είναι και Leo2HEL είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα πάει για πιλάφι στο παράδεισο.
Η μόνη περίπτωση που χρειάζετε να δώσουμε τόσα λεφτά για αναβαθμίσεις είναι αν έχουν σκοπό τα τεθωρακισμένα μας να προελάσουν στην ανατολική θράκη? αλλά επειδή σχεδόν σίγουρα δεν έχουν, τα πολύτιμα 1,5-2 δις που θα χρειαζόνταν, ας πάνε κατά σειρά προτεραιότητας σε ναυτικό, αεροπορία, πυροβολικό, και αεροπορία στρατού.

Mageiras

Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να πανε τα Leo1 στα νησιά ώστε να αρχίσει η απόσυρση των 400 M48 molf.Το ΣΕΠ των Molf να κρατηθεί για ανταλλακτικά των Leo1 ενώ τα ίδια τα M48 να μετασκευαστουν σε βαρέα ΤΟΜΠ. Τα Leo1 να μην λάβουν προσθετη θωράκιση (ίσως όμως κάποια γρίλια?) αλλά να λάβουν ένα φθηνό σύστημα αυτοπροστασίας καθώς όπως σωστά αναφέρατε η μεγαλυτερη απειλή θα είναι για αυτά, τα αντιαρματικά του εχθρικού ελαφρού πεζικού (καταδρομείς, πεζοναυτες). Επίσης από τα αποσυρμενα Leo1 ίσως κριθεί απαραίτητο κάποια να επανέλθουν ως φορείς SHORADS.
Τώρα μένει ένα κενό στον Έβρο το οποίο όσο κι αν είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα Leo2 θα πρέπει να συμπληρωθεί, είτε αγοράζοντας σε καλή τιμή επιπλέον μεταχειρισμένα Leo2 όπου αυτά μπορούν να βρεθουν, είτε το πιθανοτερο με την αναπόφευκτη εισαγωγή “νέου” τύπου άρματος (M1 Abrams). Μπορεί ο δεύτερος τύπος άρματος να φαίνεται πρόβλημα στην λογιστική υποστηριξη αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει ομοιοτυπια στα πυρομαχικά των 120χιλ, που σήμερα ούτε αυτή υπάρχει.
Αν κάτι πρέπει να αποσυρθεί αυτά είναι τα εκατοντάδες παλαιά M113 και στην θέση τους να αποκτηθούν τα MRAP που διατίθενται δωρεάν για την κίνηση του στρατεύματος (προσοχή, όχι για μάχη).
Επιτακτική παρολαυτα παραμενει και η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου ΤΟΜΑ (Bradley κατα πασα πιθανοτητα).
Με δωρεάν παραχωρήσεις, μετασκευές, στοχευμενους εκσυγχρονισμούς και ελάχιστες,ακομα πιο στοχευμενες αγορές ίσως με γύρω στα 2,5-3 δις € να βγει η εικοσαετία.

Panagiotis

προσωπικά δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος (ως έλληνας φορολογούμενος) από τις επιδόσεις των επιτελείων στο σχεδιασμό. Μόνο η αεροπορία μοιάζει να έχει κάποιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για λειτουργικότητα/εκσυγρονισμό. “απόσυρση/πώληση παλαιών μαχητικών, διατήρηση 4-6 μοίρες f-16 για αναχαιτηση αφου εχουν μικροτερο κοστος/ωρα πτησης σε σχεση με 5th gen, 1 μοίρα f-35 σαν πολλαπλασιαστής ισχύως και ενδεχομένως 1 ακόμα σε βάθος χρόνου”. σχεδιο ρεαλιστικο και οικονομικα εφαρμοσιμο.
αντιθετα το Ναυτικο και ο Στρατος Ξηρας απλα πετανε αριθμους στο παιχνιδι και απαιτουν “κι αλλα κονδυλια, κι αλλα κονδυλια”. ο ΣΞ διατηρει τεραστιο αριθμο “ταξιαρχιών-σκελετών” με αμφίβολη επιχειρησιακη αξια που δε λύνεται ΟΥΤΕ με αυξηση θητειας (έχουμε προσωπικο για 15 ταξιαρχίες… ενδεχόμενη αυξηση θητειας αντε να το παει στις 18… και διατηρουμε 30+), ενω το Ναυτικο απαιτει να αντικατασταθουν οι “S” μια προς μια παρολο που οι φρεγατες εχουν ακριβυνει και αλλαξει ρολο ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, και διατηρει υποβρυχια 50 χρονων επιχειρησιακα.=ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ… ΜΟΝΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΞΕΡΟΥΝΕ.
δηλαδη μου λετε πως αν ειχαμε πχ μονο 400 αρματα στον Εβρο και 300 σε εφεδρεια,(συγχρονα ομως) δεν μπορουν να καλυψουν αυτη τη λεπτη λωριδα????….
δηλαδη μου λετε οτι το σχεδιο μας για προστασια 3000+ νησιων, εκατονταδων κατοικημενων, αντι πχ για ευελιξια και ταχεια αντιδραση, ειναι να… μοιρασουμε στρατο συμπεριλαμβανομενων αρματων μαχης??? ειναι σαν να παει ενας προπονητης σε μια ομαδα και να λεει “για να παρω πρωταθλημα θελω φαν νταικ, ροναλντο, μεσι, νειμαρ, σαλλαχ και εμπαπε”. ΕΤΣΙ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ.
ο στρατος ξηρας να βαλει μυαλο αλλιως δυσκολα του εμπιστευονται κονδυλια.

flashg

Εκσυγχρωνισμός λεο2 και εισαγωγή σύγχρονου ΤΟΜΑ. Πρέπει ο ΕΣ να αλλάξει τακτικές. Σε πολλές περιπτώσεις ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ είναι καλύτερο από ένα άρμα μάχης.

Costas

Κάνετε ένα λάθος. Τα άρματα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης άλλων αρμάτων. Η αντιαρματική ισχύς είναι.
Αντιαρματικά σε διάφορες πλατφόρμες, οι νάρκες, βλήματα πυροβολικού με σύγχρονες μεθόδους στόχευσης.
Τα άρματα (μάχης) τα χρειαζόμαστε για άλλο λόγο. Είναι απαραίτητα για υποστήριξη, προστασία και μεταφορά των χερσαίων δυνάμεων που θα αντιμετωπίσουν την εχθρική προέλαση. Επίσης είναι σημαντικά για οχύρωση στρατηγικών σημείων αλλά και ανακατάληψη ή αντεπίθεση.
Ο μεγάλος αριθμός αρμάτων έχει τεράστια αποτρεπτική ισχύ. ΔΕΝ είναι όμως για αντιμετώπιση εχθρικών αρμάτων.

Nektarios

Tα MBT μενουν στα 1350 περιπου και στο μελλον πανε ολα ανετα μεχρι 2030 .
Κραταμε τους αριθμους ως πρωτη προτερεοτητα . Τα Leo 2 A4/HEL αναβαθμιζονται ολα και
μπαινουμαι στο προγραμμα Leo 3 με 100 καινουργια πρεπει να κρατησουμαι και την
θεση μας που εχουμαι ως εργολαβη στα Λεο . Παλι μια επενδυση 2000 mio € .
Με τα ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ low cost αναβαθμισεις σε M113 HELL , LEONIDAS 300 .
Tα Leo 1 A5 Θα κρατηθουν και αυτα ολα μεχρι 2030 σιγουρα .
Πρωτα το Αρμα μαχης μετα τα ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ . Και στον στρατο ξηρας πρεπει να βαλουμαι
2000 mio € εκει που μπορουμαι και εχουμαι knowhow .
Ο ογκος του στρατου πρεπει να κρατηθει με ολα τα οπλα ως βασικο κριτηριο σχεδιασμου .
Και απο την Γερμανια παλι πρεπει να κανουμαι επανεκκινηση με αγορες οπλων .
Ετσι εχουμαι 2030 : Leo 2/3 451 , Leo 1A5 501 , M48MOLF 300 , M60A3 80 .
Απο τα παλια εχουμαι κανονικα πολλα ανταλλακτικα stock .

blackpeteg

Οι ιδέες για την εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι πολύ καλές και πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο ως πιθανότητα αλλά ως βασική προϋπόθεση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος. Όταν κοιτάζουμε στο εξωτερικό, πρέπει να αποκλείουμε χώρες που έχουν σημαντικούς δεσμούς και υποχρεώσεις με τους Τούρκους, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Δεν γίνεται να περιμένεις υποστήριξη από την Ιταλία με την εφοδιαστική αλυσίδα για τα Τ129 ή πχ την Γερμανία όταν σε αποκλείουν από συσκέψεις για τη Λιβύη,
Το Ισραήλ δεν μας κάνει με τόσες λύσεις σε ηλεκτρονικά και ανεπτυγμένη βιομηχανία; Δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Πολωνία) που κάνουν σημαντικές προσπάθειες εγχώριας ανάπτυξης; Αυτά πρέπει να κοιτάζουμε – έτσι έχτισαν οι τούρκοι βιομηχανία πριν μία δεκαπενταετία και σήμερα κάνουν τζίρους που ζαλίζουν.

npo

Είναι μια ιδέα που έχει διατυπωθεί αρκετές φορές και νομίζω πρέπει να την σκεφτούν σοβαρά στα επιτελεία. Το καλό είναι πως σήμερα υπάρχει ένα μικρός μεν αλλά ικανός πυρήνας τεχνογνωσίας στην χώρα που μπορεί να υποστηρίξει ως ένα βαθμό μια τέτοια μικρής κλίμακας αναβάθμιση, και είναι ευκαιρία να τον ενισχύσουμε και λίγο με προοπτική να πάρει αντίστοιχα έργα από χώρες του εξωτερικού.
Αν είναι να γίνει πάντως πρέπει να γίνει με σοβαρότητα αυτήν την φορά.

Spirit

Δεν υπάρχει σάλιο τι να λέμε, το περίεργο είναι που αποσύρθηκαν τα Μ60Α3, που έπρεπε να παραμείνουν στα νησιά, ήταν σε σημεία ανώτερα από τα MOLF, προφανώς ξέμειναν από ανταλλακτικά και υποστήριξη.
Από εκεί και πέρα όταν έβρεχε Leo2 A4 κρατάγαμε ομπρέλα και τα Ολλανδικά Α6 μας χάλαγαν.
Προτεραιότητα εχουν τα γερμανικά 2Α4, τα παλαιότερα άρματα όσο κρατήσουν, μιας και χρήμα δεν υπάρχει.

chriss8

Τους αριθμούς τους χρειαζόμαστε. Ασυζητητί! Αλλά όχι να αποτελούνται από Μ48, Μ60 και Λεο 1!!!
Δεν είμαστε συλλέκτες ρετρό οχημάτων!
Όπως λέω πάντα. Πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κοινωνίας μας. Δεν μιλάμε για 1 δις τον χρόνο. Μιλάμε για μονάδες ΑΕΠ επί σειρά πολλών ετών! Οι Τούρκοι μπορούν να έχουν Μ60. Έχουν 2600+ άρματα. Εμείς πρέπει να αντισταθμίσουμε την ποσότητα με ποιότητα.
Ακόμα και το πυροβόλο των Λεο 2Α6 αρχίζει να θεωρείται αναποτελεσματικό απέναντι στα νέα Ρώσικα άρματα.
ΛΕΟ 2Α6 και Α7. Αναβάθμιση των Α4! Σύστημα ενεργής και παθητικής προστασίας. Πολύ σωστά αναφέρετε το Trophy! Επίσης Ας φάμε και λίγη ακτινοβολία από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τουλάχιστον έτσι θα ζήσουμε αρκετά για να αρρωστήσουμε. Είμαστε λίγοι και με δημογραφικό πρόβλημα. Πρέπει να θεωρούμε απαράδεκτες εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες ακόμα και αν για κάθε έναν δικό μας, οι απέναντι χάσουν 10.
Αν νικήσουμε σε αέρα και θάλασσα, δεν θα χαρούμε την νίκη μας εάν οι απέναντι μπορέσουν να σπάσουν τον Έβρο. Το ποταμάκι δεν είναι και Ρήνος. Ούτε και Μάγχη. Τεράστια κωλύματα τα οποία έχουν ήδη παραβιαστεί. Χρειάζονται προηγμένα μέσα για να αντιμετωπίσεις τα νούμερα τους. Και ναι. Μια χαρά χωράνε 1000 άρματα σε ένα μέτωπο 150 χλμ….

stepa

Τα leo-2 και τα ματια μας.Οποιαδηποτε επενδυση με στοχο την τυποποιηση, την εγκατασταση συστηματος ενεργου προστασιας, την επαρκεια πυρ/ων, την εκπαιδευση ευπροσδεκτη.Οσο για τα leo 1 τα πραγματα δεν ειναι τοσσο απλα.Ενισχυση της θωρακισης θα σημαινε μειωση κινητικοτητας, πραγμα καταστροφικο για ενα αρμα αναιμικο για τα συγχρονα δεδομενα με λογο ισχυος προς βαρος 19.6PS/tn.Eδω η προχωρας σε ριζικη αναβαθμιση ,πραγμα ασυμφορο, η τα αφηνεις ως εχουν ισως με μια αναβαθμιση μονο στο θεμα των ηλεκτροοπτικων πχ, σαν κυνηγους, στα νησια….οσο για τους συνολικους αριθμους υπερβολικοι για τα γεωγραφικο αναγλυφο της χωρας ,αλλα και την εκταση των χερσαιων συνορων με την “συμμαχο”.Θα προτιμουσα ενα συγχρονο αρματικο δυναμικο με μια οροφη 700-800 αρματων leo 2 – M1A1η A2, με εναν αναλογο αριθμο συγχρονων ΤΟΜΑ παρα αυτο το συνοθυλευμα των τοσο διαφορετικων τυπων αρματων και ΤΟΜΠ που με εξαιρεση τα Leo 2 θα επρεπε να εχουν αποσυρθει εδω και δεκαετιες…..Αν μας περισσευει λοιπον 1.5 δις ας το ριξουμε στην εγχωρια παραγωγη ενος ΤΟΜΑ σε συνεργασια με καποια εταιρεια του εξωτερικου δινοντας δουλειες και στον τοπο μας, και ενισχυοντας πραγματικα τις….θωρακισμενες μας δυνατοτητες.
Εννοειται οτι εκφερω μια γνωμη εχοντας επιδερμικες γνωσεις του αντικειμενου, και καθε αντιρρηση απο γνωστες ειναι σεβαστη.

vasilisk

ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ!!ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΑΡΜΑΤΑ[LEO2-LEO1-M113-EBL]ME KAΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ TROPHY ME ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…[ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΦΑΝΩ ΤΟ ΞΕΡΩ]ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΡΜΑΤΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟ Μ60-Μ48ΜΟLF-ΠΑΛΙΑ ΛΕΟ1 ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 50 ΑΡΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ,30 ΣΕ ΑΛΛΟ,ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ 4-5 ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ[ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ]ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΙΣΩΣ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ,ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΙΣΩΣ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΤΟΤΕ ΒΡΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΩΣΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ……ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΛΥΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

Leo13131313

Ξεραμε ετσι κι αλλιως οτι τα Leo 1 και τα M60 ειναι απο εναν αλλο κοσμο, αλλά μετά το κάζο των Τούρκων στη Συρία με τα Leo A4, νιώθω ανησυχία. Οι Τούρκοι έχασαν τουλάχιστον 10 Α4, αλλά το θέμα είναι ότι αυτά που έχασαν, καταστράφηκαν εντελώς. Υπάρχουν και βίντεο όπως αυτό εδώ https://www.youtube.com/watch?v=YafzmkvVRiI , και ο πύραυλος που χτυπάει το leopard υποτίθεται πως είναι ο ρώσικος 9Μ113. Ο οποίος είναι από τη δεκαετία του 70. Και γεννάται το ερώτημα, τελικά τα Leopard Α4, μπορούν να ανταποκριθούν έστω και σε ένα σχετικά σύγχρονο περιβάλλον μάχης? Γιατί αν ούτε αυτά μπορούν, δεν νομίζω να περιμένει κανείς κάτι από τα αρχαία κονσερβοκούτια Μ60 και Leo1.

Nick

Το Leopard 1 είναι γνήσιος απόγονος του Tiger: όπως και το Tiger, παθαίνει συνέχεια βλάβες. Οι πιο τυχερές Επιλαρχίες έχουν το πολύ 10 άρματα λειτουργικά. Οπότε, δεν έχει νόημα ένας εκσυγχρονισμός, πόσο μάλλον στα 3 εκατομμύρια το κεφάλι. Να εκσυγχρονίσουμε ένα άρμα που δεν λειτουργεί είναι παράλογο. Είναι πολύ πιο λογικό να δώσουμε αυτά τα λεφτά για τα M48, που δεν χαλάνε ποτέ. Δεν ήταν χαζοί οι Τούρκοι που εκσυγχρόνισαν τα Μ60 και όχι τα Leopard 1. Θα μου πεις, οι Καναδοί εκσυγχρόνισαν τα δικά τους Leopard 1. Αλλά στους Καναδούς περισσεύουν τα λεφτά… Ελπίζω μόνο το Leopard 2να μην είναι ο μηχανολογικός εφιάλτης που ήταν ο προκατοχός του, γιατί τότε ο αριθμός των σύγχρονων αρμάτων που πραγματικά έχουμε είναι πέντε φορές μικρότερος του θεωρητικού.

Observer

Κάποτε κάποιοι ονειρεύονταν ότι θα πραγματοποιούσαμε αντεπίθεση στον Έβρο με ΑΝΣΚ την Πόλη. Όμως πλέον δεν έχουμε αριθμούς μαχίμων για να το κάνουμε πόσο μάλλον υποστήριξη(αεροπορία,ελικόπτερα,τομα,Ε3,δορυφόρους,μέσα ΗΠ και φυσική τη στοιχειώδη προστασία αρμάτων και προσωπικού.Ναι ο αριθμός πρέπει να μειωθεί, τα ότι μείνει πρέπει να είναι πλήρως εκσυγχρονισμένο αλλά και προστατευμένο(trophy). Θα ήταν καλό κάποια παλαιότερης γενιάς να πάνε στα νησιά και την Κύπρο, ώστε να δώσουν αμυντική ισχύ σε θέσεις άμυνας οργανωμένες. Αύξηση των μέσων αεροκίνησης και φυσικά αναγνώρισης. Σίγουρα χρειάζόμαστε παραπάνω ελικόπτερα, επιθετικά και μεταφορικά.

anas

Δεν θα σταθώ συγκεκριμένα στα άρματα μάχης αλλά γενικότερα στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη τον πόλεμο με την Τουρκία. Σε αυτήν την ”ήττα” οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η χρεοκοπία της χώρας. Φόβος, υπονόμευση και κυνήγι αριθμών… Δαπάνη τεράστιων ποσών σε μέσα αναποτελεσματικά. Αντί να εκμεταλλευτούμε το τακτικό πλεονέκτημα που έχουμε εξαιτίας της γεωγραφίας της περιοχή μας, προχωράμε στην ”εύκολη” αλλά δαπανηρή λύση… Πόσα έχει η Τουρκία? Τόσα… Άρα τόσα θέλουμε και εμείς… Λάθος! Ένα παράδειγμα… Διαβάζω συχνά σε ιστοσελίδες σχόλια σχετικά με τις υπερσύγχρονες τουρκικές κορβέτες Ada. Το πόσο απειλούν το ελληνικό ΠΝ… Μια κορβέτα, η Α/Α άμυνα της οποίας στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα αντιβαλλιστικό σύστημα 21 βλημάτων RAM. Στο αντίποδα οι ”άοπλες” Belharra των 16 μόνο κελιών με aster30 και του ενός RAM. Τι και αν έχει το πιο ικανό ραντάρ στην κατηγορία. Οι 16 μόνο aster30 καθιστούν λέει το πλοίο ακατάλληλο για το ΠΝ. Δεν πληρεί τα κριτήρια. Βρίσκεται εκτός δόγματος κλπ… Έτσι στέλνουμε την Νικηφόρος Φωκάς και τους 8 sea sparrow (αν είναι και 8) να διώξει τους Τούρκους από τις θάλασσες μας. Και το καταφέρνει! Αλλά η Belharra θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 24 aster30, 2×21 RAM και 16 Scalp Naval για να μπορεί να αντιμετωπίσει το ”πανίσχυρο” τουρκικό ΠΝ. Ανεβάζοντας το κόστος της στο 1 δις!… Και όμως κανένας στην Τουρκία δεν θα μιλήσει για άοπλες κορβέτες Ada! Το αντίθετο μάλιστα. Αποτελούν το καμάρι του τουρκικού στόλου! Τι και αν έχουν απέναντι μια ισχυρή ελληνική ΠΑ, Exocet, σύγχρονα Υ/Β και ένα αφιλόξενο περιβάλλον γεμάτο δεκάδες εξοπλισμένα νησιά! Θέλω να πω ότι έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό τον πόλεμο της προπαγάνδας και αυτό έχει δυστυχώς πολύ αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο ηθικό των ΕΔ και της κοινωνίας μας, όσο και στην οικονομία μας. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία κυρίως στην ηγεσία των ΕΔ, πάντα θα έχουμε λίγα αεροπλάνα, λίγα πλοία και λίγα άρματα μάχης…

Athan

Το θέμα είναι τεράστιο. Πάντως έτσι κι αλλιώς ο Ε.Σ. έχει μειώσει την οροφή ενεργών Αρμάτων από τα 1.735 που επέτρεπε η Συνθήκη CFE, πρώτα σε 1.500 και ακολούθως σε 1.250.
Για όσους γνωρίζουν, κι εγώ ως υπερήφανος Αρματιστής ισχυρίζομαι πως γνωρίζω, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επάνδρωση των Μονάδων και η ανεπαρκέστατη Εκπαίδευση των Κληρωτών ένεκα της μειώσεως της Θητείας.
Η βλακώδης μείωση της Στρατιωτικής Θητείας από την Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή και τον τότε ΥΠΕΘΑ Ευάγγελο Μειμαράκη, τον ίδιο που μαζί με τον τότε Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμμένο μιλούσαν για “Υποβρύχια που γέρνουν” απαξιώνοντας ανεξήγητα (;) τα καλύτερα συμβατικά Υ/Β του Κόσμου, όπως και η Οικονομική Κρίση που ακολούθησε “έθαψε” όχι μόνον το Όπλο των Τεθωρακισμένων αλλά όλον τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Κοινωνίας συμπεριλαμβανομένης.
Αναφέρομαι στην Ελληνική Κοινωνία διότι με την εγκληματική αυτή κίνηση, ο Έλληνας νέος έχασε την τελευταία “μυητική διαδικασία” που είχε απομείνει καλώς ή κακώς στην κατακερματισμένη ηθικά Ελλαδική πραγματικότητα πριν την είσοδό του στον κόσμο των “ανδρών” και της πραγματικής ζωής.
Οι Σπουδές μου στην Αρχαιολογία, την Πολεμολογία και την Στρατιωτική Ψυχολογία μου δίνουν αρκετά εφόδια για την στήριξη της παραπάνω θέσεως, για την οικονομία όμως του χώρου και του χρόνου θα εντοπίσω στα Τεθωρακισμένα.
Τα Τεθωρακισμένα είναι ένα εξόχως Τεχνικό Όπλο αν και στην Ελληνική αρτηριοσκληρωτική Στρατιωτική πραγματικότητα τα πρωτεία κρατά το… Πυροβολικό. Η ταύτισις των Τ/Θ με το Ιππικό του 19ου Αιώνος στα μάτια κάποιων δεινοσαύρων και ο χαρακτηρισμός των Αρματιστών περίπου ως κάποιων ρομαντικών Στρατόκ@βλων που επελαύνουν σαν τρελοί κατά μέτωπον με την σπάθη στο δεξί χέρι του ΑΠΜΑ να σείεται έξω από θυρίδα του, είναι μία δραματοποιημένη αλλά ρεαλιστική εικόνα για την “εκτίμηση” που τρέφουν μερικοί για το καθοριστικό αυτό Όπλο και τους υπηρέτες του.
Τέλος πάντων, η Εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντική, δύσκολη και απαιτητική σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Η δε δημιουργία πνεύματος Μονάδος, ήτοι η καθημερινή εξοικείωση με το Αντικείμενο, τα Μέσα και ιδίως με τους Συναδέλφους του Πληρώματος, του Ουλαμού της Ίλης και της ΕΜΑ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνθήκη για την σφυρηλάτηση της αποτελεσματικότητος του Όπλου.
Προσωπικά μου βιωματικά επεισόδια όπου τα Πληρώματα “έσπαγαν” αναιτίως μέσα στην ίδια Υπομονάδα για “να βγαίνουν οι Υπηρεσίες” ή ανεξήγητες Μεταθέσεις κρίσιμων Ειδικοτήτων όπως προσφάτως εκπαιδευμένων από Γερμανικό Κλιμάκιο Ανθυπασπιστών του Ουλαμού Συντηρήσεως (Leo) σε Μονάδες της ΑΣΔΕΝ (Μ-48) ήταν κάποτε κοινός τόπος. Ευτυχώς οι Ηγεσίες κάτι έμαθαν από την προηγούμενη περίοδο.
Στην Εκπαίδευση τεράστιο ρόλο επίσης παίζει και το απόθεμα Εκπαιδευτικών βλημάτων. Όσοι από εμάς γνωρίζουμε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα κάτι που δεν θα επιχειρήσω γιατί θα κατηγορηθώ ακόμη μία φορά για Πολιτική μονομέρεια καθώς η ιστορία κατέγραψε ποιές Κυβερνήσεις ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα. Ας είναι.
Η λύση της Ελληνικής “πατέντας” με την προσαρμογή του Πυροβόλου L7 των 105 χιλιοστών σε πύργο Leo 2 ενώ δίνει μία κάποια ευχέρεια λόγω του τεραστίου αποθέματος του Ε.Σ. σε βλήματα των 105 δεν πρέπει να είναι και η τελική. Δεν θέλω να επεκταθώ στα διαπιστωμένα μειονεκτήματα για ευνόητους λόγους.
Όμως π.χ. η ενσωμάτωση, η εφαρμογή και η χρήση Συστημάτων Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Πεδίου Διπλής Ενεργείας θα αύξανε θεαματικά την αποτελεσματικότητα της Εκπαιδεύσεως καί στα Τεθωρακισμένα. Γνωρίζω προσωπικά πως αφού το Γ.Ε.Σ. αποφάσισε επιτέλους μόλις πριν λίγους μήνες (δεν υπονοώ κάτι για την προηγούμενη Κυβέρνηση) να αποκτήσει τέτοια συστήματα, πιθανώς το BT-46 της SAAB (κάποτε Α.Ω. για τα LEO2HEL το οποίο προσφάτως δοκιμάστηκε σε οικείο Π.Β. ή το I-MILES από αποθέματα του U.S.Army), οι διαδικασίες “τρέχουν” ομαλά.
Το μόνο μελανό σημείο είναι τα ανοικτά στόματα των Σουηδών όταν Αξιωματικός του Ε.Σ. απαντώντας στη ερώτησή τους για τον αριθμό Τερματικών που ενδιαφέρουν τον Ε.Σ. απάντησε….ένα!
Για τις Επιχειρησιακές ανάγκες περί την οροφή των Μέσων έχω να πω πως αριθμητικά επαρκούν.
Για την αξία των Leo1A5 δεν έχω καμία αμφιβολία καθώς ο εχθρός επιχειρεί ακόμη και με M48A5T2. Άλλωστε τα Ελληνικά Leo1A5 ήλθαν περίπου “καινούρια” και δεν έχουν βάλει τα περισσότερα πολλές ώρες στο σκαρί τους. Χρειάζεται από την άλλη ένα “ελαφρύτερο” και πιο εύχρηστο για τους Κληρωτούς Άρμα για να πλαισιώσει τα εκατοντάδες “επαγγελματικά” Leo2A4 και Leo2HEL. Ο εχθρός και οι Ικανότητες των Μέσων του, τα Επιχειρησιακά του σχέδια και οι προθέσεις του θα πρέπει να οδηγούν τουλάχιστον μέρος των δικών μας κινήσεων άλλως υπάρχει κίνδυνος να πέσει η Χώρα σε ένα σπιράλ ανούσιων Εξοπλισμών όπως αυτό που κατέστρεψε την ΕΣΣΔ την εποχή Ρέϊγκαν με τον ψεύτικο Αμερικανικό “Πόλεμο των Άστρων”. Σίγουρα θα ήταν θεμιτό να επαυξηθούν οι Επιχειρησιακές ικανότητες των Ελληνικών Μέσων και να αποδώσουν στοιχεία απόλυτης υπεροχής, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε όμως την προτεραιότητα έχει καλώς ή κακώς το Ναυτικό, η Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού και οι Ειδικές Δυνάμεις.
Αυτό δεν μας αποτρέπει από το να εκπονούμε και να δοκιμάζουμε σχέδια για το μέλλον που όλοι φαντάζομαι ευχόμαστε να είναι άμεσο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε αναπτυσσόμενη Οικονομία και Στρατηγικό μακρόπνοο σχεδιασμό. Μάλιστα κάποιες πρώτες δειλές κινήσεις επαυξήσεως των δυνατοτήτων του Υλικού υλοποιούνται κιόλας εδώ και λίγο καιρό. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ακόμη σε αυτές.
Για να γίνει ο ποθούμενος σχεδιασμός πραγματικότητα, επιπλέον απαραίτητη συνθήκη είναι η ύπαρξη έστω στοιχειώδους Αμυντικής Βιομηχανίας καθώς χρειάζονται μεγάλες Κατασκευαστικές Μονάδες για να “συγκεντρώσουν” και να διευθύνουν Εργολάβους, Υπεργολάβους ή φορείς Αριστείας και Δεξιοτήτων σε ειδικούς τομείς όπως η EODH, η Theon κ.ά. Οι εξελίξεις στην ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ πήραν επιτέλους καλή τροπή, οι Ισολογισμοί ισορροπούν και μέσα στο 2020 θα υπάρξουν ελπίζω ευχάριστα νέα, ίσως μέχρι το Καλοκαίρι, όσον αφορά την πολυαναμενόμενη Ιδιωτικοποίησή τους.
Ο σχεδιασμός της Κυβερνήσεως, αν και ανεστάλη για “πρακτικούς” λόγους που θα μπορούσαν όμως να τον υπονομεύσουν ανεπιστρεπτί, περιλαμβάνει ακόμη την υποχρεωτική Στράτευση από τα 18 και σε δεύτερο χρόνο την αύξηση της Θητείας τουλάχιστον στους 12 μήνες.
Η πρώτη συζήτηση διεξήχθη πριν τρεισήμισυ χρόνια στις 22 Νοεμβρίου του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε μαζί με τον Τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο. Παρότι ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ ανήγγειλε την απόλυτη συμφωνία των δύο μερών για την αύξηση της Θητείας και την Υποχρεωτική Στράτευση στα 18, η τότε Κυβέρνηση “έκοψε” πάραυτα και με αυστηρότητα την συζήτηση και τον “βήχα” του συγκυβερνήτη.
Παράλληλα, η εξαγγελία για την πρώτη Προκήρυξη 2.500 θέσεων ΕΠΟΠ μέσα στο 2020 επίσης προβλέπεται σύντομα. Η προσχεδιασμένη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών και η αποδέσμευση της Βαθμολογικής εξελίξεως από την Μισθολογική αρχίζει να έχει αποδοχή ακόμη και μέσα στο Στράτευμα κ.ο.κ.
Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει η καλή πρόθεση, αυτό όμως που είναι κεφαλαιώδους σημασίας είναι οι προθέσεις του Ελληνικού Λαού και όχι μόνον της ηγεσίας του. Γιατί εάν ο Ελληνικός Λαός θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα τα ζητήματα αυτά και αντιδράσει όπως παλιά, πολύ λίγα μπορεί να κάνει ή όποια ηγεσία, Στρατιωτική ή Πολιτική.
Τέλος, για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, αυτές οι αλλαγές θα πάρουν χρόνο. Πολύ χρόνο. Και υπομονή, επιμονή και προσήλωση από όλους ακόμη και από τους απλούς αλλά “υποψιασμένους” Έλληνες, δηλαδή από εμάς. Εμάς εδώ ιδιαίτερα.

Χρήστος

Για αρχή καλό είναι να καταλάβουμε πως η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα με έκταση ίση με τη Γαλλία, εκτός αν στην έκταση της χώρας δεν μετράμε τη θάλασσα!
Η διαφορά μας είναι πως δεν έχουμε στρατιωτικά ξεδοντιασμένους γείτονες όπως η Γαλλία, ούτε φυσικά έχουμε πυρηνικά. Επίσης, έχουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο εσωτερικό με συνεχείς εξεγέρσεις, κυρίως τουρκόφωνων προσφύγων για την οποία παρεπιπτόντως η Πτήση δεν αναφέρει τίποτα!
Όσον αφορά το αρματικό δυναμικό έχει γεράσει επικίνδυνα.
1. Τα Leo 2A hel είναι λίγα σε αριθμό και χρήζουν αναβάθμισης σε επίπεδο προστασίας.
2. Αφού έγινε το έγκλημα να προμηθευτούμε τα παρωχημένα Leo 2 A4 είτε πρέπει να τα εκσυγχρονίσουμε ή να τα μεταφέρουμε σε νησιά. Στον Έβρο δεν έχουν καμία ελπίδα με την έλευση του Altay ενώ και τώρα είναι καταδικασμένα αφού πρόκειται για παρωχημένη σχεδίαση με θωράκιση που ακόμα και στο μπροστινό μέρος του πύργου θα καμφεί πολύ εύκολα ακόμα και απο παλαιότερης γενιάς αντιαρματικά. Οι Τούρκοι πήραν το μάθημα τους στη Συρία αφού είδαν το εμπρόσθιο μέρος του πύργου να τρυπιέται σαν βούτυρο και να τινάζεται στον αέρα η αποθήκη των πυρομαχικών τους. Έτσι τους βλέπουμε με Pulat κλπ.
Τα λοιπά άρματα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά απο ικανά μεταχειρισμένα. Και ικανά δεν εννοούμε Leo 2a4 αλλά Leo2 a5 και πιο σύγχρονα. Και 48 Leo 2 a5 ή 6 για αρχή θα είναι μια επιτυχία. Δυστυχώς δεν ασχοληθήκαμε με τα ολλανδικά.

christos_choris_a

Μιας και τα Leopard 2A5 διαθέτουν πλήρως σταθεροποιημένο πυροβόλο ενώ αντίθετα έχουν θωράκιση ” καρυδότσουφλο ” γιατί δεν τους αφαιρούνται το σύστημα σταθεροποίησης του πυροβόλου καθώς και το θερμικό σκοπευτικό και να τοποθετηθούν στα 104 Leopard 1A4 και στα 182 Leopard 1A3 που έχουν σαφώς καλύτερη θωράκιση; Γιατί δεν πηγαίνουμε σε μια προσιτή λύση όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των M-60A3 στο πρότυπο της Raytheon και να αντικαταστήσουμε τα Μ-48Α5 MOLF τα οποία έχουν επίσης θωράκιση από καρυδότσουφλο; Με την αναθάθμιση των 312 Μ-60Α3 θα διπλασιάζαμε τις κάνες των 120 χιλιοστών του Ελληνικού αρματικού δυναμικού. Φυσικά προτεραιότητα έχει η αναβάθμιση των 183 Leopard 2A4 σε Leopard 2A6HEL και η ομογενοποίηση του τύπου.

NIKOS

Μερικες παρατηρησεις:
1.Πραγματι,ο αντιπαλος ειναι πολυαριθμος ετσι ειμαστε αναγκασμενοι και εμεις να διατηρουμε υψηλες οροφες
2.Ο ΕΣ υποφερει απο την υπαρξη στις ταξεις του μεγαλων ποσοτητων παλαιου υλικου
3.Δεδομενου των δημοσιονομικων συνθηκων μια ρεαλιστικη ενισχυση του αρματικου δυναμικου περιλαμβανει την-σοβαρη-αναβαθμιση των Leo2A4 και την τοποθετηση σε ολα τα Leo2 ενος συστηματος ενεργητικης προστασιας..Οι τουρκοι σκοπευουν να βαλουν σε υπηρεσια ενα νεο αρμα μαχης ενω εκσυγχρονιζουν και τα παλαιοτερα,μπροστα σε αυτες τις δυσμενεις για εμας εξελιξεις δεν μπορουμε να μεινουμε απαθεις..και φυσικα τα Ελληνικα αρματα εχουν να αντιμετωπισουν και αλλες απειλες οπως τα τ129 και μια μεγαλη παλετα αντιαρματικων πυραυλων που διαθετει ο αντιπαλος,μπροστα σε αυτη την πραγματικοτητα η ενισχυση του αρματικου δυναμικου αποτελει μονοδρομο..

zap

Ναι, χρειαζομαστε τοσα και ακομα περισσοτερα αρματα με σωληνες 120χλ. Ικανη θωρακιση και την δυνατοτητα να παρασκευαζονται στην Ελλαδα με Ελληνικα απαρτια ακομα και αν δεν ειναι Ελληνικης σχεδιασης γιατι δεν εχουμε εμπιστοσυνη σε κανεναν. Χρειαζομαστε και στολο με περιπου 25 κυριες μοναδες επιφανειας, γιατι εχουμε ενα Αιγαιο να προστατεψουμε και οσο δυναμωνουν αλλοι γειτονες οικονομικα, μπορει να εχουμε και ενα Ιονιο.
Χρειαζομαστε αεροπορια 300+ αεροσκαφων. Οχι γιατι μπορουμε να αντεξουμε 300+ συγχρονα αεροσκαφη οικονομικα αλλα γιατι το οσα εχουμε τα φθιρουμε πανω απο το Αιγαιο σε καθημερινες αναχαιτισεις. Για αυτες χρειαζομαστε καμια 80αρια φτηνα αλλα ευελικτα και ικανα αεροσκαφη να τρωνε την ‘λασπη’ καθε μερα. Χρειαζομαστε και εκατονταδες μεταφορικα ελικοπτερα για το στρατο ξηρας γιατι εχουμε πολλα νησια στο Αιγαιο. Και τελος η Ελλαδα χρειαζεται αλλους κατοικους που μπορουν να τα κανουν ολα αυτα γιατι εμεις ειμαστε …ανικανοι.

SAAB

Έχουν βγει στην αγορά τόσα πυραυλικά συστήματα και δεν ξέρω εάν θα προλάβουμε να πολεμήσουμε με όπλα μικρής εμβέλειας ή θα μας μείνουν στο χέρι.
Πρέπει να επενδύσουμε σε ποσότητα πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, για άμυνα και επίθεση, από και προς ξηρά, θάλασσα και αέρα. Έχουμε αριθμητικό μειονέκτημα και κάθε απώλεια με πολυάριθμο αντίπαλο μετράει. Πρέπει να τους κρατήσουμε όσο το δυνατόν μακρύτερα.
Με τα υπάρχοντα πρέπει ή να τα σχολάσουμε όλα και να πάμε σε συνδυασμό Leclerc με Jaguar ή να τα δώσουμε όλα, ακόμα και αυτά που θεωρούμε ότι είναι για πέταμα σε Ελληνική εταιρεία η οποία δεν έχει μονομερή συνεργασία. Δηλαδή δεν είναι θιγατρική μιας εταιρείας. Το ευρύτερο πεδίο γνώσης δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Η EODH SA είναι μια καλή περίπτωση, έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες και δεν έχει αποκλειστικό συνεργάτη μόνον έναν.

G_P

Αντι να δινουμε χρηματα γιανα διατηρουμε 1000+ αρματα μαχης, θα πρεπει να κοιταζουμε ποιο συγχρονες λυσεις οπως την ενισχυση και τον εκσυγχρονισμο των ελικοπτερων Απατσι και εξοπλισμο τους με πυραυλους spike NLOS, οπως εκαναν προσφατα οι Αμερικανοι. Παρομοιες λυσεις με την αποκτηση πυραυλικων συστηματων και αντιεροπορικων συστηματων θα πρεπει να εξεταστουν και για την αμυνα νησιων και για τον Εβρο.
Ποσα αρματα θα χωρεσουν στον Εβρο? Ολα αυτα θα πρεπει να εχουν οπτικη επαφη με τον αντιπαλο σε σποσταση μερικων χιλιομετρων για να ειναι αποτελεσματικα, ενω αντιθετα η χρηση ελικοπτερων, αντιαρματικων μεγαλης εμβελειας και MLRS μπορει να κανουν τεραστια ζημια απο πολυ μεγαλυτερη αποσταση. Αυτο εδειξαν οι επιχειρησεις στον πολεμο του κολπου (μαχη του Medina Ridge κτλ) και αλλου.

Ares

Κάτι που πάντα μας έλειπε με τους εξοπλισμούς. Ομοιογένεια κύριοι.. αναβάθμιση όλων των leo 2 στην ίδια έκδοση με l55 οπωσδήποτε, με προϋπόθεση εγχώριας συμμετοχής (ισχύει έτσι κι αλλιώς) μεταφορά τεχνογνωσίας και συμμετοχή στο νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης mgcs. Ταυτόχρονα συνεργασία των δικών μας ΕΛΒΟ, eodh και intracom με την Ισραηλινή Rafael για την μετασκευή όσων από τα leo1, Κένταυρος κλπ κριθούν σε βαρέα Τομα. Φυσικά βασική προϋπόθεση και στις δύο προαναφερθείσες κινήσεις aps trophy. Ενδεχομένως να αξίζει να στραφούμε εξ ολοκλήρου στην. Rafael για τον πύργο samson για όλα τα Τομα. Έτσι πάμε σε δύο κατηγορίες και ας γίνει ένα ξεκαθάρισμα για όλα τα παλαιότερα ώστε να υπάρχει στοκ ανταλλακτικών και για τα νησιά φυσικά. Δεν γνωρίζω πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο αλλά στην δική μου αντίληψη φαντάζει τουλάχιστον λογικό. Σίγουρα θα απέδιδε καρπούς πάντως και θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα. Παραθέτω λινκ για το Samson της Rafael.
https://www.rafael.co.il/worlds/land/all-in-one-remote-controlled-weapon-stations/

bill

σε αυτό που λεει η πτήση έχει απόλυτα δικιο κατα 100%….γιατι να μην προσανατολίσουμε σε μικρές ελληνικές αιτεριες(αυτές που γράφετε…την EODH καιαλλες),που δεν ζειτουνε τα μαλλιά της κεφαλής μας ,διότι δεν είναι μεγάλη στρατιωτικοί έμποροι για να θέλουν να βγάζουν δισεκατομμύρια από τις πολυσεις και μερικά εκατομιριακια επαρκούν για να γίνει η δουλειά μας….καθε χρόνο το ελληνικό επιτελια να δίνουν περιπο υ 100-150 εκατομμύρια για την αναβάθμιση όσων leopard 2a4,1a5,m113 και Λεωνίδας μπορουμε….και σιγά σιγά σε βάθος 15 εστίας να γίνει ολοκληρωτική αναβάθμιση των τανκ και μεταφορικών οχημάτων που έχουμε….αυτο μπορεί να συμβεί στην ΕΛΒΟ μας και το ελληνικό δημόσιο να μην είναι υποχρεωμένο να δίνει κάθε φορά το 70% της τιμής μιας αναβάθμισης ντούκου και να ζωριζομαστε Αλλά να πληρώνει ώρα μπορεί και με αυτά που πληρώνει να αναβαθμίζονται όσα γίνονται….ειναι πολλά maximoul 200 εκατομμύρια στις ελληνικές αιτεριες ανά έτος για την ολοκληροτικη αναβάθμιση του πεζικπεζικου;;;από ότι βλέπω το πεζικο κινείται προς μικρές εταιρίες (Σερβίας,Ισραήλ,ελλαδος)Για την αναβάθμιση των όπλων της με μικρό κόστος Αλλά με 100% αύξηση των δυνατωτιντω τους…μακαρι απ’το 21 και μετά το ελληνικό έθνος μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να καταλάβουν τον κίνδυνο της κατάστασης και από του χρόνου να διαθέσουμε τουλάχιστον ένα δις για τις στρατιωτικές δαπάνες μας….. Και όχι τώρα μεσοβεζικες λύσεις αναβάθμισε ηλεκτρονικά που έχουν πρόβλημα και άσε των θωρακιση , τον κινητήρα και την κάνη απεξω,όλα τα λεοπαρντ από 1a5-2a4 θα συνεχίσουν να υπηρετούν για τα επόμενα 25 -30 χρόνια δεν γίνεται να τα κάνουμε όπως τις φρεγατες S να αναθμισουμε ηλεκτρονικά και όλα τα άλλα αστα στην μοίρα τους,είναι σαν να έχεις καριοφιλη με Διόπτρα νυχτερηνεις οράσεως ,Δηλαδή χεσ@ ψηλά και αγνάντευε!!ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΩ ΩΣΤΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΤΑΝΚ ΝΑ ΜΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ.ΑΛΛΙΟΣ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ(βλέπε miras,φρεγατες S,apache ,m113 με ασπιδιο ,λες και το ασπιδασπιδιο θα τον σώσει τον χρήστη όταν ένα καλασνικοφ επαρκεί για να γαζωσει την θωράκιση του m113…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει AMBRAMS M1A2 SEP V3 και V4 ειδικά τα V4 με τα καινούρια πυρομαχικά και την ομογενοποίηση που γίνετε δηλαδή εκεί που το AMBRAMS έβαζε 4 διαφορετικά πυρομαχικά θα βάζει 1 για όλα τις περιπτώσεις θα είναι game changer!!

adpanos

Χρειαζόμαστε πάμπολλα άρματα μάχης. Να ξεφυτρώνουν σαν τις μύγες.
το ίδιο χρειαζόμαστε και πάμπολλα πλοιάρια στο Αιγαίο.

Tomcatters

Οι αριθμοί αυτοί κράτησαν και κρατούν τα σκυλιά δεμένα… Δεν μπαίνει ο αντίπαλος στην λογική να πει πόσα είναι LEO2A6 πόσα LEO1A5, το σύνολο βλέπει και το ξανασκέφτεται, γιατί νομίζεται σε καλύτερη κατάσταση είναι το αρματικό δυναμικό σε ποιότητα της Τουρκίας/Κίνας/Ρωσίας/Β.Κορέας ; ΟΧΙ αλλά οι αριθμοί τους είναι αμείλικτη.
Το αν γίνεται να βελτιωθούν είναι προς όφελος, αλλά ΟΧΙ στην λογική 300-400 τελευταίας τεχνολογίας και είμαστε οκ. (σε 20 χρόνια δεν θα είναι τελευταίας τεχνολογίας…)
Τα LEOA6HEL ήταν το σούπερ και ανθεκτικά στα RPG-MILAN μόλις τα πήραμε, πλέον ένας στρατιώτης με KORNET η ανάλογης τεχνολογίας μπορεί να το κάνει σμπαράλια…
Αεροπορία και Ναυτικό μπορούν και μόνο με την ποιοτική ανωτερότητα, να τα καταφέρουν.
Ο Στρατός θέλει αριθμούς και εφεδρείες με επιθυμητές ποιοτικές πινελιές (40 M1A2SEP3 δεν θα φέρουν την άνοιξη, 400 M1A1 μπορούν να την φέρουν)…
ΥΓ-Φανταστικό-Υποθετικό : Έχουν Γαλλία και Γερμανία μαζί το αστείο ποσοτικό αρματικό δυναμικό που έχουν σήμερα, οκ καλής ποιότητας θα έλεγα… Αν τους σκάσουν τα αρματικά ορκ από τα βάθη της Ασίας θα τρέχουν κλαίγοντας στους Αμερικάνους να τους σώσουν…

Δημήτρης

Από αυτά που είδαμε στη Συρία αλλά και στην εμπλοκή Ισραήλ-Λιβάνου, τα συμπεράσματα που έβγαλα εγώ είναι :
1) Το κυριότερο επιχειρησιακό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι πρέπει να βρεις ένα τρόπο να σκάει η πρώτη κεφαλή του Α/Τ πριν βρει την θωράκιση. Σιδηροπλέγματα γύρω από ευπαθή σημεία ή και απλά σακιά άμμου είναι πρόχειρες λύσεις που όμως αξίζει να εξετασθούν στην αποτελεσματικότητά τους.
2) Είναι SOS κάθε άρμα να έχει ένα drone για κατόπτευση. Ακόμα και ένα DJ των 5000 Ευρώ με σταθεροποιημένες οπτικές/IR κάμερες (δείτε βίντεο στο youtube) αλλάζει εντελώς τον τρόπο δράσης του άρματος, αφού θα μπορεί να βλέπει/αποφασίζει από καλυμμένη θέση.
3) Τα συστήματα προστασίας έναντι Α/Τ έχουν δύο λειτουργίες.
α) Τον εντοπισμό του βλήματος. Είναι το «εύκολο» κομμάτι, ένα σύστημα ψηφιακών IR/οπτικών/UV καμερών 360 μοιρών (σήμερα τα βρίσκουμε και στα ΙΧ μας) θα κάνει το «μπιπ» λίγα δευτερόλεπτα πριν την κρούση.
β) Την αναχαίτιση του βλήματος. H ενεργητική αναχαίτιση είναι δύσκολη και αγοράζεται ακριβά. Η παθητική αναχαίτιση (στόχος η αστοχία του βλήματος) έχει πιο πρακτικές/φθηνές λύσεις. Πρέπει να μπερδέψεις ή τον χειριστή του βλήματος (για wired, beam riding) ή την θερμική κεφαλή. Μετά το «μπιπ» μπορείς να ανάψεις φλας, να ρίξεις καπνογόνα, να σχηματίσεις ηλεκτρικά τόξα, να εκτοξεύσεις ψευδο-θερμοστόχο κλπ. Επίσης η αλλοίωση του σχήματος/ψηφιακό καμουφλάζ, για βλήματα που λειτουργούν με «βιβλιοθήκη» στόχων πρέπει να εξετασθεί στη λειτουργία της.
Μιλάω δηλ. για λύσεις που μπορούν να δοκιμαστούν σήμερα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
4) Η αρματομαχία όπως τη μάθαμε από τον Β΄ΠΠ τελείωσε. Στην τελευταία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, ομάδες 3-4 «σκληρών» μαχητών της Χεσμπολά, που κρυβόταν για μέρες στις τρύπες τους, εξουδετέρωσαν εντυπωσιακά τη δύναμη των MERKAVA. Στη Συρία το μόνο που συγκρατεί τις προελάσεις οργανωμένου στρατού (είτε Σύρων είτε Τούρκων) είναι άτακτοι με RPG. Η προέλαση ενός άρματος συνοδευόμενου/περιστοιχισμένου από οχήματα drones (π.χ απλές μετασκευές «αγροτικών») που θα λειτουργούν σαν οπτική/θερμική κάλυψη και σαν τείχος προστασίας είναι, νομίζω, μία λύση που με κόστος μερικές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ θα προστατεύει το πανάκριβο άρμα. Η τεχνολογία για την οδήγησή τους υπάρχει (δες αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων) , είναι ώριμη, εμπορική και φθηνή. Η λογική είναι ο στόχος να στοιχίζει περισσότερο από το βλήμα.
5) Γενικά τα logistics του πολέμου έχουν ανατραπεί εντελώς με την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, που μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες μάχης σε «ατάκτους», με εξαρτήματα που μπορούν να αγοράσουν από το Amazon. Μία ομάδα πιτσιρικάδων με drones αυτοκτονίας μπορούν να προκαλέσουν κορεσμό/σύγχυση σε μία ίλη αρμάτων ή ένα πολεμικό πλοίο με αποτέλεσμα, το λιγότερο, να αναλώσουν τα αμυντικά πυρομαχικά τους. Τα βιβλία πολέμου που λεν τι ξοδεύουμε για τι πρέπει να ξαναγραφτούν.

A.K.

Το ποσα χρειαζομαστε μπορουμε, πιστευω, να εμπιστευθουμε τα επιτελεια για να αποφασισουν. Το κρισιμο ερωτημα ειναι ποσα αρματα μπορουμε να παραταξουμε με τα καταλληλα πυρομαχικα, την καταλληλη εκπαιδευση, την καταλληλη συντηρηση και δυνατοτητα επισκευης, αναλογα με την θεση τους την απειλη που θα αντιμετωπισουν και τον χρονο που απαιτειται για να βρισκονται οπου προβλεπεται. Γιατι αλλη η αξια ενος Μ60ΜΟLF στον Εβρο και αλλη σε καποιο νησι. Αλλης εμπειριας πληρωμα χρειαζεται ενα LEOHEL και εντελως διαφορετικης ενα LEO1 που πιθανον να επανδρωθει και με καποιους επιστρατευμενους απο την περιοχη που θα επιχειρησει. Συμφωνω ωστοσο στην χρησιμοτητα της αναβαθμισης της επιβιωσιμοτητας των οσων κρινονται ως αναγκαια. Ισως μαλιστα με αυτον τον τροπο να ειναι δυνατη και καποια μειωση των αριθμων αφου θα υπαρχει μικροτερη αναγκη για αναπληρωση των απωλειων.

aris32

συμφωνω στην αναβαθμιση των λεο2α4. ειναι αναγκαια πλεον. συμφωνω με την τοποθετηση συστηματος tropphy στα λεο2α6 και συμφωνω στην μερικη αναβαθμιση των λεο1α5. δεν συμφωνω ομως στο να μην βρουμε αντικαταστατη για τα μ48α5molf . και το μοναδικο αρμα που μπορουμε να βρουμε σε αριθμους ειναι το μ1.
οποτε 170+180 λεο2α4/6 500 λεο1α5 και 400 μ1. 3 τυποι αρματων με την προυποθεση τα λεο2α4 να εκσυχρονιστον στο επιπεδο των α6. σημερα εχουμε 5 τυποι αρματων.

NikolakiEfentis

Το πόσα άρματα έχουμε ανάγκη μπορούν να το πουν καλύτερα οι του ΕΣ. Το λέμε ας μείνουμε μόνο με τα LEO-2 είναι εντελώς αυθαίρετο. Το να πετσοκόψουμε τις ΕΔ για λόγους οικονομίας δεν σημαίνει ότι μετατρέπουμε τις ΕΔ σε αποδοτική πολεμική μηχανή.
Θέτω όμως, το ερώτημα, αν ακόμα κι αν, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, αποκτούσαμε μικρές μεν αλλά σούπερ σύγχρονες δυνάμεις, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε ενός σχεδίου «Βαριοπούλα». Το είπαν και φίλοι πιο πάνω, εγώ προσθέτω την παράμετρο της εισβολής μιας Τουρκικής Ταξιαρχίας καταδρομέων από Βουλγαρία όπως προέβλεπε το Σχέδιο Βαριοπούλα. Πώς είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα λίγα «σούπερ» άρματα μας και οχήματα θα φτάσουν όλα στην γραμμή του μετώπου και μάλιστα έγκαιρα; Υπάρχει ένα όριο στην μείωση των αριθμών με βάση την απειλή πάντα μιλώντας. Νομίζω ότι στην περίπτωση μας, ένα μίγμα «high-low» είναι η ορθότερη λύση. Το να πετάξεις σχεδόν τα πάντα σου στερεί εντελώς την ήδη μειωμένη ευελιξία και εκμηδενίζει την στρατηγική εφεδρεία.
Υπάρχουν κάποια περιθώρια μείωσης των αρμάτων μας, κυρίως στην ΑΣΔΕΝ, άλλα μόνο αν ταυτόχρονα υπάρξει αναδιοργάνωση των Μονάδων και προσθήκη νέου υλικού. Θα μπορούσαν για παράδειγμα, ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, κάποιες μονάδες να αντικατασταθούν, ενδεικτικά, από Μ1117 τα οποία θα τροποποιηθούν για να φέρουν Α/Τ πυραύλους, όλμους κι άλλα όπλα, αλλά μέχρι εκεί, το να μείνουμε μόνο με τα LEO-2 είναι επικίνδυνο…

Manolis

Στο σωστο δρομο αυτο το αρθρο. Μια παρατηρηση για τα Leo-1A5: η προσθετη θωρακιση που φερουν στον παλαιο πυργο-χελωνα, ειναι καποιο συνθετικο υλικο (λέξαν ή αλλο που δεν θυμαμαι τωρα) και οχι μια επιπλέον στρώση χάλυβα, ενω αν δεν απατωμαι εχει ωφελη μονο εναντιον αντιαρματικων τυπου ρουκετας RPG. Δυστυχως τα καλυτερα θωρακισμενα Λεο-1 του ΕΣ, τα -Α4GR, αποσυρθηκαν οπως αναφερει το αρθρο. Παντως, στα Α5 υπαρχουν ετοιμες οι βασεις για να τοποθετηθει σχεδον οποιαδηποτε νεα συνθετικη θωρακιση εαν απαιτηθει και δεν πανε σε νησια οπου οι ΑΤ απειλες ειναι σιγουρα λιγοτερες.

Nikolaos

Θα επανέλθουμε και επί της ουσίας, αλλά κατ’ αρχάς μια κοινή παρατήρηση γι’ αυτό το άρθρο και για εκείνο που αφορά τον πιθανό εκσυγχρονισμό των Λέο 2 Α4:
α) Ασφαλώς και δεν έχουμε αποφοιτήσει από τη Σ.Σ.Ε. ή άλλη Ακαδημία Αξιωματικών. Διαπιστώνουμε όμως από μέρος τουλάχιστον της σχολιογραφίας των αγαπητών φίλων αναγνωστών ότι έχουν βρει διάδοση και διαιωνίζονται κάποιες παρανοήσεις, όπως το ότι η εποχή του άρματος παρήλθε (το είχαμε πρωτοακούσει το 1973 …), ότι το ΤΟΜΑ μπορεί να παίξει το ρόλο του άρματος, ότι το επιθετικό ε/π καθιστά το άρμα περιττό, ότι αρκούν συμβολικοί αριθμοί αρκεί να υπάρχουν άλλα “πυρά” κλπ. Ίσως θα ήταν σκόπιμο να γίνει στο περιοδικό ένα εκτενέστατο και δόκιμο άρθρο, κοπής “Π” δεκαετιών ’80 και ’90, με αντικείμενο τις βασικές τεχνικές παραμέτρους και τις βασικές τακτικές των αρμάτων μάχης, στη διαχρονία τους από το Β’ ΠΠ και εντεύθεν, καθώς και τα νεότατα πορίσματα. Ας κρατήσουμε προς το παρόν ότι στρατοί χωρίς άρματα (ή με συμβολικές ή/και απηρχαιωμένες δυνάμεις τ/θ) κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι ενώπιον στρατών με άρματα (ΕΦ Κύπρου 1974), πολύ περισσότερο στρατών με πλήρη εφαρμογή τακτικών μηχανοκίνητου πολέμου (Γεωργία 2008), οι οποίοι σταμάτησαν μόνο όταν επέτυχαν τον ΑΝΣΚ των και οι περαιτέρω απώλειες δεν δικαιολογούντο από το σχεδιασμό.
β) Το άρμα είναι ένα μέσο “γραμμικό” ακόμη, στο οποίο βρίσκουν πλήρη εφαρμογή οι εξισώσεις Lanchester: Έχει γενικώς περιορισμένη τακτική κινητικότητα (απαιτεί μεταφορά πλησίον του πεδίου της μάχης με αρματοφορείς για να ελαχιστοποιηθούν οι αβαρίες, και συχνούς ανεφοδιασμούς από κει και πέρα), ελάχιστη ως ανύπαρκτη επιχειρησιακή κινητικότητα (μεταφορά από το ένα θέατρο επιχειρήσεων σε άλλο, π.χ. από Θράκη στα νησιά ή ανάποδα) και απολύτως μηδενική στρατηγική κινητικότητα (ενίσχυση με άρματα από την αλλοδαπή θα φθάσει πάρα πολύ αργά για να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου … και δεν έχουμε μπάρμπα σαν τον Κίσσινγκερ να επαναλάβει την επιχείρηση Nickel Grass του 1973, όταν τα C-5A μετέφεραν ακόμη και … M60A1, δύο-δύο μάλιστα, στο κλονισμένο Ισραήλ …). Επίσης τα όπλα του άρματος έχουν εξαιρετικά περιορισμένο βεληνεκές (μέγιστο ελάχιστες χιλιάδες μέτρα, πρακτικό γύρω στα 1000-2000 μέτρα ή και λιγότερο), αλλά είναι τα πλέον αξιόπιστα και φονικά κατά των εχθρικών αρμάτων, τα οποία αν δεν ανασχεθούν θα σαρώσουν το φίλιο πεζικό και πυροβολικό και θα επιτύχουν σφήνα, περικύκλωση και κατάρρευση του μετώπου, πολύ περισσότερο αν συνοδεύονται από α/α άμυνα ικανή να περιορίσει στο ελάχιστο τη δράση των φιλίων επιθετικών ε/π (που δεν είναι πανάκεια, απαιτούν εντατικότατη εκπαίδευση -που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει – και κατευθυνόμενα πυρομαχικά πανάκριβα και μη διαθέσιμα, όπως AGM-114L). Άρα οι αριθμοί ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ. Όχι αριθμοί αρμάτων χωρίς οπτικά μέσα, αναμφίβολα … αλλά 100 θερμικά έρχονται με ένα αεροσκάφος σε περίοδο κρίσης (εφόσον κάποια φίλια χώρα πληρωθεί για να τα ξεμοντάρει από συμβατά δικά της άρματα και να μας τα δώσει …), 100 άρματα θέλουν (και έτοιμα να είναι) πολλές εβδομάδες … αν κάποιος έχει τη διάθεση να κάνει μια τόσο high profile κίνηση ενίσχυσης ενός εμπολέμου (τα οπτικά μέσα δεν θα τα προσέξει κανείς) … Και φυσικά τα εν ενεργεία “χωλά” άρματα μπορούν να δρουν με το φως της μέρας …

agnostosependytis

1. Όπως έδειξαν ένα σωρό πόλεμοι πρόσφατα, ακόμη και το τελευταίο σαράβαλο είναι χρήσιμο σε έναν πόλεμο. Άρα όχι απόσυρση, όχι παλιοσίδερα, και ότι μπορεί να είναι λειτουργικό αν χρειαστεί μακρά αποθήκευση.
2. Επίσης ένα μοντέρνο οπλικό σύστημα είναι πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό από ένα παλιό, άρα ναι σε ορισμένα, όσο βαστάει η τσέπη μας, αναβάθμιση.
3. Αναβάθμιση 3 εκατ ανά όχημα είναι πολλά λεφτά αν κάνουμε πολλά, ξαφνικά ξύπνησαν όλοι και ζητάνε αναβαθμίσεις και αγορές μετρούμενες σε δις, πολλά δις το ναυτικό, κάποια δις η αεροπορία, εεε να μην μείνει πίσω ο στρατός, ας κάνει και αυτός μια αναβάθμιση 1,5 δις. Δυστυχώς δεν γίνεται.
4. Καλή και οικονομική αναβάθμιση μπορεί να γίνει, βάζοντας trophy με ορισμένα άρματα πρώτης σειράς, και βελτίωση θωράκισης και ηλεκτρονικών σε κάποια άλλα, αλλά το ποσό επ’ ουδενί δεν φτάνει τα 3 εκατ ανά άρμα. Νομίζω ότι με μια 400άρα σπασμένη σε 4 χρόνια, μπορεί να γίνει καλή και οικονομική δουλειά

STRATOS

Ασφαλώς και δεν πρέπει να αποσύρουμε κανένα άρμα.
Αυτή την στιγμή οι εχθροί της πατρίδας έχουν το παρακάτω αρματικό δυναμικό:
1) Αλβανία: 0 άρματα
2) Σκόπια: 31 άρματα αρχικής έκδοσης T-72 (εύκολα αντιμετωπίσιμα ακόμη και από τα Ελληνικά Leo1A5/ M-60A3).
3) Τουρκία: 2700 άρματα εκ των οποίων 550 είναι σχετικά σύγχρονα Leo2 A4/ Leo1/ M60 sabra και τα υπόλοιπα 2150 είναι M-60A1/A3 και M-48A5T1/M-48A5T2.
Επομένως ο Ε.Σ είναι σε πολύ καλό επίπεδο βάση της απειλής καθώς διαθέτει περίπου 1390 άρματα σε υπηρεσία ( 353 Leo 2A4/A6HEL, 501 Leo1A5, 328 M-48A5 Molf + 200 Μ-60 Α1/Α3, εκπαιδευτικά άρματα και άρματα με κυλίνδρους διάσπασης ναρκοπεδίων..)..
Επιπλέον έχει άλλα 405 άρματα σε αποθήκευση (Μ-60 Α1/Α3, Μ-48 Α5/Α3 βάση της λίστας που διέρρευσε με τα οπλικά συστήματα που ήθελε να πουλήσει ο μπακάλης καμένος), που λογικά σε περίοδο επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εφεδρικές μονάδες..
Τίποτε δεν πετιέται.

agnostosependytis

Επόμενη ιδέα θα ήταν αντί να επενδυθούν τα λεφτά σε αναβάθμιση αρμάτων, να επενδυθούν σε καλούς καταστροφής αρμάτων, i.e. Απάτσι και Καιόβα εξοπλισμένα και τα απαραίτητα για να εκτοξεύουν τους Sp;ike σε μεγάλες αποστάσεις, καλό πυροβολικό και MLRS (άντε και κάτι τύπου Javelin). Πιο φτηνά, πιο αποτελεσματικά από αρματομαχίες μερικών εκαντοντάδων τανκς στον Έβρο. Φυσικά θα θέλει και εναέρια κυριαρχία, οπότε εκεί θα κούμπωνε είτε ένα παρκαρισμένο κοντά AB είτε 3-4 F-35 να κόβουν βόλτες και να μην τολμούν να έρθουν τα F-16. Αν δεν υπήρχαν τουρκικά αεροπλάνα στον αέρα να κινδυνεύουν τα MLRS και το πυροβολικό, ο Έβρος απλά θα γέμιζε με διαλυμένα τουρκικά τανκς.

adpanos

Όταν άλλοι μας δείχνουν πως τα εμπροσθογεμή κανόνια είναι χρηστικά στον πόλεμο ακόμα και σήμερα, ΔΕΝ πετάμε και δεν μειώνουμε οροφές για κανένα λόγο …comment image

Νick

Το άρθρο δε λαμβάνει υπόψη μια πολύ σοβαρή παράμετρο: καθώς η φονικότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι πολύ υψηλή, οι απώλειες σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα είναι πολύ υψηλές, οπότε ο ΕΣ χρειάζεται ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ. Αλλιώς είναι αν στις πρώτες τρεις μέρες μιας σύγκρουσης χάσεις 200 άρματα και σου έχουν μείνει άλλα 200, κι αλλιώς αν σου έχουν μείνει 1300. Στην πρώτη περίπτωση, τρέχεις την τέταρτη μέρα στον ΟΗΕ και ικετεύεις για κατάπαυση του πυρός, ακόμα κι αν τα λίγα ποιοτικά σου άρματα φτάσουν στην Τατάλτζα.

dimitrov

Ναι, χρειαζόμαστε. Πλήρη στελέχωση όλων των αρμάτων μάχης από τον καιρό τη ειρήνης και να μην φεύγουν τα άρματα σε κρίσεις με αρχηγό πληρώματος και οδηγό μόνο αλλά με όλα τα παλληκάρια(ή και τις κοπελιές) μέσα. Κι αφού θα έχουμε πλήρη τα άρματα ας τους αλλάξουμε τα φώτα – των αρματιστών – στην εκπαίδευση αλά Ισραήλ ας πούμε …. Καθότι ένα άριστα εκπαιδευμένο πλήρωμα δεν συγκρίνεται με κανένα σύγχρονο/εκσυγχρονισμένο άρμα σκέτο ή με μισό πλήρωμα ή με ελλιπώς εκπαιδευμένο πλήρωμα. Και μη μου πει κανείς … εννοείται, διότι σε αυτή την γωνία του πλανήτη δεν εννοείται τπτ.Καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοώ.
Κι αν βρεθεί το 1μιση δις τα ξαναλέμε.
Πάντως για να σας προϊδεάσω προτιμώ να πάμε να τσιμπήσουμε εκείνα τα 400 Μ1Α1 και να αποσύρουμε όλα τα άρματα μάχης πλην λέο2α6/α4. Έτσι θα γλυτώσουμε από ανεμικούς θώρακες, πολυτυπία και πυροβόλα των 105 ….. Επίσης 750 Μ1Α1, LEO2A6/A4 συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ισχύ – και είναι λιγότερα, με ότι αυτό σημαίνει από οικονομικής πλευράς – από τα 1000 κάτι μιξ γκριλ παλιατζούρας που έχουμε. Κάνω λάθος; Όσο για τις πλακέτες και τα συναφή που ζητάνε και 3εκ/τμχ – αν βρούμε το πακέτο – ας το κάνουμε στα άρματα με το κανόνι των 120 και όχι στις αρχαιότητες.

Tom

Που να βρεθούν τα λεφτά οταν έχει γεμίσει η Ελλάδα από 40χρονους συνταξιούχους στρατιωτικούς αστυνομικους και πυροσβεστες….Σε ποιά χώρα του κόσμου δίνονταν συντάξεις με 24 1/2 χρόνια σε ηλικιες 41 και 42 ετων? Πόσα δισεκατομύρια πεταχτηκαν από το παραθυρο για να συντηρούμε 100000 ατομα στρατό οι περισότεροι εκ των οποίων δεν κάνουν καθημερινά σχεδόν τίποτα,…

chikichiki

Ειπώθηκαν ήδη πολλά πράγματα επιπέδου που δεν πλησιάζω ούτε κατά διάνοια. Θα αρκεστώ να πω όμως πως κατά τη γνώμη μου οι απώλειες μ/κ-τ/θ δυνάμεων στη νεότερη πολεμική ιστορία καθιστούν πασιφανή την ανάγκη αριθμητικής επάρκειας ακόμη και σε βάρος, ως ένα σημείο, της ποιότητας. Πιο πρόσφατα ο συριακός εμφύλιος, ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε τους διάφορους παράγοντες που αποκλίνουν του δικού μας δόγματος χρήσης και στρεβλώνουν την εικόνα, είναι το λιγότερο τρομοκρατικές. Όχι τρομακτικές, τρομοκρατικές. Μπροστά σε αυτό τον ενδεχόμενο όλεθρο, θα ήταν κατά τη γνώμη μου σφάλμα η μη διατήρηση των αριθμών μας, ακόμη κι αν η ποιότητα αυτών απέχει αρκετά από την κορυφή. Έστω ως cannon fodder, έχουν αξία. Και οι εχθρικές δυνάμεις, άλλωστε, βασίζονται ακόμη σε μεγάλους αριθμούς παλαιών αρμάτων. Για την πρόταση αναβάθμισης θεωρώ, χωρίς εχθρική προς το σκεπτικό το άρθρου πρόθεση, ότι είναι άσκοπο να ξοδέψω γραμμές. Οικονομικά ανέφικτη, χρονοβόρα, τεχνικά περίπλοκη/επισφαλής, και εν τέλει πολιτικά ανέφικτη. Κι όλα αυτά, χωρίς εγγύηση εξασφάλισης της πολυπόθητης “ποιότητας” σε επίπεδο που να κάνει αισθητή διαφορά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...