9.8 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο; Ποιος ο ρόλος της Γερμανίας;

- Advertisement -

 
Καθώς η περίφημη διάσκεψη του Βερολίνου τελικά θα γίνει, αλλά χωρίς την Ελλάδα, νομίζουμε πως έχουμε αρκετές απορίες, που έχουν να κάνουν κυρίως με το θέμα της παρουσίας της χώρας μας εκεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες ξεκαθάρισε πως η χώρα μας ζήτησε, προφανώς από τη διοργανώτρια χώρα, την παρουσία μας στη Διάσκεψη, καθώς, εκτός από χώρα της περιοχής, είναι πλέον και θιγόμενο μέρος μετά την κατάπτυστη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.
Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν σχετικά με τους λόγους που η χώρα μας δεν έχει προσκληθεί από τη Γερμανία. Δεν θα μείνουμε στη φθηνή αντιπολίτευση επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά γεγονός παραμένει πως θα παραβρεθούν πολλοί, αλλά όχι η χώρα μας. Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς ήξερε, απλά δεν είπε. Ξεκαθάρισε πως η χώρα μας ήθελε να είναι εκεί. Αλλά από ότι φαίνεται, δεν θα είναι. Θα είναι όμως η Τουρκία. Με ποια λογική, η Γερμανία κάλεσε την Τουρκία και δεν κάλεσε και την Ελλάδα;
Δυστυχώς, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι το χειρότερο για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας σε σχέση με εμάς. Ιστορικά, η Τουρκία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Γερμανίας. Οι Γερμανοί ξεπέρασαν εύκολα όσα είπε ο Ερντογάν περί ναζιστικού παρελθόντος, έχοντας μάλλον υπόψιν τους τα δις ευρώ γερμανικών επενδύσεων στη Τουρκία, αλλά και το διευρυμένο διμερές εμπόριο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Οι ΗΠΑ “φωνάζουν” για το Nord Stream, το νέο αγωγό που φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Βάζουν βέβαια κυρώσεις στις εταιρείες κατασκευής, αλλά όχι στη χώρα κατανάλωσης, τη Γερμανία! Ο αγωγός αυτός, θα φέρνει φθηνό ΦΑ στη Γερμανία, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της.
Κάτι τέτοιο θα μπορεί να κάνει και ο EastMed, αλλά για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και ίσως τη Γαλλία. Αν ο EastMed δεν γίνει, τότε η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της Ευρώπης θα εξαρτάται από τη Ρωσία. Τον EastMed “κόβει” στη μέση η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Συνεπώς, ένας ακόμη ωφελημένος από την αναταραχή στη περιοχή είναι η Γερμανία, ή μήπως κάνουμε λάθος;
Η χώρα μας συμπλέει ήδη με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που και τις δυο τις συμφέρει ο EastMed. Αν γίνει ο αγωγός, τότε έχει κλείσει και το θέμα της ΑΟΖ μας. Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, και ότι σε κάθε ευκαιρία δεν διστάζει να πριμοδοτεί τη Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να πετάξουν αμυντικό συμβόλαιο 15 δις δολαρίων, η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει τη Τουρκία στα 214ΤΝ.
Είναι προφανές πως ο άξονας Μόσχας και Άγκυρας, έχει την άτυπη στήριξη του Βερολίνου. Ξαναλέμε, πως δεν έχει να κάνει με συμπάθειες και αντιπάθειες, αλλά με συμφέροντα. Το Βερολίνο το συμφέρει για πολλούς λόγους να στηρίζει το καθεστώς Ερντογάν. Η τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, το διμερές εμπόριο, οι διμερείς σχέσεις, οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε τουρκικό έδαφος, αλλά και το ενδεχόμενο καθυστέρησης του EastMed, είναι αρκετοί λόγοι.
Αν η Γερμανία σκέφτεται διαφορετικά, θα πρέπει να το αποδείξει, αλλιώς η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το ποιος είναι κοντά της και ποιος όχι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε τα όποια σχόλια να γίνουν με προσοχή. Κομματικές απόψεις και φερέφωνα, δεν θα γίνουν αποδεκτές, ως συνήθως, και δεν θα εγκρίνονται. Το ίδιο ισχύει και για ρατσιστικά ή άλλα σχόλια, που δεν έχουν θέση εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
John_the_Economist

ένας δρόμος υπάρχει πλέον και ας πάψουμε να εθελοτυφλούμε για να αποφύγουμε άσχημα τετελεσμένα στο μέλλον χωρίς εμάς πρέπει εμεις να κλιμακώσουμε στρατιωτικά πλέον όλα τα άλλα απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα και η όποια λύση θα ειναι χειρότερη όσο καθυστερούμε

Punker

Αν με τα όσα γίνονται αποφασιστεί τελικά να αγοράσουμε γερμανικές τορπίλες ή οτιδήποτε άλλο υλικό θα είμαστε για κλάματα.

kouk21

και φρεγατες θα παρουμε απο την Γερμανια στο τελος και θα πουμε και ευχαριστω….Α!!!! ξεχασα!!!!και δυο επιπλεον 214….. 😆 😆 😆

North face

Γιατί η Γερμανία αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς…

kouk21

ρωτα τη SIEMENS….

skylos

σύντροφοι δεν φταίει η Duitsland,οι γερμανοί απλά είναι έμποροι και οικονομολόγοι πλέον.Εμείς φταίμε που δεν μας κάλεσαν ή δεν μας υπολογίζουν ή είναι επιρρεπείς σε πιέσεις και επιπροσθέτως να συμπληρώσω μια χαρά όπλα βγάζουν…που μας κάνουν.Δείξε οτι είσαι ικανός να βάλεις φωτιά όχι στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα δυτικά βαλκάνια,απειλώντας έτσι τα οικονομικά συμφέροντα και τις χερσαίες ή θαλάσσιες διαδρομές,προφήτευσε ανθρωπιστικές κρίσεις αξίας δις ευρώ εξαιτίας της σπίθας που έισαι διατεθημένος να ανάψεις,και τότες θα θέλουν να ακούσουν και την άποψη σου…
Απλά αυτά δεν γίνονται μέ λόγια αλλά με στρατό και οπλικά συστήματα και θέληση…από όπου και αν προέρχονται.Πρώτα έρχεται η δύναμις και μετά η διπλωματία

Mageiras

Εννοείται πως η κάθε χώρα κοιτά τα συμφέροντα της και το ίδιο κάνει και η Γερμανία… Αυτό όμως δεν την κάνει λιγότερο εχθρό της Ελλάδος την δεδομένη χρονική στιγμή. Εμείς όμως πάμε να επιβραβευσουμε αυτή την συμπεριφορά με την αγορά τορπιλών και ίσως και υποβρυχίων ? Σχεδόν άμεσα θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και τα Leo2Hell. Τι κάνουμε? Υπάρχει σχέδιο για εναλλακτικές?
Πάντως η καλυτερη άμυνα για εμάς απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά των Γερμανών πιστευω πως είναι απλά, μακριά από βερμπαλισμους και υστερίες, η συνεχής τάξη μας με τα αντίθετα συμφέροντα και η συνεχής προβολή προσκομματων σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχουμε. Θα βρεθεί κάποιος στο τέλος που θα της τραβήξει γερά το αυτί.

flashg

Πάλι οι Γερμανοί μας φταίνε. Άμα στέλναμε καμιά φρεγάτα βόλτα στα 12 ν.μ. από τις ακτές της Λιβύης για έλεγχο τυχόν παράνομων φορτίων με βάση της απόφασης του Ο.Η.Ε. να δεις πως θα συμμετείχαμε.

Marnix

Γιατι εστειλε το Κονκγο φιλε μου?

ETS

Το Κονγκο δεν εχει φρεγατες ..Εσυ εχεις..Αν κατανοεις την διαφορα,,

kafes_filtrou

το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς θα ακολουθήσουμε τα συμφέροντα της Γερμανίας ή θα αντιδράσουμε?

kouk21

1000 ευρω στοιχημα οτι θα κανουμε το πρωτο!!!!!

Aris

Να ένας ακόμα λόγος να λέμε ποια Ευρώπη θέλουμε, την ενωμένη ή όπου φυσάει ο άνεμος κατά τα συμφέροντα της εκάστοτε χώρας; Προσωπικά δεν με καλύπτει αυτή η Ευρώπη. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε σοβαρά από την αρχή και με παντελόνια την θέση μας σ´αυτό το μόρφωμα. Καταρχάς να ζητήσουμε επίσημες εξηγήσεις και μετά ας αρχίσουμε το εμπάργκο κατά των προϊόντων τους…. έχουμε τα παντελόνια να το κάνουμε;
Μάλλον όχι μιας και όλοι μας οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση έναν προσφάτως πρώην που δεν μιλάει ούτε ελληνικά, μιλάνε άπταιστα γερμανικά….φεύ!!!!

giannisths

Εμπάργκο ε; Και νομίζεις ότι θα στεναχωρηθούν που θα χάσουν την αγορά της μικρής και χρεοκοπημένης Ελλάδας; Και μετά θα μας κάνουν το ίδιο…εμπάργκο στο ελαιόλαδο στα αγροτικά μας προϊόντα και στον τουρισμό, στα οποία η ΕΕ είναι ο βασικότερος πελάτης μας. Για πλάκα μας στέλνουν στον Μεσαίωνα.

recce

Για το κατά πόσο μπορεί μία δήθεν τουρκική αοζ να μπλοκάρει τον eastmed, θα επαναλάβω κάτι που παρέθεσα και σε άλλο πρόσφατο σχόλιό μου. Χρειάζεται προσοχή πριν φτάσουμε σε συμπεράσματα για την οποιαδήποτε αοζ, και τι ακριβώς συνεπάγεται αυτή.
Η δήλωση έγινε από τον υπουργό ενέργειας του Ισραήλ.
‘Έχουμε το δικαίωμα να εξάγουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη και κανείς δεν είναι σε θέση να μπλοκάρει τον μεσογειακό αγωγό», τόνισε ο κ. Σταϊνιτζ και πρόσθεσε: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σημαίνει ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τους πόρους προς δικό σου όφελος, αλλά όχι ότι μπορείς να εμποδίσεις άλλους να διασχίσουν την περιοχή με πλοία ή με αεροπλάνα ή με αγωγούς.’
http://newpost.gr/politiki/5e0f8f7c4f72787c0ceb9b71/aystiro-minyma-toy-israilinoy-yp-energeias-stin-toyrkia-kaneis-den-mporei-na-mplokarei-ton-agogo
Όσο για την παρουσία της τουρκίας στην συνδιάσκεψη, μήπως είναι εκεί γιατί πολύ απλά την κάλεσε το καθεστώς της τρίπολης?

KGP

Σωστό αυτό που γράφεις. Το έχει αναφέρει πολύ πριν τον Ισραηλινό και ο Θεόδωρος Καρυώτης, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά η παρεμπόδιση του EastMed από την Τουρκία δεν σχεδιάζεται να γίνει λόγω (και μέσω) ΑΟΖ. Οι Τούρκοι, για τον EastMed, δήλωσαν -όσο πιό επίσημα γίνεται- ότι “τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεσή τους και χωρίς συνεκμετάλευση”. Δεν ανέφεραν λέξη για ΑΟΖ γιατί δεν έχει σχέση. Η όποια συμφωνία έκαναν με την Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ, αφορά σε μελλοντικές έρευνες ή εξορύξεις στην περιοχή.

kkalev

Η UNCLOS καθορίζει το καθεστώς των αγωγών στο άρθρο 79.
Οι δύο πρώτες παράγραφοι ουσιαστικά απαγορεύουν στο παράκτιο κράτος να εμποδίσει την τοποθέτηση αγωγών:
“1. Όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα να τοποθετούν υποβρύχια καλώδια και αγωγούς στην υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
2. Επιφυλασσομένου του δικαιώματος του να λαμβάνει πρόσφορα μέτρα για την εξερεύνηση της υφαλοκρηπίδας, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της και την πρόληψη, μείωση και ελεγχο της μόλυνσης από αγωγούς, το παράκτιο κράτος δεν μπορεί να εμποδίζει την τοποθέτηση ή συντήρηση αυτών των καλωδίων ή αγωγών.”
Η τρίτη παράγραφος όμως αναφέρει ότι η χάραξη της πορείας των αγωγών υπόκειται στη συναίνεση του παράκτιου κράτους. Οπότε το τοπίο σε ότι αφορά την Τουρκία είναι λίγο θολό καθώς μπορεί να θέσει προσκόμματα για τη χάραξη του East Med:
“3. Η χάραξη της πορείας για την τοποθέτηση αυτών των σωληναγωγών πάνω στην υφαλοκρηπίδα, υπόκειται στη συναίνεση του παράκτιου κράτους.”

kostask22

Πριν από το UNCOS τα διεθνή χωρικά (high seas) ήταν αποικιοκρατικό παιχνίδι. Αυτά δεν περνάνε πια γιατί το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ζωτικά συμφέροντα, που συμπίπτουν με τα Ελληνο-Κυπριακα. Η ίδια η Τουρκία έχει οριοθετήσει AOZ στην Μαύρη (κλειστή) θάλασσα με βάση την μέση γραμμή, όπως προτείνει η UNCLOS. Στην Μεσόγειο τα γυρίζει. Πως όμως μπορεί να θέσει ΝΟΜΙΚΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ, προσχώματα με βάση το UNCLOS όταν δεν το αναγνωρίζει και δεν το έχει υπογράψει, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κράτη του ΟΗΕ εκτός 4-5. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν 3 κράτη που θα υπογράψουν οριοθέτηση μεταξύ τους (Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος) και χ@στ$καν για την Τουρκία, γιατί προς τα πάνω δεν έχει Μεθάνια. Άρα τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, πέρα από 2μερείς συμφωνίες για οριοθέτηση, με τσαμπουκάδες, τραμπουκισμους, απειλές και Κοκκινο_γαλάζιες πατρίδες. Όμως δεν μιλάει κανένας μαζί της γιατί οι άλλοι μιλάμε με όρους UNCLOS γιατί έτσι τους συμφέρει. Και το γελοίο είναι ότι ο Ερντογάν έκανε μια άκυρη συμφωνία που μοιράζει την ΑΟΖ της Λιβύης στο κομμάτι που βρίσκεται στα λημέρια του Χαφτάρ.. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑ. Ερώτηση: τον Χαφτάρ τον καλέσαμε (αναγνωρίσαμε) στην Ελλάδα για συζήτηση, γιατί να μας καλέσει αυτός στο πάρτι προς τιμή του;

Nick

Πότε δεν ήταν σύμμαχος η Γερμανία με την Τουρκία, για να μην είναι και τώρα ?
Τις καλύτερες σχέσεις με την Οθ. Αυτοκρατορία είχε, συνέχισε στο Α Παγκόσμιο, στον Β μια χαρά “ουδέτερη” υπέρ του Άξονα ήταν και συνεχίζει ως τώρα.
Η “φίλη” Γερμανία και οι πολιτικοί της τελευταίας 30ετίας, με το ζόρι μας ανέχονται στην ΕΕ, στο ευρώ και με μεγάλη χαρά, θα μας πέταγαν έξω πριν 5 χρόνια.

MUSTAFA

Ελλάδα …
μια μικρή χώρα στην ανατολική ευρώπη …
Επιπλέον, υπάρχει μόνο τουρισμός …
Δεν υπάρχει παραγωγή …
Καμία κατανάλωση …
κανένας πληθυσμός …
Κανένας νεαρός πληθυσμός …
Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε …
πολύ φυσιολογικό …
δεν έχετε τομέα … αυτοί είναι οι λόγοι …
Μην κοιτάτε τον γιγαντιαίο καθρέφτη.

My_name_is_Nobody

Επιτέλους!
Ο παλιός κακός Μουστάρδας.

MUSTAFA

🙂

Nektarios Xefteris

Η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια! Προσπαθεί να γίνει περιφεριακη δύναμη αλλά δεν της βγαίνει με τον τσαμπουκά! Ο μισός πληθυσμός είναι αντίθετος στην πολιτική ερντογαν και αρκετός κόσμος είναι στην φυλακή η έχει αυτοεξοριστει στο εξωτερικό. Η οικονομία της στηρίζεται στις επενδύσεις των δυτικών κυρίως αλλά και από χρήμα που λαμβάνει από το Κατάρ! Έχει χάσει την υποστηρίξη από τους ισραηλινούς και τους Αμερικανους λόγω του τυχοδιωκτισμου του ερντογαν και φυσικά θα πληρώσει πολύ ακριβά ότι σηκωσε κεφάλι παραπάνω από ότι της αναλογεί σαν κράτος! Κανένας δεν θέλει να αναβιώσει η Οθωμανική αυτοκρατορία στο σημερινό γίγνεσθαι…….. Η εμπειρία των τουρκικών ΕΔ περιοριζονται σε ειδικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών…… ο τακτικός στρατός δεν έχει εμπλακεί μέχρι τώρα με οργανωμένες αντίπαλες ΕΔ αλλά φυσικά ούτε η αεροπορία τους αλλά ούτε το ναυτικό! Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να είναι λιγότερες αλλα είναι αρκετά ισχυρές για να μεταφέρουν τον πόλεμο μέσα στην επικράτεια της Τουρκίας από τις πρώτες ώρες μιας τυχόν σύγκρουσης! Όταν πρόκειται ως Έλληνες να υπερασπιστουμε την Πατρίδα μας δεν υπολογίζουμε τίποτα και δεν σταματάμε πουθενά!Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει η ιστορία μας……και την βαριά κληρονομιά που έχουμε στα πεδία των μαχών την τιμάμε και άμα χρειαστεί θα γίνουμε επαξιοι συνεχιστές των προγόνων μας για ένα μόνο λόγο……….Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ

Kimon

Άψογη τοποθέτηση..

Sim

ΜΠΡΑΒΟ!

chikichiki

Ο μισός πληθυσμός αντιτίθεται μονάχα επιδερμικά στις πολιτικές Ερντογάν. Παρά την ντεμέκ μπολιτιζμένη, φιλελεύθερη αντιταγιπική εικόνα που προβάλλουν στο εξωτερικό ο σκληρός πυρήνας του νεοοθωμανισμού έχει επαρκή υποστήριξη ώστε να υλοποιεί τα σχέδιά του ανενόχλητος. Οι “αντιφρονούντες” ούτε έχουν τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, απέτυχαν παταγωδώς έστω να επιβραδύνουν (πόσο μάλλον να εμποδίσουν) δια της αδράνειάς τους την εισβολή στη Συρία, ενώ η λιβυκή επέμβαση προς το παρόν βαίνει ομαλά, εν πάση περιπτώσει χωρίς κωλύματα από τους “αντίθετους”. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε πως ενάντια στον κοινό εχθρό, τα ενωτικά αντανακλαστικά του τουρκικού έθνους παραμένουν σε επαγρύπνηση. Η οικονομία της στηρίζεται σε δυτικές επενδύσεις τις οποίες οι επενδυτές είναι χαρακτηριστικά αντίθετοι στο να αναστείλουν, δείχνοντας σε ποιον ανήκει η μόχλευση στο θέμα. Τα δε χρήματα του Κατάρ δεν είναι παρά επικουρικά. Ο Ταγιπάκος έχει σκόπιμα απολέσει την υποστήριξη του Ισραήλ, οι ΗΠΑ παραμένουν κοντά του με παρακάλια. Η εμπειρία των ΤΕΔ είναι σε κάθε περίπτωση απείρως μεγαλύτερη των από εδώ, οι οποίοι διαπιστώνουν το αξιόμαχό τους μονάχα σε επισκέψεις επισήμων, ενώ στο παρελθόν μας έχουν καταφέρει αρκετά χτυπήματα που καλό είναι να μην ξεχνάμε. Όπως και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι “οργανωμένες αντίπαλες ΕΔ” σε πολλές πτυχές τους είναι κάθε άλλο παρά οργανωμένες. Όταν πρόκειται ως Έλληνες να υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας δεν υπολογίζουμε τίποτα και δεν σταματάμε πουθενά, με εξαίρεση “ημι-υποχωρήσεις” όταν διαπιστώνουμε “έλλειμμα δυνάμεων”. Ας μην έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος της απειλής, εξωτερικής και εσωτερικής.

Dimitris_jp

What would you consider a fair solution for the borders of the Kurdish State, in South-East Anatolia?

F-117

Να δωσουμε στρατιωτικη βοηθεια στον Χαφταρ. Δε μενει τιποτα αλλο πλεον. Το δογμα της μη εμπλοκης πεθανε ας το καταλαβουμε.

Marnix

θα συμφωνησω απολυτα φιλε μου.
Ο ερντογαν πως το κανει δλδ? ειτε με τρομοκρατες εξτρεμιστες του ΙΣΙΣ η και με τακτικο τουρκικο στρατο?και δεν του λεει κ κανενας τιποτα?
2-3 βομβαρδισμους να κανουμε πανω απο τριπολη το παιχνιδι εχει τελειωσει.
και ας πανε στο Βερολινο να συζητησουν ο Χαφταρ με κανενα.

Thras

Αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε εμείς να στείλουμε χρήματα για να προσλάβει ο Χαφτάρ 2000 μισθοφόρους Χ 3000 το μήνα, για 6 μήνες (ίσως είναι και περισσότεροι από όσους χρειάζεται για να επικρατήυσει). Το πόσό είναι 36 εκ
Επιπλεόν να διαθέσουμε ένα ΕΜΒ145 να σκανάρει όλη την περιοχή που ενδιαφέρει τον LNA και να ενημερώνει για τα πάντα. Ιδανικό θα ήταν και αυτό που προτείνει ο φίλος μας πραπάνω. Να σταλούν μερικά κύματα από F16 έναντι στρατιωτικών στόχων στην Τρίπολη και τη Μισράτα. Πιστεύω με κόστος κάτω από 60 εκ ευρώ συνολικά, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο σε 2 – 3 μήνες, εξασφαλίζοντας την επικράτηση του Χαφτάρ.

MPAMPIS

Να γινει στρατολόγηση υπέρ του χαφταρ στα κέντρα υποδοχής μεταναστών τόσοι Άραβες έχουν ερθει Ελλάδα δεν θα τρώνε και θα πίνουν στο τζαμπε άλλωστε σίγουρα κάποιοι απο αυτούς θα μισούν τους Τούρκους……

Sousourada

Το κόστος πως προκύπτει; Περιλαμβάνει κόστος καυσίμων; Πυρομαχικών; Συντήρησης και ανταλλακτικών;
Επίσης, η απόσταση από Ανδραβίδα σε Τρίπολη είναι 500 χιλιόμετρα, μεγαλύτερη από ότι η απόσταση Ρόδου-Κύπρου. Αν δεχτούμε ότι η συζήτηση για την αεροπορική κάλυψη της Κύπρου έχει βάση, τι θα πρέπει να πούμε για αποστολές στην Τρίπολη; (Σημείωσε, άλλο να κουβαλάς 4 AMRAAM, άλλο 2 GBU). Χωρίς αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού δεν φτάνουν τα μαχητικά μας.
Να λέμε πράγματα βρε παιδιά, για αυτό είμαστε εδώ, αλλά όχι ότι μας έρθει στο κεφάλι. Συμφωνώ μαζί σου ότι ΚΑΤΙ έπρεπε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τον Χάφταρ, αλλά αυτό που προτείνεις απλώς είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Δεν ξέρω καν αν θα μπορούσαν να το πράξουν τα παλαιά μας Α7.

Marnix

Θεωρητικα και παντα γεματο καυσιμα με CFT πετωντας σε μεγαλο υψος δεν θα εχει καποιο προβλημα να παει να αφησει φορτιο απο μεγαλο υψος και να επιστρεψει. αφνιδιαστικη επιθεση θεωρω πως γινετε.
Ομως πολυ σωστα εθιξες οτι τα Τανκερ ειναι εξωτερικη πολιτικη και να που σε ενα τετοιο ,εντελως υποθετικο, σεναριο θα μπορουσαν να βοηθησουν.

F-117

Εγω παντως θεωρω οτι το να δωσουμε οπλισμο ειναι καλυτερο. Και δεν εχουμετ τετοια προβληματα σαν αυτα που λες και δεν θα κινδυνευσουμε με απωλειες.

Aris

Γιατί Ανδραβίδα αδερφέ; Η Σούδα δεν σου κάνει;;;

Thras

Από Σούδα τα F16 με CFT πάνε και έρχονται χωρίς πρόβλημα.
Αντίπαλη αεροπορία δεν πρόκειται να συναντήσουν, αλλά ας συνοδεύονται κιόλας έτσι για το γόητρο.
Θα είναι το αντίστοιχο με τις “πολεμικές επιχειρήσεις” της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων… δηλαδή ακριβώς σαν εκπαίδευση.

Thethirdpart

Wow :)))))

chikichiki

Το μεγάλο ζήτημα σε δράση της Ελλάδας είναι ποια θα είναι η τουρκική αντίδραση σε τυχόν ελληνική ανάμειξη. Αν είναι να μπλεχτούμε σε αντιπαράθεση με την Τουρκία (για κάποιο λόγο δεν τον κόβω να αδρανεί και να μη μας αντιμετωπίζει ευθέως) δεν βλέπω γιατί να μη γίνει με ευθέως εθνική αφορμή αντί για τα δίκια τρίτων και πρωτίστως σε επιχειρησιακό περιβάλλον της επιλογής μας αντί εκατοντάδες χλμ μακριά στη Λιβύη.

nigozs

Κατ’ αρχήν, σωστοτατη και πλήρως αποδεκτή η παρατήρηση σας στον επίλογο !
Μια ακόμα εκδοχή στήριξης της Τουρκίας από την Γερμανία είναι πως, αρκετές Γερμανικές και κάποτε κραταιες εταιρείες όπως η Grundig για παράδειγμα, έχουν αγοραστεί από Τουρκικά κεφάλαια.
Συνεπώς εκτός από τις “ανταλλαγές” κεφαλαίων υπάρχει βαθύτερη σχέση.
Πολιτικά, αποτελεί απαξίωση για εμάς το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνουν και εμάς – έστω σαν όμορο κρατος- στην διάσκεψη του Βερολίνου.
Παρ’ολα αυτά πρέπει να αναδείξουμε ότι υπάρχει ανησυχία στο Γερμανικό κράτος για την διείσδυση όχι τόσο του Τουρκικού κράτους, όσο του Ερντογάν στα εσωτερικά της Γερμανιας. Σημαντικά θέματα όπως ο επηρεασμός ψηφοφόρων ή η δημιουργία περισσότερων τουρκόφωνων σχολείων υπάρχει !
Θα έλεγα ότι για λόγους και μόνον fair play, θα έπρεπε η χώρα μας να προσκληθεί στο Βερολίνο.
Γενικότερα μιλώντας, Γερμανία και Αγγλία ποτέ μα ποτέ δεν μας έδειξαν καλές προθέσεις και αυτό είναι παράπονο του Ελληνισμού, νομίζω !

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ, στο συγκεκριμένο πλαίσιο του άρθρου, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει κομματική αντιπαράθεση αφού όλα τα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ βέβαια που ζει σε παράλληλο σύμπαν) έχουν στην πράξη ίδια προσέγγιση, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Η εξωτερική πολιτική, προφανώς δεν τελειώνει στην «σκακιέρα του διεθνούς δικαίου», βασικά είναι συμφέροντα, γνωστά πράγματα προφανώς.
Αν θυμάμαι καλά τα λόγια του Χρ. Λαζαρίδη χθες στην TV, για το πότε είναι καλό να είσαι προβλέψιμος και πότε όχι, αν δεν κάνεις τίποτα, επικαλείσαι το διεθνές δίκαιο, κάνεις τον Σταυρό σου και περιμένεις τον «νταβατζή» να σε σώσει τότε… Γιατί να κληθεί στο Βερολίνο η Ελλάδα, τί ακριβώς έκανε στην ή για την Λιβύη; Επειδή «κλαίγεται» στους Αμερικανούς για την Συμφωνία, είναι αρκετό αυτό;
Η μη πρόσκληση στο Βερολίνο είναι ακόμη μια επιβεβαίωση πως είμαστε μόνοι μας, οι πολιτικοί οφείλουν να δουν την αλήθεια και δράσουν υπέρ των συμφερόντων μας.

Fazer

Τα δυο ευρωπαϊκά κράτη που συνορεύουν με την Λιβύη είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι τραγικό το ότι δεν μας κάλεσαν οι Γερμανοί αλλά και αναμενόμενο με βάση τις διαχρονικές σχέσεις τους με την Τουρκιά και τα κοινά συμφέροντα που αναφέρατε . Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω περισσότερο είναι την θέση της Ιταλίας, η βιομηχανία της θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια το οποίο θα την ωφελήσει και θα ανταγωνιστεί με καλύτερους όρους την γερμανική βιομηχανία, θα μπορούσε να είναι πολύ ποιο ζεστοί και στο εγχείρημα του east med, επίσης φαίνονται να έχουν πολλά πάρε δώσε με την Τουρκία οι Ιταλοί ταυτόχρονα και με πολιτική κατάστασή που νομίζω επηρεάζεται αρκετά από το ρωσικό μπλοκ.

Xaris Seba

ΔΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΗ. Ποιός EAST MED? Η Ιταλία έχει ολόκληρη τη Λιβυή στα πόδια της. Για να μην πώ όλη την Αφρική. Όλοι δρούν με βάση τα συμφέροντά τους. Εκτός από τους χρήσιμους ηλίθιους.
Για δείτε το παρακάτω λινκ
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenstream_pipeline
Νομίζω τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα

Neilos

Οποιαδήποτε δράση αναβαθμίζει την θέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο είναι κόκκινο πανί για την Ιταλική πολιτική τάξη. Ουδέποτε υπήρξε ειλικρινής σύμμαχος της Ελλάδας η Ιταλία, το αντίθετο υπήρξε ορκισμένη εχθρός. Δείτε λίγο την προΪστορία και τον ρόλο που έπαιξαν οι Ιταλοί εναντίον του Ελληνισμού όλο το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, χονδρικά απο το 1912 μέχρι το 1945 που τελικά «ηρέμησαν» ως ηττημένοι πρώην αποικιοκράτες και ακολούθως τους μάζεψαν στο Δυτικό μαντρί οι Αμερικάνοι. Στην υπογραφή του EastMed μας έστειλαν απλά τα «χαιρετισματά» τους, ούτε καν έκαναν τον κόπο να παρευρεθούν κι ας είναι υποτίθεται η χώρα που θα καταλήγει ο αγωγός. Αυτό τα λέει όλα! Μην ξεχνάμε την ρήση παλιού ιστορικού: ο κακός δαίμων του Ελληνισμού εκ δυσμάς είναι η Ιταλία.

Sim

Έτσι!

npo

Οι Τεντέσκοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που καλό είναι να μην μας διαφεύγουν.
1ον) Οι Τεντέσκοι κοιτάνε αποκλειστικά τα συμφέροντά τους, όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Και συνήθως αυτό που αντιλαμβάνονται ως συμφέρον έχει να κάνει με χρήματα. Τελεία και παύλα.
2ον) Οι Τεντέσκοι έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και με την Ρωσία και με την Τουρκία. Έχουν και με την Γαλλία και διάφορους άλλους Ευρωλάνδους αλλά αυτούς τους έχουν “In check” μέσω του Ευρώ.
3ον) Αν πέσεις θεωρούν πως φταίς εσύ αποκλειστικά και σε πατάνε για να το νιώσεις καλύτερα.
Γιατί κάλεσαν την Τουρκία κι άλλους κι όχι εμάς τους απογόνους του Μεγαλέκου.
Μα διότι η Τουρκία ενεπλάκη στην Λιβύη στέλνοντας όπλα κι ανθρώπους και έχει και σύνορα με την Λιβύη. Η Ιταλία έχει εταιρίες που αντλούν πετρέλαιο και συνορεύει, η Ρωσία έχει στείλει όπλα κι ανθρώπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα γιατί οι Κινέζοι έχουν λοξά μάτια, το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί έχει όμορφη βασίλισσα (ενώ εμείς τον δικό μας τον μουστακαλή τον διώξαμε) , τη Γαλλία για να μην την θυμώσουν και πηδήξει έξω απ την χύτρα καθώς προσβλέπουν να την τελειώσουν με την μέθοδο σιγανού βρασίματος, τη Δημοκρατία του Κονγκό γιατί συνορεύει, την Αλγερία και την Αίγυπτο γιατί συνορεύουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επειδή στέλνουν όπλα..
Εμείς ούτε όπλα στέλνουμε ούτε συνορεύουμε μετά το MOU Λιβύης-Τουρκίας ούτε μπορούμε πια να επικαλεστούμε τον Μεγαλέκο καθώς με τις Πρέσπες μας τον έφαγαν οι ακατανόμαστοι.
Οι ίδιοι οι Αλλεμάνοι δεν ξέρω για ποιό λόγο ενέταξαν και τους εαυτούς τους, υποθέτω ως οικοδεσπότες?
Ποιό σοβαρή ερώτηση είναι για ποιό λόγο προέβησαν σε αυτή την κίνηση/διάσκεψη. Λόγω μεταναστευτικού? Ίσως. Ίσως και όχι.
Πάντως μας έριξαν ένα χαστούκι που πρέπει να το θυμόμαστε. Γι αυτό και το Ελληνικό κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει καθηγητές Γερμανικών ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά μας Τεντέσκικα και να μπορούν αν χρειάζεται κι αν έχουν τα ζητούμενα “skills” να μεταναστεύσουν στην Ντοϊτσλανδία να βοηθήσουν στο ΑΕΠ. Της Ντοϊτσλανδίας.

Morgen

Ποια σύνορα έχει η Τουρκία με την Λιβύη;

George_K

Φυσικά και δεν έχει, αξιώνει όμως λόγο της σχέσης της με την τωρινή κυβέρνηση (ουσιαστικά ο σουλτάνος καθοδηγεί τον Σάρατζ) αλλά και το παράνομο MOU που έχουν υπογράψει. Επίσης η Τουρκία η πόρτα εξόδου των περισσότερων λαθρομεταναστών η οποία τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

GP1976

Φίλε τα είπες απλά και κατανοητά εύγε.
Η τελευταία παράγραφος ειδικά είναι μεγάλη αλήθεια.

George_K

Πράγματι αλλά γιατί?
Μήπως επειδή σε αυτό το κράτος βασιλεύει η αναξιοκρατία και το πελατειακό πάρε δώσε?
Μήπως στη Γερμανία υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, η εργασιακή σταθερότητα, και οι υψηλοί μισθοί που αρμόζουν σε έναν επιστήμονα?
Σε λίγο οι περισσότεροι διευθυντές νοσοκομείων ειδικά στη νότια Γερμανία θα μιλάνε ελληνικά…

Angelo

Το Κονγκό ΔΕΝ συνορεύει με την Λιβύη. Παρεμβάλλονται τουλάχιστον η Κέντροαφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ.

Ted

Το πιο απλό. Δήλωση στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα αποσύρει την αναγνώριση της σημερινής κυβέρνησης της Λιβύης και αναγνώριση της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης
Αυτή θα ήταν μία πρώτη μεγάλη ρίξη στην κοινή πολιτική της ΕΕ.

My_name_is_Nobody

comment image

Μιχάλης

Δυστυχώς έχουν αφήσει πολλούς φίλους πίσω και συνεργάτες.
Χρυσές δουλειές έκαναν κάποιοι “Ελληνες” στην κατοχή με τους Γερμανούς.
Και δυστυχώς αυτές οι σχέσεις συνεχίζονται και σήμερα.
Διαχρονικές σχέσεις.

Kos

Σύμφωνα με το CNN στη διάσκεψη του Βερολίνου ‘‘θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την ΕυρωπαΊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.‘‘ Την Τουρκία δεν την επέβαλε η λυβική κυβέρνηση, μην απατάσθε μερικοί. Η στάση της Γερμανίας, όπως σωστά γράφει ο αρθογράφος, είναι απολύτως εχθρική ή μάλλον υποτιμητική για εμάς. Αγαπητοί, δεν μας υπολογίζουν γιατί είμαστε δεδομένοι. Δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, δεν είμαστε δρώντες στο διεθνές παιχνίδι. Όμως για να μην είναι άγονη η κριτική μας πρέπει να κάνουμε και προτάσεις.
Άμεσα διάβημα στη γερμανική κυβέρνηση γιατί διακυβεύονται κυριαρχικά μας συμφέροντα από τη λύση που θα προκύψει. Θα πρέπει να σπάσουμε αυγά με αυτή τη γερμανική ηγεμονία: απειλή για βέτο σε αποφάσεις της ΕΕ που διακυβεύονται γερμανικά συμφέροντα, να παραλύσουν όλα μέχρι να αρχίσουν να μας στηρίζουν έμπρακτα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Πρέπει να γίνουμε ‘‘κακοί‘‘ (όχι συνεργάσιμοι) για να μας λάβουν υπόψη τους. Δεν μπορεί εμείς να συνυπογράφουμε τον αγωγό που συνδέει Γερμανία – Ρωσία και αυτοί να υπονομεύουν τα δικά μας συμφέροντα. Μα πόσο κορόιδα είμαστε επιτέλους; Κανένας πολιτικός μας πια δεν φοράει ελληνικά παντελόνια;
Υ.Γ: Σε άλλο post, αν ενδιαφέρεστε, θα αναφερθώ και σε μεσομακροπρόθεσμες προτάσεις. Να μην σας κουράζω τώρα.

DP80

Δεν είναι μόνο η Siemens, δεν είναι μόνο τα γερμανικά υποβρύχια που είχαν προβλήματα, δεν είναι μόνο τα leopard 2 που τα δικά μας έχουν θέματα ενώ αμέσως έτρεξαν να δώσουν στους Τούρκους τα αντίστοιχα Leopard 2, δεν είναι μόνο ένα σορό γερμανόφιλοι και Γερμανόχορηγούμενοι επιχειρηματίες που λυμένουν τον παραγωγικό ελληνικό ιστό, δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις που δίνονται σε στοχευμένα άτομα και συμφέροντα, δεν είναι μόνο ότι διάλυσαν τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, δεν είναι ότι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας ελέγχονται από αυτούς (στην υπόθεση με το βαπόρι με τους τόνους ναρκωτικών, μπλέχτηκε το ΠΝ ενώ ήταν δουλειά του λιμεναρχείου), είμαστε σίγουροι ότι εάν θα γίνει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μας δανείσει η Γερμανία που ελέγχει το νόμισμα?
Η Ελλάδα έκανε πολύ υπομονή με την Γερμανία. Ας πούμε ότι δέχθηκε η Ελλάδα να μπει στην ΕΕ, για να μην έχουμε ξανά έναν 3ο παγκόσμιο πόλεμο στη Ευρώπη (ο λόγος που έγινε η ΕΕ). Όμως όπως φαίνεται υπάρχει μια συνεχιζόμενη προσπάθεια απαλλοτρίωσης της ΕΕ για ίδια συμφέροντα. Ακόμα όπως λένε μερικοί ότι σε περίπτωση κρίσης η ΕΕ θα μας σώσει, πρώτων με τι θα μας σώσει αφού δεν έχει στρατό, και δεύτερον μήπως αντί να μας σώσει θα μας βουλιάξει ακόμα ποιο βαθιά?

agnostosependytis

Βασικά όταν εμπλέκονται κάποιοι σε έναν καυγά, αν θέλει κάποιος να κάνει συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων στον καυγα, θα καλέσει αυτούς που συμμετέχουν στις φάπες και τους σπόνσορές τους. Αυτοί είναι και οι άμεσα θιγόμενοι από άποψη συμφερόντων, καθώς αν κάποιου τα συμφέροντα θίγονται για μεγάλες αξίες και βλέπει ότι χάνει λεφτά (ή κάτι μεγάλης αξίας δικό του) σαν αποτέλεσμα του καυγά, κανονικά μπαίνει και αυτός μέσα. Οπότε νομίζω ότι δεν κληθήκαμε:
1) Είτε γιατί δεν είμαστε συμμετέχοντες στον καυγά,
2) Είτε γιατί θεωρούν ότι το θέμα μας είναι λυμένο ήδη (υπέρ ή εναντίον μας).
Αν π.χ. μας είπαν δεν σας καλούμε γιατί έχουμε βάλει πρόνοια στον συμβιβασμό να κλείσει και το θέμα της ΑΟΖ με τρόπο υπέρ μας ή με τρόπο που να απομακρύνεται η ζημιά και να επανέλθει το πρότερο status quo (όπου δεν θα είναι συμφωνημένο τίποτα).
Αν συμμετείχαμε νωρίς στον καυγά, θα μπορούσαμε α) να είμαστε εκεί, β) να διαμορφώσουμε λύση που όχι απλά να πάει στο προηγούμενο status quo αλλά σε ένα που θα κλείνει το θέμα υπέρ μας (καθορισμός ΑΟΖ με εμάς), αλλά για κάτι τέτοιο οι FOS για όλα τα οπλικά συστήματα έπρεπε να ίσχυαν πριν κάποια χρόνια, τα Viper να τα είχαμε παραλάβει, να είχαμε τορπίλες στα υποβρύχια και να είχαμε και 2 νοικιασμένες Fremm. Τώρα ότι κάνουμε διπλωματικά ή αλλιώς έχουμε περιορισμένο εύρος κινήσεων και αύξησης της έντασης.

Kos

3) Υπάρχει περίπτωση να μην κληθήκαμε γιατί προέβαλαν βέτο οι Τούρκοι…

Paliouras

Αυτο που πρεπει να κανουμε με τους Γερμανους, ειναι αυτο που δεν τολμαει να κανει κανενας πολιτικος. Πρεπει να αποπληρωσουμε ολους τους Ευρωπαιους εταιρους που συμμετειχαν στον δανεισμο μας , ειδικα αυτους με τα μικρα ποσα, τωρα που μπορουμε να δανειστουμε φθηνα.
Μαλτες, Κυπρος, Εσθονιες, κλπ…
Να μην τρεφουν εχθρικα συναισθηματα απεναντι μας, μιας και δεν θα τους χρωσταμε σεντσι.
Με τους μεγαλους χορηγους, Γερμανια, Γαλλια, Ιταλια και Ισπανία , Ολλανδία, θα πρεπει να παιξουμε μπαλα (με τους Γαλλους ειδικη συμφωνια που θα περολαμβανει και “μετατροπη χρεους σε ενεσεις στην βιομηχανια τους”). Επισης και με τους υπολοιπους, κανονική αποπληρωμη βάσει μνημονίου.
Τους Γερμανους πρεπει να τους αφηνουμε εντελως απληρωτους, μεχρι να κατσουν στο τραπεζι για τις πολεμικες αποζημιωσεις. Τι μπορουν να μας κανουν χειροτερο?
Να ξαμολησουν τον Τουρκο? Ποσο χειροτερα θα ειναι τα πραγματα απο οτι τωρα…
Τους κραταμε, δεν μας κρατανε…
Ας μετατρεψουμε το χρεος σε μικρα κρατη της Ε.Ε. σε ομολογα στις “αγορες”, ωστε να εχουμε την ψηφο τους και να τσακισουμε τους Γερμανους

Kapoios

Για ακόμα μία φορά αρνούμαστε να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Τι άλλαξε από πέρυσι τον Νοέμβριο όταν η Ελλάδα συμμετείχε κανονικότατα στην αντίστοιχη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο, εκπροσωπούμενη από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό;
Στην διάσκεψη του Παλέρμο υπενθυμίζω, ότι η Τουρκία εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση στο μέσον της διάσκεψης. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί “βαθύτατα απογοητευμένη” καθώς αποκλείστηκε από μία σειρά επιμέρους συναντήσεων που έγιναν στο περιθώριο της διάσκεψης.
Τι άλλαξε και μέσα σε ένα χρόνο, η διεθνώς απομονωμένη Τουρκία που δεχόταν πυρά από όλους, βγαίνει από την απομόνωση, ενώ αντίθετα η “νέα στρατηγική σύμμαχος” των ΗΠΑ, το “pillar of stability” κλπ., η Ελλάδα ΜΠΑΙΝΕΙ σε μια διεθνή απομόνωση!
( Δεν θα το πω γιατί θα μου κόψει η ΠΤΗΣΗ το σχόλιο )

Pavlos

Ξεμειναμε απο ανταλαγματα σημαινει αυτο που εγραψες.
Εδωκαμεν.
Αφου πηραν αυτα που ηθελαν σε γραφουν, αυτο σημαινει.

chikichiki

https://en.wikipedia.org/wiki/Palermo_Conference 38 χώρες. Πήγανε τώρα 37 μήπως;

GIANNISG76

Οι ιστορικές υπόνοιες για της σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας επαληθεύονται και βγενουν στη φόρα …τίποτα τυχεο….όταν μας έλεγαν να μειώσουμε της δαπάνες ….γιατί όταν παραγκειλαμε τα υποβρύχια δεν τους ειπαμε όχι στην Τουρκία ….όπως την πατήσαμε και μετά τα τανκς……η μήπως πιστεύουμε σε περπτωσει πολέμου θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του υποβριχιου για να βυθίσουμε τους Τούρκους….επιτέλους αναθεωρήσει στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού από πού και πώς γίνετε….δεν μας τα χαρίζουν…τα πληρώνουμε….αυτό σξμενει σοβαρό κράτος που σέβεται την ιστορία του και των λαό του.

Ηλιας 1966

Την ωρα που ο Στελιος ελεγε αυτα που ειπε δεν τον ρωτησε κανεις δημοσιογραφος γιατι οι Γερμανοι αρνηθηκαν; Μηπως ρωτηθηκε και δεν απαντησε η’ δεν ηξερε; 😐 😐 😐

Στέφανος

Aρκετά περίεργη και η θέση της Ιταλίας που δεν δίστασε, δίπλα σε Ρώσους και Τούρκους, να αναλάβει το ρόλο που οι τελευταίοι της υποσχέθηκαν στη Λιβύη. Και εμείς όμως, όταν απελαύναμε Ρώσους διπλωμάτες, ή όταν υποχωρούσαμε στο Μακεδονικό άνευ ανταλλάγματος, κάναμε ολέθρια σφάλματα. Είμαστε -δυστυχώς- ακόμη έρμαιο των μνημονίων και της Γερμανικής οικονομικής παντοκρατορίας. Μια χρονιά να μην πάει καλά ο τουρισμός και το πλεόνασμα, πάει περίπατο. Όσο οι Γερμανοί tour operators θα κατευθύνουν τουρίστες στην Ελλάδα, η οικονομία θα αναπνέει. Αν αποφασίσουν διαφορετικά, είναι σαν να τραβούν το καλώδιο απο την πρίζα. Όσο η οικονομική διάρθρωση της χώρας είναι αυτή που είναι, η Ελλάδα θα αποτελεί ένα Γερμανικό οικονομικό προτεκτοράτο που κανείς δεν θα λογαριάζει. Ιστορικά άλλωστε, ο ανταγωνισμός Ελληνικών και Γερμανικών κεφαλαίων στον οικονομικό χώρο της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας, έληξε με την γενοκτονία και τον ξεριζωμό κάθε ελληνικού στοιχείου και όχι μόνο. Η ένταξη Αλβανίας-FYROM σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, θα έπρεπε να εκχωρηθεί με αντάλλαγμα την ανακήρυξη ΑΟΖ με την υποστήριξη ΗΠΑ-Γερμανίας. Εμείς λάβαμε ως αντάλλαγμα συντάξεις πείνας αντί συντάξεων εξαθλίωσης και είπαμε και ευχαριστώ. Αυτή, δυστυχώς, είναι η μαύρη αλήθεια. Δεν μας αξίζει να έχουμε πατρίδα, ούτε Εθνική Ανεξαρτησία. Βλέποντας το δράμα λαών που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για αυτονομία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία (βλ. Κούρδοι) καταλαβαίνει κανείς πόσο διαβρωθήκαμε και απομακρυνθήκαμε απο την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Ούτε τα τουρκικά σήριαλ που δίνουν και πέρνουν στις τηλεοράσεις είναι τυχαία, ούτε το γεγονός οτι υφίστανται έλληνες μαθητές που δεν γνωρίζουν τί ακριβώς τιμάμε στις Εθνικές Επετείους.

Neilos

Εύγε!!!

Wisdom

Συναισθηματισμοί δεν τίθενται σε αυτά τα πράγματα. Αν το ΥΠΕΞ πραγματικά θέλει να συμμετάσχει στη διάσκεψη, τότε ας διαμηνύσει ατύπως ότι θα κινηθεί παρασκηνιακά για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας (κυρίως για την ασφάλειά της, αλλά και για ΑΟΖ) στην περιοχή, κάτι που μπορεί εξ ορισμού να υποσκάψει τις προσπάθειες των υπολοίπων κρατών στη διάσκεψη του Βερολίνου για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Μπορεί η Ελλάδα να είναι μικρό και στην παρούσα φάση αδύναμο κράτος, αλλά μια εκεχειρία είναι πάντοτε τόσο εύθραυστη που και η μικρότερη διατάραξη ισορροπίας μπορεί να την επηρεάσει βαρύτατα. Ή Ελλάδα, ούσα απούσα από τη διάσκεψη, καίτοι η ίδια ζήτησε να συμμετάσχει, δεν θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ούτε νομικά ούτε ηθικά. Μπορεί έτσι να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για τις πλευρές που ενώ στη διάσκεψη υποχώρησαν από τις θέσεις τους και λόγω διεθνούς πολιτικής πίεσης συνυπέγραψαν μια επίπονη εκεχειρία (π.χ. Αίγυπτος, Γαλλία) στην ουσία θα τις βόλευε η συνέχιση της προέλασης των δυνάμεων Χαφτάρ μέχρι τελικής επικράτησης.
Εν ολίγοις, ή μας καθιστάτε μέρος της λύσης, ή μπορεί αναγκαστικά και άθελά μας να γίνουμε μέρος του προβλήματος.
Τέλος, να υπενθυμίσω ότι ούτε το Ισραήλ έχει προσκληθεί στη διάσκεψη (ενώ έχει προσκληθεί το … Κονγκό!). Έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και ότι δεν θα τα διαφυλάξει; Π.χ. θα επέτρεπε το Ισραήλ τη δημιουργία ναυτικής/αεροπορικής/στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας σε Λιβυκό έδαφος με το πρόσχημα της εγγυήτριας δύναμης στην τήρηση της εκεχειρίας; Δεν το νομίζω.

Jacob

Mε όλο το σεβασμό, ακόμα κι οι “καλοί” μας σύμμαχοι, δεν μας στηρίζουν επειδή μας αγάπησαν. Ας είμαστε σίγουροι οτι οι τεχνοκράτες όλων των δυνάμεων έχουν παρόμοιες απόψεις για τη δυναμική της Ελλάδας. Απλώς είναι θέμα αν “κουμπώνουμε” ή όχι στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.. Δεν υπάρχουν συμπάθειες, ούτε αντιπάθειες, στις διεθνείς σχέσεις.. Προς επίρρωση των παραπάνω, οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να μας σώσουν 2 φόρες τα τελευταία 10 χρόνια – σε οικονομία και προσφυγικό – για να μπορούμε σήμερα, έστω και ακάλεστοι, να μιλάμε για Λιβύη και Τουρκία με κάποιες ελάχιστες αξιώσεις.

npo

Mας σώσανε?
😐

kouk21

Στανταρακια σαν την Ελλαδα δεν εχουν θεση σε συνομιλιες και πολυ περισσοτερο στη ληψει αποφασεων.Ηρε η Ελλαδα την αναγνωριση της κυβερνησης του Σαρατζ?ΟΧΙ!!!Εκανε ξεκαθαρο ΜΕ ΠΕΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ σε ολους τους ενδιαφερομενους οτι θα αντιδρασει δυναμικα σε περιπτωση που θιγουν τα κυριαρχικα της δικαιωματα?ΟΧΙ!!!Αντιθετα απο την πρωτη στιγμη εδειξε να ειναι αμηχανη,φοβισμενη και το χειροτερο ενδοτικη και διαλλακτικη(βλεπε διαρροες για συνεκμεταλλευση-Χαγη).Ακολουθησε το ανεκδοτο των διπλωματικων επαφων(παρακαλω σωστε μας,βοηθηστε μας,καντε μας συμμαχο σας) μεσα σε κλιμα πανικου,που τι κεδρος ειχε για την χωρα???Εναν Τραμπ να μενει σιωπηλος οταν του ελεγε ο Μητσοτακης για τις προκλησεις της Τουρκιας,μια Αιγυπτος που σου ειπε να τα βρεις με την Τουρκια πρωτα και μετα το συζηταμε,μια Ευρωπη που ναι μεν σε στηριζει γενικα και αοριστα σαν θεσμος αλλα κοιταει και καθε κρατος την παρτη του και ενα Ισραηλ που μαλλον εχει αρχισει να απορει για πιο λογο εκανε συμμαχια με μια χωρα-κωμωδια σαν την Ελλαδα.Η Τουρκια πανεξυπνα χτυπωντας τον πιο αδυναμο και αναξιοπιστο κρικο της ανατολικης Μεσογειου,εμας δηλαδη,αποκτησε λογο και δικαιωματα στην περιοχη ενω εξυπηρετει και τα συμφεροντα Γερμανιας-Ρωσιας.Παραλληλα δειχνει σε ολους τους εμπλεκομενους πως την Ελλαδα δεν χρειαζεται ουτε να την υπολογιζουν ουτε να την περνουν στα σοβαρα και πως στο τελος αφου αποφασισουν οτι εχουν αποφασισει απλως θα πρεπει να της πουν τι πρεπει να δωσει.Εκει δυστηχως θα πρεπει πλεον να αποφασισουμε αναμεσα στον χωρις προηγουμενο εθνικο εξευτελισμο η στην δυναμικη αναμετρηση με την Τουρκια αποδεχομενοι φυσικα σαν λαος-εθνος και τις συνεπειες.Πολυ φοβαμαι πως ολοι σας ξερετε τι θα κανουμε……….. Υ.Γ.1 Οποιος ξαναπει πως η Τουρκια ειναι διπλωματικα απομονωμενη και η Ελλαδα διπλωματικα ισχυρη,για τιμωρια για ενα μηνα θα τρωει μπαμιες,θα παει να εξομολογηθει για το σανο που ετρωγε αμασητο ολο αυτο τον καιρο και μετα θα μεταλαβει για να συγχωρεθει η απωλεια επαφης που ειχε με την πραγματικοτητα. Υ.Γ.2Αγαπητη ΠΤΗΣΗ.Η Γερμανια και στον ”ατυχη” πολεμο του 1897,και στους δυο παγκοσμιους πολεμους ηταν εχθρος της Ελλαδας και συμμαχος της Τουρκιας.Ηταν,ειναι και θα παραμεινει για παντα μια εχθρικη χωρα για εμας και φιλικη για τους τουρκους.Το οτι το κανει και τωρα για το φυσικο αεριο ειναι απλως μια συνεχεια αυτης της παραδοσης.Οι ανθρωποι μας θελουν οικονομικα αδυναμους,εθνικα ταπεινωμενους και γιατι οχι εδαφικα ακρωτηριασμενους.Με λιγα λογια διαχρονικα θελουν το κακο μας. Υ.Γ.Απολυτως κατανοητο και σεβαστο αυτο που λετε για τα πολιτικα σχολια και ειδικα για τους χαρακτηρισμους.Αλλα οπως καταλαβαινετε και εσεις εδω που φτασαμε σαν χωρα δεν φτασαμε απο κακοτυχια αλλα εξαιτιας τραγικων πολιτικων αποφασεων.Οποτε ζητω εκ των προτερων την κατανοηση σας για τις οποιες αναφορες κανω σε πολιτικες ενεργειες η σε προσωπα αυτης της κυβερνησης η των προηγουμενων.

Tazos

Οι Γερμανοί καλά έκαναν, εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα. Μια βαριά ανακοίνωση απο το στόμα του πρωθυπουργού δεν μπορεί να βγει που να τους βάζει στην θέση τους; Μια πρόσκληση στον Χαφτάρ ίσως για επίσημη επίσκεψη; Καμία περιπολία φρεγάτας, μερικές υπερπτήσεις αφου η 115 ΠΜ είναι δίπλα. Όσο έχουμε παθητική στάση κανείς δεν θα μας υπολογίζει.

epampapas

H Ελλάδα χρωστάει πολλά χρήματα και έχει περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Είναι επίσης μικρή οικονομία και γεωπολιτικά ασήμαντη σχεδόν, ενώ η κουλτούρα των Ελλήνων πολιτικών παραδοσιακά συνεχίζει την πολιτική των κοτσαμπάσιδων και της υποτέλειας (απέναντι σε νέους εφέντες). Το σημαντικό είναι πως αν πάμε να σηκώσουμε κεφάλι οι δανειστές θα μας στείλουν ένα γραφειοκράτη και θα μας βάλει στη θέση μας. Αυτή είναι η αλήθεια και ας μην μας αρέσει.
Εσείς μας λέτε διαρκώς τον EastMed και για απεξάρτηση από τη Ρωσία. Μιλάμε για έναν υποθετικό αγωγό, που δεν ξέρουμε αν θα γίνει, πότε θα γίνει, ποιοι θα συμμετέχουν (έστω και με τσαμπουκά), με μεγάλο κόστος κατασκευής, αμφίβολου μεγέθους ποσότητες να το τροφοδοτήσουν, και σίγουρα υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος πώλησης. Και παραβλέπετε τα υφιστάμενα μεγάλα κοιτάσματα της Λιβύης, με φθηνό κόστος και με αγωγούς που υπάρχουν ήδη προς Γαλλία και Ιταλία. Είναι πιο σημαντικό και άμεσο το θέμα της Λιβύης για αυτές τις δύο χώρες που παραδοσιακά βλέπανε τη Β.Αφρική ως σφαίρα επιρροής τους και που στην τελική για αυτό έριξαν τον Καντάφι.
Η Ρωσία ως διάδοχος της Σ.Ενωσης ίσως δικαιούται να έχει λόγο και αυτή στην μετά Καντάφι εποχή (μην ξεχνάμε η Σ.Ένωση βοήθησε τις αραβικές χώρες να αποτινάξουν το ντροπιαστικό καθεστώς της αποικιοκρατίας) και ο σκοπός είναι να ελέγξει και αυτή την πηγή τροφοδοσίας της νότιας Ευρώπης αυτή την φορά.
Η Τουρκία μπορεί να έχει την κρυφή υποστήριξη του Βερολίνου ως προς τον EastMed αλλά με χαρά θα δει τους βιομηχανικούς ανταγωνιστές της στο νότο να μην έχουν τον πλήρη έλεγχο στη Λιβύη και να πληρώνουν ακριβά το αέριο, οπότε θα στήριζε μια συμβιβαστική λύση και για αυτό είναι η πρώτη που πιέζει για αυτό.
Η δε Ρωσία έχει αντίθετα συμφέροντα με την Τουρκία στη Λιβύη. Αυτό είναι κάτι που επιμελώς αποφεύγεται να αναφέρετε, σε αντίθεση με όλο τον εγχώριο και διεθνή τύπο, γιατί σας χαλάει το αφήγημα για άξονα Τουρκίας-Ρωσίας. Οι ΗΠΑ απουσιάζουν γενικά από αυτό το παιχνίδι. Φαίνεται να στηρίζουν τον Χάφταρ και να είναι με το μέρος της Ρωσίας, κάτι φυσικά που δε θα το πει ανοιχτά ουδής για ευνόητους λόγους, αλλά γενικά δεν έχουν εμπλακεί αρκετά στο ζήτημα. Ίσως το λογικό να ήταν να υποστηρίξει έτσι όπως έχει διαμορφθωθεί η κατάσταση σήμερα το καθεστώς της Τρίπολης αλλά να μην θέλει να φανεί ότι χάνει για 2η φορά μετά την Συρία. Eίναι μια loose loose κατάσταση για όλους.

Yannis

Αυτο δεν το περιμενα. Αυτο ειναι σχεδον κυρηξη διπλωματικου πολεμου της Γερμανιας απεναντι στην Ελλαδα. Δεν εχει ξαναγινει κατι τετοιο στο παρελθον. Τι συνεβη ξαφνικα;

Lefteris

Για την σημείωση/ κατακλείδα του άρθρου σας να ανοίξετε καινούργιο θέμα οπωσδήποτε.

SAAB

1. Μου μυρίζεται έμμεση αναγνώριση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.
2. Η Γερμανία θέλει αέριο και στην Τουρκία για να τροφοδοτήσει Mercedes/MTU.
3. Το αέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο.
4. Η Γερμανία αγοράζει αέριο από την Ρωσία. Άρα έχει φθηνότερη ενέργεια για τις βιομηχανίες της.
5. Η Ιταλία θέλει αέριο για να μην μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό οι βιομηχανίες της από τις Γερμανικές.
6. Η Γαλλία θέλει να αντικαταστίσει τα πεπαλαιομένα πυρηνικά της εργοστάσια με νέα. Χρειάζεται αέριο ως ενδιάμεση μορφή ενέργειας μέχρι την πλήρη λειτουργία των νέων εργοστασίων αλλά και ως εναλλακτική μορφή ενέργειας εάν κάτι πάει στραβά με την πυρηνική. Κυρίως όμως για να αντικαταστήσει με αέριο την βενζίνη και το πετρέλαιο στα εκατομύρια οχημάτων.
7. Οι Γερμανοί-Γάλλοι-Ιταλοί, χώρες που έχουν μεγάλες εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου, μάχονται για το ποιος θα έχει περισσότερους σταθμούς αερίου για ανεφοδιασμό αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα με αέριο είναι η μεγαλύτερη μελλοντική επιχείρηση στον κόσμο. Μόνο στην ΕΕ κυκλοφορούσαν 257 εκατ. αυτοκίνητα περίπου το 2018. Όταν όλα θα γίνουν αέριο όποιος έχει την μεγαλύτερη πίτα τροφοδοσίας καυσίμου θα ελέγχει και την οικονομία στην Ευρώπη. Όλοι λαμβάνουν θέση για το μέλλον, γι’ αυτό πχ η OPEL αγοράστηκε από όμιλο Γαλλικών συμφερόντων.
8. Αν συνεχιστεί αυτή η ανακατοσούρα η ΕΕ θα χωριστεί σε Γαλλική και Γερμανική. Αυτό μάλλον προείδε η υπερήφανη Αγγλία και αποχώρησε, μια που θα έμενε μόνη.
9. Σημειωτέον, μία πετρελαιοπηγή στην Λιβύη και μία στην Ρωσία, έχουν καθαρό πετρέλαιο. Δεν χρειάζεται διυλιστήριο. Μεγάλο πλεονέκτημα ως προς την τιμή του. Γι’ αυτό έχουν ανακατευθεί όσες πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορούν να ανακατευθούν και όχι μόνον.
Και βάλτε και άλλα τόσα και μέσα θα είμαστε όλοι.
Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε γιατί είναι εμπράκτως δεδομένη. Γνωρίζουν οι πάντες ότι όποτε αγριέψει κάποιος απέναντί μας δειλιάζουμε. Η πραγματοποίηση της ρήσης του Ανδρέα Κάλβου πλησιάζει επικίνδυνα και εις βάρος μας. “Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.
Όλοι λοιπόν ξέρουν ότι θα κάνουμε πίσω όταν μας φοβερίξει η Τουρκία. Τι να μας φωνάξουν να κάνουμε; Από λόγια καλοί ήμαστε, από πράξεις μηδέν. Έχουμε καταντήσει παρλαπίπες. Μόνο λόγια.
ΑΟΖ δεν ορίσαμε με την Κύπρο επάνω στην ΑΟΖ της Λιβύης άρα έμμεσα παραδεχόμαστε ότι το Διεθνές Δίκαιο χωλένει.
Πάμε τώρα και στις ένοπλες δυνάμεις για να δούμε πως μας έχουν δεμένους Γερμανοί και Τούρκοι.
Η καρδιά όλων των εξοπλισμών στρατού ξηράς και ναυτικού είναι mtu/mercedes.
Οι μηχανές των στρατιωτικών οχημάτων και των πολεμικών πλοίων και οχημάτων είναι mtu/mercedes.
Για όσους δεν κατάλαβαν τα ανταλλακτικά μας κατασκευάζονται στην Τουρκία.
Καλό;
Αναλογιστείτε σε μία σύρραξη πόσα ανταλλακτικά θα μας στείλουν οι Τούρκοι και θα καταλάβετε το μέγεθος της επικινδυνότητας.
Είμαστε όμως αμετανόητοι.
Καθόμαστε και συζητάμε για φρεγάτες Μπελαρά και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Γαλλία, απορρόντας γιατί η Γερμανία δεν κάνει κάτι.
Έννοια σας και έκανε.
Οι μηχανές των Μπελαρά θα είναι mtu/mercedes και κανείς δεν αντιδρά από την εξάρτηση της πολεμικής μηχανής της χώρας μας όχι πλέον από την Γερμανία, αλλά άμεσα από την Τουρκία.
Ακύρωση της αγοράς Μπελαρά εάν δεν αλλαχθεί η μηχανή και αγορά της VISBY new generation corvette.
Ακύρωση της αγοράς των χρεωστούμενων 2 υποβρυχίων και αγορά του Α 26.
Τα λόγια είναι αέρας εάν δεν συνοδεύονται από πράξεις.

nd301

I can’t blame Germany, what exactly would we bring to the table? I hate to say it but probably we are being perceived as a crying baby, sometimes cute, sometimes annoying but always not seriously taken into account.

Yannis

Πραγματι, αν και ο λογος ηταν κυριως οτι δεν ηθελε ο Ερντογαν, διοτι θα του χαλουσαμε τα σχεδια.

Yannis

Αυτο δειχνει (1) ποσο ειναι κοκκινο πανι για τον Ερντογαν ειναι η Ελλαδα (2) ποσο φοβικη ειναι η Μερκελ απεναντι στον Ερντογαν (λες και θα κινδυνευαν οι επενδυσεις της ) (3) ποσο βαθεια μπλεγμενη ειναι η Ελλαδα στην ιστορια αυτη τελικα, τοσο μπλεγμενη, που οι Γερμανοι δεν τολμουν να την καλεσουν, διοτι θα εβαζε βετο ο Ερντογαν.
Παντως, για να λεμε και του στραβου το δικιο, φταιμε και εμεις που εχουμε γινει το κοκκινο πανι. Μου θυμιζει την εποχη πριν απο την ειβολη στην Κυπρο. Μετα θα αναρωτιωμαστε τι λαθος ειχε γινει. Αλλα το λαθος γινεται εδω και πολλα χρονια. Ειναι αυτα που ελεγαν ο Κληριδης και ο Σημιτης για πολλα χρονια και κανεις δεν τους ακουγε.
Τωρα θα πρεπει να ζητηθουν εξηγησεις απο τη Γερμανικη διπλωματια , αλλα οχι δημοσια. Κρυφα, δια της διπλωματικης οδου. Διοτι μονο τοτε εχει σημασια. Τα δημοσια ειναι για εσωτερικη καταναλωση και εκει λεγονται πολλα που δε γινονται. Το ζητημα ειναι τι θα ειπωθει μεσα στα κλειστα γραφεια.
Το θεμα ειναι οτι αν λεμε οτι ειμαστε ετοιμοι να παμε σε πολεμο για την Τουρκια αν χρειαστει, πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να παμε σε πολεμο. Ειμαστε ετοιμοι; Ημασταν ετοιμοι το 1974;

Μιχάλης

Σκέψου πόσο γραμμένους μας έχουν οι Γερμανοί και το εδώ πολιτικό σύστημα συνεχίζει να τους προσκυνά.
Λογικό βέβαια όταν τους έχουν μαγκωμένους από παντού.
Σε διπλανό αμυντικό ιστολόγιο πάντως έχουν άλλες πληροφορίες για A.B & Tico.
Arleigh Burke δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς παραχώρηση και Ticonderoga δεν θέλει το Π.Ν !
Όπου δεν θέλει το Π.Ν βάλτε το δεν θέλει ο Μητσοτάκης και πετάει το μπαλάκι τάχα στο Π.Ν.
Πολιτική απόφαση καθαρά.
Θα πάρει λέει Belhara και δύο FREMM με ενοίκιο.
Με άλλα λόγια εξαγοράζει πολιτικό χρόνο και προστασία για να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά και καταδικάζει το Π.Ν και την αποτροπή της χώρας.
Η Π&Δ συνεχίζει να έχει πληροφορίες για παραχώρηση δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020;
Όχι τίποτα άλλο αλλά να δούμε και ποιος δουλεύει ποιον τόσο καιρό.
Το καρφί δεν πάει στην Πτήση άλλωστε εσάς αυτές τις “πληροφορίες” σας έδωσαν αυτές δώσατε.
Πάντως αν ισχύουν τα παραπάνω θα πρόκειται για μεγάλη απαξίωση για το κύρος της Π&Δ.
Τους πολιτικούς δεν τους βάζω καν στην εξίσωση γιατί είναι ήδη απαξιωμένοι στο μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων εκτός από τους κομματάρχες και τους Γκρούεζες που έχουν συμφέρον.

Tarkan

Interesting thing is BAE is there but not Greece.

Diogenis

Πρέπει να είμαστε σε εγρηγορση στο μέγιστο .Οι σύμμαχοι και φίλοι (αν έχεις τέτοιους φίλους ) μαγειρευουν και μοιραζουν συμφεροντα .Η κατάσταση θυμίζει αναλογικά καταστάσεις οπως το Κυπριακό προσπαθούν να μας κοιμίσουν – ρίξουν στα ίσια φίλοι και εχθροί για να μοιραστούν τον πλούτο μας .Μόνο η ομοψυχία και η αποφασιστικότητα ,σταθερότητα μας θα μας βοηθήσει. Που πρέπει να την διατρανώσουμε σε κάθε τόνο και σε κάθε χωρά και σε κάθε γείτονα .

Giannis

Κοινά συμφέροντα Τουρκίας Γερμανίας
1. αυτό που αναφέρθηκε με την ανταγωνιστικότητα της γερμανικης βιομηχανίας έναντι του νότου που θα έχει πρόσβαση στον eastmed
2. Προσφυγικό. η Γερμανία μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ανθρώπων ολόκληρης της Ευρώπης με τη μη αλλαγή της Δουβλίνο 2 και τη μη επιβολή συμμετοχής ανα χώρα σε ποσοστώσεις μεταναστών. Επίσης η φροντεξ φυλάει τα ελληνικά σύνορα με την Αλβανία, Σκοπια από την εκεί πλευρά των συνόρων. Αποτέλεσμα η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη γλυτώνει πολιτική πίεση και κόστος από τη μεταναστευτική πίεση και η Ελλάδα μετατρέπεται αργά ή γρήγορα σε buffer state με σγταδιακά να εισέρχεται λόγω πληθυσμαικής αλλοίωσης σε συνδυασμό με το δημογραφικό σε χώρα άμεσου επιρροής της Τουρκίας.
3. άλλο κοινό συμφέρον είναι ότι μετά από 100 χρόνια, επαναλαμβάνεται η ιστορία με την επένδυση στο project που προκάλεσε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σιδηροδρομική σύνδεση Βερολίνου Βαγδάτης μέσω Τουρκίας.
Προ μηνών εγκρίθηκε από τη Γερμανία το project 35 δις ευρώ, για εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής καθόλο το μήκος της τουρκικής επικράτειας από δυτικά προς τα ανατολικά στο route για Βαγδάτη.
Έτσι η γερμανική βιομηχανία θα έχει από Ρωσία φθηνή ενέργεια και μέσω Τουρκίας φθηνές πρώτες ύλες μειώνοντας και τους χρόνους παραλαβής.
https://www.spiegel.de/international/europe/germany-supports-major-project-in-turkey-a-1227358.html
https://www.dw.com/en/rail-project-fosters-german-turkish-realignment/av-45658162

cep0

η χώρα μας απλά πρέπει να διαμηνύσει ότι η εφαρμογή της Τουρκο-Λυβικής συμφωνίας -μια συμφωνία που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας (που εκπορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο) αλλά αρνείται και οποιοδήποτε δικαίωμα στην Ελλάδα- είναι πράξη πολέμου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως αντάλλαγμα σε οποιαδήποτε συμφωνία… εάν θέλαμε να φανούμε χρήσιμοι, σε μια οποιαδήποτε μελλοντική και βιώσιμη συμφωνία για το μέλλον της Λιβύης, εγώ θα πρότεινα να “προσθέσουμε” έναν αγωγό -στον μελλοντικό EastMed- με αφετηρία την Κυρηναϊκή και απορώ πως δεν έχει προταθεί κάτι ανάλογο

Μιχάλης

Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια οικονομική ένωση για να κερδίζουν μονίμως μόνο οι Γερμανοί.
Ο αγωγός EastMend εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρώπης μειώνει την εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο ενώ δύο μέλη της Ευρώπης (Κύπρος τώρα και Ελλάδα στο άμεσο μέλλον) θα τροφοδοτούν τον αγωγό με δικός τους αέριο μεταξύ των άλλων.
Παρόλα αυτά η Γερμανία διαλέγει το αντίπαλο στρατόπεδο και στηρίζει Τουρκία και τα συμφέροντα της αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστα τα μέλη της.
Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνει για να καταλάβουν εδώ πως ήρθε η ώρα η Γερμανία να μπει σε μαύρη λίστα και οι όποιες συμμαχίες να γίνουν με άλλες χώρες;
Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της Ελλάδας και ούτε θα γίνει.
Ας ξυπνήσει επιτέλους το εδώ πολιτικό προσωπικό.
Εκτός και αν τους έχουν τόσο μαγκωμένους και ουσιαστικά είναι πιόνια τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν σε διορθώσεις ακόμα και με μεγάλο κόστος για τους ίδιους.
Η Ελλάδα δεν είναι το τσιφλίκι κανενός.

rrrrrrr

Όχι ρε παιδιά, δηλαδή τι, μου λέτε ότι πρέπει να πουλήσω τη μπέμπα και να πάρω Τογιότα?

Tango.Alpha

Lexus ή Alpha αν πραγματικά γνωρίζετε από αυτοκίνηση… Η πολυτέλεια του Lexus είναι αξεπέραστη και η Alpha σε ελιγμούς είναι το F-35 των δρόμων.

evo_ii

Alfa, αν μου επιτρέπετε, εκ του Anonima Lombarda Fabbrica (di) Automobili, όχι Alpha…

KaizerAmstelVonLagerS

Καλα κανει η Πτηση και δεν θελει να γινουν πολιτικα σχολια.Καλα κανει και βαζει στο καδρο μονο το θεμα του φυσικου αεριου.Ομως δεν ειναι μονο αυτο.Ειναι πολλα περισσοτερα και η συζητηση θα γινοταν αμειγως πολιτικη-γεωστρατηγικη.
Διαπιστωσεις:
1)First they carved up Czechoslovakia…then they carved up Poland.
2)Ειναι το δευτερο ισχυρο χαστουκι στον τομεα της εικονας-επικοινωνιας που δεχεται η υπαρχουσα κυβερνηση και σε συντομο χρονικο διαστημα.
3)Οι Ελληνες πολιτικοι ειναι ικανοτατοι στην δημιουργια εικονας στο εσωτερικο αλλα παντελως ανικανοι στο εξωτερικο.
4)Η Ελληνικη κοινωνια ειναι επιεικως δεκτικη στην κατευθυνομενη πληροφορηση.Πρωτο θεμα στα ΜΜΕ δεν ειναι η συναντηση…αλλα οι τσιμεντολιθοι στα ΜΑΤ.Οσα ασχολουνται προσπαθουν να δικαιολογησουν την απουσια με απιθανους τροπους.
5)Το Ισραηλ μπορει να μην συμμετεχει ως παρουσια…αλλα συμμετεχει.
Το μεγαλητερο δωρο που μας εκαναν οι Αγγλοι ειναι το Brexit. Συντομα η Ελλαδα θα κλιθει να αποφασισει παλι αν ανοικει στις χερσαιες η στις ναυτικες δυναμεις.
Μετρα πιεσης η τιμωριας θα μπορουσαν να ληφθουν εναντιων των Γερμανων.Αποκλεισμος της Γερμανικης εταιριας απο τις τορπιλες για αρχη.Κατι τετοιο δεν θα γινει.Δεν υπαρχουν ουτε τα στομαχια,ουτε το πολιτικο-στρατιωτικο αναστημα,ουτε ο αυτοσεβασμος.Αντιθετως υπαρχει ενα μιντιακο κατεστημενο που θα στηριξει την επιλογη και που ειναι ευκολο να χρησιμοποιηθει για να σιωπησει το θεμα,τις αντιρρησεις καθως και να προωθησει και αλλα Γερμανικα συμφεροντα.
Οτι δεν καταφερε η Γερμανια στην Ευρωπη με δυο πολεμους το καταφερε με την Ε.Ε.Οτι δεν καταφερε με την Unternehmen Barbarossa το καταφερε με τους αγωγους φυσικου αεριου.Και Barbarossa λεγοταν εκτος απο τον Γερμανο αυτοκρατορα…και ο Οθωμανος ναυαρχος.

Consigliere_

αμα ολα τα γερμανικα εργοστασια στην φασονοχωρα ηταν στοχοποιημενα με πυραυλους εγχωριας παραγωγης και η πιθανοτητα να μετατραπουν σε μπαζα αυξημενη, σιγουρα θα μας καλουσαν μονοι τους.
Αλλα οταν η πολιτικη ελιτ ειναι ευθεια διαπλεκομενη με τα γερμανικα συμφεροντα εδω και 80 χρονια αυτο ειναι αδυνατο να γινει

Neilos

Μετά και το Μνημόνιο των Πρεσπών κανείς δεν ρωτά την Ελλάδα για το οτιδήποτε!
Δεν χρειάζεται άλλωστε. Αναμετρηθήκαμε με την δική μας ιστορία και βρεθήκαμε λιποβαρής.
Όσοι σωστά προέβλεπαν οτι οι Πρέσπες δεν «κλείνουν» κανένα θέμα αλλά τουναντίον θα τα ανοίξουν ΟΛΑ αφού στέλνουν στο διεθνή φιλικό περίγυρο πανηγυρικό μήνυμα αβυσσαλέας ιστορικής ασυνέχειας και εθνικής ανυπαρξίας, καθημερινά δικαιώνονται.
Με ευκολία απέσπασαν οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ την Μακεδονική πολιτισμική ιδιότητα και την απέδωσαν στο ΣερβοΑλβανοΒουλγαροΤσιγγάνικο συνονθύλευμα των Σκοπιανών.
Τι αντάλλαγμα έλαβε η Ελλάδα, αν υπάρχει κατάλληλο αντίτιμο για μια τέτοια υπαρξιακή υποχώρηση;
Με την ίδια ευκολία οι ΗΠΑ χωροθέτησαν τρεις νέες βάσεις χωρίς να τεθεί κανένα θέμα δημόσιας διαβούλευσης και κυρίως χωρίς να δώσουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αντάλλαγμα.
Με την ίδια ευκολία η Τουρκία τράβηξε δυο χαρακιές στο χάρτη τραβώντας σύνορα και ΑΟΖ κατ’ ευθείαν με την πολύπαθη Λιβύη και εξαϋλώνοντας το 1/5 της θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, πράξη πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά.
Με τη ίδια ευκολία καταθέτει χάρτες επι χαρτών με τις απαιτήσεις της στον ΟΗΕ όπου η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ούτε ζωγραφιά σε χαρτοπετσέτα.
Με την ίδια ευκολία ένα χρόνο πριν είχε προσαρτήσει τα Ίμια.
Με την ίδια ευκολία μπαινοβγαίνει στην Κυπριακη ΑΟΖ κρατώντας σε ομηρία ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Με ευκολία ξαποστέλνει καραβιές λαθρεποίκων ιδρύοντας μια μουσουλμανική κωμόπολη κάθε βδομάδα στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Και στο ζήτημα της Λιβύης όπως και σε όλα τα μείζονα όπως το μεταναστευτικό ΚΑΙ η παρούσα κυβέρνηση πιάνετε παντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τον χείμαρρο των εξελίξεων που δρομολογεί καθημερινά η τουρκική ηγεσία είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργειών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όχι μόνο θέμα δημογραφικής, παραγωγικής και οικονομικής απίσχνασης αλλά πρωτίστως πνευματικής. Δεν διαθέτει το πολιτικό δυναμικό της χώρας ούτε την γεωστρατηγική νοημοσύνη, ούτε το φρόνημα αλλά ούτε και τις δομές για να αντιπαρατεθεί με το βουλιμικό και υπερκινητικό σύστημα που λέγεται Τουρκία.
Έτσι με ευκολία αφήνει η Γερμανία την Ελλάδα μακρινό θεατή της διάσκεψης άλλωστε τα συμφεροντά της θα εκπροσωπηθούν από την ηγέτιδα της ΕΕ όπως αλαζονικά δήλωσε το γερμανικό ΥπΕξ. Φροντίζουν άλλοι για εμάς δίχως εμάς…
Παρά την προσχηματική αισιοδοξία για την έξοδο από τα μνημόνια ουσιαστικά το πραγματικό μαρτύριο ίσως τώρα να ξεκινάει. Όσα ζήσαμε τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν απλά το ορεκτικό που νομοτελειακά μας οδήγησαν σε μια κατάσταση χρόνιας οριακής ανυπαρξίας την οποία έχουμε πια συνηθίσει. Ένα κράτος ζόμπι που εκκαθαρίζεται εν λειτουργία για έντεκα συναπτά έτη απεκδυόμενο από τα τιμαλφή του. Απλά μέχρι τώρα το γδύσιμο αφορούσε ιδιωτικά/δημόσια περιουσιακά στοιχεία τώρα μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της ελληνικής κατάρρευσης και το γδύσιμο απλώνεται και στο χωρικό πεδίο.
Μια Ελλάδα που με αποκορύφωμα το 3ο Μνημόνιο θεσμοποίησε για τα επόμενα 100 χρόνια την αποικιακή της υπόσταση επιστρέφοντας στο μακρινό 1897 δεν μπορεί να έχει λόγο σε θέματα μείζονων γεωπολιτικών ισορροπιών και ενεργειακής ασφάλειας ούτε καν σε διενέξεις που αφορούν εναγωνίως την δική της ασφάλεια. Η κουβέντα αφορά τα Άλφα αρσενικά της γειτονιάς που για ξεκάρφωμα φώναξαν και το Κονγκό.

teo

Η άποψη οτι το Βερολίνο υπερασπίζεται στην περιοχή τα συμφέροντα του είναι λάθος. Αυτή είναι μια πιο Αγγλο-Σαξώνικη προσέγγιση των διεθνών σχέσεων. Το Βερολίνο υπερασπίζεται στην περιοχή τους ιστορικούς του συμμάχους. Αρχισε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ακολουθεί η απόπειρα διάλυσης της Ελλάδας , οικονομική και γεωγραφική.
Μέσα σε όλα τα άλλα δυστυχώς έχουμε ενα πολιτικό σύστημα που ξεπλύνε τις αμαρτίες του και οι ανθρωποι που ξέπλυναν αυτές τις αμαρτίες βρίσκονται στο Βερολίνο. Αυτο μας κάνει αιχμάλωτους..

MPAMPIS

……γιατι θα είμασταν μαζί με την Αίγυπτο με το μέρος του χαφταρ……να αρνηθεί να πάει αν δεν παρίσταται και η Ελλάδα……..

Chris Ain.

Η Ρωσία σε συνεργασία με την Γερμανία (Σρέντερ) έχει περικυκλωσει ενεργειακά την Ευρώπη. Οι δύο αυτές χώρες θα κάνουν τα πάντα ώστε να μην δημιουργηθεί ο east med και χρήσιμο εργαλείο για να το επιτύχουν είναι η Τουρκία.
Το πρόβλημα είναι οτι ενώ όλες οι χώρες λειτουργούν με βάση τα συμφέροντά τους! Για την Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο! Και η απόδειξη είναι το μεταναστευτικό. Ένα μεταναστευτικό που διόγκωσε η Καγκελάριος Μέρκελ προσκαλώντας όλους αυτούς να πάνε στην χώρα της, μέχρι που αρχίσανε τα προβλήματα. Δεν υπάρχει λόγος η χώρα μας να προστατέυει αυτήν την στιγμή τα γερμανικά συμφέροντα στο μεταναστευτικό. Αφού σφραγίσει τα ανατολικά σύνορα, να υιοθετήσει την πολιτική της Τουρκίας και να ανοίξει την στρόφιγγα στο Ιόνιο ώστε να φύγουθν όλοι όσοι έχουν εγκλωβιστεί.

Giannis

Τα συμφεροντα της Ελλαδας, δεν μπορουν να συμβαδιζουν με αυτα της Γερμανιας.Το αντιληφθηκε ακομα και ο Μεταξας που ειχε ιδεολογικη συγγενεια με τους Γερμανους τοτε.Εμεις εχουμε παραχωρησει και τα κλειδια του σπιτιου μας στο Βερολινο. Ο θεος να βαλει το χερι του σε περιπτωση γενικευμενης συρραξης στη περιοχη μας. Οι συνεπειες του να ειχαμε αποχωρησει συντεταγμενα απο την ΟΝΕ, θα φανταζουν απλος περιπατος σε σχεση με τις απωλειες ακομα και εθνικου εδαφους που μπορει να υποστουμε βρισκομενοι στη λαθος πλευρα ανημποροι καιαβουλοι ως εθνος.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά

Related News

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...

Νέα συντριβή μαχητικού MiG-21 στην Ινδία

Ινδικό μαχητικό MiG-21 Bison κατέπεσε πριν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.https://twitter.com/IAF_MCC/status/1346485477604429824Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, το περιστατικό έγινε κοντά στο...