- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;

- Advertisement -

 

Ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V ήταν μια πραγματική κίνηση ματ σε ότι αφορά την ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο. Έχουμε γράψει πάρα πολλά για τον εκσυγχρονισμό, και έχουμε καλύψει κάθε πτυχή αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης. Με λίγα λόγια, έχουμε τονίσει το πόσο σημαντικό είναι η εισαγωγή ενός υπερσύγχρονου μαχητικού ουσιαστικά 4,75 γενιάς στο ελληνικό οπλοστάσιο. Και μάλιστα σε καθόλου ευκαταφρόνητους αριθμούς, καθώς 85 F-16V θα φέρουν την ελληνική αεροπορία σε νέα εποχή.
Το F-16V δεν έχει ουδεμία σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του F-16, ούτε καν με το Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αν και τα δυο φέρουν ραντάρ AESA, εντούτοις το APG-83 SABR είναι περισσότερο APG-81 (F-35) παρά οτιδήποτε άλλο. Και οι δυνατότητές του είναι τέτοιες που η USAF σκέφτεται πολύ σοβαρά να αντικαταστήσει τα F-15C/D σε ρόλους αεράμυνας με F-16C/D με AESA.

Τοποθέτηση AN/APG-83 σε F-16C, photo: Bobbi Zapka

Το πόσο σημαντικό είναι το AESA για το F-16V το έχουμε αναλύσει σε πολύ πρόσφατο άρθρο, και δεν θα σας κουράσουμε περισσότερο. Για όσους δεν διάβασαν το εν λόγω άρθρο, απλά ας το διαβάσουν εδώ.

Γιατί το AESA στα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V είναι εκ των ων ουκ άνευ;


Σε αντίστοιχο άρθρο, εξηγήσαμε γιατί δεν υπάρχει λογική πίσω από την τοποθέτηση ραντάρ AESA τύπου APG-83 SABR  στα τουρκικά F-16C/D Block 50+Adv. Ουσιαστικά τα F-16 της Τουρκίας μόλις ολοκλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό τους σε Block 50+Adv, και νεώτερος εκσυγχρονισμός σε Block 70 θα σήμαινε ότι τα F-16 τους σε κύκλο ζωής θα τους κόστιζαν ακριβότερα από F-15E, ενώ φυσικά δεν θα έπαιρναν ποτέ πίσω την επένδυσή τους.

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);


Σε κάθε περίπτωση, απλά η τοποθέτηση ενός ραντάρ AESA,  δεν αναβαθμίζει το αεροσκάφος, απλά βελτιώνει έναν από τους πολλούς αισθητήρες συλλογής δεδομένων που έχει. Πριν πούμε περισσότερα, θα σας θέσουμε μια πολύ απλή ερώτηση. Αν, λέμε αν, δημιουργηθεί μια νέα τεχνολογία, ένας ας πούμε νέος αλγόριθμος, που μπει στα ραντάρ Μπάντας Χ, και κάνει το F-35 ορατό σε μεγάλη απόσταση, αυτό θα σημαίνει και το τέλος του F-35; Θα το αφήσει έναν απλό και ταπεινό κουβά, που δεν θα έχει περισσότερες δυνατότητες από ένα F-5E; Για τα ελληνικά καφενεία ναι. Για τον υπόλοιπο πλανήτη, όχι. Εξηγούμαστε.

Έχει πολλές φορές ειπωθεί πως η stealth ικανότητα του F-35 είναι ένα από τα πολλά προσόντα του. Πολλοί θεωρούν πως είναι μια από τις λιγότερες σημαντικές (!), και μάλιστα μιλούν για το ποια είναι η πιο σημαντική. Είναι η δυνατότητα fusion πληροφοριών που έχει, η ικανότητα δηλαδή να επεξεργάζεται πληροφορίες από όλους τους αισθητήρες, και να τις παρουσιάζει  με έναν μοναδικό τρόπο στον πιλότο, ή να τις μεταδίδει όπου χρειάζεται αυτοματοποιημένα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει τα F-22 στη Μέση Ανατολή, όχι γιατί φοβούνται τα Su-35S των Ρώσων, αλλά γιατί το F-22 διατηρεί αντίστοιχες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, ανάλογες με το F-35. Έχουμε ήδη γράψει για το τι δουλειά κάνουν τα F-22 στη Συρία και στο Ιράκ, την στιγμή που άλλοι κάνουν την “βρώμικη” δουλειά.

ΗΠΑ vs ISIS: Tα F-15E και τα A-10 «βγάζουν το φίδι από την τρύπα»


Φυσικά για να μην κοροϊδευόμαστε, το ίδιο προφανώς έχουν κάνει και οι Ρώσοι στο Su-57, και αυτός είναι από τους πλέον πιθανούς λόγους μεταφοράς του αεροσκάφους στη Συρία.

Su-57 vs F-22/F-35 πάνω από τη Συρία. Μήπως η ικανότητα Stealth δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα;


Από τα σχόλια αισθανόμαστε πως δεν υπάρχει κατανόηση του πόσο σημαντικής είναι αυτή η δυνατότητα στο πεδίο της μάχης. Το F-35A, έχει ένα εξαιρετικό ραντάρ, αισθητήρα IRST, κάμερες περιμετρικά του αεροσκάφους, MADL μεταφοράς δεδομένων, σύστημα ECM/ESM. Ουσιαστικά, ότι συμβαίνει γύρω στο αεροσκάφος, αυτό το αντιλαμβάνεται το F-35A με τον Α ή τον Β τρόπο. Το θέμα όμως είναι πως η πληροφορία αυτή περνά στον πιλότο. Ο τελευταίος έχει να πετάξει ένα αεροσκάφος, να στοχεύσει τα όπλα, να κάνει επιλογές, να πολεμήσει. Αν κάθεται να κοιτάει έναν-έναν τους αισθητήρες, τότε “κλάφτα” (και το αεροσκάφος κι αυτόν).
Αντίστοιχα συμβαίνει και στο F-16V. O χειριστής θα έχει στην διάθεσή του μια τακτική εικόνα από το ραντάρ απείρως ανώτερη από το AN/APG-68v9.  To AESA  μπορεί να δίνει ταυτόχρονα εικόνα στον αέρα και το έδαφος, δεδομένα τέτοιου όγκου που θέλει ώρες να τα κοιτά ο χειριστής για να βγάλει άκρη. Οι περισσότεροι κοιτούν τις ακτίνες αποκάλυψης SABR και APG-68v9 και λένε “σιγά την βελτίωση”. Δεν είναι εκεί η βελτίωση κυρίες και κύριοι αναγνώστες μας, είναι στην ποσότητα και ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνει ένα ραντάρ.

O εκσυγχρονισμός των F-16 σε F-16V σε ένα διάγραμμα

Για παράδειγμα, ένα F-16V με αποστολή να πλήξει μια πυροβολαρχία Yildirim κάπου στην εχθρική ενδοχώρα, ενώ βρίσκεται πάνω από τα τελευταία νησιά, θα βλέπει φυσικά με το SABR που βρίσκεται η πυροβολαρχία, θα βλέπει τα εχθρικά F-16 (που δεν είναι στατικά, είναι τρισδιάστατα διανύσματα με τυχαία συμπεριφορά), θα βλέπει την εχθρική αεράμυνα (παράλληλα το ραντάρ μπορεί να κάνει τα πάντα), τον εχθρικό και φιλικό στόλο, μια αεραπόβαση ελικοπτέρων, φουσκωτά που καταλαμβάνουν βραχονησίδα, καλυμμένες πυραυλακάτους, μετακινήσεις στρατευμάτων, εκτοξεύσεις πυραύλων κοκ. Θα μπορεί στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που περνά πάνω πχ από την Λέσβο να τα συνειδητοποιήσει όλα αυτά και να κάνει κάτι; Όχι βέβαια, ακόμη και υπεράνθρωπος να ήταν, δεν θα τα κατάφερνε!
Φτάνουμε λοιπόν στο σημαντικότερο κομμάτι, αυτό που θέλει να εξηγήσει το άρθρο. Τo F-16V θα έχει όπως και το F-35A πολλούς αισθητήρες. Ένα υπερσύγχρονο AESA, ECM/ESM, δεδομένα από LANTIRN (παλιό αλλά ψηφιακό) ή SNIPER (αν όλα πάνε καλά), και γιατί όχι, LEGION POD. Τα δεδομένα από αυτά τα συστήματα θα επεξεργάζονται από τον πραγματικά προηγμένο υπολογιστή της Raytheon, MMC (Modular Mission Computer), και είναι αυτός που τελικά κάνει την διαφορά, και το αεροσκάφος 4,75 γενιάς (ή έστω 4,5+ γιατί κάποιοι θα μειδιάσουν). Όλα αυτά θα φτάνουν στον χειριστή επεξεργασμένα, και ο τελευταίος θα ξέρει τι είναι άμεσης ανάγκης δράσης, τους κινδύνους για εκείνον ή τους wingmen που πετούν λίγα μίλια νοτιότερα ή βορειότερα, ενώ η επεξεργασμένη πληροφορία θα μεταδίδεται αυτόματα με το προηγμένο Link 16 εκεί που πρέπει. Και θα είναι στην ΑΣΔΕΝ για τα φουσκωτά, στο πυροβολικό για τα ελικόπτερα, στο Στόλο για τις φρεγάτες κοκ.
Ο ίδιος ο πιλότος θα έχει μια εξαιρετική εικόνα χάρη στην τεραστίων διαστάσεων (6 Χ 8 ίντσες) κεντρική οθόνη (non touch), ενώ οι άλλες δυο θα συμπληρώνουν την εικόνα. Θα ήταν καλύτερα να είχε μια τεράστια ενιαία, σαν αυτή που έχει το F-35A ή το Super Hornet Block III, αλλά το πιλοτήριο του F-16 ήταν ανέκαθεν “ζωρισμένο”. Η τοποθέτηση της 6Χ8 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει.

Αν τώρα βάζαμε σε ένα F-16C/D Block52+/+Adv ραντάρ AESA ή απλά του “κοτσάραμε” ένα  Legion Pod γιατί στο καφενείο ακούσαμε πως “πιάνει” τα “αναθεματισμένα” τα Φου-35, τότε απλά θα είχαμε πετάξει τα λίγα λεφτά μας. Το Block 52+Adv έχει έναν εξαιρετικό υπολογιστή, αλλά για να κάνει αυτά που σχεδιάστηκε να κάνει πριν 15 ή 20 χρόνια. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, και στο hardware, αλλά και στο software. Φυσικά το F-16V δεν είναι F-35A, αλλά είναι η κοντινότερη εναλλακτική σε αυτό στον τομέα που αναφέρουμε.
Τώρα, καθώς η αναβάθμιση ενός μαχητικού σε κάτι τόσο προηγμένο όπως το F-16 Block 70/72 απαιτεί μεγάλη επένδυση, η επιλογή της ΠΑ να εκσυγχρονίσει τα πιο σύγχρονα μαχητικά της σε F-16V ήταν η καλύτερη δυνατή με δεδομένα τα περιορισμένα οικονομικά της χώρας. Τα παλαιότερα Block 50, που είχαν ούτως ή άλλως αρκετές ώρες πτήσης δεν ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος, ενώ για τα Block 30 δεν το συζητάμε καν. Το κόστος θα ήταν τόσο μεγάλο, όσο ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000EGM/BGM σε Mk3.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM


Κοινώς, αν μέναμε σε επίπεδο F-16 Block 52+Adv, τίποτε από όσα μπορεί να μας προσφέρει ένα ψηφιακό F-16V δεν θα είχαμε ποτέ διαθέσιμο. Μένοντας σε επίπεδο B52+Adv δεν είχαμε κάτι να αντιπαρατεθεί με τα αεροσκάφη της ΤΗΚ. Οι Τούρκοι έχουν 200+ μαχητικά σε αυτό το επίπεδο, εμείς πόσα θα είχαμε; 85; ή έστω 123; so, what; Δεν θα άλλαξε τίποτα, θα είμασταν πάντα ένα βήμα πίσω.
Τελειώνοντας, θα πούμε για μια ακόμη φορά πως το “κλειδί” της αναβάθμισης είναι ο προηγμένος υπολογιστής MMC, όχι ίσως τόσο το ραντάρ AESA, κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο. Πριν προτρέξουν να πουν κάποιοι “ωραία, ας βάζαμε MMC στα Β52+/+Adv, θα σας θυμίσουμε μια γελοιογραφία που ο πιτσιρικάς ζητά από την γιαγιά του να του πει πως βάζουν εφαρμογές στο κλασικό τηλέφωνο τοίχου. Για κάτι τέτοιο μιλάμε.
Μάριος Δημητρίου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IoannisK
Γιάννης
2 years ago

Επειδή είμαι και λίγο άπιστος …Γιάννης και δεν πιστεύω αν δεν δω το πρώτο F-16 να πετάει με Ελληνικά εθνόσημα,
αν και πολύ νωρίς, έχουμε κάτι νεότερο για το πρόγραμμα (γιατί κάτι ακούστηκε τελευταία για τις αμυντικές δαπάνες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση περί αναγκαιότητας και ελέγχου συμβάσεων …και δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου).
Αφήστε που ορισμένοι μιλάνε …για Ιρανοποίηση της Τουρκίας και ετοιμάζονται …να καταργήσουν τις ένοπλες δυνάμεις ως μη αναγκαίες (που ακόμα και να γίνει τότε είναι που θα πρέπει να εξοπλιζόμαστε).

NIKOS
NIKOS (@nikos)
2 years ago

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΤΟΥΝ 100 F-16V …ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ 40 ΜΙΡΑΖ 2000-5ΜΚ2 …Κ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΑ F-16 ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΘΑ ΒΑΖΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠ ΤΑ F-16 ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΑΜΕ…ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ….

Spyros
Σπύρος
2 years ago

Ποιά έκδοση MMC έχουν τα F-16V και ποιά τα F-16blk50/52+Adv;

ariseagle
Member
ariseagle (@ariseagle)
2 years ago
Reply to  Σπύρος

Τα F-16V θα έχουν τον MMC-7000AH, τα blk52+ έχουν MMC-5000 και τα advanced έχουν MMC 7000.

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  ariseagle

Μερσί.
Επόμενη ερώτηση: τι διαφορά έχει ο MMC-7000 απο τον MMC-7000AH και ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ; Αλλάζεται ολόκληρος ο υπολογιστής (με αντίστοιχο κόστος) ή αλλάζονται/προστίθενται μόνον κάποιο/α επιμέρους τμήμα/τα;
Για να βοηθήσω, θυμίζω πως MMC = Modular Mission Computer, όπου Modular = Σπονδυλωτός, αποτελούμενος από εναλλάξιμα τμήματα.
Τα παραπάνω τα γράφω σχετικά με αυτό το σχόλιο του άρθρου:
“Πριν προτρέξουν να πουν κάποιοι «ωραία, ας βάζαμε MMC στα Β52+/+Adv, θα σας θυμίσουμε μια γελοιογραφία που ο πιτσιρικάς ζητά από την γιαγιά του να του πει πως βάζουν εφαρμογές στο κλασικό τηλέφωνο τοίχου. Για κάτι τέτοιο μιλάμε.”
Χωρίς παρεξήγηση, πιστεύω πως αυτό είναι ακραία υπερβολικό, αν μιλάμε ειδικά για τα Adv. Για τα 50 ναι, αν και έχουν και αυτά παλαιότερο MMC. Για τα 30άρια θα ήταν κουτί ως περιγραφή. Ως προς τα 52+Adv, δεν νομίζω πως το κόστος και η διαδικασία είναι τόσο δύσκολη ή ακριβή, ίσα-ίσα, το κόστος της αναβάθμισης των Adv σε V είναι σημαντικά φθινότερο απο το όποιο κόστος αναβάθμισης των Blk50, επειδή ο MMC των πρώτων είναι τόσο κοντινός σε αυτόν των V.

Neilos
2 years ago

Ωραία και απολύτως αναγκαία η αναβάθμιση όπως αναλύει ο συντακτης του κειμένου και κανείς δε αμφιβάλει για τα ωφέλη της. Κάνουμε όμως σαν να έχουμε τα Viper ήδη στο τσεπάκι σαν να τα βλέπουμε έτοιμα να τροχοδρομούν στην Ανδραβίδα ή όπου αλλού.
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι οτι θα χρειαστούμε μια δεκαετία γεμάτη γεμάτη μέχρι να είναι όλα πλήρως επιχειρησιακά και γυαλισμένα…
Με όρους γεωπολιτικής όμως μια δεκαετία φαντάζει αιώνας ολόκληρος…
Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το πανηγύρι των τουρκικών εκλογών τον άλλο μήνα το πάρτι στο Αιγαίο θα ξαναρχίσει, και σύμφωνα με αναλυτές πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση. Να δω πως θα αποσύρουμαι του χρόνου ή του παραχρόνου, αν είμαστε καλά, δέκα αεροσκάφη από την ενεργό δράση…

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago
Reply to  zikacab

”… Να δω πως θα αποσύρουμαι του χρόνου ή του παραχρόνου, αν είμαστε καλά, δέκα αεροσκάφη από την ενεργό δράση…”
Eδω καποιοι πανε να μας πεισουν οτι οχι μονο θα κανουμε αυτο,αλλα θα στειλουμε ταυτοχρονα στην ΕΑΒ και καποια -50,βαζοντας την ιδια ωρα πωλητηριο στα -30….οτι να’ναι δηλαδη…

Akis
Akis (@akis)
2 years ago

Ποιες οι βασικές διαφορές ενός F-16Viper και ενός F-16 Block70/72 ;;;

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  akis

καμια .

Antonis_Loukas
Antonis Loukas
2 years ago

Ο MMC7000 των Adv. γιατί αλλάζει από MMC7000AH; Οι MMC5000 αν και εφόσον δεν αναβαθμίζονταν, το καταλαβαίνω, αλλά ποιος ο λόγος να ξοδεύονται λεφτά για υπολογιστές αποστολής που δεν έχουν κλείσει 10ετία; Τέλος, οι εμβέλειες που κοιτούν πολλοί και αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα AESA στα ε/φη, είναι συνάρτηση και των όπλων που αυτά θα φέρουν… Τα F-16, όσο και να φαντασιώνονται κάποιοι διάφορα, πρωτίστως θα έχουν ρόλους αεράμυνας. Εκεί, είναι αρκετά συζητήσιμο, το πόσο αξίζει οικονομικά, η τοποθέτηση AESA, όταν και με το υπάρχον ραντάρ, αξιοποιείς πλήρως τις επιδόσεις των AIM-120A/B/C…

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Οι MMC προφανώς αλλάζουν γιατί είναι απαραίτητοι για τη μέγιστη απόδοση των νέων συστημάτων. Δεδομένου ότι η αναβάθμιση, αν και μεγάλη, είναι σχετικά bare-bones και το κόστος τσιμπάει, αν μπορούσε να κοπεί κάτι πιθανότατα θα γινόταν.
Για τα AESA, πρέπει να πω ότι για το APG-68 η εμβέλεια αποκάλυψης για στόχο με RCS 5m^2 (που αν δε κάνω λάθος είναι αρκετά μεγαλύτερο του F-16) απ’όσα γνωρίζω είναι κάπου στα 100χλμ, πράγμα που με κάνει να αμφιβάλλω για το αν σε πραγματικές συνθήκες οι επιδόσεις του V9 είναι πραγματικά “άνετες”. Ακόμα κι αν δεν ήταν έτσι όμως τα πράγματα, δε μιλάμε για μια απλή βελτίωση της εμβέλειας. Μιλάμε για αυξημένη πιθανότητα αποκάλυψης στόχων σε μεγαλύτερο εύρος συνθηκών (δηλαδή πχ εκεί που το 68V9 θα έβλεπε λόγω Α ή Β λόγων το στόχο σε μικρότερη της αναμενόμενης απόσταση ή δε θα τον έβλεπε καν, το SABR θα τον δει από πιο μακρία), καλύτερη απόδοση σε περιβάλλον ECM (πιθανώς μέσω frequency hopping, που ευνοείται από κεραίες AESA), μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης και άρα υψηλότερες διαθεσιμότητες, καλύτερα και περισσότερα δεδομένα για την κατάσταση του πεδίου μάχης (τα οποία θα ωφελούν και τρίτους μέσω Link 16). Δηλαδή ένα ραντάρ που θα έχει εξαιρετικά ανώτερες επιδόσεις με κάθε μέτρο. Τέλος, δε θυμάμαι πρόσφατο πόλεμο που οποιοσδήποτε συμμετέχων περιόρισε την αεροπορία του στις καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών. Με την ίδια λογική, τζάμπα παίρνουμε όπλα A-G, και τζάμπα εκπαιδεύονται τα πληρώματα για A-G. Μόνο που τότε δε ξέρω ποιος μένει για (σοβαρό) A-G.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Antonis Loukas

βασικα αν θες να αξιοποιησεις καλυτερα τους αμρααμ εκτος απο νεο ρανταρ ( για να εχεις την υπεροχη στο ποσο γρηγορα θα αποκαλυψεις τον εχθρο ) θα πρεπει να εχεις και καλυτερες επιδοσεις ( μεγαλυτερη ταχυτητα μεγαλυτερο υψομετρο ) το φ16 ειναι ενα all around αεροσκαφος τα κανει ολα και σχετικα καλα . αν θες το κατι παραπανω στις επιδοσεις bvr και στην αεροπορικη υπεροχη τοτε οτι και να το κανεις το φ16 το ιδιο θα ειναι . πρεπει να πας σε αεροσκαφος που να εχει κατασκευαστει για αυτον τον λογο . φ15 – εφ2000 . ακομα και τωρα στην ελληνικη ΠΑ το καλυτερο αεροσκαφος φορεας ειναι το φ4 επειδη εχει το καλυτερο ρανταρ απο θεμα εμβελειας και τις καλυτερες επιδοσεις απο θεμα ταχυτητα και οροφης .

Shadowfax
Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago

μια και μιλαμε υποθετικα (αφου εχει κλεισει το θεμα φ16), μια σκεψη θα ηταν η εξης…
πουλας τα φ16 30, μιραζ 2000-5 μαζι με τα μη αναβαθμιζμενα σαν προικα, και γιατι οχι και τους σκαλπ μαζι…
κανεις διαγωνισμο για 60 νεα αεροπλανα… (ραφαλ, ταιφουν, φ18 κλπ)
θα μπορουσε η ελληνικη πλευρα παλι 60 viper να επιλεξει (καινουργια), με εκσυγρονισμο στην EAB (ως αντισταθμιστικα ωφεληματα συν οτι αλλο έδιναν) των φ16 που εχουμε σε 52+adv… αρα θα ειχαμε μονο 2 τυπους φ16 (123+60)
Θα υπηρχαν και προτασεις απο αλλες εταιριες, ειδικα για 60 αεροπλανα, οπως του βελγιου που εδωσαν πολλα για λιγοτερα αεροσκαφη, οποτε θα εξερευνουσες τις επιλογες που εχεις… παλι 2 τυπους θα ειχες… αν δεν πηγαινες σε viper και παλι θα μπορουσες να αναβάθμισεις τα φ16 σε 52+ adv με χαμηλοτερο κοστος…
αλλα ολα αυτα ειναι υποθετικα…

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago
Reply to  Shadowfax

Με οριζοντα ολοκληρωσης το 203………. φιλε μου…

NIKOS
NIKOS (@nikos)
2 years ago
Reply to  Shadowfax

εσυ τα πουλας …ποιος θα τα αγορασει ειναι το θεμα…αλλα κ να τα αγορασουν τα χρηματα ειναι ελαχιστα γοα νμα

Aias
Αίας
2 years ago

Η μόνη μου ένσταση είναι το γεγονός πως ο εκσυγχρονισμός δεν ξεκίνησε από τα 50αρια.
Συμφωνώ με το άρθρο πως η επιλογή των πιο νέων μαχητικών έγινε ως συγκερασμος οικονομικών και πρακτικών συνιστωσών.
Διαφωνώ πως είναι παλιά, τουλάχιστον τα πενηνταρια.
Για τα 30αρια θα συμφωνήσω πως δεν γίνονται viper αλλά θεωρώ και υπερβολική την απέλπιδα μανία πώλησης τους.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Αίας

δεν φτανουν τα λεφτα . η ΠΑ ηθελε αναβαθμιση των 50 και 52+ και τα 52Μ ως εχουν . η πολιτεια αποφασισε με γνωμονα το οικονομικο που εβγαινε πιο χαμηλα με αναβαθμιση των 52+ και 52Μ και αναβαθμιση σε δευτερο χρονο των 38 μπλοκ50 σε 50+ ή 50Μ . το συνολο παλι 123 αεροπλανα απλα στην πρωτη περιπτωση θα ειχαμε περισσοτερα viper ενω στην δευτερη θα εχουμε λιγοτερα αλλα γλιτωνουμε γενικα χρονο και χρημα . τωρα αν αναβαθμιστουν και τα μπλοκ30 δεν ξερω . αλλα δεν θα ηεθλα να πανε χαμενα αεροπλανα που αλλοι τα χρησιμοποιουν ακομα .

Jolly Rogers
Jolly Rogers
2 years ago

Πραγματικά χαίρομαι που το Π&Δ προσπαθεί και παρουσιάζει πάντα με επιχειρήματα και με τρόπο άκρως επαγγελματικό τις εναλλακτικές επιλογές. Αυτό που με στεναχωρεί είναι οτι μετά από πολλά άκρως επεξηγηματικά άρθρα που καταρρίπτουν τους μύθους και φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία περί F16V, F35 κλπ… μερικοί σχολιαστές επιμένουν να μην καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς καφενείου και πιάτσας ταξί. Τι να πω…

Uktena
Uktena (@uktena)
2 years ago
Reply to  Jolly Rogers

Ως Έλληνες υπερήφανοι απόγονοι των αρχαίων και μεγάλοι ψηφοφόροι των τελευταίων δεκαετιών όπου η χώρα διέπρεψε και συνεχίζει ακάθεκτη, πιστεύουμε ή πιο σωστά “γνωρίζουμε” καλύτερα από κάθε επαγγελματία στρατιωτικό ή ειδικούς του χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί διαβάσαμε ενα περιοδικό, ακούσαμε τον “κυρ Μανώλη” να μιλαει στο καφενειο που αυτος ξερει ή γιατι πολυ απλα ετσι γουσταρουμε. Εαν στην δύσμοιρη Ελλαδα μας επικρατούσε η λογική και η πρόνοια δεν θα ειμασταν εδώ που ειμαστε.
Πάλι καλά που η Π.Α. και οι άνθρωποί της γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τι πρέπει να γίνει και το κάνουν. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εμπιστευτούμε οπως κάνουμε τοσα χρόνια ή πολύ απλά να τους “ξεχάσουμε” όπως είχαμε κάνει τόσα χρόνια μέχρι που ανακαλύψαμε τα F-35 και τα 16V πριν σχεδον 1 χρονο.

dimitrov
Active Member
dimitrov (@dimitrov)
2 years ago
Reply to  Uktena

Ακριβώς έτσι όπως τα λέτε είναι αγαπητέ.
Αν τα τελευταία 40 χρόνια αφήναμε/αφήνανε τους στρατιωτικούς(κυρίως οι πολιτικοί) να κάνουν την δουλειά τους και βέβαια τους δίναμε/δίνανε ένα σταθερό προϋπολογισμό(όχι απαραίτητα υψηλό) να σχεδιάσουν …. ε τότε η άμυνα και συνεπακόλουθα η αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας θα ήταν σε ασύγκριτα καλύτερο επίπεδο.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι … θα πρέπει να τονίσω πως και οι (ανώτατοι) αξιωματικοί και οι απόστρατοι θα έπρεπε να προστατεύσουν τον κλάδο από πολιτικούς και άσχετους και να κόβουν το κάθε νταλαβέρι …..

Δικεφαλος
Δικεφαλος
2 years ago

Μπράβο όπως πάντα τέλειο άρθρο.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

“…ενώ βρίσκεται πάνω από τα τελευταία νησιά, θα βλέπει φυσικά με το SABR που βρίσκεται η πυροβολαρχία, θα βλέπει τα εχθρικά F-16 (που δεν είναι στατικά, είναι τρισδιάστατα διανύσματα με τυχαία συμπεριφορά), θα βλέπει την εχθρική αεράμυνα (παράλληλα το ραντάρ μπορεί να κάνει τα πάντα), τον εχθρικό και φιλικό στόλο, μια αεραπόβαση ελικοπτέρων, φουσκωτά που καταλαμβάνουν βραχονησίδα, καλυμμένες πυραυλακάτους, μετακινήσεις στρατευμάτων, εκτοξεύσεις πυραύλων κοκ……”.
Αυτό είναι το μαγικό της υπόθεσης: σηκώνοντας 2 οχιές θα έχεις πλήρη επίγνωση τακτικής κατάστασης από τη Ρόδο μέχρι την Ορεστιάδα: άρα και χαμηλότερο κόστος επιχειρησιακό, αφού θα απαιτούνται ολιγότερες έξοδοι αεροσκαφών για τον ίδιο σκοπό/αποτέλεσμα.

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago
Reply to  sotbak

Κανενα μαγικο αγαπητε. το ιδιο πραγμα γινοτανε ηδη και με τα ΑΣΕΠΕ.
Δεν ειναι αυτος ο κυριος λογος…

Tim
Tim (@tim)
2 years ago

Εξαιρετικό το άρθρο για μια ακόμη φορά .
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι για τι αεροπορία μιλάμε . Μιλάμε για αεροπορία με 85+25 μαχητικά (F16V+M2000Mk2) συν τα 50ρια μερικώς εκσυγχρονισμένα δηλ σύνολο 145 μαχητικά περίπου . Μάλλον οι αριθμοί δεν μας βγαίνουν καθόλου .
Σύντομα θα χρειαστεί ένα ακόμα μαχητικό πλην των ονειρωξεων για F35 που να βγάζει τη δουλειά.
Διώξιμο τα Μ2000 και ολοταχώς για Rafale. Τα Μ2000 είναι ένα νεκρό αεροπλάνο .

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  Tim

Νεκρό δεν το λες. Το μοναδικό χτυπητό μειονέκτημα των “-5” είναι η έλλειψη Link 16 ώστε να είναι πλήρως διασυνδεδεμένα με το δίκτυο αεράμυνας (που θα είναι τα F-16V). Ειδάλλως, έχουν εξαιρετικό σύστημα αυτοπροστασίας, πολύ καλό ραντάρ και φυσικά τους MICA-IR, SCALP.

phantomakis
phantomakis
2 years ago

Η αναβαθμιση ειναι επιβεβλημενη αλλα ο χρονος υλοποιησης ειναι το προβλημα. Αυτο που εχει ειπωθει για υλοποιηση σε βαθος δεκαετιας μονο σε αναβαθμιση δεν ταιριαζε και νομιζω οτι πλεον το να λειπουν περιπου 10 απο τα πιο συχρονα αεροπλανα το χρονο για αναβαθμιση δεν εινσι διολου ευκαταφρονητος αριθμος, δε πειραζει ομως τουλαχιστον θα αργησουν να αποσυρθουν τα f4…

GiannisKr
Γιάννης Μ.
2 years ago

Νομίζω δικινητήριο μαχητικό για την ΠΑ με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, δεν παίζει ακόμα και στο εγγύς μέλλον…Μακροπρόθεσμα (2050+) το βλέπουμε…

AlxPorto
Πορτοκάλης Αλέξανδρος
2 years ago

Θα συμφωνήσω με την σειρά μου για την αρτιότητα όλης της σειράς άρθρων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των F-16.
Αν και είναι (πολύ) νωρίς ακόμα, περιμένω να δω με τι θα “συμπληρωθεί” ο εκσυγχρονισμός αυτός και αναφέρομαι φυσικά σε συστήματα και όπλα. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε πρακτικές του παρελθόντος, γιατί ένα Viper με πχ LANTIRN και στην καλύτερη όπλα 20ετίας ίσως ακυρώσει μεγάλο ποσοστό της επένδυσης.
Εφόσον λοιπόν το πρόγραμμα εκκίνησε, αναμένονται οι επιπλέον ενέργειες που θα μεγιστοποιήσουν το εγχείρημα και θα προσφέρουν ένα πραγματικά σύγχρονο οπλικό σύστημα για τα επόμενα 20 χρόνια.

dimkam
dimkam
2 years ago

το μονο που δεν μας εχετε πει ακομη ειναι με ποιον τροπο θα αποκαλυπτουμε τα φ-35 για να τα καταριπτουν τα δικα μας εκσυγχρονισμενα[και σας εχω ρωτησει αρκετες φορες] δηλ κοινως αλλο ειν το βασικο μας προβλημα και συζηταμε για δευτερευοντα .θα γραψετε καποτε επιτελους πως θα αποκαλυπτουμε τα τουρκικα 35αρια? αν δεν εχετε συγκεκριμενη απαντηση πειτε το γιατι το βασικο μας προβλημα ειναι αυτο η εγκαιρη αποκαλυψη των τουρκικων ιπταμενων στελθ , εγω παντως περιμενω ….

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  dimkam

Δεν μας διαβάζετε, αυτό είναι προφανές. Κάντε μια αναζήτησή στα άρθρα

Konstantinos_Zikidis
Konstantinos Zikidis
2 years ago
Reply to  dimkam

Για να σας βοηθήσω:
26 Νοεμβρίου 2017: Υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι εντοπισμού αεροσκαφών stealth;
https://www.ptisidiastima.com/how-to-detect-stealth-aircraft/
Φεβρουάριος 19, 2018: Πως μπορεί να εντοπιστεί το F-35; Ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να εξετάσουμε;
https://www.ptisidiastima.com/tracking-f-35/#comment-65311
και βέβαια, τα F-35 δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα:
Μάιος 20, 2018: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;
https://www.ptisidiastima.com/if-turkish-f-35-never-arrive-this-will-not-solve-greek-defense-problem/

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  dimkam

Για να βρεθούν και να καταρριφθούν τα F-35, χρειάζονται επενδύσεις άλλου επιπέδου από αυτές των Viper. Αν “συζητάμε για δευτερεύοντα”, αυτό είναι γιατί δε μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο, παρά να προετοιμάσουμε εν μέρει τον υπάρχοντα στόλο για την ενσωμάτωσή του στο σύνολο των συστημάτων που θα αποκτηθούν στο μέλλον για την αντιμετώπιση της απειλής του F-35.

George
Trusted Member
George (@george)
2 years ago

Καταρχήν 123 F-16 Adv και 24 Μ-2000-5 δίνουν μια αναλογία α/ε πρώτης γραμμής με την Τουρκία 75% Είναι λίγο πολύ η αναλογία που προσπαθεί να κρατήσει η Ελλάδα σε όλη τη Μεταπολίτευση.
Οταν αυτή έπεφτε στο 50% είχαμε παρατράγουδα.
Προφανώς δεν βγαίναν τα λεφτά και ξεκινάμε εκσυγχρονισμό των νεώτερων F-16.
Αλλά μην λέμε ότι υπάρχει και επιχειρησιακή λογική στη συγκεκριμένη κίνηση!
Είναι ο ορισμός του ανορθολογισμού και επάξιος συνεχιστής της μεταπολιτευτικής ιστορίας των ΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση για να μην μιλάμε για ΠΑ μόνο 85 α/ε πρώτης γραμμής και μάλιστα under constuction επί μια δεκαετία και να ελπίζουμε ότι θα μας λυπηθούν οι γείτονες και δεν θα μας αρχίσουν στις γρήγορες, θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές κινήσεις.
Η μία είναι να αναβαθμιστούν τα 24 Μ-2000-5ΜκΙΙ σε ΜκΙΙΙ με link16, HMD αλλά και Meteor ελπίζοντας ότι αυτά περιλαμβάνει το νέο πρότυπο των ΗΑΕ
Η άλλη να αναβαθμιστούν τα 50άρια σε Adv και όχι μόνο αυτά αλλά και 15 άλλα που πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ και που θα παίξουν το ρόλο buffer μια και δεν μπορείς να έχεις το σύνολο της ΠΑ καθηλωμένο.
Τέλος με ότι μείνει από spares πρέπει να αναβαθμιστούν τα 30άρια σε Plus
Αυτή είναι μια ΠΑ 200 σύγχρονων α/ε και όχι σκιά του εαυτού της……

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  George

νομίζω για τα παραπάνω τα λεφτά δεν βγαίνουν και θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση για την αύξηση των κονδυλίων στην άμυνα. Υπάρχει όμως τέτοια περίπτωση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όποιο και να είναι;;;;; Νομίζω όχι, δεν έχουν αντιληφθεί το γεωπολιτικό διακύβευμα ……

George
Trusted Member
George (@george)
2 years ago
Reply to  sotbak

Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει με 0,27% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς χωρίς να φάει το κεφάλι της. Δεν είναι Λουξεμβούργο…..
Τώρα αν θα τρέχουν πριν ή μετά είναι μια άλλη ιστορία.

Spirit
Spirit
2 years ago

Πολύ λίγα τα χρήματα θα πάρεις ενώ θα χάσεις πολύτιμα μαχητικά. Ιδίως τα γαλλικά όπλα που προσφέρονται δύσκολα τα αποδεσμεύουν Αμερικάνοι…
Εγώ είμαι την άποψης τίποτα δεν περισσεύει, καλύτερα να έχω χαμηλές διαθεσιμότητες σε διάφορες περιόδους, παρά να μου λείπουν μαχητικά όταν τα χρειαζόμαστε. Συνεπώς νομίζω ότι τα Mirage είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για την ΠΑ ασχέτως αν τα απαξιώσαμε όχι βέβαια με αποκλειστική μας ευθύνη, έχουν και οι Γάλλοι τα θέματα τους.

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
2 years ago

θα ηθελα να κανω μια ερωτηση που μπορει να ειναι αφελης αλλα μια κ δεν ειμαι του “χωρου” δε παει στα κομματια… με δεδομενη την αναβαθμιση των f 16 δε θα μπορουσαμε να ζητησουμε πιστοποιηση καποιων ευρωπαικων οπλων ωστε να μην ειναι τα mirage οι μοναδικοι φορεις? εξαλλου οι ευρωπαιοι γενικα ειναι πιο ανοιχτοχερηδες στο να δωσουν πιο προηγμενους πυραυλους, απ οτι εχω καταλαβει τουλαχιστον

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Θα ήταν πολύ ακριβή η πιστοποίηση και επιπλέον αναίτια, τα τωρινά τους όπλα είναι μια χαρά, και γενικά ανώτερα των ευρωπαϊκών. Τα F-16 ήδη φέρουν τους ευρωπαϊκούς IRIS-T, και δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι άλλο.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

αν εχεις λεφτα και αν σε αφησουν οι ευρωπαιοι να πιστοποιησεις καποια καλα οπλικα συστηματα που εχεις ( εξοσετ – μικα – σκαλπ ) στο πιο διαδεδομενο δυτικο αεροσκαφος αυτην την στιγμη .

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

Βασικα πιο πολυ αναφερομουν στους scalp (κυριως) κ τους exocet μιας κ δε βλεπω προοπτικη για αναβαθμιση των mirage. Θα ηθελα να υπαρχει αλλη μια ικανη πλατφορμα γι αυτα τα οπλα αλλα δεν ειχα ιδεα οτι το κοστος θα ηταν τοσο μεγαλο. Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια

Promaxos
Promaxos (@promaxos)
2 years ago

Θα διαφωνήσω για το κόστος και την χρησιμότητα δομικής αναβάθμισης/επέκτασης ορίου πτήσης στα 50ρια και στα 30ρια. Σύμφωνα με δικό σας άρθρο άλλωστε, σε ένα τέτοιο πρόγραμμα των ΗΠΑ, όπου 300 F-16C/D της Αμερικανικής Αεροπορίας θα υποστούν εργασίες επέκτασης του δομικού βίου στις 12.000 ώρες πτήσης και θα καταστούν επιχειρησιακά μέχρι το μακρινό 2050 (το πρόγραμμα περιλαμβάνει τροποποιήσεις και αλλαγές στην άτρακτο, τις πτέρυγες και την καλύπτρα) θα κοστίσει $2,4 εκατ. ανά F-16 και οι εργασίες θα διαρκούν έως εννέα μήνες.
Προφανώς, για να καταστούν επιχειρησιακά για άλλα 30 χρόνια, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και καλωδιώσεις.
Το γιατί η πολιτική ηγεσία λέει ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για ένα πραγματικά πλήρες πρόγραμμα (αναβάθμιση συστήματος αυτοπροστασίας, Have Glass 5, νέοι κινητήρες ή κιτ αναβάθμισης, IRST στην άτρακτο, όπλα) και για όλα τα μαχητικά, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
https://www.ptisidiastima.com/f16-thunderbirds-usaf/

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  PROMAXOS

Τα αμερικανικά έχουν ήδη περάσει κι άλλα προβλεπόμενα προγράμματα δομικού εκσυγχρονισμού. Τα δικά μας όχι. Κάντε λίγη υπομονή μέχρι το επόμενο τεύχος, Παρασκευή θα έχετε όλες τις απαντήσεις!

jakofalltrades
jakofalltrades
2 years ago

Πριν μας πείτε την γνώμη σας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πριν την λάβουμε υπόψη μας παρακαλώ εξηγείστε μας γιατί δεν στιλιτεύσατε σαν έγκυρο και σοβαρό περιοδικό την δαπάνη του 6% επί του ΑΕΠ που είχε φτάσει ο αμυντικός προϋπολογισμός πριν την κρίση; Μην ξεχνάμε ότι και αυτή η υπερβολή συνέβαλλε στην δημιουργία της οικονομικής κρίσης που πλήτει τόσο έντονα την χώρα μας.
Σαν πολύ παλιός αναγνώστης σας παρακαλώ απαντήστε σε αυτό το ερώτημα διότι διαφορετικά δίνετε δικαιώματα σε πολλούς να λένε πολλά για εσάς και δυστυχώς γίνομαι και εγώ δέκτης τέτοιων αρνητικών σχολίων όταν έρχετε το θέμα σε συζητήσεις για το ποιο είναι το έντυπο σημείο αναφοράς στον ελληνικό αμυντικό τύπο.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  jakofalltrades

Αυτό το 6% είστε σίγουρος; Και πιστέψτε μας, οι αμυντικές δαπάνες δεν είχαν σχέση με την χρεωκοπία της χώρας. Τέλος τις αγορές δεν τις κάνει η Π&Δ, αλλά τα Επιτελεία. Και από όσα μας λέτε, σίγουρα δεν είστε παλιός μας αναγνώστης. Δεν θα ρωτούσατε, θα ξέρατε.

jakofalltrades
jakofalltrades
2 years ago

Ναι ήταν για την ακρίβεια παραπάνω από 6%. Οι προύπολογισμοί είναι δημόσια πληροφορία. Με λειπεί που δεν το γνωρίζετε και ίσως εξηγεί με επίσης λυπηρό τρόπο γιατί δεν το στηλιτεύσατε.
Φυσικά και δεν είπα ότι εσείς ευθύνεστε για τις παράλογες εκείνες αποφάσεις. Απλά ο ρόλος του Τύπου είναι μεταξύ άλλων να κάνει κριτική στην εξουσία. Κα εμείς σαν πολίτες να κάνουμε κριτική σε εκείνους που έχουν ρόλο να την κάνουν.

Promaxos
Promaxos (@promaxos)
2 years ago
Reply to  jakofalltrades

6% δηλαδή 14-14,5 δις ευρώ δεν έφτασε ο προϋπολογισμός Άμυνας ούτε το 2009 (1η περίοδος εξοπλιστικού αυτοεμπάργκο το 2005-2009), ούτε την περίοδο 1998-2002 στην κορύφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί Τσοχατζόπουλου.
Αν έχετε άλλα στοιχεία με το ΑΕΠ της χώρας και το ύψος των αμυντικών δαπανών, παρακαλώ να μας τα παραθέσετε.
Κατά τα λοιπά, αν θέλετε πραγματικά να αναζητήσετε τους ενόχους πίσω από την χρεοκοπία της χώρας, θα σας επισημάνω τους σημαντικότερους:
Η φαρμακευτική δαπάνη τριπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία δεκαετία κι έφτασε τα 7,6 δις ευρώ το 2009 (δηλαδή μόνο για το έτος αυτό!), όταν το ύψος του υψηλότερου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος, αυτού του 1996-2000, ήταν 4 τρις δραχμές, δηλαδή κάτι λιγότερο από 12 δις ευρώ.
Ο ΟΣΕ δημιουργούσε (και συνεχίζει να δημιουργεί) ετήσιες ζημιές εσόδων-εξόδων ύψους από 800 περίπου εκ ευρώ το 2001 μέχρι 1 δις ευρώ το 2010! Ακολουθούσε η Ολυμπιακή που μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί μας έβαζε μέσα ετησίων μέχρι και 1 δις! 3 έτη ελλειμμάτων αυτών και μόνο των Οργανισμών τις “καλές εποχές”, ισοδυναμούν με ένα πρόγραμμα πληρέστερης αναβάθμισης όλων των F16 (στο πρότυπο που αναφέρω παραπάνω σε άλλο σχόλια) συν ένα τεράστιο πακέτο όπλων και FOS.
Κάτι λιγότερο από την Ολυμπιακή στοίχιζε (και συνεχίζει να στοιχίζει) η ΛΑΡΚΟ.
Να μην αναφέρουμε μία προς μία τις ΔΕΚΟ καλύτερα…
Να αναφέρουμε όμως κάτι διαγραφές χρεών σε αγρότες και συνεταιρισμούς (που προηγουμένως είχαν ξεκοκαλίσει παχυλές επιδοτήσεις για ανύπαρκτα κεφάλια κτηνών και ρίζες δένδρων ή για βαμβάκι) κι έφταναν κάτι τρις δραχμές κάθε φορά, δηλαδή με 2-3 “αγορές του αιώνα” της δεκαετίας του 80.
Το να κατηγορούμε τις αμυντικές δαπάνες μπροστά σε όλα αυτά τα υπέρ-όργια ως λόγο χρεοκοπίας της χώρας μου θυμίζει δύο παροιμίες: “μη στάξει του γαιδάρου η ουρά και λερώσει το νερό” και “είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”.
Και την ευαγγελική ρήση περί διυλίσεως του κώνωπα και καταπιώματος της κάμηλου.

Kostas
Kostas (@kostas-2)
2 years ago
Reply to  PROMAXOS

σωστός ο Promaxos

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Πάντως με τα επιχειρήματα, μπερδεύτηκα στο αν τελικά ήταν σωστές οι επιλογές που έγιναν στην αναβάθμιση. Λέμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα είναι ο υπολογιστής κτλ. Μα τώρα θα αλλάξει από ΜΜC 7000 σε MMC 7000AH (που μοιάζει σχετικά μικρή αναβάθμιση) ενώ τα προηγούμενα μοντέλα που ήταν με τον ΜΜC 5000 θα μείνουν με αυτόν. Δηλαδή μου φαίνεται ότι βελτιώσαμε πχ 10% κάτι καλό, και αφήσαμε το παλιό ως είχε, αντί να βελτιώσουμε το παλιό κατά 100-200% και τα αεροπλάνα αυτά θα πλαισιωνόταν από τα νεότερά μας αλλά χωρίς αναβάθμιση (που θα είχαν υπολογιστή που θα υστερούσε πχ 10%). Και ναι μεν λέμε ότι δεν θα πάνε χαμένοι αυτοί που θα βγουν, αλλά θα μπουν στα άλλα, αν και όταν, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Το άλλο θέμα είναι με την Τουρκία. Λέμε ότι δεν θα τα κάνουν VIPER, γιατί μόλις τα αναβάθμισαν σε 50+(ή 52+adv) οπότε για αυτούς δεν έχει νόημα η αναβάθμιση. Μα εμείς ακριβώς εκεί τα είχαμε και τα αναβαθμίζουμε, άρα τι λέμε ότι θεωρούμε συμφέρον αυτό που οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι ασύμφορο?

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago

@ agnostosependytis
Eτσι ακριβως !

Mat
Mat
2 years ago

@ agnostosependytis: Μα οι Τούρκοι πήραν τα Block 50 που είχαν και τα έκαναν Block 50 Adv (δηλαδή σαν τα 30 δικά μας 52 Adv) χωρίς να βάλουν κάποιο ραντάρ AESA, μένοντας με το APG-68V9. Ο εκσυγχρονισμός σε Block 70 (=F-16V) θα τους κοστίσει ανά μονάδα όσο κοστίζει σε εμάς και άρα τους είναι ασύμφορο γιατί ήδη κουβαλάνε ένα εκσυγχρονισμό και θα χρειαστούν άλλα τόσα για να τα φτάσουν στο επίπεδο V. Για αυτό είναι ασύμφορο. Αν είχαν επιλέξει να κάνουν τον εκσυγχρονισμό πριν 1-2 χρόνια θα μιλούσαμε τώρα για 200 τουρκικά F-16V in the making… με τον όποιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Εμείς αγοράσαμε τα δικά μας Block 52+ και Block 52Adv και σχεδόν 10-12 χρόνια μετά τους κάνουμε τον (ένα και φαντάζομαι μοναδικό) εκσυγχρονισμό τους. Από αυτή την οπτική είναι συμφέρον για εμάς. Σκεφτείτε το εξής σενάριο: πριν 10 χρόνια που ερχόντουσαν τα 52Adv αποφασίζαμε να κάνουμε αναβάθμιση σε Block 52Adv τα Block 50 (υπήρχε το πρότυπο με τη μορφή του Block 50 s/n 1045) και ίσως τα Block 52+. Τη σήμερον ημέρα θα υπήρχε θέμα αναβάθμισής τους σε F-16V; Μάλλον όχι γιατί θα για την πλειοψηφία των F-16 θα ήταν ο δεύτερος εκσυγχρονισμός τους με κόστος ίδιο με τον προηγούμενο και θα δικαιολογούνταν μόνο για τα 30 Adv.
Πχ, οι Ολλανδοί δεν σκέφτονται μετά τον εκσυγχονισμό MLU στα F-16A/B να τα μετατρέψουν σε F-16V. Πάνε στο επόμενο μαχητικό τους, το F-35. Συμπτωματικά και οι Τούρκοι κάνουν το ίδιο. Ένας εκσυγχρονισμός των F-16 και πάνε στο επόμενο μαχητικό τους, το F-35.

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago
Reply to  Mat

Δεν εννοώ αυτό, εννοώ ότι κατά το έτος 2017, Ελλάδα και Τουρκία είχαν αριθμό αεροσκαφών που είναι ολόιδια από άποψη specifications, F-16 52/50+Adv. Τα τουρκικά έγιναν τέτοια μετά από αναβάθμιση).
Άρα στον δεδομένο χρόνο Χ (π.χ. Δεκέμβριος 2017) τέθηκε έστω το ερώτημα και στις δύο αεροπορίες: Να βάλω AESA και κάποιες βελτιώσεις σε υπολογιστή κτλ, με κόστος 1,2 δις για 85 αεροπλάνα?
Η μία πλευρά απάντησε δεν το θεωρώ συμφέρον (Τούρκοι),
η άλλη απάντησε ότι είναι ένα εκ των ουκ άνευ για αυτή πρόγραμμα.
Επίσης η Τουρκία αντιμετώπισε το ερώτημα κάνω τα 30άρια 50άρια+ADV? Και απάντησε ότι το θεωρεί συμφέρον και το έκανε.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα και απάντησε όχι.
Η απόφαση της Τουρκίας δεν έχει με το ότι μόλις τελείωσε την αναβάθμιση, αλλά ότι δεν έχει κανένα λόγο να τα αναβαθμίσει, αφού ένα F-35 να πετάει με το σμήνος των F-16 της υπερκαλύπτει κατά πολύ ότι θα πετύχαινε με την αναβάθμιση (ουσιαστικά ούτε καν χρειάζεται να πετάει μαζί τους, 4 να πετάνε σκορπισμένα σε όλο το Αιγαίο καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες των μη Viper F-16 τους για ανώτερη ποιοτικά πληροφόρηση).
Η Ελλάδα στο δεύτερο ερώτημα (30άρια σε 50άρια) δεν απάντησε όχι γιατί δεν θεωρεί χρήσιμη την λύση, αλλά γιατί δεν έχει λεφτά για αυτή.

Mat
Mat
2 years ago

Εν έτη 2017 η Ελλάδα είχε 30 Adv και η Τουρκία 200. Άρα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης δυνατοτήτων και ποσοτήτων.
Εν έτη 2017 η Τουρκία περιμένει το μαχητικό 5ης γενιάς και η Ελλάδα όχι.
Ακόμη και η Τουρκία να μην περίμενε μαχητικό 5ης γενιάς η διαφορά είναι χαοτική ακόμη και αν βάλουμε τα 55 Block 52+ (που δεν μπορούν να φέρουν ούτε καν JSOW/JDAM). Δηλαδή 200 τουρκικά Adv εναντίον 85 ελληνικών Adv/52+ (αναλογία 10/4,25 σε βάρος της Ελλάδας). Έτσι δεν υπήρχε θέμα να τεθεί ερώτημα στην Τουρκία αν θα δώσει λεφτά να ξαναεκσυγχρονίσει τα δικά της αεροσκάφη. Το μπαλάκι ήταν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε εκσυγχρονισμός όταν καταλάβαμε ότι ήταν αναγκαίος, και όταν τελικά η ΠΑ κατάφερε να τον περάσει στην πολιτική ηγεσία, τα χρήματα αρκούσαν μόλις για τα 85, που ας πούμε ότι μπορούν να εξισορροπήσουν τα 200 τουρκικά. Η μάλλον η αναβάθμιση των 50αριών εκτόξευε το κόστος και έτσι συμβιβάστηκε με τα 52+/Adv.
Όσο για το δίλημμα αναβάθμισης των 30αριών, θεωρώ ήταν καθαρά ρητορικό γιατί μιλάμε για αναβάθμιση αεροσκαφών που έχουν 30 χρόνια πάνω στην πλάτη τους. Είναι σαν να κάνουμε πάλι τα ίδια που κάναμε στην αναβάθμιση των F-4 (που έγινε πολύ αργά για να είναι cost effective – φτάσαμε 14-15 χρόνια μετά και πετάνε τα μισά). Για τα 50αρια αν υπήρχαν τα χρήματα ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί και πιθανώς να υλοποιηθεί. Για την Τουρκία δεν υπήρχε τέτοιο δίλημμα γιατί το θέμα της αναβάθμισης τέθηκε πριν 10-15 χρόνια και τότε ήταν συμφέρον να γίνει η αναβάθμιση όλων. Αν είχαμε το δίλημμα να αναβαθμίσουμε τα 30αρια πριν 20 χρόνια όταν παίρναμε τα 50άρια μάλλον θα το είχαμε κάνει (λέμε τώρα σε ένα παράλληλο σύμπαν 🙂 ).
Αν εν έτη 2008 κάναμε τα εξής α) άσκηση της option για τα 10 επιπλέον Adv, β) εκσυγχρονίζαμε τόσο τα 52+ όσο και τα 50 σε Adv θα βρισκόμασταν με 140 (μείον τις απώλειες) Adv έναντι 200 τουρκικών. Σήμερα όμως τι θα κάναμε; Θα κοιτάζαμε για αγορά ΝΜΑ; Τι λεφτά θα είχαμε διαθέσιμα για αυτό;
Εν κατακλείδι, η Τουρκία εφάρμοσε ένα Mid Life Extension Program στα 200 δικά της F-16 όταν θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή και το έκανε νωρίς ώστε να είναι συμφέρον και για τα δικά της 30άρια. Αν μάλιστα εκείνη την εποχή υπήρχε διαθέσιμο κάποιο AESA πιστεύω ότι θα το είχαν βάλει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τη σήμερον ημέρα θεωρώ ότι δεν τέθηκε ποτέ ερώτημα άλλου εκσυγχρονισμού με AESA οπότε δεν υπήρξε και οποιαδήποτε αρνητική απόφαση. Όπως σωστά αναφέρεις παίρνουν το F-35 και δεν χρειάζονται το AESA στα F-16. Έχουν το Link 16 και αυτό αρκεί. Εμείς εφαρμόζουμε ένα αντίστοιχο Mid Life Extension Program όχι γιατί είναι κατάλληλη στιγμή, αλλά γιατί εμείς ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ και έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα. Εξ ου και η αναβάθμιση των μισών μας F-16, γιατί για τα παλιότερα μάλλον δεν είναι cost effective, που εν μέρει οφείλεται ότι έχουμε αγοράσει 4 διαφορετικές παρτίδες. Ο μόνος τρόπος, και πάλι με πολλά ερωτηματικά, για να αναβαθμιστούν και τα 30άρια θα ήταν η αναβάθμισή τους σε Block 50 όταν αγοράστηκαν τα Block 50 επί Μητσοτάκη.
Αυτή είναι η κύρια διαφορά μας, οι Τούρκοι αναβάθμισαν όλα τους τα F-16 την κατάλληλη στιγμή και σε χρόνο επιλογής τους και εμείς αναβαθμίζουμε τα μισά στην παράταση. Την κίνηση ματ την έχουν κάνει από τότε και εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την παρτίδα με την τωρινή αναβάθμιση σε V με AESA.
Σόρρυ για το σεντόνι!

CKfurious
CK
2 years ago

Το πρόγραμμα έτσι όπως εξελίχθηκε οδηγεί σε μια συρρικνωμένη και υπό-εξοπλισμενη PA . Εξυπηρετεί μάλλον τη LM και για αυτό σπρώχθηκε και από την αμερικανικη κυβέρνηση.
Κάτι σαν τα p3 δηλαδή.
Χωρίς σύχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, όπλα A-A και A-G, ατρακτίδια αναγνώρισης/ στόχευσης/irst θα μιλάμε για μια υποξεοπλισμενη και συρρικνωμένη PA στα 85+24 c 100 μαχητικά.
Τα B50 αφήνονται στη μοίρα των b30 στη πλήρη απαξίωση.
Το AESA με τα υπάρχοντα όπλα A-A δεν προσφέρει τίποτα απέναντι
στο συνδυασμό APG68V9/LINK16/MESA.
Για ρολο A-G το οπλοστάστιο είναι πολύ περιορισμένο se standoff weapons
Καθαρή πολυτέλεια στη κατάσταση μας
Ίδια κατάσταση με τα 214με τις τορπίλες των 70s και ηλεκτρονικά των 90s
Έπρεπε να γίνει ένας πιο περιορισμένoς εκσυχρονισμός :
B52+:όπως είναι/αναβάθμιση software/MMC
B52: Link 16 και αναβάθμιση software/MMC
B50 στο B52+ όσο γίνετε
Τα χρήματα έπρεπε να πέσουν στις παραπάνω ελλείψεις και στον εκσυχρονισμό του συστήματος αεράμυνας.
Επιπλέον η ΕΑΒ όπως είναι σήμερα είναι μάλλον αδύνατο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα
Πολύ φοβάμαι όπως έχουμε “αρκετά” F4 και C130 παρκαρισμένα απέξω θα έχουμε και F16

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  CK

Είναι τότε προφανές πως οι αξιωματικοί της ΠΑ δεν ξέρουν τίποτα, σωστά;

CKfurious
CK
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Εσείς δηλαδή νομίζετε πως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο αξιωματικών της PA ??
Να ρωτήσουμε έναν ιπτάμενο εάν προτιμάει AESA/MK82 η APG68V9/και stand off?
Γνωρίζετε πως υπάρχει πληθώρα εξοπλιστικών επιλογων που βεβαια μονο με επιχειριασιακα κριτήρια δεν ελήφθησαν.
Δαπανήθηκαν τεραστια ποσα για την άμυνα αλλα το αποτελέσματα στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας το βλέπουμε σήμερα
Τότε οι αξιωματικοί ξέρανε η δε ξέρανε ?
Παραιτήθηκε από τη καρεκλα κανέναν τους ?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  CK

Τώρα ειλικρινά, είπαμε εμείς ποτέ για AESA με ΜΚ82; Ή απλά θέλετε να τα πείτε για να τα πείτε;

CKfurious
CK
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι πάμε προς έναν εκσυχρονισμό πολυτελειας που λόγο περιορισμένων διαθεσιμων κονδυλιων θα αφήσει ακάλυπτες τις παραπάνω ανάγκες της PA
Δίνουμε λεφτά για το AESA ενώ το όπλα είναι ανεπαρκή σε αριθμούς και είδος.
Μακάρι να διαψευστώ και να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για τα παραπάνω.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο. Έχουν το σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας, όπως και το blog και το περιοδικό σας, αλλά και εμείς δικαιούμαστε έστω σε θεωρητικό επίπεδο να έχουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας…..

Mtsak
ritis75
2 years ago

@Mat
Σωστός

Shadowfax
Member
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει ένα λάθος. Μόνο ένας ηλίθιος συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος.
Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός
το προβλημα λοιπον της χωρας ειναι πως δεν μαθαινει απο τα λαθη της…
κανενας δεν κατηγορει τα στελεχη της ΠΑ που κανουν και εξαιρετικα την δουλεια τους…
αλλα σ’αυτη τη χωρα ολοι ξερουν τα παντα και δεν υπαρχει σαφης διαχωρισμος αρμοδιοτητων…
με λιγα λογια ολοι κανουν τα παντα…
ο ρολος λοιπον των στελεχων ειναι να εχουν σαφη εικονα του στρατευματος και των ελλειψεων, να κανουν προτασεις και οταν χρειαστει με επειχηρηματολογια να δινουν τεχνικες λεπτομερειες για το αντικειμενο τους…
μανατζερ ομως δεν ειναι και δεν εχει και κανενας την απαιτηση να ειναι…
μια απλη υποθεση εργασιας ηταν παραπανω (αγγλιστη case study)…
αν δεν πας σε διαγωνισμο δεν μεγιστοποιεις το κερδος της αγορας σου μεσω ανταγωνισμου και κυριως διαπραγματευσης…
να θυμισω την αγορα των 52+adv οπου εγινε αναθεση και οχι διαγωνισμος, οποτε και θα μπορουσε μεσω διαγωνισμου να αναβαθμισεις και τα παλαιότερα… εκει περνεις οτι σου δωσουν… ουτε καν την 5Χ8 κεντρικη οθονη δεν δεχτηκαν να βαλουν που θα μπει στην βαιπερ τωρα…
τωρα με την πωληση και ποιος θα παρει τα παλια?
φυσικα αν εχεις ενα προιον και το βαζεις στην βιτρινα και περιμενεις απλα να το αγοραση καποιος, σωθηκες…
σε ενα περιβαλλον εξοπλιστικου οργασμου, οπου γινετε της μουρλης παγκοσμιως, δεν υπαρχει καλυτερη ευκαιρια… αν πας ομως με την νοοτροπια σιγα και ποιος θα τα παρει, ειναι παλια και απαξιωνεις ο ιδιος το προιον σου, αστο καλυτερα…
με τα μιραζ (ολα+ σκαλπ που τζαμπα πηραμε οταν αγορασαμε 15και αναβαθμισαμε 10,), 30αρια θα καλυπτες μαζι με τα 1,2 δις το μισο ισως και παραπανω δρομο για ΝΜΑ… θα ειχες 123 52+adv (μετα απο διαπραγματευση) και τα νεα μαχητικα… θες να μην δωσεις και τα 30αρια, καντα και αυτα 52+ …
τωρα για το ναι καλα και οπως ειμαστε το 2030 και 2050 και βλεπουμε, θα γινουν τα ιμια Νο 3 και θα τρεχεις να δωσεις τα πλεονασματα οπου ναναι και οπως ναναι παλι χωρις σχεδιο και χωρις προγραμματισμο, οπως μας αρεσει στην ελλαδα αλλωστε να κανουμε…

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
2 years ago

Έτσι για να γουστάρουμε, F-16V με 8 ΑΙΜ-120 και 2 ΑΙΜ-9Χ!!!comment image
Σε συνδυασμό με το F-35A θα ήταν τρομερός συνδυασμός.
Τώρα το θέμα είναι αν έχουμε τόσους πολλούς ΑΙΜ-120 για να τους τοποθετήσουμε σε ας πούμε 1 μοίρα μαχητικών που θα εκτελεί αποστολές εναέριας υπεροχής αλλά είπαμε ας ονειρευτούμε λίγο.

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Προσυπογράφω την ανάγκη για περισσότερα όπλα, ατρακτίδια κλπ. Είναι χρυσή ευκαιρία να ανακτήσουμε την ποιοτική υπεροχή έναντι της ΤΑΙ.
Μακάρι η επένδυση να ενισχυθεί με εκσυχρονισμό των Erieye (άσχετα με το τί θα γίνει με τα F-35A της Τουρκίας), εκσυγχρονισμό των AH-64DHA σε “-E” (και ενδεχομένως μερικό εκσυχρονισμό των “-Α+” με απάρτια των “-DHA”) και αντίστοιχο εκσυχρονισμό των S-70B6.
Αν καταφέρουμε να έχουμε μέσα πρώτης γραμμής τουλάχιστον διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι τα εκμεταλλευόμαστε πλήρως. Θυμίζω ότι μία από τις κύριες αιτίες της αποτυχίας στα Ίμια ήταν η έλλειψη ακριβούς και έγκαιρης πληροφόρησης της τρέχουσας κατάστασης.
Γνωρίζουμε το Data Link των Kiowa τί δυνατοτήτων είναι; Αν θυμάμαι καλά είναι πολύ περιορισμένης εμβέλειας και επικοινωνεί μόνο μεταξύ συστημάτων του ίδιου τύπου (δηλαδή από OH-58 σε OH-58 μόνο).

phantomakis
phantomakis
2 years ago

CK
επιτέλους καποιος το ειπε
Επιπλέον η ΕΑΒ όπως είναι σήμερα είναι μάλλον αδύνατο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα
Πολύ φοβάμαι όπως έχουμε «αρκετά» F4 και C130 παρκαρισμένα απέξω θα έχουμε και F16

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

διαβάζοντας τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι ότι ναι μεν ο εκσυγχρονισμός των Φ-16 έστω των 84 ήταν αναγκαίος, αλλά δύο ζητήματα ανακύπτουν έντονα:
1) Ο χρόνος υλοποίησης της αναβάθμισης φαίνεται μακρύς τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και έχει επισημανθεί και από άλλους (πχ Τσαγκάρης αν δεν κάνω λάθος), αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες της ΕΑΒ να το τρέξει (εύχομαι να ανταποκριθεί γιατί τρέχει και άλλα προγράμματα νομίζω) και
2) πρέπει η πολιτική ηγεσία (όποια κι αν είναι σήμερα ή αύριο) ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ/ΠΕΙΣΤΕΙ ότι πρέπει να βρούμε 20 δισ€ τα επόμενα 10 χρόνια χονδρικά για να αποκτήσουμε ξανά ισορροπία με αυτή της δεκαετίας του ’80 (7/10 να το ονομάσω που πιστεύω είναι ο χρυσός κανόνας) με: α) αγορά νέων πλοίων (Φ/Γ ή Φ/Γ/Κ με αεράμυνα περιοχής και όχι μόνο σημείου), β) σύγχρονα όπλα για τα 214, γ) 20+20 Φ-35Α ή ραφάλ4ρια αν και όποτε έρθουν (χλωμό το βλέπω), δ) 20+20 UCAVs, ε) αναβάθμιση ΑΣΕΠΕ+επίγειων συστημάτων ραντάρ) για να μπορούν αν αντιμετωπίσουν απειλές χαμηλής παρατηρησιμότητας, στ) επιπλέον άρματα (αλήθεια τί έγιναν τα ΑΜΠΡΑΜΣ από τους φίλους μας;;; θα μας δίναν μερικά ή όχι;;;
ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

0
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6 του ΠΝ, θα συνοδεύουν για πολλά χρόνια τα “Romeo”

 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...

Νοτιοκορεάτικη αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ της Boeing 737 Peace Eye με τουρκικό ενδιαφέρον

Η Νότια Κορέα αποφάσισε πριν λίγες μέρες να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη ερομεταφερομένων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Boeing 737 Peace Eye σε συνεργασία...

ROKAF RQ-4: Αυτά τα Global Hawk θα έχουν πολλή δουλειά

Η απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα αλλά και άλλες εν δυνάμει απειλές στην περιοχή θα παρακολουθούνται πλέον πιο στενά μετά την ενεργοποίηση από την Αεροπορία της...