To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog μας στις 11/6/2017, και είχε μεγάλη απήχηση. To αναδημοσιεύουμε προκειμένου να απαντήσουμε σε αρκετά ερωτήματα με απλό και άμεσο τρόπο.

Εδώ και αρκετό καιρό, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 είναι στην πρώτη γραμμή της αμυντικής επικαιρότητας. Είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα  της πολεμικής αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει τύχει τόσο ισχυρής υποστήριξης από τους επιτελείς της. Απλά δεν έχει τύχει τόσο υψηλής «δημοσιότητας», όσο ίσως το ανύπαρκτο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, που το θυμηθήκαμε όταν τα -ξανά- παρήγγειλε μαχητικά 5ης γενιάς η Τουρκία. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 δεν είναι απλά πρώτης προτεραιότητας, είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας πάνω από το Αιγαίο και την ικανότητα της ΠΑ να ανταπεξέλθει σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο της μάχης. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά…

Τα μαχητικά F-16 ήταν αλλά και συνεχίζουν να είναι ο κορμός της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της υπηρετούν 155. Τα πλέον σύγχρονα είναι αυτά τα οποία αγοράστηκαν το 2005 επί κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή (F-16C Block52+ Adv), τα οποία φέρουν ραντάρ τύπου APG-68v9 και σύστημα ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 (ήταν και η τελευταία αγορά F-16). Πρέπει δε να τονίσουμε πως τα  F-16  της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον στο επίπεδο των ελληνικών Blk52+ Adv, στο σύνολό τους με Link 16.

Φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε αντίλογος από διάφορους «αρμόδιους» ή «εντελώς αναρμόδιους» στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι είναι λογικό, καθώς ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι το μόνο πρόγραμμα που θα τρέξει σχεδόν «υποχρεωτικά», καθώς όπως είπαμε είναι «μονόδρομος». Έτσι κάποιοι θυμήθηκαν τα F-15, και τις τρομερές ικανότητές του στον πεδίο της μάχης. Φυσικά κανείς δεν τους είπε πως με τα χρήματα του εκσυγχρονισμού αγοράζουμε 12-14 καινούργια F-15 ή πως διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ούτε για δείγμα (και τα οποία ΑΝ τα παίρναμε, θα απαιτούσαν ΚΑΙ δομικό εκσυγχρονισμό, εκτός της εγκατάστασης νέου ραντάρ AESA).

Υπήρχαν και οι τελείως γραφικοί που δεν θέλουν κανέναν εξοπλισμό, «αρκετά φονικά» όπλα έχουμε, οπότε μπορούμε να βασιζόμαστε για την άμυνά μας στην καλοσύνη των γειτόνων μας, αλλά στο ΝΑΤΟ («που δολοφονεί λαούς» ενίοτε) και τους Αμερικανούς.

 

Κάποιοι άλλοι επανέφεραν το τελείως ανύπαρκτο (ανυπόστατο στα όρια της «αερολογίας») θέμα των ρωσικών υπερμαχητικών Su-35S. Προφανώς με την παράλληλη αντικατάσταση των F-4E από Su-34 (από την στιγμή που κάποιοι άρχισαν την πλάκα, ας την συνεχίσουμε εμείς)…

Ενώ άλλοι πρότειναν την χρήση των κονδυλίων στην αγορά ΝΜΑ (Rafale, Gripen, F-35 κοκ), χωρίς να καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο ζητούν πολεμική αεροπορία 20-30 κύριων μαχητικών… Αν θέλουμε υψηλούς αριθμούς ικανών μαχητικών που θα μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές της ΠΑ στις δεκαετίες που θα έρθουν, χρειαζόμαστε τον εκσυγχρονισμό των F-16. Και τον χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ.

Καθώς πολύ συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το Link 16 και την δικτύωση των μαχητικών, ειδικά από την ιστοσελίδα μας, θα πούμε ότι επιτρέπει την μεταφορά τακτικής εικόνας από έναν χρήστη σε έναν άλλο, χωρίς ανάγκη για «φωνητική περιγραφή». Έτσι, ένα F-16 μπορεί να μοιράζεται την εικόνα που έχει στο ραντάρ του με ένα άλλο F-16, με μια φρεγάτα του ΠΝ, μια πυροβολαρχία MM40 Exocet, ενώ θα μπορεί αντίστροφα να «βλέπει» τι συμβαίνει γύρω του από ένα EMB-145 AEW. Σκεφτείτε την περίπτωση να πλησιάζει νησί του Αιγαίου ή τις μικρασιατικές ακτές με το ραντάρ εκτός λειτουργίας, ή χωρίς δυνατότητα απεικόνισης της τακτικής κατάστασης (λόγω του πολύ χαμηλού ύψους πτήσης), αλλά ο πιλότος να συνεχίζει να έχει πλήρη τακτική εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, ή και όλο το Αιγαίο. Είναι η ουσιώδης διαφορά του «ξέρω τι θα αντιμετωπίσω» με το «πλέω στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Τα ελληνικά οπλικά συστήματα που μπορούν να διασυνδεθούν στο Link 16 είναι τα F-16 (μετά τον εκσυγχρονισμό τους), τα EMB-145 AEW Erieye, τα Patriot, ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα όπως τις φρεγάτες του ΠΝ (όταν κι αν εκσυγχρονιστούν), τις πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών πυραύλων κοκ. Τονίζουμε αρκετές φορες το θέμα EMB-145AEW,γιατί θεωρείται ένα σύστημα με πολύ καλές δυνατότητες, ειδικά στο εντοπισμό «δύσκολων» στόχων (ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του).

Το βασικότερο «συστατικό» του μελλούμενου εκσυγχρονισμού των F-16, είναι το ραντάρ τύπου AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR). To τελευταίο μοιράζεται την τεχνολογία του ραντάρ του F-35, κι έχει ήδη επιλεγεί από την Κορέα και την Ταϊβάν (η είδηση εδώ) για την τοποθέτησή του στα F-16 των χωρών αυτών. Επίσης πρόσφατα και η USAF το επέλεξε για τα F-16 της ANG και της AFR (η είδηση εδώ).

Η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός ραντάρ AESA σε μαχητικό αεροσκάφος στο Αιγαίο θα φέρει μια σημαντική «τροποποίηση» στην αεροπορική ισορροπία της περιοχής. Φυσικά και η τουρκική αεροπορία θα έχει «κάποιον» αριθμό F-35A με ικανότατο ραντάρ AESA AN/APG-81, αλλά ο κύριος όγκος των τουρκικών μαχητικών, τα 250+ F-16 θα είναι στο APG-68v9.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αύριο οι Τούρκοι δεν θα εγκαταστήσουν AESA και στα δικά τους μαχητικά (και μάλιστα σχετικά εύκολα), αλλά εκτίμησή μας είναι πως δεν θα το κάνουν. Θα προτιμήσουν ίσως να το κάνουν στο απώτερο μέλλον, προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, όταν η ASELSAN θα έχει πλέον στην γκάμα της ένα ικανό AESA GaN, αλλά αυτό είναι ακόμη σε -πρώιμη- ανάπτυξη (η είδηση εδώ).

Τα ελληνικά F-16, όταν εκσυχρονιστούν, δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα μαχητικά 4,5 γενιάς. Θα χρειαστούν σίγουρα ένα νεότερο και ικανότερο σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά αυτό μπορεί να προέλθει και από αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος, που άλλωστε ικανοποιεί την ΠΑ. Τα όπλα τους δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν στο οπλοστάσιό τους σήμερα, πράγμα που σημαίνει αξιοποίηση όλων των -αιματηρών- επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις αγορές οπλισμού.

Οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται αν μπορούν τα εκσυγχρονισμένα F-16 (F-16V) να αντιμετωπίσουν τα F-35A της τουρκικής αεροπορίας. Η απάντηση είναι απλή, το F-35A είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-16V είναι 4,5ης. Το πρώτο μπορεί να προσεγγίζει αθόρυβα, με κορυφαίους αισθητήρες και συστήματα fusion των πληροφοριών, ο πιλότος του πολύ «άνετα» και ξεκούραστα να πλήττει τον αντίπαλο. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί το σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν είναι μια απλή αερομαχία, ενός εναντίον ενός, που κερδίζει ο καλύτερος. Δεν είναι πλέον Spitfire vs Me-109, F-86 vs MiG-15, F-4C vs MiG-21F. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας εναντίον ενός άλλου.

Τα σημερινά F-16 έχουν μικρες πιθανότητες επιβίωσης απέναντι σε ένα αντίπαλο που ανάμεσα στα άλλα υπερσύγχρονα οπλικά του συστήματα διαθέτει και F-35A, αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα F-16V, με ένα πολύ ισχυρό και ικανό ραντάρ AESA, με Link 16 που θα λαμβάνει τακτική εικόνα από το ικανότατο ΕΜΒ-145 AEW Erieye (που με την σειρά του μπορεί επίσης να εκσυγχρονιστεί), με νέα όπλα (θα τα δούμε στην συνέχεια), και νέα συστήματα (κι αυτά αμέσως μετά θα τα δούμε) έχει πλέον αρκετές πιθανότητες να εντοπίσει αλλά και να πλήξει ένα μαχητικό stealth, ενώ θα έχει σημαντικά υπέρτερες ικανότητες απέναντι σε «άλλα» μαχητικά 4ης και 4,5ης γενιάς.

H Boeing έχει άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος (το έχουμε αναλύσει εκτενώς εδώ). Τα μαχητικά 4,5ης γενιάς μπορούν να επιβιώσουν στην μάχη αν ισχύουν 3 (+ 1) κανόνες. Ισχυρό ραντάρ, ικανό σύστημα αυτοπροστασίας, και IRST (υπάρχει κι ένας τέταρτος, αλλά θα το συζητήσουμε στο τέλος). Το F-16V δεν έχει IRST, τα μόνα F-16 με ενσωματωμένο IRST είναι τα Block 60 των ΗΑΕ. Εκεί όμως έρχεται η ίδια η Lockheed Martin να δώσει την λύση «στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια» στην ΠΑ με την δημιουργία του F-35.

Η λύση λέγεται Legion Pod, και ουσιαστικά περιέχει το αισθητήρα IRST21 των F/A-18E/F του αμερικανικού ναυτικού. Το τελευταίο είναι ένα υψηλής τεχνολογίας IRST με εκτεταμένες δυνατότητες αέρος-αέρος. Το σύστημα δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από κάποια αεροπορία, αλλά η λύση έχει πιστοποιηθεί στο F-16.

 

To παραπάνω βίντεο δείχνει τοποθετημένο το Legion Pod στην θέση του ατρακτιδίου σκόπευσης του LANTIRN. H τοποθέτηση του IRST σε πυλώνα, αν και αεροδυναμικά σαν λύση δεν είναι το βέλτιστη, εντούτοις είναι οικονομικά αποδεκτή, καθώς θα αγοραστούν όσα PODs απαιτούνται για τα αεροσκάφη αεράμυνας, ενώ τα αεροσκάφη με αποστολή κρούσης θα αξιοποιούν τα συστήματα στόχευσης του LANTIRN (ή ευελπιστούμε κάποιο άλλο ικανότερο σύστημα). Και το κερασάκι στην τούρτα, τα αεροσκάφη με PODs όπως το Legion, θα μπορούν να μοιράζονται την τακτική κατάσταση και τους στόχους που θα εντοπίζει το Legion μέσω Link 16!

Το άλλο θέμα είναι ο τρόπος με το οποίο το F-16V  θα καταφέρει να πλήξει τον αντίπαλο. Σε μικρές αποστάσεις, ο IRIS-T  είναι εξαιρετικά ικανός, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με σκοπευτικό κράνους. Το πρόβλημα είναι περισσότερο σε μεσαίες αποστάσεις, καθώς ο αισθητήρας του AMRAAM θα έχει μεγάλο πρόβλημα (προφανώς) να εγκλωβίσει ένα αεροσκάφος με μειωμένο RCS. Εκεί βέβαια υπάρχει ένα debate καθώς από μικρή απόσταση κανένα αεροσκάφος δεν είναι αόρατο, αλλά μάλλον ο AMRAAM δεν θα είναι το όπλο επιλογής για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς.

 

Μια λύση είναι το MICA IR, αλλά το όπλο δεν είναι πιστοποιημένο στο F-16. H λύση στο ελληνικό πρόβλημα μπορεί να λέγεται Rafael Stunner. Ο τελευταίος έχει διπλό αισθητήρα, και μπορεί να εγκλωβίσει τον στόχο είτε με προηγμένο ενεργό αισθητήρα, είτε με υπέρυθρο. Ο πύραυλος έχει και σημαντικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, ενώ θα μπορούσε να ήταν και υποψήφιος για μια αναβάθμιση των συστημάτων Patriot. Το όπλο είναι ανταγωνιστικό του ούτως ή άλλως πανάκριβου ΑΙΜ-120D (cost control εδώ).

Τα F-16V  μπορούν να αξιοποιήσουν κι ένα πλήθος άλλων όπλων, που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το σημαντικότερο από όλα είναι ο JSOW C-1, με αντιπλοϊκές δυνατότητες, που μπορεί να έχει διπλό ρόλο, είτε εναντίον στόχων ξηράς, είτε εναντίον πλοίων (πρόσφατη είδηση εδώ). Ο τελευταίος θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των ΑΜ-39 όταν πλέον τα Mirage 2000EGM /BGM περάσουν στην ιστορία.

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που είχαμε πει προηγουμένως, σαν το 4ο κανόνα προκειμένου τα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν απειλές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Αν διαβάσατε το άρθρο για την άποψη της Boeing, θα καταλάβατε ότι απαιτείται η συνεργασία με ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Στην περίπτωσή μας το F-35, ή κάποιο άλλο μαχητικό που θα προέλθει μέσω κάποιας διαγωνιστικής διαδικασίας (αν και όπως έχουμε ξαναπεί, το F-35 είναι η μόνη επιλογή μαχητικού 5ης γενιάς στην Δύση).

Καθώς όμως το τελευταίο είναι ακόμη μια πολύ μακρινή πιθανότητα, η ΠΑ πρέπει να σχεδιάσει ένα μέλλον βασισμένη στα F-16V, στα Mirage 2000-5 και στα EMB-145 Erieye. Τα πρώτα πρέπει να προικιστούν με νέα ικανότερα όπλα (Stunner, JSOW C-1, Meteor, NSM), τα δεύτερα θα πρέπει να αποκτήσουν Link 16, ενώ τα τρίτα θα πρέπει να υποστούν έναν ελαφρύ εκσυγχρονισμό, ειδικά στην υπολογιστική ισχύ του ραντάρ τους (γιατί η εταιρεία ισχυρίζεται πως η επόμενη έκδοση μετά το Erieye έχει δυνατότητα εντοπισμού stealth στόχων).

Ελπίζουμε πως σε λίγες μέρες, μετά την επιτυχή (;) ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό. Δεν γνωρίζουμε καμία λεπτομέρεια, ούτε για τον αριθμό των αεροσκαφών, ούτε για το εύρος του εκσυγχρονισμού. Πολύ φοβόμαστε πως κανείς δεν ξέρει, αφού τα οικονομικά μας είναι στην κατάσταση που όλοι ξέρουμε, και προφανώς κανείς δεν μπορεί να κάνει σταθερούς υπολογισμούς. Το μόνο που κάνουμε είναι να ελπίζουμε. Γιατί ο πλέον ανώδυνος αφοπλισμός, είναι η εγκατάλειψη των εξοπλισμών.

214 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μια χαρα τα λετε για το EMB, γιατι δεν λετε ομως για το προβλημα με τις καρτουλες του και τα εξιδανικευετε ολα; Γιατι αυτη τη στιγμη, μονο για να μοιρασει πληροφοριες στο Link-16 δεν ειναι. Επισης, κατα ποσο ειναι ετοιμες οι φρεγατες και οι συστοιχιες που αναφερετε για να ανταλλαξουν πληροφοριες στο Link-16; Νομιζω το αρθρο μιλαει για εναν κοσμο ιδανικα πλασμενο, δεν λυνονται ολα μας τα προβληματα με την αναβαθμιση των F-16 ωστε να μιλανε στο Link, πρεπει να υπαρχει και καποιος να τα «ακουει» και προς το παρον δεν υπαρχει κανενας και το ξερετε πολυ καλα. Αρα θα καταληξουμε να θελουμε αλλα κονδυλια για να αναβαθμισουμε εκεινα τα συστηματα επειδη «Τα νεα F-16 δεν μπορουν να μεταφερουν τις πληροφοριες πουθενα».

 2. Παντως αν αναβαθμιστουν 40-50 F-16 , οπως ακουστηκε στη Βουλη, θα ειναι εγκλημα να μην ειναι αυτα τα bl.50…
  Τα αλλα εχουν ποικιλια οπλισμου, τα νεοτερα και θα μπορουσαμε να τα αναβαθμισουμε (αν κ εφοσον) σε μεταγενεστερη φαση (ουτως η αλλως ποτε δεν θα ειναι ιδια με τα 50αρια λογω αλλου κινητηρα).
  Ετσι και δεν αναβαθμιστουν ΤΩΡΑ τα 50αρια, θα καταστουν αχρηστα συντομα…
  Εκτος αν σκοπευουν να αντικαταστησουν σε ρολο ΔΒ τα Φαντομ με αυτα…

 3. αυτο το αμεσα ποσες φορες το εχουμε ακουσει.
  τα τελευταια σαραντα χρονια ολα επειγουν και ολα ειναι αναγκαια
  αμεσα δεν λεγατε και πριν λιγα χρονια οταν οι τουρκοι αναβαθμιζαν τα δικα τους ?
  να που η καθυστερηση μας βγηκε σε καλο και τωρα υπαρχει και το AESA στο πακετο
  ισως αν περιμενουμε λιγο ακομα να φτιαξουν τα οικονομικα μας να παρουμε καλυτερη τιμη και ακομα πιο εξελιγμενα συστηματα
  στην παρουσα φαση δεν μας παιρνει και πολυ να κανουμε τετοιες δαπανες
  ας λυσουμε αλλα προβληματα και σιγα σιγα να κανουμε και τις οποιες δαπανες χρειαζονται οι ενοπλες δυναμεις!
  τα f16 δεν ειναι ουτε αρχαια ουτε δεν ειναι ικανα (για αρκετα χρονια ) να κανουν την δουλεια τους

 4. οταν δεν εισαι προθυμος να κανεις χρηση των οπλων σου και τα «φειζερ»του σταρ τρεκ ειναι ……αχρηστα

 5. Κλειδωνεις τη ροη των απαντησεων ( να δεχεται μεχρι 150 μηνυματα το εκαστοτε αρθρο που βγαζετε ) και να ανοιγει το ιδιο θεμα πχ:
  »Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ; No 2( συνεχεια ροης μηνυματων)» Καπως ετσι.

 6. Μετα απο 150 αναρτησεις αναγνωστων δε γινεται να κλειδωνει η σελιδα και να ανοιγει Νο2 του ιδιου θεματος γιατι ειναι λιγο κουραστικο να διαβαζεις 190+ αναρτησεις; Ως προταση.

 7. Η ταπεινή μου γνώμη είναι να γίνει η αναβάθμιση των F 16 σύμφωνα με της δυνατότητες της χώρας και της ανάγκες της ΠΑ με σωστή μελέτη κλπ χωρίς να πέσουμε πάλι σε λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν .. βλέπετε F 4 που άργησαν να αναβαθμιστούν και όταν έγινε θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να αγοραστούν F 16 …… Aλλα τότε μέσα στις τάξεις της ΠΑ υπήρχε μια ψυχική εξάρτηση με τoυς φαντομαδες και βλεπαν όλοι τα eurofaiter να έρχονται….. τότε η λέξη κρίση δεν υπήρχε…αυτά Καλημερα !!!

  • Με τα λεφτά για τον εκσυγχρονισμό 39 Φάντομ εναλλακτικά μπορούσαν να αγοραστούν 6-8 καινούρια F-16.
   Χρονικά άργησε να αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός των Φάντομ ενώ δυστυχώς μετά υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

   • Όντως τα λεφτά ήταν λίγα για καινούργια F-16, αλλά τότε οι Αμερικανοί ‘ξεφόρτωναν’ F-16A/B, που αν θυμάμαι καλά χρειάζονταν για αναβάθμιση (δομική και ηλεκτρονικά φουλ, μαζί με σύστημα αυτοπροστασίας και δυνατότητα χρήσης AMRAAM) 5 εκ. δολάρια το κομμάτι! Αλλά δεν τα πήραμε γιατί λέει είχαν κινητήρες PW…

    Βέβαια (πάλι αν θυμάμαι καλά) η υπόθεση είχε και λίγη ίντριγκα, γιατί κάποια στιγμή η προσφορά για F-16 αποσύρθηκε για να μην… υπονομεύσει την αναβάθμιση των F-4, γιατί πριν δώσουμε τον διαγωνισμό στους Γερμανούς έπαιζε να τον πάρει και η Lockheed… ουπς.

    • Οι Αμερικάνοι απέσυραν 400 F-16A/B και ήθελαν να τα πουλήσουν για να χρηματοδοτήσουν την αγορά 100 F-16C/D. Κανείς δεν βρέθηκε να αγοράσει κάποια από αυτά τα μεταχειρισμένα F-16A/B. Μετά από χρόνια πουλήθηκαν κάποια τους.
     Μία δόση μας είχαν προσφέρει 80 μεταχειρισμένα F-16A/B. Βέβαια αυτά θα έπρεπε στην πορεία να τα εκσυγχρονίσουμε. Προφανέστατα οι Αμερικάνοι από αυτή την κίνηση τους ήθελαν να κερδίσουν λεφτά από τις πωλήσεις ανταλλακτικών, τις αναβαθμίσεις-εκσυγχρονισμούς, την πώληση όπλων και ατρακτιδίων κτλ.

     • Σε αυτά αναφέρομαι, το κόστος εκσυγχρονισμού (σε MLU, έτοιμο πρόγραμμα χωρίς ανάγκη για πρωτότυπα κτλ) ήταν 5 εκ. ανά αεροσκάφος. Πόσο κόστισε η αναβάθμιση των F-4AUP ανά αεροσκάφος;

      Τότε δε τα πήρε κανείς άμεσα, λίγο μετά πήραν λίγα οι Πορτογάλοι (αρχική αγορά, κάποια ADF αν θυμάμαι καλά, τα περισσότερα που πήραν μετά ήταν καινούριες κατασκευές Blk25), απο αυτά τα Α/Β της AMARC πήραν μετά οι Ιταλοί και τους εφάρμοσαν το ίδιο MLU για να καλύψουν το κενό απο το F-104 στο Typhoon που καθυστερούσε, και πιο πρόσφατα πήραν οι Ρουμάνοι, κτλ κτλ. Και ό,τι περίσσεψε αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε QF-16… και εμείς ακόμα έχουμε τα Phabulous Phantoms, προς τέρψιν των Ευρωπαίων φωτογράφων στα Airshows.

 8. To EOTS είναι μια εξελιγμένη έκδοση του αισθητήρα του ατρακτιδιου σκόπευσης Sniper XR. Ενώ είναι ικανοποιητικό για αποστολές αέρος εδάφους οι επιδόσεις του είναι πιθανότητα υποδεέστερες σε σχέση με εξειδικευμένους αισθητήρες για ρόλους αέρος αέρος όπως π.χ το legion pod. Για την επιβίωση των f-16 σε περιβάλλον με εχθρικά stealth αεροσκάφη παθητικοί αισθητήρες με κορυφαίες επιδόσεις αέρος – αέρος είναι απαραίτητοι…

 9. ΑΣΧΕΤΟ: ΤΟ EOTS ΤΟΥ F35 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΑ ΒΑΙΠΕΡ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ SABR? ΓΙΑΤΙ LEGION POD ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΟΤS? ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΟΚΧΙΝΤ; ΚΑΛΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΑΠΕΙΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ F-16 ΣΕ ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΕΙ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΑ F-35 ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ. ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ X/L ,ΤΟ ΜΠΛΟΚ 60, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΟΤS, SABR, JHMCS 2, Κ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑ ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ ΤΑ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ F 35. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ…. Η ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ…. ΕΙΝΑΙ Κ ΤΟ F 35 ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ Β ΠΠ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΟΜΠΕΣ, ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΧΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΩΡΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ.

 10. Aς θεωρήσω τη θέση σας ορθή. Αντίστοιχα το ίδιο δεν ισχύει με την περίπτωση της δανείστριάς μας Γερμανίας; Tί είναι αυτό που κάνει τους Γερμανούς να γυρίσουν την πλάτη στους εξοπλισμούς και στην ισορροπία δυνάμεων; Ή μήπως τελικά αισθάνονται ασφαλείς στηριζόμενοι σε τεχνολογικά προηγμένες ποιοτικές λύσεις που θα εκθέσουν την απόπειρα πρώτου πλήγματος του επίδοξου αντιπάλου κάνοντας τη γενικευμένη σύρραξη να φαντάζει υπέρμετρο ρίσκο; Πάμε και στην ενδεχόμενη σύρραξη. Έχω την αίσθηση οτι το ενδεχόμενο σύρραξης απομακρύνεται όταν ο επιτιθέμενος δεν είναι απόλυτα βέβαιος για τη νίκη του. Νίκη του αντιπάλου με το Αιγαίο Α2ΑD, και τα Παπανικολής να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, δύσκολα μπορώ να φανταστώ. Επομένως, το ζήτημα ανάγεται στο κατα πόσο ο εξυχρονισμός της ελληνικής αεράμυνας, βάζει (ή δεν βάζει) εμπόδια στον αντίπαλο.

 11. Λαμβάνοντας υπόψη: α) τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα των ΕΔ και β) την δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας, καλοπροαίρετα και παίζοντας το ρόλο «συνήγορου του διαβόλου» θέτω το θέμα ως εξής. Μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης όπως η Γερμανία απορίπτουν την ιδέα να συντηρούν μια μεγάλη σε αριθμό ΠΑ, τουλάχιστον σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος. Όποιος πει οτι η Γερμανία δεν αισθάνεται απειλή, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί βλέποντας την αναδιάταξη του Κόκκινου Στρατού προς Δυσμάς. Η Γερμανία αποσύρει τις συστοιχίες αεράμυνας τύπου Patriot υιοθετώντας το MEADS. Προκύπτει λοιπόν μοιραία η σύγκριση-αποτίμηση. Γιατί 1~2 δισ για εξυχρονισμό F16 και δεν ξέρω πόσα ακόμη για εξυχρονισμό των όπλων τους ωστε να ανταπεξέλθουν σε απειλές stealth (που για ανταπεξέλθουν πλήρως θα χρειαστούν και συνεργασία με μια μοίρα F35, ήτοι άλλο 1.5 δισ τουλάχιστο χωρίς τα όπλα τους) κι όχι ελληνικό ΜΕADS; Γιατί ΠΑ με 300 περίπου α/φη κι όχι μερικά μη επανδρωμένα συνδεδεμένα μέσω link 16 με MEADS; Γιατί η αναχαίτιση του αντιπάλου να περιλαμβάνει απογείωση, ενδεχόμενη εμπλοκή, άρα κόστος πτήσης κι όχι ένα απλό λοκάρισμα απο εδάφους; Τί προσδίδει περισσότερο δισταγμό στον αντίπαλο: η εμπλοκή με αεροσκάφος (εκσυχρονισμένο έστω αλλα γνωστό) κατώτερης γενιάς ή οτι θα μπει σε περιοχή που έχει καταστεί περιοχή απαγόρευσης πτήσης μέσω του πιο εξελιγμένου κι άγνωστου αντιαεροπορικού μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο; Μήπως τελικά η αντιμετώπιση της απειλής δύναται να πραγματοποιηθεί με πιο οικονομικό τρόπο απο οτι συνηθίζαμε μέχρι σήμερα, αλλα με ριζική αναθεώρηση του αμυντικού μας δόγματος; Μήπως ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στην αγορά α/φων του αντιπάλου όχι με αγορά α/φων, αλλα με αγορά αντιαεροπορικών; Mήπως τελικά ο συνδυασμός αναβαθμισμένα Εrieye-Drones-MEADS-δίκτυο ρανταρ ανα την επικράτεια με antisteath χαρακτηριστικά και με κοινό χαρτηριστικό τη δικτυοκεντρική λειτουργία είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος άμυνας στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία;

  • Χωρίς ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η συντριβή μας σε ενδεχόμενη σύρραξη είναι μαθηματικά βέβαιη

  • όταν ο αντίπαλος ξέρει ότι το λοκάρισμα από το αντιαεροπορικό όπλο δεν θα οδηγήσει σε κατάρριψη ελέω πολιτικής ατολμίας, δηλαδή δεν θα δοθεί ποτέ η εντολή για κατάρριψη, δεν πρόκειται να ακυρώσει την παραβίαση του FIR ή του ΕΕΧ. Στο dogfight παρά το κόστος, όπως σωστά επισημαίνεις, αναγκάζεται να τραπεί σε οπισθοχώρηση λόγω της ρεαλιστικής/πραγματικής πίεσης που δέχεται από το δικό μας σχηματισμό και ταυτόχρονα ξέρει ότι αν πυροδοτήσει πύραυλο Α/Α ή πολυβόλα θα λάβει την άμεση απάντηση από το σχηματισμό ως αυτοάμυνα (έχει γίνει το 1996 κατά διθέσιου τουρκικού Φ-16, εξ όσων γνωρίζουμε, αν όχι διορθώστε με). Αν γνώριζε ότι η όποια παραβίαση θα οδηγούσε σε άμεση κατάρριψη από το επίγειο Α/Α θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ανενόχλητος θα έφτανε στην …..Αθήνα, που σημειωτέον δεν είναι και πολύ μακριά από το κεντρικό Αιγαίο……..

   • Oρθότατα. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα οτι ούτε τεχνοκρατικό είναι το θέμα, ούτε αμιγώς οικονομικό. Είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ, όπως πολιτικό είναι το θέμα αποεπένδυσης της χώρας, επικείμενων νέων μέτρων κ.ο.κ. Πολιτικό είναι το θέμα διανομής ματωμένων πλεονασμάτων σε ανθρώπους που σαφώς τα έχουν ανάγκη, πλην όμως γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια! Διαβάζουμε λεπτομερείς και τελμηριωμένες αναλύσεις απο τον πιο έγκυρο και ιστορικό ιστότοπο που -λογικό είναι- κινείται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι βαθιά ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

    • δεκτό, αλλά είναι πολιτικό πρώτιστα γιατί απαιτείται η πολιτική βούληση για τα παραπάνω, όλα τα παραπάνω, άρα και όταν αποκτήσεις (αν και εφόσον) την ανάλογη πολιτική βούληση και δώσεις την εντολή, πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει ότι ο πιλότος σου ή το επίγειο σύστημά σου είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή του, το οποίο σημαίνει: 1) τεχνολογικά προηγμένα αμυντικά/επιθετικά συστήματα, 2) εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό, 3) ικανότητα εκτίμησης (ορθής) κόστους/οφέλους από την εντολή για πυροδότηση._

 12. Αληθεύει ότι τις ημέρες αυτές ελήφθη απόφαση να εκσυγχρονισθούν μόνο δύο μοίρες F-16; Αποφασίσαμε να το κλείσουμε το μαγαζί και να καταστούμε οθωμανική επαρχία; Ρωτώ για να μην καίγεται η ψυχή μας πλέον με όλα αυτά, να το γυρίσετε κι εσείς σε ξένες αεροπορίες, πολιτική, διάστημα, ιστορία, Φάντομ και Μιγκ-21 που μας τέρπουν κι εμάς, άντε και κανένα αφιέρωμα στην ΠΑ του κάποτε, με τα Φάντομ και τα F-1CG που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο …

Comments are closed.