22.6 C
Athens
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ;

Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog μας στις 11/6/2017, και είχε μεγάλη απήχηση. To αναδημοσιεύουμε προκειμένου να απαντήσουμε σε αρκετά ερωτήματα με απλό και άμεσο τρόπο, καθώς βλέπουμε ότι η τελική υπογραφή δεν έρχεται, και κάποιοι έχουν διάφορες “ιδέες”…

Εδώ και αρκετό καιρό, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 είναι στην πρώτη γραμμή της αμυντικής επικαιρότητας. Είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα  της πολεμικής αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει τύχει τόσο ισχυρής υποστήριξης από τους επιτελείς της. Απλά δεν έχει τύχει τόσο υψηλής “δημοσιότητας”, όσο ίσως το ανύπαρκτο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, που το θυμηθήκαμε όταν τα -ξανά- παρήγγειλε μαχητικά 5ης γενιάς η Τουρκία. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 δεν είναι απλά πρώτης προτεραιότητας, είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας πάνω από το Αιγαίο και την ικανότητα της ΠΑ να ανταπεξέλθει σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο της μάχης. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά…

Τα μαχητικά F-16 ήταν αλλά και συνεχίζουν να είναι ο κορμός της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της υπηρετούν 155. Τα πλέον σύγχρονα είναι αυτά τα οποία αγοράστηκαν το 2005 επί κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή (F-16C Block52+ Adv), τα οποία φέρουν ραντάρ τύπου APG-68v9 και σύστημα ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 (ήταν και η τελευταία αγορά F-16). Πρέπει δε να τονίσουμε πως τα  F-16  της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον στο επίπεδο των ελληνικών Blk52+ Adv, στο σύνολό τους με Link 16.

Φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε αντίλογος από διάφορους “αρμόδιους” ή “εντελώς αναρμόδιους” στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι είναι λογικό, καθώς ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι το μόνο πρόγραμμα που θα τρέξει σχεδόν “υποχρεωτικά”, καθώς όπως είπαμε είναι “μονόδρομος”. Έτσι κάποιοι θυμήθηκαν τα F-15, και τις τρομερές ικανότητές του στον πεδίο της μάχης. Φυσικά κανείς δεν τους είπε πως με τα χρήματα του εκσυγχρονισμού αγοράζουμε 12-14 καινούργια F-15 ή πως διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ούτε για δείγμα (και τα οποία ΑΝ τα παίρναμε, θα απαιτούσαν ΚΑΙ δομικό εκσυγχρονισμό, εκτός της εγκατάστασης νέου ραντάρ AESA).

Υπήρχαν και οι τελείως γραφικοί που δεν θέλουν κανέναν εξοπλισμό, “αρκετά φονικά” όπλα έχουμε, οπότε μπορούμε να βασιζόμαστε για την άμυνά μας στην καλοσύνη των γειτόνων μας, αλλά στο ΝΑΤΟ (“που δολοφονεί λαούς” ενίοτε) και τους Αμερικανούς.

 

Κάποιοι άλλοι επανέφεραν το τελείως ανύπαρκτο (ανυπόστατο στα όρια της “αερολογίας”) θέμα των ρωσικών υπερμαχητικών Su-35S. Προφανώς με την παράλληλη αντικατάσταση των F-4E από Su-34 (από την στιγμή που κάποιοι άρχισαν την πλάκα, ας την συνεχίσουμε εμείς)…

Ενώ άλλοι πρότειναν την χρήση των κονδυλίων στην αγορά ΝΜΑ (Rafale, Gripen, F-35 κοκ), χωρίς να καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο ζητούν πολεμική αεροπορία 20-30 κύριων μαχητικών… Αν θέλουμε υψηλούς αριθμούς ικανών μαχητικών που θα μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές της ΠΑ στις δεκαετίες που θα έρθουν, χρειαζόμαστε τον εκσυγχρονισμό των F-16. Και τον χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ.

Καθώς πολύ συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το Link 16 και την δικτύωση των μαχητικών, ειδικά από την ιστοσελίδα μας, θα πούμε ότι επιτρέπει την μεταφορά τακτικής εικόνας από έναν χρήστη σε έναν άλλο, χωρίς ανάγκη για “φωνητική περιγραφή”. Έτσι, ένα F-16 μπορεί να μοιράζεται την εικόνα που έχει στο ραντάρ του με ένα άλλο F-16, με μια φρεγάτα του ΠΝ, μια πυροβολαρχία MM40 Exocet, ενώ θα μπορεί αντίστροφα να “βλέπει” τι συμβαίνει γύρω του από ένα EMB-145 AEW. Σκεφτείτε την περίπτωση να πλησιάζει νησί του Αιγαίου ή τις μικρασιατικές ακτές με το ραντάρ εκτός λειτουργίας, ή χωρίς δυνατότητα απεικόνισης της τακτικής κατάστασης (λόγω του πολύ χαμηλού ύψους πτήσης), αλλά ο πιλότος να συνεχίζει να έχει πλήρη τακτική εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, ή και όλο το Αιγαίο. Είναι η ουσιώδης διαφορά του “ξέρω τι θα αντιμετωπίσω” με το “πλέω στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”.

Τα ελληνικά οπλικά συστήματα που μπορούν να διασυνδεθούν στο Link 16 είναι τα F-16 (μετά τον εκσυγχρονισμό τους), τα EMB-145 AEW Erieye, τα Patriot, ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα όπως τις φρεγάτες του ΠΝ (όταν κι αν εκσυγχρονιστούν), τις πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών πυραύλων κοκ. Τονίζουμε αρκετές φορες το θέμα EMB-145AEW,γιατί θεωρείται ένα σύστημα με πολύ καλές δυνατότητες, ειδικά στο εντοπισμό “δύσκολων” στόχων (ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του).

Το βασικότερο “συστατικό” του μελλούμενου εκσυγχρονισμού των F-16, είναι το ραντάρ τύπου AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR). To τελευταίο μοιράζεται την τεχνολογία του ραντάρ του F-35, κι έχει ήδη επιλεγεί από την Κορέα και την Ταϊβάν (η είδηση εδώ) για την τοποθέτησή του στα F-16 των χωρών αυτών. Επίσης πρόσφατα και η USAF το επέλεξε για τα F-16 της ANG και της AFR (η είδηση εδώ).

Η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός ραντάρ AESA σε μαχητικό αεροσκάφος στο Αιγαίο θα φέρει μια σημαντική “τροποποίηση” στην αεροπορική ισορροπία της περιοχής. Φυσικά και η τουρκική αεροπορία θα έχει “κάποιον” αριθμό F-35A με ικανότατο ραντάρ AESA AN/APG-81, αλλά ο κύριος όγκος των τουρκικών μαχητικών, τα 250+ F-16 θα είναι στο APG-68v9.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αύριο οι Τούρκοι δεν θα εγκαταστήσουν AESA και στα δικά τους μαχητικά (και μάλιστα σχετικά εύκολα), αλλά εκτίμησή μας είναι πως δεν θα το κάνουν. Θα προτιμήσουν ίσως να το κάνουν στο απώτερο μέλλον, προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, όταν η ASELSAN θα έχει πλέον στην γκάμα της ένα ικανό AESA GaN, αλλά αυτό είναι ακόμη σε -πρώιμη- ανάπτυξη (η είδηση εδώ).

Τα ελληνικά F-16, όταν εκσυχρονιστούν, δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα μαχητικά 4,5 γενιάς. Θα χρειαστούν σίγουρα ένα νεότερο και ικανότερο σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά αυτό μπορεί να προέλθει και από αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος, που άλλωστε ικανοποιεί την ΠΑ. Τα όπλα τους δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν στο οπλοστάσιό τους σήμερα, πράγμα που σημαίνει αξιοποίηση όλων των -αιματηρών- επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις αγορές οπλισμού.

Οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται αν μπορούν τα εκσυγχρονισμένα F-16 (F-16V) να αντιμετωπίσουν τα F-35A της τουρκικής αεροπορίας. Η απάντηση είναι απλή, το F-35A είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-16V είναι 4,5ης. Το πρώτο μπορεί να προσεγγίζει αθόρυβα, με κορυφαίους αισθητήρες και συστήματα fusion των πληροφοριών, ο πιλότος του πολύ “άνετα” και ξεκούραστα να πλήττει τον αντίπαλο. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί το σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν είναι μια απλή αερομαχία, ενός εναντίον ενός, που κερδίζει ο καλύτερος. Δεν είναι πλέον Spitfire vs Me-109, F-86 vs MiG-15, F-4C vs MiG-21F. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας εναντίον ενός άλλου.

Τα σημερινά F-16 έχουν μικρες πιθανότητες επιβίωσης απέναντι σε ένα αντίπαλο που ανάμεσα στα άλλα υπερσύγχρονα οπλικά του συστήματα διαθέτει και F-35A, αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα F-16V, με ένα πολύ ισχυρό και ικανό ραντάρ AESA, με Link 16 που θα λαμβάνει τακτική εικόνα από το ικανότατο ΕΜΒ-145 AEW Erieye (που με την σειρά του μπορεί επίσης να εκσυγχρονιστεί), με νέα όπλα (θα τα δούμε στην συνέχεια), και νέα συστήματα (κι αυτά αμέσως μετά θα τα δούμε) έχει πλέον αρκετές πιθανότητες να εντοπίσει αλλά και να πλήξει ένα μαχητικό stealth, ενώ θα έχει σημαντικά υπέρτερες ικανότητες απέναντι σε “άλλα” μαχητικά 4ης και 4,5ης γενιάς.

H Boeing έχει άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος (το έχουμε αναλύσει εκτενώς εδώ). Τα μαχητικά 4,5ης γενιάς μπορούν να επιβιώσουν στην μάχη αν ισχύουν 3 (+ 1) κανόνες. Ισχυρό ραντάρ, ικανό σύστημα αυτοπροστασίας, και IRST (υπάρχει κι ένας τέταρτος, αλλά θα το συζητήσουμε στο τέλος). Το F-16V δεν έχει IRST, τα μόνα F-16 με ενσωματωμένο IRST είναι τα Block 60 των ΗΑΕ. Εκεί όμως έρχεται η ίδια η Lockheed Martin να δώσει την λύση “στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια” στην ΠΑ με την δημιουργία του F-35.

Η λύση λέγεται Legion Pod, και ουσιαστικά περιέχει το αισθητήρα IRST21 των F/A-18E/F του αμερικανικού ναυτικού. Το τελευταίο είναι ένα υψηλής τεχνολογίας IRST με εκτεταμένες δυνατότητες αέρος-αέρος. Το σύστημα δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από κάποια αεροπορία, αλλά η λύση έχει πιστοποιηθεί στο F-16.

 

To παραπάνω βίντεο δείχνει τοποθετημένο το Legion Pod στην θέση του ατρακτιδίου σκόπευσης του LANTIRN. H τοποθέτηση του IRST σε πυλώνα, αν και αεροδυναμικά σαν λύση δεν είναι το βέλτιστη, εντούτοις είναι οικονομικά αποδεκτή, καθώς θα αγοραστούν όσα PODs απαιτούνται για τα αεροσκάφη αεράμυνας, ενώ τα αεροσκάφη με αποστολή κρούσης θα αξιοποιούν τα συστήματα στόχευσης του LANTIRN (ή ευελπιστούμε κάποιο άλλο ικανότερο σύστημα). Και το κερασάκι στην τούρτα, τα αεροσκάφη με PODs όπως το Legion, θα μπορούν να μοιράζονται την τακτική κατάσταση και τους στόχους που θα εντοπίζει το Legion μέσω Link 16!

Το άλλο θέμα είναι ο τρόπος με το οποίο το F-16V  θα καταφέρει να πλήξει τον αντίπαλο. Σε μικρές αποστάσεις, ο IRIS-T  είναι εξαιρετικά ικανός, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με σκοπευτικό κράνους. Το πρόβλημα είναι περισσότερο σε μεσαίες αποστάσεις, καθώς ο αισθητήρας του AMRAAM θα έχει μεγάλο πρόβλημα (προφανώς) να εγκλωβίσει ένα αεροσκάφος με μειωμένο RCS. Εκεί βέβαια υπάρχει ένα debate καθώς από μικρή απόσταση κανένα αεροσκάφος δεν είναι αόρατο, αλλά μάλλον ο AMRAAM δεν θα είναι το όπλο επιλογής για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς.

 

Μια λύση είναι το MICA IR, αλλά το όπλο δεν είναι πιστοποιημένο στο F-16. H λύση στο ελληνικό πρόβλημα μπορεί να λέγεται Rafael Stunner. Ο τελευταίος έχει διπλό αισθητήρα, και μπορεί να εγκλωβίσει τον στόχο είτε με προηγμένο ενεργό αισθητήρα, είτε με υπέρυθρο. Ο πύραυλος έχει και σημαντικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, ενώ θα μπορούσε να ήταν και υποψήφιος για μια αναβάθμιση των συστημάτων Patriot. Το όπλο είναι ανταγωνιστικό του ούτως ή άλλως πανάκριβου ΑΙΜ-120D (cost control εδώ).

Τα F-16V  μπορούν να αξιοποιήσουν κι ένα πλήθος άλλων όπλων, που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το σημαντικότερο από όλα είναι ο JSOW C-1, με αντιπλοϊκές δυνατότητες, που μπορεί να έχει διπλό ρόλο, είτε εναντίον στόχων ξηράς, είτε εναντίον πλοίων (πρόσφατη είδηση εδώ). Ο τελευταίος θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των ΑΜ-39 όταν πλέον τα Mirage 2000EGM /BGM περάσουν στην ιστορία.

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που είχαμε πει προηγουμένως, σαν το 4ο κανόνα προκειμένου τα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν απειλές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Αν διαβάσατε το άρθρο για την άποψη της Boeing, θα καταλάβατε ότι απαιτείται η συνεργασία με ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Στην περίπτωσή μας το F-35, ή κάποιο άλλο μαχητικό που θα προέλθει μέσω κάποιας διαγωνιστικής διαδικασίας (αν και όπως έχουμε ξαναπεί, το F-35 είναι η μόνη επιλογή μαχητικού 5ης γενιάς στην Δύση).

Καθώς όμως το τελευταίο είναι ακόμη μια πολύ μακρινή πιθανότητα, η ΠΑ πρέπει να σχεδιάσει ένα μέλλον βασισμένη στα F-16V, στα Mirage 2000-5 και στα EMB-145 Erieye. Τα πρώτα πρέπει να προικιστούν με νέα ικανότερα όπλα (Stunner, JSOW C-1, Meteor, NSM), τα δεύτερα θα πρέπει να αποκτήσουν Link 16, ενώ τα τρίτα θα πρέπει να υποστούν έναν ελαφρύ εκσυγχρονισμό, ειδικά στην υπολογιστική ισχύ του ραντάρ τους (γιατί η εταιρεία ισχυρίζεται πως η επόμενη έκδοση μετά το Erieye έχει δυνατότητα εντοπισμού stealth στόχων).

Ελπίζουμε πως σε λίγες μέρες, μετά την επιτυχή (;) ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό. Δεν γνωρίζουμε καμία λεπτομέρεια, ούτε για τον αριθμό των αεροσκαφών, ούτε για το εύρος του εκσυγχρονισμού. Πολύ φοβόμαστε πως κανείς δεν ξέρει, αφού τα οικονομικά μας είναι στην κατάσταση που όλοι ξέρουμε, και προφανώς κανείς δεν μπορεί να κάνει σταθερούς υπολογισμούς. Το μόνο που κάνουμε είναι να ελπίζουμε. Γιατί ο πλέον ανώδυνος αφοπλισμός, είναι η εγκατάλειψη των εξοπλισμών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

223 ΣΧΟΛΙΑ

223 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
tester

Θα πρότεινα να τεκμηριώστε επαρκώς γιατί ακόμα και εν μέσω κρίσης (εγώ βλέπω ανθρώπους να τρώνε στα σκουπίδια καθημερινά ) είμαστε η χώρα με τις τερατώδες -ρεκόρ- δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε άμυνα ενώ ας πούμε η Πολωνία και η Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία που είναι επίσης φτωχές και νιώθουν την απειλή μιας ιστορικά επεκτακικής δύναμης ή οποία μέχρι πρότινως της είχε κατακτήσει δεν έχουν αντίστοιχες δαπάνες. Και για να σας προλάβω, ας αναρωτηθούμε το Ισραήλ που θα ήταν δίχως την κάλυψη σε επιδότηση αμυντική και πολιτική αν δεν είχε την υποστήριξη της υπερδύναμης μέσα στην “θάλασσα” των εχθρών αράβων;… Read more »

Uktena

Κλαίω με αυτή σας την απάντηση. +1 από εμένα

Pk

Αγαπητή ΠΔ,

Εάν η αναβάθμιση αργήσει τόσο πολύ όσο λένε, τα επόμενα 6-12 χρόνια τί γίνεται?

Κωνσταντίνος

Άλλο το Ισραήλ άλλο Ελλάδα. Αλλα τα συμφέροντα εδώ αλλα εκεί και μην ξεχνάς πως διαχρονικά ο περισσότερος εξοπλισμός πήγαινε απέναντι. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε οχι την δύναμη να αποτρέψεις τον οποιονδήποτε να σου καταπάτησει τα κυριαρχικά σου δικαιώματα την αποκτάς μόνος σου με κόπο και ιδρώτα. Ναι , το Ισραήλ έφτιαξε πολλά, και χωρίς την βοήθεια των αμερικανών πάλι κατι θα έκανε , ενώ εμείς εδώ μείναμε στη γωνία να κοιτάμε. Εδώ η Σερβία που πριν 20 χρόνια σχεδόν ισοπεδώθηκε απο το ΝΑΤΟ σημερα παίρνει συμβόλαια για εξαγωγές , και εμείς απλά καθόμασταν και κοιτούσαμε. Δεν θα διαφωνήσω… Read more »

sotbak

σωστή τοποθέτηση. Μπράβο!!!

Uktena

Προς τον Κύριο tester: Η πολυφωνία στη Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι πάντα καλή και σωστή αρκεί να μην επηρεάζει την εθνική ασφάλεια. Κανένα δημοκρατικό ή μη κράτος το οποίο είναι ανεπτυγμένο και σοβαρό δεν έχει εγκαταλείψει τηνεθνική του ασφάλεια στα χέρια “τρίτων” και “συμμάχων” όπως προτείνεται. Όλα τα κράτη τα οποία είναι ή επιθυμούν να είναι ΚΥΡΙΑΡΧΑ (θεωρώ ότι γνωρίζεται τι σημαίνει ως όρος στο πλαίσιο των Διεθνών Σχέσεων) φροντίζουν για την άμυνα τους και εξοπλίζονται ανάλογα της απειλής, δαπανώντας πολλα χρήματα ενώ παράλληλα προάγουν τη διπλωματία τους. Όταν στηρίζεσε σε άλλους και περιμένεις από άλλους να κάνουν… Read more »

Selenos.

Kαταργηση της επιδοτησεως των κομματων,των ΜΚΟ,μειωση των βουλευτων σε 150(και πολλοι ειναι),μειωση των αποδοχων των βουλευτων κατα 50%,μειωση των δημοσιων υπαλληλων.Να δεις τι ωραια βρισκονται χρηματα.Δεν φταινε οι ενοπλες δυναμεις,για το πολιτικο αληταριο που μας κυβερνα.Ολα τ’αλλα ειναι κουτοπονηριες καποιων ανθελληνων,που καποιοι τις αναμασουν,διχως να γνωριζουν τι κρυβεται πισω απ’αυτους τους “κοινωνικους” προβληματισμους.

Π.Α

Και με ολα αυτα βρισκονται 1,5δις για εκσυγχρονισμο;

Δημήτρης Τριαντάφυλλου

Αγαπητέ μου, αν είχαμε μειώσει το κόστος του δημοσίου εξαιρόνταν τις ΕΔ τότε δεν θα είχαμε μπει σε μνημόνια, δεν θα ψάχναμε για δανεικά, ή αν το διορθώσαμε πριν από 7 χρόνια δεν θα είμασταν στην κατάσταση αυτή.
Ζητάς το αδύνατον. Είναι ευκολότερο να αγοράσουμε F22 παρά να εξορθολογήσουν το δημόσιο.

Spyros

Μην ανησυχείτε. Όπου νά ‘ναι θα γίνει έκρηξη ανάπτυξης, θα ανέβει το ΑΕΠ, οπότε οι δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα μειωθούν.

Giorgos tsagaris

Yποψιαζομαι οτι θεωρειτε πως ολα τα Κρατη εχουν το ιδιο ΑΕΠ….

dimitrov

Τον λόγο στον λαό φίλε μου. Δημοψήφισμα δεσμευτικό. Με σαφές ερώτημα. Κινδυνεύουμε ή όχι? Εξοπλισμοί ή κοκοκό? Άμα απλώσουμε το χέρι στα πετρέλαια μας το κόβουν το χεράκι ή όχι? Απλά πράγματα. Να πάρει απόφαση ο λαός. Κι αν δικαιωθεί εύγε του. Αν όχι να μην τα ρίχνει στις κυβερνήσεις. Αυτός αποφάσισε. Δημοκρατία. Και μια παρατήρηση …. κανένας νταβατζής ισχυρότερος του εχθρού σου δεν θα έρθει να πολεμήσει – ειδικά αν ανήκετε στην ίδια συμμαχία με τον εχθρό σου – για σένα, ούτε να σου πληρώσει εξοπλισμούς. Και μια άλλη … έλεος με το ποσοστό του ΑΕΠ. Αν είσαι αστέρας… Read more »

K.D

Χωρίς ένοπλες δυνάμεις,το Αιγαίο απλά ξεχάστε το. Είναι χώρος με πολύ μεγάλη σημασία,γεωπολιτική και οικονομική,για να τον κατέχεις και να τον ελέγχεις χώρις ικανή αεροπορία,ναυτικό κλπ. Η τραγική οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων,δεν έχει να κάνει με τα ποσά που δαπανήθηκαν για την προμήθεια πολεμικού υλικού.Αδιαμφησβήτητα υπηρξε μια σειρά σκανδαλωδών συμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια,την εποχή της “ισχυρής Ελλάδας” του Γκόλουμ και του Γκέϊμερ,όμως οι ανάγκες που καλύφθηκαν απο αυτές τις προμήθειες ήσαν πολύ πραγματικές και επιτακτικές. Και ακόμα και έτσι τα ποσά αυτά,σταγόνα στον ωκεάνο ήταν μπροστά στο σύνολο των χρημάτων που “φαγώθηκαν” σε δημόσια έργα,για την δημιουργία και… Read more »

Nikolaos

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTMvMDgvMDgvdGlsaXJpLnBuZw%3D%3D&t=0&w=820&h=457&a=Center

Και οι Ελληνοκύπριοι την ίδια απορία είχαν … Για την ακρίβεια, την έλυσαν πιστεύοντας ότι οι εξοπλισμοί είναι μάταιοι … Αυτόματα τυφέκια οι (άτακτοι!) αντίπαλοι, Lee Enfield αυτοί … 10 χρόνια αργότερα, το ίδιο … Με τα Τ-34 απέναντι στα Μ48 … Από κοντά και η απούσα, φοβική Μητρόπολη του έθνους …
(η φωτό από τα Τηλλυρικά, Αύγουστος 1964)

ChristosM48

tester Θα πρότεινα να τεκμηριώσεις επαρκώς το”είμαστε η χώρα με τις τερατώδες -ρεκόρ- δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε άμυνα ” και ερωτώ: 1) πιο είναι το τερατώδες ποσοστό;
2) Πόσο είναι αλήθεια το Α.Ε.Π από το οποίο το τερατώδες ποσοστό πάει σε δαπάνες για την
άμυνα;
3) Από αυτά τα χρήματα πόσα καταλήγουν σε προμήθειες και πόσα σε ανελαστικές δαπάνες
(μισθούς , κτλ);

Γιωργος

Τελικα εχει υπαρξει καποιου ειδους συμφωνια για αγορα νεων ή μεταχειρισμενων F15 απο την Αμερικάνικη Αεροπορία;
Με προχειρες εκτιμησεις ειναι προφανες η προμηθεια F15 για την ΠΑ θα αυξησει κατα πολυ τις επιχειρησιακες της ικανοτητες δεδομενου των εξαιρετικων δυντοτητων των F15 τοσο σε επιθεσεις αερος-εδαφους οσο και σε αναχαιτησεις και αερομαχιες.

Αpsi

Αξιολογο αρθρο κυριοι, πραγματικα δινει μια σφαιρικη αποψη τοσο των ικανοτητων του μαχητικου μετα την πολυποθητη αναβαθμιση οσο και των περιπτωσεων συνεργασιας με το ΠΝ η τον ΕΣ. Θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση ομως, εφοσον το συγχρονο θεατρο πολεμου πλεον χαρακτηριζεται απο πολλους ως “αεροναυτικο” -που με βρισκει απολυτα συμφωνο, ειδικα στην περιπτωση που μας απασχολει διοτι με την γειτονα μας χωριζει περισσοτερη θαλασσα απο εδαφος- ποιες ειναι οι προτασεις αναβαθμισμου σας ωστε οι meko, οι τπκ η ακομη και οι S να συνεργαστουν αποτελεσματικοτερα απο τωρα με μαχητικα σε περιοδο πολεμου?

Spyros

Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο… αλλά πολύ φοβάμαι πως αυτοί που θα έπρεπε να το διαβάσουν έχουν άλλες ασχολίες.

ariseagle

Για ακόμη μια φορά θέσατε το θέμα στην σωστή βάση του. Μιλώντας για εκσυγχρονισμό F-16 θα ήταν σκόπιμο έως απαραίτητο, εάν δεν γίνουν και τα 155 F-16V, τουλάχιστον όσα δεν γίνουν να έχουν link 16, ώστε να διασυνδέονται?(Κάτι που ισχύει και για τα mirage 2000-5mk2). Επίσης, όσα αεροσκάφη διαθέτουν link 16 δεν συνεργάζονται καθόλου με το f-35 στον τομέα της διασύνδεσης και χρειάζονται άλλη καινούργια υποδομή?

Spooky

Σχετικό με αυτό που λέει ο φιλος. Εξ οσων γνωρίζω το link16 θέλει ειδικό interface για συνεργαστεί με το MADL του f-35 μιας και μπορεί να μόνο να στέλνει δεδομένα και όχι να λαμβάνει. https://www.flightglobal.com/news/articles/communications-gateway-between-f-35-and-f-22-still-t-435790/ Αναρωτιέμαι μιας και Νορβηγοί(και σε δεύτερη φάση Δανοί) θα αποσύρουν ολα τα f-16 μέχρι το 2021 και ενσωμάτωση του link16 στα f-35 δεν προβλέπεται(και δεν χρειάζεται κιολας) μήπως μπορούμε να αγοράσουμε τα αποθέματα τους κοψοχρονιά(κεραία, modem κτλ) τα οποία φτάνουν για να εξοπλίσουν σχεδόν όλα τα 52+. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να ρωτήσουμε και για το Modular Reconnaissance Pod που έχουν και οι 2 Αεροπορίες ως… Read more »

sotbak

και να συμπληρώσω όπως λέει ο σοφός λαός: ό,τι δίνεις παίρνεις…..

jim40

Πολύ καλό άρθρο, συγχαρητήρια. Αλλά… υπάρχει πάντα ένα άλλα
Αναβαθμίσεις στα F-16 δεν πρόκειται να γίνουν, ούτε και στα ιπτάμενα ραντάρ. Τουλάχιστον από αυτή την κυβέρνηση. το θέμα συντηρείται απλά για να απασχολούμαστε και να ελπίζουμε. Μετά τις εκλογές (αν και όποτε γίνουν) αμφιβάλω αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα έχει την δυνατότητα πλέον να κάνει αναβαθμίσεις. Και ναι μετά τα Ρ-3 χρειαζόμαστε και άλλα δύο ακόμα EMB-145 Erieye

ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν χρειαζόμαστε και άλλα ERIEYE. Ο αριθμός τους είναι ικανοποιητικός.

Αντώνης

Η Π.Α, ιδανικά χρειάζεται 6, ενώ ικανοποιητικά θεωρούνται τα 5. Ασχέτως εκσυγχρονισμού ή όχι. Μη διαδίδεις ανακρίβειες!

ΓΙΑΝΝΗΣ

Επειδή έχω πάει στην 380 που κάθισα εκεί μία ημέρα και συζήτησα και είδα πολλά πράγματα με τον δ/κτη, τον Α.Ε της και άλλους εκεί στο ερώτημα μου αν χρειαζόμαστε ακόμη ένα-δύο ΕRIEYE η απάντηση ήταν πως μας φτάνουν αυτά που έχουμε και δεν χρειαζόμαστε άλλα. Αυτοί ξέρουν περισσότερα από εσένα, και εμένα. Μην γράφεις ότι φαντάζεσαι. Και για να το πάω και παραπέρα το 2004 είχα προτείνει στον υπουργό άμυνας διάφορα πράγματα, ανάμεσα σε αυτά την αγορά ενός ακόμη ERIEYE. Μου απάντησαν για όσα υπήρχε λόγος να γίνει κάτι π.χ για ΤΟΜΑ, εκπαιδευτικά αεροπλάνα, αγορά μαχητικών αεροπλάνων, για φρεγάτες… Read more »

Αντώνης

Καλά, βάλε διαθεσιμότητες, ώρες περιπολίας και εμβέλειες α/φων/αισθητήρων και εξήγησε μου, πως με 4 α/φη, μπορούμε ανά πάσα στιγμή, σε πολεμικές επιχειρήσεις, να καλύπτουμε όλο το θέατρο επιχειρήσεων… Αυτά, αναφέρονται στις αρχικές προβλέψεις των ΕΜΠΑΕ. Ο Δίκας που αναφέρεις, δεδομένων και των ΤΟΤΕ απειλών, δεν μου κάνει έκπληξη η απάντησή του… Τότε όμως, ΔΕΝ υπήρχαν F-35 στο προσκήνιο… Τα δεδομένα αλλάζουν! Η προσαρμόζεσαι ή…

jim40

Το 2004 είπες? Σε ποιόν υπουργό αναφέρεσαι?

Κωνσταντίνος

Πολύ ωραίο αρθρο , μονο μια ερώτηση έχω . Πιστεύετε πως με την αναβάθμιση των f16 και με την αγορα (κάποια στιγμή ελπίζω) των f35 , 24 αν δεν κανω λάθος είχε πει κάποτε ο καμένος , η ΠΑ θα έχει αρκετή ισχύ για να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές στο μέλλον ή θα χρειαστεί και αγορα κάποιου νέου μαχητικού ( rafale f4 ή κάποιου αντίστοιχου ) για να αντικατασταθούν τα mirage και να αποκτήσει η ΠΑ ξανά το πλεονέκτημα στο Αιγαίο . Η ερώτηση ειναι καθαρά υποθετική αλλα θα εκτιμούσα μια απάντηση. Ευχαριστώ.

sotbak

ορθόν!!! ας πούμε ότι η σωστή αναλογία είναι 1:2, δηλαδή για κάθε 2 τουρκικά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 εμείς για να έχουμε πιθανότητες να κρατήσουμε την ισορροπία και πάλι με τον κίνδυνο σε μαζική χρήση των μέσων φυσικά να είμαστε …..outnumbered!!!!!

παναγιωτης

δεν πιστευω ότι θα γίνει καμιά αναβάθμιση για διάφορους λόγους απλά θα τα αφήσουν να πεθάνουν όπως πολύ φοβάμαι θα πεθάνει και αυτή η χώρα

δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμενοι και όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από ανθρώπους ανίκανους να λάβουν αποφάσεις
και για να μην παρεξηγηθώ ανίκανοι ήταν και όλοι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν αυτή την χώρα και σε αυτό φταίμε εμείς

Spyros

Εγώ είμαι λίγο πιο αισιόδοξος. Πιστεύω πως η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ είναι λίγο πιο πιθανή απο το να αναβαθμίσει τα F-16A/B που έχει η Βενεζουέλα…

sotbak

xaxaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!! πολύ καλό!!!!!!

Spyros

Φχαριστώ, έχω τις ώρες μου…

παναγιωτης

πως να μην είμαι με όλα αυτά που βλέπω να συμβαίνουν κάθε μέρα

μακάρι να είμαι λάθος

ΚΝ

Ισως και να ειναι απλά πραγματιστής ο κ. Παναγιώτης με όσα συμβαίνουν και με τις επιλογες που κανουμε ως κοινωνία.
Αν και με δόση ειπε θα πεθάνει η χώρα …προφανώς καμια χώρα δεν πεθαίνει απλα με τις επιλογες των κατοίκων της μπορει να παει προς τον πάτο ή την κορυφή.

dimitrov

Συμφωνώ με Παναγιώτη, Σπύρο & ΚΝ. Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν. Απλά μέσα στην επόμενη 10ετία θα αποσυρθούν τα φάνδομ, τα υπόλοπα τυροπιτάκια, τα 30άρια και τα 50άρια.
Άμα πουλήσουμε και κανένα θα πετάξουμε τη σκούφια μας. Με τα λεφτά θα πληρώσουμε καμιά δόση στους “δοσατζήδες”.
Θα μείνουμε με 52+, 52Μ και τάληρα. Για τις νατοϊκές μας υποχρεώσεις και για τα μάτια του κόσμου. Και καλά πως έχουμε “μεγάλη” αεροπορία.

Γιώργος Κ

No money no honey παιδιά, δυστυχώς.

Selenos.

Θα γνωριζετε πολυ καλα,καλυτερα απο εμενα,οτι οι Αμερικανοι(οι γνωστοι…φονιαδες των λαων),μας ειχαν προτεινει γραμμη παραγωγης των Φ-16,και οι Γαλλοι των Ραφαλ.Το πολιτικο κατεστημενο(σκυλολοι καλυτερα),δεν δεχθηκε.Πολιτικα κομπλεξ(με τους Αμερικανους ρε…),αλλα και δολος θα ελεγα.Στην περιπτωση των Ραφαλ,ο ανασταλτικος παραγοντας ηταν ο…αριθμος.Οι Γαλλοι ηθελαν να αγορασουμε(ως προυποθεση της συμπαραγωγης),100-120 α/φη.Δηλαδη θα μας πειραζε,εαν σημερα ειχαμε 100 Ραφαλ ελληνικης κατασκευης,με τα συνεπακολουθα ευεργετηματα(θεσεις εργασιας,μεταφορα τεχνογνωσιας).Οι Τουρκοι(αυτοι οι…μπουνταλαδες) πηραν την γραμμη των Φ-16,και αν δεν κανω λαθος,πουλησαν και 40 α/φη στην Αιγυπτο,προ εικοσαετιας.Ισως εαν το 1985,ειχε εκλεγει ο Μητσοτακης,κατι να γινοταν.Για να τελειωνουμε μ’αυτην την προστυχη λογικη των “υπερογκων αμυντικων δαπανων”.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι γάλλοι δεν μας έχουν προτείνει γραμμή παραγωγής των Ραφάλ. Είχαν προτείνει για το Μιράζ Φ-1 αν αγοράζαμε 150 και για το Μ-2000. Αν θυμάμαι καλά αν αγοράζαμε 100. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει 100 σύγχρονα δικινητήρια μαχητικά.

Selenos.

Noμιζω πως η προταση αφορουσε το μελλοντικο Γαλλικο αεροσκαφος,ενω ηδη υπηρχε το Μ-2000.Πιθανον και να κανω λαθος.

dimitrov

Αγαπητοί μου φίλοι, οι Γάλλοι μας είχαν πει 20% συμπαραγωγή για πάνω από 100 F-1. Επί “επαναστάσεως”. Επί “αλλαγής” όλες οι αεροπλανοφτιάχτρες δίνανε θεωρητικά γραμμή “συναρμολόγησης” για πάνω 100 α/φη. Ειδικά η GD το είχε πρόγραμμα προώθησης. Πάρε >100 και σου στήνω φάμπρικα. Όσο για τα ραφάλ φυσικά και θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 100 φτάνει να μην κυνηγούσαμε … το “καλύτερο”, τον “φονέα των εφ35”, να γλύψουμε όλο το κόσμο, την καλύτερη αρπαχτή, την ευημερία των αριθμών κλπ,κλπ,κλπ. Κι εξηγούμαι …. σε περίοδο ψωμόλυσσας για τους οπλάδες ο … Άκης μοίραζε φράγκα κι έδινε απευθείας αναθέσεις σε γιουροφάιτερ κι όχι… Read more »

Spyros

Ωραίο όντως το F/A-18E/F… ειδικά το F. Αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν όλ’ αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράσουμε 100 Ραφάλ. Σε δικινητήριο μαχητικό στη καλύτερη περίπτωση 60.

Em.Ti

Δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 100 Rafale, ακόμα κι αν παράγονταν στην Ελλάδα (πιο σωστό είναι το “συναρμολογούνταν”, αλλά τέλος πάντων). Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε 100 Rafale σε υπηρεσία, ακόμα κι αν όλα τα ανταλλακτικά προέρχονταν από την Ελλάδα.

Η μόνη ρεαλιστική προοπτική θα ήταν η συμπαραγωγή στην Ελλάδα κάποιου από τους τύπους που επιλέχθηκαν στην “Αγορά του Αιώνα”.

Οι Τούρκοι δεν πούλησαν F-16 στην Αίγυπτο. Οι Αμερικάνοι τα πούλησαν, απλά έδωσαν στους Τούρκους το αναλογούν για την κατασκευή και παράδοσή τους.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ποσο γρηγορα μπορει να γινει η αναβαθμιση των Mirage 2000 με link16 και με τι κοστος ?
Δεν θα μπορουσαν να επιχειρουν μικτα F16 και Mirage 2000 μεχρι να παραληφθουν νεα οπλα για τα F16, ωστε να αξιοποιουνται οι MICA IR, αν βεβαια υπαρξει αναβαθμιση με link16 στα Mirage 2000 ?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Το θέμα είναι να εντοπιστεί το F35 από φίλιο αισθητήρα προτού εντοπιστεί ο αισθητήρας ( άρα και ο φορέας αυτού-αεροσκάφος) από το F35. Δεν φαίνεται ότι το F16 V μπορεί να το πράξει. Μήπως το ραντάρ aesa τελικά δεν θα προσδώσει στο αεροσκάφος την αποτελεσματικότητα που επιθυμούμε για την αντιμετώπιση του F35; Αντίθετα εάν αυτά που λένε οι Σουηδοί για το εκσυχρονισμένο ΕΜΒ-145 AEW Erieye ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ling16 και IRST στα F16 πιθανόν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα F35 σε ότι αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό. Το άλλο τεράστιο θέμα είναι ο εγκλωβισμός του F35… Read more »

Giorgos tsagaris

Σωστα!!!!!!
Και δεν μπορω να καταλαβω γιατι ξεχναμε τα Τουρκικα F-16….αυτα πως θα αντιμετωπιστουν δηλαδη αν δεν εκσυγχρονιστουν τα (υποδεεστερα πλεον) δικα μας?

sotbak

σωστές σκέψεις…..αναμένουμε την υλοποίηση….

zopas

Αν είναι όπως τα λετε τοτε γιατι τα ΑΕΣΑ ρανταρ των περίφημων αμερικανικων Φ-15 εχασαν ολες τις αερομαχίες από το υποδυεστερο σε αεροπορικη υπεροχη Φ-35; μηπως γιατι τα φ-15 παρολο τα πανίσχυρα ΑΕΣΑ που διαθετουν δεν μπορεσαν να τα εντοπισουν; και αν συμβαινει αυτό γιατι ο ελληνικος συνδυασμος φ-16 Αεσα και ΕΜΒ-145 να μπορει να το κανει πανω από το αιγαιο όταν δεν το καταφεραν αντιστοιχα οι αμερικανοι;

npo

Ο φίλος zopas δεν είπε πως Su-35 νίκησαν F-15 , λέει F35 νίκησαν F-15 🙂
Την απάντηση την έχετε δώσει πάνω. “…Ο εκσυγχρονισμός των F-16 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει για να μπορούν τα τελευταία να αντιμετωπίσουν τα F-35. Πρέπει να γίνει για να κάνουμε τα μαχητικά μας ικανότερα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα σύγχρονο απαιτητικό πεδίο μάχης… ” 🙂

sotbak

ΕΊΝΑΙ ΖΉΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ. ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΠΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ……

ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρώην Α/ΓΕΑ και μετά Α/ΓΕΕΘΑ πριν περίπου 2 χρόνια είχε πει σε κάποια συζήτηση για τα λάθη που έχουν γίνει στα εξοπλιστικά, τα οποία λάθη είπε είναι πάρα πολλά και θα τα πληρώσουμε μια μέρα στο μέλλον. Μέσα σε όλα ανέφερε ότι το 2005 οι Αμερικάνοι μας είχαν προτείνει την αγορά F-16 Block-60 αλλά η κυβέρνηση επέλεξε το κατώτερο μοντέλο Block-52 Adv. Δεν έχω διασταυρώσει αυτό που είπε για τα Block-60 αλλά αν είναι έτσι που το πιστεύω αυτό που είπε, θα είχαμε ένα πλεονέκτημα έχοντας 30-40 F-16 σαν αυτά των Η.Α.Ε. Από χρόνια έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 40 εκσυγχρονισμένα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ

Κανονικά έπρεπε να είχαν αγοραστεί.

dimitrov

Κανονικά θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί τα ολλανδικά εφ16 (28 το 2005 +18 αργότερα νομίζω) και με τον κύριο όγκο των χρημάτων να είχαμε εκσυγχρονίσει όλα τα εφ16 και τα υπόλοιπα μιράζ2000. Και φυσικά να συνεχίζαμε τις αναβαθμίσεις MLU για τα ολλανδικά. Με την παραλαβή όλων των ολλανδικών να είχαν αποσυρθεί και όλα τα κορσέρ. Με βάση τα τότε δεδομένα αυτή θαρρώ πως ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση, τις ευεργεσίες της οποίας θα απολαμβάναμε εδώ και χρόνια και όχι η αγορά νέων εφ16.

Spyros

dimitrov dimitrov: δεν έχετε άδικο, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο μετέπειτα εκσυγχρονισμός σε F-16V θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Ήδη τώρα η ΠΑ θα χρειαστεί 6 πρότυπα α/φ, δηλαδή απο ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο για κάθε μπλόκ αγοράς (50, 52+, 52adv) χωρίς να υπολογίζουμε την αναβάθμιση των 30αριών, με τα απάρτια των υπολοίπων. Αν είχαμε και τα Ολλανδικά MLU, λογικά θα θέλαμε άλλα 2 πρωτότυπα…

sotbak

καλές οι ανωτέρω σκέψεις αλλά τώρα τί γίνεται;;;;;, τα λάθη του παρελθόντος πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν ……

sotbak

εξαιρετικό, συγκροτημένο, ουσιώδες και μεστό άρθρο που περιέχει συνοπτικά τα επιχειρήματα του εν λόγω εκσυγχρονισμού. Άποψή μου: 1) ο εκσυγχρονισμός είναι αναγκαίος για να υπερτερούν τα δικά μας (155) σε ικανότητες σε σχέση με τα πολυπληθέστερα των Τούρκων (260 αν θυμάμαι καλά), 2) τα f-35 θέλουμε δεν θέλουμε θα τα πάρουμε γιατί, α) 5ης γενιάς ρώσικο ή γαλλικό δεν υπάρχει, αλλά και αν υπήρχε δεν θα μας άφηναν να το πάρουμε, ας είμαστε ρεαλιστές, β) για την τουρκική ενδοχώρα ως πρώτο πλήγμα και ως αναγκαία αποτροπή (νομίζω κατανοητό) και για λόγους γοήτρου-κύρους στο πεδίο της Αν. Μεσογείου (εκεί είναι ο… Read more »

Ikarus

Πιστεύετε πως κατά τον εκσυγχρονισμό η υιοθέτηση της «παραλλαγής» “Have Glass 5th generation” θα ήταν χρήσιμη;

Em.Ti

Αν και οι συντάκτες της “Π” μπορούν να απαντήσουν καλύτερα, η υιοθέτηση αυτού του χρωματισμού προς το παρόν είναι προνόμιο μόνο της USAF και όσων έχουν αποκτήσει το F-35.

Η υιοθέτηση σε τύπους εκτός του F-35 για αεροπορίες άλλων χωρών είναι εξαιρετικά αμφίβολη όχι μόνο λόγω κόστους (κτήσης και συντήρησης), αλλά και λόγω πολύ πιθανής άρνησης των ΗΠΑ να εξάγουν αυτή την τεχνολογία.

Αντώνης

Ως συνήθως, αρκετά καλή ανάλυση, αλλά με υπαρκτές ‘τρύπες’ στους συλλογισμούς σας… α)Με βάση όσα λέτε, θα μπορούσαμε να μη ξοδέψουμε δεκάρα για AESA ραντάρ και να έχουμε όλα τα ουσιώδη πλεονεκτήματα ενός εκσυγχρονισμού ΜΟΝΟ με IRST+stunner+link16. Εναντίον F-35, το AESA δεν κάνει καμία διαφορά, ενώ σε περιπτώσεις F-16 Vs F-16(δηλ. μη stealth μαχητικών), τη διαφορά κάνουν τα όπλα και η επίγνωση τακτικής κατάστασης. Οποιοδήποτε ραντάρ, υπερκαλύπτει τις αξιοποιήσιμες εμβέλειες AIM-120D/Stunner έναντι συμβατικών στόχων. Η περίσσεια χρημάτων από μη εγκατάσταση AESA, θα μπορούσαν να πάνε σε εκσυγχρονισμό EREYE ή ακόμη και αγοράς ενός ακόμη, που σε συνδυασμό με link-16, έχει… Read more »

Αντώνης

α) κ δ): Νέα όπλα(stunner) μαζί με IRST και link-16, προσφέρουν παραπλήσια απόδοση(για την ακρίβεια, υπεροχή) με όλα αυτά+ AESA, εναντίον F-16(δηλαδή συμβατικών α/φών). Ο λόγος? Λόγω όχι τόσο μικρού RCS, οι εμβέλειες στοχοποίησης με τα υπάρχοντα ραντάρ(AN/APG-68V9), υπερκαλύπτουν τις (δραστικές) εμβέλειες, τωρινών και μελλοντικών πυραύλων BVR. Έναντι πάλι, στόχων μικρού RCS, το ραντάρ AESA, παίζει ακόμη μικρότερο ρόλο(γιαυτό θέλουμε IRST) στην όποια ‘εξίσωση’ αντιμετώπισης τους. Εφόσον λοιπόν τα κουκιά είναι μετρημένα, γιατί να μη δοθούν τα χρήματα που θα δίναμε για AESA, σε εκσυγχρονισμό EREYE που θα δώσουν σαφέστατο πλεονέκτημα, στη τακτική εικόνα και στην αποκάλυψη στόχων stealth? β)… Read more »

Αντώνης

α) Σωστά.
β) Την αγορά NSM/JSM με τα F-16 γενικά και τον εκσυγχρονισμό τους, ειδικά(στα νέα όπλα που θα έπρεπε να προικίσουν τον εκσυγχρονισμό τους). Ακόμη, στο άρθρο των NSM για τις επάκτιες συστοιχίες, παρότι ήσασταν πολύ προσεκτικοί με τις ‘πληροφορίες’, θέσατε το πλεονέκτημα της μεταφοράς τους από το F-16.

som1els

Οι NSM/JSM ειναι μελη της ιδιας οικογενειας Κ/Β απο τον ιδιο κατασκευαστη που προσφερει την εν συνεχεια υποστηριξη. Αντιστοιχα υπαρχουν οι εκδοσεις των Exocet (MM/AM/SM) και Harpoon (RGM/AGM/UGM), αναβαθμισμενα Block/Mk/Mod κοκ. Ειναι ευνοητο οτι ενας πυραυλος δεν μπορει να χρησιμοποιηθει απο ολες τις πλατφορμες (α/φ,πλοια,ε/π,υ/β,πβ) χωρις επιμερους αλλαγες στα χαρ/κα του. Αυτο δεν σημαινει οτι αυτοι μεταξυ τους ειναι αλλοι πυραυλοι η’ εχουν αποτρεπτικα διαφορετικο κοστος υποστηριξης. Το αντιθετο ισχυει αφου θα χρειαζοταν ν’αγοραστουν και να συντηρουνται δυο τελειως διαφορετικα βληματα για διαφορετικους φορεις. Ο JSM ειναι ενας NSM που επανασχεδιασθηκε για να χωρεσει στην εσωτερικη αποθηκη οπλισμου συγκεκριμενα του… Read more »

sotbak

ενδιαφέρουσες σκέψεις. Νομίζω ότι μόνο η ΠΑ και τα στελέχη της γνωρίζουν την απάντηση

npo

Πολύ διαφωτιστικό άρθρο. Αναρωτιέμαι, πόσο θα κόστιζε η πιστοποίηση των MICA σε F16? Σίγουρα θα συνέφερε και τους Γάλλους, μια που με τόσα f16 να κυκλοφορούν ένας καλός IR πύραυλος σαν τον MICA-IR θα είχε καλές εξαγωγικές προοπτικές. Οπότε ίσως να μπορούσαμε να μοιραστούμε το κόστος. Το ρωτάω γιατί τα M2000 δεν τα βλέπω να βγάζουν πολλούς Μάϊδες ακόμα.. Επίσης να πω πολλά μπράβο στους Σκανδιναβούς του Erieye που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα καλά της Ε.Ε σε αντίθεση με μας που βασικά εισπράττουμε μόνο τα στραβά. Γι όσους δυσπιστούν, τα καλά είναι πως μπορείς απερίσπαστα ν’αγοράσεις στοιχεία υψηλής τεχνολογίας που… Read more »

παναγιωτης

αν η απαντηση σας ειναι στον zopas δεν βλέπω να γράφει κάτι για τα su-35 ,σε όλα τα συμφωνώ

GRGR

Ξεκινώ ανάποδα: 1) Αυτο το παραμυθι επιτυχης αξιολογησης για λιγα ακομα δανεικα στον χρεοκωπημενο, θα ηταν κωμικο αν δεν ηταν τραγικό. Το τελευταιο πράγμα που χρειαζόμαστε ειναι δανεικα (οταν κιολας πανε σε αλλους). Τι μας εμποδίζει επισης να προχωρησουν ολα αυτά που ονειρευεστε? Η αξιολογηση δεν εχει καμια σχέση. Ουτως η αλλως τα λεφτά αυτά… δεν ειναι για την αμυνα της χώρας, αλλα για να επιστραφουν και επισημα στους δανειστες. 2) Τα χρειαζομαστε αυτά και περισσοτερα απο ολα οσα λέτε. Δεν παιζει ουτε cent τσακιστό ομως. Ακομα και αν μας κάνουν δοσεις μεσω FMS, τα δανεικα ειναι δανεικα και θα… Read more »

sotbak

έχω την εντύπωση ότι οι θέσεις σας απηχούν περισσότερο κοινωνικοοικονομικές αναζητήσεις/προβληματισμούς και όχι καθαρά αμυντικές/γεωπολιτικές αντιλήψεις.
Αν η χώρα θέλει να διατηρήσει αυτό που είναι σήμερα (δεν μιλάμε καν για βελτίωση/άνοδο, μιλάμε για στοιχειώδη διατήρηση) στο ευρύτερο περιβάλλον της Αν. Μεσογείου/Νότιων Βαλκανίων συγκεκριμένοι εξοπλισμοί πρέπει να γίνουν, μακάρι από ελληνικά χέρια…..

Βέβαια συμφωνώ απόλυτα με το -5- σχόλιο. Αυτονόητο.

Νείλος

Οι “φιλίες” και οι “συμμαχίες” πληρώνονται ή καλύτερα αγοράζονται ακριβά αγαπητέ… Δείτε πως τα Εμιράτα αγοράζουν πολιτική κάλυψη από ΗΠΑ ενώ όλοι ξέρουν τις δοσοληψείες τους με ΙΣΙΣ κλπ.. Μέσω εξοπλισμών φυσικά!Στου επαίτη την πόρτα δεν συνοστίζεται κανείς για να κάνει συμμαχία μαζί του…

DangerJetExhaust

Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο, μου έλυσε αρκετές απορίες και το πιο σημαντικό, έδωσε κάποιες λύσεις. Είναι αλήθεια ότι πλέον η αεράμυνα έχει γίνει απίστευτα πολύπλοκη υπόθεση. Ας ελπίσουμε πως οι άνθρωποι της ΠΑ, οι οποίοι σίγουρα θα έχουν σκεφτεί όλα τα παραπάνω, θα πείσουν τους αρμόδιους να υλοποιηθούν οι προτάσεις και οι λύσεις τους, με ένα λογικό κόστος σε χρήμα (λόγω κρίσης), που όμως είναι πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο να ξοδευτεί, αφού αφορά άμεσα το μέλλον της χώρας.

Γεωργιος Λόντος

1)Μόνο τα f16 block 52+ Καθώς και τα adv θα εκσυγχρονιστουν-τα αλλά πάνε για vintage παλαίωση! 2)Ρεαλιστικά αντέχουμε 120 μαχητικά πρώτης γραμμής 3)Δυστυχώς ενώ υπάρχει το κατάλληλο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό η έλλειψη χρήματος τους αναγκάζει σε πατεντες για να βγαινει το μίνιμουμ των υπηρεσιών 4)υπάρχουν αγκυλώσεις και δεν ξεφορτωνομαστε παλιό υλικό με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαστημικό logistics 5)οποίος νομίζει ότι το τίμημα που θα πληρωθεί δεν θα ειναι βαρύ για τη χώρα ας συνεχίσει να πετάει το χαρταετό του ΑΑ και μια απορία…Σε κάποιο στρατόπεδο σε ενα νησί του Αιγαίο λίγο πριν το μπαμ ,ποιος θα σταματήσει το… Read more »

GK_

Εχετε δηκιο!
Σοφα τα ειπατε!
Καποια πραγματα ομως επρεπε να ειχαν μελετηθει πριν απο 20 χρονια και να ειχαν πραγματοποιηθει εδω και 15. Η περιπτωση με τα λινκ 16 ειναι μια απο εκεινες τις περιπτωσεις που καποιος, οταν διαβαζει το κειμενο σας, απλα αναρωτιεται: «Μα καλα, ολα αυτα τα χρονια αυτοι οι «σχεδιαστες» που ηταν;»

sotbak

σωστός!!!!!!

ACHERON

Γράφετε « διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ούτε για δείγμα (και τα οποία ΑΝ τα παίρναμε, θα απαιτούσαν ΚΑΙ δομικό εκσυγχρονισμό, εκτός της εγκατάστασης νέου ραντάρ AESA).
Ασχέτως πιθανοτήτων και προτεραιοτήτων εκσυγχροσμού ραντάρ ἤ δομικής ανακατασκευής,για το Ισραήλ βρέθηκαν όντως μεταχειρισμένα F-15.
https://www.proelasi.org/2016/09/20/%ce%b7-usaf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-f-15d-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1/

gm

Το θέμα είναι να πείσουμε τους Αμερικάνους ότι τους είμαστε όσο πολύτιμοι όσο το Ισραήλ, για να βοηθήσουν λίγο. Εξάλλου τα λεφτά δικές τους εταιρίες θα τα πάρουν.

Em.Ti

Δεν είμαστε όμως. Και δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουμε.

ACHERON

Τα δέκα F-15D όμως,βρέθηκαν,δέν βρέθηκαν;
Και επειδή είναι κρισιμώτερα από τα -C,ὡς επειχειρησιακά εκπαιδευτικά,δέν λέει αυτό κάτι;

gm

Ότι μάλλον θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν και μας ως ‘ειδική περίπτωση’.
Καλημέρα

ACHERON

Απλούστατα.θέλω να καταλήξω στο ότι βρέθηκαν μεταχειρισμένα F-15D για το Ισραήλ,και ότι αυτό σημαίνει ότι με τα μεγέθη της USAF ίσως να βρεθούν μερικά ακόμη ἄν υπάρξει πολιτική βούληση.
Όπως διευκρίνησα πιό πάνω «Ασχέτως πιθανοτήτων και προτεραιοτήτων».
Ακαδημαϊκά μιλώντας,όχι ότι τα περιμένω να έλθουν,ἤ ότι βλέπω να δίνουν κάτι που να δικαιολογεί το κόστος.
Ούτως ἤ άλλως όμως,ὁ ορθολογισμός έχει δραπετεύσει από την χώρα,και κανείς δέν ξέρει τί ακόμη θα δούν τα μάτια μας.

sotbak

σωστός!

Spyros

Έχω μια ερώτηση, όχι άμεσα σχετική με το θέμα, αλλά μου προέκυψε διαβάζοντας τα σχόλια: Αν το μελλοντικό δόγμα της ΠΑ είναι επιχειρήσεις με αναβαθμισμένα F-16 και αναβαθμισμένα Erieye (θεωρώντας πως αγορά F-35 με τα οικονομικά μας δεδομένα πρακτικά αποκλείεται για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον), και δεδομένων των αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και των εμβελειών όπλων όπως ο AMRAAM, πώς σχεδιάζει η ΠΑ να υπερασπιστεί τα Erieye; Υποθέτω πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ίδιο το Erieye, που θα είναι ορατό στα ραντάρ και στα RWR σαν… φάρος, θα είναι ο Νο1 στόχος των F-35 της ΤΗΚ. Πόσο δύσκολο, λοιπόν, θα… Read more »

Spyros

Διευκρίνηση/διόρθωση για τη τελευταία παράγραφο:

Πόσο δύσκολο, λοιπόν, θα είναι ένα ζεύγος F-35 να πλησιάσει ένα Erieye, σήμερα, αρκετά ώστε να εξαπολύσει 2-3 AMRAAM, χώρις να γίνει αντιληπτό ΑΠΟ ΤΟ ERIEYE ΚΑΙ απο τα μαχητικά της ΠΑ που (υποθέτω) θα το συνοδεύουν;

Spyros

Ευχαριστώ. Αλλά πολύ φοβάμαι πως όταν «θα το δούμε», θα είναι αργά…

(αν πάρουν τελικά F-35 οι Τούρκοι, γιατί με τον Νεοσουλτάνο στο τιμόνι μου φαίνεται αστείο να συζητάμε πχ αν θα μας αποδέσμευαν ή όχι JASSM οι Αμερικανοί, αλλά να δίνουν στους ‘εκρηκτικούς’ Τούρκους ένα τέτοιο α/φ)

sotbak

ΟΡΘΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ….

stefan

Άψογη και ψύχραιμη προσέγγιση. Θέτω απλά τεχνικά ερωτήματα. Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε να προστατέψουμε το ζωτικό μας χώρο είναι ο συνδυασμός-σύζευξη των δεδομένων ρανταρ μαχητικών και αεροσκαφών επιτήρησης, μέσω Link16. Ερώτημα 1ο: Το F35 φημίζεται για τις ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει. Κατα πόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι τα 100 F-35 του αντιπάλου που ενδεχόμενα κάνει την πρώτη κίνηση δεν θα είναι σε θέση να διαλύσουν μέσω παρεμβολών τη σύζευξη και ενιαία απεικόνιση του αμυντικού μας χώρου; Eρώτημα 2ον: Κατα πόσο θα ήταν εφικτή η ενιαία απεικόνιση του εναέριου χώρου μας με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση χαμηλού κόστους… Read more »

ΚΝ

Η αναγκη για αναβάθμιση ειναι σαφής εδω αν θέλουμε για λίγα χρονια ακομα να διατηρούμε μόνοι μας τη δυνατότητα αποτροπής απο τους Τούρκους. Όμως, συζητήσουμε σε λάθος βάση γιατί δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία με τέτοια οικονομική δύναμη πλεον που επενδύει συστηματικά σε εξοπλισμούς τεράστια ποσα για τα δικά μας δεδομένα. Η ψαλίδα εχει ανοίξει σε τέτοιο βαθμό που σε λίγα χρόνια σε όλα τα επιπεδα θα είναι αδύνατον να καλυφθεί. Αρα εχουμε πρακτικα μακροπρόθεσμα 2 επιλογες: 1η Να συνδεθούμε οπως περιπου το Ισραήλ με ΗΠΑ κάνοντας αμοιβαίες συνεργασίες με οποίο ρίσκο αλλα με αντίστοιχα ανταλλάγματα σε χρηματα-στρατιωτικό… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, επιτρέψτε μου παρακαλώ μια διευκρίνιση: α) Το Ισραήλ δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και δεν παρέχει τίποτε σε αυτές για την αστρονομικού ύψους ετήσια δωρεάν στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει. Στο έδαφός του δεν σταθμεύουν και ποτέ δεν στάθμευαν αμερικανικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ αρνούντο επί 20 έτη πεισματικά να πωλήσουν στο Ισραήλ στρατιωτικό υλικό (έθεταν βέτο μάλιστα και στις πωλήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τρίτους, έτσι ματαιώθηκε η αγορά των Sabre από τον Καναδά). Μόνο κάποια μεταχειρισμένα Μ48 της Γερμανίας δόθηκαν. Μόνο όταν το Ισραήλ συνέτριψε πριν 50 χρόνια τις αραβικές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών απέκτησε ενδιαφέρον για… Read more »

sotbak

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ & ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΜΠΡΑΒΟ.

Neoklis

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δυστυχώς, από τότε που άρθρα τέτοιου επιπέδου δημοσιεύτηκαν στην ΠΤΗΣΗ,σφυρίζουν αδιάφορα…Θα το ξαναπώ..Όσα γράφονται στο άρθρο είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και εφαρμόσιμα.Η πολιτική βούληση λείπει και θα λείπει όσο υπάρχουν άτομα σε θέσεις ευθύνης που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο, που ρωτούσαν αν τα Απάτσι μπορούν να εκτελούν πυροσβεστικό έργο…Καλώς ή κακώς , η εξάρτηση από τις ΗΠΑ είναι δεδομένη.Ας την εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον στο έπακρο ζητώντας ουσιαστικό έργο και τεχνογνωσία.Και κάτι τελευταίο…Τα Μιράζ 2000 που φέρουν τους Έξοσετ πρέπει να εκσυγχρονιστούν ,διότι δεν παύουν να είναι πονοκέφαλος για τον αντίπαλο.Ο μεγάλος τους πονοκέφαλος, το Α-7… Read more »

sotbak

ΣΩΣΤΟΣ!!!!

aris32

τα α-7 ηταν καποτε πονοκεφαλος . βεβαια με τα ανταλλακτικα που ειχαμε θα μπορουσαν να μεινουν μερικα χρονακια ακομα σε υπηρεσια μιας και το κοστος συντηρησης ηταν μικροτερο των φαντομ . βλεπεις ομως στην ΠΑ τα φαντομ ειναι κατι σαν θρησκεια δεν ξερω τον λογο βεβαια . ( και δεν μιλαω για τα εκσυχρονισμενα φαντομ αλλα για τα αναγνωριστικα )

ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπήρχαν άλλα ανταλλακτικά για να συνεχίσουν να πετάνε. Δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Πλέον έκαναν μόνο για CAS. Λόγια πρώην χειριστή Α-7 που υπηρέτησε σε αυτά 16 χρόνια. Ειπώθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2015. Για τα αναγνωριστικά Φάντομ σε συζήτηση μου με φίλο που ήταν χρόνια χειριστής στην 348 Μ.Τ.Α και μετά υποδιοικητής της 110 Π.Μ, τον ρώτησα τον Δεκέμβριο του 2010 γιατί τα κρατάμε ακόμη και δεν τα αποσύρουμε. (επειδή είναι κοστοβόρα, κάνουν μόνο για συγκεκριμένη δουλειά, είναι διθέσια, δικινητήρια κτλ) Απάντησε πως παίρνουμε τις πληροφορίες που θέλουμε από δορυφόρους αλλά κρατάμε τα Φάντομ για να… Read more »

Em.Ti

Για άλλη μια φορά ένα χρήσιμο και εκτενές άρθρο.

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα, αν και δυστυχώς στο θέμα των όπλων θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

Αν τα καταφέρουμε τελικά, το πρόγραμμα θα είναι το μικρότερο δυνατό. Πολύ πιθανό δε να μην γίνει ούτε η πιθανολογούμενη (και πολύ αναγκαία) αναβάθμιση των Block 30 με τα απάρτια που θα βγουν από τα αναβαθμισμένα α/φη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο για την ενίσχυση της ΠΑ και των ΕΔ γενικότερα.

Nikolaos

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Θα επανέλθω με εκτενές σχόλιο, αλλά βλέπω από τα σχόλια ότι υπάρχουν ακόμη ευρύτατα διαδεδομένες παρανοήσεις (ας όψεται η παραφιλολογία περί υπερόπλων). Νομίζω ότι η νηφάλια ανάλυση της Π πρέπει, με την αυθεντία του κύρους της, να καταδείξει τα εξής, που έπρεπε, αλλά δεν είναι αυτονόητα: 1) Χρειάζονται αριθμοί. Silver bullets είναι για άλλους. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος θα μοιάζει με τον Πόλεμο του Γιομ Κιππούρ το 1973 παρά με τα Φώλκλαντ το 1982. Το ήμισυ των δύο αεροποριών δεν θα υπάρχει πέραν του πρώτου 24ώρου. 2) Δεν αρκεί η ποιοτική και αριθμητική ισορροπία στον αέρα, χρειαζόμαστε… Read more »

sotbak

συμφωνούμε με όλα. Άρα θέλουμε και τα μονοκινητήρια F-35 σε ικανό αριθμό για να αποφύγουμε την εξέλιξη που περιγράφεις;

Spyros

Μονοκινητήριο, εκτός των F-16 που ήδη έχουμε (θεωρώντας πως κάπως, κάποτε, θα αναβαθμιστούν), σχετικά οικονομικό σε χρήση και με κόστος αγοράς που να μπορούμε να το αγοράσουμε σε αριθμούς, μόνο το Gripen μπορώ να σκεφτώ.

Βέβαια με τα σημερινά δεδομένα, οποιαδήποτε αγορά μάλλον πέφτει ακριβή…

DangerJetExhaust

Τουρκία ΑΕΠ: 2 Τρις. Ελλάδα ΑΕΠ: 290 δις. Αν η Τουρκία ξοδεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς (που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο ποσοστό) και η Ελλάδα το 3,5% (υποθετικό ποσοστό, καμιά σχέση με την πραγματικότητα), ακόμα και έτσι η αναλογία σε πραγματικό χρήμα είναι 4:1 ! Δεν μπορούμε να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, γιατί θα την πατήσουμε όπως η ΕΣΣΔ, ειδικά από την στιγμή που ο οικονομικός πόλεμος, που υποστήκαμε αυτά τα χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Βορρά (εκμεταλλευόμενος το χάρβαλο του κράτους μας, το διεφθαρμένο μειοδοτικό πολιτικό σύστημα και ένα μέρος του πληθυσμού – ψηφοφόρων που βολευόταν μ’αυτή… Read more »

sotbak

κ. Βασιλάκη πολύ σωστά τα λέτε, αλλά ο ένας θα μας σώσει;;;, Δηλαδή σ΄αυτή τη χώρα και τον αρμόδιο κρατικό μηχανισμό-πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει συντεταγμένη οργανωτική δομή να μελετήσει και να προωθήσει άμεσα βέλτιστες λύσεις για την Πατρίδα;;;;;; Αν είναι έτσι δεν χρειάζεται καν να αναρωτιόμαστε. Έχει τελειώσει το ζήτημα πριν καν αρχίσει…….

Thras

Να διορθώσω ότι η Τουρκία έχει ΑΕΠ περίπου 750 δις $, εκτός αν εννοείτε κάποια στιγμή στο μέλλον (εφόσον είναι ολόκληρη) ότι θα φτάσει τα 2 τρις! Αυτά τα 750 δις προέκυψαν μετά από μία δεκαπεντετία (!!!) ισχυρότατης ανάπτυξης (4-6% ανά έτος) και η οικονομική θεωρία λέει ότι σύντομα θα ακολουθήσει κύκλος ύφεσης στην τουρκική οικονομία που θα διορθώσει τη φούσκα που έχει δημιουργηθεί απο την συνεχή ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η οικονομική κρίση αναμένεται αντίστοιχη αν όχι χειρότερη απο την ελληνική λόγω πολλών κοινών παθογενειών στον κρατισμό και τη διαφθορά, με την σημαντική διαφορά ότι… Read more »

Em.Ti

857.7 δις ντολάρι το ΑΕΠ 2016 της γείτονος. 196.4 δις ντολάρι το ΑΕΠ 2016 της χώρας μας. Πολλά έχουν γραφτεί για την Τουρκική οικονομία και για το μπαμ που πολλοί εύχονται και άλλοι περισσότεροι απεύχονται. Η Τουρκία έχει δανειστεί στο παρελθόν με επιτυχία από το ΔΝΤ και αν γίνει το μπαμ θα δανειστεί και πάλι. Και μην ξεχνάτε ότι σε αντίθεση με την χώρα μας, η Τουρκία έχει ανεξάρτητο εθνικό νόμισμα, άρα μέρος της εκτίναξης του δημόσιου χρέους μπορεί να απορροφηθεί από υποτίμησή του, κάτι που φυσικά εμείς δεν είμασταν σε θέση να κάνουμε. Τέλος, η Τουρκία, σε αντίθεση με… Read more »

Thras

Η ύπαρξη ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να σταματήσει την εκτίναξη του δημόσιου χρέους, αντίθετα μέσω υποτίμισης του νομίσματος το χρέος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μιας και είνια αποτιμημένο σε δολάρια αλλά πληρώνεται σε λίρες… Ο τομέας που ευνοείται από την ύπαρξη εθνικού νομίσματος είναι ότι η χώρα με την υποτίμηση γίνεται ανταγωνιστικότερη και άρα αυξάνουν οι εξαγωγές και θεωρητικά βγαίνει γρηγορότερα απο την κρίση (η Ελλάδα που δεν έχει εθνικό νόμισμα προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική μέσω μείωσης του κόστους εργασίας δηλαδή των μισθών). Πάντως οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία μάλλον φαίνεται να ανακόπτονται, ενώ παράλληλα και οι υπάρχουσες τίθενται υπό… Read more »

Spyros

Αντίθετα με εμάς, το ποσοστό του ΑΕΠ της Τουρκίας που οφείλεται στον τουρισμό δεν είναι πολύ μεγάλο.

Το άρθρο που βάλατε λιγουλάκι αισιόδοξο μου φαίνεται… αν κάποιοι έχουν ρίξει χρήμα δεν αφήνουν έτσι εργοστάσια και εξοπλισμό για να φύγουν. Κι αν το κάνουν, σιγά μην έρθουν στην Ελλάδα, όσο δίπλα η Βουλγαρία έχει συντελεστή 10%.

Em.Ti

Δεν εμπιστεύομαι το newsauto.gr σαν πηγή, συγνώμη. Χώρια ότι το άρθρο αυτό καθ’αυτό είναι απλά ευχολόγιο, δεν παρατίθενται στοιχεία. Τα κατάμαυρα κεφάλαια από ISIS κλπ πώς γνωρίζουμε ότι κόπηκαν; Η συμμαχία π.χ. με το Κατάρ κρατά πολύ γερά ακόμα, η προώθηση μεταναστών προς την χώρα μας (και την Ε.Ε. κατ’επέκταση) συνεχίζεται κανονικά και προφανώς εφ’όσον υπάρχει ο ISIS ακόμα και οι Κούρδοι είναι ένα από τα έθνη που τους αντιμάχονται, πολύ πιθανό και από εκεί μια χαρά να συνεχίζεται το αλισβερίσι. Συμφωνώ πάντως ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει οικονομική κρίση στην Τουρκία σύντομα, αλλά επιμένω ότι θα… Read more »

Sousourada

Καλησπέρα,
το δημόσιο χρέος της Τουρκίας είναι σε USD. Όχι σε Τε-λε.

Π.Α

Ξεχασες την ισοτιμια που ειναι 1ευρω/ 4 λιρες flexible λογο ευκολιας υποτιμησης της Τουρκικης λιρας, αλλα οτιδηποτε αγοραζουν τα σκανε χοντρα με βαση το μεγεθος της χωρας και του πλυθησμου που εχουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ

 jim40 Στον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. @Αντώνης Αν θέλεις περισσότερα ERIEYE θα τα αγοράσουμε μόνο αν πληρώσεις την αξία τους.  Nikolaos Aν οι τούρκοι ήθελαν πόλεμο θα μας τον είχαν κάνει εδώ και 10άδες χρόνια. Γράφεις πως μετά τις 24 ώρες πολέμου θα έχει απομείνει η μισή αεροπορία σε κάθε πλευρά. Αν γινόταν κάτι στα Ίμια ο Λυμπέρης έχει γράψει πως θα κρατούσε το πολύ 16 ώρες. Αν τώρα γίνει κάτι με την Τουρκία θα κρατήσει 6 ώρες και θα λήξει κατόπιν ,,πυροσβεστικής,, παρέμβασης των μεγάλων δυνάμεων. Γενικά δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί… Read more »

seb

Να ελπίζουμε σε κάποιο προσεχές τεύχος του περιοδικού;

Manolis

Δεν χρειαζεται πολλες αναλυσεις. Η βεβαιοτητα οτι αν γίνει κάτι με την Τουρκία θα κρατήσει 6-16-26 ώρες μονο και μετα θα το σταματησουν “οι μεγαλες δυναμεις”, μου θυμιζει τις ημερες πριν το πραξικοπημα της ελληνικης χουντας στην Κυπρο. Τοσο σιγουροι ηταν και οι χουντικοι.

sotbak

πέστα !!!!! Απόλυτα ορθή τοποθέτηση!!!!!

ACHERON

+1

ΓΙΑΝΝΗΣ

Έχε υπόψη πως αυτό που γράφω είναι από πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε από επιτροπή 14 εν ενεργεία ανώτερων αξιωματικών.

Manolis

Σεβομαι την αποψη σου – δηλαδη αυτη των 14 εν ενεργεία ανώτερων αξιωματικών που προφανως επιλεχθηκαν απο την παρουσα κυβερνηση με απολυτα ορθολογικα και επιχειρησιακα κριτηρια. Οχι απλα σεβομαι αλλα σε πιστευω κιολας, γιατι εκτος των αλλων , ετσι εξηγηται ο αργος αλλα αδυσωπητος αφοπλισμος της χωρας: κραταμε οτι θα αντεξει για τις 6 αυτες κρισιμες ωρες και τα υπολοιπα δεν μας ενδιαφερει. Δυο αποριες μονο εχω : οι τουρκοι το ξερουν αυτο για τις 6 ωρες ή θα φωναζουμε “Βαστα Τούρκο να γεμίσω και στερνά να σε βαρέσω”? Επισης αν στις 6 ωρες παρουν π.χ. το Καστελλοριζο, τι λενε… Read more »

sotbak

σωστός και πάλι!!!!!!!!!!!!!!!

Δημήτρης Τριαντάφυλλου

Το έβγαλε στο twitter ο γιος του Καμμένου; Πως το ξέρεις εσυ;

Π.Α

Eαν ομως εχουν παρει αποφαση να ΜΗΝ τον σταματησουν; τι γινεται τοτε; Το τι εχουν στο κεφαλι τους ΔΕΝ το γνωριζει ΚΑΝΕΙΣ, και παραδειγματα υπαρχουν πολλα στην ιστορια.

Em.Ti

Σωστό. Ακόμα κι έτσι όμως, το ποιός “δείχνει τα δόντια” του περισσότερο είναι που μετράει. Αν δεν έχεις δόντια, τί να δείξεις;

Το ότι ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι δεν είμαστε διαθέσιμοι να εμπλακούμε σε πόλεμο το έχουν καταλάβει οι Αμερικάνοι χρόνια τώρα.

aris32

Η αποψη μου για το θεμα αυτο ειναι το μεγιστο δυνατο με τα χρηματα που υπαρχουν . έχουμε τώρα 30 f16blc52M – 55 f16blv52+ – 38f16blk50 – 32f16 blc30 25 m2000-5mkII – 18m2000egm/bgm και περιπου 32f4pi2000 phantoms . το δεδομενο ειναι οτι σε οριζοντα 10τιας μεγιστο τα pi2000 θα αποσυρθουν χωρις να αγοραστουν αντικαταστατες . δεδομενο ειναι οτι τα 30 blc52M στεκονται μαζι με τα 55blc52+ μαζι με τα μ2000-5mkii . Για το συνολο αυτο το βελτιστο θα ηταν για εμενα στα 30blc52M να τοποθετηθει μονο η κεντρικη οθονη πολλαπλων λειτουργιων και η αλλαγη του υπολογιστη βολης . Στα 55blc52+… Read more »

sotbak

καλές σκέψεις….

aris32

διαβασα σε site για ανταλλαγη NH90 με τα 12 μιραζ2000 του Καταρ . Βεβαια το αρθρο ελεγε για 12 Μ2000-9 με εμφαση στις αποστολες αερος -εδαφους και καταλαβα οτι εχουν μπερδεψει τα μπουτια τους αφου τα Μ2000-9 τα εχουν τα ΗΑΕ και ειναι περιπου 63 και οντως εχουν περισσοτερες δυνατοτητες αερους εδαφους απο τα δικα μας Μ2000-5 mkII . Τα Μ2000 του Καταρ ειναι ενα σκαλοπατι κατωτερα απο τα αντιστοιχα Ελληνικα Μ2000-5mkII . Η ιστορια αυτη ισχυει ?

Προβοκάτωρ

Δεκτά και CL-415!!

ckerat

Εξαιρετικό το άρθρο σας. Σε σχέση με τα AESA : Σε ρολο A-A : Εφόσον τα F16 μείνουν μονο με το AMRAAM για BVR: Για να έρθουν εντός ακτίνας βολής θα εντοπισθούν από τα αντίπαλα F16 με το APG68V9. Επιπλέον μέσο Link 16 τα F16/APG68V9 μπορούν να λαμβάνουν εικόνα της τακτικής κατάστασης από τα ΕRIEYE/MESA σε εμβέλειες μεγαλύτερες από το APG68V9. Εναντίον F35: Η ακτίνα ανίχνευσης του από το APG68V9 αναφέρεται να είναι 5-8 NM ενώ για το AESA /SABR δίνετε να είναι 15-24 NM. Οποτε πάλι σε BVR τα F16/SABR δεν έχουν καμια τύχη εναντια στα F35. Άποψη μου… Read more »

CKfurious

Τα στοιχεια αυτά μπορούν να εξαχθούν και από δημοσιευμένες μελέτες προσωπικού της PA (Ζηκίδης et all) στο researchgate,net Δείτε για παράδειγμα: https://www.researchgate.net/publication/260159324_Parousiase_Rantar_Machetikon_APH_typou_AESA Table sto pg 29 Αναφέρομαι στο NO ESCAPE ZONE στις εκδόσεις του AMRAAM που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της PA (B,C7?) όχι στον – D . Δείτε για παράδειγμα τη συζήτηση στο http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=27373 Το No escape zone του AMRAAM C αναφέρεται να είναι 30-40 km Υποθέτοντας RCS=1m2 για το F16 (αισιόδοξη τιμή για HAVE GLASS II): Ένα F16/SABR μπορεί να το δει στα 72 NM . Αλλα για να μεγιστοποιήσει το kill probability πρέπει να κάνει τη βολή από… Read more »

Antonis_Loukas

Τα στοιχεία του φίλου μπορεί να είναι ακριβή μπορεί και όχι. Η ουσία αυτών που λέει όμως, είναι η ίδια με αυτά που σας έγραφα πριν. Εφόσον τα κουκιά είναι μετρημένα, aesa radars είναι αχρείαστη πολυτέλεια. Επί της ουσίας, δεν αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων. Αυτά δεν τα λέω εγώ ή ο φούφουτος… Είναι κοινώς αποδεκτά από όσους δέχονται λίγο-πολύ την υπεροχή που απολαμβάνουν stealth στόχοι έναντι ραντάρ x μπάντας και την υπερκάλυψη της εμβέλειας των πυραύλων bvr στο ορατό μέλλον από συμβατικά ραντάρ έναντι συμβατικών στόχων. Τα λίγα πλεονεκτήματα των aesa δεν δικαιολογούνται από το κόστος τους στη δικιά μας… Read more »

ckerat

Το “ξαναποσταρο” εδώ αφού δεν το βλέπω να έχει δημοσιευτεί . Μάλλον θα συμφωνήσω πως τα AESA στη κατάσταση μας είναι μάλλον πολυτέλεια. Τα στοιχεια αυτά μπορούν να εξαχθούν και από δημοσιευμένες μελέτες προσωπικού της PA (Ζηκίδης et all) Δείτε για παράδειγμα: https://www.researchgate.net/publication/260159324_Parousiase_Rantar_Machetikon_APH_typou_AESA Table sto pg 29 Αναφέρομαι στο NO ESCAPE ZONE στις εκδόσεις του AMRAAM που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της PA (B,C7?) όχι στον – D . Δείτε για παράδειγμα τη συζήτηση στο http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=27373 Το No escape zone του AMRAAM C αναφέρεται να είναι 30-40 km Υποθέτοντας RCS=1m2 για το F16 (αισιόδοξη τιμή για HAVE GLASS II): Ένα F16/SABR… Read more »

CKERAT

Σας διαβάζω από τότε που ο Καββαθάς φοραγε κόκκινη φορμα και πέταγε με λευκα M2000 !!

Δίκιο έχετε για τον Stunner τελικά!

http://www.thedrive.com/the-war-zone/11092/israel-is-testing-an-air-to-air-variant-of-its-dolphin-nosed-stunner-missile

Game changer

Το πρόβλημα είναι πως ολοκληρώνεται με αμερικανικο MMC. Δύσκολα επιτρέπουν την ενσωμάτωση ξένων οπλων σε δικά τους αεροσκάφη

Βεβαια όλη η συζήτηση περί εκσυχρονισμού μάλλον με όνειρο θερινής νυχτός

And20

Έχει γίνει προσέγγιση προς τους Ευρωπαίους (βλ. Γερμανούς) για παραχώρηση πλεονάζοντος υλικού? Αναρωτιέμαι στην παρούσα γεωπολιτική περίοδο, με την Ελλάδα στριμωγμένη οικονομικά και γεωστρατηγικά, πόσο παράλογο θα ήταν για τους Γερμανούς και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να παραδώσουν μεταχειρισμένο σύγχρονο οπλισμό στην Ελλάδα έναντι συμβολικού τιμήματος και με μόνη την υποχρέωση του εκσυγχρονισμού τους από τη χώρα μας; Μιλάμε για Marder 1A3, Eurofighter Tranche 1 , Meko, Κλπ. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τον οπλισμό τους άμεσα και να επενδύσουν προς αντικατάσταση του αναφερόμενου οπλισμού εντός πενταετίας. Με την παραχώρηση του στη χώρα μας ωφελούνται τόσο βιομηχανικά όσο… Read more »

Ηλίας Σκαλτσάς

Στο τεύχος Ιανουαρίου 1998 είχατε δημοσιεύσει το εκπληκτικό άρθρο “Αρχές λειτουργίας και η σύγχρονη τεχνολογική σκηνή” για τα ραντάρ της εποχής.
Μήπως πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα επικαιροποιημένα άρθρα στα ραντάρ, IRST, συστήματα σκόπευσης, PODs κλπ, κλπ ?
Να είστε καλά να μας προσφέρετε τη βέλτιστη ενημέρωση
Ευχαριστούμε πολύ

Manolis

Για εμενα ενα βασικο προβλημα του εκσυγχρονισμου των F-16 ειναι οτι εν αναμονη αυτου , δεν βλεπω να κανουν καμμια αλλη προσπαθεια εστω και μικρης αναβαθμισης. Π.χ λινκ-16 ή κρανος HMCS για τα 2000-Μκ5 και γιατι οχι για καποια μοιρα των F-16 που ειτε δεν θα εκσυγχρονιστει (μπλοκ-30) ειτε λογω αναγκαιου προγραμματισμου θα μεινει σε ενεργεια ως εχει αρκετα πριν μπει στην ΕΑΒ (πχ. απο αυτες των μπλοκ-50) . Το λινκ-16 θα αποκαθιστα εν μερει τις αδυναμιες του αρχικου ρανταρ στην ανιχνευση , ενω το HMCS (και μαλιστα με συνδυασμο διοπτρων νυκτος) δινει ενα αριστο συστημα οπτικης σκοπευσης στον αερα… Read more »

sotbak

σωστό και αυτό!!!

ΔΝΤ

Υπό το πρίσμα της οικονομίας μία λογική προσέγγιση θα ήταν κατ’αρχήν να αποφασίσουμε την οροφή της αεροπορικής μας δύναμης, ρεαλιστικά και χωρίς συναισθηματισμούς.
Από κει και πέρα όσα μαχητικά απομείνουν:
– όλα Data Link
– αρκετά IRST
– μερικά AESA (δεδομένου ότι, τουλάχιστον τα Block 52+, φέρουν ήδη το αρκετά ικανό APG68(V)9).
Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου, καθώς και το Σύστημα Αυτοπροστασίας.
– Αναβάθμιση των ERIEYE σε ERIEYE-ER
(θα το κάνουν τα ΗΑΕ: https://en.wikipedia.org/wiki/United_Arab_Emirates_Air_Force)

dimitrov

@Σπύρος Πρωτίστως σκέφτομαι με τα δεδομένα εκείνης της εποχής που είναι και το ορθότερο. Δλδ τι θα ήταν το καλύτερο τότε. Τότε λοιπόν υπήρχε ακόμα το θέμα του γιουροφάιτερ. Είχαμε τη σύμβαση μονογραμμένη. Βεβαίως η τότε κυβέρνηση είχε κάθε δικαίωμα να ακυρώσει το ζήτημα παραπέμποντας σε διαγωνισμό στο μέλλον και να επιλέξει την αγορά των εν λόγω μεταχειρισμένων και τους εκσυγχρονιμούς που προανέφερα. Θυμάμαι και άρθρο της Π&Δ τότε που μιλούσε για μεταχειρισμένα α/φ. Αν λοιπόν κάναμε την κίνηση θα είχαμε εδώ και χρόνια εξαιρετικά και πολλά οφέλη. Τα ξέρετε, δεν αναλύω. Ειδικά όμως τονίζω τα κόστη χρήσης. Τώρα δεν… Read more »

Spyros

Δε ξέρω αν θυμάμαι καλά, νόμιζα πως η πιθανότητα αγοράς εκείνων των Ολλανδικών F-16 είχε γίνει νωρίτερα: πριν το θέμα των Eurofighter, πιο κοντά στον διαγωνισμό που κατέληξε στην αναβάθμιση των F-4E. Θυμάμαι υπήρχε μια παραφιλολογία πως οι Αμερικανοί ‘μπλόκαραν’ την πώληση μεταχειρισμένων F-16 προκειμένου “να μη χαλάσει η δουλειά” με τα F-4 — πριν το συμβόλαιο για τα τελευταία καταλήξει στους Γερμανούς.

dimitrov

Ο εκσυγχρονισμός των φάνδομ έπαιζε από αρχές 90ς. Πράγματι η ούσαφ μετά την σφαλιάρα των Ιμίων (ίσως και λίγο νωρίτερα αλλά το έβλεπε να έρχεται η ούσαφ πάντως) μας έδινε 80 εφ16Α/Β για να τα κάνουμε εμελγιού ή κάτι τέτοιο. Εμείς κάναμε για λίγο τις δύσκολες και θέλαμε να μας δώσουν δικα τους 30άρια. Έστω 20, μια μοίρα κακομοίρα για να πετάει πυρηνικά και καλά. Αυτό κράτησε πολύ λίγο διότι εάντς και ροκγουελ πίεσαν ούσαφ για να μην χάσουν τα φάνδομ. Βέβαια ένα σοβαρό κράτος χωρίς Άκη θα ακύρωνε ΕΤΖ φάνδομ μόνο και μόνο για να στείλει μήνυμα στις 2… Read more »

Spyros

Σωστά, ήταν αμερικανικά εκείνα τα Α/Β, ευχαριστώ για τη διόρθωση, και τα λοιπά

(ακόμα γελάω με το ‘θάμνος’!)

dimitrov

Και δη … “θάμνος ο νεώτερος” ….. κατά τα άλλα ευχαρίστησις μου … εδώ είμαστε όλη η παρέα να τα λέμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις.

Spyros

Ανακεφαλαιώνουμε:

Είναι επείγουσα η αναβάθμιση των F-16.
Είναι επείγουσα η αγορά IRST για τα F-16.
Είναι επείγουσα η αγορά ΝΜΑ.
Είναι επείγουσα η αγορά νέου εκπαιδευτικού.
Είναι επείγουσα η αναβάθμιση των Erieye.
Είναι επείγουσα η αναβάθμιση των Patriot…

…και είναι πολύ πιθανόν να μη γίνει τίποτα από τα παραπάνω.

Τα λεφτά ομιλούν και τα κόπρανα των βοοειδών περιπατούν (παλιά αγγλοσαξονική παροιμία)

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!! κι όμως όλα αυτά χρειάζονται, αλλιώς βλέπω κόκκινο φέσι!!!!

sotbak

(συνέχεια) και χρειάζονται γιατί αν τους κρατήσουμε στον αέρα 2-3 24ωρα χωρίς ουσιαστική απώλεια πτητικών μέσων ή αν οι απώλειες ελεγχόμενες, τότε θα κάνουν πίσω στη χρήση των μέσων ξηράς και θάλασσας…..

aris32

διαβαζω για το legion pod και καποιος σχολιασε οτι αφου θα ειναι σαν ατρακτιδιο δεν θα μπορει να εχει οπτικη ορατοτητα προς τα πανω και το βρισκω λογικο . Να ρωτησω τωρα το εξης μιας και τα Μ2000 μπορουν να πεταξουν πιο ψηλα απο τα Φ16 μηπως θα ηταν καλυτερα legion pod να πιστοποιηθουν σε αυτα και μεσω LINK 16 να στελνουν εικονα στα υπολοιπα αεροπλανα . Το λεω αυτο γιατι τα Μ2000 στην ΠΑ εχουν την αποστολη της εναεριας υπεροχης να το πω σαν τα Φ15 και τα Φ22 στην USAF . Θα μου πειτε το κοστος πιστοποιησης ειναι… Read more »

Παλιουρας

Νομιζω οτι ο πιο λογικος εκσυγχρονισμος F-16 εχει ως ακολουθως.
α) τα block 52+ μενουν ως εχουν
β) τα μπλοκ 30 (που δεν μπορουν να γινουν V) αναβαθμιζονται δομικα και ηλεκτρονικα στο προτυπο των 52+ (πλην εξωτερικων δεξαμενων) + IRST + Link 16
γ) τα blocks 50 & 52 αναβαθμιζονται με AESA σε επιπεδο V. Ετσι, θα εχουμε 2 γενικους τυπους, 90 περίπου Viper & 60 M (level block 52+)

aris32

μαλλον εννοεις 60 viper και 90 Μ ( αυτη την στιγμη υπαρχουν 32 μπλοκ30 – 38 μπλοκ 50 – 55 μπλοκ52+ και 30 μπλοκ52Μ )
οποτε 68 viper και 87 μπλοκ52+

Προβοκάτωρ

Μας κόβω για κινέζικα στο τέλος….

Προβοκάτωρ

Θα κάνουμε τράμπα με λιμάνια και επεκτάσεις συμβάσεων.. 😉

tkostas

Βρέθηκαν και τα λεφτά.

Περισσεύον περίπου 2,8δις οπότε το 1,5δις πάει στα Φου16

Και τάβλα ο Σοιμπλε.

Spyros

Μη βιάζεστε, σε δόσεις έρχονται τα δις…

ThanosD

Αεροσκάφη τυπου F-35 ,δεν μπορούν να εnτοπισθούν και να στοχοποιηθούν με την παρούσα τεχνολογία των radar.Μπορούν όμως να αντιμετωπισθεί εν μερει ο οπλισμός με συστήματα με αντιβληματικές ικανότητες.ειδικα΄σε στόχους μεγάλης αξίας.Θεωρητικά και σε αεροσκάφη μπορεί να εξελιχθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων αέρος,με βλήματα αέρος-αέρος. Τότε δεν θα μάχονται αεροσκάφη αλλά βλήματα .Τα βλήματα πρός το παρόν δεν είναι stealth.Τώρα τα ερώτηματα.Ποιό βλήμα Α/Α να εντιμετωπίσει ενα ΑΜRAM 120 ..;Ποιο radar μπορεί να εγκλωβίσει τον ίδιο πύραυλο..;

Kostas

Iris-T

sotbak

σωστός!!!

Π.Α

Yπαρχουν και στη Βουλη βληματα, και αυτα εκει ειναι αγνωστου τεχνολογιας.

sotbak

χαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!!!! καλό!!!!!

Δημήτρης Τριαντάφυλλου

Αφού έχουν γίνει αυθεντίες στην διαπραγμάτευση φώναξαν την LM να ρωτήσουν και για την αναβάθμιση και για την αγορά F35. Προφανώς είναι ο μοναδικός προμηθευτής για την ΠΑ για τα επόμενα 20 χρόνια. Να μιλήσουν με νούμερα να εκθέσουν την κατάσταση που γνωρίζουν όλοι και να βρουν ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής, να ζητήσουν πραγματικά αντισταθμηστικά και να τελειώνουμε την κουβέντα με την ΠΑ και να δούμε κανένα άλλο κλάδο. Να ερευνήσουμε αν ισχύει αυτό με το Eriane. Στην τελική να βάλουμε ένα ακόμα πονοκέφαλο στην γείτονα. Από την άλλη ζητάω πολλά αν θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην πάνε… Read more »

sotbak

νομίζω ότι οικονομοτεχνικά ορθότερο είναι ή ξεχνάμε τους Γάλλους και απαξιώνουμε τα Μ οπότε μένουμε με τα Φ 16 & 35 όταν έρθουν ή αντί για αναβαθμίσεις στα Μ καλύτερα μερικά ραφάλ ΑΕΣΑ και κλείσαμε…

Dimitris Triantafyllou

Δεν θέλω να απαξιώσω το θέμα των αναβαθμίσεων, των μέσων της ΠΑ, αλλά ακόμα και αν πάρει f22 η τουρκία ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα τουλάχιστον με αεροπλάνα είναι αδύνατον εκτός και αν η τουρκία βγει από το ΝΑΤΟ ή έχουν τα f35 σαν βάση ένα αντιστοιχο συγκρότημα της Area 51. Δεν σας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως όποτε βγαίνουν στο Αιγαίο οι τούρκοι υπάρχουν δικά μας αεροσκάφη δίπλα τους; Όλα αυτά με readiness των 10 λεπτών. Τα δικά μας δεν διακτινίζονται αλλά τις περισσότερες φορές τα περιμένουν. Αυτά είναι θέματα που είναι γνωστά σε κύκλους του ΥΠΕΘΑ και ίσως τους… Read more »

Manolis

Οταν βγαίνουν στο Αιγαίο οι τούρκοι , εντοπιζονται τα αεροπλανα τους απο τα ρανταρ μας (ακομα και στην απογειωση ενιοτε) και ετσι στελνονται αμεσα δικά μας αεροσκάφη για παρεα τους. Αν δεν τα εντοπιζουμε, πως θα στειλουμε τα readiness? Εδω μιλαμε οτι ακομα και να εχουμε καποιου ειδους πληροφορηση και να στειλουμε τα readiness, αυτα δεν θα μπορουν να εγκλωβισουν τα τουρκικα στελθ με τα ρανταρ τους…

Dimitris Triantafyllou

Τα βλέπουν τα ρανταρ μας με την απογείωση; Που τα έχουμε στο εβερεστ; Τι τα πήραμε τα ιπτάμενα ρανταρ. Με την ίδια λογική και το f35 μέχρι να αναδιπλώσει τα σκέλη θα είναι ορατό… .
Και αντε και τους βλέπουμε πως ξέρουν πως δεν πάνε στη Συρία και έρχονται εδώ;

sotbak

τα βλέπουν και κατά την απογείωση, αλλά τα Φ-35 θα τα βλέπουν;;;;;;

Manolis

Με την τεχνολογια των συγχρονων ρανταρ , στα δυτικα τους αεροδρομια “βλεπουμε” τα συμβατικα αεροπλανα τους , ακομα και αμεσως μετα την απογειωση μερικες φορες. Οπως και αυτοι ενιοτε τα δικα μας. Οταν ενα ρανταρ μας ανιχνευει ενα μαχητικο στην τουρκια , ιχνηλατει αυτοματα την πορεια του και ετσι οι δικοι μας “ξέρουν” πως δεν πάει στη Συρία. Ρανταρ αεραμυνας εχουμε και σε νησια . Τα ιπτάμενα ρανταρ τα πηραμε αφένος μεν διοτι καλυπτουν τομεις που δεν καλυπτουν τα επιγεια , αφ’ετερου διοτι τα επιγεια ρανταρ αεραμυνας θα ειναι οι πρωτοι στοχοι που θα καταστραφουν σε τυχον αιφνιδιαστικη επιθεση. Τι… Read more »

sotbak

ορθόν

sotbak

ορθόν

Mirage

Καλησπερα σε ολους. Κατ αρχην να πω πως τυγχανω κι εγω “αεροπλανακιας” οπως υποπτευομαι και οι περισσοτεροι απο σας. Θελω ομως να πω πως παρ ολο που η καρδια μου “σκιρτα” στον ηχο ενος αεροκινητήρα μαχητικου εχω κουραστει τραγικα μ ολη αυτη την ιστορια των εκσυγχρονισμων η μη . Κταλαβαινω πως ειναι ενα αναγκαιο (?) κακο για να κρατηθει η ΠΑ αξιομαχη αλλα επειδη παρακολουθω το θεμα απ την εποχη των mirage f1 νιωθω πλεον σα σκυλος που κυνηγαει την ουρα του προς οφελος τριτων. Για να εχουν ολα αυτα νοημα πρεπει ν αποφασισουμε τι ειδους χωρα θελουμε να μαστε… Read more »

desperadonik

καλα ολα αυτα αλλα σκεφτηκε κανεις πως τα 30αρια ισως να πωληθουν? ισως ηδη να εχουν παρει το δρομο τους? τι θα τα αντικαταστησει? πιθανως…τιποτα. η Lockheed ειναι σχεδον ο μοναδικος προμηθευτης της ΠΑ, τα εχει καταφερει εδω και χρονια, ομως για να αγορασεις την ευνοια του Tραμπ μαλλον πρεπει να δωσεις κατι και στην Boeing. ποσο δυσκολο θα ηταν αυτες τις δεκαετιες, με καθε νεo peace xenia, να πραγματοποιουνταν και η αναβαθμιση των παλιοτερων μπλοκ στο νεο αγοραζομενο? ετσι σημερα δεν θα μιλουσαμε για οχτω διαφορετικα πρωτοτυπα , πολλαπλες γραμμες υποστιριξης ανταλλακτικων ή κοστος εκσυγχρονισμου 2 δις. τα χρονια… Read more »

GModel Art

Με τον Καμμενο Υπ. φοβαμε ότι θα μπλέξουμε και θα έχουμε περιπέτειες στο θέμα αυτό.

Nikolaos

Αληθεύει ότι τις ημέρες αυτές ελήφθη απόφαση να εκσυγχρονισθούν μόνο δύο μοίρες F-16; Αποφασίσαμε να το κλείσουμε το μαγαζί και να καταστούμε οθωμανική επαρχία; Ρωτώ για να μην καίγεται η ψυχή μας πλέον με όλα αυτά, να το γυρίσετε κι εσείς σε ξένες αεροπορίες, πολιτική, διάστημα, ιστορία, Φάντομ και Μιγκ-21 που μας τέρπουν κι εμάς, άντε και κανένα αφιέρωμα στην ΠΑ του κάποτε, με τα Φάντομ και τα F-1CG που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο …

stefanos

Λαμβάνοντας υπόψη: α) τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα των ΕΔ και β) την δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας, καλοπροαίρετα και παίζοντας το ρόλο “συνήγορου του διαβόλου” θέτω το θέμα ως εξής. Μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης όπως η Γερμανία απορίπτουν την ιδέα να συντηρούν μια μεγάλη σε αριθμό ΠΑ, τουλάχιστον σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος. Όποιος πει οτι η Γερμανία δεν αισθάνεται απειλή, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί βλέποντας την αναδιάταξη του Κόκκινου Στρατού προς Δυσμάς. Η Γερμανία αποσύρει τις συστοιχίες αεράμυνας τύπου Patriot υιοθετώντας το MEADS. Προκύπτει λοιπόν μοιραία η σύγκριση-αποτίμηση. Γιατί 1~2 δισ για εξυχρονισμό F16… Read more »

sotbak

απόλυτα ορθό, δυστυχώς!!!

Andreas

κοιλάδα Μπεκαά.

sotbak

όταν ο αντίπαλος ξέρει ότι το λοκάρισμα από το αντιαεροπορικό όπλο δεν θα οδηγήσει σε κατάρριψη ελέω πολιτικής ατολμίας, δηλαδή δεν θα δοθεί ποτέ η εντολή για κατάρριψη, δεν πρόκειται να ακυρώσει την παραβίαση του FIR ή του ΕΕΧ. Στο dogfight παρά το κόστος, όπως σωστά επισημαίνεις, αναγκάζεται να τραπεί σε οπισθοχώρηση λόγω της ρεαλιστικής/πραγματικής πίεσης που δέχεται από το δικό μας σχηματισμό και ταυτόχρονα ξέρει ότι αν πυροδοτήσει πύραυλο Α/Α ή πολυβόλα θα λάβει την άμεση απάντηση από το σχηματισμό ως αυτοάμυνα (έχει γίνει το 1996 κατά διθέσιου τουρκικού Φ-16, εξ όσων γνωρίζουμε, αν όχι διορθώστε με). Αν γνώριζε… Read more »

stefanos

Oρθότατα. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα οτι ούτε τεχνοκρατικό είναι το θέμα, ούτε αμιγώς οικονομικό. Είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ, όπως πολιτικό είναι το θέμα αποεπένδυσης της χώρας, επικείμενων νέων μέτρων κ.ο.κ. Πολιτικό είναι το θέμα διανομής ματωμένων πλεονασμάτων σε ανθρώπους που σαφώς τα έχουν ανάγκη, πλην όμως γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια! Διαβάζουμε λεπτομερείς και τελμηριωμένες αναλύσεις απο τον πιο έγκυρο και ιστορικό ιστότοπο που -λογικό είναι- κινείται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι βαθιά ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

sotbak

δεκτό, αλλά είναι πολιτικό πρώτιστα γιατί απαιτείται η πολιτική βούληση για τα παραπάνω, όλα τα παραπάνω, άρα και όταν αποκτήσεις (αν και εφόσον) την ανάλογη πολιτική βούληση και δώσεις την εντολή, πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει ότι ο πιλότος σου ή το επίγειο σύστημά σου είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή του, το οποίο σημαίνει: 1) τεχνολογικά προηγμένα αμυντικά/επιθετικά συστήματα, 2) εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό, 3) ικανότητα εκτίμησης (ορθής) κόστους/οφέλους από την εντολή για πυροδότηση._

stefanos

Aς θεωρήσω τη θέση σας ορθή. Αντίστοιχα το ίδιο δεν ισχύει με την περίπτωση της δανείστριάς μας Γερμανίας; Tί είναι αυτό που κάνει τους Γερμανούς να γυρίσουν την πλάτη στους εξοπλισμούς και στην ισορροπία δυνάμεων; Ή μήπως τελικά αισθάνονται ασφαλείς στηριζόμενοι σε τεχνολογικά προηγμένες ποιοτικές λύσεις που θα εκθέσουν την απόπειρα πρώτου πλήγματος του επίδοξου αντιπάλου κάνοντας τη γενικευμένη σύρραξη να φαντάζει υπέρμετρο ρίσκο; Πάμε και στην ενδεχόμενη σύρραξη. Έχω την αίσθηση οτι το ενδεχόμενο σύρραξης απομακρύνεται όταν ο επιτιθέμενος δεν είναι απόλυτα βέβαιος για τη νίκη του. Νίκη του αντιπάλου με το Αιγαίο Α2ΑD, και τα Παπανικολής να κόβουν… Read more »

orestis35

ΑΣΧΕΤΟ: ΤΟ EOTS ΤΟΥ F35 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΑ ΒΑΙΠΕΡ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ SABR? ΓΙΑΤΙ LEGION POD ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΟΤS? ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΟΚΧΙΝΤ; ΚΑΛΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΑΠΕΙΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ F-16 ΣΕ ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΕΙ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΑ F-35 ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ. ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ X/L ,ΤΟ ΜΠΛΟΚ 60, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΟΤS, SABR, JHMCS 2, Κ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑ ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ… Read more »

NickKoliopoulos

To EOTS είναι μια εξελιγμένη έκδοση του αισθητήρα του ατρακτιδιου σκόπευσης Sniper XR. Ενώ είναι ικανοποιητικό για αποστολές αέρος εδάφους οι επιδόσεις του είναι πιθανότητα υποδεέστερες σε σχέση με εξειδικευμένους αισθητήρες για ρόλους αέρος αέρος όπως π.χ το legion pod. Για την επιβίωση των f-16 σε περιβάλλον με εχθρικά stealth αεροσκάφη παθητικοί αισθητήρες με κορυφαίες επιδόσεις αέρος – αέρος είναι απαραίτητοι…

ΝΑΥΤΗΣ

Η ταπεινή μου γνώμη είναι να γίνει η αναβάθμιση των F 16 σύμφωνα με της δυνατότητες της χώρας και της ανάγκες της ΠΑ με σωστή μελέτη κλπ χωρίς να πέσουμε πάλι σε λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν .. βλέπετε F 4 που άργησαν να αναβαθμιστούν και όταν έγινε θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να αγοραστούν F 16 …… Aλλα τότε μέσα στις τάξεις της ΠΑ υπήρχε μια ψυχική εξάρτηση με τoυς φαντομαδες και βλεπαν όλοι τα eurofaiter να έρχονται….. τότε η λέξη κρίση δεν υπήρχε…αυτά Καλημερα !!!

ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τα λεφτά για τον εκσυγχρονισμό 39 Φάντομ εναλλακτικά μπορούσαν να αγοραστούν 6-8 καινούρια F-16.
Χρονικά άργησε να αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός των Φάντομ ενώ δυστυχώς μετά υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Spyros

Όντως τα λεφτά ήταν λίγα για καινούργια F-16, αλλά τότε οι Αμερικανοί ‘ξεφόρτωναν’ F-16A/B, που αν θυμάμαι καλά χρειάζονταν για αναβάθμιση (δομική και ηλεκτρονικά φουλ, μαζί με σύστημα αυτοπροστασίας και δυνατότητα χρήσης AMRAAM) 5 εκ. δολάρια το κομμάτι! Αλλά δεν τα πήραμε γιατί λέει είχαν κινητήρες PW…

Βέβαια (πάλι αν θυμάμαι καλά) η υπόθεση είχε και λίγη ίντριγκα, γιατί κάποια στιγμή η προσφορά για F-16 αποσύρθηκε για να μην… υπονομεύσει την αναβάθμιση των F-4, γιατί πριν δώσουμε τον διαγωνισμό στους Γερμανούς έπαιζε να τον πάρει και η Lockheed… ουπς.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι Αμερικάνοι απέσυραν 400 F-16A/B και ήθελαν να τα πουλήσουν για να χρηματοδοτήσουν την αγορά 100 F-16C/D. Κανείς δεν βρέθηκε να αγοράσει κάποια από αυτά τα μεταχειρισμένα F-16A/B. Μετά από χρόνια πουλήθηκαν κάποια τους.
Μία δόση μας είχαν προσφέρει 80 μεταχειρισμένα F-16A/B. Βέβαια αυτά θα έπρεπε στην πορεία να τα εκσυγχρονίσουμε. Προφανέστατα οι Αμερικάνοι από αυτή την κίνηση τους ήθελαν να κερδίσουν λεφτά από τις πωλήσεις ανταλλακτικών, τις αναβαθμίσεις-εκσυγχρονισμούς, την πώληση όπλων και ατρακτιδίων κτλ.

Spyros

Σε αυτά αναφέρομαι, το κόστος εκσυγχρονισμού (σε MLU, έτοιμο πρόγραμμα χωρίς ανάγκη για πρωτότυπα κτλ) ήταν 5 εκ. ανά αεροσκάφος. Πόσο κόστισε η αναβάθμιση των F-4AUP ανά αεροσκάφος; Τότε δε τα πήρε κανείς άμεσα, λίγο μετά πήραν λίγα οι Πορτογάλοι (αρχική αγορά, κάποια ADF αν θυμάμαι καλά, τα περισσότερα που πήραν μετά ήταν καινούριες κατασκευές Blk25), απο αυτά τα Α/Β της AMARC πήραν μετά οι Ιταλοί και τους εφάρμοσαν το ίδιο MLU για να καλύψουν το κενό απο το F-104 στο Typhoon που καθυστερούσε, και πιο πρόσφατα πήραν οι Ρουμάνοι, κτλ κτλ. Και ό,τι περίσσεψε αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε… Read more »

Spirit

Εδώ φίλε Σπύρο δεν ασχοληθήκαμε με αεροσκάφη των κάτω χωρών που ήταν λιγότερο καταπονημένα και το μόνο που θα κάναμε ήταν μια δομική αναβάθμιση άντε και μερικές επιμέρους τροποποιήσεις.
Χάσαμε 4-6 φρεγάτες Μ, χάσαμε τα Leo 2A6 MLRS, κλπ. δεν μας έκαναν γιατί λέει θα παίρναμε καινούργια!!!
ΠΑΡΑΝΟΙΑΑΑΑ

Π.Α

Μετα απο 150 αναρτησεις αναγνωστων δε γινεται να κλειδωνει η σελιδα και να ανοιγει Νο2 του ιδιου θεματος γιατι ειναι λιγο κουραστικο να διαβαζεις 190+ αναρτησεις; Ως προταση.

Π.Α

Κλειδωνεις τη ροη των απαντησεων ( να δεχεται μεχρι 150 μηνυματα το εκαστοτε αρθρο που βγαζετε ) και να ανοιγει το ιδιο θεμα πχ:
”Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ; No 2( συνεχεια ροης μηνυματων)” Καπως ετσι.

GOODBYE

Εγω πάλι ήθελα να γράψω κάτι ώστε να φτάσουμε τα 200 σχόλια! Καλη συνέχεια!

B-2SpiritPilot

οταν δεν εισαι προθυμος να κανεις χρηση των οπλων σου και τα “φειζερ”του σταρ τρεκ ειναι ……αχρηστα

souloukex

αυτο το αμεσα ποσες φορες το εχουμε ακουσει. τα τελευταια σαραντα χρονια ολα επειγουν και ολα ειναι αναγκαια αμεσα δεν λεγατε και πριν λιγα χρονια οταν οι τουρκοι αναβαθμιζαν τα δικα τους ? να που η καθυστερηση μας βγηκε σε καλο και τωρα υπαρχει και το AESA στο πακετο ισως αν περιμενουμε λιγο ακομα να φτιαξουν τα οικονομικα μας να παρουμε καλυτερη τιμη και ακομα πιο εξελιγμενα συστηματα στην παρουσα φαση δεν μας παιρνει και πολυ να κανουμε τετοιες δαπανες ας λυσουμε αλλα προβληματα και σιγα σιγα να κανουμε και τις οποιες δαπανες χρειαζονται οι ενοπλες δυναμεις! τα f16 δεν… Read more »

Παλιουρας

Παντως αν αναβαθμιστουν 40-50 F-16 , οπως ακουστηκε στη Βουλη, θα ειναι εγκλημα να μην ειναι αυτα τα bl.50…
Τα αλλα εχουν ποικιλια οπλισμου, τα νεοτερα και θα μπορουσαμε να τα αναβαθμισουμε (αν κ εφοσον) σε μεταγενεστερη φαση (ουτως η αλλως ποτε δεν θα ειναι ιδια με τα 50αρια λογω αλλου κινητηρα).
Ετσι και δεν αναβαθμιστουν ΤΩΡΑ τα 50αρια, θα καταστουν αχρηστα συντομα…
Εκτος αν σκοπευουν να αντικαταστησουν σε ρολο ΔΒ τα Φαντομ με αυτα…

George

Μια χαρα τα λετε για το EMB, γιατι δεν λετε ομως για το προβλημα με τις καρτουλες του και τα εξιδανικευετε ολα; Γιατι αυτη τη στιγμη, μονο για να μοιρασει πληροφοριες στο Link-16 δεν ειναι. Επισης, κατα ποσο ειναι ετοιμες οι φρεγατες και οι συστοιχιες που αναφερετε για να ανταλλαξουν πληροφοριες στο Link-16; Νομιζω το αρθρο μιλαει για εναν κοσμο ιδανικα πλασμενο, δεν λυνονται ολα μας τα προβληματα με την αναβαθμιση των F-16 ωστε να μιλανε στο Link, πρεπει να υπαρχει και καποιος να τα “ακουει” και προς το παρον δεν υπαρχει κανενας και το ξερετε πολυ καλα. Αρα θα… Read more »

Nick Delhanidis

Αυτο το ποστ θα πρεπει να εχει σπασει καθε ρεκορ σχολιασμου στο ιντερνετς.

Δεν πιστευω κανενας απο τους αρμοδιους αποφασεων ενημερωνεται απο εδω.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Nα το ξαναγραψουμε, Χρειαζεται αναβαθμιση ο στολος ολω των αεροσκαφων.
Kαι των επιλεγμενων F- 16 βεβαιως.

Αλλα αφου φτασαμε στο παρα πεντε συγκρουσης/πιεση απο τουρκους==>κυρηξη Αοζ, θα προτεινα να καλεσουν εδω τα συνεργεια της lokheed και να τους πληρωσουμε τα εξοδα δοαμονης για μερικους μηνες οσο χρειαζεται να κεπαιδευθουν οι δικοι μας τεχνικοι διπλα τους για να γινονται οι αναβαθμισεις, εδω ωστε να μπορουμε να τα αναβαθμιζουμε, εστω και εναν ενα, χωρις να φοβομαστε οτι δεν θα εχουμε διαθεσιμοτητα, σε περιπτωση πολεμου.

G

Κοστος φουσκωμενο σε σχεση με της ταιβαν με μονο 84 στο πρόγραμμα απο τα 155 και χωρις ir αισθητηρα δεν λεει και πολλα σαν εκσυγχρονισμός.ας βαλουμε σε μερικα ακομα αεροσκάφη λινκ 16 και τελος .αρκετες μιζες πληρωσαμε μεχρι τωρα
Οσο για την ομοιοτυπια που ηταν ενα απο τα πλεον ισχυρά επιχειρήματα τωρα ουτε που το αναφερετε.

Ellinokyprios

Ακόμη την σκέφτοντε αυτή την αναβάθμιση…; Τι άλλο πρέπει να κ΄ανουνοι Τούρκοι μήπως ξυπνήσουν επιτέλους;
Δεν είμαστε Ισραηλινοί, δεν είμαστε ματσωμένοι Καταριανοί, ούτε Πωλονοί, είμαστε Έλληνες και έχουμε ένα απο τα πιο βάρβαρα έθνοι του πλανήτη δίπλα μας που δείχνει τα δόντια του απο καιρό…
Και το κυρότερο…; Δεν έχουμε επιλογή!
Άντε να τελιώνουμε…

poco pico

Μια σκέψη δική μου. Λέμε πολύ μεγάλο το ποσό των 1,5-2 δις ευρώ για την αναβάθμιση των F-16. Να συμφωνήσω, είναι αρκετά μεγάλο το ποσό. Αλλά γιατί δεν μπορόύμε να βρούμε τα 1,5-2 δις ευρώ για την αναβάθμιση, σε βάθος δεκαετίας+, την στιγμή που το ασφαλιστικό κάθε χρόνο ρουφά από τον κρατικό προυπολογισμό (έξτρα επιχορήγηση δηλαδή) περίπου 17 δισ ευρώ;

Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ

To πολύ-πολύ να πάρετε κανένα Σπιτφάιρ. Για τα άλλα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

93
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

Οι “κακοί” και φιλότουρκοι Αμερικάνοι συνωμοτούν, σκάβουν τον λάκο μας, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών, μοίρασμα του Αιγαίου… και στο βάθος, πολύ βάθος το East...

Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων

 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...
- Advertisement -