Γιατί η NASA αποφάσισε να καταστρέψει το Cassini;

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αποστολή Cassini-Huygens, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων δεκαετιών. Παραδόξως, αυτή η επιτυχία είναι που οδήγησε τη NASA στην απόφαση να οδηγήσει το σκάφος σε μια μια αυτοκαταστροφική τελική βουτιά μέσα στην πυκνή και ταραχώδη ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τους θεαματικούς πίδακες που ξεπηδούν από τον δορυφόρο Εγκέλαδο και παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός υπόγειου τεράστιου ωκεανού, που θα μπορούσε θεωρητικά να φιλοξενεί ζωή. Ο βολιστήρας Huygens, αποκάλυψε ότι στον παγωμένο δορυφόρο Τιτάνα βρέχει υγρογονάνθρακες, σχηματίζοντας εντυπωσιακά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων, που πιθανώς μοιάζουν με τις αρχέγονες θάλασσες της Γης και τις οποίες κάποτε μπορεί να εξερευνήσει ένα υποβρύχιο σκάφος.

Για ποιο λόγο λοιπόν η NASA αποφάσισε να καταστρέψει το Cassini;

Αυτή η κίνηση είναι μια προγραμματισμένη ενέργεια της NASA για την αποφυγή τυχόν μόλυνσης των φεγγαριών του Κρόνου, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή. Τον Οκτώβριο του 2015, το Cassini πέταξε μέσα από τους πίδακες υδρατμού του Εγκέλαδου, επιβεβαιώνοντας πως ο δορυφόρος του Κρόνου, διαθέτει έναν τεράστιο υποθαλάσσιο ωκεανό.

Το Cassini λοιπόν, πέφτει «θύμα» της ίδιας του της επιτυχίας. Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα και 13 χρόνια παρατήρησης και μελέτης του Κρόνου και των δορυφόρων του, η ιστορική αποστολή της NASA και της ESA, φτάνει στο τέλος της. Η βουτιά του σκάφους στον Κρόνο, θα πραγματοποιηθεί αύριο (15/9), στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Ας θυμηθούμε μερικές από τις σημαντικές του ανακαλύψεις, μέσα από μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες.

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Ερωτηση, τα χρώματα στις φωτογραφίες τα βάζουνε στην τύχη ; Η αυτά είναι τα πραγματικά χρώματα;

npo
Member
npo

Η δεύτερη απο πάνω είναι πραγματικός χρωματισμός στο ορατό.
Η τελευταία ψευδοχρωματισμός στο υπέρυθρο

NASA most common false-color band combinations are:
Near infrared (red), green (blue), red (green). This is a traditional band combination useful in seeing changes in plant health.
Shortwave infrared (red), near infrared (green), and green (blue), often used to show floods or newly burned land.
Blue (red), two different shortwave infrared bands (green and blue). We use this to differentiate between snow, ice, and clouds.
Thermal infrared, usually shown in tones of gray to illustrate temperature.

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Ευχαριστώ φίλε.

Manolis
Member
Manolis

Η πολυ σημαντικη Ελληνικη επιστημονικη συμμετοχη στο προγραμμα, εδω και 30 χρονια (!) – ηδη απο την εναρξη σχεδιασης της αποστολης- οπως την αφηγουνται οι ιδιοι οι συμπατριωτες μας :
https://physicsgg.me/2017/09/13/%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-cassini-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%b8/

gm
Guest
gm

Γιατί θα μενε από καύσιμο και υπήρχε κίνδυνος να συντρίβει και να “μολύνει” κάποιο από τα φεγγάρια

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Μετα πως θα επιχειρουσε το Armata σε μολυσμενο περιβαλλον;

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Χαχαχαχαχα….πολυ καλο

Gilan
Member
Gilan

Αυτές τις εικόνες μπορούμε να τις βρούμε σε HD ανάλυση;

gm
Guest
gm